Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Mert UZUN İnşaat Yüksek Mühendisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Mert UZUN İnşaat Yüksek Mühendisi"

Transkript

1 Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Mert UZUN İnşaat Yüksek Mühendisi

2 İçerik Yapı İş Kolu ve İş Kazası Tipleri Genel Değişiklikler Hakkında Bilgilendirme Geçici Kenar Koruma Sistemleri(TS EN 13374) Güvenlik Ağları(TS EN 1263) 2

3 Kaza Tipi Ölüm % Yaralanma % İnsan Düşmesi , ,9 Elektrik Çarpması ,2 80 2,8 Malzeme Düşmesi , ,8 Yapı Makinasındaki Kazalar 206 8,6 97 3,4 Şantiye İçi Trafik Kazası ,3 Yapı Kısmının Çökmesi ,6 Kazı Kenarının Göçmesi 138 5,8 53 1,9 Diğer Tip Kazalar 85 3,5 74 2,6 Patlayıcı Madde Kullanımındaki Kazalar 50 2,1 82 2,9 Malzeme Sıçraması 10 0, ,4 Tezgah ve Makinaya Uzuv Kaptırma ,3 Malzeme Altında Arasında Uzuv Sıkıştırma El Aleti İle Ele Vurma ,5 Sivri Uçlu Keskin Kenarlı Cisimle Yaralama ,6 Toplam Tablo 1. İnşaat sektöründe gerçekleşen iş kazaları (Gürcanlı, 2013)

4 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Sayısı: Resmi Gazete Tarihi: YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete Sayısı: (4. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi:

5 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK İşverenlerin yükümlülükleri MADDE 5 f) Atık ve artıkların «uygun yöntem ve ekipmanlarla» depolanmasını, atılmasını veya uzaklaştırılmasını, MADDE 1-5/10/2013 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan artıkların ibaresinden sonra gelmek üzere uygun yöntem ve ekipmanlarla ibaresi eklenmiştir.

6 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Kullanılan makine, araç, ekipman, malzeme ve çalışma yöntemleri MADDE 2 Aynı Yönetmeliğin 14 üncü MADDE 14 maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. (3)İşveren, özellikle birinci fıkranın (3) İşveren, özellikle birinci fıkranın uygulanmasına ve ilgili iş ekipmanlarının asgari sağlık ve güvenlik şartlarına ilişkin Ek-5 te yer uygulanmasına ve ilgili iş ekipmanlarının alan hükümlere uymakla yükümlüdür. asgari sağlık ve güvenlik şartlarına ilişkin (4)Ek-5'te düzenlenen iş ekipmanlarınınek-5 te yer alan hükümlere uymakla standartlara uygunluk belgelendirmesini yapacakyükümlüdür. kuruluşlara akreditasyon zorunluluğu getirmeye(4) Ek-5'te düzenlenen iş ekipmanlarının Bakanlık yetkilidir. standartlara uygunluk belgelendirmesini yapacak kuruluşlara akreditasyon zorunluluğu getirmeye Bakanlık yetkilidir.

7 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK EK 4 A) YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI Yüksekte çalışma 2 Yüksekte yapılan çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulur: d)toplu koruma tedbirlerinin düşme riskini tamamen ortadan kaldıramadığı, uygulanmasının mümkün olmadığı, daha büyük tehlike doğurabileceği, geçici olarak kaldırılmasının gerektiği hallerde, yapılan işlerin özelliğine uygun bağlantı noktaları ankraj noktaları veya yaşam hatları oluşturularak tam vücut kemer sistemleri veya benzeri güvenlik sistemlerinin kullanılması sağlanır. e)yapı işleri sırasında ve yapı işleri bitirilip yapı kullanıma geçtikten sonra yüksekte yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere oluşturulacak yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan bağlantı noktaları ankraj noktaları ve yapısal düzenlemeler, projenin hazırlık aşamasında belirlenerek sağlık ve güvenlik planı ve sağlık ve güvenlik dosyasında yer alır. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. a) A) Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari şartlar başlıklı bölümünün 2 nci maddesinin (d) ve (e) bentlerinde yer alan bağlantı noktaları ibareleri ankraj noktaları olarak değiştirilmiş, (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve 3 ila 6 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

8 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK EK 4 A) YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI g) Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eğitim verilir. Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlikeler, riskler, kontrol tedbirleri ve güvenli çalışma yöntemleri konularında eğitim verilir. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. a) A) Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari şartlar başlıklı bölümünün 2 nci maddesinin (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. g) Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlikeler, riskler, kontrol tedbirleri ve güvenli çalışma yöntemleri konularında eğitim verilir.

9 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK EK 4 A) YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI Yüksekte çalışma 3 Kullanılan güvenlik ağları; malzeme özellikleri, yapılan statik ve dinamik dayanım deneyleri ile bağlantı ve kurulum şartları bakımından TS EN ve TS EN standartlarına ve ilgili diğer ulusal standartlara, konu ile ilgili ulusal standart bulunmaması halinde ilgili uluslararası standartlara uygun olması sağlanır ve yapılan işe uygun tipte güvenlik ağı seçilir. Yapı alanında kullanılan güvenlik ağının kullanma kılavuzu işyerinde bulundurulur. Güvenlik ağları standartlara ve kullanım kılavuzuna uygun şekilde kurulur. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. a) A) Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari şartlar başlıklı bölümünün 2 nci maddesinin 3 ila 6 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

10 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINADAİR YÖNETMELİK EK 4 A) YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI Yüksekte çalışma 6 Korkuluklarda; a)platformdan en az bir metre yükseklikte ve herhangi bir yönden gelebilecek en az 125 kilogramlık yüke dayanıklı ana korkuluk, b)platforma bitişik, en az 15 santimetre yüksekliğinde topuk levhası, c)topuk levhası ile ana korkuluk arasında açıklıklar 47 santimetreden fazla olmayacak şekilde konulan ara korkuluk, bulunması sağlanır. EK- 4 B) Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar İskeleler 17 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve iskele şeklinde kullanılan geçici iş ekipmanlarının, TS EN ,TS EN ,TS EN ,TS EN ve TS EN standartlarına ve ilgili diğer ulusal standartlara, konu ile ilgili ulusal standart bulunmaması halinde ilgili uluslararası standartlara uygun olması sağlanır. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. a) A) Yapı alanındaki çalışma yerleri için genel asgari şartlar başlıklı bölümünün 2 nci maddesinin 3 ila 6 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. b) B) Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünün 17 ila 35 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

11 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) 35 Madeni cephe iskeleleri statik elektriğe karşı uygun şekilde topraklanır. 36 Seyyar iskeleler, üzerinde çalışan bulunduğu durumlarda hareket ettirilmez. İskelenin dik ve platformun düz olması sağlanır. İskele ayaklarında iskelenin kendiliğinden hareket etmesini engelleyecek fren kolu gibi uygun tertibatlar bulunur. Seyyar erişim ve çalışma kuleleri, üzerinde çalışan bulunduğu durumlarda hareket ettirilmez. Ekipmanın dik ve platformun düz olması sağlanır. Seyyar erişim ve çalışma kulelerinin ayaklarında ekipmanın kendiliğinden hareket etmesini engelleyecek fren kolu ve benzeri uygun tertibatlar bulunur. YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. b) B) Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünün 17 ila 35 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. ç) B) Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünün 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 36 Seyyar erişim ve çalışma kuleleri, üzerinde çalışan bulunduğu durumlarda hareket ettirilmez. Ekipmanın dik ve platformun düz olması sağlanır. Seyyar erişim ve çalışma kulelerinin ayaklarında ekipmanın kendiliğinden hareket etmesini engelleyecek fren kolu ve benzeri uygun tertibatlar bulunur.

12 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) Asma iskele, cephe platformu ve asılı erişim donanımları şeklindeki iskele sistemlerinde özel tedbirler: Asılı erişim donanımlarında (asma iskeleler) özel tedbirler: 43 İskele sistemlerinde çalışan sayısı kadar dikey yaşam hattı oluşturulur. Çalışanlara bağlantı aparatları ve halat tutucularıyla beraber tam vücut kemer sistemleri verilerek kullanımı sağlanır. Dikey yaşam hatlarının üst uçları uygun bir yere ankraj noktasına sağlam ve güvenli bir şekilde sabitlenir. YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. d) B) Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünde yer alan Asma iskele, cephe platformu ve asılı erişim donanımları şeklindeki iskele sistemlerinde özel tedbirler: ibaresi Asılı erişim donanımlarında (asma iskeleler) özel tedbirler: olarak değiştirilmiştir. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. e) B) Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünün 43 üncü maddesinde yer alan yere ibaresi ankraj noktasına olarak değiştirilmiştir.

13 YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ( Değişik) 66 Meskûn mahallerde kazı üzerinden geçişlerin sağlanması için ahşap veya metalden yapılmış asgari 80 santimetre eninde ve her iki tarafı korkuluklu geçitler kullanılır, geçit korkuluklarının bu Yönetmeliğin Ek-4 (A) Yüksekte Çalışma başlığının 6 ncı maddesinde Ek-5 (B) Geçici Kenar Koruma Sistemleri (Korkuluk Sistemleri) için Asgari Şartlar bölümünde tanımlanan özelliklere uygun olması sağlanır. Çatı işleri 79 Çatılarda veya eğik yüzeylerde yapılan çalışmalarda; çalışanların, aletlerin, diğer nesne ve malzemelerin düşmesini veya benzeri diğer riskleri önlemek amacıyla güvenli kenar koruma sistemleri, çatı merdivenleri, güvenlik ağları, çalışma platformları, korkuluklu iskeleler, kayarak düşmeyi önleme sistemleri veya dikey ve yatay yaşam hatları gibi toplu koruyucu tedbirler alınır. YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. f) B) Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünün 66 ncı maddesinde yer alan Ek-4 (A) Yüksekte Çalışma başlığının 6 ncı maddesinde ibaresi Ek-5 (B) Geçici Kenar Koruma Sistemleri (Korkuluk Sistemleri) için Asgari Şartlar bölümünde olarak değiştirilmiştir. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek- 4 ünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır. g) B) Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünün 79 uncu maddesinde yer alan toplu koruyucu ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

14 MADDE 4 Aynı Yönetmeliğe ekteki Ek-5 eklenmiştir. Ek-5 İçinde Yer Alan Teknik Sistemler İskeleler(Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri) Korkuluk Sistemleri (Geçici Kenar Koruma Sistemleri) Güvenlik Ağları Yaşam Hatları( Ankraj Hatları) Cephe Platformları(Sütunlu Çalışma Platformları) MADDE 5 Bu Yönetmeliğin; a) Ek-5 inin (B) Geçici Kenar Koruma Sistemleri (Korkuluk Sistemleri) için Asgari Şartlar başlıklı bölümünün 1 inci, 2 nci, 3 üncü, 10 uncu, 11 inci, 12 nci, 13 üncü, 14 üncü, 15 inci, 16 ncı, 20 nci, 21 inci, 22 nci, 23 üncü ve 24 üncü maddeleri ile (C) Sütunlu Çalışma Platformları (Cephe Platformları) için Asgari Şartlar başlıklı bölümünün 1 inci ve 2 nci maddeleri yayımı tarihinden bir yıl sonra, b) Diğer maddeleri ise yayımı tarihinde, yürürlüğe girer. MADDE 6 Bu Yönetmelik hükümlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yürütür.

15 Geçici Kenar Koruma Sistemleri TS EN 13374

16 Eski madde Korkuluklarda; a) Platformdan en az bir metre yükseklikte ve herhangi bir yönden gelebilecek en az 125 kilogramlık yüke dayanıklı ana korkuluk, b) Platforma bitişik, en az 15 santimetre yüksekliğinde topuk levhası, c) Topuk levhası ile ana korkuluk arasında açıklıklar 47 santimetreden fazla olmayacak şekilde konulan ara korkuluk, bulunması sağlanır.

17 TS EN Türkiye de Kabulü TS EN 13374, "Temporary works equipment" Geçici İşler Ekipmanı Teknik Komitesi tarafından hazırlanmış, CEN tarafından tarihinde onaylanmış ve Türk Standardları Enstitüsü Teknik Kurulu nun tarihli toplantısında Türk Standardı olarak kabul edilerek yayımına karar verilmiştir.

18 TS EN Geçici Kenar Koruma Sistemleri 1. Levha/tabaka sıkıştırmalı sistem 2. Zemine sabitlemeli sistem 3. Denge ağırlıklı sistem 4. Kiriş üstü kenetlemeli flanşlı sistem 5. Kolona kenetli sistem tabaka ve düz/hafif eğimli çatılarda 6. Kiriş altı kenetlemeli flanşlı sistem 7. Kolona kenetli sistem eğimli çatıda 8. Çit sistemi 9. Geçici yapıda korkuluk 10. Geçici yapı (bu standartta tanımlı değil)

19 TS EN Korkuluk Sistemlerinin Sınıflandırılması 1. Sınıf A Sınıf A koruması sadece statik yüklemelerde direnç sağlar: Korumaya dayanmış veya korumanın yanında yürüyen bir insana destek sağlama; Korumaya doğru yürüyen veya düşen bir insanı topluca durdurma 2. Sınıf B Sınıf B koruma sadece statik yüklemelerde ve düşük dinamik etkilerde direnç sağlar: Korumaya dayanmış veya korumanın yanında yürüyen bir insana destek sağlama; Korumaya doğru yürüyen veya düşen bir insanı topluca durdurma; Eğimli bir yüzeyden yuvarlanan veya düşen bir insanı topluca durdurma 3. Sınıf C Sınıf C koruma, dik eğimli bir yüzeyden kayan personelin düşmesini önlemek üzere güvenlik gerekliliklerine bağlanmış, yüksek dinamik kuvvetlere direnç sağlar. Dik eğimli bir yüzeyden kayan veya devrilen insanı topluca durdurma.

20 : düşme yüksekliği Sınıf A; 10 den küçük açılarda kullanılmalıdır. Sınıf B; 30 den küçük açılarda düşme yüksekliği sınırlaması olmaksızın veya, 60 den küçük açılarda 2m. den az düşme yüksekliğinde. çalışma yüzeyinin yatayla yaptığı açı Şekil A.1 Farklı açı ve düşme yüksekliklerinde korkuluk sınıflarının kullanımı Sınıf C; 30 ile 45 arasında düşme yüksekliği sınırlaması olmaksızın veya, 45 ile 60 arasındaki açılarda 5m. den az düşme yüksekliğinde.

21 : düşme yüksekliği Eğer açı 45 ve 60 den büyükse ve düşme yüksekliği de 5m. den fazla ise, korkuluklar koruma için uygun değildir. çalışma yüzeyinin yatayla Şekil A.1 Farklı açı ve düşme yüksekliklerinde korkuluk sınıflarının kullanımı yaptığı açı Bu tarz durumlarda, korkuluk sistemleri çalışma alanına daha fazla yaklaştırılıp düşme yüksekliği düşürülmeli veya örneğin her 2m. veya her 5m. de bir korkuluk sistemi yapılmalıdır. (Sınıf B ve Sınıf C sistemleri için)

22 TS EN Uygunluk Gösterimi Aşağıda, bir Sınıf A korkuluk sisteminin örnek gösterimi bulunmaktadır: EN A Korkuluk Sınıfı A, B ve/veya C EN Standart Numarası

23 TS EN İşaretleme Standart, aşağıdaki amaçlar için üretilmiş bileşenlerin işaretleneceğini belirtmektedir: ana korkuluklar, ara korkuluklar, ara koruma (çit, ağ vb.), topuk levhaları, dikmeler, denge ağırlıkları İşaretleme, açıkça görünür ve ürünün hizmet ömrü boyunca okunaklı kalacak şekilde olmalı ve aşağıdaki maddeleri içermelidir: EN 13374, korkuluk sisteminin sınıfı (A, B yada C), Üretici veya satıcının adı/kimliği, seri numarası veya üretimin yıl ve ayı, denge ağırlıklarının kütleleri kilogram olarak yazılmalıdır.

24 TS EN Son Kullanıcılara Verilecek Bilgiler Biçimlendirme talimatlarının olduğu bir İşletme&Bakım Kılavuzu sağlanmalıdır. Kılavuz, aşağıdaki ana talimatları içermelidir: her bileşenin olduğu bir liste ve tanımlaması (örneğin, bir çizimi), montaj sırası talimatları, yapıya sağlanması için gereklilikler (beton muhteviyatı vs.), demontaj talimatları, korkuluk sınıflarına ilişkin konfigürasyon düzenleri ve ölçüleri, rüzgar, buz yükü, kar yükü ve kaygan koşullarda kullanım sınırlamalarına ilişkin açıklama, sınıflandırma, uygulama aralıkları ve herhangi kullanım sınırlandırmalarıyla ilgili açıklama, bileşen olarak kullanılmaması gereken maddelerin belirtilmesi, denge ağırlıklı sistemlerin boşluk kenarlarına sınır konumlandırma mesafeleri, desteklendiği yapının üzerine etkiyen yükler yıpranmış/zarar görmüş bileşenlerin kullanılmama kriterleri depolama ve üretici tarafından uygun görülen tamir&bakım talimatları ulusal düzenlemelere uygun korkuluk uygulamaları hakkında bilgi Ayrıca; Korkuluk sistemine veya bileşenlerine bir personel ya da nesnenin düşmesinden sonra, sistemin yetkili bir kişi tarafından kontrol edildikten sonra tekrar kullanılabileceği ve, Korkuluk sisteminin diğer yapılarla açıklıklarının mümkün olduğunca küçük olması gerektiği (korkuluklarda 120 mm den az, topuk levhasında 20 mm den az) belirtilmelidir.

25 TS EN Kapsam Dışı Standart, aşağıdaki kullanım amaçlarına yönelik korkuluk sistemlerini kapsamamaktadır: araçlar ve diğer mobil ekipmanlara karşı darbe koruması sağlama, aşağı doğru kayarak genişleyen gevşek malzemeleri koruma, kar vb, halkın erişimine açık alanlarda koruma. Bu standart EN ve EN 1004 e göre olan iskelelerin cephe korumalarında geçerli değildir.

26 Değişen Yönetmelikten

27 B) Geçici Kenar Koruma Sistemleri Genel esaslar 1.Yapı işlerinde TS EN standartlarına Uygunluk Belgesi olan geçici kenar koruma sistemleri kullanılır ve yapılan işe uygun sınıf ve tipte geçici kenar koruma sistemi seçilir. 2.Geçici kenar koruma sisteminin temininde, üretici firmanın standarda uygunluk belgesinin yapı alanında kullanması planlanan sistem sınıfı ve tipini kapsayıp kapsamadığı kontrol edilir. Geçici kenar koruma sistemi, standarda uygunluk belgesinde belirtilen sistem sınıfı ve tipine uygun olmayan yerlerde kullanılmaz. 3.Geçici kenar koruma sisteminin standarda uygunluk belgesinin üretici onaylı sureti ve üretici tarafından sağlanan kullanım ve bakım talimatlarını içeren el kitabı yapı alanında bulundurulur.

28 4.Geçici kenar koruma sistemlerinin yüksekten düşme riskinin bulunduğu; a)kat döşeme kenarlarının çevresinde, b)asansör, merdiven, baca, şaft, aydınlatma boşlukları gibi döşemelerde süreksizlik meydana getiren boşlukların çevresinde, c)yapı elemanları arasında süreksizlik meydana getiren pencere ve benzeri boşluklarda, ç) Kat merdiveni kenarlarında, d)çatı kenarlarında ve özellikle çatılarda bulunan kırılgan yüzeylerin çevresinde, e)kalıp çalışmalarında (perde, kolon, tabliye imalatı vb.) çalışma alanının çevresinde, f)seviye farkı bulunan, uygulanabilir diğer çalışma alanlarında kullanılması sağlanır. Bu sistemlerin kullanımının uygulanabilir olmadığı veya daha etkili bir toplu koruma tedbirinin uygulanmasının mümkün olduğu durumlarda düşmeye karşı koruma diğer tedbirlerle sağlanır.

29 5. Geçici kenar koruma sistemleri arasında ve bu sistemler ile yapı elemanları arasında açıklık bulunmaması sağlanır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda topuk levhasının kesintisiz olması koşuluyla, bu boşluğun 12 cm yi geçmemesi sağlanır. 6. Geçici kenar koruma sistemi yakınında merdiven, iskele ya da benzeri yükseltilmiş bir platform üzerinde çalışma yapılması durumunda düşmeye karşı ilave tedbirler alınır. 7. Geçici kenar koruma sistemleri aşağıdaki durumlarda kontrol edilir ve kontrol sonucu tespit edilen uygunsuzluklar gerekli tedbirler alınarak derhal giderilir: a) Kurulum sonrasında, b) Haftada en az bir kez olmak üzere düzenli aralıklarla. c) Üzerinde bir değişiklik yapıldığında. ç) Sismik sarsıntı, kuvvetli rüzgârlar gibi olumsuz hava şartlarına veya denge ve sağlamlığını etkileyebilecek diğer koşullara maruz kaldığında. 8. İstiflenen bileşenlerin korozyona karşı korunması için gerekli önlemler alınır. 9. Yapı malzemelerinin geçici kenar koruma sistemine yük oluşturacak şekilde bırakılması önlenir.

30 Sınıflandırma ve tipler 10.Mevcut çalışma alanları ve bağlantı (sabitleme) koşulları dikkate alınarak, TS EN standardında yer alan üç sınıftan dokuz tipten en uygun olan geçici kenar koruma sistemi seçilir. 11.Sınıf A geçici kenar koruma sistemleri; çalışma yüzey açısının 10 den az olduğu alanlarda kullanılır. 12.Sınıf B geçici kenar koruma sistemleri; a)herhangi bir düşme yüksekliği kısıtlaması olmaksızın çalışma yüzeyi açısının 30 den az olduğu alanlarda veya b)düşme yüksekliğinin 2 metreden az ve çalışma yüzeyi açısının 60 den az olduğu alanlarda kullanılır. 13. Sınıf C geçici kenar koruma sistemleri; a)herhangi bir düşme yüksekliği kısıtlaması olmaksızın çalışma yüzeyi açısının 30 ile 45 arasında olduğu alanlarda veya, b)düşme yüksekliği 5 metreden az ve çalışma yüzeyi açısının 45 ile 60 arasında olduğu alanlarda kullanılır.

31 14. Geçici kenar koruma sistemleri aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmaz ve düşmeye karşı koruma diğer tedbirlerle sağlanır: a) Çalışma yüzeyi açısı 60 den fazla olduğu alanlarda, b) Düşme yüksekliği 5 metreden fazla ve çalışma yüzeyi açısının 45 den fazla olduğu alanlarda H f :Düşme yüksekliği α: Çalışma yüzeyi açısı 1: Kenar koruma sistemleri Şekil 1. Eğimli yüzeyde düşme yüksekliği

32 15.Sınıf A ve Sınıf B geçici kenar koruma sistemlerinin, çalışma yüzeyine dik doğrultudan dışarıya veya içeriye doğru 15 den fazla sapmayacak şekilde konumlandırılması sağlanır. 16.Sınıf C geçici kenar koruma sistemlerinin, Şekil 2 te yer alan AC dikey çizgisi ile yüzeye dik olan BC çizgisi arasında olacak şekilde konumlandırılması sağlanır. Şekil 2. Sınıf C kenar koruma sisteminin konumlandırılması

33 17.Geçici kenar koruma sistemleri; ana korkuluk, ara korkuluk veya ara koruma ile topuk levhasından oluşur. 18.Ara koruma; ana korkuluk ile çalışma yüzeyi arasında yer alan tel örgü bariyer, ağ veya benzeri bileşenlerden oluşur. 19.Geçici kenar koruma sistemlerinde; a) Ana korkuluğun üst noktasının, çalışma yüzeyine dik mesafesinin en az 1 metre olması sağlanır. b) Topuk levhasının üst noktasının, çalışma yüzeyine dik mesafesinin en az 15 santimetre yüksekliğinde olması sağlanır ve topuk levhası platforma bitişik şekilde yerleştirilir.

34 Ekipman Bileşenleri 20. Sınıf A geçici kenar koruma sistemlerinde; a)ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhası arasındaki açıklıklar 47 santimetreden fazla olamaz. b)ara korkuluk yerine düşey elemanların kullanılacağı durumlarda bu elemanların arasındaki açıklıklar 25 cm den fazla olamaz Şekil 3. Sınıf A kenar koruma sisteminin bileşenleri

35 21.Sınıf B geçici kenar koruma sistemlerindeki yatay veya düşey açıklıklardan en az biri 25 cm den fazla olamaz. 22.Sınıf C geçici kenar koruma sistemlerindeki yatay veya düşey açıklıklardan en az biri 10 cm den fazla olamaz. 23.Ara koruma olarak kullanılacak güvenlik ağları TS EN standardına uygun olur. 24.Ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhalarının ahşap olduğu Sınıf A geçici kenar koruma sistemlerinde, a) Ahşap malzemelerin en az C16 dayanım sınıfında olması, b) Ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhaları kesitlerinin nominal ölçüleri ile dikmeler arası mesafenin, üretici tarafından TS EN standardına göre yapılan statik yükleme testleri sonucunda belirlenen boyutlarda olması sağlanır. 25. Çatlaklar ve kesikler bulunduran, çürük, kesit kaybına uğramış ve benzeri ahşap kusurları içeren ahşap malzemeler geçici kenar koruma sisteminde kullanılmaz.

36 Kurulum ve Söküm 26.Kurulum ve söküm işlemleri, üretici talimatları ve teknik detaylar dikkate alınarak yapılır. 27.Geçici kenar koruma sistemlerinin kurulum ve sökümünün, konuyla ilgili güvenli çalışma yöntemleri hakkında eğitim almış çalışanlarca yapılması sağlanır. 28.Dikmeler kelepçeleme, vidalama veya benzeri güvenli yöntemler ile sağlam ve çalışma çevresine uygun aparatlar kullanılarak sabitlenir. 29.Kurulum öncesinde geçici kenar koruma sistemlerinin bileşenleri kontrol edilir. Hasar görmüş bileşenler kullanılmaz. 30.Geçici kenar koruma sistemi ve bütün bileşenlerin, kullanım esnasında kendiliğinden yatay veya düşey yönde hareket etmeleri ya da yerinden çıkmaları engellenir.

37 Güvenlik Ağları TS EN /2

38 Hangi Tip Ağ, Ne zaman, Nasıl? Dış cephede mi? İç boşluklarda mı? Hangi mesafelerde? Hangi türde? Kim tarafından kurulmalı? Nasıl kurulmalı? Nasıl kontrol edilmeli?

39 TS ve Standartlarında Güvenlik Ağları Güvenlik ağlarının konumlandırılması (kurulması) ve deneye tabi tutulmaları için güvenlik kuralları İp, ağ, güvenlik ağı, destek sistemler ve deney metotları

40 Güvenlik Ağı Gösterimi Bir güvenlik ağının gösterimi; ismini, bu standarda atfını, güvenlik ağ sistemini ve ağ gözü, ağ gözü yapısını ve ağ büyüklüğü ile ilgili ayrıntıları ve üretim muayene seviyesini içerir. Güvenli ağı tipi Ağ tipi Milimetre cinsinden ağ gözü boyutu ve ağ gözü yapısı

41 S Tipi S tipi güvenlik ağının ilgili standartlar kapsamına girebilmesi için alanının en az 35 m 2 ve dikdörtgen şeklinde ise en kısa kenarının en az 5 metre olması gerekmektedir. Sınır değerlerden ufak olan küçük S tipi güvenlik ağlarının uygulanabilir olduğu yerlerde kurulum ve güvenlik esasları ulusal düzenlemelere göre belirlenir

42 T Tipi T tipi güvenlik ağları, dış cephelerde konsol sistem olarak koruma sağlamaktadır. Ağların yapı sınırı ile karşı cephesindeki destekleri, kullanılan çelik vb. yapı malzemesi ile verilmekte olup, kenar kısımlarda ise bu destek duruma göre birleştirme ipi veya kenar ipleriyle sağlanmalıdır.

43 V Tipi Güvenlik Ağları

44 U Tipi Güvenlik Ağları TS , U tipi güvenlik ağlarına ait konumlandırma sınırları için, EN Kenar Koruma (Korkuluk) Sistemleriyle ilgili standarda bakılmasını belirtmektedir. Türkiye de kabul edilmiş haliyle TS EN e kısaca bakıldığında; geçici kenar koruma sistemlerinde ara korkuluk yerine ara koruma (ağ, çit, vb.) sistemi kullanılabileceği hususu görülmektedir. U tipi güvenlik ağları düşey kullanım için tasarlanmışlardır ve bir destek yapısına bağlanarak kullanılırlar. TS EN te; Sınıf A ve Sınıf B korkuluk sistemlerinde, en geniş açıklıktan 250 mm çapında, Sınıf C de ise 100 mm çapında bir kürenin «ara korumadan» geçemeyecek şekilde boyutlandırılması gerektiği belirtilmektedir

45 Değişen Yönetmelikten

46 D) Güvenlik Ağları için Asgari Şartlar Genel Esaslar 1.Yapı işlerinde TS EN standardına uygunluk belgesi olan güvenlik ağları kullanılır ve yapılan işe uygun özellikte güvenlik ağı seçilir. Kullanılacak güvenlik ağının TS EN standardına uygun olarak kurulması sağlanır. 2.Güvenlik ağlarının standarda uygunluk belgesinin üretici onaylı sureti ve üretici tarafından sağlanan talimat el kitabı yapı alanında bulundurulur. 3.Güvenlik ağları; diğer tedbirlere ek bir tedbir olarak veya düşmenin önlenmesinin diğer tedbirlerle mümkün olmadığı çalışma alanlarında düşmeyi durdurucu toplu koruma tedbiri (düşme mesafesinin sınırlandırıldığı veya düşme sonucu oluşacak etkinin azaltıldığı tedbir) olarak kullanılır. 4.Güvenlik ağlarında TS EN standardında belirtilen bilgileri içeren ve ağın ömrü boyunca kalıcı olacak şekilde yerleştirilmiş etiket bulunur. 5.Güvenlik ağı sisteminde; halatın kullanım amacı (kenar halatı, birleştirme halatı ve bağlama halatı) ve kullanılacağı sistem tipi dikkate alınarak standartta yer alan çekme dayanımına sahip uygun tipte halatlar kullanılır. 6.Güvenlik ağlarının; kurulumundan sonra, düzenli aralıklarla veya olumsuz hava koşullarından sonra aşağıdaki hususlar bakımından görsel olarak kontrolleri gerçekleştirilir ve kayıtları işyerinde saklanır:

47 D) Güvenlik Ağları için Asgari Şartlar Genel Esaslar 6. Güvenlik ağlarının; kurulumundan sonra, düzenli aralıklarla veya olumsuz hava koşullarından sonra aşağıdaki hususlar bakımından görsel olarak kontrolleri gerçekleştirilir ve kayıtları işyerinde saklanır: a)mevcut kurulumun doğruluğu. b)ağ gözlerindeki aşınmalar, kesikler ve ısı ya da sürtünme kaynaklı hasarlar. c)ağ kenar uçlarındaki gevşeme ve çözülmeler. d)dikişler veya düğümlerdeki kusur ve hasarlar. ç) Bağlantı elamanlarındaki hasar ya da deformasyonlar. d)ağdaki moloz veya malzeme artıkları. e)uv bozulmalar. 7.Güvenlik ağları; yaşlanma sebebiyle oluşabilecek bozulmaların belirlenebilmesi ve asgari enerji sönümleme kapasitesinin karşılandığının teyit edilebilmesi amacıyla deney ağ gözü yılda bir teste tabi tutulur. Test neticesinde standarttaki koşulları sağlamadığı belirlenen güvenlik ağları kullanımdan çekilir.

48 D) Güvenlik Ağları için Asgari Şartlar Genel Esaslar 8. Herhangi bir düşme durumunda, maruz kalacağı dinamik etkiler nedeniyle güvenlik ağında, destek yapısında ve bağlantı elemanlarında deformasyonların ve dayanımda ciddi azalmaların meydana geldiğinin tespiti halinde güvenlik ağı sistemi derhal kullanımdan kaldırılır. 9.Güvenlik ağları; çalışma platformu olarak veya çalışma platformuna erişim, depolama, atık malzeme ya da çöp biriktirilmesi amacıyla kullanılmaz. 10.Güvenlik ağları; kapalı, kuru veya UV bozulmalara karşı korunaklı ortamlarda depolanır. Güvenlik ağları; ısı kaynakları ve ağ üzerinde hasara sebep olabilecek asit, boya, çözücü, yağ ve beton artığı gibi malzemelerden uzak tutulur. 11.Güvenlik ağları ile enerji nakil hatları arasında güvenli mesafe bırakılır.

49 İşaretleme ve Etiketleme Güvenlik ağları; imalatçının veya ithalatçının adı veya ticari markası, kısa gösterimler, deney ağ gözü kısa gösterimi, ağın imal edildiği ay ve yıl, deney numunesinin asgari enerji absorpsiyon kapasitesi, imalatçının kodu, Ek B uygulanırsa, (sadece M muayene seviyesi için) tarafsız organizasyon yetkilisinin onay işareti ile işaretlenmelidir (değinilecektir). İşaretler ağ üzerinde kalıcı olmalıdır.

50 Kullanma Talimatı Kullanım talimatları aşağıdaki bilgiler dahil olarak güvenlik ağı ile birlikte sağlanmalıdır: kurma, açma ve kullanma, depolama, bakım ve muayene, deney iplerinin deneyi için tarihler, kullanımdan kaldırma şartları, ikaz edilmesi gereken diğer tehlikeler (örneğin aşırı sıcaklık, kimyasal etkiler), uygunluğun açıklanması, gerekli kanca kuvvetleri, azami düşme yüksekliği, asgari yakalama genişliği, güvenlik ağ bağlantıları, güvenlik ağının altındaki asgari mesafe, depolama, muayene, yenileme. Kullanım talimatları, bir kişinin veya bir nesnenin düşmesini engelleyen bir güvenlik ağının sadece uzman bir kişi tarafından yapılan muayene sonrasında tekrar kullanılabileceğini belirtmelidir. UYGUNLUK İmalatçı, ürününün bu standarda (kısa gösterim ile tanımlandığı) uygunluğunu açıklamalıdır. Ek A ve Ek B uygulanırsa, bu açıklama, Ek A ve Ek B de belirtilen tarafsız organizasyon yetkilisi tarafından yapılan bir açıklama ile desteklenmelidir.

51 Sınıflandırma ve Sistem Tipleri 12.Mevcut çalışma koşulları ve kurulum alanının özellikleri dikkate alınarak, TS EN standardında yer alan aşağıda belirtilen dört sınıftan ve dört sistem tipinden en uygun olan güvenlik ağı sistemi seçilir. 13.Sistem S güvenlik ağları, konsola bağlı sistem T güvenlik ağları ve konsol tipi desteğe asılı Sistem V güvenlik ağlarında standartta belirtilen dayanım özelliklerine sahip ağ çevresindeki her bir ağ gözünden geçen kenar (sınır) halatı kullanılması zorunludur. Kenar halatı; ağ çevresindeki her bir ağ gözünden geçirilir ve kenar halatının uç noktaları birbirine kendiliğinden ayrılmayacak şekilde birleştirilir. 14. Sistem S güvenlik ağları, 35 m2 den daha az alana sahip veya kısa kenarı 5 metreden az olan alanlarda kullanılmaz.

52 Kurulum ve Söküm 15.Güvenlik ağlarının kurulumu, kullanımı ve sökümü üretici talimatları doğrultusunda sağlanır. 16.Güvenlik ağları; bu başlığın 19 uncu ve 20 nci maddelerinde belirtilen sınırlamalar aşılmaması kaydıyla, çalışma alanına mümkün olan en yakın düşey mesafede kurulur ve ağın konumunun yükselen çalışma alanı ile birlikte güvenli mesafede olması sağlanır. 17.Güvenlik ağı sistemlerinin kurulum ve sökümünün, konuyla ilgili güvenli çalışma yöntemleri hakkında eğitim almış çalışanlarca yapılması sağlanır.

53 Kurulum ve Söküm 18. Güvenlik ağı kurulmadan önce aşağıdaki hususlar dikkate alınarak ağ kurulumunun planlanması sağlanır: a)ağın kurulumunu yapan çalışanların yetkinliği ve tecrübesi. b)kurulum ve söküm boyunca yapılacak işlerin türleri ve sıraları. c)ankraj noktalarının yerleri ve yeterlilikleri. d)güvenlik ağı altında doğru açıklık mesafesinin nasıl korunacağı. e)kurulum ve söküm için erişim yolları. f)inceleme, geçici onarım işleri ve atıkların uzaklaştırılması için erişim yolları. g)daha alt seviyelerdeki çalışanların ve diğer kişilerin korunması. h)ağın üzerine muhtemel bir düşmede çalışanın nasıl kurtarılacağı.

54 Kurulum ve Söküm 19. Çalışılan zemin ile yatay düzlem arasındaki açının 20 ve daha az olduğu durumlarda; a) Çalışılan zemin ile güvenlik ağı arasındaki dikey mesafeyi ifade eden azami düşme yüksekliği (Hi ve He) hiçbir durumda 6 metreyi geçemez. He, Hr, Hi: Düşme yükseklikleri, a: Güvenlik ağı, b: Yakalama genişliği Şekil 7. Güvenlik ağı düşme yükseklikleri

55 b) Sistem S güvenlik ağlarında; ağın dış kenarından itibaren iki metrelik mesafe içinde, çalışılan zemin ile ağ arasındaki düşme yüksekliği (Hr) üç metreden fazla olamaz. Şekil 8. Sistem S güvenlik ağı düşme yüksekliği

56 c) Sistem T güvenlik ağlarında yakalama genişliğinin; çalışılan zeminin kenarından düşen kişinin ileri doğru hareketini de kapsayacak şekilde düşme yüksekliğine bağlı olarak en az aşağıdaki tabloda belirtilen değerlerde olması sağlanır. Düşme yüksekliği (H e ) Yakalama genişliği (b) 1,0 m 3,0 m 6,0 m 2,0 m 2,5 m 3,0 m Şekil 9. Sistem T güvenlik ağı yakalama genişliği

57 Kurulum ve Söküm 20. Çalışılan zemin ile yatay düzlem arasındaki açının 20 den fazla olduğu durumlarda; a)yakalama genişliğinin (b) asgari 3 metre olması sağlanır. b)çalışanın düşme sonucu çalışılan zeminden ayrıldığı en dıştaki nokta (A) ile güvenlik ağı kenarının en alt noktası (B) arasındaki dik mesafe (t) 3 metreyi geçemez. Şekil 10. Çalışılan zemin ile yatay düzlem arasındaki açının 20 den fazla olduğu durumlarda yakalama genişliği

58 Kurulum ve Söküm 21.Birden fazla ağın kurulması gerektiği durumlarda ağlar birleştirme halatı kullanılarak veya üst üste bindirilerek bir araya getirilir. Birleştirme halatı kullanıldığında, ağların kenarları arasında hiçbir durumda 10 cm den fazla boşluk olamaz. 22.Ağların üst üste bindirilerek birleştirilmesi ile ilgili aşağıdaki hususlara uyulur: a)bindirme uzunluğunun; sistem S güvenlik ağlarında asgari iki metre ve sistem T güvenlik ağlarında asgari 0,75 metre olması sağlanır. b)sistem V güvenlik ağlarında üst üste bindirme yapılarak ağ birleştirmesi yapılamaz. 23. Düşme meydana geldiğinde güvenlik ağının esneyebilmesi için ağın altında yeterli açıklık mesafesi bırakılır. Sistem S güvenlik ağlarında; düşme yüksekliğine ve ağın genişliğine bağlı olarak ağın altında olması gereken asgari açıklık mesafesi aşağıdaki grafiğe göre belirlenir.

59 Kurulum ve Söküm 23. Düşme meydana geldiğinde güvenlik ağının esneyebilmesi için ağın altında yeterli açıklık mesafesi bırakılır. Sistem S güvenlik ağlarında; düşme yüksekliğine ve ağın genişliğine bağlı olarak ağın altında olması gereken asgari açıklık mesafesi aşağıdaki grafiğe göre belirlenir. sebebiyle oluşan azami deformasyon f o : Güvenlik ağının ağırlığı sebebiyle oluşan deformasyon H i : Güvenlik ağı ile çalışılan zemin arasındaki düşey mesafe l: Güvenlik ağının en küçük kenarının açıklığı Şekil 11. Sistem S güvenlik ağlarında açıklık mesafeleri

60 Kurulum ve Söküm 24.Sistem T güvenlik ağları, olası bir düşme durumunda çalışanın destek yapısına çarpmadan ağ tarafından güvenle tutulabileceği şekilde konumlandırılır. 25.Sistem V güvenlik ağları aşağıdaki hususları sağlar: a)ağın üst kenarı çalışma seviyesinden en az bir metre yukarıda olacak biçimde konumlandırılır. b)destekler dönmeyecek şekilde sabitlenir. c)konsol tipi herhangi iki üst destek arası mesafe beş metreyi geçemez. ç) Ağın binaya bağlantısı için kullanılan alt kenar ankraj aparatları arası mesafe 50 cm yi geçemez. d) Ankraj noktaları ile yapı kenarı arası mesafe 10 cm den az olamaz. 26. Sistem S güvenlik ağlarında, ankraj noktaları arasındaki mesafenin 2,5 metreden az olması sağlanır.

61 Referanslar Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Uzun M., Yaman S., İnşaatlarda Kullanılan TS EN ve Standartlarına Uyumlu Güvenlik Ağlarının Özellikleri, İMO 5.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu/5-6 Kasım 2015 Uzun M., Yaman S., İnşaatlarda Kullanılan Güvenlik Korkuluklarının Mevzuat ve TS Normlarına Göre İncelenmesi, İMO 5.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu/5-6 Kasım 2015 Gürcanlı, G. E. (2013) İnşaat Sektöründe Gerçekleşen Ölüm ve Yaralanmaların Analizi. Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Yayım Tarihi: Nisan-Mayıs-Haziran 2013 Türk Standardı, TS EN , Türk Standardı, TS EN 13374, 2013.

62 Mert Uzun

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar 1 Yüksekte çalışma 1. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ne göre ÇOK TEHLİKELİ sınıftadır Yapı işyerlerinde

Detaylı

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Yüksekte çalışmaya başlamadan önce çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verilmelidir.

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri Sabit Yasin BOSTANCI İSG Uzman Yardımcısı Gaziantep, 2014 Sunum İçeriği

Detaylı

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar 1 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve seyyar iskelelerde özel tedbirler: 30 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanların

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI EK 4 Yüksekte Çalışma Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi 2017 İstanbul T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Detaylı

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar 1 Kapalı Mekanlardaki Çalışma Yerleri Sağlamlık ve dayanıklılık 1 Tesislerin ve müştemilatının kullanım amacına uygun sağlamlık ve dayanıklılıkta olması sağlanır. 2 Acil çıkış kapıları 2 Acil çıkış kapılarında

Detaylı

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi Yapı Sektörü Sigortalı Çalışan Sayısı 1,980,630 1,849,942 1,875,989 2013 2014

Detaylı

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi Yasin YILDIZ Metropol İstanbul Projesi İş Güvenliği Müdürü Makina Mühendisi / B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı / Yüksekte Güvenli Çalışma Süpervizörü İnşaatlarda

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

İnşaatlarda Kullanılan Güvenlik Korkuluklarının Mevzuat ve TS Normlarına Göre İncelenmesi

İnşaatlarda Kullanılan Güvenlik Korkuluklarının Mevzuat ve TS Normlarına Göre İncelenmesi Bildiriler Kitabı İnşaatlarda Kullanılan Güvenlik Korkuluklarının Mevzuat ve TS Normlarına Göre İncelenmesi Mert Uzun Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,34349 Beşiktaş/İstanbul Tel: 0212

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DENETİM VE İDARİ YAPTIRIMLAR. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DENETİM VE İDARİ YAPTIRIMLAR. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DENETİM VE İDARİ YAPTIRIMLAR Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ne göre ÇOK TEHLİKELİ sınıftadır

Detaylı

YAPI İŞYERLERİNDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ İŞ TEFTİŞ POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

YAPI İŞYERLERİNDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ İŞ TEFTİŞ POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİNDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ İŞ TEFTİŞ POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İŞ KAZASI İSTATİSTİKLERİ SUNUM AKIŞI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ TEFTİŞ POLİTİKASI

Detaylı

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 4. Your company information

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 4. Your company information İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 4 Your company information SORU 1 s31)iskeleler aşağıda belirtilen durumlarda işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişi tarafından kontrole tabi tutularak,

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

AHŞAP VE ÖN YAPIMLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI BİLEŞENLERDEN OLUŞAN DIŞ CEPHE İŞ İSKELELERİNE DAİR TEBLİĞ

AHŞAP VE ÖN YAPIMLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI BİLEŞENLERDEN OLUŞAN DIŞ CEPHE İŞ İSKELELERİNE DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 19.09.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29124 AHŞAP VE ÖN MLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI BİLEŞENLERDEN OLUŞAN NE DAİR TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; yapılan işin niteliği

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI

FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI 1. Flanşlı Kamalı İskele Sistemi Modüler Flanş Bağlantısı Flanşlı kamalı iskele sistemi içerisinde yer alan değişken ölçülerdeki dikme elemanları özel olarak üretilmiş ve

Detaylı

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM Ali Kaan ÇOKTU İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İş Ekipmanları Bölüm Sorumlusu İstanbul, 2018 Mevzuat

Detaylı

İskelelerde alınması ve izlenmesi gereken önleyici düzeltici faaliyetler

İskelelerde alınması ve izlenmesi gereken önleyici düzeltici faaliyetler İskelelerde alınması ve izlenmesi gereken önleyici düzeltici faaliyetler 1-Üretici firmadan sağlamlık ve dayanıklılık hesapları temin edilmelidir. Eğer mümkün değilse yapılması ya da yaptırılması gereklidir.

Detaylı

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR?

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR? ENDÜSTRİYEL RAF SİSTEMİ PERİYODİK KONTROLLERİ STANDARTLAR RAF TANIMI PRSES UZMAN DENETÇİ KONTROL VE BAKIM KAYITLARI AKIŞ DİYAGRAMI UYGUN YÜKLEME UYGUNSUZLUKLAR RAF KAZALARI Tuncay Töngel Makina Mühendisi

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 25/4/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî

Detaylı

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE 31 Ocak 2019 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30672 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1)

Detaylı

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI GENEL BİLGİLER BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI BÜLBÜLOĞLU Güvenlik Ağı Platformları, TS EN 1263-1 normunun gereklerine göre tasarlanmış ve üretilmiştir. Platformlar şantiyede yerlerine monte

Detaylı

Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ 1 Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU alpaslan.kuzucuoglu@yeniyuzyil.edu.tr İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ 2 JAPON ATASÖZÜ Hazırlık varsa endişe olmaz 3 PRINCETON

Detaylı

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi,

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi, KALIP ÇÖKMESİ Kalıp çökmeleri inşaatlarda sık yaşanan ve malesef büyük çoğunluğu işçi ölümleriyle sonuçlanan hasarlardan birisidir. Kalıp çökmeleri genellikle yanlış iskele kurulumları sebebiyle yaşanmaktadır.

Detaylı

19 Eylül 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı: 29124 TEBLİĞ

19 Eylül 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı: 29124 TEBLİĞ 19 Eylül 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı: 29124 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: AHŞAP VE ÖN YAPIMLI ÇELİK İLE ALÜMİNYUM ALAŞIMLI BİLEŞENLERDEN OLUŞAN DIŞ CEPHE İŞ İSKELELERİNE DAİR TEBLİĞ Amaç ve

Detaylı

Cephe İskelelerinde. Güvenli Çalışma Rehberi

Cephe İskelelerinde. Güvenli Çalışma Rehberi Cephe İskelelerinde Güvenli Çalışma Rehberi Yayına Hazırlayan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İnönü Bulvarı No: 42 İ-Blok Kat 4 06100 Emek - Ankara Telefon:

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

ÜRÜNLERİMİZ.

ÜRÜNLERİMİZ. ÜRÜNLERİMİZ Güvenlikli Cephe İskele Sistemleri H Tipi Cephe İskele Sistemleri Flanşlı kamalı (örümcek) iskele sistemleri Cup-lock fincanlı iskele sistemleri Mobil tekerlekli iskele sistemleri KALIP ALTI

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER 09.01.2019 Beste ARDIÇ ARSLAN Değişiklikler yönetmeliğin temelinden ziyade EK-4

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE ALINMASI GEREKLİ İSG ÖNLEMLERİ, ÇALIŞANLAR İÇİN HAYATİ TEHLİKE İÇEREN HUSUSLAR VE YASAL MEVZUATTAKİ KARŞILIKLARI

YAPI İŞLERİNDE ALINMASI GEREKLİ İSG ÖNLEMLERİ, ÇALIŞANLAR İÇİN HAYATİ TEHLİKE İÇEREN HUSUSLAR VE YASAL MEVZUATTAKİ KARŞILIKLARI YAPI İŞLERİNDE ALINMASI GEREKLİ İSG ÖNLEMLERİ, ÇALIŞANLAR İÇİN HAYATİ TEHLİKE İÇEREN HUSUSLAR VE YASAL MEVZUATTAKİ KARŞILIKLARI - Bina giriş kısmında işçileri düşen cisimden korumak için sundurma yapılmamıştır.

Detaylı

Süleyman AKSU İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitici

Süleyman AKSU İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitici Süleyman AKSU İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitici Yapı işleri Çalışma şartları bakımından, riskli sektör olup; iş kazası sayısı ve kaza sonucu meydana gelen ölüm sayısı bakımından, sektörler

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YÜKSEKTE YAPILAN GEÇİCİ İŞLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 1. Genel hususlar a. Yüksekte yapılan geçici işler uygun bir platformda, güvenlik içinde ve uygun ergonomik koşullarda yapılamıyorsa, güvenli çalışma

Detaylı

YAPI İSKELELERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME VE PERİYODİK MUAYENELERİ

YAPI İSKELELERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME VE PERİYODİK MUAYENELERİ YAPI İSKELELERİ UYGUNLUK DEĞERLENDİRME VE PERİYODİK MUAYENELERİ Nitelikli Yapılar ve Özel Projeler Müdürlüğü 1 İLGİLİ STANDARTLAR TS EN 12810-1 - Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri - Bölüm

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi.

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi. Kişisel Koruyucu Donanımlar EN Avrupa Baret Standartları Rehberi www.starlinesafety.com 1 INDEX. STARLINE KKD Rehber ve Yönetmelik Bilgileri... Sy: 3. AVRUPA ELDİVEN STANDARTLARI EN 397 Standardı Endüstriyel

Detaylı

TEFTİŞLERDE İNŞAAT İÇİN İSTENEBİLECEK BELGELER

TEFTİŞLERDE İNŞAAT İÇİN İSTENEBİLECEK BELGELER TEFTİŞLERDE İNŞAAT İÇİN İSTENEBİLECEK BELGELER 1. İş iskelesinde düşmeye karşı gerekli tedbirler alınmamıştır. 2. İskelenin ana/ara korkuluk sistemleri yoktur. 3. İskele üzerindeki çalışma platformları

Detaylı

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ 1 1. İçinde tehlikeli madde veya preparatların bulunduğu veya depolandığı kaplar ile bunları ihtiva eden veya taşıyan, görünür borular; yürürlükte

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerindeki risklerin önlenmesinin veya

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

25 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

25 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 25 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28776 YÖNETMELİK Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: TEKERLEKLİ TARIM VEYA ORMAN TRAKTÖRLERİNİN BAZI AKSAMLARI VE KARAKTERİSTİKLERİ İLE İLGİLİ TİP ONAYI

Detaylı

PERİYODİK KONTROL NEDİR?

PERİYODİK KONTROL NEDİR? PERİYODİK NEDİR? 25 Nisan 2013 perşembe tarihinde yayınlanan İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ gereğince 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR. Destekleme sistemi. v2014/01tr

BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR. Destekleme sistemi. v2014/01tr BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR Destekleme sistemi v2014/01tr Güçlü ve esnek 02 Güvenilir Sadeliği ve Uluslararası Kalite Standardı İle Sınıfının En İyisi Bertour destekleme sistemi, inşaat

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

Giriş: Şantiyelerde her projenin birbirinden farklı olması Çalışanların ve malzemelerin sürekli hareket halinde olması

Giriş: Şantiyelerde her projenin birbirinden farklı olması Çalışanların ve malzemelerin sürekli hareket halinde olması Giriş: İş kazaları birçok işçinin hastalanmasına, yaralanmasına, sakat kalmasına ve hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır. Özellikle inşaat, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe kendine özgü çalışma

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

İnşaatlarda Kullanılan TS EN ve Standartlarına Uyumlu Güvenlik Ağlarının Özellikleri

İnşaatlarda Kullanılan TS EN ve Standartlarına Uyumlu Güvenlik Ağlarının Özellikleri Bildiriler Kitabı İnşaatlarda Kullanılan TS EN 1263-1 ve 1263-2 Standartlarına Uyumlu Güvenlik Ağlarının Özellikleri Mert Uzun Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,34349 Beşiktaş/İstanbul

Detaylı

DIŞ CEPHE İSKELESİ. Haydar Mesut ARSLAN İnşaat Mühendisi İş Başmüfettişi

DIŞ CEPHE İSKELESİ. Haydar Mesut ARSLAN İnşaat Mühendisi İş Başmüfettişi DIŞ CEPHE İSKELESİ Haydar Mesut ARSLAN İnşaat Mühendisi İş Başmüfettişi «Yasal Mevzuatlar» 1. İlgili Yasal Mevzuatlar (Özet) No Kanun / Yönetmelik Adı Resmi Gazete Yayın Tarih / No Açıklama / Atıfta Bulunulan

Detaylı

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI Dikey Yaşam Hattı; Personelin dikey olarak yukarı-aşağı güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayan, sabir bir ankraj hattı ve bu hat üzerinde hareket eden, bir düşme

Detaylı

(FARADAY) KAFES TİPİ PARATONER TESİSATI TEKNİK ŞARTNAMESİ

(FARADAY) KAFES TİPİ PARATONER TESİSATI TEKNİK ŞARTNAMESİ (FARADAY) KAFES TİPİ PARATONER TESİSATI TEKNİK ŞARTNAMESİ ÖN HAZIRLIK 1. İşe başlamadan önce, tesisin TS EN 62305 standardına göre Yıldırımdan Korunma Risk Analizi yapılacak, sonucuna göre; kafes sistemi

Detaylı

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK Yapı iskelesi ve destekleme sistemi v2014/01tr Dayanıklı, pratik ve güvenli 02 Scafom-rux duralok, modüler yapı iskelesi ve kalıp sistemi Duralok,

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

Salıncak oturağı Şamandıra

Salıncak oturağı Şamandıra Salıncak oturağı Şamandıra tr Montaj kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84797HB22XVI 2015-12 327 508 Değerli Müşterimiz! Mutlaka burda belirlenmiş montaj adımlarına uymalısınız. Güvenlik uyarılarını

Detaylı

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı ve iç zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor mu? Zemindeki çökme, erime vb. deformasyonlar giderilmiş Cam

Detaylı

Bina Dış Cephe Platformları ve Asılı Sistemlerde Güvenlik

Bina Dış Cephe Platformları ve Asılı Sistemlerde Güvenlik Bina Dış Cephe Platformları ve Asılı Sistemlerde Güvenlik Ali Turan Makina Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı (A) 0533 339 71 20 Amaç Bina Cephe Platformlarının kullanımı son yıllarda hızla artmış ve bu artışla

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. TR Güvenlik Performans İzleme Yöntemi

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. TR Güvenlik Performans İzleme Yöntemi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TR Güvenlik Performans İzleme Yöntemi Şantiyedeki ana güvenlik konularında gözlem yapmak için kullanılan bir araçtır Öğrenip

Detaylı

teknik uygulama detayları

teknik uygulama detayları teknik uygulama detayları içindekiler Panel Detayları Betonarme Hatıl-Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...03 Çelik Konstrüksiyon -Gazbeton Döşeme Paneli Orta Nokta Bağlantı Detayı...04

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

GÜVENLİKLİ H TİPİ İSKELE SİSTEMİ ELEMANLARI

GÜVENLİKLİ H TİPİ İSKELE SİSTEMİ ELEMANLARI GÜVENLİKLİ H TİPİ İSKELE SİSTEMİ ELEMANLARI H tipi güvenlikli iskele, cephe sistemlerinde kullanılan yatay elemanların 150 cm, 200 cm ve 250 cm ölçülerinde üretimi yapılarak farklı uzunluklardaki cephe

Detaylı

Periyodik Test ve Kontroller

Periyodik Test ve Kontroller Periyodik Test ve Kontroller İş Güvenliği yönünden; Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü, Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü, Hava Tankı Periyodik Kontrolü, Kompresör Periyodik Kontrolü, Hidrofor Periyodik

Detaylı

İş Güvenliği Uzmanı TMGD-Bilirkişi

İş Güvenliği Uzmanı TMGD-Bilirkişi İŞ EKİPMANLARININ PERİYODİK KONTROL ESASLARI Murat AKTAŞ İş Güvenliği Uzmanı TMGD-Bilirkişi OHSAS & İSO Başdenetçi İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ 11/02/2004 25/04/2013

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete:28.7.2013-28721 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA REHBERİ

YAPI İŞLERİNDE YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA REHBERİ YAPI İŞLERİNDE YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA REHBERİ i 2017 REHBER HAZIRLIK KOMİSYONU Yağmur ERTEKİN, İSG Uzmanı M. Raşit AYDOS, İSG Uzmanı Nurullah TAŞ, İSG Uzmanı Alperen Fatih

Detaylı

TELEFERİK SİSTEMLİ OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAMESİ Teleferik sistemli oyun grubu esas olarak, iki adet ana taşıyıcı gövde, zemine sabitlemek için ankraj

TELEFERİK SİSTEMLİ OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAMESİ Teleferik sistemli oyun grubu esas olarak, iki adet ana taşıyıcı gövde, zemine sabitlemek için ankraj TELEFERİK SİSTEMLİ OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAMESİ Teleferik sistemli oyun grubu esas olarak, iki adet ana taşıyıcı gövde, zemine sabitlemek için ankraj sistemi, arabalı palanga sistemi ve tahditleri, çelik

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2)

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) 7 Şubat 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28197 TEBLİĞ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

Öğr. Gör. Halil YAMAK

Öğr. Gör. Halil YAMAK Ondokuzmayıs Üniversitesi Havza Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 2018 2019 Güz Yarıyılı Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi 3. Hafta Öğr. Gör. Halil YAMAK Yönetmelikte Geçen

Detaylı

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ GÜVENLİĞİ

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ GÜVENLİĞİ İnşaat işlerinde yüksekte çalışma Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 28 Temmuz 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28721 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05. MESGEMM İSG/Mevzuat/ler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hükümler Madde 5 -İşverenin Yükümlülükleri

Detaylı

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08.

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 -Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm Genel Hükümler Madde 5 Eşit

Detaylı

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W)

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) Çatılara etkiyen rüzgar yükleri TS EN 1991-1-4 den yararlanarak belirlenir. Rüzgar etkileri, yapı tipine, geometrisine ve yüksekliğine bağlı olarak önemli farklılıklar göstermektedir.

Detaylı

VIII. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

VIII. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VIII a) Kanun: 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu, b) Patlamadan korunma dokümanı: İşyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini

Detaylı

DUVARCI Sınav Sorularının Kapsadığı Konular

DUVARCI Sınav Sorularının Kapsadığı Konular A1: İş Sağlığı ve Güvenliği Liste içeriğinde yer alan konular ilgili Ulusal Yeterlilikten alınmıştır. Yapılacak teorik sınavda ve uygulama sınavında A1 yeterlilik birimi kapsamında aşağıdaki maddelerle

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri:

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri: Standart deney yöntemi (TS EN 12390-3): En yaygın olarak kullanılan deney yöntemidir. Bu yöntemin uygulanmasında beton standartlarında belirtilen boyutlara sahip standart silindir (veya küp) numuneler

Detaylı

: İlkbahar Mahallesi 606. Sokak No:8, Çankaya/ Ankara, Türkiye

: İlkbahar Mahallesi 606. Sokak No:8, Çankaya/ Ankara, Türkiye Rev. No :01 Sayfa :1/7 1. Üretici Bilgileri Üretici Üretim Yeri Genel Müdürlük : Hadley Rollform Çelik Profil Üretimi A.Ş. : Deri O.S.B., Gergef Sk. Ç4-2, No:7 Tuzla/İstanbul : İlkbahar Mahallesi 606.

Detaylı

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELELER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELE Yapılar inşa edilirken işçilerin, normal çalışma yüksekliğini

Detaylı

zagun GÜVENLİK AĞI SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK HİZMETLERİ GRAVISAFE MILOSAFE PRODOKA İŞ GÜVENLİĞİ İstanbul

zagun GÜVENLİK AĞI SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK HİZMETLERİ GRAVISAFE MILOSAFE PRODOKA İŞ GÜVENLİĞİ İstanbul GRAVISAFE MILOSAFE PRODOKA GÜVENLİK AĞI SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK HİZMETLERİ 0212 210 25 67-68 info@zagun.com İstanbul zagun İŞ GÜVENLİĞİ www.zagun.com GÜVENLİK AĞLARI DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞLARI Güvenlik

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 İstanbul, 16.05.2013 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu

Detaylı

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 1 P a g e MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 4. 1. Solunumla akciğerlere ulaşmasına rağmen akciğerlerde yapısal ve/veya fonksiyonel bozukluk yapmayan tozlara

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ 28 Eylül 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29133 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: YÖNETMELİK MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ (2006/42/AT) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 3/3/2009 tarihli

Detaylı

GÜVENLİK AĞLARI GÜVENLİK AĞI SİSTEMLERİ GRAVISAFE MILOSAFE PRODOKA. zagun İŞ GÜVENLİĞİ. İstanbul.

GÜVENLİK AĞLARI GÜVENLİK AĞI SİSTEMLERİ GRAVISAFE MILOSAFE PRODOKA. zagun İŞ GÜVENLİĞİ. İstanbul. GRAVISAFE MILOSAFE PRODOKA GÜVENLİK AĞLARI GÜVENLİK AĞI SİSTEMLERİ 0212 210 25 67-68 info@zagun.com İstanbul zagun İŞ GÜVENLİĞİ www.zagun.com GÜVENLİK AĞLARI DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞLARI Güvenlik ağı üretimi

Detaylı

YAPI İŞKOLU PROGRAMLI TEFTİŞ FAALİYETLERİ VE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA

YAPI İŞKOLU PROGRAMLI TEFTİŞ FAALİYETLERİ VE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA YAPI İŞKOLU PROGRAMLI TEFTİŞ FAALİYETLERİ VE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA Semiha DOSTLAR İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkan Yardımcısı sdostlar@csgb.gov.tr Yapı İşyerleri; İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin

Detaylı