Ekran resmi usulü ve Akciappleer tüberkülozu ile mücadelede rolü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ekran resmi usulü ve Akciappleer tüberkülozu ile mücadelede rolü"

Transkript

1 H B B R B H H S I? D R M 39 hih edilmektedir. Psikozlara gelince, bunlar arasında uzun müddet uykusuz kalmaktan mütevellit sürmenaj vakalarile, hâd aklî te evvü sahneleri, paranoid psikozlar, histeri cinnetleri ve rnüstaitlerde herhangi bir travma neticesi meydana çıkmı diappleer psikozlar dikkati çekerler. Psiko-nöroz'lar arasında da hemiplegie, monoplegie, paraplegie'ler, tekallüsler, camptocormie, cyphos, lordose, scoliose'lar, astasie-abasie, dysbasie'ler, kâzip polinevritler, koreiform titremeler, aapplerılar, anestezi, anargesi, hyperesteziler, muassıra bozuklukları, poliüri, pollaküri, anüri, rektal te evvü ler, hazmı, teneffüsî bozukluklar, Neuropathique taehypne'ler sık görülmektedir. Bundan dolayıdır ki, büyük ehirlerde asabiye ve akliye kliniklerinin, tımarhanelerin bir kısım seıvisleri militarise edilmi ; Claude, Pierre Marie ve diappleer birçok salahiyetli otoriteler aynı zamanda askerî vazife ile tavzif edilerek askerîle tirilmi servislerinde hem mutad vazifelerimi ve hem de askeri vatan hizmetlerini ifaya ırîemur edilmi lerdir. Salpetriere, Sait-Ane, Ville-juif hastanelerinde servisler açılmı, ayrıca Paris'le Laignel - Lavastine'in idaresinde devlet psiko nevroz tedavi servisi kurulmu tur. Bu suretle yapılan te kilât sayesinde ordunun nörolojk vakaları, bilhassa fonksiyonel nörozlar süratle tedavi edilerek tekrar vazifeye sevkedilmekte, ordu kadrosunun kuvveti muhafaza edilmekteeir. Bilhassa psiko nörozların tedavisinde telkin ve ikna esaslarına dayanan psik«terapiden. çok istifade edilmi tir. BJ suretle harp hizmetinde Nöro - Psi iyatri, gerek profilaksi ve gerekse tedavi bakımından en esaslı hizmet ifa eden bir tıb ubesidir. stanbul Üniversitesi Radyologi Enstitüsü ve Kliniapplei Ord. Prof. M. Soalitıer Ekran resmi usulü ve Akciappleer tüberkülozu ile mücadelede rolü Doç. Dr. Gökmen, Muhterem Tjünyada en çok tahripler yapan hastalıkların ba ın- ^"^ da tüberkülozun geldiapplei malûmdur. Bu hastalıkda, ancak zamanında yapılacak mücadele sayesinde iyi bir netice almak kabildir. Bu bakımdan hastalıappleın erken te hisinin tedavide muvaffakiyet cihetinden ne kadar kıymetli ve ehemmiyetli olduappleu anla ılır. Bu hususu temin için 1926 da Redecker, hastalık arazı göstermiyenlerin de dahil olmak üzere, herkesin sistematik olarak akciappleerlerinin Röntgen muayenesinden geçirilmesini ileri sürmü tür. Bu tarzda yapılan muayenelerin neticesi çok dikkate deappleer. Meselâ Wieniovski, polis memurları arasında yapdıappleı radyolojik muayenede, 2C0 ki ide bir terakkiye meyyal akciappleer tüberkülozu vakası bulmu tur.

2 40 D R M Braeuning, Stettin ehrinde 4789 radyoskopide vasati olarak 333 vakada bir erken irti an bulmu tur. Kayser - Petersen, almanyada Jena'da, bilhassa hastalık hissetmeyen ve klinik bir bulgu göstermeyenlerin bir çoklarının radyolojik muayenesinde tesbit ettiapplei akciappleer tüberkülozundan 80 % inin 6 seneden fazla pratik olarak sıhhatte bulunduklarını tesbit etmi tir. Buna mukabil Braeuning, hasta olarak müracaat eden, açık tüberkülozlardan 80 % inin 6 sene zarfında vahamet kesbetrıkierini,. hattâ öldüklerini mü ahede etmi tir. Bundan dolayı sviçrede, Fransada, Holandada, Isveçte, Finlandiyada, Italyada, Yugoslavyada ve Cenubî A- merikada sistematik olarak kitlevî radyolojik muayene yapılması, usul ittihaz edilmi tir. Radyolojik Muhtelif istatistiklerde, akciappleer tüberkülozu intanının bilhassa bulûapple devrinden 30 ya ma kadar olan müddet zarfındaki gençlerde daha fazla görüldüappleü gözönünde tutularak, radyolojik mnayenenin bütün bu ya takilerde ve senede bir kere, bizde de yapılması lâzım gelen en mühim bir tedbirdir. Bu maksada varmak için de muayeneye kolaylıkla sevkedilecek mektep talebesi, muallimler, memurlar, askerler, resmî ve hususî te kilât mensuplarını - tifo a ısında olduappleu gibi - mecbur tutmak çok faydalı olacaktır. Muayeneleri yapılan kimselere verilecek sıhhat cüzdanlarına radyolojik muayenenin neticesiveya küçük film ilâve edilmek suretile herkesin sıhhî vaziyeti kolaylıkla anla ılmı olacaktır. muayene usulleri : Bittabi en muvafıkı normal büyüklükte radafi alınmasıdır. En iyi neticeyi almak ve en küçük tegayyürleri bu suretle tesbit etmek kabildir. Ancak kitlevî muayenede yüzbinlerce ki inin filminin çıkarılması çok masraflı olur. Bu muayenenin radyoskopik olarak yapılması -radyografi kadar emin olmamakla beraber- istenilen neticeyi verebilir. Radyoskopik usul kitlevî muayenede pek pratik deappleildir. Çünkü radyoskopiyi yapan tecrübeli bir hekim, günde vasatı 50 ki inin muayenesini iyi bir surette yapabilir. Bu adedi e çıkarmak da kabildir. Fakat bu takdirde radyologun fazla mikdarda muzır Röntgen uama maruz kalması gibi sıhhatini bozacak vaziyet hasıl olur. Bundan ba k a en tecrübeli doktor bile çok fazla radyoskoki Kitlevî muayene için normal büyüklükte Röntgen filmi yerine fotoappleraf kâafiekil : 1 Röntgen ampulü 2 Ekran 3 Mahrutî kutur 4 sim yazma makinesi 5 Fotoappleraf makinesi yapınca, karanlıappleın tesirile bir kat daha artacak yorgunluktan dolayı, sonraki muayenelerinde isabetsizlikler r gösterebilir.

3 D R M 41 di kullanılmı tır. Bittabi daha ucuza mal olan bu usul de pratik deappleildir. Amerikada Edwards, Almanyada Heisig, rulo tarzında ve 50 metre uzunluappleunda büyük fotoappleraf kâadını otomatik bir tarzda i ler halde kullanıyorlar. Yani her resimden sonra rulo otomatik olarak dönüyor. Pratik bakımdan diappleer iki usulden daha muvafık olmakla beraber, tam istenilen randımanı verecek bir metod derecesini bulamamı tır. Hassasiyet bakımından kâat filmden a aappleı derecededir. Bundan dolayı bu usul revaç bulamamı tır. Ekran resmi, akciappleer veremde mücadelede yapılacak radyolojik muayenenin en muvafıkıdır. Normal büyüklükteki radyografi kadar kıymetli olmamakla beraber, radyoskopiye müreccahtır. Bundan ba ka, ekran resmi metodundaki kolaylık, çabukluk ve fevkalâde ucvzluappleu da kaydetmek lâzımdır. Ekran resmi, Röntgen uamın vücuttan geçtikten sonra ekranda te ekkül eden eklinin -ra'dyoskopik gölgenin- küçük bir fotoapplerafıdır Ekranda te ekkül eden ekil, ekrandaki grenlerin büyüklüappleünden dolayı, normal büyüklükteki radyografi kadar güzel ve vazih olamaz. Ekran resminin bu gün normal radyografinin yerini tutacaappleı iddia edilemez. Ancak kitlevî muayenede, ahsm saapplelam veya hasta olduappleu ve hastalıappleın mevki ve inti ar derecesinin meydana çıkarılması matluptur. Ekran resmi usulü, hasta ve saapplelamı birbirinden ayıran, tamamile bir tarama metodudur. Bahis mevzuu olan te hisi kıymet keyfî (qualitatif) deappleil, kemmîdir (quantitatif). Radyoskopi ekranının aydınlık derecesi ve grenlerinin vasıfları, fotoappleraf malzemesinin ıslahı sayesinde fiekil : 2 ileride bu usulden daha geni mikyasta Projection makinesi istifade etmek mümkün olacaktır. Teknik : Ekran resmi için, elimizdeki röntgen makinesine unları ilâve ederiz : Mahıutî bir kutu, Contax veya Leica gibi çok hassas objektifli küçük film çeken bir fotoappleraf makinesi, küçük filmlerin mutaleası için bir projection makinesi. Mahıutî kutu, karanlıkta ekran üzerinde te ekkül eden eklin muayyen bir mesafeden fotoappleraf makinesine aksine yarar ( ekil 1). Bu kutunun üstünde, açılan bir kapakta yapılan hususî bir tertibat sayesinde her hastanın ismi ve protokol numarası yazılı bulunan kâat, film üzerine aksettirilir. Bu suretle çekilen her resimde kime ait olduappleu yazılmı olur. Çekilen filmler basit bir projection makinesinde ( ekil 2) büyültülerek tetkik edilir. Resimlerin büyütülmeden de mutaleası kabildir.

4 42 D R M Kullanılan film, milimetre ebadında 36 resim alabilecek küçük rulolardır. Bunlar hususî film (Agfa Flııorapid) olduappleu gibi, adî fotoappleraf filmi de (Agfa lsopan) olabilir. Holfelder, bu maksat için geni mikyasta te kilât yapmı tır. Ekran resmi almaapplea mahsus grupların bir kısmı seyyardır, diappleer kısmı sabittir. Seyyar gruplar motorlu vasıtalar ile köyleri, ehirleri dola ırlar. Diappleer bir kısımda hastanelerde çalı ırlar. Holfelder, bu tarzda birkaç ay zarfında yüz binlerce ki inin ekran resmini almı tır. Ekran resmi usulile iyi tanzim edilmi gruplar saatte ki inin muayenesini yapabiliyor. Çekilen resimlerin tetkiki de çabuk yapılır. Meselâ bu i lere alı ık olmayan bir radyolog 5 dakikada 40 resmin te hisini koyabiliyor. Ekran resmi fikri, hemen röntgen uamın ke fini müteakip oruya atılmı tır. Ancak o zamanki röntgen makinelerinin kuvvetsizliapplei, ekran cinsinin geriliapplei ve aydınlıappleının noksanlıappleı, fotoappleraf adesesinin ve malzemesinin iptidaîliapplei yüzünden tatbik sahasına girememi tir. Bugünkü röntgen makineleri mütekâmil bir haldedir. Kullanılan ekranlarda aydınlık derecesi arttırılmı ve grenler küçültülmü tür. Contax fotoappleraf makinesinin, objektif 1 : 1,5 ve hattâ daha fazla kuvvette olanı vardır. Fotoappleraf filmi ve developman materyeli çok hassas bir ekle konmu tur. te ancak bu suretle bugünkü ekran resmi usulü pratik bir ekil almı tır. Ekran resmi, normal zamanda, 3 kuru gibi çok ucuz bir fiyata mal oluyor. Bugünkü usulün asıl banisi olarak Cenubî Amerikalı de Abreu'yü zikretmek lâzımdır. Amerika seyahatinde bu usulü pek beappleenen Holfelder, memleketine dönü te geni mikyasta tatbik sahasına koymu tur. Janker, ekran resminin tahakkukunda büyük hizmetler ifa etmi tir. ki seneye yakın bir zamandanberi bu usulün bizde de tatbik sahasına girmesi için yaptıappleımız mesaî, birçok güçlüklerden dolayı, ancak yeni tahakkuk etmi tir. Bugünkü vaziyet dolayısile mevcut film buhranı geni mikyasta tecrübeler yapmamıza mani olmu tur. Ancak 100 kadar ekran resmi çekerek yaptıappleımız tecrübeler iyi netice vermi tir. Zamanla daha muvaffak neticeler alacaappleımızı ümit etmekteyiz. Burada ekran resmi usulüne ait na rettiappleimiz tertibat tamamamile Radyoloji enstitüsünde ve sırf kendi materyelimizle yapılmı tır. ilk fırsatta ve saapplelam ahıslar üzerinde yapacaappleımız muayenenin neticelerini ayrıca ne redeceappleiz.

5 NORMAL BÜYÜKLÜKTE EKRAN RES MLER

6 ki taraflı tüberküloz infiltration u ( Büyütülmü ) Bir mide resmi ( Büyütülmü ekran resmi ) Bron iektazi vakası Büyütülmü bir ekran resmi Saapple üst fusta büyük bir kavern

mekan Kasımpaşa Deniz Hastanesi İLKBAHAR 2014 SAYI: 302

mekan Kasımpaşa Deniz Hastanesi İLKBAHAR 2014 SAYI: 302 mekan İLKBAHAR 2014 SAYI: 302 40 41 Kasımpaşa Deniz Hastanesi YÜK. MİMAR BEYZA ŞENER mekan 42 43 BİNALAR DA İNSANLAR GİBİ DOĞAR BÜYÜR ÖMRÜNÜ TAMAMLAYINCA DA ÖLÜR VE YERİNİ YENİLERİ ALIR. Bu ya am bazen

Detaylı

Muaveneti içtimaiye ve kanser mes'elesi, günün en. Muaveneti içtimaiye ve kanser mes'elesi

Muaveneti içtimaiye ve kanser mes'elesi, günün en. Muaveneti içtimaiye ve kanser mes'elesi Tedavi notları 17 lerde öyle tagayyürier husule getirirler ki, nihayet, hayatî enerjilerini, ekerin tahammüründen istihsale, tabiri diappleerle, habis bir hâle girmeapplee müncer olur. Tabiî hücrelerin

Detaylı

B.M.M. Yüksek Reisliğine

B.M.M. Yüksek Reisliğine SıraNQ 139 Askerî hastanelerde bulunan hasta bakıcıları ile hemşirelere bir nefer tayını verilmesi hakkında m numaralı kanun lâyihası ve Millî Müdafaa ve Bütçe encümenleri mazbataları T.C. Başvekâlet Muamelat

Detaylı

Türkiye: 1936 yılında maden istihsalâtımız umumiyet üzere artmıştır. Bu yılın istihsal adetlerini bir öncesi ile karşılaştıralım:

Türkiye: 1936 yılında maden istihsalâtımız umumiyet üzere artmıştır. Bu yılın istihsal adetlerini bir öncesi ile karşılaştıralım: Türkiye: 1936 yılında maden istihsalâtımız umumiyet üzere artmıştır. Bu yılın istihsal adetlerini bir öncesi ile karşılaştıralım: Listede zımpara müstesna - ki yalnız iki, üç yüz tonluk bir tenakus göstermiştir,

Detaylı

V Ön Söz Birinci fasıl: İşletme İktisadının Esasları 3 A. İşletme ve işletme iktisadının mahiyeti 3 I. İşletmenin mâna ve tarifi 3 II. İşletme iktisadı ilminin mahiyeti 8 III. İşletme iktisadı ilminin

Detaylı

Extrahepatique safra yollarının tetkikinde modern röntgen te hisinin vazifesi

Extrahepatique safra yollarının tetkikinde modern röntgen te hisinin vazifesi r~ DIRIM 15 stanbul Üniversitesi Radiologi Enstitüsü ve Kliniapplei Direktör O. Prof. Dr. M. Sgalitzer Extrahepatique safra yollarının tetkikinde modern röntgen te hisinin vazifesi Doç. Dr. Berkman, A.

Detaylı

TEK HEKİMİN SÜREKLİ İCAP NÖBETÇİSİ OLAMAYACAĞINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI Cuma, 12 Ağustos :53 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Ocak :01

TEK HEKİMİN SÜREKLİ İCAP NÖBETÇİSİ OLAMAYACAĞINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI Cuma, 12 Ağustos :53 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Ocak :01 T.C. DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRE Esas No : 2011/311 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen:... Vekili :Av. Semih Önem Karşı Taraf :1) Sağlık Bakanlığı, ANKARA 2) -ANTALYA İsteğin Özeti : Dava, radyoloji

Detaylı

İstanbul Beyin Merkezleri

İstanbul Beyin Merkezleri İstanbul Beyin Merkezleri BEYİN CHECK-UP I NEDİR? NASIL YAPILIR? NE ZAMAN YAPTIRILSIN? Beyin Check-up incelemeleri nelerdir? *Beynin fiziki yapısı (=morfolojik) MRI ve CT scan ile, *Kimyası PET scan ve

Detaylı

Meme kanseri taramasi

Meme kanseri taramasi Meme kanseri taramasi 2015 Bevolkingsonderzoek Neden halk taraması yapılır? BMeme kanseri çok sık görülür. Hollanda da yaklaşık her 8 kadından 1 i hayatında meme kanserine yakalanır. Bu kadınların çoğu

Detaylı

1116 numaralı mektep pansiyonları kanunu lâyihası ve Ma arif ve Bütçe Encümenleri mazbataları

1116 numaralı mektep pansiyonları kanunu lâyihası ve Ma arif ve Bütçe Encümenleri mazbataları Sıra ^ 46 1116 numaralı mektep pansiyonları kanunu lâyihası ve Ma arif ve Bütçe Encümenleri mazbataları T. C. Başvekâlet 11 - VI - 1931 Muamelât Müdürlüğü Sayı: 6/1650 B. M. M. Yüksek Reisliğine Mektep

Detaylı

Bizi çekici kýlan, etrafýmýza karþý ilk imajýmýzý belirleyen, elbetteki saðlýklý bir gülümsemedir. Bu sebeple, doðal diþlerin kaybý, kiþinin kendisini toplumdan izole etmesi ya da toplum içinde tedirgin

Detaylı

İstanbul Beyin Merkezleri. Beyin Merkezleri. ALZHEİMER HASTALIĞIN da ERKEN TEŞHİS İÇİN BEYİN CHECKUP LARI VE ÖNLEME İÇİN BEYİN REHABİLİTASYONU

İstanbul Beyin Merkezleri. Beyin Merkezleri. ALZHEİMER HASTALIĞIN da ERKEN TEŞHİS İÇİN BEYİN CHECKUP LARI VE ÖNLEME İÇİN BEYİN REHABİLİTASYONU İstanbul Beyin Merkezleri İstanbul Beyin Merkezleri Adres:Güzelbahçe sok. No:27/3 Nişantaşı, İstanbul (Amerikan Hastanesi Acili Karşısı) Tel: 0212 2313656 Fax: 0212 2319121 www.istanbulbeyinmerkezleri

Detaylı

TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE MİLLETLER ARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATI

TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE MİLLETLER ARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATI TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE MİLLETLER ARASI ÇALIŞMA TEŞKİLATI ARASINDA TÜRKİYEDE BİR ÇALIŞMA ENSTİTÜSÜ KURULMASINA MÜTEALLİK 13 SAYILI EK ANLAŞMA Milletlerarası Çalışma Teşkilatı (Badema Teşkilatı diye anılacaktır.)

Detaylı

Hayat Boyunca Yapılan Fiziksel Aktivite Meme Kanseri Riskini Azaltıyor Olabilir

Hayat Boyunca Yapılan Fiziksel Aktivite Meme Kanseri Riskini Azaltıyor Olabilir I if» Dünyasından... I ip Lfünyasından. Hayat Boyunca Yapılan Fiziksel Aktivite Meme Kanseri Riskini Azaltıyor Olabilir Alberta Üniversitesi ve Alberta Kanser Meclisi tarafından yapılan deapplei ik bir

Detaylı

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar Genel Bilgiler Bölümümüzde uyguladığımız kapsamlı muayene esnasında; genel sağlık durumunuz ile ve varsa sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi alınır; genel ağız muayeneniz yapılır, tedaviden beklentileriniz

Detaylı

İstanbul Beyin Merkezleri

İstanbul Beyin Merkezleri İstanbul Beyin Merkezleri N E D E N B E YİN M E R K E Zİ? B E YİN Y M E R K E ZİN D E N E LE R Y A PIL IR? Merkezde Nöro -Biliminin en zor ve faydalı teşhis ve tedavi gelişmelerinin tatbiki yanında tedavide

Detaylı

1. AYAKTAN HASTA TEDAVİ SÜRECİ. Ön büro - Yeni randevu - Randevu arama işlemleri takip edilerek kayıt ekranına ulaşılır.

1. AYAKTAN HASTA TEDAVİ SÜRECİ. Ön büro - Yeni randevu - Randevu arama işlemleri takip edilerek kayıt ekranına ulaşılır. 1. AYAKTAN HASTA TEDAVİ SÜRECİ ÖN BÜRO HASTA KAYIT HASTA ARAMA PROTOKOL ARAMA YENİ HASTA LİSTESİ 1.1. ÖN BÜRO Hasta kayıt işlemi randevulu hasta kayıt ve randevusuz hasta kayıt olmak üzere iki ayrı şekilde

Detaylı

Zonguldak ve Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde yapılan mukayeseli tecrübeleri

Zonguldak ve Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde yapılan mukayeseli tecrübeleri Zonguldak ve Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde yapılan mukayeseli tecrübeleri Kilimli kömürlerinin Devlet Demiryolları lokomotiflerinde kullanılmasında zuhur eden tereddüdün izalesi

Detaylı

Bilgisayarlı Radyografi (Korozyon Tarama)

Bilgisayarlı Radyografi (Korozyon Tarama) Bilgisayarlı Radyografi (Korozyon Tarama) Maruf ERÇELTİK Genel Müdür Bilge AYAN Teknik Uyg. Yön. Erma Teknik Malzeme Tic. San. Ltd. Şti. 10.08.2011 www.ermateknik.com.tr 1 SUNUMUN ĠÇERĠĞĠ 1.Bilgisayarlı

Detaylı

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun 626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâm : 14. V. 1958 - Sayı: 9906) No. Kabııl tarihi 7115 7. V. 1958

Detaylı

Ölülerin muayenesi ve defin ruhsatlarının verilmesi, fert. toplum ve çevre sağlığının açısından önem arz etmektedir.

Ölülerin muayenesi ve defin ruhsatlarının verilmesi, fert. toplum ve çevre sağlığının açısından önem arz etmektedir. Ölü Defin Ruhsatları Hakkında Genelge Tarihi:01.05.2000 Sayısı:5852-2000/41 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100TSH0100005/5852 KONU : Ölü Defin Ruhsatları ANKARA 01.05.2000

Detaylı

Sayın Ahmet Davutoğlu na Yöneltilen Sorular 1) Bakanlık ve Başbakanlık yaptığınız süre içerisinde FETÖ örgütlenmesi hakkında resmi veya gayri resmi

Sayın Ahmet Davutoğlu na Yöneltilen Sorular 1) Bakanlık ve Başbakanlık yaptığınız süre içerisinde FETÖ örgütlenmesi hakkında resmi veya gayri resmi Sayın Ahmet Davutoğlu na Yöneltilen Sorular 1) Bakanlık ve Başbakanlık yaptığınız süre içerisinde FETÖ örgütlenmesi hakkında resmi veya gayri resmi herhangi bir istihbari bilgi aldınız mı? Aldıysanız bu

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Yatış İşlemleri Hasta Kabul

Detaylı

sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi dönemi

sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi dönemi CUMHURİYET DÖNEMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN, BİRİNCİ DERECEDE BİR DEVLET GÖREVİ OLARAK ELE ALINIŞININ BAŞLANGICI TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ HÜKÜMETİ NİN KURULUŞU İLEDİR. 1920 Adnan Adıvar Dönemi 1921-1937

Detaylı

MEMURLARIN HASTALIK RAPORLARINI VERECEK HEKİM VE SAĞLIK KURULLARI

MEMURLARIN HASTALIK RAPORLARINI VERECEK HEKİM VE SAĞLIK KURULLARI Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 29.10.2011 Tarih ve 28099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan DEVLET MEMURLARINA VERİLECEK HASTALIK RAPORLARI İLE HASTALIK VE REFAKAT İZNİNE İLİŞKİN

Detaylı

Radyoloji çalışanlarının 7 saat olan çalışma süresi 8 saate çıkarılabilir mi?

Radyoloji çalışanlarının 7 saat olan çalışma süresi 8 saate çıkarılabilir mi? Radyoloji çalışanlarının 7 saat olan çalışma süresi 8 saate çıkarılabilir mi? RADYOLOJİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA ŞARTLARINI DÜZENLEYEN MEVZUAT Radyasyon kaynakları ile çalışanlara ilişkin olarak, sağlıkla

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ DAHİLİYE UZMANI KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ DAHİLİYE UZMANI KADROSU HİZMET ŞEMASI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRESİ PRATİSYEN HEKİM KAROSU (3(2).41/2000) Kadro Adı : Pratisyen Hekim Hizmet Sınıfı : Tabiblik Hizmetleri Sınıfı Derecesi : III (İlk Atanma Yeri) Kadro Sayısı : 22 I. GÖREV

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ BÖLÜM UYUM REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ Doküman Kodu Yayın Tarihi

Detaylı

Son on sene zarfında inti ar eden tıbbî eserler, Vilâdî frengi

Son on sene zarfında inti ar eden tıbbî eserler, Vilâdî frengi 92 Tedavi notları kakkuk etti. Bazı defa zerk hizasında, saka doappleru irradiation-\ü.y ile müterafik, hafif bir veca zuhur etti ve 24 saat zarfında vecaın tamamiyle zail olduappleu görüldü. Bu hadiseden

Detaylı

SERBEST BÖLGE İŞLEMLERİ

SERBEST BÖLGE İŞLEMLERİ 2 01 7 SERBEST BÖLGE İŞLEMLERİ YÜKÜMLÜ KILAVUZU RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ DAİRESİ 1 I. SERBEST BÖLGEYE GİRİŞ... 3 1. GİRİŞ İŞLEMİ İÇİN SBİF (Serbest Bölge İşlem

Detaylı

Tarihi: Sayısı:1059 T.C SAĞLIK BAKANLIĞI. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Tarihi: Sayısı:1059 T.C SAĞLIK BAKANLIĞI. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Portör Muayenelerine Esas Laboratuar Tetkikileri Tarihi:27.01.2005 Sayısı:1059 T.C SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı: B100TSH0150005 Konu:Portör Muayenelerine Esas Laboratuar

Detaylı

BEYİN CHECK-UP I NEDİR?

BEYİN CHECK-UP I NEDİR? BEYİN CHECK-UP I NEDİR? NASIL YAPILIR? NE ZAMAN YAPTIRILSIN? İstanbul Beyin Merkezleri Sülün sok. No 9 1. Levent /İstanbul 0212 281 36 96 www.istanbulbeyinmerkezleri.com BEYİN CHECK-UP I NEDİR? Beyin Check-up

Detaylı

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ HABER BÜLTENİ 09-10 Aralık 2014 tarihlerinde Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen Gümrük Etkinlikleri Bilgi Şöleni tamamlanmıştır. Panellerden

Detaylı

İL ÖZEL İDARELERİNE / BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE TESLİM EDİLECEK TAŞITLAR İÇİN ... TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE/BÜRO AMİRLİĞİNE

İL ÖZEL İDARELERİNE / BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE TESLİM EDİLECEK TAŞITLAR İÇİN ... TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE/BÜRO AMİRLİĞİNE İL ÖZEL İDARELERİNE / BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE TESLİM EDİLECEK TAŞITLAR İÇİN EK:1... TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE/BÜRO AMİRLİĞİNE...Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde/Büro Amirliğinde...plaka numaralı

Detaylı

10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları

10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları 10.HAFTA Ulusal sağlık politikaları Birinci dönem: 1920-1961 İkinci dönem: 1961-1990 Üçüncü dönem: 1990-günümüz 2 Sağlık hizmetlerinin devletin temel görevlerinden biri olarak ele alınması 23 Nisan 1920

Detaylı

Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat

Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat Kültür - Sanat n, " "-" n E" t o n N. y-. cr E > _ Cj_ E? DT" N o ^ Dr. Serra Menekay Pek çoappleumuz için stanbul denince akla

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü.... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2004/...

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü.... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2004/... T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100THG0100002-3120 25.02.2004-3109 KONU : Semt Poliklinikleri Yönergesi... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2004/... Yataklı tedavi

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında kanun : Kanun No: 4619 Kabul tarihi: 12/7/1944

İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında kanun : Kanun No: 4619 Kabul tarihi: 12/7/1944 hakkında kanun : Kanun No: 4619 Kabul tarihi: 12/7/1944 Madde 1 - İstanbul Yüksek Mühendis Okulu, bütün hak ve vecibeleriyle birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bu kanun hükümlerine göre teşkilatlandırılmıştır.

Detaylı

Prof.Dr Fulya Ağaoğlu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi

Prof.Dr Fulya Ağaoğlu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof.Dr Fulya Ağaoğlu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoterapi nedir? Türkiye de radyoterapinin tarihçesi RTT Derneği Kursları İyonlaştırıcı ışın kullanarak yapılan kanser tedavisidir. Hedef tümörlü

Detaylı

Meme kanseri taraması

Meme kanseri taraması Meme kanseri taraması 2016 Bevolkingsonderzoek Neden halk taraması yapılır? Meme kanseri çok sık görülür. Hollanda da yaklaşık her 8 kadından 1 i hayatında meme kanserine yakalanır. Bu kadınların çoğu

Detaylı

Meme Kanserlerinin Erken Tanısı (teşhisi) İçin Program

Meme Kanserlerinin Erken Tanısı (teşhisi) İçin Program Meme Kanserlerinin Erken Tanısı (teşhisi) İçin Program Bu yazı ile sizi meme kanserlerinin mamografi tarama (meme filmi) usulü ile erken teşhisi için aydınlatmayı ve özel bir programa davet etmeyi amaçlamaktayız.

Detaylı

İSTANBUL ÜNIVERSITESI FEN FAKÜLTESI HtDROBlOLOJl ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN, ET ve BALIK KURUMU UMUM

İSTANBUL ÜNIVERSITESI FEN FAKÜLTESI HtDROBlOLOJl ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN, ET ve BALIK KURUMU UMUM İSTANBUL ÜNIVERSITESI FEN FAKÜLTESI HtDROBlOLOJl ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN, ET ve BALIK KURUMU UMUM Kapak resmimiz, Adalar civarında gırgırlarla uskumru avlamış olan balıkçı motor ve kayıklarının,

Detaylı

Saðlýk Kuruluþlarýnda Çalýþan Hekimler ile Ýþyeri Hekimlerinin Ne Þekilde Vergilendirileceðine Ýliþk Cuma, 20 Þubat 2009

Saðlýk Kuruluþlarýnda Çalýþan Hekimler ile Ýþyeri Hekimlerinin Ne Þekilde Vergilendirileceðine Ýliþk Cuma, 20 Þubat 2009 Saðlýk Kuruluþlarýnda Çalýþan Hekimler ile Ýþyeri Hekimlerinin Ne Þekilde Vergilendirileceðine Ýliþk Cuma, 20 Þubat 2009 Taþpýnar Muhasebe Saðlýk Kuruluþlarýnda Çalýþan Hekimler ile Ýþyeri Hekimlerinin

Detaylı

CELAL ESAD ARSEVEN, BUGÜNKÜ SAHNE, HAYAT MECMUASI, C.I, S. 19, ANKARA, 7 NİSAN 1927, s. 369-371 (OSMANLICADAN ÇEVİRİ)

CELAL ESAD ARSEVEN, BUGÜNKÜ SAHNE, HAYAT MECMUASI, C.I, S. 19, ANKARA, 7 NİSAN 1927, s. 369-371 (OSMANLICADAN ÇEVİRİ) CELAL ESAD ARSEVEN, BUGÜNKÜ SAHNE, HAYAT MECMUASI, C.I, S. 19, ANKARA, 7 NİSAN 1927, s. 369-371 (OSMANLICADAN ÇEVİRİ) NAZLI MİRAÇ ÜMİT Arş. Gör., İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi

Detaylı

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ TANIM Hastanın, hekim tarafından belirlenen vücut kısımlarının filmini çeken, hastalara ışın tedavisi uygulayan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Radyoterapi teknikeri radyoloji uzman

Detaylı

221 Türkiye ile Danimarka arasında imzalanan Ticaret ve Ödeme Anlaşmalariyle eklerinin onanması hakkında Kanun

221 Türkiye ile Danimarka arasında imzalanan Ticaret ve Ödeme Anlaşmalariyle eklerinin onanması hakkında Kanun 221 Türkiye ile Danimarka arasında imzalanan Ticaret ve Ödeme Anlaşmalariyle eklerinin onanması hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâm: 3.1.1950 - Sayı: 7396) No. ~» Kabul tarihi 5484 26. XII. 1949 BlRÎNCl

Detaylı

RADYOLOJİ, RADYOM VE ELEKTRİKLE TEDAVİ MÜESSESELERİ HAKKINDA NİZAMNAME

RADYOLOJİ, RADYOM VE ELEKTRİKLE TEDAVİ MÜESSESELERİ HAKKINDA NİZAMNAME 333 RADYOLOJİ, RADYOM VE ELEKTRİKLE TEDAVİ MÜESSESELERİ HAKKINDA NİZAMNAME Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 27/4/1939, No : 2/10857 Dayandığı Kanunun Tarihi : 19/4/1937, No : 3153 Yayımlandığı R. Gazetenin

Detaylı

Sağlık Bakanlığı-Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Hizmetleri Protokolü Hakkında Genelge 2005/161

Sağlık Bakanlığı-Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Hizmetleri Protokolü Hakkında Genelge 2005/161 SAĞLIK BAKANLIĞI İLE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ARASINDA SAĞLIK HİZMETLERİNE İLİŞKİN PROTO Sağlık Bakanlığı-Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Hizmetleri Protokolü Hakkında Genelge 2005/161 TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HAKKINDA KANUN (1)

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HAKKINDA KANUN (1) MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 3458 Kabul Tarihi : 17/6/1938 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 28/6/1938 Sayı : 3945 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 19 Sayfa : 527 *

Detaylı

MEMLEKETIMIZ KOMUR ISTIHSALI ve RANDIMANLARINA BAKIŞ. MAHALLİ İDAREYE DEVLET TEŞEKKÜLLERİ: Ton olarak

MEMLEKETIMIZ KOMUR ISTIHSALI ve RANDIMANLARINA BAKIŞ. MAHALLİ İDAREYE DEVLET TEŞEKKÜLLERİ: Ton olarak 259 MEMLEKETIMIZ KOMUR ISTIHSALI ve RANDIMANLARINA BAKIŞ K. ERDEM (3 üncü sayıdan devam) b.) LİNYİT İSTİHSALİ: 1.) Devlet Teşekkülleri: Mahalli idareler ve devlet teşekküllerince çalıştırılan işletmelerdir.

Detaylı

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler Ekim 2014 Meme Kanseri Farkındalık Ayı Dünyada ve Türkiye de Meme Kanseri Tarama Programları Doç. Dr. Murat Gültekin Taranması Önerilen Kanserler Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı

Detaylı

KİŞİSEL DOZİMETRE İZLEME HİZMET ALIMINA YÖNELİK İDARİ/TEKNİK HUSUSLAR

KİŞİSEL DOZİMETRE İZLEME HİZMET ALIMINA YÖNELİK İDARİ/TEKNİK HUSUSLAR KİŞİSEL DOZİMETRE İZLEME HİZMET ALIMINA YÖNELİK İDARİ/TEKNİK HUSUSLAR 1. İşin Adı: Kişisel Dozimetre izleme Hizmeti Alımı. 2. İşin Miktarı: Kişisel Dozimetre Hizmeti 2 (iki) aylık dönemlerde bir senede

Detaylı

M. T. A. Enstitüsünde Fotogrametri

M. T. A. Enstitüsünde Fotogrametri M. T. A. Enstitüsünde Fotogrametri tatbikatı Yazan : Hidayet TURANLI Geniş mikyasta başlanılan maden araştırmaları ve jeoloji etüdleri muhtelif mikyaslarda yapılmış topografik hartalarına büyük bir ihtiyaç

Detaylı

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir.

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. 3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. Bu tarihte Fransa da mühendis Jean Rodolphe Perronet e

Detaylı

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ TEKNİSYENLERİ LİSANS VE SERTİFİKAYÖNETMELİĞİ (SHD: T-43)

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ TEKNİSYENLERİ LİSANS VE SERTİFİKAYÖNETMELİĞİ (SHD: T-43) ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ TEKNİSYENLERİ LİSANS VE SERTİFİKAYÖNETMELİĞİ (SHD: T-43) (Bu metin 10 Ocak 1972 tarih ve 14068 sayılı Resmi Gazete'de neşrolunmuştur.) GENEL HÜKÜMLER Madde

Detaylı

TEŞKİLATLANMA VE KOLLEKTİF MÜZAKERE HAKKI PRENSİPLERİNİN UYGULANMASINA MÜTEALLİK SÖZLEŞME

TEŞKİLATLANMA VE KOLLEKTİF MÜZAKERE HAKKI PRENSİPLERİNİN UYGULANMASINA MÜTEALLİK SÖZLEŞME TEŞKİLATLANMA VE KOLLEKTİF MÜZAKERE HAKKI PRENSİPLERİNİN UYGULANMASINA MÜTEALLİK SÖZLEŞME Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. ILO Kabul Tarihi: 18 Haziran 1949 Kanun Tarih

Detaylı

Dünya'nın ilk. çift-infrared kameralı klinik meme görüntüleme cihazı

Dünya'nın ilk. çift-infrared kameralı klinik meme görüntüleme cihazı Meme Kanseri kadınlarda kansere bağlı ölümlerin başta gelen nedenidir. Vakaların çoğu hayatta kalanlar ile geç evrelerde tespit edilir.'' Ama artık değil! NoTouch BreastScan var!' FDA Onaylı Temassız &

Detaylı

TEBLİĞ. 2. Büyükşehir Belediyelerinin Bulunduğu İllerde Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtlara İlişkin Yapılacak İşlemler

TEBLİĞ. 2. Büyükşehir Belediyelerinin Bulunduğu İllerde Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtlara İlişkin Yapılacak İşlemler 8 Nisan 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28966 Maliye Bakanlığından: TEBLİĞ MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 44) 18/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: 03.02.1984 Resmi Gazete Sayısı: 18301) BÖLÜM 1 Kuruluş, Kapsam ve Tanımlar Kuruluş

Detaylı

DERNEKLERi FEDERASYONU

DERNEKLERi FEDERASYONU AiLE HEKiMLERi DERNEKLERi FEDERASYONU İçindekiler: Askerlik Muayeneleri Portör Muayeneleri AHEF Sağlık Raporu Talepleri ilgili görüş Sayı: 124 Tarih: 04.07.2012 Konu: Askerlik Muayeneleri SAĞLIK BAKANLIĞI

Detaylı

BASIN KARTI SAHİBİ BASIN MENSUPLARININ HİZMET DAMGALI PASAPORT BAŞVURULARINDA UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE

BASIN KARTI SAHİBİ BASIN MENSUPLARININ HİZMET DAMGALI PASAPORT BAŞVURULARINDA UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE BASIN KARTI SAHİBİ BASIN MENSUPLARININ HİZMET DAMGALI PASAPORT BAŞVURULARINDA UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

GİBİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM : TİCARİ HESAP A. YÜZDE HESAPLARI 3

GİBİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM : TİCARİ HESAP A. YÜZDE HESAPLARI 3 İ Ç İ N D E K İ L E R - Sahife GİBİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM : TİCARİ HESAP S A. YÜZDE HESAPLARI 3 I. Adi yüzde hesabı 3 1.f Yüzde tutarının hesaplanması 4 2.) Yüzde nisbetinin hesaplanması 6 3.) Esas tutarın

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/38 TARİH: 13.07.2010

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/38 TARİH: 13.07.2010 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/38 TARİH: 13.07.2010 KONU Amortisman Oranlarına Değişiklik Ve İlaveler Yapan 399 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı. Maliye Bakanlığınca 8/7/2010 tarihinde 27635

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#5 KONU: - İşveren sorumlulukları ve Adli süreç - Cezai Sorumluluklar ve Hükümler - Hukuki sorumluluklar ve Sonuçları Yrd. Doç.Dr.

Detaylı

BİLGİ TOPLAMA FORMU KULLANIM BİLGİLERİ

BİLGİ TOPLAMA FORMU KULLANIM BİLGİLERİ BİLGİ TOPLAMA FORMU KULLANIM BİLGİLERİ 1-SİSTEME GİRİŞ Tarafınıza verilmiş olan ÇKYS şifresi ile giriş yapılmalıdır. Açılan bölümden şekil de görüldüğü gibi İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi, altta açılan

Detaylı

GENEL İLKELER (16.10.2012 tarihinde kontrol edildi.)

GENEL İLKELER (16.10.2012 tarihinde kontrol edildi.) GENEL İLKELER (16.10.2012 tarihinde kontrol edildi.) 1- a) Küçük ameliyatlar: 149 birim'e kadar olanlardır. b) Orta ameliyatlar: 150-299 birim olanlardır. c) Büyük ameliyatlar: 300-499 birim olanlardır.

Detaylı

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun - 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun (Resmî Gazele ile neşir ve ilâm : 24/V/9S3 - Sayı : 2409) No. Kabul tarihi 23 - V -933 BÎRİNCİ MADDE İstatistik umum müdürlüğü; umum müdürlük, müşavirlik,

Detaylı

Madde 3 - Bu yönetmelik 3516 Say l Ölçüler ve Ayar Kanunu'nun 9 uncu maddesi gere ince haz rlanm t r.

Madde 3 - Bu yönetmelik 3516 Say l Ölçüler ve Ayar Kanunu'nun 9 uncu maddesi gere ince haz rlanm t r. ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLER MUAYENE YÖNETMEL Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeli i Resmi Gazete Tarihi: 24/07/1994 Resmi Gazete Say s : 22000 Sanayi ve Ticaret Bakanl ndan : B R NC KISIM : Genel Hükümler

Detaylı

SULAR HAKKINDA KANUN (1)

SULAR HAKKINDA KANUN (1) 661 SULAR HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 831 Kabul Tarihi : 28/4/1926 Yayımlandığı R.Gazete : Tarihi : 10/5/1926 Sayı : 368 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 887 * * * Bu Kanun ile

Detaylı

TÜRKİYE MADENCİLİK FAALİYETİ

TÜRKİYE MADENCİLİK FAALİYETİ TÜRKİYE MADENCİLİK FAALİYETİ Bu sene içinde Türkiye'de başlıca maden işletmelerinde istihsâlin arttırılması- için, yapılan çalışmalar ve elde edilen istihsaller aşağıda, memleket ekonomisindeki tesirleri

Detaylı

Elektrikli Devrilir Kay.Kaz.

Elektrikli Devrilir Kay.Kaz. Electrolux THERMALINE otel, i yeri yemekhaneleri, hastane, merkezi mutfaklar ve havaalanı mutfakları gibi kurumsal mutfakların a ır i gereksinimleri için tasarlanmı tır. Ekipman serisi geni seçenekler

Detaylı

Emniyet teşkftât fomm&nmbazimaddelerinin değiştirilmesi hakkında kanun lâyihası ve Dahiliye ve Bütçe encümenleri fhaübataları (1/1048)

Emniyet teşkftât fomm&nmbazimaddelerinin değiştirilmesi hakkında kanun lâyihası ve Dahiliye ve Bütçe encümenleri fhaübataları (1/1048) 3.Sayısı: 7 Emniyet teşkftât fomm&nmbazimaddelerinin değiştirilmesi hakkında kanun lâyihası ve Dahiliye ve Bütçe encümenleri fhaübataları (/048) T. 0. Başvekalet Kararlar müdürlüğü Mayı : 6'/mo Büyük Mîllet

Detaylı

Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtların Teslimine İlişkin Genel Tebliğ Resmi Gazete de Yayımlandı. DUYURU NO:2014/25

Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtların Teslimine İlişkin Genel Tebliğ Resmi Gazete de Yayımlandı. DUYURU NO:2014/25 İstanbul, 08.04.2014 Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtların Teslimine İlişkin Genel Tebliğ Resmi Gazete de Yayımlandı. DUYURU NO:2014/25 08.04.2014 tarih ve 28966 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

Dönem : 1 Toplası* : 6 CUMHURİYET SENATOSU S. Sayısı : (Not : Millet Meclisi S. Sayısı : 242)

Dönem : 1 Toplası* : 6 CUMHURİYET SENATOSU S. Sayısı : (Not : Millet Meclisi S. Sayısı : 242) Dönem : Toplası* : 6 CUMHURİYET SENATOSU S. Sayısı : Vakıflar Genel Müdürlüğü görev ve kuruluşu hakkındaki Kanuna bir ek ve bir geçici madde eklenmesine ve bu kanuna bağlı () sayılı cetvelde değişiklik

Detaylı

Meme Kanserlerinin Erken Tan s (te hisi) çin Program

Meme Kanserlerinin Erken Tan s (te hisi) çin Program Meme Kanserlerinin Erken Tan s (te hisi) çin Program Bu yaz ile sizi meme kanserlerinin mamografi tarama (meme filmi) usulü ile erken te hisi için ayd nlatmay ve özel bir programa davet etmeyi amaçlamaktay

Detaylı

Tanımlar Madde 3. Madde 4. Madde 5. Genel İlkeler ve Uygulama Esasları Madde 6. Madde 7. Madde 8.

Tanımlar Madde 3. Madde 4. Madde 5. Genel İlkeler ve Uygulama Esasları Madde 6. Madde 7. Madde 8. T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ MESAİ DIŞI ÖĞRETİM ÜYESİ SAĞLIK HİZMETLERİ İLAVE ÜCRET UYGULAMA YÖNERGESİ (Senato: 09.12.2015-2015/17 Sayılı - 26 Numaralı

Detaylı

Dr. İsmet Turanlı. Köln

Dr. İsmet Turanlı. Köln Dr. İsmet Turanlı Köln Fertilite bozukluklarında Psikosomatik yönden diagnoz ve tedavi Fertilite bozukluğu olan hastalara prensip olarak BİO-PSİKO-SOSYAL dimensiyonda yaklaşmak lazımdır. Lüzumlu diyagnostik:

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ HAKKINDA KARŞILAŞTIRMALI BİLGİ NOTU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ HAKKINDA KARŞILAŞTIRMALI BİLGİ NOTU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ HAKKINDA KARŞILAŞTIRMALI BİLGİ NOTU YENİ HALİ RG Tarih :25.07.2014; Sayı : 29071 ESKİ HALİ AÇIKLAMA MADDE 5-Aynı Tebliğin

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI KADROSU HİZMET ŞEMASI MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI KADROSU Kadro Adı : Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Kadro Sayısı : 2 I.GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Teknik yönden ilgili Klinik Şefine,

Detaylı

BARKOD İLE ARAMA JENERİK İLE ARAMA İSTEK GÖNDERME İŞLEMİ TAMAMLAMA İSTEK YAPARKEN MİKTAR VE BİRİM FİYATA DİKKAT İSTEK GÖNDERİLEN HASTANE BİLGİLERİNİ GÖRME GİDEN TALEP- DEĞERLENDİRİLMEMİŞ OLANLAR GÖNDERMİŞ

Detaylı

T C SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü. Sayı : B.13.2.SGK.0.11.07.00/953-14.909.589 13/11/2009 GENELGE 2009/ 136

T C SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü. Sayı : B.13.2.SGK.0.11.07.00/953-14.909.589 13/11/2009 GENELGE 2009/ 136 Sayı : B.13.2.SGK.0.11.07.00/953-14.909.589 13/11/2009 Konu: Dosya Düzeni GENELGE 2009/ 136 Sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezleri bünyesinde Kurumumuz sigortalıları ve hak sahiplerinin

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ Yön. No: 18 Yür.Tarihi: 01.01.2007 Değ.Tarihi: / /200. Değ.No: 0. Sayfa:0/11 DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 SAYI : B.11.2.DHM.0.10.04.00/ KONU : Ambulans Kullanma

Detaylı

Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi

Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi Radyoloji ünitelerinin düzenlenmesi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı Verimli ve ekonomik çalışma için temel koşullardan biri iyi düzenlenmiş ünitelerdir. Yeni bir departmanın dizaynı, inşaat yapımından uzun zaman

Detaylı

GENELGE 2005/161. Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR Bakan a. Müsteşar. EK:6 sayfa (Protokol) DAĞITIM

GENELGE 2005/161. Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR Bakan a. Müsteşar. EK:6 sayfa (Protokol) DAĞITIM T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı :B100THG0740007 Konu :Sağlık Bakanlığı-Türk Silahlı Kuvvetleri 21.10.2005*20191 Sağlık Hizmetleri Protokolü GENELGE 2005/161 Sağlık giderleri

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır MİLLETLERARASI ANDLAŞMALAR

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır MİLLETLERARASI ANDLAŞMALAR T.C. Resmî Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır 16 Mayıs 2013 PERŞEMBE Sayı : 28649 YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ MİLLETLERARASI ANDLAŞMALAR Karar Sayısı : 2013/4631

Detaylı

yargýtay kararlarý T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ YARGITAY ÝLAMI ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04.

yargýtay kararlarý T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ YARGITAY ÝLAMI ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04. yargýtay kararlarý ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04.2002 : ÝÞVERENÝN HÝZMET AKDÝNÝ HAKLI NEDENLE FESHÝ Grev devam ettiði sýrada davacýnýn iþyerine gelen servis aracýna girerek,

Detaylı

1.0 AMAÇ: Mardin Devlet Hastanesi Görüntüleme Hizmetleri Bölümünün genel işleyişinin tanımlanmasını sağlamak.

1.0 AMAÇ: Mardin Devlet Hastanesi Görüntüleme Hizmetleri Bölümünün genel işleyişinin tanımlanmasını sağlamak. 1.0 AMAÇ: Mardin Devlet Hastanesi Görüntüleme Hizmetleri Bölümünün genel işleyişinin tanımlanmasını sağlamak. 2.0 KAPSAM: Mardin Devlet Hastanesi Görüntüleme Hizmetlerini kapsar. 3.0 SORUMLULAR: Başhekim

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

Halk arasında haciz işlemleriyle ilgili merak edilen başlıca konulardan biridir.

Halk arasında haciz işlemleriyle ilgili merak edilen başlıca konulardan biridir. Halk arasında haciz işlemleriyle ilgili merak edilen başlıca konulardan biridir. İCRA İFLAS KANUNU ilgili maddelerinde hangi malların haciz edilemeyeceği açıkca belirtmiştir. Bunun dışında kalan ve maddi

Detaylı

HAYVAN HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ

HAYVAN HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ HAYVAN HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 21/12/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28149 Personel Hastanenin veteriner hekim kadrosu biri sorumlu yönetici Birisi uzman olmak üzere en az beş veteriner

Detaylı

GRUP: 3113 SEBZE VE MEYVE İŞLEME SANAYİ

GRUP: 3113 SEBZE VE MEYVE İŞLEME SANAYİ GRUP: 3113 SEBZE VE MEYVE İŞLEME SANAYİ 1- SEBZE VE MEYVE KONSERVE FABRİKALARI Sebze ve meyve işleyen fabrikalara, Marmara mıntıkasında 140 gün ve diğer mıntıkalarda 120 gün kampanya süresi kabul edilir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER: Birinci bölüm DIŞ TİCARET SİYASETİ

İÇİNDEKİLER: Birinci bölüm DIŞ TİCARET SİYASETİ İÇİNDEKİLER: Birinci bölüm DIŞ TİCARET SİYASETİ 1) Cihan ekonomisinin gelişmesi 1 2) Emperyalizm 11 3) Türkiyenin dış ticareti 14 4) Ticaret ve ödeme bilânçoları 18 5) Dış ticaret kuramları 27 a) Ricardo

Detaylı

Y A YA Senelerinde Türkiye Dış Ticareti

Y A YA Senelerinde Türkiye Dış Ticareti Y A YA 1939-1940 Senelerinde Türkiye Dış Ticareti Prof. Dr. F. Y a z a n : NEUMARK l 1938 senesinde dış ticareti gözden geçirirken (ayni mecmuanın birinci cildinde 89 uncu sayfadan itibaren neşredilmiş

Detaylı

10 15 dakika 4. Askeri Personel İçin sevk kağıdı 5. Banka Çalışları İçin Sevk Kağıdı

10 15 dakika 4. Askeri Personel İçin sevk kağıdı 5. Banka Çalışları İçin Sevk Kağıdı 1 Yatış İşlemleri 1. Yatış kararı/dr. tarafından verilen yatış kağıdı 2.TC Numaralı Nüfus Kağıdı 3. Yeşil Kartlı Hastalar İçin Sevk Kağıdı 10 15 dakika 4. Askeri Personel İçin sevk kağıdı 5. Banka Çalışları

Detaylı

HALKIN DOKTORLARINDAN KORKUYORLAR

HALKIN DOKTORLARINDAN KORKUYORLAR BALIKESİR - 30.09.2014 HALKIN DOKTORLARINDAN KORKUYORLAR Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Gündoğdu, Ankara ve Hatay Tabip odaları üyelerinin Gezi Parkı olayları sürecinde hukuka aykırı

Detaylı

KRONİK 1957 YILI MEVZUATI [*]

KRONİK 1957 YILI MEVZUATI [*] KRONİK! 1957 yılı mevzuatı; II. Mahkeme içtihatları; m. Eser tahlil ve tenkitleri. 1 1957 YILI MEVZUATI [*] (l/vti/1957 31/XII/1957) A) Kanunlar; B) T.B.M.M. kararları; C) Tefsirler; D) Nizamnameler; E)

Detaylı

2 Ekim 2014 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 29137 TEBLİĞ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

2 Ekim 2014 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 29137 TEBLİĞ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 2 Ekim 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29137 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE İLE İLGİLİ UYGULAMALARA İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Ama

Detaylı

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU Ortaklığın Ünvanı/Ortakların Adı : Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. Adresi : Ömerbey Mah. Bursa Asfaltı Cad. No:51, Mudanya / Bursa Telefon / Faks : (0224) 270 30 00 / (0224)

Detaylı

YÖNETMELİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK 1. 30 Aralık 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27448 YÖNETMELİK Çevre ve Orman (Şehircilik) Bakanlığından: ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; 18/7/1997

Detaylı