RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir."

Transkript

1 Emel SAKARYA RAYDER

2

3 RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir.

4 RAYDER, Metro ve Tramvay Araçlarının yerli üretilmesi çalışmalarına öncülük etmektedir.

5 Eskişehir'de kurulan Raylı Sistemler AR-GE Merkezi ve Test Yolu kurulması çalışmalarına katılmakta ve destek vermektedir.

6 URAYSİM Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen bir proje 2011 yılından beri gündemde yılı Kalkınma Planında yer aldı Dünyanın en gelişmiş test cihazları ile donatılan merkezin, tamamlandığında yatırım değeri 1 Milyar TL olacak 27 Km lik bir test yolu olacak İlk etapta şehiriçi raylı sistem ve konvansiyonel hat araçları testleri yapılacak 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor.

7 Üniversitelerimizde, Demiryolu ve Raylı Sistemler Bölümlerinin açılması için çalışmalar yapmaktadır. Hızla artan Raylı Sistem yatırımlarına karşılık yeterli kalifiye eleman yok.

8 Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Kent İçi Raylı Sistemler Genel Müdürlüğü'nün kurulması çalışmalarına destek vermektedir.

9 Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) benzeri bir yapılanmanın Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde de oluşturulması konularında çalışmalar yapmakta ve kanunla kurulacak bir Ulaşım Sanayi Müsteşarlığı (USM) yapısının ulaşım sektörüne öncülük edeceği ve gelişmesine büyük bir ivme kazandıracağına inanmaktadır.

10 Yerli Malı Tebliği, Sanayi İşbirliği Programı içeriklerinin güncellenmesi, yerliliğin daha doğru ve gerçekçi tanımlanabilmesi ve yerli katkı payının arttırılması için çalışmalarını sürdürmektedir.

11

12 Toplam Kamu Harcamaları içinde Ulaştırma Bakanlığı nın yatırım payı ; 2003 yılında %17 iken 2013 yılında %45 lere çıkmıştır.

13 2023 yılına kadar hedef 3500 km YHT 8500 km Hızlı Tren 1000 km Konvansiyonel hat yapımı Ve toplam km ye ulaşmaktır.

14 TCDD tarafından son 11 yılda 20 Milyar TL lik yatırım yapılmış ve 2023 yılına kadar 50 Milyar USD lik bir yatırım hedeflenmektedir.

15 Ankara-İzmir Ankara-Sivas Ankara-Bursa YHT hatları tamamlanarak Ülke nüfusunun %46 sına karşılık gelen 15 ili YHT ile birbirine bağlamaktır.

16 Demiryolu payını 2023 yılına kadar; Yolcu taşımalarında %10 Yük taşımalarında %15 e çıkarmak hedeftir

17 ÇİN 75 MİLYAR DOLARLIK BİR PAZAR Avrupa ile Asya arasında yaklaşık 75 milyar $ taşımacılık hacmi vardır. İstanbul-Kars-Tiflis-Bakü, Kurtalan-Nusaybin-Irak, Kars-Nahçivan-İran, Kavkaz-Samsun-Basra, İstanbul-Halep-Mekke, İstanbul-Halep-Kuzey Afrika, taşıma koridorları geliştiriliyor. Uzak Doğu Asya Urumq i Ala Shankau Korla Orta ve Kuzey Asya Kuche Avrupa Samsun-Kavkaz Kashga r Marmaray Kars-Tiflis-Bakü Kars-Nahçivan- İran Van Gölü Geçişi Tekirdağ-Muratlı Kurtalan- Nusaybin-Irak Güney Doğu Asya Kuzey Afrika Ortadoğu 17

18 ŞEHİRİÇİ RAYLI SİSTEMLER

19

20 İSTANBUL İÇİN İHALEYE ÇIKILAN YENİ METRO HATLARI

21 2019 Yılına kadar 450 km, 2040 yılı sonunda 1000 km uzunluğunda bir raylısistem ağına ulaşmayı hedefleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, raylı sistemlerde yerli araç ve ekipman kullanılmasına yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.

22 İstanbul Büyükşehir Belediyesi 9 yıllık bütçesi olan 60 Milyar TL nin 24,6 Milyar TL sini ulaşım giderlerine ayırmıştır.

23 ALİAĞA ÇİĞLİ İZMİR BANLİYÖ - METRO - TRAMVAY HATLARI ÇİĞLİ DEPO SAHASI MAVİŞEHİR ALSANCAK ALİAĞA BANLİYÖ (Mevcut) KARŞIYAKA TRAMVAYI (Planlanan) BORNOVA TRAMVAYI (Planlanan) EGE ÜN.HST EVKA-3 METRO ÜÇYOL EGE ÜN. HAST.(Mevcut) BOSTANLI HALKAPINAR DEPO SAHASI HALKAPINAR BASMANE KONAK TRAMVAYI (Planlanan) KONAK FAH. ALTAY NARLIDERE MEVCUT BANLİYÖ HATLARI EGERAY KUZEY HATTI ALSANCAK - ALİAĞA (56.5 km, 21 İstasyon) EGERAY GÜNEY HATTI ALSANCAK - TEPEKÖY (51.5 km, 15 İstasyon) METRO (Mevcut) OTOGAR HALKAPINAR OTOGAR METRO (Planlanan) KEMALPAŞA ANKARA İZMİR HIZLI TREN (Planlanan) MEVCUT HAFİF RAYLI SİSTEM HATLARI ÜÇYOL - EGE ÜNİV. HAST. (11.5 km, 10 İst.) EGE ÜNİV. HAST. - EVKA-3 (2.3 km, 2 İst.) İNCİRALTI FAH. ALTAY NARLIDERE METRO (Planlanan) EVKA-3 EGE ÜN. HAST. KARŞIYAKA ALSANCAK ÜÇKUYULAR BORNOVA HALKAPINAR DEPO VE ATÖLYE SAHASI ÜÇYOL ÜÇYOL DEÜ KAMPÜS ÜÇYOL FAH. ALTAYMETRO METRO (Planlanan) YAPIM AŞAMASINDA HAFİF RAYLI SİSTEM HATLARI ÜÇYOL - FAHRETTİN ALTAY (5.5 km, 6 İst.) ŞİRİNYER (Yapımı Devam Ediyor) ALSANCAK TEPEKÖY BANLİYÖ (Mevcut) ÇİĞLİ DEPO ve ATÖLYE SAHASI CUMAOVA DEPO ve ATÖLYE SAHASI CUMAOVA PLANLANAN HAFİF RAYLI SİSTEM HATLARI BUCA TRAMVAYI (Planlanan) HALKAPINAR - OTOGAR (4.5 km, 5 İst.) FAHRETTİN ALTAY - NARLIDERE (4.5 km, 5 İst.) ÜÇYOL - DEÜ TINAZTEPE KAMPÜSÜ (11 km, 7 İst.) NARLIDERE - URLA (36 km, 28 İst.) DEÜ KAMPÜS PLANLANAN TRAMVAY HATLARI KONAK TRAMVAYI (12.3 km, 23 İst.) KARŞIYAKA TRAMVAYI (9.9 km, 20 İst.) BUCA TRAMVAYI (5.1 km, 9 İst.) BORNOVA TRAMVAYI (4.4 km, 9 İst.) 23

24 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa dan Selçuk a uzanan 136 km lik İZBAN hattında günde 550 bin yolcu hedefine yaklaşmıştır Hattın kuzeyde Bergama ya uzatılması ile toplam uzunluk 185 km ye çıkacaktır.

25 İzmir Metro ise, 19 km lik metro hattı ve 22 km lik tram hattında toplam 220 araç ile hizmet vermektedir ve yeni metro ve tramvay hattı çalışmaları hızla devam etmektedir.

26 Ankara Büyükşehir Belediyesi ise, Ankara metrosu ile 4 hatta toplam 59 km uzunlukta 468 araç ile hizmet vermektedir ve Esenboğa Havalimanı metro hattı için çalışmalar devam etmektedir.

27 RAYLI SİSTEM İŞLETMECİLİĞİ YAPILAN ŞEHİRLER - İstanbul -İzmir - Ankara - Bursa - Adana - Eskişehir - Kayseri - Konya - Antalya - Samsun - Gaziantep - Kocaeli

28 RAYLI SİSTEM PLANLAMASI YAPILAN ŞEHİRLER - Trabzon - Malatya - Denizli - Kahramanmaraş - Adapazarı - Mersin - Afyon - Aydın - İskenderun - Rize - Şanlı Urfa - Elazığ - Erzurum - Diyarbakır - Isparta -Antakya

29 TÜRKİYE DEKİ HAFİF RAYLI SİSTEM ARAÇ SAYILARI ARAÇ TİPİ ADET LRV 610 METRO 1170 TRAMVAY 486 TOPLAM 2266 TCDD İstatistik Yıllığı dan

30 PARİS araç sayısı 4100 LONDRA araç sayısı 4500 NEWYORK araç sayısı 7500

31 GÜNCEL PROJELER Metro Aracı Temini 1000 SİP YHT Temini 96 SİP Elektrikli Anahat Lokomotifi 64 İhale Elektrikli Anahat Lokomotifi 20 Doğrudan Milli EMU 21 İhale EMU Alımı 36 İhale Yük Vagonu Alımı İhale/Üretim Lokomotif Bakımı 1000 İhale Vagon Bakımı İhale Lokomotif Modernizasyonu 45 İhale HYBRID Lokomotif 11 Doğrudan E14000 Modernizasyonu 60 İhale DE11000 Modernizasyonu 20 Doğrudan

32 GÜZERĞAH TİP ADET İstanbul SİP kapsamı Metro İstanbul Aksaray-Havaalanı Lrv Ankara Dikimevi-Aşti Lrv Izmir Fahrettin Altay-Narlıdere Lrv Bursa Gökdere -Siteler Lrv Gaziantep Gar-Üniversite Lrv Konya Konya Metrosu Lrv Kocaeli Körfez-Cengiz Topel Lrv Kocaeli Gebze-Darıca Lrv Kayseri İlave Hatlar Tram Samsun Tekkeköy-OMÜ Tram Antalya Genel hat Tram Trabzon Havalimanı-Meydan-Akyazı Tram Erzincan Merkez- Üniversite Tram Erzurum Merkez- Üniversite Tram Adapazarı Merkez Tram Diyarbakır Dağkapı-Kayapınar Tram Toplam TİP ARAÇ TİPİNE GÖRE TOPLAM BÜTÇE YAKLAŞIK BİRİM TOPLAM ARAÇ ADET FİYATI BEDELİ Metro , ,00 Lrv , ,00 Tram , ,00 TOPLAM ,00

33 2023 YILINA KADAR TÜRKİYENİN RAYLI TAŞIT İHTİYAÇLARI METRO, TRAM, LRT HIZLI TREN SETİ 350 DİZEL LOKOMOTİF 250 ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF 500 BANLİYÖ TREN SETİ 350 DMU SET 111 EMU SET 60 ADET DOUBLE DECK EMU YÜK VAGONU

34 2023 YILINA KADAR RAYLI SİSTEMLERE 50 MİLYAR USD YATIRIM MİLLİ HIZLI TREN ÜRETİMİ MİLLİ EMU VE DMU SET ÜRETİMİ MİLLİ YÜK VAGON ÜRETİMİ

35 NEDEN YERLİLEŞTİRME?

36 6 EYLÜL 2001 tarih ve sayılı Resmi Gazetede Kritik sektörlerde yerli üretici lehine avantaj sağlanması na dair bir genelge yayınlanmıştır. 13 EYLÜL 2014 tarih ve sayılı Resmi Gazetede Yerli Malı tebliği ile 4734 saylı Kamu İhale Kanunu kapsamında Fiyat avantajı uygulanacak mal alımlarında, istekliler teklif edilen malın yerli malı olduğunun belirlenmesi ve belgelendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirtilmiştir.

37 2017 yılında yayınlanan 217/22 nolu genelge ile Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Belediye ve Belediyelere bağlı şirketlerin yapacağı tramvay, metro, şehiriçi hafif raylı ve benzeri çeken/çekilen araç alımlarında en az %51 yerli malı koşulu getirilmiştir.

38 15 Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan bir kararname ile Sanayi İşbirliği Projelerinin(SİP) uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenmiştir.

39 Raylı Sistemler in de içinde bulunduğu kritik sektörlere yatırım için teşvik uygulamaları yürürlüğe girmiştir.

40 Yerli üretimin teşvik edilmesi ile, yılı arası ihaleler incelendiğinde araç fiyatlarında ciddi düşüşler gözlenmiştir. Sürdürülebilir büyüme Cari açığı kapatmak, döviz çıkışını engellemek Yabancı yatırımların Türkiye de yatırım yapmasını sağlamak Kritik bazı teknolojilerde, yerli üreticilerin teknoloji transferi yapmasını sağlayarak orta-ileri teknoloji ürünlerinin üretimini sağlamak 500 Milyar USD İhracat hedefine katkı sunmak 2023 yılı hedeflerine ulaşmak İstihdam artışı sağlamak Marka oluşturmak

41 SİP Yönetimi ile yerlilik oranlarını yukarılara taşımak hedefleniyor. İstanbul un 2019 yılına kadar ihtiyacı olan 1000 Adet metro araç üretimini bu proje ile yönetmek hedeflenmiştir. Böylece, yabancı üreticilerin Türkiye ye yatırım yapması, kilit teknolojilerde teknoloji transferi yapılması sağlanacak ve büyük bir istihdam gücü yaratılacaktır.

42 İlk kez 2012 yılında Ankara da 324 adet metro araç alım ihalesinde, ilgili bakanlıklar ile, derneğimiz ve kümelerimiz ile yapılan çalışmalar ve görüşmeler sonucunda ihalede %51 yerli katkı şartı yer almıştır.

43 Ancak, zaman içerisinde yapılan çalışmalarda, ihalede teklif sunan üretici firma, hangi komponenti hangi yerli üreticiden alacağını ve toplamda % kaç yerlilik ile ürün vereceğini bildirmek ve belgelendirmekle yükümlüdür. Hatta artık ihalelerde, yerlilik oranı yüksek olan firmalara fiyat avantajı sağlayan çeşitli formüller kullanılmaktadır.

44 Örneğin, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı için 300 adet metro araç alım ihalesi Bu ihalede; 1. PARTİ (36 TREN SETİ)TESLİMDE YERLİLİK ORANI EN AZ %40 2. PARTİ (39 TREN SETİ)TESLİMDE YERLİLİK ORANI EN AZ %50 olarak belirlendi.

45 METRO TREN SETİ ( 4 ARAÇLI DİZİ ) PURSANTAJ TABLOSU (Oranlar-Üst Limitler) (Rolling Stock Breakdown) Sıra Ekipman veya Hizmet Tanımı Oran(% ) Türü Menşei 1 Proje Yönetimi /Project Management 3% Hizmet 2 Tasarım ve Mühendislik /Design and Engineering 4% Hizmet 3 Montaj /Final Assembly 8% Hizmet 4 Test ve Devreye Alma /Test and Commissioning 1% Hizmet 5 Araç Gövdesi ve Dış Giydirmeler / Car Body and Exterior Surface 12% Ekipman 6 İç Giydirmeler /Interior Surface 9% Ekipman 7 Araç Bogi ve Kiriş Şasisi /Bogie and Bolster Frame 5% Ekipman 8 Araç Bogi Donanımları /Bogie Equipment 14% Ekipman 9 Cer Sistemi /Traction System 10% Ekipman 10 Pantograf /Pantograph 1% Ekipman

46 11 Yardımcı Sistem / Auxiliary System 3% Ekipman Yazılım Dâhil Tren Kontrol Sistemi /Train Control System With Software Araç İçi ve Dış Aydınlatma /Int. and Ext. Lighting 4% Ekipman 1% Ekipman 14 Klima Sistemi / HVAC 6% Ekipman 15 Kapılar / Doors 3% Ekipman 16 Yolcu Bilgilendirme Sistemi) / PIS-PAS 3% Ekipman 17 Pnömatik Sistem / Pneumatic System 1% Ekipman 18 Frenler / Brakes 3% Ekipman 19 Kuplör/ Coupler %2 Ekipman 20 Körük /Gangway %2 Ekipman Batarya-YG- AG Kutusu / Battery- HV-LV Box Kablo ve Kablo Demetleri /Cable and Cabling 2% Ekipman 3% Ekipman 100%

47 Ayrıca bu ihalede, FİYAT DIŞI UNSURLAR %30 FİYAT %70 OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ.

48 Tablo-1 Fiyat Dışı Unsurların Ağırlık Dağılım Tablosu FİYAT DIŞI UNSURLAR AĞIRLIK PUANI Tren Enerji Tüketimi 45 İşletme Ömrü Süresince Tren Bakım Maliyeti 1 Trenin (dizinin) AW3 te taşıdığı yolcu sayısı Garanti Süresinin Aynı Şartlarda İlave 2 Yıl Daha Uzatımı TOPLAM 100

49 YERLİ ARAÇ ÜRETİMİ YAPAN KURULUŞLARIMIZ

50

51

52

53

54 Türkiye de Raylı Sistem Araçları Üreten Kuruluşlar; TÜLOMSAŞ : Eskişehir de dizel ve elektrikli lokomotifler üretiyor. TÜVASAŞ : Adapazarı'nda yolcu vagonları, EMU/DMU setler üretiyor. TÜDEMSAŞ : Sivas'ta yük vagonları üretiyor. DURMAZLAR A.Ş. : Bursa da Tramvay ve Hafif Metro araçları üretiyor. İST. ULAŞIM A.Ş. : İstanbul da tramvay ve hafif metro araçları üretiyor. BOZANKAYA A.Ş.: Metro ve Tramvay araçları üretiyor. RAILTUR : Kayseri de tanker vagonları üretiyor ve ihraç ediyor.

55 Ray, Travers ve Makas Üretimi yapıyoruz. Karabük te Kardemir fabrikası çeşitli ebatlarda ray üretimi yapıyor. Çankırı da Vademsaş Makas Fabrikasında makas üretimi yapılıyor. Sivas da Sitaş beton travers üretiyor. Tren tekerlek takımı üretimi için MKE-KARDEMİR işbirliği kuruldu

56 NEDEN DEMİRYOLU TEKNOLOJİSİ? NEDEN YERLİLEŞTİRME?

57 Günümüz ulusal ve uluslararası demiryolu pazarına bir bakacak olursak; TÜRKİYE km lik hızlı tren ve yük taşımacılığı için ulusal demiryolu ağı projesi (15 yıllık projeksiyon) ve üzeri nüfusa sahip şehirlerimizde; Tramvay, LRV, Metro Sistemleri ve Sinyalizasyon Alt Yapı Gereksinimi; Toplam: 7000 Adet, (15 yıllık projeksiyon) Türkiye Toplam Hacim: 50 Milyar Dolar ARAP YARIMADASI Arabistan içinde Mekke-Medine, Cidde, Riyad, Lübnan, Ürdün, Suriye üzerinden Türkiye rotalı yolcu taşıma amaçlı hızlı tren projesi. Ayrıca, Basra körfezi ile Türkiye arasında planlamış hızlı yük taşımacılığı projeleri şu anda ihale aşamasında (7 yıllık projeksiyon) Arap Y.adası Toplam Hacim: 460 Milyar Euro (580 Milyar Dolar) AMERİKA Yeni raylı sistem yatırım projeleri geliştiriyor. Amerika Toplam Hacim: 50 Milyar Dolar

58 AVRUPA BİRLİĞİ ÇİN km lik yeni demiryolu ağı yapımı planladı: km. lik kısmı yüksek hızlı tren (250 km/h), km. lik kısmı yük taşımacılığı (160 km/h), (15 yıllık projeksiyon) Avrupa Toplam Hacim: 170 Milyar Euro (220 Milyar Dolar) Mevcut km lik demiryolu ağını km ye çıkaracak. Çin Toplam Hacim: 250 Milyar Dolar dan daha fazla RUSYA Ülke içindeki mevcut ve aynı zamanda çok eski olan raylı sistemleri modernize edecek, yeni yüksek hızlı tren ağı tesis edecek ve yeni yük lokomotifleri temin edecek. Rusya Toplam Hacim: 500 Milyar Dolar 20 yıllık bir projeksiyonda Türk Cumhuriyetleri, Hindistan, Pakistan ve Afrika Ülkeleri gibi diğer potansiyel pazarlar da dahil edilirse; yaklaşık 1,85 TRİLYON DOLARLIK bir pazar söz konusudur!..

59 SONUÇ Yerli Üretim mutlaka Devlet Otoriteleri tarafından gerekli yasa ve düzenlemeler ile desteklenmelidir, Kamu alım gücünün, sanayimizin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacak şekilde kullanılması için SİP uygulamalarının hayata geçirilmesi gerekmektedir, SSM gibi Ulaştırma Sanayi Müsteşarlığı kurulmalıdır.

60 Türkiye Demiryolu Taşımacılığının üretim merkezi olacak. Stratejik konumu ile Ortadoğu-Kuzey Afrika ve Avrupa ya yönelik projeler geliştirmek isteyen demiryolu ekipmanı üreticileri için mükemmel bir yatırım merkezi.

61 TEŞEKKÜRLER

62 Raylı Sistem Tedariklerinde Tasarım ve Üretimde Yerlilik Oranının Artırılmasına Yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın Bakış Açısı İsmail Aktaş Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Ulaşım Araçları Daire Başkanlığı

63 TÜRKİYE CUMHURİYETİ SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Raylı Sistem Tedariklerinde Tasarım ve Üretimde Yerlilik Oranının Artırılmasına Yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın Bakış Açısı İsmail AKTAŞ Daire Başkanı Ulaşım Araçları Daire Başkanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü 04 Ekim 2018

64 SUNUM PLANI Dünya Raylı Sistemler AB de ve Türkiye de Raylı Sistemler Türkiye ve Dünya Raylı Sistemler Karşılaştırması Türkiye Raylı Sistemler Mevcut ve İhtiyaç Durumu Tespitler Bakanlığımız Destekleri Sonuç T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 2

65 Dünya Raylı Sistemler Pazarı Raylı Sistemler Sektörünün yılları arasında yıllık 160 milyar Avro pazar hacmi bulunmaktadır için bu rakamın yıllık 185 milyar Avro ya çıkması öngörülmektedir. 160 Milyar Avro Yıllık Pazar Hacmi Kaynak: World Rail Market Study, 2016, Roland Berger,UNIFE 30 Milyar Avro Altyapı 55 Milyar Avro Demiryol u Araçları 60 Milyar Avro Servis, Bakım Hizmetler i 15 milyar Avro Kontrol Sistemleri T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 65

66 Dünya Raylı Sistemler Pazarı Dünya Raylı Sistemler Dış Ticaret Pazarı 33 Milyar Dolar. >3,43 Milyon Dolar 1,37-3,43 Milyon Dolar 0,69-1,37 Milyon Dolar 0, Milyon Dolar 0,07-0,34 Milyon Dolar 0-0,07 Milyon Dolar Veri Yok Kaynak:Trade Map Raylı Sistemler Sektörü- İlk 10 İhracatçı Ülke (Milyar Dolar) Çin Almanya ABD Meksika Japonya İspanya Avusturya Fransa İsviçre İtalya 6,9 4,5 3,5 3,1 1,3 1,3 1,2 1,1 0,9 0,8 T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 66

67 AB Raylı Sistemler Pazarı AB -28 Ülke Yolcu Taşımacılığı* 0,3% 10,0% AB-28 Ülke Yük Taşımacılığı* 4% 3% 32% 8,4% 12% 81,24% 50% Karayolu Demiryolu Denizyolu Hava Karayolu Demiryolu İçsu yolu Boru Hattı Denizyolu KAYNAK: *AB Komisyon İstatistikleri UIC İstatistikleri T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 67

68 Türkiye Raylı Sistemler Pazarı Demiryolunun yolcu taşımacılığındaki payı 5 kat artacaktır. Mevcut Durum Hedef 2023 Yolcu Taşımacılığı 2% 8% 0% Karayolu Demiryolu Havayolu 4% 14% 10% Yolcu Taşımacılığı Karayolu Demiryolu Havayolu 90% Denizyolu 72% Denizyolu Kaynak: UHDB, Türkiye Ulaşım ve İletişim Stratejisi Hedef 2023,2011; 10.Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 68

69 Türkiye Raylı Sistemler Pazarı Demiryolunun yük taşımacılığındaki payı 3 kat artacaktır. Mevcut Durum Hedef % 3%11% 5 Yük Taşımacılığı 81% Karayolu Demiryolu Havayolu Denizyolu Boru Hatları TON 10% 1% 15 % Yük Taşımacılığı 14% 60% Karayolu Demiryolu Havayolu Denizyolu Boru Hatları TON Kaynak: UHDB, Türkiye Ulaşım ve İletişim Stratejisi Hedef 2023,2011; 10.Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 69

70 Raylı Sistemler Karşılaştırması Türkiye Raylı Sistemlerde büyük bir potansiyele sahip. Yolcu Taşımacılığı Demiryolu Oranı Yük Taşımacılığı Demiryolu Oranı AB % 8,4 % 12 ALMANYA % 24,9 % 8,3 FRANSA % 15,8 % 9,1 İSPANYA % 7,3 % 6,5 JAPONYA % 72,0 % 5,0 TÜRKİYE (GÜNCEL) % 2 % 5 TÜRKİYE (2023) % 10 % 15 Kaynak: Dünya Bankası, T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 70

71 Raylı Sistemler Karşılaştırması Türkiye Raylı Sistemlerde büyük bir potansiyele sahip. Alan (1000 km 2 ) Demiryolu Uzunluğu (km) 1000 km 2 ye düşen ray uzunluğu (km) 100 Bin Kişiye düşen demiryolu uzunluğu (km) ALMANYA ,6 (1/6) 48 (1/4) FRANSA ,9 (1/3) 44 (1/3) İTALYA ,6 (1/3,5) 34 (1/2) İSPANYA ,0 (1/2) 15 TÜRKİYE ,0 13 Kaynak: Dünya Bankası, T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 71

72 Türkiye Ulusal Raylı Sistemler Ulusal Ağ Mevcut Durum Araç Tipi Araç Adedi Marka Manevra Lokomotifi 107 Tülomsaş, Krauss-Maffei,Cz Loko Elektrikli Anahat Lokomotifi 125 Tülomsaş, GE, Hyundai Rotem Dizel Anahat Lokomotifi 436 Tülomsaş, GE Yüksek Hızlı Tren Seti 19 Siemens, CAF Mevcut Durum km toplam hat uzunluğu km YHT hattı km konvansiyonel hat Elektrikli Tren Seti 118 Eurotem, Tüvasaş (Groupement) Dizel Tren Seti 80 Tüvasaş (Hyundai Rotem), Eurotem, Fiat Toplam Yük Vagonu Kaynak: -UHDB, Türkiye Ulaşım ve İletişim Stratejisi Hedef 2023, BEBKA Raylı Sistemler Raporu, TCDD, RAYDER verileri ve öngörüler ışığında derlenmiştir. -TCDD T A.Ş. VE DDGM verileri T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 72

73 Türkiye deki Mevcut Durum km km km km YAPIM AŞAMASINDA İHALE VE PROJE AŞAMASINDA PLANLANAN / HEDEFLENEN Türkiye nin mevcut demiryolu ağı kadar yeni demiryolu ağına ihtiyacı var.* km km km Mevcut Demiryolu Ağı Hedef Demiryolu Ağı : Km : Km KT : Tren İşletme Hızı <160 Km/saat HT : Tren İşletme Hızı 160 HT <250 Km/saat YHT : Tren İşletme Hızı 250 YHT < 350 Km/saat ÇYHT : Tren İşletme Hızı 350 Km/saat EDİRNE ZONGULDAK İSTANBUL TEKİRDAĞ İZMİT Gemlik Bandırma BİLECİK BURSA ESKİŞEHİR BALIKESİR Bergama Çandarlı AFYON MANİSA UŞAK İZMİR AYDIN ISPARTA DENİZLİ BURDUR ANTALYA SAMSUN ÇANKIRI AMASYA ÇORUM TOKAT ANKARA KIRIKKALE POLATLI KIRŞEHİR AKSARAY KONYA KARAMAN MERSİN Manavgat SİVAS KAYSERİ NİĞDE K.MARAŞ OSMANİYE GAZİANTEP ADANA TRABZON ERZURUM ERZİNCAN ELAZIĞ MALATYA ADIYAMAN ŞANLIURFA DİYARBAKIR MARDİN KARS IĞDIR Aralık Dilucu MUŞ VAN SİİRT BATMAN Nusaybin Alanya *Kaynak: TCDD T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 11

74 Türkiye Kent İçi Raylı Sistemler Mevcut Durumu HAFİF RAYLI SİSTEM MEVCUT TEDARİKİ DEVAM EDEN PLANLI S/N İL KM ARAÇ MARKA KM ARAÇ SAYISI SAYISI MARKA KM ARAÇ SAYISI 1 ADANA 13,5 36 HYUNDAI 10, ANTALYA 68,4 0 3 ANKARA 8,5 33 ALSALDO BREDA 4 BURSA 38,5 160 SIEMENS, BOMBARDIER, DUEWAG,DURMAZLAR 9, GAZİANTEP 85, SAMSUN 28,0 29 SIRIO/CNR/DURMAZLAR 5, KAYSERİ 27, KONYA 56,5 72 SCODA 109, KOCAELİ 7,3 6 DURMAZLAR 48, MERSİN 57,8 64 TOPLAM 145, , ,9 783 T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 74

75 Türkiye Kent İçi Raylı Sistemler Mevcut Durumu TRAMVAY MEVCUT TEDARİKİ DEVAM EDEN PLANLI S/N İL KM ARAÇ ARAÇ ARAÇ MARKA KM MARKA KM SAYISI SAYISI SAYISI 2 ANTALYA 35,0 35 CAF,MAN,HYUNDAI ROTEM , BURSA 8,7 34 DURMAZLAR,DUEWAG,VEB 0 0 0,0 0 5 GAZİANTEP 22,0 53 SIEMENS,ALSTOM 0 0 0,0 0 6 ESKİŞEHİR 36,8 47 BOMBARDIER 0 0 9, İSTANBUL 85,5 182 BOMBARDIER, ALSTOM, WAGGONBAU GOTTA,HYUNDAI ROTEM, SIEMENS İZMİR 21,4 38 HYUNDAI ROTEM , KAYSERİ 33,2 68 SIRIO,BOZANKAYA , KONYA 0,0 0 SCODA , KOCAELİ 7,3 12 DURMAZLAR 0 0 2, DİYARBAKIR 21, ERZİNCAN 29, ERZURUM 82, MERSİN 16,0 0 TOPLAM 249, , ,2 309 T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 75

76 Türkiye Kent İçi Raylı Sistemler Mevcut Durumu METRO MEVCUT TEDARİKİ DEVAM EDEN PLANLI S/N İL KM ARAÇ MARKA KM ARAÇ ARAÇ MARKA KM SAYISI SAYISI SAYISI 3 ANKARA 55,8 285 BOMBARDIER, CRRC 3,3 144 CRRC 42, İSTANBUL 152,8 647 ABB,ALSTOM,HYUNDAI ROTEM,CAFF HYUNDAI ROTEM 193, İZMİR 19,2 182 ABB,CSR ,0 108 TOPLAM 227, , , T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 76

77 Türkiye Kent İçi Raylı Sistemler Kent İçi Mevcut Durum 622,7* km hafif raylı ve metro hattı 1.913* Araç metro 799 hafif raylı/tramvay 137 si yerli araç (tramvay) ÜSTYAPI ARAÇ Kırklareli Edirne Tekirdağ Çanakkale Balıkesir Manisa İzmir Aydın Muğla İstanbul Zonguldak Karabük Kocaeli Düzce Çankırı Yalova Bolu Sakarya Bursa Denizli Kütahya Uşak Bilecik Burdur Afyon Isparta Antalya Eskişehir Bartın Ankara Konya Kastamonu Karaman Kırıkkale Aksaray Mersin Sinop Nevşehir Niğde Samsun Ordu Amasya Çorum Tokat Kırşehir Yozgat Kayseri Adana Osmaniye Hatay Sivas K.Maraş Adıyaman Kilis Malatya Gaziantep Giresun Trabzon Gümüşhane Bayburt Erzincan Elazığ Tunceli Ş.Urfa Rize Bingöl Diyarbakır Artvin Erzurum Muş Bitlis Siirt Batman Şırnak Mardin Ardahan Kars Iğdır Ağrı Raylı Sistem Hzimetlerini Veren İller Raylı Sisteme Hzimetlerinin Verilmesinin Planlandığı İller Van Hakkari Kaynak: *Belediyelerle yapılan resmi yazışma verileri. T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 77

78 TESPİTLER Her ülkenin söz sahibi bir firması var. T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 78

79 TESPİTLER Belediyelerimizin Kullandığı 1913 Aracın 137 si yerli tasarımdır. Toplam 12 yurtdışı 3 yerli firmanın aracı kullanımda. T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 79

80 TESPİTLER 1. Türkiye kent içi ulaşımda; Raylı Sistem araçlarına toplamda 4,7-6,4 Milyar Avro harcama yapacaktır. 2. Türkiye ulusal ağda; Raylı Sistem araçlarına toplamda 4,5-15 Milyar Avro harcama yapacaktır. 3. Türkiye nin raylı sistem araçlarına olan ihtiyaçları; raylı sistem sanayisinin kurulması ve teknolojisinin kazanılması için büyük bir fırsat ve imkan oluşturmaktadır. 4. Bu fırsatın değerlendirilmesi büyük önem arz etmekte, kaçırılması halinde Türkiye de raylı sistem ve araçları sanayisinin geliştirilmesi imkanının ortadan kalkacaktır. 5. Envanter ve ihtiyaç verileri, kaynaklara göre farklılık göstermektedir. 6. Türkiye raylı sistemler sanayi altyapısı; Yüksek hızlı tren ve elektrikli tren setlerinde yetersizdir, Kent içi raylı sistemler ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır, Lokomotif, yük ve yolcu vagonları için yeterlidir. 7. Milli onaylanmış kuruluş atanmamış olması, sistemlerin geliştirilmesi ve üretilmesi aşamasında sertifikasyon amaçlı yurt dışına ciddi bir kaynağın çıkmasına neden olmaktadır. T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 80

81 Bakanlığımız Destekleri TÜBİTAK Destekleri KOSGEB Destekleri İhtisas OSB ler Yatırım Teşvik Mekanizmaları Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Belgesi Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı TÜR (Teknolojik Ürün) belgesi Sanayi İşbirliği Projeleri (SİP) Teknolojik Ürün Tanıtım Pazarlama Destek Programı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi (San-Tez) Programı. T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 81

82 SONUÇ Raylı Sistemlere ihtiyacımız var: Kamu paydaşları ile koordineli planlama yapılmalı, İhtiyaç planlaması tek noktada toplanmalı, Yapılabiliyorsa tedarik toplulaştırılmalı, Tek bir ana yüklenici olması, Kenti içi ihtiyaçların tedarikinde milli çözüm dışında alternatif düşünülmemesi, Kenti içi Raylı Sistemlerin Standartlaştırılması çalışmasının ivedilikle tamamlanması; Kenti içi raylı sistem araçlarının 2-3 sınıfta tipinin standartlaştırılması, Haberleşme ve sinyalizasyonların standartlaştırılması Raylı Sistem tedariklerinde KİK 3u (SİP) zorunlu olmalı, T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 82

83 TÜRKİYE CUMHURİYETİ SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TEŞEKKÜRLER İsmail AKTAŞ Daire Başkanı Ulaşım Araçları Daire Başkanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü

84 Tüvaşaş ın Yerli ve Milli Raylı Sistem Uygulamaları Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN (TÜVASAŞ)

85 METRO RAIL FORUM 2018

86 İÇİNDEKİLER 1. TÜVASAŞ GENEL TANITIM 2. TÜVASAŞ ÜRÜNLERİ 3. MİLLİ EMU PROJESİ ve YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI 4. TEKNOLOJİ TRANSFER METODLARI ve KARŞILAŞILAN SORUNLAR 5. ÖNERİLERİMİZ

87 Kapalı Alan : m2 Toplam Alan : m2 FABRİKALAR 1- İmalat Fabrikası 2- Onarım Fabrikası 3- Elektrik Elektronik İşlemler Fabrikası 4- Kimyasal İşlemler Fabrikası 5- Boji Fabrikası 6- Alüminyum Gövde Üretim Fabrikası TÜVASAŞ GENEL GÖRÜNÜM

88 İnsan Kaynakları Toplam 1498 Personel

89 Türkiye'de İlk 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında 424. Kamuda 9. Demiryolu Sektöründe 1. olmuştur TÜVASAŞ Genel Tanıtım

90 TÜVASAŞ YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM ANAHAT YOLCU VAGONLARI - TÜVASAŞ TARAFINDAN TASARLANMIŞ VE ÜRETİLMİŞTİR. - YERLİLİK ORANI %80 SEVİYESİNDEDİR TEN İTİBAREN TCDD TARAFINDAN KULLANILMAKTADIR. DİZEL MOTOR TAHRİKLİ RAYBÜS TÜVASAŞ TARAFINDAN TASARLANMIŞ ve ÜRETİLMİŞTİR 1990 / 11 ADET TÜVASAŞ

91 TÜVASAŞ LİSANS İLE ÜRETİM E TİPİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ ALSTOM LİSANSI İLE 1979 YILINDA 225 ADET ÜRETİLMİŞTİR. MT TİPİ DİZEL TREN SETİ HYUNDAI ROTEM LİSANSI İLE 208 ADET ÜRETİLMİŞTİR. TÜVASAŞ

92 TÜVASAŞ ORTAK ÜRETİM HAFİF RAYLI TAŞIT ARAÇLARI SIEMENS İLE BİRLİKTE BURSA BELEDİYESİ İÇİN TÜVASAŞ DA 2001 YILINDA 48 ADET ÜRETİLMİŞTİR. MARMARAY ARAÇLARI HYUNDAI ROTEM FİRMASI İLE BİRLİKTE 440 ADET ÜRETİLMİŞTİR TÜVASAŞ

93 TÜVASAŞ İHRACAT PROJELERİ IRAK DEMİRYOLLARI İÇİN JENERATÖR VAGONLAR 12 ADET BULGARİSTAN DEMİRYOLLARI İÇİN YATAKLI VAGONLAR 30 ADET 12 ADET IRAK ÇELİK DEMİRYOLLARI GÖVDE İÇİN AZAMİ YOLCU İŞLETME VAGONLARI HIZI 160 Km/h 14 ADET TÜVASAŞ

94 YENİ PROJELER PERSONEL TAŞIMA VE SERVİS VAGONU 184 ADET ÜRETİLECEK

95 YENİ PROJELER ELEVATÖRLÜ ATIK VAGONU 40 ADET ÜRETİLECEK

96 YENİ PROJELER FRİGOFİRİK VAGON

97 HEDEF PROJELER 200 Km/h HIZ KAPASİTELİ EMU ALUMİNYUM GÖVDELİ

98 VİZYON PROJELER HASTANE TREN

99 VİZYON PROJELER HİBRİD TREN SETLERİ Araç Tipi Güç Kaynağı AC25KV DEMU Batarya AC25kV+(DEMU+Batarya)

100 VİZYON PROJELER HİDROJEN YAKITLI TREN SETİ Yakıt Hücreleri Hidrojen Yakıt Tankı Elektrik Motoru Cer İnverter &DC/DC konverter Yardımcı Konverter Bataryalar Yakıt hücresi, tanklarda depolanan hidrojeni havadaki oksijenle birlikte birleştirerek elektrik enerjisi sağlar. Tek egzoz su buharı ve yoğun sudur. *Temizdir *Sessizdir *Yüksek verimlidir *Modüler yapıdadır *Çok değişik kapasitelerde olabilir Yakıt Hücresi Bataryalar, frenleme esnasında oluşan kinetik enerjiyi ve ihtiyaç duyulmadığında yakıt hücresinden gelen enerjiyi depolar. Böylelikle hızlanma sırasında enerji dağıtımını destekler (artışı sağlar).

101 MİLLİ TREN PROJESİ MİLLİ EMU ÜRETİMİ ALUMİNYUM GÖVDE AZAMİ İŞLETME HIZI 160 Km/h TSI SERTİFİKALI YERLİLİK ORANI %70 MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ, DIŞ GÖRÜNÜM

102 MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ PROJESİ ANİMASYON VİDEOSU

103 MİLLİ TREN PROJESİ MİLLİ EMU ÜRETİMİ SÜRÜCÜ KABİNLİ BAŞ ARAÇ 2+2 KOLTUK STANDART ORTA ARAÇ 2+2 KOLTUK BÜFE BÖLMELİ ARAÇ ENGELLİ YOLCU BÖLMELİ ARAÇ SÜRÜCÜ KABİNLİ BAŞ ARAÇ 2+1 KOLTUK 5 ARAÇLI DİZİ SKA1 = SKA2 = OA1 = OA2 = OA3 = Sürücü kabinli araç; standart alafranga tuvaletli (72 Koltuk) 2+1 Sürücü kabinli araç; standart alafranga tuvaletli, daha geniş yolcu koltuklarına sahip birinci sınıf (46 Koltuk) Orta araç; Alaturka tuvaletli (88 Koltuk) Orta araç; Standart alafranga tuvalet ve büfe alanına sahip (52 Koltuk + 10 Bar Taburesi) PRM Orta araç; Üniversal tuvalet, yiyecek içecek otomatı, PRM alanı ve iki PRM asansörüne sahip (64+2 PRM Koltuk) MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ, 5 ARAÇLI DİZİ

104 Milli EMU Ana Karakteristikler ALÜMİNYUM GÖVDE, MAKSİMUM HIZ 160 Km/h, HER BİR ARAÇTA 1 MOTORLU VE 1 TREYLER BOJİ, 3, 4, 5 ve 6 ARAÇ KONFİGÜRASYONU, İLK OLARAK, 2 PROTOTİP (5+5) ÜRETİLECEK, YERLİLİK ORANI (PROTOTİP ARAÇ: %51, SERİ ÜRETİM: %70)

105 Sözleşmesi Yapılan Yerli ve İthal Komponentler 1 Aluminyum Talaşlı İşleme Otomasyon Sistemi DİRİNLER Türkiye YATIRIM PROGRAMI VE 2 Aluminyum Kaynaklı İmalat Otomasyon Sistemi GERÇEKBBBBBLEŞMESİ ILGAZ/INTECRO Türkiye 3 Tren Kontrol ve İzleme Sistemi (TCMS) ASELSAN Türkiye 4 Trafo ASELSAN Türkiye 5 Ana Cer Konvertörü ASELSAN Türkiye 6 Yardımcı Konvertör ASELSAN Türkiye 7 Motor ASELSAN Türkiye 8 Dişli Kutusu ASELSAN Türkiye 9 Boji Şasesi RAİLTUR Türkiye 10 Metal Kauçuk Elemanlar AVI-TECH Türkiye 11 Dış Aydınlatma ALNAL Türkiye 1/ 3 Milli EMU Projesi

106 Sözleşmesi Yapılan Yerli ve İthal Komponentler 12 İklimlendirme Sistemi YAZKAR Türkiye 13 Standart Tuvalet Sistemi YATIRIM PROGRAMI ALNAL VE Türkiye GERÇEKBBBBBLEŞMESİ 14 Engelli Tuvalet Sistemi ALNAL Türkiye 15 Cer Motoru Soğutma Sistemi ALNAL Türkiye 16 Sürücü Koltukları GRAMMER Türkiye 17 Yolcu Koltukları AKDÜLGER Türkiye 18 Bistro Mutfak Bölmesi ÖZTİRYAKİLER Türkiye 19 Pantograf GENESİS Türkiye 20 Olay Kaydedici HASLER RAİL İsviçre 21 İç Kapılar POLAR Finlandiya 22 Dış Kapılar ULTIMATE Avusturya 2/ 3 Milli EMU Projesi

107 Sözleşmesi Yapılan Yerli ve İthal Komponentler 23 Fren Sistemi KNORR-BREMSE Almanya 24 Otomatik-Yarı Otomatik Kavramalar YATIRIM PROGRAMI VOITHVE Almanya 25 Tekerlek Takımları GERÇEKBBBBBLEŞMESİ MG VALDUNES Fransa 26 Amortisörler MSA İtalya 27 Aks Kutusu TIMKEN İtalya 28 Yangın Algılama Sistemi ISE İtalya 29 Hava Yastığı ve Torsiyon Çubuğu ZHUZHOU Çin 30 Geçit Sistemi ULTIMATE Avusturya 31 Yolcu Bilgilendirme Sistemi INTER-M Güney Kore 32 Master Kontrol (Ana Kumanda Kolu) FAIVELEY Fransa 33 Ölü Adam Cihazı EKE Finlandiya 34 Aluminyum Profiller SHENYANG LIYUAN ÇİN 3/ 3 Milli EMU Projesi

108 Milli Tren Alüminyum Gövde Üretim Fabrikası Milli EMU Projesi

109 Alüminyum Kaynaklı Otomasyon Sistemi ILGAZ / INTECRO Alüminyum Talaşlı İşleme Sistemi DİRİNLE R Milli EMU Projesi

110 Alüminyum Gövde Çatma Kaynaklı Otomasyon Sistemi Milli EMU Projesi

111 Alüminyum Gövde Üretim Fabrikası Fabrikanın Kapasitesi 20 Araç/Ay olacaktır. Yılda yaklaşık 250 Araç Gövdesi üretilecektir. Bu Tesis Ülkemizin ve Bölgemizin tüm demiryolu araçlarının Alüminyum Gövde Üretim Üssü olacaktır. Milli EMU Projesi

112 TÜVASAŞ 2019 Yılının Sonunda; Dizel tren setleri üretim lisansına sahip olacak ve Elektrikli Tren Setlerini kendi lisansı ile üretecektir. TÜVASAŞ Böylece; Dizel Tren Setleri, Elektrikli Tren Setleri, Metro Araçları ve YHT Setlerinin alüminyum gövdelerini üreten, İç giydirme montajını ve araç testlerini yapabilen bir kuruluş haline gelecektir.

113 MİLLİ EMU PROJE GELİŞTİRME SÜRECİ Araçların Temel Teknik Özellikleri TCDD ve TÜVASAŞ tarafından belirlenmiştir. Tasarım geliştirme sürecinde TÜVASAŞ mühendisleri ve yabancı tasarımcı firma birlikte çalışmışlardır. Süreç sonunda projenin mülkiyet hakları TÜVASAŞ a ait olacaktır.

114 MİLLİ EMU PROJE GELİŞTİRME SÜRECİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR Kurumsal Statü: Serbest piyasa koşullarına uyumlu özerk bir yönetim yapımız yoktur. Bu durum; Satınalma sürecinde (4734 sayılı K.İ.K), Personel istihdamında, Finansman konusunda sorunlara sebep olmuştur. Sorunların aşılması için özerk ve bağımsız bir yapımızın olması gerekmektedir.

115 1.Lisans Alımı: TEKNOLOJİ TRANSFER YÖNTEMLERİ Patent, ticari marka ya da fikri-sınai mülkiyetin bir şirketin başka bir şirkete belli bir zamanda belli bir alanda kullanma izni vermesi. Münhasıran veya birden fazla kullanıcıya izin vermek suretiyle 2 tip lisans alımı vardır. 2. Destek Sözleşmesi: Teknoloji sahibi, teknoloji uygulamasına katılarak, transferin her aşamasında teknik destek ve personel eğitimi sağlar. 3. Ortak Girişim: İki veya daha fazla bir şirket arasında varılan anlaşmaya göre iş yapılır. Karşılıklı kazanç, yönetim, risk, kar paylaşımı, ortak üretim, hizmet ve pazarlama içerir. 4. Franchising (İsim Hakkı İmtiyazı): Bir şirketin, başka bir şirkete kendi ticari marka ve işletme modelini kullanma hakkı verdiği anlaşma türüdür. 5. Stratejik İttifak : İki ya da daha fazla şirket arasında yapılan ve her bir tarafın belirli bir yeteneğini kullanarak yeni teknolojiler geliştirmeye yönelik anlaşma türü. 6. Anahtar Teslim Anlaşma : Yüklenici, teknoloji tasarımı, finansman, ekipman tedariki, inşa etme ve işletmeye alma gibi teknoloji transferi ile alakalı tüm prosedürlerden sorumludur. 7. Ekipman Edinimi: En yaygın transfer yöntemlerinden biridir. Edinilen ekipmandaki bilgi ile aynı ekipman üretilir.

116 TEKNOLOJİ TRANSFER YÖNTEMLERİ 8. Uzman Personel Transferi : Teknoloji, başka bir firmadan ayartılabilecek yetenekli bir uzman aracılığıyla transfer edilir. 9. Yabancı Şirket Alımı: Şirket, yeni bir teknoloji geliştiren yabancı bir şirketi alabilir. Bu sayede sadece teknolojiyi almakla kalmaz, bu teknolojiyi ileride geliştirecek ekibi de satın alır. 10. Doğrudan Yabancı Yatırımcı: Teknoloji transferi konusunda devlet düzeyinde uygulanan yöntemlerden birisidir. Genelde yabancı bir firma, yeni bir Pazar oluşturmak, ihracat sınırlarını kaldırmak ve ucuz işçiliğe erişim kazanmak için gelişmekte olan ülkelere yatırım yapar. 11. Alım Destek Sözleşmesi: Gelişmekte olan ülkeler ile büyük yabancı şirket arasında imzalanan bir anlaşmaya dayanır. Yabancı şirket teknolojik ekipman sunar ve bunun karşılığında da bu ekipmanla üretilen ham madde ya da malların satış fiyatından elde edilen gelirden pay alır. Genelde, bu türden transfer yöntemi, yeni gelişmekte olan ülkelerde yeni fabrika kurma şeklinde olur. 12. Fason İmalat: Bir nevi alt yüklenicilik olarak görülebilir. Yerel firmalar, yabancı firmaların şartnamelerine göre üretim yaparlar. 13. Beyin Göçü: Alanında yetkin uzman akademik personelin ülkeye kazandırılması

117 TÜRKİYE DE UYGULANAN TEKNOLOJİ TRANSFER METODLARI Fason Üretim Makine-Ekipman Alımı Lisans Yoluyla Üretim Anahtar Teslim Proje Doğrudan Yabancı Yatırım şeklinde olmuştur.

118 Yukarıda belirtilen teknoloji transfer yöntemleri kullanılması sebebiyle ülkemiz teknoloji üreten bir seviyeye gelememiş olup, her yeni projede dışa bağımlılık devam etmektedir yılları arasında 5.7 milyar $ demiryolu aracı ve aksamı ithal edilmiştir. * * Kaynak: TÜİK

119 Güney Kore Teknoloji Transfer Modeli Destek Sözleşmesi TGV Projesi Aşağıda belirtilen konularda birlikte çalışılmalıdır; - Personel eğitimi, - Tasarım ve Ar-Ge, Ar-Ge KRRI Araç ROTEM Altyapı KNRA İşletme KORAIL - Tesis kurulumu, donanım ve yazılım geliştirme, - İlk üretim sürecinde, Ayrıca, sonradan yapılacak ürün geliştirme aşamalarında danışmanlık Ar-Ge ve KTX Tecrübesi KTX Sancheon

120 1. Yeni araç teminleri için araç üreticisi firma görevlendirilmelidir. ÖNERİLER 2. Araç üreticisi firma yeni ürün geliştirme üzerine yoğunlaşmalıdır. Bakımonarım faaliyetleri ile yüklenilmemelidir. 3. Komponent üreticisi alt yüklenici yerli firmalar ile yerliliğin arttırılması için uzun süreli anlaşmalar yapılmalı ve alım garantisi verilmelidir. 4. Ülkemizin ihtiyacı olan araçlarla ilgili altyapı ile eş zamanlı ve uzun vadeli Stratejik Planlama yapılmalıdır. 124

121 ÖNERİLER 5. Ülkemizin demiryolu araç sektöründe teknoloji transferini yapmak, yerlileştirme ve millileştirmeyi gerçekleştirmek için acilen satınalma, finans ve personel istihdamı konularında Savunma Sanayi Sektörü örneğinde olduğu gibi özerk bir yapı kurulması gerekmektedir. 125

122 Raylı Sistem Araçları Yerlileştirme ve Millileştirme Dönüşüm Önerisi TEST SERTİFİKASYON MERKEZİ RAYLI TAŞITLAR ENSTİTÜSÜ, ÜNİVERSİTELER (ARGE ve Detay Tasarım) DEMİRYOLU STRATEJİK PLANLAMA BAŞKANLIĞI STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ PERSONEL (Nitelikli ve Yeterli Sayıda Personel İstihdamı) SATINALMA (Mal ve Hizmet 4734 Sayılı KİK) FİNANS (233 Sayılı KHK) TÜVASAŞ A YOLCU VAGONLARI DİZEL TREN SETİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ B TRAMVAY METRO BANLİYO TRENLERİ A + B PAZARLAMA TCDD TCDD Taşımacılık AŞ AYGM BELEDİYELER YURT DIŞI İHRACAAT

123 8. Demiryolu organizasyon yapısında altyapı yatırımları ve araç üreticileri birbirinden bağımsız ÖNERİLER olmalıdır. ÜLKE ALTYAPI İŞLETME BAKIM-ONARIM ARAÇ ÜRETİMİ Almanya DB Netz AG DB AG DB AG SIEMENS, BOMBARDIER Avusturya OBB Netz OBB OBB SIEMENS, BOMBARDIER İtalya RFI RFI FS RFI FS ALSTOM, ANSALDO BREDA, FIREMA Fransa SNCF Reseau SNCF Mobil. SNCF ALSTOM İspanya RENFE ADIF RENFE RENFE CAF, TALGO Japonya JR JR JR HITACHI, TOSHIBA, MITSUBISHI, MITSUI G.Kore KORAIL (KNR) KORAIL KORAIL HYUNDAI ROTEM 127

124 ARZ EDERİM Prof. Dr. İLHAN KOCAARSLAN GENEL MÜDÜR

125 Raylı Sistemlerde Yerli ve Milli Çelik Ürünlerinin Tedariği İbrahim TOZLU KARDEMİR

126 RAYLI SİSTEMLERDE YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM KARDEMİRİN ÇELİK ÜRÜNLERE KATKILARI MİLLİ ÜRETİM İbrahim TOZLU EKİM 18

127 SUNUM İÇERİĞİ İbrahim TOZLU MART 17

128 KARDEMİR İbrahim TOZLU EKİM 18

129 MİLLİ ÜRETİM İbrahim TOZLU EKİM 18

130 MİLLİ ÜRETİM ÖNEMİ İbrahim TOZLU EKİM 18

131 MİLLİ ÜRETİM ÖNEMİ İbrahim TOZLU EKİM 18

132 Hızlı NEDEN RAYLI SİSTEMLER Güvenli-Rahat Çevreci Enerji Ekonomik İbrahim TOZLU EKİM 18

133 RAYLI SİSTEMLERİN ÜST BİLEŞENLERİ İbrahim TOZLU EKİM 18

134 Yarı Mamuller 1. Pik 2. Bulum KARDEMİR MAMUL VE YARI MAMULLERİ 3. Kütük 4. Beam Blank (Profil Taslak) Mamuller 1. Ray 2. Profil 3. Köşebent 4. Maden Direği 5. Kalın Yuvarlak 6. İnşaat Çeliği 7. Kangal-Tire-Steel Cord 8. Demiryolu Tekerleği 9. Lama 10. SBQ Bar İbrahim TOZLU EKİM 18

135 DEMİR YOLU RAYLARI RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI İbrahim TOZLU EKİM 18

136 RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI R350 HT SERTLEŞTİRİLMİŞ RAY ÜRETİMİ İbrahim TOZLU EKİM 18

137 RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI R350 HT SERTLEŞTİRİLMİŞ RAYIN SERTLİK DEĞERLERİ İbrahim TOZLU EKİM 18

138 RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI R350 HT SERTLEŞTİRİLMİŞ RAYIN İÇ YAPISI İbrahim TOZLU EKİM 18

139 RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI Kangal Ve Çubuk Ürünler mm Kangal mm Çubuk Çap ve ovalite toleransı 1/8 DIN EN Yay çeliği 2. Ön Gerilmeli Beton Çeliği -PCWire 3. Otomotive Çeliği 4. Rulman Bilye Çeliği 5. Islah Çeliği 6. Tire Cord-Steel Cord İbrahim TOZLU MART 17

140 1-Yük Vagonu Tekerleği 2-Yolcu Vagonu Tekerleği 3-Hızlı Tren Vagonu Tekerleği 4-Tramvay Vagonu Tekerleği 5-Metro Vagonu Tekerleği 6-Lokomotif Tekerleği RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI TEKERLEK ve TEKERLEK SETİ İbrahim TOZLU EKİM 18

141 PC WİRE ve RAY BAĞLANTI ELEMANLARI RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI İbrahim TOZLU EKİM 18

142 BOJİ ELEMANLARI RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI İbrahim TOZLU EKİM 18

143 RAYLI SİSTEMLERE ve ÜLKE SANAYİNE KARDEMİR KATKISI TAHRİK VE BAĞLANTI PARÇALARI İbrahim TOZLU EKİM 18

144 TEŞEKKÜRLER ÜLKEMİZİN 2023 VİZYONU İÇİN, RAYLI SİSTEMLER VE MAKİNE İMALAT SANAYİSİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ KARDEMİR A.Ş. İbrahim TOZLU EKİM 18

RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir.

RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir. RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir. RAYDER, UNIFE nin (Uluslararası Demiryolu Sanayicileri Birliği) Türkiye den tek üyesidir.

Detaylı

RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir.

RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir. RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir. RAYDER, UNIFE nin (Uluslararası Demiryolu Sanayicileri Birliği) Türkiye den tek üyesidir.

Detaylı

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7769 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 17 4001 7770 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 9 4001 7771 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7858 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 8 ### 7859 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 4 ### 7860 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22 FDR Adana Fren Test Cihazları FDR Adıyaman Fren Test Cihazları FDR AfyonFren Test Cihazları FDR Ağrı Fren Test Cihazları FDR Amasya Fren Test Cihazları FDR Ankara Fren Test Cihazları FDR Antalya Fren Test

Detaylı

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI SONUÇ RAPORU-EKLER Mühendislik Anonim

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 18.01.2019 Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2016 2017 2018* 14 II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 12 10 8 6 11,5 4

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8 Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2018* 2017 2016 2015 YILLIK 2,6 IV -3,0 III 1,8 II 5,3 I 7,4 YILLIK 7,4 IV 7,3 III 11,5 II 5,3 I 5,3 YILLIK 3,2 IV 4,2 III -0,8 II

Detaylı

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39 Federal CNG Dönüşüm Sistemleri olarak, başta Konya olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinde ve her ilimizde CNG Dönüşüm Sistemleri konusunda hizmet vermekteyiz. FEDERAL CNG DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ Adana CNG Dönüşüm

Detaylı

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet Tablo-1: İndirim veya artırım uygulanmayan iller için azami primler (TL)* İzmir, Yalova, Erzurum, Kayseri Otomobil 018 614 211 807 686 565 444 Kamyonet 638 110 583 055 897 739 580 Motorsiklet 823 658 494

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. a r k a. o r g.

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir.   a r k a. o r g. Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok Kaynak: TÜİK- Dünya Bankası; *:

Detaylı

RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir.

RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir. RAYDER, Demiryolu sektörü için araç,ürün, mühendislik,hizmet üreten sanayiciler ve akademisyenlerimizin derneğidir. RAYDER, UNIFE nin (Uluslararası Demiryolu Sanayicileri Birliği) Türkiye den tek üyesidir.

Detaylı

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI ADANA MERKEZ 111918 İL MEM İNŞAAT 1 ADANA MERKEZ 111918 İL MEM ELEKTRİK 2 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM İNŞAAT 1 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM ELEKTRİK 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ 114972 İL MEM İNŞAAT 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ

Detaylı

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK 0 NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK Verilerine Göre Hazırlanmıştır. İLİNİN NÜFUSU.. NÜFUSUNA KAYITLI OLANLAR NDE YAŞAYIP NÜFUS KAYDI BAŞKA İLLERDE OLANLAR.0 %... %. NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ 0 TUİK Verilerine

Detaylı

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO Oto Kalorifer Peteği Temizleme Makinası, Araç Kalorifer Petek Temizliği Cihazı. kalorifer peteği nasıl temizlenir, kalorifer peteği temizleme fiyatları, kalorifer

Detaylı

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İL KADIN ADI ERKEK ADI ADANA ADIYAMAN AFYONKARAHİSAR AKSARAY SULTAN SULTAN İBRAHİM RAMAZAN 1/17 2/17 AMASYA ANKARA ANTALYA ARDAHAN

Detaylı

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 )

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 ) Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) İller ve Bölgeler (2) Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam İstanbul 18.257

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 8.500 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı Basın Bildirisi Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı 01 Ocak - 31 Aralık 2011 tarihleri arası Ajans Press in takibinde olan yerel, bölgesel ve ulusal 2659 yazılı basın takibinden

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ ADANA 8140 BİYOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8315 ÇOCUK GELİŞİMCİSİ 0 1 LİSANS ADANA 8225 DİYETİSYEN 0 1 LİSANS ADANA 8155 PSİKOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8410 SAĞLIK MEMURU 6000 ÇEVRE SAĞLIĞI 4 LİSE ADANA 8410 SAĞLIK

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2014 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2015 tarihinde 2014 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2016 tarihinde 2015 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle;

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA BİYOLOG GENEL BÜTÇE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 6 1 ADANA HEMŞİRE GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA SAĞLIK MEMURU ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ GENEL BÜTÇE 1 1

Detaylı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Gezici istasyonlarında ağır vasıtalar (3.5 ton üzeri) hariç tüm motorlu ve motorsuz araçlar için muayene hizmeti verilmektedir. Gezici İstasyon

Detaylı

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014 YEREL SEÇİM ANALİZLERİ Şubat, 2014 Partilerin Kazanacağı Belediye Sayıları Partilere Göre 81İlin Yerel Seçimlerde Alınması Muhtemel Oy Oranları # % AK Parti 37 45,7 CHP 9 11,1 MHP 5 6,2 BDP/HDP 8 9,9 Rekabet

Detaylı

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 179 180 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI (BK) EMO Yönetim Kurulunun 04.11.2017 tarih ve 45/56 sayılı

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Gezici istasyonlarında ağır vasıtalar (3.5 ton üzeri) hariç tüm motorlu ve motorsuz araçlar için muayene hizmeti verilmektedir. Gezici istasyonlar

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA 1 ADANA EBE 4 1 ADANA SAĞLIK MEMURU RÖNTGEN TEKNİSYENİ 1 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 2 2 ADIYAMAN DİYETİSYEN 2 2 ADIYAMAN EBE 2 2 ADIYAMAN HEMŞİRE 1 2 ADIYAMAN SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 1 2

Detaylı

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri EK-1 BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI (BK) EMO Yönetim Kurulunun 06.11.2015 tarih ve 44/51 sayılı

Detaylı

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 1 30 Ocak 2016 tarih ve 29609 sayılı Resmi Gazete de Yayınlanan İşkollarındaki Ve Sendikaların Üye na İlişkin 2016 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkında

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Yıllara Göre Akademik Personel,İdari Personel ve Öğrenci Sayıları Öğrenci Sayıları Akademik Personel 9.877..79.78 İdari Personel.7..79.. 9 9 9 977 7.99 8.78

Detaylı

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years,

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years, 2013 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam January February March April May June July August September October November December Total Türkiye 87 444 88 519

Detaylı

Ağustos SAGMER İstatistikleri

Ağustos SAGMER İstatistikleri Ağustos 2017 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2016 2017 Ağustos Ocak - Ağustos Ağustos Ocak - Ağustos ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 05/06/2017 tarihinde 2017 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

2016 YILI DIŞ TİCARET RAKAMLARI

2016 YILI DIŞ TİCARET RAKAMLARI 2016 YILI DIŞ TİCARET RAKAMLARI 2016 yılında 726 firma ile 777 milyon dolar ihracat, 44 firma ile 344 milyon dolar ithalat yaparak 1 milyar 121 milyon dolar dış ticaret hacmi gerçekleştirmiştir. 2016 yılı

Detaylı

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet 1 2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (TASLAK) (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (TASLAK) (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (TASLAK) (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 30 *büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 1.BÖLGE TR10 (İstanbul) 2423

Detaylı

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mart 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU Temel Ekonomik Göstergeler: Temmuz ayında; Üretici fiyatları genel indeksinde(üfe), Bir önceki aya göre %1,25 artış Bir önceki yılın Aralık

Detaylı

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu VERGİ BİRİMLERİ Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu 2. Vergi Birimleri. 2.1. Vergi Birimlerinin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu Birimin Adı 31/12/1996 31/12/1997 31/12/1998

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim) KURUM ADI KADRO ADI 190160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 5 0 75,57278 78,51528 190160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ARTVİN TÜM İLÇELER Taşra) 4 0 75,26887 75,34407 190160005

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1 Mayıs 2013 - Düzce 1 İçerik Giriş Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinde En Somut Ara Yüzler: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ülkemizde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Bölgesel

Detaylı

Haziran SAGMER İstatistikleri

Haziran SAGMER İstatistikleri Haziran 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Haziran Ocak - Haziran Haziran Ocak - Haziran ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Kasım SAGMER İstatistikleri

Kasım SAGMER İstatistikleri Kasım 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Kasım Ocak - Kasım Kasım Ocak - Kasım ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Getirme Merkezi Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sunumun İçeriği Atık Yönetimi Amaç ve Kapsam Sınıflandırma ve Kriterler Döngüsel Ekonomi Sıfır Atık Atık Yönetimi *Evsel,

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 2,8% 26,5% 6,6% 3,2% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 1,2% 18,8% 2,8% 26,5% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2016 tarihinde 2016 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2016 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2015 2016 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 8,6% 6,8% 7,3% 26,7% ÇEK 0,0% 0,5% 0,0% 0,4% DİĞER

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2014 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2013 2014 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU

KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU 27 Mart 2018 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 1 ÇALIŞTAY METODOLOJİSİ...

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları UYGULAMALAR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2015 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2014 2015 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 6,7% 8,6% 9,0% 8,3% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

BÖLÜM -VII- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VII- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VII- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası 136 Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Hizmetleri BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 2007 yılı içinde uygulanacak olan

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2014 tarihinde 2014 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA )

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA ) KURUM KODU DPB NO KURUM ADI / POZİSYON UNVANI İL İLÇE TEŞKİLAT SINIF 490060001 12062 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ IĞDIR TÜM İLÇELER Taşra YH 12 2 999 1000 1001 490060003 12079 AİLE VE

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/06/2016 tarihinde 2016 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2014 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2015 tarihinde 2015 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR HAZİRAN Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat Haziran ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 434 milyon sm3, %13,76 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ 2015 TEMMUZ- AĞUSTOS EKONOMİK İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ Erdem ALPTEKİN Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2014 yılında ülkemizde işsizlik oranı % 9,9 seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU TEMMUZ 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 03/08/2017 tarihinde 2017 yılı Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/09/2016 tarihinde 2016 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU OCAK 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/02/2016 tarihinde 2016 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 1.250 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EKİM 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/11/2014 tarihinde 2014 yılı Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ

BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ BÖLGESEL VERİMLİLİK İSTATİSTİKLERİ METAVERİ Kapsam Sektörel Kapsam 2003-2008 yılları için Avrupa Topluluğu nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE REV.1.1 e göre; B C D E F G H I J K M

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/09/2014 tarihinde 2014 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği TEMMUZ Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 4.5, 4., Temmuz ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 915,37 milyon sm 3, %28,43 lük bir artış meydana

Detaylı

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014)

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014) 7942 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADANA TÜM İLÇELER Taşra YH 12 9 2001 7943 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra YH 12 5 2001 7944 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli AFYONKARAHİSAR

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEHLİKELİ ATIK İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ(2013)

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEHLİKELİ ATIK İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ(2013) Sayı: 4 02.07.2015 16:00 Mülga Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yıllık tehlikeli atık beyanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Bilgi Sistemi altında yer alan Atık Yönetim Uygulaması/Tehlikeli

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR MAYIS Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat mayıs ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 513 milyon sm3, %15,92 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 100,54% A4 ELAZIĞ 5 39 308 309 100,32% A5 YALOVA 2 13

Detaylı

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Bilindiği üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni teşvik sistemi açıklandı. Bu açıklamaya dayanarak aşağıda yeni teşvik sistemi genel hatlarıyla ifade edilecektir.

Detaylı

ALANYA NIN BAZI EKONOMİK VE SOSYAL VERİLERİNİN MEVCUT İLLER İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

ALANYA NIN BAZI EKONOMİK VE SOSYAL VERİLERİNİN MEVCUT İLLER İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ ALANYA NIN BAZI EKONOMİK VE SOSYAL VERİLERİNİN MEVCUT İLLER İLE RAKAMLARLA ALANYA YÜZÖLÇÜMÜ 2.751 KM² ORMAN ALANI 178.971 HEKTAR TARIM ARAZİSİ 26.129 HEKTAR AKDENİZ E KIYISI 70 KİLOMETRE BELEDİYE 17 KÖY

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU NİSAN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 05/05/2014 tarihinde 2014 yılı Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2014 tarihinde 2014 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2013 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2013 tarihinde 2013 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. 2013 yılı Haziran

Detaylı

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN ARALIK 2016 Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası nın ismi kaydedilmek koşulu ile alıntı yapmak

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 05/10/2015 tarihinde 2015 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU KASIM 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/12/2016 tarihinde 2016 yılı Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT

Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT -İllerin Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada niceliksel bir büyüme anlayışından ziyade, niteliksel bir Sosyo-ekonomik gelişme

Detaylı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı Bankacılar Dergisi, Sayı 61, 2007 Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı 1. Banka ve şube sayısı Türkiye de 2006 yıl sonu itibariyle 46 banka, 6.802

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU ARALIK 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 05/01/2015 tarihinde 2014 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Türkiye İletim Sistemi Bağlantı Kapasitesi Raporu ( Dönemi)

Türkiye İletim Sistemi Bağlantı Kapasitesi Raporu ( Dönemi) Türkiye İletim Sistemi Bağlantı Kapasitesi Raporu (2016-2026 Dönemi) 13.04.2016 Yönetici Özeti Bu rapor, Türkiye elektrik iletim sistemi mevcut durumu, TEİAŞ tarafından planlanan iletim sistemi yatırımları

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/09/2015 tarihinde 2015 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 07.08.2015 Sayı 41 Genel Değerlendirme Nisan 2015 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2015 verilerinin değerlendirildiği- 41. sayısında sigortalı

Detaylı

SURİYE ARAP CUMHURİYETİNE YAPILAN İHRACAT ANALİZİ

SURİYE ARAP CUMHURİYETİNE YAPILAN İHRACAT ANALİZİ SURİYE ARAP CUMHURİYETİNE YAPILAN İHRACAT ANALİZİ Sayfa 1 / 12 İLLER BAZINDA SURİYE YAPILAN İHRACAT -2011 Sayfa 2 / 12 GAZIANTEP SURİYE 98.011.759,68 HATAY SURİYE 102.197.108,56 SAKARYA SURİYE 2.432.730,63

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans) KURUM ADI ADI 390160001 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (AĞRI TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,44764 72,44764 390160003 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (ARDAHAN TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,11422 72,11422 390160005 SAĞLIK BAKANLIĞI

Detaylı

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR Karar Tarihi:14.07.2009 Karar Sayısı:2009/15199 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:16.07.2009/227290 Yürürlükte olan düzenleme üç farklı kategoride

Detaylı

İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu. Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 2010

İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu. Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 2010 İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 200 Bilgisayarlı Tomografi milyon kişiye düşen cihaz sayısı İlk

Detaylı