İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI"

Transkript

1 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI Aktif Yaşam Derneği, 2013

2 RAPORDA ÖNE ÇIKANLAR Türkiye de ilköğretim öğrencilerinin %12 si fazla kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyor. Öğrencilerin %71 i normal sınırlar içerisindeyken %17 si zayıf kategorisinde. Fazla kilolu kategorisi yaş ile artış gösteriyor yaş arasının %12 si fazla kilolu ya da obez iken 55 yaş üstü nüfusun %66,3 ü bu kategoride yer alıyor. Öğrencilerin %90 ı hayatlarında yeteri kadar aktif olduklarına inanıyor. Türkiye deki ilköğretim öğrencilerin günlük aktivite düzeyleri önerilen rakamların oldukça altında kalıyor. İlköğretim öğrencileri günlük ortalama adım atıyor. Bu rakam erkek öğrencilerde 10924, kız öğrencilerde Erkeklerin %94 ü ve kızların %85 i günde önerilen adım sayısını geçemiyor. Türkiye de öğrenciler hafta sonları daha inaktif. Okul günlerinde ortalama adım atan öğrenciler, okul harici günlerde yaklaşık %15 daha az adım atıyor. Öğrencilerin ailelerinin yarısından çoğu spor yapmıyor. Öğrencilerin %61 i ailesi ile birlikte spor yapmıyor. Televizyon ile birlikte bilgisayar kullanımı öğrenciler için en yoğun yapılan ev aktivilerinden. Çocukların büyük bir bölümü evde geçen zamanlarının büyük bir kısımlarını inaktif olarak geçiriyor. Düzenli Fiziksel Aktivite Düzenli fiziksel aktivite yapmak kalp-damar hastalıklarına, yüksek tansiyon, diyabet, kalp krizi, kolon ve göğüs kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Sağlıklı yaşam için tavsiye edilen fiziksel aktivite miktarları; Çocuklar ve gençler: Gelişme dönemi için uygun olan miktar mümkünse haftanın her günü, günde 60 dakika. Tavsiye edilen 60 dakika, gün içinde 15'er dakikalık parçalar halinde yapılabilir. Yetişkinler: Haftanın en az 5 günü, tercihen her günü, günde 30 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi orta şiddette fiziksel aktivite. Tavsiye edilen 30 dakika, gün içinde 10'ar dakikalık parçalar halinde yapılabilir.

3 GİRİŞ FİZİKSEL AKTİVİTE NEDİR? Fiziksel aktivite enerji kullanarak vücut hareketlerini anlatmak için kullanılan uluslararası bir terimdir. Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Gün içerisinde yaptığımız her aktivite fiziksel aktivite değildir. Fiziksel aktiviteler, vücudumuzun hareketli olduğu ve ısındığı aktivitelerdir. Örneğin, bisiklete binmek, merdiven çıkmak, yürümek, dans etmek, atletizm, temizlik yapmak, yüzme, tenis, voleybol vb. aktivitelere katılmak birer fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite, egzersiz ve aktif yaşam Her üç terim de istemli olarak hareket ederek enerji harcamamızı açıklamak için kullanılır. Fiziksel aktivite daha çok bahçe işleri, işe, okula ve eve giderken yapılan yürüyüşler gibi aktiviteleri içerir. Egzersiz, düzenli yapılan yürüyüş, koşu veya ağırlık antrenmanları gibi planlı aktivitelerdir. Aktif yaşam ise günlük yaşantımızın mümkün olabilen her anında fiziksel olarak aktif olmayı ifade eder. Diğer bir deyişle, gerek planlı ve düzenli yapılan egzersizler, gerekse plansız aktivitelerle günlük yaşamı elden geldiğince fiziksel olarak aktif geçiren birey, aktif bir yaşam sürüyor demektir. Düzenli fiziksel aktivite çocukların; Stresi azaltmalarını, kendilerini daha iyi hissetmelerini ve öğrenmeye daha hazır olmalarını sağlar, Sağlıklı kemik ve kas kitlesine sahip olmalarına ve sağlıklı vücut ağırlıklarını korumalarına yardımcı olur, Denge ve esnekliklerini geliştirir, koordinasyonlarını artırır, Kan basıncı ve kolesterol düzeylerinin düşük kalmasını sağlar, TipII şeker hastalığına yakalanma risklerini azaltır, İleri yaşlarda kalp-damar hastalığı geçirme risklerini düşürür.

4 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI ARKA PLAN VE AMAÇ Son yıldır büyük ölçüde değişime uğrayan gündelik yaşam alışkanlıkları, günümüz toplumunu hareketsizleştirdi. İnsanlar daha az yürümeye, daha az el emeğini kullanmaya, diğer bir ifade ile daha az aktif olmaya başladı. 19. yüzyılda birçok iş fiziksel aktivite gerektirirken 20. yüzyılda fiziksel aktivite bir boş zaman uğraşı halini aldı. Hareketsizliğin ise oldukça ağır bedelleri var. Yılda 3,2 milyon insanın ölümünden sorumlu olan fiziksel inaktivite ya da bir başka deyişle hareketsizlik, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) raporlarında ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4.sırada yer alıyor. Hareketsiz yaşamdan en çok etkilenen ise çocuklar. Genç yaşlarda aktif bir yaşam biçiminin benimsenmesi, ileri yaşlarda daha sağlıklı, daha keyifli ve kaliteli bir yaşam sürmede önemli bir yere sahip. Bir yandan kemik ve kas kitlesinin sağlıklı olmasını, tip 2 şeker hastalığı ve kalp hastalıkları riskinin azaltılmasını, şişmanlığın önüne geçilmesini sağlarken, diğer yandan çocukta anksiyete ve depresyon gibi ruhsal problemlerin belirtilerinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Bu anlamda, günümüz çocuklarının ilgi, algı ve beklenti dünyalarını anlamak, çocukları harekete teşvik edecek fiziki ve sosyal şartların yaratılmasında oldukça önemli bir basamağı oluştuyor. Dünyanın pek çok ülkesinde genel olarak toplumun tamamının ve özelde çeşitli toplumsal kesimlerin fiziksel aktivite düzey ve alışkanlıklarına ilişkin araştırmalar olmakla birlikte, Türkiye toplumunu ilköğretim düzeyince temsil eden bir fiziksel aktivite araştırması bulunmuyor. İlköğretim çağındaki çocukların fiziksel aktivite düzey, alışkanlık ve beklentilerine dair kapsamlı bir verinin olmaması, bu alanda sağlıklı stratejiler belirlemenin ve uygulamalar gerçekleştirmenin önünde önemli bir engel teşkil ediyor. İlköğretim Öğrencileri Fiziksel Aktivite Araştırması bu ihtiyaçtan hareketle, Türkiye de ilköğretim öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite algılarını resmetmek, fiziksel aktivite alışkanlık ve düzeylerini belirleyerek öğrencilerin aktivite düzeylerinin, beslenme pratikleri ve okul başarıları ile ilişkisini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirildi.

5 YÖNTEM VE ÖRNEKLEM Araştırmada iki aşamalı bir yöntem benimsendi ve eğitim öğretim yıllarında öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri ölçüldü ve öğrenciler ile yüz yüze anket çalışması yapıldı. Birincisi aşamada 600 öğrencinin fiziksel aktivite düzeyleri bir haftalık süre ile Kenz Lifecorder Plus akselerometre cihazı ile ölçüldü. Günlük ve saatlik bazdaki adım sayılarından, fiziksel aktivite düzeyleri belirlendi ve günün hangi saatlerini daha aktif geçirdikleri saptandı. İlköğretim öğrencilerinin olması gereken aktivite düzeyine göre nerede oldukları ortaya çıkarıldı. İkinci aşamada öğrencilere yüz yüze anket uygulaması yapıldı. Bu safhadaki amaç, öğrencilerin fiziksel aktiviteye ve beslenmeye ilişkin algı, tutum ve davranışlarını resmetmekti. Araştırmada, Türkiye deki ilköğretim öğrencileri evren olarak kabul edildi ve örneklem seçimi bu evreni temsil edecek şekilde tasarlandı ve Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması dikkate alındı (NUTS 12). Kod Düzey 1 (12 Bölge) Düzey 2 (26 Alt Bölge) TR1 İstanbul İtanbul Alt Bölgesi TR2 Batı Marmara Tekirdağ Alt Bölgesi, Balıkesir Alt Bölgesi TR3 Ege İzmir Alt Bölgesi, Aydın Alt Bölgesi, Manisa Alt Bölgesi TR4 Doğu Marmara Bursa Alt Bölgesi, Kocaeli Alt Bölgesi TR5 Batı Anadolu Ankara Alt Bölgesi, Konya Alt Bölgesi TR6 Akdeniz Antalya Alt Bölgesi, Adana Alt Bölgesi, Hatay Alt Bölgesi TR7 Orta Anadolu Kırıkkale Alt Bölgesi, Kayseri Alt Bölgesi TR8 Batı Karadeniz Zonguldak Alt Bölgesi, Kastamonu Alt Bölgesi, Samsun Alt Bölgesi TR9 Doğu Karadeniz Trabzon Alt Bölgesi TRA Kuzeydoğu Anadolu Erzurum Alt Bölgesi, Ağrı Alt Bölgesi TRB Ortadoğu Anadolu Malatya Alt Bölgesi, Van Alt Bölgesi TRC Güneydoğu Anadolu Gaziantep Alt Bölgesi, Şanlıurfa Alt Bölgesi, Mardin Alt Bölgesi Bölgesel temsili göz önünde bulundurarak bölgelerdeki ilköğretim öğrenci nüfusuna göre örneklem tabakalandırıldı. Belirlenen okullarda, öğrenci numaralarına göre rastgele örneklem seçimi ile her okulda en az 50 öğrenciye ulaşılması hedeflendi.

6 Bölge Kodu Bölge Şehir Toplam İlköğretim Okul Sayısı Örnekleme Giren Okul Sayısı TR1 İstanbul İstanbul TR2 Batı Marmara Çanakkale TR3 Ege İzmir TR4 Doğu Marmara Bursa TR5 Batı Anadolu Ankara TR6 Akdeniz Antalya TR7 Orta Anadolu Kayseri TR8 Batı Karadeniz Samsun TR9 Doğu Karadeniz Trabzon TRA Kuzeydoğu Anadolu Erzurum TRB Ortadoğu Anadolu Malatya TRC Güneydoğu Anadolu Diyarbakır TR Belirlenen tabakalar çerçevesinde uygulama okullarından alınan öğrenci numaralarından rastgele örneklem seçimi metodu ile görüşmeler sağlandı. Bu sayede, araştırmanın örneklem seçimindeki güvenilirliğinin arttırılması hedeflendi. Planlanan örneklem evreni %95 güven aralığında %2.5 lik hata ile temsil edildi.

7 SONUÇ GRAFİKLERİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI Araştırma verileri aşağıdaki BMI hesaplamasına göre düzenlendi. 1 BMI BMI Persentil <18,5 <5th arası 5 th-85 th arası arası 85 th <95th arası 30 veya fazla >95th Durum Zayıf Normal Fazla Kilolu Obez Araştırma sonuçlarına göre ilköğretim öğrencileri fazla kilolu olma eşiğine yakın. Şu an için ortalamada normal kabul edilen sınırlar içerisinde olsalar bile, beden kitle indeksleri (BKİ) fazla kiloluk limiti ile parallel seyrediyor. Yaşlara Göre Beden Kitle İndeksi Fazla Kiloluluk Limiti Beden Kitle İndeksi Zayıflık Limiti 18,2 18,9 19,6 20,8 17,3 18,8 18,7 16,5 17,4 17,2 13,6 13,7 13,9 14,2 14,5 7 Yaş 8 Yaş 9 Yaş 10 Yaş 11 Yaş 1 Presentil çocuğun yaşıtları arasında boy ve kilo olarak sıralamasını gösteren değerdir. Persentil Değeri aynı yaşlardaki 100 çocuk arasında sıralamasını gösterir. Persentiller, belirli yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının boy ve kilo olarak dağılımını gösterir. Persentil Örneği; 2 yaş bir erkek çocuğun ağırlığı 46. persentil ise, kilosu o yaştaki erkek çocuklarının %46 ından fazla, %54 ünden ise daha az demektir.

8 Türkiye de ilköğretim öğrencilerinin %12 si fazla kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyor. Öğrencilerin %71 inormal sınırlar içerisindeyken %17 si zayıf kategorisinde. BMI hesaplaması çocuklarda yaş ve cinsiyete gore yapılıyor. Obez 6% Fazla Kilolu 6% Beden Kitle İndeksi Dağılımı Zayıf 17% Normal 71% Aktif Yaşam Derneği nin 2009 yılında yaptığı Aktif Yaşam Araştırması nın verileri ile kıyaslandığında 7 12 yaş fazla kilolu ve obez kategorisinin yaş kategorisinden daha yüksek olduğu gözüküyor. Fazla kilolu kategorisi yaş ile artış gösteriyor yaş arasının %12 si fazla kilolu ya da obez iken 55 yaş üstü nüfusun %66,3 ü bu kategoride yer alıyor. Yaşa Göre Fazla Kilolu / Obez Kategorisi 55,9 63,2 66, ,3 29,2 35,

9 Yeni jenerasyon okula daha kilolu başlıyor. 7 8 yaşta fazla kilolu veya obez kategorisinde yer alanlar, tüm 7 8 yaş kategorisinin %16 sını oluştururken, bu oran yaşta %9. Bu da ilköğretim öğrencilerinin gelecek nesillerde okullara daha kilolu başlayacağını işaret ediyor. Doğum Tarihine Göre Beden Kitle İndeksi Zayıf Normal Fazla Kilolu Obez Yaş 13% 77% 6% 3% 7-8 Yaş 17% 66% 8% 8%

10 Çocuk obezitesi küresel bir problem. OECD ülkeleri arasında çocuk obezitesinin en yüksek olduğu ülke %25 ile Amerika. Arkasından sırası ile Kanada, İspanya ve İngiltere geliyor. OECD ülkeleri arasında Türkiye çocuk obezitesinde orta sıralarda. Fazla Kilolu + Obez Karşılaştırması Yetiştin Çocuk Amerika Kanada İspanya İngiltere Portekiz İtalya Yunanistan Slovenya Finlandiya İrlanda Macaristan Avusturya Norveç Türkiye Fransa Almanya Danimarka İsveç İsrail Belçika Çek İsviçre Polonya Hollanda Estonya Rusya 25,1% 19,3% 18,8% 18,4% 18,0% 17,4% 17,0% 14,9% 14,3% 13,7% 13,0% 12,8% 12,5% 12,0% 11,6% 11,4% 11,4% 11,2% 11,1% 11,1% 10,1% 8,9% 8,5% 7,8% 7,5% 5,9% 60,0% 53,6% 61,3% 51,6% 46,3% 58,9% 55,1% 59,1% 61,0% 53,6% 47,7% 46,0% 47,6% 38,2% 51,4% 46,7% 46,3% 47,7% 46,9% 52,0% 37,3% 45,3% 47,2% 49,6% 44,0% 68,0%

11 Yetişkin obezitesinin ile çocuk obezitesi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ilişkili. Uygulanan regresyon analizine göre çocuk obezitesinin yüksek olduğu ülkelerdeki yetişkinler, yüksek kilolu olma eğiliminde (Bkz. Ek.1). Öğrencilerin büyük bir bölümü hayatlarında yeteri kadar aktif olduklarına inanıyor. Her 10 öğrenciden 9 u yeterli kadar aktif olduğuna inanırken, 10 öğrenciden 8 i arkadaşlarına oranla daha aktif olduğu söylüyor. Yeteri kadar aktif misin? Evet Hayır Arkadaşlarınla kıyasladığında yeteri kadar aktif misin? Evet Hayır 9% 19% 91% 81%

12 İlköğretim öğrencileri günlük ortalama adım atıyor. Bu rakam erkek öğrencilerde 10924, kız öğrencilerde Bu yaş grubu için önerilen adım sayısının erkekler için 15000, kızlar için olduğu 2 düşünülürse, Türkiye deki ilköğretim öğrencilerin günlük aktivite düzeylerinin önerilen rakamların oldukça altında olduğu söylenebilir. Günlük ortalama adım sayısı Erkek Kız 9733 İlköğretim öğrencileri günlük adım sayılarına göre düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 gruba ayrıldı. En çok adım atan %25, en az adım atan %25 ve ortadaki %50 nin adım sayıları kategorik olarak değerlendirildi. Bu değerlendirmeye göre en çok adım atan çocuklar bile önerilen günlük adım sayısının altında. Bunun yanında, en az adım atan kategori, en çok adım atanların ortalama yarısı kadar adım atıyor. Aktivite Kategorilerine Göre Adım Sayıları Düşük Orta Yüksek 2 *Cathrine T. L. & friends (2011) How many steps/day are enough? for children and adolescents, International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 8:78

13 Erkeklerin %94 ü ve kızların %85 i günde önerilen adım sayısını geçemiyor. Erkeklerin sadece %28 ive kızların %16 sı, bir haftalık süre içerinde, en az 1 kez önerilen adım sayısını geçebiliyor. Ortalama Adım Sayısına Göre Önerilen Adım Sayısını Geçebilenler Düşük Normal Erkek 94% 6% Kız 85% 15% Haftanın En Az Bir Günü Önerilen Adım Sayısını Geçebilenler Düşük Normal Erkek 72% 28% Kız 84% 16%

14 Amerika ve İsveç te benzer yöntemler ve aynı yaştaki kişiler yapılan araştırmalara göre Türkiye deki çocuklar daha az aktif. Amerika da benzer aynı yaştaki erkek çocuklar ortalama adım bandında iken, bu rakam İsveç te , Türkiye de ise Erkeklerin Ortalama Günlük Adım Sayısı / 1000 Türkiye ABD İsveç 18,1 16,5 15,8 16,4 16,8 16,0 13,1 13,5 12,9 12,5 12,5 11,4 12,0 11,0 11,0 11,1 10,3 10, Yaş Benzer bir biçimde Amerika da kız çocuklarının adım sayıları bandında seyrediyor. Bu sayı İsveçte ve Türkiye de bandında. Türkiye deki ilköğretim öğrencileri, diğer iki ülke ile kıyaslandığında anlamlı bir şekilde inaktif. Kızların Ortalama Günlük Adım Sayısı / 1000 Türkiye ABD İsveç 14 14,3 14,5 14,9 13, ,2 10, ,1 11,2 10,2 10,6 9,6 9,5 9,8 9, Yaş

15 Günlük adım sayıları beden kitle indeksi kategorilerine göre bakıldığında, fazla kilolu ve obez çocukların günlük önerilen limitlerin altında kalma riskinin daha fazla olduğu gözüküyor. Başka bir deyişle, fazla kilolu çocuklar, önerilen adım sayısına ulaşmada, normal ve zayıf çocuklara göre daha şanssız. BKİ Kategorilerine Göre Günlük Adım Sayısı Ortalamaları Zayıf Altında 89% Normal 11% Normal 89% 11% Fazla Kilolu Obez 94% 94% 6% 6% Günlük adım miktarı dağılımına göre belirlenen fiziksel aktivite kategorilerinin beden kitle indeksi ortalamalarına bakıldığı zaman, daha az aktif olan öğrencilerin daha kilolu oldukları, tam tersine daha aktif öğrencilerin daha az kilolu oldukları görülüyor. Başka bir deyişle fiziksel aktivite ile beden kitle indeksi ilişkisel. Aktivite Kategorisine Göre Beden Kitle İndeksi 18,4 17,5 17,4 Düşük Orta Yüksek

16 Türkiye de öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri oldukça düşük olmasının yanında, bu düşüklük hafta sonlarında daha da belirginleşiyor. Okul günlerinde ortalama adım atan öğrenciler, okul harici günlerde yaklaşık %15 daha az adım atıyor. Günlük Ortalama Adım Sayısı Okul Günleri Hafta Sonları 9456 Sabahçı öğrencilerin adım sayıları öğlenci öğrencilere göre yüksek. Fiziksel aktivite düzeylerindeki bu yükselişin en temel sebebi, sabahçı öğrencilerin güne daha erken başlaması ve gündüzleri daha uzun süre kullanabilmesi. Yatma saatleri benzerlik gösterse de sabahçı öğrenciler güne daha erken başlıyor. Eğitim Zamanına Göre Günlük Adım Sayısı Sabahçı Öğlenci

17 Öğrencilerin ailelerinin yarısından çoğu spor yapmıyor. Öğrencilerin sadece %45 i ailesinin spor yaptığını belirtiyor. Aile ile birlikte spor yapma oranlarına bakıldığında, ebeveynlerin çocuklara spor yapma anlamında örnek oluşturmadığı görülüyor. Öğrencilerin %61 i ailesi ile birlikte spor yapmıyor. Ailem spor aktivitesi yapıyor Evet Hayır Ailemle birlikte spor aktivitesi yapıyorum Evet Hayır 55% 45% 39% 61% Öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi ailenin spora uzak olması. Ailesi ile birlikte spor yapan çocuklar yapmayanlara göre daha zayıf. Ailenin spor bağlamında çocuklara model olabilmesi, çocukların fiziksel aktiviteye ilişkin tutum ve davranışlarını etkiliyor. Aile ile Birlikte Spor Yapma Durumuna Göre Beden Kitle İndeksi Ailesi ile spor yapmayanlar 18,22 Ailesi ile spor yapanlar 17,94

18 Öğrencilerin yarısına yakını haftasonları ev dışında 2 saatten az vakit geçiriyor. Bu oran hafta içinde daha da düşüyor. Öğrencilern %23 ü okul sonrası dışarıda oyun oynamıyor. Okul günlerinde dışarıda oynama zamanları 23% 5% 58% 14% 5 saat ya da daha fazla 3 & 4 saat arası 1 &2 saat arası Hiçbir zaman Haftasonları dışarıda oynama zamanları 39% 9% 24% 28% 5 saat ya da daha fazla 3 & 4 saat arası 1 &2 saat arası Hiçbir zaman

19 Öğrenciler evde ekran başında vakit geçiriyor. Öğrencilerin %65 i hergün düzenli olarak televizyon seyrettiğini söylüyor. Hiç izlemeyen veya sadece haftasonu seyredenler bütün öğrencilerin %9 u. Öğrencilerin %56 sı günde en az 2 saat televizyon izliyor. TV İzleme Sıklığı Dün kaç saat TV izledin? Hergün Haftada 5-6 gün Haftada 1-4 gün Sadece haftasonları En az 3 saat 30% Hiç 2% En az 2 saat 56% 7% 19% En az 1 saat 88% 7% 65% Hiç 12% Televizyon ile birlikte bilgisayar kullanımı öğrenciler için en yoğun yapılan ev aktivilerinden. Televizyon ile birlikte de değerlendirildiğinde, çocukların çok büyük bir bölümü, evde geçen zamanlarının büyük bir kısımlarını inaktif olarak geçiriyor. Hergün Bilgisayar Kullanma Sıklığı Haftada 5-6 gün Dün kaç saatini bilgisayar başında oturarak geçirdin? Haftada 1-4 gün Hiç Sadece haftasonları En az 3 saat 12% En az 2 saat 26% 17% 20% 6% En az 1 saat 61% 33% 24% Hiç 39%

20 Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu spor yapmak için gerekli olabilecek ip ve top benzeri teknik ekipmana sahip. Aynı zamanda öğrencilerin büyük bir çoğunluğu birlikte spor yapabilecek arkadaşlarının olduğu söylüyor. Öğrencilerin büyük bir bölümü ailelerinin spor yapmalarına kızmadığını söylüyor. Ancak öğrencilerin ortalama %25 i spor yaparken sakatlanmaktan ya da hastalanmaktan korktuğunu belirtiyor. İmkanlar ve Sınırlılıklar Spor yapmana ailen kızıyor mu? Derslerin spor yapmana engel oluyor mu? Spor yaparken hastalanmaktan korkuyor musun? Spor yaparken sakatlanmaktan korkuyor musun? Bilgisayar oynamayı spor yapmaktan daha çok 5% 17% 22% 31% 32% 74% Okulunda spor yapmak için uygun alan var mı? Okulunda spor yapmak için ip top benzeri Birlikte spor yapabileceğin arkadaşların var mı? 84% 90% 92% Milli Eğitim Bakanlığı nın uygulamaya koyduğu adrese dayalı okul kayıt sistemi öğrencilerin okula gitme alışkanlıklarını değiştirdiği gözüküyor. Öğrencilerin %73 ü okula yürüyerek gidip geldiğini söylerken, araç ile okula giden öğrenci bütün öğrencilerin %23 ü. 1% Okula nasıl gidiyorsun? 3% 23% Yürüyerek Araç ile Otobüs durağına yürüyerek 73% Diğer

21 Öğrencilerin hemen hemen tamamı beden eğitimi derslerini sevdiğini söylüyor. Beden eğitimi dersini sevmediğini belirten öğrenciler bütün öğrencilerin %3 ünü oluşturuyor. Beden Eğitimi derslerini seviyor musun? Evet 3% Hayır 97% Öğrenciler arasında takım sporları çok yaygın. En sevilen spor aktivitlerin başında basketbol geliyor. Basketbol hem erkekler hem de kızlar için benzer şekilde seviliyor. Futbolu erkek, voleybolu daha çok kızlar tercih ediyor. En Sevilen Spor Aktiviteleri Erkekler Kızlar Toplam 29% 25% 21% 20% 18% 9% 24% 17% 15% 10% 11% 12% 11% 11% 10% 8% 8% 9% 8% 6% 7% 1% 2% 1% 1% 1% 1% 0% 1% 1% Basketbol Futbol Voleybol Diğer Spor Aktiviteleri Dış Mekan Oyunları Yüzme Diğer Spor Aktiviteleri Jimnastik Atletizm Badminton

22 Çocukların en sevdiği sokak oyunlarının başında %30 ile kovalamaca gibi ebeleme oyunları geliyor. Yine futbol ve voleybol sokakta en çok oynanan oyunlar arasında. Yakartop ve istop gibi top oyunları da çocuk arasında popular. En Sevilen Sokak Oyunları Ebeleme oyunları 30,5 Futbol 21,9 Top oyunları 17,0 Voleybol İp bağlama oyunları Diğerleri Basketbol 7,7 7,0 6,3 5,0 Taş oyunları Bisiklete binmek 2,3 2,0 Masaüstü oyunları 0,3

23 EKLER İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ FİZİKSEL AKTİVİTE ARAŞTIRMASI EK 1. Çocuk / Yetişkin Obezitesi Regresyon Analizi Model Özeti Model R R Kare Düzeltilmiş R Kare Standart Hata 1,727 a,528,508 5,10055 a. Prediktör: (Sabit), Çocuk Obezitesi Katsayılar a Standart Olmayan Katsayı Standart Katsayı Coefficients Model B Standart Sapma Beta t Sig. 1 (Sabit) 35,012 3,218 10,878,000 Çocuk Obezitesi 1,199,231,727 5,181,000 a. Bağımsız Değişken: Yetişkin Obezitesi

TÜRKİYE TOPLUMUNUN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ ARAŞTIRMASI TÜRKİYE TOPLUMUNUN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ ARAŞTIRMASI

TÜRKİYE TOPLUMUNUN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ ARAŞTIRMASI TÜRKİYE TOPLUMUNUN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ ARAŞTIRMASI TÜRKİYE TOPLUMUNUN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ ARAŞTIRMASI Aktif Yaşam Derneği, 2010 RAPORDA ÖNE ÇIKANLAR Toplumun sadece %25 i yeterli fiziksel aktivite seviyesine sahip. Bir başka deyişle her dört kişiden

Detaylı

Çocukların. Büyüme ve Gelişmesinde. Hareketli Yaşamın Önemi

Çocukların. Büyüme ve Gelişmesinde. Hareketli Yaşamın Önemi Çocukların Büyüme ve Gelişmesinde Çocuklara küçük yaşlardan itibaren fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ileriki yaşamlarında onların aktif bireyler olmalarını sağlar. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Göç İstatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNK) sonuçları veri tabanı ve 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre,

Detaylı

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. Uygulamaları TABLO-: BRANŞLARA GÖRE ECZACI DAĞILIMI (008) BRANŞLAR ECZACI SAYISI Bakanlık ve SGK'da Çalışan Eczacılar (Kamu Eczacısı) İlaç Sektöründe

Detaylı

8 İSTİHDAM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014

8 İSTİHDAM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014 8 İSTİHDAM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ 2014 HAZIRLAYANLAR Günsu CANTÜRK, PPKB Uzmanı Harun KAPTANER, PPKB Uzmanı Tuğba ÖZCAN, PPKB Uzmanı Plan Koordinatörü: M. Emin ÇAKAY, PPKB Birim Başkanı 2 3

Detaylı

Ekonomik Rapor Bileşik faiz formülü ile hesaplanmış olan, nüfus artış hızıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /

Ekonomik Rapor Bileşik faiz formülü ile hesaplanmış olan, nüfus artış hızıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / 3. SOSYO-EKONOMİK GÖSTERGELER 3.1 Nüfus 2011 yılı ADNKS sonuçlarına göre; ülkemizin toplam nüfusu 74.724.269 olup, bunun %52,2 si olan 37.532.954 ü erkek, %49,8 i olan 37.191.315 i ise kadın nüfustur.

Detaylı

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER-

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- MART 2016 4 Bu araştırma Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana geçen 2 senelik süreçte, vatandaşların Büyükşehir 5 Belediye hizmetleri ile ilgili

Detaylı

BİR BAKIŞTA SAĞLIK -AVRUPA 2010 -

BİR BAKIŞTA SAĞLIK -AVRUPA 2010 - BİR BAKIŞTA SAĞLIK -AVRUPA 2010 - (OECD ve Avrupa Birliği işbirliğinde hazırlanan Bir Bakışta Sağlık-Avrupa 2010 adlı yayının özetidir) AĞUSTOS 2011 ANKARA İçindekiler ÖZET 1 BÖLÜM 1- SAĞLIĞIN DURUMU...

Detaylı

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ SİYASİ EĞİLİM ARAŞTIRMASI, HAZİRAN

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ SİYASİ EĞİLİM ARAŞTIRMASI, HAZİRAN ARAŞTIRMA KÜNYESİ Araştırmayı Gerçekleştiren Kuruluş: Greenart Group Araştırma Danışmanı: Erol ERDOĞAN Uygulama Alanı: IBBS Düzey 1 (NUTS-1) kapsamında, 12 Bölge ve temsiliyeti sağlayan 26 il Araştırma

Detaylı

30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. www.orcarastirma.com.tr

30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. www.orcarastirma.com.tr 30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU SUNUŞ ARAŞTIRMANIN AMACI Bu araştırmanın amacı; 2014 yerel seçimleri öncesinde Büyükşehirlerde seçmenlerin siyasi parti tercihlerini tespit etmek ve kamuoyu

Detaylı

2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015

2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015 2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015 Eylül 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ekim 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Tarih: 13 Temmuz 2012 Daha fazla bilgi için Nurgül Usta Genel Md. Yardımcısı Tel: 0212 349 48 50 E mail:nurgul.usta@dorinsight.

Tarih: 13 Temmuz 2012 Daha fazla bilgi için Nurgül Usta Genel Md. Yardımcısı Tel: 0212 349 48 50 E mail:nurgul.usta@dorinsight. BASIN BÜLTENİ Tarih: 13 Temmuz 2012 Daha fazla bilgi için Nurgül Usta Genel Md. Yardımcısı Tel: 0212 349 48 50 E mail:nurgul.usta@dorinsight.com Hitay Yatırım Holding firmalarından Türkiye nin en büyük

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr 299

Ekonomik Rapor 2011. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr 299 2.8 Satın Alma Gücü Paritesi 2.8.1 Hacim Endeksleri Uluslararası Karşılaştırma Programı (UKP) esas alınarak, Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH) ve bileşenleri temelinde uluslararası hacim karşılaştırmalarını

Detaylı

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 4 Ağustos 2015

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 4 Ağustos 2015 2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 4 Ağustos 2015 Temmuz 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ağustos 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI MART 2014

TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI MART 2014 TÜRKİYE SİYASİ GÜNDEM ARAŞTIRMASI MART 2014 ARAŞTIRMA HAKKINDA Amaç & Yöntem Mart 2014 Türkiye Siyasi Gündem Araştırması PollMark Araştırma tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye Siyasi Gündem Araştırmalarının

Detaylı

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış!

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Tarih: 19.05.2013 Sayı: 2013/09 İSMMMO nun Türkiye de Tatil ve Çalışma İstatistikleri raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında gerilerde Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 18.01.2019 Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2016 2017 2018* 14 II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 12 10 8 6 11,5 4

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8 Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2018* 2017 2016 2015 YILLIK 2,6 IV -3,0 III 1,8 II 5,3 I 7,4 YILLIK 7,4 IV 7,3 III 11,5 II 5,3 I 5,3 YILLIK 3,2 IV 4,2 III -0,8 II

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim) Rapor No: 212/23 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (211/212 Ekim) Kasım 212 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (27) ve EFTA Ülkeleri nde otomobil pazarı 211 yılı

Detaylı

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Prof Dr Zehra Aycan Doç Dr Baran Yosmaoğlu Yrd Doç Dr Cihan Fidan Hasan Göktan Arzu Bektaş Kapsam: Tip 1 diyabet Obezite ve Tip 2 diyabet

Detaylı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı İNTERMOB 2006 9. Uluslararası Mobilya Yan Sanayii ve Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi

Detaylı

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER 48,1 ŞANLIURFA 22,5 8,0 6,1 3,6 11,7 AKPARTİ BDP SP CHP DİĞER KARARSIZ 25-30 Ekim 2013 tarihleri arasında 2830 kişi ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI BURTARIM 2014 Bursa 12. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı BURSA 7. ULUSLARARASI HAYVANCILIK VE EKİPMANLARI FUARI 14 18 Ekim 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Bursa

Detaylı

Küresel Girişimcilik Endeksi Türkiye 2014 Sonuçları

Küresel Girişimcilik Endeksi Türkiye 2014 Sonuçları Küresel Girişimcilik Endeksi Türkiye 2014 Sonuçları GEM Nedir? 1997 DE KURULDU VE KATKILARIYLA 2013 DE İLK DEFA BÖLGESEL BAZDA TÜRKİYE NİN GİRİŞİMCİLİK KARNESİ ÇIKTI. GEM Projesine Katılan Ülkeler Bangladeş

Detaylı

Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi

Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi Amway Avrupa nın Dünya Girişimcilik Haftası na özel 12 Avrupa ülkesinde yaptırdığı Girişimcilik Anketi sonuçları açıklandı! Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi Amway Avrupa tarafından yaptırılan 2011

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Haziran Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından tarihinde açıklanan, 2011 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenine göre Endeks; Aylık bazda

Detaylı

TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ

TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/18 06680 Çankaya/ANKARA Tel: (312) 441 4600

Detaylı

Araştırma Notu 18/225

Araştırma Notu 18/225 Araştırma Notu 18/225 20 Nisan 2018 ŞİDDETLİ MADDİ YOKSUNLUK İÇERİSİNDE YAŞAYAN ÇOCUKLARIN ORANI ARTIYOR Gökçe Uysal ve Yazgı Genç Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2016 yılında

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-3: Toplumsal Olay Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem ArkadaşThibert, MSc MA İçindekiler Tablo Listesi...

Detaylı

Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya

Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya Sunuş Saygıdeğer Meslektaşlarımız, Hipertansiyon, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017

2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017 2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017 Mayıs 2017 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Haziran 2017 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018

2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018 2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018 Nisan 2018 Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Mayıs 2018 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran: Türkiye ile AB arasındaki gelir uçurumu azalmadı arttı Tarih : 14.12.2012 2011 DE HIZLI KALKINMA MASALINA ULUSLARARASI YALANLAMA TÜİK, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle

Detaylı

MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105]

MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105] MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105] 22 Mayıs 2014 Vera Araştırma Tel: (0216) 465 8066 www.veraarastirma.com 2014 Vera Tüm hakları saklıdır Bu araştırmanın finansal

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

Araştırma Notu 17/209

Araştırma Notu 17/209 Araştırma Notu 17/209 21 Nisan 2017 7 MİLYON 200 BİN ÇOCUK MADDİ YOKSUNLUK İÇİNDE YAŞIYOR Seyfettin Gürsel * Gökçe Uysal ve Selin Köksal Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2015 yılında

Detaylı

2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI

2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 5 Şubat 2018 Ocak 2018 Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Şubat 2018 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015

2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015 2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015 Eylül 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ekim 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke!

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke! Türkiye de İnsanlar Zaman Yoksulu, Kadınlar Daha da Yoksul 1 KEİG Platformu 3 Ocak 2019 Zaman kullanımı ile ilgili karşılaştırmalı istatistiklere bakıldığında, Türkiye özel bir konuma sahip. İstihdamda

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ

Detaylı

AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU 25 AĞUSTOS 2015

AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU 25 AĞUSTOS 2015 ARGETUS ARAŞTIRMA, DANIŞMANLIK, EĞİTİM, PROJE VE ORGANİZASYON AĞUSTOS 2015 TÜRKİYE GÜNDEMİ VESEÇMEN EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI 25 AĞUSTOS 2015 Mehmet Akif Mah.Recep Ayan Cad. Günaydın Sok. No:6 Kat:3 Çekmeköy

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Nisan Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından tarihinde açıklanan, 2011 yılı Nisan ayı

Detaylı

Son yıllarda tüm dünyada mücadelesi yoğun bir şekilde devam eden, uzun süreli enerji dengesizliği sonucunda oluşan ve birçok hastalığın ortaya

Son yıllarda tüm dünyada mücadelesi yoğun bir şekilde devam eden, uzun süreli enerji dengesizliği sonucunda oluşan ve birçok hastalığın ortaya Giriş Eğer mucizevi bir ilaç size zayıflamada, kaslarınızı kuvvetlendirmede, hastalıklardan korunmada, genel sağlık düzeyinizi iyileştirmede yardım edecek olsa bu ilacı almak ister miydiniz? Cevap vermeden

Detaylı

2017 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2017

2017 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2017 2017 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2017 Haziran 2017 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz 2017 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 )

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 ) Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) İller ve Bölgeler (2) Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam İstanbul 18.257

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 İKTİSADİ RAPORLAMA VE İSTATİSTİK MÜDÜRLÜĞÜ Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Mayıs Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından tarihinde açıklanan Mayıs ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenine

Detaylı

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI.

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. 28 Şubat 2014 BASIN BÜLTENİ AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2014 yılı Ocak ayında 2013 yılı aynı ayına göre %5 büyüdü ve toplam

Detaylı

Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir?

Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir? tepav Economic Policy Research Foundation of Turkey Yeni kanun teklifi neden yeterli değildir? Güven Sak 28 Şubat 2012 Çerçeve Ne yapmak istiyoruz? İnsan gücümüz dünyanın en büyük 10 uncu ekonomisi olma

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2013 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2013 tarihinde 2013 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. 2013 yılı Haziran

Detaylı

Araştırma Notu 16/193

Araştırma Notu 16/193 Araştırma Notu 16/193 21 Nisan 2016 HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ MADDİ YOKSUNLUK İÇİNDE Seyfettin Gürsel *, Gökçe Uysal ve Selin Köksal Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2014 yılında Türkiye

Detaylı

Türkiye den bir eşitsizlik fotoğrafı daha: Yaşlanmadan ölenler! / Kayıhan Pala

Türkiye den bir eşitsizlik fotoğrafı daha: Yaşlanmadan ölenler! / Kayıhan Pala Türkiye den bir eşitsizlik fotoğrafı daha: Yaşlanmadan ölenler! / Kayıhan Pala Yeni açıklanan 2015 yılı ölüm istatistikleri Türkiye nin eşitsizliklerle dolu karnesini bir kez daha gündeme getiriyor. Türkiye

Detaylı

Çocukluk Çağı Obezitesi

Çocukluk Çağı Obezitesi Çocukluk Çağı Obezitesi Prof. Dr. Hilal Özcebe Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü hozcebe@hacettepe.edu.tr Çocuklarda Obezite Son yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmesi Gelişmiş

Detaylı

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018 AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ Ekim 2018 Pazar 2018 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında toplam otomotiv pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,4 artarak 1 milyon 342 bin adet

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 3 Ocak 2017 Pazar 2016 yılı Kasım ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 12,8 artış göstererek 211 bin adet seviyesinde

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

2017 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 3 Ağustos 2017

2017 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 3 Ağustos 2017 2017 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 3 Ağustos 2017 Temmuz 2017 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ağustos 2017 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

Türkler Kendi işinin patronu olmak istiyor!

Türkler Kendi işinin patronu olmak istiyor! Amway Avrupa nın Dünya Girişimcilik Haftası na özel 16 Avrupa ülkesinde yaptırdığı Girişimcilik Anketi sonuçları açıklandı! Türkler Kendi işinin patronu olmak istiyor! Amway Avrupa tarafından yaptırılan

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖDÜL SÜRECİ. Rapor Yazım Esasları

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖDÜL SÜRECİ. Rapor Yazım Esasları Ek-1 EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖDÜL SÜRECİ Raporun Biçimsel Düzeni Rapor Yazım Esasları Times New Roman, 11 punto, 1,15 satır aralığı kullanılacaktır. Paragraf

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2013 Yılı Mayıs Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından 03/05/2013 tarihinde açıklanan, 2013 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenine göre Endeks; Aylık

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

www.ailecocuksiddet.info info@ailecocuksiddet.info

www.ailecocuksiddet.info info@ailecocuksiddet.info www.ailecocuksiddet.info info@ailecocuksiddet.info 3.043 Kadın 1.058 Erkek Mayıs-Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılan saha çalışmasında, toplam 4.101 kişi ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

Tablo Yılında İnternet Erişimi Olan Girişimlerin, İnterneti Kullanım Amaçları

Tablo Yılında İnternet Erişimi Olan Girişimlerin, İnterneti Kullanım Amaçları gayrimenkul faaliyetleri gösteren girişimlerde %7,9 oranı ile en düşük düzeyde gerçekleşmiştir. 2010 yılında İnternet erişimine sahip girişimlerin %78,1 i interneti bankacılık ve finansal hizmetler için,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2013 Yılı Mart Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından 03/04/2013 tarihinde açıklanan, 2013 yılı Mart ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenine göre Endeks; Aylık

Detaylı

Prof. Dr. F. Cankat Tulunay

Prof. Dr. F. Cankat Tulunay 1 Prof. Dr. F. Cankat Tulunay Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Baş Ağrısı Dereği Başkanı 2006 2 1.Araştırmanın Amacı Araştırmanın ana amacı, Türkiye genelinde kronik

Detaylı

2015 Ağustos ENFLASYON RAKAMLARI 3 Eylül 2015

2015 Ağustos ENFLASYON RAKAMLARI 3 Eylül 2015 2015 Ağustos ENFLASYON RAKAMLARI 3 Eylül 2015 Ağustos 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Eylül 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 KONELEX 2014 İSKON 2014

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 KONELEX 2014 İSKON 2014 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24 27 Nisan 2014 KONMAK 2014 Konya 11. Uluslararası Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Delme, Kesme, Teknolojileri, Malzemeler, El Aletleri, Hidrolik ve Pnömatik Fuarı KONELEX 2014

Detaylı

2015 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 4 Ağustos 2015

2015 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 4 Ağustos 2015 2015 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 4 Ağustos 2015 Temmuz 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ağustos 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2013 Yılı Nisan Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından 03/05/2013 tarihinde açıklanan, 2013 yılı Nisan ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenine göre Endeks; Aylık

Detaylı

Araştırma Notu 15/180

Araştırma Notu 15/180 Araştırma Notu 15/180 22 Nisan 2015 ÇOCUKLARIN YARISI MADDİ YOKSUNLUK İÇİNDE Seyfettin Gürsel *, Gökçe Uysal ve Mine Durmaz Yönetici Özeti Avrupa Birliği standartlarına göre 2013 yılında Türkiye de 0-15

Detaylı

Türkiye'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi

Türkiye'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi 'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi Ek Yürekli A, Önder Z, Elibol HM, Erk N, Çabuk A, Fisunoğlu M, Erk SF, Chaloupka FJ Şekil A1: Batı Avrupa Ülkelerinde Erkeklerde Yaşa Göre Standardize

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU KASIM 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/12/2016 tarihinde 2016 yılı Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/09/2016 tarihinde 2016 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 İKTİSADİ RAPORLAMA VE İSTATİSTİK MÜDÜRLÜĞÜ Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Temmuz Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2016 tarihinde 2016 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

2016 YILI İL SPOR MERKEZLERİ VE ENGELLİLER İL SPOR MERKEZLERİ UYGULAMALARINA AİT RAPOR VE İSTATİSTİKÎ BİLGİLER

2016 YILI İL SPOR MERKEZLERİ VE ENGELLİLER İL SPOR MERKEZLERİ UYGULAMALARINA AİT RAPOR VE İSTATİSTİKÎ BİLGİLER T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016 YILI İL SPOR MERKEZLERİ VE ENGELLİLER İL SPOR MERKEZLERİ UYGULAMALARINA AİT RAPOR VE İSTATİSTİKÎ BİLGİLER 2016 ANKARA İL SPOR MERKEZLERİ Büyüyen

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Ocak Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından tarihinde açıklanan, 2011 yılı Ocak ayı Tüketici

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 05/06/2017 tarihinde 2017 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Osteoporozdan korunmak için Sağlık için Sağlıklı süt için! Programı Tanıtımı ve İl Düzeyinde Yürütülmesi

Osteoporozdan korunmak için Sağlık için Sağlıklı süt için! Programı Tanıtımı ve İl Düzeyinde Yürütülmesi Osteoporozdan korunmak için Sağlık için Sağlıklı süt için! Programı Tanıtımı ve İl Düzeyinde Yürütülmesi Nazime Yüksekkaya Ziraat Yüksek Mühendisi (Süt Teknolojisi Bölümü) Tespitler Süt ve süt ürünlerinin

Detaylı

SURİYE, IŞİD VE ASKERİ OPERASYONLA İLGİLİ SEÇMEN DÜŞÜNCELERİ

SURİYE, IŞİD VE ASKERİ OPERASYONLA İLGİLİ SEÇMEN DÜŞÜNCELERİ SURİYE, IŞİD VE ASKERİ OPERASYONLA İLGİLİ SEÇMEN DÜŞÜNCELERİ ŞUBAT 2015 www.perspektifs.com info@perspektifs.com Perspektif Strateji Araştırma objektif, doğru ve nitelikli bilginin üretildiği bir merkez

Detaylı

9-11 YAŞ KIZ ÖĞRENCİLERİN OKUL TEMELLİ EGZERSİZ UYGULAMALARININ OBEZİTE VE SAĞLIKLA İLGİLİ YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ

9-11 YAŞ KIZ ÖĞRENCİLERİN OKUL TEMELLİ EGZERSİZ UYGULAMALARININ OBEZİTE VE SAĞLIKLA İLGİLİ YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ 9-11 YAŞ KIZ ÖĞRENCİLERİN OKUL TEMELLİ EGZERSİZ UYGULAMALARININ OBEZİTE VE SAĞLIKLA İLGİLİ YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ Nevzat Demirci 1,*, Pervin D. Toptaş 2, Erdal Demirci 3, Ali Demirci 1 1 School of Physical

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/06/2016 tarihinde 2016 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU

TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Doç. Dr. Sıtkı YILDIZ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2014 tarihinde 2014 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU TEMMUZ 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 03/08/2017 tarihinde 2017 yılı Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. a r k a. o r g.

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir.   a r k a. o r g. Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok Kaynak: TÜİK- Dünya Bankası; *:

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU NİSAN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 05/05/2014 tarihinde 2014 yılı Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Fiziksel Aktivite ve Sağlık Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı 1 Fiziksel İnaktivite Nedir? Haftanın en az 5 günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli veya haftanın en az 3 günü 20 dakika

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU OCAK 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/02/2016 tarihinde 2016 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

(ki-kare) analizi ( Tablo 1. Araştırmaya Katılanların Çalıştıkları Okul Türüne Göre Dağılımı. Sayı % 1259 65,6 659 34,4 1918 100,0

(ki-kare) analizi ( Tablo 1. Araştırmaya Katılanların Çalıştıkları Okul Türüne Göre Dağılımı. Sayı % 1259 65,6 659 34,4 1918 100,0 ÖĞRENME ORTAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI Eğitimin kalitesi, öğrenme ortamlarının kalitesiyle doğru orantılıdır. Nitelikli öğrencilerin yetişmesi için nitelikli öğretmenlerin yanında öğrenme ortamlarının

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 KTO Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI KALIP AVRASYA 2014 BURSA METAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI BURSA SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ FUARI 2014 BELEX 2014 BURSA 5. HIRDAVAT VE İŞ GÜVENLİĞİ FUARI 2014 4 7 Aralık 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EKİM 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/11/2014 tarihinde 2014 yılı Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER NET OKULLULAŞMA TABLO 1: Türkiye Net Okullulaşma Oranı Trendleri (%) Kademe ve cinsiyet 2001-02 2002-03 2003-04 2004-05 2005-06 2006-07 2007-08 2008-09 2009-10 2010-11 5,40% 7,50%

Detaylı