Motor nöron hastalığına (MNH) giriş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Motor nöron hastalığına (MNH) giriş"

Transkript

1 Motor nöron hastalığına (MNH) giriş

2 İçindekiler 1. Bu bilgiler bana nasıl yardımcı olacak? 2. MNH nedir? MNH kimlerde görülür? MNH nasıl teşhis edilir? MNH'nin farklı türleri var mıdır? Kennedy Hastalığı MNH'nin bir türü müdür? MNH'ye neler sebep olur? 3. Belirtileri nelerdir? 4. Mevcut yardımlar nelerdir? Tedavisi var mıdır? 5. Düşünmem gerekenler nelerdir? 6. Nasıl daha fazla bilgi alabilirim? Kaynakça Teşekkür Bu metnin, kaynak bilgilerin tercüme edilmiş şekli olduğunu lütfen unutmayın. MNH Derneği, saygın tercüme hizmetleri kullanmaktadır; ancak tercümede olabilecek hatalar konusunda sorumluluk kabul etmez. Tedavi ve bakım konusunda karar verirken, her zaman sağlık ve sosyal hizmetler ekibinize danışın. Randevularda size yardımcı olacak bir tercüman ayarlayabilirler. Başka bilgilerin tercümesi olabilir, ancak bu sınırlı bir hizmettir. Ayrıntılar için MNH Bağlantı yardım hattımıza başvurun: Telefon: E-posta:

3 1. Bu bilgiler bana nasıl yardımcı olacak? Kısa süre önce size MNH teşhisi konulduysa veya bir yakınınız MNH'den muzdaripse bu kitapçıkta hastalıkla ilgili basit tanıtıcı bilgiler sunulmaktadır. Kısaca şunlar açıklanır: hastalık ve görülebilecek kişiler MNH'nin teşhisi ve olası belirtileri MNH'nin farklı türleri sebepleri hakkında bilinenler alabileceğiniz destek ve tedavi türleri hastalığın yönetilmesine yardımcı olacak ipuçları daha fazla bilgi ve destek için gidilecek yerler. MNH teşhisi, insana çok ağır gelebilir. Siz, aileniz ve yakınlarınız duruma alışmak için zamana ihtiyaç duyarsınız. Başta ne kadar zor gelse de bu haberin etkileri hakkında açık konuşmalar yapmak yararlı olabilir. Herkesin hem şimdi hem de gelecekle ilgili endişelerini paylaşmasını kolaylaştırabilir. Hastalık hakkında daha fazla şey öğrenmeye hazır olduğunuzda, ana kılavuzumuz Motor nöron hastalığı ile yaşamak da dahil olmak üzere size yardımcı olacak çok çeşitli yayınlarımız mevcuttur. Diğer yayınlarımızın ayrıntılarını ve MNH Bağlantı yardım hattımıza nasıl ulaşabileceğinizi öğrenmek için kitapçığın sonundaki Diğer Bilgiler kısmına bakın. Tüm alıntılar MNH ile yaşayan ve MNH'den etkilenen kişilerden alınmıştır. "Değişikliğe ayak uydurma kabiliyeti, MNH ile yaşama deneyiminde büyük fark yaratabilir."

4 2. MNH nedir? Beyninizde ve omuriliğinizde kaslarınızın nasıl çalışacağını kontrol eden sinirler vardır. Bunlara motor nöron denir. MNH, motor nöronları etkileyen bir hastalıktır. MNH'de, motor nöronlar yavaş yavaş kaslarınıza nasıl hareket edeceklerini söylemeyi bırakır. Kaslar artık hareket etmediğinde zayıflar ve bu da tutukluğa ve kas kütlesinin kaybına (erimesine) neden olabilir. MNH yürüyüşünüzü, yiyişinizi, içişinizi ve nefes alışınızı etkileyebilecek, ömrü kısaltan bir hastalıktır. Her insanda farklı olabilir. Tüm belirtileri göstermeyebilirsiniz ve bu belirtilerin gerçekleşmesinde belirli bir sıra yoktur. Hastalık ilerler, yani belirtileriniz zamanla kötüleşir. Bazı kişilerde bu süreç hızlı, bazılarında ise daha yavaş olabilir. Şu anda MNH'nin tedavisi yoktur, ancak doktorlarınız ile sağlık ve sosyal hizmet uzmanlarınız belirtileri yönetmenize ve mümkün olduğu kadar bağımsız kalmanıza yardımcı olabilir. "İnsanlar konuyu hemen tartışmak istemese de sonraki evrelerde her zaman yardım alabileceklerinin vurgulanması önemlidir." MNH kimlerde görülür? MNH, yetişkinlerde görülen nadir bir hastalıktır. Teşhis konan genç yetişkinler olsa da çoğu vakada 40 yaş üstü olunması muhtemeldir. MNH'den muzdarip çoğu kişi 50 ila 70 yaş arasındadır. Erkeklerde kadınlardan yaklaşık iki kat daha fazla görülür, ama bu oran değişir. Bu oran, muzdarip olduğunuz MNH türüne bağlıdır ve 70 yaş veya üstü kişilerde eşittir. MNH nasıl teşhis edilir? Doktorunuz nörolojik (beyninizle ve sinir sisteminizle ilgili) bir sorununuz olduğunu düşünüyorsa bir nöroloğa yönlendirilirsiniz. Nörologlar, genellikle hastanenin nöroloji bölümünde veya MNH Bakım Merkezi'nde çalışırlar. Muayene edilirsiniz ve bir dizi teste tabi tutulabilirsiniz. Bu testler, kan örneklerinden belirtilerinizin başka bir şeyden kaynaklanmadığını doğrulayacak çeşitli sinir testlerine kadar değişebilir.

5 Normalde ayakta tedavi görürsünüz. Bazı hallerde, hastanede kısa bir süre kalmanız veya ileriki bir tarihte başka testler yaptırmanız gerekebilir. Test sonuçlarınızın ardından MNH teşhisi konulabilir, ancak doktorların belirtilerinizin olası nedeninden emin olması zaman alabilir. "Yaklaşık bir yıl süren testlerden, doktoruma ve hastaneye yaptığım ziyaretlerden sonra nihayet MNH doğrulandı." MNH teşhisi zordur çünkü: nadir bir hastalıktır ve sakarlık, güçsüzlük veya hafif geveleyerek konuşma gibi erken belirtilerin başka nedenleri olabilir doktorunuzu görmeye gitmeden önce zaman geçebilir tüm belirtiler herkeste veya aynı sırayla görülmez doğrudan MNH testi olmadığı için, testler ancak başka sorunlarınız olmadığını gösterebilir. MNH'nin farklı türleri var mıdır? MNH'nin dört ana türü vardır, her biri insanları farklı şekilde etkiler. Ancak belirtilerin bazıları aynı olduğu için kesin konuşmak zordur. Amyotrofik lateral skleroz (ALS): güçsüzlük ve kol ve bacaklarda erime, kas tutukluğu ve kramplarla en yaygın şeklidir. İlk evrelerde, sendeleyebilir veya eşyaları düşürebilirsiniz. Progresif bulbar felç (PBF): ALS'ye göre daha az kişide görülür ve ilk evrelerde genellikle yüz, boğaz ve dil kaslarında ortaya çıkar. Geveleyerek konuşma ve yutkunma güçlüğü fark edebilirsiniz. Progresif musküler atrofi (PMA): ALS'ye göre daha az kişide görülür ve genellikle kötüleşmesi daha yavaştır. Güçsüzlük, reflekslerde azalma veya ellerde kuvvetsizlik fark edebilirsiniz. Primer lateral skleroz (PLS): ALS'ye göre daha az kişide görülür ve genellikle kötüleşmesi daha yavaştır. Kol ve bacakların alt kısımlarında güçsüzlüğe neden olur, ancak ellerde kuvvetsizlik veya konuşma sorunları da yaşayabilirsiniz. Kennedy hastalığı MNH'nin bir türü müdür? Kennedy hastalığı, motor nöronlarla ilgili farklı ve nadir bir bozukluktur, ancak MNH gibi güçsüzlüğe sebep olur. Kennedy hastalığından muzdarip olan kişiler, yavaş ilerlediği için genellikle normal bir ömür geçirir.

6 Kennedy hastalığı, teşhis sırasında MNH ile karıştırılabilir. Ancak gen testi ile bulunabilecek, genetik bir mutasyondan kaynaklanır. Kennedy hastalığı, kadınlar genellikle genetik mutasyonu taşıdığı için normalde erkeklerde görülür. Kadınlarda zaman zaman belirtilerin gelişebileceğine dair bazı kanıtlar vardır, ama bu durum son derece nadirdir. MNH Derneği, Kennedy hastalığı teşhisi konursa MNH'de olduğu gibi destek sağlamaktadır. MNH'ye neler sebep olur? Her kişi farklı tetikleyicilerden etkilenebileceği için, MNH'ye sebep olanlar konusunda emin olmak hala mümkün değildir. MNH, genellikle hastalıkla ilgili belirgin bir neden olmadan ortaya çıkar. Bu durumlarda, genetik ve çevresel tetikleyicilerin karışımının etkili olduğu düşünülür; ancak genler küçük bir rol oynayabilir. Çevresel tetikleyiciler yediğiniz, içtiğiniz, dokunduğunuz veya soluduğunuz şeyler ya da bunların karışımı olabilir. Tetikleyiciler her bireyde farklı olabilir, bu nedenle hastalığın nasıl başladığını öğrenmenin basit bir yolu yoktur. Az sayıda vakada MNH aile geçmişinde vardır. Yani kalıtsal olarak aktarılan genetik kodda bir hata vardır, ancak hastalığın gerçekten başlaması için diğer tetikleyiciler yine de gerekli olabilir. Kalıtsal olarak aktarılan motor nöron hastalığı üzerine yaptığımız araştırma bilgileri ile ilgili formların ayrıntıları için bu kitapçığın sonundaki Diğer Bilgiler kısmına bakın. MNH Derneği tarafından finanse edilen projeler gibi, hastalık ve nedenleri ile ilgili araştırmalar ilerlemektedir. Sonuç olarak, motor nöronların çalışma şekliyle ilgili bilgilerimiz sürekli gelişmektedir. "Bir gün tedavisinin bulunacağına dair iyimserim. Bu da 21. yüzyılın sınavı ve bence bilim bir yolunu bulacak."

7 3. Belirtileri nelerdir? "Bence genel olarak konuşmak gerekirse neler olacağını anlamam çok önemli." MNH şunlara sebep olabilir: güçsüzlük ve kol ve bacaklarda giderek artan hareket kaybı cildinizin altında seğirme ve dalgalanma hissi kas gerginliği ve kramplar (ağrı hissetmenize neden olabilir) nefes alma ile ilgili sorunlar ve aşırı yorgunluk konuşma, yutkunma ve tükürük ile ilgili güçlükler. Önce ellerinizdeki, ayaklarınızdaki veya ağzınızdaki kaslar etkilenir, ancak hepsi aynı anda olacak diye bir şey yoktur. Bazı kişiler, zihinsel değişiklikler olarak bilinen düşünme, muhakeme ve davranış değişiklikleri yaşayabilir; ancak bunlar genellikle hafiftir. Çok az kişi muhakeme konusunda ciddi değişiklikler yaşar. Mutluyken ağlamak veya üzgünken gülmek gibi beklenmeyen duygusal tepkiler verebilirsiniz. Buna duygusal tepkilerde oynama denir ve tedirgin edici olabilir, ancak sağlık ve sosyal hizmet ekibiniz size destek sağlayabilir. Bu durum, MNH'den muzdarip olan herkesin başına gelmez. MNH genellikle şunları etkilemez: duyular görme, duyma, koklama, dokunma ve tatma mesane ve bağırsaklar, ancak hareket sorunları tuvalete gitmenizi zorlaştırabilir. Hareketin azalması, kabızlığa da neden olabilir (çünkü hareket bağırsakların çalışmasına yardımcı olur) cinsel işlev; ancak cinsel dışavurum yorgun hissetme, hareket kaybı ve hastalıkla uğraşmanın verdiği duygusal etkiler nedeniyle zor olabilir. Belirtileri derinlemesine inceleyen diğer yayınlarla ilgili ayrıntılar için Diğer Bilgiler kısmına bakın. "MNH hepimizde farklı ilerlediği ve koşulların değişmesinin ne kadar süreceğini bilmek imkansız olduğu için, gelecek ihtiyaçları değerlendirmek çok zor."

8 4. Mevcut yardımlar nelerdir? Gerektiğinde: mümkün olduğu kadar bağımsız kalmanıza belirtilerinizi yönetmenize daha rahat hissetmenize ve hareket etmenize yardımcı olunmasına MNH'nin duygusal etkileriyle başa çıkmanıza maddi destek talep etmenize günlük etkinliklerinizde yardım almanıza ve kişisel bakımınıza gelecekte alacağınız bakımı önceden planlamanıza destek verilebilir. Bu destek, genellikle üç ana kaynaktan gelir: Sağlık ve sosyal hizmet uzmanları: nadirliği nedeniyle, tüm sağlık ve sosyal hizmet uzmanları MNH'yi derinlemesine bilmez. Ancak (finansmanına yardım ettiğimiz) MNH Bakım Merkezleri ve yerel nöroloji merkezleri, MNH'den muzdarip insanları destekleme deneyimi olan uzmanlar ile çok çeşitli yardımlar sunmaktadır. Nörolog, MNH koordinatörü, uzman hemşireler ve terapistler gibi çeşitli uzmanlarla tanışabilirsiniz. Bu uzmanlar, genellikle multi disipliner ekip (MDE) olarak adlandırılan, bölge hemşireleri ve doktorunuz gibi topluluk ekibi üyelerini içeren bir ekip olarak çalışır. Bu ekibin her üyesi, sizi başka bir uzmana yönlendirebilir, ancak sevklerin çoğu doktorunuz tarafından yapılır. "Daha önce bunları yaşamış insanlara yardım eden uzmanları dinlemenin önemi ne kadar vurgulansa da yetmez." Ekip, sizin ve ailenizin uzmanlardan bakım, tedavi, terapi, danışma hizmeti ile ekipman ve gereç almanıza yardımcı olabilir. Bu da MNH ile yaşarken mümkün olduğu kadar, olası en iyi yaşam kalitesini sürdürmenize yardımcı olabilir. Yetişkinlere yönelik sosyal bakım hizmetleri: sizin ve esas bakıcınızın ihtiyaçlarını değerlendirebilir. Gereken ev yardımının belirlenmesine yardımcı olur ve hizmetler ve acil durum desteği konusunda tavsiye verirler. Değerlendirme için bölgenizdeki yetkili merciye başvurun; Kuzey İrlanda'da bunu yerel bir sağlık ve sosyal bakım vakfı ile yapabilirsiniz. Yerel hizmetler değişebilir, bu nedenle değerlendirmeniz sırasında elinizdeki seçenekleri araştırın. "Hizmet erişimi konusunda mümkün olduğunca fazla bilgi almanız gerekir."

9 Çeşitli gereç, ekipman ve bakım hizmetleri ile anlaşma sağlanmış olabilir, yalnız maddi bir destek sağlamanız gerekebilir. Sizin için bakım yardımı ayarlanabilir ya da doğrudan ödeme alarak kendiniz hizmet satın alabilirsiniz. Sosyal yardım ve bakım talebi konusunda rehberleri de içeren yayınlarımızın ayrıntıları için Diğer Bilgiler kısmına bakın. MNH Derneği: MNH ile yaşayan veya bu hastalıktan etkilenen herkese çeşitli şekillerde destek sağlıyoruz. MNH Bağlantı yardım hattımız, size destek, bilgi veya konuşmanız gerekiyorsa dinleyecek bir kişi sağlayabilir. Ekibimiz, dernek dışı hizmetler bulmanıza yardımcı olabilir ve yerel şube, grup, Dernek ziyaretçisi veya bölgesel bakım geliştirme danışmanı (BBGD) gibi mevcut hizmetlerimizi size tanıtır. Bazı ekipmanları kiralık olarak sağlayabiliriz. MNH ile yaşayan veya bu hastalıktan etkilenen kişiler için bakım veya yaşam kalitesi konusunda bir MNH Destek Fonu da düşünülebilir. Ekipman talepleri, sağlık veya sosyal hizmet uzmanından gelmelidir. İletişim ayrıntıları için bu kitapçığın sonundaki Diğer Bilgiler kısmına bakın. Tedavisi var mıdır? Belirtilerinize ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak, sağlık ve sosyal hizmet ekibinizle yapacağınız tartışmalar aşağıdakileri içerebilir: Riluzol: şu anda hastalığı iyileştirecek veya durduracak bir tedavi yoktur, ancak riluzol adlı bir ilaç hastalığın yavaşlatılmasında (birkaç ay) bir miktar fayda göstermiştir. Riluzol, MNH tedavisi konusunda lisans almıştır ve Ulusal Sağlık Hizmetleri tarafından kullanımı onaylanmıştır. Doktorunuza veya nöroloğunuza riluzolün size uygun olup olmadığını sorun. Diğer ilaçlar: tek tek belirtilerinizde size yardımcı olacak çeşitli ilaçlar vardır. Bunlar, doktorunuz veya karşılaştığınız uzmanlar tarafından önerilebilir. Hap yutmakta zorlanırsanız birçok ilaç sıvı ve bant gibi başka şekillerde de sağlanabilir. Fizyoterapi: bu terapi, MNH nedeniyle zayıflayan kaslara verilen zararı geri çeviremez; ama rahatsızlığı, tutukluğu azaltmaya ve esnekliği arttırmaya yardımcı olabilir. Bireysel ihtiyaçlarınız bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli ve ihtiyaçlarınız değişirse gözden geçirilmelidir. Yardımlı egzersiz olsa bile, aşırı egzersiz yapmamaya çalışın; çünkü bu MNH'ye iyi gelmez ve sizi çok yorabilir. Fizyoterapistler genellikle bir alanda uzmanlaşır; örneğin, solunum fizyoterapistleri solunum desteğine ve tükürük ve mukus ile ilgili sorunların yönetilmesine yardımcı olabilir (sonraki Solunum desteği başlığına bakın).

10 Konuşma ve iletişim desteği: sorunlarınız ilk ortaya çıktığında, bir konuşma ve dil terapistine sevkinizi isteyin. Mümkün olduğunca açık iletişim kurmak için konuşmanızı ve sesinizi en iyi şekilde kullanmanıza yardımcı olabilirler. Belirtiler ilerledikçe, basit alfabe tahtaları, bilgisayar programları ve akıllı telefonlar gibi terapi ve iletişim gereçleri hakkında size tavsiye verirler. Konuşma ve dil terapisti, yutkunma sorunları ve tükürük ile mukusun yönetilmesi konusunda da tavsiye verir. Solunum desteği: solunum güçlüğü çekerseniz size yardımcı olacak birçok tedavi ve terapi mevcuttur. Sağlık ve sosyal hizmet ekibinizden, rehberlik için bir solunum danışmanına sevkinizi isteyin. Buna, solunumunuz için mekanik bir destek (ventilasyon gibi) kullanıp kullanmayacağınıza dair tartışmalar da dahildir. Bunları öğrenmeye çalışın, böylece gerektiğinde bilinçli bir karar verebilirsiniz. Diyet, beslenme ve yutkunma desteği: yutkunmayla ilgili sorun yaşarsanız beslenmeyle ilgili tavsiye isteyebilirsiniz. Bu tavsiyeler, ihtiyacınız olan yiyecek, sıvı ve ilaçları idame ettirmenize ve ayrıca güvenli ve rahat şekilde nasıl yutkunacağınızı öğrenmenize yardımcı olur. Bunlar arasında terapiler, ilaveler, güçlendirilmiş gıdalar, yutması kolay yemekler veya yiyecek ve içecek almanın farklı yolları hakkındaki tartışmalar yer alabilir. Sağlık ve sosyal hizmet ekibinizden, rehberlik için bir diyetisyen ve konuşma ve dil terapistine sevkinizi isteyin. "Kilo verdiğimin farkındaydım. Sorun az yağlı, az şekerli bir diyete devam etmek değildi." Hareket, iletişim, yutkunma ve nefes alma güçlüklerinin nasıl yönetileceği konusunda rehberlik sunan yayınlarımızın ayrıntıları için Diğer Bilgiler kısmına bakın. Tamamlayıcı terapiler: bazı kişiler, tamamlayıcı terapilerin belirtileri hafiflettiğini ve stresi azalttığını düşünmektedir. MNH için tedavi olmasa da bu tür terapiler birlikte kullanıldığı takdirde konvansiyonel tedavileri "tamamlayabilir". Masaj, akupunktur ve refleksoloji gibi çok çeşitli tamamlayıcı terapiler mevcuttur. "Refleksolog, ayaklarıma, ellerime ve kollarıma nazikçe masaj yaparak dolaşımıma yardımcı oluyor ve genel olarak bana iyi geliyor. Bu randevular yerel hastane tarafından kolaylaştırıldı."

