Yaylı Çalgılar. Tuşlu (Klavyeli) Çalgılar. Mızraplı (Tezeneli) Çalgılar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yaylı Çalgılar. Tuşlu (Klavyeli) Çalgılar. Mızraplı (Tezeneli) Çalgılar"

Transkript

1

2 Yaylı Çalgılar Tuşlu (Klavyeli) Çalgılar Üflemeli Çalgılar Mızraplı (Tezeneli) Çalgılar Vurmalı Çalgılar

3 Yaylı Çalgılar Kabak Kemane Kemençe Üflemeli Çalgılar Kaval Zurna Mey Sipsi Tulum Çifte Çığırtma Vurmalı Çalgılar Davul Darbuka (Dümbelek) Tef Bendir Kaşık Zilli Maşa Mızraplı Çalgılar Bağlama Tar Tuşlu Çalgılar Akordeon

4

5 Kabak Kemane KABAK KEMANE : Türkiye`de özellikle Batı Anadolu`da (Ege Bölgesi`nde) yaygın olarak kullanılan bir sazdır. Kabak, Kabak Kemane, Rebap (Güneydoğu Anadolu`da Rubab, Hatay yöresinde Hegit) ve Iklığ gibi adlar ile bilinmektedir. Orta Asya Türkmenlerinin Gijek adını verdiği ve Azerbaycan halk müziğinde Kemança adıyla kullanılan çalgı da aynı köktendir.

6 Kemençe KEMENÇE: Yaylı bir halk sazıdır. Yurdumuzda özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olduğu için "Karadeniz Kemençesi" olarak ta bilinmektedir. Kemençenin gövdesi, dut, erik, ardıç ve kelebek gibi sert ağaçlardan, göğsü ise, çam ve köknar gibi yumuşak ağaçlardan yapılmaktadır.

7

8 Kaval ÇOBAN KAVALI: Bu kavalların oldukça yumuşak ve etkileyici bir sesi vardır. Yurdun her köşesinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dilli ve dilsiz olmak üzere iki çeşidi vardır. Sert ağaçlardan yapılmaktadır. Pirinç gibi madeni olanları da olsa bile, en makbulü erik ağacından yapılanıdır. Kaval kelimesi içi boş anlamında olan Kov`dan türemiştir. Ses genişliği 2,5 oktavdır.

9 Zurna ZURNA: Nefesli Türk halk çalgılarının en tiz ve en gür sesli çalgısıdır. Bu nedenle genellikle meydanlarda davul ile birlikte çalınmaktadır. Düğün bayram gibi önemli günlerde çalındığı gibi, eski Türklerin savaşlarına da katılıp mehter takımlarında da çok önemli bir yer almıştır. Üflemeli halk çalgılarının başında gelen zurnanın kökeni Orta Asya`ya dayanmaktadır. Yurdun her yöresinde açık hava çalgısı olarak davul ile birlikte yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

10 Mey MEY: Gürgen, ceviz vb. sert ağaçlardan yapılanları varsa da en makbulü erik ağacından yapılanıdır. Genellikle Erzurum, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Van ve Erzincan yörelerinde yaygın olarak kullanılan bir çalgıdır. Balaban diye de adlandırılan bu çalgı Orta Asya kökenlidir. Sesi zayıf olduğu için daha çok kapalı mekânlarda ve oda toplantılarında çalınmaktadır. Kamış üzerindeki kıskaç sayesinde ses inceltilip kalınlaştırılabilmektedir.

11 Sipsi SİPSİ: Ege bölgesinde ve Teke yöresinde kullanılan çalgılardandır. Gövde kısmı 20 cm kadardır. Sipsinin boyu biçimi ve perde sayısı her çalan ve yapan ustaya göre değişmektedir. 1 veya 1,5 oktav civarında ses genişliği vardır. Genellikle 6 veya 7 adet ses perdesi olanlar kullanılmaktadır.

12 Tulum TULUM: Genellikle Doğu Karadeniz bölgesinde (Rize, Artvin) yaygın olarak kullanılan bir çalgıdır. Tulum oğlak derisinden çıkarılarak elde edilmektedir. Ön ayağına ağızlık, arka ayağına ise klavye(nav) tespit edilerek diğer kısımlar kapatılır. Ağızlık vazifesi gören tahta borudan üflenerek tulum şişirilir. Deri hava ile dolunca klavyeden ses çıkmaya başlar. Koltuk altına yerleştirilerek çalınmaktadır. Tuluma yerleştirilen klavye kısmına Nav" denilmektedir. Nav üzerinde birbirine paralel 5 çift ses perdesi bulunmaktadır.

13 Çığırtma ÇIĞIRTMA: Elazığ ve civarında Toros Dağlarının batı kesiminde eskiden yaygın olarak kullanılan dilsiz ve üflemeli bir çalgıdır. Önde 6-7, arkada ise 1 adet ses perdesi bulunmaktadır. Yaklaşık bir oktav ses genişliği vardır.

14

15 Davul DAVUL: Türk vurmalı çalgılarının sembolü olarak kabul edilmektedir. Davul tarihimizde çok değişik amaçlarla kullanılmıştır. Türkiye`nin her yerinde değişik cins ve boylarda davul bulunmaktadır. Kasnak, ip ve deri olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Tokmak ana ritmi, çubuk ise detayları çalmaktadır. Genellikle küçük davul, orta davul, büyük davul ve koltuk davulu gibi mahalli boyları ve adları bulunmaktadır. Türklerde kullanılan en eski çalgıdır. Sesinin gür oluşu ve etkisi nedeni ile bir haber aracı olarak ta kullanılmıştır.

16 Darbuka (Dümbelek) DARBUKA: Milattan önceki dönemde günümüz darbukasına benzer çalgılar, çeşitli biçim ve büyüklüklerde Anadolu, Mezopotamya ve Orta Asya uygarlıklarında kullanılmışlardır. Daha sonra ki süreçler içinde değişip gelişerek yine aynı coğrafyalar içinde kullanılmıştır. Bu çalgı zaman içinde ve bölgelere göre farklı isimler ile anılmıştır. Bunlar arasında dümbek, dümbelek, deplek, deblek, dönbek, tömbek, darbeki,debulak gibi isimleri sıralayabiliriz. Önceleri pişmiş toprak kullanılarak üretilen bu vurmalı çalgı, giderek sırsız toprağın yanı sıra bakır, alüminyum, çeşitli metal alaşımlar, alçı, porselen, ağaç ve cam elyaf v.b. gibi malzemeler kullanılarak da yapılmıştır. Genellikle bir tarafı geniş, diğer tarafı dar bir boru görünümündeki çalgıda, hayvan derisi ve son zamanlarda ise çoğunlukla sentetik deri kullanılmaktadır. Deri bir kasnağa gerilir ve vidalar yardımıyla gerdirilerek ton sağlanır. Bu çalgının gövdesi üzerine, çeşitli yöre ve kültürel yapıya uygun süslemeler de yapılmış ve günümüzde de devam etmektedir.

17 Tef TEF: Hemen hemen her yörede mevcuttur. Yaklaşık 20-40cm çapında, bir kasnak ve tek yüzüne gerilmiş ince bir deriden ibarettir. Kasnak üzerine açılan yarıklara 3-5 çift ince pirinçten yapılmış ziller geçirilerek çalgının ritminin zenginleşmesi sağlanmaktadır. Bazı yörelerde sade olanları da bulunmaktadır. Daha çok kadın eğlencelerinde kullanılmaktadır. Daha büyük olanlarına "Daire" denilmektedir.

18 Bendir BENDİR: Klasik Türk Müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir. Zilsiz büyük tef, nakkare ve kudümle birlikte kullanılır. Derisinin iç yüzüne boydan boya gerilen kiriş sayesinde aynı anda iki değişik tını çıkarabilir. Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur. Genellikle 40 ila 55 cm çapında daire şeklindeki bir kasnağa deri germek suretiyle imal edilen bendir in belirgin bir özelliği, rezonans sağlamak amacıyla iç tarafına gerilen iplerdir. Aynı çalgı aleti 12. yüzyıldan itibaren Ortaçağ Avrupa müziğinde timbre veya tymbre (Fransızca) adıyla yaygın olarak kullanılmıştır. Arapça adın Fransızcadan aktarılmış olması kuvvetli olasılıktır. Türkiye'de son dönemlerde kullanım alanı yaygınlaşmaya başlamış olup, Türk Tasavvuf Müziğinin yanında Türk Halk Müziği'nde en çok kullanılan ritim aleti olmuştur.

19 Kaşık KAŞIK: Anadolu`da eskiden beri kullanılan ve ağaçtan yapılan çorba kaşıkları aynı zamanda çalgı olarak ta kullanılmaktadır. Türkiye`nin özellikle Silifke ve Konya yöresi halk oyunlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

20 Zilli Maşa ZİLLİ MAŞA: Maşa biçiminde iki ana kolun uçlarına yerleştirilen karşılıklı zillerden ibarettir. Kollar kapandıkça ziller üst üste gelerek ses çıkarmaktadır.

21

22 Bağlama Ülkemizde kullanımı en yaygın olan telli bir Türk Halk Çalgısıdır. Yörelere ve ebatlarına göre bu çalgıya, Bağlama, Divan sazı, Bozuk, Çöğür, Kopuz Irızva, Cura, Tambura vb. adlar verilmektedir. Bağlama ailesinin en küçük ve en ince ses veren çalgısı Curadır. Curadan biraz daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren çalgı ise Tamburadır. Bağlama ailesinin en kalın ses veren çalgısı ise Divan Sazı'dır. Tamburaya göre bir oktav kalından ses verir. Bağlama; Tekne, Göğüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Tekne kısmı genelde dut ağacından yapılmaktadır. Ancak dut ağacının dışında ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan da yapılmaktadır. Göğüs kısmı ladin ağacından, sap kısmı ise gürgen, ak gürgen veya ardıç ağacından yapılmaktadır. Sap kısmının tekneden uzak kısmı üzerinde tellerin bağlandığı Burgu adı verilen parçalar vardır. Bağlamanın akordu bu burgular kullanılarak yapılmaktadır. Sap kısmı üzerinde misina ile bağlanmış perdeler bulunmaktadır. Bağlama Mızrap veya Tezene adı verilen kiraz ağacı kabuğu veya plastikten yapılan araçla çalındığı gibi bazı yörelerimizde parmakla da çalınmaktadır. Bu çalım tekniğine Şelpe adı verilmektedir. Bağlama üzerinde ikişerli veya üçerli guruplar halinde üç gurup tel bulunmaktadır. Bu tel gurupları değişik biçimlerde akort edilebilmektedir. Örneğin bağlama düzeni adı verilen akort biçiminde alt gruptaki teller yazılış itibariyle La, orta guruptaki teller Re, üst guruptaki teller ise Mi seslerini vermektedir. Bu akort biçimi dışında Kara Düzeni (Bozuk Düzeni), Misket Düzeni, Müstezat, Abdal Düzeni, Rast Düzeni vb. akort biçimleri de vardır.

23 Tar Uzun saplı, Ülkemizde, İran da, Azerbaycan da, Gürcistan da, Ermenistan da ve bazı Kafkas ülkelerinde kullanılan bir telli bir çalgı aletidir. Tar kelimesi, Farça'da "tel" anlamına gelir. Tar, tıpkı sitar ve dutar gibi, gitarın kökenini oluşturur. Tezeneli bir halk çalgısıdır. Ülkemizde Kars yöresinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Teknesi, büyükleri birbirinden farklı iki çanaktan oluşmaktadır ve genellikle dut ağacından yapılmaktadır. Göğüs kısmı üzerine manda veya sığır yüreğinin zarı gelmektedir. Sap kısmı sert ağaçtan yapılmaktadır ve üzerine misinadan perdeler bağlanmaktadır. Tar üzerinde iki ana gurup tel bulunmaktadır. Birinci guruptaki teller melodi çalımında kullanılmaktadır ve ikişerli olmak üzere üç gurup telden oluşmaktadır. Diğer gurup teller ise Kök ve Zeng adı verilen, çalınan makama göre akort edilen ve tınının zenginleşmesini sağlayan tellerdir.

24

25 Akordeon AKORDEON Portatif, körüklü bir müzik çalgısıdır yılında Berlin' de Buschmann' ın, handaolin veya el armonikasını elle çalınacak biçime aktarmasıyla, ilk biçimi oluştu. 1827' de Fransız Buffet, çalgıya bugünkü biçimini vermekle geliştirdi. 1829' da akordeon tipi ortaya çıktı ve 1872'de de Avusturya'da akordeon adını aldı. İlk akordeon tiplerinde, diatonik sesler vardı yılından itibaren kromatik sesler ve baslar eklenen bu çalgı, en kusursuz gelişmiş biçimini aldı. Sesinin çıkması, körüğün açılıp - kapanması ile oluşan hava basıncının, alaşımlı dilciklere çarpması sonucu sağlanır. İki kayışla her iki omuza asılır. Sağ el dokunaklarla ezgiyi çalarken, sol el hem körüğü hem de bas düğmelerini yöneterek, sağ ele tartım, eşliği yapar. Bas düğmelerinden sesler düzen (akor) halinde çıkar. Çeşitli büyüklüklerde yapılır, Sonoritesi (ses tonu)'ni değiştiren düğmeleri de vardır. Notası iki dizeğe yazılır. Üstteki dizeğe yazılan notalar, ikinci çizgi Sol açkısı ile alttaki dizeğe yazılan notalar, dördüncü çizgi Fa açkısı ile yazılır. Üstteki notaları sağ el, alttaki notaları sol el çalar. Kromatik ve diatonik aralıklarla bütün dizimlerde çalabilir. Ses dizisi genişliği, tiplerine göre değişir. Beş sekizli dokunaklı ve 132 başlı Akordeonlar dahi yapılmıştır. Ülkemizde en çok Artvin, Kars ve Trakya Bölgelerinde çalınır. Genelde yurdumuzun değişik bölgelerinde yaşayan Çerkez, Çeçen, Azeri ve Balkan Göçmeni vatandaşlarımız tarafından kullanılır

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Müzik aletleri ile yapılan müziğe çalgı müziği denir. Çalgı müziği, tek veya birden fazla çalgının bir araya gelmesiyle yapılır. Bütün müzik aletleri, çeşitlerine

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU Yrd. Doç. Dr. Ömer Can SATIR Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 FİNAL DERS NOTU Yrd. Doç. Dr. Ömer Can SATIR Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim

Detaylı

ÇALGILAR. Türkiye de Kullanılan Çalgılar

ÇALGILAR. Türkiye de Kullanılan Çalgılar ÇALGILAR Çalgı: Müzik yapmak için kullanılan aletlere verilen genel addır. Çalgıların türleri, tarihi, yapım biçimleri gibi konuları inceleyen bilim dalına da Organoloji denir. Biz burada anlaşılması kolay

Detaylı

Vurmalı çalgılar nelerdir? Vurmalı çalgıları tanıyalım Vurmalı çalgılar (per küsyon aletleri)

Vurmalı çalgılar nelerdir? Vurmalı çalgıları tanıyalım Vurmalı çalgılar (per küsyon aletleri) Vurmalı çalgılar nelerdir? Vurmalı çalgıları tanıyalım Perküsyon olarak da bilinen vurmalı çalgılar, müzikte ritim yapısı kurulmak için kullanılır. Genel olarak diğer enstrüman türlerine göre ezgiye dayalı

Detaylı

İzmir Özel Türk Koleji. İzmir Büyükçiğli Kampüsü 2.Geleneksel Türk Günü Etkinlikleri. www.ozelturkkoleji.com

İzmir Özel Türk Koleji. İzmir Büyükçiğli Kampüsü 2.Geleneksel Türk Günü Etkinlikleri. www.ozelturkkoleji.com BAHATTİN TATIŞ KAMPÜSÜ Mithatpaşa Cad. No: 687-689 35280 Köprü-İzmir Tel: 0(232) 244 05 00 Faks: 0(232) 231 32 75 info@ozelturkkoleji.com İzmir Özel Türk İlköğretim Okulu İzmir Özel Türk Fen Lisesi İzmir

Detaylı

Tanım ve Tarihçe Bendir ile ilgili ilk olarak yapmış olduğum kaynak taramasında tahmin ettiğim gibi internet üzerinden pek bir bilgiye sahip olamadım. Genelde bendir için yazılan bir kaç cümle harici yeterli

Detaylı

Gümüşhane Müzik Folkloru Üzerine Bir Değerlendirme a

Gümüşhane Müzik Folkloru Üzerine Bir Değerlendirme a Dis Sos Bil Der / Int Jour Soc Sci Sayı / No: 2, Aralık / December 2017 Makale / Article: 45-63 Gümüşhane Müzik Folkloru Üzerine Bir Değerlendirme a EMRAH KAYA b Öz: Makalede ele alacağım konu başlıkları,

Detaylı

KEMAN IN YAPIMI ASLINDA KEMAN BİR REZONANS KUTUSUDUR. BİR KOL, DÖRT TEL VE TELLERİ TUTAN PARÇALARDAN MEYDANA GELMİŞ, BASİT YAPILI BİR ÇALGIDIR. YAYLI

KEMAN IN YAPIMI ASLINDA KEMAN BİR REZONANS KUTUSUDUR. BİR KOL, DÖRT TEL VE TELLERİ TUTAN PARÇALARDAN MEYDANA GELMİŞ, BASİT YAPILI BİR ÇALGIDIR. YAYLI KEMAN 8\F KEMAN IN YAPIMI ASLINDA KEMAN BİR REZONANS KUTUSUDUR. BİR KOL, DÖRT TEL VE TELLERİ TUTAN PARÇALARDAN MEYDANA GELMİŞ, BASİT YAPILI BİR ÇALGIDIR. YAYLI SAZLARIN KRALI SAYILAN BU HARİKULADE SESLİ

Detaylı

DEVLET KONSERVATUVARI HAZIRLIK SINIFI

DEVLET KONSERVATUVARI HAZIRLIK SINIFI 2016 Yılı Girişli Öğrencilerin 5 Yıllık Müfredatı DEVLET KONSERVATUVARI HAZIRLIK SINIFI KODU DERS ADI DÖNEM T U K AÇIKLAMA KHZ101 KHZ103 KHZ105 KHZ107 TÜRK SANAT MÜZİĞİ NAZARİYAT VE SOLFEJİ TÜRK HALK MÜZİĞİ

Detaylı

DÜZENLEME Ders Notu - 1

DÜZENLEME Ders Notu - 1 DÜZENLEME Ders Notu - 1 Doç. Server ACİM Aralık 2011 - MALATYA İçindekiler 1 Giriş 2 2 Gerekli Temel Bilgiler 2 3 Yaylı Çalgılar Ailesi 2 3.1 Keman........................................ 2 3.1.1 Viyola.....................................

Detaylı

ASKI DAVUL. Burcu Yankın, Selda Öztürk (22.05.2007)

ASKI DAVUL. Burcu Yankın, Selda Öztürk (22.05.2007) ASKI DAVUL Burcu Yankın, Selda Öztürk (22.05.2007) Üzerinde yaşadığımız bu coğrafya farklı halkların bir arada ve kültürel bir paylaşım içinde yaşadığı, dolayısıyla çokdinli, çokdilli ve çokkültürlü bir

Detaylı

Osmanlı Dönemi Minyatürlerinde Enstrüman Figürleri Üzerine Bir İnceleme

Osmanlı Dönemi Minyatürlerinde Enstrüman Figürleri Üzerine Bir İnceleme Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2012 16 (1): 169-186 Osmanlı Dönemi Minyatürlerinde Enstrüman Figürleri Üzerine Bir İnceleme Serhat YENER (*) Özet: Osmanlı dönemi Türk Müzik Kültürü

Detaylı

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU Makamsal Ezgiler ve Okul Şarkılarıyla Desteklenmiş VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU 1-1- E. Erdem KAYA Sanat ve Dil Araştırmaları Enstitüsü www.sada.org.tr Tüm Hakları Yazara Aittir ISBN: 978-605-63945-0-8 2

Detaylı

ANADOLU KÜLTÜR MOZAİĞİ ve TÜRK HALK DANSLARI

ANADOLU KÜLTÜR MOZAİĞİ ve TÜRK HALK DANSLARI ANADOLU KÜLTÜR MOZAİĞİ ve TÜRK HALK DANSLARI Kültür Mozaiği ve Türk Halk Dansları Kültür mozaiği Sanat ve Sanat içerisinde halk danslarının yeri Halkbilimi ( Folklor ) Halk danslarımızın tarihçesi, Ülkemiz

Detaylı

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Prof. Server Acim Bas Gitar Öğrencileri İçin Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Çeşitli Örnekler ve Açıklamaları İçeren Ders Notları 03 yılında, Server AİM tarafından LaTeX ve GNU/LilyPond

Detaylı

Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. "Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde

Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. "Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde ortaya konulmasından oluşan oyun", nadiren müzik eşliği

Detaylı

BURDUR DA KABAK KEMANE YAPIMCILIĞI, ULUSAL PAZARDAKİ YERİ

BURDUR DA KABAK KEMANE YAPIMCILIĞI, ULUSAL PAZARDAKİ YERİ I.BURDUR SEMPOZYUMU 1253 BURDUR DA KABAK KEMANE YAPIMCILIĞI, ULUSAL PAZARDAKİ YERİ Z.Tülin DEĞİRMENCİ * Beste ESEN ** Çetin KORUK *** Uğur ÖZEK **** Çalgılar, malzemesi ses olan müzik sanatının gerçekleştirilmesinde

Detaylı

Eşsiz kaya resimleriyle ünlü

Eşsiz kaya resimleriyle ünlü Kültür-Sanat Prof. Dr. Saadet ABDULLAYEVA Sanat Bilimci Azerbaycan Müzik Aletleri Dünyayı Büyülemektedir Barbat AZERBAYCAN HALKININ SERVETİ VE KÜLTÜRÜNÜN TEMSİLCİSİ OLAN AZERBAYCAN MÜZİK ALETLERI, HEM

Detaylı

BATI MÜZİK ÇALGILARI ÜFLEMELİ ÇALGILAR

BATI MÜZİK ÇALGILARI ÜFLEMELİ ÇALGILAR BATI MÜZİK ÇALGILARI ÜFLEMELİ ÇALGILAR FAGOT Fagot, ahşap nefesli çalgıdır. Fagot, çift kamışlı ve tek parçalı bir enstrüman olan Curtal'dan, 16. yüzyıl'da Avrupa'da türemiştir. Ses aralığı 3,5 oktav olan

Detaylı

Müziğin Alfabesi Notalardır. =

Müziğin Alfabesi Notalardır. = TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Müziğin Alfabesi Notalardır. = Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

ŞANLIURFA DA SIRA GECESİ GELENEĞİNİN HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

ŞANLIURFA DA SIRA GECESİ GELENEĞİNİN HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ŞANLIURFA DA SIRA GECESİ GELENEĞİNİN HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BURÇİN UÇANER 1 GİRİŞ: Binlerce yıllık geçmişe sahip Türk kültür tarihi incelendiğinde;

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MÜZİK VE BALE İLKÖĞRETİM KURUMLARI İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MÜZİK VE BALE İLKÖĞRETİM KURUMLARI İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 15 Ocak 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29237 YÖNETMELİK Millî Eğitim Bakanlığından: YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MÜZİK VE BALE İLKÖĞRETİM KURUMLARI İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSELERİ

Detaylı

YÖNETMELİK. e) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süreyi,

YÖNETMELİK. e) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süreyi, YÖNETMELİK Millî Eğitim Bakanlığından: YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MÜZİK VE BALE İLKÖĞRETİM KURUMLARI İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

PERFORMANS ÖDEVİ. Tulum Çalgısı. Kontrol : Hasan DURMAZ. Osman Yılmaz 12-B 389

PERFORMANS ÖDEVİ. Tulum Çalgısı. Kontrol : Hasan DURMAZ. Osman Yılmaz 12-B 389 PERFORMANS ÖDEVİ Tulum Çalgısı Osman Yılmaz 12-B 389 Kontrol : Hasan DURMAZ 2014 TULUM Tulum Enstrümanının Tarihi Gelişimi M.Ö. III Binden itibaren Altay Türk kültürü, aynı zamanda Altay Türk müzik kültürününde

Detaylı

K TELL CURA (KOZAAÇ CURASI) Çetin KORUK

K TELL CURA (KOZAAÇ CURASI) Çetin KORUK K TELL CURA (KOZAAÇ CURASI) Çetin KORUK ÖZET Teke bölgesinde kitelli ismi ile anılan kitelli Kozaaç Curası yapısal ve çalımsal özellikleri bakımından Üçtelli Curadan farklılıklar göstermektedir. Bu çalımada

Detaylı

2016/2017 ÖYS Kılavuzu 1

2016/2017 ÖYS Kılavuzu 1 2016/2017 ÖYS Kılavuzu 1 Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2016/2017 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Başvuru Koşulları/Temel

Detaylı

DEVLET KONSERVATUVARI Eğitim Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu

DEVLET KONSERVATUVARI Eğitim Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu DEVLET KONSERVATUVARI 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu MALATYA - 2017 GENEL ŞARTLAR Online Kayıt İçin Web Sayfası İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 2017-2018 Özel Yetenek

Detaylı

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI ÜNİVERSİTELERİMİZİN EĞİTİM FAKÜLTELERİNE BAĞLI MÜZİK EĞİTİMİ ANA BİLİM DALLARINDA

Detaylı

GİRİŞ. Müzik Aletleri Yapımı Alanı Çerçeve Öğretim Programı nda;

GİRİŞ. Müzik Aletleri Yapımı Alanı Çerçeve Öğretim Programı nda; T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜZİK ALETLERİ YAPIMI ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara, 2011 ÖN SÖZ Türkiye de geçmişte müzik aletleri yapımı alanında yeterli eğitim yapılmaması nedeniyle bu alanda öğretim

Detaylı

Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu

Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu DEVLET KONSERVATUVARI 2016 2017 Eğitim Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu MALATYA 2017 GENEL ŞARTLAR Online Kayıt İçin Web Sayfası İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 2016 2017 Özel Yetenek

Detaylı

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR Dünyanın en eski flütü 40 bin yıl önceye uzanıyor. Hititler in flüt, gitar, lir, arp, tef, çalpara, davul ve gayda kullandığını gösteren taş kabartmalar var.

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜZİK ÖZEL YETENEK SINAV İLANI/TEMEL İLKE VE KURALLARI SINAV

Detaylı

KATALOG 2013-2014. www.musicnotes.com.tr. Eğitim enstrümanları. Ritim enstrümanları. Çocuklar için müzik eğitimi. Enstrüman metotları.

KATALOG 2013-2014. www.musicnotes.com.tr. Eğitim enstrümanları. Ritim enstrümanları. Çocuklar için müzik eğitimi. Enstrüman metotları. KATALOG 2013-2014 M ade in Germany Eğitim enstrümanları Ritim enstrümanları Çocuklar için müzik eğitimi Enstrüman metotları Klasik metotlar www.musicnotes.com.tr 1 Goldon - Geleneksel eğitim enstrümanları

Detaylı

TÜRKÜ DERLEMELERİNDE YAPILAN YANLIŞLAR ve DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Arş. Gör. A. Serdar YENER 1

TÜRKÜ DERLEMELERİNDE YAPILAN YANLIŞLAR ve DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Arş. Gör. A. Serdar YENER 1 TÜRKÜ DERLEMELERİNDE YAPILAN YANLIŞLAR ve DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Arş. Gör. A. Serdar YENER 1 Türk milleti, tarihsel süreç içerisinde kültürel aktarımını büyük ölçüde sözlü kültür vasıtasıyla sağlamıştır.

Detaylı

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir.

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir. SES BU ÜNİTEDE BİLMENİZ GEREKENLER 1. Bir ses dalgasının belli bir frekans ve genliği olduğunu 2. Sesin titreşimler sonucu oluştuğunu 3. Ses yüksekliğinin sesin ince veya kalın olması anlamına geldiğini

Detaylı

TÜRK HALK ÇALGI YAPIMCILIĞINDA YENİLİKÇİ DENEMELER; CÜMBA, YAYLI BAĞLAMA, BAS KABAK KEMANE, KABAK TEKNELİ CURA

TÜRK HALK ÇALGI YAPIMCILIĞINDA YENİLİKÇİ DENEMELER; CÜMBA, YAYLI BAĞLAMA, BAS KABAK KEMANE, KABAK TEKNELİ CURA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ KÜLTÜR VE SANAT DERGİSİ İnönü University Journal of Culture and Art Cilt/Vol. 2 Sayı/No. 1 (2016): 93-106 TÜRK HALK ÇALGI YAPIMCILIĞINDA YENİLİKÇİ DENEMELER; CÜMBA, YAYLI BAĞLAMA, BAS

Detaylı

ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU

ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU RESİM İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI MÜZİK

Detaylı

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Hafta Sonu Cumartesi Etkinlikleri Eğitim Öğretim Yılı

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Hafta Sonu Cumartesi Etkinlikleri Eğitim Öğretim Yılı Darüşşafaka Eğitim Kurumları Hafta Sonu Cumartesi Etkinlikleri 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı KEMAN Orkestraların olmazsa olmazı keman çalgısı, insan ses grubunun sopranosu (ince kadın sesi) olarak düşünülebilir.

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÛSIKÎSİ DEVLET KONSERVATUVARI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÛSIKÎSİ DEVLET KONSERVATUVARI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÛSIKÎSİ DEVLET KONSERVATUVARI 2016-2017 Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu ERZURUM 1 VİZYON Atatürk Üniversitesi Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuvarı nın vizyonu; vereceği

Detaylı

Gösterip yaptırma, yaparak-yaşayarak.

Gösterip yaptırma, yaparak-yaşayarak. t Etkinlik No 9 Dersin Adı Müzik Sınıf 4.Sınıf Tarih /.../2013 Etkinlik Adı Beste Yapıyorum Önerilen Süre 40' Öğrenci Kazanımları Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Teknikleri Kullanılan Eğitim Teknolojileri-Araç,

Detaylı

Ozan Yarman İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji ve Müzik Teorisi Bölümü Doktora Programı

Ozan Yarman İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji ve Müzik Teorisi Bölümü Doktora Programı Türk Makam Müziği nde, Kadim bir Çalgı Sayılan Ney Esas Alınarak, Kantemir, Ebced ve Hamparsum Notalarının, Batı Dizek Yazımında Doğru İfade Edilmesi Üzerine Ozan Yarman İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 1. Sınıflar Ankara 016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

MÜZİK ÖZEL YETENEK SINAV İLANI

MÜZİK ÖZEL YETENEK SINAV İLANI T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜZİK ÖZEL YETENEK SINAV İLANI TEMEL İLKE VE KURALLARI 1 DUYURU

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN AHŞAP Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden

Detaylı

Türk Halk Müziğindeki Doğal Çok Sesliliğin Müzik Eğitimindeki Yansımaları

Türk Halk Müziğindeki Doğal Çok Sesliliğin Müzik Eğitimindeki Yansımaları DERLEME/REVIEW DOI: 10.5961/jhes.2018.244 Türk Halk Müziğindeki Doğal Çok Sesliliğin Müzik Eğitimindeki Yansımaları Reflections of Natural Polyphony in Turkish Folk Music to Musical Education Gökalp PARASIZ,

Detaylı

GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZ İÇİNDE DOĞU KARADENİZ YÖRESEL MÜZİĞİNİN YERİ VE MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER

GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZ İÇİNDE DOĞU KARADENİZ YÖRESEL MÜZİĞİNİN YERİ VE MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZ İÇİNDE DOĞU KARADENİZ YÖRESEL MÜZİĞİNİN YERİ VE MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER Emrah KAYA * Doğu Karadeniz yöre müziğini anlatmaya geçmeden önce, konumuzun

Detaylı

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. YAYLA

Detaylı

KONYA İLİ REBAB VE KLASİK KEMENÇE USTALARININ (LUTHİERLERİ) İNCELENMESİ

KONYA İLİ REBAB VE KLASİK KEMENÇE USTALARININ (LUTHİERLERİ) İNCELENMESİ DOI: 10.7816/kalemisi-04-08-06 kalemisi, 2016, Cilt 4, Sayı 8, Volume 4, Issue 8 KONYA İLİ REBAB VE KLASİK KEMENÇE USTALARININ (LUTHİERLERİ) İNCELENMESİ Nuran ACAR 1 ÖZ Türk el sanatları kapsamında Çalgı

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Geleneksel müziklerimiz, kültürümüzün bir parçasıdır. Bu parçayı yok saymak, müziğimizin aslında bu olmadığı, sonradan değiştirildiği şeklinde beyanlar vermek veya bu beyanlara

Detaylı

2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu

2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu DEVLET KONSERVATUVARI 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı L A TEX ile belgeyi hazırlayan: Prof. Server ACİM MALATYA - 2014 İçindekiler 1 GENEL ŞARTLAR 2 1.1 Online Kayıt İçin Web Sayfası....................................

Detaylı

GÜZEL SANATLAR LİSESİ

GÜZEL SANATLAR LİSESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KLASİK KEMENÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 KLASİK KEMENÇE

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks KEMANDA MARTELE YAY TEKNİĞİNİN ÖĞRETİLMESİNDE TÜRK HALK EZGİLERİNİN KULLANILMASI

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks KEMANDA MARTELE YAY TEKNİĞİNİN ÖĞRETİLMESİNDE TÜRK HALK EZGİLERİNİN KULLANILMASI ZfWT Vol. 6, No. 3 (2014) Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks KEMANDA MARTELE YAY TEKNİĞİNİN ÖĞRETİLMESİNDE TÜRK HALK EZGİLERİNİN KULLANILMASI UTILIZATION OF TURKISH FOLK TUNES

Detaylı

TÜRK HALK OYUNLARI TÜRLERİNE GÖRE ASMA DAVULUN YAPISAL OLARAK VE ÇALIM TEKNİKLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

TÜRK HALK OYUNLARI TÜRLERİNE GÖRE ASMA DAVULUN YAPISAL OLARAK VE ÇALIM TEKNİKLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ TÜRK HALK OYUNLARI TÜRLERİNE GÖRE ASMA DAVULUN YAPISAL OLARAK VE ÇALIM TEKNİKLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Mustafa Şahin Özet Türk Halk Oyunları ve Türk Halk Müziği içinde önemli bir yere sahip olan ve bütün

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

ANADOLU LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER

ANADOLU LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER SEÇMELİ ORTAK ANADOLU LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ 9. 10. 11. 12. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 5 5 5 5 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 2 2 2 2 TARİH 2 2 2 - T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK - - - 2 COĞRAFYA

Detaylı

RAMFEST 2013 ETKİNLİKLER

RAMFEST 2013 ETKİNLİKLER RAMFEST 2013 ETKİNLİKLER ETKİNLİK ADI: Porselen Bardak Boyama ETKİNLİĞİ YAPTIRACAK ÖĞRETMEN/KİŞİ: Vildan Hançer AÇIKLAMA: Porselen bardak üzerine pişirim gerektirmeyen boya ile dekoratif çalışma MALZEME:

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ 1 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ İlkokul 1 1 ses, 2 ses, 2/4 lük iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi) (ikinci

Detaylı

RAMFEST 2011 ETKİNLİK LİSTESİ

RAMFEST 2011 ETKİNLİK LİSTESİ RAMFEST 2011 ETKİNLİK LİSTESİ TİŞÖRT BOYAMA Osman Kocakaya Tasarlama ve uygulama Tshirtler ve kumaş boyaları SERAMİK Ayşe Saban Çömlekçi tornası ile çalışmalar Kırmızı çömlekçi kili BASKI ÇALIŞMASI Gökhan

Detaylı

DİYARBAKIR HALK OYUNLARINDAN KEŞEO, DELİLO, HALAY, İKİ AYAK, ESMER OYUNLARININ MÜZİK ANALİZİ, DÜZENLENMESİ VE ÇOK SAZLI İCRASININ İNCELENMESİ *

DİYARBAKIR HALK OYUNLARINDAN KEŞEO, DELİLO, HALAY, İKİ AYAK, ESMER OYUNLARININ MÜZİK ANALİZİ, DÜZENLENMESİ VE ÇOK SAZLI İCRASININ İNCELENMESİ * DİYARBAKIR HALK OYUNLARINDAN KEŞEO, DELİLO, HALAY, İKİ AYAK, ESMER OYUNLARININ MÜZİK ANALİZİ, DÜZENLENMESİ VE ÇOK SAZLI İCRASININ İNCELENMESİ * MUSIC ANALYSIS, ARRANGEMENT AND REVIEW OF MULTI INSTRU- MENT

Detaylı

MUS2. Türk Makam Müziği ve Mikrotonal Müzik İçin Nota Yazım Uygulaması

MUS2. Türk Makam Müziği ve Mikrotonal Müzik İçin Nota Yazım Uygulaması MUS2 Türk Makam Müziği ve Mikrotonal Müzik İçin Nota Yazım Uygulaması MUS2 yeni ve eşsiz özellikleri sayesinde mikrotonal müzik bestecisi ve icracılarına mikrotonal seslerin yazımı ve seslendirmesi için

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

BUZUKİNİN TARİHÇESİ Bojidar Çipof

BUZUKİNİN TARİHÇESİ Bojidar Çipof BUZUKİNİN TARİHÇESİ Bojidar Çipof BOJİDAR ÇİPOF 1972 BÜYÜKDERE MARKOPAŞA GAZİNOSU Web ortamında birçok sitede buzuki nin tarihçesi ile ilgili yazılar var. Tabi her zaman olduğu gibi bunlar; kopyala yapıştır

Detaylı

ELMAS UÇLU ATLAMALI BG DİŞLİ AHŞAP DAİRE TESTERELERİ ELMAS UÇLU VE SOĞUTMA BOŞLUKLU ÇOKLU DİLME AHŞAP KESİM

ELMAS UÇLU ATLAMALI BG DİŞLİ AHŞAP DAİRE TESTERELERİ ELMAS UÇLU VE SOĞUTMA BOŞLUKLU ÇOKLU DİLME AHŞAP KESİM ELMAS UÇLU ATLAMALI BG DİŞLİ AHŞAP DAİRE TESTERELERİ 200 3.0 30 20 250 3.2 30 24 300 3.2 30 28 350 3.6 30 32 400 3.8 30 36 400 3.8 30 42 450 4.0 30 42 500 4.0 30 48 550 4.0 30 48 600 4.0 30 56 ELMAS UÇLU

Detaylı

TÜRKİYE NİN MADENLERİ

TÜRKİYE NİN MADENLERİ TÜRKİYE NİN MADENLERİ Gökmen ÖZER/ Coğrafya Öğretmeni Kars Selim Şehit Teğmen Gökhan Yaşartürk Lisesi Madencilik ile ilgili bazı terimler Maden Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinden çıkarılan ve ekonomik

Detaylı

KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI

KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI Cavanşir GULIYEV KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI ARMONILEŞTIRME ÖZELLIKLERI Prof.Dr. Cavanşir GULIYEV - KKTC Yakın Doğu Üniversitesinin Sahne Sanatları Fakültesinin öğretim üyesi. Türkünün armonileştirmesi

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF III. YARIYIL MZ201A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma III (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

Status : Original Study ISSN: (NWSAFA) Received: July 2016 ID: D0181 Accepted: October 2016

Status : Original Study ISSN: (NWSAFA) Received: July 2016 ID: D0181 Accepted: October 2016 Fine Arts Status : Original Study ISSN: 1308 7290 (NWSAFA) Received: July 2016 ID: 2016.11.4.D0181 Accepted: October 2016 Mustafa Demir Zeki Nacakçı Mehmet Akif Ersoy University, mustafa_d3mir@hotmail.com,

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 1. SINIF II. YARIYIL MZ102A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma II (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Kasım Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Kasım 2017 Kasım 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.826.505.690

Detaylı

ARGUVAN ÖRNEKLEMİNDE DEDE SAZI NIN ORGANOLOJİSİ VE İCRA ÖZELLİKLERİ

ARGUVAN ÖRNEKLEMİNDE DEDE SAZI NIN ORGANOLOJİSİ VE İCRA ÖZELLİKLERİ ARGUVAN ÖRNEKLEMİNDE DEDE SAZI NIN ORGANOLOJİSİ VE İCRA ÖZELLİKLERİ Sinan HAŞHAŞ*, Ünal İMİK **, Can AYDOĞDU*** Özet: Malatya/Arguvan ilçesi, türküleri ve uzun havalarıyla kendine has geliştirdiği çeşitli

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10-14 EKİM 3-7 EKİM 26-30 EYLÜL 19-23 EYLÜL - 3. SINIF DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1 1 Hayvanları Koruma Günü İSTİKLAL MARŞI MIZ A.5. İstiklal Marşını anlamına uygun dinler İstiklâl Marşı CD si

Detaylı

TAŞELİ YÖRESİ TAHTACILARI VE MENGİ BAĞLAMASI (FİNFİNİ)

TAŞELİ YÖRESİ TAHTACILARI VE MENGİ BAĞLAMASI (FİNFİNİ) TAŞELİ YÖRESİ TAHTACILARI VE MENGİ BAĞLAMASI (FİNFİNİ) TAŞELİ EINVIRONS TAHTACI GROUP AND MENGİ BAGLAMA (FINFINI) ТУРКМЕНЫ ТАХТАДЖЫ" ПОСЕЛЕНИЯ "ТАШЭЛИ" И САЗ "МЕНГИ ("ФИНФИНИ") Ali DAĞISTAN * Özet Mersin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ BAĞLAMA DERSİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ BAĞLAMA DERSİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ BAĞLAMA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 1. Sınıflar Ankara 016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 BAĞLAMA DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

Bilgi çağında ve geleceğin Türkiye'sinde etkin bir rol almak isteyen herkesi ailemize katılmaya davet ediyorum.

Bilgi çağında ve geleceğin Türkiye'sinde etkin bir rol almak isteyen herkesi ailemize katılmaya davet ediyorum. Sevgili Öğrenciler, Baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı dünyamızda yükselen değerlerin başında eğitim, bilim ve sanat gelmektedir. Sakarya Üniversitesi, kurulduğu günden bugüne şehir, bölge ve Türk gençliğini

Detaylı

GİTAR EĞİTİMİ (POPÜLER GİTAR) KURS PROGRAMI

GİTAR EĞİTİMİ (POPÜLER GİTAR) KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI GİTAR EĞİTİMİ (POPÜLER GİTAR) KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Ali Haykad KULABOĞA YÜKSEK LİSANS TEZİ. Müzik Anabilim Dalı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Afyonkarahisar

Ali Haykad KULABOĞA YÜKSEK LİSANS TEZİ. Müzik Anabilim Dalı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Afyonkarahisar EGE BÖLGESİ TÜRKÜLERİNİN AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI TÜRK HALK MÜZİĞİ BÖLÜMÜNDE VERİLMEKTE OLAN KABAK KEMANE EĞİTİMİNE UYGULANABİLİRLİĞİ VE BU ÇALIŞMANIN UZMANLAR TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ANKARA HALK MÜZİĞİ SEMPOZYUMU BASIN BİLDİRİSİ

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ANKARA HALK MÜZİĞİ SEMPOZYUMU BASIN BİLDİRİSİ GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ANKARA HALK MÜZİĞİ SEMPOZYUMU BASIN BİLDİRİSİ Ankara nın en köklü sivil temsilcisi Ankara Kulübü tarafından düzenlenen ve geleneksel Ankara halk müziğinin temel özellikleri ile son dönemlerde

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ KAYIT KABULVE NAKİL- GEÇİŞ YÖNERGESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ KAYIT KABULVE NAKİL- GEÇİŞ YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ KAYIT KABULVE NAKİL- GEÇİŞ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde-l) Bu yönerge, Yükseköğretim Kurumları

Detaylı

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜZİK EĞİTİMİ PROGRAMI ANABİLİM DALI TÜRKİYE DE YÖRESEL MÜZİKLERDE KLARNET KULLANIMININ İNCELENMESİ

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜZİK EĞİTİMİ PROGRAMI ANABİLİM DALI TÜRKİYE DE YÖRESEL MÜZİKLERDE KLARNET KULLANIMININ İNCELENMESİ T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜZİK EĞİTİMİ PROGRAMI ANABİLİM DALI TÜRKİYE DE YÖRESEL MÜZİKLERDE KLARNET KULLANIMININ İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Hazırlayan NİLÜFER ŞEN ANKARA 2008

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2015 ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2015 ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2015 ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ Amaç MADDE - 1 (1) Bu yönergenin amacı, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Detaylı

HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNCE AÇILABİLECEK SOSYAL VE KÜLTÜREL KURSLAR

HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNCE AÇILABİLECEK SOSYAL VE KÜLTÜREL KURSLAR HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNCE AÇILABİLECEK SOSYAL VE KÜLTÜREL KURSLAR Kod No n Adı SA001 Açık İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Destekleyici Kurslar SA002 Açık Lise Öğrencilerine Yönelik Destekleyici Kurslar

Detaylı

hazırladığımız öğrencilerimiz haklı gururumuzdur.

hazırladığımız öğrencilerimiz haklı gururumuzdur. Sevgili Öğrenciler, Baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı dünyamızda yükselen değerlerin başında eğitim, bilim ve sanat gelmektedir. Sakarya Üniversitesi, kurulduğu günden bugüne şehir, bölge ve Türk gençliğini

Detaylı

TÜRK HALK MÜZİĞİ TERMİNOLOJİSİ

TÜRK HALK MÜZİĞİ TERMİNOLOJİSİ T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL BİLİMLER ANABİLİM DALI TÜRK HALK MÜZİĞİ TERMİNOLOJİSİ YÜKSEK LİSANS TEZİ HAZIRLAYAN Hüseyin KOÇAK DANIŞMAN Dr. Atınç EMNALAR İZMİR / 2003 ÖNSÖZ Konservatuvar

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Satı DOĞANYİĞİT Cenk ŞAHİN** M. Erhan YİĞİTER*** Sinan TÜFEKCİ****

Satı DOĞANYİĞİT Cenk ŞAHİN** M. Erhan YİĞİTER*** Sinan TÜFEKCİ**** / www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2937 BAĞLAMA YAPIMCILARININ BAĞLAMA ÜRETİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ THE VIEWS OF THE "BAĞLAMA (TURKISH FOLK MUSIC INSTRUMENT)"

Detaylı

İRAN TÜRKLERİNDE MÜZİĞİN ULUSAL İŞLEVİ *

İRAN TÜRKLERİNDE MÜZİĞİN ULUSAL İŞLEVİ * 401 İRAN TÜRKLERİNDE MÜZİĞİN ULUSAL İŞLEVİ * KAFKASYALI, Yavuz Selim TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET İran coğrafyasında, Azerî, Türkmen, Kaşkay, Şahseven, Karapapak gibi Türk boylarına mensup otuz milyondan fazla

Detaylı

TEKE BÖLGESİNDE KABAK KEMANE VE YÖRÜK KEMENESİ

TEKE BÖLGESİNDE KABAK KEMANE VE YÖRÜK KEMENESİ TEKE BÖLGESİNDE KABAK KEMANE VE YÖRÜK KEMENESİ Kadir Verim* 1 Abstract KABAK KEMANE AND YÖRÜK KEMENESİ IN THE TEKE REGION During the ages a variety of civilisations have inhabited in Anatolia and therefore

Detaylı

3. ÜNİTE KULLANILAN EL ALETLERİ VE TAKIMLARI

3. ÜNİTE KULLANILAN EL ALETLERİ VE TAKIMLARI 3. ÜNİTE KULLANILAN EL ALETLERİ VE TAKIMLARI 1. EL ALETLERİ VE TAKIMLAR KONULAR 3.1 EL ALETLERİ VE TAKIMLAR 3.1.1 Yankeski İletkenleri kesmek amacıyla kullanılan bu aletin de elektrikçiler ve elektronikçilerin

Detaylı

3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı

3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı 3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı İçerik Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı Rönesans Döneminde Başlıca Müzik Türleri

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Eylül Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Eylül 2017 Eylül 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.376.443.474

Detaylı

ÇALGILARDA İŞLEVSEL GELİŞİM

ÇALGILARDA İŞLEVSEL GELİŞİM 865 ÇALGILARDA İŞLEVSEL GELİŞİM YEĞİN, Veyis TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Müzik alanında yaşanan değişim ve talepler çalgılarımızı doğrudan etkiler. Müziğin nesnel süreci içerisinde çalgıların geçirdiği serüveni

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 30 EKİM 10 KASIM 09-27 EKİM 18 EYLÜL - EKİM İstiklâl Marşı Mü.1.A.2. İstiklâl Marşı nı saygıyla dinler. Mü.1.D.1. İstiklâl Marşı na saygı gösterir. İstiklâl Marşı CD si Mü.1.A.2. Kazanımı ile İlgili Açıklama:

Detaylı

Değerli Hemşehrilerim,

Değerli Hemşehrilerim, 2015-2016 Değerli Hemşehrilerim, Dünya değişiyor. Ülkeler değişiyor. Şehirler değişiyor. Bir şehrin değişiminde somut olarak gözlemlediğimiz etkenlerin yanı sıra ruhunda meydana gelen değişimler de o şehrin

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KEMANE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KEMANE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ KEMANE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 KEMANE DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

Eski Mısır Uygarlığında Müzik ve Müzik Enstrümanları

Eski Mısır Uygarlığında Müzik ve Müzik Enstrümanları Iğd Üniv Sos Bil Der / Igd Univ Jour Soc Sci Sayı / No. 12, Temmuz / July 2017: 155-170 Araştırma Makalesi / Research Article Eski Mısır Uygarlığında Müzik ve Müzik Enstrümanları GÖZDE TEKÇAM a Geliş Tarihi:

Detaylı