Yazılım Gereksinimleri & Sistem Gereksinimleri (tekrar)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yazılım Gereksinimleri & Sistem Gereksinimleri (tekrar)"

Transkript

1 Yazılım Gereksinimleri & Sistem Gereksinimleri (tekrar)

2 DörtDeğişkenModeli [ Four variable models (FVM)] Parnas vemadey1995 Tanımlanacak olan sistem to-be modeli gerçeği otomatik olarak ölçümleyebilir ve kontrol edebilir. sistem-to-be kontrol edilebilir parametreler ile belirlenebilir. Bu ölçümler ve kontroller de giriş ve çıkış aygıtları ile gerçekleştirilebilir(implemente edilebilir). Bunlar: Gözlenmiş değişkenler (monitored variables (M) ): ç:evreyi (environment) gözlemler. Kontrol değişkenleri ( controlled variables (C) ) :çevrenin kontrolünü sağlar Giriş değişkenleri (input variables (I)) : sistemin gözlemledikleri değişkenlerdir. Çıkış değişkenleri (output variables (O) ): sistemin kontrol değişkenini değiştirir.

3 Dört Değişken Modeli FVM Parnas' ın 4 değişken modeli: C, controlled variables; I, input variables; IN, input devices; M, monitored variables; NAT, natural constraints; O, output variables; OUT, output devices; REQ, system requirements; SOFT, software FVM, sistem to-be gereksinimlerini verecektir: Bunlar Sistem-to be gereksinimleri gözlenmiş ve kontrol edilmiş iki tür değişkenden oluşur.

4 Çevreileilgili Dönüşümler (Environment Related Mappings) NAT: (M, C) system davranışı ile ilgili doğal kısıtlamaları çevresel olarak modeller. Kısıtlar sistemin çevresindeki fiziksel kanunlardır. Bu kısıtlar gözlenmiş ve kontrol edilmiş değişkenlerin olası değerlerini verecektir. REQ: (M, C) gözlemlenmiş ve kontrol edilmiş miktarlar arasındaki sistem gereksinimlerini sağlar. Bu gereksinimler sistem tarafından sağlanmalı ve korunmalıdır

5 Etkileşimileilgili Dönüşümler (Interaction Related Mappings) IN: (M, I) giriş aygıtlarını modeller. Bunlar sensörler ya da analog digital dönüştürücüler olabilir. Çevredeki gözlenmiş değişkenlerin değerlerini yazılımın giriş değişkenleri ile ilişkilendirir. OUT: (O, C) çıkış aygıtlarını modeller. Bunlar digital- analog dönüştürücüler veya alıclar (actuators) olabilir. Yazılımın çıkış değerlerinin kontrol değişkenlerinin değerleri ile ilişkilendirilmesidir.

6 SistemleilgiliDönüşümler (System Related Mappings) SOF: (I, O) yazılımı modeller. Giriş değişkenlerini çıkış değişkenlerine dönüştürür. SYS: (M, C) sistemi modeller. Sistem giriş aygıtlarının, yazılımın ve çıkış aygıtlarının birleşimidir Sistem tarafından ölçülmüş (M) fiziksel miktarları ile sistem tarafından kontrol edilmiş ( C) fiziksel miktarlarının ilişkisidir.

7 AmacınAyrıntılandırılması (Goal Refinement) Yüksek düzeydeki amaçlar birinci i kategoride olan bilgiyi oluşturur. Sistem, yüksek düzeyde (high level) tüm yolcular için güvenli bir taşıma sağlayacaktır Trenin güvenliği olarak taşıma gerçekleştirmesinin sağlanmasıdır. Yüksek düzeydeki amaçlar kaba tanecikli (coarser graied) amacı verir. Daha sonra amaç ayrıntılandırılmalıdır. Bu, ince taneli (finer- grain) amaçlar ya da kısıtlardır.

8 Sistem Gereksinimleri ile İlgili Ayrıntılar Sistem gereksinimleri amaçlardır. Yüksek düzeyli amaçlar daha düşük düzeyli amaçlara parçalanmalıdır. Bir amaç kullanılmaya hazır olduğunda, diğer sistem bileşenleri yani kısıtlar, eylem, nesne, alıcı (agent),event, varlık (entity), bileşenler (components) bu amacı gerçekleştirmek üzere sisteme dahil olur ve bazı fonksiyon noktalarını (işlevleri ) gerçekleştirirler. Sistem bileşenleri gerçekleştirdikleri fonksiyon (işlev) noktaları ile sistem bildirimini (spesifikasyonunu) oluştururlar.

9 Amaca Yönelik gereksinimler Mühendisliğinin MetaModeli Metamodel of Goal-Oriented Requirements Engineering Amaca yönelik gereksinimler mühendisliği, hayata geçirilecek sistemin belli bir amacı gerçekleştirecek gözlemlerinden kaynaklanır. Toplantı düzenleme sisteminin amacı.. Tren kontrol sisteminin amacı..

10 Measuredspeed sıfırdan farklı (nonnull) bir değer olduğu sürece, DoorsState her zaman closed değerinde olacaktır; trenin kontrolü bunu gerektirecektir. Diğer taraftan; amaç ya da kısıt, aynı varlık (entity) üzerinde eylem (action) ve eylem ile tetiklenmiş (triggered) giriş-çıkış ilişkisi olarak oluşur. An Examplefor GoalRefinement

11 Sistem-To-Be ile Aktörlerin ilişkisi Sistem to- be, aktörler arasındaki bağlı destekler ve güçlendirir. Örnek: (Car Insurance) Araba Sigorta Sistemi olsun. Bu problemin aktörleri Car Owner(arabanın sahibi), Body Shop(kaportacı), Insurance Company(sigorta şirketi), Appraiser(eksper) olarak tanımlansın.

12

13 Systemas-is den System -to be nin oluşturulması System -to be, system-as-is den, yani mevcut sistemin tecrübelerini yaşamış kişilerin hikayelerden oluşturulabilir. Roles of scenarios. Importance of Interactive Environment

14 Senaryo Odaklı Gereksinimler Mühendisliği Senaryo bir hikaye olabilir ya da gerçek dünya deneyimlerinden hikaye olarak elde edilmiş olaylar (events) örneğidir. Senaryo bir dizi davranış ile ve olası çevresel (bağlamsal) davranışlarla tasarlanmış bir sistemin gelecekteki vizyonu olabilir Senaryo modelin işleyişi süresince bir dizi olayı (event) canlandıran bir görüntü gibi tek bir yolu olabilir. Senaryo bölünmemiş bir bütün olarak (continuum) gerçek dünya tanımlamalarından ve hikayelerinden modellere ve belirtimlere dönüşebilir.

15 Dağıtık Çevik Yaklaşım (Distributed Agile) Distributed: Takımlar takımların birimler arası mesafesi >60 dır. Silo: Fonksiyonel takımlardır. Test uzmanları ya da geliştiriciler >60 mesafede bir takım oluştururlar. Diğer takımlar farklı bir yerdedirler. Dispersed (dağılmış): Takım elemanlarının Tümü ya da çoğunluğu farklı yerlerde çalışmaktadır. Çevik takımlar scrum, kanban, lean kullanabilir.

16 Virtue: Erdem fazilet- doğruluk Dağıtık işbirliğinde önemlidir. İnsanların her noktada yapabilecekleri nasıl daha iyi gerçekleşebilir? Ürün geliştirilirken takım liderleri ve kişiler ayrı ayrı rol üstlenirler.

17 Bilginin iletişim ile yayılmasını sağlama araçları newsletters (haber bülteneleri )? İnsan kaynakları, muhasebe,yönetim, pazarlama takımları tarafından gönderilebilir. Şirketin operasyonel tarafında neler olduğu ile ilgili bilgilenilir. Intranet Şirket websayfası Storyboards: karmaşık problemler daha küçültülerek açıklaştırılır. Prosess flow diyagrams (süreç akış diyagramları) Tweter Live feed: 100 den büyük sayıdaki takımlar Skype ile etkileşebilir. Büyük bir ekranda değişiklikler görüntülenir; böylece diğerleri bilgilendirilir. 30 saniye kuralı (30 second rule) : hem geliştirme takımları, hem de müşterilere uygulanır.

18 Çevik Modellemede Toplantılar Çevik modellemede toplantılar operasyonel düzeyde gerçekleşir. «Product owner», «ScrumMaster» ve takım elemanları sprint planlanırken, demo ve «retrospective» toplantılarında bir araya gelirler. «ScrumMaster» ve team members günlük stand-up ( gerektiğinde product owner da katılır. ) toplantıları yapar.

19 ScrumTanımı Jeff Sutherland Scrum ile ürün geliştirilirken proje yöneticileri yoktur. Proje yöneticisi yerine, takım güçlendirilmiştir. Takım elemanları sonuçtan sorumludurlar ve kendi kendilerini yönetirler. Klasik proje yöneticisi olan patrona, Scrum geliştirme ortamında gerek yoktur. Scrum Master her gün aynı zamanda 15 dakikaya kadar stand-ups toplantılar gerçekleştirir. (Scrum tercihinin gücüdür)

20 Product Owner(PO) Product owner agile metodolojisinde istenilen bir pozisyondur. Product Owner ürünün vizyonunun açık olarak anlaşılmasını sağlar. Bunlar müşteriden, son kullanıcıdan ve iştirakçiler bakış açısından sağlanır. Product Owner ürünün ticari değerini sağlar. Product Owner ürün «backlog» larının yönetiminden ve ürün backlog görünürlüğünden sorumludur.

Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0

Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0 Scrum1.0 & Scrum2.0 & Scrum3.0 Scrum1.0 & Scrum2.0 Scrum1.0: «Product Owner», «stakeholders»(iştirakçiler) ile birliktedir. «Stakeholders» (İştirakçilerin) isteklerini geliştirme takımına aktarır. Sprint

Detaylı

Requirements Engineering

Requirements Engineering Requirements Engineering From System Goals to UML Models to Software Specifications Axel Van Lamsweerde 1 Gereksinimler Mühendisliğinin (GM) Temelleri Bölüm 1 2 Gereksinimler Mühendisliği (GM) Dersine

Detaylı

CONTENTS. 1. agile42 Hakkında Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri Eğitim Bilgisi Referanslar... 6.

CONTENTS. 1. agile42 Hakkında Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri Eğitim Bilgisi Referanslar... 6. agile42 International GmBH EBRU YALÇINKAYA &EDA COSKUNER 13/02/2017 CONTENTS 1. agile42 Hakkında... 2 2. Teklif Kapsamı... 3 Scrum ve Kanban Eğitimleri... 3 3. Eğitim Bilgisi... 5 4. Referanslar... 6 Sayfa

Detaylı

Yazılım Gereksinimlerinin Görsel Çözümlemeleri: UML (UnifiedModeling Language) Birleştirilmiş Modelleme Dili

Yazılım Gereksinimlerinin Görsel Çözümlemeleri: UML (UnifiedModeling Language) Birleştirilmiş Modelleme Dili Yazılım Gereksinimlerinin Görsel Çözümlemeleri: UML (UnifiedModeling Language) Birleştirilmiş Modelleme Dili UML Diyagramlarının Sınıflandırması UML ile Dinamik Davranışsal (Behaviour) Modelleme usecasediyagramları

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS Ulusal Kredi

Öğretim planındaki AKTS Ulusal Kredi Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Yazılım Gereksinimleri Mühendisliği Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS 481052000001303 3 0 0 3 5 Dersin Yürütülmesi Hakkında Bu ders gerçek dünya problemlerinin analiz

Detaylı

Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015

Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015 Çiğdem SAKA 04 Nisan 2015 Tarihçe Scrum Scrum Roller Scrum Eserleri Scrum Etkinlikleri Yazılım süreci doğrusaldır; bir sonraki adıma geçebilmek için bir önceki adımda yer alan aktivitelerin tamamlanmış

Detaylı

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması Serap Bozbey 1 2 3 İçerik Çevik Yazılım Geliştirme Yöntemleri Extreme Programming (XP) Scrum Uygulanan

Detaylı

SCRUM KEEP IT SIMPLE

SCRUM KEEP IT SIMPLE SCRUM KEEP IT SIMPLE İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz 3 Scrum 4 Referanslar 9 2 ÖNSÖZ Araştırmalara göre ülkemizdeki yazılım projeleri yönetimsel eksiklilerden dolayı ancak %50 başarı ve memnuniyet ile tamamlanabilmektedir.

Detaylı

ARDIŞIL DİYAGRAM YAPI DİYAGRAMI. Sistem Analizi ve Tasarımı Dersi

ARDIŞIL DİYAGRAM YAPI DİYAGRAMI. Sistem Analizi ve Tasarımı Dersi ARDIŞIL DİYAGRAM YAPI DİYAGRAMI Sistem Analizi ve Tasarımı Dersi İçindekiler Ardışıl Diyagram Nedir ve Neden Kullanılır... 3 Ardışıl Diyagram Elemanları... 3 MS Visio ile Ardışıl Diyagram Çizimi... 5 Violet

Detaylı

Kurumsal Mimari (TOGAF)

Kurumsal Mimari (TOGAF) Kurumsal Mimari (TOGAF) Kurumsal Mimarlar Veri Mimarları Altyapı Mimarları İş Analistleri İş Süreçleri Uzmanları Teknoloji Mimarları Çözüm Mimarları Proje Yöneticileri IT Yöneticileri Eğitim Süresi : 4

Detaylı

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam Alper UĞUR Yazılım Mimarisi Gereksinim: NE? Mimari : NE+NASIL GEREKSİNİMLER (software architecture) Requirements : WHAT? Architecture : WHAT + HOW?

Detaylı

Akış. Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2

Akış. Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2 BİL 588 1 Akış Atik Yazılım Geliştirme Tanımı ve Kavramlar Tarihi Metotları Dünyada Atik Yazılım Geliştirme Örnekleri Sonuç BİL 588 2 BİL 588 3 Atik Yazılım Geliştirme Atik Yazılım Geliştirme, yazılım

Detaylı

Yazılım Süreçleri Software Processes

Yazılım Süreçleri Software Processes Yazılım Süreçleri Software Processes Yazılım geliştirme Süreç Modelleri Software Development Process Models Proje Yönetimi Süreçleri Project Management Process Yazılım Geliştirme Süreçleri Software Development

Detaylı

Yazılım Geliştirme Süreçlerinde Şelale Yönteminden Çevik Yaklaşıma Geçiş: Bir Teknoloji Şirketinde Uygulama

Yazılım Geliştirme Süreçlerinde Şelale Yönteminden Çevik Yaklaşıma Geçiş: Bir Teknoloji Şirketinde Uygulama Yazılım Geliştirme Süreçlerinde Şelale Yönteminden Çevik Yaklaşıma Geçiş: Bir Teknoloji Şirketinde Uygulama Ayfer Başar 1, Ali Özkaya 1, Fatih Kesgin 2 1: Ziraat Teknoloji A.Ş., ARGE ve Kalite Servisi,

Detaylı

Scrum Çevik Süreçlerinin Ar-Ge Yazılım Projelerinde Kullanımı

Scrum Çevik Süreçlerinin Ar-Ge Yazılım Projelerinde Kullanımı Scrum Çevik Süreçlerinin Ar-Ge Yazılım Projelerinde Kullanımı Özkan SARI ozkan.sari@provus.com.tr Progress Ar-Ge Merkezi Provus Bilişim Teknolojileri İstanbul, Türkiye ÇEYA 13, 25 Eylül 2013 Sunum Planı

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler Sistem Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri Canberk Akduygu & Koray Okşar Günümüzde Yazılım Geliştirme Proje takımları farklı bölgelerde çalışabilir ve iletişim eksikliği doğabilir Gebze Maltepe Odakule

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Otomatik Kontrol Sistemleri ELM-322 3 / VI 2+2+0 3 5 Dersin

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Varlık İlişki Modeli

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Varlık İlişki Modeli Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Varlık İlişki Modeli Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Kavramsal Tasarım Temel Kavramlar Varlıklar Arası İlişkiler Var Olma Bağımlılığı (Existence

Detaylı

Online teknik sayfa FLOWSIC60 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI

Online teknik sayfa FLOWSIC60 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI Online teknik sayfa FLOWSIC60 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FLOWSIC60 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI Veritabanı Veritabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin bir arada uzun süreli bulundurulmasıdır. Veritabanı bazen Veritabanı Yönetim sistemi veya Veritabanı Sistemi yerine de kullanılır. Gerçek dünyanın

Detaylı

Proje Çevresi ve Bileşenleri

Proje Çevresi ve Bileşenleri Proje Çevresi ve Bileşenleri 1.3. Proje Çevresi Proje çevresi, proje performans ve başarısını önemli ölçüde etkiler. Proje takımı; sosyoekonomik, coğrafı, siyasi, yasal, teknolojik ve ekolojik gibi kuruluş

Detaylı

Project Management Emin OCAK

Project Management Emin OCAK Project Management Emin OCAK 040100040 12/4/2015 AGILE PROJECT YÖNETİMİ AGILE NEDIR? Proje Yönetim Biçimi veya frameworkü denilebilir. En yüksek iş değerini en kısa sürede elde etmeye odaklanır. Takımla

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında

Dersin Yürütülmesi Hakkında Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS 482031100001203 2 0 0 2 5 Dersin Yürütülmesi Hakkında Bu dersten en iyi şekilde faydalanmak ve başarılı olmak

Detaylı

Knowledge Distribution and the Effect of Design Tools on the Design Process

Knowledge Distribution and the Effect of Design Tools on the Design Process Knowledge Distribution and the Effect of Design Tools on the Design Process Mina Tahsiri, Jonathan Hale and Chantelle Niblock Afif Eymen Nalbant Mimari ve Kentsel Enformatik Yüksek Lisans Programı 1 2

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

Türksat Yazılım Geliştirme Projelerinde SCRUM Kullanımı EKİM 2013

Türksat Yazılım Geliştirme Projelerinde SCRUM Kullanımı EKİM 2013 Türksat Yazılım Geliştirme Projelerinde SCRUM Kullanımı EKİM 2013 KONUŞMACILAR Tahir EMİRHAN Uzman Barış BAL Agile Coach & Trainer Founder www.ankarajug.org www.scrumturkey.com AMAÇ & İÇERİK Yalın Yaklaşım

Detaylı

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004 III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* *connectedthinking PwC İçerik İç kontroller İç kontrol yapısının oluşturulmasında COSO nun yeri İç denetim İç denetimi

Detaylı

VERİ TABANI SİSTEMLERİ

VERİ TABANI SİSTEMLERİ VERİ TABANI SİSTEMLERİ 1- Günümüzde bilgi sistemleri Teknoloji ve bilgi. 2- Bilgi sistemlerinin Geliştirilmesi İşlevsel Gereksinimleri 1.AŞAMA Gereksinim Belirleme ve Analiz Veri Gereksinimleri Gereksinimler

Detaylı

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans Bilgiyi Keşfedin! LOGO MIND INSIGHT (powered by Qlik) İŞ ANALİTİĞİ ÜRÜNÜ, HERKESİN SEZGİLERİ İLE ARAŞTIRMA VE KEŞİF YAPMASINI SAĞLAYAN ÇOK ÇEŞİTLİ ESNEK VE İNTERAKTİF GÖRSELLER OLUŞTURABİLECEĞİ YENİ NESİL

Detaylı

Proje Yönetimi Profesyonellerinin Yetenekleri LinkedIn üzerinden incelemeler. 25.10.2014 www.erdemseherler.com Erdem Seherler, MBA, PMP

Proje Yönetimi Profesyonellerinin Yetenekleri LinkedIn üzerinden incelemeler. 25.10.2014 www.erdemseherler.com Erdem Seherler, MBA, PMP Proje Yönetimi Profesyonellerinin Yetenekleri LinkedIn üzerinden incelemeler 25.10.2014 www.erdemseherler.com Erdem Seherler, MBA, PMP Okuyucu Özeti Proje yönetimi ile ilgileniyorsanız veya profesyonel

Detaylı

Online teknik sayfa VICOTEC410 TÜNEL SENSÖRLERI

Online teknik sayfa VICOTEC410 TÜNEL SENSÖRLERI Online teknik sayfa VICOTEC410 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VICOTEC410 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

YALIN ÇEVİK(AGILE) YAKLAŞIMIYLA YAZILIM GELİŞTİRME : SCRUM UYGULAMA ÖRNEKLERİ

YALIN ÇEVİK(AGILE) YAKLAŞIMIYLA YAZILIM GELİŞTİRME : SCRUM UYGULAMA ÖRNEKLERİ 6.Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları Yalın Dönüşüm,4-6 EKIM 2013 MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi YALIN ÇEVİK(AGILE) YAKLAŞIMIYLA YAZILIM GELİŞTİRME : SCRUM UYGULAMA ÖRNEKLERİ Araş.Gör.Ayşenur

Detaylı

Requirements Engineering

Requirements Engineering Requirements Engineering From System Goals to UML Models to Software Specifications Axel Van Lamsweerde 1 GM nin Temelleri Bölüm 2 Alan Analizi (Domain Understanding) & Gereksinimlerin Edinimi (Requirements

Detaylı

Online teknik sayfa FLOWSIC200 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI

Online teknik sayfa FLOWSIC200 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI Online teknik sayfa FLOWSIC200 FLOWSIC200 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FLOWSIC200 Stok no. Talep üzerine Bu ürün, Madde 2 (4) uyarınca 2011/65/AB sayılı RoHS tüzüğünün geçerlilik

Detaylı

UNICASE.... kapsamlı bir CASE* aracı. * http://en.wikipedia.org/wiki/computer-aided_software_engineering

UNICASE.... kapsamlı bir CASE* aracı. * http://en.wikipedia.org/wiki/computer-aided_software_engineering UNICASE... kapsamlı bir CASE* aracı * http://en.wikipedia.org/wiki/computer-aided_software_engineering Neden UNICASE? Yazılım geliştirme projelerinde yazılım mühendisliği modelleri merkezi bir yerde ve

Detaylı

YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı

YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 1 Yazılım Tasarımına Giriş Bu bölümde;

Detaylı

Sinirsel Benzetim ve NSL. İlker Kalaycı 06, 2008

Sinirsel Benzetim ve NSL. İlker Kalaycı 06, 2008 Sinirsel Benzetim ve NSL İlker Kalaycı 06, 2008 Gündem Yapay Sinir Ağları Benzetim Benzetim Dilleri Sinirsel Benzetim Dilleri NEURON, GENESIS,NEST Gündem Neural Simulation Language (NSL) Tarihçe Genel

Detaylı

Teknoloji Geliştirmede Bütünleştirici Yaklaşımlar

Teknoloji Geliştirmede Bütünleştirici Yaklaşımlar MSB Birinci Savunma Teknolojileri Günü Savunma Sanayi ARGE ve Teknoloji Yönetimi Paneli Teknoloji Geliştirmede Bütünleştirici Yaklaşımlar 18 ŞUBAT 2016 ANKARA Dr. Nermin SÖKMEN TÜBİTAK BİLGEM 1 Sunum Planı

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR VE TANIMLAR

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR VE TANIMLAR OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR VE TANIMLAR KONTROL SİSTEMLERİ GİRİŞ Son yıllarda kontrol sistemleri, insanlığın ve uygarlığın gelişme ve ilerlemesinde çok önemli rol oynayan bir bilim dalı

Detaylı

YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Çevik Yazılım Geliştirme 1/47

YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Çevik Yazılım Geliştirme 1/47 YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Çevik Yazılım Geliştirme F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Ya z ı l ı m M ü h e n d i s l i ğ i B ö l ü m ü 1/47 İçindekiler 1 Günümüzde Yazılım Projelerinin Durumu...3

Detaylı

Kavramsal Tasarım - II

Kavramsal Tasarım - II Kavramsal Tasarım - II 25.12.2017 1 Genel çözüm bulma yöntemleri 25.12.2017 2 Kataloglar o Bir katalog, bazı teknik görev veya kısmi fonks (alt fonks) bilinen veya doğruluğundan emin olunan çözümler koleksiyonudur

Detaylı

UYGULAMALI MEKATRONİK PLC EĞİTİM SÜRECİ VE İÇERİĞİ

UYGULAMALI MEKATRONİK PLC EĞİTİM SÜRECİ VE İÇERİĞİ Verilen eğitimin amacı; UYGULAMALI MEKATRONİK PLC EĞİTİM SÜRECİ VE İÇERİĞİ Tekstil makineleri, Gıda makineleri, Paketleme makineleri, Soğutma sistemleri ve birçok prosesin otomasyon sistemlerinde kullanılan

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler sistemi Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

FTR 331 Ergonomi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 331 Ergonomi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 331 Ergonomi yrd. doç. dr. emin ulaş erdem ERGONOMİDE KULLANILAN MODELLER Modelleme, farklı öğeler arasındaki ilişkilerin tanımlanmasında kullanılan bir yöntemdir. Modeller, kullanıldıkları alanlara

Detaylı

GÖRSEL EKRAN TASARIMI (VISUALIZATIONS)

GÖRSEL EKRAN TASARIMI (VISUALIZATIONS) GÖRSEL EKRAN TASARIMI (VISUALIZATIONS) Visualizations sekmesi, PLC programlarına görsel arayüz tasarlamak için kullanılır. Ancak dokunmatik (touch) panellerin çoğu bu görsel arayüzü desteklememektedirler.