11 5. Düşünmem gerekenler nelerdir? Size veya bir yakınınıza MNH teşhisi koyulduysa düşünmeniz gereken çok şey vardır. Bu durum size bunaltıcı gelebilir. Bu ipuçları, MNH'den muzdarip kişilerin "keşke en başta bilseydim" dedikleri şeyler üzerine kurulmuştur. Motor nöron hastalığı ile yaşamak adlı ana kılavuzumuzda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Diğer yayınlarımıza nasıl erişebileceğinize dair ayrıntılar için bu kitapçığın sonundaki Diğer Bilgiler kısmına bakın. Ekipman almak için acele etmeyin: Ekipman veya gereç almadan önce, ihtiyaçlarınızı bir mesleki terapiste veya konuşma ve dil terapistine değerlendirtin. Eşyalar her zaman herkese uygun olmayabilir ve yanlışlıklar maliyetli olabilir. Bazı eşyaları, Ulusal Sağlık Hizmetleri'nden veya yetişkinlere yönelik sosyal bakım hizmetlerinden ücretsiz veya denemek için kiralık olarak alabilirsiniz. Mali durumunuzun nasıl etkileneceğini düşünün: Bağımsız bir mali danışmandan veya sosyal yardım danışmanından tavsiye isteyin. Örneğin, erken emeklilik ödemeleri hangi sosyal yardımları talep edebileceğinizi etkileyebilir. Daha önce sosyal yardım talep etmediyseniz rahatsız ve karmaşık gelebilir, ancak nelere hakkınız olduğunu öğrenmeniz çok önemlidir. Sizin yapmanızın zorlaşması ihtimaline karşı, bankanıza güvenilir bir bakıcının veya ortağın hesabınızın yönetilmesine nasıl yardımcı olabileceğini sormanız faydalı olabilir. Evinizi uyarlamak zaman alabilir: Gerekli olabileceğini düşünüyorsanız bu konuyu mümkün olduğunca çabuk araştırın, çünkü evinizde büyük değişiklikler yapmanız zaman alabilir. Mesleki terapist, gelecek ihtiyaçlarınız konusunda tavsiye verebilir. Hakkınız varsa Engelli Hizmet Fonu ile finansman isteyebilirsiniz, ama bu da uzun bir süreçtir. Değerlendiriliyorsanız iyi kanıtlar sunun: Bakım ihtiyaçları veya sosyal yardım talebi (örneğin, engelli olarak yaşama yardımı için Kişisel Bağımsızlık Ödemesi) için değerlendiriliyorsanız çok sayıda ayrıntı verin. Bir şey arada bir zor geliyor olsa da durumunuzun ihtiyacınız olan destek seviyesini almanızı nasıl etkileyeceği konusunda dürüst olun. Belirtilerinizin ilerleyişi hakkında bir günlük tutuyorsanız bu günlük, işlerin ne kadar zaman aldığına ve hastalığın rutin işlerinize etkisine dair örnek vermenize yardımcı olabilir. Değişikliklerin gerçekleşme hızını göstermenize de yardımcı olabilir, böylece gelecek ihtiyaçlarınız değerlendirilebilir. Sorularınızı not alın: Randevular yorucu olabilir ve önemli bir şeyi sormayı unutabilirsiniz, bu nedenle yanınızda götüreceğiniz bir soru listesi hazırlayın. Daha sonra okumanız gerekebileceği için yanıtları not alın ya da sağlık veya sosyal hizmet uzmanından sizin yerinize bunları yazmasını isteyin. Daha kolayınıza geliyorsa çoğu cep telefonu ve bilgisayar tableti konuşmaları kaydedebilir.

12 Palyatif tedavi hizmetleri arayın: Palyatif tedavi, ömrü kısaltan bir durumunuz olduğunda, sizin (ve yakınlarınızın) mümkün olan en iyi yaşam kalitesini elde etmenize yardımcı olmayı amaçlar. Belirti yönetimi ve pratik, finansal, duygusal, ruhsal, dini veya psikolojik ihtiyaçları da içeren daha geniş bir destek sağlar. Durumunuza dair bilgiler diğer uzmanların ihtiyaçlarınızı çabucak anlamasına yardımcı olabileceği için özel palyatif tedavi uzmanları ile ilişki kurmanız, hastanede geçirilecek zamanı azaltabilir. "Deneyimlerimize göre, elinizden geldiğince hazır hissettiğiniz bir pozisyonda olmak daha iyi." Herkes hemen palyatif tedaviye ihtiyaç duymaz, ancak nöroloğunuz veya doktorunuzla bu hizmetlere ne zaman sevk edilebileceğinizi konuşun. Bunlara evde, bakım evinde, hastanede veya gündüz bakım evinde ulaşabilirsiniz. Tedaviler hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin: Sağlık ve sosyal hizmet ekibinizle tedavi seçeneklerini tartışın. Mümkün olanları, sizin için ne anlama geldiklerini ve tedavinin başlatılacağı en uygun zamanı bilmeniz gerekir. Herhangi bir tedaviyi kabul edip etmemek sizin seçiminizdir, ancak net bilgilere dayanarak karar vermeye çalışın. "Her şeyi bilmek istiyordum." Mümkün olduğunca önceden plan yapın: MNH'nin ileriki evrelerini önceden planlamak korkutucu gelebilir. Yakınlarınızla ve sağlık ve sosyal hizmet ekibinizle zor konuşmalar yapmanızı gerektirir. Ancak konuşmanız ve iletişiminiz etkilenirse veya düşünme ve muhakeme konusunda değişiklik yaşarsanız planları önceden tartışmayı sonraya göre daha kolay bulabilirsiniz. Planlama finans, aile ve gelecek bakımınız konusundaki kararları içerebilir. Sağlık ve sosyal hizmet ekibiniz bu tartışmalarda size yardımcı olabilir. Birçok kişi, bilinen geleceğine dair dileklerini belirttikten sonra, daha sakin ve kontrollü hissettiğini söylemiştir. "Bir kere yaptıktan sonra, kaldırıp bir kenara koyabilirsiniz. Rahatlayabilir ve bunu yaptığınız için daha iyi hissedebilirsiniz."

13 6. Nasıl daha fazla bilgi alabilirim? Sağladıklarımız: Motor nöron hastalığı ile yaşamak - MNH'den muzdarip kişilerin hastalıkla geçen günlük hayatlarını yönetmesine yardımcı olacak ana kılavuzumuz belirtiler, sosyal yardımlar ve sosyal bakım ile bilgiler de dahil olmak üzere çeşitli bilgi formları kendi sıhhatlerini yönetmeleri ve mevcut destekleri öğrenmeleri için bakıcılara yönelik bilgiler öğrenme veya okuma güçlüğü çeken kişiler için kolay okuma kılavuzu kalıtsal MNH ile ilgili bilgiler de dahil olmak üzere araştırma bilgileri hakkında bir dizi form MNH ile ilgili karar vermenize yardımcı olacak başka yayınlar ve öğeler Yayınlarımızın çoğunu adresindeki web sitemizden indirebilir veya basılı halini yardım hattımızdan sipariş edebilirsiniz: MNH Bağlantı yardım hattı MNH Bağlantı size destek, bilgi veya konuşmanız gerekiyorsa dinleyecek bir kişi sağlayabilir. Dernek dışı hizmetler bulmanıza yardımcı olabilir ve yerel şube, grup, Dernek ziyaretçisi veya bölgesel bakım geliştirme danışmanı (BBGD) gibi mevcut hizmetlerimizi size tanıtır. Telefon: E-posta: mndconnect@mndassociation.org MNH Destek Fonları ve kiralık ekipman adresinden bunlar hakkında daha fazla bilgi alabilir veya Destek Hizmetleri ekibimize başvurabilirsiniz: Telefon: E-posta: support.services@mndassociation.org Çevrimiçi forum Çevrimiçi forumumuz, bilgilerinizi ve deneyimlerinizi MNH'den etkilenen başka kişilerle paylaşmanızı sağlar: PMA/PLS e-posta destek grubu Size progresif musküler atrofi (PMA) veya primer lateral skleroz (PLS) teşhisi koyulduysa bu e-posta grubuna katılmak isteyebilirsiniz. Lütfen bilgilerinizi care@mndassociation.org adresine e-posta ile gönderin

14 Uzmanların sizi desteklemesine yardımcı oluyoruz Nadirliği nedeniyle, tüm sağlık ve sosyal hizmet uzmanları MNH ile çalışma deneyimine sahip değildir. Bölgesel hizmet geliştirme danışmanlarımız veya MNH Bağlantı yardım hattımızla uzmanlara bilgi, eğitim ve destek hizmetleri sunuyoruz. Uzmanlara yönelik yardım hattı iletişim bilgileri: Telefon: E-posta: MNH Derneği PO Box 246, Northampton, NN1 2PR Telefon: Faks: Web sitesi: "MNH Derneği, telefonun veya e-postanın ucunda...ve onlarla birlikte benzer sorunları yaşayan bir topluluğun üyesiyim; birbirimize yardım edip çözüm önerebiliyoruz. Bu durum, bana bir amaç veriyor." Görüşlerinizi bekliyoruz MNH Derneği, sunduğumuz bilgilerin her yönüyle ilgili geri bildirim almaktan mutluluk duyar. Motor nöron hastalığına (MNH) giriş hakkında geri bildirim vermek istiyorsanız lütfen şu adresteki çevrimiçi formumuzu kullanın: veya e-posta ile bize şu adresten ulaşabilirsiniz: veya bize şu adresten yazabilirsiniz: Bilgi geri bildirimi MNH Derneği PO Box 246 Northampton NN1 2PR Geri bildiriminiz bizim için çok önemli, çünkü MNH ile yaşayan veya MNH'den etkilenen insanların yararına yeni gereçler geliştirmemize ve mevcut bilgileri iyileştirmemize yardımcı oluyor.

15 Kaynakça Bu bilgileri desteklemek için kullanılan kaynaklara talep üzerine erişilebilir: E-posta: Veya posta: Bilgi geri bildirimi MNH Derneği PO Box 246 Northampton NN1 2PR Teşekkür Bu bilgilerin geliştirilmesine verdikleri değerli katkılar için aşağıdaki kişilere çok teşekkür ederiz: Emma Husbands, Palyatif Tıp Danışmanı, Gloucestershire Hastaneleri Ulusal Sağlık Hizmetleri Vakfı Kevin Ilsley, Herefordshire Klinik Görevlendirme Grubu Tıbbi Danışmanı ve eski pratisyen hekim, Herefordshire Elizabeth Ilsley, Konuşma ve Dil Terapisti, Rotherham Ulusal Sağlık Hizmetleri Vakfı, Rotherham Amanda Mobley, Klinik Psikolog, Nöro-Rehabilitasyon/Felç Topluluğu, Walsall Sağlık Hizmetleri Ulusal Sağlık Hizmetleri Vakfı Gabrielle Tilley, Geçici Yerel Ekip Lideri, Great Western Hastaneleri NHS Foundation Vakfı, Calne

16 MNH Derneği PO Box 246, Northampton, NN1 2PR Telefon: Web sitesi: Yardım Derneği Tescil No Garantili Limited Şirket No MND Association 2014 Tüm hakları saklıdır. Bu yayının yazılı izin olmadan çoğaltılması, kopyalanması veya aktarılması yasaktır. Document dates Created: 09/14 Next revision: 09/17 Version: 1

Motor Nöron Hastalığı ya da Kennedy hastalığı hakkında diğer dillerde veya Braille alfabesinde bilgi

Motor Nöron Hastalığı ya da Kennedy hastalığı hakkında diğer dillerde veya Braille alfabesinde bilgi 1B Motor Nöron Hastalığı ya da Kennedy hastalığı hakkında diğer dillerde veya Braille alfabesinde bilgi Motor nöron hastalığı ya da Kennedy hastalığına sahip veya bu hastalıktan etkilenen insanlar hakkında

Detaylı

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak PARKİNSON HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND

Detaylı

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish Parkinson Bilgileri ve Desteğ Parkinson s information and support Turkish Bir Parkinson tanısı, yaşamınızı tepetaklak edebilir. Bize başvurun. Parkinson hastasıysanız ya da bir hastayı tanıyorsanız, muhtemelen

Detaylı

Diğer dillerde veya formatlarda sağlık bilgileri

Diğer dillerde veya formatlarda sağlık bilgileri 1B Diğer dillerde veya formatlarda sağlık bilgileri Motor nöron hastalığı veya Kennedy hastalığı olanlar veya bu hastalıklardan etkilenenler için bilgiler İngilizce ana diliniz değilse veya görme bozukluğunuz

Detaylı

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener Motor Nöron ve Kas Hastalıkları Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Vücudun herhangi bir bölümünde kas kuvveti azalması: parezi Tam kaybı (felç) : paralizi / pleji Vücudun yarısını tutarsa (kol+bacak)

Detaylı

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir?

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI. Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? ÇOCUKLAR İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisti Kimdir? Ebeveynler için Notlar Bu kitapçık, yaklaşık 4 ila 12 yaş aralığındaki, psikoterapi düşünülmüş çocuklar

Detaylı

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık yaşlılığın doğal bir sonucu değildir.. Demansın en sık nedeni ALZHEİMER HASTALIĞI DIR. Yaşla gelen unutkanlık ALZHEİMER HASTALIĞI nın habercisi olabilir!!! ALZHEİMER

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

...eğitim gören engelli gençlere destek Tanıtım Rehberi www.q4s.eu (www.engelsizegitim.com)

...eğitim gören engelli gençlere destek Tanıtım Rehberi www.q4s.eu (www.engelsizegitim.com) ...eğitim gören engelli gençlere destek Tanıtım Rehberi www.q4s.eu (www.engelsizegitim.com) Q4S Projesi nedir? Bu proje 16 yaş üzerinde engeli olan ve kaynaştırma eğitimi alan gençlere yönelik bir web

Detaylı

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır.

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır. Alzheimer hastalığı nedir, neden olur? Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Detaylı

Royal Visio Görme bozukluğu olanlar ve körler için uzmanlık merkezi

Royal Visio Görme bozukluğu olanlar ve körler için uzmanlık merkezi Royal Visio Görme bozukluğu olanlar ve körler için uzmanlık merkezi Geniş imkânlar Hollanda da binlerce insan, görme bozukluğu olarak adlandırılan kalıcı hâldeki kısmi veya tam görme kayıpları ile mücadele

Detaylı

. INME GEÇİRDİĞİNİZ ZAMAN

. INME GEÇİRDİĞİNİZ ZAMAN BEYINDER. INME GEÇİRDİĞİNİZ ZAMAN İnme geçirmiş kişiler için kısa bir rehber İnme Derneğinin bu çeviride yer alabilecek çeviri hatalarında veya sebep olabileceği sorunlar ile ilgili sorumluluğu yoktur,

Detaylı

MULTİPL SKLEROZ (MS)

MULTİPL SKLEROZ (MS) MULTİPL SKLEROZ (MS) Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Information på turkiska DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite

Detaylı

Yaşlı Kişiler için Hizmetler

Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Yaşlı Kişiler için Hizmetler Merri Community Health Services (Merri Toplum Sağlık Hizmetleri), toplum içindeki yaşlı kişilerin günlük bakım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu

Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bayındır Hastanesİ Söğütözü Genel Yoğun Bakım Zİyaretçİ Kılavuzu Bu broşür, Bayındır Hastanesi Söğütözü (BHS) Genel Yoğun Bakım (Reanimasyon) süreci hakkında sizi aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Türkiye nin yerinde sağlık ve bakım çözümleri sunan ilk ve en büyük kuruluşudur.

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Tiedot turkiksi DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Detaylı

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ) Tedavi planınız kan şekerinizi hedef değerler arasında tutmada daha etkili hale geldikçe, arada sırada hipoglisemi (düşük

Detaylı

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var..

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli Dişlerinize her gün ihtiyacınız var yemek yediğinizde, güldüğünüzde ve konuştuğunuzda. İyi bir hayat için dişlerin tam olması ve

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish Kalbinizi sevin Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz Turkish Hastanede Hastaneden taburcu olmak İyileşme planı Hastanede Kalbime ne oldu? Kalbinizin rahatsizligini ve tedaviyi

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size bir antikanser ajan olan Docetaxel tedavisi önerildi. Tedavi yaklaşık 1,5 saat sürer ve üç hafta aralıklarla

Detaylı

Şikayet formu. 1. Kişisel detaylar: Şikâyetçi. 2. İş detayları

Şikayet formu. 1. Kişisel detaylar: Şikâyetçi. 2. İş detayları Şikayet formu 1. Kişisel detaylar: Şikâyetçi Bir veya daha fazla şikayetçinin Aborijin veya Torres Strait Adalı menşeli olarak tanımlanması durumunda lütfen burayı işaretleyin (isteğe bağlı) Bu kutuyu

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

ALS HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

ALS HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak ALS HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye

Detaylı

Özürleri olan Kişiler için Hizmetler

Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Özürleri olan Kişiler için Hizmetler Merri Community Health Services (Merri Toplum Sağlık Hizmetleri) özürü olan kişilerin topluma dahil edilmesinin ve katılımının

Detaylı

Sizin bakımınız, sizin seçiminiz [Your care, your way]

Sizin bakımınız, sizin seçiminiz [Your care, your way] TURKISH Sizin bakımınız, sizin seçiminiz [Your care, your way] Yetişkin sosyal bakım hizmetlerinde aldığınız destek ve bakım konusunda daha fazla bağımsızlık, seçenek ve kontrol sahibi olabilmeniz için

Detaylı

Amaç; SAĞLIK BİLİMLERİNDE ÖĞRENCİ OLMAK Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü. Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü

Amaç; SAĞLIK BİLİMLERİNDE ÖĞRENCİ OLMAK Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü. Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü SAĞLIK BİLİMLERİNDE ÖĞRENCİ OLMAK DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ Hakan GÖLAÇ Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dil ve Konuşma Terapisi

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

HASTANE EMRİ İLE KISITLAMA OLMADAN HASTANEYE ALINMA

HASTANE EMRİ İLE KISITLAMA OLMADAN HASTANEYE ALINMA HASTANE EMRİ İLE KISITLAMA OLMADAN HASTANEYE ALINMA (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 37) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız ) 3. Hastane ve koğuş ismi 4.

Detaylı

8B Motor nöron hastalığı için ventilasyon

8B Motor nöron hastalığı için ventilasyon 8B Motor nöron hastalığı için ventilasyon Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi Motor nöron hastalığından dolayı nefes alıp vermeniz zayıflarsa solunum ekibiniz

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

PBC Belirti İzleyici. Cilt Sağlığı

PBC Belirti İzleyici. Cilt Sağlığı PBC Belirti İzleyici Eskiden Primer Biliyer Siroz (PBC) olarak bilinen Primer Biliyer Kolanjit bazen belirti vermeyebilen nadir bir karaciğer hastalığıdır. Ancak PBC belirti ve işaretleri ortaya çıktığında,

Detaylı

ISLINGTON GELİŞİM ORTAKLIĞI İKAMET EDENLERİN KATILIMI

ISLINGTON GELİŞİM ORTAKLIĞI İKAMET EDENLERİN KATILIMI ISLINGTON GELİŞİM ORTAKLIĞI İKAMET EDENLERİN KATILIMI ArgrsoKxbk A mmÿpy Bengali Συμμετοχή ενοίκων Greek Participação do(s) Residente(s) Portuguese Ka qaybqaadashada dadka deegaanka ah Somali Participación

Detaylı

DEMANS. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder?

DEMANS. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder? Sağlık Dairesi Bilgilendiriyor. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder? ÿ Demans nasıl tedavi edilebilir? ÿ Ne gibi önlem

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun DOMESTIC VIOLENCE HELP AT COURT Turkish AİLE İÇİ ŞİDDET Artık şiddetin sona ermesini istiyorsunuz Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun Kadınlar İçin Aile İçi Şiddet Mahkemesi Savunma

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim?

Turkish. Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? Sağlık konusunda, Londra'da nasıl bilgi edinebilirim? 1 GP nedir? Londra'da, sağlık konusunda yardım almak için Pratisyen Hekiminizin (doktor) hizmet verdiği yerel bir sağlık ocağına kaydolmalısınız. Sağlık

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

Bir hastanın mektubundan...

Bir hastanın mektubundan... Bir hastanın mektubundan... Değerli Meltem Hocam; Size bu satırları büyük bir yorgunluk ve zorlu bir nefes alıp verme gayreti içinde yazmaya çalışıyorum. Bu gün sizin beni evde ziyaretinizden sonra size

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 500 mg okserutin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol, magnezyum stearat Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

Göçmenler için hangi Danca dil kurslarının 1 mevcut olduğunu inceleyin

Göçmenler için hangi Danca dil kurslarının 1 mevcut olduğunu inceleyin Göçmenler için hangi Danca dil kurslarının 1 mevcut olduğunu inceleyin Önsöz Günlük yaşamımızda karşılaştığımız insanlar ile iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Danimarka

Detaylı

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra [cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra Çocuğunuzun aşısını yaptırmanız, kendisini, bir ya da birden fazla bulaşıcı hastalığa karşı koruma konusunda önemli bir karar verdiğiniz anlamına gelmektedir. Aşılar

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

Ölüm Süreci Hakkında

Ölüm Süreci Hakkında Ölüm Süreci Hakkında Eğer daha önce herhangi bir kişinin ölümüne şahit olmadıysanız, olacaklar hakkında korkuya kapılabilirsiniz, fakat ölüm anı genellikle dingin bir süreçtir. Bu broşür size yardımcı

Detaylı

2014

2014 2014 DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU (DEB) ve MentalUP İçerik DEB e Klinik İlgi DEB Nedir? DEB in Belirtileri DEB in Zihinsel Sürece Etkileri DEB in Psikososyal Tedavisi MentalUP tan Faydalanma MentalUP İçeriği

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor.

Detaylı

Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış

Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış Cinsel sağlık nedir? Kaliteli bir cinsel sağlığın faydaları Detaylı olarak bir cinsel sağlığın faydaları Beş adımda eylemler Önleyici cinsel sağlık hizmetlerinin anahtarları

Detaylı

Nüfus taraması Rahim ağzı (Serviks) kanseri. Sonuç

Nüfus taraması Rahim ağzı (Serviks) kanseri. Sonuç Nüfus taraması Rahim ağzı (Serviks) kanseri Sonuç Sonuçlar Bu kitapçıkta araştırmanın çeşitli sonuçları ve HPV enfeksiyonu hakkında bilgiler mevcuttur. Sonucunuza uygun bilgiyi okuyunuz. Bu bilgiyi okuduktan

Detaylı

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Tedaviler arasındaki sürede özgürlüğünüzü, hastalığınıza daha az, iyi

Detaylı

BAZAL INSÜLIN TEDAVISI IÇIN. başlangıç yardımı

BAZAL INSÜLIN TEDAVISI IÇIN. başlangıç yardımı BAZAL INSÜLIN TEDAVISI IÇIN başlangıç yardımı SAYIN HASTA, Şayet bu küçük broşürü elinizde bulunduruyorsanız doktorunuz, diyabetiniz için bazal insülinli bir tedaviyi uygun görmüş demektir. Bu sizin için

Detaylı

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL

TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL TEDAVİ İÇİN HASTANEYE KABUL (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 3) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız) 3. Hastane ve koğuş ismi 4. Bölüm 3 altında alıkoyma tarihi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Bir supozituvar, 800 mg fenprobamat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Bir supozituvar, 800 mg fenprobamat içerir. KULLANMA TALİMATI GAMAKUİL Supozituvar Anüse (makata) uygulanır. Etkin madde: Bir supozituvar, 800 mg fenprobamat içerir. Yardımcı madde: Witepsol H 15 Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI

Detaylı

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Obezite aşırı vücut yağı ile nitelendirilen bir hastalıktır. Obezite tarafından etkilenen kişiler, genellikle diyet ile kontrol edilmesi

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ)

HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ) HÜKÜM GİYMEMİŞ BİR TUTUKLUNUN HASTANEYE SEVKİ (KISITLAMALI YA DA KISITLAMASIZ) (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 48) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız ) 3.

Detaylı

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ÇALIŞTAYIN AMACI ALS hastalarının yaşam kalitesini geliştirmek ve korumak

Detaylı

Multipl skleroz. (Turkish) MS Ulusal Merkezi

Multipl skleroz. (Turkish) MS Ulusal Merkezi GI06/0910 MS Ulusal Merkezi 372 Edgware Road, Londra NW2 6ND Telefon 020 8438 0700 MS Ücretsiz Yardım Hattı 0808 800 8000 (Hafta içi 09.00-21.00) MS Society İskoçya MS Derneği Kuzey İrlanda MS Derneği

Detaylı

Demans ve Alzheimer Nedir?

Demans ve Alzheimer Nedir? DEMANS Halk arasında 'bunama' dedigimiz durumdur. Kişinin yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler; hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun

Detaylı

HASTALIK ALGISI ÖLÇEĞİ

HASTALIK ALGISI ÖLÇEĞİ HASTALIK ALGISI ÖLÇEĞİ İsim: Tarih: HASTALIĞINIZ HAKKINDA SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ Aşağıda hastalığınızın başlangıcından bu yana yaşadığınız belirtilerin bir listesi verilmiştir. Lütfen sizde var olanlarda evet

Detaylı

bilgiçiftliği Genel Çevrimiçi Gizlilik ve Bilgi güvenliği Bildirimi

bilgiçiftliği Genel Çevrimiçi Gizlilik ve Bilgi güvenliği Bildirimi bilgiçiftliği Genel Çevrimiçi Gizlilik ve Bilgi güvenliği Bildirimi 1. Amaç: Bir bilgiçiftligi servisi olan, AntalyaList.com internet sitesini ziyaret ettiğiniz için teşekkürler. Bu genel gizlilik bildirimi.

Detaylı

Metastazlarla yayılmış meme kanseri hastalara ve yakınlarına tavsiyeler

Metastazlarla yayılmış meme kanseri hastalara ve yakınlarına tavsiyeler Metastazlarla yayılmış meme kanseri hastalara ve yakınlarına tavsiyeler Yayılmış meme kanseri memedeki primer tümörde bulunan kanser hücrelerinin vücudun diğer bölümlerine yayılması ve kanser hücrelerinin

Detaylı

LIVOPAN. Uysal bir seçim. Linde: Living healthcare

LIVOPAN. Uysal bir seçim. Linde: Living healthcare LIVOPAN. Uysal bir seçim. Linde: Living healthcare 02 Anne adaylarının bilmesi gerekenler. 03 LIVOPAN nedir? LIVOPAN nefes yolu ile alınan bir ilaçtır. Örneğin doğum esnasında doğum sancılarını hafifletmek

Detaylı

Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi

Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi 7B 7B Tüple beslenme Motor nöron hastalığı (MNH) olan veya bu hastalıktan etkilenen kişilere yönelik bilgi Motor nöron hastalığı (MNH) yeme içme güçlüklerine neden olabilir. Boğazınızdaki ve ağzınızdaki

Detaylı

Hamileliğin: Bebeğinin hareket etmesini hissetmek

Hamileliğin: Bebeğinin hareket etmesini hissetmek Hamileliğin: Bebeğinin hareket etmesini hissetmek Bebeğini hissetmek güvenilir bir his verir ve önemlidir. Bebeğin hareket ettiğini genelde hamileliğin 16-20 nci haftasından itibaren hissedebilirsin. Bebeğin

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri 1 Aşağıda zaman zaman herkeste olabilecek yakınmaların ve sorunların bir listesi vardır. Lütfen her birini dikkatle okuyunuz. Sonra bu durumun bu gün de dâhil olmak üzere son üç ay içerisinde sizi ne ölçüde

Detaylı

Fark edilir bir kilo kaybı. Gün geçtikçe içe kapanma eğilimi. Aşırı derecede spor yapmak. Kilo almaktan şiddetle korkmak

Fark edilir bir kilo kaybı. Gün geçtikçe içe kapanma eğilimi. Aşırı derecede spor yapmak. Kilo almaktan şiddetle korkmak YEME BOZUKLUKLARI ve TEDAVİLERİ Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yeme Bozukluları, bir diğer deyişle yemek yeme dürtüsü ile ilgili bozukluklar, vücut ağırlığıyla ilgili takıntılar, vücudun şekli ile ilgili

Detaylı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ. Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015

ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ. Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015 ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015 Bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Yaşla gelen unutkanlık, Alzheimer Hastalığının habercisi olabilir! Her yaşta insanın

Detaylı

Hasta bilgileri. Lantus

Hasta bilgileri. Lantus Hasta bilgileri Lantus Bu kitapçığı diyabet hastaları ve doktor tarafından Lantus teşhisi koyulan kişiler için hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı kan glikoz seviyesini olabildiğince normal

Detaylı

DAVRANIŞSAL KİLO KONTROLÜ VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

DAVRANIŞSAL KİLO KONTROLÜ VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Kilo alma karışık mekanizmaların sonucudur. Genetik, fizyolojik, çevresel ve davranışsal öğelerin bir karışımıdır. Sanıldığının aksine, psikolojik sorunların aşırı kiloya neden olmadığı, tam tersine aşırı

Detaylı

Etkin madde: Her bir film kaplı tablette 500 mg; saflaştırılmış mikronize flavonoid fraksiyonu bulunmaktadır. Bir fraksiyon;

Etkin madde: Her bir film kaplı tablette 500 mg; saflaştırılmış mikronize flavonoid fraksiyonu bulunmaktadır. Bir fraksiyon; KULLANMA TALİMATI VARİDOS 450 mg/50 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablette 500 mg; saflaştırılmış mikronize flavonoid fraksiyonu bulunmaktadır. Bir fraksiyon; Diosmin...450

Detaylı

KONJENİTAL ADRENAL HİPERPLAZİ. Seri No. 6

KONJENİTAL ADRENAL HİPERPLAZİ. Seri No. 6 KONJENİTAL ADRENAL HİPERPLAZİ Seri No. 6 Hasta Rehberi Kolay Okunabilir Rehber Konjenital Adrenal Hiperplazi Seri No. 6 (Ağustos 2006 da güncellenmiştir) Bu broşür Reading Üniversitesi, Sağlık Bilimleri

Detaylı

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti EVDE BAKIM ve DESTEK HİZMETLERİ v Evde Doktor Muayene Hizmeti: Hekim ve hemşire tarafından hastanın evinde muayenesi, reçetesinin düzenlenmesi,tıbbı

Detaylı

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi

ÖFKE KONTROLÜ. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ÖFKE KONTROLÜ Aşağıdaki kendini değerlendirme soruları bilimsel bir araç olarak tasarlanmış değildir. Amaç; çeşitli durumlardaki davranışlarınıza

Detaylı

Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği. 3. TÜKED Kongresi, Mart 2016, Dalaman - Muğla

Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği. 3. TÜKED Kongresi, Mart 2016, Dalaman - Muğla Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği Doç. Dr. Murat Gültekin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Koryonik Villus Biyopsi (CVS) Testi

Koryonik Villus Biyopsi (CVS) Testi 12 Koryonik Villus Biyopsi (CVS) Testi İngiltere' deki Guy's ve St Thomas Hastanesi, Royal Koleji Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları ile IDEAS Genetik Bilgi Parkı tarafından hazırlanan broşürlerden

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Tanımı Görme yetersizliği, görme gücünün kısmen ya da tamamen yetersizliğinden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

Detaylı

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin

Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Kalender Epilepsie Türkisch Epilepsi Takvimi Sadece kaydedin Hastalar İçin Tedavi Takvimi İçindekiler 0 Önsöz 0 Önemli iletişim bilgileri 0 Epilepsi etkili bir şekilde nasıl tedavi edilir? 0 Hangi ilaçları

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ANTHĐX 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 10 mg rupatadine eşdeğer 12,80 mg rupatadin fumarat bulunur. Yardımcı maddeler: Laktoz, mikrokristalin selüloz, kırmızı

Detaylı

Groupama Sigorta dan 7/24 Doktorum

Groupama Sigorta dan 7/24 Doktorum Groupama Sigorta dan 7/24 Doktorum 2 7/24 Doktorum Hizmeti nedir? Bireysel Sağlık Müşterilerimize YENİ ve ÜCRETSİZ bir hizmet daha sunuyoruz: 7/24 Doktorum! Ne zamandan itibaren? 10 Ağustos 2017 Hangi

Detaylı

Hobi Kulüpleri. Psikolojik Destek. Kişisel Çözüm Danışmanı VIP Hizmetler Alışveriş İndirimi. Medikal Asistans

Hobi Kulüpleri. Psikolojik Destek. Kişisel Çözüm Danışmanı VIP Hizmetler Alışveriş İndirimi. Medikal Asistans Hobi Kulüpleri Vakıf Emeklilik te bireysel emeklilik sözleşmesi bulunanlar ayrıcalıklı Yaşam Kulüpleri dünyasında kapsamlı sağlık hizmetlerinden danışmanlığa, eğitimden spora birçok alanda hayatlarına

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

Kullanım kılavuzu Nokia Müzik

Kullanım kılavuzu Nokia Müzik Kullanım kılavuzu Nokia Müzik Baskı 1.0 TR Nokia Müzik Nokia Müzik'i Windows Phone'dan kullanarak, şarkıları telefonunuza ve uyumlu bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Başlangıç ekranında sola kaydırın ve

Detaylı

Ağrı ve Ağrı ile Başa Çıkma Hakkında. Bu konu hakkındaki destek ve hizmetler için www.palliativecare.org.au web adresini ziyaret edebilirsiniz

Ağrı ve Ağrı ile Başa Çıkma Hakkında. Bu konu hakkındaki destek ve hizmetler için www.palliativecare.org.au web adresini ziyaret edebilirsiniz Ağrı ve Ağrı ile Başa Çıkma Hakkında Bu konu hakkındaki destek ve hizmetler için www.palliativecare.org.au web adresini ziyaret edebilirsiniz Turkish - Pain Management Department of Health and Ageing Avustralya

Detaylı

BÖLÜM 3 HASTALARI İÇİN GÖZETİM ALTINDA TOPLUM TEDAVİSİ

BÖLÜM 3 HASTALARI İÇİN GÖZETİM ALTINDA TOPLUM TEDAVİSİ BÖLÜM 3 HASTALARI İÇİN GÖZETİM ALTINDA TOPLUM TEDAVİSİ (1983 Ruh Sağlığı Yasası, Bölüm 17A) 1. Hasta Adı 2. Bakımınızdan sorumlu kişinin ismi (sorumlu klinik tedavi uzmanınız ) 3. Gözetim altında toplum

Detaylı

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde ilaç kullanma Çalışma saatleri esnasında reçeteli ya da reçetesiz ilaç mı almanız gerekiyor? Evet ise, nasıl organize edeceğiniz, saklayacağınız üzerinde düşünmeli

Detaylı

Resesif (Çekinik) Kalıtım

Resesif (Çekinik) Kalıtım 12 Resesif (Çekinik) Kalıtım İngiltere' deki Guy's ve St Thomas Hastanesi ve IDEAS Genetik Bilgi Parkı tarafından hazırlanan broşürlerden kendi k a l i t e s t a n d a r t l a r ı n a u y g u n o l a r

Detaylı