M 324 YAPI DONATIMI. Pis Su Tesisatı. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "M 324 YAPI DONATIMI. Pis Su Tesisatı. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 M 324 YAPI DONATIMI Pis Su Tesisatı Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü

2 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN PİS SU TESİSATI Atık suları, pis su ve yağmur suyu olarak ikiye ayırmak mümkündür. Pis su tesisatı şehir kanalizasyon şebekesine bağlanır. Yağmur suyu ise ayrı bir tesisatla toplanıp, şehir yağmur suyu kanalizasyonuna bağlanmalıdır. Ancak Türkiye de pek çok yerde ayrı yağmur kanalı olmadığından, yağmur suyu tesisatının da kombine sistem olarak pis su kanalizasyonuna bağlanması söz konusudur. Pis su tesisatı kanalizasyona bağlanmadan, eğer zararlı madde içeriyorsa, önce ayırıcılardan geçilerek temizlenir, (örneğin yağ ayırıcı, benzin ayırıcı vs.) sonra kanalizasyona bağlanır. Yatay pis su borularına genel olarak akış yönünde bir eğim verilerek akış hızının en az 0,4 m/s ile 1 m/s arasında olması sağlanmalıdır. Böylece; Doğal akış mümkün olur, Çürümeye elverişli maddelerin yığılması ve suyunu kaybetmesi önlenir.

3 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN PİS SU TESİSATI

4 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN Bina Dışı Bağlantı Kanalı Bu kanal yeraltında döşeli olup, genellikle binadaki son rögardan veya bina sınırından şehir şebekesine kadar uzanır. Donmaya ve üzerinden trafik geçiyorsa basınca karşı önlem alınmalıdır.

5 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN Ana Kanal Bina altında gömülü pis su boru tesisatı (kanalı) olup, binadaki pis suyu toplayıp, bina dışı bağlantı hattına taşıyan borulardır. Dondan korunması için gerekli önlemler alınmalıdır. Genellikle 0,8-1,2 metre derinlikte gömülüdür. Temiz su bağlantı hatları kanalizasyondan en az 1 metre uzakta döşenmelidirler.

6 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN Toplama Hatları Yer üstünde açıktan geçen hatlar olup, genellikle kat betonu altından ilerler. Temel etkilerinin dışındadır.

7 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN Kolonlar Dikey tesisat boruları olup çatı üstünden havalandırılırlar. Bunlar pis suyu veya yağmur suyunu alır, ana kanal veya toplama hattına iletirler. Boru çapı en altta debinin en fazla olduğu nokta için belirlenir ve hiç değiştirilmeden bütün katlarda aynı kesitte yükselir. Pis su kolonlarına kesinlikle yağmur suyu bağlanmamalıdır. Kolon boruları havalandırma biçimine bağlı olarak hesaplanır.

8 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN Kolonlar Pis Su Kolonlarında Negatif Basıncın Önüne Geçilmesi İçin Havalık Kolonları Kullanılabilir Kolonun Bir Ucu Mutlaka Çatıda Açık Bırakılmalıdır. Aksi Taktirde U Borularının İçerisindeki Su Basınç ile Kolon Tarafından Emilecek ve Konutların İçerisinde Kötü Koku Oluşacaktır.

9 M 324 YAPI DONATIMI DR. Salih KARAASLAN Kolonla Bağlantı Hatları Kolon hattına 87 derece kol birleşme ile bağlanırlar. Böylece yatay olan bağlantı hatları 3 derece akış yönünde eğime sahiptir. Bağlantı hatları tek bir gereci kolona bağlıyorsa, buna tekil veya özel bağlantı borusu hattı denir. Eğer bir kaç gereci toplayarak kolona bağlıyorsa müşterek bağlantı hattı adı verilir. Müşterek Bağlantı Tekil Bağlantı Toplama Hattı Akış Yönünde Eğime Sahiptir

10 < ' -4 ~ < r= -E - Temizleme Kapakları ve Rögarlar Kolonların temizlenebilmesi ve kontrolü için bodrum kat döşemesinin yaklaşık cm. üzerinde (veya yatay boruya geçişten yaklaşık 1 metre yukarıda) düşey kolon borusu üzerine temizleme kapakları monte edilmelidir. Daha sonra tekrar ifade edileceği gibi, ayrıca, döşeme altı yatay tesisatta yön değiştirmeden önce kuru rögar (temizleme kapağı) oluşturmalı veya yön değiştirmeler yaş rögarlar yardımı ile yapılmalıdır. Uzun düz geçişlerde de yatay ana tesisatta rögar kullanılmalıdır. Temizleme kapakları gaz ve su sızdırmaz olmalıdır.

11 Havalandırma Boruları Pis su tesisatının havalanmasını temin ederler. <

12 Yagmur Suyu Kolonları Genellikle bina dışından inerler. Toplanan yağmur suyunu, yağmur suyu giderine ulaştırırlar. <

13 Pis Su Çukuru Eğer şehir kanalizasyon şebekesi seviyesi, binadaki en düşük seviyeli kullanım yerinden daha yüksekte ise, binada en alt seviyede (bodrumda) bir pis su çukuru oluşturulur. Kanalizasyon seviyesinin üzerinde toplanan pis sular, doğrudan kanalizasyona doğal akışla akacak şekilde bağlanır. Daha alt seviyedeki pis sular ise, çukurda toplanır ve buradan kanalizasyona pompa ile basılır.

14 Bina Dışı Bağlantı (Drenaj) Sistemleri Drenaj sistemlerini kombine, ayrık ve kısmen ayrık olarak üçe ayırmak mümkündür. Kombine drenaj sisteminde kullanma yerlerinden gelen pis su ve çatıdan gelen yağmur suyu tek bir hat ile kombine kanalizasyona bağlanır. Sistem ucuzdur ancak şehir kanalizasyonunun yükü fazladır. Türkiye'de pek çok yerde yağmur drenajını pis su şehir şebekesine bağlamak yasaktır. Kullanma yerlerinden gelen pis su ayrı bir hatla pis su şehir kanalına, çatılardan ve yüzeyden toplanan yağmur suyu ise başka bir hatla şehir yağmur kanalına bağlanır. Sistem daha pahalıdır ancak şehir kanalizasyonu yükünü çok azaltır. Kısmen ayrık sistemde yağmur suyunun büyük bolümü yağmur kanalına bağlanır. Buna karşılık maliyeti düşürmek için ayrık bir yağmur kolonu pis su sistemine bağlanır. Böylece bu kolon için gerekli uzun drenaj hattından tasarruf yapılır.

15 Drenajın Kanalizasyona Bağlantısı Drenaj hatlarının birbirlerine veya şehir kanalizasyonuna bağlantısı veya özel bir kanalın, şehir kanalına bağlantısı mutlaka akış yönünde olmalıdır. Binaların drenajları şehir kanalına ayrı ayrı bağlanabilir. Böylece her bir binanın sahibi kendi drenaj hattının bakımından sorumlu olur. Her bir binanın ayrı bağlantı hattı yapım maliyetinden tasarruf etmek için özel bir kanalizasyon oluşturulur ve bu ortak kanal birden çok sayıda binanın drenajını toplayarak şehir kanalına ulaştırır. Bu ortak kanalın bakımı binalar arasında paylaşılır. Bina drenajının ana kanala bağlantısı ya kanalın içine sokulan bir birleşme parçasıyla (çatal) veya özel ayak parçasıyla gerçekleştirilir. şehir kanalının üst yarısında bir delik açılır ve ayak parçası buraya sokulur. Yapıştırıcı çimento ile yataklanır ve betonla kaplanır.

16 Drenajın Kanalizasyona Bağlantısı

17 Drenaj Hattının Havalandırılması Pis su bina bağlantı hatlarının havalandırılması, kanalda biriken gazların uzaklaştırılması ve bağlantı hattında daima atmosferik basıncın korunması amacını taşır. Eğer kanal içerisinde vakum veya sıkışma olursa, rögardaki suyla sağlanan sızdırmazlık kaybolur ve koku binaya ve dışarı yayılır. Havalandırmanın birinci yöntemi yaş rögar kullanmaksızın kuru rögar sistemiyle binanın doğrudan şehir kanalına bağlanmasıdır. Bu sistem daha ucuz ve tıkanma riski daha az ve ana şehir kanalının da daha iyi havalandığı bir sistemdir. Eski şehir şebekeleri ve yaş rögarların halihazırda mevcut olduğu bölgeler için, yeni drenaj sisteminde olduğu gibi yaş rögarda bir sifon oluşturulması gerekir

18 Rögarlar, Kontrol ve Temizleme Kapakları Bina içinde bodrum kat döşemesi altında ve bina dışında toprak altında giden yatay ana borularda (drenaj bomlarında) tıkanmaya karsı kullanılan sistemlerdir. Yaş Rögarlı Sistem Kuru Rögarlı Sistem - r.= ^ -E OP 1 C v

19 Yaş Rögarlı Sistem Pis su boruları içindeki yabancı maddelerin yatay borularda tıkanmaya neden olmaması için klasik sistemlerde yaş rögarlar kullanılır. Yaş rögarlar içine ulaşılabilir sızdırmaz haznelerdir. Yön ve eğim değiştirmelerde ve belirli uzunlukta düz hatlarda yaş rögarlar oluşturulur ve yatay borular bu hazneye girer ve çıkar. Pis su bu haznede dinlendiği gibi, bu hazneden borulara ulaşmak ve müdahale etmek mümkündür.

20 Rögara kadar ve bina içinde rögarlar arasında PVC veya pik boru, rögarlar arasında bina dışında büz (beton) boru kullanılır. Bir binadan kanalizasyona b ir b ağlantı vardır. Bina içindeki rögarlarla toplanan pis su birleşerek tek hatla kanalizasyona bağlanır. Birleşme noktalarında yine yaş rögar kullanılır. Ana boru tesisatında 250 mm. çapın üzerinde her yön ve eğim değişiminde bir rögar konulmalıdır. Düz hatlarda 90 metre üzerindeki aralıklarda bir rögar konulmalıdır. Rögarlar betondan yapılmalı ve derinlikleri 80 cm yi geçen rögarlarda sabit demir basamak yapılmalıdır. Rögar tabanı, rögardan ayrılan pis ve kirli su akımının alt yüzeyinden daha derinde olmamalıdır. Taban yüzeyi suyun dağılmasına engel olacak ve bir oluk içinde akmasını sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

21 Yaş Rögarlı Kombine Sistem

22 Yaş Rögarlı Ayrık Sistem

23 Yaş Rögarlı Kısmen Ayrık Sistem «

24 Kuru Rögarlı Sistem Modem yapılarda ise, bina içindeki yatay ana borular gerekli eğim verildikten sonra, herhangi bir yaş rögar kullanılmaksızın tesis edilmekte; yaş rögar sadece bina dışında ana kanalizasyonla bina arasındaki bağlantıda kullanılmaktadır. Bu sistemde, gerektiğinde müdahale edebilmek üzere, aşağıda belirtilen noktalara sızdırmaz temizleme kapakları konulmakta ve döşeme altından giden borularda bu kapaklara ulaşabilmek için kuru rögar teşkil edilmektedir. Bu kapak sızdırmaz ve su geçirmez olmalıdır. Sıra gereçlerin müşterek bağlantı hattının üst sonuna, Doğrudan rögara inmeyen kolonlarda ana boruya birleşmeden önce, Yatay ana toplama hatlarında çapı DN150 mm/ye kadar borularda en az her 20 metre'de, daha büyük çaplı borularda ise en az her 40 metre'de bir, Yine yatay ana toplama hatlarında 45 ve daha üzerinde her yön değiştirmeden

25 Kuru Rögarlı Sistem

26 Bina İçi Pis Su Tesisatı Bina içi pis su tesisatında önemli olan nokta pis ve kirli sularda ve bunları taşıyan borulardaki sağlığa zararlı ve rahatsız edici gazlar ve kokuların yasam mahallerine sızmalarının önüne geçilmesidir. Pis su tesisatları bunu sağlayacak şekilde tasarlanmalı ve boyutlandırılmalıdır.

27 Sifonlar Gazların yaşam mahallerine sızmasının önlenmesi amacıyla pis su tesisatında, su akıtılan bütün sıhhi tesisat gereçlerinde sifon kullanılır. Pis su, kirli su borularındaki kokuların yaşam mahallerine sızması sifondaki bu su perdesi tarafından önlenir. Bir sifonun başarılı bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için sifondaki bu su muhafaza edilmelidir. Sifondaki su tabakasının yüksekliği normal halde mm. olur. 50 mm. yüksekliktekiler normal sifon, 100 mm. yüksekliktekiler derin sifon olarak isimlendirilir.

28 Sifonlardaki Su Kaybının Nedenleri Uzun süre kullanmama gibi nedenlerle su sütununun buharlaşarak azalması göz önüne alınmaz ise, basit bir sifonda su, oda tarafının uyguladığı P1 basıncı ile pis su borusu içindeki hava ve gazların uyguladığı P2 basıncı arasında dengededir. Normal halde P1 = P2 olacağından sifondaki su sütunu durgundur ve muhafaza edilir. Rüzgar, kapıların hızla kapanması, çalışan aspiratör veya vantilatör gibi nedenlerle oda tarafındaki P1 basıncı değişebilir ve bu, sifondaki suda çalkantılar yaratır. Ancak bu nedenle kaybolan su sifonun fonksiyonunda herhangi bir aksama yaratmaz.

29 Esas önemli basınç değişimleri pis su boruları tarafındaki P2 basıncında meydana gelir ve üzerinde durulacak asıl konu da budur. Pis su bağlantı borularında ve kolonlarda normal olarak suyun akışı bütün boru kesitini kaplamaz. Su bir taraftan akarken, boru kesitinin diğer bölümünden hava ters yönde geçerek basınç dengelemesini sağlar. Ancak özellikle hela gibi gereçlerden bir anda büyük miktarda suyun boşalması halinde ve boru kesitleri yetersizse, suyun boruda ve özellikle kolonlarda hareketi bir piston etkisi yaratır. Bu piston etkisiyle, pistonun gerisinde vakum ve pistonun önünde basınç meydana gelir. Eğer bu piston ön ve arkasından yeterli bir biçimde havalandırılmazsa, 1000 mmss değerlerine kadar ulaşabilen basınç değişimlerine neden olur. P2 basıncında bu mertebelere varan basınç değişimi, rahatça takdir edilebileceği gibi, sifondaki suyu emer veya basınç halinde suyu gereçten fışkırtır. Bir başka önemli basınç değişimi ise, kolonlardan hızla inen suyun, keskin dirseklerle yatay borulara geçişinde ortaya çıkar. Yatay boruda hızın birden düşmesi ile, kinetik enerji statik basınç enerjisine dönüşerek, burada boru içindeki basıncı artırır. Bu olay kolonlardan yatay borulara geçiş bölgelerinde veya yön değiştirmelere yakın bağlanan gereçlerin sifonlarında etkili olur. Bütün kesiti dolduracak şekilde suyun akması, sıra tuvaletlerdeki bütün kesiti dolduran müşterek borudaki suyun diğer sifonlarda yarattığı kısmi vakum, dirseklerdeki geri basınç veya sıkışma, ip parçalarının neden olduğu fitil etkisi bu şekillerde açıklanmıştır

30 Sifonlardaki Su Kaybının Nedenleri o

31 Sifonlardaki Su Kaybının (Önlenmesi) < -E < Sifonlardaki suyun kaydedilmemesi için; Pis su boruları iyi boyutlanmalıdır. Havalandırma ile ilgili gerekli önlemler alınmalıdır. Bu açıdan özellikle kritik olan bölgeler, aynı boruya bağlanan dizi halindeki kullanma yerleri ve kolonların yön değiştirdiği bölgelerdir.

32 Havalandırma Sistemleri Pis ve kirli su borularının havalandırması için çeşitli tip çözümler mevcuttur. Ana Havalandırma (Pis Su) Kolonu ile Havalandırma Yardımcı Havalandırma Kolonu ile Havalandırma Müşterek Havalandırma Yön Değiştirmeler Bağımsız Havalandırma < < -E < -E

33 Ana Havalandırma (Pis Su) Kolonu ile Havalandırma Bu sistem ülkemizde en yaygın olarak kullanılan havalandırma yöntemidir. Burada pis su kolonlarının her biri ayrı ayrı birkaç kolon birleştirilerek, aynı çapta çatı üzerine kadar uzatılır ve havalandırma böyle sağlanır. Pis su boru çapları su ve havanın müşterek akısına imkan vermek için, bağımsız havalandırma boruları olan sistemlere göre daha büyüktür. En basit ve üçüz havalandırma sistemi olup, özel durumlarda yetersiz kalır. < -s g»' «t < ^

34 Ana Havalandırma (Pis Su) Kolonu ile Havalandırma Kolonların Müşterek Havalandırılması Doğrudan Ana Havalandırma Kolonu ile Havalandırma Doğrudan Ana Havalandırma Kolonu ile Havalandırma Detayı

35 Yardımcı Havalandırma Kolonu ile Havalandırma Bu sistemde pis su kolonu, yanında bulunan ikinci bir havalandırma kolonu ile havalandırılır. Havalandırma kolonu her katta pis su kolonuna bağlıdır. Pis su bağlantı hatları ise sadece pis su kolonuna bağlıdır. (Öte yandan pis su kolonu yine çatı üzerine kadar uzatılmıştır.

36 Müşterek Havalandırma Dizi halindeki çok sayıda kullanım yeri bağlantı hattının havalandırılması için bir başka çözüm de bağlantı hattının sonunun bir müşterek havalık borusu ile tekrar pis su kolonuna bağlanmasıdır. Pis su kolonu yine aynı çapta çatı üzerine uzatılmıştır. Müşterek havalandırma borusu yatay bağlantı borusuna son kullanma yerinden veya son iki kullanma yeri arasından bağlanır. Eğer dizi halindeki kullanma yeri sayısı 8'den fazla ise, müşterek havalandırma borusuna ilaveten bir yardımcı havalandırma borusu kullanmakta yarar vardır. Burada esas olarak ana kolonla havalandırma yapılmakta, ancak dizi halindeki kullanım yerleri için de çözüm getirilmektedir.

37 Yön Değiştirmeler Kolonların yön değiştirdiği veya kayma yaptığı bölgelerdeki kullanım yerleri bağlantı hatları ile, kolonların yatay kollektörlere veya ana yatay toplama hatlarına birleştiği bölgelerdeki kullanım yerleri bağlantı hatları havalandırılmalıdır. Daha önce açıklandığı gibi, bu bölgelerde basınç artışı meydana gelir. Bu durum özellikle 10 ve daha üzerinde kata sahip yapılarda büyük önem kazanır. Bunun önlenmesi için bu bölgedeki bağlantı borusu alttan basınç değişiminin azaldığı bir noktaya bağlanmalı ve üstten müşterek bir havalık borusu ile en az 2 metre yükseklikte kolona bağlanmalıdır. Böylece basınç artışı, sifonlara etkilemeden dengelenecektir.

38 Yön Değiştirmeler Basınç Dengelemesi için yeterli boyutlandırma yapılması gerekmektedir. Düzgünlük, çatı üzerinden ana havalandırma borusu ile birlikte boru çapının hiç değişmemesi gerekmektedir 10 ila 22 mt uzunlukta (4 ila 8 kat taşıyan) kolon borularında yatay dönüşün 2 mt üzerine kadar olan bölgeye hiçbir bağlantı yapılmamalıdır. Yatay boruya dirsekten ancak 1 mt öteden bağlantı yapılabilir. Dönüş daima iki 45 derece dirsek ve aralarında en az 250 mm düz boru ile yapılmalıdır. 22 mt uzunluk (9 kol) üzerinde kolonlardaki dönüşlerde veya 2 mt içinde bağlantı hattı oluşturulmalıdır.

39 Bağımsız Havalandırma Bu yöntem özellikle Amerika'da uygulanmakta olup, en mükemmel, fakat daha pahalı havalandırma yöntemidir. Burada hela, lavabo gibi bütün su gideri olan gereçlerin sifonu tek tek 50 mm. çapında havalandırma borusuna sahiptir. Sifonların en az iki çap ilerisinden bağlanan havalık boruları, müşterek bir havalık borusu ile birleştirilerek yatay bağımsız havalandırma kolonuna bağlanır.

40 Pis Su Boruları Pis su tesisatında kullanılacak borular sızdırmaz olmalı, çökelmeye izin vermemeli; korozyona, kimyasal ve fiziksel etkilere ve 45 santigrat derece sıcaklıklara dayanabilmelidir. Boru cinsi seçiminde, Kullanma amacına bakılmalıdır. Evsel atık sular, hastane ve laboratuvar atıkları ve endüstriyel atıklar gibi Başlıca aranılan özellikler; Basınca dayanıklılık, Sıcaklığa dayanıklılık, Yanmazlık, Ses ve titreşim sönümleme, Korozyona dayanıklılık, Uzama katsayısının değeri

41 Pis Su Boruları Bir tesisatta tek bir boru cinsi yerine farklı özelliklerde borular kullanılabilir. Ancak bunların birbirlerine bağlantılarına ve elektro korozyon oluşturmamalarına dikkat edilmelidir. Bu gibi hallerde izole edici bağlantı parçaları ve sızdırmazlık elemanları kullanılabilir. Pis su tesisatında kullanılan boruların özellikleri aşağıda verilmiştir. Pik borular: Korozyona dayanıklıdır, ses geçirgenliği azdır, kırılma dayanımı azdır. Bütün pis su tesisatında kullanılabilir. Muflu ve mufsuz olarak birleştirilebilir. Bugün için mufsuz pik boru kullanımı daha avantajlıdır.

42 Pis Su Boruları Beton borular (Büz): Sadece yer altına döşenen ana boru tesisatında kullanılır. Korozyona dayanıklıdır, ancak kırılgandır.

43 Pis Su Boruları Sert PVC borular: Korozyona dayanıklı, hafif, kırılgan ve işlenebilir özelliktedir. Sese karşı duyarlıdır. Pis su tesisatında yaygın olarak kullanılır.

44 Pis Su Boruları Diğer Plastik Borular: PVC yanında diğer cins plastik boruların pis su tesisatında kullanımı da giderek artmaktadır. Bunlar arasında Astolan borular ses yutma özelliğine sahiptir. Sıcaklığa dayanıklı pis su boruları ise yüksek dansiteli Polietilen (PEHD) ve Polipropilen (PP)den üretilmektedir. PoliPropilen Atık Su Borusu

45 Pis Su Boruları Pis Su Tesisatında Kullanılan Borular ve Kullanım Yerleri

46 Süzgeçler Döşemelerdeki kirli suların tesisata akmasını sağlayan, ancak tesisattaki pis kokuların bina içine geçmesini önleyen özel sifonlara süzgeç denir. Süzgeçler banyo, döşeme (yer), bodrum, balkon, çatı ve teras süzgeçleri gibi isimler alırlar. Malzeme pik döküm ve plastik olabilir. Çatı ve teras süzgeçleri ile balkon süzgeçleri yağmur sularının ve yıkama sularının yağmur tesisatına akıtılmasında kullanılır. Bağımsız yağmur tesisatına bağlanan bu süzgeçlerde sifon bulunmaz. Izgaranın formuna göre dairesel, düz ızgaralı ve küresel ızgaralı süzgeç tipleri vardır. Çıkış birimine göre de, alttan çıkışlı ve yandan çıkışlı süzgeç tipleri bulunur. Ayrıca çatıda ısı izolasyonu uygulanmış ise, izolasyonlu çatı süzgeci tipleri vardır. Üzerinde gezilen teraslarda kullanılan, gizli çatılarda veya prefabrik oluklu çatılarda kullanılan ve yatay çıkışlı çatı süzgeçleri gibi özel amaçlı çatı süzgeçleri de bulunmaktadır. < ' - 4 ~ < r= -E -O O O

47 Süzgeçler Sifonlu Yer Süzgeci Balkon Süzgeci Yağmur İniş Borusuna Bağlanır. Koku Yapmaz. 100 mm ve 70 mm olmak üzere iki tip mevcuttur.

48 Süzgeçler Teras Süzgeci Malzeme: Alt Gövde Pik Döküm Üst Izgara pik, alüminyum pirinç

49 Süzgeçler Çatı Süzgeci Malzeme: Pik Döküm

50 Hafif Sıvı Ayırıcılar Garajlar, tamirhaneler, benzin istasyonları gibi yerlerdeki yer süzgeçlerinde toplanan kirli su içindeki mineral hafif sıvılar, patlama tehlikesi oluşturur. Bunların kanalizasyona bağlanmadan önce ayrılması gerekir. Bu amaçla ayırıcılar kullanılmaktadır.

51 Çamur Tutucu Burada akış, geniş kesitli (dolayısı ile daha büyük hacimli ve yüzeyli) bir çukurdan geçirilerek, su dinlendirilir ve içindeki asılı çamur oluşturan maddelerin çökelmesi sağlanır. Çamur tutucu yalnız basına olabileceği gibi ayırıcının integral bir parçası da olabilir.

4. PİS SU TESİSATI. Konut dışı kanalı

4. PİS SU TESİSATI. Konut dışı kanalı 4. PİS SU TESİSATI Binalarda su akıtma yerlerinden gelen pis ve kirli suları şehir kanalizasyon şebekesine veya fosseptik çukur denilen süzme ve çürütme çukuruna aktaran tesisat, pis su tesisatı olarak

Detaylı

Bina İçi Pis Su Borularının Havalandırılması

Bina İçi Pis Su Borularının Havalandırılması 93 TESKON / SIH-011 MMO, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. Bina İçi Pis Su Borularının Havalandırılması AHMET ARISOY İTÜ Makina

Detaylı

Boru Çaplarının Hesaplanması SIHHİ TESİSAT

Boru Çaplarının Hesaplanması SIHHİ TESİSAT Boru Çaplarının Hesaplanması SIHHİ TESİSAT Bir yapıda muslukların aynı anda açılması beklenemez. Bu nedenle toplam debi bulunurken YB ne karşılık gelen debi değerlerinin toplamı alınmaz. Bunun yerine

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

Ø 146 DN110. HL Ürün. Havalandırma Şapkaları

Ø 146 DN110. HL Ürün. Havalandırma Şapkaları Ø 146 62 192 HL Ürün Şapkaları EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Şapkaları Planlama ve Uygulama için Genel şapkaları drenaj sistemlerinde son derece fonksiyonel olarak çalışır ve bugün hemen hemen

Detaylı

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Yağmur Suyu Kutuları. 17. Yağmur suyu drenajı DN110

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Yağmur Suyu Kutuları. 17. Yağmur suyu drenajı DN110 Ø 110/100/ 90/75 327 x 164(185) 165 255 HL Yağmur Suyu Kutuları 17. Yağmur suyu drenajı DN110 490 17 HL Yağmur suyu kutusu Planlama ve Uygulama için Genel Bilgiler Yapı standartlarına göre modern bir binanın

Detaylı

M MARIN TES SAT ELK TABI

M MARIN TES SAT ELK TABI M MARIN TES SAT ELK TABI BÖLÜM 19 B NA Ç P S SU TES SATI 19.1. P S SU BORULARINDA HAVALANDIRMA GEREKS N M 19.2. HAVALANDIRMA S STEMLER 19.3. YA MUR SUYU TES SATI 19.4. TES SATIN DENEMES 19.5. P S SU BORULARI

Detaylı

DRENAJ KANALLARI BİR YÖNDEN ÇIKIŞLI, BİR YÖNE EĞİMLİ

DRENAJ KANALLARI BİR YÖNDEN ÇIKIŞLI, BİR YÖNE EĞİMLİ DRENAJ KANALLARI BİR YÖNDEN ÇIKIŞLI, BİR YÖNE EĞİMLİ ALTTAN ÇIKIŞLI YATAY ÇIKIŞLI İZOLASYONLU ALTTAN ÇIKIŞLI İZOLASYONLU YATAY ÇIKIŞLI GENEL ÖZELLİKLER 1. Standart imalat AISI 304 kalite paslanmaz çelik

Detaylı

Ertem Petrol Ayırıcılar Dahili Depolama Tanklı Petrol Ayırıcılar

Ertem Petrol Ayırıcılar Dahili Depolama Tanklı Petrol Ayırıcılar MONTAJ, ÇALIŞTIRMA VE BAKIM TALİMATLARI Ertem Ayırıcılar Dahili Depolama Tanklı Ayırıcılar Don tehlikesi bulunmayan alanlara montaj için Ürün Kodları E8005 Serisi 1 ERTEM PETROL AYIRICILARI NASIL ÇALIŞIR?

Detaylı

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ Rüknettin KÜÇÜKÇALI 1950 yılında doğdu. 1972 yılında Đ.T.Ü. Makina Fakültesi'nden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Sungurlar ve Tokar firmalarında

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI. Kazanlar ve Kazan Daireleri. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI. Kazanlar ve Kazan Daireleri. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI Kazanlar ve Kazan Daireleri Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Kazanların Sınıflandırılması

Detaylı

HL Çekvalfleri 5/4" DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN32 = 285 29 DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95

HL Çekvalfleri 5/4 DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN32 = 285 29 DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95 5/4" DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN40 = 350 DN32 = 350 DN40 = 280 DN32 = 285 29 HL Çekvalfleri DN40 = 50-250 DN32 = 50-220 DN40 DN32 Bodrum & Su baskını DN40 = 95 DN32 = 90 HL Hutterer & Lechner GmbH EAN

Detaylı

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU Hermetik baca montajında yanmış gazın çıkmasını ve taze havanın içeriye alınmasını sağlayan ve rüzgâra karşı (kuşluk) emniyet koruyucusu bulunan

Detaylı

HL Sifonları 5/4" DN40 = DN32 = DN32 = DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95 DN40 = DN32 =

HL Sifonları 5/4 DN40 = DN32 = DN32 = DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95 DN40 = DN32 = = 80-315 = 80-315 = 350 = 350 = 280 = 285 29 = 50-250 = 50-220 HL Sifonları Lavabo = 95 = 90 EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Lavabo Sifonları Planlama ve Uygulama için Genel Metalden üretilen

Detaylı

HL Sifonları 5/4" DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN32 = 285 29 DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95 DN40 = 50-250 DN32 = 50-220

HL Sifonları 5/4 DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN32 = 285 29 DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95 DN40 = 50-250 DN32 = 50-220 = 80-315 = 80-315 = 350 = 350 = 280 = 285 29 = 50-250 = 50-220 HL Sifonları Lavabo = 95 = 90 EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Lavabo Sifonları Planlama ve Uygulama için Genel Metalden üretilen

Detaylı

SU VE RUTUBET YALITIMI

SU VE RUTUBET YALITIMI SU VE RUTUBET YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BİR YAPIYI ETKİLEYEN SULAR 1.YERALTI SULARI Yeraltı su seviyesine

Detaylı

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil).

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil). 4. GÜNLÜK DÜZENLEME HAZNESİ TASARIMI 4.1. Düzenleme İhtiyacı: a. Şebekeden çekilen debiler, iletimden gelen debilerden günün bazı saatlerinde daha büyük, bazı saatlerinde ise daha küçüktür. b. Gerek pompajlı

Detaylı

YAĞ AYIRICILAR. Ayırıcıların Genel Çalışma Prensipleri

YAĞ AYIRICILAR. Ayırıcıların Genel Çalışma Prensipleri YAĞ AYIRICILAR Bina veya yapının pis su tesisatındaki sıvı atıkların ihtiva ettiği; katı yağ, sıvı yağ, nişasta, petrol gibi yanıcı atıklar; kum, tortu ve diğer zararlı maddeler bina veya yapı tesisatına,

Detaylı

KLİMA SANTRAL TOPLU DRANAJ SİFONU KLİMA SANTRAL TOPLU SİFON

KLİMA SANTRAL TOPLU DRANAJ SİFONU KLİMA SANTRAL TOPLU SİFON KLİMA SANTRAL TOPLU DRANAJ SİFONU girmemesini sağlamak ve sisteme su sürüklenmesini engellemek için yoğuşma ve diğer bütün çıkışlarda klimasifonkullanılmalıdır. * klimasifon negatif basınçlı drenaj bölgeleri

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 10. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Kanalizasyon Şebekesi

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Kanalizasyon Şebekesi Dr. Öğr. Üy. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanalizasyon Şebekesi Kullanılmış sular, kanalizasyon şebekesi ile atıksu arıtma tesisine

Detaylı

HAFİF SIVILAR İÇİN AYIRICILAR

HAFİF SIVILAR İÇİN AYIRICILAR HUGE HSA HAFİF SIVILAR İÇİN AYIRICILAR Yağ & Petrol Ürünleri Hafif Sıvılar için Ayırıcılar Hafif yağ ayırıcılar, atık su ile karışarak yaşam alanımızı tehdit eden, aynı zamanda yanıcı ve patlayıcı bir

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

ALTYAPI ÜRÜNLER - Parsel Baca Takımları

ALTYAPI ÜRÜNLER - Parsel Baca Takımları KURUMSAL KİMLİK. Prekast (taşınabilir) beton elemanları sektöründe, üretim, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetleri alanında faaliyet gösteren Standart Beton Boru ; Gebze fabrikalarında Altyapı ve

Detaylı

KURUMSAL KİMLİK ÜRÜN KALİTE BELGELERİMİZ. - TS 821 EN 1916 : BETON / BETONARME ve SÜRME BORULAR - TS EN 1917 / AC : BETON MUAYENE BACALARI VE ODALARI

KURUMSAL KİMLİK ÜRÜN KALİTE BELGELERİMİZ. - TS 821 EN 1916 : BETON / BETONARME ve SÜRME BORULAR - TS EN 1917 / AC : BETON MUAYENE BACALARI VE ODALARI KURUMSAL KİMLİK. Prekast (taşınabilir) beton elemanları sektöründe, üretim, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetleri alanında faaliyet gösteren Standart Beton Boru ; Gebze ve Tuzla fabrikalarında Altyapı

Detaylı

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA NASIL ÇALIŞIR? YAĞMUR SUYU NASIL TOPLANIR? Başta çatılar olmak üzere, açık alanlar otoparklar, yollar ve drenaj borularından toplanabilir. NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanalizasyon Şebekesi Kullanılmış sular, kanalizasyon şebekesi ile atıksu arıtma tesisine

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

BACA AKSESUAR MESAFELERİ

BACA AKSESUAR MESAFELERİ MMT MODELİ MONTAJ KILAVUZU BACA AKSESUAR MESAFELERİ Ød A B C D E mm m m (mak.)m m m Ø100 100 100 3 1,5 3 Ø130 100 100 3 1,5 3 Ø150 90 90 3 1,5 3 Ø180 75 75 3 1,5 3 Ø200 70 70 3 1,5 3 Ø225 60 60 3 1,5 3

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 2018/1

FİYAT LİSTESİ 2018/1 DUŞ KANALLARI FİYAT LİSTESİ 208/ DRENAJ KANALI 52 DRENAJ KANALI 700 KANAL OLUĞU 00x500 mm 70 KANAL IZGARASI 00x500 mm 700.05005Y.0.0 70.05005A.0.0 Polypropylene 00x500 mm 50 mm 00x500 mm A.Ç. 50 mm Ø 49.5

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS- 6 BACALAR

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS- 6 BACALAR YAPI TEKNOLOJİSİ DERS- 6 BACALAR Baca Yapılarda çeşitli hizmetleri (kirli havayı dışarı atmak, binaya temiz hava temin etmek, çöplerin atılması veya su, ısı ve enerji hatlarının döşenmesi) karşılamak amacıyla

Detaylı

EYLÜL 2018 FİYAT LİSTESİ

EYLÜL 2018 FİYAT LİSTESİ EYLÜL 2018 FİYAT LİSTESİ PAM-GLOBAL S Boruları PAM-GLOBAL S Redüksiyon L= 3000 mm (Euro/Metre) 3 Metre P156361 DN50 PAM S BORU (3M) 17,89 53,66 P156454 DN70 PAM S BORU (3M) 19,43 58,30 P156561 DN100 PAM

Detaylı

DN40 3/4" HL Sifonları Klima ve Havalandırma

DN40 3/4 HL Sifonları Klima ve Havalandırma 135 3/4" 150-330 115-330 HL Sifonları 105-190 7. Klima ve Havalandırma 7 HL Klima ve Havalandırmalar için Sifonlar Planlama ve Uygulama için Genel Genellikle drenaj sistemlerin planlamasında, yoğuşma suların

Detaylı

AĞUSTOS 2018 FİYAT LİSTESİ

AĞUSTOS 2018 FİYAT LİSTESİ AĞUSTOS 2018 FİYAT LİSTESİ PAM-GLOBAL S Boruları PAM-GLOBAL S Redüksiyon L= 3000 mm (Euro/Metre) 3 Metre P156361 DN50 PAM S BORU (3M) 16,13 48,38 P156454 DN70 PAM S BORU (3M) 17,52 52,56 P156561 DN100

Detaylı

BORU ÇAPI HESABI. Doç. Dr. Selahattin ÇELİK Makine Mühendisliği Bölümü

BORU ÇAPI HESABI. Doç. Dr. Selahattin ÇELİK Makine Mühendisliği Bölümü BORU ÇAPI HESABI Doç. Dr. Selahattin ÇELİK Makine Mühendisliği Bölümü 24.10.2017 Sıcak Sulu Isıtma Sistemlerinde Boru Çaplarının Belirlenmesi Ve Pompa Seçiminin Yapılması Tesisatta kullanılan boru çaplarının

Detaylı

HL Sifonları. Bulaşık ve Çamaşır Makineleri

HL Sifonları. Bulaşık ve Çamaşır Makineleri 480 160 280 235 100 100 54 193 86 214 HL Sifonları Bulaşık ve Çamaşır Makineleri EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Makina Sifonları Ürünler Genel bakış Sifonlar Ürün HL400 HL404.1 HL4000.0/.1/.2

Detaylı

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları

Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları Öndökümlü (Prefabrik) Döşeme Sistemleri-3 Nervürlü Döşeme Elemanları Günkut BARKA 1974 yılında mühendis oldu. 1978-2005 yılları arasında Gök İnşaat ve Tic. A.Ş de şantiye şefliğinden Genel Müdürlüğe kadar

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

OCAK 2014 FİYAT LİSTESİ

OCAK 2014 FİYAT LİSTESİ OCAK 2014 FİYAT LİSTESİ PAM-GLOBAL S Boruları PAM-GLOBAL S Redüksiyon L= 3000 mm 3 Metre (Euro/Metre) P156361 DN50 PAM S BORU (3M) 13,16 39,47 P156454 DN70 PAM S BORU (3M) 14,75 44,25 P156561 DN100 PAM

Detaylı

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q Mekanik Sabit Debi Ayar Cihazı CM-Q/R Model: CM-R (Dairesel Kesitli Mekanik CAV) CM-Q (Dikdörtgen Kesitli Mekanik CAV) Mekanik olarak kendi kontrolünü kendisi

Detaylı

ŞUBAT 2017 FİYAT LİSTESİ

ŞUBAT 2017 FİYAT LİSTESİ ŞUBAT 2017 FİYAT LİSTESİ PAM-GLOBAL S Boruları PAM-GLOBAL S Redüksiyon L= 3000 mm (Euro/Metre) 3 Metre P156361 DN50 PAM S BORU (3M) 13,96 41,89 P156454 DN70 PAM S BORU (3M) 15,17 45,51 P156561 DN100 PAM

Detaylı

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI BACALAR BACALAR Bacalar binalarda kirli havayı dışarı atmak, binaya temiz hava temin etmek, binada çöplerin atılması ve tesisat hatlarını döşenmesi gibi amaçlarla yapılan kanallardır. Binalarda duvarlarla

Detaylı

PEFLEX LEVHA. Uygulama

PEFLEX LEVHA. Uygulama PEFLEX LEVHA Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İzocam Peflex, iklimlendirme, soğutma, güneş enerjisi sistemlerinde ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü sağlamak üzere üretilen kapalı gözenekli hücre yapısına sahip

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. BİNA İÇİ ATIK SU TESİSATI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. BİNA İÇİ ATIK SU TESİSATI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bina içi atık su tesisatının bölümlerini, döşenmesinde dikkat edilecek hususları öğrenecek, standartlara uygun olarak boruların çaplarını hesaplayabilecek ve

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI SERİLERİ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE MONTAJ İŞLETME ve BAKIM KILAVUZUNU www.venco.com.tr ADRESİNDEN İNDİREREK OKUYUN ve SERVİS ELEMANININ KOLAYLIKLA

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 5. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

Tablo 1 Ürün Gamı Valf Ebadı Ürün Kodu BS EN 12380 Sınıflaması

Tablo 1 Ürün Gamı Valf Ebadı Ürün Kodu BS EN 12380 Sınıflaması FLOPLAST HAVA ALMA ŞAPKALARI Hava alma şapkaları, İnşaat Yönetmelikleri ve bu belgede belirtilen spesifikasyonlara uyumlu sistemlerle birlikte, yer üstü kullanımlar için tasarlanmıştır. FloPlast Hava Alma

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

ONLİNE BROŞÜR. Dünyaya Üretiyoruz. Fax. Telefon. E-posta Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE

ONLİNE BROŞÜR. Dünyaya Üretiyoruz. Fax. Telefon. E-posta Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE Dünyaya Üretiyoruz ONLİNE BROŞÜR Fax +90 (216) 394 5433 Telefon +90 (216) 394 5432 +90 (216) 394 5434 +90 (507) 251 0002 Adres: Orhanlı Mah. Gençlik Cad. No:40 Tuzla İSTANBUL TÜRKİYE E-posta info@seasmakina.com

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

KEŞĐF ÖZETĐ. <Ahır> : 100 Başlık süt Đnekçiliği Tesisi Kurulması. : Kars Đli Kağızman Đlçesi Değirmendere Köyü

KEŞĐF ÖZETĐ. <Ahır> : 100 Başlık süt Đnekçiliği Tesisi Kurulması. : Kars Đli Kağızman Đlçesi Değirmendere Köyü (Aşağıdaki Keşif özetine yazılan isimler, poz numaraları ve miktarlar sadece örnektir. Başvurunuza ait gerekliliklere göre teknik şartnamenizi oluşturunuz.) KEŞĐF ÖZETĐ Yatırımın Adı Yatırımın Adresi :

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : A.K.Ü KAMPÜSLERİ ALTYAPI İNŞAATI Sayfa 1 1 03.205/01 Motor kumandalı monoray vinç (10 metre açıklıkta), 1 Ton kaldırma kapasiteli 2 09.001 Kuyu inkişafı (Geliştirilmesi) - + - + - - - 3 09.002/2

Detaylı

SERTİFİKALARIMIZ. TOPATEC GmbH, 1999 dan bu güne kendi ürünü olan atık su teknik sistemlerini üretmektedir.

SERTİFİKALARIMIZ. TOPATEC GmbH, 1999 dan bu güne kendi ürünü olan atık su teknik sistemlerini üretmektedir. TOPATEC GmbH, 1999 dan bu güne kendi ürünü olan atık su teknik sistemlerini üretmektedir. Önemli proses bileşenleri ve TOPATEC in kendi geliştirdiği ürünler, yasalarla korunmaktadır. TOPATEC sürekli olarak

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR?

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? Kombi Bakımı Kombiler her yıl kış aylarına girmeden bakımlarının yapılması gereken sistemlerdir. Kombiler de yapılan bakım sayesinde gaz tüketiminiz düşer ve petekleriniz

Detaylı

6-24 DN40 54 DN50. 62 HL Sifonları. Duş Tekneleri

6-24 DN40 54 DN50. 62 HL Sifonları. Duş Tekneleri 54 83 6-24 193 205 110 62 HL Sifonları 53 Duş Tekneleri EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Duş Teknesi Sifonları Planlama ve Uygulama için Genel Genel olarak HL, tüm Norm standartlarına uygun olarak

Detaylı

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr.

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr. Taşınım Olayları II MEMM009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi 07-08 bahar yy. borularda sürtünmeli akış Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Laminer

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

HL Süzgeçleri. Balkon ve teras

HL Süzgeçleri. Balkon ve teras HL Süzgeçleri Balkon ve teras www.hutterer-lechner.com HL Balkon ve Teras Süzgeçleri Planlama ve Uygulama için Genel Genel olarak balkon ve teras alanlarına düşen yağmur sularının süzgeç üzerinden boşalması

Detaylı

150 x 150 DN110. HL Ürünleri. Aksesuar

150 x 150 DN110. HL Ürünleri. Aksesuar 150 x 150 65 92 HL Ürünleri Aksesuar 19 HL Yangın önlemi prensibi Yangın durumunda çalışma şekli Metal kutunun içinde bulunan özel madde (şişen madde) 150 C derecede köpürmeye başlıyor, bunun sayesinde

Detaylı

150 x 150 DN110. HL Ürünleri. Aksesuar

150 x 150 DN110. HL Ürünleri. Aksesuar 150 x 150 65 92 HL Ürünleri Aksesuar www.hutterer-lechner.com EAN 90030 + HL Yangın önlemi prensibi Yangın durumunda çalışma şekli Metal kutunun içinde bulunan özel madde (şişen madde) 150 C derecede köpürmeye

Detaylı

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. GENEL Yapılarda bugüne kadar yağmur suyunun drenajı ile ilgili olarak konvansiyonel sistemler kullanılmıştır. Konvansiyonel yağmur drenajı, yatay hatta %2-3 derece eğim verilmesi ile suyun hava ile yer

Detaylı

YAĞMUR İNDİRME ÇÖZÜMLERİ. Modüler, uzun ömürlü yağmur indirme çözümleri.

YAĞMUR İNDİRME ÇÖZÜMLERİ. Modüler, uzun ömürlü yağmur indirme çözümleri. YAĞMUR İNDİRME ÇÖZÜMLERİ Modüler, uzun ömürlü yağmur indirme çözümleri. Çatıda yağmur indirme sistemi ayrı bir önem taşır. Çünkü; kırılan, çatlayan, yağmur suyunun düzenli akışını engelleyen, yapının estetiğini

Detaylı

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız Aksiyal fanlar Üretimin açıklanması Değişik rotor türleri için, çıkış konumu, gövde geometrisi, gövde sacı kalınlığı, ve malzesi yönünden geniş bir seçme olanağı bulunmaktadır. Aşağıdaki açıklamalar standart

Detaylı

Primus Line Basınçlı boru hatlarının kazısız onarımı için esnek boru teknolojisi. İçme suyu Yangın söndürme suyu Sanayi suyu Deniz suyu Atık su.

Primus Line Basınçlı boru hatlarının kazısız onarımı için esnek boru teknolojisi. İçme suyu Yangın söndürme suyu Sanayi suyu Deniz suyu Atık su. Su Gaz Primus Line Basınçlı boru hatlarının kazısız onarımı için esnek boru teknolojisi İçme suyu Yangın söndürme suyu Sanayi suyu Deniz suyu Atık su Petrol Almanya da tasarlanmış, geliştirilmiş ve üretilmiştir

Detaylı

EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları. Wilo Pompa Sistemleri A.Ş Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri

EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları. Wilo Pompa Sistemleri A.Ş Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları Wilo Pompa Sistemleri A.Ş. 19.10.2016 Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri İÇİNDEKİLER 1 Pompa İstasyonları Genel Bakış 2 EMUport Katı

Detaylı

STANDART SİSTEM ÖRNEK TESİSAT ŞEMASI

STANDART SİSTEM ÖRNEK TESİSAT ŞEMASI STANDART SİSTEM ÖRNEK TESİSAT ŞEMASI PVC Borular : Tesisatta kullanılan PVC borular 1.2 mm et kalınlığında 2 çapında özel vakum boruları kullanılmaktadır. 2 PVC Boru Boru Bağlama Adaptörü: Düz boruları

Detaylı

AP Hücreli Aspiratörler

AP Hücreli Aspiratörler AP Hücreli Aspiratörler AP-EKO Ekonomik Tip Hücreli Aspiratör AP-EKO serisi hücreli aspiratörleri, ısıtma ve soğutma istenmeyen yerlerde, ortam havasını tazelemek için veya tahliye etmek için, düşük veya

Detaylı

Yağmur için efektif çözüm.

Yağmur için efektif çözüm. Geberit Tesisat Sistemleri Tic. Ltd. Şti. Koşuyolu Cad. No:33 34718 Kadıköy İstanbul sales.tr@geberit.com www.geberit.com.tr Yağmur için efektif çözüm. Geberit Çatı Drenaj Sistemi int.tr 21036-12/118 Geberit

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

150 x 150 DN110. HL Ürünleri. Aksesuar

150 x 150 DN110. HL Ürünleri. Aksesuar 150 x 150 65 92 HL Ürünleri Aksesuar www.hutterer-lechner.com HL Yangın önlemi prensibi Yangın durumunda çalışma şekli Metal kutunun içinde bulunan özel madde (şişen madde) 150 C derecede köpürmeye başlıyor,

Detaylı

Özel parçaların uç kısımları genellikle düz, flanşlı veya muflu biçimlerde imal edilir.

Özel parçaların uç kısımları genellikle düz, flanşlı veya muflu biçimlerde imal edilir. 6.5. İçmesuyu Dağıtım Şebekesinin Donanımı a) Vanalar: İçmesuyu şebekelerinde, hazne çıkışında ana vana; şebeke içinde tevkif vanaları ve şebekenin en düşük kotlu noktalarında ise tahliye vanaları kullanılır.

Detaylı

PASLANMAZ ÇELĐK BACALAR

PASLANMAZ ÇELĐK BACALAR PASLANMAZ ÇELĐK BACALAR A. Erhan K ESKĐ N 1968 yılında doğdu. 1989 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nin Konstrüksiyon imalat Bölümünden mezun oldu. 1993 yılından beri Koçtaş Ticaret

Detaylı

HAVALANDIRMA DAĞITICI VE TOPLAYICI KANALLARIN HESAPLANMASI

HAVALANDIRMA DAĞITICI VE TOPLAYICI KANALLARIN HESAPLANMASI 1.1.1. Temel Bilgiler a) Statik Basınç: Statik basınç, sıkıştırılmış havanın 1 m³ ünün serbest kalması halinde meydana çıkacak potansiyel enerjiyi gösterir. Ayrıca vantilatörlerde güç tecrübeleri kaidelerine

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : 2012 YILI A.K.Ü MERKEZ KAMPÜSLERĠ VE ĠLÇELER BÜYÜK ONARIM ĠġĠ Sayfa: 1 Poz 1 071-112 2 071-112/D 3 072-601 Fayans lavabo (ekstra sınıf), 45x55 cm konsollu Yarım Ayaklı Tk + - + - - - + - - -

Detaylı

S.D.E. VANTUZLAR. Ürün Kodu: AVD, Çift silindirli Vantuz. Ürün Kodu: AVSW, Kompakt tip Pis Su Vantuzu. Ürün Kodu: AVC, Kompakt tip Vantuz

S.D.E. VANTUZLAR. Ürün Kodu: AVD, Çift silindirli Vantuz. Ürün Kodu: AVSW, Kompakt tip Pis Su Vantuzu. Ürün Kodu: AVC, Kompakt tip Vantuz Ürün Kodu: AV VANTUZLAR Ürün Kodu: AVD, Çift silindirli Vantuz Ürün Kodu: AVSW, Kompakt tip Pis Su Vantuzu Ürün Kodu: AVC, Kompakt tip Vantuz Bir pompa veya bir kaynaktan, boş boru hattına su gönderildiğinde,

Detaylı

Kazan yıkama makinesi WT830E

Kazan yıkama makinesi WT830E Electrolux bulaşık makineleri yelpazesi etkin bir temizlik, ekonomi ve ergonomi konularında çok yüksek talepleri olan profesyoneller için üretilir. Ürün yelpazesi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip,

Detaylı

Ürün Tanıtı Tablosu Nr. 4 / HL905 / HL905.0 gömme havalandırma şapkası. Montaj örneği

Ürün Tanıtı Tablosu Nr. 4 / HL905 / HL905.0 gömme havalandırma şapkası. Montaj örneği Ürün Tanıtı Tablosu Nr. 4 / 2013 HL de Yeni HL905 / HL905.0 gömme havalandırma şapkası HL905 HL905.0 Montaj örneği Seite 1 von 6 Avrupa standardı EN 12380, Havalandırma Şapkalarının kullanımını düzenler

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. 70 kg gelen bir bayanın 400 cm 2 toplam ayak tabanına sahip olduğunu göz önüne alınız. Bu bayan

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

Düz çatılarda yağmur suyu ana ve acil drenaj sistemi

Düz çatılarda yağmur suyu ana ve acil drenaj sistemi Düz çatılarda yağmur suyu ana ve acil drenaj sistemi - Temel bilgiler -, D Telefon 02522/8340-0 Fax 02522/8340-100 www.sita-bauelemente.de Güncelleme Tarihi: Kasım 2010 1 Düz çatılarda Yağmur suyu ana

Detaylı

max. 300 Ø 52 max. 400 Ø 72 Ø 52 DN40 DN50 HL Sifonları Küvetler Ø 8-13

max. 300 Ø 52 max. 400 Ø 72 Ø 52 DN40 DN50 HL Sifonları Küvetler Ø 8-13 HL Sifonları Küvetler EAN www.hutterer-lechner.com 9003076 + HL Küvet Sifonları Planlama ve Uygulama için Genel Planlama: kolay ulaşım Küvetlerin dışı fayanslanırken, daha sonra yapılabilecek herhangi

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör VIESMANN VITOSOL 100-F Düzlemsel kollektör Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 13 VITOSOL 100-F Tip SV1 ve SH1 Dikey veya

Detaylı

Bacaların Düzenlenmesi ve Yapım Kuralları Bacalar özellikle iç duvarlarda düzenlenmelidir. Bacanın iyi çekmesi; baca içindeki hava yoğunluğunun dış

Bacaların Düzenlenmesi ve Yapım Kuralları Bacalar özellikle iç duvarlarda düzenlenmelidir. Bacanın iyi çekmesi; baca içindeki hava yoğunluğunun dış BACALAR Bina içerisinde değişik araçlarla yakılan yakıtların gazlarını, oluşan ağır hava ve kokuları bina dışına çıkarmak, kullanılan gereçlerin artıklarını bina dışına atmak veya bina içindeki tesisat

Detaylı

SORULAR - ÇÖZÜMLER. NOT: Toplam 5 (beş) soru çözünüz. Sınav süresi 90 dakikadır. 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1.

SORULAR - ÇÖZÜMLER. NOT: Toplam 5 (beş) soru çözünüz. Sınav süresi 90 dakikadır. 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1. SORULAR - ÇÖZÜMLER 1. Aşağıdaki çizelgede boş bırakılan yerleri doldurunuz. Çözüm.1. Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı 0216-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru

Detaylı

HL Terra - Serisi Balkon- ve Teras Süzgeçleri HL3100T(H) HL5100T(H)

HL Terra - Serisi Balkon- ve Teras Süzgeçleri HL3100T(H) HL5100T(H) HL Terra - Serisi Balkon- ve Teras Süzgeçleri HL3100T(H) HL5100T(H) Info 2/2012 Ürün açıklaması Balkon- ve Teras Süzgeçlerin yeni nesil olan Terra serisi, 83m² kadar olabilen alanların (yağmur suyu miktarı

Detaylı

ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ 1 ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ T.Fikret GENÇGEL ÖZET Bu çalışmada ; binaların çatılarına düşen yağmurun rogarlara iletilmesi yöntemlerinden vakumlu

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 142 YAPI BİLGİSİ I Prof.Dr.Nilay COŞGUN Arş.Gör. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL Arş.Gör.Ayşegül ENGİN Arş.Gör. Selin ÖZTÜRK

Detaylı

Dalgıç pompalarda soğutma ceketi uygulaması

Dalgıç pompalarda soğutma ceketi uygulaması TEKNİK MAKALE Dalgıç pompalarda soğutma ceketi uygulaması Hazırlayan: Ali Umut Çakıcı Dünyanın öncü kuruluşlarından Grundfos olarak ürettiğimiz her bir dalgıç pompanın karşılığında uygun vasıflarda mevcut

Detaylı

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş.

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. 15.03.2014 SUNUM AKIŞI NASIL ABONE OLABİLİRİM? ABONE BAĞLANTI BEDELİ. TESİSATÇI FİRMA SEÇİMİ. TESİSATÇI FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ.

Detaylı

GARANT+ SERAMĐK BACA SĐSTEMĐNĐ OLUŞTURAN ELEMANLAR HAFĐF BETON BLOK

GARANT+ SERAMĐK BACA SĐSTEMĐNĐ OLUŞTURAN ELEMANLAR HAFĐF BETON BLOK GARANT+ SERAMĐK BACA SĐSTEMĐNĐ OLUŞTURAN ELEMANLAR HAFĐF BETON BLOK Đç içe üç katmandan oluşan Schiedel Garant+ Baca Sistemi'nin en dışındaki tabakası Hafif Beton Blok tur. Bu malzeme, seramik boru ve

Detaylı