İzmir Özel Türk Koleji. İzmir Büyükçiğli Kampüsü 2.Geleneksel Türk Günü Etkinlikleri.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İzmir Özel Türk Koleji. İzmir Büyükçiğli Kampüsü 2.Geleneksel Türk Günü Etkinlikleri. www.ozelturkkoleji.com"

Transkript

1 BAHATTİN TATIŞ KAMPÜSÜ Mithatpaşa Cad. No: Köprü-İzmir Tel: 0(232) Faks: 0(232) İzmir Özel Türk İlköğretim Okulu İzmir Özel Türk Fen Lisesi İzmir Özel Türk Koleji Anadolu Lisesi İzmir Özel Türk Koleji BÜYÜKÇİĞLİ KAMPÜSÜ 8019/21 Sokak No:22 Çiğli / İzmir (Çiğli Kipa Yanı) Tel: 0(232) Faks: 0(232) ciglisube@ozelturkkoleji.com İzmir Büyükçiğli Özel Türk İlköğretim Okulu İzmir Büyükçiğli Özel Türk Anadolu Lisesi BORNOVA KAMPÜSÜ Mevlana Mah. 1765/1 Sokak Bornova / İzmir bornova@ozelturkkoleji.com Yakında Açılıyor... İTK ANAOKULLARI Mithatpaşa Anaokulu Alsancak Anaokulu Bornova Anaokulu Büyükçiğli Anaokulu Narlıdere Anaokulu İzmir Büyükçiğli Kampüsü 2.Geleneksel Türk Günü Etkinlikleri

2 TÜRK İŞLEME SANATI İpek, yün, keten, pamuk, metal vb. iplikler kullanarak çeşitli iğneler ve uygulama biçimleri aracılığıyla; keçe, deri, dokuma vb. üzerine yapılan bezemelere işleme denir. İşleme, insanoğlunun iki parçayı birbirine ekleme, düz bir dikişi bile dekoratif anlamda yapma fikri ile gelişmiş bir sanattır ve insanlık kadar eskidir. İlk yapılan işlemeler hakkında fazla bir şey bilinmemektedir.ancak kazılardan çıkan heykellerin üzerindeki elbiselerin işlemeli oluşu,ibrani tarihinde Nuh un kızının ilk nakışlı kemeri kullandığının anlatılışı bu sanatın eskiliğini göstermektedir.incil in Asya. daki nakışlı elbiselerin güzelliğinden bahsetmesi nakışın ilk çıkış yerinin Asya olduğuna kuvvetli bir delildir. Türk işlemelerinin tarihi çok eskidir. Araştırmalar sonunda nakışın Türklerle beraber doğduğu, Orta Asya dan Avrupa ya yayıldığı ortaya çıkmıştır.en eski işlemeler yapılan kazılarla ortaya çıkan, M.Ö. III. Yüzyılda Hunlara ait olduğu tespit edilen Pazırık ve Noin Ula kurganlarında bulunan kırmızı, mavi, sarı, beyaz renkli keçe parçalarıyla yapılmış örtü örnekleridir.bu örneklerde geometrik ve bitkisel bezemelerin yanında hayvan figürleri ile düş ürünü sembolik yaratıklar,aynı zamanda insan figürlerine rastlanmaktadır.türklerin islamı kabul etmelerinden sonra insan figürlerinin ortadan kalktığı,hayvan figürlerinin ise yerini daha soyut bir üsluba bıraktığı dikkati çekmektedir. Türk işlemeleri, bölgelere göre gelişmiş ve o bölgelerin iklim şartları, örf ve adetleri ile etkilenmiştir.türk kadını geleneklerine uyarak çeyizlerini, giysilerini, kullanacakları eşyaların üzerini işlemek gereği duymuşlar, ince bir zevkle renk, motif ve tekniği birleştirip sanat eserleri meydana getirmişlerdir.konu ve renk için tabiattan ve çevrelerinden yaralanmışlardır. Türk işlemelerinin gelişmesinin, yayılmasının ve bu işlemelere önem verilmesinin başlıca nedeni,en değerli yerlere üzeri nakışlı eşyalar hediye etmek adet ve zevkinden doğmuştur.

3 BASİT NAKIŞ İĞNELERİ Basit nakış iğnelerinin yapılışı son derece kolaydır. İşlemelerde desen, renk uygulanacak kumaşa ve kullanılacak yere göre seçilir ve düzgün işlenirse ağır görünüşlü, güzel işlemeler ortaya çıkar. İç ve dış giyim süslemelerinde, çeşitli örtülerde ve dekoratif süsleme amaçlı kullanılır. Yapılış şekillerine göre 5 grupta toplanır; 1.Düz iğneler: 2.İlmikli İğneler: 3.Zincir iğneleri: 4.Düğümlü iğneler: 5.Karışık iğneler:

4 ÇİN İĞNESİ Çin iğnesi desenin yüzeyini tamamen kapatan renkli bir işlemedir.renkli iplikler birbirinin içine girerek kaynaştığı ve düz bir yüzey meydana getirdiği için desen boyanmış hissi verir. İsmindende anlaşıldığı üzere çin iğnesi ilk defa Çin de yapılmıştır. Çinliler kendi dokudukları atlas diye tabir edilen ipekli kumaşlar üzerine çin iğnesini işlemişlerdir.desen için günlük yaşantılarından,tabiattan ve efsanelerden yararlanmışlar, renkleri tabiattan olduğu gibi kopye etmişlerdir.işlemek için kendi yaptıkları ham ve bükümsüz ipeği kullanmışlardır. Çin iğnesi; düz çin iğnesi,gölgeli çin iğnesi ve fantezi çin iğnesi olmak üzere 3 teknikle işlenir.bebe ve kadın giyim süslemeleri, çay ve sofra takımları, çanta,eşarp,kemer,yastık pano,abajur ve çeşitli örtüler üzerine uygulanır. HESAP İŞİ Hesap işinin çıkış yeri Anadolu olarak bilinmektedir.hesap işinde desen kumaşa sayarak geçirildiği için sayılarak yapılmaya uygun desenler kullanılır. Türk işlemeleri incelendiğinde desen için büyük bir yoğunlukla doğadan yararlanıldığı görülmektedir. Günümüzde ise eski işlemelerin desenlerinden faydalanıldığı daha az miktarda da modernizasyon yapılmış desenlerin kullanıldığı görülmektedir. Hesap işini uygularken kullanılan kumaşın en ve boy ipliklerinin aynı kalınlıkta ve sıklıkta ve sayılabilen özellikte olması gerekir. Hesap işi iğneleri; antika, susma, civankaşı, düz hesap iğnesi,verev hesap iğnesi, ciğerdeldi dir.

5 MARAŞ İŞİ Maraş işi tek yüzlü bir işlemedir.desenin altı özel olarak hazırlanan karton ile kabartılıp yedi kat sırma ile desen üzerinden atlatılarak kenarlarda iplik ile karşılıklı tutturulur, aynı işlem yan yana uygulanarak işlenir. İşleme tekniği, araç ve gereçleri diğer nakışlardan farklıdır. Bu işleme Maraş ilinde yapıldığı için bu ismi almıştır. Araştırmalara göre Maraş işi XVI. Yüzyılda ülkemize Arap yarımadasından geçmiştir.o tarihten beri yerleşmiş,benimsenmiş ve geliştirilerek bünyemize uydurulmuş ve milli işimiz haline gelmiştir. İNGİLİZ DANTELİ (DANTEL ANGLEZ) İngiliz danteli tığ ile örülen veya bu iş için satılan şeritlerin desene göre şekillendirilip aralarının birit ve ajurlarla tutturulması sonucu ortaya çıkan dantel çeşitlerinden biridir.dantel anglez erkek ve kadın giyim süslemelerinde,oda takımı, perde, yatak ve masa örtülerinde kullanılmaktadır.dantel anglez yapılırken desen hatlarının şerit kalınlığında ve çift hat olarak çizilmesine, desenin kağıt üzerine boya vermeyen bir kalem ile çizilmesine,şeritlerin normal büyüklükte ve aralıkta teğellenmesine, ajurların kağıt üzerindeyken yapılmasına,ajura desenin geniş tarafından başlanmasına, ajur ipliklerinin normal gerginlikte olmasına dikkat edilmelidir.

6 TEL KIRMA Orijinal ve güzel bir işleme tekniği olan tel kırma işi Türklere özgü bir işlemedir. Kumaş kasnağa gerilerek çalışılır.işleme yapılırken tel,makas kullanılmadan el yardımı ile yukarı aşağı doğru hareket ettirilerek kırıldığı için bu ismi almıştır.bu işlemenin diğer adı da Bartın işidir.bu işleme ilk defa Bartın da yapılmış,gelişmiş ve yayılmış.bu nedenle işlemeye ilçenin adı verilmiş. Tel kırma işi özel bir iğne ile işlenir.iğnesi yassı ve kısadır.baş kısmı geniş olup uca doğru incelir.iğnenin geniş tarafında enine doğru iki uzun delik vardır.tel bunların içerisinden geçer. İpliği sayılabilen seyrek dokunuşlu ve sert olmayan kumaşlar tercih edilir.şal, kemer,gece çantası, baş örtüsü, yatak örtüsü, fantezi giyimler,dekoratif süslemeler ve çeşitli örtüler üzerine uygulanır. KURDELE NAKIŞI Kurdele nakışı, çeşitli yaprak ve düğüm şekilleri ile oluşturulan kurdelelerin renkleri ve kalınlıklarıyla da farklı görüntüler elde edilen bir işleme türüdür.farklı kalınlık yada farklı renkte kurdeleler kullanarak aynı teknikle değişik sonuçlar elde edebiliriz. İlk olarak nerede ve ne zaman başladığı bilinmemekle beraber ilk kurdele fabrikasının 1815 te Amerika da açıldığını söyleyebiliriz. Günümüzde kurdele nakışı; kullanım alanlarının zenginliği,çalışmaların kolay ve zevkli oluşu, sonuca çabuk ulaşılması gibi nedenlerden dolayı yoğun bir ilgi görmektedir.kurdele seçimi yaparken nakışınızı nerede kullanacağınız çok önemlidir.cam altında çerçeve içinde kullanılması ile yelek,çanta,örtü gibi dış etkenlere açık yerlerde kullanılması farklıdır.

7 İĞNE OYASI Geçmişi çok eski çağlara dayanan oyaların, el sanatlarımızın içinde önemli bir yeri vardır.ayrıca oya sözcüğünün başka dillerde karşılığının bulunmaması bu sanat dalının Türk kadınına özgü bir sanat dalı olduğunu göstermektedir. Oyalar Türk kadının giyimine renk ve güzellik katan çok zarif bir süs ögesi olmuştur. Derin bir geçmişe sahip olan iğne oyaları aynı zamanda çok zengin çeşide de sahiptir. İğne oyaları şehirde ve köyde, yeni yetişen kızlardan yaşlı hanımlara kadar herkesin zevkle ve maharetle yaptığı bir dantel türüdür. Geleneklerimizin güzel örneklerinden biridir. İğne oyası iğne vasıtası ile ipliğin düğümlenmesi sonucu ortaya çıkar. İpliği iğne üzerine 1 veya 2 defa dolayarak yapılır. Oya yapımında genellikle ipek iplikler kullanılır. İpeği kozadan elde edip bükmek çok zaman aldığı için günümüzde naylon iplik, ibrişim, çamaşır ipeği gibi iplikler kullanılmaktadır. Oya bittikten sonra kitre, jelatin, yumurta akı veya şeker ile sertleştirilip şekil verilir. MEKİK OYASI Mekik oyası, mekik adı verilen bir araçla işlenir. Başlangıçta yapılması güç görünse de çok kolaydır. El alışkanlığı ister. Çabuk yapılan ve işlenmesi zevk veren bir oya türüdür. Mekik oyasında yapılan yanlış zor tamir edilir. Yanlış yapılması durumunda iplik kesilip işe baştan başlanır. Mekik oyası yaparken mekiğin iplikle fazla doldurulmamasına, ipliğin mekiğe aynı bollukla sarılmasına,düğümlerin fazla sıkılmamasına dikkat edilmelidir. Mekik oyaları desene göre bir veya birkaç mekikle işlenebilir. Düz renkte yapıldığı gibi renkler ayrı mekiklere sarılarak birkaç renkle de işlenebilir.

8 FİRKETE OYASI Firkete oyası işleme tekniği kolay, fazla vakit almayan gösterişli bir işlemedir. Tığ ve firkete yardımı ile yapılır. Bir firketenin iki kenarı arasına sarılan ipliğin tığ ile orta kısımlarının birbirine bağlanıp işlenmesidir. Oyanın genişliği firketenin genişliğine göre değişir. İşlenecek ipliğe pul ve boncuk geçirilerek yapıldığında da güzel bir görüntü ortaya çıkabilir. Firkete oyası yaparken cilalı firkete kullanılmasına, ipliğin firketeye fazla sıkı veya bol dolanmamasına, tığ ile yapılan ilmiklerin normal sıklıkta yapılmasına, firketenin hep aynı yönde döndürülerek işlenmesine dikkat edilmelidir. PUNCH NAKIŞI Punch nakışı, kumaş üzerinde 3 boyut etkisi yaratan bir nakış tekniğidir. Özel iğnesi ile yapılan bu nakış sayesinde, kumaşların üzerinde doku etkisi oluşturmak tam bir zevk ve sanat işi. Punch nakışına, genelde iplikle yapılan yağlıboya denmesinin sebebi de, renk tonlamalarını, nerdeyse yağlıboyadaki kadar özgürce ve karmaşık yapıda kullanma imkanı vermesidir. Halı dokumasını andırsa da naif yapısı sebebiyle nakış olarak adlandırmak daha doğru kabul edilmiştir.genelde manzara resimi yapmakta kullanılır; ışık-gölge oyunlarını resim gibi yansıtma özelliği sanatçıların ilgisini çekmektedir. Farklı boyda iğnelerle yapılan punch nakışı, hem farklı kalınlıkta iplerle çalışılabilmesini, hem de eserin 3 boyut özelliğinin vurgulanmasını sağlamaktadır.

9 SUZENİ Geniş ve büyük kasnağa gerilen kumaş üzerine iğne veya tığ ile yapılan zincir işidir. Tığ ile yapımı, ipliğin kasnağın altından tığ yardımı ile kumaşın yüzeyine çekilmesi şeklinde yapılır. Erkek ve bayan giyim süslemelerinde ve çeşitli örtülerde uygulanır. KOZA İŞİ Koza işi, ipek böceği kozalarından yapılan bir iştir.işlenecek ürünlerin kaliteli olması için ipek böceği kozalarının deliksiz olması gerekir. Bu yüzden kelebekler kozayı delip çıkmadan bazı işlemlerden geçirilir ve kozalar işlenmeye hazır duruma getirilir. Kozanın kendi doğal rengi beyazdır bazen de açık sarı renkte olabilir.kendi doğal rengindeki kozayı istediğimiz renklere boyayabiliriz. İpek böceği kozası makas yardımı ile çeşitli şekillerde kesilerek biçimlendirilir. Pul, boncuk ve çeşitli taşlarla süslenebilir. İpek böceği kozasından pano, tepsi, takı yapıldığı gibi kumaş üzerinde işlemeyle birliktede kullanılmaktadır.

10 Türk Halk Müziği Çalgıları Ege Yöresi Çalgıları SİPSİ Nefesli çalgılar grubundan bir Türk halk müziği çalgısı. Kabak Kemane gibi, Teke yöresi gurbet havası açışlarında sık duyulur. Başta Burdur olmak üzere, Fethiye 'den kuzeye doğru Denizli'ye kadarki bölge içerisinde sıkça kullanılan yöresel bir müzik aletidir. Sipsi cm uzunluğunda ince bir kamıştan yapılır. Tek parça veya iki ayrı parça halinde olabilir ama iki parçalı sipsiler daha yaygın ve kullanışlıdır. Sesin çıkmasını sağlayan ağızlık kısmına cukcuk, gövde kısmına da gödlek denilmektedir. Çam dallarının filizlerinden, söğüt dallarından, içi boş ot ve çavdarlardan ve kartalın kanat kemiğinden yapılan sipsilere de rastlanılmaktadır. Üstte 5, altta 1 olmak üzere toplam 6 deliklidir. BAĞLAMA Bağlama ülkemizde kullanımı en yaygın olan telli çalgıdır. Yörelere ve ebatlarına göre bu çalgıya, bağlama, meydan sazı divan sazı, bozuk, tambura, cura, üç telli, onikitelli, çarta, ırızva, çöğür vb. adlar verilmektedir. Bağlama ailesinin en küçük ve en ince ses veren çalgısı Curadır. Curadan biraz daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren çalgı ise Tamburadır. Bağlama ailesinin en kalın ses veren çalgısı ise Divan Sazıdır. Tamburaya göre bir oktav kalın ses verir. Bağlama; Tekne, Göğüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Tekne kısmı genelde dut ağacından yapılmaktadır. Ancak dut ağacının dışında ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan da yapılmaktadır. Göğüs kısmı ladin ağacından, sap kısmı ise gürgen, akgürgen veya ardıç ağacından yapılmaktadır. Sap kısmının tekneden uzak kısmı üzerinde tellerin bağlandığı Burgu adı verilen parçalar vardır. Bağlamanın akordu bu burgular kullanılarak yapılmaktadır. Sap kısmı üzerinde misina ile bağlanmış perdeler bulunmaktadır. Bağlama Mızrap veya Tezene adı verilen kiraz ağacı kabuğu veya plastikten yapılan araçla çalındığı gibi bazı yörelerimizde parmakla da çalınmaktadır. Bu çalım tekniğine Şelpe adı verilmektedir. Bağlama üzerinde ikişerli veya üçerli guruplar halinde üç gurup tel bulunmaktadır. Bu tel gurupları değişik biçimlerde akort edilebilmektedir. Örneğin bağlama düzeni adı verilen akort biçiminde alt gruptaki teller yazılış itibariyle La, orta guruptaki teller Re, üst guruptaki teller ise Mi seslerini vermektedir. Bu akort biçimi dışında Kara Düzen, Misket Düzeni, Müstezat, Abdal, Rast Düzeni vb. akort biçimleri de vardır. Bağlama genellikle Türkiye nin tüm yörelerinde görülen telli mızraplı bir sazdır.

11 DAVUL Oluşumundan başlayarak tarih içinde çağlar boyu Anadolu uygarlıklarında ve daha sonra Orta Asya topluluklarında da kullanılarak gelmiş olan en eski çalgı türlerindendir. Gerek biçimi ve gerekse yapım tekniklerinde bazı değişiklikler yaşayarak günümüze kadar gelen bu vurmalı çalgı, aslında bilinen geleneksel yapısı uzun yıllardır değişmeyen ya da çok az değişmiş çalgılarımız arasındadır. Geleneksel müziğin en temel çalgılarında biri olup çok çeşitli amaçlar için de kullanılmıştır. Bunlar arasında yerel ve mehter müzikleri ile haber verme, ilan etme, uyarma gibi çok temel olguları da sıralayabiliriz. Davul, özellikle zurna ile birlikte geleneksel bir ikili oluşturarak meydan sazı olarak kullanıldığı gibi tek başına da bir çok yerde kullanılmıştır. Davul, zaman içinde tuğ, tavul, köbürge, küvrüg, tuvıl ve tabl gibi isimleri ile anılmıştır. Davul çalanlar da süreç içinde ; tablzen, davulzen, davulcu gibi adlar verilerek nitelenmiştir. Şamanların en temel çalgısı olan Davul, Türk geleneklerinde düğün, sahur, cirit oyunu, at yarışı, güreş, bayram vb. gibi alanlarda uzun yıllar boyu kullanılmış ve hala kullanılmaktadır. Diğer taraftan davul, müjde, güvenlik, savaş, yangın v.b. amaçlı da kullanılmıştır. Davullar genel bir değerlendirmeyle, üç boya ayrılabilirler. Bunlar, küçük (Çapı, 60 cm. civarı), orta (çapı 70 cm. civarı), büyük (çapı cm. civarı) boylardadır. Kasnak eni ise yörelere ve kullanıcıya bağlı olarak büyük değişiklikler göstermektedir. Temel olarak bir germe çemberi ne geçirilmiş deri ve bunların bağlandığı kasnak denilen ağaç bölüm olmak üzere iki ana kısımdan oluşur. Bu iki yandaki germe çemberine geçirilmiş deriler, ton tutmasını sağlamak için bağlantı elemanlarının yardımıyla gerekli ya da istenilen oranda gerdirilir. Davul kasnağı, çoğunlukla ceviz, ıhlamur, köknar, ceviz gibi ağaçlardan yapılmaktadır. Bunlardan en çok kabul gören ya da beğenilen ise meşedir. Bu kasnağa dana, köpek ya da koyun/keçi gibi hayvanların derileri gerilmekte ve davulun alt / üst kısımlarına takılmaktadır. Deriler germe çemberleri ne ıslak olarak geçirilir ve gerilmeyi sağlamak ve kurumaya bırakılmak için üstten ve alttan davul kasnağı na yerleştirilir. Alt ve üst germe çemberleri, zikzaklı olarak geçirilmiş sağlam sicimler ile bağlanır. Deri kuruduktan sonra da istenilen gerginlik sağlanana kadar sıkılarak tutturulur. Deri kurumaya bırakılırken çatlamasını önlemek amacıyla susam ya da zeytinyağı ile yağlanır. Davul bir meşin kayışla boyuna asıldıktan sonra, genellikle sağ elde tokmak (çomak, meççik, metçik, çomaka) ve sol elde ince değnek ya da çubuk (çırpı, zipzibi) ile vurularak çalınır. Ritmin güçlü vuruşları tokmak, zayıf vuruları ise çubuk ile belirtilir. Ortalama boyu cm. olan çubuk, tokmak tan biraz daha uzundur. Davul genellikle Türkiye nin tüm yörelerinde değişik biçimlerde kullanılan vurmalı sazlarımızdandır.

12 KAVAL İnsanoğlunun ilk üflemeli sazlarından biri olan kaval, Orta Asya dan günümüze kadar gelmiştir. İçi boş şey anlamına gelen kav hecesinden türemiştir. Çoban sazı olarak da bilinen kaval, günümüzde birçok orkestrada eşlik sazı ve solo saz olarak kullanılmaktadır. Dilli ve dilsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Yapımında malzeme olarak; ağaç, kamış, metal ve plastik kullanılmaktadır. Sinan Çelik, Osman AKTAŞ, Mahmut KARAGENÇ, Cihan YURTÇU, Mustafa EKE gibi isimler bu sazın icrasında önemli kişilerdir. ZURNA EGE Geleneksel/yerel müziğin önemli çalgılarından biridir. Başlangıçta ağaç kabuğundan yapılan boru, daha sonraları bakır ve pirinç levhalar bükülerek de yapılmıştır. Bu çalgı geçmişte, curna, zurr, sarna ya da sorna ve Farsça olarak sernay olarak da anılmıştır. Baş kısmından başlayarak aşağı doğru genişleyen bu boruyu çalabilmek için ağzına, kamıştan yapılmış bir sipsi takılır. Üstünde altı, alt yanında ise bir olmak üzere toplam yedi delik bulunur. Sol el, ağıza yakın delikleri, sağ el ise kalan delikleri kapatır ve üflenerek çalınır.sesi çok uzaklara gönderebilen bir yeteneği olan bu boru, bu özelliği ile Dünyada ender görülen çalgılar arasında yer alır. Sesi, güçlü, renkli, canlı, heybetli bir karakterdedir. Sesinin gürlüğü nedeniyle daha çok açık alanlarda; köy düğünlerinde, asker uğurlamada, spor faaliyetlerinde, halk oyunlarında ve benzeri törenlerde kullanılmaktadır. Orta oyunu gibi çeşitli geleneksel oyunlarda da kullanıldığı bilinmektedir. Daha çok davul eşlikli çalınmaktadırç. Osmanlı Mehterinin en önemli çalgılarından olan Zurna, Avrupa nın çeşitli bölgelerinde Cornet Turc, Corne Turc, Cornet des Turcs ve Macaristan da Török Sip gibi isimlerle anılmıştır.60 cm. ile 30 cm. arasında değişik ebatlarda olan bu çalgı ses rengine göre; Kaba Zurna, Orta Kaba Zurna ve Cura Zurna (Zil Zurna) olmak üzere üç çeşittir. Genellikle erik, kayısı, şimşir, ceviz vb. ağaçlarından yapılmaktadır. Genellikle Türkiye nin bütün yörelerinde kullanılan üflemeli bir sazdır. Halay, Zeybek gibi birçok müzik türünde kullanılan eşlik sazıdır.

13 KABAK KEMANE Kabak kemane; Türkiye de Geleneksel Türk Halk Müziği nin icrasında kullanılan yaylı bir çalgıdır. İletişim araçlarının gelişmediği eski dönemlerde, daha çok Teke Yöresi olarak bilinen Burdur, Isparta, Antalya ve Muğla bölgelerinin yerel müziğinde kullanılan kabak kemane, günümüzde ise Türkiye de hemen hemen her bölgede bilinen ve her yörenin türkülerinin icrasında kullanılan bir çalgı haline gelmiştir. Kabak kemane adı verilen çalgının adlandırılmasında, çalgının yapımında kullanılan malzeme olan su kabağının etkisi vardır. Çalgının yapımına su kabağının kullanılmaya başlanması ile birlikte kabak ifadesi çalgının isminin bir parçası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kabak kemane, Orta Asya dan başlayan yolculuğuna, Türkiye de devam etmektedir. Yerel bir çalgı iken, bugün ulusal bir çalgı haline gelen kabak kemane, TRT Türk Halk Müziği Korolarında, Kültür Bakanlığı topluluklarında, amatör ve profesyonel Türk halk müziği korolarında, yapılan Türk halk müziği albümlerinde vazgeçilmez bir çalgı haline gelmiştir. Karadeniz Yöresi Çalgıları KEMENÇE Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısıdır. Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon ve Rize bölgelerinde görülmektedir. Görele tavrı, Şalpazarı Ağasar tavrı, Düz köy tavrı ve Sürmene tavrı gibi yöreden yöreye değişen çeşitli kemençe çalım tavırları vardır. Kemençenin gövdesi dut, karadut, akağaç, ardıç, ladin veya erik ağacından tamamen elde oyularak tip ve özelliklerine göre yapılır. 19. Yüzyıla dek bağırsak olan teller daha sonra yerini metal tellere bırakmıştır. Teller inceden kalına doğru zil, sağır ve bam olarak adlandırılmaktadır. Katip ŞADİ, Bahattin ÇAMURALİ, Karaman ÇOLAK, Picoğlu OSMAN gibi isimler bu sazın icrasında önemli kişilerdir.

14 AKORDEON Akordeon, akordiyon ya da akordion, bir körüğü harekete geçirmekle yaratılan hava akımının etkilediği serbest metal dillerinin titreşmesiyle ses çıkaran havalı çalgıdır. Karadeniz bölgesinde akordeon Artvin bölgesinde görülür. Özellikle, halkoyunları müziklerinde çok önemli bir rolü vardır. TULUM Tulum üflemeli ( Hava depolu) bir çoban çalgısıdır. Genellikle yüksek kesimde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan kavimlerin kullandığı bir çalgı türüdür. Tulumun fiziki yapısından bahsedecek olursak, Nav, Guda (deri) ve Dudula (ağızlık) kısmından oluşur. Nav tulumun klavye kısmına denir ve karşılıklı 5 delikten oluşur. Guda (deri) saz icrasında sesle alakası olmadığı gibi sadece havayı muhafaza eder. Dudula dediğimiz kısım ise tuluma hava verdiğimiz bölümüdür. Tulum herhangi bir kavime ait olmamakla birlikte dünyada küçükbaş hayvancılığın yapıldığı ve kamışın yetiştiği tüm bölgelerde görülmektedir. Günümüzde Balkan, Kafkas, ve Mezopotamya ülkelerinde çalınmaktadır. Mustafa TAŞER, Varol TAŞER, Remzi BEKAR, Bülent BEKAR, Mustafa TEZCAN, Murat ATACAN ve Ali ÇAMKERTEN gibi isimler bu sazın yapımında ve çalımında büyük önem taşımaktadırlar. Çeşitli dillerde tulum terminolojisi: Tulum (Türkiye) Dankiyo, zimpona (Pontus rumcası) Guda (Lazca) Gayda (Bulgarca Türkçe Trakya'da) Gajde (Makedonya) Parakapzuk (Ermenice) Gudastviri (Gürcüce) Chiboni ( Acaristan ve Artvin'de) Shuvyr (Çerkez) Sahbr, Shapar (Çuvaş Türkçesi) Duda (Macarca) Tulug (Azerice)

15 ZİL ZURNA Zurna, Türkiye'nin birçok yerinde kullanılan, tahta, metal ve kamış kullanarak yapılan, yüksek sesli açık havada kullanıma uygun, nefesli saz çeşididir. Türkiye'de olduğu gibi Fas'tan Çin e kadar uzanan iklim kuşağındaki her ülkede kullanıldığı da bilinmektedir. Doğu Karadeniz bölgesinde ise Cura Zurna veya Zil Zurna diye adlandırılan zurna kullanılır. Özellikle erik gürgen kızılcık ağaçlarından yapılır. Trabzon, Giresun ve Ordunun iç kısımlarında görülmektedir.daha çok horona eşlik için açık alanlarda kullanılmıştır. Emin ÇOLAK, Ali GÜNEL ve Neşat TEPE gibi isimler bu sazın icrasında önemli kişilerdir. DİLLİ KAVAL Kavalın en az insanlık tarihi kadar eski bir çalgı olduğu söylenebilir. Kaval; içi boş şey anlamına gelen, kav kelimesinden türetilmiştir. Karadeniz bölgesinde ise dilli kaval çeşidine rastlanmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi dil yardımıyla, ses elde edilen bir çalgı olduğu görülür. Dilli kavalın baş tarafına dil, dilin arkasındaki kısmada yele adı verilmektedir. Kavalın alt ucuna ise etek denilmektedir. Dilli kaval erik, kızılcık, elma ve şimşir ağaçlarından yapılmaktadır. Trabzon, Giresun, Artvin ve Ordunun iç kısımlarında görülür. Dilli kaval daha çok kadın ve karma horonlara kapalı alanda eşlik eder. Kerim AYDIN, Ömer PARLAK, Sinan AKTAŞ gibi isimler bu sazın icrasında önemli yer

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Müzik aletleri ile yapılan müziğe çalgı müziği denir. Çalgı müziği, tek veya birden fazla çalgının bir araya gelmesiyle yapılır. Bütün müzik aletleri, çeşitlerine

Detaylı

Yaylı Çalgılar. Tuşlu (Klavyeli) Çalgılar. Mızraplı (Tezeneli) Çalgılar

Yaylı Çalgılar. Tuşlu (Klavyeli) Çalgılar. Mızraplı (Tezeneli) Çalgılar Yaylı Çalgılar Tuşlu (Klavyeli) Çalgılar Üflemeli Çalgılar Mızraplı (Tezeneli) Çalgılar Vurmalı Çalgılar Yaylı Çalgılar Kabak Kemane Kemençe Üflemeli Çalgılar Kaval Zurna Mey Sipsi Tulum Çifte Çığırtma

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU Yrd. Doç. Dr. Ömer Can SATIR Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU Yrd. Doç. Dr. Ömer Can SATIR Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim

Detaylı

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215)

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) 1 Dekoratif El Sanatları Elemanı 4 1800/1200 2152 2 Ağaç Baston Yapma 80/56 3 Alüminyum Kabartma 160/112 4 Balıksırtı Hasır Örme 120/96 5 Batik 200/144 6 Bebek

Detaylı

-AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden..

-AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden.. -AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden.. -ZARF FİNCAN (1930) Metal zarf içinde sapsız porselen fincan. Lütfiye Kibaroğlu nun, çocukluğundan beri dedesinin kullandığı fincanlar aile yadigarı olarak çeyizinde yer

Detaylı

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN TÜRK SÜSLEME SANATLARI??? NELERDİR? Türk süsleme sanatları a) Tezhip b) Hat c) Ebru ç) Çini d) Minyatür e) Cam bezeme (Vitray) f) Bakırcılık g) Cilt sanatı h)halı sanatı

Detaylı

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER G.Ü. SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER 1 Yrd.Doç.Nursel BAYKASOĞLU **Yrd.Doç.Dr. Tomris YALÇINKAYA Türk kültüründe temizliğe verilen önem, temizlik

Detaylı

Yazar akosman Cumartesi, 20 Aralık 2008 17:56 - Son Güncelleme Cumartesi, 20 Aralık 2008 18:11

Yazar akosman Cumartesi, 20 Aralık 2008 17:56 - Son Güncelleme Cumartesi, 20 Aralık 2008 18:11 Eski dönemlerde Türk evlerindeki eşyalar arasında dokuma işleri büyük yer tutmaktaydı. Bunlar sandıklarda bir tür aile hazinesi olarak muhafaza edilirdi. Bu işlemelerin anlatım gücünü yalnızca teknik mükemmellik

Detaylı

No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ

No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI Tescil Ettiren AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 26.11.2012 tarihinden

Detaylı

BAŞLICA KUMAŞ ÇEŞİTLERİ 1- TRİKO POLYESTER KUMAŞ ÖZELLİKLERİ (AVRUPA STANDARTI) Genellikle gönder bayraklarında ve açık alanlarda kullanılır. Rüzgarı gözenekleri arasından geçirebilme özelliğinden dolayı

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: TASARIM ELEMANLARI

İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: TASARIM ELEMANLARI İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: TASARIM ELEMANLARI 1. ÇİZGİ ve NOKTA... 3 a-çizgilerle Yapılan Tasarım Çalışmaları... 3 b- Nokta ile Yapılan Tasarım Çalışmaları... 5 c-çizgi ve Noktalarla Oluşturulan Özgün Tasarımlar...

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DAVUL DERİSİ NAZARLIK 215ESB527 ANKARA, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

ÇALGILAR. Türkiye de Kullanılan Çalgılar

ÇALGILAR. Türkiye de Kullanılan Çalgılar ÇALGILAR Çalgı: Müzik yapmak için kullanılan aletlere verilen genel addır. Çalgıların türleri, tarihi, yapım biçimleri gibi konuları inceleyen bilim dalına da Organoloji denir. Biz burada anlaşılması kolay

Detaylı

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215)

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) 1 Dekoratif El Sanatları Elemanı 4 1800/1200 2152 2 Ağaç Baston Yapma 80/56 3 Alüminyum Kabartma 160/112 4 Balıksırtı Hasır Örme 120/96 5 Batik 200/144 6 Bebek

Detaylı

TUVA YAYINCILIK Dergiler ve Kitaplar

TUVA YAYINCILIK Dergiler ve Kitaplar TUVA YAYINCILIK ve Kitaplar İĞNE İPLİK DERGİSİ Fiyatı: Sayfa sayısı: 100 Birbirinden Güzel Özgün Nakış Projeleri ve Detaylı Açıklamalar Bu sayının içerdiği konular; -Rumi Desenli -Ajurlu Yastıklar -Çin

Detaylı

DANTEL BASKILI TABAK MERVE KUTLU

DANTEL BASKILI TABAK MERVE KUTLU DANTEL BASKILI TABAK MERVE KUTLU PLAKA TEKNĐĞĐ Đnsanlık tarihi kadar eski olan seramik, yüzyıllık serüveni içerisinde hep etkin rol oynamıştır. Đlk insanın belki de yiyeceği dağılmasın diye iki avcunun

Detaylı

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN AHŞAP Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden

Detaylı

MERZİFON DOKUMASI. Dokuma Tezgahları Merzifon Bez Dokuma Ürünleri Bağlama Çeşitleri.

MERZİFON DOKUMASI. Dokuma Tezgahları Merzifon Bez Dokuma Ürünleri Bağlama Çeşitleri. MERZİFON DOKUMASI www.merzifonhem.meb.k12.tr Adresi Taştan Sönmez Cad. No:13 MERZİFON Telefon: 0 (358) 513 14 03 Faks: 0 (358) 513 44 99 E-posta: merzifonhalkegitim@hotmail.com Dokuma Tezgahları Merzifon

Detaylı

YÖRESEL EL SANATLARI LİSTESİ

YÖRESEL EL SANATLARI LİSTESİ Aydın İl Koordinatörlüğü TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖRESEL EL SANATLARI LİSTESİ NO EL SANATININ ADI NO EL SANATININ ADI 1 Ahşap İşi 14 Semer Yapımı 2 Metal İşi

Detaylı

ARAÇ GEREÇLER BÖLÜM Araç ve Gereçler

ARAÇ GEREÇLER BÖLÜM Araç ve Gereçler BÖLÜM 1 ARAÇ GEREÇLER 1.2. Araç ve Gereçler Boncuk İğnesi Kristal örme işleminde misinaların ucuna takılarak boncukların arasından misinanın rahat geçmesini sağlar. Kargaburun Örme işlemi sırasında kristal

Detaylı

GRUP: 3213. Bu çoraplara düzine başına fire dahil kalın çorap yapıyorsa 0,600 kg. mus iplik, ince çorap yapıyorsa 0,275 kg. sentetik iplik verilir.

GRUP: 3213. Bu çoraplara düzine başına fire dahil kalın çorap yapıyorsa 0,600 kg. mus iplik, ince çorap yapıyorsa 0,275 kg. sentetik iplik verilir. GRUP: 3213 ÖRME KUMAŞ, ÇEŞİTLİ ÖRME EŞYA, BRODE VE NAKIŞ İŞLEME 1- ÇORAP ÜRETİMİ: 1.1 Naylon Kadın Çorabı: a) Koton Makinaları: Naylon kadın çorabı üretiminde koton makinalarının 45 geyç ten itibaren (43

Detaylı

.. EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA PROGRAMI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

.. EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA PROGRAMI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI HEDEF VE DAVRANIŞLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR SÜRE ALT KONULAR Ay Tarih Saat MODÜL Makinede Düz Dikiş 1. Düz sanayi dikiş makinesini kullanım kılavuzuna uygun olarak dikime hazırlayabileceksiniz. 2. Düz sanayi makinesinin dikiş

Detaylı

ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER. Prof.Dr. Taciser ONUK. Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI

ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER. Prof.Dr. Taciser ONUK. Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI ADANA İLİ KARAİSALI İLÇESİ EL SANATLARINDAN ÖRNEKLER Prof.Dr. Taciser ONUK Yrd. Doç.Dr. Feriha AKPINARLI Çeşitli medeniyet ve kültürlerin beşiği olan, bünyesinde eşsiz tarihi eserleri saklayan ülkemiz

Detaylı

Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. "Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde

Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. "Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde ortaya konulmasından oluşan oyun", nadiren müzik eşliği

Detaylı

SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR. Okuryazar Olmayan Anne Destek Eğitimi Kurs Programı 3-6 Yaş (Temel Adp)

SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR. Okuryazar Olmayan Anne Destek Eğitimi Kurs Programı 3-6 Yaş (Temel Adp) ESENLER HALK EĞİTİM MERKEZİ KURS LİSTESİ Kurslar (Tam Liste) Halk eğitim merkezimizde verilen kurslar tam liste şeklinde verilmiştir. Bu liste alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir. Kurslara başvurmak için

Detaylı

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Hafta Sonu Cumartesi Etkinlikleri Eğitim Öğretim Yılı

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Hafta Sonu Cumartesi Etkinlikleri Eğitim Öğretim Yılı Darüşşafaka Eğitim Kurumları Hafta Sonu Cumartesi Etkinlikleri 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı KEMAN Orkestraların olmazsa olmazı keman çalgısı, insan ses grubunun sopranosu (ince kadın sesi) olarak düşünülebilir.

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

30/12/15 SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİ

30/12/15 SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİ İpek Baskı - Şablon Baskı - Elek Baskı diye de anılan serigrafi, teks?l sanayinde, grafik sanatlarda ve baskı resim çalışmalarında yaygın olarak kullanılan bir baskı tekniğidir.

Detaylı

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR TÜRKİYE NİN YENEN MANTARLARI Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

Detaylı

ASKI DAVUL. Burcu Yankın, Selda Öztürk (22.05.2007)

ASKI DAVUL. Burcu Yankın, Selda Öztürk (22.05.2007) ASKI DAVUL Burcu Yankın, Selda Öztürk (22.05.2007) Üzerinde yaşadığımız bu coğrafya farklı halkların bir arada ve kültürel bir paylaşım içinde yaşadığı, dolayısıyla çokdinli, çokdilli ve çokkültürlü bir

Detaylı

BATI MÜZİK ÇALGILARI ÜFLEMELİ ÇALGILAR

BATI MÜZİK ÇALGILARI ÜFLEMELİ ÇALGILAR BATI MÜZİK ÇALGILARI ÜFLEMELİ ÇALGILAR FAGOT Fagot, ahşap nefesli çalgıdır. Fagot, çift kamışlı ve tek parçalı bir enstrüman olan Curtal'dan, 16. yüzyıl'da Avrupa'da türemiştir. Ses aralığı 3,5 oktav olan

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -11 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ AMAÇ Bu faaliyet

Detaylı

Fransızca 12-15 Yaş Grubu(Katılım Belgeli) Almanca 12-15 Yaş Grubu (Katılım Belgeli) Beyannameler (Katılım Belgeli)

Fransızca 12-15 Yaş Grubu(Katılım Belgeli) Almanca 12-15 Yaş Grubu (Katılım Belgeli) Beyannameler (Katılım Belgeli) BRANŞ Fransızca 12-15 Yaş Grubu İngilizce 12-15 Yaş Grubu Almanca 12-15 Yaş Grubu Beyannameler Personel ve Özlük İşleri Muhasebede ticari işlem kaydı ve düzen Web tasarım İnternet ve e-posta Yönetimi /Güvenli

Detaylı

TÜRK HALK DANSLARININ MÜZİKLE İCRASINDA DAVULUN YERİ VE ÖNEMİ

TÜRK HALK DANSLARININ MÜZİKLE İCRASINDA DAVULUN YERİ VE ÖNEMİ TÜRK HALK DANSLARININ MÜZİKLE İCRASINDA DAVULUN YERİ VE ÖNEMİ Öğr.Gör. Eyüp UZUNKAYA Özet Bu çalışmanın ana konusu; Geleneksel Türk kültürünün ve Türk folklorunun önemli değerlerinden biri olan Türk Halk

Detaylı

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. YAYLA

Detaylı

ANADOLU KÜLTÜR MOZAİĞİ ve TÜRK HALK DANSLARI

ANADOLU KÜLTÜR MOZAİĞİ ve TÜRK HALK DANSLARI ANADOLU KÜLTÜR MOZAİĞİ ve TÜRK HALK DANSLARI Kültür Mozaiği ve Türk Halk Dansları Kültür mozaiği Sanat ve Sanat içerisinde halk danslarının yeri Halkbilimi ( Folklor ) Halk danslarımızın tarihçesi, Ülkemiz

Detaylı

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU Makamsal Ezgiler ve Okul Şarkılarıyla Desteklenmiş VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU 1-1- E. Erdem KAYA Sanat ve Dil Araştırmaları Enstitüsü www.sada.org.tr Tüm Hakları Yazara Aittir ISBN: 978-605-63945-0-8 2

Detaylı

1 Elde Hesap İşi El Sanatları Teknolojisi Mesleki ve Teknik Yumuşak Çekirdekli Meyve 2 Yetiştiriciliği

1 Elde Hesap İşi El Sanatları Teknolojisi Mesleki ve Teknik Yumuşak Çekirdekli Meyve 2 Yetiştiriciliği 14.09.2018 Yeni Hazırlanan Kurs Programları Ek-1 S.N. KURS PROGRAMI ALAN KURS TÜRÜ SÜRE (DERS SAATİ) 1 Elde Hesap İşi El Sanatları Mesleki ve Teknik 119 215 Yumuşak Çekirdekli Meyve 2 Yetiştiriciliği Tarım

Detaylı

DEVLET KONSERVATUVARI HAZIRLIK SINIFI

DEVLET KONSERVATUVARI HAZIRLIK SINIFI 2016 Yılı Girişli Öğrencilerin 5 Yıllık Müfredatı DEVLET KONSERVATUVARI HAZIRLIK SINIFI KODU DERS ADI DÖNEM T U K AÇIKLAMA KHZ101 KHZ103 KHZ105 KHZ107 TÜRK SANAT MÜZİĞİ NAZARİYAT VE SOLFEJİ TÜRK HALK MÜZİĞİ

Detaylı

MESLEKLER 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA CUMA KONU PERŞEMBE

MESLEKLER 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA CUMA KONU PERŞEMBE MESLEKLER 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU 01.06.2017 SABAH KAHVALTISI MODERN DANS (HANDAN ÖĞRT.) BALE (HANDAN ÖĞRT.). OYUN HAREKET Saklambaç oyunu. Öğrendiğim parmak oyunlarını tekrar ediyorum. Okunan hikâyeyi

Detaylı

BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER

BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER Öğr. Gör. Semra ÖZBEK- Araş. Gör. Songül ARAL Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi ÖZET Bu bildirinin konusunu; Buldan Bezi Üretilebilir

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

2015 YILI YAYGIN KÜLTÜREL EĞİTİM FAALİYET PLANI İL ADI KURSUN ADI SÜRESİ

2015 YILI YAYGIN KÜLTÜREL EĞİTİM FAALİYET PLANI İL ADI KURSUN ADI SÜRESİ ADANA AMASYA ANKARA ARTVİN Sedef Kakma 272 Minyatür 2 392 Taş Bebek Yapma 144 Sepet Örücülüğü 128 Sepet Örücülüğü 128 Ehram Dokuma 256 Seramik Biçimlendirme 288 Sayfa No : 1 / 8 BALIKESİR Kitre Bebek Yapma

Detaylı

Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir?

Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir? Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir? Asil duruşu nedeniyle bayanların kıyafetlerde tercih ettiği renklerin başında siyah gelir. Kadına zerafet ve incelik katan siyah aynı zamanda kadınları daha zayıf ve

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Takı modeli seçerken hangi kaynaklardan

Yarışma Sınavı. 5 Takı modeli seçerken hangi kaynaklardan 1 şağıdakilerden hangisi kösele takı süslemede kullanılan gereçtir? ) Pergel B ) Çarklı zımba C ) Makas D ) Sırım E ) Yan kesi 5 Takı modeli seçerken hangi kaynaklardan yararlanılır? ) Geleneksel takı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ŞAL-ETOL ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Zeytin MİRAS / Doğa ve Kültürle Varız! Türkiye de 1970 lerde Safranbolu da başlayan kültürel mirasın korunması hareketi, pek çok uzman ve gönüllünün katılımıyla büyüyerek 50 yılda tüm Anadolu ya yayıldı.

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL VE MAKİNE NAKIŞÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL VE MAKİNE NAKIŞÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL VE MAKİNE NAKIŞÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

2015 2016 ÜRÜN KATALOĞU

2015 2016 ÜRÜN KATALOĞU 2015 2016 ÜRÜN KATALOĞU DE01TR01TFC Turkish Food Çivril Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Adres: Keriman Kamer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 20600 Çivril Denizli Türkiye 20600 İnternet Sitesi: www.turkishfoodcivril.com

Detaylı

Ethnic Style Projeleri için Talimatlar

Ethnic Style Projeleri için Talimatlar Ethnic Style Projeleri için Talimatlar www.mybernette.com Ethnic Style (Etnik Stil" Projeleri için Talimatlar) Etnik Giysi Tek beden İhtiyacınız olanlar - 2,10m pembe tafta (minimum kumaş genişliği 0,9

Detaylı

KEMAN IN YAPIMI ASLINDA KEMAN BİR REZONANS KUTUSUDUR. BİR KOL, DÖRT TEL VE TELLERİ TUTAN PARÇALARDAN MEYDANA GELMİŞ, BASİT YAPILI BİR ÇALGIDIR. YAYLI

KEMAN IN YAPIMI ASLINDA KEMAN BİR REZONANS KUTUSUDUR. BİR KOL, DÖRT TEL VE TELLERİ TUTAN PARÇALARDAN MEYDANA GELMİŞ, BASİT YAPILI BİR ÇALGIDIR. YAYLI KEMAN 8\F KEMAN IN YAPIMI ASLINDA KEMAN BİR REZONANS KUTUSUDUR. BİR KOL, DÖRT TEL VE TELLERİ TUTAN PARÇALARDAN MEYDANA GELMİŞ, BASİT YAPILI BİR ÇALGIDIR. YAYLI SAZLARIN KRALI SAYILAN BU HARİKULADE SESLİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DANTEL ANGLEZ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DANTEL ANGLEZ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DANTEL ANGLEZ ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BURSA OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ PRATİK KIZ SANAT OKULU ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ BURSA'DA GEÇMİŞ DÖNEM KADIN GİYSİLERİ ARAŞTIRMA FORMU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BURSA OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ PRATİK KIZ SANAT OKULU ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ BURSA'DA GEÇMİŞ DÖNEM KADIN GİYSİLERİ ARAŞTIRMA FORMU Ülfet GÜZEY 1900 Doğumlu Gelinlik ÜRÜNÜN YAPIM TARİHİ 1915 ÜRÜNÜN İNCELEME TARİHİ 16 /03 / 2011 Greg tül üzerine ipek ipliği ile zincir işi işlenmiş, rişliyö tekniği ile motifler tüle monte edilmiş, bitkisel

Detaylı

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR Dünyanın en eski flütü 40 bin yıl önceye uzanıyor. Hititler in flüt, gitar, lir, arp, tef, çalpara, davul ve gayda kullandığını gösteren taş kabartmalar var.

Detaylı

TOPLAM SAAT GÜNLÜK SAAT GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ HAFTALIK SAAT

TOPLAM SAAT GÜNLÜK SAAT GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ HAFTALIK SAAT UN ADI GÜNLERİ ÇALIŞMA İ 1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1200 40 BİLGİSAYAR PAZARTESİ-ÇARŞAMBA 13:00-16:20 4 8 160 12.10.2015 14.03.2016 AKSU 2 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1202 40 BİLGİSAYAR İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ

Detaylı

Gümüşhane Müzik Folkloru Üzerine Bir Değerlendirme a

Gümüşhane Müzik Folkloru Üzerine Bir Değerlendirme a Dis Sos Bil Der / Int Jour Soc Sci Sayı / No: 2, Aralık / December 2017 Makale / Article: 45-63 Gümüşhane Müzik Folkloru Üzerine Bir Değerlendirme a EMRAH KAYA b Öz: Makalede ele alacağım konu başlıkları,

Detaylı

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Dersimizin Amacı: Tekstil liflerinin tanımının ve sınıflandırmasının öğrenilmesi. Lif özelliklerinin öğrenilmesi Yakma testi sonucunda lifleri tanıyabilme Tekstil Liflerinin

Detaylı

Özel Dekoratif Kaplamalar

Özel Dekoratif Kaplamalar Özel Dekoratif Kaplamalar DOĞANIN BÜYÜLÜ DOKULARI Capatect Isı Yalıtım Sistemi yaşadığımız mekanlara doğallık taşıyan yepyeni bir kaplama serisi sunuyor. Özel efektli dış cephe kaplama ürünleri MagicFine

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 869 KAHRAMANMARAŞ İLİ BİNDALLI ELBİSELERİ Öğr.Gör.Handan Çelebi* Öğr.Gör.Gülden Abanoz" Arş.Gör.Tıığba Şener*" 1. Giriş Giyim; doğa şartlarından korunma ve örtünme amacıyla ortaya

Detaylı

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir.

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir. SES BU ÜNİTEDE BİLMENİZ GEREKENLER 1. Bir ses dalgasının belli bir frekans ve genliği olduğunu 2. Sesin titreşimler sonucu oluştuğunu 3. Ses yüksekliğinin sesin ince veya kalın olması anlamına geldiğini

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ MAKİNADA TÜRK İŞİ 215ESB302 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

GEREDE İĞNE OYALARI. Gerede Poınt Laces

GEREDE İĞNE OYALARI. Gerede Poınt Laces GEREDE İĞNE OYALARI Yrd. Doç. Dr. Hülya KÖKLÜ Yrd. Doç. Dr. Melda ÖZDEMİR Yrd. Doç. Dr. Fatma YETİM Özet Kültürel kimliğin en canlı ve somut belgeleri olan el sanatlarının bir milletin gelenek ve göreneklerinin

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ Ankara, 2014 1 2.7. İpek Doğal ipek(resim 2. 15), Doğu Asya ile bazı Akdeniz ülkelerinde yetişen bombyxmori adı verilen ipekböceğinin ürünüdür. İpekböceğinin

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Kişi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İŞLEMEYE HAZIRLIK ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

ARALIK AYI +3 YAŞ ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı AYIN TEMASI

ARALIK AYI +3 YAŞ ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı AYIN TEMASI ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ 2016 2017 Eğitim Öğretim Yılı AYIN TEMASI ARALIK AYI +3 YAŞ Engelliler Haftası (3 Aralık ) Tutum Yatırım ve Yerli Malı Haftası (12-18 Aralık ) Kış Mevsimi Yeni Yıl ( 31 Aralık-

Detaylı

PERFORMANS ÖDEVİ. Tulum Çalgısı. Kontrol : Hasan DURMAZ. Osman Yılmaz 12-B 389

PERFORMANS ÖDEVİ. Tulum Çalgısı. Kontrol : Hasan DURMAZ. Osman Yılmaz 12-B 389 PERFORMANS ÖDEVİ Tulum Çalgısı Osman Yılmaz 12-B 389 Kontrol : Hasan DURMAZ 2014 TULUM Tulum Enstrümanının Tarihi Gelişimi M.Ö. III Binden itibaren Altay Türk kültürü, aynı zamanda Altay Türk müzik kültürününde

Detaylı

Güzel Ülkem Kültürümüz Bayramlarımız Atatürk İnkılapları Atatürk İlkeleri

Güzel Ülkem Kültürümüz Bayramlarımız Atatürk İnkılapları Atatürk İlkeleri Güzel Ülkem Kültürümüz Bayramlarımız Atatürk İnkılapları Atatürk İlkeleri GÜZEL ÜLKEM Tarihi Mekan Tarihi Yapıt Kale Savunma amaçlıdır Ör: Niksar Kalesi Tarihi nesne Doğal varlık KÜLTÜRÜMÜZ TÜRKÜLERİMİZ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ HESAP İŞİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ HESAP İŞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ HESAP İŞİ Ankara 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA SERAMİK BEZEME TEKNİKLERİ Antik çağda seramiklerin bezenmesinde/süslenmesinde seyreltilmiş/sulandırılmış kil içeren ve firnis olarak anılan

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ FİLESİ VE GÜNÜMÜZ UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER

KAHRAMANMARAŞ FİLESİ VE GÜNÜMÜZ UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER DOI: 10.7816/idil-06-37-13 idil, 2017, Cilt 6, Sayı 37, Volume 6, Issue 37 KAHRAMANMARAŞ FİLESİ VE GÜNÜMÜZ UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER Nursel BAYKASOĞLU 1 Hatice Feriha AKPINARLI 2 ÖZ Sanat, insanın kendini

Detaylı

GELENEKSEL TÜRK KADIN GİYİMİNDE DİVAL İŞİ VE ÖRNEKLERİ

GELENEKSEL TÜRK KADIN GİYİMİNDE DİVAL İŞİ VE ÖRNEKLERİ Demirbağ, İ. Geleneksel Türk Kadın Giyiminde Dival İşi ve Örnekleri Motif Akademi Halkbilimi Dergisi / Cilt:9, Sayı:18 / 2016 (Temmuz - Aralık), s. 291-296 GELENEKSEL TÜRK KADIN GİYİMİNDE DİVAL İŞİ VE

Detaylı

DOĞRAMA ÜRÜNLERİ. DOĞRAMA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ve ÖZELLİKLERİ MALZEME TÜRÜ OLUMLU ÖZELLİKLER OLUMSUZ ÖZELLİKLER

DOĞRAMA ÜRÜNLERİ. DOĞRAMA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ve ÖZELLİKLERİ MALZEME TÜRÜ OLUMLU ÖZELLİKLER OLUMSUZ ÖZELLİKLER DOĞRAMA ÜRÜNLERİ AHŞAP METAL PLASTİK CAM BETON ALÇI DOĞRAMA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ve ÖZELLİKLERİ MALZEME TÜRÜ OLUMLU ÖZELLİKLER OLUMSUZ ÖZELLİKLER AHŞAP Masif ahşap Lamine ahşap Yapay ahşap levha

Detaylı

PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır.

PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır. PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Burada öncelikle plastik kabartma haritaların kenar

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI STANDARTLARINA UYGUN OKUL SIRALARI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI STANDARTLARINA UYGUN OKUL SIRALARI ÜRÜNE AİT TEKNİK ÖZELLİK FORMU (EK4) Sıra No: 115 Tarihi: KATAGORİ KIRILIMI 16 1 2 2 4 DMO KATALOG KOD NO ÜRÜN ADI ORJİNAL ÜRÜN KODU (P/N) 335.808.011 Okul Sıraları ÜRÜNÜN MARKASI / MODELİ ÜRÜNE AİT RESİM

Detaylı

HALI SANAYİ. Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

HALI SANAYİ. Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi HALI SANAYİ Hazırlayan Tuğrul SOMUNCUOĞLU 2010 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi HALI SANAYİ ÜRÜNÜN TANIMI Armonize Sistem sınıflandırmasına göre halılar 4 ana

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE KURDELE İŞİ KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE KURDELE İŞİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE KURDELE İŞİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler Bir önceki dersin tekrarı yapılır, anlaşılmayan konuların tekrarı özet şeklinde anlatılır ve verilen ödevden alınan sonuçların sınıfta anlattırılarak arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. BÖLÜM I Teknik

Detaylı

M VE KORUNMA ÖNLEMLER

M VE KORUNMA ÖNLEMLER 31 Aralık 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27097 (4. Mükerrer) YÖNETMELİK Başbakanlık (Dış Ticaret Müsteşarlığı) tan: BELİRLİ TEKSTİL ÜRÜNLERİ İTHALATINDA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİKTE

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ YATAK ÖRTÜLERİ Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin levhadan ayrılması için yapılan işleme kesme denir. Kesme

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALAR ÇAT TEKNİKLERİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Prof. Doç. Dr. Mehmet Dr. Ali SARBYK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALAR Tanım Yapıları dış atmosferden gelen yağmur, rüzgar, kar ve

Detaylı

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar Giydirme Sisteminde Metal Konstrüksiyon, Duvar U (DU) ve sadece 75mm ve 100mm Duvar U ve Duvar C profiller

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ 18/01/ /01/2016. Tarih: Sayı:

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ 18/01/ /01/2016. Tarih: Sayı: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.66 0.6418 49,240.00 KG 31,600.80 5 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.82 0.7544 70,070.00 KG 52,862.50 7 ARPA YEMLİK ı: 84,463.30 12 ARPA ı 84,463.30

Detaylı

BÜLTENİMİZDE NELER VAR?

BÜLTENİMİZDE NELER VAR? EKİM AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ BRANŞ DERSLERİMİZ TİYATRO ETKİNLİĞİMİZ SİNEMA ETKİNLİĞİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ DEMOKRASİ SEÇİMİMİZ 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMAMIZ

Detaylı

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN

ERZİNCAN TİCARET BORSASI ... BÜLTEN ... BÜLTEN BÜLTEN NO: SAYFA NO :1 HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0.05 1.00 0.43 39.640.549 KG 17.308.811.8 HMA 723 BUĞDAY 0.35 0.85 0.47 14.180.581 KG 4 6.849.000.85 HTS 191 BUĞDAY 0.33 0.53 0.45 3.533.447 KG 1.527.601.55

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2014. Tarih: Sayı: - 31/12/2014 Satış Şekli

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2014. Tarih: Sayı: - 31/12/2014 Satış Şekli HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/204 T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.83 0.6900 26,836,288.00 KG 8,57,554.2 8 ARPA YEMLİK TMS 0.57 0.58 0.5736 06,740.00 KG 6,230.30 5 ARPA YEMLİK TTS 0.84 0.692 22,870,728.00

Detaylı

Çevremizde Sayısız Madde Vardır

Çevremizde Sayısız Madde Vardır MADDEYİ TANIYALIM Çevremizde Sayısız Madde Vardır Maddeyi Niteleyen Özellikler Nelerdir? Nitelemek Ne Demek? Maddelerin Nitelikleri ve Kullanım Alanları Nedir? Çevremizde Sayısız Madde Vardır Nesneleri

Detaylı