1- Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) ve İşleyişi.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1- Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) ve İşleyişi."

Transkript

1 1- Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) ve İşleyişi.

2 OTBİS Müteşebbis ile yapılan sözleşmeler Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının (OTBİS) sistemine girilir izlenebilirlik sağlanır.

3 2- KONTROL VE/VEYA SERTİFİKASYON SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ (FİRMA BAŞVURUSUNDAN SERTİFİKA ALIMINA KADAR

4 1- Organik tarım işini yapacak olan çiftçi bir kontrol ve sertifikasyon kuruluşu denetiminde çalışmak zorundadır ve KSK ya talebini bildirir.

5 2- KSK işletmede ön inceleme yapar. * iklim * toprak yapısı * sulama suyu * hayvan varlığı * yaygın görülen hastalık ve zararlılar * kullanılan mücadele yöntemleri * çevresel etkenler

6 3- Sözleşme Çiftçinin ve KSK nın sorumlulukları yükümlülükleri belirlenir. Sözleşme gerçek kişi veya gurup sözleşmesi yapılacaksa tüzel kişilik ile Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu arasında imzalanır.

7 4- Kontrol Planı Hazırlanır Kontrol tarihi tespit edilir Kontrolün kapsamı anlatılır

8 5- Kontrol Yapılır Kararlaştırılan tarihte kontrol yapılır. Uygunsuzluk varsa tespit edilir ve kayıt altına alınır. Bu durum çiftçiye bildirilir ve düzeltmesi için süre verilir. Uygunsuzluk yoksa olumlu rapor kaydı yapılır.

9 Sertifikalandırma Kontrol raporunda olumlu sonuç alan çiftçi Müteşebbis Sertifikası almaya hak kazanır.

10 Müteşebbis Sertifikası

11 Geçiş Süreci Nedir? Bitkisel üretimde organik tarıma başlanmasından 12 ay sonra elde edilen ürüne geçiş süreci ürünü denir. Bu ilk geçiş süreci ürününe G1 denir. Geçiş süreci çok yıllık bitkilerde hasattan önce 36 ay Tek yıllık bitkilerde ekimden önce 24 aydır. Eğer sertifikasyondan başlangıcından önce izin verilmeyen girdilerin kullanılmadığı ispatlanırsa, bir önceki üretim sezonu da geçiş sürecinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

12 Ürün geçiş sürecini tamamlamış ise, örnek alınarak yapılan laboratuvar analizler sonucunda kalıntı tespit edilmemişse ve herhangi başka bir uygunsuzluk tespit edilmediyse Müteşebbis sertifikası ile birlikte Organik Ürün Sertifikası da verilir.

13 Ürün Sertifikası

14 Organik Ürün Sertifikası alan çiftçi ürününü özel organik tarım logosu ile pazarlama hakkı elde eder. KSK her yıl en az 1 kere müteşebbisi kontrole gider

15 3- ORGANİK BİTKİSEL VE ORGANİK HAYVANSAL ÜRETİM KAPSAMINDA ESAS ALINAN MEVUZATLAR NELERDİR?

16 DAYANAK 5262 sayılı ORGANİK TARIM KANUNU Organik Tarımın Esasları ve Uyg. İlişkin Yönetmelik ( )

17 KÜMESLERDE OLMASI GEREKLİ ASGARİ ŞARTLAR 1) Zeminin asgari 1/3 ü, parçalı veya ızgaralı yapıda değil, düz bir yapıda olmalı ve sap-saman, talaş, kum veya kısa çim gibi maddelerle kaplı olmalıdır. 2) Yumurta tavuğu kümeslerinde zeminin 1/2 sinden fazlası dışkı toplanmasına elverişli olur. 3) Tünek, kanatlı grubu ve kanatlı büyüklüğü ile orantılı olmalıdır. Bu konudaki standartlar bu Yönetmeliğin Ek-3 ünün 2 nci bölümüne uygun olur. 4) Kanatlının büyüklüğüne göre giriş/çıkış delikleri olmalı ve bu delikler kanatlı barınağının her 100 m 2 si için asgari toplam 4 m uzunlukta olmalıdır. 5) Her kanatlı barınağında aşağıdakilerden fazla hayvan barındırılamaz: 4800 adet etlik piliç, 3000 adet yumurta tavuğu, 5200 adet Afrika tavuğu, 4000 adet dişi Muskovi veya pekin ördeği, 3200 adet erkek Muskovi veya pekin ördeği ile diğer ördekler, 2500 adet horoz, kaz veya hindi. 6) Et üretimine yönelik kanatlı barınaklarının her birinin toplam kullanılabilir alanı 1600 m 2 yi aşamaz.

18 YAŞAM STANDARTLARI Yumurta tavuklarında doğal ışık ile suni ışıklandırmanın toplamı günde 16 saati geçemez. Suni ışıklandırma olmadan asgari 8 saat dinlenme süresi uygulanır. Kanatlılar iklim koşullarının elverdiği durumlarda açık hava barınaklarına ulaşabilmeli ve bu durum yaşamlarının asgari 1/3 ünde uygulanmalıdır. Bu açık hava barınakları çoğunlukla bitki örtüsü ile kaplanır, koruyucu tesisler bulunur ve hayvanların yeterli sayıda suluk ve yemliklere erişmelerine imkân verir. Halk ve hayvan sağlığını korumak amacıyla hayvanların dışarı çıkmasını engelleyen, Bakanlıkça belirlenmiş bir durum olması halinde; gerekli biyogüvenlik tedbirleri alınır ve hayvanlar kapalı yerde tutularak yeterli sayıda suluk ve yemliklere erişmelerine imkân verilir.

19 ORGANİK YARKALARIN ESKİ -YENİ DEĞİŞİM DÖNEMLERİ Sağlık nedenleriyle, iki yetiştirme dönemi arasında kümesler boş bırakılır, bu süre içerisinde binalar ve tesisat temizlenir ve izin verilen maddelerle dezenfekte edilir. Ayrıca, her kanatlı grubunun yetiştirilmesi tamamlandığında gezinti alanları sağlık nedeniyle boş bırakılarak, bitki örtüsünün yeniden gelişmesine imkân verilir. Bu gereklilik barınaklarda tutulmayan ve gün boyunca serbestçe gezinen az sayıdaki kanatlılara uygulanmaz

20 ASGARİ KESİM SÜRELERİ Yoğun yetiştiricilik yöntemlerinin kullanımını engellemek için kanatlılar ya asgari bir yaşa erişinceye kadar beslenirler ya da yavaş gelişen kanatlı genotipleri seçilir. Yavaş gelişen kanatlı genotiplerinin işletmeci tarafından kullanılmadığı yerlerde kesim aşağıdaki asgari yaşlarda olur. - Tavuklar : 81 günlük, - Et horozları :150 günlük, - Pekin ördeği : 49 günlük, - Dişi muskovi ördeği :70 günlük, - Erkek muskovi ördeği :84 günlük, - Yaban ördeği : 92 günlük, - Afrika tavuğu : 94 günlük, - Erkek hindi ve kaz :140 günlük, - Dişi hindiler : 100 günlük. Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür

21 4- ORGANİK YUMURTA SERTFİKASYONUNDA YAPTIRILAN ANALİZLER.

22 YAPILAN ANALİZLER Hayvansal üretimde öncelikle yemde GDO analizi yaptırılır. Üründe ise antibiyotik,diğer veteriner ilaçları vb. ihtiyaç duyulan analizler yaptırılır

23 GDO TARAMA ANALAİZİ

24 GDO TARAMA ANALAİZİ

25 PESTİSİT ANALİZİ

26 PESTİSİT ANALİZİ

27 BESİN DEĞERLERİ ANALİZLERİ

28 6- ORGANİK YUMURTALARIN KONVANSİYONEL YUMURTADAN AYRIMINA YÖNELİK DUYUSAL MUAYENE METODLARI NELERDİR?

29 Yumurtanın dış kabuk renginin orta kahve/krem rengi tonlarında ve yumurtanın iç sarısının güneş sarısı tonlarında olmalı. Ayrıca bu renk tonlamaları tavukların ırkı ve kullanılan yemlerle direkt bağlantılıdır DIŞ KABUK İÇ RENGİ

30 8- ORGANİK ÜRÜN NİTELİĞİNİN LABARATUVAR ANALİZLERİ İLE TEST EDİLMESİ (YUMURTA,SÜT VE DİĞER ÜRÜNLERDE )NE ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

31 YAPILAN ANALİZLER Hayvansal üretimde öncelikle yemde GDO analizi yaptırılır. Üründe ise antibiyotik,diğer veteriner ilaçları vb. ihtiyaç duyulan analizler yaptırılır.

32 9- YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞLARIN MEVZUATA GÖRE HUKUKİ SORUMLULUKLARI/YAPTIRIMLARI NELERDİR

33 Ek-14 Bakanlık, Tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluştan Alınacak Yürürlükteki Mevzuata Uygun Faaliyette Bulunacaklarına Dair Noter Onaylı Taahhütname Örneği TAAHHÜTNAME Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına yapacağım Organik Tarımla ilgili Kontrol ve Sertifikasyon işlemlerini, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile diğer ilgili mevzuat doğrultusunda yürüteceğimi, mevzuat çerçevesinde Bakanlıktan istenen bilgi ve belgeleri eksiksiz ve istenen süre içerisinde göndereceğimi, Bakanlıkça verilen çalışma izni ve yetkinin iptali halinde sözleşme yaptığım, yönetmelikle tanımlanan müteşebbislerle ilgili her türlü bilgi ve belgeyi iptal tarihinden itibaren 20 gün içerisinde Bakanlığa teslim edeceğimi, bu taahhütün yerine getirilmediğinin Bakanlık elemanlarının düzenleyeceği tutanakla belirlenmesinden sonra müteşebbislerin uğrayacağı zararın rayiç fiyatlar üzerinden mahkeme marifetiyle tespitinden sonra, bu zararı yasal faiziyle birlikte gayri kabil-i rücu hiçbir itiraz beyan etmeden ilk talepte ödeyeceğimi, ihtilafların hallinde Ankara Mahkeme ve İcra Dairelerinin yetkili olacağını kuruluşum adına kabul ve taahhüt ederim. Taahhüt eden: Tarih: Yetkili isim ve imza: Firma kaşesi: Adres:

34 10- YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞLARIN BAKANLIKÇA DENETİMİ NASIL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?

35 DENETİMLER Denetimler; yetkilendirilmiş kuruluş büro denetimi, müteşebbis ve işletme denetimleri olup, yetkilendirilmiş kuruluşların büro denetimi Bakanlık tarafından veya il müdürlüğü diğer denetimler ise il müdürlüklerince yapılır. Denetimler denetim yetkisine sahip en az iki elaman tarafından gerçekleştirilir. Bakanlık gerek görmesi halinde müteşebbis ve işletme denetimleri yapar. Akredite olmuş kuruluşlarda (yerli kuruluşlar da ) yılda bir kez Türk akreditasyon kuruluşu tarafından ts en ıso /iec (uygunluk değerlendirmesi ürün,proses ve hizmet belgelendirmesi yapan kuruluşlar için standart) a göre büro ve müteşebbis denetimi gerçekleştirilir.

36 11- ORGANİK ÜRÜNLERDE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA (GDO) TESPİTİNE YÖNELİK ANALİZLER NELERDİR?

37 GDO ANALİZLERİ Gerek yemde gerek son üründe (örn. yumurta) GDO tespiti için laboratuvar analizleri yaptırılır.

38 12- YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞLARCA YÜRÜTÜLEN DENETİMLERİN SIKLIKLARI VE DENETİMDE YAPTIRILAN ANALİZ/KONTROLLER ( HAYVANSAL VE BİTKİSEL ÜRETİMDE) NELERDİR.

39 Organik tarım yapan müteşebbislerin yılda bir kez yönetmelik kapsamında kontrolü zorunludur.bunun dışında kontrol ve sertifikasyon kuruluşu ihtiyaç duyması durumunda sayısız kontrol yapabilir. Organik tarım yönetmeliği kapsamında müteşebbis sayısına göre yapılan tarımsal üretimin en az %5 inden numune alıp analiz yaptırmak zorundadır. Bitkisel üretimde öncelikle pestisit analizleri yaptırılır. Pestisitlerde tolere yoktur kalıntı oranın sıfır olması gereklidir. Arazinin konumuna göre ihtiyaç halinde ağır metal analizleri yaptırılır. Hayvansal üretimde öncelikle yemde GDO analizi yaptırılır. Üründe ise antibiyotik,diğer veteriner ilaçları vb. ihtiyaç duyulan analizler yaptırılır. Bazı ürünlerin ürün kalitesinin tespiti için analizler yaptırılır. (örn. Balda şeker bakılması, prolin değerine bakılır v.b gibi)

40 13- ORGANİK TARIMDA KULLANIMINA İZİN VERİLEN VETERİNER İLAÇ KALINTILARI/FARMAKOLOJİK AKTİF MADDELER/HORMONLAR VB.LİMİTLERİ VE ANALİZ METODLARI NELERDİR?

41 Organik hayvan yetiştiriciliğinde hastalık önleyici tedbirler şunlardır: 1) Organik hayvan yetiştiriciliğinde, hayvan sağlığında koruyucu hekimlik esastır. 2) Uygun damızlık ırklar seçilir. 3) Hayvanların doğal bağışıklıklarını artırıcı düzenli egzersiz için gezinti alanlarına veya otlaklara ulaşımı ve kaliteli yem kullanımı sağlanır. 4) Aşırı kalabalık nedeni ile hayvanlarda sağlık problemlerini önlemek için uygun yerleşim sıklığı sağlanır. 5) Tüm önleyici tedbirlere rağmen bir hayvanın hastalanması veya yaralanması durumunda, uygun bir barınakta izole edilerek, derhal tedavi edilir.

42 Organik hayvancılıkta veteriner hekim gözetiminde veteriner tıbbi ürünlerin kullanım usul ve esasları şunlardır: 1) Tedaviye alınan hayvan türü üzerinde tedavi edici etkisinin bulunması ve tedavi koşullarına uygun olması kaydıyla kimyasal sentezlenmiş veteriner tıbbi ürünler dışında allopatik ürünler, fitopatik ürünler, bu Yönetmeliğin Ek-5 inin 3 üncü bölümünde ve Ek-6 sının 1 inci bölümünün 1.1 bölümünde listelenen ürünler kullanılır. 2) Yukarıda bahsedilen maddelerin kullanımının hastalıkla veya yaralanmayla mücadelede yetersiz kalması durumlarında ve hayvanın acı çekmemesi için tedavi amacı ile kimyasal bileşimli ilaçlar veya antibiyotikler yetkilendirilmiş kuruluşun izni ile kontrollü olarak kullanılır. 3) Kimyasal olarak sentezlenmiş veteriner tıbbi ürünler veya antibiyotikler, hastalık önleyici uygulamalar için kullanılamaz. Ek -6 Hayvan Beslenmesinde ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yem Katkıları ve Belirli Maddeler 1.1- Besinsel katkılar (a) Vitaminler Tek mideli hayvanlar ve su kültürü hayvanları için doğal vitaminlere eşdeğer sentetik vitaminler. (b) İz elementler E 1 Demir: Demir (II) karbonat Demir (II) sülfat monohidrat ve/veya heptahidrat Demir (III) oksit; E 2 İyot: Kalsiyum iyodat, susuz Kalsiyum iyodat, hekzahidrat Sodyum iyodür; E 3 Kobalt: Kobalt (II) sülfat monohidrat ve/veya heptahidrat Bazik kobalt (II) karbonat, monohidrat; E 4 Bakır: Bakır (II) oksit Bazik bakır (II) karbonat, monohidrat Bakır (II) sülfat, pentahidrat; E 5 Mangan; Mangan (II) karbonat Mangan oksit ve manganik oksit Mangan (II) sülfat, mono ve/veya tetrahidrat; E 6 Çinko: Çinko karbonat Çinko oksit Çinko sülfat, mono ve/veya heptahidrat; E 7 Molibden Amonyum mobildat Sodyum mobildat; E 8 Selenyum Sodyum selenat Sodyum selenit.

43 KULLANILAN TEDAVİ METODLARI Organik hayvan yetiştiriciliğinde, hayvanların genetik yapısı değiştirilemez ve genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar organik hayvansal üretimde girdi olarak kullanılamaz. Gen teknolojisi metotları ile hayvan ıslahına izin verilmez. Büyüme veya üretimi artırıcı maddelerin kullanımı ve üremeyi kontrol etmek amacıyla veya diğer amaçlarla hormon ya da benzeri maddelerin kullanımı yasaktır. Ancak hormonlar, tedavi amaçlı veteriner hekim uygulaması olarak hasta hayvana verilebilir. Veteriner tıbbi ürünleri kullanıldığında; konulan teşhis, müdahale yöntemi, ilacın dozu, ilacın etken maddesi, tedavi süresi ve ilacın kalıntı arınma süresi ile birlikte kullanılan ürün kayıt edilir. Bir hayvana normal koşullarda verilen veteriner tıbbi ürünlerinin son uygulandığı tarih ile bu hayvanlardan organik ürün elde edilme tarihi arasındaki süre, organik yetiştiricilikte, konvansiyonel yetiştiricilikteki uygulamanın iki katı veya kalıntı arınma süresi belirtilmemiş hallerde ise 48 saattir.

44 Aşı uygulamaları, parazit tedavisi veya ülkemizce zorunlu olarak belirlenen hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele programları haricinde, bir hayvana veya hayvan grubuna bir yıl içerisinde üçten fazla kimyasal sentezlenmiş veteriner tıbbi ürünler veya antibiyotiklerin uygulanması halinde ya da üretken olduğu yaşam süresi bir yıldan az olan hayvanlarda bir defadan çok muamele gördüyse, söz konusu hayvanlar veya bu hayvanlardan elde edilen ürünler organik ürün olarak satılamaz ve yeniden geçiş sürecine alınır. Buna ait kayıtlar müteşebbis tarafından tutulur. Ulusal zorunlu mücadele programları dışında işletmenin bulunduğu alanda ihbari mecburi bulaşıcı ve salgın bir hastalığın ortaya çıkması halinde, 8/5/1986 tarihli ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uyulur ve bağışıklık sağlayan veteriner biyolojik maddeleri kullanılır

45 14- ORGANİK TARIMDA KULLANIMINA KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYEN VETERİNER TIBBİ ÜRÜNLER/ANTİBİYOTİKLER VB. VE ANALİZ METODLARI NELERDİR?

46 Kesinlikle İzin Verilmeyenler Enrofloksasin Furazolidone Nifilidone Bu ilaçlar hastalık sonucu ölümde artış varsa ilgili KSK ve GIDA TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜNE bildirilerek ve ilacın üzerinde yazan kalıntı süresinin 2 katı gün hesaplanarak kullanılır. Kalıntı süreci boyunca yumurta satışı yasaktır Analiz Metodu : Elisa

47 15- ORGANİK TARIMDA YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞLARCA YAPTIRILAN KONTROL ANALİZLERİ YURT İÇİ/YURT DIŞINDAKİ HANGİ LABARATUVAR BÜNYESİNDE YAPTIRLMAKTADIR.

48 NERDE ANALİZ YAPTIRILABİLİR Analizler ISO/IEC e göre (DENEY VE KALİBRAYON LABAROTUVARININ YETERLİLİĞİ İÇİN GENEL ŞARTLARI SAĞLAYAN STANDART) akredite olmuş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda yaptırılır.

49 16- ORGANİK ÜRÜNLERDE TAĞŞİŞ/TAKLİT TESPİTİ HALİNDE MEVZUAT GEREĞİ UYGULANAN CEZAİ YAPTIRIMLAR NELERDİR?

50 Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından sertifikalandırılmamış ürünün organik ürün adı altında satıldığının tespit edilmesi, Sertifika

51 Müteşebbislerin mevzuat hükümlerine aykırı hareket ettiklerinin tespit edilmesi

52 Müteşebbislerin denetim amacıyla gelen OTB görevlilerine işletmeye giriş izni vermemesi ve kayıtları ile diğer ilgili dokümanları göstermemesi, Yetkilendirilmiş Kuruluş

53 Sertifikası olmayan ürün veya girdilerin, organik ürün veya organik girdi adı altında ihraç veya ithal edilmesi Organik ürün veya girdi

54 Organik ürünlerin ve girdilerin etiketi ve logosunun, reklam ve tanıtımının; sahte, yanıltıcı veya ürünün yapısına, özelliklerine, içeriğine, kalitesine, orijinine ve üretim tekniklerine göre hatalı bir izlenim yaratacak, ürünün sahip olmadığı etki ve özelliklere atıfta bulunacak biçimde olduğu ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içermesi, % YÜZ DOĞAL ORGANİK DOGAL

55 Bu tür olumsuzlkların tespiti hallerinde, mevzuata göre idari para cezası uygulanır, sonrasında bilgi ve belgeleri hazırlanarak mahalli mülki amirine sunulur. MÜLKİ AMİR

56 17- YURTDIŞINDAN ORGANİK GIDA İTHALATI GERÇEKLEŞTİRİLMELTE MİDİR? YURTDIŞINDAN SÖZ KONUSU ÜRÜNLERİN İTHALATI DURUMUNDA HANGİ PROSÜDÜRLER UYGULANMAKTADIR?

57 ORGANİK GIDA İTHALATI Yurt dışından organik gıda ithalatı yapılmaktadır. Gümrük bakanlığının uygulamış olduğu mevzuatlar kapsamında ithalatlar gerçekleştirilmektedir. İthal edilen organik ürünlerin ülke içersinde satışıyla beraber sertifikalandırılmaları yapılmaktadır.

58 18- ÜLKEMİZDE ORGANİK TAVUK KONSERVESİ (en az %95 organik içerikte olacak şekilde ) ÜRETİMİ YAPILMAKTA MIDIR? YAPILABİLİRMİ?

59 ORGANİK ETLİK PİLİÇ / YUMURTA TAVUKÇULUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Yürürlükte yer alan Organik Tarım Kanun ve Yönetmeliği baz alınarak kontrol ve sertifikasyon süreci Organik etlik piliç / yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliğinde barınak koşulları ve gezinti alanı Organik etlik piliç / yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliğinde yem temini Organik etlik piliç / yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliğinde, yetiştiricilik, kanatlı sağlığı ve veterinerlik müdaheleleri

60 ORGANİK ETLİK PİLİÇ / YUMURTA TAVUKÇULUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Barınak Koşulları ve gezinti alanı: Barınakların yalıtım, ısınma ve havalandırması hayvanların nem ve gaz yoğunluğundan zarar görmesine engel olacak şekilde olmalıdır. Bol miktarda doğal ışık ve hava girişine izin verilmelidir. Kapalı alanda adet etlik piliç yetişticiliğine izin verilir. Gezinti alanı son 3 yılda kimyasal muamele görmemiş olmalıdır. Yem bitkisi ekili olması tercih edilir. Barınakların gezinti alanlarına giriş çıkış açıklığı yeterli olmalıdır. Ör: 100 m2 için 4m giriş çıkış açıklığı bırakılmalıdır.

61 ORGANİK ETLİK PİLİÇ / YUMURTA TAVUKÇULUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Organik etlik piliç / yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliğinde yem temini: Hayvanların zorlama ile beslenmesi yasaktır. Organik girdilerden elde edilen rasyonlarla besleme esastır. GDO lu yem kullanımına izin verilmez.

62 ORGANİK ETLİK PİLİÇ / YUMURTA TAVUKÇULUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kaliteli Organik yem ile besleme. Kapalı alanda aşırı hayvan barındırmama Her şeye rağmen hastalık ortaya çıkar ve kimyasal müdahale gerekirse, hasta hayvan ayrılarak izole edilir ve tedaviye alınır. Kullanılan ilaç ve uygulamanın kayıtları tutulur.

63 ORGANİK ETLİK PİLİÇ / YUMURTA TAVUKÇULUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Organik etlik piliç / yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliğinde, yetiştiricilik, kanatlı sağlığı ve veterinerlik müdaheleleri: Civcivler işletmeye geldiğinde 3 günden yaşlı olmamalıdır. Etlik piliç bu koşullarda 10 hafta sonra organik olur. Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde yavaş gelişen genotiplerde asgari kesim yaşı 72 gündür. Zorunluluk olmadıkça gaga kesimine tüy yolmaya organik üretimde izin verilmez.

64 ORGANİK ETLİK PİLİÇ / YUMURTA TAVUKÇULUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Organik etlik piliç / yumurta tavukçuluğu yetiştiriciliğinde, yetiştiricilik, kanatlı sağlığı ve veterinerlik müdaheleleri : Koruyucu hekimlik esastır.(hijyen, aşı v.b), Ancak koruyucu olarak antibiyotik, vitamin v.b kullanımına izin verilmez. Uygun ırklar seçilir. Doğal bağışıklığı artırıcı gezinti alanlarına çıkış ve egzersizleri sağlanır.

65 ORGANİK ETLİK PİLİÇ / YUMURTA TAVUKÇULUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kaliteli Organik yem ile besleme. Kapalı alanda aşırı hayvan barındırmama Her şeye rağmen hastalık ortaya çıkar ve kimyasal müdahale gerekirse, hasta hayvan ayrılarak izole edilir ve tedaviye alınır. Kullanılan ilaç ve uygulamanın kayıtları tutulur.

66 Organik Etlik Piliç / Yumurta Tavukçuluğu Yetiştiriciğinde Başvuru ve Evraklar Organik etlik piliç / yumurta tavukçulğu yetişticiliği yapmak isteyen müteşşebbis Kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna başvurur. Başvuruda: Bağlı bulunulan yerel tarım teşkilatından alınan tavuk hane ye ait güncel işletme ruhsatı. Tavukhane krokisi ve tavukhane iç yerleşim planı Gezinti alanı için tapu veya kira sözleşmesi Alınan veya alınacak civciv fatura veya proforma faturası Tüzel kişilik ise Ticaret Sicil gazetesi, yetki belgeleri

67 TEKNİK ŞARTNAME

68 TEKNİK ŞARTNAMEDE SERTİFİKASYON HİZMET ALIMIYLA İLGİLİ BÜTÜN İŞLEMLER 18 HAZİRAN 2010 TARİH VE 2676 SAYILI RESMİ GAZETEDKİ YÖNETEMELİĞE GÖRE YAPILA CAKTIR Sertifika: Bütün kontrol yöntemlerinin uygulanması sonucu işletmenin, organik ürünün ve organik girdinin mevzuata uygun olduğunu gösteren belgeyi, Sertifikasyon: Bütün kontrol yöntemlerinin uygulanması sonucu işletmenin, organik ürünün ve girdinin mevzuata uygun olarak belgelendirilmesini Sertifiker: Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya sertifikasyon kuruluşu adına, kontrolü tamamlanmış ürünün veya girdinin organik olduğunu onaylamak üzere, Bakanlık tarafından yetki verilmiş gerçek kişiyi, Sertifikasyon kuruluşu: Tüm kontrolleri tamamlanmış organik ürün veya girdiyi, kontrol kuruluşunun yaptığı kontrol ve bu kontrole ilişkin bilgi ve belgeler ile gerek duyulan hallerde yaptıracağı analizlere dayanarak sertifikalandırmak üzere Bakanlık tarafından yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişileri,

69

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU Kanun No: 5262 Kabul Tarihi : 1.12.2004 ORGANİK TARIM KANUNU BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU 9085 ORGANİK TARIM KANUNU Kanun Numarası : 5262 Kabul Tarihi : 1/12/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Detaylı

03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU. Kanun Numarası : 5262. Kabul Tarihi : 1/12/2004. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659

03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU. Kanun Numarası : 5262. Kabul Tarihi : 1/12/2004. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU Kanun Numarası : 5262 Kabul Tarihi : 1/12/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 Sayfa: BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU ORGANİK TARIM KANUNU Kanun No: 5262 Kabul Tarihi : 1.12.2004 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Ek 1 Yetkilendirilen Kuruluşun Logosu Akreditasyon Kurumunun Logosu İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Üretici/Üretici Örgütü/Müteşebbis Adı (Sertifikasyon

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Ek 1 Yetkilendirilen Kuruluşun Logosu Akreditasyon Kurumunun Logosu İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Üretici/Üretici Örgütü/Müteşebbis Adı (Sertifikasyon

Detaylı

(Değişik:RG-28/5/2014-29013) KSK Logosu

(Değişik:RG-28/5/2014-29013) KSK Logosu (Değişik:RG-28/5/2014-29013) Ek 1 KSK Logosu Akreditasyon Kurumunun Markası İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Revizyon no ve tarih : Üretici/Üretici

Detaylı

17.10.2006 / 26322. 17 Ekim 2006 SALI. Sayı : 26322 YÖNETMELİK. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN

17.10.2006 / 26322. 17 Ekim 2006 SALI. Sayı : 26322 YÖNETMELİK. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN 17.10.2006 / 26322 17 Ekim 2006 SALI Resmî Gazete Sayı : 26322 YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK IV.ULUSLARARASI ORTA/DOĞU AVRUPA VE ORTA ASYAORGANİK SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER KONFERANSI AB VE TÜRKİYE ORGANİK TARIM MEVZUATININ UYUMLAŞTIRILMASI Ziraat. Müh. Fatma MAMAK 13-14 14 NİSAN 2012 AB VE TÜRKİYE

Detaylı

ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi. 22 Ekim 2007 MERSİN

ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi. 22 Ekim 2007 MERSİN ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI Dr. Sabiha ÜNAL Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi 22 Ekim 2007 MERSİN 10 Haziran 2005 tarihinde yayınlanan organik tarımın esasları

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAYVAN VE ÜRÜNLERİN ÜLKEYE GİRİŞİNDE ÖN BİLDİRİM VE VETERİNER KONTROLLERİNE DAİR YÖNETMELİK Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 17.12.2011-28145 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

26 Aralık 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

26 Aralık 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 26 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29217 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİLİMSEL ÇALIŞMA, DENEME VE ÇEŞİT ISLAHI AMACIYLA BİTKİ, BİTKİSEL ÜRÜN VE DİĞER MADDELER İLE ZARARLI ORGANİZMALARIN

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5)

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları.. VALİLİĞİNE (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) Yem kontrolleri ile ilgili olarak İl Müdürlükleri arasında uygulamada birliğin

Detaylı

EK-2 İZMİT İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

EK-2 İZMİT İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI EK-2 İZMİT İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Bitki Koruma Ürünleri Bayiliği Müracaatı 2-2 Adet Vesikalık Resim

Detaylı

HAYVANSAL ÜRÜN İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ONAYLANMASI VE İTHALAT AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGELER HAKKINDA TEBLİĞ

HAYVANSAL ÜRÜN İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ONAYLANMASI VE İTHALAT AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGELER HAKKINDA TEBLİĞ HAYVANSAL ÜRÜN İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ONAYLANMASI VE İTHALAT AŞAMASINDA SUNULMASI GEREKEN BELGELER HAKKINDA TEBLİĞ Yayımlandığı R.Gazete: 19.02.2012-28209 Tebliğ No: 2012/12 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

TEBLİĞ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/5)

TEBLİĞ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/5) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ:

Detaylı

1- Başvuru Dilekçesi. 1- Başvuru Dilekçesi

1- Başvuru Dilekçesi. 1- Başvuru Dilekçesi İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20)

SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) Ekonomi Bakanlığından: Amaç SAĞLIK BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/20) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; ek-1/a, ek-1/b, ek-1/c ve ek-2 de

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) Ekonomi Bakanlığından: Amaç GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

( T R.G.)

( T R.G.) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/5) (30.12.2017 T. 30286 R.G.) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

KAMU DIŞINDA GÖREV ALAN VETERİNER HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ ve SORUMLULUKLARI İLE EĞİTİM ve ÇALIŞMA USUL ve ESASLARINA DAİR YÖNERGE

KAMU DIŞINDA GÖREV ALAN VETERİNER HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ ve SORUMLULUKLARI İLE EĞİTİM ve ÇALIŞMA USUL ve ESASLARINA DAİR YÖNERGE KAMU DIŞINDA GÖREV ALAN VETERİNER HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ ve SORUMLULUKLARI İLE EĞİTİM ve ÇALIŞMA USUL ve ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, insan sağlığı

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI KANATLI SAĞLIĞI İÇİN YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER Ümit ZORAY Veteriner Hekim KANATLI İŞLETME

Detaylı

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir.

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir. Resmi Gazete Sayısı: 29899 TÜRK GIDA KODEKSİ PESTİSİTLERİN MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tüketicinin yüksek

Detaylı

YÖNETMELİK. aa) Alt kapsam: Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği kapsamlarında yer alan ürün gruplarını,

YÖNETMELİK. aa) Alt kapsam: Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği kapsamlarında yer alan ürün gruplarını, 28 Mayıs 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29013 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 7/12/2010

Detaylı

ORGANİK TAVUKÇULUGUN TEMEL PRENSİPLERİ

ORGANİK TAVUKÇULUGUN TEMEL PRENSİPLERİ ORGANİK TAVUKÇULUGUN TEMEL PRENSİPLERİ Organik tavukçuluk; tavukların beslenmesi ve sağlıklarının korunması için sentetik olarak üretilen besin ve kimyasal maddelerin kullanılmamasını öngören, onların

Detaylı

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 BÖLÜMLER, ASGARİ VE TEKNİK ŞARTLAR Muayenehane Poliklinik Veteriner Hekim Odası (6m2)

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v03tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01 v03tr ORGANİK TARIM KANUNU ve YÖNETMELİĞİ Organik üretimle ilgili kurallar T.C. 5262

Detaylı

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18)

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

MAGENTA Control and certification COMPANY

MAGENTA Control and certification COMPANY SAYFA NO : 1 / 10 Müteşebbis / Firma Adı : T.C.Kimlik No : Vergi Dairesi ve No su : Adresi (İletişim Adresi) : Organik Tarım Faaliyetinin yapılacağı İl / İlçe (ler) : Tel Faks GSM GERÇEK KİŞİ E-posta TÜZEL

Detaylı

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 BİRİNCİ BÖLÜ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YEM HİJYENİ YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 27.12.2011-28155 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yem hijyeni ile ilgili genel kuralları,

Detaylı

Organik Tarım Uygulama Prosedürü

Organik Tarım Uygulama Prosedürü Organik Tarım Uygulama Prosedürü P-60, Revizyon 00, 04.06.2014 KALİTEST BELGELENDİRME ve EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Zorlu Center, Teras Evler, Daire:11, BBN:309 Levazım-Beşiktaş/İSTANBUL www.kalitest.com.tr

Detaylı

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, veteriner hekimler tarafından açılmış ve açılacak

Detaylı

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Yayın No: 42 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Adem ATASAY Organik Tarım, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları

Detaylı

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 1 NAVIGA ULUSLARASI BELGELENDIRME VE EGITIM HIZMETLERI LTD. STI SERTİFİKASYON PROGRAMLARI NAVİGA ULUSLARARASI BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 2 AMAÇ :

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE)

Detaylı

17 Aralık 2011 CUMARTESİ

17 Aralık 2011 CUMARTESİ 17 Aralık 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28145 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİTKİSEL GIDA VE YEM İTHALATININ RESMİ KONTROLLERİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Mehmet Emin Turgut Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Dairesi Başkanı. Antalya-18 Nisan 2016

Mehmet Emin Turgut Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Dairesi Başkanı. Antalya-18 Nisan 2016 Mehmet Emin Turgut Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Dairesi Başkanı Antalya-18 Nisan 2016 Yem Mevzua*! 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde uygulamaya esas

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİ

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİ Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği Madde 16 - Organik su ürünleri yetiştiriciliği projeleri ile ilgili işlemler bu Yönetmeliğin ilgili maddelerine uygun olarak

Detaylı

"GDO Yönetmeliði" tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!.

GDO Yönetmeliði tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!. "GDO Yönetmeliði" tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!. GDO Yönetmeliði Resmi Gazete de yayýnlandý. Üreticileri ve tüketicileri büyük tehdit altýna sokacak yönetmenliði yayýnlýyoruz. Tarým ve Köyiþleri

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

YÖNETMELİK. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler 18 Ağustos 2010 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27676 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: YÖNETMELİK ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Aşı,Serum, Sulandırma Sıvısı ve Biyolojik Madde Gibi Veteriner Sağlık Ürünlerinden Numune Alma Esasları Hakkındaki

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Aşı,Serum, Sulandırma Sıvısı ve Biyolojik Madde Gibi Veteriner Sağlık Ürünlerinden Numune Alma Esasları Hakkındaki Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Aşı,Serum, Sulandırma Sıvısı ve Biyolojik Madde Gibi Veteriner Sağlık Ürünlerinden Numune Alma Esasları Hakkındaki Tebliğ TebliğNo: 2000/44 BİRİNCİBÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Logo ve Sertifika Kullanım Talimatı

Logo ve Sertifika Kullanım Talimatı Sayfa 1/5 S/N 1 Revizyon İçeriği Rev. No 2 Tarih 1 İlk yayın 00 05.02.2015 Sayfa 2/5 1. AMAÇ Bu doküman ile Organik tarım belgelendirme faaliyetlerinde sertifikalandırılan ürünün etiketlenmesi ve pazarlanmasında;

Detaylı

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4)

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) Amaç

Detaylı

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ 30 Aralık 2012 PAZAR Resmî Gazete Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ Sayı : 28513 (2. Mükerrer) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/11) Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; ekolojik dengenin korunması,

Detaylı

Sertifikasyon Müracaat Formu

Sertifikasyon Müracaat Formu Uluslararası Sertifikasyon ve Teknik Denetim Müracaat no: Başvuruyu yapan kişi Üretici/ Üretici Örgütü /Müteşebbis tanımı: Seçenek Bireysel ( ) Üretici Grubu ( )* Üretici Üretici Örgütü Müteşebbis Adı

Detaylı

25.10.2008 / 27035. 25 Ekim 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 27035 YÖNETMELİK YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK.

25.10.2008 / 27035. 25 Ekim 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 27035 YÖNETMELİK YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK. 25.10.2008 / 27035 25 Ekim 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27035 YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜLKEMİZDE ORGANİK TAVUKÇULUK UYGULAMALARININ İRDELENMESİ. Makbule GÖZTEPE. Tez Danışmanı: Prof. Dr.

YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜLKEMİZDE ORGANİK TAVUKÇULUK UYGULAMALARININ İRDELENMESİ. Makbule GÖZTEPE. Tez Danışmanı: Prof. Dr. EGE ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜLKEMİZDE ORGANİK TAVUKÇULUK UYGULAMALARININ İRDELENMESİ Makbule GÖZTEPE Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ramazan ERKEK Zootekni Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 501.15.00 Sunuş

Detaylı

BASINÇLI GAZ TÜPLERİ VE MANİFOLDLU TÜP DEMETLERİNİN PERİYODİK MUAYENESİNİN A TİPİ MUAYENE KURULUŞLARI TARAFINDAN YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR

BASINÇLI GAZ TÜPLERİ VE MANİFOLDLU TÜP DEMETLERİNİN PERİYODİK MUAYENESİNİN A TİPİ MUAYENE KURULUŞLARI TARAFINDAN YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR BASINÇLI GAZ TÜPLERİ VE MANİFOLDLU TÜP DEMETLERİNİN PERİYODİK MUAYENESİNİN A TİPİ MUAYENE KURULUŞLARI TARAFINDAN YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

HAYVAN HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ

HAYVAN HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ HAYVAN HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 21/12/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28149 Personel Hastanenin veteriner hekim kadrosu biri sorumlu yönetici Birisi uzman olmak üzere en az beş veteriner

Detaylı

EK-2 KARAHALLI ĠLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU

EK-2 KARAHALLI ĠLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU EK-2 KARAHALLI ĠLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HĠZMETĠN ADI BAġVURUDA ĠSTENĠLEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ 1 Çiftçi Kayıt Sistemi Kaydı 1.Tüzel Kişilerden, Ticaret Sicil

Detaylı

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi...

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PROJE ÖZETİ... 2 1. Projenin Genel Tanımı... 3 2. Giriş... 3 3. Projenin Amacı... 3 4. Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... 4 II. PROJENİN AYRINTILI TANIMI... 5 1. Proje Uygulama

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından :DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 4 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 4 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 22-25 Kasım 2016 ANTALYA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı Türkiye de Veteriner Tıbbi Ürünlerin Mevcut Durumu,

Detaylı

BAŞVURU VE SÖZLEŞME YAPILMASI PROSEDÜRÜ

BAŞVURU VE SÖZLEŞME YAPILMASI PROSEDÜRÜ 1. Amaç Kontrol ve sertifikasyon hizmeti için, müteşebbislerin başvurularının alınması ve kendileri ile sözleşme yapılması aşamasına kadar olan kısımdaki yapılacakları kayıt altına almak 2. Kapsam LİKYA

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

31 Mart 2013 PAZAR. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

31 Mart 2013 PAZAR. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI 31 Mart 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28604 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

YÖNETMELİK SUNİ TOHUMLAMA, TABİİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ FAALİYETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK SUNİ TOHUMLAMA, TABİİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ FAALİYETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK 8 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28136 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK SUNİ TOHUMLAMA, TABİİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ FAALİYETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 1 NAVIGA ULUSLARASI BELGELENDIRME VE EGITIM HIZMETLERI LTD. STI SERTİFİKASYON PROGRAMLARI NAVİGA ULUSLARARASI BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 2 AMAÇ :

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İyi Tarım Uygulamaları (GAP) İyi Tarım Uygulamaları (GAP- Good Agricultural Practices); bitkisel ve hayvansal ürünlerin mikrobiyolojik gıda zararlarını en

Detaylı

Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik

Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik 8 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28136 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: SUNİ TOHUMLAMA,

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ.

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. Sayfa No 1 /6 1) AMAÇ : FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve Tarımsal Üretim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından yayınlanan ITU sertifikalarının; Belgelendirilen müşterinin İTU sertifikasının,

Detaylı

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755 TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-3/4/2012-28253) (1)

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GENEL MÜDÜRLÜK YAPISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-ORGANİZASYON ŞEMASI GENEL MÜDÜR GENEL MÜDÜR

Detaylı

NOT: BU FORMUN HERBİR SAYFASI BİR KAPSAM İLE İLGİLİDİR. ÜRETİCİNİN SADECE BAŞVURDUĞU KAPSAM İLE İLGİLİ OLAN SAYFANIN DOLDURULMASI YETERLİDİR.

NOT: BU FORMUN HERBİR SAYFASI BİR KAPSAM İLE İLGİLİDİR. ÜRETİCİNİN SADECE BAŞVURDUĞU KAPSAM İLE İLGİLİ OLAN SAYFANIN DOLDURULMASI YETERLİDİR. FORMU SAYFA NO 1 /7 E-POSTA / WEB BAŞVURU KAPSAMI : ORGANİK BİTKİSEL ÜRETİM İÇİN EVET HAYIR 1 2 BİTKİSEL ÜRETİM YAPMA TALEBİNDE BULUNDUĞUNUZ ARAZİ DAHA ÖNCE KARANTİNAYA ALINDI MI? BİTKİSEL ÜRETİM YAPMA

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİTKİLER YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI

ENDÜSTRİYEL BİTKİLER YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI Adnan Menderes Üniversitesi KOÇARLI MESLEK YÜKSEKOKULU I- PROGRAMLAR ENDÜSTRİYEL BİTKİLER YETİŞTİRİCİLİĞİ KÜMES HAYVANLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ PEYZAJ VE SÜS BİTKİLERİ TARIM MAKİNELERİ II- ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ

Detaylı

Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ

Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik Yayınlandı Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik 09.08.2006

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Bu çalışmanın amacı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan denetim faaliyetleri

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı MEVZUAT 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kuluçkahane ve Damızlık

Detaylı

T.C. KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI

T.C. KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI T.C. KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI ASANSÖR BAKIM VE İŞLETME YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA KÜTAHYA BELEDİYESİ SINIRLARI DÂHİLİNDE BULUNAN ASANSÖRLERİN YILLIK KONTROLLERİNİN YAPTIRILMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ KÜTAHYA

Detaylı

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU Erol BİNTAŞ Ziraat Yük. Müh. Bahattin KOÇER Ziraat Müh. Gökhan EGE Veteriner Hekim Toplumda son yıllarda daha doğal ve sağlıklı besinler tüketme

Detaylı

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10)

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14)

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ)

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ) İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA

Detaylı

YÖNETMELİK TIBBİ OLMAYAN VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK TIBBİ OLMAYAN VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ YÖNETMELİĞİ 17 Aralık 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28145 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Amaç TIBBİ OLMAYAN VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ YÖNETMELİĞİ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tıbbi

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26759 SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, ticari amaçla üretilen,

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sayı: 74131067-445.01.01-256329 30.11.2017 Konu: Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programına Dair Genelge GENELGE (2017/7) Bakanlığımızca hazırlanıp ve 15/2/2014 tarihli ve 28914 sayılı Resmi

Detaylı

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU Firmanın / Müteşebbisin Tam Adı Firmanın / Müteşebbisin Adresi Firmanın Yasal Yetkilisi (İmza Sirküleri olan Yetkili) İletişim Kurulacak Kişi İletişim Bilgileri Vergi Dairesi ve Vergi Numarası Telefon

Detaylı

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM)

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM) 1.Başvuru Başvuru Sahibi Adres Yasal Yetkili İrtibat Kurulacak Kişi Tel / Faks e-posta / web TC Kimlik / Vergi Dairesi / No 2. Talep Edilen Sertifikasyon Programları 2.1 Başvuru Şekli İlk Başvuru Yeniden

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 5 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

25 Ağustos 2014 PAZARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

25 Ağustos 2014 PAZARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 25 Ağustos 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29099 (Mükerrer) YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ PESTİSİTLERİN MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

(2) Bu Tebliğ, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulacak ürünleri kapsar.

(2) Bu Tebliğ, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulacak ürünleri kapsar. Ekonomi Bakanlığından: BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Ek-1 de belirtilen ürünlerin ithalatta insan

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Bakanlığımızca Geliştirilen Yerli Hibritlerimiz (ATAK S). 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, 09.02.2004 tarih ve 25368

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9)

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) Amaç ve kapsam

Detaylı

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER Bu rehber; Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ile Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ (Tebliğ) kapsamında analiz gerektiren kademe uygulamalarına

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v05tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT 184 Sok. No:60/3 Bornova-İZMİR www.ecocert.com.tr Tel: +90 232 343 43 60 - Fax: +90

Detaylı