SINIFLAMALAR VE EKONOMĠK FAALĠYETLERĠN ĠSTATĠSTĠKĠ SINIFLAMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SINIFLAMALAR VE EKONOMĠK FAALĠYETLERĠN ĠSTATĠSTĠKĠ SINIFLAMASI"

Transkript

1 SINIFLAMALAR VE EKONOMĠK FAALĠYETLERĠN ĠSTATĠSTĠKĠ SINIFLAMASI NACE Rev. 2

2 SUNUM PLANI ĠĢ Kayıtları Ana Faaliyet ÇalıĢması Sınıflamalar NACE Rev.2 Uygulamalar ve Örnekler

3 Resmi İstatistikler için ilkeler ve standartları belirler. Ülke ihtiyaçları doğrultusunda veri ve bilgi derler. İstatistikleri üretir, yayımlar ve dağıtır. İstatistik üretme sürecinde yer alan kurum/kuruluşlar arasında koordinasyon sağlar.

4 Türkiye İstatistik Kanunu ( tarih ve 5429 sayılı) Sınıflamalar Madde 11- Kurum ve kuruluşlar, Başkanlık tarafından oluşturulan istatistik amaçlı tanım ve sınıflamaları kullanmakla; kendi ihtiyaçları doğrultusunda belirleyecekleri sınıflamaları kullanmaları hâlinde ise, Başkanlığın belirlediği sınıflamalara dönüģtürülmesini sağlayacak tedbirleri almakla yükümlüdür.

5 Metalden prefabrik konut imal edip, montaj ve kurulumunu yapmaktadır. Toplam 450 çalıģanı vardır. Yıllık cirosu 500 milyon TL dir. Vergi Politikaları Sektörel Destekler Metalden prefabrik yapı imalatı İmalat sektörü (Kısım C) Prefabrik binalar için bileģenlerin alanda birleģtirilmesi ve kurulması İnşaat sektörü (Kısım F) Üretilen Ürün Teknoloji Sınıfı Ekonomik Politikalar Tehlike Sınıfları İstatistiki Bilgi Üretimi

6 tarihinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı arasında Bilgi PaylaĢımı Protokolü imzalanmıştır. GİB sicil ve beyanname bilgileri düzenli olarak TÜİK kullanımına açılmıştır.

7 2017 Temmuz ayında TÜİK tarafından İş Kayıtları Ana Faaliyet Belirleme Çalışması resmi olarak başlatılmıştır. Veri giriş programı yardımıyla TÜİK İş kayıtları çerçevesinde bulunan stok (hazır) veri ve Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan her ay alınan akım verisinde (yeni açılan) yer alan firmaların yerel birim bazında yürütmüş oldukları faaliyetler telefon ve yüz yüze görüşme yöntemiyle güncellenmektedir. Firmaların ana faaliyetlerinin belirlenmesinde ciro değişkeni baz alınmıştır.

8 Sektör kaymaları; Firma yürüttüğü faaliyeti bırakarak yeni bir faaliyete başlayabilir. Firma imalat yaptığı halde satışın şekline göre (toptan veya perakende) kod alabilir. Paketleme, ambalajlama vb. yan faaliyetler imalatın bir parçası gibi algılanarak ticaret yerine imalatta sınıflanabilir. Tarımsal Kooperatif ve Birliklere ticari faaliyeti yerine diğer hizmette yer alan kooperatif ya da birlik kodu verilebilir.

9 SINIFLAMALAR

10 Sınıflama nedir? TDK sözlük anlamı bölümleme Ortak özellikler taşıyanları bölümleme ve sıraya koyma (felsefe) Tasnif ve bölümleme (internetten) Mantıkta sınıf kavramı, ortak özellikler taşıyan nesnelerin meydana getirdiği bütünü dile getirir.

11 Sınıflama neden önemlidir? Hız, zamanlılık Maliyet Düşük hata payı Kaliteli çıkarımlar Anlamlılık, detay

12 Sınıflama Türleri

13 Ekonomik Faaliyet Sınıflamaları

14 AVRUPA TOPLULUĞUNDA EKONOMĠK FAALĠYETLERĠN ĠSTATĠSTĠKĠ SINIFLAMASI NACE Rev.2

15 1. NACE Rev.2 ye GiriĢ NACE, 1970 yılından beri Avrupa Birliğinde kullanılan ekonomik faaliyet sınıflamasının kısaltmasıdır. NACE, Fransızca "Nomenclature générale des Activités économiques dans les Communautés Européennes" (Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması) başlığından türetilmiştir. NACE temelinde üretilen istatistikler, Avrupa ve genel olarak dünya düzeyinde karşılaştırılabilir. NACE nin kullanımı, Avrupa İstatistik Sistemi içerisinde zorunludur.

16 1. NACE Rev.2 ye GiriĢ (Devam) Faaliyet Nedir? İşletmenin faaliyeti, belirli mal veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli tüm girdi, üretim süreci ve ürün çıktılarının bütünüdür. Faaliyet basit bir süreç veya her biri sınıflamanın değişik sınıflarında bulunan altsüreçleri içerebilir.

17 1. NACE Rev.2 ye GiriĢ (Devam) Faaliyetleri; Ana faaliyet Ġkincil Faaliyetler Yardımcı faaliyetler olarak üçe ayırmak mümkündür.

18 2. NACE Rev.2 Kapsamı Ve Sınırları NACE, birimlerin ortak girişim olup olmadığına, sahipliğin devlet veya özel olup olmadığına, ana girişimin yabancı varlık olup olmadığına, işyerinin birden fazla işletmeden oluşup oluşmadığına bakmaksızın, aynı ekonomik faaliyette bulunan birimleri aynı kategoride sınıflandırır.

19 3. NACE Rev.2 Yapısı Ve KodlanıĢı Nace Rev.2 (KISIM) Kısım Tanım A Tarım, ormancılık ve balıkçılık B Madencilik ve taş ocakçılığı C İmalat D Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı E Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri F İnşaat G Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı H I J L M N O P Q R S T U Ulaştırma ve depolama Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri Bilgi ve iletişim Gayrimenkul faaliyetleri Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler İdari ve destek hizmet faaliyetleri Kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlik Eğitim İnsan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor Diğer hizmet faaliyetleri Hanehalklarının işverenler olarak faaliyetleri Uluslararası örgütler ve temsilciliklerinin faaliyetleri

20 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım A: Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Tarımsal Faaliyet Nedir? Tarımsal üretim faaliyetleri Tarımsal hizmet faaliyetleri

21 Kısım A: Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Örnek: Koyunların güdülmesi, kırkılması, ahırların temizlenmesi faaliyeti nerede sınıflandırılır? Kim tarafından yapılıyor? Hayvanların sahibi tarafından yapıldığında: Koyun ve keçi yetiştiriciliği (Tarımsal Üretim) Bir ücret karşılığında başkası tarafından yapıldığında: Hayvan üretimini destekleyici faaliyetler (Tarımsal Hizmet)

22 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım A: Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık (devamı) Tarım ve Ormancılıkta Hizmet Faaliyetleri 01.6 Tarımı destekleyici faaliyetler ve hasat sonrası bitkisel ürünler ile ilgili faaliyetler. Bu grup, bir ücret veya sözleşme temelli olarak gerçekleştirilen faaliyetleri içermektedir Bitkisel üretimi destekleyici faaliyetler Hayvan üretimini destekleyici faaliyetler Hasat sonrası bitkisel ürünlerle ilgili faaliyetler Bitkisel üretim için tohumun işlenmesi Tarım faaliyetinde yaygın olan dayıbaşılık olarak nitelendirilen faaliyet tarımsal hizmet olarak düşünülmelidir ve ile başlayan altılıdan yapılan faaliyete göre kod almalıdır.

23 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım A: Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık (devamı) Bir faaliyetin tarım sektöründe kod alabilmesi için birim tarafından kendi ürünlerinin yetiştirilmesi gerekmektedir. Kendi yetiştirdiği tarım ürünlerinden başka bir ürünün imal edilmesi tarım, BaĢkasının yetiştirdiği tarım ürünlerinden başka bir ürün imal edilmesi imalat

24 Örnek Girişim çay bitkisini yetiştirmekte ve toptan olarak satmaktadır. a İçecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi (Kısım A Tarım, Orm. ve Balıkçılık) b c d Kahve ve çayın işlenmesi (Kısım C Ġmalat) Kahve, çay, kakao ve baharat toptan (Kısım ticareti G: Toptan ve Perakende Ticaret) Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki diğer gıda ürünlerinin perakende ticareti e Paketleme faaliyetleri (Kısım N Ġdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri )

25 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım B: Madencilik ve TaĢocakçılığı Madencilik ve taşocakçılığı, katı (kömür ve maden cevherleri), sıvı (ham petrol) veya gaz (doğal gaz) olarak tabiatta doğal halde bulunan madenlerin çıkarılmasını kapsar. Madenin üretildiği yerdeki veya yakın tesislerde gerçekleştirilmesi durumlarında madencilik ve taş ocakçılığı faaliyeti olarak düşünülmelidir. Çıkarılan madenin fabrikada işlenmesi ise imalat sektöründe sınıflandırılmalıdır. Kapsam dışı olanlar; Çıkarılan madenlerin işlenmesi (İmalat) Kaynaklarda ve kuyularda doğal kaynak sularının ve maden sularının şişelenmesi (İmalat)

26 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım C: Ġmalat İmalat Nedir? İmalat; maddelerin, malzemelerin veya bileşenlerin fiziksel ve/veya kimyasal işlemler sonucunda yapısının değiştirilerek yeni ürünlere dönüşümüne denir. Üretim: Ürün ile sonuçlanan faaliyettir. Üretimin SatıĢ ġekli: İmal edilen bir ürün ne şekilde (toptan veya perakende) satılırsa satılsın faaliyeti imalat sektöründe değerlendirilmektedir. Sanayi hizmetleri: Bir ücret veya sözleşme temelinde başkalarına ait ürünlerin, imalat sürecinin bir parçası olarak işlenmesi, endüstriyel makine ve ekipmanların tamir ve bakımı ile kurulum işlerini içermektedir. Bakım ve onarım (Grup 33.1 "Fabrikasyon metal ürünlerin, makinelerin ve donanımların onarımı ) Kurulum (Grup 33.2 Sanayi makine ve ekipmanlarının kurulumu )

27 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım C: Ġmalat Ġmalat olarak kabul edilmeyen faaliyetler; - Fiziksel veya kimyasal dönüşüm gerektiren, atıkların ikincil hammaddelere dönüştürülmesi faaliyeti Modern makinelerle donatılmış/elle paketleme faaliyeti Satın alınan ürünlerin paketlenerek veya şişelenerek tekrar satılması Kısım G - Müşteri siparişine uygun olarak metallerin kesilerek satılması Kısım G - Tüketici eşyalarının kurulumu, bakım ve onarımı (bölüm 62 ve bölüm 95)

28 Örnek Girişim satın aldığı çay bitkisini kurutup fermente ederek toptan satışını yapmaktadır. a İçecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi (Kısım A Tarım, Orm. ve Balıkçılık) b c d Kahve ve çayın işlenmesi Kahve, çay, kakao ve baharat toptan ticareti (Kısım C Ġmalat) (KısımG Toptan ve Perakende Ticaret) Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki diğer gıda ürünlerinin perakende ticareti e Paketleme faaliyetleri (Kısım N Ġdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri )

29 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım G:Ticaret Ticaret Nedir? Satın alınan malların üzerinde değişiklik yapılmadan satışıdır. Ticarete dahil işlemler: Sınıflandırma, Derecelendirme Kurulum Şişeleme Paketleme Depolama

30 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım G:Ticaret Toptan Ticaret (Bölüm 46) ve Perakende Ticaret (Bölüm 47) NACE ticaret sektöründe; Ticaretin şekli (toptan, perakende veya motorlu taşıt satış) ile Ticaretin nerede (mağaza veya mağaza dışı) yapıldığı ile Ticarette satılan malların çeşit sayısı (uzmanlaşmış veya uzmanlaşmamış) ile ilgilenmektedir.

31 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım G: Ticaret Toptan Ticaret (Bölüm 46) ve Perakende Ticaret (Bölüm 47) Bölüm 46 ve 47 arasındaki ayrım ağırlıklı müşteri tipine dayalıdır. Toptan ticaret; yeni veya kullanılmış malların perakendecilere, endüstriyel, ticari, kurumsal veya profesyonel kullanıcılara veya diğer toptancılara satışını kapsamaktadır. Perakende ticaret; yeni veya kullanılmış malların kişisel/hanehalkı tüketimi için; dükkan ve mağazalar, küçük satış yerleri, posta ile ticaret yapan firmalar, işportacılar vb. tarafından halka satışını kapsamaktadır.

32 Örnek Girişim çayı satın aldıktan sonra kendi adına paketleyerek satmaktadır. ÇAY SATIġ a İçecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi (Kısım A Tarım, Orm. ve Balıkçılık) b c d Kahve ve çayın işlenmesi Kahve, çay, kakao ve baharat toptan ticareti (Kısım C Ġmalat) (Kısım G Toptan ve Perakende Ticaret) Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki diğer gıda ürünlerinin perakende ticareti e Paketleme faaliyetleri (Kısım N Ġdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri )

33 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım G Toptan Ticaret (Bölüm 46) ve Perakende Ticaret (Bölüm 47) Perakende ticaret bölümünde satılan mallar, tüketici malları olarak belirtilen mallarla sınırlıdır. Perakende ticareti olmayan mallar dökme halde tahıllar, cevherler, endüstri makineleri gibi mallar perakende ticarette değil TOPTAN TİCARET te sınıflandırılmaktadır.

34 Örnek Traktör Girişim: Traktör toptan satışını gerçekleştiriyorsa: Toptan ticaret Traktör perakende satışını gerçekleştiriyorsa: Toptan ticaret

35 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım G Toptan Ticaret (Bölüm 46) ve Perakende Ticaret (Bölüm 47) UzmanlaĢmıĢ ticaret nedir? Uzmanlaşmış Ticaret ( ) 5 ya da daha fazla ürün grubunun satışı uzmanlaşmamış, 5 in altında ürün grubu uzmanlaģmıģ perakende ticaret olarak değerlendirilmektedir.

36 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım G Toptan Ticaret (Bölüm 46) ve Perakende Ticaret (Bölüm 47) UzmanlaĢmamıĢ ticaret nedir? Uzmanlaşmamış bir girişimin ana faaliyeti ya ya da olacaktır Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticaret Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda yapılan diğer perakende ticaret

37 Örnek: Her tür gıda, tütün ve içecek perakende satışı yapan büfeler aşağıdaki tüm kodları tek tek alabilir. Bu durumda ürün çeşit sayısı 5 i geçtiği için kodu verebilir sebze meyve perakende ticareti kuruyemiş perakende ticareti ekmek perakende ticareti çikolata ve şekerleme perakende ticareti alkollü içecek ve meşrubat perakende ticareti içme suyu perakende ticareti sigara perakende ticareti

38 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım G Toptan Ticaret (Bölüm 46) ve Perakende Ticaret (Bölüm 47) Mağaza ve Mağaza DıĢı ticaret nedir? 47.1 den 47.7 ye kadar olan grupların kümesi "Mağazalardaki perakende ticaret" ve gruplarının kümesi "Mağazalar dışındaki perakende ticaret".

39 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım H: UlaĢtırma ve Depolama NACE ulaştırma sektöründe; Ulaştırma şekli(kara, su ve hava yolu) Ulaştırılanın türü(mal veya yolcu)

40 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım H: UlaĢtırma ve Depolama Örnek GiriĢim sürücüsüz binek otomobil kiralama iģi yapmaktadır.

41 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım I: Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Kendi ürettiği unlu mamullerin üretildiği yerde tüketilmesi; pastaneler, börekçiler vb. hangi kod altında değerlendirilmelidir. Lokantacılık (56.10) Ürünleri kendi üretebilir ya da dışarıdan satın alabilir. Mekanda müşterilerin kullanımı için masa-sandalye bulunur. Ürünlerin tamamı ya da çoğunluğu tesiste tüketilir. Ġmalat (10.71, 10.72) Ürünleri kendi üretir. Ürettiği ürünler çoğunlukla üçüncü kişiler tarafından satın alınarak market, pazar vb. yerlerde satılır. Ürünleri nihai tüketiciye sattığı durumlarda mekanda müşterilerin kullanımı için masasandalye bulunmaz.

42 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım I: Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Kendine ait evin kısa süreli ve konaklama amaçlı kiraya verilmesi konaklama faaliyeti olarak düşünülmelidir. Aynı şekilde kiraya verilen ev barınma amaçlı ve uzun süreli olarak kiraya verilmesi durumunda ise gayrimenkul faaliyetinde sınıflanmalıdır (Gayrimenkul) (Konaklama) Kendine ait veya başkasından kiralanan herhangi bir gayrimenkul olmalı. Kiralanan gayrimenkulde barınma veya faaliyet sürdürme eylemi olmalıdır. Genelde kiralama uzun süreli olmalıdır. Kendine ait veya başkasından kiralanmış mobilyalı ev olmalı. Daimi ikametgahından uzakta ve konaklama amacıyla kiralayan kişi olmalı. Kiralama kısa süreli ve temizlik hizmeti olmamalıdır.

43 4. NACE Rev.2 Kısımlara Özgü Durumlar: Kısım N: Ġdari Ve Destek Hizmet Paketleme faaliyetleri Paketleme faaliyetleri, de sınıflandırılmaktadır. Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak başkalarının adına yiyeceklerin kavanozlara konulması, içeceklerin şişelenmesi, katı maddelerin örneğin etlerin paketlenmesi, sıvıların ve gazlı ürünlerin süzülmesi ve ambalajlanması, etiketleme yapılması, marka basılması bu sınıfta kodlandırılmaktadır. Ancak tekstil ürünlerinin paketlenmesi bu sınıfta değil tekstil ürünlerinin bitirilmesi alt sınıfında kodlanmalıdır.

44 AVRUPA TOPLULUĞUNDA EKONOMĠK FAALĠYETLERĠN ĠSTATĠSTĠKĠ SINIFLAMASI NACE Rev.2 UYGULAMALAR ve ÖRNEKLER

45 Tavuk Girişim tavuk yetiģtirmektedir. a b c d e f 01.4 Hayvansal Üretim 10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı 10.9 Hazır hayvan yemleri imalatı 46.2 Tarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticareti 46.3 Et ve et ürünlerinin toptan ticareti Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki et ve et ürünlerinin perakende ticareti

46 Tavuk Girişim tavuk yetiģtirmekte, yetiştirdiği tavuklar için yem de üretmekte, tavukları ve yemleri dışarıya satmaktadır. YEM VE TAVUK SATIġ a b 01.4 Hayvansal Üretim 10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı c d e f 10.9 Hazır hayvan yemleri imalatı 46.2 Tarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticareti 46.3 Et ve et ürünlerinin toptan ticareti Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki et ve et ürünlerinin perakende ticareti

47 Tavuk Girişim tavuk yetiģtirmekte, yetiştirdiği tavuklar için yem de üretmekte, tavukları satmakta ancak yemleri dışarıya satmamaktadır. TAVUK SATIġ YEM SATIġ a b 01.4 Hayvansal Üretim 10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı c d e f 10.9 Hazır hayvan yemleri imalatı 46.2 Tarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticareti 46.3 Et ve et ürünlerinin toptan ticareti Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki et ve et ürünlerinin perakende ticareti

48 Tavuk Girişim dıģarıdan tavuk almakta bunlardan et elde etmekte ve toptan olarak satmaktadır. a b 01.4 Hayvansal Üretim 10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı c d e f 10.9 Hazır hayvan yemleri imalatı 46.2 Tarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticareti 46.3 Et ve et ürünlerinin toptan ticareti Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki et ve et ürünlerinin perakende ticareti

49 Tavuk Girişim yetiģtirdiği tavukları işleyerek et ve et ürünü elde ederek bunları perakende olarak satmaktadır. TAVUK SATIġ a b 01.4 Hayvansal Üretim 10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı c d e f 10.9 Hazır hayvan yemleri imalatı 46.2 Tarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticareti 46.3 Et ve et ürünlerinin toptan ticareti Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki et ve et ürünlerinin perakende ticareti

50 Tavuk Girişim yetiģtirdiği tavuklardan elde ettiği yumurtaların yanında dıģarıdan tavuk ve yumurta alıp bunları da toptan olarak satmaktadır TAVUK ve YUMURTA SATIġ a b 01.4 Hayvansal Üretim 10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı c d e f 10.9 Hazır hayvan yemleri imalatı 46.2 Tarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticareti Et ve et ürünlerinin toptan ticareti Süt ürünleri, yumurta ve yenilebilir sıvı ve katı yağların toptan ticareti

51 Ġncir Girişim dıģarıdan yaş incir alarak kurutup toptan olarak satmaktadır. ĠNCĠR ALIM VE ĠġLENMESĠ a b c d e İncir yetiştirilmesi İncir işlenmesi ve imalatı Kuru incir toptan ticareti Yaş incir toptan ticareti Kuru incir perakende ticareti

52 Ġncir Girişim dıģarıdan kuru incir alarak sadece paketleme yaparak toptan olarak satmaktadır. a b c d e İncir yetiştirilmesi İncir işlenmesi ve imalatı Kuru incir toptan ticareti Yaş incir toptan ticareti Kuru incir perakende ticareti ĠNCĠR ALIM VE PAKETLENME SĠ

53 Mermer Girişim maden ocağından çıkardığı mermeri hiçbir iģlemden geçirmeden toptan olarak satmaktadır. MERMER ÇIKARIMI VE SATILMASI a b c d Mermer ocakçılığı Mermerin işlenmesi ve kesilmesi İşlenmiş mermer toptan ticareti Mermer toptan ticareti

54 Mermer Girişim maden ocağından çıkardığı mermeri fabrikasında iģleyerek toptan olarak satmaktadır. MERMER ÇIKARIMI VE ĠġLENMESĠ a b c d Mermer ocakçılığı Mermerin işlenmesi ve kesilmesi İşlenmiş mermer toptan ticareti Mermer toptan ticareti

55 Tekstil Girişim başkası adına havlu kenarına nakıģ vb. dikimi yapmaktadır. HAVLU KENARINA NAKIġ DĠKĠMĠ a b c d Havlu Kumaşı İmalatı El ve Yüz Havlusu İmalatı Tekstil Ürünlerinin Bitirilmesi Dantel ve Nakış İmalatı

56 Tekstil Girişim dokumadan önceki aşamada konik pamuk iplik çözgü yapmaktadır. ĠPLĠĞĠN KONĠK ġekġlde ÇÖZGÜ HALĠNE GETĠRĠLMESĠ a b Pamuk İpliği İmalatı Halı Kilim İçin Çözgücülük

57 Tekstil Girişim başkası adına bornoz imalatı yapmaktadır. BORNOZ ĠMALATI a b Havlu Kumaşı İmalatı El ve Yüz Havlusu İmalatı Bornoz, Sabahlık, Pijama İmalatı

58 Tatil Köyleri ve Apart Oteller Girişim otel işletmekte ve günlük oda temizlik hizmeti de vermektedir. a b Oteller ve benzeri konaklama yerleri Tatil ve diğer kısa süreli konaklama yerleri

59 Tatil Köyleri ve Apart Oteller Girişim apart otel işletmekte ve günlük temizlik hizmeti bulunmamaktadır. a b Oteller ve benzeri konaklama yerleri Tatil ve diğer kısa süreli konaklama yerleri

60 Tatil Köyleri ve Apart Oteller Girişim kendine ait gayrimenkulünü uzun süreli kiraya vermiştir. (tatil amaçlı olsun olmasın) a b c Oteller ve benzeri konaklama yerleri Tatil ve diğer kısa süreli konaklama yerleri Kendine ait veya kiralanan gayrimenkulun kiraya verilmesi veya işletilmesi

61 Terzilik ve Giysi Tamiratı Girişim kişilerden ölçü alarak siparişe göre elbise vb. dikimi yapmaktadır. a b Terzilerin faaliyetleri Giyim eşyası onarımı ve tadilatı

62 Terzilik ve Giysi Tamiratı Girişim giysilerin küçük tadilatlarını ve onarımlarını yapmaktadır. a b Terzilerin faaliyetleri Giyim eşyası onarımı ve tadilatı

63 Telekom Bayileri Girişim telekom bayi hizmeti vermektedir. Aynı zamanda cep telefonu ve aksesuar perakende satışı da yapmaktadır. a b c Kablolu telekomünikasyon faaliyeti Kablosuz telekomünikasyon faaliyeti Cep telefonu ve parçaları perakende ticareti

64 Faaliyetlerin Kodlanmasında Kullanılan Araç, Kaynak ve Yöntemler A- Araçlar TÜİK Sınıflama Sunucusu RAMON - AB Metaveri Sunucusu BM Sınıflama Sunucusu

65 ĠLETĠġĠM BĠLGĠLERĠ TÜĠK DENĠZLĠ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMĠK ARAġTIRMALAR GRUP SORUMLUSU Aşır DOĞANER / 3060 Sinan DEMĠRCĠ(sinandemirci@tuik.gov.tr Dahili:3300) Aydemir KAPLAN(aydemirkaplan@tuik.gov.tr Dahili:3301)

66 TEġEKKÜRLER

BOLVADİN TİCARET VE SANAYİ ODASI NACE KODLARINA GÖRE ÜYE SAYILARI

BOLVADİN TİCARET VE SANAYİ ODASI NACE KODLARINA GÖRE ÜYE SAYILARI KISIM A: TARIM, ORMANCILIK VE HAYVANCILIK 01: BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM İLE AVCILIK VE İLGİLİ HİZMET FAALİYETLERİ 01.1 Tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi 5 01.4 Hayvansal

Detaylı

Faaliyetlerin Kodlanması

Faaliyetlerin Kodlanması Faaliyetlerin Kodlanması NACE Rev2-Altılı Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflaması Ahmet GÜR Ekonomik Sınıflamalar ve Standartlar Takım Sorumlusu Mart 2012 1 Hedef Gerçekçi ve etkin planlama sürecine doğru

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2012 Yılı Temmuz Ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri TCMB tarafından 17/09/2012 tarihinde açıklanan, 2012 yılı Temmuz ayı Özel Sektörün Yurt

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2012 Yılı Ağustos Ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri TCMB tarafından 17/10/2012 tarihinde açıklanan, 2012 yılı Ağustos ayı Özel Sektörün

Detaylı

KOSGEB TARAFINDAN VERİLECEK DESTEK/KREDİLERDEN

KOSGEB TARAFINDAN VERİLECEK DESTEK/KREDİLERDEN KOSGEB TARAFINDAN VERİLECEK DESTEK/KREDİLERDEN YARARLANAMAYACAK KOBİ'LERİN SEKTÖRLERİNİ GÖSTEREN TABLO (Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE Rev. 2'ye göre) 1 / 6 NACE

Detaylı

ÜRETİM PLANI 4.1 NACE

ÜRETİM PLANI 4.1 NACE ÜRETİM PLANI 4.1 NACE Kodu: 4.2 Üretim/Hizmet Sunum Sürecinin Aşamaları 4.3 İş Akış Şeması 4.4 Üretim/Hizmet Sunum Teknikleri, Standartlar, Spesifikasyonlar 4.5 Hukuki Gereksinimler (Ruhsat, izin vs.)

Detaylı

KOSGEB TARAFINDAN VERİLECEK DESTEK/KREDİLERDEN

KOSGEB TARAFINDAN VERİLECEK DESTEK/KREDİLERDEN KOSGEB TARAFINDAN VERİLECEK DESTEK/KREDİLERDEN YARARLANAMAYACAK KOBİ'LERİN SEKTÖRLERİNİ GÖSTEREN TABLO (Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE Rev. 2'ye göre) 1 / 5 NACE

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU BİLGİ NOTU HAZİRAN Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 15/08/ tarihinde yılı Haziran sonuna ilişkin Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri

Detaylı

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ Kapsam Sektörel Kapsam 2003-2008 yılları için Avrupa Topluluğu nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE REV.1.1 e göre; B C D E F G H I J K M

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2013 Yılı Şubat Ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri TCMB tarafından 16/04/2013 tarihinde açıklanan, 2013 yılı Şubat ayı Özel Sektörün Yurt

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU BİLGİ NOTU MAYIS Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 17/07/ tarihinde yılı Mayıs sonuna ilişkin Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri

Detaylı

19. SANAYİ VE HİZMETLER GÖSTERGELERİ

19. SANAYİ VE HİZMETLER GÖSTERGELERİ Bursa Eskişehir Bilecik Bölgesi 19. SANAYİ VE HİZMETLER GÖSTERGELERİ 19.1. Bölgesi Yerel Birimlerinin Ekonomik Faaliyetlere Göre Bölge İçindeki Payı (%) Toplam 100,00 100,00 Toptan ve perakende ticaret

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/48

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/48 TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/48 Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Tüketici Güven Endeksi Sektörel Güven Endeksleri Küresel Yetişkin Tütün Araştırması Dış Ticaret Endeksleri

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA BİLGİ NOTU 1. ÇEYREK: OCAK-MART 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 10/06/2014 tarihinde 2014 yılı Ocak-Mart dönemi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) haber bültenini yayınladı. 2014

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Necatibey Cad. No:112 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA BİLGİ NOTU 4. ÜÇ AYLIK ÇEYREK 2013 Türkiye İstatistik Kurumu 31/03/2014 tarihinde 2013 yılı dördüncü üç aylık çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) haber bültenini yayınladı.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU BİLGİ NOTU MAYIS Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 13/07/ tarihinde yılı Mayıs ayına ilişkin Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri

Detaylı

ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KISA VADELİ KREDİ BORCU İSTATİSTİKLERİ Ağustos İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü

ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KISA VADELİ KREDİ BORCU İSTATİSTİKLERİ Ağustos İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü ÖZEL SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KISA VADELİ KREDİ BORCU İSTATİSTİKLERİ Ağustos 2017 1 Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kısa Vadeli Kredi Borcu (2004-2017 Ağustos) 2 Özel Sektörün Yurtdışından

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA 2. ÇEYREK: NİSAN-HAZİRAN yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre; Üretim yöntemiyle GSYH sabit fiyatlarla % lik artışla 30.803 milyon TL olmuştur. Sanayi sektörü

Detaylı

TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ

TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ Şeyma Taşkan 1, Barış Çallı 2 1 MarmaraÜniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri Programı, Göztepe Kampüsü, 34722 Kadıköy,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 * EA Kodu

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 * EA Kodu Tarım, balıkçılık 03 Gıda ürünleri, meşrubat ve tütün 04 Tekstil ve tekstil ürünleri 05 Deri ve

Detaylı

MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLERİN YORUMLANMASI VE ÜRETİM SÜRECİ

MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLERİN YORUMLANMASI VE ÜRETİM SÜRECİ T. C. T Ü R K İ Y E İ S T A T İ S T İ K K U R U M U B A Ş K A N L I Ğ I No : 31 Tarih : 21/06/2013 MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLERİN YORUMLANMASI VE ÜRETİM SÜRECİ Orijinal (Arındırılmamış)

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2000 - Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 Tarım, balıkçılık 02 Madencilik ve taşocağı işletmesi 03 Gıda ürünleri, İçecekler ve

Detaylı

Siirt İlinde Desteklenecek Proje Konuları

Siirt İlinde Desteklenecek Proje Konuları ÖNEMLİ HATIRLATMA: Kalkınma Ajansların Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılacak başvuruda Proje Genel Bilgileri bölümü Ana Faaliyet Alanı kısmında sektör belirlenirken, Başvuru Sahibi proje konusunun

Detaylı

Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 2018

Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 2018 Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 21 [Type here] Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 21 Özet Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 1,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,3 puan yükselerek yüzde,

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı. Kurulan ve Kapanan Şirketler

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı. Kurulan ve Kapanan Şirketler T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Kısa Rapor Şirketler: 78/1 19 Kasım 2005 Kurulan ve Kapanan Şirketler DİE verilerine göre; 2005 Ekim ayında 2.966, Ocak-Ekim

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 03 04 05 06 07 08 09 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 * EA Kodu Tarım, balıkçılık

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER EKİM 2015 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 22 Ekim 2015 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 02 03 04 05 06 07 09 12 14 15 16 17 18 19 22 23 24 25 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 * EA

Detaylı

Batman İlinde Desteklenecek Proje Konuları

Batman İlinde Desteklenecek Proje Konuları ÖNEMLİ HATIRLATMA: Kalkınma Ajansların Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılacak başvuruda Proje Genel Bilgileri bölümü Ana Faaliyet Alanı kısmında sektör belirlenirken, Başvuru Sahibi proje konusunun

Detaylı

2012 YILI GENEL SANAYİ VE İŞYERLERİ SAYIMI

2012 YILI GENEL SANAYİ VE İŞYERLERİ SAYIMI 2012 YILI GENEL SANAYİ VE İŞYERLERİ SAYIMI 1. İŞ KAYITLARI SİSTEMİ Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ya katkısı olup devlet kayıt otoriteleri tarafından kayıt altına alınan girişimlerin adres, kimlik, tabakalama

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER KASIM 2016 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 30 Kasım 2016 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER ARALIK 2016 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 23 Aralık 2016 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.

Detaylı

Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Temmuz 2018

Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Temmuz 2018 Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Temmuz 21 [Type here] Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Temmuz 21 Özet Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 2,1 oranında artmış ve yıllık enflasyon 3,2 puan yükselerek yüzde,39

Detaylı

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ Kapsam Sektörel Kapsam 2003-2008 yılları için Avrupa Topluluğu nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE REV.1.1 e göre; C D E F G H I J K M N

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon No: TS EN ISO/IEC 17021-1:2015 Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kuruluşu * EA Kodu Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi * EA Kodu 01 Tarım, balıkçılık 03 Gıda ürünleri, meşrubat ve tütün 04 Tekstil ve tekstil ürünleri

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 15.04. İKTİSADİ RAPORLAMA VE İSTATİSTİK MÜDÜRLÜĞÜ Gözden Geçirme Notları Yılı Şubat Ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri TCMB tarafından 15/04/ tarihinde açıklanan,

Detaylı

ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ

ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ S A Y I : 1 1 H A Z İ R A N 2 0 1 4 KURULAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ İÇİNDEKİLER Kurulan Şirket İstatistikleri 1 En Çok Şirket Kuruluşu Gerçekleşen Sektörler 2 En Çok Şirket

Detaylı

Gaziantep Sanayisinin Değerlendirilmesi

Gaziantep Sanayisinin Değerlendirilmesi Gaziantep Sanayisinin Değerlendirilmesi Bülent TOKATLI Şirket Müdürü / Çevre Mühendisi Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi Bilgilendirme Toplantısı Programı 22 ARALIK 2015 Ekonomik Değerlendirme Ekonomik

Detaylı

İŞ KAYITLARI SİSTEMİ

İŞ KAYITLARI SİSTEMİ İŞ KAYITLARI SİSTEMİ 1. İŞ KAYITLARI SİSTEMİ Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ya katkısı olup devlet kayıt otoriteleri tarafından kayıt altına alınan girişimlerin adres, kimlik, tabakalama (büyüklük) ve demografik

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : +90 (216) 550 20 80 Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D

Detaylı

Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Nisan 2018

Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Nisan 2018 Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Nisan 21 [Type here] Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Nisan 21 Özet Mart ayında tüketici fiyatları yüzde,99 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 1,23 ile yataya yakın seyretmiştir.

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... 9.11 1. 3.. 7. 9. 1.13 3.13.13 7.13 9.13 9.11 1. 3.. 7. 9. 1.13 3.13.13 7.13 9.13 9.11 1. 3.. 7. 9. 1.13 3.13.13 7.13 9.13 9.11 1. 3.. 7. 9. 1.13 3.13.13 7.13 9.13 ÖZET Eylül ayında tüketici fiyatları

Detaylı

Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 2018

Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 2018 Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 218 [Type here] Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 218 Özet Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 1,44 oranında azalmış ve yıllık enflasyon 3,62 puan gerileyerek

Detaylı

İŞ KAYITLARI SİSTEMİ

İŞ KAYITLARI SİSTEMİ İŞ KAYITLARI SİSTEMİ 1. İŞ KAYITLARI SİSTEMİ Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ya katkısı olup devlet kayıt otoriteleri tarafından kayıt altına alınan girişimlerin adres, kimlik, tabakalama (büyüklük) ve demografik

Detaylı

ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ

ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ S A Y I : 1 0 M A Y I S 2 0 1 4 KURULAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ İÇİNDEKİLER Kurulan Şirket İstatistikleri 1 En Çok Şirket Kuruluşu Gerçekleşen Sektörler 2 En Çok Şirket Kuruluşu

Detaylı

Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Mayıs 2018

Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Mayıs 2018 Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Mayıs 21 [Type here] Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Mayıs 21 Özet Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 1,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon,2 puan yükselerek yüzde 1,5 olmuştur.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı İşgücü Maliyet Endeksi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 09/03/2012 tarihinde yayımlanan 2011 Yılı İşgücü Maliyet Endeksi konulu haber bültenine göre;

Detaylı

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1 İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1 BAŞLIK KAMU İHALE BÜLTENİ ( İHALE İLANLARI ) İSTATİSTİKLERİ DÖNEM 2004 6 AYLIK ( 05.01.2004 30.06.2004 ) HAZIRLAYANLAR ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Yakup KILIÇ

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yemek

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 03 04 05 06 07 08 09 12 14 15 16 17 18 19 22 23 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 * EA Kodu Tarım, balıkçılık

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ 2015 Haziran ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %4,66 artış oldu. Kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %4,66, kooperatif sayısında %2,60 ve gerçek kişi ticari işletme sayısında

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Hayvan Yetiştirme Bitki

Detaylı

KOBİ LERDE SEKTÖR ve ÖLÇEK BAZINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ: Türkiye - Avrupa Birliği Karşılaştırması

KOBİ LERDE SEKTÖR ve ÖLÇEK BAZINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ: Türkiye - Avrupa Birliği Karşılaştırması KOBİ LERDE SEKTÖR ve ÖLÇEK BAZINDA İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ: Türkiye - Avrupa Birliği Karşılaştırması Müge ÜNAL Hasan Çağdaş KARAKAŞ Kalkınma Bakanlığı 5. Ulusal Verimlilik Kongresi 6 Ekim 2015 Sunum Akışı 1.

Detaylı

EYLÜL AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 EKİM 2017

EYLÜL AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 EKİM 2017 .... EYLÜL AYI FİYAT GELİŞMELERİ EKİM 17 ÖZET Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon, puan yükselerek yüzde 11, olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu, işlenmemiş

Detaylı

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU 2017 YILI HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi 2017 H ü r r i y e t M a h. 4 5 0 s k. N o : 1 0 3 A k h i s a r / M a n i s a AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 2017

Detaylı

FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) 2014 OCAK Tüketici ve Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksleri Değişimleri Tablosu (%)

FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) 2014 OCAK Tüketici ve Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksleri Değişimleri Tablosu (%) Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Koordinatörlüğü www.sde.org.tr RAPOR 2014/1 FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) Göktuğ Şahin SDE Ekonomi Koordinatörlüğü Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yan Hizmetler-H Gıda Üretimi

Detaylı

Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri 6 Şubat 2018

Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri 6 Şubat 2018 Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Şubat 1 Özet Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,57 puan gerileyerek yüzde,35 olmuştur. Enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde baz etkileri

Detaylı

EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 KASIM 2017

EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 KASIM 2017 1. 1. 1. 1. EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ KASIM 1 ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon, puan yükselerek yüzde, olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu işlenmiş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12 14 15 16 17 18 19 23 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 * EA Kodu Tarım, balıkçılık

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 21 TAŞINIR DETAY 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 684.948,12 8.692.17 9.377.119,30 8.644.988,33 732.130,97 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri Kağıt Ürünler Yazıcı,

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016 EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde,1 e yükselmiştir. Bu yükselişte enerji fiyatlarından kaynaklanan baz etkisi belirleyici olurken temel enflasyon göstergeleri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde,1 oranında artmış ve yıllık enflasyon,1 puan yükselerek yüzde,13 olmuştur. Bu dönemde, gıda yıllık enflasyonundaki yükseliş sürmüş; başta temel mal ve enerji

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI 1 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yan Hizmetler-H Yan Hizmetler-I

Detaylı

TEMMUZ AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 AĞUSTOS 2017

TEMMUZ AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 AĞUSTOS 2017 7. 7. 7. 7. TEMMUZ AYI FİYAT GELİŞMELERİ AĞUSTOS 17 ÖZET Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,11 puan azalarak yüzde,7 olmuştur. Bu dönemde, gıda enflasyonu taze

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Sayı: 61, TEMMUZ 2015 Adem AKGÜL Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa /) ISO 900:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Mutlukent Mahallesi 2073 Sokak No:0 Tel : 0 32 443 03 77 Faks : 0 32 44 87 72 0 03 04 07 09 2 4 5 6 7

Detaylı

Bu raporun bir özeti mahiyetinde olan 2012 Yılı Karaman İşgücü Piyasası Talep Araştırması Haber Bültenine aşağıdadır.

Bu raporun bir özeti mahiyetinde olan 2012 Yılı Karaman İşgücü Piyasası Talep Araştırması Haber Bültenine aşağıdadır. DUYURU NOTU: Yerel internet sitesi olan Kurum veya Kuruluşlarda Haber Bülteni ile ilgili yerel internet sitesinde yayımlanabilecek haber duyuru notudur. İlimizdeki istihdam ve işsizlik sorununun çözümüne

Detaylı

MAYIS AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 HAZİRAN 2017

MAYIS AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 HAZİRAN 2017 .1.1.1.1 MAYIS AYI FİYAT GELİŞMELERİ HAZİRAN 217 ÖZET Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon,1 puan azalarak yüzde 11,72 olmuştur. Bu dönemde gıda enflasyonundaki yukarı

Detaylı

AĞUSTOS AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 EYLÜL 2017

AĞUSTOS AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 EYLÜL 2017 .... AĞUSTOS AYI FİYAT GELİŞMELERİ EYLÜL 17 ÖZET Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon, puan yükselerek yüzde 1, olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu, işlenmemiş

Detaylı

2016 YILI BRİFİNG RAPORU

2016 YILI BRİFİNG RAPORU a AKHİSAR TİCARET BORSASI 216 YILI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/216-31/12/216 TARİHLERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU 216 H A Z I R L A Y A N : A Y Ş E N İ L G Ü V E N AKHİSAR TİCARET BORSASI

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 23 TAŞINIR DETAY I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 5.842.162,27.470.918,70 16.313.0,97 12.489.166, 3.823.914,94 Kırtasiye Malzemeleri Beslenme, Gıda Amaçlı ve Mutfakta Kullanıl Servis ve Saklama Kapları

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 1,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,1 puan yükselerek yüzde 11,2 olmuştur. Bu dönemde, Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde belirtildiği üzere,

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde,7 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde,1 e düşmüştür. Para Politikası Kurulu nun Eylül ayı değerlendirmesinde de öngörüldüğü gibi, temel fiyat göstergelerinin

Detaylı

Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Ocak 2018

Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Ocak 2018 Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Ocak 21 Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Ocak 21 Özet Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde,9 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1, puan gerileyerek yüzde 11,92 olmuştur. Bu

Detaylı

HAZİRAN AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 TEMMUZ 2017

HAZİRAN AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 TEMMUZ 2017 .... HAZİRAN AYI FİYAT GELİŞMELERİ TEMMUZ 217 ÖZET Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde,27 oranında düşmüş ve yıllık enflasyon,2 puan azalarak yüzde 1, olmuştur. Bu dönemde, Aralık ayından bu yana yükselmekte

Detaylı

GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILA

GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILA GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILA 2. ÜÇ AYLIK ÇEYREK Türkiye İstatistik Kurumu 10/09/ tarihinde yılı ikinci üç aylık çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) haber bültenini yayınladı. yılının ikinci üç aylık çeyreğinde

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Sayı: 49, Temmuz 2014 Adem AKGÜL Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %22,61 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %22,61 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,78, bir önceki

Detaylı

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 04/10/2018

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 04/10/2018 TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 04/10/2018 Nüfus Eğitim Sağlık Doğum Ölüm Evlenme ve Boşanma İşgücü Tüketim Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Milli Gelir Dış Ticaret Yapı İzin Konut Satış Ulaştırma

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde,73 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde, e yükselmiştir. Para Politikası Kurulu nun Ağustos ayı değerlendirmesinde öngörüldüğü gibi temel fiyat göstergelerinin

Detaylı

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 06/11/2018

TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 06/11/2018 TÜİK İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 06/11/2018 Nüfus Eğitim Sağlık Doğum Ölüm Evlenme ve Boşanma İşgücü Tüketim Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Milli Gelir Dış Ticaret Yapı İzin Konut Satış Ulaştırma

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI 1 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Barbaros M.Ak Zambak Sk.A.Blok Tel : 0 216 572 49 10 Faks : 0 216 572 49 14 E-Posta Website : info@qatechnic.com

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 20 I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 537.4,44 8.980.867, 9.518.268,53 8.833.320,41 684.948,12 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri Kağıt Ürünler Yazıcı, Faksimile

Detaylı

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER BÜLTENİ SURİYE SERMAYELİ ŞİRKETLER 02 Temmuz 2018

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER BÜLTENİ SURİYE SERMAYELİ ŞİRKETLER 02 Temmuz 2018 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerinin değerlendirildiği Kurulan ler, Yabancı Ortak Sermayeli Kurulan ler ve Suriye Ortak Sermayeli Kurulan ler bilgilerinin yer aldığı TEPAV Suriye Sermayeli

Detaylı

EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ 5 KASIM 2013

EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ 5 KASIM 2013 ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yıllık enflasyonu yüzde 7,71 e gerilemiştir. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artış enflasyondaki düşüşü sınırlamıştır. Temel mal fiyatlarının yıllık artış

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Levazım Mah.Koru Sok.Zorlu Center Tel : 0 212 269 37 41 E-Posta Website : info@kalitest.com.tr : www.kalitest.com.tr

Detaylı

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER BÜLTENİ SURİYE SERMAYELİ ŞİRKETLER 6 Aralık 2018

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER BÜLTENİ SURİYE SERMAYELİ ŞİRKETLER 6 Aralık 2018 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerinin değerlendirildiği Kurulan ler, Yabancı Ortak Sermayeli 1 Kurulan ler ve Suriye Ortak Sermayeli Kurulan ler bilgilerinin yer aldığı TEPAV Suriye Sermayeli

Detaylı