BİTKİ İMMÜN (BAĞIŞIKLIK) SİSTEMİ. Prof.Dr. Nermin Gözükırmızı İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ İMMÜN (BAĞIŞIKLIK) SİSTEMİ. Prof.Dr. Nermin Gözükırmızı İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü"

Transkript

1 BİTKİ İMMÜN (BAĞIŞIKLIK) SİSTEMİ Prof.Dr. Nermin Gözükırmızı İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

2

3 Bitkiler hareketsiz canlılardır, bulundukları yerde çok sayıda zararlı organizma ve dış etmenle ile baş etmek durumundadırlar. Birçok zararlı organizmaya karşı doğal dayanıklılık sistemine sahiptirler.

4 İmmün sistem = Bağışıklık sistemi En basit yapılı canlılarda bile kendinden olanı tanıma, yabancıyı ayırd edebilme özelliği mevcuttur. Omurgalılarda antijen olarak tanımladığımız yabancı maddelerin organizmaya girmesi ile başlayan ve birbiri ile ilişkili birçok biyolojik reaksiyonun oluşturduğu immün yanıt olayında, birçok sistem, organ ve hücre görev alır. Bağışıklık olaylarında görev alan organ ve hücrelere immün sistem = bağışıklık sistemi adı verilir.

5

6 BİTKİ İMMÜN SİSTEMİ NEDEN ÖNEMLİ? Tüm canlıların yaşamı kendi immün sistemleri kadar bitkilerin immün sistemine dayanır; çünkü bitkiler primer besin kaynağıdır. Bitki zararlıları her yıl ürüne 100 milyar dolarlarla ölçülen kayıplar vermektedir. Ürünlerin miktar ve kalitesi etkilenmekte zararlılar tarafından salınan toksik maddeler insan ve hayvan sağlığını da etkilemektedir. Çeşitli kimyasallar bitki hastalıklarını önlemede kullanılsa bile bitki patogen ilişkilerinin bilinmesi patogenlerle savaşmada büyük önem taşır. Bitkilerde immün sistemin bulunması ve çalışma biçiminin anlaşılması hayvansal sistemlere göre daha yakın tarihlidir.

7

8 BİTKİLER ÇEŞİTLİ ENFEKSİYONLARA UĞRARLAR. Bakteriler (su veya gazla apoplasta girer). Funguslar (epidermal hüclere girer veya hif oluştururlar). Haustorium da oluştururlar. Virüsler Nematodlar ve Böcekler(stiletlerini hücre içersine uzatırlar). Ot yiyiciler

9

10 BİTKİLERE ZARAR VEREN ORGANİZMALAR Bakteriler Nematodlar X/N Virüsler TMV plaques in scion leaves N/X Mi-1 is an R gene giving resistance to nematode and aphid infection Böcekler Wild type: Aphid infested Carrying Mi-1 N/N X/X Vernooij, B. et al. 1994, Plant Cell 6: Vos, P. et al Nature Biotechnology 16:

11 Mantarlar

12 Ot yiyiciler

13 En zararlılar

14 Billions at risk from wheat super-blight 03 April 2007

15

16

17

18

19 Yaralar Açıklıklar Penetrans Bitki zararlıları (patogenler) virülens faktörleri salarlar. Bu organizmalar yaralardan, açıklıklardan veya direkt penetransla bitki yapısına girerler.

20 Bitkilerde patogen tipleri Nekrotrofik (Konak hücreleri öldürür ve onlarla beslenir.) Biotrofik (Canlı dokuları kullanan patogen.) Hemibiotrofik (Kısmen canlı dokuları kullanan sonra onları öldüren patogen.)

21 BİTKİLER KENDİLERİNİ NASIL KORURLAR? Korunmanın iki temel tipi vardır. I. Yapısal özellikler II.Biyokimyasal/Fizyolojik Mekanizmalar Bitkinin yaşı, çevre, stres koşullarına göre değişik korunma tipleri oluşur. I. Yapısal korunma iki tiptir; A. Önceden var olan B. Enfeksiyona yanıt olarak oluşan

22 A. Önceden var olan korunma: 1. Trikomlar tüyler- patogenin hücre yüzeyine ulaşmasını engeller; veya su kaybını azaltır. 2. Epikutikular mumlar: geçişi zorlaştırır- nemi azaltır. 3. Kutikula: geçişi zorlaştırır. 4. Bekçi hücreleri: biçim, yoğunluk ve büyüklük- patogen girişini zorlaştırır. Örnek; Buğday pası bazıları gündüz geç vakit açılır pas gece veya sabah erken giriş yapabilir. 5. Dış çeper kalınlığı girişi ve hastalığın dağılımını engeller.

23 Mumlar Kutin Suberin Lignin

24 B. Saldırı sırasında oluşan yapılar: 1. Histolojik koruma yapıları: a. Mantar tabakaları Girişi ve dağılımı engeller. b. Absisyon tabakaları örnek:taş mevyeler. c. Tyloz hücre lümeninde çeper oluşumu. d. Gumlar (karbonhidrat/protein) hücreler arası boşlukta.

25 2. Hücresel Korunma yapıları - Hücre çeperindeki değişiklikler - Papiller Yanıt hızlı olur: a. Kalloz b. Selüloz c. Lignin Blumeria graminis arpa hücresine girişi - Haustorium papil benzeri materiyal ile çevrilir.

26 3. Sitoplazmik korunma reaksiyonları? zayıf patojenler sitoplazma granüllenir ve (Peroksizomlar) oluşur misel ölür ve enfeksiyon azalır. Nekrotik reaksiyon hipersensitivite. a. Konağa penetrasyon olur; patojen protoplastla ilişkiye geçer. b. Nukleus bozulur ve konak hücre ölür. c. Hücre kahverengileşir ve ölür. Genelde patogen varlığı canlı dokularla ilişkilidir.

27 II. Biyokimyasal Korunma - Bu durumda korunma biyokimyasal özelliklerle ilgilidir. A. Önceden var olan 1. Çevreye salınan inhibitörler Fungitoksik/Fungistatik bileşikler Fenolik bileşikler terpenler 2. Ana faktörlerin noksanlığı ile oluşan koruma 3. Enzim, fenol, tanin ve büyüme inhibitörleri H

28 B. Saldırı sırasında oluşan İndüklenebilir metabolik korunma 1. Hipersensitif Reaksiyon Hızlı biçimde hücre ve onu çevreleyen hücreler ölür, fenol, oksidize fenoller ve fitoaleksinler birikir. 2. Fenollerde artış. Çeşitli fenoller hücre içersinde birikir ve patojeni öldürürler.

29 3. Fitoaleksinler Patojenik mikroorganizma ve yaralanma ile oluşurlar. Çoğu mantarlara karşı etkindir bazıları bakteri ve nematodlara karşı da etki gösterirler. Bazıları Fenol yapısındadır. Örnek; pisatin, faseolin. Kapsidiol, bir fitoaleksin tütünde Phytophthora infestans ile inopkülasyondan sonra belirmesi (UV ışık altında sağda). Elisitörlerle (patogen veya konak tarafından oluşturulan yanıta neden olan etmenlerle) uyarılma.

30 4. Fenol okside edici enzimler Fenolleri kinonlara çevirirler bu formlar mikroorganizmalar için daha toksiktir. 5. Patojen enzimlerine dayanıklı substratlar Pektin enzim yıkımına hassastır fakat (Ca veya Mg) ile birleşirse daha dayanıklı olur.maserasyon pektini yıkar yüksek Ca +2 veya Mg +2 içeriği bu yıkımı zorlaştırır. 6. Fungitoksik Siyanid ölüm çemberi HC N hücre çeperinde şekere bağlı; patojen çeperi yıkıma uğratırsa siyanid ortaya çıkar. Solunum toksinidir. 7. Patojen Toksinlerinin Detoksifikasyonu Fungal toksinler bitki hücrelerini öldürürler ve konak hücre bunları dayanıklılık için metabolize eder.

31 8. İndüklenebilen Dayanıklılık Bitkilerin çeşitli biyolojik etmenlerle inokülasyonu veya çeşitli kimyasal ve fiziksel etmenlerle ön uygulaması ile elde edilir. Özgün değildir. Sistemik indüklenebilen Dayanıklılık (SAR) Enfeksiyondan bir süre sonra bitkinin diğer kısımları dayanıklı hale geçer. proteinler Hipersensitif reaksiyonda yeni sentezlenen proteinler bulunurlar.fakat bunların SAR daki rolü pek bilinmemektedir. Örneğin; Fitotoaleksinler, proteinaz inhibitörleri, Polifenoloksidazlar, Perioksidaz proteinler yerine diğer bileşikler de bulunabilirler.

32 BİTKİLERDE HAYVANSAL İMMÜN SİSTEMDEN FARKLI OLARAK; Antikor/T-hücre yanıtı yoktur. Sistemik sinyaller bitki boyunca iletilebilir. Sirküle edilen hücreler yoktur. Bitki kısımları atılabilir ve yenilenir.

33 R PROTEİNLERİ IRK ÖZGÜN DAYANIKLILIK KAÇIŞ TOLERANS ÖNCEDEN OLUŞMUŞ YAPISAL ENGELLER VE ANTİMİKROBİAL BİLEŞİKLER KONAK ÖZGÜN OLMAYAN DAYANIKLILIK BAZAL DAYANIKLILIK