Detaylı

Bay.t Destek. İnternetten Uzak Erişim. Kullanım Klavuzu

Bay.t Destek. İnternetten Uzak Erişim. Kullanım Klavuzu Bay.t Destek İnternetten Uzak Erişim Kullanım Klavuzu İnternetten uzak erişim için iki program kullanılmaktadır. Destek verecek işyerindeki bilgisayara Firebird SQL yüklenerek, bir dizin içine Lisans.exe,

Detaylı

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları)

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Analiz aşaması projeler için hayati önem taşır. İyi bir analizden geçmemiş projelerin başarı şansı azdır. Analiz ile birlikte kendimize Ne? sorusunu

Detaylı

T.C. Damla Ok 080401041 Mesutcan Kurt 080401013. 2 Ağustos 2011. Ali Murat Tiryaki

T.C. Damla Ok 080401041 Mesutcan Kurt 080401013. 2 Ağustos 2011. Ali Murat Tiryaki T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UÇAK TAKİP SİSTEMİ Damla Ok 080401041 Mesutcan Kurt 080401013 2 Ağustos 2011 Çanakkale Ali Murat Tiryaki

Detaylı

Akıllı Ortamlarda Sensör Kontrolüne Etmen Tabanlı Bir Yaklaşım: Bir Jadex Uygulaması

Akıllı Ortamlarda Sensör Kontrolüne Etmen Tabanlı Bir Yaklaşım: Bir Jadex Uygulaması Akıllı Ortamlarda Sensör Kontrolüne Etmen Tabanlı Bir Yaklaşım: Bir Jadex Uygulaması Özlem Özgöbek ozlem.ozgobek@ege.edu.tr Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İZMİR Sunum Planı - Giriş - Benzer

Detaylı

Orhan ŞEN. Cybersoft Enformasyon Teknolojileri Ltd. Şti. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Orhan ŞEN. Cybersoft Enformasyon Teknolojileri Ltd. Şti. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Orhan ŞEN Cybersoft Enformasyon Teknolojileri Ltd. Şti. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ATM Arayüz Yönetim ve Geliştirme sistemi; Cybersoft Gyte işbirliği ile Sanayi Bakanlığı destekli bir san-tez projesidir.

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

Online teknik sayfa FW102 SAÇILAN IŞIK-TOZ ÖLÇÜM CIHAZLARI

Online teknik sayfa FW102 SAÇILAN IŞIK-TOZ ÖLÇÜM CIHAZLARI Online teknik sayfa FW102 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FW102 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Sınıf Diyagramları Amaç: Sınıf Diyagramları Nasıl Çizilir?

Sınıf Diyagramları Amaç: Sınıf Diyagramları Nasıl Çizilir? Sınıf Diyagramları Sınıf diyagramı statik bir diyagramdır. Bir uygulamanın statik görünümünü temsil eder. Sınıf diyagramı sadece bir sistemin farklı yönlerini görselleştirmek, açıklamak ve belgelemek için

Detaylı

Kavramsal Tasarım - I

Kavramsal Tasarım - I Kavramsal Tasarım - I 25.12.2017 1 Kavramsal Tasarımlar Geliştirme ve Geçerli Kılma 6. Kavramsal Tasarım a. Fonksiyon yapısı b. Metodik kısmi çözümler geliştirme i. Etkileşimli yöntemler ii. Sezgisel (Heuristik)

Detaylı

HCI dadeneysel Araştırmalar (ExperimentalResearches) İncelemesinin Devamı. (Ders Notu 3 Devamı)

HCI dadeneysel Araştırmalar (ExperimentalResearches) İncelemesinin Devamı. (Ders Notu 3 Devamı) HCI dadeneysel Araştırmalar (ExperimentalResearches) İncelemesinin Devamı (Ders Notu 3 Devamı) HCI dabağımsız Değişkenler Bağımsız değişkenlere örnek olarak farklı tipteki teknolojiler ve aygıtlar verilebilir.

Detaylı

Kurumsal Yönetim Çerçevesinde Agile Dönüşüm

Kurumsal Yönetim Çerçevesinde Agile Dönüşüm Kurumsal Yönetim Çerçevesinde Agile Dönüşüm Değişim Dalgaları Kurumsal Yönetim Çerçevesinde Agile Dönüşüm 2 Kurumsal Yönetim Çerçevesinde Agile Dönüşüm 3 Değişimin Kurumlara Etkisi 1955 yılında Fortune

Detaylı

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler.

Bir yazılım geliştirme metodolojisi aşağıdaki adımlardan meydana gelir; Yazılım geliştirme sürecine destek verecek araçlar, modeller ve yöntemler. Yazılım Mühendisliği kapsamındaki Yazılım Geliştirme Metodolojileri, bir bilgi sistemini geliştirme sürecinin yapımını, planlamasını ve kontrolünü sağlayan bir framework tür. Her farklı framework güçlü

Detaylı

BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN

BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN BİLGİ İŞLEM BÖLÜMLERİNİN DAHA KOLAY VE ETKİN YÖNETİLMESİ İÇİN BİR ARIZA KAYIT SİSTEMİ ORHUN UZUNŞİMŞEK OĞUZHAN İLHAN FATİH YÜCALAR ŞENOL ZAFER ERDOĞAN orhun.uzunsimsek@gmail.com ilhanoguzhan@gmail.com

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri BIL

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri BIL DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri BIL311 5 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı

Revizyon Tarihi :

Revizyon Tarihi : 1.0 AMAÇ: AVRASYA MYM bünyesinde tanımlanan sorumluluklar verilen personelin, uygulanabilir öğrenim, eğitim, beceri ve deneyim konularında yetkin olması, firma kalite politika ve sistemine uygun olarak

Detaylı

DENETİM KOÇLUĞU EĞİTİM SERİSİ

DENETİM KOÇLUĞU EĞİTİM SERİSİ DENETİM KOÇLUĞU EĞİTİM SERİSİ Sayın İlgili: İç denetim teknik bir uzmanlık alanı olmanın ötesinde çok temel bir yönetim aracıdır. Yönetim sürecinin temel bir unsuru olan kontrol ve izleme rolü iç denetim

Detaylı

Online teknik sayfa RE21-SA03 RE2 TEMASSIZ GÜVENLIK SVICI

Online teknik sayfa RE21-SA03 RE2 TEMASSIZ GÜVENLIK SVICI Online teknik sayfa RE21-SA03 RE2 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Ayrıntılı teknik bilgiler Özellikler Sistem parçası Sensör prensibi Sipariş bilgileri Tip Diğer cihaz modelleri ve aksesuar Normalde

Detaylı

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. ARDUİNO PROGRAMLAMA fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. fonksiyonu: Diğer programlama dillerinden alışık olduğumuz

Detaylı

Model Güdümlü Geliştirme ile Gömülü Kaynakların Yönetimi

Model Güdümlü Geliştirme ile Gömülü Kaynakların Yönetimi Model Güdümlü Geliştirme ile Gömülü Kaynakların Yönetimi Can Öz EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ A.B.D. 1 İçerik Kaynak Yönetimi Problemi Kaynak Yönetimi Modellemesinin

Detaylı

Online teknik sayfa. FLOWSIC150 Carflow HACIMSEL DEBI ÖLÇÜM CIHAZLARI

Online teknik sayfa. FLOWSIC150 Carflow HACIMSEL DEBI ÖLÇÜM CIHAZLARI Online teknik sayfa FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FLOWSIC150 Carflow Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak

Detaylı

1.1 Metodolojiyi Gerçeklemek Üzere Geliştirilen Altyapı

1.1 Metodolojiyi Gerçeklemek Üzere Geliştirilen Altyapı 1.1 Metodolojiyi Gerçeklemek Üzere Geliştirilen Altyapı Metodolojisi üzerinde durduğumuz çalışman Eğitim altyapısını gerçekleştirmek: Proje iki ana parçadan oluşacaktır. Merkezi Altyapı Kullanıcı Arabirimi

Detaylı

Nesnelerin İnterneti Güvenlik ve Güç Tüketimi. Özen Özkaya

Nesnelerin İnterneti Güvenlik ve Güç Tüketimi. Özen Özkaya Nesnelerin İnterneti Güvenlik ve Güç Tüketimi Özen Özkaya 24 MAYIS 2017 EMO SEMİNER DİZİSİ - 2 bilgisayarların Analog vs. digital company culture interneti... Nesnelerin interneti, 4. sanayi devrimi ile

Detaylı

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance Önemli noktalar Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance public class Test { // çalışır İnsan insan = new Çiçekçi();

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI Dersin Hedefleri Veri Tabanı Kullanıcıları Veri Modelleri Veri Tabanı Tasarımı İlişkisel VT Kavramsal Tasarımı (Entity- Relationship, ER) Modeli VT KULLANICILARI

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E CD SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E CD SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS100E CD A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MCS100E CD Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Scrum. Bilgisayar Mühendisleri Odası Scrum a Giriş Eğitimi Barış BAL, Nisan 2013

Scrum. Bilgisayar Mühendisleri Odası Scrum a Giriş Eğitimi Barış BAL, Nisan 2013 Scrum Bilgisayar Mühendisleri Odası Scrum a Giriş Eğitimi Barış BAL, Nisan 2013 Ben Kimim? Agile Mentör ve Eğitmen Professional Scrum Master www.scrumturkey.com www.ankarajug.org Girişimci Kurucu Ankara

Detaylı

Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü (CEAC 407) Ders Detayları

Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü (CEAC 407) Ders Detayları Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü (CEAC 407) Ders Detayları Ders Adı Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü Ders Kodu CEAC 407 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 1 0

Detaylı

Proje Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN

Proje Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi İçerik Neler öğreneceksiniz? P roje Yaşam Döngüsü Nedir? P roje vs Operasyonel

Detaylı

Online teknik sayfa VICOTEC450 TÜNEL SENSÖRLERI

Online teknik sayfa VICOTEC450 TÜNEL SENSÖRLERI Online teknik sayfa VICOTEC450 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VICOTEC450 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları (SE 571) Ders Detayları

Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları (SE 571) Ders Detayları Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları (SE 571) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çevik Yazılım Geliştirme Yaklaşımları SE 571 Bahar 2 0 2 3

Detaylı

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur.

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. SİSTEM VE YAZILIM o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. o Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni olarak ele alınmalıdır. o Yazılım yalnızca

Detaylı

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI BIL3403 Öğ. Gör. ASLI BiROL abirol@kavram.edu.tr 01.10.2012 Dersin Amacı Bu ders ile öğrenci; edindiği mesleki bilgi birikimini kullanarak sektörde uygulanabilir bir projeyi

Detaylı

Online teknik sayfa VISIC620 GÖRÜŞ MESAFESI ÖLÇÜM CIHAZLARI

Online teknik sayfa VISIC620 GÖRÜŞ MESAFESI ÖLÇÜM CIHAZLARI Online teknik sayfa VISIC620 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VISIC620 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

ÜRÜN, FİYAT ve DAĞITIM KANALLARI NIN İLETİŞİM BOYUTU (Bölüm 9)

ÜRÜN, FİYAT ve DAĞITIM KANALLARI NIN İLETİŞİM BOYUTU (Bölüm 9) ÜRÜN, FİYAT ve DAĞITIM KANALLARI NIN İLETİŞİM BOYUTU (Bölüm 9) Bu bölümde incelenecek başlıklar; 1. Ürün kavramı a) Ürünün Pazarlama iletişimi mesajları b) Konumlandırma Farklılaştırma - Bölümleme c) Ambalaj

Detaylı

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011. Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr.

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011. Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr. DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011 Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr. Atakan Doğan 1. Sistem Mimarisi DGridSim katmanlı bir yapı göz önünde bulundurularak

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI İşaret akış diyagramları blok diyagramlara bir alternatiftir. Fonksiyonel bloklar, işaretler, toplama noktaları

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRME SÜRECİ Sistem Geliştirme Süreci ve Modelleri Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü Bilgi sistemlerinin geliştirilmesi için izlenen sürece Sistem Geliştirme

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

Geleneksel Yazılım Mühendisliğinden Alana Özel Yazılım Mühendisliğine Doğru

Geleneksel Yazılım Mühendisliğinden Alana Özel Yazılım Mühendisliğine Doğru Geleneksel Yazılım Mühendisliğinden Alana Özel Yazılım Mühendisliğine Doğru DR. ÇAĞATAY ÇATAL TÜBİTAK-UEKAE Bilişim Teknolojileri Enstitüsü cagatay.catal@bte.mam.gov.tr www.cagataycatal.com İçerik 1. Giriş

Detaylı

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş

Eme Sistem simülasyonu. Giriş. Simulasyonun Kullanım Alanları (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş Eme 3105 Giriş Sistem simülasyonu Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Sistem Simülasyonuna Giriş Ders 1 Simülasyon, gerçek bir dünya sureci yada sistemindeki

Detaylı

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr.

9/14/2016 EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Giriş. (Devam) Simulasyonun Kullanım Alanları. Sistem Simülasyonuna Giriş. Hafta 1. Yrd.Doç.Dr. EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Hafta 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Giriş Simülasyon, gerçek bir dünya süreci yada sistemindeki işlemlerin zamana bağlı değişimlerinin taklit edilmesidir.

Detaylı

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI Online teknik sayfa VICOTEC320 VICOTEC320 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VICOTEC320 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak

Detaylı

Sistem Temel. Genel Fonksiyonlar. Sistemleri. Tam Adaptif Trafik Kontrol Sistemi ( j\iti'1)

Sistem Temel. Genel Fonksiyonlar. Sistemleri. Tam Adaptif Trafik Kontrol Sistemi ( j\iti'1) Tam Adaptif Trafik Kontrol Sistemi ( j\iti'1) Akıllı Trafik Ağı ve Adaptif Trafik Yönetim Sistemi, hızlı ve güvenli trafik akışını sağlar. /o95 doğruluk oranı ile ölçümler gerçekleştirerek uygun kavşak

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU LABORATUVARI MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ 1. GİRİŞ Analog işaretleri sayısal işaretlere dönüştüren elektronik devrelere

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Unified Modelling Language (UML) Bütünleşik Modelleme Dili

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Unified Modelling Language (UML) Bütünleşik Modelleme Dili Özlem AYDIN NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Unified Modelling Language (UML) Bütünleşik Modelleme Dili Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MODEL NEDİR? Model, gerçek dünyadaki bir olayın veya

Detaylı

Elektronik Harp Sistemlerine Giriş (EE 411) Ders Detayları

Elektronik Harp Sistemlerine Giriş (EE 411) Ders Detayları Elektronik Harp Sistemlerine Giriş (EE 411) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Elektronik Harp Sistemlerine Giriş EE 411 Her İkisi 3 0 0 3 5

Detaylı

İletişim Protokolleri (Communication Protocols)

İletişim Protokolleri (Communication Protocols) İletişim Protokolleri (Communication Protocols) Arduino dış dünya ile iletişim kurabilmek için genel amaçlı i/o pinleri önceki konu başlığında incelenmişti. LED, buton, role vb. cihazlardan girdi almak

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü BİTİRME PROJESİ YÜRÜTME YÖNERGESİ 1. AMAÇ ve KAPSAM Madde 1: Bitirme projesi dersinde öğrencilerin önceki derslerde edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini veya

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

SOLIDWORKS SIMULATION EĞİTİMİ

SOLIDWORKS SIMULATION EĞİTİMİ SOLIDWORKS SIMULATION EĞİTİMİ Kurs süresince SolidWorks Simulation programının işleyişinin yanında FEA teorisi hakkında bilgi verilecektir. Eğitim süresince CAD modelden başlayarak, matematik modelin oluşturulması,

Detaylı

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan

EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Simülasyon Ders 1 Simülasyon, Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan EME 3105 Giriş SISTEM SIMÜLASYONU Sistem Simülasyonuna Giriş Gerçek Dünya Sureci Sistemin davranışıyla ilişkili varsayımlar seti Modelleme & Analiz Ders 1 Yrd.Doç.Dr.Beyazıt Ocaktan Simülasyon, gerçek

Detaylı

BİL 429 İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ

BİL 429 İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ BİL 429 İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ Sosyo ve Paydaş Gereksinimleri Sosyo ve Paydaş Gereksinimleri Yeni bir teknoloji tanıtıldığında ortaya bazı organizasyonel sorunlar çıkar. Bu konu üzerinde geniş bakış

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı