Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi"

Transkript

1 7A Yutma güçlüğü Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi MNH ile yutma şeklinizde değişiklikler yaşayabilirsiniz. Ayrıca tükürüğünüzü kontrol etmede sorunlar yaşayabilir, öksürme yeteneğiniz zayıflayabilir. Bu bilgi broşürü karşılaşabileceğiniz sorunları, olma nedenlerini ve yardımcı olmak için yapılabilecekler ile ilgili önerileri ele almaktadır. Bakıcıların, orta veya şiddetli tıkanma nöbetleri sırasında yardımcı olmaları gerekirse, kendilerine daha fazla güvenmelerine yardımcı olmak için kılavuz bilgiler de verilmektedir. Broşür aşağıda belirtilen kısımlardan oluşmaktadır: 1: Yutma güçlüğünde yardımcı olmak için neler yapılabilir? 2: Tükürük sorunlarını nasıl kontrol edebilirim? 3: Öksürme veya tıkanmayı nasıl kontrol edebilirim? 4: Nasıl daha fazla bilgi alabilirim? Bu simge diğer yayınlarımızı vurgulamak için kullanılır. Bu yayınlara nasıl ulaşabileceğinizi öğrenmek için bu broşürün sonundaki Ek bilgiler kısmına bakın. Bu simge MNH olan veya bu hastalıktan etkilenen başka kişilerin konuşmalarını vurgulamak için kullanılır. MND Derneği güvenilir sağlık ve sosyal hizmetler bilgi üreticisi olarak onaylanmıştır.

2 Bu bilgi broşürü İngiliz Diyetetik Derneği tarafından onaylanmıştır Bu metnin, kaynak bilgilerin tercüme edilmiş şekli olduğunu lütfen unutmayın. MND Derneği, saygın tercüme hizmetleri kullanmaktadır; ancak tercümede olabilecek hatalar konusunda sorumluluk kabul etmez. Tedavi ve bakım konusunda karar verirken, her zaman sağlık ve sosyal hizmetler ekibinize danışın. Randevularda size yardımcı olacak bir tercüman ayarlayabilirler. Başka bilgilerin tercümesi olabilir, ancak bu sınırlı bir hizmettir. Ayrıntılar için MND Bağlantı yardım hattımıza başvurun: Telefon: E-posta: 1: Yutma güçlüğünde yardımcı olmak için neler yapılabilir? Yutma güçlüğü yemenizi ve içmenizi engelleyebilir ve özellikle yemek veya içecekten dolayı tıkanıklık yaşama konusunda kaygılarınız varsa endişeye neden olabilir. Yeme ve yutma ile ilgili sorunlar yutma güçlüğü olarak adlandırılır. Yutma güçlüğünün erken teşhis edilmesi etkilerini kontrol etmenize ve olası komplikasyonlardan sakınmanıza yardımcı olabilir. MNH yutmayı etkilemeye başladığında ne olur? Normal yutmada beyniniz motor nöronlarınız üzerinden mesajlar göndererek ilgili kasları kontrol eder. MNH bu mesajların iletilmesini engelleyerek çene, dudaklar, dil, boğaz ve yüz kaslarının zayıflamasına yol açabilir. Bu durum, çiğneme ve yutma üzerindeki kontrolünüzü etkileyebilir ve yiyeceği yutmak için hazırlamak üzere ağız içinde hareket ettirmeyi, akciğerlerinize giden hava yolunu korumayı, dudaklarınızı kapatmayı (yutarken güçlüğe neden olur) zorlaştırır. Sizde progresif bulbar felç (bir MND türü) varsa yutma sorunları oldukça erken bir safhada başlayabilir. Bu sorunlar MNH'ın diğer türlerinde genellikle daha sonraki safhalarda görülür. Yorgun ve stresli hissetmek yutmayı daha da güçleştirebilir, bu nedenle gün içinde yutma şeklinizin değiştiğine, kademeli olarak zayıfladığına şahit olabilirsiniz. Yeni tüm belirtiler, genel üzüntüler ve endişe uyum sağlamak için zaman gerektirir ve kaygıya neden olabilir. Hiçbirimizin gerçekten düşünmek istemediği bir şey olduğundan, özellikle arkadaşlar ve meslektaşlarla konuşması zor bir konu.

3 Destek olmadan yutma sorunları ve endişe, birbirini daha kötü hale getirebilir ve kısır döngüye neden olabilir. Sağlık ve sosyal hizmet ekibinizin vereceği destekle, bu sorunların üstesinden gelmek ve tedavi etmek ve nihayetinde kısır döngüden çıkmanın yöntemleri olabilir (daha sonra gelen Kim yardımcı olabilir? başlığına bakın). Yakınlarınızla açık açık konuşmak da, özellikle bakıcınız eşiniz, aileden biri veya arkadaşınızsa, faydalı olabilir. Tüm güçlüklere nasıl yaklaşacağınız konusunda karar vermek, hissettiğiniz gerilimi azaltmaya yardımcı olabilir: MNH olan birinin bu bilgi broşürünü okumasının ve bakıcısıyla paylaşmasının ona güç katacağını düşünüyorum. Normal yutma nedir? Yutma üzerinde çok azımızın düşündüğü bir şeydir. Bir kısmı doğal olarak, bir kısmı ise istemli kontrolümüz altında gerçekleşen karmaşık bir süreçtir. Yiyeceği çiğneme şeklini ve ağzımızın arka kısmına gönderme işini kontrol ederiz. Ancak yiyecek boğazımızdan aşağı doğru geçmeye başladığında buradaki işlem doğal olarak gerçekleşir. Bu noktada hava yolu kapanır ve yiyecek, sıvılar ve tükürük yemek borusunun (ağızdan mideye kadar uzanan boru) kas kasılmaları ile mideye taşınır. burun boşluğu sert damak yumuşak damak yiyecek dil küçük dil nefes borusu (trakea) yemek borusu küçük dil yiyecek yiyecek küçük dil Genellikle çene, dudaklar ve dil yiyecek, sıvılar ve tükürüğü çiğnemek ve yutmaya hazırlamak için ağzınızda tutar. Yutmaya başladığınızda burun boşluğu ve nefes borusu

4 kapanarak yiyecek ve sıvıların, burun veya akciğerler yerine yemek borusuna gitmesini sağlar (yukarıdaki şekle bakın). Otomatik sıkma işlemi yiyecek ve sıvıları yemek borusundan mideye indirir. Bu kaslardan herhangi birindeki zayıflık etkin bir şekilde yutmayı ve ağzınızdaki tükürüğü kontrol etmeyi zorlaştırabilir. Bu konuşmanıza da etki edebilir. Konuşma ve iletişim üzerindeki olası etkileri hakkında daha fazla bilgi için bkz.: Motor nöron hastalığı ile yaşama Yutma güçlüğünün belirtileri nelerdir? Belirtilerin bazıları ortadayken bazıları daha az belirgindir. Aslında fark etmeden adapte olmuş olabilirsiniz veya bazen aileniz, arkadaşlarınız ve başkaları değişiklikleri siz fark etmeden fark edebilirler. Genel belirtiler arasında şunlar sayılabilir: yiyip içerken öksürme yiyecek, sıvılar veya tükürüğü boşaltmak için daha sık yutma ağzı veya boğazı boşaltamama hissi yiyecek, sıvılar veya tükürükten dolayı öğürme veya tıkanma konuşurken ıslak veya gurlama sesi çiğnemek veya yutmak için ek süre veya enerjiye ihtiyaç duyma hap yutmada sorunlar yiyecek veya sıvının ağızdan akması salya akması aspirasyon (yiyecek ve sıvıların hava yolu ya da akciğerlere girmesi) Şunlara neden olabilir: daha az gıda alma ve dolayısıyla kilo kaybı vücudun su kaybetmesi, kabızlığa neden olabilir koyu yapışkan tükürük (vücudun su kaybetmesinden de kaynaklanır), yutmayı ve ağzınızı boşaltmayı zorlaştırır ve tıkanma hissine neden olabilir rahatsız edici kuru yutkunma (sık sık yutkunmaktan) aspirasyon pnömanisi ve göğüs enfeksiyonları (akciğerlere kaçan yiyecek veya içecekten dolayı) yeme içmeden daha az zevk alma yemekli sosyal ortamlardan uzak durma veya utanma Belirtilerden erken haberdar olmak belirtileri kontrol etmenize ve göğüs enfeksiyonları gibi oluşabilecek daha ciddi sorunları önlemede yardımcı olabilir.

5 Neden göğüs enfeksiyonu riski var? Vücudun hava yollarına bir şeyin girmesini engellemek için gösterdiği doğal tepki öksürmektir. Yutma sürecini kontrol eden kaslar zayıflamışsa ve öksürme etkili değilse akciğerlere yiyecek veya sıvı kaçabilir; buna aspirasyon denir. Hiç tepki göstermeden (yani öksürmeden veya öğürmeden) olursa buna sessiz aspirasyon denir. Akciğerler istenmeyen yiyecek veya sıvıyı çok kolay bir şekilde boşaltamadığından aspirasyon veya sessiz aspirasyon genellikle göğüs enfeksiyonlarına veya aspirasyon pnömanisine yol açar. Yutma ile ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız ya da tekrarlayan göğüs enfeksiyonları geçirirseniz aile hekiminize ve dil ve konuşma terapistinize başvurmanızın çok önemli olmasının nedenlerinden birisi budur (daha sonra gelen Düzgün öksürmek neden zorlaşıyor? başlığına bakın). Aile hekiminiz, göğüs enfeksiyonları geçiriyorsanız iğneler de dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri hakkında size bilgi verebilir. Yani grip aşısı mı olmak gerekiyor? Riskli grupta değerlendirileceğiniz için MNH'ın tüm durumlarında grip aşısı olmanızı öneririz. Grip, bronşit ve zatürree de dahil olmak üzere daha ciddi hastalıklara neden olabileceğinden aşı olmaya değer. Grip aşısı sizi 12 ay süreyle korur ve genellikle her yıl Ekim başından itibaren vurulabilirsiniz. Randevu almak için yerel sağlık ocağınıza başvurun. MNH olan birine bakıyorsanız, hasta olmanız durumunda hastayı da bulaştırma ihtimali olduğundan siz de iğne olacaklar arasında değerlendirilebilirsiniz. Yutma güçlüğü yaşıyorsam bana kim yardım edebilir? Çoğu durumda aile hekiminiz sizi, yutma güçlüğünü ve hissediyor olabileceğiniz endişeyi kontrol etmeye pratik yönlendirmelerle yardımcı olmak için sizinle, ailenizle ve bakıcılarınızla çalışabilecek bir dil ve konuşma terapistine sevk edecektir. Sizi ilgili başka uzmanlara da sevk edebilirler. Lütfen unutmayın: Sağlık ve sosyal hizmet uzmanlarının tamamı MNH konusunda belirli bir tecrübeye sahip olmayabilir; belirtilerinizin karmaşıklığına bağlı olarak bu durum önem arz edebilir. Nöroloji kliniği veya MNH Bakım Merkezi ile bağlantılı çalışıyorlarsa ya da nörolojik şartlar konusunda uzman iseler MNH tecrübeleri olma ihtimali yüksektir. Yutma, tükürük, öksürme veya tıkanma konusunda endişeleriniz varsa aşağıdaki sağlık ve sosyal hizmet uzmanları muhtemelen ilgilenirler: Aile hekimleri: Büyük olasılıkla ilk başvuru noktanız olacaktır. Tıbbi tavsiyelerde bulunurlar, ilaç ve tedavi reçete ederler ve özel destek veya tedavi için sizi başka sağlık ve sosyal hizmet uzmanlarına sevk ederler.

6 Dil ve konuşma terapistleri: Yeme ve içme teknikleri ile konuşma ve iletişim de dahil olmak üzere ağız ve boğaz fonksiyonları konusunda uzmandırlar. Mümkün olduğu kadar güvenli yutmanıza yardımcı olacak teknikler öğretebilirler. Diyetisyenler: Beslenmenize yardımcı olacak en iyi gıdalar ve yutma sorunlarınız varsa uygun yiyecek ve içecek kıvamları ile ilgili önerilerde bulunurlar. Dil ve konuşma terapistinizle yakın çalışma eğilimindedirler. Özel hemşireler: Belirtilerin izlenmesi ve tedavi edilmesinde yardımcı olurlar, örneğin nefes alıp verme ve öksürme konusunda destek için özel solunum hemşireleri. Eczacılar: Bireysel ihtiyaçlarınıza uygun en iyi ilaçlar hakkında rehberlik ederler, örneğin çok sayıda ilaç, yutması daha kolay olan sıvı formda hazırlanabilir. Ergoterapistler: Yeme ve içme konusunda mümkün olduğu kadar uzun süre bağımsız kalmanıza yardımcı olacak pozisyon ve ekipman tavsiyelerinde bulunurlar. Yutma güçlüklerini ve kollarınız ile ellerinizde başlayabilecek zayıflıkları kontrol etmenize yardımcı olabilir. Fizyoterapistler: Göğüs ve solunum kaslarınızın gücünü korumanız, nefes alıp verme ve öksürme yeteneğinizi geliştirmeniz için kullanabileceğiniz teknikler hakkında tavsiyelerde bulunurlar. Bu ayrıca salgıyı boşaltmanıza da yardımcı olabilir. Yutma sorunlarını teşhis etmek için hangi testler kullanılır? Neler olduğu ve etkilerini anlamanız için bir dil ve konuşma terapisti yutma güçlüğünüz ile ilgili sizinle konuşacaktır. Dil ve konuşma terapisti ayrıca ağzınızı muayene edebilir ve küçük bir lokma yiyecek veya içecek alırken sizi gözlemleyebilir. Yutma, farklı aşamaları olan karmaşık bir süreç olduğundan, bu işlem hangi kaslarınızın etkilendiğini belirlemeye yardımcı olabilir. Gerekirse ilave testler istenebilir. Bunlar arasında aşağıdaki testler sayılabilir: Fiberoptik Endoskopik Yutma Değerlendirmesi (FEES): Yiyecek ve içeceklerin dilin arkasından geçerken izlenmesini sağlamak üzere ucunda ışık olan küçük esnek bir hortum burundan sokularak boğazın arkasına geçirilir. Video floroskopi: Bu test röntgen bölümünde yapılır, röntgende gözüken bir madde ile karıştırılmış yiyecekleri yiyip içerken röntgeniniz çekilir. Yutma sorunlarını tespit etmeye yardımcı olmak için akciğerlere kaçan bir şey olup olmadığını gösterir. Yutma yeteneğiniz değişebileceğinden ilerleme olup olmadığını izlemek ve sorunu kontrol etmek için kullanılan tekniklerin hala etkili olup olmadıklarını belirlemek için düzenli olarak dil ve konuşma terapistinize görünmeniz gerekir. Dil ve konuşma terapistiniz size tavsiyelerde bulunabilir veya uygun destek için başka uzmanlara sevk edebilir. İhtiyaçlarınızın değiştiğini düşünüyorsanız yeniden değerlendirilmeyi talep edin.

7 Yapabileceğim bir şey var mı? Yutma güçlüğü çok hassas bir konu olabilir. İlk başta sorununuz olduğunu kabullenmeniz zor olabilir, ancak erken belirtiler muhtemelen ilerler. "MNH olan kişilerin ve bakıcılarının korkuları ve hayal kırıklıkları hakkında birlikte konuşmalarını ve müzik dinleyerek, ağlayarak, kızarak ve bunları yapmanın normal olduğunu bilerek bir şekilde boşalmalarını tavsiye ediyorum. Bütün bunlar üzülme sürecinin bir parçası. Başka bir kayıp." Size veya yakınlarınıza tavsiyelerde bulunulması ilk başta huzursuz edebilir, ama karşılaşabileceğiniz tüm zorluklarla baş edebilmek için sağlık ve sosyal hizmet ekibinizin önerilerine uymanız hayati öneme sahiptir. Aşağıdaki pratik ipuçları yardımcı olabilir: Yutarken mümkün olduğu kadar dik oturun Yutmadan önce çenenizi göğsünüze doğru indirmeyi deneyin, bu işlem tükürük, yiyecek veya içeceğin hava yollarınıza kaçma riskini azaltır Ağzınızı boşaltmada zorluk yaşıyorsanız birkaç kez yutkunmayı deneyin Dil ve konuşma terapistinizden, normalden daha sık yutkunmanızı isteyen (görsel hatırlatıcı veya bip sesi çıkaran bir aygıt olabilir) "yutkunma hatırlatıcısı" hakkında bilgi isteyin Ergoterapistinizden yeme içme konusunda yardımcı olacak başka ekipmanlar hakkında bilgi isteyin (örneğin emme güçlüğü çekiyorsanız sıvının pipetten aşağı doğru kaymasını engelleyen geri dönüşsüz vanalı pipetler) Yemeğinizi daha az yorgun hissettiğiniz zamanlarda yiyin, bunun anlamı akşamdan daha ziyade gün içinde yemektir Size en uygun olanını bulmak için farklı kıvamda yiyecek ve içecekler deneyin, ya da gerekirse kıvam artırıcı için Büyük öğünler yerine daha sık küçük öğünler yiyin. Yutma oldukça güçleşirse yeme içme konusunda ne yapabilirim? Yutma sorununuz varsa yemek zamanlarını özellikle sinir bozucu bulabilirsiniz. Yemeğin çok daha uzun sürmesinin yanında gerçekten sevdiğiniz bazı yiyecek ve içecekleri yeme ve içmede artık kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz. Aile hekiminiz, danışman ve diyetisyeniniz yediğiniz yiyeceğin türü ve miktarı hakkında size bilgi verebilir. Diyetisyeniniz yiyecek ve içeceklerin kıvamı hakkında tavsiyelerde bulunabilir, böylece mümkün olduğu kadar uzun bir süre daha güvenli bir şekilde yutmaya devam edebilir ve vücudunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli kalorileri alabilirsiniz.

8 Uygun yiyecekler hakkında tavsiyede bulunmasının yanı sıra diyetisyeninizin tavsiye edebileceği ve reçete ile satılan çok sayıda yüksek kalorili içecek de mevcuttur. Bu içecekler besin alımınızı tamamlamaya yardımcı olabilirler. Bununla birlikte yutmada görev alan kaslar zayıfladığından yüksek aspirasyon riski altında olduğunuz hatırlatılabilir. Bu durumlarda diyetisyeniniz vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almanın alternatif yöntemleri hakkında bilgi verebilir. Alternatif beslenme yöntemlerini kullanmak sizin tercihiniz olacaktır, ancak en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi gıdaların gastronomi tüpü vasıtasıyla alınmasıdır. Bu, karın duvarınız üzerinden midenize sokulan, yaklaşık kurşun kalem kalınlığında, yumuşak plastik bir tüptür. Bu işlem hastanede yapılır ve durumunuza bağlı olarak hastaneye yatmanız gerekebilir. Tüple beslenme ile ilgili daha fazla bilgi için bkz.: Bilgi broşürü 7B - Tüple beslenme Tüple beslenme; yeme süresini ve yorgunluğu azaltmaya, akciğerlere yiyecek ve içecek kaçmasını engellemeye, ihtiyacınız olan düzeyde besin ve sıvı almanızı sağlamaya yardımcı olabilir. Tüple beslenme normal yeme ve içme ile birlikte kullanılabilir. Gerçekten sevdiğiniz yiyecek ve içecekleri daha küçük miktarlarda almaya devam ederken (hala mümkün ve güvenliyse) besleme tüpü ana besin ve sıvı ihtiyaçlarınızı destekler. Yutma güçlüğünüz artarsa aspirasyonu engellemek için tüm besin ve sıvı ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere sadece tüple beslenmeye dayanmayı isteyeceğiniz zamanlar gelebilir. Birleşik yaklaşımı kullanmak yemek zamanlarını tekrar zevkli hale getirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bakıcınızın, yemek zamanlarında tam olarak desteklendiğiniz konusunda kendini iyi hissetmesine yardımcı olabilir ve her ikiniz için de stresi azaltabilir. MNH bazı kişilerde konuşma ve iletişim yetilerini etkileyebilir, bu nedenle ileride ayrıntılı konuşmak daha güç olabileceğinden seçenekleri mümkün olduğu kadar erken araştırmaya değer. Alternatif beslenme yöntemlerine geçmek için en uygun zamanı düşünmek ve olabilecek tüm kaygılarınızı konuşmak da önemlidir. Gerçeklerin farkında olmak, alternatif beslenmenin sizin için doğru seçim olup olmadığına karar vermeyi kolaylaştırır. Tüple beslenme, yeme ve içme ile ilgili hiçbir sorun yaşamadan önce sizinle konuşulabilir, çünkü ihtiyaç olana kadar beklemektense konuyu önceden ele almak yardımcı olabilir. 2: Tükürük sorunlarını nasıl kontrol edebilirim? Neden yutma güçlüğü tükürük kontrolü ile ilgili sorunlara yol açar? Tükürük, bezi tarafından salgılanan ağızdaki bir sıvıdır. Esas olarak sudan oluşur ancak enzimler de içerir.

9 İki ana fonksiyonu vardır: Yutmanıza yardımcı olmak için yiyeceğe nem katmak Yiyeceğinizi parçalamaya ve sindirmeye başlamaya yardımcı olmak. MNH olan kişilerin yaklaşık % 25'i tükürükleri ile ilgili sorunları olduğunu bildirmektedir. Bu sizin için de geçerliyse şunları yaşayabilirsiniz: Boşaltılmadığından dolayı ağızda cıvık, sulu tükürük birikmesi (buna artan tükürük üretimi neden olmaz, etkin bir şekilde yutamamak neden olur) Boğazın arkasında tükürük birikmesi sonucu rahatsızlık Dudaklarınızı tamamen kapatamazsanız ağzınızdan dışarı salya akması Kaybettiğiniz sıvıların yerine başka sıvı alınmazsa vücudun su kaybetmesi (yutma güçlüğünden dolayı daha az içiyorsanız bu durum kötüleşebilir) Ağzınızdan ve boğazınızdan atılması zor koyu, yapışkan tükürük (vücudunuz su kaybederse oluşabilir). Ağızda tükürük birikmesi yorgunluğa ve sıkılmaya neden olabilir. Bazen biriken veya ağızdan akan tükürüğü temizlemenin tek yolu bir mendille veya küçük bir kaba silmektir. Bu, sosyal toplantılarda kendinize olan güveninizi etkileyerek, yalnızlığa neden olabilecek çekingen davranışlara yol açabilir. Ancak tükürüğü kontrol etmenizde size destek olacak birkaç yöntem bulunmaktadır, tavsiye için mutlaka sağlık ve sosyal hizmet ekibinize danışın. Sulu tükürükle nasıl baş edebilirim? Ortalama bir insan günde yaklaşık 1,5 litre tükürük üretir, bunun çoğunu farkına bile varmadan yutarız. Başlıca iki tür tükürük vardır. Koyu tükürük (mukus içeren) dil ve çenenin altında bulunan bezler tarafından üretilir; cıvık, sulu tükürük genellikle çiğnerken ağzın üst tarafındaki bezler tarafından üretilir. Burun ve akciğerler de balgam denilen koyu salgı üretir. Ağzınızda sulu tükürük birikmesi veya akması sorunu yaşıyorsanız bu sorun çeşitli reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. Sizin durumunuza uygun olan ilaç için aile hekiminize veya sağlık ve sosyal hizmet ekibine danışın. Size en uygun olanı bulmak için farklı ilaçları denemeniz gerekebilir. Bunlar arasında aşağıdaki ilaçlar sayılabilir: Hiyosin hidrobromür: Normalde araba tutmasını tedavi etmede kullanılır ancak yaşlı iseniz uyuklamaya da neden olabilmesine rağmen ağzı kurutabilir (tablet, deri yaması ve enjeksiyon şeklinde satılır) Hiyosin bütilbromür: Normalde bağırsak krampını tedavi etmede kullanılır ancak ağzı da kurutabilir ve uyuklamaya neden olmak ihtimali hiyosin hidrobromürden daha düşüktür (tablet şeklinde satılır ancak enjeksiyonla da uygulanabilir)

10 Atropin: Normalde glokom adlı göz hastalığını tedavi etmede kullanılır ancak ağzı da kurutabilir (tablet şeklinde satılır veya kısa süreliğine sulu tükürüğü azaltmak için tıbbi gözetim altında atropin göz damlaları dilin altına damlatılabilir) Amitiriptilin: Normalde anti-deprasan olarak kullanılır ancak ağzı da kurutabilir (tablet veya oral solüsyon şeklinde satılır) Glycopyrronium: Normalde aşırı terlemeyi tedavi etmede kullanılır ancak ağzı da kurutabilir (sıvı şekilde satılır ama enjeksiyonla da uygulanabilir) Botulinum toksini: Tükürük kontrolü için ciddi durumlarda kullanılabilecek bir sinir toksini. Sinirlerin tükürük bezlerine ilettiği salgılama yapma mesajlarını kesmek için sadece bir uzman tarafından uygulanabilir ve tükürük bezlerine enjekte edilir. Tek bir doz üç aya kadar etkisini gösterir. Görece güvenli olduğu düşünülmekle birlikte yutma problemleri ve çok kuru ağız gibi yan etkilere neden olabilir. Radyasyon: Tükürük bezlerini baskılayabilir ancak geri dönüşü olmadığından nadiren kullanılır. Sorun ciddi ise yardımcı olabilir. Koyu tükürük veya ağız kuruluğu ile nasıl baş edebilirim? Sulu tükürüğün tersine tükürüğünüzün koyu ve yapışkan olduğu bir durum da yaşayabilirsiniz. Vücudun su kaybetmesi, ağızdan soluma ve tükürüğün buharlaşması ağzınızda ve boğazın arka tarafında koyu tükürük, mukus ve balgam oluşmasına neden olarak sizi oldukça rahatsız edebilir. Göğüs enfeksiyonlarının balgam üretimini artırması muhtemeldir. Ayrıca ağzınız çok kuruyabilir. Pratik ipuçları ve reçeteli ilaçlar yardımcı olabilir: Vücudun su kaybetmesini önlemeye yardımcı olması için bol sıvı tüketin (dil ve konuşma terapistiniz içme teknikleri, kıvam artırıcılar veya yutma sorununuz varsa sıvı alımının, jöle yemek gibi farklı yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulunabilir) Buzlu çubuk dondurma veya buz küpleri ağız kuruluğunu gidermeye yardımcı olabilir Bazı insanlar tarafından salgıları koyulaştırdığı görüldüğünden dolayı süt ürünleri alımını durdurmaya veya azaltmaya değebilir Koyu tükürüğü parçalamaya yardımcı olan bir enzim içerdiklerinden ananas ve papaya gibi meyve sularını deneyin Buhar soluma, koyu tükürüğü yumuşatmaya ve nemlendirmeye yardımcı olabilir Koyu göğüs salgılarını yumuşatmaya yardımcı olması için nebülizatör aracılığıyla tuzlu su (steril su) verilebilir (nebülizatör akciğerlere buhar aracılığıyla bir ilaç uygulama yöntemidir ve sadece doktorunuza veya sağlık ve sosyal hizmet ekibinize danışılarak kullanılmalıdır) Carbocisteine: akciğerlerde üretilen mukusu, daha az koyu ve yapışkan yapmak ve öksürerek daha rahat çıkarmak için parçalayarak çalışır (sıvı ve kapsül şeklinde satılır) Beta blokerler: Normalde anjin ve yüksek tansiyon gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır ancak ağızdaki mukusu inceltmek için de kullanılabilir

11 Yapay tükürük jeli veya spreyi: ağız kuruluğunu gidermeye ve kokuya neden olan bakterileri engellemeye yardımcı olabilir (yemeklerden önce veya yatarken ağzınıza sürün). Özellikle balgam sorununuz varsa başka tedaviler mevcut olabilir. İlaç konusunda yol göstermeleri için sağlık hizmeti ekibinize danışın. 3: Öksürme veya tıkanmayı nasıl kontrol edebilirim? Neden düzgün öksüremiyorum ve yardımcı olması için ne yapılabilir? Solunum kas zayıflığı yaşıyorsanız önceden olduğu kadar güçlü bir şekilde öksüremeyebilirsiniz. Bu, bir tahrişi gidermek için daha sık öksürmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Akciğerlere giden tüplerdeki sinir uçları tahriş olduğunda doğal bir refleks olarak öksürme eğilimi gösteririz. Öksürmek hava yollarını temizlemeye yardımcı olur. Ancak öksürüğünüz çok zayıf ve tahrişi gideremiyorsa göğüs enfeksiyonu geçirme riskiniz artabilir. Bir dil ve konuşma terapisti ve/veya fizyoterapist aşağıdaki yöntemlerle bu durumu kontrol etmenize yardımcı olabilir: Nefes teknikleri: Örneğin öksürmenize ek güç katmak için nefes biriktirme (zaten akciğerlerinizde olan havanın üstüne ek hava ekler) Öksürmenize yardımcı olacak bir makine: Yüz maskesi ile kullanılır ve genellikle "öksürme desteği" olarak adlandırılır. Hava yoluna pozitif basıncı takip eden negatif basınç uygulayarak salgıları temizler. Bu hızlı geçiş doğal bir öksürüğün benzetimini yapar ve nükseden solunum enfeksiyonları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bazı insanlar buna alışmakta zorlanırlar ancak bu teknik faydalı olabilir. Tekniğe alışmak güçlüğün ilk safhalarında genellikle daha kolay olduğundan güçlüğün ilk belirtileri gözükmeye başladığında mekanik destek kullanımı ile ilgili araştırma yapın. "Öksürme desteği" satın almanın veya ödünç almanın bölgeden bölgeye değişebileceğini ve bazen servis ve bakım işlemlerinin sorun oluşturabileceğini lütfen unutmayın. Ulaşma veya servis konusunda sorun yaşarsanız bu sorunları takip etmeye yardımcı olabilmemiz için lütfen MND Bağlantı yardım hattına başvurun (ayrıntılar için bu broşürün sonundaki Ek bilgiler kısmına bakın). Kas zayıflığı veya tükürük birikmesi yaşarsanız boğazın arkasındaki hislerin değiştiğini görebilirsiniz. Bu durum, aniden öksürmenizin nefes alıp vermenizi etkileyeceğine yönelik endişeye neden olabilir, ancak unutulmamalıdır ki ciddi öksürme nöbetleri bile nefes alıp vermenin aniden kesilmesine yol açmaz. MNH olan az sayıda insan nadiren, sert boğaz kaslarındaki spazmın neden olduğu beklenmeyen öksürme nöbetleri yaşayabilirler ama tekrar ifade etmek gerekirse bu durum nefes alıp vermenin aniden kesilmesine neden olmaz. Bu durum meydana gelirse MNH Her İhtimale Karşı Kitinde (Just In Case (JIC) Kiti) sizin için reçete edilebilecek ilaçlar etkiyi azaltabilir.

12 MNH Her İhtimale Karşı Kiti (JCI Kiti) Nedir? JIC Kiti, öksürme ve tıkanma kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere oluşabilecek her türlü nefessizlik hissi ve paniği hafifletmek için ilaçlar içeren küçük bir kutudur. İlk başta aile hekiminize hasta adını baz alan boş bir JIC Kiti kutusu ücretsiz olarak gönderilir. Daha sonra aile hekiminiz gerekli ilaçları reçete ederek evde saklamanız için dolu JIC Kitini size teslim eder. Faydalı olacağını düşünüyorsanız kit alma konusunu aile hekiminize danışabilirsiniz. Kit, belirli durumlarda verilmek üzere bakıcınız için bilgiler sağlar ve reçeteli ilaçları muhafaza eder. Kit ayrıca sağlık uzmanlarının kullanması için de bilgi sağlar ve ilave ilaçları muhafaza eder, böylece acil bir durumda çağrılmaları halinde anında uygun işlemi yapabilirler. Çoğu insan JIC Kitini hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmamalarına rağmen evde bulunması güven verip içinizi rahatlatabilir. Kitin içinde bakıcınız için tavsiyeler ve talimatlar bulunmaktadır ancak kit size teslim edilirken genellikle halk sağlığı hemşiresi veya aile hekiminiz tarafından yönlendirici ilave bilgi verilmelidir. Çünkü ilaçlar bireysel ihtiyaçlarınıza göre reçete edilmiş olacaktır. Kitin içeriği hakkında size bilgi verilmezse bilgi verilmesini isteyin. Yerken öksürme ve tıkanma konusunda ne yapabilirim? Yutmada görev alan kaslar etkilendiğinde yiyip içerken daha fazla öksürdüğünüzü görebilirsiniz. Bu durumda dil ve konuşma terapistinize ve diyetisyeninize başvurmanız önerilir. Size en iyi teknikler konusunda bilgi vereceklerdir, örneğin: Yutmayı kolaylaştırmak için yiyeceğin tükürükle daha iyi karışmasını sağlamak üzere daha fazla çiğneme Yiyeceği ıslak tutmaya ve mideye indirmeye yardımcı olması için lokmalar arasında sıvı tüketme (özellikle yiyeceğin mideye doğru yavaş hareket ettiği hissediliyorsa veya boğazınıza oturuyorsa) Güvenli bir şekilde yutmayı kolaylaştırmak için koyu sıvıları özel hazırlanmış formüllerle sulandırma ve/veya farklı kıvamda gıdalar kullanma (dil ve konuşma terapistiniz size bilgi verebilir). (Daha fazla ipucu için önceki başlık olan Yapabileceğim bir şey var mı? kısmına bakın.) Tıkanma acil bir hal alırsa ne olur? Yemek yerken öksürme ve tıkanma, sadece yutma güçlüğü olanların değil herkesin başına gelebilir. Vakaların çoğu doğal olarak oldukça küçüktür ancak tıkanmanın anında ilk yardım gerektiren acil bir durum haline gelme riski de vardır. Yutma kaslarınız etkilenirse bir miktar daha fazla risk altındasınız demektir. Bu vakaları önlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olması için dil ve konuşma terapistinizden bu konu

13 ile ilgili bilgi almak önemlidir. Düşük bir ihtimal de olsa ciddi tıkanma nöbeti geçirmeniz durumunda etrafınızdakilerin ne yapacaklarını öğrenmeleri önerilir. Tıkanma, akciğerlere giden hava yolunun yiyecek veya içecek gibi yabancı bir madde ile tıkandığında olur. Çoğu vaka ilave yardıma ihtiyaç olmadan çözümlenmesine rağmen tıkanma olduğunda korkutucu olabilir. Tıkanma ihtimali ile ilgili endişelerinizi azaltmak için oluşabilecek bu tür durumların üstesinden nasıl gelineceğini önceden öğrenmek yardımcı olabilir. MNH olan kişilerde tıkanma sorununu ortadan kaldırılmasının yetişkin herkeste olabilecek tıkanma sorununu ortadan kaldırma ile tamamen aynı olduğunu bilmek önemlidir. Bakıcınız için tıkanma hakkında yönlendirici bilgiler Size düzenli destek sağlayan her kimse sağlık ve sosyal hizmet ekibiniz tarafından ana bakıcınız olarak adlandırılabilir. Bu kişi eşiniz, aileden biri veya arkadaşınız olabilir. Başınıza gelebilecek her türlü tıkanma hadisesiyle ilgili olarak aşağıdaki yönlendirici bilgiler hem sizi hem de bakıcınızı rahatlatmaya yardımcı olabilir. Panik yapmak durumu kötüleştirebileceğinden daha az endişeye kapılmak ve kontrolü kaybetmemek önemlidir (daha önceki başlık olan Her İhtimale Karşı Kiti (JCI Kiti) Nedir? kısmına bakın). "Panik yapmamak önemli...bakıcı ve MNH olan kişi birbirlerinin yeteneklerine güvenmek zorundalar." Ana bakıcınız ister eşiniz, aileden biri veya arkadaşınız isterse de para ile tuttuğunuz bir kişi olsun, bu bilgileri yiyip içerken size destek olanlarla paylaşmak isteyebilirsiniz. Lütfen unutmayın: Aşağıdaki bilgiler sadece yönlendirme amaçlıdır ve tıkanma ile ilgili klinik tavsiyelerin yerini tutan bilgiler olarak görülmemelidir. MNH'den kaynaklanan yutma, öksürme veya tıkanma ile ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız bir dil ve konuşma terapistine ve diyetisyene görünmenizi tavsiye ederiz. Nörolojik vakalarda deneyimli bir fizyoterapist ile görüşmek de faydalı olabilir. Tıkanma nöbetleri hafif veya ciddi olabilir ve ikisi arasında ayrım yapabilmek önemlidir: Hafif veya kısmi tıkanma yaşayan birine destek olmak Hafif tıkanma hava yolu kısmen tıkandığında olur. Gıda veya sıvı alırken ya da akciğerlerden gelen bronşiyal salgıları atmaya çalışırken oluşabilir. Kişi şunları yapabiliyorsa tıkanma hafiftir: sorulara yanıt verebiliyor ve ses çıkarabiliyorsa (konuşmanın MNH tarafından ciddi bir şekilde etkilenmediği durumlarda) hala öksürebiliyor ve nefes alıp verebiliyorsa. Bu durumda tıkanıklığı genellikle kendi kendilerine açabilirler. Hava yolu açılana ve tıkanma hissi geçene kadar öksürmeye devam etmelerini teşvik edin.

14 UYARI: Hafif ve kısmi tıkanmada, tıkayan yiyecek veya sıvının hava yolunda daha da aşağı inmesine neden olabileceğinden kişinin sırtına vurmayın. Hafif tıkanma kişi ve etrafındakiler için tedirgin edici olabilir ama sabır ve zamanla tıkanıklık nihayetinde açılır. MNH olan kişi otururken yan tarafından güven verecek şekilde sarılarak "Her şey yoluna girecek" demenin rahatlatıcı ve dolayısıyla gevşetici bir etkiye sahip olduğunu keşfettim, bu da tıkanmayı açmaya yardımcı oluyor sadece bu güveni vermek endişeleri azaltmaya yardımcı oluyor." Kişinin etkili bir şekilde öksürme yetisini kaybettiği anda bu durum, ciddi bir tıkanma nöbeti olabilir. Ciddi tıkanma yaşayan birine destek olmak Tıkanma nöbeti ciddi ise kişi konuşamaz veya ses çıkaramaz. Kişi MNH dolayısıyla konuşamıyorsa başını sallayarak veya el kol hareketleriyle yanıt verebilirler. Bunu da yapamıyorlarsa tıkanmanın ciddi olduğunu gösteren başka işaretler olacaktır. Hava yolu tamamen tıkalıysa küçük hırıltı sesleri çıkarabilirler ve nefes alıp veremediklerinden öksürme teşebbüsleri sessiz olur. UYARI: Bu anında eylem gerektiren acil bir durumdur. Bu durumda: kişinin bir tarafına geçerek hafif arkasında durun (sağ elinizi kullanıyorsanız solda durun, solaksanız sağda durun) göğsünü bir elinizle destekleyerek tıkanıklığın daha da aşağı inmesini önleyip ağzından çıkması için kişiyi öne doğru eğin elinizin topuğuyla kişinin kürek kemiklerinin arasına beşe kadar sert bir şekilde vurun (topuk, avuç içinizle bilek arasında kalan yerdir) sırtına her vurduğunuzda durarak tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakın. Sırtına beş kere vurmak tıkanıklığı açmadıysa şu şekilde beşe kadar karın baskısı uygulayın: tıkanan kişinin arkasına geçin (sandalye veya tekerlekli sandalyede iseler sandalyenin arkasına geçmeniz gerekebilir. Sandalye çok büyükse sandalyenin bir tarafına geçin ve prosedürü mümkün olduğu kadar yakından uygulayın.) kollarınızı beline sararak öne doğru iyice eğin yumruğunuzu sıkarak kişinin göbeğinin hemen üzerine koyun diğer elinizi üzerine koyarak her iki elinizi midesine doğru sert, yukarı yönlü bir hareketle geriye doğru çekin bunu tıkanıklık ağzından çıkana dek beş kez tekrarlayın

15 her hareket sonrasında durarak tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakın tıkanıklık hala duruyorsa sırtına vurma ve karna baskı uygulama tekniklerini dönüşümlü olarak uygulamaya devam edin. Üç set sırtına vurma ve karna baskı uyguladıktan sonra kişinin hava yolu hala tıkalıysa: 999'u (veya 112) arayın veya başka birinin yapmasını isteyin ve hemen ambulans çağırın. yardım gelene kadar sırtına vurma ve karna baskı uygulamaya devam edin. UYARI: Kişi bilincini kaybederse, önceden kalp masajı ve suni teneffüs (CPR) istemediğiniz konusunda anlaşmaya varılmamışsa ve tıbbi olarak menfaatinize olacaksa normalde CPR uygulanır. CPR yaralanmaya neden olabilir ve bu konuda eğitim alınmış olması gerekir. Bakıcı iseniz veya MNH olan birine yakınsanız ve hazırlıklı olmak için ilk yardım eğitimi almak istiyorsanız NHS Choices web sitesine bakmak isteyebilirsiniz: Gelecekte Tedaviyi Reddetme Kararı (ADRT) ve acil durumlarda kalp masajı ve suni teneffüs ile ilgili istekleriniz hakkında kaygılarınız olabilir. ADRT ile ilgili daha fazla bilgi için bkz.: Bilgi broşürü 14A - Gelecekte Tedaviyi Reddetme Kararı (ADRT) Lütfen unutmayın: Sağlık görevlileri yasal olarak kalp masajı ve suni teneffüs uygulamak zorundadırlar ve orijinal ve imzalı belgeyi görmeden ADRT'ye göre hareket etme yetkileri yoktur. 4: Nasıl daha fazla bilgi alabilirim? Faydalı organizasyonlar Aşağıdaki organizasyonlar daha fazla bilgi için araştırmaya başlamanıza yardımcı olmak üzere verilmiş olup bu organizasyonları mutlaka teyit ettiğimiz anlamına gelmez. İletişim bilgileri bu broşürün basılma tarihi itibariyle geçerlidir ancak revizyonlar arasında değişebilir. Bir organizasyonu bulmak için yardıma ihtiyacınız olursa MND Bağlantı yardım hattımıza başvurun (ayrıntılar için bu broşürün sonundaki Ek bilgiler kısmına bakın). İngiliz Ergoterapistler Derneği (The British Association of Occupational Therapists) Bir ergoterapist bulma konusunda yardım alabileceğiniz İngiltere'deki tüm ergoterapistler için profesyonel bir kuruluş. Adres: Borough High Street, Southwark, London SE1 1LB Telefon: E-posta: Reception@cot.co.uk Web sitesi:

16 Fizyoterapi Topluluğu (Chartered Society of Physiotherapy (CSP)) Fizyoterapide mükemmelliği başarmak ve teşvik etmek amacıyla üyeleri ve başka kurumlarla çalışan profesyonel bir kuruluş. Yerel fizyoterapistlere ulaşmanız için arama motorları bulunmaktadır. Adres: 14 Bedford Row, London, WC1R 4ED Telefon: E-posta: Web sitesi: Sağlık ve Bakım Uzmanları Konseyi (Health and Care Professions Council (HCPC)) Uygulama standartlarını karşılayan sağlık uzmanlarının kaydını tutan düzenleyici bir kuruluş. Adres: Park House, 184 Kennington Park Road, London, SE11 4BU Telefon: Web sitesi: MND İskoçya Fizyoterapiden Maksimum Faydalanmak (Getting the Best from Physiotherapy) adlı bir broşür yayımlamışlardır. Adres: Unit 4, Firhill Road, Glasgow G20 7BA Telefon: E-posta: Web sitesi: NHS Choices Sağlığınız konusunda bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacak online bilgiler içerir. Telefon: E-posta: Web sitesi: Yardım hattı için NHS Direct'e bakınız Web sitesi iletişim sayfası üzerinden NHS Direct Yılın 365 günü 24 saat sağlık tavsiyesi ve bilgisi veren NHS online/telefonda yardım ve destek hizmeti. Telefon: 111 E-posta: Web sitesi iletişim sayfası üzerinden Web sitesi: NHS Direct Galler Galler için sağlık tavsiyesi ve bilgilendirme hizmeti. Telefon: 111 Web sitesi: NHS Kuzey İrlanda Kuzey İrlanda'da NHS hizmetleri ile ilgili bilgi verir. Bu, online bir hizmettir. E-posta: Web sitesi iletişim sayfası üzerinden Web sitesi:

17 Dil ve Konuşma Terapistleri Kraliyet Akademisi (Royal College of Speech and Language Therapists) Nitelikli terapistlere ulaşmanıza yardımcı olabilecek dil ve konuşma terapistleri için başlıca profesyonel kuruluş. Adres: 2 White Hart, London SE1 1NX Telefon: E-posta: info@rcslt.org Web sitesi: Kaynakça Bu bilgileri desteklemek için kullanılan kaynaklara talep üzerine erişilebilir: E-posta: infofeedback@mndassociation.org Veya posta: Bilgi geri bildirimi, MND Association, PO Box 246, Northampton NN1 2PR Teşekkür Bu bilgilerin geliştirilmesine verdikleri değerli katkılar için aşağıdaki kişilere çok teşekkür ederiz: Emma Husbands, Palyatif Tıp Danışmanı, Gloucestershire Hospitals NHS Trust Nina Squires, Uzman Dil ve Konuşma Terapisti, County Health Partnerships, Queen s Medical Centre, Nottingham Angeline Brookes ve Suzy Yates, BDA Nörolojik Bilimler Uzman Grubu, İngiltere Diyetetik Derneği, Birmingham Ek bilgiler Bu broşürle ilgili diğer bilgi broşürlerimizin bazıları işinize yarayabilir: 7B - Tüple beslenme 8A - Solunum problemleri desteği 14A - Gelecekte Tedaviyi Reddetme Kararı (ADRT) 6A Fizyoterapi Aşağıdaki yayınlar da bize aittir: Motor nöron hastalığıyla yaşama Yeme içme, konuşma ve iletişim hakkında yönlendirici bilgiler de içeren MNH ve etkilerinin kontrol edilmesi rehberimiz MND Tarif Koleksiyonu: yutması kolay öğünler Bakım ve MNH: sizin için destek MNH olan birini destekleyen aile bakıcıları için kapsamlı bilgi seti Bakım ve MNH: hızlı kılavuz bakıcılar için olan bilgi setimizin özet versiyonu

18 Yayınlarımızın çoğunu web sitemizden indirebilirsiniz: veya size daha fazla bilgi ve destek sağlayabilecek MND Bağlantı ekibimizden basılı halini sipariş edebilirsiniz: MND Bağlantı Telefon: E-posta: MND Association, PO Box 246, Northampton NN1 2PR MND Derneği web sitesi ve online forum Web sitesi: Online forum: veya web sitesi üzerinden Görüşlerinizi bekliyoruz MNH olan ve onlara bakan kişilerin yararına bilgilerimizi geliştirmeye yardımcı olacağından görüşlerinizin bizim için gerçekten çok önemli. Bilgi broşürlerimiz hakkında görüş vermek isterseniz online formu kullanabilirsiniz: Formun basılı versiyonunu da talep edebilir veya görüşlerinizi e-posta ile de gönderebilirsiniz: Veya posta: Bilgi geri bildirimi, MND Association, PO Box 246, Northampton NN1 2PR Bu bilgi broşürü İngiliz Diyetetik Derneği tarafından onaylanmıştır Oluşturulma tarihi: 08/13 Sonraki gözden geçirme: 08/15 Sürüm: 3

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

7A Yutma güçlükleri Motor nöron hastalığına (MND) sahip veya bu hastalıktan etkilenen insanlara yönelik bilgiler

7A Yutma güçlükleri Motor nöron hastalığına (MND) sahip veya bu hastalıktan etkilenen insanlara yönelik bilgiler 7A Yutma güçlükleri Motor nöron hastalığına (MND) sahip veya bu hastalıktan etkilenen insanlara yönelik bilgiler MND ile yutma şeklinizde değişikliklikler gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, tükürüğünüzü yönetme

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti EVDE BAKIM ve DESTEK HİZMETLERİ v Evde Doktor Muayene Hizmeti: Hekim ve hemşire tarafından hastanın evinde muayenesi, reçetesinin düzenlenmesi,tıbbı

Detaylı

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ) Tedavi planınız kan şekerinizi hedef değerler arasında tutmada daha etkili hale geldikçe, arada sırada hipoglisemi (düşük

Detaylı

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Information for contacts of Tuberculosis (TB) - Turkish January 2013 Page 1 Verem (Tüberküloz) için sizinle niçin ilişkiye geçtik? Veremli bir kişiyle temasınız

Detaylı

8A Solunum problemleri desteği

8A Solunum problemleri desteği 8A Solunum problemleri desteği Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi Motor nöron hastalığı (MNH) kişileri farklı şekillerde etkiler. Başka biriyle aynı sırada

Detaylı

Motor Nöron Hastalığı ya da Kennedy hastalığı hakkında diğer dillerde veya Braille alfabesinde bilgi

Motor Nöron Hastalığı ya da Kennedy hastalığı hakkında diğer dillerde veya Braille alfabesinde bilgi 1B Motor Nöron Hastalığı ya da Kennedy hastalığı hakkında diğer dillerde veya Braille alfabesinde bilgi Motor nöron hastalığı ya da Kennedy hastalığına sahip veya bu hastalıktan etkilenen insanlar hakkında

Detaylı

Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi

Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi 7B 7B Tüple beslenme Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi Motor nöron hastalığı (MNH) yeme içme güçlüklerine neden olabilir. Boğazınızdaki ve ağzınızdaki

Detaylı

8B Motor nöron hastalığı için ventilasyon

8B Motor nöron hastalığı için ventilasyon 8B Motor nöron hastalığı için ventilasyon Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi Motor nöron hastalığından dolayı nefes alıp vermeniz zayıflarsa solunum ekibiniz

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Toujeo verilen kişi olarak siz

Toujeo verilen kişi olarak siz H A S TA B İ LG İ L E R İ Toujeo verilen kişi olarak siz Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Toujeo (insülin glarjin) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Tedaviler arasındaki sürede özgürlüğünüzü, hastalığınıza daha az, iyi

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

Ölüm Süreci Hakkında

Ölüm Süreci Hakkında Ölüm Süreci Hakkında Eğer daha önce herhangi bir kişinin ölümüne şahit olmadıysanız, olacaklar hakkında korkuya kapılabilirsiniz, fakat ölüm anı genellikle dingin bir süreçtir. Bu broşür size yardımcı

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun.

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun. Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler Grip. Korunun, koruyun. 1 İçindekiler Bu broşür hakkında 3 Domuz gribi nedir? 3 Domuz gribi aşısı hakkında

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI KEPLERON 4 mg / 2 ml IM Enjektabl Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_10 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Isının Vücut Üzerindeki Olumsuz Etkileri konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MUSCOFLEX 8 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsülde 8 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, jelatin, sodyum

Detaylı

Gastroskopi. Giriş. Gastroskopi 1

Gastroskopi. Giriş. Gastroskopi 1 Gastroskopi Giriş Gastroskopi muayenenizin randevusu yaklaşıyor. Bu muayenede yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı içeriden tetkik edilmektedir. Bu kitapçıkta bu muayeneyle ilgili ve sizin bu muayeneye

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size bir antikanser ajan olan Docetaxel tedavisi önerildi. Tedavi yaklaşık 1,5 saat sürer ve üç hafta aralıklarla

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CELLUFRESH TM % 0.5 tek dozluk göz damlası Göze uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. CELLUFRESH TM % 0.5 tek dozluk göz damlası Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI CELLUFRESH TM % 0.5 tek dozluk göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde: Her 1 ml, etkin madde olarak 5 mg karmeloz sodyum içermektedir. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sodyum laktat,

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish Kalbinizi sevin Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz Turkish Hastanede Hastaneden taburcu olmak İyileşme planı Hastanede Kalbime ne oldu? Kalbinizin rahatsizligini ve tedaviyi

Detaylı

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU HASTA DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZANE KONTROL VE İZLEM PROGRAMLARI 1. BAKIM GÖRÜŞMESİ Hasta Adı Soyadı: Eczane Kaşesi: Tarih: HASTALIK VE İLAÇ BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Size

Detaylı

Diğer dillerde veya formatlarda sağlık bilgileri

Diğer dillerde veya formatlarda sağlık bilgileri 1B Diğer dillerde veya formatlarda sağlık bilgileri Motor nöron hastalığı veya Kennedy hastalığı olanlar veya bu hastalıklardan etkilenenler için bilgiler İngilizce ana diliniz değilse veya görme bozukluğunuz

Detaylı

UÇAK YOLCULUĞUNUN 4 ÖNEMLİ RİSKİ, Hareket et, bol su iç, sakız çiğne

UÇAK YOLCULUĞUNUN 4 ÖNEMLİ RİSKİ, Hareket et, bol su iç, sakız çiğne UÇAK YOLCULUĞUNUN 4 ÖNEMLİ RİSKİ, Hareket et, bol su iç, sakız çiğne İş, tatil ya da farklı nedenlerle yapılacak seyahatler için mesafeleri kısaltan en hızlı yol uçak yolculukları. Ülkemizde de özellikle

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ERCEFURYL 100 mg kapsül Ağızdan alınır

KULLANMA TALİMATI. ERCEFURYL 100 mg kapsül Ağızdan alınır KULLANMA TALİMATI ERCEFURYL 100 mg kapsül Ağızdan alınır Etkin madde: Nifuroksazid 100 mg Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, sukroz, magnezyum stearat Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI

Detaylı

Diyabet ve göz sorunları

Diyabet ve göz sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 08 Diyabet ve göz sorunları Diyabet

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

EXELDERM KREM KULLANMA TALİMATI

EXELDERM KREM KULLANMA TALİMATI KULLANMA TALİMATI EXELDERM krem Deri üzerine uygulanır. Etkin Madde: % 1 Sulkonazol Nitrat Yardımcı Maddeler: Propilen glikol, stearil alkol, setil alkol, askorbil palmitat. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

Motor nöron hastalığına (MNH) giriş

Motor nöron hastalığına (MNH) giriş Motor nöron hastalığına (MNH) giriş İçindekiler 1. Bu bilgiler bana nasıl yardımcı olacak? 2. MNH nedir? MNH kimlerde görülür? MNH nasıl teşhis edilir? MNH'nin farklı türleri var mıdır? Kennedy Hastalığı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: Her bir supozituvar (2 g), 400 mg tribenosid ve 40 mg lidokain içerir. Yardımcı maddeler: Supozituvar kütlesi D, Supozituvar

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI ROTASTİN 24 mg ağızda dağılan tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. Yardımcı maddeler : Mannitol E421, mikrokristalin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ÜRİSPAS 200 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Flavoksat hidroklorür

KULLANMA TALİMATI. ÜRİSPAS 200 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Flavoksat hidroklorür KULLANMA TALİMATI ÜRİSPAS 200 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Flavoksat hidroklorür 200 mg Yardımcı maddeler: Laktoz, sodyum nişasta glikolat, povidon, talk, magnezyum stearat, mikrokristalin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim?

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? 1 GP nedir? Londra'da, sağlık konusunda yardım almak için Pratisyen Hekiminizin (doktor) hizmet verdiği yerel bir sağlık ocağına kaydolmalısınız. Sağlık

Detaylı

DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler

DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler Grip. Korunun, koruyun. 1 İçindekiler Domuz gribi nedir? 3 Domuz gribi aşısı hakkında 3 Başka neleri bilmem gerekiyor? 5 Şimdi ne yapmalıyım? 6 2 Domuz gribi

Detaylı

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra [cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra Çocuğunuzun aşısını yaptırmanız, kendisini, bir ya da birden fazla bulaşıcı hastalığa karşı koruma konusunda önemli bir karar verdiğiniz anlamına gelmektedir. Aşılar

Detaylı

TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ

TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ GİRİŞ Bu bilgi kiti, size Ramazan süresince oruç tutmanın esaslarını anlatmak ve pratik tavsiyeler sunmak amacıyla

Detaylı

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bu broşür, Bayındır Hastanesi Söğütözü (BHS) Genel Yoğun Bakım (Reanimasyon) süreci hakkında sizi aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var..

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli Dişlerinize her gün ihtiyacınız var yemek yediğinizde, güldüğünüzde ve konuştuğunuzda. İyi bir hayat için dişlerin tam olması ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GİSMOTAL 100 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 100 mg trimebutin maleat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilen), mısır nişastası,

Detaylı

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Xultophy Kullanımına başlarken Xultophy yetişkinlerde tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Burada

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: 10 mg rupatadin (fumarat şeklinde). Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, prejelatinize nişasta, mikrokristalin selüloz, kırmızı demir

Detaylı

Cyclophosphamide (siklofosfamid)

Cyclophosphamide (siklofosfamid) Cyclophosphamide (siklofosfamid) Aileler ve çocuklar için bilgi 2. baskı Bu broşür imalatçı tarafından verilen diğer hasta bilgilendirme broşürleri ile birlikte okunmalıdır.. Great Ormond Street Çocuk

Detaylı

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi Bölüm 17 Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Dr. Gülhan AYHAN ve Dr. Ömer AYTEN Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların

Detaylı

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi NSW Health Factsheet - Turkish TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi The connection between TB and HIV Bu, Verem (TB) ve Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu na (AIDS) neden olan İnsanda

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak PARKİNSON HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND

Detaylı

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır.

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Film Deşifresi Açılış Jeneriği Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Adım Zohra. Bir buçuk yıldır Central and East London

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish Parkinson Bilgileri ve Desteğ Parkinson s information and support Turkish Bir Parkinson tanısı, yaşamınızı tepetaklak edebilir. Bize başvurun. Parkinson hastasıysanız ya da bir hastayı tanıyorsanız, muhtemelen

Detaylı

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi Göğüs Hastalıkları Bronkoskopi Bronkoskopi nedir? Hava yollarını incelemeyi sağlayan işlemin adıdır. Ucunda kamera olan ince tüp şeklindeki aletle uygulanır. Bronkoskop doktorunuzun akciğerlerinizin içindeki

Detaylı

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) 1.) 2.)Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar 3.) 4.) Slayt No: 24 4 Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar Doğum Sonu Dönemde

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir yumuşak kapsül, 60 mg alverin sitrat ve 300 mg simetikon içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir yumuşak kapsül, 60 mg alverin sitrat ve 300 mg simetikon içermektedir. METEOSPASMYL yumuşak kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir yumuşak kapsül, 60 mg alverin sitrat ve 300 mg simetikon içermektedir. Yardımcı madde(ler): Sığır jelatini, gliserin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ADELEKS IM 4 mg/2 mi Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için A S T A B I L G I L E R I Apidra ara insülin verilen kişiler için Doktorunuz tarafından saptanan diyabetli hastalar için bu broşürü hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı iyi hissetmek, ayrıca

Detaylı

Cebemyxine Göz Damlası

Cebemyxine Göz Damlası KULLANMA TALİMATI CEBEMYXINE göz damlası Göze damlatılır. Etkin Madde: 5 ml. damla; etkin madde olarak 17.000 IU neomisin sülfat, 50.000 IU polimiksin B sülfat içermektedir. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 500 mg okserutin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol, magnezyum stearat Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ANTHĐX 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 10 mg rupatadine eşdeğer 12,80 mg rupatadin fumarat bulunur. Yardımcı maddeler: Laktoz, mikrokristalin selüloz, kırmızı

Detaylı

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. 1 BOĞULMALAR A- SUDA BOĞULMALAR Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. Su ile temasta olan kişi havaya göre çok daha fazla ve hızlı olarak ısı kaybeder.

Detaylı

AAM de ikinci düzey tedavi

AAM de ikinci düzey tedavi Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe 35 AAM de ikinci düzey tedavi Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Bazen reçete edilen ilaçlar semptomlarınızı gidermez. Bu vakalarda diğer tedavi opsiyonları

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TĐORELAX 4 mg/2 ml IM ampul Steril-apirojen Kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir ampulde, 4 mg tiyokolşikosid bulunur. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, distile su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

TURHAN DOĞRU NEFES ALMAK:

TURHAN DOĞRU NEFES ALMAK: Mustafa TURHAN A sınıfı İşgüvenliği Uzmanı mturhan.isg@gmail.com DOĞRU NEFES ALMAK: Solunum Koruyucuların Farklı Sektörlerde Kullanımı 1 Doğru Nefes Almak ne demek? Tehditler İmkanlar Solunum koruyucular

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ GEÇİCİ KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir. Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEVOSOL 30 mg/5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Sakkaroz, metil parahidroksi benzoat, propil parahidroksi benzoat, sodyum

Detaylı

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir.

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. VERTİN 16 mg Tablet Ağızdan alınır Etkin madde Yardımcı maddeler : Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. : Mikrokristalize selüloz, mannitol, sitrik asit monohidrat, susuz kolloidal

Detaylı

Kamu kurumlarından gönderilen Dijital Posta

Kamu kurumlarından gönderilen Dijital Posta Kamu kurumlarından gönderilen Dijital Posta adresini ziyaret edin Kamu kurumlarından gönderilen dijital posta alma muafiyeti Aşağıdaki koşullardan birini karşılıyorsanız Kamu k u rumlarından gönderilen

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

Endoultrasonografi. Giriş

Endoultrasonografi. Giriş Endoultrasonografi Giriş Endoultrasonografi (EUS) muayenenizin randevusu yaklaşıyor. Bu muayenede, yemek borusu, mide zarı ve çevresindeki organlar içeriden incelenecektir. Bu kitapçıkta bu muayeneyle

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

Yaşlı Kişiler için Hizmetler

Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Merri Community Health Services (Merri Toplum Sağlık Hizmetleri), toplum içindeki yaşlı kişilerin günlük bakım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

Kalbinize İyi Bakmak. Kalp Damar Hastalıklarından Korunmada Etkili Yöntemler Fikret Mert Acar SMMMO Bodrum

Kalbinize İyi Bakmak. Kalp Damar Hastalıklarından Korunmada Etkili Yöntemler Fikret Mert Acar SMMMO Bodrum Kalbinize İyi Bakmak Kalp Damar Hastalıklarından Korunmada Etkili Yöntemler Fikret Mert Acar SMMMO Bodrum Modern insanı temsilen muhasebeciler Tekerlekli sandalye ile ofiste ne kadar çok dolaştığının bir

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir saşe 60,00 mg Probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp lactis B94) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir saşe 60,00 mg Probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp lactis B94) içerir. KULLANMA TALİMATI MAFLOR saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir saşe 60,00 mg Probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp lactis B94) içerir. Yardımcı maddeler: Hindiba inulini, Maltodekstrin, Askorbik

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

Hasta bilgileri. Lantus

Hasta bilgileri. Lantus Hasta bilgileri Lantus Bu kitapçığı diyabet hastaları ve doktor tarafından Lantus teşhisi koyulan kişiler için hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı kan glikoz seviyesini olabildiğince normal

Detaylı

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler.

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Pandemik grip Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Bu broşürde neler yazılıdır? Bu broşürde grip pandemisi (dünya grip salgını) hakkında bilgiler verilmiştir. Dünya grip

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Kalender Epilepsie Türkisch Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Hastalar İçin Tedavi Takvimi İçindekiler 0 Önsöz 0 Önemli iletişim bilgileri 0 Epilepsi etkili bir şekilde nasıl tedavi edilir? 0 Hangi ilaçları

Detaylı

KARDİYOLOJİ FİBRİNOLİTİK TEDAVİ (PIHTI ERİTİCİ TEDAVİ) İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU

KARDİYOLOJİ FİBRİNOLİTİK TEDAVİ (PIHTI ERİTİCİ TEDAVİ) İÇİN BİLGİLENDİRİLMİŞ HASTA ONAM FORMU SAYFA NO 1/6 HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:..... Hastaneye Kabul Tarihi:..... Servise Yatış Tarihi:..... Hastalığın Ön Tanısı/Tanısı...

Detaylı