ELAM VE AKAMENİD DÖNEM İRAN INDA TEOLOGY VE TAPINMA Koch, H., 1995, Theology and Worship in Elam and Achamenid Iran, in CANE III, pp

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ELAM VE AKAMENİD DÖNEM İRAN INDA TEOLOGY VE TAPINMA Koch, H., 1995, Theology and Worship in Elam and Achamenid Iran, in CANE III, pp"

Transkript

1

2

3

4

5 ELAM VE AKAMENİD DÖNEM İRAN INDA TEOLOGY VE TAPINMA Koch, H., 1995, Theology and Worship in Elam and Achamenid Iran, in CANE III, pp Elam dini hakkında kesin bir şey söylemek zordur. Elam edebiyatına ulaşılamamış ve Elam dilinin çözümündeki problemler de halen devam etmektedir. Ayrıca Elam mitolojisi hakkında da çok fazla bir şey bilmiyoruz. Esas kaynağımız, kralların yapı yazıtları ve kutsal metinlerdir. Bunlar, hangi kral için, hangi politikaları için hangi tanrının önemli olduğunu belirtir. Halkın dini inanışları için şahıs isimleri ipucu verir; bazı şahıs isimleri tanrı isimleri taşır. Fakat idari ve yasal dökümanlar, ki çok sayıda isim içermesine karşın, enderdir. Herşeye karşın yine de Elam panteonundaki tanrıları tespit etmek mümkündür. Elamlılar Mezopotamyalılarla yüzyıllar boyunca ilişkide bulunmuşlar ve uzun bir dönem boyunca Akkadlılar tarafından yönetilmişlerdir. Buna karşın, Elam kralları, Mezopotmya dan tanrı heykellerini ganimet olarak getirmişlerdir. Ayrıca Akkad ve Babil prensesleri Elam sarayına diplomatik evliliklerle gelmişlerdir. Bunlar, çok sayıda Sumer ve Akkad tanrılarının Elamlılar tarafından da tapınılmasını sağlamıştır.

6 Elam tanrıları: En erken Elam tanrıları III. Binin ortalarına kadar, kral isimlerinin tamamlayıcılarına kadar eski bir zamanda karşımıza çıkar. Awan kralı Lukh-khishan, ki Sargon un çağdaşıdır (ca ), bir Elam kralı naibi olan Sanam-Simut dan bahseder. Simut, karşımıza çıkan ilk Elam tanrısıdır. Bu daha sonraki çağlarda Shilkhak-Inshushinak I ( ) tarafından Elam tanrısı olarak adlandırılır. Bir başka yerde tanrıların güçlü kahramanı olarak adlandırılır. Simut adı yüzyıllar boyunca, özellikle Eski Elam dönemi boyunca geçer, fakat hiç bir zaman seçkin bir yeri yoktur.

7 Eşi, tanrıça Manzat ın adı, Akkadçası gökkuşağı anlamına gelir. Eşininki gibi onun da adı, Eski Elam döneminde şahıs isimlerinde geçer den sonra, ondan bahsedilmez, fakat isim form değiştirirek NIN-ali (veya Belet-ali, Şehrin Kraliçesi ) olarak yer alır. En önemli fonksiyonlarından birisi, Dur-Untash daki mabedinde bulunan, göğüslerini tutan sunu heykelciklerinden anlaşıldığı kadarıyla hamile kadınları korumaktır. Bu durumda, onun en büyük düşmanı da, insan ölümlerinden ve doğum sancılarının müsebbibi olan korkunç Lamashtu dur. Uruk ta bulunan bir dua-büyü metninde Lamashtu Elamlı olarak adlandırılır. Elam da tapınağın bekçisi olarak görev yapmıştır.

8 Awan kralı Lukh-khishan ın halefi, adı meşhur besleyici anlamına gelen Khishep-ratep tir (ca. 2330). Orijinalinde bu daha uzun bir ismin parçası olmalıdır. Khishep-ratep, adı daha önceden geçen tanrı isimlerinin yerini almıştır. Genelde, şahıs isimleri şöye oluşturulmaktadır: beni seven Tanrı X, Beni koruyan Tanrı X. Bu tür cümleler şahıs isimleri olarak kullanıldığında çok uzun olmakta, bu nedenle kısaltılmakta, genelde sadece tanrı isimleri geriye kalmaktadır. Bu isimlerin çoğul olarak sona ermesi (p ile), birden fazla tanrıya işaret etmektedir. Böyle birden fazla tanrılar içen yaptırılmış kutsal alanlar, bu dönemden bin yıl kadar uzun bir zaman sonra, kral Untash-Napirisha tarafından yaptırılmış Dur-Untash taki Nap-ratep veya Besleyici Tanrılar tapınağından bilinmektedir.

9

10 23.yy.ın sonlarında, Susa beyi Eshba veya Eshbum, Akkadlı patronu, Manishtushu nun ( ) kutsal bir heykelini tanrıça Narunde için yaptırdı. Bu sadece E. Elam (bu dönemde?) zamanından bilinir. Akkad kaynaklarında yedi demonun kızkardeşi olarak bahsedilir. İyi ve kötü olamak üzere iki grup demon vardır. İyi demonlar aynı zamanda, Yedi Bilge Adam olarak da adlandırılmaktadır. Onların kardeşi Narunde, büyü metinlerinde, kötü demonlarla savaşırken geçmektedir. Çoğu zaman, zafer tanrıçası olarak adlandırılmasından da anlaşılacağı gibi zaferi kazanan odur. Kutsal hayvanı aslandır. Mezopotamya dan An-Anum olarak bilinen tanrılar listesinde, bir grup Elam ın Yedi Tanrısı ndan bahseder. Belki de Narunde nin kardeşi yedi tanrı demon vardı. Akkad metinlerinden E. Babil metinlerine kadar, İgigi olarak adlandırılan yine bir grup yedi(?) Göklerin Büyük Tanrıları ndan bahseder. Buradaki igi, Elamca kardeş anlamına gelen igi nin kısaltılmış şeklidir. Igigi ayrıca, tanrı ismi ile birleşik bir adın kısaltılmış şeklidir: (igi-gi-tu-ni-i veya Tanrılar Igigi tarafından verilmiş.

11 Özet olarak, Elam ın Tanrısı Simut ve Zafer Tanrıçası Narunde ve Meşhur Besleyici (Khishep-ratep) ve Yedi Bilge Adam (Igigi) bilinen en eski Elam tanrılarıdır.

12 Elam kralı Khita ve Akkadlı Naram-sin ( ) arasında yapılan bir anlaşma Elam dilinde yazılmış en eski belgedir. En başta 37 tanrı şahit olarak gösterilmiştir. İlk başta, tanrıça Pinengir ve Göklerin Kutsal İyiliği ( d ba-ha-ki-ki-ip) vardır. Bunların, Göklerin Büyük Tanrıları, Elam ın 7 Tanrısı, 7 Bilge Adam, Narunde nin kardeşleri olabilir mi? Mümkün olabilir. Belki bunlara daha sonraki dönemlerde de rastlamak mümkündür.

13 Pinengir, ilk kez Khita ve Naram-sin arasındaki anlaşmada geçmekte bu da Elam ın esas tanrıçası olduğunu gösterir. Erken Elam dönemine ait Anaerkil düzenin tanrısal ipuçlarını vermektedir. Ancak, bu başka yazıtlarla ispatlanamaz, başka örneği yoktur. İlginç olan bir şey daha, şahıs isimlerinde çok ender olarak adının geçmesidir. O. Elam döneminden önce onun karakteri hakkında birşey öğrenemiyoruz. Kral, Untasch-Napirisha kutsal şehri Dur-Untasch da (ca ), onu kutsamış, adına bir tapınak yaptırmıştır. Ona altından bir heykel sunmuştur. Ayrıca ona bir aštam (Akkadça daki han anlamına gelen aštammu dan türetilmiş) yaptırmıştır. Burada içki sunulur ve yurt olarak da fonksiyonu vardır. Sumerli Inanna ve (Akkadca Ishtar) gibi, aşk ve seks yaşamından sorumlu bir tanrıçadır. Mezopotamya daki Ishtar gibi, kadınsı/analık yönü olan fonksiyonları da vardır. Duruntash daki tapınağında bulunan, p.t. emziren anne heykelcikleri bunu gösterir. Elam tarihinin sonlarına doğru, iki kral, özellikle Pinengir e çok saygı göstermiştir. Shutruk-Nakhunte II (ca ) ona Göklerin hakimi, benim tanrım ve Tempt- Khum-ban-Inshushinak (ca ) ona benim tanrım olarak seslenmektedir. Daha sonraları ise ortadan kaybolur.

14 Bir başka tanrıça Kiririsha, Büyük Hakime, Mezopotamya da bulunmuş bir E. Elam büyü metninde geçer. Ayrıca şahıs isimlerinde de II. binin başlarından itibaren karşımıza çıkar. Belli olmayan bir zamanda Pinengir ismi bir tabu olmuş ve isimlerden çıkartılmış, sadece Büyük Hakime olarak anılmış olmalıdır. Ancak bu ispatlanamaz. Ayrıca, Kiririsha, onun bir lakabı veya ta en baştan beri farklı bir tanrı idi. Kiririsha nın, Basra körfezindeki Liyan şehri (modern Bushehr) ile özel ilişkileri vardı. Muhtemelen, sonradan bütün Elam ülkesinde yaygın hale gelen yerel bir tanrı idi. En azından O. Elam zamanında Pinengir in yanında bağımsız bir kişilik haline gelmiş ve ondan daha fazla saygı görmüş olmalıdır. Metinlerde, ondan Göklerin Hakimesi, Tanrıların Annesi. ve Büyük Eş olarak geçmektedir. Kiririsha nın, Duruntash daki mabedindeki savaş baltası sunulardan anlaşıldığı kadarıyla savaş ve mücadele tanrıçası olmalıdır. O da Pinengir gibi, geç Elam zamanında kaybolur.

