AYAKKABI MAKİNELERİ BİLGİSİ (FOOTWEAR MACHINES)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AYAKKABI MAKİNELERİ BİLGİSİ (FOOTWEAR MACHINES)"

Transkript

1 AYAKKABI MAKİNELERİ BİLGİSİ (FOOTWEAR MACHINES) Öğr. ÖĞR.GÖR.ÖMER UÇTU

2 DERS 1 (LECTURE 1) Makine nedir? (What is machine?) Ayakkabı makineleri (Footwear machines) Ayakkabının kısımları. (Parts of footwear) Ayakkabı üretiminde kullanılan makinelerin sınıflandırılması.(classification of footwear machines) Plastik enjeksiyon makinesi (Plastic enjection machine)

3 MAKİNE NEDİR? Makine, herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütününe denir. Herhangi bir mekanik parçası olmayan elektronik veya organik aygıtlara da makine denir. Makineler belirli bir işin gerçekleştirilmesinde ya da fiziksel bir işlevin yerine getirilmesinde, insan ya da hayvan gücüne yardımcı olmak veya tümüyle onların yerini almak için geliştirilmişlerdir.

4 MAKİNE NEDİR?

5 AYAKKABI MAKİNELERİ Ayakkabı üretiminde kullanılan makinelere ayakkabı makineleri denir.

6 AYAKKABININ KISIMLARI Saya MONTAJ Taban

7 AYAKKABININ KISIMLARI

8 AYAKKABI MAKİNELERİ Taban Üretim Makineleri (Enjeksiyon makinesi)

9 AYAKKABI MAKİNELERİ Saya Üretim Makineleri (Kesim,dikim ve pres makinesi)

10 AYAKKABI MAKİNELERİ Montaj Makineleri (Ön monta, Arka Monta, Bombe yumuşatma makineleri)

11 AYAKKABI MAKİNELERİ Finisaj Makineleri (Freze, Boyama )

12 PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNESİ

13 ENJEKSİYON MAKİNASININ PARÇALARI

14 ENJEKSİYON MAKİNASININ PARÇALARI

15 ENJEKSİYON MAKİNASININ ÇEŞİTLERİ Ġki tip enjeksiyon makinası vardır. - Vidalı enjeksiyon (A) - Pistonlu enjeksiyon (B)

16 DERS 2 (LECTURE 2) 1. BĠLGĠSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESĠM YAPAN MAKĠNE a) CAD CAM in Tanımı b) Bilgisayarlı Kesim Makinesinin Önemi c) Kullanımı 2. BĠLGĠSAYAR KONTROLLÜ LAZER ĠLE KESĠM YAPAN MAKĠNE TANIMI a) Tanımı b) Ayarları c) Elemanları ve Görevleri 3. BĠLGĠSAYAR KONTROLLÜ SU JETLĠ KESĠM YAPAN MAKĠNE a) Tanımı b) Elemanları c) Kesme Kafası d) Kullanım Özellikleri

17 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE CAD CAM in Tanımı (CAD : ComputerAided Design-Bilgisayar Destekli Tasarım ) (CAM : Computer Aided Manufacturing-Bilgisayar Destekli Ġmalat ) CAD kullanımı sanıldığı gibi sadece çizim yapma olmayıp, ürünlerin tüm tasarımı, gerekli sayısal analiz işlemleri, katı (solid) model adını taşıyan ürünün gerçek görüntüsünü oluşturmak, bu görüntüleri hareketlendirerek ürünün çalışmasını görüntülemek (yani simülasyonu sağlamak) ve bunun gibi birçok işlevsel amaçları vardır.

18 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE CAD çizim üretme,çoğaltma, değiştirme, birleştirme gibi eskiden uzun, yorucu ve sabırlı bir çalışma gerektiren birçok olayı çok kısa sürelerde yapabilmekte, başka bir deyişle tasarım safhasında otomasyonu sağlamaktadır. Bilgisayar destekli uygulamalar genel olarak (Bilgisayar Destekli Mühendislik)(CAE)- Bilgisayar destekli tasarım (CAD)-bilgisayar destekli imalat (CAM) başlıkları altında ele alınır. Bu çağdaş uygulamalar bilgisayar ile mühendislik uygulamalarının bütünleşmesine imkân sağlar. Bilgisayar destekli tasarıma kısaca; imalatı düşünülen parçanın ilk olarak bilgisayar ortamında tasarlanması diyebiliriz.

19 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE Bilgisayarlı KesimMakinesinin Önemi Diğer makinelerde bilgisayar sadece makinenin belli kısımlarını kontrol ederken deri kesim makinesinde sistemin tamamı bilgisayarlıdır.

20 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE Bilgisayarlı Kesim Makinesinin Önemi Programları çalıştıracak elemanlar sistemi tam olarak tanıması ve verimli bir şekilde kullanabilmesi için gereken süre 6 ay civarıdır. Sistem çeşitli dil seçenekleri ile kullanılabilir. Bilgisayarlı kesim makinelerinde sekiz saatte yedi bin sekiz bin ıstampa kesilebilir. Günde 500 çift saya kesilebilir. Bilgisayarlı kesim makineleri dakikada yaklaşık 600 zımba vurabilmektedir.

21 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE Bilgisayarlı Kesim Makinesinin Önemi Otomatik deri kesim makineleri su kesim makineleri ile kıyaslandığında hız olarak çok yavaş kalır. Fakat su ile kesimde maliyetinin yüksek olmasının yanında derinin neminin artması imalatçılar için dezavantajdır. Otomatik deri kesim makineleri lazer kesim makinelerinden de yavaştır, fakat lazer kesim makineleri de deriyi keserken yaktığı için yaygın olarak kullanılmaz. Otomatik deri kesim makineleri pres kesim makinelerinden hızlı olup deri keserken % 2 ile % 4 arasında deriden tasarruf sağlar.

22 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE Bazı otomatik deri kesim makinelerinde kesilecek model disket ile yüklenirken, bazı makinelerde ( gibi) direkt yükleme yapılabilir. Yüklemenin sonunda modellerin şekilleri, hangi numaradan kaç tane model kesileceği makinenin ekranında operatör (işçi) tarafından görülür.

23 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE Makinelerin en büyük özelliği oynar tek veya çift kafanın her yöne (aşağıya yukarıya, sağa sola, ileri geri) hareket edip kesim yapabilme özelliğine sahip olmasıdır. Oynar kafanın üstünde kesim bıçakları, deriyi çizmek için kalem (gümüş kalem), zımba (panç) bulunur.

24 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE Kullanımı CAD (Computer Aided Design) aşamasında imal edilecek olan iş parçasının modeli tasarlanabilmekte ve ıstampalar yapılabilmektedir. Istampaların imalat resimleri CAD yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmesi büyük kolaylık sağlamaktadır. Bilgisayarlı kesim tezgâhlarına ait programlarla da çizim gerçekleştirilebilmektedir. Tezgâha ait programın alt programları yardımıyla çizim dönüştürülerek programda kullanılacak olan format hâline getirilmektedir. Eğer ıstampa tezgâha ait programda yapılırsa bunlara gerek kalmadan kaydedilebilmektedir.

25 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BIÇAKLA KESİM YAPAN MAKİNE Kullanımı Bu işlemlerden sonra tezgâhın programı çalıştırılarak kesilecek ıstampaların deri üzerinde yerleşim planı hazırlanmaktadır. Daha önceden hazırlanan ıstampalar çağrılarak deri üzerine istenen sayı ve çeşitlilikte yerleştirilirler. Daha sonra kesme kuralı belirlenmektedir. CAM (Computer Aided Manufacturing) bölümünde ise bir veya birden fazla ıstampanın kesme simülasyonu, program yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Bununla kesmede oluşabilecek çeşitli hatalar değerlendirilmektedir. Bıçağın kafa hareketleri ekranda görülmekte ve istenirse değişiklik yapılabilmektedir.

26 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ LAZER İLE KESİM YAPAN MAKİNE TANIMI Tanımı Lazer teknolojisini kullanarak kesim ve işlem yapan makinelere bilgisayar kontrollü lazer kesim makineleri denir.

27 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ LAZER İLE KESİM YAPAN MAKİNE TANIMI Tanımı Lazerle yapılan üretim hem otomasyonu sağlamakta hem de üretim hatasını azaltmaktadır. Lazerin çeşitli tezgâhlarda uygulanmasıyla üretim 24 saat yapılabilmekte, seri üretim sağlanmasıyla maliyet de azalmaktadır. Ayakkabı sektöründe lazer daha çok oyma desen yapmakta, kösele kesiminde kullanılır. Lazerle kesilen saya parçaları için yakma işlemi yapmaya gerek yoktur. Lazer teknolojisi ile çalışan kesim makineleri ile kesim yaparken, kesim yapılan ortamın çok iyi havalandırılması gerekir.

28 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ LAZER İLE KESİM YAPAN MAKİNE TANIMI Ayarları Karbondioksit lazer tezgâhlarında lazer, karbondioksit gazına elektrik akımı verilerek oluşturulur. Bunun yanında kullanılan azot ve helyum gazı düşük verimde olan karbondioksit lazerine eklenerek verim %30 artırılmaktadır. Cam tüplerden gaz geçerken iki ucu arasından elektrik akımı verilerek lazer oluşturulur. Lazerin bir ışın olması sebebiyle aynalar sayesinde yönleri değiştirilebilmektedir. En son olarak lazer ışını kesme kafasına gelmekte burada kesme işlemi yapılmaktadır.

29 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ LAZER İLE KESİM YAPAN MAKİNE TANIMI Ayarları Endüstriyel lazerlerin birçoğunda, lazer ışınının oluşabilmesi için özel gazların kullanılması gereklidir. Gazın kalitesi ve seçimi, lazerin güvenilirliğini ve işlemin verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Lazer gazları genellikle, yüksek saflıkta özel gazlardır. Lazer gazları, makineye ayrı ayrı tüplerde ya da önceden belli oranlarda karıştırılmış olarak verilmektedir. Bu ön karıştırma ya da gazların ayrı tüplerde verilmesindeki işlem parametreleri (gaz debisi, basınç saflığı vb.) her lazer makinesi üreticisi tarafından belirlenir ve o şartlarda makineye verilmektedir.

30 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ LAZER İLE KESİM YAPAN MAKİNE TANIMI Elemanları

31 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Tanımı Su jeti kesme sistemi, basıncı artırılan suyun bir lüleden geçirilmesiyle elde edilen yüksek hızlardaki su jeti hüzmesinin veya aşındırıcı-su jeti karışımının, çarpma etkisiyle malzemeden parçacıklar aşındırması ve bunun sonucu olarak parçanın işlenmesi esasına dayanır. Kısaca, su jeti teknolojisi aşındırıcılı ve aşındırıcısız sistemler olmak üzere ikiye ayrılır. Su jeti ile kesme teknolojisi 1970 li yılların başından itibaren, aşındırıcılı su jetleri ise 10 yıl kadar sonra ortaya çıkmışlardır. Her iki teknoloji de yukarıda da bahsedildiği üzere temel prensip olarak çok yüksek basınçlardaki suyun, çok küçük çaplı bir delikten geçirilmek suretiyle hızlarının artırılması sonucu kazandıkları enerji ile kesme işlemini gerçekleştirir.

32 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Tanımı Şekilde sağda bir su jeti, solda ise aşındırıcılı su jeti görülmektedir.

33 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Elemanları

34 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Kesme Kafası Kesme kafası kesme işleminin gerçekleştirilmesini sağlar. Şekil de görüleceği gibi kesme kafası altı ayrı parçadan oluşur. Bunlar geliş borusu, safir tutucusu, karışım tüpü, gövde, konik kutucu ve somundur.

35 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Safir tutucusu: Parçanın ortasında, merkezinde küçük bir delik olan safir bulunmaktadır. Bu nedenle bu parçaya safir tutucusu adı verilmiştir. Safirden çıkan su kesme işleminde kullanıldığından 2 2,5 kat daha hızlıdır.

36 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Gövde: Temel olarak safir tutucuyu ve karışım tüpünü taşımak ve hizalamak için kullanılır.

37 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Konik tutucu ve somun: Her iki parça da karışım tüpünü sıkıştırmak amacıyla kullanılır. Somun ilerledikçe konik tutucu karışım tüpünü sıkıştıracak yönde hareket eder.

38 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Karışım tüpü: Karışım tüpü adından da anlaşılacağı gibi su hüzmesi ve aşındırıcının iç içe geçmesini sağlar. Tüpün hemen üstünde bulunan karışım odasında ilk kez bir araya gelen su ve aşındırıcı tüp boyunca hareket ederken homojen bir dağılım sergiler.

39 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Kullanım Özellikleri Su jeti kesme sistemleri ayakkabı ve dericilik sektöründe kullanıldığında, malzeme sarfiyatında %15 lik bir düşüşe neden olmaktadır. Ayakkabı kalıbı hazırlama masrafları, bu işlem için gerekli zaman kaybı ve kalıp hazırlarken meydana gelecek malzeme sarfı bu şekilde en aza indirilmektedir. Yüksek kesme hızı için pompalı, polimer katkılı sistemlerin kullanılması uygundur. Ayakkabı sektöründe kullanımı çok yaygın değildir.

40 BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SU JETLİ KESİM YAPAN MAKİNE Kullanım Özellikleri Toz ve talaş oluşmaz. Atık gaz filtrasyonuna gerek yoktur. Bu nedenle tam bir çevre dostudur. Su jetli kesme yöntemi karmaşık formlu kesimlerde tam bir esneklik sağlar. Çokzikzaklı kesim, keskin köşe, dar açılı kesim ve çok küçük çaplı delikler bu yöntemle kolaylıkla işlenebilir. Delme işlemi için başlangıç deliğine gerek yoktur.

41 PRES MAKİNELERİ Kesme işleminde kullanılan presler mekanik veya hidrolik olabilirler. Günümüzde gezer başlı ve döner başlı olmak üzere iki tür pres kullanılmaktadır.

42 PRES MAKİNELERİ Makinede Kesmenin Olumlu Yönleri Kesim hızlıdır Düzgün ve benzer kesim sağlanır Kesim özrü olmaz Kesim işçiliği azdır Makinede Kesmenin Olumsuz Yönleri Bıçak yapımı pahalıdır Bıçakların depolama problemi vardır Bıçaklar metalden yapıldığı için ağır olur

43 PRES MAKİNELERİ Pres Kesim Bıçakları Tanımı: Tek ağızlı ya da çift ağızlı olarak farklı yüksekliklerde metalden imal edilmiş olan bıçaklardır. Kesim bıçakları ile; saya parçaları, ford, bombe ve mostra kesimi yapılır. Malzemeleri: Pres kesim bıçakları özel çelik malzemelerden üretilir. Bıçak ağızları bilendikten sonra sertleştirilir.

44 PRES MAKİNELERİ Özellikleri: Kesim bıçaklarının yüksekliği kesilecek malzemenin cinsine göre değişir. Deri kesiminde kullanılan bıçakların yüksekliği 18 mm dir. Sentetik malzemelerin kesiminde ise yükseklik 50 mm ye kadar çıkar. Res1:simetri pres kesim bıçakları gerekli hallerde işaretleme maksadıyla dikiş bindirme yerlerinin belirlenmesi, zımba, dışın ayırt edilmesi için RES2:ayakkabı numarasını belirlemek için çentik eklentisi yapılabilir

45 PRES MAKİNELERİ Döner Kafa Pres Makineleri Tanımı: Saya parçalarının kesilmesinde kullanılan başlığı 180o dönebilen baskı ile kesim yapan makinelerdir. Kesme kuvvetleri tondur. Ayarları: Kullandığımız kesim bıçağının kalınlığına göre başlığın inme miktarını ( basınç) ve yükseklik ayarını tam yapmalıyız.

46 PRES MAKİNELERİ Derinin prese kesim için yerleştirilmesi Deriler prese yerleştirilirken derinin baş kısmı üste gelecek şekilde deri elde tutulur. Derinin baş kısmından, derinin sırça kısmı üste gelecek şekilde deri rulo yapılır. Deri presin kesim lastiğinin arka kısmındaki kanala yerleştirilir Derin kuyruk kısmından çekerek kesim lastiği üzerine serilir Derinin kırışmamasına dikkat edilir.

47 PRES MAKİNELERİ Kullanımı Kesilecek malzemeleri ayarlanır. Kesim yapılacak pres kesim bıçakları; makineye yakın güvenli bir yerde muhafaza edilmelidir Malzeme prese tablası üzerine yerleştirilir Kesime büyük ebatlı bıçaklardan başlanmalıdır. Yükseklik ayarı yapılır. Yükseklik ayarı yaklaşık olarak bıçak yüksekliğinin iki katıdır Emniyet açısından çift butona birden basarak kesim yapılır Kesilmiş saya elemanları düzgünce tasnif edilir Kesilen parçalar gruplandırılır

48 PRES MAKİNELERİ Makinede (preste) kesim yaparken özen gösterilecek noktalar Makinenin donanımları kontrol ettikten sonra makine Malzeme prese tablası üzerine yerleştirilir Kesme başlığı kesim bıçağına göre ayarlanılır. ( Pres kesim bıçakları genelde astar ile saya kesim bıçağının yüksekliği resim deki gibi bir değildir, astar malzemeleri ile çoklu kesim yapıldığı için astar bıçakları yüksek yapılır.) Preslerin üst kısmında bulunan ayar kolu sayesinde pres başlığının yükseklik ayarı yapılır. Yükseklik ayarı yaptıktan sonra kolun hemen altından sabitlenir.

49 PRES MAKİNELERİ Makinede (preste) kesim yaparken özen gösterilecek noktalar Pres başlığının yükseklik ayarı bazı preslerde yan taraftaki kol sayesinde yapılabilir. Kesme altlığının hep aynı yerinde kesim yapmamaya özen gösterilmelidir. Hep aynı yerinde kesim yapılan kesme altlıkları bombeleşme yapar. Bıçak yerleştirilirken deriyi ekonomik olarak kullanmaya dikkat etmelidir. Deri esneme yönü de unutulmamalıdır

50 PRES MAKİNELERİ Makinede (preste) kesim yaparken özen gösterilecek noktalar Döner başlı presleri doğal deri kesimi için uygundur. Bu presler tekkatlı kesim için kullanılmalıdır. Kesim yüksekliği ayarından kesinlikle emin olunmalıdır. Deride kesim yapılırken öncelikle büyük parçalar kesilmelidir Kesicinin güvenliği bakımından iki elinin başparmağı ile basması için iki buton yapılmıştır.

51 PRES MAKİNELERİ Gezer Kafa Pres Makineleri Tanımı: Belli bir çizgi üzerinde doğrusal hareket eden bir kafa ile kesim yapmaya yarayan preslerdir. Gezer başlıklı presler sentetik ve tekstil malzemelerinin çok katlı olarak kesilmesinde kullanılan preslerdir Genişlikleri piyasada ihtiyaca göre değişmekle birlikte gezer başlıklı kesim preslerinde kesmek için en ideal genişlik 1,5 metredir. Çoklu (katlı) kesimlerde oldukça kullanışlı olup, ton aralıklarında kesme kuvvetleri değişmektedir Gezer başlı pres kesim bıçakları 50 mm ye kadar yüksek yapılarak malzemenin kalınlığına göre 10 kat birden kesim yapılabilir

52 PRES MAKİNELERİ Gezer Kafa Pres Makineleri Güvenlik olarak gezer başlı kesim preslerinin kenarında resim deki gibi fotosel sistemi vardır. Makine çalışırken fotosellerin hareket eden bir cisim görmesi ile makinenin çalışması durur. Kesim preslerinin ana bölümleri Gövde Motor Kafa Tabla Yağ deposu

53 PRES MAKİNELERİ Ayarları Tezgâh tablasının geniş olması, malzemeyi kesim takozu üzerine çeken otomatik sisteminin bulunması, sviç kontrollü emniyetinin olması bu preslerin kullanım pratikliğini ortaya koymaktadır. Gezer Başlıklı Kesim Preslerinde Pres Bıçaklarının Yüksekliklerine Göre Basınç Ayarları Tezgahın ön kısmındaki butonlardan yararlanarak pres başlığı, kesim bıçağı üzerine getirilir Pres başlığının yan tarafında bulunan hassas ayar düğmesi sonuna kadar gevşetilir

54 PRES MAKİNELERİ Gezer Başlıklı Kesim Preslerinde Pres Bıçaklarının Yüksekliklerine Göre Basınç Ayarları Pres başlığının sağ tarafında bulunan plastik başlıklı dişli çevirerek gevşetilir Pres başlığının ön tarafında bulunan buton 1 den 0 a indirilir.

55 PRES MAKİNELERİ Gezer Başlıklı Kesim Preslerinde Pres Bıçaklarının Yüksekliklerine Göre Basınç Ayarları Pres gövdesinin alt kısmında bulunan yağ basınç valfi kapatılır. Pres kesim başlığının altına yükseklik ayarının yapılacağı pres kesim bıçağı yerleştirilir. Pres çalıştırma butonu açılır Pres başlığını butonlar yardımı ile kesim bıçağı üzerine çekilir

56 PRES MAKİNELERİ Gezer Başlıklı Kesim Preslerinde Pres Bıçaklarının Yüksekliklerine Göre Basınç Ayarları Gezer başlıklı presin önündeki butonlardan yararlanarak aşağıya doğru basınç yaparak pres başlığı indirilir Pres bıçağının malzemeyi kesmesi kontrol edilir. Kesme basıncı az ise resim deki hassas ayar düğmesinden ayar yapılabilir Birinci maddeden itibaren yapılmış olunan işlemlerin tam tersini uygulayarak gezer başlıklı presin başlık yükseklik ayarı yapılmış olunur

57 PRES MAKİNELERİ Kullanımı Bıçak yükseklik ayarları kontrol edilmelidir. Malzeme presinin arka kısmındaki tezgâha rulo şeklinde yerleştirilir. Malzeme pedal veya buton yardımı ile kesim lastiğinin üzerine çekilir Malzemenin kalınlığına göre kaç kat kesilecek ise malzeme katlanır Deri üzerinde kesim yapılırken öncelikle büyük parçaları kesilmelidir. Bu yüzden en geniş kesim bıçağı malzeme üzerine yerleştirilir ve kesime başlanır Kesim başlığını kesim bıçağının üzerine çekip diğer parmakla butonlara basarak kesim yapılmalıdır Kesim başlığı kesim yaptıktan sonra tekrar aynı konumunu alacaktır Pres bıçağı kaldırılıp içindeki kesilmiş malzemeleri çıkarılmalıdır Ġkinci bir kesim yapılacaksa pres bıçağı tekrar yerleştirilmelidir Kesim işi bittikten sonra saya parçaları gruplandırılmalıdır

58 PRES MAKİNELERİ Kullanımı

59 PRES MAKİNELERİ Gezer Başlıklı Kesim Presleri Çalışırken Dikkat Edilecek Hususlar Makinenin donanımları kontrol edilmeli ve sonra makine çalıştırılmalıdır. Bıçak yükseklik ayarları kontrol edilip, kesme başlığı bıçağa göre ayarlanmalıdır.( Pres kesim bıçakları genelde astar ile saya kesim bıçağının yüksekliği bir değildir, astar malzemeleri ile çoklu kesim yapıldığı için astar bıçakları yüksek yapılır.) Kesme altlığının aynı yerinde kesim yapmamaya özen gösterilmelidir. Devamlı aynı yerde kesim yapılan kesme altlıkları bombeleşme yapacaktır. Bıçak yerleştirilirken deri ekonomik olarak kullanılmalı ve esneme yönü unutulmamalıdır. Gezer başlı presler çok katlı kesim için kullanılır. Deri üzerinde kesim yapılırken öncelikle büyük parçalar kesilmelidir. Kesicinin güvenliği bakımından iki el ile iki butona basılarak kesim yapılmalıdır.

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ MAKİNEDE KESİM Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Su Jeti Kesiminde Bilgisayar Kontrolü. Kontrol Sistemleri Mühendisliği... KÖMBE

Su Jeti Kesiminde Bilgisayar Kontrolü. Kontrol Sistemleri Mühendisliği... KÖMBE Su Jeti Kesiminde Bilgisayar Kontrolü Kontrol Sistemleri Mühendisliği... KÖMBE Su jeti nedir? Su jeti, metali yada başka bir maddeyi içerisinde bulunan su ve aşındırıcı maddelerle, suyun çok yüksek bir

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

SU JETİ İLE KESME TEKNİĞİ 04.01.2016 SU JETİ İLE KESME SU JETİ İLE KESME

SU JETİ İLE KESME TEKNİĞİ 04.01.2016 SU JETİ İLE KESME SU JETİ İLE KESME SU JETİ İLE KESME TEKNİĞİ Haz.:Doç.Dr. Ahmet DEMİRER (Waterjet Cutting) Su Jeti Nedir? Su jeti 1000 7000 bar basınca ulaştırılmış suyun doğrudan yada aşındırıcılar yardımıyla 0,01-0,4 mm lik bir lüleden

Detaylı

DAİRE OVAL VE ŞEKİLLİ CAM KESME TAKIMLARI

DAİRE OVAL VE ŞEKİLLİ CAM KESME TAKIMLARI DAİRE OVAL VE ŞEKİLLİ CAM KESME TAKIMLARI Cam plakadan kesilmiş şekilleri çekartıp almak deneyim ve dikkat gerektirir. -Kesici disk esas faktördür ve cam kalınlığına uygun olarak seçilmelidir. -Kesici

Detaylı

ipunch CNC TARET PANÇ PRESLER

ipunch CNC TARET PANÇ PRESLER ipunch CNC TARET PANÇ PRESLER 1950 1971 1974 1981 1994 2001 2003 2011 MVD ilk makinasını imal etmiştir. İlk sac işleme makinası olan sac delme presini imal etmiştir. Ana üretim konusu olan ağır tip abkant

Detaylı

iplasma PLAZMA-OXY KESİM

iplasma PLAZMA-OXY KESİM iplasma PLAZMA-OXY KESİM 1950 1971 1974 1981 1994 2001 2003 2011 MVD ilk makinasını imal etmiştir. İlk sac işleme makinası olan sac delme presini imal etmiştir. Ana üretim konusu olan ağır tip abkant presler

Detaylı

DAİRE OVAL VE ŞEKİLLİ CAM KESME TAKIMLARI

DAİRE OVAL VE ŞEKİLLİ CAM KESME TAKIMLARI DAİRE OVAL VE ŞEKİLLİ CAM KESME TAKIMLARI Cam plakadan kesilmiş şekilleri çekartıp almak deneyim ve dikkat gerektirir. -Kesici disk esas faktördür ve cam kalınlığına uygun olarak seçilmelidir. -Kesici

Detaylı

Öncü Teknolojiler HİDROLİK KOMBİNE MAKASLAR TEK & ÇİFT SİLİNDİR SERİLERİ.

Öncü Teknolojiler HİDROLİK KOMBİNE MAKASLAR TEK & ÇİFT SİLİNDİR SERİLERİ. Öncü Teknolojiler HİDROLİK KOMBİNE MAKASLAR TEK & ÇİFT SİLİNDİR SERİLERİ www.hilalsan.com.tr www.hilalsan.com.tr 1984 yılında kurulan HİLALSAN, manuel sac makasları ile başladığı üretime, bu gün Hidrolik

Detaylı

Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Makas Serisi HGS. Hidrolik Devirmeli Makas HGS

Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Makas Serisi HGS. Hidrolik Devirmeli Makas HGS Yenilikçi Teknolojiler www.ermaksan.com.tr Makas Serisi HGS Hidrolik Devirmeli Makas HGS Hidrolik Devirmeli Makas Dünyada ispatlamış olduğu tecrübesiyle ERMAKSAN, yüksek teknoloji kullanarak 19 den beri

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Detaylı

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Teknik özellikleri....2 Makine ölçüleri..... 2 Kullanım kılavuzu 3 Kurulum ve yerleşim... 3 Makine kullanımı... 3 Kama broşu

Detaylı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Alanın kısıtlı olduğu yerlerde en iyi çözüm Düşük sarfiyat

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 TESTERE TEZGAHLARI Metalleri kesen aletler,kendisinden daha sert ve dayanıklı olan,kısa sürede

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU

EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU EPS 6400 PERÇİN SIVAMA PRESİ KULLANMA KILAVUZU PRESMAK MAKİNA SAN. İTH. İHC. LTD. ŞTİ Rami Kışla Cad. Gündoğar 1 İş Mrk no:279 Topçular- Eyüp/İSTANBUL TEL.0212 501 77 76-0212 612 81 21 FAX. 0212 612 21

Detaylı

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNACILIK Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNANIN TANIMI VE ENDÜSTRİDEKİ ÖNEMİ Bir eksen etrafında dönen iş parçalarını, kesici bir kalemle

Detaylı

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Mak- 204 Üretim Yöntemleri - II Talaşlı Đmalatta Takım Tezgahları Vargel ve Planya Tezgahı Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Takım Tezgahlarında Yapısal

Detaylı

MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI

MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI MASA ÜSTÜ 3 EKSEN CNC DÜZ DİŞLİ AÇMA TEZGAHI TASARIMI ve PROTOTİP İMALATI Salih DAĞLI Önder GÜNGÖR Prof. Dr. Kerim ÇETİNKAYA Karabük Üniversitesi Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA PRESLER Sac levhaların kabartma, bükme, oluk açma, kesme vb şekillendirme işlemlerinde işlemin karakteristiğine göre çeşitli türden presler kullanılmaktadır. Bu işlemlerde diğer önemli nokta da belli bir

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ KESİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ KESİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ KESİM PROGRAMI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ CNC TORNA DENEY FÖYÜ Deney Yürütücüsü: Dr.Öğr.Üyesi Emre ESENER Deney Yardımcısı: Arş.Gör. Emre SÖNMEZ Hazırlayan: Arş.Gör.

Detaylı

ULAŞTIRMA LABORATUVARI

ULAŞTIRMA LABORATUVARI ULAŞTIRMA LABORATUVARI Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Laboratuvarında, lisans ve lisansüstü çalışmalar çerçevesinde aşağıda verilen deneyler yapılmaktadır. Laboratuvarda

Detaylı

PANÇ PRES. ermaksan.com.tr

PANÇ PRES. ermaksan.com.tr PANÇ PRES ermaksan.com.tr PANÇ PRES PANÇ PRESLER CNC SERVO & ELEKTRİK TARET PANÇ PRES ETP-S Daha Hızlı, Daha Hassas, Daha Çevreci... 4 Servo-Elektrik vuruş sistemi ton ve 0 ton güç seçenekleri 6 saca kadar

Detaylı

(Computer Integrated Manufacturing)

(Computer Integrated Manufacturing) 1 (Computer Integrated Manufacturing) 2 1 Bilgisayarlı Sayısal Kontrol; ekipman mekanizmaların hareketlerinin doğru ve hassas biçimde gerçekleştirilmesinde bilgisayarların kullanılması, programlama ile

Detaylı

Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak

Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak öğrencilere rehberlik etmek amacıyla hazırlanmış bireysel

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ CNC TORNA UYGULAMASI Deneyin Amacı: Deney Sorumlusu: Arş. Gör.

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

BAKALİTE ALMA ECOPRESS 50/100/200

BAKALİTE ALMA ECOPRESS 50/100/200 BAKALİTE ALMA ECOPRESS 50/100/200 ECOPRESS 50/100/200 Tasarım Ve Operasyon Tüm ECOPRESS modellerinde elektro-hidrolik çalışma prensibine sahip olup hava gerektirmez ECOPRESS yağ basıncının arttırılması

Detaylı

Klasik torna tezgahının temel elemanları

Klasik torna tezgahının temel elemanları Klasik torna tezgahının temel elemanları Devir ayar kolları Dişli Kutusu Ayna Soğutma sıvısı Siper Ana Mil Karşılık puntası Çalıştırma kolu ilerleme mili (talaş mili) Araba Acil Stop Kayıt Öğr. Gör.Ahmet

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı sağlıyor.

Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı sağlıyor. Aşındırıcı Akışkanla Yüzey İşleme (AFM) metoduyla mükemmel yüzey sonuçları Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı

Detaylı

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ Üniversal Bölme Aygıtları(Divizörler) Freze tezgâhında her çeşit bölme işlemleri, divizör yardımıyla yapılabilir. Divizör ile, silindirik parçalar üzerine değişik sayılarda bölme yapma, konik parçalara

Detaylı

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA *Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Karabük Özet Günümüzde Teknolojinin gelişmesi

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri-II

MAK-204. Üretim Yöntemleri-II MAK-204 Üretim Yöntemleri-II Tornalama Đşlemleri (6.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Kesici Takım Geometrisi γ: Talaş açısı: Kesilen talaşın

Detaylı

ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI

ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI Günay Torna, tulumba hamuru dökme, lokma hamuru dökme ve çikolata rende makinaları başta olmak üzere endüstriyel mutfak makinelerinin üretimini yapmakta ve daha bir çok

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1 Freze tezgahları ve Frezecilik Page 7-1 Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde talaş kaldırmak için kullanılan kesici takıma freze çakısı olarak adlandırılırken, freze çakısının bağlandığı takım

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

ŞİŞİRME KALIPLARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Matkap tezgâhı. b. Freze tezgâhı. c. Torna tezgâhı. d. Taşlama tezgâhı. a. Dökme demir. b.

ŞİŞİRME KALIPLARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Matkap tezgâhı. b. Freze tezgâhı. c. Torna tezgâhı. d. Taşlama tezgâhı. a. Dökme demir. b. ŞİŞİRME KALIPLARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Genellikle büyük hacimli, prizmatik biçimli plastik şişelerin üretiminde kullanılan şişirme kalıbı aşağıdakilerden hangisidir? a. Dalıcı pinli şişirme kalıbı

Detaylı

BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ

BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ 25.1 TAŞLAMA BÖLÜM 25 TAŞLAMA VE DİĞER AŞINDIRMA İŞLEMLERİ Taşlama, taş adı verilen disk şeklindeki bir aşındırıcıyla gerçekleştirilen bir talaş kaldırma işlemidir. Taşın içinde milyonlarca küçük aşındırıcı

Detaylı

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH12 2D 12 Dokunmatik Renkli Ekran. Otomatik büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır.

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır. İmalatın amacı, ham madde halinde bulunan herhangi bir malzemeyi belirli bir şekle dönüştürmektir. İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak

Detaylı

KIRAY MAKİNA SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Edirne Cad. No: 96/A Ergene Tekirdağ mail: Tel. Fax

KIRAY MAKİNA SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Edirne Cad. No: 96/A Ergene Tekirdağ mail: Tel. Fax KIRAY MAKİNA SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Edirne Cad. No: 96/A Ergene Tekirdağ mail: satis@kiraymakina.com Tel. Fax. 0 282 673 71 88 Özellikle Avrupalıların pazar lideri olduğu ve ön planda kaldığı ülkemizde yerli

Detaylı

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ

A TU T R U G R AY A Y SÜR SÜ M R ELİ DÜZ DİŞLİ ÇARK AÇMA Düz Dişli Çarklar ve Kullanıldığı Yerler Eksenleri paralel olan miller arasında kuvvet ve hareket iletiminde kullanılan dişli çarklardır. Üzerine aynı profil ve adımda, mil eksenine

Detaylı

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet

Detaylı

Ürün Kodu Genişlik Yükseklik Boş Ağırlık : A22 : 2.550 mm : 3.550 mm : 2.100 ~ 2.500 kg Geometrik Hacim : 8 10-12 16 20 26.000 l. (Kamyon tipine göre) Bölme Sayısı : 1 ~ 5 (Kamyon tipine göre) Tank Kodu

Detaylı

TAM OTOMATİK OPTİK CAM RODAJ MAKİNASI VE APARATLARI KULLANMA KILAVUZU

TAM OTOMATİK OPTİK CAM RODAJ MAKİNASI VE APARATLARI KULLANMA KILAVUZU TAM OTOMATİK OPTİK CAM RODAJ MAKİNASI VE APARATLARI KULLANMA KILAVUZU OPTİKER MAKİNA OPTİKER SERİSİ A-100 1000 MODEL VE SONRASI İÇİNDEKİLER TAŞLAMA MAKİNESİNİN ÇALIŞMAYA HAZIRLANMASI.sayfa 3 MAKİNENİN

Detaylı

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket.

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket. Frezeleme İşlemleri Üst başlık Askı yatak Fener mili yuvası İş tablası Üst başlık hareket kolu Devir sayısı seçimi Boyuna hareket volanı Düşey hareket kolu Konsol desteği Eksenler ve CNC Freze İşlemler

Detaylı

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI www.eserteknik.com GRANÜL (KIRIK) BUZ MAKİNESİ Balıkçılar ve fırınlar

Detaylı

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin levhadan ayrılması için yapılan işleme kesme denir. Kesme

Detaylı

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu KAVRAMLAR Dişli Çarklar, eksenleri birbirine yakın veya birbirini kesen miller arasında hareket ve güç ileten makine elemanlarıdır. Çevrelerine diş açılmış iki dişli çark bir dişli çiftini oluştururlar

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK VERİMLİ KESİM KAFASI Malzeme tipine göre değişiklik arz eden kesme hızı 1500 mm/s ye kadar çıkarılarak geleneksel el el kesiminden 4-6 kat daha hızlı kesim sağlar.

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Gübre Dağıtma Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

DEMIRCAN İplik Kovaları & Tekstil Arabaları nda Uluslararası Kalite

DEMIRCAN İplik Kovaları & Tekstil Arabaları nda Uluslararası Kalite İplik Kovaları ile ilgili her türlü ihtiyacın en büyük çözüm kaynağı Open-End Kovası Çekme Kovası Tarak Kovası Delikli Kova Tow Kovası İplik Kovası Aksesuarları Yay Kapak Tekerlek Çap: 350 mm.-1200 mm.

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK PARAMETRELERİ VE SEÇİMİ Kaynak dikişinin

Detaylı

Profesyonel Çözümler Professional Solutions

Profesyonel Çözümler Professional Solutions Profesyonel Çözümler Professional Solutions KAYNAK OTOMASYON www.dcbmachine.com info@dcbmachine.com DCB MACHINE Bom un veya Çevirci nin Hareketiyle Doğrusal Kaynak Direct Welding By Moving The Column&Boom

Detaylı

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ELEKTRİKLİ ÇİT BUDAMA MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU TEKNİK ÖZELLİKLER -RTM925- VOLTAJ 230V~50HZ GİRİŞ GÜCÜ 710W BIÇAK UZUNLUĞU 530MM DEVİR HIZI 1600 R/MİN DİŞ ARALIĞI 20MM MAX KESİLECEK ÇALI

Detaylı

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler Bir önceki dersin tekrarı yapılır, anlaşılmayan konuların tekrarı özet şeklinde anlatılır ve verilen ödevden alınan sonuçların sınıfta anlattırılarak arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. BÖLÜM I Teknik

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8- Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş Dövme, darbe veya basınç altında kontrollü bir plastik deformasyon sağlanarak, metale istenen şekli verme, tane boyutunu küçültme ve mekanik özelliklerini iyileştirme amacıyla

Detaylı

CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Arka Dayama Dili. Acil Stop Butonlu Taşınabilir Ayak Pedalı. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH8 2D

CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Arka Dayama Dili. Acil Stop Butonlu Taşınabilir Ayak Pedalı. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH8 2D CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH8 2D 8 Dokunmatik Renkli Ekran. Manuel büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

MAKAS KESİM. ermaksan.com.tr

MAKAS KESİM. ermaksan.com.tr MAKAS KESİM ermaksan.com.tr MAKAS KESİM HİDROLİK MAKASLAR GİYOTİN MAKAS DEVİRMELİ MAKAS CNC HVR Otomatik Çözümler Mükemmel Kesimler... 4-4 - 6-8(ops.) m boy seçenekleri 6 -... - 40 mm kapasite seçenekleri

Detaylı

G-Line Serisi G-Line 3 toplu silindir bükme makınası

G-Line Serisi G-Line 3 toplu silindir bükme makınası G-Line toplu silindir bükme makınası G serisi makinalarımız silindirlerindeki ve motorlarındaki artırılmış güç sayesinde daha güçlü bükme kapasitesine sahiptir. Konik bükme işlemlerinde daha fazla verim

Detaylı

DUVAR VE ZEMİN KAPLAMALARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

DUVAR VE ZEMİN KAPLAMALARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI DUVAR VE ZEMİN KAPLAMALARI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Seramik kesme ve delme aletleri hangi özelliklerde olmalıdır? a. Kesme ve delme aletlerin kesici kısımları keskin olmalıdır. b. Kızaklar temiz ve kolay

Detaylı

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARK NEDİR? Tanımı: Güç ve hareket iletecek millerin merkez uzaklığının fazla olduğu durumlarda, aradaki bağlantıyı dişli çarklarla

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU

BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. TANIM.. 1 2. TEKNİK ÖZELLİKLER.. 1 3. YERLEŞTİRME.. 2 4. GÜVENLİK KONUSU... 2 5. TEST ÖNCESİ HAZIRLIK... 4 6. TEST... 4 1.TANIM Cihaz,

Detaylı

Koordinatör: Haydar Livatyalı. Ders Saati: Pazartesi 13:30-16:30 Ders Yeri: D359. İmalat Makinaları: Giriş Eylül 2008.

Koordinatör: Haydar Livatyalı. Ders Saati: Pazartesi 13:30-16:30 Ders Yeri: D359. İmalat Makinaları: Giriş Eylül 2008. 1 İMALAT MAKİNALARI Koordinatör: Haydar Livatyalı Ders Saati: Pazartesi 13:30-16:30 Ders Yeri: D359 1.1 : Giriş Eylül 2008 Dersin Amacı Yukarıda sayılan makina, tezgâh, cihaz ve yöntemler için imalatta

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (ÖRME MAMULLERİN ÖN TERBİYESİ)

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (ÖRME MAMULLERİN ÖN TERBİYESİ) T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM YON GRUBU FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMAS ÜNİTE PLANI (ÖRME MAMULLERİN ÖN TERBİYESİ) DERS TÜP KESME HAZIRLAYAN SEMA MUTLU-616082402 ÖĞRETİM ELEMANI Yrd. Doç. Dr. RASİM BAŞAK

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ

MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE ELEMANLARINA GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Makineler 2 / 30 Makineler: Enerjiyi bir formdan başka bir forma dönüştüren, Enerjiyi bir yerden başka bir yere ileten,

Detaylı

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Frezelemenin Tanımı Çevresinde çok sayıda kesici ağzı bulunan takımın dönme hareketine karşılık, iş parçasının öteleme hareketi yapmasıyla gerçekleştirilen talaş

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01 Döküm Fırını Tamir ve İmalatı Sağlık Bakanlığı Onaylı Toz Maskeleri Toz ve Çapak Gözlükleri İş Güvenliği Malzemeleri Santrifüj Bakın ve Onarımı Her Türlü Kumlama Bakım ve Onarımı www.sertekniklab.com DÖKÜM

Detaylı

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri TALAŞLI İMALAT MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Talaşlı İmalat Yöntemleri 2 Talaşlı İmalat; iş parçası üzerinden, sertliği daha yüksek bir kesici takım yardımıyla,

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 7

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 7 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 7 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

Ürün Kodu Genişlik Yükseklik Boş Ağırlık : A25 : 2.550 mm : 3.550 mm : 2.100 ~ 2.500 kg Geometrik Hacim : 10 16 18 26.000 l. (Kamyon tipine göre) Bölme Sayısı : 1 ~ 5 (Kamyon tipine göre) Tank Kodu : LGBF

Detaylı

04.01.2016 LASER İLE KESME TEKNİĞİ

04.01.2016 LASER İLE KESME TEKNİĞİ LASER İLE KESME TEKNİĞİ Laser: (Lightwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation) Uyarılmış Işık yayarak ışığın güçlendirilmesi Haz.: Doç.Dr. Ahmet DEMİRER Kaynaklar: 1-M.Kısa, Özel Üretim Teknikleri,

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ 1. BÖLÜM CAD-COMPUTER AIDED DESIGN NE TASARLIYORUZ? - KATI MODELLER (SOLIDS) - -SACLAR(SHEET METAL) - -YÜZEYLER (SURFACES)

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

Yenilikçi Teknolojiler.

Yenilikçi Teknolojiler. Yenilikçi Teknolojiler. CNC Hidrolik Abkant Pres EcoBend, hem standart hem de opsiyonel olarak sunduğu donanım özellikleri ile kullanıcı dostu olmaya ve ekonomik anlamda iºletmenize vermiº olduğu güç ile

Detaylı

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir.

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. 9. VİDALAR Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. Vida Helisi Vida Adımı Bir kenarı silindirin çapına eşit dik bir üçgen, silindirin üzerine sarıldığında

Detaylı

MLS-310 MANYETİK LİNEER ENCODER SİSTEMİ

MLS-310 MANYETİK LİNEER ENCODER SİSTEMİ MLS-310 MANYETİK LİNEER ENCODER SİSTEMİ KENDİNDEN YATAKLANMIŞ KAPALI ÖLÇÜM SİSTEMİ Manyetik Temassız Lineer Encoder Sistem 5 µm 'den 62,5 µm ' ye kadar Çözünürlük Değerleri 0,001-0,005-0,010-0,025-0,050

Detaylı

HIZLI PROTOTIP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

HIZLI PROTOTIP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HIZLI PROTOTIP OLUŞTURMADA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ H. Rıza BÖRKLÜ, A. Kıvanç YILDIRIM ve H. Kürşad SEZER Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü

Detaylı

SPEKTROSKOPİK NUMUNE HAZIRLAMA SPECTRAL MM. metkon.com

SPEKTROSKOPİK NUMUNE HAZIRLAMA SPECTRAL MM. metkon.com SPEKTROSKOPİK NUMUNE HAZIRLAMA SPECTRAL MM metkon.com OTOMATİK, HASSAS YÜZEY FREZELEME CİHAZI SPECTRAL MM SPECTRAL MM, OES ve XRF numunelerinin otomatik olarak hazırlanması için tasarlanmıştır. En kısa

Detaylı

BİZ KİMİZ? Ekte listelenmiş makine parkımız ile sizlere hizmet vermekten onur duyarız. Saygılarımızla

BİZ KİMİZ? Ekte listelenmiş makine parkımız ile sizlere hizmet vermekten onur duyarız. Saygılarımızla BİZ KİMİZ? Firmamız hidrolik pres konusunda Türk sanayisine hizmet etmek için 1980 yılında şahıs firması olarak kurulmuştur. Hidrolik Pres imalatına o yıllarda başlamış olup zaman içerisinde müşterilerinin

Detaylı

Spiral Yemlik. Kullanımı kolaylaştırmak için özel tasarlanmış tabak sayesinde civcivler ilk günlerinde yeme kolayca ulaşabilirler.

Spiral Yemlik. Kullanımı kolaylaştırmak için özel tasarlanmış tabak sayesinde civcivler ilk günlerinde yeme kolayca ulaşabilirler. YEMLEME SİSTEMLERİ Spiral Yemlik Anka yemlikleri ile kanatlılarda yetiştirmenin ilk gününden son güne kadar, en iyi yem dönüşüm oranlarına ulaşılır. Anka yemliklerinin tüm çeşitleri; kolay temizlenebilme,

Detaylı

Malzeme İşleme Yöntemleri

Malzeme İşleme Yöntemleri BÖLÜM-9 MALZEMELERİN İŞLENMESİ (Talaşlı ve Diğer İmalat Yöntemleri) Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme İşleme Yöntemleri 1 KALIP YAPIM TEKNİKLERİ VE MALZEMELERİN TALAŞLI İŞLENMESİ Geleneksel Talaşlı İşleme

Detaylı

Özel Profilde Polipropilen Çember ve Paslanmaz Çelik Çember. Filtre Çapı Polipropilen başlıklarda standart 180mm

Özel Profilde Polipropilen Çember ve Paslanmaz Çelik Çember. Filtre Çapı Polipropilen başlıklarda standart 180mm Paslanmaz çelik kartuş, torba ve sepet filtre kaplarımız ve içine takılan yine paslanmaz çelikten imal ettiğimiz; kartuş filtreler, torba filtreler ve sepet filtreler, standart üretim olarak AISI-304 ve

Detaylı

TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TÜRKÇE APW-896/IP-420 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ UYARI : ❶ ❷ ❶ ❷ ❸ ❸ ❶ ❷ ❸ TÜRKÇE i GÜVENLIK ÖNLEMLERI - ii TÜRKÇE iii iv APW-896 daha güvenli şekilde kullanmak için alınması gereken önlemler 1. Elektrik şokunun

Detaylı

PRES BESLEME SİSTEMLERİ

PRES BESLEME SİSTEMLERİ PRES BESLEME SİSTEMLERİ ADRES Esenşehir Mah.Muradiye Sok. No:56/A ümraniye- istanbul TEL: (0216) 540 67 06 Faks: (0216) 540 67 07 TEL: (0535) 434 44 96 TEL: (0532) 223 74 55 pressline@outlook.com PRESSline

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız.

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. F = 2000 ± 1900 N F = ± 160 N F = 150 ± 150 N F = 100 ± 90 N F = ± 50 N F = 16,16 N F = 333,33 N F =

Detaylı

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Page 1-3 Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları

Detaylı

Lazer ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Lazer ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Lazer ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Lazer Lazer (İngilizce LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) fotonları uyumlu bir hüzme şeklinde oluşturan optik kaynak. Lazer fikrinin

Detaylı