G E ROB Ü LT E N J A P ONYA KAMPA N YA SI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "G E ROB Ü LT E N J A P ONYA KAMPA N YA SI"

Transkript

1 Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı Nisan 2011 İ Ç İ N D E K İ L E R Japonya Kampanyası 1 Teşekkürler Prof. Seedsman Rapor ay sonuna kaldı 2 Sağlıklı, uzun ve neşeli yaşam Hapishanede yaşlılık 3 Nazilli Alzheimer Merkezi Açıldı Milletvekili adaylarına duyurulur Yaşlılıkta Madde Bağımlılığı Yaşlılar üzerine düşünmeniz için görüşler Türkiye de Yaşlılar Hızla Çoğalıyor J A P ONYA KAMPA N YA SI Bütün dünyada üzüntü ve kaygıya yol açan Japonya daki depreminin AÜ Gerontoloji Bölümü açısından ayrıca bir üzüntü kaynağı oluşu, bölümümüzde çalışan Japon öğretim üyemizdir. Japon kardeşlerimizin dramını Dr. İkuko Murakami nin üzüntüsünü görünce, böyle bir felaketin anlamını daha farklı bir açıdan kavrıyor insan. Şimdi sadece üzülmek yeterli değildir. Japon kardeşlerimize elimizden geldiğince yardımcı olmamız da gerekir. AÜ Gerontoloji Bölümü, bunu bir yardım kampanyası ile gerçekleştirmek istemektedir. Kampanyamıza ilkokuldan üniversiteye kadar bütün eğitim kurumları katılabilir. Eğitim kurumu görevlileri, öğrenciler arasında topladıkları paraları çalıştıkları eğitim kurumu adına topluca yatırabilirler. Özel kuruluşlar, esnaf, küçük, orta ve büyük çaplı işletmeler, ev hanımları, yaşlılar, gençler, herkes bu kampanyaya katılarak Türk-Japon ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Kampanyanın gerekçesi etik ve ahlaki amaçlıdır ve Türklerin bu değerlere verdiği önemi de göstermeleri açısından iyi bir fırsattır. İnsanların her an başına gelebilecek bu tür felaketlerde maddi ve manevi desteğe duydukları ihtiyacın karşılanması için bütün Türkiye yi kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz. Prof. Dr. İsmail Tufan Vakayı biliniz ve kucaklayınız. Emerson Türk Japon Vakfı ve Kızılay Tarafından Türkiye genelinde Japon Halkı İle El Ele Kampanyası Başlatılmıştır. TL HESAP NO; İŞ BANKASI ANKARA ORAN ŞUBESİ IBAN NO: TR ÖNEMLİ AÇIKLAMA: Banka hesabı noter denetimi altındadır. Banka kampanyaya katılanlardan işlem parası talep etmez.

2 Sayfa 2 Yıl 2, Sayı 8 T E Ş E K K Ü RLER PRO F. SEEDSMAN! Biz, enformasyonların içersinde boğuluyoruz, ama bilgiye açız John Naisbitt Avustralyalı gerontolog Prof. Dr. Terence Seedsman, Antalya da 4 Nisan 2011 tarihinde hemşerilere ve hemşerilik yüksekokulu öğrencilerine, Nazilli de 15 Nisan 2011 tarihinde yaşlanma ve yaşlılık üzerine verdiği konferanslar ile Türkiye deki çalışmalarını tamamladı ve Nisan ayı sonunda Türkiye den ayrılıyor. AÜ Gerontoloji Bölümü öğrencilerinin yanı sıra, Aydın ve Nazilli de verdiği konferanslarla yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili önemli konulara dikkat çeken ve duyarlılık yaratan Prof. Seedsman ile yaptığımız söyleşide, Türkiye den çok iyi duygularla ayrıldığını ve yakında tekrar gelmeyi düşündüğünü öğrendik. Prof. Seedsman a teşekkür eder, en kısa zamanda tekrar kendisini aramızda görmekten duyacağımız mutluluğu bir kere daha burada belirtiriz R A P O R AY SONUNA KALDI AÜ Gerontoloji Bölümünün önümüzdeki yıllarda izleyeceği strateji kesinlik kazandı. Strateji raporunun kamuya sunumu için yürütülen çalışmalarda yaşanan gecikme nedeniyle, raporun tamamlanması büyük ihtimalle Nisan ayının sonunda tamamlanacak. Fakat en geç Mayıs ayının ilk haftasında raporun kamuoyuna tanıtılması gerçekleşecek. Öğrencilerimizin de bu raporun içeriğini merakla beklediklerini biliyor ve elimizde olmayan nedenlerden ötürü meydana gelen gecikmeden ötürü kendilerinden özür diliyoruz. Strateji raporunda bölümümüzle ilgili çok önemli kararların yer aldığını ve AÜ Gerontoloji Bölümünün uluslar arası alanlara açılımını sağlayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Daha önceki dergilerimizde de bu konuyla ilgili bazı bilgiler aktarılmıştı. S A Ğ L I K L I, UZUN VE NEŞELİ YAŞAM Elimizde pusula ile uyuyoruz. W.S. Mervin İnsanlar bugün sadece uzun bir yaşamın özlemini çekmemektedir. Ayrıca bunun sağlıklı bir yaşam olmasını da istemektedirler. İnsanın kendisini yaşlanma sürecinde iyi hissetmesi ile sağlıklı hissetmesi arasında çok sıkı ilişki bulunduğu ise yeni bir beklenti değildir. Sağlıklı uzun bir yaşam ile aynı zamanda uzun süre genç kalmayı da arzu eden insanların sayısı giderek çoğalmaktadır. Çocukluğa duyulan nostaljik özlemin (Popcorn & Marigold, 2002) bundaki rolüne de dikkat çekilmektedir. Günümüzün uzun ömürlü insanı sağlıklı, zinde ve eğlence dolu bir hayatın özlemini çekmektedir. Fakat yaşam süresi uzadıkça sağlıksız, hüzünlü ve bağımlı bir yaşamın ortaya çıkma ihtimali artmaktadır (Tufan, 2007). Popcorn, F. & Marigold, L. Der neue Popcorn Report. Die neuesten Trends für unsere Zukunft. Heyne Verlag (2002). Tufan, İ. Birinci Türkiye Yaşlılık Raporu. GeroYay (2007).

3 GeroBülten Sayfa 3 H APİSHANEDE YAŞLILIK Herkes Türkiye de artan suç olaylarından şikayet ediyor. Hükümetlerin genel af kararlarına prensipte herkes kızıyor. Haksız bile değiller, ama hapishane yaşamının bir de öbür yüzü var. Birçok suçlu genç bir insan olarak girdiği hapishaneden yaşlı oldukça ilerlemiş kişiler olarak tekrar aramıza katılıyor veya gelecekte katılacaklar. Demografik değişimlerin sebebi olan yaşam süresinin uzaması, hapishane kapısı önüne gelince, tabii ki geri dönmüyor. İler yıllarda Türkiye de yeni bir grup yaşlı tipi daha belirgin hale gelecek. Hapishane kariyerine sahip yaşlılar çoğalacak. Onların topluma entegre edilmelerini sağlamamız gerekecek. N A Z İ L L İ ALZHEİMER MERKEZİ AÇILDI Nazilli de inşaatı tamamlanan Nazilli Alzheimer Hastası Merkezi 4 Nisan 2011 tarihinde açıldı. Açılış törenine Nazillili vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Törenden hemen sonra hasta kayıtları yapılmaya başlan- dı. Baştan tahmin edilen ve bu yüzden Nazilli belediyesi tarafından alınan önlemler izdiham yaşanmasını önledi. İlk günden tüm kapasitesi dolan Alzheimer Hastası Merkezinin, Nazilli de ne denli büyük bir ihtiyacı ortaya koyduğu da görüldü. Yaşlı bakımı ve Alzheimer hastaları hakkında özel bir eğitimden geçirilen personelin de tören sırasındaki heyecanı gözden kaçmadı. Fikren uyanık kalmak için bedenen uykuya dalmamak gerekir. N. Shappard M İ L L E T V E K İ L İ ADAY L A R I N A DUYUR U L U R Gerontolojinin, toplumu ve politikayı yaşlanmanın sonuçlarına hazırlayan bilim dalı olduğu kabul edilirse (Jasper 2002), milletvekili adaylarının açıklanmasının heyecanlı bekleyişinin ardından, bizim de konuyla ilgili görüşlerimizi kısaca burada belirtmemizde bir sakınca olamaz. Basında çıkan haberlerden hareket ederek, milletvekili aday adaylarının neler söyle- diklerini takip etmeye çalıştık. Merakımızın nedeni kimin milletvekili adayı olacağından ziyade, buna soyunan kişilerin yaşlılarla ilgili düşünceleriydi. Reklamı yapılıyor denmesin diye burada isimlerini açıklamayacağımız bir elin parmak sayısından daha az milletvekili aday adayının yaşlılarla ilgili açıklamaları dışında, hiçbirinin bu konuya değinmediği görülmüştür. Türkiye - nin demografik yapısı yaşlıların lehine değişiyor, ama politika tarafında bu görülemiyor. Herhalde bunun sebebi, politikanın kendisinin değişme yeteneklerini yitirmiş olmasından ileri geliyor. Toplum her gün değişirken, politika olduğu yerde sayıyor. Bir filozofun dediği gibi yerinde sayanların yürüyenlerden daha çok gürültü çıkardıkları, en azından politika için geçerli bir tespit olarak görünüyor.

4 Sayfa 4 Yıl 2, Sayı 8 RAN D E VULAR 4 Nisan: Nazilli de Alzheimer Hastası Merkezi Açıldı. 8 Nisan: Prof. Dr. Terence Seedsman Antalya da hemşirelere ve hemşirelik yüksekokulu öğrencilerine konferans verecek. 15 Nisan: Prof. Dr. Terence Seedsman Nazilli de konferans verecek. 30 Nisan: Prof. Dr. Terence Seedsman Türkiye den ayrılıyor. 30 Nisan: AÜ Gerontoloji Bölümü strateji raporu açıklanacak. Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz 4 Nazilli Alzheimer Merkezi Nisan Prof. Seedsman hemşirelere konferans Prof. Seedsman hemşirelere konferans Prof. Seedsman Strateji raporu. RAN D E VULAR Strateji raporu Nisan sonuna kadar yetişmezse, alternatif olarak Mayıs ayının ilk haftasında kamuya sunulacak. Mayıs 2011 Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz

5 GeroBülten Sayfa 5 Y A Ş L I L I K TA MADDE BAĞIMLILIĞI Modern toplumlarda madde bağımlısı insanların sayısı bütün kuşaklarda çoğalıyor. Bunların arasında tabii ki yaşlılar da bulunuyor. Ama yaşlı bağımlılar üzerine konuşulmuyor, bu konu hasıraltı ediliyor. Bağımlılık, devamlı kullanılan doğal veya sentetik uyuşturucu bir veya birden fazla maddenin yarattığı periyodik veya kronik zehirlenme durumudur ve bunun psişik, bedensel, farmakolojik ve sosyal sonuçları vardır. Bağımlılık her zaman bir maddeye bağımlılık olması da gerekmiyor. Oyun, temizlik, çalışmak, alışveriş gibi davranışlar da bağımlılık olarak tanımlanıyor. Buradaki bağımlılığın iki türünden söz edilmektedir. Birincisi madde bağımlılığı, ikincisi maddeden bağımsız bağımlılık olarak nitelendiriliyor. Yaşlı bakımı yapılan kurum ve kuruluşların, yaşlılıkta bağımlılıkla iki nedenden ötürü ilgilenmeleri gerekiyor. Bir taraftan yaşlı insanlar, yaşlılıkla ilişkili krizlerde maddeye yönelme eğilimi gösterebilirler, bu da onlar için büyük bir tehlike demektir. Diğer taraftan bakıcılar büyük bir stres altında çalıştıkları için bu tür maddelere erişme olanaklar yüzünden, örneğin bağımlılık yapan ilaçlara, kendilerinin de bağımlı hale gelme riski bulunmaktadır. Yaşlı bakımında alkol ve haplar, en önemli bağımlılık yaratan maddelerdir. Alkol en kolay tedarik edilen bağımlılık yaratan maddelerden biridir. Toplumumuzda alkol kabul edilen veya hoşgörü ile karşılana bir bağımlılık maddesidir. Bazı durumlarda aşırı alkol alınması genellikle önemsiz gibi kabul ediliyor. Yaşlılıkta alkolizm toplumsal bir sorun olarak ciddiye alınmıyor. Kronik alkoliklerin çoğu henüz yaşlılık dönemine girmeden ölüyor. Yaşı 60 ve üzerindeki bireylerin %2,5 in alkol problemi bulunduğunu gösteren ampirik veriler elde edilmiştir. Bu sorunu tabulaştırmak yerine, tartışmaya açmamız gerekiyor. Hareket düşüncenin tomurcuklanması; neşe veya keder, onun meyvesidir. Ve insan böylece kendi eseri olan acı, tatlı meyvelerle yaşar. J. Allen Jasper, B. M. Gerontologie - Lehrbuch Altenpflege, Vincentz, (2002).

6 GeroBülten Sayfa 6 Y A Ş L I L A R Ü Z E R İ N E DÜŞÜNMENİZ İÇİN G Ö R Ü Ş L E R Hareket belagattir. Cahillerin gözleri, kulalarından daha bilgilidir Shakespeare Yaşlılar üzerine toplumda yer görüşleri tezatlıklar mozaiği olarak niteleyen Manfred Prisching in (2006) bunlardan hazırladığı tezlerden örnekler vererek üzerlerine düşünmenizi sağlamak istiyoruz. 1. Toplumlar yaşlı üyeleri hakkında resim çizer. Bunlar yaşlılar ile doğrudan bağlantılı değillerdir. Toplumlar, yaşlılığın bir tasarımını hazırlamaktadırlar. 2. Arada bir uçurum ortaya çıkıyor; modern toplumlarda insanlar aynı anda genç ve yaşlı oluyorlar. 3. Kuşakların arası açılıyor. Toplumsal değişimlerin ivme kazanması, kuşakların yaşam dünyalarının birbirine kopmasına neden oluyor. 4. Yaşlılık, beklenilen bir durum haline geldi ve artan yaşam güvenliği, yaşam ve ölüm ile yeni bir tarzla ilgilenmeyi gerekli kılıyor. Prisching in ortaya attığı bu tezlere katılıyor musunuz, yoksa katılmıyor musunuz? Kararınızı gerekçeler göstererek ortaya koyunuz. Prisching, M. Alter heute - ein Mosaik mit Widersprüchen ( ), L. Rosenmayr & F. Böhmer (Eds.), Hoffnung Alter, 2.Aufl., WUV, (2006) TÜRKİYE DE YAŞLILAR HIZLA ÇOĞALIYOR İleriye korkuyla bakmak, güven verici bir hareket değildir. Stone Henüz 2000 li yılların başlarında Türkiye de yaşlıların hızla çoğalacağı öngörüsünü ortaya atmıştık. Fakat o dönemde bunu kanıtlayacak veriler elimizde bulunmadığından, başka ülkelerdeki demografik değişimlerden örnekler verip, bunun Türkiye de de meydana geleceğini belirtmekle yetinmek zorunda kalmıştık. Şimdi durum değişti ve bu öngörüyü kontrol etme imkanı ortaya çıktı. Yan taraftaki grafikte yaşı 60 ve üzeri bireylerin (kırmızı sütun) nüfustaki oranları yıllara göre verilmiştir. Bu trend devam edecek ve toplumumuz bu yüzyılın ortalarında yaşlı toplumlar arasında yerini almış olacaktır. Kaynak: TÜİK, 2010 itufan@akdeniz.edu.tr

G E ROB Ü LT E N D E Ğ İ Ş M EK İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N D E Ğ İ Ş M EK İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılıklarımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 5 15 Ocak 2011 İ

Detaylı

GeroBülten in Mart 2011 sayısının hazırlıklarını

GeroBülten in Mart 2011 sayısının hazırlıklarını Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 7 15. Mart 2011 İ Ç

Detaylı

Son dönemlerde ülkemizin adı uluslar. AÜ Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ABD de Ahıska Türkleri üzerine bir araştırma yapıyor.

Son dönemlerde ülkemizin adı uluslar. AÜ Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ABD de Ahıska Türkleri üzerine bir araştırma yapıyor. Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 11 15. Temmuz 2011

Detaylı

Bütün kültürlerde toplumsal değerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu değerler

Bütün kültürlerde toplumsal değerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu değerler Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 16 15. Aralık 2011

Detaylı

Ulusal Yaşlılık Konseyi - UYAK

Ulusal Yaşlılık Konseyi - UYAK Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 12 15. Ağustos 2011

Detaylı

G E ROB Ü LT E N Ö N S Ö Z NAZİLLİ ALZHEİMER MERKEZİ HİZMETE BAŞLADI İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N Ö N S Ö Z NAZİLLİ ALZHEİMER MERKEZİ HİZMETE BAŞLADI İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 9 15. Mayıs 2011 İ

Detaylı

G E ROB Ü LT E N Ö NS Ö Z

G E ROB Ü LT E N Ö NS Ö Z Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 15 15. Kasım 2011 İ

Detaylı

Türkiye-Avusturya İşbirliği

Türkiye-Avusturya İşbirliği Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 14 15. Ekim 2011 İ

Detaylı

Yoğun bir çalışma temposundan zaman bularak sizlerle burada tekrar buluşmak, gerçekten beni dinlendiriyor.

Yoğun bir çalışma temposundan zaman bularak sizlerle burada tekrar buluşmak, gerçekten beni dinlendiriyor. Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 13 15. Eylül 2011 İ

Detaylı

GeroBarometre Nisan 2017

GeroBarometre Nisan 2017 GeroBarometre Nisan 2017 Yaşlanma ve Yaşama İsteği Antalya da Yapılan Bir Anket, Bulgular ve Yorumlar Prof. Dr. İsmail Tufan İçindekiler 1 Giriş... 2 2 Yaşam ve Yaşlanmak... 2 3 Bulgu... 2 4 Sonuç... 5

Detaylı

GERONTOLOJİ 2016 EN GÜNCEL BAŞARILARIMIZ. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Yayın Tarihi: 7 Ocak 2017 YOĞUN BİR YILI DAHA GERİDE BIRAKTIK

GERONTOLOJİ 2016 EN GÜNCEL BAŞARILARIMIZ. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Yayın Tarihi: 7 Ocak 2017 YOĞUN BİR YILI DAHA GERİDE BIRAKTIK GERONTOLOJİ 2016 AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Yayın Tarihi: 7 Ocak 2017 EN GÜNCEL BAŞARILARIMIZ GeroAtlas60+Tazelenme Üniversitesi nin açılması Tazelenme Günleri etkinlikleri YOĞUN BİR YILI

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ANKARA 2018 2 İçindekiler Sayfa 1. Giriş ve Amaç... 4 2. Gereç ve Yöntem... 4 2.1. Araştırmanının Türü ve Örneklem...

Detaylı

GeroBarometre Mart 2017

GeroBarometre Mart 2017 GeroBarometre Mart 2017 Yaşlılara Saygı Antalya da Yapılan Bir Anket, Bulgular ve Yorumlar Prof. Dr. İsmail Tufan İçindekiler 1 Giriş... 2 2 Yöntem ve Örneklem... 2 3 Bulgu... 3 4 Yorum... 4 5 Sonuç...

Detaylı

G E RO N TO LOJİ SEMPOZ Y U MU / A N TA LYA. Prof. Dr. İsmail TUFAN UGS Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği (USUGD ) PROGRAM

G E RO N TO LOJİ SEMPOZ Y U MU / A N TA LYA. Prof. Dr. İsmail TUFAN UGS Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği (USUGD ) PROGRAM V I I. U LU S L A R A R A S I S O S YA L V E U YG U L A M A L I G E RO N TO LOJİ SEMPOZ Y U MU 2 0 1 6 / A N TA LYA Yürütücü Düzenleyen Prof. Dr. İsmail TUFAN UGS Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji

Detaylı

''Hepimiz Atatürk'üz''

''Hepimiz Atatürk'üz'' ''Hepimiz Atatürk'üz'' Mustafa Kemal Atatürk tüm yurtta anıldığı gibi Beşiktaş'ta da törenlerle anıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Atatürk'ün 74. ölüm yıldönümünü anma gününde özel bir mesaj

Detaylı

YAŞLI PARLAMENTOSU. Güzellikleri görme yeteneğini yitirmeyenler hiçbir zaman yaşlanmayacaktır. Franz Kafka. 20 Ocak Sevgili Meslektaşlarım!

YAŞLI PARLAMENTOSU. Güzellikleri görme yeteneğini yitirmeyenler hiçbir zaman yaşlanmayacaktır. Franz Kafka. 20 Ocak Sevgili Meslektaşlarım! YAŞLI PARLAMENTOSU Güzellikleri görme yeteneğini yitirmeyenler hiçbir zaman yaşlanmayacaktır. Franz Kafka 20 Ocak 2017 Sevgili Meslektaşlarım! Türkiye nin önüne demografik değişimlerin koyduğu sorunları

Detaylı

G E ROB Ü LT E N K A RADUT GÜNÜ K A R A D U T U M - GÖNÜL YAŞLANMAZ İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N K A RADUT GÜNÜ K A R A D U T U M - GÖNÜL YAŞLANMAZ İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. İsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 10 15. Haziran 2011

Detaylı

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler Osman SEZGİN 1 0 Psikiyatrik hastalıklar kalp, şeker gibi gerçek tıbbi hastalık değildir! Ruh hastalığı olanlar olsa olsa deli dirler.

Detaylı

Ülkemizde Yaşlılık ve Yaşlıya Yönelik Tutumlar Yaşlı Ayrımcılığı

Ülkemizde Yaşlılık ve Yaşlıya Yönelik Tutumlar Yaşlı Ayrımcılığı Ülkemizde Yaşlılık ve Yaşlıya Yönelik Tutumlar Yaşlı Ayrımcılığı Firdevs ERDEMİR Geriatri Hemşireliği Derneği Nüfus yaşlanması demografik dönüşüm Nüfustaki yaş yapısının değişmesi, nüfustaki çocukların

Detaylı

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir. SOSYAL FOBİ Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır. Ve kişi bu korkunun

Detaylı

EĞİTİM İŞ ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06.

EĞİTİM İŞ ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06. 2009 EĞİTİM İŞ EĞİTİM VE BİLİM İŞGÖRENLERİ SENDİKASI ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06.2009 ARAŞTIRMANIN AMACI Araştırmanın

Detaylı

G E ROB Ü LT E N B İR DUAYEN ARAMIZDA A L M A N GERO N T O L O G L A R AYDIN DA İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü

G E ROB Ü LT E N B İR DUAYEN ARAMIZDA A L M A N GERO N T O L O G L A R AYDIN DA İ Ç İ N D E K İ L E R. AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Farklılığımız bizi güçlü kılar AÜ Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü G E ROB Ü LT E N Dergide yer alan tüm yayınlardan ve yazılardan Prof. Dr. Ġsmail Tufan sorumludur Yıl 2, Sayı 6 15. Şubat 2011 İ

Detaylı

TOPLUMSALLIK. Başkalarıyla Birlikte Olma Eğilimi

TOPLUMSALLIK. Başkalarıyla Birlikte Olma Eğilimi TOPLUMSALLIK Başkalarıyla Birlikte Olma Eğilimi Toplumsallık Toplumsallık, başkalarıyla birlikte olmayı yalnız olmaya tercih etme eğilimini ifade eder. İnsanlar grup içinde birlikte yaşarlar. Bunu iyi,

Detaylı

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ.

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından

Detaylı

18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Karabük Alzheimer Derneği organizasyonluğunda üniversitemiz ev sahipliğinde Yaşlılık-Bunama ve Alzheimer Hastalığı Tanıtım ve Bilinçlendirme

Detaylı

: Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Maltepe Eğitim Köyü Başıbüyük Maltepe-İstanbul : behiceekici@hotmail.com

: Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Maltepe Eğitim Köyü Başıbüyük Maltepe-İstanbul : behiceekici@hotmail.com ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : BEHİCE EKİCİ İletişim Bilgileri Adres Mail 2. Doğum Tarihi : 20.10.1963 3. Unvanı : Yard. Dr. 4. Öğrenim Durumu : : Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Maltepe Eğitim Köyü

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

GÖREVLENDIRME KARARLARI

GÖREVLENDIRME KARARLARI Portal Adres GÖREVLENDIRME KARARLARI : www.hakimiyet.com İçeriği : Gündem Tarih : 21.01.2015 : http://www.hakimiyet.com/genel/gorevlendirme-kararlari-h783915.html 1/3 GÖREVLENDIRME KARARLARI 2/3 GÖREVLENDIRME

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sunum İçeriği Madde Bağımlılığı Nedir? Madde Bağımlılığının Nedenleri Madde Bağımlılığında Risk Faktörleri Bağımlılık Nasıl Gelişir?

Detaylı

TED KAYSERİ KOLEJİ VAKFI VELİ VE ÖĞRETMENLERİNDEN SOMA YA EL VER KAMPANYASINA BÜYÜK DESTEK

TED KAYSERİ KOLEJİ VAKFI VELİ VE ÖĞRETMENLERİNDEN SOMA YA EL VER KAMPANYASINA BÜYÜK DESTEK TED KAYSERİ KOLEJİ VAKFI VELİ VE ÖĞRETMENLERİNDEN SOMA YA EL VER KAMPANYASINA BÜYÜK DESTEK Türk Eğitim Derneği Genel Merkezi nin Soma nın Evlatları Artık Hepimizin Evladı başlığı ile başlatılan Soma ya

Detaylı

HAFTALIK VELİ BÜLTENİ 21 NİSAN 2017

HAFTALIK VELİ BÜLTENİ 21 NİSAN 2017 HAFTALIK VELİ BÜLTENİ 21 NİSAN 2017 Değerli Velilerimiz, 23 Nisan Pazar günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Törenimiz saat 10:30-11:30 arasında çok amaçlı salonda 2.ve 3. sınıf öğrencilerimizin hazırladığı

Detaylı

Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi Kapsamında Danışman Alınacaktır

Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi Kapsamında Danışman Alınacaktır Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi Kapsamında Danışman Alınacaktır 09 Şub 2017 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU SAĞLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİ

Detaylı

TÜRKİYE EKMUD KONGRESİ. 11-15 Mayıs 2016 Kaya Palazzo Kongre Merkezi Belek, Antalya BİRİNCİ DUYURU. www.ekmud2016.org www.ekmud.org.

TÜRKİYE EKMUD KONGRESİ. 11-15 Mayıs 2016 Kaya Palazzo Kongre Merkezi Belek, Antalya BİRİNCİ DUYURU. www.ekmud2016.org www.ekmud.org. TÜRKİYE EKMUD KONGRESİ 11-15 Mayıs 2016 Kaya Palazzo Kongre Merkezi Belek, Antalya BİRİNCİ DUYURU www.ekmud2016.org www.ekmud.org.tr GENEL BİLGİLER Değerli Meslektaşlarımız, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

5. Ekibinize güvenin ve her yaptığınız harekette ekibinize güven verin.

5. Ekibinize güvenin ve her yaptığınız harekette ekibinize güven verin. YAT EKİPLERİ İÇİN TAVSİYELER: 1.Tekne üzerinde proaktif olun, her işle ilgilenin, iş yaratın, sürekli koşturun, kesinlikle mızmızlanmayın ve yorulmayın. Her zaman daha fazla yelken yapmak isteyin. 2. Tekne

Detaylı

YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ

YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ 2 Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan,

Detaylı

Türk Cerrahi Derneği GENEL CERRAHİ ALANI İLE İLİŞKİLİ DERNEKLER TANITIM FORMU

Türk Cerrahi Derneği GENEL CERRAHİ ALANI İLE İLİŞKİLİ DERNEKLER TANITIM FORMU Türk Cerrahi Derneği GENEL CERRAHİ ALANI İLE İLİŞKİLİ DERNEKLER TANITIM FORMU ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lütfen aşağıdaki

Detaylı

HAFTALIK VELİ BÜLTENİ-28 EKİM 2015

HAFTALIK VELİ BÜLTENİ-28 EKİM 2015 HAFTALIK VELİ BÜLTENİ-28 EKİM 2015 CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENİMİZ 29 Ekim 2015 Perşembe günü öğrencilerimiz her gün olduğu gibi saat 08:30 da serbest kıyafetle okulda olacaklar, sınıf yoklamalarının alınmasının

Detaylı

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti EVDE BAKIM ve DESTEK HİZMETLERİ v Evde Doktor Muayene Hizmeti: Hekim ve hemşire tarafından hastanın evinde muayenesi, reçetesinin düzenlenmesi,tıbbı

Detaylı

İLETİŞİM TASARIMI UZMANI

İLETİŞİM TASARIMI UZMANI TANIM Kurum, kuruluş ve işletmelerin politikaları doğrultusunda, teknoloji kullanımını tasarım becerisiyle birleştirerek etkili mesaj hazırlayan ve bu mesajı sunan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ,

Detaylı

Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler) Haftalık Ortalama

Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler) Haftalık Ortalama 3,460,026 3,455,723 3,444,081 3,553,432 3,534,351 3,522,035 3,494,924 3,469,997 3,473,428 3,460,781 3,489,658 3,457,103 3,605,416 3,568,284 3,530,832 3,700,000 Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler)

Detaylı

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI. Saha Tarihi: 9 10 Nisan il ilçe mahalle/ köy

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI. Saha Tarihi: 9 10 Nisan il ilçe mahalle/ köy ARAŞTIRMANIN KAPSAMI Saha Tarihi: 9 10 Nisan 2011 35 134 200 il ilçe mahalle/ köy 2366 görüşme öü BEKLENTİLER Benim hayat şartlarım 5 yıl sonra daha iyi olacak Kes. yanlış 2,5 Ne doğru ne Yanlış 16,2 yanlış

Detaylı

Değerli Meslektaşlarım,

Değerli Meslektaşlarım, SEMPOZYUM BAŞKANI Doç. Dr. Elif GÜRSOY HELİD Başkanı SEMPOZYUM SEKRETERYASI Arş. Gör. Mehtap UZUN AKSOY Arş. Gör. Mukaddes BAŞKAYA DÜZENLEME KURULU HELİD Yönetim Kurulu Prof. Dr. Nurgün PLATİN Doç. Dr.

Detaylı

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 5 Çalışma ve Meslek Ahlakı

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 5 Çalışma ve Meslek Ahlakı Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 5 Çalışma ve Meslek Ahlakı Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İş Ahlakı Çalışma Ahlakı Meslek Ahlakı 2 Çalışma Ahlakı Çalışma ahlakı, bir toplumda işe ve çalışma karşı geliştirilen

Detaylı

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM Yaşlıların Psiko-Sosyal Özellikleri İnsanın yaşlılığında nasıl olacağı ya da nasıl yaşlanacağı; yaşadığı coğrafyaya, kalıtsal özelliklere, Psiko-sosyal ve Sosyo-ekonomik şartlara,

Detaylı

BASIN DUYURUSU ŞUBAT AYI ENFLASYONU, İLERİYE YÖNELİK BEKLEYİŞLER VE FAİZ ORANLARI

BASIN DUYURUSU ŞUBAT AYI ENFLASYONU, İLERİYE YÖNELİK BEKLEYİŞLER VE FAİZ ORANLARI Sayı: 2002-21 14 Mart 2002 BASIN DUYURUSU ŞUBAT AYI ENFLASYONU, İLERİYE YÖNELİK BEKLEYİŞLER VE FAİZ ORANLARI I. GENEL DEĞERLENDİRME 1. TÜFE ve TEFE aylık artışları Şubat ayında sırasıyla yüzde 1,8 ve yüzde

Detaylı

Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi

Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi Tütün Kullanımı Hastalık Yükü ve Epidemiyolojisi Doç.Dr.Mustafa N.İLHAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı mnilhan@gazi.edu.tr Sağlık Tanımı (DSÖ) Yalnızca sakatlık ve hastalık

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

Bilgi Çağına Uyumlu, Doğru Kariyer Yolları

Bilgi Çağına Uyumlu, Doğru Kariyer Yolları Bilgi Çağına Uyumlu, Doğru Kariyer Yolları KARİYER ZİRVESİ & FUARI MÜ Kariyer Merkezi(MARKAM); Yaşam boyu öğrenme felsefesi ışığında ve bilgi toplumu olma yolunda, öğrencilere yönelik kariyer planlama

Detaylı

Başka Bir Okul Mümkün Derneği 1 SENEDE BBOM. Şubat Şubat 2019 ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI TOPLULUK OLMA ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞMA BBOM MODELİ

Başka Bir Okul Mümkün Derneği 1 SENEDE BBOM. Şubat Şubat 2019 ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI TOPLULUK OLMA ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞMA BBOM MODELİ Başka Bir Okul Mümkün Derneği 1 SENEDE BBOM Şubat 2018 - Şubat 2019 ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI TOPLULUK OLMA ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞMA BBOM MODELİ ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI BBOM Öğretmen Köyü 2018 de

Detaylı

Onceki izlenimdeki sevgi titresimleri sevgili Ugurcan'in izleniminde devam ediyor...

Onceki izlenimdeki sevgi titresimleri sevgili Ugurcan'in izleniminde devam ediyor... 23 Nisan gecti hala kendimizi toparlayamadik; bir sure daha ruyalarimizi susleyecekler... Ama her zaman onlarin en guzel basarilarla buraya gelmelerini heyecanla bekleyecegiz... Onceki izlenimdeki sevgi

Detaylı

DEÜKARİYERİM KARİYER YÖNETİM SİSTEMİNİN AMACI Dokuz Eylül Üniversitesinde, öğrenimi devam eden ve mezun öğrencilerin etkin bir şekilde kariyer

DEÜKARİYERİM KARİYER YÖNETİM SİSTEMİNİN AMACI Dokuz Eylül Üniversitesinde, öğrenimi devam eden ve mezun öğrencilerin etkin bir şekilde kariyer 1 PROBLEM Mezunlar İle İletişim Problemi Mezunların Güncel Bilgilerine Erişim Problemi Öğrenciler İle İletişim Problemi Kariyer Planlama Koordinatörlüğü ve Birim Sekreterlerinin Öğrencilerle İletişim Problemi

Detaylı

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre,

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, GERİATRİ 1 Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde, zamanın

Detaylı

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ Mehmet Uçum 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri a. Tartışmanın Arka Planı Ülkemizde, hükümet biçimi olarak başkanlık sistemi tartışması yeni

Detaylı

23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Dünyada En Hızlı Yaşlanan İkinci Ülke: Türkiye 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında,izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı

ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı Sürdürülebilir Marka Şehir: İzmir Araştırması ELÇİN ÜNER GfK Türkiye Yönetici Ortağı Araştırmanın Amacı İzmir in sürdürülebilirlik konusunda bir marka şehir olması yolunda İzmir de yapılan / yapılması

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları. Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR

İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları. Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR İnsan Kaynakları Yönetimi ve Uygulamaları Prof.Dr.Kadir Ardıç Doç.Dr. Yasemin ÖZDEMİR Giriş İşletmelerin rakiplerinden tek farklı kaynağı insan dır. Günümüz dünyasının insan kaynağının profili İnsan Kaynakları

Detaylı

Siyasi Tercihler ve Oy Değişimleri

Siyasi Tercihler ve Oy Değişimleri Siyasi Tercihler ve Oy Değişimleri Tonguç Çoban 9 Kasım 2010 Nobody s Unpredictable Seçmenler kimleri seçiyor? Muhtar Belediye Meclis Üyeleri Belde veya İlçe Belediye Başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı

Detaylı

Katılımcı Bilgilendirme Sayfası

Katılımcı Bilgilendirme Sayfası Katılımcı Bilgilendirme Sayfası GASTROS edelphi Anketi Mide Kanseri Cerrahisi Araştırmalarında Sonuç Raporlamanın Standardizasyonu Sizi bir araştırmaya davet etmek istiyoruz. Eğer araştırmaya katılmak

Detaylı

18.Esri Kullanıcıları Toplantısı 7-8 Ekim 2013 ODTÜ-ANKARA

18.Esri Kullanıcıları Toplantısı 7-8 Ekim 2013 ODTÜ-ANKARA ALZHEIMER ÇOCUKLARı (2012-2075 YıLLARı ARASı ALZHEIMER HASTA SAYıSı DEĞIŞIMI VE DAĞıLıŞı) Feride CESUR Yenimahalle Halide Edip Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Coğrafya Öğretmeni İÇERİK Çalışmanın Amacı Alzhemer

Detaylı

ALT BAŞLIKLAR DİPLOMASİ. -Sosyal Medya ve Diplomasi. -Kamu Diplomasisinin Gelişimi. - Diplomasinin 11 Eylülü : Wikileaks. -Önleyici Diplomasi

ALT BAŞLIKLAR DİPLOMASİ. -Sosyal Medya ve Diplomasi. -Kamu Diplomasisinin Gelişimi. - Diplomasinin 11 Eylülü : Wikileaks. -Önleyici Diplomasi Kongre Kapsamı Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğrenci Kongresi, uluslararası ilişkiler ve diğer ilgili bölümlerde öğrenimlerini sürdürmekte olan lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki

Detaylı

O KOLTUĞA GALİP HOCA YAKIŞIR!

O KOLTUĞA GALİP HOCA YAKIŞIR! 11.11.2014 Salı İzmir Basın Gündemi O KOLTUĞA GALİP HOCA YAKIŞIR! Kazım Erkmen Daha dün gibi hatırlıyorum, İzmirlilerin Yeşilyurt Devlet Hastanesi diye bildikleri o Hatay daki hastanenin Başhekimliği ne

Detaylı

Beşiktaş Gazetesi. Gençlere anlatacaklar

Beşiktaş Gazetesi. Gençlere anlatacaklar Gençlere anlatacaklar BEŞİKTAŞ Belediyesi genç girişimciler için başlattığı projesi ile eğitimde çalışmalarını sürdürüyor. Genç girişimciler için düzenlenen seminer etkinliklerinde etkinliğe katılacaklara

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ KİTAP VE KÜLTÜR KULÜBÜ BAŞKANI EMRE GÜREL KULÜP SAYESİNDE SOSYAL HAYATIMIZ RENKLENDİ İLETİŞİM YETENEĞİMİZ GELİŞTİ

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ KİTAP VE KÜLTÜR KULÜBÜ BAŞKANI EMRE GÜREL KULÜP SAYESİNDE SOSYAL HAYATIMIZ RENKLENDİ İLETİŞİM YETENEĞİMİZ GELİŞTİ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ KİTAP VE KÜLTÜR KULÜBÜ BAŞKANI EMRE GÜREL KULÜP SAYESİNDE SOSYAL HAYATIMIZ RENKLENDİ İLETİŞİM YETENEĞİMİZ GELİŞTİ SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız hangi okullarda

Detaylı

Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler) Haftalık Ortalama

Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler) Haftalık Ortalama 3,755,937 3,724,949 3,747,083 3,885,754 3,913,738 3,850,411 3,932,120 3,899,001 3,937,691 3,920,581 3,883,788 3,859,947 3,953,640 3,989,982 3,964,024 4,200,000 Ortalama Günlük Gazete Satışları (Tüm Gazeteler)

Detaylı

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Hiroşima da büyüdüm. Ailem ve çevrem Budist ti. Evimizde küçük bir Buda Heykeli vardı ve Buda nın önünde eğilerek ona ibadet ederdik. Bazı özel günlerde de evimizdeki

Detaylı

AR-GE VE İNOVASYONDA KOBİLERİN KATMA DEĞER ENDEKSİ

AR-GE VE İNOVASYONDA KOBİLERİN KATMA DEĞER ENDEKSİ AR-GE VE İNOVASYONDA KOBİLERİN KATMA DEĞER ENDEKSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.2-5 Katma Değer Endeksi Anket Soruları A) ŞİRKET KURULUŞ VE FAALİYET BİLGİLERİ 6-8 B) ŞİRKET ÜRETİM DEPARTMANI GENEL BİLGİLERİ 8-9 C)

Detaylı

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM

3/7/2010. ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ ve ÖNEMİ EĞİTİM EĞİTİM ANLAYIŞLARI EĞİTİM EĞİTİM REHBERLİK ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK NİN YERİ ve ÖNEMİ Eğitim? İnsana en iyi olgunluğu vermektir (Eflatun). İnsana tabiatında bulunan gizli bütün kabiliyetlerin geliştirilmesidir (Kant). Bireyin

Detaylı

İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ SELİMPAŞA AHMET ZİYLAN İLKOKULU PROJE SINIFI 3/A

İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ SELİMPAŞA AHMET ZİYLAN İLKOKULU PROJE SINIFI 3/A İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ SELİMPAŞA AHMET ZİYLAN İLKOKULU PROJE SINIFI 3/A İçerik: Hikâye, masal, anı, şiir, gezi yazısı, kompozisyon vb. Yazı içerikleri, milli, manevi ve

Detaylı

Sorumluluk Çalışmalarımız

Sorumluluk Çalışmalarımız Sorumluluk Çalışmalarımız Sorumluluklarımızı alalım, hayatı ıskalamayalım. 5C En büyük sorumluluk, sorumluluk sahibi olmaktır. 5A Sorumluluklarını bil, sorumsuzluğu hayatından sil. 5B Sorunlara dur demek

Detaylı

I. ULUSLARARASI SOSYAL VE EKONOMİK ARAŞTIRMALAR ÖĞRENCİ KONGRESİ

I. ULUSLARARASI SOSYAL VE EKONOMİK ARAŞTIRMALAR ÖĞRENCİ KONGRESİ I. ULUSLARARASI SOSYAL VE EKONOMİK ARAŞTIRMALAR ÖĞRENCİ KONGRESİ Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Öğrenci Kongresi,

Detaylı

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz ve Özellikle Canım Annem 1 Üniversite tercihlerini yaptığımız zaman,

Detaylı

Her şeyi rant olarak gören AKP iktidarı ile onun yerel temsilcilerinin kentte, çevreye, doğaya karşı işledikleri suçların ardı arkası gelmiyor.

Her şeyi rant olarak gören AKP iktidarı ile onun yerel temsilcilerinin kentte, çevreye, doğaya karşı işledikleri suçların ardı arkası gelmiyor. Her şeyi rant olarak gören AKP iktidarı ile onun yerel temsilcilerinin kentte, çevreye, doğaya karşı işledikleri suçların ardı arkası gelmiyor. Bunlar yakında gidecekler ama ülkemize, kentimize ağır bir

Detaylı

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ AMAÇ Son yıllarda Türk sinema sektöründe görülen gurur verici gelişmeler, Türk sinemasına ve film yapımcılarına var olan ilginin artmasına neden olmuştur.

Detaylı

Aşağı Öveçler Mah. Kabil Cad. No: 50/9 Çankaya/ANKARA Tel: (0.312) 481 21 00 - (0.312) 481 21 02 Faks: (0.312) 481 21 07 Web:

Aşağı Öveçler Mah. Kabil Cad. No: 50/9 Çankaya/ANKARA Tel: (0.312) 481 21 00 - (0.312) 481 21 02 Faks: (0.312) 481 21 07 Web: Değerli Firma Temsilcileri, Dünyamız her geçen gün yaşlanmakta, yaşlanan dünya ile birlikte beklenen yaşam süresi uzamakta ve yaşlı insanların toplum içindeki oranı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaşlanma

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI KREŞ VE ANAOKULLARI ÖĞRENCİ TANIMA FORMU ÖĞRENCİNİN AİLE BİLGİLERİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI KREŞ VE ANAOKULLARI ÖĞRENCİ TANIMA FORMU ÖĞRENCİNİN AİLE BİLGİLERİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI KREŞ VE ANAOKULLARI ÖĞRENCİ TANIMA FORMU Adı-Soyadı :... Cinsiyeti :... Doğum Yeri / Tarihi :... TC Kimlik No: :... Fotoğraf ÖĞRENCİNİN AİLE

Detaylı

HİZMET MERKEZLERİNDE SUNULACAK GÜNDÜZLÜ BAKIM İLE

HİZMET MERKEZLERİNDE SUNULACAK GÜNDÜZLÜ BAKIM İLE 7 Ağustos 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26960 YÖNETMELİK Sosyal Hizmetler ve YAŞLI HİZMET MERKEZLERİNDE SUNULACAK GÜNDÜZLÜ BAKIM İLE EVDE BAKIM HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Görev Ve Yetkileri Semineri Düzenlendi

Görev Ve Yetkileri Semineri Düzenlendi Öğrencilerimize Muhtarın Görev Ve Yetkileri Semineri Düzenlendi 10. 04. 2014 Perşembe günü Fevzi Çakmak Mah. muhtarı Sn. Mehmet ÜNLÜ okulumuza davet edildi. 4.sınıf öğrencilerine İnsanlar ve Yönetim ünitesi

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER TABLOLAR Tablo 1. TR63 Bölgesi Doğum Sayısının Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)... 1 Tablo 2. Ölümlerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)...

Detaylı

Nedensellik. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Nedensellik. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Nedensellik BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Kuram, kuramsal açıklama Nedensel açıklama, nedensellik Zaman sırası, ilişki, alternatiflerin elenmesi İyi nedensel ilişki, nedensel mekanizma

Detaylı

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması.

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. 10.BELEDİYE TABİPLİĞİ A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. A1.H1: Belediye tabipliği tarafından engelli bireyler için ücretsiz fizyoterapi hizmetinin verilmesi; böylece

Detaylı

EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR...

EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR... EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR... Bütün insanlığı sevgiyle kucaklayabilecek hoşgörüye sahip, geleceğin dünyasına şekil verecek, çalışkan, ufku geniş, sahip olduğu değerleri paylaşabilen, huzurun ve güvenin teminatı

Detaylı

02.06.2014 Pazartesi İzmir Gündemi

02.06.2014 Pazartesi İzmir Gündemi 02.06.2014 Pazartesi İzmir Gündemi TÜTÜN DEPOLARINDAN SİGARASIZ KAMPÜSE İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sigarasız Kampüs olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI 7 Ocak 2015 İstanbul, Sabancı Center Sayın Konuklar, Değerli Basın Mensupları,

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Şubat 03, 2017-5:56:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi'nin ve yapımı tamamlanan

Detaylı

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yazar Ad 11 Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL 2050 yılında dünya nüfusunun 8.909 milyara ulaşacağı hesaplanmaktadır. Yine projeksiyonlara dayanarak, 2050 yılında nüfusun %59.1 inin Asya kıtasında, %19.8

Detaylı

GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI

GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI GEMLİK TİCARET ve SANAYİ ODASI EKONOMİK SOSYAL DURUM ARAŞTIRMASI Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası na bağlı üyelerin Türkiye ve Gemlik Ekonomisi ve Sosyal durumu hakkındaki yorumlarının istatistiki yöntemler

Detaylı

CHP DE GENÇLİK KOLLARI KONGRESİNDE İKİ ADAY

CHP DE GENÇLİK KOLLARI KONGRESİNDE İKİ ADAY CHP DE GENÇLİK KOLLARI KONGRESİNDE İKİ ADAY Salih Yanık adaylığını açıkladı. 13 Aralık Pazar günü yapılacak olan Bodrum CHP Gençlik Kolları Seçimi için ikinci olarak adaylığını açıklayan Salih Yanık oldukça

Detaylı

KASIM Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayar Teknolojileri Bölümü

KASIM Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayar Teknolojileri Bölümü KASIM 2015 Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Rekabet, üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı yürütülen yarışma etkinliklerinin bütünüdür. Rekabet iki ya da daha çok güç, kuruluş,

Detaylı

MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN BUGÜNE VE GELECEĞİNE AYNA: MESLEK MENSUBU BAŞINA MÜKELLEF SAYISI

MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN BUGÜNE VE GELECEĞİNE AYNA: MESLEK MENSUBU BAŞINA MÜKELLEF SAYISI MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN BUGÜNE VE GELECEĞİNE AYNA: MESLEK MENSUBU BAŞINA MÜKELLEF SAYISI Dr. Hasan AYKIN I- GİRİŞ Yüzbinlerce kişi muhasebecilik yapıyor. İlgili üniversitelerin binlerce mezunu da muhasebecilik

Detaylı

Page 1 of 6. Öncelikle, Edirne de yaşanan sel felaketi için çok üzgünüz. Tüm Edirne halkına, şahsım ve üniversitem adına geçmiş olsun demek istiyorum.

Page 1 of 6. Öncelikle, Edirne de yaşanan sel felaketi için çok üzgünüz. Tüm Edirne halkına, şahsım ve üniversitem adına geçmiş olsun demek istiyorum. Page 1 of 6 Edirne Valisi Sayın Dursun Ali Şahin, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Recep Zıpkınkurt, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası nın değerli üyeleri ve temsilcileri, Bilgi birikimi ve üslubunu,

Detaylı

Konaklar. Açık Hava Müzesi

Konaklar. Açık Hava Müzesi 30 NİSAN 2013 0 212 260 23 60-0 212 260 52 29 %50 ye varan indirimler Açık Hava Müzesi Belediyesi Sanat İmecesi İle Beşiktaş'ı Açık Hava Müzesi'ne dönüştürmeyi planlıyor. Sanatta imece usulüyle farklı

Detaylı

Bilim Kahramanları Buluşuyor

Bilim Kahramanları Buluşuyor Bilim Kahramanları Buluşuyor 1. 9 16 yaş arası gençler, bilimin kolay erişilebilir ve eğlenceli olduğunu keşfediyorlar; 2. her sene farklı bir konuda topluma faydası olacak çözümler üretiyorlar; 3. yaşamları

Detaylı

tepav Ocak2013 N201307 TÜRKİYE DE YOLSUZLUK ALGISI ÜZERİNE NOTLAR DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Ocak2013 N201307 TÜRKİYE DE YOLSUZLUK ALGISI ÜZERİNE NOTLAR DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Ocak01 N0 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Evren AYDOĞAN 1 Araştırmacı, Yönetişim Çalışmaları Uluslararası Şeffaflık Örgütü nün- Transparency International (TI), Yolsuzluk

Detaylı

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALAT SANAYİİ Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 78 1. SEKTÖRÜN TANIMI Tütün ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında 16 no lu gruplandırma

Detaylı

Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ. Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü

Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ. Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü Bilginin sürekli bir gelişme içinde bulunduğu ve bilgi

Detaylı

KONYA-KARAMAN YAŞAM MEMNUNİYETİ DEĞERLENDİRMESİ

KONYA-KARAMAN YAŞAM MEMNUNİYETİ DEĞERLENDİRMESİ DEĞERLENDİRME NOTU: Yasemin KARADENİZ YILMAZ Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, İstatistikçi KONYA-KARAMAN YAŞAM MEMNUNİYETİ DEĞERLENDİRMESİ 27.06.2014 DEĞERLENDİRME NOTU:

Detaylı

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde.

Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Dünya nüfusunun 1.2 milyarını adolesanlar oluşturmaktadır (dünya tarihindeki en yüksek rakam..) Bu nüfusun %85 i gelişmekte olan ülkelerde. Yaşadıkları toplumlardaki birbirinden çok farklı politik, ekonomik,

Detaylı

HOLLANDA &TÜRKİYE TİCARET ODASI ÜYELERİNE VE DE ÖĞRENCİLERE ÖZEL EĞİTİM KAMPANYASINI BAŞLATMIŞ BULUNUYOR

HOLLANDA &TÜRKİYE TİCARET ODASI ÜYELERİNE VE DE ÖĞRENCİLERE ÖZEL EĞİTİM KAMPANYASINI BAŞLATMIŞ BULUNUYOR HOLLANDA &TÜRKİYE TİCARET ODASI ÜYELERİNE VE DE ÖĞRENCİLERE ÖZEL EĞİTİM KAMPANYASINI BAŞLATMIŞ BULUNUYOR HOLLANDA DA TAM BURSLU MASTER EĞİTİMİ (Okul Parası + Kitap+Konaklama+Her ay 300 Harçlık+ Toplu Ulaşım

Detaylı