Dersin Kodu ve Adı Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş (2-0) 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dersin Kodu ve Adı. 00101 Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş (2-0) 1"

Transkript

1 00101 Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş (2-0) 1 Elektrik-Elektronik Mühendisliği nedir? Elektrik-Elektronik Mühendislerinin uzmanlıkları, elektriksel kavramlar ve elemanlar, aktif elemanlar ve tümleşik devreler, Elektrik-Elektronik Mühendisleri için mühendislik araçları, mühendislik problemlerini çözme, mühendislik tasarımı, akademik yaşam becerileri ve mühendislik kariyerleri Genel Fizik I (4-0) 4 Vektörler, lineer ve düzlemsel hareket, Newton un hareket kanunları ve uygulamaları: statik ve dinamik. İş ve enerji teorileri. Etki-tepki, momentum. Rotasyonel hareket ve denge. Periyodik hareket. Akışkanlar mekaniği. Akustik. Termodinamik yasaları Genel Fizik II (4-0) 4 Yük ve madde. Elektrik alanı. Gauss yasası. Elektriksel potansiyel. Kapasitörler ve dielektrikler. Akım ve rezistans. Elektromotor kuvveti ve elektrik devreleri. Manyetik alan. Amper kanunu. Faraday indüksyon yasası. Maddenin manyetik özellikleri ve elektromanyetik osilasyonlar. Alternatif akımlar. Maxwell denklemleri Lineer Cebir ve Uygulamaları (3-0) 3 Matrisler, determinantlar ve doğrusal denklemler sistemi. Vektör uzayları, Euclid uzayı, doğrusal dönüşümler. Özdeğerler, köşegenleştirme, üç boyutlu uzayda doğrular ve düzlemler. Uzayda temel yüzeyler, silindirik yüzeyler, döner yüzeyler, kuadratik yüzeyler Genel Kimya (3-0) 3 Temel prensipler. Atomik yapı. Periyodik tablo. Kimyasal bağlar. Gazlar. Sıvılar ve katılar. Çözeltiler. Asitler ve bazlar. Kimyasal termodinamik. Elektrokimya. Nükleer kimya Bilgisayar Programlama (2-2) 3 Bilgisayarlar. Programlamaya giriş. Algoritma geliştirme. C programlama diline giriş. Değişkenler, sabitler ve C operatörleri. Yapılandırılmış programlama ve yapıların seçimi. Kontrol yapıları. Fonksiyonlar. Diziler. Kitaplık fonksiyonları.

2 00181 Genel Matematik I (4-0) 4 Fonksiyon; Limit, süreklilik, türev. Ortalama değer teoremleri. Maksimumminimum, konvekside. Tailor formülü. L'Hospital kuralı. Fonksiyon çizimi ve asimptotlar. Logaritmik ve üssel fonksiyonlar. Hiperbolik fonksiyonlar. Ters trigonometrik ve hiperbolik fonksiyonlar. Riemann Entegrali; belirli ve belirsiz entegral. Entegrasyon metodları. Seriler; yakınsama- ıraksama, mutlak yakınsama, yakınsama testleri.kuvvet serileri;tailor ve Maclaurian serisi Genel Matematik II (4-0) 4 Analitik geometri, 2. derece eğriler. Kutupsal koordinatlar. Entegral uygulamaları; uzunluk, yüzey, hacim hesapları. Üç boyutlu uzay; silindirik ve küresel koordinatlar. Vektörler; skaler ve vektörel çarpım. Uzay eğrileri ve yüzeyleri; teğet, normal ve binormal vektörler. Skalar ve vektörel fonksiyonlar; limit ve süreklilik. Kısmi türev, yönlü türev, gradyant. Maksimumve minimum problemleri. 2 ve 3 katlı entegraller, çizgi entegrali, yüzey entegrali. Diverjans ve Körl. Greens, Stokes ve Diverjans teoremleri ve uygulamaları Devre Analizi I (4-0) 4 Temel kavramla, çevre ve düğüm yöntemleri, devre teoremleri, enerji ve güç kavramları. Anahtarlama fonksiyonları. Birinci ve ikici mertebeden devrelerde doğal ve kalıcı tepkiler. Çok çevreli ve çok düğümlü devrelerde dinamik tepki. Durum denklemleri Devre Analizi II (4-0) 4 Sinüzoidal alternatif akım ve gerilim. Fazörler. Güç ve güç faktörü. Rezonans. Bode çizimleri. Topoloji. Sinüzoidal olmayan sistemler. Karşılıklı endüktans ve transformatörler. Dört uçlu devreler. Karmaşık frekans bölgesi. Transfer fonksiyonu kavramı. Konvolüsyon. Fourier dizisi ve devre çözümünde uygulanması Devre Analizi Laboratuarı I (0-4) 1 DC gerilim kaynakları. Devre kurulumu. Seri devreler. Ohm ve Kirchoff kanunlarının analizi. Thevenin ve Norton teorilerinin analizi. Kompleks devrelerin analizi. Akım kaynakları. Kompleks devrelerin yüklü analizi. Opampların analizi. DC devrelerde geçici durum analizi.

3 00206 Devre Analizi Laboratuarı II (0-4) 1 Bir ölçüm aleti olarak osiloskobun kullanımı. Osiloskopla elektriksel parametrelerin ölçümü. AC gerilimde seri ve paralel devrelerin analizi. Periyodik akımlarda RL ve RC devrelerinin analizi. Rezonans analizi. Yıldız ve üçgen bağlı üç fazlı sistemlerin analizi. Üç fazda güç ölçümü. İki kapılı ağların analizi Yarı İletken Devre Elemanları ve Modelleme (3-0) 3 Temel yarı iletken kavramı. Fiziksel elektronik, P-N diyotların fiziksel özellikleri. İki taşıyıcılı eklem transistorları (BJT). Alan etkili transistorlar (FET). Transistor besleme ve küçük sinyal modelleri.tek eklemli transistorlar (UJT). P-N-P-N anahtarlama devreleri, Negatif rezistans mikrodalga devreleri. Lazerler. SPICE kullanarak elektronik devrelerin analizi C Programlama Dili (2-2) 3 Yapılanmış programlama ve program kontrol. Nesneler, Fonksiyonlar, Operatörler, Kontrol deyimleri, Döngüler, Diziler, Göstericiler, Dinamik Bellek Yönetimi, Yapılar. C Teknik Çizim (3-0) 3 Mühendislikte çizim ve çizim aletleri. Norm ve taslak çizim uygulamaları. Çizim aletleri kullanılarak analog ve dijital devre sembollerinin çizimi. Bilgisayar destekli tasarım programlarına giriş. CAD programı kullanılarak analog ve dijital devre sembollerinin çizimi Elektromagnetik Alan Teorisi I (3-0) 3 Vektör analizi. Coulomb kuvvetleri ve elektriksel alan şiddeti. Elektrik akısı, Gauss kanunu, diverjans ve Diverjans teoremi. Yük sistemlerinin enerjisi ve elektriksel potansiyeli. Laplace ve Poisson denklemleri. Akım, akım yoğunluğu ve iletkenler. Kapasitans ve dielektrik materyaller. Ampere kanunu ve manyetik alan. Manyetik alanlarda kuvvet ve tork kavramları. Indüktans ve manyetik devrelr. Deplasman akımı ve indüklenene EMF. Faraday ve Lenz kanunu. Zamana bağlı elektromanyetik alan. Maxwell denklemleri, sınır koşulları Elektroteknik Malzemeler (3-0) 3 Elektroteknik malzemelere giriş. Maddenin yapısı ve temel fiziksel özellikleri. Dielektrik maddeler. Dielektrik kayıplar. İletken maddeler. Yarıiletken maddeler. Manyetik maddeler.

4 00282 Mühendisler için Olasılık ve İstatistik (3-0) 3 İstatistiğin tanımı ve kısa tarihçesi. Değişkenler. Örnek ve popülasyon. Grafikler. Merkezi ve orta noktaların ölçümü (ortalama değer, kenarortay, mod ve yüzdelik). Değişkenliğin ölçümü. (Aralık, yüzdelik sapması, varyant, standart sapma, varyasyon katsayısı, Chebyshev teoremi ve hesaplama kuralı). Simetri. Lineer regresyon ve korelasyon. Olasılık. Binomyal olasılık dağılımı. Poisson olasılık dağılımı. Normal olasılık dağılımı. Veriler ve kararlar. Veri tablolarından diskret olasılığa geçiş. Diskret olasılık dağılımları. Sürekli olasılık dağılımları. Çok değişkenli olasılık dağılımları. İstatistik, örnekleme dağılımları ve kontrol sayfaları. Tahmin. Hipotez testi. Basit ve çoklu regresyon analizi Diferansiyel Denklemler ve Uygulamaları (4-0) 4 Diferansiyel denklemler ile ilgili temel kavramlar: Diferansiyel denklemlerin çözümleri. Birinci mertebeden ve dereceden diferansiyel denklemler. Tam diferansiyel denklemler ve entegral faktörleri, ayrılabilir ve homojen denklemler, lineer denklemler. Birinci derece ve mertebeden diferansiyel denklemlerin uygulamaları: geometrik problemler, dikey ve özdeş eğimli yörüngeler. Yüksek dereceli ve mertebeli lineer diferansiyel denklemler. Laplace yöntemi ve diferansiyel denklemlerin Laplace yöntemiyle çözümü. Lineer diferansiyel denklem sistemleri Elektrik Mühendisliğinde Nümerik Yöntemler ve Uygulama(2-2) 3 Hata analizi. Lineer ve lineer olmayan eşitliklerin çözümü. İnterpolasyon ve eğri uydurma. Nümerik integrasyon, Sıradan diferansiyel eşitliklerin çözümü. Kısmi diferansiyel eşitliklerin nümerik çözümü. Fourier serileri, Fourier ve Laplace dönüşümü. Özdeğer hesabı. Durum denklemlerinin nümerik çözümü. Toplu parametreli sistemlere, elektromanyetik alan problemlerine, iletim hatları analizine ilişkin uygulamalar Kompleks Fonksiyonlar ve Dönüşüm Teknikleri (3-0) 3 Kompleks sayılar cebri, kompleks sayıların kutupsal gösterimi, kompleks fonksiyonların türevi, analitik fonksiyonlar, Cauchy-Riemann denklemleri, kuvvet serileri. Basit fonksiyonlar, basit fonksiyonların dönüşümü. Kesirli doğrusal dönüşümler, eğrisel integraller. Cauchy integral teoremi, Cauchy integral formülü. Seriler, singüler noktalar, Taylor açılımı, Laurent açılımı, Rezidüler, rezidü teoremleri. Genelleştirilmiş integraller. Transfer fonksiyonları, blok diyagramları ve kararlılık. Laplace Dönüşümü, ters Laplace dönüşümü, önemli özellikleri ve uygulamaları. Bromwich konturu. Heaviside açılım formülü. Diferansiyel ve integro-diferansiyel denklemlere uygulamaları. Sınır değer problemlerine uygulamaları. Z-dönüşümü. Dönüşüm teknikleri ile sistem denklemlerinin çözümü ve sistem karakteristiklerinin incelenmesi. Farklı dönüşüm domenlerinde transfer fonksiyonları. Fourier serileri ve Fourier dönüşümü; Hızlı Fourier dönüşümü. Konvolusyon teoremi. Bode çizimleri.

5 00293 Hidrolik ve Termik Makineler (3-0) 3 Hidrolik ve termik makinelere giriş. Hidrolik ve termik makinelerle ilgili temel tanımlar ve hesaplamalar. Hidrolik ve termik makinelerin simülasyon teorisi. Hidrolik makinelere kavitasyon teorisi. Pompalar. Su türbinleri. İçten yanmalı motorlar: kıvılcım ateşlemeli ve sıkıştırmayla ateşlenen motorlar. Dıştan yanmalı motorlar: Gaz türbini motorları ve buhar türbini motorları. Kompresörler. Termoelektrik dondurucular ve termoelektrik güç üretimi. Isı değiştiricileri ve kojenerasyon sistemleri Elektromanyetik Hidrodinamik (3-0) 3 Elektromanyetik alanların temel prensipleri ve parametreleri. Yüksek gradyanlı alanlar. Hidromekaniğin temelleri. Katmanlı ve türbülans akış. Navier-Stoke denklemi. Manyetize granular matris. Manyetik filtrasyon prosesi ve aletleri. İletken akışkanlar. Kanallarda ve borularda manyeto-hidrodinamik akış. Hartmann sayısı. Süperiletken manyetik materyaller. Manyeto hidrodinamik jeneratörler. Tıpta ve biyoteknolojide manyetizma. Manyetik ilaç hedeflemesi Sinyaller ve Sistemler (4-0) 4 Sürekli zaman ve kesikli zaman sinyalleri ve sistemleri. Geri besleme, bellek, kararlılık, doğrusallık, zamanla değişmezlik. Türevsel denklem veya fark denklemleri ile tanımlanan doğrusal zamanla değişmeyen sistemler. Konvolüsyon. Fourier serisi ve dönüşümü. Modülasyon. Örnekleme. Z dönüşümü. Transfer fonksiyonu gösterimi Elektronik Elemanlar (3-0) 3 Yarıiletken fiziğine giriş. Diyot eklemi karakteristikleri. Diyot modeli. Diyot devreleri. Çift kutuplu eklem transistor (BJT) karakteristikleri ve BJT parametreleri, fiziksel analizi, DC öngerilimlenmesi. Eşdeğer devre gösterimi ve küçük işaret analizi. Kutuplama metotları ve termal kararlılık. Temel transistor kuvvetlendiricileri. MOS, CMOS ve FET kuvvetlendiriciler. FET ve MOS'un kutuplanması Elektronik Devreler (4-0) 4 Çok katlı amfiler, uygulamaları ve örnek çözümü. Yüksek frekanslarda BJT ve FET karakteristikleri. Kuvvetlendiricilerin frekans cevabı. Verim ve kalite analizi. BJT ve FET kuvvetlendiricilerde geri besleme. Çok kademeli kuvvetlendiriciler: RC kuplajı, transformatör kuplajı ve DC kuplaj. Entegre op-amp'lı fark kuvvetlendiriciler. Kararlı güç kaynakları.

6 00315 Elektronik Laboratuarı I (0-4) 1 Diyot devrelerinin tasarımı ve gerçekleştirilmeleri. Tek basamaklı BJT amfi devrelerinin DC beslenmesi. Tek basamaklı FET amfi devrelerinin DC beslenmesi. Tek basamaklı BJT amfi devrelerinin AC de çalıştırılması ve analizi (ortak baz, emitör ve kolektör). Tek basamaklı FET amfi devrelerinin AC de çalıştırılması ve analizi (ortak kapı, kaynak ve akaç). Devrelerde giriş ve çıkış rezistanslarının ölçümü. Devrelerde akım, gerilim ve güç kazancının ölçülmesi. Amfi devrelerinde spektral cevabın ölçülmesi. Pratik ve teorik sonuçların karşılaştırılması Elektronik Laboratuarı II (0-4) 1 Çok katlı amfilerin DC beslenmesi. Çok katlı BJT ve FET amfilerin AC de çalışması (küçük sinyal analizi). Çok katlı BJT ve FET amfilerin giriş çıkış empedanslarının, akım, gerilim ve güç kazançlarının ölçülmesi. (z i, z o, A V, A I, A P ). Farklı tip amfilerin giriş çıkış empedanslarının, akım, gerilim ve güç kazançlarının ölçülmesi ve ortak işareti bastırma oranların değerlendirilmesi. Güç amfilerinin gerçekleştirilmesi, verimlerinin ve Q faktörlerinin ölçülmesi Elektrik Makineleri I (3-2) 4 Elektromekanik enerji dönüşüm prensipleri. Elektromanyetik devreler. Histerisiz ve girdap akımları. Tek fazlı ve üç fazlı transformatörler ve yapıları. Transformatörlerin özel tipleri. Kısa ve açık devre testleri, eşdeğer devresi ve analizi. Tek ve çift beslemeli elektromanyetik sistemlerde depolanmış enerji ve mekanik enerji. DC makina sarımları, DC jeneratörler, DC motorlar. EMK üretimi, kayıplar ve verimlilik hesabı. DC motor yol vericileri. DC motorların hız kontrolü Elektrik Makineleri II (3-2) 4 Rotasyonel AC Makineler: Temle kavramlar. Rotasyonel dağınık sarımların MMF dalga şekilleri. Çok fazlı sarımlar ve döner alan. Statorda ve rotor sargılarında üretilen gerilim. İndüksiyon motoru. Indüksyon makinelerinde güç ve faz diyagramları, eş değer devreleri ve analizi. Indüksyon motorlarında tork. Sarım faktörleri, harmonik gerilimler. Senkron makineler: Silindirik ve çıkık kutup tipleri. Senkronizasyon.. Daire diyagramı. İndüksiyon motor hız kontrolü. Çok fazlı senkron makineler. Silindirik rotor ve çıkık kutuplu makineler, eşdeğer devreleri ve analizi. Senkron makinelerin faz ve güç açısı diyagramları. Karakteristikleri Lojik Devreler (3-0) 3 Sayı sistemleri ve kodlar. Lojik değişkenler cebiri. Lojik fonksiyonları ve minimizasyon metotları. Temel kombinasyonel devrelere giriş, Karnaugh Haritası, flip-floplar, kaydediciler, sayıcılar, hafızalar, mikrobilgisayarların kullanımı ve yapısı.

7 00342 Mikroişlemciler (2-2) Mikroişlemci mimarisine giriş. Programlama kavramları, komut kümeleri. Kayıtlayıcı ve bellek aktarma dili, mikroişlemcilerin tanımı. Temel bir bilgisayarın iç yapısı, komutların bilgisayarda işlenişi. Zamanlama ve kontrol sistemi tasarımı. Mikroişlemci yapısı. Örnek bir mikroişlemcinin makine dili. Bellek giriş çıkış sistemleri ve mikroişlemciye bağlama Kontrol Teorisi (4-0) 4 Temel kavramlar. Fiziksel sistemlerin modelleri: transfer fonksiyonu, blok diyagram, durum denklemleri. Kontrol sistemlerinin zaman ve frekans tanım alanlarında analizi. Kararlılık analizi. Kök-yer eğrisi. Bode ve Nyquist diyagramları. Kompanzatörler Elektromanyetik Dalga Teorisi (3-0) 3 Zaman ve frekans domeninde Maxwell denklemleri. Elektromanyetik enerji ve güç. Dalga denklemi. Düzgün düzlemsel dalgalar. Kırılma ve yansıma. Transmisyon hatlarına giriş Elektrik Tesisatı ve Aydınlatma (3-0) 3 Elektrik devrelerinde güç. İletkenler, sigortalar, kablolama ve tesisat. Zayıf akım tesisatı. Gerilim düşümlerinin belirlenemsi ve kesit hesabı. Bina içi elektrik projeleri. Dağıtım panelleri.. topraklama, motor kontrol devreleri. Kompanzasyon. Aydınlatma tasarımı Dijital Sistemler (4-0) 4 Ayrık zaman sinyalleri ve sistemleri. Örnekleme ve yeniden oluşturma. Doğrusal zamanla değişmeyen sistemler. Z-dönüşümü. Ayrık zaman sistemleri için yapılar. Ayrık Fourier dönüşümünü kullanarak sinyallerin Fourier analizi. Sayısal filtre tasarım teknikleri. Hızlı Fourier dönüşüm teknikleri. Optimal filtreleme ve doğrusal ön tahmin Devre Sentezi (4-0) 4

8 00411 Elekrtik Dalgası Üretimi ve Biçimlendirme (4-0) 4 Dalga ölçme ve biçimlendirmeye giriş. Kenetleyicilerin, kırpıcıların, gerilim katlayıcıların analizi ve tasarımı. Dalga şekilleri. RLC devreleri. Diyot anahtarlama. Transistor anahtarlama. Transistor dönüştürücü. Aktif ve pasif filtreler. Çok salınımlı devreler: Kararlı olmayan, tek kararlı, çift kararlı. Schmitt ateşleme devresi. Rampa jeneratörleri. TTL, MOS ve CMOS lojik kapıları. Örnekleme kapılarının tasarımı ve analizi Nonlineer Elektronik (4-0) 4 Nonlineer DC ve AC devrelerin analizi. Kontrollü nonlineer devrelerin analizi. Operasyonel amfi devrelerinin analizi Elektronik Ölçme ve Enstrümantasyon (4-0) 4 Ölçme standartları ve birimleri. Hataların gözlenmesi ve düzeltilmesi. Ölçüm aletleri. Gerilim, akım, empedans ve güç ölçümleri. Manyetik ölçümler ve enstrüman dönüştürücüleri. Elektriksel olmayan büyüklüklerin ölçümü. Otomatik ölçümler ve telemetre. Güvenilirlik kavramı Dijital Elektronik (4-0) 4 Büyük sinyal transistor modelleri, TTL, MOS ve CMOS lojik kapılar. Tersleyiciler, giriş ve çıkış devreleri. AND, OR, NAND, NOR ve türev kapıları (XOR, XNOR): statik ve dinamik analizleri. Rejeneratif devreler: kararsız, tek kararlı ve iki kararlı titreşiciler ve Schimitt tetikleyici devreler. Zamanlayıcılar. statik ve dinamik hafızalar: RAM, ROM, EPROM,PLA vs. A/D ve D/A çeviriciler. MUX, DEMUX devreleri Medikal Elektronik I (4-0) 4 Tıp Elektroniğine giriş, canlı sistemlerle ilgili çeşitli fizyolojik parametrelerin algılanması ve değerlendirilmesi, kullanılan elektronik teknoloji ve yöntemler, biyoelektrik sinyallerin oluşumu, aksiyon potansiyeli, insan vücut sistemleri, elektrotlar, dönüştürücüler, biyopotansiyel yükselteçler, İnsan Enstrümantasyon sistemi, elektriksel iletim sistemi, Elektrokardiyograf, ve çeşitli tıbbi cihazların incelenmesi konularını içerir. EMG, ECG, EEG ve PCG yöntemleri.

9 00416 Medikal Elektronik II (4-0) 4 Biyolojik materyalin fizyolojisinin incelenmesi. Tıbbi görüntüleme sistemleri ve bunların temel prensiplerinin incelenmesi. X ışınıyla görüntüleme. Ultrason ve Doppler görüntüleme metotları ve temel prensipleri. Bilgisayarlı tomografi sistemi ve çalışma prensibi. Manyetik rezonans (MR) görüntüleme sistemleri ve çalışma prensibi. Elektriksel güvenlik tedbirleri, hastanın izlenmesi Özel Elektrik Makineleri (4-0) 4 Sürekli magnet makineler. Relüktans motorları. Adım motorlar, servo mekanizmada ve robotik kontrolde motorların kullanımı. Lineer motorlar. Histerisiz motorlar. Kendi kendini uyaran indüksiyon jeneratörü. Servo motorlar. Takimetreler. Üniversal motor. Diğer özel motorlar Elektrik Makinalarının Kontrolü (4-0) 4 DC ve AC makinaların karakteristikleri, DC elektrik makinalarının kontrolü. Asenkron ve senkron elektrik makinalarının kontrolü. DC ve AC sürücüler. Enerji verimli motorlar. Uygulama için uygun motorun seçilmesi Güç Elektroniği (4-0) 4 Güç yarı iletken anahtarları ve karakteristikleri. Güç dönüştürücü tanımları ve sınıflama. VTA yöntemi. Orta uçlu ve köprü doğrultucuları: ideal olmayan akım aktarımı, harmonikler, giriş güç faktörü, faydalanma faktörü, sargı kullanımı ve doğrultucu transformatörlerdeki dengesizlikler. Uygulamalar Güç Elektroniği ve Uygulamaları (4-0) 4 Zorlamalı komütasyonlu devrelere giriş, analiz ve tekniklerin sınıflandırılması. Gerilim beslemeli dönüştürücüler: Darbe Genişlik Modülasyonu teknikleri, gerilim ayarlama, harmonikler. Akım beslemeli dönüştürücüler. DC-DC anahtarlamalı dönüştürücüler: düşürücü ve yükseltici dönüştürücüler. Doluluk oranı denetimi, devre parametrelerin optimum değerlerinin hesaplaması. Anahtarlama elemanlarının korunması, soğutma ve maksimum çalışma değerleri. Anahtarların seri ve paralel çalışması Analog Haberleşme (4-0) 4 Sinyaller ve sistemlerin Fourier analizi. Darbe modülasyonu: Örnekleme teoremi, darbe genlik modülasyonu, darbe kod modülasyonu, delta modülasyonu. Zaman bölmeli çoklama. Hat kodları. Sayısal haberleşme sistemleri: Genlik kaydırmalı anahtarlama, frekans kaydırmalı anahtarlama, faz kaydırmalı anahtarlama. Olasılık teorisine giriş. Rasgele değişkenler. İstatistiksel ortalamalar. Merkezi limit teoremi. Korelasyon.

10 00436 Sayısal Haberleşme (4-0) 4 Rasgele süreçler. Bir rasgele sürecin spektral güç yoğunluğu. Çoklu rasgele süreçler. Rasgele süreçlerin doğrusal sistemlerden iletimi. Bant geçen rasgele süreçler. Optimum eşik algılama. M-simgeli haberleşme. Enformasyon teorisine giriş. Hata düzelten kodlar Lojik Devre Tasarımı (4-0) 4 Ardışık devre tasarımı. Hafızalar. Algoritmik durum makineleri. Asenkron ardışık devre tasarımı ve analizi. Kombinasyonel devreler. Flip-floplar, kaydediciler, sayıcılar. Makine organizasyonu ve programlama dili. RAM, ROM Mikrodenetleyiciler (4-0) 4 Veri hafızası. Program hafızası. I/O kapıları. Zamanlayıcı 0, Zamanlayıcı 1, Zamanlayıcı 2, Darbe Genişliği Modülasyonu (PWM), A/D çevirici. Çoğullama ve bölüntüleme. Frekansmetre. Voltmetre. Diğer mikro kontrolör uygulamaları Kontrol Sistem Tasarımı (4-0) 4 Kontrol sistem tasarımına giriş. Klasik kontrol metotlarının incelenmesi. PID kontrolörlerin tasarımı. Faz gecikmesi, faz ilerlemesi ve gecikme-ilerleme kontrolörlerinin root locus ve Bode yöntemleriyle tasarımı. Kararlaşan tüm P, PI, PID ve gecikme-ilerleme kontrolörlerinin parametrelerinin hesabı. Robust kontrol sistemleri. Durum uzayı yöntemleriyle kontrol sistemlerinin tasarımı Nonlineer Kontrol (4-0) 4 Kontrol edilebilirlik, gözlemlenebilirlik. Durum geri beslemesi. İkili gözlemcilerin tasarımı. Durum uzayı analiz metotları, faz düzlemi inşası: Eşeğilim metodu, tekliklerin sınıflandırılması. Kararlılık tanımları. Lyapunov'un ikinci metodu, Lure'un kararlılık kriteri, Aizerman'nın varsayımı. Popov fonksiyonu. İki-giriş açıklama fonksiyonu. Yüksek frekans kutuplama işaretinin kullanımı Modern Kontrol Sistemleri (4-0) Dijital Kontrol (4-0) 4 Ayrık ve analog sistem gösterimlerinin incelenmesi. Z-dönüşümü örneklemesi ve yapılandırma. Açık ve kapalı çevrim ayrık zamanlı kontrol sistemleri. Sistem zaman cevabı karakteristiği. Kararlılık. Dijital kontrol tasarımına giriş.

11 00462 Süreç Kontrolü (4-0) 4 Endüstriyel işlem kontrolü. Temel işlem modellerinin geliştirilmesi. Transduserlerin özellikleri. Kontrol döngülerinde kontrol ediciler, son kontrol elemanları ve onların kullanımı. Kaskat ve ileri kontrollü besleme. Akışkanlık, basınç ve sıvı seviye kontrol döngülerinin statik ve dinamik özellikleri. Isı ve kütle transfer işlemleri. Endüstriyel işlemlerin kontrolü için ölçüm ve enstrümantasyon: Proses kontrol döngüsü elemanlarının kısa bir tekrarı. Basit tanımlama teknikleri, korelasyon metotlar. Isı, akışkan ve basınç ölçü metotları ve enstrümantasyonu. Akışkanlık, basınç ve sıvı seviye kontrol döngülerinin teknik simülasyonları. Kontrollü çıktı için gaz analiz metotları. Kimyasal reaksiyon ölçüm elemanları; PH, Redo, iletkenlik ölçümleri Programlanabilir Mantık Denetleyicileri (PLC) (4-0) 4 Ekipman ve makine kontrolünde PLC lerin pratik uygulamaları. Kontrolün temel elemanları. Lojik devrelerin tasarımı ve konfigürasyonu. PLC lerin fiziksel bileşenleri ve çalışma şekilleri. Özel bir uygulama için PLC seçimi. PLC programlama teknikleri Enerji İletimi (4-0) 4 Elektrik güç sistemlerinin temel yapısı. Elektrik tesislerinin gösterimi. Simetrik elemanlar. Jeneratörlerin, transformatörlerin, iletim hatlarının ve kabloların elektriksel karakteristikleri. Güç devresi hesaplarında per-unit sistemin kullanılması. Kısa, orta ve uzun mesafeli iletim hatlarında akım ve gerilim bağıntıları. Simetrik ve asimetrik hata hesaplamaları. Hata seviyesinin sınırı Güç Sistemlerinin Analizi (4-0) 4 Güç devrelerinin matris analizi; çözüm metodu. Yük akışı çalışmaları. Güç sistemlerinin ekonomik çalıştırılması; ekonomik yük sevki. Güç sistemlerinin kararlılığı; kalıcı ve geçici durum kararlılığı Enerji Üretim Sistemleri (4-0) 4 Kimyasal kaynaklar ve üreteçler; ısıl güç istasyonları. Hidrolik santraller. Nükleer reaksiyonlar ve enerji üretimi. Rüzgar değirmenleri. Güneş pilleri. Buhar türbinleri.

12 00474 Enerji Dağıtım Sistemleri (4-0) 4 Temel yaklaşımlar. Dağıtım devreleri. Enerji besleme hatları. Dağıtım istasyonları. Yan hatlara iletim, primer ve sekonder dağıtım. Voltaj seviyesi seçimi. Kablolar, havai hatlar ve transformatörlerin işlevsel karakteristikleri. İletken kesit seçimi. Düğüm bara gerilim transformatörlerinin analizi. Transformatörler ve enerji besleme hatlarında koruma metotları. Aşırı akım koruma. Topraklama metotları. Dağıtım sistemleri ekonomisi Yüksek Gerilim Tekniği I (4-0) 4 Alan analizinde nümerik hesaplama teknikleri ve uygulamaları. Gazlarda iyonlaşma işlemi. Havasız ortamda ve gazlarda elektriksel kırılma. Kompozit malzemelerde elektriksel kırılma ve kompozit malzemelerin özellikleri; yalıtkan gazlar; yalıtkan sıvılar ve yalıtkan katılar ve elektriksel cihazlardaki uygulamaları Yüksek Gerilim Tekniği II (4-0) 4 Test amaçlı olarak yüksek genlikli DC, AC akımların, gerilimlerin, darbe akım ve gerilimlerinin üretilmesi. Yüksek gerilim ve akımların ölçümü. Yalıtım materyallerinin ve aparatlarının tahrip edilmeden testi. Elektriksel ekipmanların yüksek gerilim testleri Tesis Organizasyonu (2-0) 2 İşletme ekonomisi ve temel kavramlar. İşletmede sistem İşletmenin üretim konusu seçimi, rantabilite, prodüktivite, likidite, risk, malın, hizmetin ve piyasanın özellikleri. İşletme kapasitesin. Maliyet-hasılat analizleri. Teknoloji seçimi, hukuki şeklin belirlenmesi. İşletmede koordinasyon Standardizasyon ve Kalite (2-0) 2 Standardizasyon, tüketici hakları, metroloji ve kalibrasyon, Kalite kavramı ve toplam kalite yönetimi, ISO standartlar hakkında genel bilgi Mühendislik Ekonomisi (2-0) 2 Terminoloji ve nakit akış diyagramları. Faiz etmenleri ve kullanılışları. Nominal ve etkin faiz oranları ve sürekli iskontolama. Şimdiki değer ve kapitalize edilmiş maliyet analizi. Verim oranı (artış) analizi. Kazanç/Maliyet oranı analizi. Yenileme analizleri. Enflasyon-faiz ilişkileri. Amortisman. Tükenme. Vergi sonrası ekonomik analiz. Başa baş analiz. Bütçe kısıtları altında sermaye bütçeleme. Duyarlılık analizi ve karar ağaçları. İstatistiksel değerlendirme teknikleri

13 00484 Yönetim ve İş Hukuku (2-0) 2 İş hukuku kapsamı ve iş hukukunun gelişimi. İş hukukunun kaynakları ve temel kavramları. Bireysel iş hukuku ve sözleşme. Servis anlaşmaları ve iş organizasyonu. İşçi ve işveren ilişkileri, toplu sözleşmeler, iş anlaşmazlıkları ve çözüm yolları Teknik İngilizce (2-0) 2 Mühendislik bilimiyle ilgili seçilmiş paragraflar ve yazılar incelenerek, okuma, yazma ve anlama becerilerinin pekiştirilmesi İngilizce Yazışma (2-0) 2 Öğrencilerin yazılı olarak sunması gereken dönem ödevleri ve raporlar için gerekli olan yazma teknikleri en çok kullanılan formatlarıyla birlikte uygulamalı olarak verilir. Öğrencilere topluluk önünde sunu yapabilmeleri için gerekli olan temel ilkeler ve teknikler uygulamalı olarak verilir Bitirme Projesi II (0-6) 2 Öğrencilerin ilgi duyduğu alanlardan birinde, bölüm başkanlığı tarafından görevlendirilecek öğretim elemanlarının verdiği konuda yürütülecek ve başarı durumu özel değerlendirme ile belirlenecek olan proje çalışması Bitirme Projesi I (0-6) 2 Öğrencilerin ilgi duyduğu alanlardan birinde, bölüm başkanlığı tarafından görevlendirilecek öğretim elemanlarının verdiği konuda yürütülecek ve başarı durumu özel değerlendirme ile belirlenecek olan proje çalışması Güç Elektroniği Laboratuarı (0-2) 1 Tek faz doğrultucu. Üç faz doğrultucu. Tek faz kontrollü doğrultucu. (UJT ile SCR Kapı tetikleme). Tiryakın Diyakla tetiklenmesi. Opamp tetikleme devresi. DC-DC alçaltıcı akım çevirici. Serbest dönen diyot. Evrensel motorun hız kontrolü Haberleşme Sistemleri Laboratuarı (0-2) 1 Haberleşmede kullanılan ekipmanları tanıma. Genlik modülasyonu- Büyük ve bastırılmış taşıyıcı. Frekans modülasyonu- gerilim kontrollü osilatörle jenerasyon, demodülasyon ve FM spektrum. Dörtlü genlik ve tek yan bant modülasyonu. Tesadüfi kod üretimi ve göz modeli. Gürültülü kanallar ve bit hatası ölçümleri. Genlik kaydırma, frekans kaydırma ve ikili faz kaydırma.

14 00041 Lojik Devre Laboratuarı (0-2) 1 Lojik kapılar. Sadece Nand ve Nor kapıları kullanılarak lojik devrelerin gerçekleştirilmesi. 2 bitlik toplayıcı. 2 bitlik çıkarıcı. 2 bitlik karşılaştırıcı. Çoğullayıcı (mux)ve bileşenlerine ayırıcı (demux). Flip-floplar. Sayıcı Mikroişlemci Laboratuarı (0-2) mikroişlemci program örnekleri ve uygulamaları. Kullanılan giriş/çıkış kapıları. Frekansmetre, voltmetre, klavye taraması. Ekran taraması. ADC. PWM. Seri haberleşme Kontrol Laboratuarı I (0-2) 1 MATLAB a giriş. SIMULINK e giriş. Matlab kullanarak kontrol sistemlerin performanslarının ve kararlılığının analizi. Matlab kullanarak kontrol sistemlerinin frekans cevabı analizi. Bir pozisyon kontrol sisteminin tasarım çalışması. Uçakların irtifalarının ve pozisyon açılarının simülasyonu Kontrol Laboratuarı II (0-2) 1 Operasyonel amfi, motor, takojenerator ve fren karakteristiği. Hız geri beslemesi ve kazancın etkisi. Hız kontrol sistemi. 3 zamanlı kontrol uygulaması. Geçici hız geri beslemesi ve türetilebilir ileri besleme kontrol sistem,n,n frekans cevabı uygulamaları. A/D ve D/A dönüşümü. Hız ve yön kodlama. Dijital ve analog sensorlar kullanarak hız ve pozisyon kontrolü. P+D, P+I ve PID kontrol Güç Sistemleri Laboratuarı (0-2) 1 Gerilim ve akım trafoları. Buchholz rölesi. Kontaktörler ve elektromekanik röleler. Termal aşırı akım rölesi. Yönlü aşırı akım rölesi. Diferansiyel röle. Mesafe rölesi ve mesafe koruma. Kılavuz röle. AC jeneratörlerde ve regülatörlerde gerilim ve frekans kontrolü. Devre kesicileri ve izolatörleri. Parafudur devreleri EMTP Laboratuarı (0-2) Yüksek Gerilim Kontrol Laboratuarı (0-2) 1 Yüksek gerilim deneyleri için güvenlik tedbirleri. Yüksek gerilim devreleri ve bileşenleri. Alternatif gerilim. Doğru gerilim. Darbe gerilimi. Sıvı ve katı dielektrikler. Kısmi boşalmalar. Gazlarda kırılma. Darbe-gerilimi ölçüm teknikleri. Trafo testi. İç aşırı gerilimler.

00103 Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş

00103 Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş 00103 Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş (2-0) 2 Elektrik-Elektronik Mühendisliği nedir? Elektrik-Elektronik Mühendislerinin uzmanlıkları, elektriksel kavramlar ve elemanlar, aktif elemanlar ve tümleşik

Detaylı

Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma

Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma KONTROL ve OTOMASYON TEKNOLOJİSİ DERS İÇERİKLERİ I. Yarıyıl Matematik - I Sayılar, cebir, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar, trigonometri, komplerks sayılar, logaritma Bilgisayar - I Wındows işletim

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ALİAĞA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2013 / 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ 1. SINIF 1. YARIYIL 107 Matematik-I 3 0 3 3 Sayılar,olasılık ile ilgili temel esasları uygulamak, cebir çözümlerini yapmak, geometri

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERİSTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1993 ÖNCESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERİSTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1993 ÖNCESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERİSTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1993 ÖNCESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ (Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Bölümümüz 19 Ağustos 1993 tarihinde yeni

Detaylı

KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM)

KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM) İÇİNDEKİLER KISIM 1 ELEKTRONİK DEVRELER (ANALİZ TASARIM - PROBLEM) 1. BÖLÜM GERİBESLEMELİ AMPLİFİKATÖRLER... 3 1.1. Giriş...3 1.2. Geribeselemeli Devrenin Transfer Fonksiyonu...4 1.3. Gerilim - Seri Geribeslemesi...5

Detaylı

Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz;

Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; L4 Laboratuvarı Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; Temel pasif devre elemanlarını öğrenir. Temel Elektrik-Elektronik büyüklükleri ve elemanların

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminden İtibaren Uygulanacak LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 2018 2019 Eğitim Öğretim Döneminden

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDSİLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATI 1. YARIYIL Adı Z/S T U L K AKTS 1 0500101 Fizik I Z 4 2 0 5 6 2 0500102 Kimya I Z 3 2 0 4 6 3 0500103 Matematik I Z

Detaylı

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Fizik 12 1.2. Fiziksel Büyüklükler 12 1.3. Ölçme ve Birim Sistemleri 13 1.4. Çevirmeler 15 1.5. Üstel İfadeler ve İşlemler 18 1.6. Boyut Denklemleri

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi Konu Başlıkları Enerjide değişim Enerji sistemleri mühendisliği Rüzgar enerjisi Rüzgar enerjisi eğitim müfredatı Eğitim

Detaylı

LİSANS DERS İÇERİKLERİ

LİSANS DERS İÇERİKLERİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ LİSANS DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL FIZ-125 Fizik I (Zorunlu) T=2 P=1 U=0 AKTS=3 Fiziksel Büyüklükler, Standartlar, Birimler. Vektörler.

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi ) GÜÇ ELEKTRONİĞİ (0860120203-0860170113) VE ENERJİ Zorunlu Meslek i Seçmeli (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri ) 4 56 44 100 Kredisi 3+1 4 Bu derste; yarı iletken anahtarlama elemanları, doğrultucu ve kıyıcı

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİVİL HAVACILIK ANABİLİM DALI YENİ DERS ÖNERİSİ/ DERS GÜNCELLEME

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİVİL HAVACILIK ANABİLİM DALI YENİ DERS ÖNERİSİ/ DERS GÜNCELLEME / DERS GÜNCELLEME Dersin Kodu SHA 615 Dersin Adı İSTATİSTİKSEL SİNYAL İŞLEME Yarıyılı GÜZ Dersin İçeriği: Olasılık ve olasılıksal süreçlerin gözden geçirilmesi. Bayes kestirim kuramı. Büyük olabilirlik

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS Bir Dönemde Okutulan Ders Saati MAT101 Genel I (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) 1 Kümeler, reel sayılar, bir denklem veya eşitsizliğin grafiği 2 Fonksiyonlar,

Detaylı

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ 0102101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ- I Türk İnkılap

Detaylı

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308

İNDEKS. Cuk Türü İzolesiz Dönüştürücü, 219 Cuk Türü İzoleli Dönüştürücü, 228. Çalışma Bölgeleri, 107, 108, 109, 162, 177, 197, 200, 203, 240, 308 İNDEKS A AC Bileşen, 186 AC Gerilim Ayarlayıcı, 8, 131, 161 AC Kıyıcı, 8, 43, 50, 51, 54, 62, 131, 132, 133, 138, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157,

Detaylı

KZ MEKATRONİK. Temel Elektrik Elektronik Eğitim Seti Ana Ünite

KZ MEKATRONİK. Temel Elektrik Elektronik Eğitim Seti Ana Ünite Ana Ünite ana ünitesi, analog uygulamalar, dijital uygulamalar ve temel devre analizi uygulamalarının yapılabileceği şekilde çantalı ve masa üstü kullanıma uygun yapıda tasarlanmıştır. İsteğe bağlı olarak

Detaylı

ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TBY 113 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ (2+0) Vektörler, Parçacık dinamiği, İş ve Enerji, Dönme Kinematiği, Akışkan Mekaniği, Isı ve

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU TEKNİK PROGRAMLAR BÖLÜMÜ ELEKTRİK PROGRAMI (İLETİM DAĞITIM VE TESİSAT) (I.ÖĞRETİM) DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ

SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU TEKNİK PROGRAMLAR BÖLÜMÜ ELEKTRİK PROGRAMI (İLETİM DAĞITIM VE TESİSAT) (I.ÖĞRETİM) DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ SEYDİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU TEKNİK PROGRAMLAR BÖLÜMÜ ELEKTRİK PROGRAMI (İLETİM DAĞITIM VE TESİSAT) (I.ÖĞRETİM) DERS DAĞILIM ÇİZELGESİ 6902103 Matematik-I 4 3 1 3,5 6902109 İngilizce-I 4 4 0 4 6902110

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL EEM101 Elektrik Elektronik Mühendisliğine Giriş 2+2 (AKTS 4) Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması.

Detaylı

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35 BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1 1.1. Semboller, Bilimsel Gösterimler ve Anlamlı Rakamlar 1.2. Cebir 1.3. Geometri ve Trigometri 1.4. Vektörler 1.5. Seriler ve Yaklaşıklıklar 1.6. Matematik BÖLÜM:2 Fizik

Detaylı

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I 1.SINIF 1. YARIYIL 0507101 Matematik I 4 0 0 4 6 0507102 Fizik I 4 0 0 4 6 0507103 Yabancı Dil I 2 0 0 2 2 0507104 Türk Dili I 2 0 0 2 2 0507105 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 0 2 2 0507106 Bilgisayar

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİĞİ

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİĞİ T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK PROGRAMI DERS İÇERİĞİ I. YARIYIL Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Tarihi I Türk İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük" dersini okumanın amacı ve inkılap

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi

Elektromanyetik Dalga Teorisi Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-1 Diferansiyel Formda Maxwell Denklemleri İntegral Formda Maxwell Denklemleri Fazörlerin Kullanımı Zamanda Harmonik Alanlar Malzeme Ortamı Dalga Denklemleri Michael Faraday,

Detaylı

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS 1. YIL - 1. DÖNEM ADI TEORİK UYGULAMA AKTS MAT175 Matematik I ** 4 0 5 FIZ 115 Genel Fizik I 3 1 5 KIM 115 Genel Kimya 3 1 5 ING 185 İngilizce I 2 0 2 TDI 195 Türk Dili I 2 0 2 EEM 101 Elek.-Elektronik

Detaylı

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri

Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Bölüm 1 Güç Elektroniği Sistemleri Elektrik gücünü yüksek verimli bir biçimde kontrol etmek ve formunu değiştirmek (dönüştürmek) için oluşturlan devrelere denir. Şekil 1 de güç girişi 1 veya 3 fazlı AA

Detaylı

ÖN SÖZ... İİİ İÇİNDEKİLER... V BÖLÜM 1: DİJİTAL ÖLÇME TEKNİKLERİ... 1

ÖN SÖZ... İİİ İÇİNDEKİLER... V BÖLÜM 1: DİJİTAL ÖLÇME TEKNİKLERİ... 1 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İİİ İÇİNDEKİLER... V BÖLÜM 1: DİJİTAL ÖLÇME TEKNİKLERİ... 1 GENEL AÇIKLAMALAR TEMEL KARAKTERİSTİKLER... 1 1. GİRİŞ... 1 2. DİJİTAL ÖLÇME CİHAZLARINI FARKLANDIRAN TEMEL BELİRTİLER...

Detaylı

HAFTA SAAT KAZANIM ÖĞRENME YÖNTEMLERİ ARAÇ-GEREÇLER KONU DEĞERLENDİRME

HAFTA SAAT KAZANIM ÖĞRENME YÖNTEMLERİ ARAÇ-GEREÇLER KONU DEĞERLENDİRME 75. YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI ELEKTRİK-ELEKTRONİK ESASLARI DERSİ 10. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EYLÜL EYLÜL EKİM 1.(17-23) 2.(24-30) 3.(01-07)

Detaylı

Sistem nedir? Başlıca Fiziksel Sistemler: Bir matematiksel teori;

Sistem nedir? Başlıca Fiziksel Sistemler: Bir matematiksel teori; Sistem nedir? Birbirleriyle ilişkide olan elemanlar topluluğuna sistem denir. Yrd. Doç. Dr. Fatih KELEŞ Fiziksel sistemler, belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere birbirlerine bağlanmış fiziksel eleman

Detaylı

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3)

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3) Doktora Programı Ders İçerikleri: SHA 600 Seminer (0 2 0) Öğrencilerin ders aşamasında; tez danışmanı ve seminer dersi sorumlusu öğretim elemanının ortak görüşü ile tespit edilen bir konuyu hazırlayarak

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS III.YARI II.YARI I.YARI 1. SINIF GÜZ YARII ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 MUF16101

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER

İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER İÇİNDEKİLER KISIM 1: BİRİNCİ MERTEBE ADİ DİFERENSİYEL DENKLEMLER 1.1. Fiziksel Kanunlar ve Diferensiyel Denklemler Arasındaki İlişki... 1 1.2. Diferensiyel Denklemlerin Sınıflandırılması ve Terminoloji...

Detaylı

Adi Diferensiyel Denklemler 1. BÖLÜM 1 Birinci-Mertebe Diferensiyel Denklemler 3. BÖLÜM 2 Lineer İkinci MertebeDenklemler 43

Adi Diferensiyel Denklemler 1. BÖLÜM 1 Birinci-Mertebe Diferensiyel Denklemler 3. BÖLÜM 2 Lineer İkinci MertebeDenklemler 43 İçindekiler Ön Söz xiii 1 Adi Diferensiyel Denklemler 1 BÖLÜM 1 Birinci-Mertebe Diferensiyel Denklemler 3 1.1 Terminololoji ve Değişkenlerine Ayrıştırılabilir Denklemler 3 1.2. Lineer Denklemler 16 1.3

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL ELEKTRONİK LAB. DENEY FÖYÜ DENEY 4 OSİLATÖRLER SCHMİT TRİGGER ve MULTİVİBRATÖR DEVRELERİ ÖN BİLGİ: Elektronik iletişim sistemlerinde

Detaylı

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

EEM HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM3006 - HABERLEŞME TEORİSİ Dersin Öğretim Elemanı: Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI Ders Görüşme

Detaylı

Dersin Kodu ve Adı. EEM601 Wigner-Ville ve Zaman-Frekans İşaret Analizi (3-0) 3

Dersin Kodu ve Adı. EEM601 Wigner-Ville ve Zaman-Frekans İşaret Analizi (3-0) 3 EEM601 Wigner-Ville ve Zaman-Frekans İşaret Analizi (3-0) 3 Analog sistemlerde güç ve enerji. Doğrusal olmayan ve zamanla değişen sistemler. Durağan olmayan çok bileşenli işaretlerin yapıları ve model

Detaylı

2: MALZEME ÖZELLİKLERİ

2: MALZEME ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Önsöz III Bölüm 1: TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Mekanik, Tanımlar 12 1.1.1.Madde ve Özellikleri 12 1.2.Sayılar, Çevirmeler 13 1.2.1.Üslü Sayılarla İşlemler 13 1.2.2.Köklü Sayılarla İşlemler 16 1.2.3.İkinci

Detaylı

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Program: Uçak Teknolojisi (Mekanik Dalı) MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ Teori Uygulama I. Teori Uygulama 1306300 Fizik-II Z 2 1 1 2 2 1507602 İngilizce-II Z 8 6 2 7 7 II. 1868901 Havacılık İngilizcesi-I Z

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. 1.Yarıyıl

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. 1.Yarıyıl 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1.Yarıyıl ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I (2+0 AKTS=2) Temel kavramlar; Türk inkılabı öncesinde Osmanlı Devletinin Yaptığı

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Ders No : 06900006 Teorik : Pratik : Kredi :.5 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır.

Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve elektronik bilim dalları arasında bir bilim dalıdır. 3. Bölüm Güç Elektroniğinde Temel Kavramlar ve Devre Türleri Doç. Dr. Ersan KABALC AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Güç Elektroniğine Giriş Güç elektroniği elektrik mühendisliğinde enerji ve

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Devre Teorisi 2 EEE

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Devre Teorisi 2 EEE DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Devre Teorisi 2 EEE224 4 6 5 6 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

L3 Otomasyon Laboratuvarı

L3 Otomasyon Laboratuvarı L3 Laboratuvarı Otomasyon laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; Elektrik makinelerinin yapısı, bakımı, kontrolü ve endüstriyel uygulama alanlarını öğrenir. Enerji

Detaylı

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2 .11.16 tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BOLOGNA LİSANS EĞİTİM PROGRAMI GÜZ 1. YARIYIL. YARIYIL BAHAR Dersin Kodu Dersin

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V4 DERS PLANI (2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN) 1.Sınıf / Güz

Detaylı

V-LAB BİLGİSAYAR ARAYÜZLÜ EĞİTİM SETİ

V-LAB BİLGİSAYAR ARAYÜZLÜ EĞİTİM SETİ Çeşitli ölçüm ünitelerine ve sinyal üreteçlerine sahip olan, tüm entegre cihazlarının bilgisayar üzerinden kontrol edilebilir ve gözlemlenebilir olması özellikleri ile Mesleki Eğitim'in önemli bir enstrümanıdır.

Detaylı

(20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.)

(20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.) (20/07/2017 tarih, 82 sayılı Senato toplantısının 18 nolu karar ekidir.) KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS PLANI (2017-2018 eğitim-öğretim

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ I. YARIYIL Adı Teori Uygulama KSU MT101 Analiz I 6 4 2 5 7 MT107 Soyut Matematik I 4 4 0 4 5 MT109 Analitik Geometri I 4 4 0 4 5 FZ173 Fizik I 4 4 0 4 4 OZ101 Türk Dili I 2 2 0 2 2 OZ121 Ingilizce I 2

Detaylı

Çevirenlerin Ön Sözü. Yazar Hakkında

Çevirenlerin Ön Sözü. Yazar Hakkında İçindekiler Çevirenlerin Ön Sözü Ön Söz Yazar Hakkında Bölüm 1 Giriş 1 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları 2 1.2 Güç Elektroniğinin Tarihçesi 4 1.3 Güç Elektroniği Devre Çeşitleri 6 1.4 Güç Elektroniği

Detaylı

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI 2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ ESAI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2016 2 0 2 2 Z ESM 101 GENEL MATEMATİK-I 2016 3

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 UNV13107 TEMEL BİLGİ

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V5 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKİNCİ ve ÜST SINIFLAR) Açıklama:

Detaylı

Şekil 1.1 Genliği kuvantalanmamış sürekli zamanlı işaret. İşaretin genliği sürekli değerler alır. Buna analog işaret de denir.

Şekil 1.1 Genliği kuvantalanmamış sürekli zamanlı işaret. İşaretin genliği sürekli değerler alır. Buna analog işaret de denir. İŞARETLER Sayısal işaret işleme, işaretlerin sayısal bilgisayar ya da özel amaçlı donanımda bir sayılar dizisi olarak gösterilmesi ve bu işaret dizisi üzerinde çeşitli işlemler yaparak, istenen bir bilgi

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN 1.Sınıf / Güz Dönemi FIZ-137 KIM-607 Fizik

Detaylı

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ

BÖLÜM 2 SAYI SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1. Lojik devre içeriği... (1) 1.1.1. Kodlama, Kod tabloları... (2) 1.1.2. Kombinezonsal Devre / Ardışıl Devre... (4) 1.1.3. Kanonik Model / Algiritmik Model... (4) 1.1.4. Tasarım

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI İşaret akış diyagramları blok diyagramlara bir alternatiftir. Fonksiyonel bloklar, işaretler, toplama noktaları

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL PROGRAMI (ÇAP) ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN DERS PLANI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL PROGRAMI (ÇAP) ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN DERS PLANI 7. YARIYIL 4. YARIYIL ÇİFT ANADAL PROGRAMI (ÇAP) ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN DERS PLANI 1- Öğrenci aşağıda verilen Çift Anadal Programı derslerini (kredilerini) almak ve başarılı olmak zorundadır.

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) Pazartesi 17.00 Fizik I Salı 09.00 Metalürji ve Malzeme Müh. Girişi (A/B) Çarşamba 15.00 Kimya Perşembe 17.00 Matematik I Cuma 09.00 Cumartesi 15.00

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ... EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA.. TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSATÇISI 1256 SAAT BİTİŞ TARİHİ

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206 EK-1 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D.KODU DERSLER T U KR AKTS D. KODU DERSLER T U KR AKTS FİZ101 FİZİK-1 3 1 4 5 FİZ102 FİZİK-2 3 1 4 5 MAT101 MATEMATİK-1

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

Elektrik Devre Lab

Elektrik Devre Lab 2010-2011 Elektrik Devre Lab. 2 09.03.2011 Elektronik sistemlerde işlenecek sinyallerin hemen hepsi düşük genlikli, yani zayıf sinyallerdir. Elektronik sistemlerin pek çoğunda da yeterli derecede yükseltilmiş

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ve İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMI LİSANS DERSLERİ (*)

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ve İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMI LİSANS DERSLERİ (*) HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ve İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMI LİSANS DERSLERİ (*) 1. YARIYIL 0500101 FİZİK I 4 2 5 6 0500102 MATEMATİK I 4 0 4 6 0500103 KİMYA 3

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ve İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMI LİSANS DERSLERİ (*)

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ve İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMI LİSANS DERSLERİ (*) HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ve İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMI LİSANS DERSLERİ (*) 1. YARIYIL 0500101 FİZİK I 4 2 5 6 0500103 KİMYA I 3 2 4 6 0500102 MATEMATİK I

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9

İÇİNDEKİLER. 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş Lojik Kapı Devreleri... 9 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL LOJİK KAPI DENEYLERİ 1-1 Lojik ve Anahtara Giriş 1 1-2 Lojik Kapı Devreleri... 9 a. Diyot Lojiği (DL) devresi b. Direnç-Transistor Lojiği (RTL) devresi c. Diyot-Transistor Lojiği

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ YARI İLETKEN GÜÇ ELEMANLARI...13 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...iii İÇİNDEKİLER...v 1. GÜÇ ELEKTRONİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Tarihsel Gelişim ve Bugünkü Eğilim...3 1.3. Yarı İletken Güç Elemanları...4 1.3.1. Kontrolsüz

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1.Yarıyıl ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I (2+0 AKTS=2) Temel kavramlar; Türk inkılabı öncesinde Osmanlı Devletinin

Detaylı

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil EK-1 Muafiyet Formu Açıklama: un ders saatini muafiyet için uygun görmemesi durumunda dersin içeriğinin uygunluk kontrolüne gerek bulunmamaktadır. Öğrenci No: Sayfa 1/4 I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ)

Detaylı

HATA VE HATA KAYNAKLARI...

HATA VE HATA KAYNAKLARI... İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 1.1 Giriş... 1 1.2 Sayısal Analizin İlgi Alanı... 2 1.3 Mühendislik Problemlerinin Çözümü ve Sayısal Analiz... 2 1.4 Sayısal Analizde Bilgisayarın Önemi... 7 1.5 Sayısal Çözümün

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 07.04.14 Pazartesi 10.30 D3-D4 1 Matematik II 07.04.14 Pazartesi 15.30 OD1 1 Mukavemet 08.04.14 Salı 15.30 OD1 1 Beton Teknolojisi 09.04.14 Çarşamba

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS KODU I. SINIF (I. YARIYIL) Z/S TEO. UYG. TOP. KREDİ AKTS 0505001252012 Matematik I Z 4 0 4 4 5 0505001272012 Fizik I Z 3 1 4 3,5 4 0505001372012 Kimya Z 2

Detaylı

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ELEKTRİK YÜKÜ 1.1. ELEKTRİK YÜKÜ VE ÖZELLİKLERİ YALITKANLAR VE İLETKENLER...

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ELEKTRİK YÜKÜ 1.1. ELEKTRİK YÜKÜ VE ÖZELLİKLERİ YALITKANLAR VE İLETKENLER... İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ELEKTRİK YÜKÜ 1.1. ELEKTRİK YÜKÜ VE ÖZELLİKLERİ... 2 1.2. YALITKANLAR VE İLETKENLER... 4 1.2.1. İletkenler, Yalıtkanlar ve Yarıiletkenler... 4 1.2.2. Topraklanma...

Detaylı

(08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8

(08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8 II.YARI I.YARI (08/06/2016 tarih, 75 sayılı Senato toplantısının 5 nolu karar ekidir.) EK: 8 KIRKLARELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK-ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETĠM DERS PLANI

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS MATEMATİK-II FEB-121 1/ 2. YY 5+0+0 5 5 Dersin Dili Dersin Seviyesi : Türkçe

Detaylı

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans programının eğitim dili İngilizce olup, tezli ve tezsiz iki programdan oluşmaktadır. Tezli programda öğrencilerin; -

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 017 Müfredatı 1 0 TDB101 Türk Dili 1 11 MAK109 Fizik 1 1 180 MAK10 Makina Mühendisliğine Giriş 88 MAK101

Detaylı

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir.

Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta AA dalga şekli üretmektir. 4. Bölüm Eviriciler ve Eviricilerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Giriş Statik güç eviricilerinin temel görevi, bir DA güç kaynağı kullanarak çıkışta

Detaylı

Yazılım Çözümleri Elektrik Motor Tasarım Yazılımları

Yazılım Çözümleri Elektrik Motor Tasarım Yazılımları Yazılım Çözümleri Elektrik Motor Tasarım Yazılımları 1 SPEED Yazılımın Özellikleri SPEED, elektrik motor ve generatörlerinin tasarımı ve analizinde kullanılan manyetik eşdeğer devre tabanlı, hızlı, güvenilir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YARIYIL MM 101 GENEL MATEMATİK-I- 3 0 4 4 MM 103 LİNEER CEBİR 2 0 4 4 13 MM 105

Detaylı

İngilizce (I.Ö.) İngilizce (II.Ö.)

İngilizce (I.Ö.) İngilizce (II.Ö.) METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I. ve II.Ö.) GÖZETMEN 09.00 Olasılık ve İstatistik 14.00 16.00 İngilizce (I.Ö.) İngilizce (II.Ö.) Perşembe 15.00 Fizik I Cuma 09.00 Metralurji ve Malzeme Müh.

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı 1. Yarıyıl FIZ1001 Fizik 1 Temel Bilimler 3 0 2 4 5 - MAK1051 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Meslek Dersi 2 2 0 3 5 - MAK1061 Temel Bilgisayar Bilimleri

Detaylı

ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ T.C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU Elektronik ve Otomasyon Bölümü ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. GÜZ YARIYILI (Teori+UYG ) AIT 101 Atatürk İlkeleri Ve

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO: 203

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO: 203 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO: 203 ÖNSÖZ Fakültemizin ikinci yarıyılında okutulan Matematik II dersi için hazırlanan bu kitap, Analitik Geometri kitabının devamı niteliğinde

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) BOLOGNA DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı HAZ-001

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YARIYIL MM 101 GENEL MATEMATİK-I- 3 0 4 4 MM 103 LİNEER CEBİR 2 0 4 4 MM 105 FİZİK-I

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Adı Öğretim Dili Elektrik Devre Temelleri Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2015-2016 YAZ OKULU DERS İÇERİĞİ. (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri)

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2015-2016 YAZ OKULU DERS İÇERİĞİ. (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) Bölümü Dersin Kodu ve Adı K MAT101 Genel I (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) 1- Kümeler, reel sayılar, bir denklem veya eşitsizliğin grafiği 2- Fonksiyonlar,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Elektromanyetik Alan Teorisi EEE315 5 4+2 5 6

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Elektromanyetik Alan Teorisi EEE315 5 4+2 5 6 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Elektromanyetik Alan Teorisi EEE315 5 4+2 5 6 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANACAK YENİ DERS PROGRAMI 1. SINIF GÜZ YARIYILI u in Adı T U L K AKTS Ön Şart 1501 EEM-101 EEM ne Giriş 1 0 0 1 2

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Lab/Uyg Akts. MAT-115 Matematik 3,0 0,0 0,0 4,0

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Lab/Uyg Akts. MAT-115 Matematik 3,0 0,0 0,0 4,0 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU SELAHATTİN KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1.SINIF GÜZ YARIYILI MAT-115 Matematik

Detaylı

Sistem Dinamiği. Bölüm 9- Frekans Domeninde Sistem Analizi. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN

Sistem Dinamiği. Bölüm 9- Frekans Domeninde Sistem Analizi. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN Sistem Dinamiği Bölüm 9- Frekans Domeninde Sistem Analizi Sunumlarda kullanılan semboller: El notlarına bkz. Yorum Bolum No.Alt Başlık No.Denklem Sıra No Denklem numarası Şekil No Şekil numarası Dikkat

Detaylı

I. YARIYIL. MS-DOS ve Windows İşletim Sistemi, İnternet Kullanımı ve e-posta gönderme, HTML Kodları, MS Powerpoint, MS Word, MS Excel, MS Access.

I. YARIYIL. MS-DOS ve Windows İşletim Sistemi, İnternet Kullanımı ve e-posta gönderme, HTML Kodları, MS Powerpoint, MS Word, MS Excel, MS Access. I. YARIYIL BİLGİSAYAR UYGULAMALARI (2+0) (AKTS 3.00) MS-DOS ve Windows İşletim Sistemi, İnternet Kullanımı ve e-posta gönderme, HTML Kodları, MS Powerpoint, MS Word, MS Excel, MS Access. DOĞRU AKIM DEVRE

Detaylı

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL Matematik I Sayılar. Cebir. Denklemler ve Eşitsizlikler. Fonksiyonlar. Logaritma. Trigonometri. Geometri. Teknolojinin Bilimsel İlk. Malzeme

Detaylı