MUDDYWATER / PROXYRAT SİSTEM SIKILAŞTIRMA ÖNERİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MUDDYWATER / PROXYRAT SİSTEM SIKILAŞTIRMA ÖNERİLERİ"

Transkript

1 MUDDYWATER / PROXYRAT SİSTEM SIKILAŞTIRMA ÖNERİLERİ MUDDYWATER / PROXYRAT ZARARLI YAZILIMI İÇİN SON KULLANICI VE SUNUCU SİSTEMLERİNDE UYGULANACAK SIKILAŞTIRMA ÖNERİLERİ Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Adres: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Binası Eskişehir Yolu 10.Km No:276 Çankaya/Ankara Telefon Numarası: Fax: iletisim@usom.gov.tr

2 AÇIKLAMA... 2 ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Ofis Dokümanları Üzerinde Makroların Kapatılması a. Yerel Sistem Üzerinde Makroların Kapatılması b. Domainde Grup Politikası Üzerinde Makroların Kapatılması Powershell in Kapatılması a. Yerel Sistem Üzerinde Powershell in Kapatılması b. Domainde Grup Politikası Üzerinde Powershell in Kapatılması Komut İstemcisinin (cmd) Kapatılması a. Yerel Sistem Üzerinde Komut İstemcisinin Kapatılması b. Domainde Grup Politikası Üzerinde Komut İstemcisinin Kapatılması... 18

3 AÇIKLAMA Son zamanlarda ofis dokümanlarını kullanarak devlet kurumlarını hedef alan siber saldırılar yapılmaktadır. Ofis dokümanının içerisinde yer alan makroların çalıştırılması ile zararlı yazılım sistemlere bulaşmakta ve daha sonrasında zararlı aktivitelerine devam etmektedir. Aşağıda belirtilen zararlı yazılımın analiz ve aksiyon raporlarında ilgili zararlılara ait bilgiler bulunmaktadır: Rapor Adı: Yayınlanma Tarihi ProxyRat_APT_Analiz_Raporu_v Tehdit Analiz Raporu - MuddyWater Kampanyası Zararlı Yazılım Aksiyon Planı - MuddyWater ProxyRAT v İlgili zararlı yazılımlar ile devam eden siber saldırıları önlemek adına sıkılaştırma önerileri aşağıda verilmektedir. Bu sıkılaştırma önerileri üç ana başlık içerisinde toplanmaktadır: 1. Ofis dokümanlarında makro özelliğinin kapatılması 2. Powershell kullanımının kapatılması 3. Komut istemci (cmd) kullanımının kapatılması 1. Ofis Dokümanlarında Makro Özelliğinin Kapatılması Zararlı yazılım özellikle makro üzerinden yayılmaktadır. Birinci madde olan ofis dokümanlarının makro özelliğinin nasıl kapatılacağı; Yerel yetkiye sahip bir kullanıcı tarafından Ofis uygulamaları (Word, Excel, PowerPoint) üzerinden kapatma Yerel sistem üzerinde yönetici seviyesindeki bir kullanıcı tarafından yerel grup politikası (local group policy) ile kapatma Aktif dizin yöneticileri (domain admin) tarafından grup politikaları (group policy) ile kapatma başlıkları ekran görüntüleri ile adım adım anlatılmaktadır.

4 2. Powershell Kullanımının Kapatılması HİZMETE ÖZEL Makronun olmadığı durumlarda farklı yöntemler izleyen zararlı için ikinci madde olan powershell kullanımının kapatılması gerekmektedir. Bu nedenle ilgili sıkılaştırma önerisinde; Yerel sistem üzerinde yönetici seviyesindeki bir kullanıcı tarafından yerel grup politikası (local group policy) ile kapatma Aktif dizin yöneticileri (domain admin) tarafından grup politikaları (group policy) ile kapatma başlıkları ekran görüntüleri ile adım adım anlatılmaktadır. 3. Komut İstemci (cmd) Kullanımının Kapatılması Son olarak saldırı yüzeyini azaltmak için komut istemci özelliğinin kapatılması tavsiye edilmektedir. Bu nedenle ilgili sıkılaştırma önerisinde; Yerel sistem üzerinde yönetici seviyesindeki bir kullanıcı tarafından yerel grup politikası (local group policy) ile kapatma Aktif dizin yöneticileri (domain admin) tarafından grup politikaları (group policy) ile kapatma başlıkları ekran görüntüleri ile adım adım anlatılmaktadır. Aşağıda belirtilen maddeler öneri mahiyetindedir. Bunların haricinde alınması gereken diğer bütün tedbirler kurumunuzun sorumluluğundadır.

5 ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER HİZMETE ÖZEL 1. Ofis Dokümanları Üzerinde Makroların Kapatılması Zararlı yazılımın sisteme buluşmasını engellemeye yönelik en önemli adım olan makroların ofis dokümanları üzerinde kullanımının engellenmesi sağlanmalıdır. Eğer ofis dokümanlarında makro kullanımına gereksinim varsa bu internet bağlantısı olmayan, iç ağdan yalıtılmış bir şekilde sağlanmalıdır. Word, Excel ve PowerPoint uygulamaları üzerinden makroları manuel olarak devre dışı bırakmak için: File > Options > Trust Center > Trust Center Settings > Macro Settings > Disable all macros without notification

6

7 Yukarıda belirtilen çözüm önerisi ilgili ofis uygulamaları için zararlı makro içeren ofis dokümanlarının sistem üzerinde çalışmasını engelleyebilir fakat standart yetkiye sahip bir kullanıcı dahi istemesi durumunda bu ayarı değiştirerek zararlı kod içeren ofis dokümanının çalışmasını sağlayabilir. Daha efektif bir çözüm için lokal sistem üzerinde Local Group Policy Editor ve etki alanı üzerinde Group Policy Management Editor üzerinden ofis dokümanlarının ayarları merkezi olarak yönetilebilir. Bu sayede standart yetkiye sahip kullanıcıların da yapılan ayarları değiştirmesinin önüne geçilerek zararlı kod içeren makroların ofis dokümanları üzerinden çalışması engellenebilir. Hem yerel sistem hem de etki alanı için yapılması gereken işlemler aşağıda belirtilmiştir.

8 1.a. Yerel Sistem Üzerinde Makroların Kapatılması Test sırasında kullanılan işletim sistemleri ve ofis sürümü: İstemci: Ofis Sürümü: Windows 7 Professional x64 Microsoft Office 2013 x64 Yerel sistem üzerinde bulunan kullanıcıların ofis dokümanlarını merkezi olarak yönetebilmek için ilgili yönetimsel şablonların Microsoft un sitesinden indirilmesi gerekmektedir. Test sırasında kullanılan Ofis sürümü 2013 olduğu için ilgili şablonlar aşağıdaki adresten indirilmiştir. Diğer Ofis sürümleri için ilgili şablonlar aşağıdaki adreslerden indirilebilir. Microsoft Office 2010 Administrative Template: Microsoft Office 2016 Administrative Template:

9 İndirilen kurulum dosyası yerel sistem üzerinde çalıştırıldığında belirtilen dizine admin ve admx olmak üzere iki adet dizin oluşturmaktadır. admx klasörü içerisinde bulunan excel15.admx, ppt15.admx ve word15.admx dosyaları C:\Windows\PolicyDefinition\ dizini altına kopyalanmalıdır.

10 Yine admx klasöründeki en-us dil klasörü içerisinde bulunan excel15.adml, ppt15.adml ve word15.adml dosyaları C:\Windows\PolicyDefinition\en-US klasörü altına kopyalanmalıdır. Yerel grup politika editörü üzerinde User Configuration\Administrative Templates seçeneği altında sistem üzerinde yüklenen yönetimsel şablonlar görülmektedir. Bu noktada editör üzerinde aşağıdaki işlemler uygulanır. Microsoft Word/Excel/PowerPoint 2013\Word/Excel/PowerPoint Options\Security\Trust Center seçilir ve sağda bulunan ayarlar içerisinde VBA Macro Notification Settings ayarı Disable all without notification seçeneği seçilerek etkin duruma getirilir. Block macros from running in Office files from the Internet ayarı etkin duruma getirilir.

11 Yapılan değişiklikler doğrultusunda son olarak makro içeren bir ofis dokümanı çalıştırılmak istendiğinde makronun çalışmadığı görülmektedir. Ayrıca kullanıcı ofis dokümanları üzerinde makro ayarlarını değiştirmek istese de başarılı olamamaktadır.

12 1.b. Domainde Grup Politikası Üzerinde Makroların Kapatılması Test sırasında kullanılan işletim sistemleri ve ofis sürümü: Etki Alanı Sunucusu: Windows Server 2012 R2 x64 İstemci: Ofis Sürümü: Windows 7 Professional x64 Microsoft Office 2013 x64 Etki alanında ofis dokümanlarını merkezi olarak yönetebilmek için ilgili yönetimsel şablonların Microsoft un sitesinden indirilmesi gerekmektedir. Test sırasında kullanılan Ofis sürümü 2013 olduğu için ilgili şablonlar aşağıdaki adresten indirilmiştir. Diğer Ofis sürümleri için ilgili şablonlar aşağıdaki adreslerden indirilebilir. Microsoft Office 2010 Administrative Template: Microsoft Office 2016 Administrative Template: İndirilen kurulum dosyası etki alanı sunucusu üzerinde çalıştırıldığında belirtilen dizine admin ve admx olmak üzere iki adet dizin oluşturmaktadır. admx klasörü içerisinde bulunan excel15.admx, ppt15.admx ve word15.admx dosyaları C:\Windows\PolicyDefinition\ dizini altına kopyalanmalıdır.

13 Yine admx klasöründeki en-us dil klasörü içerisinde bulunan excel15.adml, ppt15.adml ve word15.adml dosyaları C:\Windows\PolicyDefinition\en-US klasörü altına kopyalanmalıdır.

14 Grup politikası yönetim editörü üzerinde User Configuration\Policies\Administrative Templates seçeneği altında sistem üzerinde yüklenen yönetimsel şablonlar görülmektedir. Bu noktada editör üzerinde aşağıdaki işlemler uygulanır. Microsoft Word/Excel/PowerPoint 2013\Word/Excel/PowerPoint Options\Security\Trust Center seçilir ve sağda bulunan ayarlar içerisinde VBA Macro Notification Settings ayarı Disable all without notification seçeneği seçilerek etkin duruma getirilir. Block macros from running in Office files from the Internet ayarı etkin duruma getirilir.

15 Yapılan değişiklikler doğrultusunda son olarak makro içeren bir ofis dokümanı çalıştırılmak istendiğinde makronun çalışmadığı görülmektedir. Ayrıca kullanıcı ofis dokümanları üzerinde makro ayarlarını değiştirmek istese de başarılı olamamaktadır. Not: Dokümanda zararlı yazılımların en çok kullandığı ofis uygulamaları Word, Excel ve PowerPoint olduğu için bu uygulamaların yerel ve etki alanı grup politikaları üzerinden yönetimi anlatılmıştır. Maksimum seviye güvenlik için kurum içerisinde kullanılan tüm ofis dokümanları üzerinde ilgili ayarların yapılması önerilmektedir.

16 2. Powershell in Kapatılması Makronun olmadığı durumlarda farklı yöntemler izleyen zararlı için ikinci madde olan powershell kullanımının kapatılması gerekmektedir. 2.a. Yerel Sistem Üzerinde Powershell in Kapatılması Test sırasında kullanılan işletim sistemi: Windows 7 Professional x64 Powershell i yerel grup politika editörü üzerinde kapatmak için: User Configuration\Administrative Templates\System\ sağ tarafta bulunan ayarlar bölümündeki Don t run specified Windows applications seçeneği etkin duruma getirilir ve altta bulunan List of disallowed applications bölümüne powershell.exe değeri yazılarak kaydedilir.

17 2.b. Domainde Grup Politikası Üzerinde Powershell in Kapatılması Test sırasında kullanılan işletim sistemleri ve ofis sürümü: İstemci: Windows 7 Professional x64 Etki Alanı Sunucusu: Windows Server 2012 R2 x64 Powershell i grup politikası yönetim editörü üzerinden kapatmak için: User Configuration\Policies\Administrative Templates\System\ sağ tarafta bulunan ayarlar bölümündeki Don t run specified Windows applications seçeneği etkin duruma getirilir ve altta bulunan List of disallowed applications bölümüne powershell.exe değeri yazılarak kaydedilir.

18 3. Komut İstemcisinin (cmd) Kapatılması Saldırı yüzeyini azaltmak için komut istemci özelliğinin kapatılması tavsiye edilmektedir. 3.a. Yerel Sistem Üzerinde Komut İstemcisinin Kapatılması Test sırasında kullanılan işletim sistemi: Windows 7 Professional x64 Komut istemcisini yerel grup politika editörü üzerinde kapatmak için: User Configuration\Administrative Templates\System\ sağ tarafta bulunan ayarlar bölümündeki Prevent access to the command prompt seçeneği etkin duruma getirilir.

19 3.b. Domainde Grup Politikası Üzerinde Komut İstemcisinin Kapatılması Test sırasında kullanılan işletim sistemleri ve ofis sürümü: İstemci: Windows 7 Professional x64 Etki Alanı Sunucusu: Windows Server 2012 R2 x64 Komut istemcisini grup politikası yönetim editörü üzerinden kapatmak için: User Configuration\Policies\Administrative Templates\System\ sağ tarafta bulunan ayarlar bölümündeki Prevent access to the command prompt seçeneği etkin duruma getirilir.

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE Türkiye, finansal amaçlı yapılan saldırıların yanı sıra konumu itibariyle Siber Espiyonaj faaliyetlerinin de hedefi oluyor. Özellikle bölgesel dinamiklerin ve politik

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü Checkpoint Endpoint VPN Client SSL-VPN Kurulum Dökümanı 2 İçerik 1 Giriş... 3 1.1 Dökümanın amacı... 3 1.2 Platform Destek... 3 2 Kurulum aşamasında yapılması gerekenler...

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8 EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları İçerik 1 Giriş... 3 2 Oturum aç... 3 3 Download... 4 4 Son kullanıcı dosyası oluşturma... 4 2 1 Giriş ÖNEMLİ: EndNote

Detaylı

SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu

SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu Bu dokümanda Sql2005 kurulumlarını kolaylaştırmak ve Netsis standartlarına uygun kurulumlar gerçekleştirmek için geliştirilen SoSv2 uygulamasının kullanımı anlatılmıştır.

Detaylı

Trickbot Zararlı Yazılımı İnceleme Raporu

Trickbot Zararlı Yazılımı İnceleme Raporu Trickbot ı İnceleme Raporu trickbot.exe isimli Trojan yazılımı son yıllarda sürekli geliştirilen ve yeni yetenekleri ile karşımıza çıkan bir zararlı yazılımdır. Zararlı olarak çalışma yöntemi Trojan olması

Detaylı

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA Osman PAMUK Ġçerik Giriş Örnek Zararlı Yazılımlar Conficker Stuxnet Önemli zararlı yazılım sızma noktaları ve korunma yöntemleri Taşınabilir

Detaylı

EFe Event Management System

EFe Event Management System EFe Event Management System Kurulum Dökümanı Efe Event Management System V.0.5 Yazan Açıklama Tarih Aykut Güven EFEM İlk Versiyon 24.01.2018 İÇİNDEKİLER Ön Gereksinimler... 3 Tavsiye edilen konfigürasyon...

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Bu makalede sizlere Security Configuration Wizard kullanımını, bu tool sunucunun nasıl daha güvenli hale getirildiğini ve bu tool ile hazırlanan xml

Detaylı

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan Lisans Sunucusu Kurulumu bahsedecektir. Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan V-Ray in bazı dağıtımlarında V-Ray License Server uygulamasını kuruludur. Yine de V- Ray

Detaylı

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-053 0 03.01.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 03.01.2012 TALM-001-053 03.01.2012 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 EXCHANGE SERVER 1 Geçmiş Sürümler ve Geleceği 2 Exchange Server 2016 ile Gelen Yenilikler 4 İstemci Tarafındaki Yenilikler 5 Birlikte Çalışma Şekilleri 6 Mapi Over HTTP 7

Detaylı

Defterdar Teknik Doküman

Defterdar Teknik Doküman EYLÜL 2014 sürüm 1.0 İzibiz Bilgi Teknolojileri A.Ş. Tel: 0 850 811 11 99 satis@izibiz.com.tr www.izibiz.com.tr İçindekiler 1 GİRİŞ... 1 1.1... Kapsamı ve Amacı... 1 1.2... Genel Bakış... 1 2 DEFTERDAR

Detaylı

Dil değiştiği andan itibaren bilgisayar yeniden başlatılmalıdır.

Dil değiştiği andan itibaren bilgisayar yeniden başlatılmalıdır. BAŞLARKEN Mac OS 10.9 ve üzeri sürümleri Java 6 ile çalışmamaktadır. Daha önceki sürümlerde Java, Apple firması tarafından sağlanmaktaydı. Fakat Java 7 ve üzeri sürümlerde sağlayıcı Apple değildir ve bu

Detaylı

Cyberoam Single Sing On İle

Cyberoam Single Sing On İle Cyberoam Single Sing On İle Active Directory Konfigürasyonu Cyberoam üzerinde bu konfigurasyonunun yapılmasının amacı DC üzerinde bulunan son kullanıcı ve grupların hepsini Cyberoam üzerine alıp yönetebilmektir.

Detaylı

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır;

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır; KABLOLU AĞLAR SWITCH AYARLARI 1.1. Switch konfigürasyonuna başlamadan önce, herhangi olumsuz bir duruma karşın switch konfigürasyonunun yedeği alınması önerilmektedir. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini

Detaylı

Mpuantor 2.7 Client Kurulumu

Mpuantor 2.7 Client Kurulumu Mikado Puantör 2.7 Mpuantor 2.7 Client Kurulumu 10.10.2014 Ümit Dinçer 2014,. Tüm Hakları Saklıdır. Mpuantor 2.7 Client Kurulumu i İ Ç İ N D E K İ L E R Mpuantor Yedekleme... 1 Mpuantor yedeklemesi...

Detaylı

FortiGate Sertifika Yönetimi. v4.00-build0637-2013/02

FortiGate Sertifika Yönetimi. v4.00-build0637-2013/02 Sertifika Yönetimi v4.00-build0637-2013/02 0 FortiGate (Admin Web Erişimi) Sertifikalı Erişim Datasheet FortiGate Cihazında Sertifika İsteği Oluşturmak FortiGate cihazınızın web arayüzünden System > Certificates

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

GĐRĐŞ. 1 Nisan 2009 tarihinde BDP programının yeni bir sürümü yayınlanmış ve bu sürümde yapılan değişikliklere

GĐRĐŞ. 1 Nisan 2009 tarihinde BDP programının yeni bir sürümü yayınlanmış ve bu sürümde yapılan değişikliklere e-bildirge Versiyon : Yakamoz 3.6.7.7 ve Genel Muhasebe 3.6.7.8 İlgili Programlar : Yakamoz ve üstü ticari paketler & Genel Muhasebe Tarih : 02.04.2009 Doküman Seviyesi (1 5) : 3 (Tecrübeli Kullanıcı)

Detaylı

Module 2 Managing User And Computer accounts

Module 2 Managing User And Computer accounts 16 Creating Users Accounts With Command ( Komutla Kullanıcı Hesabı Oluşturma ) Organization Unit i komutla oluşturmak istersek aşağıda bulunan şekildeki yönergeleri takip ediyoruz. Module 2 Managing User

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

Microsoft Visual Basic kullanarak makro oluşturma

Microsoft Visual Basic kullanarak makro oluşturma A B C D E 1 makro ogreniyorum Aktueryal Yazılımlar AKT 305 2 3 40 65 80 Microsoft Visual Basic kullanarak makro oluşturma 1. Yukarıda şu anda sizin için anlamsız gözüken hücre değerlerini silmeyiniz. Bu

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. GOWeb programının çalıştırılabilmesi için sırasıyla aşağıdaki servis ve programların ilgili makinada kurulu olması gerekmektedir.

DESTEK DOKÜMANI. GOWeb programının çalıştırılabilmesi için sırasıyla aşağıdaki servis ve programların ilgili makinada kurulu olması gerekmektedir. Bölüm GOWeb programının çalıştırılabilmesi için sırasıyla aşağıdaki servis ve programların ilgili makinada kurulu olması gerekmektedir. IIS (Internet Information Services) DotNetFramework.2.0 GOWeb programı

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

Program istasyon yaratırken onunla aynı isimde bir dizin yaratır ve bu dizinin içine çalışması için gerekli dosyları kopyalar:

Program istasyon yaratırken onunla aynı isimde bir dizin yaratır ve bu dizinin içine çalışması için gerekli dosyları kopyalar: WEATHERLINK VERİ YÜKLEME AYARLARI Hazırlık... 1 Veri sayfası şablonunun hazırlanması... 1 Yükleme Ayarları... 4 Yükleme Profilinin Hazırlanması... 6 Yüklenen Sayfanın Görülmesi... 9 Logo Değişikliği Yapılması...

Detaylı

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler Program Kurulum Turquaz Muhasebe İçindekiler İÇİNDEKİLER 1 1. TEK KULLANICI 2 2. AĞ KURULUMU 4 2.1 VERİTABANI SERVER KURULUMU 4 2.2 VERİTABANI SERVER AYARLARI 11 2.3 DATALARIN YÜKLENMESİ 11 2.4 İSTEMCİ

Detaylı

Uzaktan Kurulum Kılavuzu

Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzak yönetim konsolu aracılığı ile ShadowProtect kurulumu ve yönetimi. Sürüm: 4.0+ Tarih: 30.03.2011 Copyright StorageCraft Technology Corporation 2008 Sayfa 1 / 10 ShadowProtect

Detaylı

Bu doküman, 2016 Yıl sonu geçişi öncesi alınacak FULL BACKUP işlemlerini anlatmaktadır.

Bu doküman, 2016 Yıl sonu geçişi öncesi alınacak FULL BACKUP işlemlerini anlatmaktadır. Sayın Müşterimiz, Bu doküman, 2016 Yıl sonu geçişi öncesi alınacak FULL BACKUP işlemlerini anlatmaktadır. Windows Server 2000, 2003, 2008 ve 2012 yüklü sunucular için hazırlanmıştır. Yedekleme ile ilgili

Detaylı

LOGO DESTEK DOKÜMANI

LOGO DESTEK DOKÜMANI 1) IKWeb Kurulumu IKWeb programının çalıştırılabilmesi için kurulum işleminin gerçekleştirileceği makinede IIS (Internet Information Services) ve.net Framework 2.0 kurulu olmalıdır. IKWeb kurulumu için

Detaylı

Yandex mail ve disk kullanım rehberi

Yandex mail ve disk kullanım rehberi Yandex mail ve disk kullanım rehberi Tüm personelin ortak bir platformda uyumlu çalışmasını destekleyecek bilgi teknolojisi ücretsiz bir şekilde kurumunuz için hayata geçirildi. Sistem ve sunucu yatırımı

Detaylı

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA kesit programı çizim programı Visual Basic V5.0 dilinde yazılmıştır. Programın amacı, kullanıcının istediği NACA kesitinin çizimini çok

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI Üniversitemiz FTP sunucusuna bağlanma, Windows 8 ve Office 2013 (Ġngilizce) kurulum dosyalarının indirilmesi ve Windows 7 ve Office 2010 un Windows

Detaylı

E-POSTALARA OUTLOOK İLE ERİŞİM AYARLARI

E-POSTALARA OUTLOOK İLE ERİŞİM AYARLARI E-POSTALARA OUTLOOK İLE ERİŞİM AYARLARI Yardım Formundaki işlem aşamaları kurulum esnasında karşınıza gelecek ekran sıralamasına göre oluşturulmuştur. Ayarları yaparken bilgisayarınızın internete bağlı

Detaylı

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım, baskılarınızı yaparken %50 ye, ve hatta resimsiz yazdırma seçeneğini kullandığınızda çok daha fazlasına varan tasarruf yapmanızı sağlar. Sadece tek bir

Detaylı

Qsign Manager. Digital Signage Software Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Qsign Manager. Digital Signage Software Hızlı Başlangıç Kılavuzu Qsign Manager Digital Signage Software Hızlı Başlangıç Kılavuzu Qsign Manager Hızlı Başlangıç Kılavuzu Qsign, Windows tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalışabilen ağdaki istemci ekranlara (client) yerel

Detaylı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Döküman Numarası 2350 Döküman Hazırlanma Tarihi 01.01.2019 Dökümanın Konusu Proticaret Versiyon Exclusive v4.0.5 Kurulum Kurulumu Dokümanı Hazırlayan Teknik Destek Ekibi ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret

Detaylı

ACTFAX SERVER (ELEKTRONİK FAKS SİSTEMİ) TEKNİK ŞARTNAMESİ

ACTFAX SERVER (ELEKTRONİK FAKS SİSTEMİ) TEKNİK ŞARTNAMESİ ACTFAX SERVER (ELEKTRONİK FAKS SİSTEMİ) TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 İÇİNDEKİLER 1.0. KONU VE KAPSAM 2.0. KULLANIM AMACI 3.0. ÜRÜN ÖZELLİKLERİ 4.0. ÇALIŞMA ŞARTLARI 5.0. DONANIM DESTEĞİ 6.0. KURULUM VE EĞİTİM 7.0.

Detaylı

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7 2 ACTIVE DIRECTORY YENİLİKLERİ 11 DCPROMO suz Bir Hayat 11 Offline Domain Join 21 PowerShell

Detaylı

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Yapılandırma Kılavuzu A-61732_tr 7J4367 Kodak Scan Station Pro 550 Administration İçindekiler Farklılıklar... 1 Yükleme... 2 İş ayarları

Detaylı

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri

Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri Mac OS İşletim Sisteminde E-imza İşlemleri Mac OS işletim sisteminde e-imza işlemini gerçekleştirebilmek için, öncelikle işletim sisteminin dil ayarlarını İngilizce yapmanız ve bilgisayarınızda şifre yoksa,

Detaylı

8Ak 1. Bu onaylı teknik şartname yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

8Ak 1. Bu onaylı teknik şartname yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girer. T.C. GENELKURMAY BAŞKANLIĞI DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI ANKARA YAZILIM LİSANSI TEDARİKİ TEKNİK ŞARTNAMESİ ŞARTNAME NU.: 201-0000-7010-147-000 TARİH 8Ak 1. Bu onaylı teknik şartname yayım tarihinden itibaren

Detaylı

ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİK VE YEDEKLEME UYARISI

ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİK VE YEDEKLEME UYARISI ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİK VE YEDEKLEME UYARISI Bir müşterimizin server sistemine kötü niyetli bir "hacker" girerek kayıtları şifrelemiş ve "3500 $ para öderseniz bilgilerinizi kurtarırız" şeklinde bir mail göndermiş.

Detaylı

McAfee epo da Ürün Yükseltme İşlemi

McAfee epo da Ürün Yükseltme İşlemi Yama Yükleme McAfee epo da Ürün Yükseltme Yama Yükleme İşlemi Amaç: Bu kaynakta McAfee Epo da bir ürünün nasıl yükseltileceği anlatılmaktadır. Örnek olarak ta McAfee Enterprise ViruScan 8.7 ye patch 4

Detaylı

SQL Server 2014 Kurulum Adımları

SQL Server 2014 Kurulum Adımları SQL Server 2014 Kurulum Adımları Kurulum medyasını veya disk üzerindeki kurulum kaynağını kullanarak SQL Server Setup (setup.exe) programını başlatın. New SQL Server stand-alone installation or add features

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

LOGO TIGER WINGS KURULUMU VE AYARLARI

LOGO TIGER WINGS KURULUMU VE AYARLARI Bölüm LOGO TIGER WINGS KURULUMU VE AYARLARI Tiger Wings rol bazlı kişiselleştirilebilir masaüstü, ürün içi arama motoru gibi özellikler ile birlikte appin-app teknolojisini, estetik yepyeni bir tasarım

Detaylı

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA IV. ELEKTRONİK TABLOLAMA Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER 99 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Excel le Word ün farklılıkları neler olabilir?

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2017 BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 İçindekiler Office 365 Nedir?... 2 Office 365 Özellikleri ve Kullanımı... 3 Kurumsal Zimbra E-Posta Adresindeki E-Postaları Yönlendirme... 9 2 Office 365 Nedir? Office

Detaylı

30 Mayıs ETASQLMNG Programına giriş

30 Mayıs ETASQLMNG Programına giriş 30 Mayıs 2018 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL, ETA:SB İlgili Modül/ler : ETASQLMNG ETASQLMNG İLE ZAMANLANMIŞ YEDEKLEME Girişi yapılan bilgilerin belirli zamanlarda yedeklenmesi, bu yedeklerin

Detaylı

FortiMail Gateway Modunda Kurulum. v4.00-build0245-2011/08

FortiMail Gateway Modunda Kurulum. v4.00-build0245-2011/08 FortiMail Gateway Modunda Kurulum v4.00-build0245-2011/08 0 FortiMail Kurulumu Gateway Modunda Kurulum Datasheet FortiMail - Gateway Modunda Kurulum Şemada görüldüğü gibi FortiMail 10.10.10.20 IP adresi

Detaylı

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri

İşletim Sisteminin Temel İşlemleri YAZILIM Yazılım Bilgisayar donanımının birbiri ile haberleşmesini, düzenli ve verimli çalışabilmesini sağlayan program topluluğudur. Bilgisayar yazılımları giriş birimlerinden alınan bilgilere hangi işlemlerin

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

27 Kasım Ekran 1: ETA:SQL Yazılım Güncelleme Uygulaması

27 Kasım Ekran 1: ETA:SQL Yazılım Güncelleme Uygulaması 27 Kasım 2017 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL, ETA:SB İlgili Modül/ler : Genel ETA:SQL YAZILIM GÜNCELLEME UYGULAMASI Programlarımız teknolojik gelişmeler, mevzuat değişiklikleri, kullanıcı talepleri

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DASDIFFUSION DEPARTMENTAL EDITION 1. FAZ TARAMA PC KURULUM KILAVUZU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DASDIFFUSION DEPARTMENTAL EDITION 1. FAZ TARAMA PC KURULUM KILAVUZU TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DASDIFFUSION DEPARTMENTAL EDITION 1. FAZ TARAMA PC KURULUM KILAVUZU Hazırlayan: DAS A.Ş. 1 S a y f a D A S R & D Amaç ve Kapsam Bu doküman ile, Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

ADOBE FLASH PLAYER / CVE (Sıfırıncı Gün Zafiyeti)

ADOBE FLASH PLAYER / CVE (Sıfırıncı Gün Zafiyeti) ADOBE FLASH PLAYER / CVE-2018-5002 (Sıfırıncı Gün Zafiyeti) 1 Haziran 2018 tarihinde 360 Core Security nin 1 güvenlik ekibi, dünya genelinde yürütülen bir saldırı kampanyası tespit etmişlerdir. Flash sıfırıncı

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta CryptoLocker Virüsü Nedir? Fidyeci (ransomware) truva atıdır [1]. Microsoft Windows işletim sistemlerini hedef alır. İnternet üzerinde ilk olarak 5 Eylül 2013 tarihinde görülmüştür [2]. CryptoLocker, virüslü

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KAYITÇI KULLANIM TALİMATI

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KAYITÇI KULLANIM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-012 00 31.12.2013 Uyarı : Yalnız Kamu SM dosya sunucudan erişilen elektronik kopyalar güncel ve kontrollü olup, elektronik ortamdan alınacak kağıt baskılar

Detaylı

DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA

DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA 1. Microsoft SQL Server 2008 R2 Express Edition Kurulum Rehberi SQL Server 2008 R2 Express Edition Limitleri Desteklenen CPU sayısı 1 Desteklenen en fazla bellek

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

Network üzerinde MATLAB kurulması

Network üzerinde MATLAB kurulması Network üzerinde MATLAB kurulması MATLAB&Simulink www.figes.com.tr Bir network üzerinde MATLAB ın kurulmasına başlanmadan önce bir network lisansı açılması ve bunun için de kurulum yapılacak sunucunun

Detaylı

C) Kurulum için, güncel bir donanım (PIII ve üstü, 512 MB ram ve üstü) ve Java desteği gereklidir, Java kurmak icin: htp://www.java.

C) Kurulum için, güncel bir donanım (PIII ve üstü, 512 MB ram ve üstü) ve Java desteği gereklidir, Java kurmak icin: htp://www.java. SAS Windows Kurulumu Aşağıdaki kurulum ODTÜ ye lisanslı tüm SAS bileşenlerini: (Academic Analysis Suite, Base, Stat, Graph, Connect, Share, ETS, FSP, Acess to ODBC, Acess to PC File, Access to Ole DB,

Detaylı

Microsoft 20687A Configuring Windows 8

Microsoft 20687A Configuring Windows 8 Microsoft 20687A Configuring Windows 8 Module 1: Windows 8 Kurulumu Windows 8 Tanıtımı Windows 8 kurulum için hazırlanması Windows 8 kurulumu Otomatik Windows 8 kurulumu Windows 8 in etkinleştirilmesi

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

1 Nisan 2010. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Stok

1 Nisan 2010. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Stok 1 Nisan 2010 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Stok EXCEL DEN STOK MODÜLÜNE KART AKTARIMI IMPORT AND EXPORT DATA ĐLE Yeni müşterilerimiz ve sistemini yeniden kurmak isteyen

Detaylı

Sorun Giderme. Genel. Disk. Aygıt Sürücüleri 3

Sorun Giderme. Genel. Disk. Aygıt Sürücüleri 3 Sorun Giderme Genel 2 Servis Paketleri 2 Disk Alanı 2 Page File 2 Aygıt Sürücüleri 3 Log Dosyaları 3 Snapshot Alınamıyor 3 Backup İmajı Yazma Hatası 4 Tanılama Aracı 5 Genel Servis Paketleri Çeşitli işletim

Detaylı

SolidWorks Macro, SolidWorks API. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı

SolidWorks Macro, SolidWorks API. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı SolidWorks Macro, SolidWorks API Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 06.08.2014 SolidWorks Macro, SolidWorks API SolidWorks Makro Makro Kaydetme Kayıtlı Makro Çalıştırma Kayıtlı Makro

Detaylı

ANET YAZILIM. info@anetyazilim.com.tr

ANET YAZILIM. info@anetyazilim.com.tr ANET YAZILIM info@anetyazilim.com.tr NetXSight: Envanter Yönetimi Envanter Yönetimi :Ağ altyapısında kullanılan tüm Windows işletim sistemi kurulu aktif cihazlar belirlenerek güncel bir envanter oluşturulur.daha

Detaylı

Windows XP: Simple Sharing, Security ve ForceGuest Perşembe, 07 Eylül :02 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül :36

Windows XP: Simple Sharing, Security ve ForceGuest Perşembe, 07 Eylül :02 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül :36 Bu son derece ilgi ÇEKİCİ :) konuya bir göz atalım. The " Microsoft Windows XP Professional : Resource Kit Documentation " Part II, chapter 6 bakın neler diyor: Simple Sharing ve ForceGuest Domain'e üye

Detaylı

JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI

JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI JAL IN İNTERNET TEN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI WINDOWS TA JAL IN İNDİRİLMESİ VE KURULMASI JAL derleyicisi aslında Jal.exe isimli tek bir dosyadan oluşur. Jal.exe derleyici programı, yazılan JAL programı

Detaylı

EASYTEST NETWORK YAZILIMI

EASYTEST NETWORK YAZILIMI EASYTEST NETWORK YAZILIMI Yazan: Himmet GENCER Düzenleyen: - Tarih: 07.06.2012 Sürüm: 1.0 İçindekiler 1. KURULUM... 3 1.1 YAZILIMIN KURULMASI... 3 1.2 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI... 3 2. MENÜLER... 5 2.1

Detaylı

FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması

FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması FileZilla Portable programının web den indirilmesi : Google veya benzeri bir arama motoru kullanarak FileZilla FTP programının portatif sürümünü internetten

Detaylı

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor?

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? SOME Siber Olaylara Müdahele Ekibi Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? Türkiye dünya genelinde siber saldırıya uğrayan ve siber saldırı başlatan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Siber

Detaylı

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI 1. Faks Tanımlama 1.1. Uygulamalar Santral Yönetimi Faxlar Fax Ayarları Ekranı açılır. 1.2. Yeni bir faks tanımlamak için Navigasyon Çubuğundaki Ekle düğmesi tıklanarak yeni

Detaylı

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir?

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir? İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR İmage nedir? Sistem yüklemelerini en kolay ve en hızlı şekilde yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Format atılan bir bilgisayara önce işletim

Detaylı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Doküman Exclusive Ver 3.2.0 Bu belge, Webmaster düzeyindeki kullanıcılar için, Proticaret e-ticaret portalının kurulumunda izlenecek adımları

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI Bazı MSDOS komutları Windows XP, Vista işletim sisteminde Başlat\Çalıştır (Start \ Run) kısmına cmd veya command yazdığınızda MS-DOS penceresi gelir. BİR KOMUTUN NASIL KULLANILDIGINI ÖĞRENMEK İÇİN HELP

Detaylı

SİSTEM İHTİYAÇLARI (Tiger Enterprise / Tiger 3 Enterprise)

SİSTEM İHTİYAÇLARI (Tiger Enterprise / Tiger 3 Enterprise) SİSTEM İHTİYAÇLARI (Tiger Enterprise / Tiger 3 Enterprise) / Gereksinimleri : Sunucu: 60 GB boş disk 21-50 kullanıcı arası en az çift işlemcili Intel Xeon Processor L5638 (12M Cache, 2.00 GB boş disk RAID

Detaylı

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:Mobil Kurulum Adımları Kuruluma başlamadan önce ana bilgisayarınızda kontrol etmeniz gereken minimum gereksinimler aşağıda belirtilmiştir. 1. Microsoft Windows Versiyon Kurulum

Detaylı

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ

Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ ÖDEVLERİN ARŞİVLENMESİ Dersinizin Course Management menüsünde önce Grade Centre sonra da Full Grade Centre sekmesine

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Ders izlencesi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır?

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi Aşağıdakileri MS-DOS işletim sistemi uygulamalarını bilgisayarınızda yapınız ve nasıl yaptığınızı (hangi komutları nasıl kullandığınızı) boş bırakılan

Detaylı

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih Vodafone dan Office 365 Satış temsilcisi ismi Tarih Yeni Office 365 Paketleri Bir işletmenin tüm temel çalışma ihtiyaçlarını karşılayacak üretkenlik paketi Sadece Office uygulamalarını güncellemek isteyen

Detaylı

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Ders 12 Linux OS (Uzaktan Erişim) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Genel Bakış LINUX üzerinden uzaktan erişim Uzaktan erişim, fiziksel bir bağlantı olmaksızın iki bilgisayarın ağ üzerinden birbirine bağlanması

Detaylı