34 İNDÜKLENEBİLİR DAYANIKLILIK PATOJEN TANIMA DAYANIKLILIK SİNYALİ ÇOK BİLEŞKENLİ DAYANIKLILIK YANITI

35 Sinyal Reseptör İndüklenme Yanıt

36 Bitkilerde temel savunma mekanizmaları SİSTEMİK EDİNİLMİŞ DAYANIKLILIK (SAR). HİPERSENSİTİF YANIT(HR). JASMONİK ASİT

37 Dayanıklılık Tipi Doğal dayanıklılık Mekanizma Özgün olmayan genel dayanıklılık Konağa özgün olmayan Bakteriler ve funguslara karşı bazal dayanıklılık Irka özgün olmayan mlo resistansı ve kantitatif dayanıklılık Nekroz oluşturan strese karşı dayanıklılık HR, ROS, Bax inhibitör-1, PEN genleri Flagellin/FLS2 ilişkisi, ROS, antimikrobial bileşikler Hücre duvarı kalınlaşması, antimikrobial bileşikler ve ROS Yüksek antioksidan kapasitesi Özgün dayanıklılık (kultivar, patogenik ırka özgün) Eksterm dayanıklılık; gen için gen, Virüslere için HR olmaksızın dayanıklılık Rust patogenlerine karşı HR olmaksızın semptomsuz dayanıklılık Gen için gen dayanıklılığı R-Avr etkileşimi ve HR Patogen toksinlerine karşı dayanıklılık Gen sessizleşmesi Bilinmiyor ROS, Fitoaleksin, fenol oksidasyonu ve stres proteinleri Enzimatik detoksifikasyon, enzim reseptörlerinin eksikliği Yabancı RNA nın tanınması ve ribonukleazlarla yıkımı Edinilmiş dayanıklılık Primer enfeksiyondan sonra sekondere karşı SA birikimi, antioksidan stimulasyonu, gen sessizleşmesi, rizobiyal indükleme

38 BİTKİLERDE ÖZGÜN OLMAYAN GENEL DAYANIKLILIK KONAĞA ÖZGÜN OLMAYAN DAYANIKLILIK Bir bitki türünün bütün bireyleri bir patojenik türün tüm ırklarına karşı dayanıklıdır. Hipersensitif yanıt (HR); enfeksiyon bölgesinde nekroz ROS BAX-1 inhibitör proteini (Arpa da avirülent buğday mildew penetransını arttırıyor) PEN genleri (Arabidopsis de powdery mildews e karşı penetrasyon genleri)

39 Apopitoz ve Nekroz Apopitoz Membran integritesi kaybolmaz. Kromatin kondansasyonu olur. Membrana bağlı apopitoz cisimleri oluşur. Mitokondri şişmez. DNA yıkımları olur. Nekroz Membran integritesi kaybolur. Kromatinde bozulmalar olur. Hücre şişer ve lisis olur. Mitokondri şişer. DNA yıkımları olmaz.

40 HİPERSENSİTİF YANIT (HR) Hipersensitif yanıt yaprakta ufak bölgelerde ölüme neden olur. Bitkinin R genleri ile mikroorganizma Avr genlerinin ilişkisi önemlidir. Nekrozla biotrofik büyüme önlenir. Nitrik oksid (NO) ve hidrojen peroksid (H 2 O 2 ) bu yanıtı düzenler. HR, SAR ı tetikler.

41 (HR var.) (HR yok.)

42 Reaktif oksijen türleri (ROS) O. - 2, H 2 O 2, OH., 1 O 2, NO

43 pen mutantları Yabani tip pen1 Monica Stein, Somerville lab, Stanford

44 Pen3 mutantları hiflerin daha fazla büyümesine izin verir. Yabani tip pen3 Monica Stein, Somerville lab, Stanford

45 BAKTERiLERE VE FUNGUSLARA KARŞI BAZAL YANIT evolving microbial- or pathogen-associated molecular patterns (MAMP veya PAMP)a yanıt gen anlatımı Pattern recognation receptors (PRR) ile ve sonraki aşamada polymorphic NB-LRR protein ürünleri R genleri. nucleotide binding (NB) ve leucine rich repeat (LRR) domainleri taşırlar. PAMP triggered immunity (PTI). Flagellin/FLS2 ilişkisi ROS antimikrobial bileşikler

46 Flagellin yapısı Flagellumun ana yapı taşıdır. (Illustration by Georg Felix & Thomas Boller)

47 Flagellin, N-terminal korunmuş dizi "flg22": yüksek düzeyde korunan domain QRLSTGSRINSAKDDAAGLQIA... Bitkilerde tanımlanan en iyi genel elisitör... (Georg Felix, J. Duran, Sigrid Volko & Thomas Boller, Plant J. 18, , 1999)

48 Bazal yanıt: pathogen-associated molecular patterns PAMP a veya microorganism-associated molecular patterns MAMP a yanıt gen anlatımıdır. Bu yanıtın etki mekanizması tanımlanmıştır.

49

50 Bitki hücreleri PAMP ve MAMP ları tanırlar. Arabidopsis reseptör Fls2 flagellin reseptörüdür. Reseptörün ekstraselüler domaini Lösin zengin tekrar lı bir proteindir. Hücreiçi domain serin threonin kinaz dır. Signal bir MAP kinaz kaskadı ile olur ve WRKY gen ailesinin transkripsiyonunu uyarır. Bitkilerde çok sayıda Pattern recognation receptors PRRs vardır ve birden fazla mikroorganizmanın PAMP ni tanır. Fls2 immün işlevlidir. Bu sistem hem bakteriler hem de funguslarla savaşta çalışır.

51 IRKA ÖZGÜN OLMAYAN mlo RESİSTANSI VE KANTİTATİF DAYANIKLILIK Hücre duvarı kalınlaşması Antimikrobial bileşikler ROS

52

53 Arpa Mla10 ve powdey mildew Avra10 Hassas konak appressorium penetrasyon spor Dayanıklı konak haustorium Bitki plasma membran değişimi Avra10 Efektörü konak hedefe bağlanır Avra10 EHM fungal plasma membranı Bitki hücresi sitoplazması veya WRKY1/2?? Bitki nükleusu Mla10 Artmış patogen virülensi ECM ekstraselüler haustorial matriks Shen, Q-H Schultz-Lefert (Science 21 st Dec 2006) Chris Ridout (2006) Plant Cell 18, HR Daha az patogen çoğalması

54 BİTKİLERDE ÖZGÜN DAYANIKLILIK gen-için-gen dayanıklılık modeli RR veya Rr rr Avr1 Hastalık yok Hastalık avr1 Hastalık Hastalık

55

56 R PROTEİNLERİ IRK ÖZGÜN DAYANIKLILIK KAÇIŞ TOLERANS ÖNCEDEN OLUŞMUŞ YAPISAL ENGELLER VE ANTİMİKROBİAL BİLEŞİKLER KONAK ÖZGÜN OLMAYAN DAYANIKLILIK BAZAL DAYANIKLILIK

57 İNDÜKLENEBİLİR DAYANIKLILIK PATOJEN TANIMA DAYANIKLILIK SİNYALİ R PROTEİNLERİ SADECE BU EVREDE ETKEN 60 kadar R proteini izole edilmiştir, 40 NBS-LRR, 22 diğerleri(rlp, RLK, Kin,vb.). ÇOK BİLEŞKENLİ DAYANIKLILIK YANITI

58 IRK ÖZGÜN R PROTEİNLERİ Cf-2, 4, 5, 9 LRR CC Ve1 Ve2 Xa21 Pi-d2 5 IRK ÖZGÜN OLMAYAN R PROTEİNLERİ HÜCRE ÇEPERİ 6 PLASMA ZARI SİTOPLAZMA TIR NBS LRR CC NBS LRR 1 PEST ECS kinaz kinaz kinaz CC 2 RPW8 3 4 kinaz kinaz NLS WRKY RRS1 N, L6 RPP5 RPS2 RPM1 BS2 Pto PBS1 Xa27 RPG1

59 IRK ÖZGÜN R PROTEİNLERİ Çok az sayıda R proteini tipi ve motifi tanımlanmıştır. Bir R protein sınıfı farklı patojen tiplerine dayanıklılık sağlayabilir. Hücreiçi CC-NBS-LRR bakteri, fungus (Basidiomycetes ve Ascomycetes), Oomycetes, virus, root knot ve cyst nematodları ve bir aphid Tek bir patogen türü farklı R protein tipleri ile kontrol edilebilir. Hyaloperonospora parasitica Downy mildew :Arabidopsis CC-NBS-LRR TIR-NBS-LRR elrr RPP8 geni RRP4 geni RPP27 geni

60 R PROTEİN / R LOCUS TÜR ÖZGÜNLÜĞÜ Birçok R proteini / R locusu bir tür içersinde tek bir dayanıklılık sağlar Bir kaç farklı durum Domates Mi proteini ( CC-NBS-LRR) - root knot nematode, aphid ve whitefly Patates - komşu Rx1 ve Gpa2 genleri İkisi de CC-NBS-LRR tipi (88% amino asid benzerliği) Rx1 Gpa2 patates virüs X cyst nematod

61 R gen anlatımı Çok az ve konstitütif Enfeksiyonu takiben uyarılır. Dayanıklı genotipte nadiren gen anlatımı yapar. - Pirinç Xa27 Xanthomonas oryzae pv. oryzae Hassas alleller 10 bp ve 25 bp promotör insersiyonu taşır. (Gu et al, (2005) Science 435: )

62 R PROTEİNLERİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? Örnekler Direkt patojen molekülünü tanıma İndirekt patojen molekülünü tanıma

63 Pseudomonas syringae

64 Direkt tanıma Domates Pto - AvrPto Pseudomonas syringae Hassas konak pto AvrPto or AvrPtoB Pto Dayanıklı Pto konak Hücre çeperi plasma zarı AvrPto ve AvrPtoB effektörleri bilinmeyen konak Hedefine bağlanırlar. Prf Patogen Virulensi artar Jones ve Dangl (2006) Nature HR daha az patogen çoğalması

65 İndirekt tanıma Arabidopsis RPM1- AvrRpm1 Pseudomonas syringae Hassas konak NDR1 AvrRpm1 or AvrB NDR1 Dayanıklı RPM1 konak RPM1 yok RIN4 P P P RIN4 P P P AvrRpm1 Effektörü konak hedef RIN4 ve diğer hedeflere bağlanır RPM1 Patogen virulensi artar HR daha az patogen çoğalması Jones ve Dangl (2006) Nature

66 R PROTEİNLER VİRULENS HEDEFE BEKÇİLİK EDER. A. UYUŞAN İLİŞKİ Avr Virulens Hedef Hasasasiyet yanıtı patogenin büyüme ve gelişmesine olanak sağlar. B. UYUŞMAYAN İLİŞKİ Bekçilikle dayanıklılık Avr Virulens Hedef R3 Dayanıklılık yanıtı AvrB/ RIN4 RPM1 AvrRpm1 Avr2 Rcr3 Cf-2

67 R PROTEİN KORUMA AKTİVASYONU Pto kinase Sitoplazmik yol CC-NBS-LRR NDR1 MAP kinase kaskadı RAR1 SGT1 HSP90 HR NO TIR-NBS-LRR OB erken EDS1 SA NPR1 geç RPW8 R proteinlerinin nukleusa transferinde erken sitoplazmik yanıt Bitki nukleusu TIR-NBS-LRR-NLS-WRKY TGAs CC-NBS-LRR WRKY W box Erken korunma yanıtı PR ve diğer koruma proteinleri

68 Sistemik edinilmiş dayanıklılık (SAR) Enfekte olan dokudan uzaktaki bölgeler de dayanıklı hale gelir. Bu dayanıklılık sadece orijinal patogene karşı değildir. SAR ı uyaran bazı genler bilinmektedir ama mekanizma tam bilinmemektedir. Salisilik asid SAR sırasında birikir ama sistemik bir sinyal değildir. Tanımlanmamış lipidler sinyal görevi yapar.

69 Salisilik Asid (SA) COOH OH Lokal ve sistemik dokularda birikir (sistemik sinyal değildir) SA nın yok edilmesi SAR ı engeller. Analogları: 2,6-Dikloroisonikotinik asid (INA) veya 2-4 -Metilamino fenil benzothiazol (BTH).

70 PR proteinlerinin başlıca grupları PR-1 Sisteince zengin proteinler PR-2 Beta- glukanazlar PR-3 Kitinazlar PR-4 Kitin bağlayan proteinler PR-5 Thaumatin benzeri proteinler de SAR da işlev görür.

71

72 David C. Baulcombe laboratory TMV resistance on leaves of tobacco plants carrying N. The virus is restricted to cells at and around the site of initial infection where necrosis develops. The necrosis is a secondary component of the disease resistance pathways and is not required for resistance. RNA silencing of a green fluorescent protein. The red areas illustrate how a signal of silencing is spreading out of the veins in a leaf of Nicotiana benthamiana. Eventually the signal spreads throughout the plant.

73 Identification of wheat leaf rust resistance gene Lr21 VIGS vector a S R A B ß a ßb ßd ßc PacI NotI a b plant seq nt Barley stripe mosaic virus Scofield et al. (2005) Plant Physiology 138:

74 Jasmonik asit (JA)/ etilen yolu Bitki immünitesinde görev yapan uçucu bir bitki hormonudur. JA sentezi ot yiyicinin yaralaması ile uyarılır. JA bazı genlerin transkripsiyonunu arttırarak ot yiyicinin sindirimini zorlaştırır. Örneğin domateste arginase oluşumu. Arginin i azaltır ve tırtıl büyümesini yavaşlatır.

75

76 Bitkilerde temel savunma mekanizmaları Sistemik edinilmiş dayanıklılık (SAR). HİPERSENSİTİF YANIT(HR). JASMONİK ASİT

77 Bitkilerle simbiyotik ilişkiler

78 Bitkilerde uyarılabilen sistemik dayanıklılık (ISR) sistemik edinilmiş dayanıklılık (SAR) dan farklıdır. Terminology: clear distinction between SAR and ISR ca Kloepper et al. (1992) Proposed definitions related to induced disease resistance. Biocontrol Sci. Technol 2: SAR Nekrotik yapı oluşturan patojenler, HR, veya bazı kimyasal uygulamaları (SA analogları veya antogonistleri). Salisilik aside sinyal olarak gereksinim duyar. PR genlerine gereksinim duyar. ISR Patojenik olmayan Rhizobacteria ya yanıttır. Salisilik asitten bağımsızdır fakat jasmonik asit ve etilen sinyalleri ile ilişkilidir. PR genlerinden farklı genlerin anlatımı olur. Sadece NPR1 genine gereksinimi vardır.

79 Etobur bitkiler

80 Bitki immunitesinde kompleks etkileşimler

81 Hayvansal ve Bitkisel sistemlerde immünite karşılaştırması M. Iriti, F. Faoro Review of innate and specific immunity in plants and animals. Mycopathologia (2007) 164:57 64 Özellik Hayvansal sistemde doğal immunite Bitkilerde konak özgün olmayan immunite Hayvansal sistemde adaptif immunite Bitkilerde konak özgün immunite Özgünlük Yok Yok Var Var Kendiliğinden tolerans Evet Evet/Hayır bazen indüklenebilir Evet/Hayır otoimmün hastalıklarda indüklenebilir Otoimmünite Hayır? Evet? Evet Hafıza Hayır Hayır Evet?

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

PROJE ADI: BİTKİLERDE AŞILAMA

PROJE ADI: BİTKİLERDE AŞILAMA PROJE ADI: BİTKİLERDE AŞILAMA REHBER ÖĞRETMEN: ADALET DOĞAROĞLU PROJEYİ HAZIRLIYANLAR: NAZLI GÖNÜLŞEN DENİZ TOSUN SEVGİN ÖZER ERDEM CAN KEREMCAN ERASLAN 0 İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...1 GİRİŞ...2 1. BİTKİ AKTİVATÖRLERİ...3

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

DOĞRU VE DENGELİ GÜBRE KULLANIMI BİTKİLERE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK KAZANDIRIR

DOĞRU VE DENGELİ GÜBRE KULLANIMI BİTKİLERE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK KAZANDIRIR DOĞRU VE DENGELİ GÜBRE KULLANIMI BİTKİLERE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK KAZANDIRIR Prof. Dr. Habil Çolakoğlu 1 Prof. Dr. Mehmet Yıldız 2 Bitkilerin yeterli ve dengeli beslenmesi ile ürün

Detaylı

Kloroplast ve Mitokondrilere protein hedeflemesi

Kloroplast ve Mitokondrilere protein hedeflemesi Kloroplast ve Mitokondrilere protein hedeflemesi Sitoplazmadan kloroplast ve mitokondrilere proteinler nasıl hedeflenirler? Memranlarda nasıl geçerler? İki tip sitosolik ribozom vardır. Serbest ve bağlı.

Detaylı

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için 8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için koruyucu kalkan görevi görmektedir. Protein kendi kendine

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ Düşük sıcaklık stresi iki kısımda incelenir. Üşüme Stresi Donma stresi Düşük sıcaklık bitkilerde nekrozis, solma, doku yıkımı, esmerleşme, büyüme azalışı ve çimlenme düşüşü gibi etkiler

Detaylı

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Tıp Fakülteleri Mezuniyet Öncesi İmmünoloji Eğitim Programı Önerisi in hücre ve dokuları ilgi hücrelerini isim ve işlevleri ile bilir. Kemik iliği, lenf nodu, ve dalağın anatomisi,

Detaylı

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ

HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ HÜCRE SĠNYAL OLAYLARI PROF. DR. FATMA SAVRAN OĞUZ Çok hücreli organizmaların kompleks omurgalılara evrimi, hücreler birbirleriyle iletişim kuramasalardı mümkün olmazdı. Hücre-hücre Hücre-matriks etkileşimini

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı Dönem I. 2. Ders Kurulu II. HÜCRE BİLİMLERİ-I Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Prof. Dr. Alirıza ERDOĞAN Yrd. Doç. Ders Kurulu

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ STRES KOŞULLARINA DAYANIKLILIK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ 25.02.2 TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. YILMAZ BİTKİLERDE STRES Çevresel koşullardaki herhangi bir farklılık (stres)

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Çoğunluğu peptidoglikan yapıdır. Bunun yanında teikoik asitte içerirler. Bu yapı gliserol veya Ribitolün PO4 gruplarına bağlanmasıyla oluşur. Teikoik asitler peptidoglikan

Detaylı

SEKONDER METABOLİTLER

SEKONDER METABOLİTLER SEKONDER METABOLİTLER Primer bileşikler=karbohidrat+lipid+protein Sekonder bileşikler-dağılımları sınırlı Savunma, korunma, uyum, yaşamı sürdürme, nesli devam ettirme Patojen ve herbivorlara karşı koruma

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

Hücre Zedelenmesi. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

Hücre Zedelenmesi. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin Hücre Zedelenmesi Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin Hastalık bilimi anlamına gelen patoloji hastalıkların altında yatan hücre, doku ve organlarda meydana gelen yapısal ve fonksiyonel değişiklikleri inceler

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12 Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Fitomorfogenez Fototropizmalar Gravitropizma Tigmotropizma ve Thigmonasti. Turgor Hareketleri Dormansi Ekstrem temperatürlere dayanıklılık Bitki hormonları 1 Fitomorfogenez

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 Canlıların prokaryot ve ökoaryot olma özelliğini hücre komponentlerinden hangisi belirler? MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 B. Stoplazmik membran C. Golgi membranı D. Nükleer membran E. Endoplazmik retikulum

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur.

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur. Enerji Dönüşümleri Enerji Enerji; bir maddeyi taşıma veya değiştirme kapasitesi anlamına gelir. Enerji : Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir. Kimyasal enerji ;moleküllerinin kimyasal bağlarının

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

Arpada Hastalıklara Bağlı Olmayan Yaprak Lekeleri

Arpada Hastalıklara Bağlı Olmayan Yaprak Lekeleri Arpada Hastalıklara Bağlı Olmayan Yaprak Lekeleri Hastalığa bağlı olmayan bu yaprak lekeleri, genelde yaprağın sadece bir tarafında fark edilebilmektedir. Nadiren klorozlarla çevrili olurlar ve renk değişimleri

Detaylı

2. KONU: BİTKİLERDE HASTALIK GELİŞİMİ

2. KONU: BİTKİLERDE HASTALIK GELİŞİMİ 2. KONU: BİTKİLERDE HASTALIK GELİŞİMİ Bir bitkide hastalık oluşabilmesi için her şeyden önce patojenle konukçu bitkinin temas haline gelmesi gerekir. Hastalık için patojen ve konukçunun bulunması sadece

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

İLK DEFA 1665 YILINDA ROBERT HOOK, MANTAR DOKUSUNU İNCELEMİŞ GÖZLEMLEDİGİ YAPILARDA KÜÇÜK BOŞLUKLAR GÖRMÜŞ VE GÖRDÜĞÜ BU BOŞLUKLARA İÇİ BOŞ ODACIKLAR

İLK DEFA 1665 YILINDA ROBERT HOOK, MANTAR DOKUSUNU İNCELEMİŞ GÖZLEMLEDİGİ YAPILARDA KÜÇÜK BOŞLUKLAR GÖRMÜŞ VE GÖRDÜĞÜ BU BOŞLUKLARA İÇİ BOŞ ODACIKLAR HÜCRE İLK DEFA 1665 YILINDA ROBERT HOOK, MANTAR DOKUSUNU İNCELEMİŞ GÖZLEMLEDİGİ YAPILARDA KÜÇÜK BOŞLUKLAR GÖRMÜŞ VE GÖRDÜĞÜ BU BOŞLUKLARA İÇİ BOŞ ODACIKLAR ANLAMINA GELEN HÜCRE DEMİŞTİR.ANCAK HÜCRE BİLİMİNİN

Detaylı

Sitoplazmik membran periferal integral

Sitoplazmik membran periferal integral İÇ YAPILAR Sitoplazmik membran Hücre duvarının altında, ince ve bakterilerde genellikle aynı yapıda İki katmandan oluşur Periplasmik boşluk ve sitoplazmaya bakan yüzeyde, protein ve fosfolipid İç bölgede,

Detaylı

Tarifname. ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON

Tarifname. ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON 1 Tarifname ENDOJEN MAGP1 EKSPRESYONU ARTIM NĠTELĠĞĠ SERGĠLEYEN LĠPOLĠTĠK BĠLEġENLER ĠÇEREN BĠR KOMPOZĠSYON Teknik Alan Buluş, endojen magp1 ekspresyonu artıma yönelik oluşturulmuş, lipolitik bileşenler

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN BİYOTEKNOLOJİ Biyolojik organizmaların, sistemlerin veya olayların üretim ve hizmet safhalarında kullanılması İnsanların yararı için, genetik bilginin

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI.

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Hazırlayan: Sibel ÖCAL 0501150027 I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Eksikliği 1 2 Pantotenik asit (Vitamin

Detaylı

KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal) (1) canlının yapı ve işlevlerinin belirlenmesinden, (2) canlının kendine benzer bir canlıyı meydana getirmesinden,

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #1

YGS ANAHTAR SORULAR #1 YGS ANAHTAR SORULAR #1 1) Yıkımları sırasında Tüketilen O2 miktarı 2) H2O2 H2O2 H2O2 Grafikte bazı organik bileşiklerin yıkımları sırasında tüketilen oksijen miktarı verilmiştir. Buna göre organik bileşiklerin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

ANTİJENLER VE YAPILARI

ANTİJENLER VE YAPILARI ANTİJENLER VE YAPILARI IMMUNOJEN VE ANTIJEN nedir? Immun cevap oluşturan yabancı maddeler antijen veya immunojen olabilir. Immunojen; İmmun yanıt meydana getirme kabiliyetindeki herhangi bir madde Antijen

Detaylı

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Su bitkinin yaşamında yaşamsal bir rol oynar. Bitki tarafından yapılan her gram başına organik madde için kökler tarafından 500 gr su alınır. Bu su, bitkinin bir ucundan

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma) 11:30 12:15 Tıbbi Biyoloji ve Genetik: DNA. Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma)

Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma) 11:30 12:15 Tıbbi Biyoloji ve Genetik: DNA. Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma) HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU III KURUL SORUMLUSU: DOÇ. DR. A.YEŞİM GÖÇMEN KURUL SORUMLUSU YARDIMCISI: YRD. DOÇ. DR. TEKİN YILDIRIM TIP103 HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU III I. HAFTA 06.02.2017 (Pazartesi)

Detaylı

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER Plazmid ve Epizomlar Bakterilerin kendi kromozomlarının yanı sıra, kromozom dışı bazı genetik parçacıklar bulunmaktadır Bakteri kromozomundan daha küçük yapıda

Detaylı

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu DNA Tamiri ve Rekombinasyonu Bitkilerdeki 3 genom UV ve radyosyonun diğer formları, kimyasallar, ve diğer streslerle (örneğin oksidatif, ısı vb.) devamlı hasar görür. Bazı proteinler onarımda ve rekombinasyonda

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır.

Dersin Amacı. Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Dersin Amacı Başlıca hücresel sinyal yolaklarının öğrenilmesi Sinyal yolaklarının işlevleri hakkında bilgi sahibi oluynmasıdır. Hücre Sinyal İle3m Yolları Çok hücreli (mul>cellular) organizmalarda hücrelerin

Detaylı

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast hücreleri) Kompleman sistemi(direkt bakteri hücre membranı parçalayarak diğer immün sistem hücrelerin bunlara atak yapmasına

Detaylı

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta Bitki Fizyolojisi 6. Hafta 1 Fotosentezin karanlık tepkimelerinde karbondioksit özümlemesi; 1. C 3 bitkilerinde (Calvin-Benson mekanizması ile), 2. C 4 bitkilerinde (Hatch-Slack mekanizması ile), 3. KAM

Detaylı

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon ENZİMLER Enzimler Canlı sistemlerde meydana gelen tüm yapım ve yıkım reaksiyonlarına metabolizma denir Metabolizma faaliyetleri birer biyokimyasal tepkimedir. Ve bu tepkimelerin başlayabilmesi belirli

Detaylı

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri mrna trna - rrna Taşıyıcı (transfer) RNA (trna) Nispeten küçük moleküllerdir. Bir öncu molekülün nükleusta işlenmesiyle oluşurlar. trna molekülleri, mrna

Detaylı

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( )

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( ) Açıklamalar: I. DÖNEM - 2. DERS KURULU (2014-2015) Kısaltmalar: DK: Ders kurulu, IHU: İyi hekimlik uygulamaları, Mİng: Akademik/Medikal İngilizce, TDE: Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar Okur yazarlığı:

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TAB 101 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 14. Hafta (17.12.2013) 1 -GDO ların olası fayda ve zararları 2 GDO ların olası faydalarını

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta verimi Kabuk kalitesi Civciv kalitesi Döllülük Çıkım oranı Karaciğer sağlığı Bağırsak sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 Miktar 1) I.Hemoglobinin yapısındaki karbon atomu sayısını tespit etmek II. Solunumda kullanılacak gazların hangi molekülle taşınacağını tespit etmek III. Kanın ph ını tespit

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

BİTKİ AKTİVATÖRLERİNİN KULLANIM ALANLARI ve BİTKİ VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

BİTKİ AKTİVATÖRLERİNİN KULLANIM ALANLARI ve BİTKİ VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Lise Öğretmenleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (Çalıştay 2012) BİTKİ AKTİVATÖRLERİNİN KULLANIM ALANLARI ve BİTKİ VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Doç. Dr. Cüneyt

Detaylı

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar-

Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Glomerül Zedelenmesi -İmmunolojik Mekanizmalar- Dr. Lale Sever 9. Ulusal Çocuk Nefroloji Kongresi, 24-27 Kasım 2016 - Antalya Glomerülonefritlerin pek çoğunda (patogenez çok iyi bilinmemekle birlikte)

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi HÜCRE Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi Hücre Canlıların en küçük yapı taşıdır Bütün canlılar hücrelerden oluşur Canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir Bitki ve hayvan hücresi = çok

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

Hücresel İmmünite Dicle Güç

Hücresel İmmünite Dicle Güç Hücresel İmmünite Dicle Güç dguc@hacettepe.edu.tr kekik imus Kalbe yakınlığı ve Esrarengiz hale Ruhun oturduğu yer Ruh cesaret yiğitlik Yunanlı Hekim MS 1.yy Kalp, pankreas, timus imus yaşla küçülür (timik

Detaylı

SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE

SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE Eyüp S. Akarsu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji ABD 22. Ulusal Farmakoloji Kongresi 5 Kasım 2013, Antalya 1 Organizmanın çok çeşitli tehdit algısına

Detaylı

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03. Laboratuvar Tekniği Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.2014) 1 5. Haftanın Ders İçeriği DNA ekstraksiyonu DNA ekstraksiyonunun amacı

Detaylı

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI CİLT MİKROFLORASI DERİ MİKROBİYOTASI DERİ MİKROFLORASI DERİ Deri en büyük organımız 2 m² alan Vücudu

Detaylı

Bitki Dayanıklılık Genleri ve Proteinleri

Bitki Dayanıklılık Genleri ve Proteinleri Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 4 (2):1-9, 2011 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr Bitki Dayanıklılık Genleri ve Proteinleri Özer ÇALIŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

Agrobacterium rhizogenes aracılığı ile bitkilere gen aktarımı

Agrobacterium rhizogenes aracılığı ile bitkilere gen aktarımı Agrobacterium rhizogenes aracılığı ile bitkilere gen aktarımı ITIR ERKAN İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Yüksek lisans öğrencisi Agrobacterium Toprakta yaşayan gram negatif bir

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI

BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI BÖLÜM 10 ORGANİK MADDELERİN TAŞINIMI Çok hücrelilerde taşınım Difüzyon Hayvanlarda taşınım TRANSLOKASYON verim = Organik madde birikimi ve taşınımı 1 dönümlük elma bahçesi 70 ton meyve üretimi=10 ton organik

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

Doku kültüründeki zorluklar. Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon

Doku kültüründeki zorluklar. Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon Doku kültüründeki zorluklar Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon Virüsler We do not have the possibility to prove a culture is free of bacteria. Sometimes symptoms of bacterial

Detaylı

TIP 103 HÜCRE DERS KURULU 3.KURUL 1. HAFTA. 13 Şubat 2019 Çarşamba

TIP 103 HÜCRE DERS KURULU 3.KURUL 1. HAFTA. 13 Şubat 2019 Çarşamba 09:5 0:5 0:30 :5 :30 2:5 2:30 4:5 5:5 Şubat 209 TIP 03 HÜCRE DERS KURULU 2 Şubat 208 3.KURUL. HAFTA 3 Şubat 209 S D III Moleküllerin Membrandan Difüzyonu I Moleküllerin Membrandan Difüzyonu II Membran

Detaylı

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz İnsan Mikrobiyom Projesi Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Human Microbiome Project İnsan Mikrobiyom Projesi (İMP) 2007 yılında NIH tarafından başlatıldı 300 gönüllünün 5 vücut bölgesinden değişik zamanlarda, toplam

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

Genel Mikrobiyoloji. Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır.

Genel Mikrobiyoloji. Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır. Genel Mikrobiyoloji Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır. KAYNAK: Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü:

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı