TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Mayıs Endüstriyel Zemin Döşemelerinin Tasarım ve Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Mayıs Endüstriyel Zemin Döşemelerinin Tasarım ve Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar"

Transkript

1 TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Mayıs 2018 Endüstriyel Zemin Döşemelerinin Tasarım ve Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh.

2 ENDÜSTRİYEL ZEMİN DÖŞEMESİ Nedir? v Endüstriyel tesislerin veya lojistik depoların zemin döşemeleri söz konusu yapı ile bütünleşmiş sistemlerdir. Bu döşemeler hem yapı sisteminin bir parçasıdır hem de yapının kullanım amacı kapsamında bulunan ekipmanların bir parçasıdır. v Bu bütünlük sebebi ile; yapının optimal performansı ancak bu ekipmanlar (raf sistemleri, hassas cihazlar, malzeme taşıma sistemleri) ile döşeme sisteminin aynı çalışma toleransları ve gerekliliklere uygun olarak boyutlandırılması ve uygulanması ile mümkün olabilir. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

3 Endüstriyel Zemin Döşemelerinin başlıca gereklilikleri : Döşeme yapı ömrü süresince hizmette kalabilmelidir (düzenli bakım sağlandığı ve sıra dışı bir kötü kullanım olmadığı kabulüyle) Döşeme tasarıma esas noktasal statik yükleri ve yayılı hareketli ile dinamik yükleri kabul edilemez bir sehim, çatlama, oturma olmaksızın taşıyabilmelidir. Derz yerleşimleri olası düşey raf sistemlerini, bunları kolonlarını ve yapının ve ara katların kolonların yerleşimlerini dikkate almalıdır. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

4 Endüstriyel Zemin Döşemelerinin başlıca gereklilikleri : Derzler tasarımda ve uygulama sonucunda dayanıklı olmalıdır Derz yerleşimi çatlak riskini minimize edecek şekilde düzenlenmelidir. Zemin döşemesinin yüzeyi kabul edilebilir bir düzlükte olmalıdır. Zemin döşemesinin yüzeyi kullanıma uygun aşınma, kimyasal ve kayganlık dayanımına sahip olmalıdır. Zemin döşeme yüzeyinin kullanıma uyumlu yüzey uygulamasına sahip olması gereklidir. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

5 ZEMİN DÖŞEME SİSTEMLERİNİN 2 ÖNEMLİ FONKSİYONU: 1) Zemin, bir yapı mühendisi tarafından tasarlanmalıdır ve zeminin diğer yapı elemanlarıyla birlikte taşıyıcı sisteme katkı sağladığı düşünülür. Zemin betonu yapı serviste olduğu süre içinde taşıyıcı özeliğini sürdürmelidir. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

6 2) ZEMİN DÖŞEME SİSTEMLERİNİN 2 ÖNEMLİ FONKSİYONU: Zemin kullanıcı araçlarının bir parçasıdır. Zemin betonu üzerinde kullanıcı araçları yer alır, üzerinde belli bir trafik vardır. Teknolojik zemin döşemeleri günümüzde ise, robot taşıtlara kılavuzluk eden kabloların gömülü olduğu üretim sisteminin bir parçasıdır. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

7 sadece dayanıma göre tasarım; tüm beklentileri ve performans kriterlerini sağlayamayabilir bu sebeple; dengeli bir tasarım yaklaşımı tercih edilmelidir. araç yükleri oturmalar trafik derz kesimleri yüzey sertleştiriciler dayanım beton sınıfı raf sistemi stabilitesi çatlak kontrolü derzler fonksiyon döküm aşamaları düzlük sınıfı MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

8 1. zeminin döşemesinin kullanımı 2. dayanımı 3. betonun malzeme özellikleri 4. çatlak kontrolü ve derzler 5. zemin yüzeyinin özellikleri yüzeyin düzeltilmesi yüzey düzgünlüğü aşınma dayanımı (araç, forklift, v.b. trafik) kimyasal etkiye dayanım MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

9 ZEMİN YÜZEYİ AŞINMA DAYANIMI betonarme döşeme yüzeyinin sürtünme, yuvarlama, darbe trafik kaynaklı sürtünme, kesim vb. dış etkilere diğer bir genel deyişle - kullanıma dayanımıdır. Dış etkiler; ayak trafiği kamyon, forklift, vb. araçların trafiği tekerler etkileri sürükleme, sürükleyerek kaldırma darbe normal bir depo kullanımında standart kalitede bir betonarme döşemede aşınma sonucu önemli bir hasar oluşmaz. fakat düşük kalitede bir beton zemin önemli hasarlar alabilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Zeminlerin aşınma dayanımını arttırmak için yüzey uygulamaları yapılabilir; yüzey kaplamaları, yüzey sertleştiricileri, v.b. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

10 ZEMİN YÜZEYİ KİMYASAL DAYANIM betonarme döşeme yüzeyinin agresif kimyasallar etkisinde hasar görmesi mümkündür. Buna karşı önlem olarak yüzey uygulamaları yapılabilir. KAYGANLIK DAYANIMI zemin döşemesinin aşınma dayanımını arttıran «yüzey silim» ve «parlatma» gibi uygulamalar diğer yandan göreceli olarak daha kaygan yüzeyler oluşturabilir. Kayganlık dayanımının önemli olduğu mekanlarda farklı yüzey uygulamaları ile istenilen performans sağlanabilir. (kumlama, asit uygulamaları, yüzey taşlaması, epoksi/resin bazlı kaplamalar, v.b.) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

11 ZEMİN YÜZEYİ KIVRILMA Kıvrılma betonarme döşemenin diferansiyel büzülme sonucu oluşur. Dış ortama açık üst yüzey alt yüzeye göre daha hızlı kuruyup büzülür ve döşeme kenarları bu şekilde yukarıya doğru kıvrılır. Kıvrılma beton dökümünden 2 yıl sonraya kadar geçen sürede oluşabilir. Tam olarak önlemeyen bu durum, çoğu zaman öngörülemez. yukarı doğru kıvrılma etkisi ile döşemenin altındaki zemin desteği kaybolur. Derzler üzerindeki trafik ile bu bölgelerde hasar oluşabilir. Kıvrılma oluşan bölgelerde kaybolan zemin desteğini yeniden oluşturmak adında etkilenen bölge altında grout enjeksiyonu uygulanabilir. Buna ek olarak derz üzerinde yük aktarımının da yeniden sağlanması gereklidir. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

12 ZEMİN YÜZEYİ ÇATLAKLAR tüm betonarme zemin döşemelerinde çatlak riski bulunur. çatlaklar genel olarak iki ayrı sebepten oluşmaktadır; i. rötre, sıcaklık değişmesi gibi şekil değiştirmeler sonucu oluşan çatlaklar i. yapısal dayanım yetersizliği sonucu oluşan çatlaklar MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

13 YÜZEY DÜZGÜNLÜĞÜ Endüstriyel Zemin döşemelerin kullanım amaçlarına uygun olarak belli bir yüzey düzgünlüğüne sahip olması gereklidir. Döşemelerin kullanılan ekipman ve araçların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için düz ve eğimsiz bir yüzey sağlaması gereklidir. eğimsiz + düz değil eğimli + düz MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

14 YÜZEY DÜZGÜNLÜĞÜ Serbest Hareket Alanı Tanımlı Hareket Alanı MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

15 YÜZEY DÜZGÜNLÜĞÜ Referans: TR-34 Technical Report 34 Fourth Edition, The Concrete Society, UK MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

16 ENDÜSTRİYEL ZEMİNLERDE YÜK ve EKİPMANLAR Blok İstifleme Blok İstiflenmiş Paletler MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

17 ENDÜSTRİYEL ZEMİNLERDE YÜK ve EKİPMANLAR Sırt-Sırta Raflama MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

18 ENDÜSTRİYEL ZEMİNLERDE YÜK ve EKİPMANLAR Mobil Palet Raflı Sistem MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

19 ENDÜSTRİYEL ZEMİNLERDE YÜK ve EKİPMANLAR Canlı / Hareketli Stoklama Sistemleri MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

20 ENDÜSTRİYEL ZEMİNLERDE YÜK ve EKİPMANLAR El Forklifti Personel Yükselticili (Man-up) İstifleme Dengeli Forklift Sık depolama İstifleme Forklifti MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

21 ENDÜSTRİYEL ZEMİN UYGULAMA METODLARI Uygulama Metotları Uzun şerit döşeme uygulaması Geniş şerit zemin döşemesi uygulaması Geniş alan döşeme uygulaması Derzli sistem Derzsiz sistem Ard-germeli zemin döşemesi uygulaması MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

22 ENDÜSTRİYEL ZEMİN UYGULAMASI MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

23 ENDÜSTRİYEL ZEMİN UYGULAMA METODLARI Uzun şerit döşeme uygulaması yüksek yüzey düzgünlüğü sağlar kalıp sistemleri hassas bir şekilde düşük toleranslar ile yerleştirilir, lazer screed için kılavuz görevi görürler. Hasır veya nervürlü donatı çatlak kontrolü için kullanılır Vibrasyonlu lazer screed cihazları kullanılır şerit genişlikleri 4~6 metre şeritler sürekli imalatta alternatifli (dolu-boş) uygulanır şeritin enin doğrultuda ilave derz kesimleri yapılır (maks. 6 metre aralık ile) derzler arası yük transferi hasır donatı ve agrega sürtünmesi ile derz kesimleri doldurulur. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

24 ENDÜSTRİYEL ZEMİN UYGULAMASI Geniş alan döşeme uygulaması DERZLİ Hasır veya nervürlü donatı çatlak kontrolü için kullanılır düşük dozda fiber donatı ile daha da iyi çatlak kontrolü sağlanır ( 20-30kg/m 3 ) dış sınırlarda serbest hareket derz profilleri kullanılır lazer screed cihazları kullanılır döküm ano boyutu 2500m 2 >> 50mx50m >> 20mm derz açılımı derz kesimleri çatlak kontrolü için uygulanır >> 1/3 döşeme kalınlığında kesim derz kesimi dökümden 4~24saat sonra derz kesimi 4x4m veya 8x8m derzler arası yük transferi hasır donatı ve agrega sürtünmesi ile derz kesimleri doldurulur. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

25 ENDÜSTRİYEL ZEMİN UYGULAMASI Geniş alan döşeme uygulaması DERZSİZ SFRC katkısı daha yüksek eğilme, zımbalama ve kayma dayanımı sağlamaktadır. SFRC çatlak kontrolü sağlar ve kıvrılmayı sınırlandırır. SFRC ayrıca dinamik yük altında dayanım ve yorulma dayanımı katkısı sağlar. SFRC hızlı kolay uygulama ve genel ekonomi sağlar. derzsiz döşemelerde yaklaşık 30~60kg/m 3 doz kullanılır. ilave bir donatı (hazır veya nervürlü donatı) kullanılması gerekmez. Steel Fiber Reinforced Concrete (SFRC) / Çelik Fiber Donatılı Beton Polymer Fiber Reinforced Concrete (PFRC) / Polimer Fiber Donatılı Beton döşeme kalınlığı azaltılabilir. Eğer ilave beton katkıları kullanılmıyorsa - Ano boyutları 35x35m civarında limitlemelidir. (sadece SFRC) >> 20mm derz açılımı ortalama m 2 imalat MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

26 ENDÜSTRİYEL ZEMİN UYGULAMASI Ard-Germeli Döşeme Uygulaması ilave bir donatı (hazır veya nervürlü donatı) kullanılması gerekmez. yüksek dayanımlı ard-germe tendonlarında beton dökümünden 24 saat sonra 2/3P, 72 sat sonra %100 kuvvet uygulanır. erken çatlakların oluşumu dahi başlamadan döşemeye eksenel basınç uygulanır. çatlak oluşumu engellenir derz kesimi yapılmaz hızlı imalat, daha az beton döşeme anoları 100x 100metreye kadar çıkabilir. birleşim derzlerinde açılım yaklaşık 50mm >> özel tip serbest hareket derz profilleri kullanılır. özellikle Avustralya, ABD, Rusya, İtalya da popüler bir yöntemdir. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

27 DÖŞEME DERZ TİPLERİ Endüstriyel zemin döşemelerinde her zaman derzlerin bulunması gerekmektedir. Derzlerin türü, adedi ve anoların boyutları, derzlerin konfigürasyonu; döşeme uygulama yöntemine bağlıdır. Taze dökülmüş beton paneller beton levha gövdesinin merkezine doğru büzülüyor. Kuruma büzülmesinden kaynaklanan çekme gerilmeleri betonun çekme gerilmesi dayanımını aştığında çatlaklar oluşacaktır. Derzlerin amaçları: Sıcaklı değişmesi ve rötreden kaynaklanan çekme gerilmelerini en aza indirgemek İnşaat sürecinde / beton dökümünde aşamalı beton dökümüne olanak sağlamak MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

28 DÖŞEME DERZ TİPLERİ Derz sınıfları: Müsaade ettikleri harekete göre sınıflandırma Oluşturuldukları metoda göre sınıflandırma 1. Serbest Hareket Derzleri Kesim Derzi Kalıplı (Profilli) Derz 2. Hareketi Kısıtlı Derzler Kesim Derzi 3. Yapım Derzi 4. İzolasyon Derzi MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

29 DÖŞEME DERZ TİPLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

30 DÖŞEME DERZ TİPLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

31 DÖŞEME DERZ TİPLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

32 DÖŞEME DERZ TİPLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

33 DÖŞEME DERZ TİPLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

34 DÖŞEME DERZ TİPLERİ Serbest Hareket Derz Profilleri Serbest Hareket Derzleri => rötre ve sıcaklık değişimi ile oluşacak hareketlerin kısıtlanmasını önlemek yatay düzlemde her iki ortagonal doğrultuda serbest / engellenmemiş harekete müsaade ederken derzin iki tarafındaki anoların birbirine göre düzeydeki deformasyonlarını engellemek / derz üzerinde yük transferi sağlamak. Derz üzerindeki kamalar ile yük transferi 20 mm e kadar derz açılımı oluşurken sağlanabilmektedir. Derz kenarında yer alan levha veya profiller ile kenar koruması sağlanır ve derzde aşınmaya bağlı hasarı önler MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

35 DÖŞEME DERZ TİPLERİ Hareketi Kısıtlı Kesim Derzleri => Rötre ve sıcaklık değişimlerinden oluşan gerilmeleri azaltmak adına limitli hareket olanağı sağlar (yapay /kontrollü çatlaklar) Yük transferi donatı ve agrega iç sürtünmesi ile Hareketi Kısıtlı Kesim Derzleri aktarılır. Derz açılımları küçüktür ; 1~2mm derz kenarları aşınmaya dayanıklıdır. Yapım Derzleri => imalat sürecinde döküm aşamaları arasında ara vermeye olanak sağlar. Derzlerin açılımına engeldir. Derzdeki donatı derz açılımını engellemeye ve Yapım Derzleri yük aktarımına yeterli olmalıdır. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

36 Yük aktarım prensibi Plaka Kama sistemlerin fonksiyonları DÖŞEME DERZ TİPLERİ komşu döşeme plakaları arasında yük transferi sağlar komşu döşeme plaklarının düşey deformasyonlarını minimize eder döşeme kenarlarının kıvrılmasını engeller MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

37 Yük aktarım prensibi Tüm yük aktarım profilleri /kamaları ; yönetmeliklerce tanımlı (ACI, TR-34, v.b.) prosedürlere uygun olarak tasarlanmalıdır Tüm hesaplanan dayanımlar; Kayma dayanımı; Psh ezilme ve eğilme dayanımı, Pmax (plaka) Zımbalama Kayma dayanımı, Pp (kama zımbalaması) ilgili prosedürlere göre hesaplanmalıdır. Genelde tasarımı kontrol eden zımbalama dayanımıdır. MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

38 Yük aktarım prensibi Serbest Hareket GENLEŞME Derz Profili dış mekan uygulamalarında Serbest Hareket BÜZÜŞME Derz Profili iç mekan uygulamalarında MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

39 DOWEL YÜK AKTARMA SİSTEMLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

40 DOWEL YÜK AKTARMA SİSTEMLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

41 DOWEL YÜK AKTARMA SİSTEMLERİ MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

42 SCREED RAILS ŞAP RAYLARI MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

43 SCREED RAILS ŞAP RAYLARI MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

44 SCREED RAILS ŞAP RAYLARI MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

45 UNIFORM Serbest Hareket Derz Profili (hafif yük) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

46 UNIFORM Serbest Hareket Derz Profili (hafif yük) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

47 SINUS JOINT Serbest Hareket Derz Profili (ağır yük) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

48 DERZ DOLGU ELEMANLARI MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

49 TERAJOINT Serbest Hareket Derz Profili (ağır yük) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

50 TERAJOINT Serbest Hareket Derz Profili MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

51 TERAJOINT Serbest Hareket Derz Profili MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

52 TERAJOINT Serbest Hareket Derz Profili MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

53 OPTIMA JOINT Serbest Hareket Derz Profili (ağır yük) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

54 TERAJOINT Serbest Hareket Derz Profili MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

55 TERAJOINT Serbest Hareket Derz Profili (ağır yük) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

56 Örnek Uygulama (Yer: Slovakya Peikko Group Çelik Konstr. Fabrikası) 25 x 25 metrelik anolar derz kesimi yok 10mm derz açılımı 8 ton forklift, çok yoğun ağır yük trafiği döşemede sadece çelik fiber donatı kullanılmış çatlak kontrolü fiberler ile sağlanmış görünür yüzey çatlağı yok fotoğraftaki döşeme 10 yaşında ( imalat tarihi 2008) MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

57 Hızlandırılmış Aşınma ve Dinamik Yükleme Testleri MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

58 Referanslar MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

59 İlginiz için teşekkür ederim! Sorularınız, yorumlarınız ve iletişim için: MAYIS Cem Özer - İnşaat Yük. Müh.

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

SLAB JOINT BÜZÜLME - GENLEŞME DERZLERİ. w w w. a r f e n. c o m

SLAB JOINT BÜZÜLME - GENLEŞME DERZLERİ. w w w. a r f e n. c o m 2016-2017 Endüstriyel Zeminler Lojistik Merkezleri Alışveriş Merkezleri - Fuar Merkezleri Limanlar - Beton Yollar Havalimanları SLAB JOINT BÜZÜLME - GENLEŞME DERZLERİ w w w. a r f e n. c o m SLAB JOINT

Detaylı

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ 7 Eylül 2018 Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh. EYLÜL 2018 2 Cem Özer - İnşaat Yük.

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal elemanlara

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

SLAB JOINT BÜZÜLME - GENLEŞME DERZLERİ. w w w. a r f e n. c o m

SLAB JOINT BÜZÜLME - GENLEŞME DERZLERİ. w w w. a r f e n. c o m 2016-2017 Endüstriyel Zeminler Lojistik Merkezleri Alışveriş Merkezleri - Fuar Merkezleri Limanlar - Beton Yollar Havalimanları SLAB JOINT BÜZÜLME - GENLEŞME DERZLERİ w w w. a r f e n. c o m SLAB JOINT

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

Yük aktarımı veya derzlerin doldurulması gerekli değilse, inşaa edilmesi en ucuz döşemelerdir.

Yük aktarımı veya derzlerin doldurulması gerekli değilse, inşaa edilmesi en ucuz döşemelerdir. 6.4 ZEMĐNE OTURAN DÖŞEMELERDE ÇATLAK KONTROLÜ Beton döşemeler çok değişik şekilde çatlayabilir ancak zemine oturan döşemelerde ençok görülen ve ençok sorun yaratan çatlaklar kuruma rötresi ve sıcaklık

Detaylı

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR Doç. Dr. Hasan YILDIRIM İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Anabilim Dalı mail : yildirimhasan63@hotmail.com hasanyildirim@itu.edu.tr 0212 285 37 61-0533 356 48

Detaylı

ZEMİN KAPLAMALARINDA GENLEŞME DERZLERİ

ZEMİN KAPLAMALARINDA GENLEŞME DERZLERİ ZEMİN KAPLAMALARINDA GENLEŞME DERZLERİ Seramik ve granit zemin kaplamalarında ısıl genleşme derzi bırakılması hakkında notlar ; Isıl genleşme derzleri seramik yüzeylerde geniş alanlarda yapılan uygulamalarda

Detaylı

Derzler zemine oturan döşemelerde iki temel nedenden dolayı kullanılırlar; inşaatı kolaylaştırmak, çatlamalara yol açabilecek gerilmeleri azaltmak.

Derzler zemine oturan döşemelerde iki temel nedenden dolayı kullanılırlar; inşaatı kolaylaştırmak, çatlamalara yol açabilecek gerilmeleri azaltmak. çelik çubuğu ve bağlantı çubukları kullanılması kıvrılmadan dolayı oluşacak sorunları azaltacaktır. Yük aktarma çubuğu ve bağ çubukları kıvrılmayı sınırlandırır, derzin yük aktarmasını sağlayarak bir araç

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

BÖLÜM 1. TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1. TEMEL KAVRAMLAR BÖLÜM 1. TEMEL KAVRAMLAR 1.1 ZEMĐN BETONLARINDA TEMEL KAVRAMLAR Birçok endüstriyel ve ticari yapılarda zemin betonu kullanılır. Konut yapıları da beton zeminlere sahiptir. Zeminler, çatı dışında kullanıcının

Detaylı

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş)

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) tasarımından üretimine kadar geçen süreçte, projeci,

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Önceki Depremlerden Edinilen Tecrübeler ZEMİN ile ilgili tehlikeler Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL MİMARİ tasarım dolayısıyla oluşan hatalar 1- Burulmalı Binalar (A1) 2- Döşeme

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

Distribution Solutions WireSolutions. Çelik Fiber. Endüstriyel Zemin Uygulamaları

Distribution Solutions WireSolutions. Çelik Fiber. Endüstriyel Zemin Uygulamaları Distribution Solutions WireSolutions Çelik Fiber Endüstriyel Zemin Uygulamaları WireSolutions Çelik Fiber Çözümleri WireSolutions dünyanın bir numaralı çelik üreticisi ArcelorMittal grubunun bir parçasıdır.

Detaylı

Derz sızdırmazlığı için PVC esaslı Su Tutucu Bantlar

Derz sızdırmazlığı için PVC esaslı Su Tutucu Bantlar Ürün Bilgi Föyü Düzenleme 06.01.2009 Revizyon no.: 0 Identification no: 01 07 03 01 023 0 000001 Sika -Su Tutucu Bantlar Derz sızdırmazlığı için PVC esaslı Su Tutucu Bantlar Construction Ürün Tanımı Kullanım

Detaylı

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR 1. Giriş 2. Beton 3. Çelik 4. Betonarme yapı elemanları 5. Değerlendirme Prof.Dr. Zekai Celep 10.11.2013 2 /43 1. Malzeme (Beton) (MPa) 60

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA 1 V. TEMELLER Yapının ağırlığı ve faydalı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarına "TEMEL" denilmektedir. Temelin oturacağı doğal zemine ise "TEMEL YATAĞI" denir.

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

Zemine oturan döşemeler : Zemin tarafından taşınan döşemeler. Asma döşemeler : Yapının diğer kısımları tarafından taşınan döşemeler.

Zemine oturan döşemeler : Zemin tarafından taşınan döşemeler. Asma döşemeler : Yapının diğer kısımları tarafından taşınan döşemeler. 2.3 DOĞRUDAN YERE OTURAN ZEMĐN BETONLARI Zemin betonları yapısal olarak iki ana sınıfa ayrılır: Zemine oturan döşemeler : Zemin tarafından taşınan döşemeler. Asma döşemeler : Yapının diğer kısımları tarafından

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

INSA 361 Ulaşım Mühendisliği Beton Yollar

INSA 361 Ulaşım Mühendisliği Beton Yollar INSA 361 Ulaşım Mühendisliği Beton Yollar Dr. Mehmet M. Kunt İnşaat Mühendisliği Bölümü Doğu Akdeniz Üniversitesi Güz 2013 Dr. Mehmet M. Kunt Görseller Kartepe de beton yol çalışması Türkiye de Beton Yol

Detaylı

YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ DERS NOTU

YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ DERS NOTU YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ DERS NOTU Onarım ve Güçlendirme Onarım: Hasar görmüş bir yapı veya yapı elemanını önceki durumuna getirmek için yapılan işlemlerdir (rijitlik, süneklik ve dayanımın

Detaylı

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI Mert GENÇ, Ins. Yük. Müh. Eylül, 2017 4. İZMİR RÜZGAR SEMPOZYUMU www.genoser.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri

Detaylı

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Malzeme Katsayıları Beton ve çeliğin üretilirken, üretim aşamasında hedefi tutmama

Detaylı

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi istcad istinat Duvarı Yazılımı & Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin İstinat Yapıları Hakkındaki Hükümleri Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki

Detaylı

Karayolu Üstyapı Mühendisliğine Giriş. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Karayolu Üstyapı Mühendisliğine Giriş. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Karayolu Üstyapı Mühendisliğine Giriş Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN What is pavement? Bir karayolu üstyapısı, doğal zemin veya dolgu üzerine (taban zemini) üzerine, taşıt yüklerini dağıtma amacıyla yapılan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Deney Laboratuvarı Adresi : Tümsan 2 Sitesi B Blok No:5 İkitelli İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 486 29 53 Faks : 0 212 486 29 52 E-Posta : info@cevkak.org Website

Detaylı

BETONARME YAPI ELEMANLARINDA HASAR VE ÇATLAK. NEJAT BAYÜLKE İnş. Y. Müh.

BETONARME YAPI ELEMANLARINDA HASAR VE ÇATLAK. NEJAT BAYÜLKE İnş. Y. Müh. BETONARME YAPI ELEMANLARINDA HASAR VE ÇATLAK NEJAT BAYÜLKE İnş. Y. Müh. nbayulke@artiproje.net BETONARME Betonarme Yapı hasarını belirleme yöntemine geçmeden önce Betonarme yapı deprem davranış ve deprem

Detaylı

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER:

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: SÜRTÜME ETKİLİ (KYM KOTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: Birleşen parçaların temas yüzeyleri arasında kaymayı önlemek amacıyla bulonlara sıkma işlemi (öngerme) uygulanarak sürtünme kuvveti ile de yük aktarımı sağlanır.

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ Mert GENÇ, İnş. Y. Müh. Kasım, 2013 İSTANBUL www.genseres.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri 4) Uygulama

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 142 YAPI BİLGİSİ I Prof.Dr.Nilay COŞGUN Arş.Gör. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL Arş.Gör.Ayşegül ENGİN Arş.Gör. Selin ÖZTÜRK

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Deney Laboratuvarı Adresi : Tümsan 2 Sitesi B Blok No:5 İkitelli İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 486 29 53 Faks : 0 212 486 29 52 E-Posta : info@cevkak.org Website

Detaylı

Beton Yol Üstyapı Elemanları. Taban Zeminleri (Temel) Kaplama Altı Tabakası Beton Plaklar Derzler Derz dolgu malzemeleri

Beton Yol Üstyapı Elemanları. Taban Zeminleri (Temel) Kaplama Altı Tabakası Beton Plaklar Derzler Derz dolgu malzemeleri Beton Yol Üstyapı Elemanları Taban Zeminleri (Temel) Kaplama Altı Tabakası Beton Plaklar Derzler Derz dolgu malzemeleri Beton Yol Üstyapı Elemanları Şekil.1 Beton yol üstyapı elemanları Taban Zeminleri

Detaylı

-Teknoser 100, yapısında bulunan kuvars agregadan dolayı yük ve trafik durumuna göre aşınma direnci istenen mahallerde uygulanır.

-Teknoser 100, yapısında bulunan kuvars agregadan dolayı yük ve trafik durumuna göre aşınma direnci istenen mahallerde uygulanır. TEKNOSER 100 Bayındırlık Poz No: 4.613/F04 gri Yüzey Sertleştirici Ürün Tanımı: Taze beton yüzeylere uygulanan, çimento, sert kuvars agrega, kimyasal katkılar, özel renklendirici pigment ve polimer katkılardan

Detaylı

MasterFiber MAC 2200 CB

MasterFiber MAC 2200 CB TANIMI MasterFiber MAC 2000 CB, kimyasal olarak kuvvetlendirilmiş yapısı sayesinde beton içerisindeki bağlayıcı malzemeler ile daha sağlam bağ yapabilen sentetik bir makrofiberdir. Bu geliştirilmiş bağ

Detaylı

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması SUNUMU HAZIRLAYAN: İNŞ. YÜK. MÜH. COŞKUN KUZU 1.12.2017 Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması 1 İÇERİK Giriş Perdelerde

Detaylı

Betonarme Bina Tasarımı Dersi Yapı Özellikleri

Betonarme Bina Tasarımı Dersi Yapı Özellikleri 2016-2017 Betonarme Bina Tasarımı Dersi Yapı Özellikleri Adı Soyadı Öğrenci No: L K J I H G F E D C B A A Malzeme Deprem Yerel Zemin Dolgu Duvar Dişli Döşeme Dolgu Bölgesi Sınıfı Cinsi Cinsi 0,2,4,6 C30/

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları

İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları Serkan ÖZEN, İnşaat Mühendisi, MBA Telefon: 05325144049 E-mail : serkanozen80@gmail.com Sunum İçeriği Ardgermeli Köprü Tiplerine

Detaylı

teknik uygulama detayları

teknik uygulama detayları teknik uygulama detayları içindekiler Panel Detayları Betonarme Hatıl-Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...03 Çelik Konstrüksiyon -Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...04

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe. Çelik Yapıda Cephe ÇELİK YAPILAR Cephe elemanı yatay ve düşey elemanların oluşturduğu forma bağlı olarak rüzgar yüklerini iki yada tek doğrultuda aktarır. Bu, döşemenin düşey yükler altındaki davranışına benzer. 8 1 Çelik

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri

Taşıyıcı Sistem İlkeleri İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Taşıyıcı Sistem İlkeleri 2015 Bir yapı taşıyıcı sisteminin işlevi, kendisine uygulanan yükleri

Detaylı

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014 İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları Oyak Beton Mart/2014 İçerik Genel Bakış Beton Özellikleri Keson İnşaatı o Kuru Havuz o Yaş Havuz-Deniz Dökümleri o Kesonların Batırılması

Detaylı

T.C. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAPILAN TESTLER

T.C. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARLARINDA YAPILAN TESTLER Sr. No. SERTLEŞMİŞ BETON DENEYLERİ 1 TS EN 12504-1 Sertleşmiş Beton Deneyleri/Karot numunesi alınması ( İlk 3 adet) 2 TS EN 12504-1 Sertleşmiş Beton Deneyleri/Karot numunesi alınması (3 Adet karottan sonra

Detaylı

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI BÖLÜM-2 ÇELİK YPILRD BİRLEŞİM RÇLRI Çelik yapılarda kullanılan hadde ürünleri için, aşağıdaki sebeplerle birleşimler yapılması gerekmektedir. Bu aşamada bulon (cıvata), kaynak ve perçin olarak isimlendirilen

Detaylı

Murfor YAPISAL BÌR DÜŞÜNCE

Murfor YAPISAL BÌR DÜŞÜNCE BEKAERT BEKAERT Murfor DUVAR DONATISI Yeteneklerinizi Ortaya Çıkartan Donatı YAPISAL BÌR DÜŞÜNCE donatılı duvarlar iki paralel telin, birbirine sürekli zigzag bir tel ile kaynaklanarak birleştirilmesiyle

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

Yeni Nautilus. İki doğrultuda çalışan boşluklu döşemeler oluşturmak için Plastik «Kör Kalıp» Sistemi

Yeni Nautilus. İki doğrultuda çalışan boşluklu döşemeler oluşturmak için Plastik «Kör Kalıp» Sistemi Yeni Nautilus İki doğrultuda çalışan boşluklu döşemeler oluşturmak için Plastik «Kör Kalıp» Sistemi Taşıyıcı Sistem Olarak Döşemeler Yapı ağırlığının büyük kısmı, döşeme plaklarının ağırlıklarından oluşmaktadır.

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4 BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4 DİŞLİ DÖŞEMELER Serbest açıklığı 700 mm yi geçmeyecek biçimde düzenlenmiş dişlerden ve ince bir tabakadan oluşmuş döşemelere dişli döşemeler denir. Geçilecek açıklık eğer

Detaylı

BETONARME-II (KOLONLAR)

BETONARME-II (KOLONLAR) BETONARME-II (KOLONLAR) ONUR ONAT Kolonların Kesme Güvenliği ve Kesme Donatısının Belirlenmesi Kesme güvenliği aşağıdaki adımlar yoluyla yapılır; Elverişsiz yükleme şartlarından elde edilen en büyük kesme

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Düzensizlik Durumları Yapının Geometrisi ve Deprem Davranışı 5. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

BİLGİLENDİRME EKİ 7E. LİFLİ POLİMER İLE SARGILANAN KOLONLARDA DAYANIM VE SÜNEKLİK ARTIŞININ HESABI

BİLGİLENDİRME EKİ 7E. LİFLİ POLİMER İLE SARGILANAN KOLONLARDA DAYANIM VE SÜNEKLİK ARTIŞININ HESABI BİLGİLENDİRME EKİ 7E. LİFLİ POLİMER İLE SARGILANAN KOLONLARDA DAYANIM VE SÜNEKLİK ARTIŞININ HESABI 7E.0. Simgeler A s = Kolon donatı alanı (tek çubuk için) b = Kesit genişliği b w = Kiriş gövde genişliği

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı,

Detaylı

Şantiyede Üretim Beton Toleransları. Beton bileşenleri ve çökme için izin verilen toleranslar şöyledir:

Şantiyede Üretim Beton Toleransları. Beton bileşenleri ve çökme için izin verilen toleranslar şöyledir: 3) Teslim süresi ( günü ve saati ) ve teslim yeri, 4) Beton bileşimi ile ilgili talepler ( su/çimento oranı, çimento dozajı, çimento cinsi, kullanılması uygun görülen katkı), 5) Kalıpların durumu, 6) Vibratör

Detaylı

DİLATASYON SU YALITIMI

DİLATASYON SU YALITIMI DİLATASYON SU YALITIMI 1. Genel Farklı yapısal hareketlerin karşılanabilmesi için yapılar arasında bırakılan dilatasyon derzlerinin su yalıtımı büyük önem taşımaktadır. Yapılarda meydana gelen kaçakların

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP KONTROL KONUSU: 1-1 ile B-B aks çerçevelerinin zemin kat tavanına ait sürekli kirişlerinin düşey yüklere göre statik hesabı KONTROL TARİHİ: 19.02.2019 Zemin Kat Tavanı

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017 Özel Betonlar Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Mayıs, 2017 ÖZEL BETONLARIN GEREKSİNİMİ Geleneksel betonun bazı durumlarda istenilen özellikleri sağlayamaması özel betonların kullanımını zorunlu

Detaylı

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır?

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Problem / Çözüm Önerileri Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Yapıların tipine ve kullanım amacına göre ısı yalıtımı kadar, yangın ve ses yalıtımı da önem taşır. Özellikle, Yüksek

Detaylı

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER (Plaklar) Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli

Detaylı

1.1 Statik Aktif Durum için Coulomb Yönteminde Zemin Kamasına Etkiyen Kuvvetler

1.1 Statik Aktif Durum için Coulomb Yönteminde Zemin Kamasına Etkiyen Kuvvetler TEORİ 1Yanal Toprak İtkisi 11 Aktif İtki Yöntemi 111 Coulomb Yöntemi 11 Rankine Yöntemi 1 Pasif İtki Yöntemi 11 Coulomb Yöntemi : 1 Rankine Yöntemi : 13 Sükunetteki İtki Danimarka Kodu 14 Dinamik Toprak

Detaylı

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr Tekrar kullanılabilir kaset döşeme kalıbı sistemi www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr SKYDOME AVANTAJLARI UYGUN MALİYET SKYDOME'un oluşturduğu boşluk, dolu bir plak döşemeye kıyasla tüketilen betonun

Detaylı

KALIP VE İSKELE. Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR

KALIP VE İSKELE. Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR KALIP VE İSKELE Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Betonun mimari ve statik açıdan gerekli formu almasını sağlayan ve beton yeterli dayanım kazanıncaya kadar onu taşıyan yardımcı yapı elemanlarına KALIP denir.

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanarak AISC ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kren Tasarımı Hazırlayan: Nurgül Kaya

idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanarak AISC ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kren Tasarımı Hazırlayan: Nurgül Kaya idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanarak AISC 360-10 ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kren Tasarımı Hazırlayan: Nurgül Kaya www.idecad.com.tr Konu başlıkları III. I. Kren Menüsü II. Analiz AISC 360-10

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Şerifali Çiftliği Hendem cad. No:58 Kat:1 Yukarıdudullu Ümraniye 34775 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 420 47 52 Faks : 0 216 466 31

Detaylı

DÖŞEMELER. Döşeme tipleri: Kirişsiz döşeme. Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER. Döşeme tipleri: Kirişsiz döşeme. Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz

Detaylı

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr Tekrar kullanılabilir tek yönlü nervürlü döşeme kalıbı sistemi www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr SKYRAIL AVANTAJLARI TASARRUF Tüketimin radikal şekilde azalması sayesinde sistem sadece birkaç beton

Detaylı

BÖLÜM 2. DEPO, FABRĐKA VE ÖZEL ZEMĐN BETONLARI

BÖLÜM 2. DEPO, FABRĐKA VE ÖZEL ZEMĐN BETONLARI BÖLÜM 2. DEPO, FABRĐKA VE ÖZEL ZEMĐN BETONLARI 2.1 DEPOLARDAKĐ ZEMĐN BETONLARI Depolar çeşitli malzemelerin stoklandığı endüstriyel bir yapıdır. Geçmiş yıllarda, depo eşyaların insanlar tarafından dizildiği

Detaylı

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları Bu standart betonarme yapı elemanları ve yapıların kullanım amaç ve süresine uygun güvenlikte tasarlanması hesaplanması, boyutlandırılması ve

Detaylı

) = 2.5 ve R a (T 1 1 2 2, 3 3 4 4

) = 2.5 ve R a (T 1 1 2 2, 3 3 4 4 BÖLÜM 5 YIĞMA BİNALAR İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 5.. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak olan, hem düşey hem yatay yükler için tüm taşıyıcı sistemi doğal veya yapay malzemeli taşıyıcı duvarlar

Detaylı

TEMELLER VE TEMELLERİN SINIFLANDIRILMASI. Yrd.Doç.Dr. Altan YILMAZ

TEMELLER VE TEMELLERİN SINIFLANDIRILMASI. Yrd.Doç.Dr. Altan YILMAZ TEMELLER VE TEMELLERİN SINIFLANDIRILMASI Yrd.Doç.Dr. Altan YILMAZ 1 YÜZEYSEL TEMELLER Yüzeysel (sığ) temel : Yapı yükünün, zemin yüzeyine yakın bir yerde ve tasman sınırı içerisinde, güvenle aktarılmasına

Detaylı

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP 2-2 ile A-A aks çerçevelerinin zemin ve birinci kat tavanına ait sürekli kirişlerin düşey yüklere göre statik hesabı yapılacaktır. A A Aksı 2 2 Aksı Zemin kat dişli döşeme kalıp

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU GİRİŞ: 1.1 Raporun Anafikri Bu rapor Büyükada da yapılacak Çarşı Camii projesinin tasarım parametrelerini ve taşıyıcı sistem bilgilerini açıklayacaktır.

Detaylı

ÇELİK TEL DONATILI ZEMİN BETONLARI

ÇELİK TEL DONATILI ZEMİN BETONLARI ÇELİK TEL DONATILI ZEMİN BETONLARI TASARIM VE YAPIM İLKELERİ Dramix Çelik Telleri İÇİNDEKİLER : 1-Giriş 2-Çelik Tel Donatılı Betonların (ÇTDB)Teknik Özelikleri 3- Teknik ve Ekonomik Avantajları 4- Elastik

Detaylı

BETONARME YAPI ELEMANLARINDA DONATI DÜZENLEME İLKELERİ

BETONARME YAPI ELEMANLARINDA DONATI DÜZENLEME İLKELERİ BETONARME YAPI ELEMANLARINDA DONATI DÜZENLEME İLKELERİ Araş. Gör. İnş.Yük. Müh. Hayri Baytan ÖZMEN Bir Yanlışlık Var! 1 Donatı Düzenleme (Detaylandırma) Yapı tasarımının son ve çok önemli aşamasıdır. Yapının

Detaylı

yeni nautilus evo hafifletilmiş döşeme sistemi HAFİF YAPILAR MAKSİMUM AÇIKLIK MİNİMUM DÖŞEME KALINLIĞI

yeni nautilus evo hafifletilmiş döşeme sistemi HAFİF YAPILAR MAKSİMUM AÇIKLIK MİNİMUM DÖŞEME KALINLIĞI B O Ş L U K L U D Ö Ş E M E L E R İ Ç İ N K Ö R K A L I P S İ S T E M İ nautilus yeni evo hafifletilmiş döşeme sistemi HAFİF YAPILAR MAKSİMUM AÇIKLIK MİNİMUM DÖŞEME KALINLIĞI w w w. g e o p l a s t. c

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER Taşıyıcı Sistemlerin

Detaylı

TEMELLER. Farklı oturma sonucu yan yatan yapılar. Pisa kulesi/italya. İnşa süresi: 1173 1370

TEMELLER. Farklı oturma sonucu yan yatan yapılar. Pisa kulesi/italya. İnşa süresi: 1173 1370 TEMELLER Temeller yapının en alt katındaki kolon veya perdelerin yükünü (normal kuvvet, moment, v.s.) yer yüzeyine (zemine) aktarırlar. Diğer bir deyişle, temeller yapının ayaklarıdır. Kolon veya perdeler

Detaylı

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Türkiye Prefabrik Birliği İ.T.Ü. Steelab Uluslararası Çalıştayı 14 Haziran 2010 MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Dr. Murat Şener Genel Müdür, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş.

Detaylı

MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME. Avantajları. Dezavantajları. Avantajları. Dezavantajları

MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME. Avantajları. Dezavantajları. Avantajları. Dezavantajları MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME Grobeton üzerine metal ayaklarla monte edilen kompozit paneller Avantajları Modüler Kaba inşaat sonrasında uygulanabilir İçinden her türlü tesisat rahatça geçirilebilir

Detaylı

ŞANTİYE TEKNİĞİ Dr. A. Erkan KARAMAN

ŞANTİYE TEKNİĞİ Dr. A. Erkan KARAMAN ŞANTİYE TEKNİĞİ Dr. A. Erkan KARAMAN KOLON KALIP METRAJI UYGULAMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAK. İnşaat Müh. Bölümü Yanda verilen döşeme kalıp planında döşeme, kiriş ve kolonlara ait ölçüler verilmiştir.

Detaylı

idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanılarak AISC ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kompozit Kirişlerin Tasarımı

idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanılarak AISC ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kompozit Kirişlerin Tasarımı idecad Çelik 8 idecad Çelik Kullanılarak AISC 360-10 ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliği ile Kompozit Kirişlerin Tasarımı Hazırlayan: Oğuzcan HADİM www.idecad.com.tr idecad Çelik 8 Kullanılarak AISC 360-10

Detaylı

UBET72 DM BETON KÖŞK YAPISI BETONARME STATİK HESAP RAPORU

UBET72 DM BETON KÖŞK YAPISI BETONARME STATİK HESAP RAPORU UBET72 DM BETON KÖŞK YAPISI HAZIRLAYAN : İSMAİL ENGİN KONTROL EDDEN : GÜNER İNCİ TARİH : 21.3.215 Sayfa / Page 2 / 4 REVİZYON BİLGİLERİ Rev. No. Tarih Tanım / YayınNedeni Onay Sunan Kontrol Onay RevizyonDetayBilgileri

Detaylı