Ulusal Yaşlılık Konseyi - UYAK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ulusal Yaşlılık Konseyi - UYAK"

Transkript

1 Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı Ağustos 2011 İ Ç İ N D E K İ L E R Önsöz 1 Ulusal Yaşlılık Konseyi 1 Acaba Rüyam Gerçekleşecek mi? Geriatri Derneklerine Açık Çağrı Alzheimer Hastalarının Aileleri Çok Memnun Somutlaştırılan Sübjektif Yorumlar Grounded Theory ve Objektif Hermeneutik Yaşlılık Dünya Çapında Bir Olgudur Ö N S Ö Z Size ABD den yazıyorum. Kısa süre için ayrıldığım halde Türkiye nin hasretiyle yanıp tutuşuyorum. Oysa buraya Ahıska Türkü göçmenlerin durumunu tetkik etmek, bir araştırma yapmak için geldim. Şimdi kendimi burada bir göçmen gibi hissediyorum. Amerikalı meslektaşlarımla Türkiye deki gerontolojik gelişmeleri konuşuyoruz ve onlara şimdiye dek yaptığımız çalışmaları anlatıyorum. Çoğu Türkiye yi tanıdığı halde, ülkemizin Gerontoloji alanındaki çalışmalarını bilmiyor. Anlattıklarımı hem ilgiyle dinliyorlar, hem de Türkiye nin Gerontolojide gelişmesi için yardım etmeye hazır olduklarını söylüyorlar. Tabii buna seviniyorum. Çünkü Türkiye ve ABD arasında geleneksel bir dostluk var ve bunun Gerontoloji alanına da yayılmasından her iki ülkenin de kazançlı çıkacağına hem ben hem de ABD li meslektaşlarım inanıyor. Burada samimi ve sıcak bir ilgi görüyorum, ama yine de Türkiye burnumda tütüyor. En kısa zamanda tekrar birlikte olmak dileğiyle şimdilik hepinize çok uzaklardan selamlarımı iletiyor, sağlık ve huzur diliyorum. Prof. Dr. İsmail Tufan Ulusal Yaşlılık Konseyi - UYAK Bilinç, insanın ilerlemesine yardım eden araçtır. Henry George Yaşlanma ve yaşlılıkla ilişkili sosyal sorunlara çözüm üretmek ve insanın yaşamında iyileşme sağlamak amacıyla Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği (USUGD), Temmuz ayı sonunda yaptığı Genel Kurul Toplantısında Ulusal Yaşlılık Konseyi - ni (UYAK) kurma kararını aldı ve Nazilli Belediyesi ile işbirliği çerçevesinde çalışmalarına başlayacaktır. Nazilli Belediyesi nin lojistik, AÜ Gerontoloji Bölümünün bilimsel desteğini alan UYAK, aynı zamanda Ulusal Danışmanlık Kurulu, Yerel Danışmanlık Kurulu ve Uluslararası Danışmanlık Kurulu olmak üzere üç çalışma komisyonuna da sahiptir.

2 Sayfa 2 Yıl 2, Sayı 12 Acaba Rüyam Gerçekleşecek mi? Prof. Dr. İsmail Tufan Her insanın gerçekleşmesini istediği hayalleri vardır. Benim de bir rüyam ve onun gerçekleşmesi için şimdiden çalışmalara başladım. Rüyam gerçek olursa, 2021 de Türkiye için çok faydalı olacak. Size bugün biraz bundan söz etmek istiyorum. Geçen sayımızda size ABD ne yapacağım seyahatten söz etmiştim. Bu yazıyı oradan yazıyorum. Bir taraftan Ahıska Türkleri üzerine araştırma yaparken, diğer taraftan da 2021 yılında yapılacak olan Dünya Gerontoloji ve Geriatri Kongresi nin Türkiye - de yapılmasını sağlamak üzere Amerikalı bilim insanlarıyla temas kurmaya ve görüşlerini almaya çalışıyorum. Şimdiye kadar yaptığım görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyleyebiliriz. Eğer bu kongreyi Türkiye ye taşıyabilirsek, çok önemli bir işi de gerçekleştirmiş olacağız. Çünkü sadece Gerontolojide Türkiye nin adını uluslararası camiada duyurmakla kalmayacağız, aynı zamanda ülkemizin turizm sektörü açısından da çok Beyin, düşündüğümüzü zannetmemizi düşünmeyi sağlayan organdır. Ambrose Bierce önemli bir adımı atmış olacağız. Dünya Gerontoloji ve Geriatri Cemiyeti tarafından düzenlenen geleneksel kongreyi ülkemize taşımak için seçtiğim slogan şudur: 2021 de biz de varız ve yapabiliriz. Amacım Dünya Gerontoloji ve Geriatri Kongresi ni Antalya ve Nazilli ye getirmektir. Bunun için çalışıyorum. Kongrenin hem sembolik bir değeri vardır, hem de Türkiye de yapılması durumunda, ülkemizin kendisini Gerontoloji alanında uluslar arası alanda kanıtladığının somut bir göstergesi olacaktır. En büyük arzum, bugünkü öğrencilerimizin 2021 de düzenlenecek olan ve Türkiye de gerçekleşmesini istediğim kongrede gerontolog olarak söz almaları, yaptıkları çalışmalar hakkında diğer ülkelerin uzmanlarına bilgi veren konuşmalar yapmalarını görebilmektir. Allah kısmet ederse, ben de onları zevkle seyretmek istiyorum. Fakat bu kongre, aynı zamanda ülkemizde kongre turizminin gelişmesine de çok önemli katkı sağlayacaktır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek olan binlerce bilim insanı, Antalya ve Nazilli de turizmin canlanmasını sağlayacaktır.

3 GeroBülten Sayfa 3 Geriatri Derneklerine Açık Çağrı Türk toplumunu 21. yüzyılda iki önemli değişim beklemektedir: Bir taraftan tarım toplumundan endüstri toplumuna geçiş sürecini tamamlayacaktır, diğer taraftan demografik değişimlerin derin etkilerini hissetmek ve bunları göz önüne almak zorunda kalacaktır. Tarım toplumundan endüstri toplumuna geçişini başarıyla tamamlanmasını sağlayacak olan ekonomik ve politik kriterler büyük ölçüde belli olduğu halde, genç toplumdan yaşlı topluma geçiş sürecinin nasıl olacağı veya olması gerektiği konusunda aynı şeyi söylemek çok zordur. Daha ziyade bu bağlamda kesin bir strateji olmadığı görülmektedir. Yaşlanma ve yaşlılık, ikisi de bugünkü anlamlarıyla dünya tarihinde yeni olgulardır. Yaşlı insanların sadece sayısı çoğalmakla kalmamıştır, aynı zamanda yaşlılık dediğimiz yaşam döneminin özellikleri de tamamen değişmiştir. Buna rağmen toplumumuzda hala sanki yaşlılık yokmuş gibi davranılmaktadır. Tamamen gençlere odaklı olan politikalara ağırlık verilirken, yaşlılar unutulmaktadır. Belki bunun haklı sebepleri olabilir, ama unutmayalım ki bugünün gençleri, yarının yaşlıları olacaktır. Sükunet, özgüvenin en hoş türüdür. Marie von Ebner- Eschenbach Demografik yaşlanma hızı iyice artan Türkiye nin buna bağlı olarak değişeceği ve değişmek zorunda kalacağı alanları dikkate almamız gerekmektedir. Eğitimden ekonomiye, aileden politikaya kadar her alanda yaşlanmanın etkileri hissedilecektir. Yaşlılar çoğalırken gençler azalacak, toplumsal yaşlanmanın etkileri artacaktır. Yaşlanmanın olumsuz ve olumlu sonuçlarını kontrol altına almamız gerekiyor. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalardan edindiğimiz bilgi ve tecrübelerimizi Geriatri dernekleriyle de paylaşmak istiyoruz. Onlara buradan açık çağrı yaparak Bize katılın, bir olalım ve var olduğumuzu dünyaya gösterelim! diyoruz.

4 Sayfa 4 Yıl 2, Sayı 12 RAN D E VULAR Prof. Dr. İsmail Tufan ın ABD seyahati nedeniyle randevular iptal edilmiştir. Prof. Dr. İsmail Tufan şu anda ABD de Ahıska Türkleri üzerine bir araştırma yapmaktadır. Ağustos 2011 Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz RAN D E VULAR : Japon Prof. Dr. Nakayama yedi kişilik uzman ekibi ile Türkiye ye geliyor : Prof. Dr. Nakayama ve ekibi Antalya da özel ve resmi kuruluşların temsilleri ile buluşacak. 17/ : Japon Prof. Dr. Nakayama Nazilli de kurs verecek ve Akseki köyünü ziyaret edecek. 24/ : II. Türkiye Gerontoloji Atlası (Geroatlas) toplantısı yapılacak. Eylül 2011 Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz

5 GeroBülten Sayfa 5 Alzheimer Hastalarının Aileleri Çok Memnun Nazilli de bu yıl AÜ Gerontoloji Bölümü ve Nazilli Belediyesi işbirliği ile açılan Nazilli Alzheimer Hastası Bakım Merkezi nde bakılan yaşlı yakınlarının hizmetlerden memnun olup olmadıkları araştırıldı. Araştırmanın sonuçları, Alzheimer hastası yakınlarının bakım merkezinde verilen hizmetten çok memnun olduklarını ortaya koydu. Hizmeti kalitesi, tesis, personel ve yönetim boyutlarıyla ilgili soruları yanıtlayan hasta yakınlarından tam not alan Nazilli Alzheimer Hastası Bakım Merkezinin başarısı tesadüf değildir. Prof. Dr. İsmail Tufan ın geliştirdiği, kendi kendisini kontrol eden ve geliştiren bakım modeli ile çalışmaktadır. Hasta yakınları, bunun etkilerini hem kendilerinde hem yaşlısında görebildiğini belirtmektedir. Yaşlı Alzheimer hastalarının yakınları, kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırabildiklerini, aile içi ilişkilerde belirgin bir iyileşme olduğunu, daha az yorulduklarını ve sağlık durumlarının iyiye gittiğini belirtirken, yaşlısının evde bakımının da kolaylaştığını vurgulamaktadırlar. Bunun nedenini, bakım merkezinde yapılan gündüz bakımlarının hasta üzerindeki olumlu etkilerine dayandırmaktadırlar. Adalet, güçsüzün hakkıdır. Joseph Joubert Somutlaştırılan Sübjektif Yorumlar İnsanlar benzer şekilde yorumladıkları objektif koşullardan harekete ederek ya da bazı belirtileri yorumlayıp bunları somutlaştırarak realiteye dönüştürürler. Yorumlamaya dayalı olan realitelerin başkaları tarafından paylaşılması önemli değildir. Önemli olan ortak düşünce ve yorumlara dayanan, bunlar tarafından yaratılan ve paylaşılan realitelerdir. Dolayısıyla yaşlı insanların realiteleri, genç insanların realitelerinden farklıdır. Bunun dikkate alınması, yaşlıların toplumdan soyutlanmaması ve topluma katılımı açısından önemlidir. Kalitatif araştırmalarda bunlar dikkate alınır ve şu varsayımlardan hareket edilir: Sosyal realiteler ortak sosyal interaksiyonların yarattığı anlamlara ve ilişkilere dayanırlar. Yaşlı insanlar yaşam koşullarına yükledikleri anlamları, sentezleri ve duruma bağlı kolektif ve bireysel yorumlarını birbirlerine aktarırlar. Böylece bunlar yaşlıların davranışlarının da temelini oluştururlar.

6 GeroBülten Sayfa 6 Grounded Theory ve Objektif Hermeneutik Barney Glaser ve Anselm Strauss tarafından geliştirilmiş olan Grounded Theory, sosyal bilimsel kalitatif araştırmalarda kullanılan önemli yöntemlerden biridir. Bu yöntem keşfedici kavramıyla bağdaştırılır. Grounded Theory nin başlıca özellikleri şunlardır: Orta düzeyde betimlemelere ve bunların teorik genellemelerine izin verir. Yöntemin hedefi, sosyal süreçleri açıklamaya yarayan teorik modeller geliştirmektir. Fakat bulguların genellemeye uygun olup olmadıklarını önceden tahmin etmek mümkün değildir. Dedikodu, iftiracının en çok sevdiği silahtır. Abrose Bierce Objektif Hermeneutik, kalitatif verileri değerlendirme ve yorumlamada kullanılan önemli bir araçtır. Bu yöntemle insanların davranışları ve kararları, davranış ve karar süreçleri analiz edilir. Alınan kararlara yol açan, bunları teşvik eden, insanın kişilik özelliklerine bağlı psikolojik sebepler, bu metotta belirleyici bir rol oynar. Bu yöntemin başlıca amacı davranışlara yol açan objektif izleri keşfetmek ve ardından bunları takip ederek, insanların davranışlarını anlamaya çalışmaktır. Yaşlılık Dünya Çapında Bir Olgudur Türkiye 1960 lı yıllarda 6 çocuk doğuran kadınlar ve bebek ölümleri ile dünyanın sayılı ülkeleri arasındaydı. Bugün bebek ve çocuk ölümleri azalmıştır, ortalama yaşam süresi uzamıştır. Ortalama yaşam süresi 1970 de 56, 1990 da 65 ve 2009 da 72 yıl olmuştur. Doğum oranları 1970 ten başlayarak devamlı düşüş göstermektedir te 5,6 olan doğum oranı 1990 da 3,1 e 2009 da 2,1 e gerilemiştir. Toplumsal yaşlanmanın temel göstergelerinin hepsi Türkiye de mevcuttur. Türkiye, Meksika, Çin, Hindistan gibi ülkelerde ortalama yaşam süresinin uzayışı uzun süredir takip edilmektedir. Bu ülkelerde yaşlıların çoğaldığına gerontolojik ve geriatrik yayınlarda sıkça dikkat çekilir. Örneğin Hindistan da yaşı 60 ve üzerinde 100 milyondan fazla insan yaşamaktadır. TÜİK 2009 verilerine göre ülkemizde yaşlıların nüfustaki oranı %10,3 e ulaşmıştır. Yaşı 60 ve üzerindeki bireylerin sayısı 7,4 milyon olmuştur. itufan@akdeniz.edu.tr

Son dönemlerde ülkemizin adı uluslar. AÜ Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ABD de Ahıska Türkleri üzerine bir araştırma yapıyor.

Son dönemlerde ülkemizin adı uluslar. AÜ Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ABD de Ahıska Türkleri üzerine bir araştırma yapıyor. Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 11 15. Temmuz 2011

Detaylı

Yoğun bir çalışma temposundan zaman bularak sizlerle burada tekrar buluşmak, gerçekten beni dinlendiriyor.

Yoğun bir çalışma temposundan zaman bularak sizlerle burada tekrar buluşmak, gerçekten beni dinlendiriyor. Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 13 15. Eylül 2011 İ

Detaylı

Bütün kültürlerde toplumsal değerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu değerler

Bütün kültürlerde toplumsal değerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu değerler Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 16 15. Aralık 2011

Detaylı

Türkiye-Avusturya İşbirliği

Türkiye-Avusturya İşbirliği Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 14 15. Ekim 2011 İ

Detaylı

G E ROB Ü LT E N D E Ğ İ Ş M EK İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N D E Ğ İ Ş M EK İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılıklarımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 5 15 Ocak 2011 İ

Detaylı

G E ROB Ü LT E N Ö NS Ö Z

G E ROB Ü LT E N Ö NS Ö Z Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 15 15. Kasım 2011 İ

Detaylı

GERONTOLOJİ 2016 EN GÜNCEL BAŞARILARIMIZ. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Yayın Tarihi: 7 Ocak 2017 YOĞUN BİR YILI DAHA GERİDE BIRAKTIK

GERONTOLOJİ 2016 EN GÜNCEL BAŞARILARIMIZ. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Yayın Tarihi: 7 Ocak 2017 YOĞUN BİR YILI DAHA GERİDE BIRAKTIK GERONTOLOJİ 2016 AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Yayın Tarihi: 7 Ocak 2017 EN GÜNCEL BAŞARILARIMIZ GeroAtlas60+Tazelenme Üniversitesi nin açılması Tazelenme Günleri etkinlikleri YOĞUN BİR YILI

Detaylı

GeroBülten in Mart 2011 sayısının hazırlıklarını

GeroBülten in Mart 2011 sayısının hazırlıklarını Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 7 15. Mart 2011 İ Ç

Detaylı

G E ROB Ü LT E N Ö N S Ö Z NAZİLLİ ALZHEİMER MERKEZİ HİZMETE BAŞLADI İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N Ö N S Ö Z NAZİLLİ ALZHEİMER MERKEZİ HİZMETE BAŞLADI İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 9 15. Mayıs 2011 İ

Detaylı

''Hepimiz Atatürk'üz''

''Hepimiz Atatürk'üz'' ''Hepimiz Atatürk'üz'' Mustafa Kemal Atatürk tüm yurtta anıldığı gibi Beşiktaş'ta da törenlerle anıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Atatürk'ün 74. ölüm yıldönümünü anma gününde özel bir mesaj

Detaylı

G E ROB Ü LT E N J A P ONYA KAMPA N YA SI

G E ROB Ü LT E N J A P ONYA KAMPA N YA SI Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 8 15. Nisan 2011 İ

Detaylı

YAŞLI PARLAMENTOSU. Güzellikleri görme yeteneğini yitirmeyenler hiçbir zaman yaşlanmayacaktır. Franz Kafka. 20 Ocak Sevgili Meslektaşlarım!

YAŞLI PARLAMENTOSU. Güzellikleri görme yeteneğini yitirmeyenler hiçbir zaman yaşlanmayacaktır. Franz Kafka. 20 Ocak Sevgili Meslektaşlarım! YAŞLI PARLAMENTOSU Güzellikleri görme yeteneğini yitirmeyenler hiçbir zaman yaşlanmayacaktır. Franz Kafka 20 Ocak 2017 Sevgili Meslektaşlarım! Türkiye nin önüne demografik değişimlerin koyduğu sorunları

Detaylı

18.Esri Kullanıcıları Toplantısı 7-8 Ekim 2013 ODTÜ-ANKARA

18.Esri Kullanıcıları Toplantısı 7-8 Ekim 2013 ODTÜ-ANKARA ALZHEIMER ÇOCUKLARı (2012-2075 YıLLARı ARASı ALZHEIMER HASTA SAYıSı DEĞIŞIMI VE DAĞıLıŞı) Feride CESUR Yenimahalle Halide Edip Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Coğrafya Öğretmeni İÇERİK Çalışmanın Amacı Alzhemer

Detaylı

G E ROB Ü LT E N K A RADUT GÜNÜ K A R A D U T U M - GÖNÜL YAŞLANMAZ İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N K A RADUT GÜNÜ K A R A D U T U M - GÖNÜL YAŞLANMAZ İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 10 15. Haziran 2011

Detaylı

23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Dünyada En Hızlı Yaşlanan İkinci Ülke: Türkiye 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında,izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek

Detaylı

G E RO N TO LOJİ SEMPOZ Y U MU / A N TA LYA. Prof. Dr. İsmail TUFAN UGS Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği (USUGD ) PROGRAM

G E RO N TO LOJİ SEMPOZ Y U MU / A N TA LYA. Prof. Dr. İsmail TUFAN UGS Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği (USUGD ) PROGRAM V I I. U LU S L A R A R A S I S O S YA L V E U YG U L A M A L I G E RO N TO LOJİ SEMPOZ Y U MU 2 0 1 6 / A N TA LYA Yürütücü Düzenleyen Prof. Dr. İsmail TUFAN UGS Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji

Detaylı

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan 3. Yaş Baharı Kongresine Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

Detaylı

18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Karabük Alzheimer Derneği organizasyonluğunda üniversitemiz ev sahipliğinde Yaşlılık-Bunama ve Alzheimer Hastalığı Tanıtım ve Bilinçlendirme

Detaylı

Beşiktaş Gazetesi. Gençlere anlatacaklar

Beşiktaş Gazetesi. Gençlere anlatacaklar Gençlere anlatacaklar BEŞİKTAŞ Belediyesi genç girişimciler için başlattığı projesi ile eğitimde çalışmalarını sürdürüyor. Genç girişimciler için düzenlenen seminer etkinliklerinde etkinliğe katılacaklara

Detaylı

I. ULUSLARARASI SOSYAL VE EKONOMİK ARAŞTIRMALAR ÖĞRENCİ KONGRESİ

I. ULUSLARARASI SOSYAL VE EKONOMİK ARAŞTIRMALAR ÖĞRENCİ KONGRESİ I. ULUSLARARASI SOSYAL VE EKONOMİK ARAŞTIRMALAR ÖĞRENCİ KONGRESİ Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Öğrenci Kongresi,

Detaylı

FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 25-28 Ekim 2014 tarihleri arasında Arjantin in Başkenti

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BİRİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BİRİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BİRİNCİ DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ Birinci dönem 14 EYLÜL 2015 günü başladı ve 22 Ocak 2016 tarihinde sona erdi. Tatillerin normalden fazla olduğu birinci dönemin öğrenci ve

Detaylı

G E ROB Ü LT E N B İR DUAYEN ARAMIZDA A L M A N GERO N T O L O G L A R AYDIN DA İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N B İR DUAYEN ARAMIZDA A L M A N GERO N T O L O G L A R AYDIN DA İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. Ġsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 6 15. Şubat 2011 İ

Detaylı

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Hayallere inanmam, insan çok çalışırsa başarır Pelin Tüzün, Bebek te üç ay önce hizmete giren Şef makbul Ev Yemekleri nin

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER TABLOLAR Tablo 1. TR63 Bölgesi Doğum Sayısının Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)... 1 Tablo 2. Ölümlerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)...

Detaylı

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Hiroşima da büyüdüm. Ailem ve çevrem Budist ti. Evimizde küçük bir Buda Heykeli vardı ve Buda nın önünde eğilerek ona ibadet ederdik. Bazı özel günlerde de evimizdeki

Detaylı

PROJENİN TANIMI 21. Yüzyılda ön plana çıkan en önemli demografik olgulardan birisi nüfusumuzun yaşlanmasıdır. Dünyada insanlar daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve yaşlı nüfus sayısal olarak

Detaylı

GeroBarometre OCAK- ŞUBAT 2017

GeroBarometre OCAK- ŞUBAT 2017 GeroBarometre OCAK- ŞUBAT 2017 Prof. Dr. İsmail Tufan İTGE Vakıf İçindekiler Tablosu İçindekiler Amaç 1 Anket 2 Yaşlılık kaç yaşında başlar? 2 Örneklem 2 3 Cinsiyete Göre Cevap Dağılımı 4 Sonuç 5 Sf.01

Detaylı

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye geçmiş olacağız. Turizmde Üçüncü Evre İmkan, Strateji

Detaylı

Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu Konuşması. 26 Ekim 2016, Grand Wyndham Hotel, İstanbul. Ömer Cihad Vardan

Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu Konuşması. 26 Ekim 2016, Grand Wyndham Hotel, İstanbul. Ömer Cihad Vardan Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu Konuşması 26 Ekim 2016, Grand Wyndham Hotel, İstanbul Ömer Cihad Vardan T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı

Detaylı

Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı Üniversite öğrencilerine destek olmak amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı Üniversite öğrencilerine destek olmak amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. (1972 den beri...) Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı Üniversite öğrencilerine destek olmak amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Misyon YÖRET Vakfı nın misyonu psikolojik

Detaylı

Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği

Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği Yunanistan ın Kos Belediye Başkanı George Kritsis, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon u ziyaret ederek Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği

Detaylı

TYYÇ-SİY. BİL. & ULUSLARARASI İLİŞ. YÜKSEK LİSANS PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ

TYYÇ-SİY. BİL. & ULUSLARARASI İLİŞ. YÜKSEK LİSANS PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ TYYÇ -YÜKSEK LİSANS EQF-LLL: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey BİLGİ YÖK Sosyal ve Davranış Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YETERLİKLERİ/ÇIKTILARI

Detaylı

ENDONEZYA MALEZYA TİCARET HEYETİ (27 Mayıs 1 Haziran 2012)

ENDONEZYA MALEZYA TİCARET HEYETİ (27 Mayıs 1 Haziran 2012) ENDONEZYA MALEZYA TİCARET HEYETİ (27 Mayıs 1 Haziran 2012) Ülkemiz ile Endonezya ve Malezya arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi amacıyla 27 Mayıs - Haziran 2012 tarihleri arasında Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi S.B.E. İktisat anabilim Dalı İktisat Programı 7. Düzey (Yüksek Lisans Eğitimi) Yeterlilikleri

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi S.B.E. İktisat anabilim Dalı İktisat Programı 7. Düzey (Yüksek Lisans Eğitimi) Yeterlilikleri AÇIKLAMALAR: İktisat Ana Bilim Dalı İktisat yüksek lisans programı için belirlenen program yeterlilikleri 20 tane olup tablo 1 de verilmiştir. İktisat Ana Bilim Dalı İktisat yüksek lisans programı için

Detaylı

7 den 77 ye 7TEPE PRP

7 den 77 ye 7TEPE PRP 7 den 77 ye 7TEPE PRP Prof. Dr. Ayseli Usluata Mehmet Akif Kaya Mert Sabancı Atilla Aydemir Berk Sarıca Tuğçe Orhun Seda Bayram Ege Güneş Özge Balkaya Müge İlhan Özge Aras Amy Negri Tuna Karaman Derya

Detaylı

3. Türk Alman Gerontoloji ve Geriyatri Yaz Okulu

3. Türk Alman Gerontoloji ve Geriyatri Yaz Okulu Çarşamba, 20 Ekim 2010 Modül 1: Geriyatri ve Gerontoloji KONU KONUŞMACI 08.30-9.15 Açılış Konuşmaları Prof. Dr. Steinhagen-Thiessen Prof. Dr. Jürgen Howe 9.15-09.35 Gerontolojinin Türkiye deki Gelişimi

Detaylı

II. GERİATRİK FİZYOTERAPİ KONGRESİ (ULUSLARARASI KATILIMLI)

II. GERİATRİK FİZYOTERAPİ KONGRESİ (ULUSLARARASI KATILIMLI) 1. DUYURU II. GERİATRİK FİZYOTERAPİ KONGRESİ (ULUSLARARASI KATILIMLI) Değerli Meslektaşlarımız, Yaşlanma, II. Dünya Savaşı nın sonundan itibaren gözlenen yaşam beklentisindeki çarpıcı artış yüzünden önemli

Detaylı

TYYÇ-SİY. BİL. & ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ

TYYÇ-SİY. BİL. & ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ TYYÇ -DOKTORA EQF-LLL: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey BİLGİ YÖK Sosyal ve Davranış Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI YETERLİKLERİ/ÇIKTILARI BİLGİ

Detaylı

Moleküler Yaşam Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencilerinin Bilimsel ve Akademik Yeterlilik Algıları ve Profesyonel Gelişime Yönelik Planları

Moleküler Yaşam Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencilerinin Bilimsel ve Akademik Yeterlilik Algıları ve Profesyonel Gelişime Yönelik Planları Moleküler Yaşam Bilimleri Yüksek Lisans Öğrencilerinin Bilimsel ve Akademik Yeterlilik Algıları ve Profesyonel Gelişime Yönelik Planları Hasip Çirkin 1 Hadi Sağın 2, Ferhan Sağın 1 1 Ege Üniversitesi Tıp

Detaylı

Kongrenin açılışı Prof. Dr. Osman Küçük tarafından yapıldı. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur yaptığı konuşmasında

Kongrenin açılışı Prof. Dr. Osman Küçük tarafından yapıldı. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur yaptığı konuşmasında Fotograflar Yurdakul Kayacan 13. Dünya At Hekimleri Birliği Kongresi (WEVA) başladı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Türkiye Jokey Kulübü nün ev sahipliğinde düzenlenen 13. Dünya At Hekimleri

Detaylı

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI 2015-2016 GÜNCELLEMESİ GENEL Alzheimer hastalığının belirtilerinin halkımıza anlatılması, hastaların erken dönemde hekime başvurarak tanı almalarının ve uygun

Detaylı

GeroBarometre Nisan 2017

GeroBarometre Nisan 2017 GeroBarometre Nisan 2017 Yaşlanma ve Yaşama İsteği Antalya da Yapılan Bir Anket, Bulgular ve Yorumlar Prof. Dr. İsmail Tufan İçindekiler 1 Giriş... 2 2 Yaşam ve Yaşlanmak... 2 3 Bulgu... 2 4 Sonuç... 5

Detaylı

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 1 Sayın Meclis Başkanım,/ Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 2018 yılının/ ilk meclis toplantısına hoş geldiniz diyor,/ sizleri saygılarımla selamlıyorum./ Sözlerime başlarken,/

Detaylı

Güney Kazakistan Eyaletinde Yaşlıların Sağlık ve Sosyal Hizmetlerinin Sorunları

Güney Kazakistan Eyaletinde Yaşlıların Sağlık ve Sosyal Hizmetlerinin Sorunları Kazakistan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı Ahmet Yesevi Uluslararası kazak-türk üniversitesi Tıp Fakultesi Güney Kazakistan Eyaletinde Yaşlıların Sağlık ve Sosyal Hizmetlerinin Sorunları Danışman:Prof.DrNurdilla

Detaylı

Bilinen hikayedir. Adamın biri, akıl hastanesinin parmaklıklarına yaklaşmış. İçeride gördüğü deliye:

Bilinen hikayedir. Adamın biri, akıl hastanesinin parmaklıklarına yaklaşmış. İçeride gördüğü deliye: Bilinen hikayedir. Adamın biri, akıl hastanesinin parmaklıklarına yaklaşmış. İçeride gördüğü deliye: - Deli, deli, diye seslenmiş. Siz içeride kaç kişisiniz? Deli şöyle bir durup düşünmüş: 1 / 10 - Bizim

Detaylı

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek koşulların sağlanarak ülke kalkınmasının getireceği

Detaylı

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER. Üçüncü sınıf ders programının hedefleri:

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER. Üçüncü sınıf ders programının hedefleri: I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra başlayan, en gelişmiş uluslar arası

Detaylı

İKTİSAT YÜKSEK LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ

İKTİSAT YÜKSEK LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ İKTİSAT YÜKSEK LİSANS PROGRAM BİLGİLERİ Genel Bilgiler Programın Amacı Kazanılan Derece Kazanılan Derecenin Seviyesi Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar Kayıt Kabul Koşulları Önceki Öğrenmenin Tanınması

Detaylı

ÖZEL ANAKENT İLKOKULU. 2013-2014 EĞİTİM ve ÖĞRETİM DÖNEMİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ MART NİSAN FEDAKARLIK FEDAKARLIK BİLİNCİ

ÖZEL ANAKENT İLKOKULU. 2013-2014 EĞİTİM ve ÖĞRETİM DÖNEMİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ MART NİSAN FEDAKARLIK FEDAKARLIK BİLİNCİ ÖZEL ANAKENT İLKOKULU 2013-2014 EĞİTİM ve ÖĞRETİM DÖNEMİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ MART NİSAN FEDAKARLIK FEDAKARLIK BİLİNCİ FEDAKARLIK & YARDIMSEVERLİK 02.05.2014 3K Yardım Kampanyamızla Kardeş Okulumuza

Detaylı

TED KDZ.EREĞLİ KOLEJİ VAKIF ÖZEL LİSESİ ÖĞRETİM YILI YILLIK ÇALIŞMA TAKVİMİ

TED KDZ.EREĞLİ KOLEJİ VAKIF ÖZEL LİSESİ ÖĞRETİM YILI YILLIK ÇALIŞMA TAKVİMİ A Ğ U S T O S 2 0 1 8 1.08.2018 ÇAR 2.08.2018 PER 3.08.2018 CUM 4.08.2018 CMT 5.08.2018 PAZ 6.08.2018 PZT 7.08.2018 SAL 8.08.2018 ÇAR 9.08.2018 PER 10.08.2018 CUM TED KDZ.EREĞLİ KOLEJİ VAKIF ÖZEL LİSESİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: GERONTOLOJİ: YAŞLILIK BİLİMİ...1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: GERONTOLOJİ: YAŞLILIK BİLİMİ...1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: GERONTOLOJİ: YAŞLILIK BİLİMİ...1 Yaşlılık ve Yaşlanma...7 Gerontoloji...11 Gerontoloji Tarihi...12 Diğer Bilim Dallarıyla Ortak Çalışmalar...16 Sosyal Gerontoloji...20 Sosyal Gerontoloji

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü. Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı

Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü. Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Türkiye Ekonomisi Ülkemiz 2011 yılında yapmış olduğu büyüme trendiyle, dünya

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ 2 BİREYSEL GÖRÜŞME Yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Danışanın yeterlilikleri ve yetkinlikleri doğrultusunda İşe yönlendirme Aktif programlara yönlendirme Ya da diğer

Detaylı

G E ROB Ü LT E N A N T A L YA DA B İR J A P O N : P R O F. A K İ YA M A İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N A N T A L YA DA B İR J A P O N : P R O F. A K İ YA M A İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılıklarımız bizi güçlü kılar Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 1, Sayı

Detaylı

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs 17 7 Mart 17, Ankara İÇERİK Ankara Kalkınma Ajansı Onuncu Kalkınma Planı Bölge Planı 11-13 Bölge Planı 14-23 Ankara Kalkınma Ajansı Tarafından Sağlık

Detaylı

Bodrum a gönül veren ünlüler Trafo da buluştu

Bodrum a gönül veren ünlüler Trafo da buluştu Bodrum a gönül veren ünlüler Trafo da buluştu Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Bodrum Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen organizasyon ile yaşamının bir bölümünü Bodrum da geçirmiş ve Bodrum a gönül

Detaylı

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 10 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28524 İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden: YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ

Detaylı

EUR-USD. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar

EUR-USD. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar Ekonomik Gündem Fransa da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin AB yanlısı Macron un zaferiyle sonuçlanması Avrupa da ayrılıkçı popülist trende karşı önemli bir kazanım oldu. İngiltere nin AB den ayrılması

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ

KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ Prof.Dr.Coşkun Can Aktan Toplam kalite yönetiminin başarısı için üst yönetimden alt düzeyde çalışanlara kadar tüm organizasyonda kalite bilinci nin varlığı

Detaylı

ESKİŞEHİR BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLERİNİN ALZHEİMERE YAKLAŞIM VE FARKINDALIK DURUM ÇALIŞMASI

ESKİŞEHİR BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLERİNİN ALZHEİMERE YAKLAŞIM VE FARKINDALIK DURUM ÇALIŞMASI ESKİŞEHİR BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLERİNİN ALZHEİMERE YAKLAŞIM VE FARKINDALIK DURUM ÇALIŞMASI 4.Hastalarınız arasında Alzheimer Hastalığı tanısı alan var mı? 5. Alzheimer olabileceğini düşündüğünüz hastalara

Detaylı

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yayın Organı Mart 2014 Yıl: 1 Sayı: 10 Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çocuk Hizmetleri

Detaylı

1) 3.Yaş turizmi nedir? 2)3.Yaş turizmi nasıl yapılır? 3)Türkiye 3.Yaş turist sayıları (Vasco Turizm) 4) 3.Yaş Turizmi davranışsal özellikleri

1) 3.Yaş turizmi nedir? 2)3.Yaş turizmi nasıl yapılır? 3)Türkiye 3.Yaş turist sayıları (Vasco Turizm) 4) 3.Yaş Turizmi davranışsal özellikleri İÇİNDEKİLER 1) 3.Yaş turizmi nedir? 2)3.Yaş turizmi nasıl yapılır? 3)Türkiye 3.Yaş turist sayıları (Vasco Turizm) 4) 3.Yaş Turizmi davranışsal özellikleri 5)Birleşmiş Milletler ve Dünya Yaşlanma Örgütü

Detaylı

Yenilenen Geçici Hayvan Bakım Merkezi açıldı

Yenilenen Geçici Hayvan Bakım Merkezi açıldı Yenilenen Geçici Hayvan Bakım Merkezi açıldı Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bakım ve rehabilitasyon çalışmaları tamamlanarak dünya standartlarında bir tesis haline getirilen Bodrum Belediyesi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 31.01.2018 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeytin Dalı Harekatı 20 Ocak ta Başladı Harekatın adı bile çok şey anlatıyor Sonuna kadar haklıyız

Detaylı

Değişimi yakalamak ancak ondan daha hızlı olarak mümkün olabilir. www.5elementdanismanlik.com

Değişimi yakalamak ancak ondan daha hızlı olarak mümkün olabilir. www.5elementdanismanlik.com Değişimi yakalamak ancak ondan daha hızlı olarak mümkün olabilir. www.5elementdanismanlik.com Kimiz?...Farkımız ne? 5Element Eğitim ve Danışmanlık Vizyonumuz Türkiye'de kamu ve özel sektörde en çok bilinen

Detaylı

Geriatrik Tıp Tarihi Mevcut Durum: Problem ve Fırsatlar

Geriatrik Tıp Tarihi Mevcut Durum: Problem ve Fırsatlar Geriatrik Tıp Tarihi Mevcut Durum: Problem ve Fırsatlar Dr.Mustafa HAYIRLIDAĞ Giriş Mevcut Durum Problem ve Fırsatlar Bugun kimiz? Hedef hastalarımız kimler? Geriatrik tıp bugün nerede? Zorluklar GİRİŞ

Detaylı

BASIN BÜLTENİ Bilgi için: Sevil Utku Telefon: 0 212 267 16 00 Email: sevil.utku@aifd.org.tr

BASIN BÜLTENİ Bilgi için: Sevil Utku Telefon: 0 212 267 16 00 Email: sevil.utku@aifd.org.tr BASIN BÜLTENİ Bilgi için: Sevil Utku Telefon: 0 212 267 16 00 Email: sevil.utku@aifd.org.tr GfK Türkiye ülke çapında araştırdı TÜRK HALKI HASTALARIN YENİ İLAÇLARA DAHA KOLAY ERİŞMESİNİ İSTİYOR Halkın %69

Detaylı

STAJYERLER MALİ MÜŞAVİRLER ZORUNLU STAJYER EĞİTİM TOPLANTISINDA BULUŞTU.

STAJYERLER MALİ MÜŞAVİRLER ZORUNLU STAJYER EĞİTİM TOPLANTISINDA BULUŞTU. STAJYERLER MALİ MÜŞAVİRLER ZORUNLU STAJYER EĞİTİM TOPLANTISINDA BULUŞTU. Ordu SMMM Odası TESMER Şubesi ve Staj Komisyonu ile birlikte 25.01.2018 tarihinde 10:30-12:30 saatleri arasında ise Ordu SMMM Odası

Detaylı

Beykoz Yerel Basını: Yılın Öğretmen Çifti, Adife& Bayram YILDIZ - Özgün Haber

Beykoz Yerel Basını: Yılın Öğretmen Çifti, Adife& Bayram YILDIZ - Özgün Haber Beykoz Yerel Basını: "Yılın Öğretmen Çifti, Adife& Bayram YILDIZ" Tüm Ülkede kutlanan Öğretmenler Günü Beykoz'da da coşkuyla kutlanırken, bu özel günde öğretmenlerimiz için çeşitli etkinlikler ve ziyaretler

Detaylı

TANDEM - KÜLTÜR YÖNETİCİLERİ DEĞİŞİM PROGRAMI TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ 2015-2016

TANDEM - KÜLTÜR YÖNETİCİLERİ DEĞİŞİM PROGRAMI TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ 2015-2016 TANDEM - KÜLTÜR YÖNETİCİLERİ DEĞİŞİM PROGRAMI TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ 2015-2016 SIK SORULAN SORULAR 1. TANDEM: Kültür Yöneticileri Değişimi Nedir? TANDEM Kültür Yöneticileri Değişimi Türkiye-Avrupa Birliği

Detaylı

Kazakistan Ekonomisi ve Yatırım Fırsatları. 18 Şubat 2016, İstanbul. Açış Konuşması - Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı

Kazakistan Ekonomisi ve Yatırım Fırsatları. 18 Şubat 2016, İstanbul. Açış Konuşması - Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı Kazakistan Ekonomisi ve Yatırım Fırsatları 18 Şubat 2016, İstanbul Açış Konuşması - Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı Kazakistan Cumhuriyeti Maliye Bakanı Sayın Bahıt Sultanov; KAZNEX INVEST Başkanı Sayın

Detaylı

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ABDULLAH GÜL ÜN YILI TÜBİTAK BİLİM, HİZMET, TEŞVİK ÖDÜLLERİ ve TÜBİTAK ÖZEL ÖDÜLÜ TÖRENİ KONUŞMA METNİ 23 ARALIK 2008

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ABDULLAH GÜL ÜN YILI TÜBİTAK BİLİM, HİZMET, TEŞVİK ÖDÜLLERİ ve TÜBİTAK ÖZEL ÖDÜLÜ TÖRENİ KONUŞMA METNİ 23 ARALIK 2008 SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ABDULLAH GÜL ÜN 2008 YILI TÜBİTAK BİLİM, HİZMET, TEŞVİK ÖDÜLLERİ ve TÜBİTAK ÖZEL ÖDÜLÜ TÖRENİ KONUŞMA METNİ 23 ARALIK 2008 "Değerli Konuklar, Değerli Misafirler, Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

15 Ekim 2014 Genel Merkez

15 Ekim 2014 Genel Merkez ÇİN Yatırım Fırsatları Paneli 15 Ekim 2014 Genel Merkez İş Dünyamızın Saygıdeğer Mensupları, Değerli MÜSİAD üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Toplantımıza katılımından dolayı teşekkür ediyor, Sizleri

Detaylı

I. KISIM GERONTOLOJİNİN DAYANAKLARI

I. KISIM GERONTOLOJİNİN DAYANAKLARI İçindekiler Ön Söz...iii Editörler ve Yazarlar... vii BÖLÜM 1 I. KISIM GERONTOLOJİNİN DAYANAKLARI Türkiye de ve Dünyada Yaşlanma...3 1. Yaşlılığın Genel Görünümü...4 2. Yaşlanma ve Yaşlılık...5 3. Modern

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI 7 Ocak 2015 İstanbul, Sabancı Center Sayın Konuklar, Değerli Basın Mensupları,

Detaylı

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ 16.03.2010 20.04.2010 BAŞIMIZ SAĞ OLSUN.. 1 46.CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU YÜZAKIMIZ OLDU 46. CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURNUVASI FİNALLERİNE ALANYA OLARAK YİNE BAŞARI

Detaylı

KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA. ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya... (Özgün s.67)

KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA. ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya... (Özgün s.67) KOCAER 1 Tuğba KOCAER 20902063 KOKULU, KIRIK BİR GERÇEĞİN KIYISINDA... Hepsi için teşekkür ederim hanımefendi. Benden korkmadığınız için de. Biz ölüler genelde alışık değiliz korkulmamaya, unutulmamaya...

Detaylı

Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler) Haftalık Ortalama

Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler) Haftalık Ortalama 3,460,026 3,455,723 3,444,081 3,553,432 3,534,351 3,522,035 3,494,924 3,469,997 3,473,428 3,460,781 3,489,658 3,457,103 3,605,416 3,568,284 3,530,832 3,700,000 Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler)

Detaylı

2013 YILI Faaliyet Raporu

2013 YILI Faaliyet Raporu 222 YILI Raporu YILI YILI R a proayili rpuo r u 223 İçindekiler 8 Mar t Dünya Emekçi Kadınlar Günü 10 Kasım Atatürk ü Anma G ı d a G ü v e n l i ğ i Pa n e l i ( 1 9 O c a k 2 0 1 3 ) P l a s t i k K a

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER Ali DİKİLİ Devlet Yardımları ve Ar-ge Dairesi Başkanı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler G.M. 2. DÜNYA TİCARET MÜŞAVİRLERİ KONFERANSI Ankara 5 Haziran 2012 1 DÖVİZ

Detaylı

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 7.syf Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 6.syf BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 9.syf Yayın Tarihi :05.12.2014 Sayfası : 5.syf BASIN

Detaylı

ETIK RESEARCH ETİK

ETIK RESEARCH ETİK 04.06.2015 ETIK RESEARCH 24.06.2015 ETİK ETİK ARAŞTIRMA Etik ilkelerinden ödün vermeden müşterilerine yüksek standartlarda, kaliteli hizmet vermek adına 1997 yılında kurulan Etik Araştırma, birlikte üreterek,

Detaylı

TAYLAND SAĞLIK SEKTÖRÜ

TAYLAND SAĞLIK SEKTÖRÜ TAYLAND SAĞLIK SEKTÖRÜ HAZIRLAYAN: AHMET TOPRAK UZMAN YARDIMCISI ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASILAŞTIRMA VE DIŞ TİCARET ŞEFLİĞİ 0 Asya Kıtası Medikal Turizmi 1 Medikal turizm için dünyadaki

Detaylı

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri,

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS 2018 Afrika Ülkelerinin Değerli Büyükelçileri, Sayın Valim, Belediye Başkanım, İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, Değerli

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Öne Çıkanlar EURUSD USDTRY GBPUSD BRENT PETROL ALTIN TÜİK Dış Ticaret Rakamlarını Açıkladı Bugün TÜİK ten gelen dış ticaret rakamlarını

Detaylı

TTYÇ/ Temel Alan Yeterlilikleri/Program Temel Öğrenme Çıktıları İlişkisi. PROGRAM YETERLİLİKLERİ (Sosyal ve Davranış Bilimleri)

TTYÇ/ Temel Alan Yeterlilikleri/Program Temel Öğrenme Çıktıları İlişkisi. PROGRAM YETERLİLİKLERİ (Sosyal ve Davranış Bilimleri) TTYÇ/ Temel Alan Yeterlilikleri/Program Temel Öğrenme Çıktıları İlişkisi Temel Alan Yeterlilikleri PROGRAM YETERLİLİKLERİ (Sosyal Davranış Bilimleri) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1. Alanla ilgili temel

Detaylı

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI (KLİMİK) DERNEĞİ

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI (KLİMİK) DERNEĞİ 11.YIL TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI (KLİMİK) DERNEĞİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ EĞİTİM VE YETERLİK KURULU (İHKMEYK) 10.İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ

Detaylı

Defne Rotary Kulübü TOPLANTI BİLGİLERİ. U.R. Başkanı : Kalyan BANERJEE. U.R. 2430. Bölge Guvernörü : İsmail KAHYAOĞLU

Defne Rotary Kulübü TOPLANTI BİLGİLERİ. U.R. Başkanı : Kalyan BANERJEE. U.R. 2430. Bölge Guvernörü : İsmail KAHYAOĞLU U.R. Başkanı : Kalyan BANERJEE U.R. 2430. Bölge Guvernörü : İsmail KAHYAOĞLU 8.Grup Guvernör Yardımcısı : Emine PEHLİVAN Defne Rotary Kulübü TOPLANTI BİLGİLERİ TARİH : 29-05-2012 TOPLANTI SAYISI : 822

Detaylı

Saðlýk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaþlý Bakýmý Programý

Saðlýk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaþlý Bakýmý Programý Saðlýk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaþlý Bakýmý Programý YB 109 - Temel Gerontoloji DERS TANITIM BÝLGÝLERÝ Dersin Adý Kodu Yarýyýl Teori (saat/hafta) Uygulama/Laboratuar (saat/hafta) Yerel Kredi AKTS

Detaylı

Kan Şekeri Takip Sistemi. Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com

Kan Şekeri Takip Sistemi. Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com CONTOUR DIABETES uygulamasıyla Test Hatırlatma Planları oluşturma Tedavi, diyet veya egzersizinizde değişiklik yapmadan önce daima Sağlık Profesyonelinize danışın. Test Hatırlatma Planları, kan şekeriniz

Detaylı

TEPAV Perakende Güven Endeksi TPE

TEPAV Perakende Güven Endeksi TPE TPE Tanıtım Toplantısı Slide 1 tepav Yeni bir gösterge: TEPAV Perakende Güven Endeksi TPE 14 Ocak 2010 TPE Tanıtım Toplantısı Slide 2 Çerçeve TPE nereden çıkıyor? Perakende Anketi ve diğer perakende ölçüm

Detaylı

SAÜ Fizik Bölümü Mezunları Anketi

SAÜ Fizik Bölümü Mezunları Anketi SAÜ Fizik Bölümü Mezunları Anketi Değerli SAÜ Fizik Mezunu, bu anketin amacı siz değerli mezunlarımızın görüşleri doğrultusunda bölümümüz ile ilgili çeşitli eğilimleri, beklentileri, eksiklik ya da memnuniyeti

Detaylı

Ekip çalışması sayesinde Butterfly Travel markasını daha ilerilere taşımak.

Ekip çalışması sayesinde Butterfly Travel markasını daha ilerilere taşımak. 1 HAKKIMIZDA Uzun yıllardan bu yana sektörde hizmet veren firmamız yılların verdiği tecrübe ve güven ile müşterilerine kaliteli hizmet sunmayı kendisine ilke edinmiştir. Sektörde birçok firma arasından

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

1. Adı - Soyadı : Perihan EREN BANA 2. Doğum Tarihi : Ünvanı : Uzman 4. Öğrenim Durumu : Yüksek Lisans

1. Adı - Soyadı : Perihan EREN BANA 2. Doğum Tarihi : Ünvanı : Uzman 4. Öğrenim Durumu : Yüksek Lisans 1. Adı - Soyadı : Perihan EREN BANA 2. Doğum Tarihi : 19.08.1978 3. Ünvanı : Uzman 4. Öğrenim Durumu : Yüksek Lisans Derece Bölüm Üniversite Lisans İşletme Fakültesi Anadolu Üniversitesi 2006 Lisansüstü

Detaylı

Almanya dan Bodrum a tarifeli uçuşlar

Almanya dan Bodrum a tarifeli uçuşlar Almanya dan Bodrum a tarifeli uçuşlar Almanya nın Berlin ve Hamburg şehirleri ile Bodrum arasında Mayıs ayından itibaren Ekim sonuna kadar direk uçuşların başlayacağının müjdesini veren Bodrum Belediye

Detaylı