KURULUŞUNUN 65. YILINDA VE TARİHİNİN İKİNCİ BÜYÜK BULUŞMASINDA UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KURULUŞUNUN 65. YILINDA VE TARİHİNİN İKİNCİ BÜYÜK BULUŞMASINDA UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU"

Transkript

1 "Millî Komisyonlar, UNESCO nun en önemli ortaklarıdır.» UNESCO 27. Genel Konferansı KURULUŞUNUN 65. YILINDA VE TARİHİNİN İKİNCİ BÜYÜK BULUŞMASINDA UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ UTMK Başkanı UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

2 Kısa adı UNESCO olan. United Nations Edicational, Scientific and Cultural Organization Organisation des Nations Unies pour l éducation, la science et la culture Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu Not: UNESCO Kuruluş Kanununun Resmî Gazete de yayımlanan Türkçe metnine göre, İng. Organization ve Fr. Organisation kelimesinin Teşkilat, Kuruluş, Örgüt vb. şeklindeki çevirileri yanlıştır.

3 UNESCO: Birleşmiş Milletlerin Uzman ve Entelektüel Kurumu Türkiye, 16 Kasım1945 tarihinde kurulan UNESCO nun 20 kurucu üyesinden biridir. UNESCO (Kuruluş) Sözleşmesi, 20 Mayıs 1946 tarih ve 4895 sayılı Kanunla yürürlüğe girmiştir da UTMK kurulmuş, 1971 de UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcilik açılmıştır. UNESCO, 195 tam ve 8 ortak üye ile BM nin en yüksek üye devlet sayısına sahip örgütlerinden biridir.

4 Kuruluş Amacı: Barışı Tesis Ederek Savaşı Önlemek Barışı insanların zihninde inşa etmek Politik ve ekonomik anlaşmalar sürdürülebilir barışın inşası için yeterli değildir. Barış, insanlığın ahlaki ve entelektüel dayanışması, birliği üzerine inşa edilmelidir. UNESCO Kuruluş Toplantısı (1945) UNESCO (Kuruluş) Sözleşmesi: «barışın insanların fikir ve manevi birliğine dayanması gerekir»

5 BARIŞA VE SEVGİYE PARANTEZ Birbirinize karşı nazik ve sevecen olmalısınız ki kimse kendisini başkasından üstün görmesin veya kimseye zarar vermesin. Hz. Muhammed (s.a.v) Gel, gel ne olursan ol yine gel.. Bu toprağa sevgiden başka tohum ekmeyiz. (Mevlâna) Ben gelmedim dava için/benim işim sevi için (Yunus Emre) İnsan mensup olduğu milletin varlığını ve saadetini düşündüğü kadar bütün cihan milletlerinin huzur ve refahını da düşünmeli. (Mustafa Kemal Atatürk)

6 UNESCO nun yapısı ve karar organları Yürütme Kurulu Genel Konferanslarda seçimle belirlenen 58 üye devletten oluşur. Yılda 2 kez toplanır. Genel Konferansı hazırlar. Genel Konferansta alınan kararların yürütülmesini sağlar. Genel Konferans Üye devletlerin temsilcileri ile tek rakamlı yıllarda 2 yılda bir toplanır de 37. Genel Konferans gerçekleştirilmiş, 2015 te ise 38. Genel Konferans yapılacaktır. Yürütme Kurulu üyelerini seçer ve 4 yılda bir seçilen Genel Direktörü atar. Program ve bütçeyi kabul eder. Yürütme Kurulu kararlarını onaylar. Genel Direktör UNESCO yu temsil eder, yürütmenin başkanıdır. Genel Konferans ve Yürütme Kuruluna öneri hazırlar, bütçe, plan ve program taslaklarını sunar. UNESCO memurlarından oluşan sekretaryayla kararların icrasını gerçekleştirir.

7 GENEL KONFERANSA PARANTEZ UTMK Başkanı Prof. Dr. Bedrettin Tuncel, UNESCO 10. Genel Konferansının Başkanlığını yapmıştır.

8 YÜRÜTME KURULUNA PARANTEZ Yürütme Kurulunda Türkiye bugüne kadar şu isimler tarafından temsil edilmiştir: Reşat Nuri Güntekin ( ), Ahmet Kutsi Tecer ( ), Prof. Dr. Bedrettin Tuncel ( ), Prof. Dr. Erdal İnönü ( ), Prof. Dr. Talât S. Halman( ) Prof. Dr. Orhan Güvenen ( ) Not: 2005 yılında kişilerin temsili ortadan kalkmış, ülke temsili sistemi getirilmiştir yılından bu yana ise Türkiye Yürütme Kuruluna aday olmamıştır.

9 UNESCO Kilometre Taşları

10 UNESCO da Yeni Dönem ve Yeni Yaklaşım Bir beden herkese uymaz : çok disiplinli yaklaşım Disiplinler arası çalışma yeni dönemin temel yönetici prensibidir. Programatik tekrar ve parçalanma, olumsuz rekabet, işlem ve çalışma modellerinin uyumsuzluğunun üstesinden gelinmelidir. Sonuç ve öğrenme kültürünün teşviki sağlanmalıdır: gösterge, kanıta dayalı etki değerlendirmesi, sona erme hükmü UNESCO Sözleşme ve enstrümanlarının uygulanması, özellikle kültür alanında güçlendirilmesi gerekmektedir. 1970, 1972, 2003 ve 2005 Sözleşmelerine öncelik verilmelidir. İnovatif işbirlikleri oluşturulmalıdır. Kapsayıcılık ve eşitliğe daha fazla ağırlık verilmelidir. Daha fazla toplum, topluluk, birey katılımı sağlanmalıdır. Gençlerin uygulama ve karar alma süreçlerine sık ve odaklı katılımına daha fazla dikkat edilmelidir. Daha keskin konsantrasyon sağlanmalı ve odaklı çalışılmalıdır. Esnek olunmalı ve amaca uygun hareket edilmelidir.

11 UNESCO NUN MİSYONU Birleşmiş Milletlerin uzman kuruluşu olarak, (Kuruluş) Sözleşmesi gereğince, barışın inşasına, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, sürdürülebilir kalkınmaya kültürlerarası diyaloğa eğitim, bilim, kültür, bilgi ve iletişim yoluyla katkı sağlamak.

12 Stratejisinin Hazırlanmasında Öne Çıkan Hususlar UNESCO nun BM içinde karşılaştırmalı avantaj ve katkısının netleştirilmesi, İki küresel öncelik (Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Afrika) için somut stratejilerin belirlenmesi, «Hedef grup değil paydaş» olarak görülmesi gereken gençlerin karar süreçlerine katılımının artırılması, İnternetin bilinçli kullanımı ve bilgi toplumlarının inşasına katkı sağlanması, Barış, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları temelli yaklaşımın tüm strateji ve çalışmalara bütünlüklü olarak uygulanması.

13 Yeni Dönemde UNESCO Orta Vadeli Stratejisi

14 Yeni Döneme Parantez: Açık UNESCO 36. Genel Konferans Gençlik Özel Sektör Sivil Toplum Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Afrika 37. Genel Konferans Barış ve Diyalog İnsan Hakları Kültürel Çeşitlilik Krizlere Hazırlık ve Müdahale Bir Gezegen Bir Okyanus Bilgilerin Paylaşımı

15 UNESCO Nasıl Katkı Sağlar? Standart belirleyici olarak Konferanslar, anlaşmalar, programlar, sözleşmeler, tavsiye kararları, bildirgeler Standart belirleyici eylemiyle UNESCO alanlarında çok disiplinli çalışma ve karşılıklı bilgi paylaşımı Kapasite geliştirerek Eğitim standartları, programları, materyalleri ve ağları Uluslararası işbirliği yoluyla UNESCO paydaşları, sivil toplum, özel sektör Danışmanlık sağlayarak Bilgi üretimi ve paylaşımı Araştırma ağları, çözüm yaratma, kılavuz belgeler

16 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO Nasıl Katkı Sağlar? UNESCO (Kuruluş) Sözleşmesi 7. Maddesi gereği kurulan Millî Komisyonlar, UNESCO nun ulusal düzeydeki temsilcileridir. Madde VII: «1.Her üye devlet, eğitim, bilim ve kültür işleriyle ilgili belli başlı kurullarını kuruluşun çalışmalarıyle temasa getirmek maksadiyle özel şartlarına uygun tertibat alacaktır. Bu iş, tercihan Hükümeti ve bu gibi kurulları geniş ölçüde temsil eden bir Millî Komisyon teşkili yolu ile yapılmalıdır. 2.Millî Komisyonlar veya millî işbirliği kurulları, kuruluşa ait meseleler hususunda, bulundukları yerlerde Genel Kuruldaki murahhaslarına ve Hükümetlerine danışmanlık edecekler ve kuruluşu ilgilendiren işlerde irtibat vasıtaları vazifesini göreceklerdir.»

17 UNESCO Millî Komisyonları UTMK: Dünyanın en eski Millî Komisyonlarından biri UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 25 Ağustos 1949 tarih ve sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. 3/9862 Sayılı Kararname ile Yürürlüğe Konulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Talimatnamesi Hakkında Kararname. Karar: 4/995, Tarih ve Sayı: 12/8/1953,8482. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (Unesco) Türkiye Millî Komisyonuna Dair Kararname, Karar: 9478, Tarih ve Sayı: 25/10/1957, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Millî Komisyonu Yönetmeliğinin 4 Üncü Maddesinin Değiştirilmesine ve Mezkûr Yönetmeliğe Bir Ek Madde İlâvesine Dair Yönetmelik, Karar: 5/491, Tarih ve Sayı: 23/11/1960, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Yönetmeliğinin Değişik 5 inci ve 6 ncı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Yönetmelik, 6/130481, Tarih ve Sayı: 26/8/1968, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Millî Komisyonu Yönetmeliğinin Değişik 6 ıncı Maddesinin Değiştirilmesine İlişkin Yönetmeliğin Yürürlüğe Konulması Hakkında Kararname. Karar: 7/9286, Tarih ve Sayı: 24/1/1975, 15128

18 UNESCO Millî Komisyonları UTMK: Dünyanın en eski Millî Komisyonlarından biri Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Yönetmeliğinin Değişik 6 ncı Maddesi ile 13 üncü Maddesinin Değiştirilmesine ve Bir Ek Madde Eklenmesine İlişkin Yönetmelik. Karar: 7/15873, Tarih ve Sayı: 26/7/1978, UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun Yönetmeliği. Karar: 8/4568, Tarih ve Sayı: 13/5/1982, UNESCO Türkiye Komisyonu Yönetmeliği Değişiklik Yönetmeliği. Karar:83/6281, Tarih ve Sayı: 28/4/1983, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO Türkiye Bilim Komisyonu Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Karar: 85/9129, Tarih ve Sayı: 7/3/1985, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Millî Komisyonu Yönetmeliği (8/4568 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Aynı Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır) Karar: 2004/7355, Tarih ve Sayı:19/6/2004, 25497)

19 UNESCO Millî Komisyonları

20 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO Türkiye Millî Komisyonu İlk Yönetim Kurulu Toplantısı: 25 Mayıs 1949

21 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO Türkiye Millî Komisyonu İlk Yönetim Kurulu Toplantısı: 25 Mayıs 1949

22 Yönetmelik Karar Sayısı : 2004/7355 Ekli Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Yönetmeliği nin yürürlüğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığı nın 7/4/2004 tarihli ve sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu nca 10/5/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır. Ahmet Necdet SEZER CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan A. GÜL A. ŞENER M. A. ŞAHİN B. ATALAY Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bakanı A. BABACAN B. ATALAY G. AKŞİT K. TÜZMEN Devlet Bakanı Devlet Bakanı V. Devlet Bakanı Devlet Bakanı C. ÇİÇEK M. V. GÖNÜL A.AKSU K.UNAKITAN Adalet Bakanı Milli Savunma Bakanı İçişleri Bakanı Maliye Bakanı H.ÇELİK Z. ERGEZEN R.AKDAĞ K. UNAKITAN Milli Eğitim Bakanı Bayındırlık ve İskan Bakanı M. H. GÜLER M. BAŞESGİOĞLU A. COŞKUN Tarım ve Köyişleri Bakanı V. Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı Sağlık Bakanı Ulaştırma Bakanı V. Sanayi ve Ticaret Bakanı M.H.GÜLER E. MUMCU O. PEPE Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Çevre ve Orman Bakanı

23 UNESCO Millî Komisyonları UTMK nın Yapısı Genel Kurul 77 üye 4 yıl Yönetim Kurulu 15 üye (Genel Kurul tarafından seçilir) 4 yıl Denetim Kurulu 3 üye (Genel Kurul tarafından seçilir) 4yıl İhtisas Komiteleri 5 15 üye (Yönetim Kurulu kararıyla, İK Yönergesi çerçevesinde kurulur.)

24 UNESCO Millî Komisyonları UTMK Genel Kurulu ve Yönetim Kurulunu Oluşturan Kurum, Kuruluş ve Kişiler Daimi Kamu Kuruluşları (MEB, DB ve KTB) Diğer Kamu Kuruluşları, Yükseköğretim Kurumları, Özel Kuruluşlar, Sivil Toplum Kuruluşları, Tanınmış Kişiler

25 UNESCO Millî Komisyonları MİLLÎ KOMİSYONLARIN YAPISI VE UTMK UNESCO Millî Komisyonları kuruluş yapıları bakımından çok çeşitli olmakla birlikte büyük çoğunluğu üç grupta toplanabilir: «Governmental» Millî Komisyonlar «Semi-Autonomous» Millî Komisyonlar «Autonomous» Millî Komisyonlar BAĞLI VEYA İLİŞKİLENDİRİLDİKLERİ BAKANLIKLAR: Eğitim Bakanlıkları Dışişleri Bakanlıkları Kültür Bakanlıkları

26 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO 1. SEÇİM GRUBUNDA YAPILARI İTİBARİYLE BAZI MİLLÎ KOMİSYONLAR Bakanlık İçinde Teşkilatlananlar: Monaco, Slovenya, Letonya, İsrail Yarı Otonom Olanlar: Norveç, Finlandiya, Fransa, İsveç, Türkiye Otonom Olanlar: Almanya, Kanada, Avusturya, Birleşik Krallık, İsviçre

27 UNESCO Millî Komisyonları İLİŞKİ VE İRTİBAT ŞEMASI

28 UNESCO Millî Komisyonları MİLLÎ KOMİSYONLAR VE UNESCO İLİŞKİ VE İŞBİRLİĞİ UNESCO Dış Değerlendirme Raporu Millî Komisyonlar ile UNESCO Sekretaryası İşbirliğinin Değerlendirilmesine Yönelik 36. Genel Konferans Kararı Üç Taraflı Açık Uçlu Çalışma Grubu Millî Komisyonlar Eylem Planı 1. Bölgelerarası Millî Komisyonlar Toplantısı Not: Bu toplantıda bu konuyu bütün çaba ve katkılara rağmen ele almayı başaramadık.

29 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONUNUN GÖREVLERİ UNESCO Küresel Önceliklerine katkı vermek, STK ve kamu kuruluşları ile birlikte UNESCO hedefleri doğrultusunda danışmanlık kapasitelerini etkin bir şekilde kullanmak, UNESCO programlarını tanıtmak ve yürütülmelerine katkı sağlamak, Bölgesel/ Uluslararası işbirliği ağları oluşturmak, UNESCO deneyimlerini Türkiye ye aktarmak, UNESCO program ve projelerinde Türkiye nin görünürlüğünü artırmak.

30 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO İşbirlikleri- Geniş Aile UNESCO ASPnet Okulları UNESCO Kürsüleri ve UNITWIN Ağı UNESCO ya Akredite STK larla İşbirlikleri UNESCO Sivil Toplum İşbirlikleri UNESCO Özel Sektör İşbirlikleri Miras Alan Yönetimleri ve İlgili Topluluklarla İşbirlikleri

31 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO ASPnet (Kardeş Okullar Ağı) UNESCO tarafından 1953 yılında kurulan, Türkiye nin de içinde yer aldığı180 ülkeden oluşan küresel bir eğitim ağıdır. Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, teknik okullar ve öğretmen eğitimi enstitüleri gibi çeşitli üye kuruluşlar, uluslararası anlayış, barış, kültürlerarası diyalog, sürdürülebilir kalkınma ve kaliteli eğitim yararına çalışırlar. Ülkemizde ASPnet Ağı nda yer alan 45 okul bulunmaktadır.

32 UNESCO Millî Komisyonları UNESCO KÜRSÜLERİ Boğaziçi Üniversitesi nde Mechatronics (1993) Galatasaray Üniversitesi nde Bilgisayar Entegre İmalat (1997) Hacettepe Üniversitesi nde Felsefe (1997) Maltepe Üniversitesi nde Felsefe (2009) Konya Selçuk Üniversitesi nde- Sualtı Kültürel Miras (2012) Kadir Has Üniversitesi nde- Kültürel Miras (2014) Aydın Üniversitesi nde- Eğitim (2014)

33 UNESCO Millî Komisyonları Başarılı İşbirliğimiz: L OREAL TÜRKİYE

34 UNESCO Millî Komisyonları Başarılı işbirliğimiz: THY Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü ile UNESCO Türkiye Millî Komisyonu arasında 24 Şubat 2011 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü 23 Şubat 2012 tarihinde sona ermiştir.

35 UNESCO Millî Komisyonları UTMK NIN KURUCU ROLÜ Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinin Kuruluşu TÜBİTAK ın kuruluşu

36 SEKTÖRLER VE İHTİSAS KOMİTELERİ Eğitim İ.K. Doğa Bilimleri İ.K. Biyoetik İ.K. KİFAÇ İ.K. Dünya Belleği İ.K. MAB İ. G. MOST ve Kültürlerarası Diyalog İ.K. Somut Kültürel Miras İ.K. SOKÜM İ.K. İletişim İ.K. Toplumsal Cinsiyet YEKVİK İ.K. Eşitliği İ.G. Sualtı Kültürel Mirası İ.G.

37 YÖNETİM KURULU VE İHTİSAS KOMİTELERİNDE KADIN ERKEK ORANLARI KADIN 35% ERKEK 65% KADIN ERKEK

38 İHTİSAS KOMİTELERİNDE ŞEHİRLERE GÖRE DAĞILIM ANKARA İSTANBUL İZMİR ESKİŞEHİR SİVAS ERZURUM ANTALYA UŞAK KONYA ÇANAKKALE DENİZLİ

39 UTMK DA GÖREV YAPMIŞ TANINMIŞ ŞAHSİYETLERDEN BAZILARI Prof. Dr. Nabi AVCI Prof. Dr. Mustafa İSEN Prof Dr. Beşir ATALAY Prof Dr. Neşet ÇAĞATAY Prof. Dr. Erdal İNÖNÜ Prof. Talât S. HALMAN Ord. Prof. Dr. Enver Ziya KARAL Prof. Dr. Afet İNAN Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz KANSU Ord. Prof. Dr. Suut Kemal YETKİN Ord. Prof. Dr. Hilmi Ziya ÜLKEN Hasan Ali YÜCEL Necati CUMALI Prof. Dr. Bedrettin TUNCEL Haldun TANER Adnan ÖTÜKEN Sabahattin EYÜBOĞLU Ahmet Kutsi TECER Peyami SAFA Prof. Dr. Halide Edip ADIVAR Nevit KODALLI Bedri Rahmi EYÜBOĞLU Ulvi Cemal ERKİN Necil Kâzım AKSES Ahmed Adnan SAYGUN Behçet Kemal ÇAĞLAR

40 TÜRKİYE DEN SON DÖNEMDE UNESCO YA YAPILAN ÜST DÜZEY ZİYARETLER İlk kez bir Türk Cumhurbaşkanı UNESCO da: 6-23 Ekim 2009 tarihlerinde gerçekleşen 35. Genel Konferansa Önceki Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül Genel Direktörün özel davetlisi olarak katılmış ve Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlarına hitap etmiştir.

41 MİLLÎ EĞİTİN BAKANI SAYIN PROF. DR. ÖMER DİNÇER, 36. GENEL KONFERANSTA LİDERLER FORUMUNA KATILDI.

42 MİLLÎ EĞİTİM BAKANI SAYIN PROF. DR. NABİ AVCI, 37. GENEL KONFERANSTA GENEL KURULA HİTAP ETTİ.

43 UNESCO 10 YIL İLANLARI Uluslararası Kültürel Yakınlaşma On Yılı Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik On Yılı Birleşmiş Milletler Çöller ve Çölleşmeye Karşı Savaşma On Yılı İkinci Uluslararası Dünya Yerli Halklar On Yılı Hayat İçin Su Uluslararası On Yılı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim On Yılı Birleşmiş Milletler Okuma Yazma On Yılı Uluslararası Dünya Çocukları Şiddetten Uzak Durma Kültürü ve Barış On Yılı

44 UNESCO YIL İLANLARI 2016 Uluslararası Küresel Anlayış Yılı 2015 Uluslararası Işık Yılı 2014 Uluslararası Kristalografi (Kristal bilim)yılı 2013 Yeryüzü Matematik Yılı 2013 Uluslararası Su İşbirliği Yılı Uluslararası Kimya Yılı 2011 Uluslararası Orman Yılı 2010 Uluslararası Kültürel Yakınlaşma Yılı 2010 Uluslararası Biyoçeşitlilik Yılı 2009 Uluslararası Astronomi Yılı 2009 Goril Yılı 2008 Uluslararası Yeryüzü Yılı 2008 Uluslararası Diller Yılı 2005 Uluslararası Spor ve Fiziksel Eğitim Yılı 2005 Uluslararası Fizik Yılı 2004 Uluslararası Kölelikle Mücadele ve Köleliğin Kaldırılmasını Anma Yılı 2003 Uluslararası İçme Suyu Yılı 2002 Birleşmiş milletler için Kültürel Miras Yılı

45 UNESCO HAFTA İLANLARI Herkes İçin Eğitim, Küresel Eylem Haftası (22 28 Nisan 2012) Uluslararası Sanat Eğitimi Haftası (21-27 Mayıs 2012 Mayıs Ayının 4. Haftası) Afrika Haftası (21-27 Mayıs 2012 Mayıs Ayının Son Haftası) Afrika Mühendislik Haftası ( Ağustos 2014) Dünya Su Haftası (26 31 Ağustos 2012) UNESCO Mobil Öğrenme Haftası (18-22 Şubat 2013)

46 UNESCO GÜN İLANLARI 27 Ocak - Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma Günü 13 Şubat - Dünya Radyo Günü 21 Şubat - Dünya Anadil Günü 08 Mart Dünya Kadınlar Günü 21 Mart Uluslararası Nevruz Günü 21 Mart - Dünya Şiir Günü 21 Mart - Uluslararası Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Günü 22 Mart Dünya Su Günü 20 Mart - Uluslararası Fransızca Konuşanlar (Francophonie) Günü 6 Nisan Uluslararası Spor ve Fiziksel Aktivite Günü 23 Nisan Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü 30 Nisan Uluslararası Caz Günü 03 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü 05 Temmuz Dünya Çevre Günü 08 Temmuz Dünya Okyanus Günü 09 Ağustos Uluslararası Dünya Yerli Halklar Günü 12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü 08 Eylül Uluslararası Okuryazarlık Günü 21 Eylül Uluslararası Barış Günü 05 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Ekim in İkinci Çarşambası - Uluslararası Dünya Afetten Kaçınma Günü 17 Ekim - Uluslararası Yoksullukla Savaşma Günü 27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü 10 Kasım - Barış ve Kalkınma İçin Dünya Bilim Günü Kasım ın Üçüncü Perşembesi Dünya Felsefe Günü 16 Kasım Uluslararası Anlayış Günü 25 Kasım - Uluslararası Kadına Karşı Şiddetten Kurtulma Günü 29 Kasım Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü 01 Aralık Dünya AIDS Günü 10 Aralık İnsan Hakları Günü 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü 18 Aralık Dünya Arap Dili Günü

47 PARANTEZ: ULUSLARARASI HOŞGÖRÜ SEMPOZYUMU 4-6 EKİM 1995, İSTANBUL

48 PARANTEZ: ULUSLARARASI HOŞGÖRÜ SEMPOZYUMU 4-6 EKİM 1995, İSTANBUL

49 PARANTEZ: ULUSLARARASI HOŞGÖRÜ SEMPOZYUMU 4-6 EKİM 1995, İSTANBUL

50 Anma ve Kutlama Yıldönümleri Gerekçe:10C/Karar 5.15 Her üye devlete UNESCO hedef ve idealleri ile ilgili alanlarda insanlığa yararlı olan tanınmış kişi veya olaylardan oluşan 4 öneri sunma hakkı verilmiştir. Önerilen kişi veya olayın yıldönümünün 50 ve katları olması şartı bulunmaktadır. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, dönemsel başvuru takvimine uygun olarak ilgili bakanlıklara, üniversitelere, STK lara ve diğer kurum ve kuruluşlara ilgili UNESCO formlarını ve UNESCO tarafından belirlenmiş ölçütleri göndererek anma ve kutlama yıldönümlerine uygun öneriler yapılmasını istemekte, gelen önerileri Yönetim Kurulunda değerlendirerek UNESCO ya iletilecek adayları belirlemekte ve adaylık dosyalarını hazırlamaktadır.

51 Anma ve Kutlama Yıldönümleri 2013 A. Meragi nin Makasedü l Elhan ı Yazışının 600. Yılı (1414) (İran ve Azerbaycan ile) Matrakçı Nasuh un Ölümünün 450. Yılı (1564) Türk ve İslâm Eserleri Müzesi nin Kuruluşunun 100. Yılı (1914) İsmail Bey Gaspıralı nın Ölümünün 100. Yılı (1914) Halide Edip Adıvar ın Ölümünün 50. Yılı (1964) 2011 Pîrî Reis Dünya Haritasının 500. Yıldönümü (1513) Müzisyen Buhurizade Mustafa Itrî nın Ölümünün 300. Yıldönümü (1712) Yusuf Nâbî nin Ölümünün 300. Yıldönümü (1712) Mimar ve Şehir Planlamacı Kemal Ahmet Arû nun Doğumunun 100. Yıldönümü (1912) 2009 Evliya Çelebi nin Doğumunun 400. Yıldönümü (1611) Ressam, Arkeolog ve Sanat Uzmanı Osman Hamdi Bey in Ölümünün 100. Yıldönümü (1910) 2007 Kâtip Çelebi nin Doğumunun 400. Yıldönümü (1609) Kaşgarlı Mahmud un Doğumu nun Yıldönümü (1008)

52 Anma ve Kutlama Yıldönümleri 2005 Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî nin 800. Doğum Yıldönümü (1207) 2001 Nazım Hikmet in Doğumunun 100. Yıldönümü (1902) 1997 Şeyh Galip in Ölümünün 200. Yıldönümü (1799) Osmanlı Bilim ve Kültür Mirasının ve Çok Uluslu Yönlerinin Oluşumunun Başlangıcının 700. Yıldönümü (1299) 1995 Hasan Ali Yücel in Doğumunun 100. Yıldönümü (1897) Nasreddin Hoca nın Ölümünün 700. Yıldönümü 1993 Şair Fuzûlî (Mehmed bin Süleyman Fuzûlî) nin Doğumunun 500. Yıldönümü (1495) Uluğ Bey in Doğumunun 600. Yıldönümü (1394) 1989 Yunus Emre nin Doğumunun 750. Yıldönümü (1241) 1987 Mimar Sinan ın 400. Ölüm Yıldönümü (1588) 1978 Mustafa Kemal Atatürk ün Doğumunun 100. Yıl Dönümü (1881)

53 ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ

54 DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE TÜRKİYE 1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (1985) 2. İstanbul'un Tarihi Alanları (1985) 3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (1985) (Kültürel ve Doğal, Karma Miras Alanı) 4. Hattuşa: -Hitit Başkenti (1986) 5. Nemrut Dağı (1987) 6. Hieropolis-Pamukkale (1988) (Kültürel ve Doğal, Karma Miras Alanı) 7. Xanthos-Letoon (1988) 8. Safranbolu Şehri(1994) 9. Truva Antik Kenti (1998) 10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (2011) 11. Çatalhöyük Neolitik Kenti (2012) 12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)

55 TÜRKİYE NİN DML DEKİ MİRASLARININ YILLARA GÖRE DAĞILIM GRAFİĞİ 3, Yılları Arası Dünya Miras Listesinde Türkiye 3 2, , ,

56 DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS TÜRKİYE GEÇİCİ LİSTESİ Efes (İzmir) Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları (Bitlis) Alahan Manastırı (Mersin) Alanya Kalesi ve Tersanesi (Antalya) Afrodisias Antik Kenti (Aydın) Diyarbakır Kalesi ve Surları (Diyarbakır) Efes (İzmir) Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Şanlıurfa) İshakpaşa Sarayı (Ağrı) Karain Mağarası (Antalya) Konya Selçuklu Başkenti (Konya) Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Antalya ve Muğla) Mardin Kültürel Peyzaj Alanı (Mardin) Perge Antik Kenti (Antalya) Sagalassos Antik Kenti (Burdur) Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergâhı St. Nicholas Kilisesi (Antalya) St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve Çevresi (Mersin) Sümela Manastırı (Trabzon) Beyşehir, Eşrefoğlu Camii (Konya) Hatay, St. Pierre Kilisesi (Hatay) Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa) Ani Tarihi Kenti (Kars) Aizanoi Antik Kenti (Kütahya) Beçin Ortaçağ Kenti (Muğla) Birgi Tarihi Kenti (İzmir) Gordion (Ankara) Hacı Bektaş Veli Külliyesi (Nevşehir) Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı (Muğla) Niğde'nin Tarihi Anıtları (Niğde) Mamure Kalesi (Mersin) Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi (Eskişehir) Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep) Zeugma Arkeolojik Siti (Gaziantep) Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri (Manisa) Laodikeia Arkeolojik Alanı (Denizli) Ceneviz Ticaret Yolu nda Akdeniz den Karadeniz e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya) Kekova (Antalya) Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı (Ankara-Konya-AksaraY)

57 TÜRKİYE NİN DML DEKİ MİRASLARININ YILLARA GÖRE DAĞILIM GRAFİĞİ Yılları Arası Dünya Miras Listesinde Türkiye

58 TÜRKİYE NİN DML DEKİ MİRASLARININ YILLARA GÖRE DAĞILIM GRAFİĞİ Yılları Arası Dünya Miras Listesinde Türkiye Yılları Arası Geçici ve Esas Liste

59 UNESCO Millî UNESCO Komisyonları DÜNYA MİRAS LİSTESİ GRAFİĞİ

60 TÜRKİYE NİN DOĞAL, KÜLTÜREL VE KARMA MİRAS GRAFİĞİ Geçici ve Asıl Liste 7% 2% 91% Dogal Kültürel Karma

61 UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE TÜRKİYE 1. Meddahlık Geleneği (2008) 2. Mevlevi Sema Törenleri (2008) 3. Âşıklık Geleneği (2009) 4. Karagöz (2009) 5. Nevruz (Azerbaycan, Hindistan,İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya, 2009) 6. Geleneksel Sohbet Toplantıları (Yaren, Barana, Sıra Geceleri ve diğer, 2010) 7. Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah (2010) 8. Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali (2010) 9. Geleneksel Tören Keşkeği (2011) 10. Mesir Macunu Festivali (2012) 11. Türk Kahvesi ve Geleneği (2013)

62 Amerika Almanya Arnavutluk Avusturya Azerbaycan Belarus Belçika Birleşik Krallık Bulgaristan Çek Cumhuriyeti Hırvatistan Ermenistan Estonya Finlandiya Fransa Gürcistan İspanya İsveç İsviçre İzlanda İrlanda İsrail İtalya Kanada Letonya Litvanya Lüksemburg Macaristan Hollanda Norveç Polonya Portekiz Rusya Sırbistan Slovakya Slovenya Türkiye Ukrayna UNESCO SOKÜM LİSTESİ GRAFİĞİ

63 Almanya Amerika Birleşik Devletleri Arnavutluk Avusturya Azerbaycan Belarus Belçika Birleşik Krallık Bulgaristan Çek Cumhuriyeti Hırvatistan Danimarka Ermenistan Estonya Finlandiya Fransa Gürcistan İspanya İsveç İsviçre İzlanda İrlanda İsrail İtalya Kanada Letonya Litvanya Lüksemburg Macaristan Hollanda Norveç Polonya Portekiz Rusya Sırbistan Slovakya Slovenya Türkiye Ukrayna UNESCO DÜNYA BELLEĞİ KÜTÜĞÜNDE TÜRKİYE

64 Almanya Avusturya Rusya Polonya İngiltere Fransa Hollanda ABD Macaristan Portekiz İsviçre Danimarka Norveç İspanya ABD İspanya Rusya Türkiye Kanada Almanya Fransa Polonya İtalya Ukrayna Yunanistan İrlanda İsrail Letonya Litvanya Karadağ Hollanda Sırbistan Bulgaristan Estonya Danimarka İsviçre Birleşik Krallık UNESCO MaB PROGRAMINDA TÜRKİYE

65 TÜRKİYE NİN UNESCO Hükûmetler Arası Komite ve Konsey Üyelikleri Yerlerinden Edilmiş Kültür Varlıklarının Ait Olduğu Ülkeye İadesinin Teşviki Hükûmetler arası Komitesi (ICPRCP) ( ) Sosyal Dönüşümlerin Yönetimi Hükûmetler arası Konseyi (MOST) ( ) Beden Eğitimi ve Spor Hükûmetler arası Komitesi (CIGEPS) ( ) İletişimin Geliştirilmesi Uluslararası Programı Hükûmetler arası Konseyi (IPDC) ( ) Uluslararası Hidroloji Programı Hükûmetler arası Konseyi (IHP) ( ) Hükûmetler arası Biyoetik Komitesi (IGBC) ( ) Herkes İçin Bilgi Programı Hükûmetler arası Konseyi (IFAP) ( ) Hükûmetler arası Oşinografi Komisyonu( ) Dünya Miras Komitesi ( ) Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler arası Komitesi ( )

66 UTMK Hizmet Binası

67 UTMK SEKRETARYASI İhtisas Komiteleri, İzleme Grupları, Alt Çalışma Grupları önerir, Yönetim Kurulu karar verir, Sekretarya uygular

68 Genel Sekreter Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İç İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Sektör Uzmanları Sayman Muhasebeci Halkla İlişkiler Teknik Eleman Şoför Büro Görevlisi UTMK PERSONELİ

69 UTMK YILLARA GÖRE PERSONEL GRAFİĞİ Personel Sayısı

70 Millî Komisyonlarda Personel Sayıları

71 UTMK GÜNCEL YAYINLARI

72 Yılları Gelen Giden Evrak / E-Yazı Görsel: gelen giden evrak grafiği ( ) İtibari ile Gelen Giden Gelen Giden

73

74 Bölgelere Göre Tıklanma Oranı org. tr Görsel: internet sitesi tekil hit grafiği 1 Aylık Dönemde Dünyadan İnternet Sayfamızı Ziyaret Eden Bölgeler

75 Teşekkürler UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE

UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI - TÜRKİYE İÇERİK Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme Dünya Miras Listesi Türkiye nin Dünya Miras Listesi ndeki Yeri Geçici Liste Dünya Miras Listesine

Detaylı

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ UNESCO Genel Merkezi nde iki yılda bir UNESCO Üyesi devletlerin katılımıyla gerçekleşen Genel Konferanslar sırasında, üye

Detaylı

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ UNESCO, evrensel öneme sahip şahsiyet veya tarihî olaylara ilişkin anma ve kutlama yıl dönümlerine, iki yılda bir üye devletlerin

Detaylı

UNESCO TARAFINDAN İLAN EDİLEN GÜNLER

UNESCO TARAFINDAN İLAN EDİLEN GÜNLER UNESCO TARAFINDAN İLAN EDİLEN GÜNLER 27 Ocak - Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma Günü 21 Kasım 2005 tarihinde gerçekleşen Birleşmiş Milletlerin 60. Genel Kurulunun 7. maddesi ve 16 Ekim 02 Kasım

Detaylı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu UNESCO Türkiye Millî Komisyonu XXVI. Dönem Genel Kurulu Başkanlık Sunumu UNESCO Türkiye Millî Komisyonu UNESCO UNESCO 1945 yılında, bir nesilden bile kısa zaman aralığında iki büyük savaş geçirmiş ve büyük

Detaylı

UNESCO VE ORGANLARI. Genel Konferans. Yürütme Kurulu

UNESCO VE ORGANLARI. Genel Konferans. Yürütme Kurulu Prof. Dr. Öcal OĞUZ UNESCO VE ORGANLARI - UNESCO nun Kuruluşu:16 Kasım 1945. - UNESCO nun 20 kurucu üyesinden biri Türkiye (UNESCO Kurucu Sözleşmesi, diğer kurucu devletlerle birlikte Milli Eğitim Bakanı

Detaylı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı TÜRK TURİZMİ Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı 2 45.000.000,00 40.000.000,00 35.000.000,00 30.000.000,00 25.000.000,00 20.000.000,00 15.000.000,00 10.000.000,00 5.000.000,00 Turizm Gelirleri ve Turist

Detaylı

UNESCO ASPnet (Kardeş Okullar Ağı) Programı: Tarihçe ve Süreçleri. Esra HATİPOĞLU UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sektör Uzmanı

UNESCO ASPnet (Kardeş Okullar Ağı) Programı: Tarihçe ve Süreçleri. Esra HATİPOĞLU UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sektör Uzmanı UNESCO ASPnet (Kardeş Okullar Ağı) Programı: Tarihçe ve Süreçleri Esra HATİPOĞLU UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sektör Uzmanı UNESCO nun Kuruluşu UNESCO (Kuruluş) Sözleşmesi, 20 Mayıs 1946 tarih ve 4895

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı

Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) İhtisas Komitesi. Prof. Dr. Öcal OĞUZ Komite Başkanı

Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) İhtisas Komitesi. Prof. Dr. Öcal OĞUZ Komite Başkanı Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) İhtisas Komitesi Prof. Dr. Öcal OĞUZ Komite Başkanı Komite Üyeleri Komite Başkanı: Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Başkan

Detaylı

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS + ANA EYLEMLER ANA EYLEM 1 ANA EYLEM 2 ANA EYLEM 3 JEAN MONNET Bireylerin Öğrenme Hareketliliği İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İş Birliği Politika

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI 5 Ekim 2006 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26310 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2006/10911 Ekli listede tahsis edildikleri mahalli idareler ile sınıfları, dereceleri ve adetleri gösterilen iç denetçi

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET Avrupa Konseyi üyesi olmayan devlet (Belarus) ÜYE ÜLKELER KURULUŞUN MERKEZİ VE BÜROLARI BÜTÇE Almanya, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Belçika,

Detaylı

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/05/2016 31/05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ Geçici Plaka İzni Geçiş Abd Minor Outlying Adaları 03 08 03 Almanya 03 03 02 18 26 93 50 53 89 Arnavutluk 02 Avusturya 02 03 01 02 Belçika

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ TUTAR 1000$ 'NİN DAKİ 1.203.101 466.269 38,756% YE 'NİN TUTAR BİRİM TUTAR 1 1 Çin 755.033 399.367 62,7572% Dünya 755.033 3.857.570 196

Detaylı

UNESCO Kültür Sektörü. İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültür Sektör Uzmanı. 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya

UNESCO Kültür Sektörü. İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültür Sektör Uzmanı. 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya UNESCO Kültür Sektörü İrem ALPASLAN Kültür Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya Sunum Planı: UNESCO (Kuruluş) Sözleşmesinde Kültür Geçmişten Bugüne Kültür Sektörü Önceliklerinin Gelişimi Genel

Detaylı

UNESCO TARAFINDAN İLAN EDİLEN YILLAR

UNESCO TARAFINDAN İLAN EDİLEN YILLAR UNESCO TARAFINDAN İLAN EDİLEN YILLAR 2016 Uluslararası Küresel Anlayış Yılı Uluslararası Küresel Anlayış Yılı UNESCO 192. Yürütme Kurulunun 14 Ağustos 2013 tarihindeki oturumunda aldığı karara istinaden,

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Üçüncü Büyük Buluşması

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Üçüncü Büyük Buluşması UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Üçüncü Büyük Buluşması Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı 4-5 Kasım 2016, Antalya www.unesco.org.tr Barışı insanların zihninde inşa etmek UNESCO

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

T.B.M.M. (S. Sayısı: 789)

T.B.M.M. (S. Sayısı: 789) Dönem : 22 T.B.M.M. (S. Sayısı: 789) Yasama Yılı: 3 Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İspanya Krallığı Turizm ve Ticaret Devlet Sekreterliği Arasında Turizm Alanında işbirliği Mutabakat

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI (21.01.2016 tarihi İtibariyle) Taraf Devlet Anlaşmanın İmza Edildiği Tarih Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih No Yürürlük Tarihi Vergiler Açısından

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

International Cartographic Association-ICA

International Cartographic Association-ICA International Cartographic Association-ICA 1.AMAÇ: Uluslararası Kartografya Birliği (International Cartographic Association-ICA), 1959 yılında kurulmuştur. Hükümetler dışı bir kuruluş olan ICA nın ana

Detaylı

UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü. Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı

UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü. Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü Günümüz toplumlarında

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. Uygulamaları TABLO-: BRANŞLARA GÖRE ECZACI DAĞILIMI (008) BRANŞLAR ECZACI SAYISI Bakanlık ve SGK'da Çalışan Eczacılar (Kamu Eczacısı) İlaç Sektöründe

Detaylı

SIRA SAYISI: 481 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında

SIRA SAYISI: 481 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 3 SIRA SAYISI: 481 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Misyon ve Konsolosluk Mensuplarının Aile

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar 5 Nisan 2007 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26484 BAKANLAR KURULU KARARI

Detaylı

: Kuruluşunun 70. Yılına Doğru UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Büyük Buluşmalar

: Kuruluşunun 70. Yılına Doğru UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Büyük Buluşmalar 949-209: Kuruluşunun 70. Yılına Doğru UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Büyük Buluşmalar Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı 7 Kasım 208, Antalya www.unesco.org.tr Kuruluş Fikri:

Detaylı

9. Uluslararası İlişkiler

9. Uluslararası İlişkiler 9. Uluslararası İlişkiler 9.1. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları (ÇVÖA) Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları, 03.11.1970 tarihinde Avusturya ile imzalanarak başlamış olup, bugüne kadar 76 ülke

Detaylı

Geçmişten Günümüze Kültürel Miras. Prof.Dr. Zeliha DEMİREL GÖKALP Anadolu Üniversitesi

Geçmişten Günümüze Kültürel Miras. Prof.Dr. Zeliha DEMİREL GÖKALP Anadolu Üniversitesi EPALE E-Platform for Adult Learning Europe (Avrupa Yetişkin Öğrenimi Elektronik Platformu) HAYAT BOYU ÖĞRENMEDE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ VE KÜLTÜREL MİRAS KONFERANSI 18-19 ARALIK 2018/Ankara/Başkent Öğretmenevi

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 8.500 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim) Rapor No: 212/23 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (211/212 Ekim) Kasım 212 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (27) ve EFTA Ülkeleri nde otomobil pazarı 211 yılı

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Not: Tasarı Başkanlıkça, Adalet ve Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir.

Not: Tasarı Başkanlıkça, Adalet ve Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir. Dönem : 22 Yasama Yılı: 2 T.B.M.M. (S. Sayısı: 459) Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile Moldova Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

Detaylı

01/01/ /01/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/01/ /01/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/01/2016 31/01/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ ÇEŞME SINIR KAPISI Geçici Plaka İzni Geçiş Türkiye 01 04 TOPLAMLAR: 01 04 CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI Türkiye 582 16 TOPLAMLAR:

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

UNESCO Doğa Bilimleri Sektörü

UNESCO Doğa Bilimleri Sektörü UNESCO Doğa Bilimleri Sektörü Şule ÜRÜN Doğa Bilimleri Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya Doğa Bilimleri Sektörü UNESCO, Birleşmiş Milletler teşkilatının bilim ve bilim politikalarından sorumlu

Detaylı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ 2006 19. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı İNTERMOB 2006 9. Uluslararası Mobilya Yan Sanayii ve Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

01/03/ /03/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/03/ /03/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/03/2016 31/03/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ AKÇAKALE SINIR KAPISI Geçici Plaka İzni Geçiş Bulgaristan 01 TOPLAMLAR: 01 ÇEŞME SINIR KAPISI Türkiye 15 01 TOPLAMLAR: 15

Detaylı

Yükseköğretimde Avrupa Kalite Güvencesi Kayıt Ajansı. EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education)

Yükseköğretimde Avrupa Kalite Güvencesi Kayıt Ajansı. EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education) Yükseköğretimde Avrupa Kalite Güvencesi Kayıt Ajansı EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education) YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Uluslararası İlişkiler Birimi Çok Taraflı İlişkiler

Detaylı

II-5 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ KADROLARINDAN (720) ADEDİNİN SINIF VE DERECELERİNİN DEĞİŞTİRİLEREK KAMU KURUMLARINA TAHSİS EDİLMESİ

II-5 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ KADROLARINDAN (720) ADEDİNİN SINIF VE DERECELERİNİN DEĞİŞTİRİLEREK KAMU KURUMLARINA TAHSİS EDİLMESİ II-5 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ KADROLARINDAN (720) ADEDİNİN SINIF VE DERECELERİNİN DEĞİŞTİRİLEREK KAMU KURUMLARINA TAHSİS EDİLMESİ HAKKINDA KARAR 5436 SAYILI KANUNLA İHDAS EDİLEN İÇ DENETÇİ

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA TUTARI DÜNYADAKİ 1.264.850 452.261 36% DÜNYA 1 1 Amerika Birleşik MEVCUT YE TUTARI NİN NİN DÜNYA MEVCUT DEKİ LAR TUTAR TUTAR

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü O. Murat SÜSLÜ Arkeolog Genel Müdür 1 SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞME Dünya Çevre ve Gelişme Komisyonu, sürdürülebilir

Detaylı

UNESCO DÜNYA MİRASLARI

UNESCO DÜNYA MİRASLARI UNESCO DÜNYA MİRASLARI Dünya Mirası Nedir? Size anlatacak çok önemlişeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Bu sevimli simge çok önemli bir konuyu temsil ediyor. Daha

Detaylı

PLASTİK POŞET ÜRETİCİLERİ İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ARAŞTIRMA RAPORU

PLASTİK POŞET ÜRETİCİLERİ İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ARAŞTIRMA RAPORU PLASTİK POŞET ÜRETİCİLERİ İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ARAŞTIRMA RAPORU 392321 GTİP kodlu (Etilen polimerlerinden torbalar ve çantalar) 22.02.2019 Seçilmiş Ürünü İthal eden Ülkeler Listesi Ürün: 392321 Etilen

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ Uluslar arası marka tescil maliyetleri şu şekilde hesaplanır: 1) WIPO ücreti: Uluslar arası Fikri Mülkiyet Örgütü merkezi İsviçre'de bulunan, uluslararası marka başvurularının

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

01/03/ /03/2014 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/03/ /03/2014 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/03/2014 31/03/2014 TARİHLERİ ARASINDAKİ KAPILARA GÖRE EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ ÇEŞME SINIR KAPISI Geçici Plaka İzni Geçiş Türkiye 04 01 TOPLAMLAR: 04 01 CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI Türkiye 1,349 03 TOPLAMLAR:

Detaylı

Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ

Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ Sayfa 1 Kasım 2016 ULUSLARARASI SIRALAMALARINDA BELARUS UN YERİ Dünya Bankası tarafından yayınlanan İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) 2017 yılı raporuna göre Belarus, iş yapma kolaylığı açısından 190

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 1.250 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 16 Ekim 2016 Pazar 2016 yılı Ağustos ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 31,2 artış göstererek 157 bin adet seviyesinde

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 3 Ocak 2017 Pazar 2016 yılı Kasım ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 12,8 artış göstererek 211 bin adet seviyesinde

Detaylı

-BKK CUMARTESİ

-BKK CUMARTESİ Kamu Personelinin Maaşlarının Hesabına Esas Tutulan Katsayıların Yeniden Tespiti ve İlgili Mevzuatı Uyarınca İstihdam Edilen Sözleşmeli Personelin Ücretlerinin Artırılması, Devlet Memurlarına Ödenecek

Detaylı

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu :

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu : ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1 Konu : Hükümetlerarası Konferans Nihâi Senedi ne ek Bildirgeler ve Nihâî Senet NİHÂÎ SENET NS / Anayasa 1 30

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 22 Aralık 2015 Pazar 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı yüzde 12 artış göstererek 1 milyon 956 bin adet seviyesine ulaştı.

Detaylı

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI.

AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. 28 Şubat 2014 BASIN BÜLTENİ AVRUPA OTOMOTİV PAZARI 2014 YILI OCAK AYINDA %5 ARTTI. AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2014 yılı Ocak ayında 2013 yılı aynı ayına göre %5 büyüdü ve toplam

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TÜRKONFED 12. OLAĞAN GENEL KURULU

TÜRKONFED 12. OLAĞAN GENEL KURULU TÜRKONFED 12. OLAĞAN GENEL KURULU MAYIS 2015 MART 2016 DÖNEMİ FAALİYETLERİ 18 MART 2016, İSTANBUL 1. Yapısal Değişiklikler a. Yönetim Organları & Komisyonlar b. Bölgesel ve Sektörel Genişleme 2. İletişim

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris)

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) Dr. A. Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı OECD Hakkında

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 KTO Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü KONYA ÖZELİNDE YABANCI SERMAYELİ FİRMALARIN ÜLKE BAZLI ANALİZİ 06.08.2014 1 DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 2014-2015 AKADEMİK YILI ERASMUS ARTI (+) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SUNUM PLANI Erasmus artı( +) Programı Nedir? Erasmus artı (+) Programının Amacı? Programa Kapsamındaki Ülkeler Program Kapsamında

Detaylı

UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLAR TÜZÜĞÜ

UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLAR TÜZÜĞÜ UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLAR TÜZÜĞÜ Genel Konferansın 20. Oturumunda benimsenmiştir. (*) Giriş Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu nun amacının UNESCO Kuruluş Sözleşmesi tarafından belirlendiği

Detaylı

UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU 3. BÜYÜK BULUŞMASI 4-5 KASIM 2016 TARİHLERİNDE ANTALYA DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU 3. BÜYÜK BULUŞMASI 4-5 KASIM 2016 TARİHLERİNDE ANTALYA DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU 3. BÜYÜK BULUŞMASI 4-5 KASIM 2016 TARİHLERİNDE ANTALYA DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ UTMK Genel Kurul Başkanı ve Millî Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ ın onurlandırdığı Buluşmaya

Detaylı

TEMEL BİLİMLER İHTİSAS KOMİTESİ

TEMEL BİLİMLER İHTİSAS KOMİTESİ TEMEL BİLİMLER İHTİSAS KOMİTESİ Prof. Dr. Meral Özgüç UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Temel Bilimler ve Biyoetik Komiteleri Başkanı Komite Başkanı: Prof. Dr. Meral ÖZGÜÇ Temel Bilimler

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

Erasmus+ Programı Avrupa Birliğinin yılları arasında eğitim, gençlik ve spor alanlarında uyguladığı hibe destek programıdır.

Erasmus+ Programı Avrupa Birliğinin yılları arasında eğitim, gençlik ve spor alanlarında uyguladığı hibe destek programıdır. Erasmus+ Programı Avrupa Birliğinin 2014-2020 yılları arasında eğitim, gençlik ve spor alanlarında uyguladığı hibe destek programıdır. İZÜ ve Erasmus+ Yükseköğretim Hareketlilik KA-103 Projesi Personel

Detaylı

31 Mayıs 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : BAKANLAR KURULU KARARI

31 Mayıs 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : BAKANLAR KURULU KARARI 31 Mayıs 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28663 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2013/4748 Ekli Kalkınma Ajansları Kalkınma Kurullarına Temsilci Gönderecek Kurum ve Kuruluşların Belirlenmesi ve Bazı

Detaylı

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum.

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Miraslardan söz edeceğiz ama: Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından önce kişisel miraslardan

Detaylı

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum.

Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Size anlatacak çok önemli şeylerim var! Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından söz etmek istiyorum. Miraslardan söz edeceğiz ama: Dünyamızın kültürel ve doğal miraslarından önce kişisel miraslardan

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü PAN AVRUPA AKDENİZ TERCİHLİ MENŞE KURALLARINA DAİR BÖLGESEL KONVANSİYON KAPSAMI TİCARETTE EŞYANIN TERCİHLİ MENŞEİNİN TESPİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ I. Neden Bölgesel Konvansiyon? Ülkemiz Avrupa

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA DÜNYA PAZARINDA 1.406.544 2.178 0,155% DÜNYA ÇI ÇI NİN MEVCUT YE ÇI NİN DÜNYA INDAKİ ÇI MEVCUT DEKİ RAKİP ÇILAR MİKTAR 1 - Çin 521.837 0

Detaylı

CILVEGÖZÜ SINIR KAPISI

CILVEGÖZÜ SINIR KAPISI 01/03/2006 31/03/2007 TARİHLERİ ARASINDAKİ SINIR GEÇİŞ İSTATİSTİKLERİ CILVEGÖZÜ SINIR KAPISI EŞYA TAŞIMALARI TRANSİT TAŞIMALAR TAŞIMALARI TOPLAM TOPLAM N Almanya 2 7 1 38,000 7 20,210,118 62 1,126,067

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ Kemal Gürüz Atılım Üniversitesi 12 Mart 2012 Yirmi beş yaş üstü nüfus içinde ortaöğrenim görmüş olanların oranı, %. 2007.

Detaylı

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Rapor tarihi:11/02/2016 ABD 1.213.773 78.470 109 5 869.143 775.224 511 467 690810 ABD 2.411 139 100 5 2.074 1.841 3.205 2.844 ABD 153.405.707 7.747.676 77.068 3.951 52.525.397 47.327.904 75.673 67.506

Detaylı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı TÜRKİYE İSTATİ DIŞ TİCARET İSTATİST Rapor tarihi:13/06/ 2017 HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı İhracat Miktar 1 İhracat Miktar 2 2017 690721 Seramikten döşeme veya kaplama

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 30 Mart 2016 Pazar 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı, 2015 yılındaki pozitif performansını sürdürdü ve yüzde 15 artış

Detaylı

İSTANBUL AMBALAJ 2009

İSTANBUL AMBALAJ 2009 İSTANBUL AMBALAJ 2009 15. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı 22-25 Ekim 2009 Fuar Sonuç Raporu TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. GİRİŞ 3 1.1.ARAŞTIRMANIN KONUSU

Detaylı

PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI

PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYU ÖĞRENME GENÇLİK Aralık 1999 2002 Helsinki Zirvesi - Topluluk

Detaylı

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI BURTARIM 2014 Bursa 12. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı BURSA 7. ULUSLARARASI HAYVANCILIK VE EKİPMANLARI FUARI 14 18 Ekim 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Bursa

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı