MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti."

Transkript

1 Bülten Tarihi Global pirinç fiyatları, Temmuz ayı boyunca ton başına ortalama 404$ civarında seyrederek, değer bazında bir önceki yıla göre $69 düşüş kaydetmiştir. Global pirinç ihracat fiyatları; Tayland ve Hindistan haricinde Temmuz ayı süresince düşük seyretmiştir. Tayland pirinç ihracat fiyatlarında ise, Temmuz ayının ilk 3 haftasındaki kuraklık ve ekimi destekleyici çalışmaların gecikmesi, fiyatların yüksek seyretmesine neden olmuştur. Diğer pirinç tedarikçisi ülkelerden Vietnam daki düşük fiyatların ise yeni sezonun yaklaşması sebebi ile ortaya çıktığı belirtilmektedir. Aynı zamanda Pakistan, Brezilya ve ABD de de, düşük fiyatlar görülür iken, Hindistan ın fiyatları; Afrika daki satışların yeniden canlanması sebebi ile yüksek seyretmektedir. ASYA ÜLKELERİ TAYLAND Tayland Hükümeti, ton stoklanmış pirincini 8 Eylül 2015 tarihinde ihale yoluyla satmayı planlıyor. %5 kırıklı pirincin ortalama fiyatı ton başına $383 iken, geçtiğimiz aya göre ton başına %5 artmış, bir önceki yıla oranla ton başına %9 düşüş yaşamıştır. Yerel kaynaklara göre, Tayland Ticaret Bakanlığı, 11 Ağustos 2015 tarihi itibari ile ton stoklanmış pirinci ihale yoluyla satışa çıkarmayı planlamaktadır. Öte yandan Dünya piyasalarındaki yüksek talep sebebiyle 2015 yılı için pirinç ihracatını 10 milyon ton olarak tahmin etmektedir. Tayland pirinç ihracatçıları birliği; pirinç ihracatının kuraklık ve durağan ekonomi nedeniyle, hedeflenenin altında ; 9.5 milyon ton olarak tahmin etmektedir yılı ilk altı ayında toplam 4.3 milyon ton ihracat gerçekleştirmiştir. Tayland Hükümeti; Afrika ülkeleri (Mozambik, Nijerya, Güney Afrika) ile yaptığı ön anlaşmalar ile ton stoklanmış pirinç ihraç etmiştir. USDA tahminlerine göre; Tayland ın 2015 yılı pirinç ihracatı, 2014 yılındaki Vietnam ve Hindistan ile girdiği sıkı rekabet sonucu; milyon ton olarak beklenen rakamdan %18 düşerek 9 milyon ton civarında olacağını öngörmektedir. Ayrıca, yılı çeltik üretiminin 18 milyon ton olması beklenmektedir.

2 VİETNAM 1 Ocak 20 Ağustos 2015 tarihleri arasında geçen 8 aylık süreçte, Vietnam Gıda Organizasyonu verilerine göre; 2014 yılında 4.26 milyon ton gerçekleşen pirinç ihracatına karşılık %18 düşüş yaşayarak milyon ton civarında gerçekleşmiştir Ağustos 2015 tarihi süresince, ton pirinç ihraç edildiği bildirilmiştir. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayı süresince toplamda ton pirinç ihracatı ile kıyaslandığında %70 düşüş yaşadığı görülmektedir. Ağustos ayında fiyatların ortalama seviyesi ton başına $423 bandında seyretmiştir yılına göre %2 düşük olan bu fiyatlar, geçtiğimiz Temmuz ayına göre %6 artış göstermiştir. FAO nun Vietnam için 2015 yılı tahminleri arasında, geçtiğimiz yılın 6.5 milyon tonluk pirinç ihracatına karşılık, 6.3 milyon ton olarak öngörmektedir. Ayrıca tahminlere göre Vietnam çeltik üretiminin milyon ton ile 2014 yılına oranla %1 düşüş yaşaması beklenmektedir. KAMBOÇYA USDA Kamboçya tahminlerine göre, 2015 yılı pirinç ihracatı, bir önceki yıla oranla %10 artarak 1.1 milyon ton olacağı öngörülmüştür. Kamboçya, El nino kasırgasından Tayland a göre daha az etkilendiği bildirilmiştir. Kamboçya pirinç ihracatçıları, Avrupa Birliği ile Vietnam arasında yapılan Bilateral Serbest Ticaret Antlaşması nın olumlu sonuçlanması durumunda, Birlikteki Pazar paylarını kaybetmekten büyük endişe duyduklarını açıklamışlardır. Anlaşma detayına göre; Avrupa Birliği, çoğunlukla kabuklu ve çeltik olmak üzere sıfır gümrük vergili ton pirinç ithal etmeyi planlamaktadır. MYANMAR Myanmar Pirinç Federasyonu nun öngörüsüne göre 2015 yılında 14 milyon ton çeltik üretiminden 8.96 milyon ton pirinç elde etmeyi hedeflemektedir. Hükümet, bu rakamın 2 milyon tonluk kısmını ihraç etmeyi hedeflediğini duyurmuştur. Federasyon yetkilileri, ağır yağış ve yoğun sel baskınları sebebi ile hektarlık çeltik ekim alanın zarar görmesine karşılık, ülkenin pirinç ihracatında herhangi bir azalma görülmeyeceğini bildirmiştir. Ayrıca, Myanmar Agribusiness Public Company Limited (MAPCO) şirketi Çin ile yaptığı anlaşmalar ile tonluk pirinç ihracatının sadece küçük bir kısmı olan tonunu gerçekleştirdiğini açıklamıştır. Yerel kaynaklara göre, Laos pirinç üreticileri, kuraklık ve El-nino kasırgası sebebi ile ortaya çıkan düşük yağışın, pirinç üretimini olumsuz etkilemesinden endişe duyduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, kuraklık koşulları sebebi ile hektar pirinç ekim alanının olumsuz etkilendiği rapor ediliyor.

3 FİLİPİNLER Filipinler Tarım Bakanlığı nın ilk yayınladığı verilere göre 2015 yılının ilk yarısı itibari ile Filipinlerin çeltik üretimi 8.3 milyon ton ile, bir önceki yıla oranla %1 düşüş gösterirken, hedeflenen üretimden %2.4 düşük gerçekleşmiştir. Bakanlık verilerine göre; Devletin 2015 yılı için üretim hedeflerinin toplamda 20.8 milyon ton civarında olacağı açıklanmıştır. Güney-batı yönlü muson yağışlarının, $ civarında zarara sebep olduğu yetkililer tarafından açıklanmıştır. 1 Haziran 2015 tarihli Filipinler in pirinç stoğu 3.02 milyon tondur. Bu rakam 2015 Mayıs ayı stok miktarına göre %5 daha düşük iken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %31 artış göstermiştir. ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2015 yılı ilk 6 ayı pirinç ithalat rakamlarına bakıldığı zaman, geçtiğimiz yıl 1.32 milyon ton pirinç ithal eden Çin, %7 artış göstererek 1.42 milyon ton pirinç ithalatı gerçekleştirmiştir. Diğer taraftan, pirinç ihracatında ise, ilk 6 aylık verilerin ton civarında olduğu ve bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında %45 lik bir artış olduğu gözlenmektedir. Çin Hükümeti; henüz bir araya gelmemiş olsalar dahi, Kamboçya pirinci için $300 milyon ayırarak, ülkenin depolama ve stok kapasitesini arttırmayı amaçlamaktadır. HİNDİSTAN %5 kırıklı pirincin ortalama fiyatı ton başına $388 civarında iken, bu rakam bir önceki yıla oranla %11 lik düşüş kaydetmiştir. USDA verilerine göre; ana pirinç sezonu ( Ekim-Eylül) tahminlerinde pirinç ihracatının 11.7 milyon tona ulaştığını ve bu rakamın bir önceki yıla göre %15 artış gösterdiği gözlenmiştir. Gelen ilk verilere göre, 1 Ocak- 30 Temmuz 2015 tarihi arasında Hindistan ın pirinç ihracatı 9 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, Yerel bir araştırma şirketi verilerine göre, Hindistan ın basmati ihracatı (Nisan-Mayıs) döneminde 3,7 milyon ton gerçekleşmiş olup, sezonu için bu rakamın 4 milyon tona ulaşması tahmin edilmektedir. Tüketici hakları yetkililerinin verdiği bilgilere göre, 3 Ağustos 2015 itibari ile dağıtılan tohumlardan milyon ton pirinç elde edilmiştir. Hint Hükümeti; Kharif ana sezonu için yaklaşık 30 milyon ton pirinç tedarik etmeyi hedeflemektedir. Ayrıca Hükümet, Kharif sezonu için tedarik sürecinde gizli fırsatlar yaratarak, özel bölgelerde depolama yapabileceğini belirtmiştir.

4 PAKİSTAN %5 kırıklı pirincin ortalama ton başına fiyatı $375 civarında seyretmiştir. Bir önceki yıla oranla %15 düşüş yaşanmıştır. Pakistan, ( Temmuz-Haziran) döneminde 3.93 milyon ton pirinç ihracatı ile bir önceki yıl yapılan 3.72 milyon tonluk pirinç ihracatından %6 daha yüksek ihracat hacmine ulaşmıştır. Diğer taraftan; Pakistan pirinç sektörü, stok problemi ile karşı karşıya kaldığı için, Tayland, Hindistan ve Vietnam gibi ülkelerle yarışamaz duruma gelerek ihracatta geri planda kalmaktadır. Mevcut durumda, Pakistan ın ton basmati tipi pirinç stoğunun olduğunu ve yıl sonuna kadar ton daha stoklarına ekleyerek 1 milyon tona tamamlayacağı bildirilmiştir. Ayrıca, Pakistan Tarım Komitesi Başkanlığı, yılı (Temmuz-Haziran) dönemi için, milyon hektar ekim alanından, milyon ton pirinç elde etmeyi planlamaktadır. BANGLADEŞ USDA yılı tahminlerine göre, ton ithalat öngörmektedir. Ayrıca bir önceki yılın yüksek yerel arz ve %10 ithalat gümrük vergisi koyması ile Mayıs ayında yaşanan düşüşün ucuz ithal Hint pirincinin alımını zora soktuğu bildirilmiştir. Diğer taraftan, Bangladeş in şu ana kadarki pirinç ithalatı 1,49 milyon ton gerçekleşerek, sezonundan 4 kat daha fazla olduğu açıklanmıştır yılı USDA üretim tahminlerine göre, Bangladeş ; 11.8 milyon hektarlık alandan 34.8 milyon ton pirinç elde etmeyi amaçlıyor. Hükümetin, yılında yerel pazardan temin ettiği ton ile toplam pirinç stoğunun 21 Temmuz 2015 itibari ile 1.09 milyon olduğu belirlenmiştir. Yerel kaynaklara göre pirinç üreticileri, Tarım Bakanlığı nın hybrid pirinç ekimini destekleyici çalışmalarına karşı çıkmaya devam etmektedirler. Bazı üreticiler; hybrid pirinç üretiminin daha maliyetli olduğunu ve karşılığında ürün fiyatının normalden daha düşük satıldığını ve tüketicilerin hybrid pirinç satın almaktan çekindiklerini bildirmişlerdir. ENDONEZYA FAO nun tahminlerine göre Endonezya 2015 yılı içerisinde ton pirinç ithal edecektir. Bu rakam bir önceki yıl 1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. FAO tahminlerine göre Endonezya nın 2015 yılı toplam çeltik üretimi 75.6 milyon ton ( milyon ton pirinç ) olarak beklenmektedir. Bunula birlikte Endonezya hükümet tahmini, 2015 yılı için 75.2 milyon tondur. Öte yandan yetkililere göre, uzun kuraklık koşullarının hektarlık pirinç ekim alanını etkilediğini ve hektarlık alanda ise hasat işleminin başarısız olduğunu bildirmişlerdir.

5 Bülten Başlığı ORTA VE GÜNEY AMERİKA BREZİLYA %5 kırıklı pirincin ton başına ortalama fiyatı $513 civarında seyretmiştir. Yerel araştırma şirketlerine göre, yılı pirinç üretiminin toplamda 8.50 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. Diğer taraftan USDA verilerine göre bu rakam 8.30 milyon ton olarak öngörülmektedir. USDA tahminlerinde, Brezilya nın (Nisan Mart 2016) pirinç ihracatı bir önceki yıla oranla değişiklik göstermeden ton olarak beklenmektedir. Ayrıca 2015 yılı ilk altı ay ihracat rakamı ton olarak açıklanmıştır. Pirinç stoğu ise Temmuz 2015 itibari ile ton civarındadır. URUGUAY VE ARJANTİN %5 kırıklı pirincin ortalama fiyatı $547 civarında seyretmektedir. Bir önceki yıla oranla %12 değer kaybı yaşanmıştır. USDA tahminlerine göre, Arjantin için pazarlama yılında (Nisan 2015-Mart 2016) pirinç üretiminin, bir önceki yıla göre %12 düşerek 1.25 milyon ton olacağı öngörülmüştür. VENEZUELA USDA tahminlerine göre; Venezuela nın yılı pirinç üretimi ton olarak beklenmektedir. Ayrıca yılı için ithalatında %10 düşüş yaşayarak, geçen yılın tonluk üretimi ile yabancı para birimlerindeki dalgalanmalar ve Guyana ile yapılan anlaşmanın Kasım itibari ile sonlanması sonucu, ton olarak öngörülmektedir. Guyana anlaşmasının detayına göre, Venezuela nın petrol karşılığında pirinç satın aldığı bildirilmiştir. Diğer taraftan, Venezuela hükümeti, pirinç üreticilerinin mahsullerinin %30 ile %100 lük kısmını satmalarını istemiştir. ABD %4 kırıklı pirincin ortalama ton başına fiyatı $470 seviyesinde olup, geçtiğimiz yıla oranla %15 değer kaybetmiştir. USDA tahminlerine göre, yılı toplam pirinç arzı, yaklaşık milyon ton ile bir önceki ay tahmin edilen milyon tonluk seviyeden %4 daha düşük gerçekleşmiştir. Ayrıca üretim tahminlerinde, Birleşik Devletlerin toplam pirinç üretimi yaklaşık 9.39 milyon tondur yılı stok tahminlerinde ise 1.74 milyon ton ile uzun taneli ve kısa taneli pirinç stoğunun azalacağı öngörülmektedir.

6 AFRİKA Senato yetkilileri, hükümetin $356 milyon değerindeki tarımsal ürünler ve pirinç ithalatından feragat etmesinden dolayı büyük zarar ettiğini açıklamıştır. Ayrıca yerel kaynaklara göre; Nijerya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı, Tayland lı yatırımcıları davet ederek ülkenin pirinç üretimini güçlendirme amaçlı yatırım teşviği sağlamayı amaçlamaktadır. FAO verilerine göre, 2014 yılında Sierra Lione bölgesindeki, Ebola salgını nedeniyle hasatın yaklaşık %5 düşmesi ve tahıl üretiminin %85 etkilenmesi ile tonluk üretim görülmüştür. İtalya, 1 Eylül Temmuz 2015 tarihleri arasında ton pirinç ihraç etmiştir. AVRUPA Avrupa Birliği, 25 Haziran 2015 tarihli Pirinç Piyasası raporuna göre, (Eylül-Ağustos) pirinç ihracatı %3.5 artarak yaklaşık 1.18 milyon ton olarak tahmin edilmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği ne ait çiftçi birlikleri ve bağlı diğer kuruluşlar, gümrüksüz pirinç ithalatının birlik ülkelerini uzun vadede olumsuz etkileyeceğini öngörmektedir. Kamboçya ( Birliğin pirinç ithalatının %22 si) ve Myanmar ( Birliğin pirinç ithalatının %3 ü) gibi ülkelerden ithal edilen pirinçlerdeki artış sebebi ile; geçtiğimiz 3 yıla oranla INDICA tipi pirinç ekim alanları % 40 düşerek ; hektardan hektara gerilemiştir. Bunun yanında, gümrük vergisiz pirinç ithalatının bu seviyede devam etmesi, INDICA pirinç ekiminin 2020 yılında tamamı ile yok olacağı bildirilmiştir. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, Vietnam ile yapılan antlaşma çerçevesinde %0 gümrük vergili toplam 76,000 ton pirinç ithal etmeyi hedefliyor. Anlaşmaya göre ithal edilecek pirincin, tonluk kısmı aromalı pirinç, tonluk kısmı uzun taneli pirinç ve tonluk kısmı ise kabuklu pirinç olacağı bildirilmiştir. DİĞER ÜLKELER Iran devleti; pirinç, buğday, bitkisel yağ ve işlenmemiş şeker ithalat lisansı kayıt süresini 6 Ağustos tarihinden 17 Ağustos 2015 tarihine uzatmıştır. Diğer taraftan, ithal edilen pirinç ve diğer ürünlerin miktarına herhangi bir sınır getirilmemesine karşılık İran hükümeti 2014 yılından itibaren stoklarındaki aşırı pirinç nedeniyle ithalatına belli bir süre ara verdiği bilinmektedir. USDA verilerine göre, Rusya nın pirinç üretimi tahmini, sezonu için ton civarında öngörülmekte yılında bu rakam ton olarak gerçekleşmiştir. Rusya nın pirinç ithalatının ise bir önceki yıla benzer şekilde ton olacağı beklenmektedir. USDA tahminlerinde Avustralya nın ( Mart-Şubat) pirinç ihracatının, kuraklık sebebi ile %25 gerileyerek; ton civarında gerçekleşeceği beklenmektedir. Kuraklık yaşanmayan normal bir sezonda, Avustralya yerli pirincinin %80 ini ihraç etmektedir. Ancak, ajans tahminine göre, sezonunda pirinç ithalatı ton olarak sabit kalacağı bildirilmiştir. Yeni sezon üretim tahmini ise, su kıtlığı sebebi ile %4 azalarak ton civarında seyretmesi bekleniyor.

7 Kuruluş 292 Sok. No:13 K:2 D:7 Doğa Plaza BAYRAKLI/İZMİR TÜRKİYE Telefon: 0 (232) E-posta: info@meduya.com.tr İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. GÜVENİLİR İŞ ORTAĞINIZ... MEDUYA; Firmamız güvenilir çözüm ortağınız olmanın yanı sıra, güvenilir bilgi paydaşınız olabilmeyi de hedeflemektedir. Doğru zamanda paylaşılan, doğru bilgi değerlidir! inancı ile siz kıymetli iş ortaklarımıza aylık bültenlerimizi ve önemli ticari haberleri ulaştırarak; iş birliğimizi daha sağlam temellerde ve yeterli bilgi birikimi ile arttırmayı hedefliyoruz. Daha barışçıl ve yaşanılabilir bir Dünya da, ticari faaliyetlerinizin daha ılımlı ve pozitif yönlü yükselmesi ile hedeflerinize ulaşacağınız bir Eylül ayı dileriz. Bültenlerimizi ve güncel haberleri; internet adresimiz den takip edebilirsiniz.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 19.10.2015 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN FİYAT DÜNYA PİRİNÇ PİYASALARINA GENEL BAKIŞ Uluslararası pirinç fiyatları genel olarak; 2014 Eylül ayından itibaren düzenli olarak her

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 17.12.2015 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN KÜRESEL PİRİNÇ RAPORU - KASIM 2015 2015/16 mahsül beklentisi düşen ülkeler; Avustralya, Hindistan, Madagaskar ve Filipinler oldu.. 2015/16

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 21.03.2016 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN PİRİNÇ RAPORU-ŞUBAT 2016 2015/16 küresel pirinç üretimi tahminleri 1.6 milyon ton yükselerek 417.1 milyon ton civarında beklenmektedir.

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU Hububat ve yağlık tohum fiyatları yukarı doğru hareketine Şubat ayının ilk günlerinde de devam etmiştir. Bu dönemde 2008 de görülen zirve değerlere yaklaşan fiyatlar kaydedilmiştir. Ancak günübirlik değişmelere

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM

DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM 22.11.2013 TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM ABD Tarım Bakanlığı nın 8 Kasım ve 11 Kasım 2013 Tarihli Raporlarına göre düzenlenmiştir. 1 DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA

Detaylı

Grafik 1: Endonezya Un İthalatı Grafiği (Temmuz Mart 2013 )

Grafik 1: Endonezya Un İthalatı Grafiği (Temmuz Mart 2013 ) 2012/13 hasat yılında dünyadaki toplam buğday ihracatının 12.2 m/t olacağı beklenmektedir*. Bu rakamın Şubat ayı tahmininden (12.9 m/t) %6 daha az olmasının en büyük sebebi Endonezya da 5 Aralıkta 200

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları 12/03/2018 ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 8 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır:

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır: 20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Eylül 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Bakliyat üretiminde artış trendi sonraki yıllarda da devam etmiş, 2013 yılında 77,2 milyon tona, 2014 yılında da 77,6 milyon tona çıkmıştır. Bu artışta hem ekim

Detaylı

Kanada nın Saskatchewan Eyaleti 2015 Yılı Tarım Sektörü İhracat Analizi

Kanada nın Saskatchewan Eyaleti 2015 Yılı Tarım Sektörü İhracat Analizi Kanada nın Saskatchewan Eyaleti 215 Yılı Tarım Sektörü İhracat Analizi Hazırlayan : AKİB Hububat Sektör Şefliği Kaynak : Global Trade Atlas & Saskatchewan Eyaleti resmi web sitesi 1 215 yılında Saskatchewan

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 17.11.2015 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN KÜRESEL PİRİNÇ TİCARETİ Ekim ayı verilerine göre, 2015/16 yılı küresel pirinç üretimi 474 milyon ton olarak öngörülmektedir. 3 ana ihracatçı

Detaylı

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY 2013/14 dönemindeki dünya buğday üretimi öngörüsü Uluslararası Hububat Konseyi raporuna göre 683 m/t olmuştur. ABD Tarım Bakanlığı nın tahminleri ise üretimin yaklaşık

Detaylı

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Günümüzde çok amaçlı bir kullanım alanına sahip olan Mısır, Amerika Kıtası keşfedilene kadar dünya tarafından bilinmemekteydi. Amerika Kıtasının 15. yüzyıl sonlarında keşfedilmesiyle

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

Sayfa Hububat (Genel. Genel) 2 Üretim, tüketim, başlıca ihracatçıların stok miktarı 2 Kısa ve uzun vadede fiyat endeksi 3

Sayfa Hububat (Genel. Genel) 2 Üretim, tüketim, başlıca ihracatçıların stok miktarı 2 Kısa ve uzun vadede fiyat endeksi 3 Uluslararası Hububat Konseyi üretim verilerinin analizi (22( Ocak 201) İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Hububat Konseyi nin 22

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

ŞUBAT Hindistan Bakliyat Sektörü - Kanada Bezelye İhracatı - Kanada-AB Serbest Ticaret Anlaşması Çeviri: Hububat Sektör Şefliği

ŞUBAT Hindistan Bakliyat Sektörü - Kanada Bezelye İhracatı - Kanada-AB Serbest Ticaret Anlaşması Çeviri: Hububat Sektör Şefliği ŞUBAT 2017-1 - Hindistan Bakliyat Sektörü - Kanada Bezelye İhracatı - Kanada-AB Serbest Ticaret Anlaşması Çeviri: Hububat Sektör Şefliği 1 HİNDİSTAN BAKLİYAT ÜRETİMİNDE KENDİ REKORUNU KIRMAYA HAZIRLANIYOR

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları 20/10/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ekim 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları 01/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014

FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014 FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014 FAO süt fiyat endeksi 184,3 ile Ekim ayında bir önceki aya göre %1,9 geriledi. Böylece geçen yıl aynı dönemin % 26,6 gerisinde kaldı. Tereyağı,

Detaylı

BİLGİ NOTU FAO FOOD OUTLOOK KÜRESEL GIDA PİYASALARI RAPORU ÖN PLANA ÇIKAN UNSURLAR

BİLGİ NOTU FAO FOOD OUTLOOK KÜRESEL GIDA PİYASALARI RAPORU ÖN PLANA ÇIKAN UNSURLAR BİLGİ NOTU FAO FOOD OUTLOOK KÜRESEL GIDA PİYASALARI RAPORU ÖN PLANA ÇIKAN UNSURLAR Bakliyatın, Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündeminde önemli bir role sahip olabileceği belirtilmiştir. 2016 Uluslararası

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜNE GLOBAL BAKIŞ

ÇİMENTO SEKTÖRÜNE GLOBAL BAKIŞ ÇİMENTO SEKTÖRÜNE GLOBAL BAKIŞ Çeviren ve Derleyen: Zehra N. ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü 2011 OECD ve IMF den gelen son tahminlere göre, her ne kadar 2010 yılındaki kadar güçlü olmasa da, 2011 yılında

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU 1- DÜNYA TİCARETİ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2015 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %7,4

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan itibaren ekimi yapılarak üretilen besin grubudur.

Detaylı

AVRUP A Bİ RLİ Ğİ NE İ HRACAT İ ZLEME RAP ORU

AVRUP A Bİ RLİ Ğİ NE İ HRACAT İ ZLEME RAP ORU AVRUP A Bİ RLİ Ğİ NE İ HRACAT İ ZLEME RAP ORU I I. VE I I I. ÇEY REK 25 CN KODU 728 Sıcak Haddelenmiş Sac 25 yılının ikinci çeyreğinde12.292 ton olan nin Topluluğa ihracatı, üçüncü çeyrekte %66 düşerek

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dâhil toplam 73 gıda maddesi fiyatının,

Detaylı

Pamuk Piyasası Haftalık Temel/Teknik Görünüm

Pamuk Piyasası Haftalık Temel/Teknik Görünüm 5 Kasım 2014 Pamuk Piyasası Haftalık Temel/Teknik Görünüm Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi ne göre pamuk global fiber tüketiminin yaklaşık %31 ini oluşturuyor, ancak bu rakam 2025 senesine kadar %27

Detaylı

Eylül Ayı Tekstil Gündemi

Eylül Ayı Tekstil Gündemi 30.09.2016 Türk halı sektörü gelişmeye devam ediyor Türkiye pamuk tüketimi, 2017 yılında son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşacak Endonezya tekstil endüstrisi, küresel ihracat liginde ilk 5 e girmeyi hedefliyor

Detaylı

2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER

2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ MAYIS 2018 2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER YÖNETİCİ ÖZETİ 2017 yılında

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013 Türkiye de Üretim Zeytin ağacında periyodisiteden dolayı zeytin üretimi yıllara göre inişli çıkışlı bir grafik izlemekte ve üretime bağlı olarak bir yıl düşük (yok yılı) bir yıl yüksek (var yılı) ürün

Detaylı

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO BAKLİYAT DOSYASI Dünya üzerinde tarımı çok eski yıllardan beri yapılmakta olan yemeklik dane baklagillerin diğer bir deyişle bakliyat ürünlerinin insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı protein gereksiniminin

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

YILI DANE MISIR DURUMU TARSUS TİCARET BORSASI ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS

YILI DANE MISIR DURUMU TARSUS TİCARET BORSASI ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS 1.8.2018 TARSUS TİCARET BORSASI 2018 YILI DANE MISIR DURUMU ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS GĠRĠġ Son 4 yıldır Durum ve Tahmin Raporları konusunda yayınlanmış, çalışma faaliyeti içinde devam eden

Detaylı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı 1 DÜNYA ve TÜRKİYE POLİPROPİLEN ( PP ) DIŞ TİCARET ANALİZİ Barbaros Demirci ( Genel Müdür ) Neslihan Ergün ( Teknik Uzman Kimya Müh. ) PAGEV - PAGDER DÜNYA TOPLAM PP İTHALATI : Dünya toplam PP ithalatı

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

2014 YILI EYLÜL AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI EYLÜL AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Ekiim 2014 2014 YILI EYLÜL AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

Dünya ticareti üzerindeki payları bilinen bu ülkeler tarım piyasalarında da nömli ölçüde düzenleyici bir rol üstlenmektedirler.

Dünya ticareti üzerindeki payları bilinen bu ülkeler tarım piyasalarında da nömli ölçüde düzenleyici bir rol üstlenmektedirler. Tarımda gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya nın tahıl üretimi ve tarımın bu ülkelerdeki ticaret üzerindeki etkileri son yıllarda önem

Detaylı

alt pozisyonunda yer alan gri çimento ürünü ise sektörde en çok ihraç edilen üründür.

alt pozisyonunda yer alan gri çimento ürünü ise sektörde en çok ihraç edilen üründür. ÇİMENTO HS No: 2523 Çimentonun ana hammaddeleri; kireçtaşı (kalker), kil ve marn (doğadaki kalker ve kil karışımı kayaca) dır. Ülkemiz söz konusu hammaddeler (özellikle kalker) açısından zengin kaynaklara

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE 2016 YILI PAMUK RAPORU Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211 63 15 www.aydinticaretborsasi.org.tr

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ TEKSTİİL,, DERİİ VE HALII ŞUBESİİ Kasıım 2014 2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 YAŞ MEYVE VE SEBZE DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Yaş Sebze Üretimi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün en güncel verileri olan 2013 yılı verilerine göre;

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Ekim ayında 58.059 otomobil, 47.146 hafif ticari araç, 3.619 ağır ticari araç, 3.271 traktör olmak üzere toplam 112.095 araç üretilmiştir. yılının Ekim ayına göre otomobil

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Haziran 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Haziran 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Haziran ayında 54.660 otomobil, 43.857 hafif ticari araç, 2.877 ağır ticari araç, 2.843 traktör olmak üzere toplamda 104.237 araç üretilmiştir. yılının Haziran ayına göre

Detaylı

Sektör Haberleri 23 KASIM 2018

Sektör Haberleri 23 KASIM 2018 Sektör Haberleri 23 KASIM 2018 İçindekiler ABD Hat Borusu Piyasasında Fiyatlar Değişmedi. 3 ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatları Daha da Düştü. 3 İç Piyasa Talebindeki Daralma Türkiye Kaynaklı Boru

Detaylı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Avrupa kıtasından Amerika kıtasına, Orta Doğu Ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren

Detaylı

2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 AĞUSTOS/

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mayıs 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mayıs 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Mayıs ayında 57.433 adedi otomobil olmak üzere 100.987 adet araç üretilmiştir. yılının Mayıs ayına göre üretim adetlerinde araç türüne göre ; otomobil 9, kamyonet 15,

Detaylı

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dahil toplam

Detaylı

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU 2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU Haziran 2017 İçindekiler Yönetici Özeti... 2 1. Dünya İplik İhracatı... 3 2. Türkiye nin İplik İhracatı... 5 Yıllar İtibariyle İhracat ve Pay... 5 Başlıca Ülkeler

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, 217 15 147 12 16 7 132 182 295 399 191 135 618 22 358 416 195 34 3 222 17 14 143 32 43 31 3 35 44 464 841 1.42 1.392 1.3 1.615 1.782 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC

Detaylı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Makarna ve bulgurun üretiminde ana hammadde olarak kullanılan durum buğdayına olan talep giderek artmaktadır. 2013/14 sezonunda dünya durum buğdayı

Detaylı

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı...

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı... 1 İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi... 3 1. Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2. Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2.1. Bağ Alanı... 4 2.2. Üzüm Üretimi... 5 2.3. Üzüm Üretimi Verimi...

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016 İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 04 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMÜLLERİ SEKTÖR RAPORU / 2016 II- DÜNYA BİTKİSEL

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO BUĞDAY PİYASALARI ve TMO 01.04.2016 1 DÜNYA BUĞDAY DENGE TABLOSU Dünya buğday üretimi üç yıl üst üste rekor seviyelerde gerçekleşti, stoklar yükseliyor (Milyon Ton) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 699

Detaylı

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2016 yılında 142,1 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %2,7 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %3,1 lik azalışla 3,79 milyar USD olarak

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 05/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 16.08.2017 Sayı 64 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak hazırlanan Konya Dış Ticaret Bülteni

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

GIDA FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS 2014

GIDA FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS 2014 GIDA FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS 2014 FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ)

Detaylı

Sıra Ürün Adı 2010 2011

Sıra Ürün Adı 2010 2011 YAŞ MEYVE VE SEBZE DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Yaş Sebze Üretimi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün en güncel verileri olan 2011 yılı verilerine göre; 2011 yılında dünyada 56,7 milyon hektar alanda

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ NY Vadeli işlemler ve A Endeks geçen ay boyunca çok az düştü. Çin fiyatları dolar bazında azaldı. Diğer referans

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2013 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %2,8 oranında artış göstererek 18,6

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO Gıda Fiyatları Ticareti FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dahil

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ağustos 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ağustos 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Ağustos ayında 29.192 otomobil, 28.327 hafif ticari araç, 2.772 ağır ticari araç, 1.023 traktör olmak üzere toplam 61.314 araç üretilmiştir. yılının Ağustos ayına göre

Detaylı

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu 2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu Entegre bir dünyada tekstilin rekabet gücü 2007 ITMF Yıllık Konferansının genel temasıydı. Global tekstil endüstrisi geçen on yılda özellikle (1)

Detaylı

AYAKKABI İTHALATINDA UYGULANMAKTA OLAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA YÖNELİK BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ

AYAKKABI İTHALATINDA UYGULANMAKTA OLAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA YÖNELİK BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ AYAKKABI İTHALATINDA UYGULANMAKTA OLAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA YÖNELİK BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ 1. BAŞVURUYA İLİŞKİN BİLGİLER 1.1 Başvuru sahibi ve yerli üretimi

Detaylı

TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ

TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ HAKAN ÇALEN GENEL MÜDÜR V. Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı 2016 / İSTANBUL Türkiye yağlı tohum üretimi

Detaylı

Kuraklık Pamuğu da Vurdu

Kuraklık Pamuğu da Vurdu Kuraklık Pamuğu da Vurdu Bilindiği gibi pamuk dünyada söz sahibi olduğumuz ürünlerimizden biri. İhracatımızda önemli paya sahip ve lokomotif sektörlerimizden olan tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017

Detaylı

KRİZİ YOLDA! Hazırlayan: ayan: EVRİM KÜÇÜK

KRİZİ YOLDA! Hazırlayan: ayan: EVRİM KÜÇÜK HABER DÜNYADA BUĞDAY KRİZİ YOLDA! Hazırlayan: ayan: EVRİM KÜÇÜK DÜNYANIN EN BÜYÜK BUĞDAY İHRACATÇILARININ STOKLARI ERİYOR. UZMANLAR EN BÜYÜK SEKİZ İHRACATÇININ STOKUNDA DÜNYAYA EN FAZLA 26 GÜN YETECEK

Detaylı

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Temmuz ayı içerisinde Dünya Bankası Türkiye

Detaylı

DÜNYA ÇİMENTO ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNE İLİŞKİN BAZI GÖSTERGELER

DÜNYA ÇİMENTO ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNE İLİŞKİN BAZI GÖSTERGELER DÜNYA ÇİMENTO ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNE İLİŞKİN BAZI GÖSTERGELER MAYIS 211 İÇİNDEKİLER Sayfa No 1 Dünya Çimento Üretimi 2 2 Dünya Çimento Tüketimi 3 3 Uluslararası Çimento Ticareti 5 3.1 Dünya Çimento İhracatı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı

Detaylı

HUBUBAT BÜLTENİ. 2008/09 dönemi TMO emanet alım fiyatları Tablo:1 de belirtilmektedir. 2008/09 DÖNEMİ TMO EMANET ALIM FİYATLARI

HUBUBAT BÜLTENİ. 2008/09 dönemi TMO emanet alım fiyatları Tablo:1 de belirtilmektedir. 2008/09 DÖNEMİ TMO EMANET ALIM FİYATLARI HUBUBAT BÜLTENİ 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI TMO, 2008/2009 Hububat Alım Döneminde 21 mayıs tarihi itibariyle taahhütname karşılığı alım yapılması konusunda işyerlerine talimat vermiştir. Bu bağlamda

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 8.6.216 Sayı 52 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak hazırlanan Konya Dış Ticaret Bülteni

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

DÜNYA ÇİMENTO ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNE İLİŞKİN GENEL DEĞERLENDİRME

DÜNYA ÇİMENTO ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNE İLİŞKİN GENEL DEĞERLENDİRME 1 DÜNYA ÇİMENTO ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNE İLİŞKİN GENEL DEĞERLENDİRME Mayıs 214 2 ÇİMENTO SEKTÖRÜ 1.1 Dünya Çimento Sektörü 3 1.2 Türk Çimento Sektörü 6 Mt 3 ÇİMENTO SEKTÖRÜ 1.1. Dünya Çimento Sektörü Bölgesel

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

Ayakkabı Sektör Profili

Ayakkabı Sektör Profili Ayakkabı Sektör Profili Elif UĞUR Ayakkabı, çok eski çağlarda insanların zorlu coğrafya ve iklim koşullarında ayaklarını muhafaza etmek ve zarar görmelerini engellemek amacıyla kullanılırken günümüzde

Detaylı

HUBUBAT BÜLTENİ 2009/2010 DÖNEMİ TMO MÜDAHALE ALIM FİYATLARI (TL/TON) HAZİRAN- TEMMUZ- AĞUSTOS MÜDAHALE ALIM FİYATI

HUBUBAT BÜLTENİ 2009/2010 DÖNEMİ TMO MÜDAHALE ALIM FİYATLARI (TL/TON) HAZİRAN- TEMMUZ- AĞUSTOS MÜDAHALE ALIM FİYATI 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI HUBUBAT HUBUBAT BÜLTENİ 2009/2010 Hububat Alım Döneminde 01 Haziran 2009 tarihi itibariyle üretici, sanayici ve tüccar ayrımı yapılmaksızın taahhütname karşılığı alım

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve piyasaları

Dünya buğday üretimi ve piyasaları Tarihte bilinen ilk değirmenler İç Anadolu bölgemizde kurulmuştur. Un, tahılların öğütülmesi ile elde edilen değerli bir ürün olup modern insanın kullandığı ilk besinlerden biridir. Vücudumuzun ihtiyaç

Detaylı

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Sayfa 1 / 10 Bebek Hazır Giyim Sektörü Sınıflandırma Bebek hazır giyim

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Kasım 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Kasım 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Kasım ayında 45.453 otomobil, 40.655 hafif ticari araç, 3.534 ağır ticari araç, 2.972 traktör olmak üzere toplam 92.614 araç üretilmiştir. yılının Kasım ayına göre otomobil

Detaylı

DENİM RAPORU TÜRKİYE, ALMANYA, HOLLANDA, İTALYA VE ABD DENİM KUMAŞ PANTOLON SEKTÖRÜNDE GÜNCEL GELİŞMELER

DENİM RAPORU TÜRKİYE, ALMANYA, HOLLANDA, İTALYA VE ABD DENİM KUMAŞ PANTOLON SEKTÖRÜNDE GÜNCEL GELİŞMELER DENİM RAPORU TÜRKİYE, ALMANYA, HOLLANDA, İTALYA VE ABD DENİM KUMAŞ PANTOLON SEKTÖRÜNDE GÜNCEL GELİŞMELER TEKSTİL, DERİ, HALI AR-GE ŞUBESİ ŞUBAT 2018 İçindekiler DENİM KUMAŞ... 2 DEĞER BAZINDA TÜRKİYE NİN

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ ayında biraz gevşedikten sonra, pek çok referans pamuk fiyatı başında yukarı yöneldi. Çin pamuk fiyatları geçen

Detaylı