15 Pinengir ve Göklerin Kutsal İyiliği nden sonra Naram-sin anlaşmasında tanrı Khumban gelir. Šurpu denilen Akkad büyü metinlerinde, Sumer panteonunun esas tanrısı olan Efendi Rüzgar Enlil ile eşdeştir. O, atmosfere hükmeder, düşmanlara fırtınalar estirir. Babası An, Gök, ki erken zamanlarda esas Sumer tanrısıdır, sonradan oğlu, onun yerine geçmiştir. Elam da model karşılaştırılabilir. Šurpu da tanrı Yabru, Elam ın Anum u dur. Sadece bir yerde ve E. Elam da adı geçer. O da, Anum gibi, muhtemelen eski bir tanrıydı ve oğlu tarafından yeri ele geçirilmişti. Yabru kişiliği, genel olarak Tempt yani Efendi kelimesi ardında gizlenerek yaşamış olmalıdır. Susa daki, II. binin başlarına tarihlenen yasal belgelerde 78 adet şahıs ismi geçmektedir. E. Elam döneminde çok az olarak şahıs isimlerinde görülmüştür.

16 Tempt, Akkadca Bel in tercümesidir. Mezopotamya da Bel, çeşitli şehirlerin efendisi veya bağımsız başka bir tanrı olarak görülür. Geç Kassit zamanında genelde Babil şehrinin tanrısı Marduk ile özdeştir. Bunun dişisi Beltiya, Benim Hanımım, O. Elam zamanında Elam da bilinen bir tanrıçadır. Tempt in fonksiyonları hakkında bir başka ipucu da, suları ve toprağı bereketlendirdiğinin belirtilen daha geç bir döneme tarihlenen bir metinde bulunabilir. Dolayısıyla, daha önceki tanrı Yabru nun adının, aynen Pinengir ve Khumban da da olduğu gibi tabu olduğu ve basitçe Tempt yani Efendi olarak adlandırıldığı düşünülebilir. Hakkında çok az şey bildiğimiz bu tanrının eşini bilmiyoruz. Belki de Sumerogramlarda KI ile gösterilen, Elamcası Murun olan toprağın tanrıçası olabilir. Sunuları kabul ederken sadece Akamenid zamanında gösterilen ve Akamenid kaynaklarına göre Med tanrıları ile ilişkili bir context içinde gösterilen bir tanrıçadır. Fakat bir ana tanrıça nın varlığı çok daha eski zamandan beri oluşmuş olmalıdır. Yabru nun oğlu ve KI, ana tanrıça Yer Khumban dır. Khumban da çok erken Elam tarihinde görülebilir. Bilinen ilk Elam kralı nın adı ki III. Binin başlarında hüküm sürmüştür, Khumban dan türemiştir. Gılgameş destanında Khuwawa olarak geçer. Daha sonraki dönemlerde Khumbaba olarak geçer. Yüzyıllar sonra, Khumban, zaman zaman şahıs isimlerinin tamamlayıcısı olarak göçer, fakat kral isimlerinde ender olarak görülür. Diğer tanrılar için olduğu gibi, O. Elam kralı Untash Napirischa tarafından bir tapınak adanır. Daha sonra Adda-Khamiti-Inshushinak tarafından zikredilir. Bunun Pinengir la ortak bir yönü vardır. Bir zamanlar panteonun en üstündeyken sonradan önemini kaybetmiştir.

17 Aynı zamanlarda, Kiririsha gibi bir başka tanrı Napirisha, veya Büyük Tanrı -genelde dgal olarak yazılır- ilk sahneye çıkışı görülür. Šurpu da Yer in Efendisi Ea veya Enki ile eşittir, bilgelik ve büyülü sözlerin olduğu kadar yeryüzüne tatlı su gönderen tanrıdır. Tasvirlerde, omuzlarından sular çıkarken gösterilmiştir. Dolyısıyla mümkündür ki, Kurangun ve Naqsh-i Rüstam deki kabartmalar onun Elam deki karşıtını yani Napirisha yı göstermektedir. Khumban ve Napirisha arasında yeryüzü iki ayrı bölgeye ayrılmıştır. Khumban göklerden sorumluyken, Napirisha yeryüzünün efendisidir. Yeryüzünün efendisi olarak daha snraları güç kazanmış ve Khumban dan öne çıkmıştır. Her dönem boyunca çok güçlü bir tanrı olmuştur. Akamenid döneminde bile tapınılmaya devam edilmiştir. Napirisha ve Kiririsha bir çift oluşturmaktadır. Tapınaklar genelde ikisine birden adanmıştır. O. Elam zamanında, o dönemin en güçlü tanrılarını içeren, birlikte bir üçlü oluşturdukları, Inshushinak ile yakından ilişkilidir. Onların oğulları Khutran dır. Adı, muhtemelen karşı konulamaz olup, savaşçıların, askerlerin tanrısıdır.

18 Naramsin ile yapılan anlaşmada, şahit tanrılardan sonra, hemen hemen aynı biçimde, çok sık bahsedilen beş tanrı vardır. Nakhunte kralı sever, o (kral) Inshushinak ın tebaasıdır, o, Siyashum, Napir? ve Narunde ye kral itaat eder. Açıkcası, Nakhunte Kral Khita nın sevdiği tanrıdır. Nakhunte de şahitler arasında ilk sıradadır. Nakhunte, Elam ın güneş tanrısıdır. Sumer in Utu su ve Akkad ın Shamash ı ile aynı fonksiyonlara sahiptir. Adalet ve kanunlardan sorumludur. Mezopotomya mitilojisinde, güneş tanrısı ay tanrısı (Sumerce) Nanna veya Sin nin (Akkadça) oğlu, ve Inanna/Ishtar ın kardeşidir. Elam da ay tanrısı muhtemelen Napir veya tanrı dır. Eğer bu kimliklendirme doğruysa, bir zamanlar çok yüksek mevkilerde imiş. Siyashum, tanrıların sarayının koruyucusu olabilir. Naram-sin anlaşmasında bahsedilmesinden başka, E. Elam dönemi şahıs isimlerinden ikisinde adı geçer. Ayrıca, kral Untash-Napirisha tarafından adanmış bir mabedi vardır.

19 Kral Khita için en önemli tanrı Inshushinak olmalıdır. Antlaşmanın sonunda, tüm antlaşmayı ve bu olay dolayısıyla yapılmış Naram-sin heykelini Inshushinak ın koruyuculuğu altına koyar. Bu tanrının önemi daha, en erken Elam dilinde yazılmış belgede de geçer. Adı, Nin-shushinak tan Susa Beyi nden türemiştir. Bu da Susa nın çok daha erken dönemlerden beri önemli bir şehir olduğunu gösterir. Dolaysıyla, onun tanrısı da tüm bölge üzerinde etkin bir konuma gelmiş olmalıdır. Tüm Elam kralları için olduğu kadar, halk içinde en öemli bir tanrıydı. Tanrılar listesinde veya An-Anum da Ninurta ile eşdeştir. Ninurta, Nippur şehrinin tanrısıdır ve (Khumban ın karşıtı) tanrı Enlil in en büyük oğludur. Ninurta, üretkenlik ve tarımdan olduğu kadar içinde balıkların büyüdüğü sudan da sorumludur. İlkbaharda bol ürün alınabilmesi için gerekli olan taşkınların-yağmurların müsebbibidir. Dolayısıyla çiftçiler arasında çok önemli bir yeri vardır. Ona Efendi Saban adı da verilmiştir. Diğer taraftan, savaşta hem kral ve de tanrıdır. Bütün bu özellikler Inshushinak a da uyar. Sadece Güçsüzlerin babası olarak adlandırılmaz, aynı zamanda Tanrıların Kralı dır. Halk için de en büyük tanrı odur. Krali anlamda da kralın hakimiyetinin garantörüdür, zira kralın düşmanlarıyla savaşır ve onun isteğiyle onun yanında yeralır. Ayrıca, ülkede hak ve düzenin de koruyucusudur. II. binin ilk yarısında Susa da bulunan yazılı belgelerde şahitlik için çağrılan güneş tanrısı ile ilk sıradadır. Dahası, ikisi d e yargıç kararlarının uygulanmasını sağlayan tanrılardır ve sunuların ve binaların koruyucusudurlar.

20 O. Elam metinlerinde Inshushinak, İshme-karab ve Lagamar ile birlikte ölenlerin yargıcıdır. Bu isimler Akkadca da Tapanları koruyan ve Affetmeyen- Acımasız-No Mercy dir ki, bu ikisi anlam olarak birbirlerinin karşıtıdır. Bunlar da şahıs isimleri olarak görülür. Ishme-karab ın daha bol olması anlaşılabili.r. Dur-Untash da onun adına bir mabed yapılmıştır. Kirirsha ile yan yanadır ve Kiririsha ile hemen hemen aynı değerde sunularda bulunulmuştur. Assur da ise Ishme-karab yedi yargıçtan biridir, fakat Elam da daha önemlidir. Inshushinak ın Elam için önemi, erken dönemlerdeni itibaren bellidir. Akamenid zamanında da ortadan kaybolması dikkat çekicidir. Gerçi, karşı koyduğu düşmanlara karşı ülkesinin Babillilere, Perslilere geçmesi ve Elamlıların onların esiri olması ile önemini kaybetmiş olmalıdır. Bu durumda Khumban ın tekrar eski önemini yakalaması mümkün olmuş. Gerçi o da hakimiyetinin bir bölümünü Babilli hava tanrısı Adad ile paylaşmak durumunda kalmıştır.

21 Akamenid İran: İran dini hakkıdaki en büyük kaynak Zoroastrian rahiplerinin şarkılarıdır. (Zerdüşt: İranlı adı Zarathushtra olan ve yak. 620 BC yıllarında Doğu İran da (Bactria) doğan ve adıyla anılan bir dinin kurucusu: Ahura Mazda bu dinin en büyük dini gücüdür. Büyük ihtimalle 6. yy.da yaygınlaşan bu din, doğunun çok tanrılı dinlerinden farklıdır. İbranilerde olduğu gibi, manevi varlık olarak bir tek tanrı kabulleniyor ve herkesi yalana karşı mücadeleye çağırıyordu. İyilik prensibini Ahuramazda, karanlık ve kötülük prensibini de Angramanyu-Ahriman temsil etmektedir. Bu iki prensip hayatta ve tabiatta karşı karşıyadır. Bu dinde öbür dünya görüşü de hakimdir. Persler, Ahura Mazda için tapınaklar ve heykeller yapmazlar, tanrıya, bir rahibi idaresinde ağıtlar okunduğu sırada sunaklar üstünde temizliğin simgesi sayılan ateş yakmak suretiyle taparlardı. Bu dinin temizliği ve derinliği hakkında Darius un Bisütun daki ünlü yazıtı bir fikir vermekte, kralın Ahura Mazda ya olan inancını yansıtmakta ve ancak tanrının kendisine bahşettiği güç sayesinde bu kadar büyük başarılar elde ettiğini açığa vurmaktadır. Bu din magos olarak gösterilen rahipler aracılığıyla geniş bir alana yayılmış ve Akamenitler zamanında Anadolu ve Suriye ye kadar genişlemiştir. Akamenidlerin Zerdüşt olup olmadıkları hakkında farklı görüşler var. Herodot a göre Darius I ve onun devamı olan hanedan zamanında Ahura Mazda en büyük tanrıdır. Herzfeld tarafından yıllarında kazılan Persepolis te bulunan, Darius I zamanına ait 30 bin civarındaki tablet arasında dini hayatı yansıtanları da vardır.

22

23

Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi

Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi ESKİ ELAM ÇAĞI Awan/Shimashki ve Sukkalmah (Epartid) Dönemi Susa daki E. Babil kral listesi: 12 Awan kralı: ca. 2400-2100 B.C.E.=Sargon of Akkad (2334-2279 B.C.E.) Son kralı: Puzur Inshushinak =çagdası=ur-nammu

Detaylı

YUNAN ANADOLU İRAN MISIR HİNT

YUNAN ANADOLU İRAN MISIR HİNT YUNAN ANADOLU İRAN MISIR HİNT Sümerler (M.Ö.4000-2350): İlk defa yazıyı kullandılar (M.Ö.3200). İlk siyasal örgütlenme Site şehir devletleri oluşturuldu. (Ur, Uruk, Kiş, Lagaş) İlk yazılı kanunları yapmışlardır.

Detaylı

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ Kültürü sanatı ve gelenekleriyle çok köklü bir geçmişi olan İran Zerdüşt ve onun öğretisi Zerdüştlük e de ev sahipliği yapmıştır. Zerdüşt

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

COĞRAFİK UYGARLIKLAR. Mezopotamya ya kurulmuş devletler: Sümerler, Akadlar, Babiller, Assurlar ve Elamlılar dır. SÜMERLER AKADLAR ASSURLAR BABİLLER

COĞRAFİK UYGARLIKLAR. Mezopotamya ya kurulmuş devletler: Sümerler, Akadlar, Babiller, Assurlar ve Elamlılar dır. SÜMERLER AKADLAR ASSURLAR BABİLLER COĞRAFİK Mezopotamya, günümüz sınırlarına göre çoğu Irak ta bulunan ve arabistana kadar uzanan dar ve uzun bir platodur. Dicle ve Fırat nehirlerin arasına kurulmuş bu yer varlığının en önemli kısımlarını

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar).

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). Sanherib, Sennaherib, Sin-ahhe-riba ( 704-681) II. Sargon un 705 te ölümünde sonra, tahta oğlu Sanherib

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 ŞAMANİZM Şamanizmin tanımında bilim adamlarının farklı görüşlere sahip olduğu görülmektedir. Kimi bilim adamı şamanizmi bir din olarak kabul etse de, kimisi bir kült olarak kabul

Detaylı

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran Ay tanrıçası Selene, Yunan mitolojisinde, Güneş tanrısı Helios un kız kardeşidir. Ay ı simgeler. Selene de Helios gibi bir arabayla dolaşırdı. Selene nin arabasını iki at, katır ya da boğa çekerdi. Zeus

Detaylı

"Uruk mağlup edildi ve krallık Akkad'a taşındı" ve daha sonra kralların adları ile saltanat yılları verilir. Bunlardan en önemli 5 kral şöyledir:

Uruk mağlup edildi ve krallık Akkad'a taşındı ve daha sonra kralların adları ile saltanat yılları verilir. Bunlardan en önemli 5 kral şöyledir: AKKAD DÖNEMİ Eylül 2002 http://mezopotamya.tripod.com/ Sümer Kral Listesi'nde Uruk III. Sülale'den Akkad Sülalesi'ne geçiş şöyle açıklanır: "Uruk mağlup edildi ve krallık Akkad'a taşındı" ve daha sonra

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 9. Esarhadon ve Assurbanipal Dönemi. (Siyasi tarih, kabartma sanatı ve diğer sanat eserleri) Assurbanipal, J.Reade, 2001, şek.91 ESARHADDON / Aššur-aha-iddin ( 680-669)

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 5.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Akad-Babil-Elam

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 5.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Akad-Babil-Elam ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 5.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski DOĞU Akad-Babil-Elam Sümer Uygarlığı nın ÇÖKÜŞÜ Sümerlerin bölgedeki hakimiyeti AKADLAR tarafından sonlandırılmıştır. Bağımsız SİTE ler dönemi

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ NDEN SÜMERLERE

İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ NDEN SÜMERLERE İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ NDEN SÜMERLERE Muazzez İlmiye ÇIĞ Bu yaz bana gönderilen kitapların hepsi değerli ama bunların içinde en önemlisi ve değerlisi Prof. Dr. Cengiz ALYILMAZ tarafından

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

ESKİ MEZOPOTAMYA VE MISIR TARİHİ

ESKİ MEZOPOTAMYA VE MISIR TARİHİ 2016 BHR R - ESKİ MEZOPOTMY VE MISIR TRİHİ 1. Fırat ve Dicle nehirleri ile bu nehirlerin kolları arasındaki bölgeyi kapsayan coğrafya için kullanılan terim aşağıdakilerden ) İdil B) Kafkasya C) Ural D)

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print) Volume 7 Issue 1, A Tribute to Prof. Dr. İbrahim GÜLER, p. 139-151, March 2015

ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print) Volume 7 Issue 1, A Tribute to Prof. Dr. İbrahim GÜLER, p. 139-151, March 2015 ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print),, p. 139-151, Çiviyazılı Belge ve Kitâbelerde Kralları Tanımlayan Unvan ve Sıfatlar Titles and Attributes that Define the Kings in Cuneiform Documents and Inscriptions

Detaylı

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK İSKENDER Gençlik yılları 19.10.2017 MÖ.336-323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük imparatoru. Makedonya kralı II. Filip'in oğlu.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 5. V.Şamsiadad ve III.Adadnirari Dönemi ( siyasi tarih, mabet mimarisi, diğer sanat yapıtları V. Şamşi-Adad, Reade, J. 2001. V. ŞAMŞİ-ADAD (824-811) III. Salmanasar,

Detaylı

ESKİ MEZOPOTAMYA VE YUNAN DÜNYASINDA DİN VE TANRILAR

ESKİ MEZOPOTAMYA VE YUNAN DÜNYASINDA DİN VE TANRILAR ESKİ MEZOPOTAMYA VE YUNAN DÜNYASINDA DİN VE TANRILAR Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tarih Anabilim Dalı Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı Ebru UNCU Danışman: Doç. Dr. Yusuf

Detaylı

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir.

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir. MATE417 ÇALIŞMA SORULARI A) Doğru/Yanlış : Aşağıdaki ifadelerin Doğru/Yanlış olduğunu sorunun altındaki boş yere yazınız. Yanlış ise nedenini açıklayınız. 1. Matematik ile ilgili olabilecek en eski buluntu,

Detaylı

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir.

Th. Bossert, B. Alkım ve H. Çambel tarafından yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. KARATEPE Çambel, H., 1948, Karatepe. An Archaeological Introduction, Oriens I. pp.147-162 Çambel, H., 1949, Karatepe., Belleten XIII/49. s.21-34. Bossert, Th., Alkım, U.B., Çambel, H., 1950, Karatepe Kazıları

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

IX. HAFTA HİN 412 KLASİK SANSKRİT EDEBİYATINDAN SEÇMELER

IX. HAFTA HİN 412 KLASİK SANSKRİT EDEBİYATINDAN SEÇMELER IX. HAFTA HİN 412 KLASİK SANSKRİT EDEBİYATINDAN SEÇMELER Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hindoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. H. Derya Can Kaynakça Çağdaş, K. (1964). Kalidasa nın Gençlik

Detaylı

SAGALASSOS TA BİR GÜN

SAGALASSOS TA BİR GÜN SAGALASSOS TA BİR GÜN Çoğu zaman hepimizin bir düşüncesi vardır tarihi kentlerle ilgili. Baktığımız zaman taş yığını der geçeriz. Fakat ben kente girdiğim andan itibaren orayı yaşamaya, o atmosferi solumaya

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eğilmeyen Adamlar Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

Yeşaya Geleceği Görüyor

Yeşaya Geleceği Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşaya Geleceği Görüyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 7. II.Sargon Dönemi ( siyasi tarih, Anadolu-Assur ilişkileri, kabartmalar ve diğer sanat eserleri) II.Sargon, Strommenger,E., 1962, no.224 II. SARGON / II. Şarru-kin

Detaylı

ESKİ MEZOPOTOMYA ABUZER BADEM- VİZE. USER [Tarihi seçin]

ESKİ MEZOPOTOMYA ABUZER BADEM- VİZE. USER [Tarihi seçin] ESKİ MEZOPOTOMYA ABUZER BADEM- VİZE USER [Tarihi seçin] 1.ÜNİTE --Kuzey sınırı yaklaşık olarak Anadolu da Güneydoğu Toros Dağları, doğu sınırı iran daki Zagros Dağları, batı sınırı yaklaşık Amanos Dağları,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ BUDİZM Budizm, MÖ 6. yüzyılda Buda nın (asıl adı: Siddharta Gautama) görüşleri çerçevesinde oluşmuş bir dindir. Buda, ilhama kavuşmuş, aydınlanmış demektir. Hindistan da ortaya çıkmıştır.

Detaylı

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 MİT VE DİN İLİŞKİSİ (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mit ve Din Mitolojiler genel olarak dinsel, ruhani ve evrenin ya da halkların oluşumu gibi yaratılış veya türeyiş gibi temaları içerirler.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 22.si www.m1914.org Bible for Children,

Detaylı

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur.

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur. Yunan Grek Uygarlığı Video Ders Anlatımı YUNAN (GREK) (M.Ö. 1200 336) Akalara son veren DORLAR tarafından kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde

Detaylı

Bu dönem hakkında en önemli bilgileri Uruk kentinden alıyoruz. Bu kentin bugünkü adı Warka'dır. Bağdat-Basra demiryolu üzerinde Hıdır istasyonu

Bu dönem hakkında en önemli bilgileri Uruk kentinden alıyoruz. Bu kentin bugünkü adı Warka'dır. Bağdat-Basra demiryolu üzerinde Hıdır istasyonu XI. BÖLÜM URUK ÇAĞI Uruk döneminin önemli bir karakteristiği de yerleşim miktarında görülen artış ve gelişimdir. İlk kez yerleşimler kent olarak adlandırılabilecek ölçüde büyümüştür. Dönemde daha karmaşık

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Sümerler

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski DOĞU Sümerler ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 4.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski DOĞU Sümerler Sümer Uygarlığı nın kökeninde OBEİD denilen Neolitik bir kültür var. Obeid Dönemi 5500-3500 (tarım ve hayvancılık yapan ilk

Detaylı

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda

Üstte, Lagaş Kralı Ur-Nanşe yaptırdığı tapınağa küfe taşıyor, karşısında karısı Kraliçe Abda E T KİNLİK 4 MEZOPOTAMYA DA YÖNETİM K a yn a k 1 : Kay n a k 2 : Yayınları, 2. Baskı, 2006, s. 80) Kay n a k 3 : Babil Kralı Hammurabi, kanunlarının yazılı olduğu bazalt anıt üzerinde resmedilmiş. Karşısında,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Muazzez İlmiye Çığ üzerine uzun süredir yazmak istiyordum. Sonuçta o, Bana Hattiler Çerkestir dedirtemezsiniz! diyen kadındır.

Muazzez İlmiye Çığ üzerine uzun süredir yazmak istiyordum. Sonuçta o, Bana Hattiler Çerkestir dedirtemezsiniz! diyen kadındır. Bir ömür Sümerler Türk tür diyerek ekmek yedi. Şanslı kadın, çünkü Türkiye de kimse Sümerler Kürt tür ya da Sümerler Çerkes tir diyerek bir ömür ekmek yiyemez, yiyemedi de zaten. Amma velakin Muazzez İlmiye

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Adı Adı TAR 501 Eski Anadolu Kültür 3 0 3 TAR 502 Eskiçağda Türkler 3 0 3 TAR 503 Eskiçağ Kavimlerinde

Detaylı

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.)

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.) İşaya 40:31 RAB'be umut bağlayanlarsa taze güce kavuşur, Kanat açıp yükselirler kartallar gibi. Koşar ama zayıf düşmez, Yürür ama yorulmazlar. Göklerdeki Babamız, Mesih te sergilediğin üstün güce göre,

Detaylı

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI Noel, sözlüklerde her yıl 25 Aralık tarihinde İsa nın doğumunun kutlanıldığı hristiyan bayramı olarak geçer. Hristiyanlar, kutlamalara 24 Aralık ta Noel arifesiyle başlar ve

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri HOMEROS DA YUNAN ORTA ÇAĞI / KARANLIK ÇAĞI Büyük Kolonizosyon hareketlerinin başladığı

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

Kara Dünya Bâbı İlon

Kara Dünya Bâbı İlon Kara Dünya Bâbı İlon Hüner Şencan Sümerlilere ait bir kelime Kara-düniyaş Değişik şekillerde okunuyor, günümüz diliyle ifade edersek Karadünya demek. Kuşkusuz 3500 yıl öncesinin insanları kelimeyi bizim

Detaylı

KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ HADES

KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ HADES KLA 311 YUNAN ve ROMA İKONOGRAFİSİ HADES Doç. Dr. Erhan Öztepe Sunum içerisinde kullanılan görseller telif hakkına sahip olup yalnızca eğitim amaçlıdır. Başka amaçlarla kullanılamaz Yeraltındaki ölüler

Detaylı

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. Müze Bilinci (Atatürk Anıtları) 2 Ders Saati (40+40dk)

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. Müze Bilinci (Atatürk Anıtları) 2 Ders Saati (40+40dk) DERS SINIF KONU SÜRE AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR DERS İÇERİĞİ VE SÜREÇ Görsel Sanatlar Dersi 10. Sınıf -DERS PLANI- Müze Bilinci (Atatürk Anıtları) 2 Ders Saati (40+40dk) 1. Anıt ve Heykel Bilincine Kavuşması.

Detaylı

ÜNİTE 1 Eski Ön Asya ve Mısır Uygarlıkları

ÜNİTE 1 Eski Ön Asya ve Mısır Uygarlıkları ÜNİTE 1 Eski Ön Asya ve Mısır Uygarlıkları Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ön Asya'da, Anadolu, Mezopotamya ve Mısır'da verimli nehir vadilerinde doğan ve gelişen dünyanın ilk büyük uygarlıklarını

Detaylı

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI DERS NOTLARI-ŞİFRE ETKİNLİK TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HELEN UYGARLIĞI Makedonyalı İskender in doğu ile batı

Detaylı

Rut: Bir Aşk Hikayesi

Rut: Bir Aşk Hikayesi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Rut: Bir Aşk Hikayesi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Elişa, Mucizeler Adamı

Elişa, Mucizeler Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Elişa, Mucizeler Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Gizemli Komşu İran. Tur Programı

Gizemli Komşu İran. Tur Programı Gizemli Komşu İran Geniş topraklarının binlerce yıllık geçmişi sizi insanlık tarihinin bir retrospektifine çağırıyor... Kültürel ve siyasal değişimler bir tarih kitabının en kapsamlı içeriğini oluşturur

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MİMARİSİ Mezopotamya Uygarlıkları Mezopotamya sözcüğü Grekçe Potamos (nehirler) ve Mezos (arası)sözcüklerinin birleşiminden

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ateş adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Nuh ve Büyük Tufan

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Nuh ve Büyük Tufan Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Nuh ve Büyük Tufan Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Nuh ve Büyük Tufan

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Nuh ve Büyük Tufan Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Nuh ve Büyük Tufan Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

HONCA KONCA XONÇA. XONÇA KONCA GONÇA - HONCA (Türk) GUN (Sumer) KUNRİM KUNDU KUNRİ (Sumer) vergi, gerekli bağış

HONCA KONCA XONÇA. XONÇA KONCA GONÇA - HONCA (Türk) GUN (Sumer) KUNRİM KUNDU KUNRİ (Sumer) vergi, gerekli bağış HONCA KONCA XONÇA yazan: Aref Esmail Esmailnia esmail.esmailnia@gmail.com 7/1/2017 XONÇA KONCA GONÇA - HONCA (Türk) GUN (Sumer) KUNRİM KUNDU KUNRİ (Sumer) vergi, gerekli bağış Xonça(Türk-Az) Honca-Konca(Göktürk)

Detaylı

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin 13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin yakınlarında rastlanır. Gerçek tarihi belgeler MÖ 13.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri)

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) II. Assurnasirpal Heykeli, Nimrud, İştar Sharrat-niphi mabedi. Reade,J.

Detaylı

GENEL UYGARLIK TARİHİ

GENEL UYGARLIK TARİHİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. GENEL UYGARLIK TARİHİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Sözlü Dönem Yazılı Dönem İslamî Dönem Türk Edebiyatı Geçiş Dönemi Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı Batı etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Tanzimat

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

YUNAN TANRILARI 1. YUNAN TANRILARI 1 - Kenan YILMAZ Kayıp Dünya - http://www.kayipdunya.com/kenan-yilmaz/yunan-tanrilari-1

YUNAN TANRILARI 1. YUNAN TANRILARI 1 - Kenan YILMAZ Kayıp Dünya - http://www.kayipdunya.com/kenan-yilmaz/yunan-tanrilari-1 YUNAN TANRILARI 1 PoHerkese merhaba yeni bir sayıda tekrar birlikteyiz bu sayıda belki herkesin bildiği bir konuya değineceğim Yunan Tanrıları. Aslında yunan tanrılarının büyük çoğunluğu öğle yada böyle

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Mezopotamya, Anadolu ve Mısır Medeniyetlerinde Güneş Kültü The Cult of the Sun in Mesopotamia, Anatolia and the Egypt Civilizations

Mezopotamya, Anadolu ve Mısır Medeniyetlerinde Güneş Kültü The Cult of the Sun in Mesopotamia, Anatolia and the Egypt Civilizations ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print), p. 349-366, January 2013 Mezopotamya, Anadolu ve Mısır Medeniyetlerinde Güneş Kültü The Cult of the Sun in Mesopotamia, Anatolia and the Egypt Civilizations

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (9) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme Bürosu

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28

000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU. ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ /28 000579F.KULAKOĞLU 11/28 URARTU ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI ve MEZAR MİMARLIĞI F.KULAKOĞLU000579AÜ00057911/28 ÖLÜ GÖMME GELENEKLERI 000580F.KULAKOĞLU 11/28 İki tarzda ölü gömme geleneği: 1.Yakmadan ve 2. yakarak.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2)

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2) Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kral Davut (Bölüm 2) Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

Bu konu hem bir aile sarmalını geliştiren hem de yıkabilen bir durumu da inşaa eder.

Bu konu hem bir aile sarmalını geliştiren hem de yıkabilen bir durumu da inşaa eder. Dini inanç ve öğretilerin, ahlaki ve toplumsal değerlerin çok önemli yeri olduğu bilimsel bir gerçektir. Peki ailede? İster İslam, Hristiyanlık, İbranilik, Diğer dinlerden olun, isterseniz inanmayan; 21.

Detaylı

Mezopotamya Tarihi ve Kültürü-Göktuğ Halis Dikine.Net

Mezopotamya Tarihi ve Kültürü-Göktuğ Halis Dikine.Net MEZOPOTAMYA TARİHİ ve KÜLTÜRÜ Göktuğ Halis ( www.dikine.net ) Kitab-ı Mukaddes'te İbrahim'in yurdu olarak anılan Kildani'nin Ur kentinin 19 km güneybatısında yer alan Eridu, kadim Mezopotamya tarihi açısından

Detaylı

APOCRYPHA KRAL JAMES İNCİLİ 1611 SUSANNA. Susanna

APOCRYPHA KRAL JAMES İNCİLİ 1611 SUSANNA. Susanna www.scriptural-truth.com APOCRYPHA KRAL JAMES İNCİLİ 1611 SUSANNA Susanna Susanna tarihçesi [Daniel] Çünkü buna değil Daniel, başlangıcından dışında ayarlanması Bel anlatım ve ejderha olarak İbranice.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı