İSTANBUL JANDARMA BÖLGESİNDE ÇEKEN AKINTILAR NEDENİYLE MEYDANA GELEN BOĞULMALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSTANBUL JANDARMA BÖLGESİNDE ÇEKEN AKINTILAR NEDENİYLE MEYDANA GELEN BOĞULMALAR"

Transkript

1 İSTANBUL JANDARMA BÖLGESİNDE ÇEKEN AKINTILAR NEDENİYLE MEYDANA GELEN BOĞULMALAR Barış Barlas 1, Serdar Beji 2 ÖZET Bu çalışmada, yılları arasında İstanbul daki Jandarma kayıtlarına girmiş boğulma olayları araştırılmıştır. Çalışmada, Jandarma sorumluluk bölgesi olan ve yaz aylarında sıkça denize girilen İstanbul un Karadeniz kıyısında bulunan batıda Binkılıç tan doğuda Ağva bölgelerinde meydana gelen boğulma olayları incelenmiştir. Son altı yıl içinde toplam 302 boğulma olayı gerçekleşmiş, bu boğulma olaylarında 289 kişi yaşamını yitirmiştir. Meydana gelen boğulma olaylarının %68 i (195 kişi) çeken akıntılar neticesindedir. Çeken akıntılar nedeniyle meydana gelen boğulma olaylarının önüne geçebilmek için yapılması gerekenler önerilmiştir. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Çeken akıntı, Suda boğulma olayları 1. Giriş Avrupa da Çatalca, Arnavutköy, Eyüp, Sarıyer; Asya da Beykoz ve Şile den oluşan Karadeniz sahil şeridinin İstanbul ili sınırlarındaki büyük bölümü ve güneyde, Marmara Denizi ne kıyısı bulunan Silivri İlçesi Jandarma sorumluluk sahasındadır. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde bulunan plaj ve sahillerde son yılları arasında toplam 302 boğulma olayı meydana gelmiş, bu boğulma olaylarında 289 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu sayı, yalnızca Jandarma sorumluluk bölgesi içinde her yıl ortalama 50 ölümlü boğulma olduğu göstermektedir. Meydana gelen boğulma olaylarında mağdurların yaklaşık %22 sini 18 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. İstanbul da özellikle yaz döneminde hafta sonları vatandaşların yoğun olarak kullandığı sahil alanları, doğal plajlar, rehabilite edilmiş plajlar, bu amaca yönelik ücret karşılığı hizmet veren işletmelerde alınan emniyet tedbirlerine rağmen boğulma olayları meydana gelmektedir (Barlas ve diğ., 2012). Boğulma olayları daima denizin dalgalı olduğu zamanlarda olmaktadır. Genellikle okyanus kıyılarındaki sahil bölgelerinde, belirli dip yapısı ve dalga koşullarında oluşan tehlikeli bir akıntı türü mevcuttur. İngilizcede "rip" akıntısı olarak bilinen bu güçlü akıntıların yönü kıyıdan açığa doğrudur. Karadeniz kıyılarında daha sık oluşan bu akıntılar, Karadeniz e kıyısı bulunan diğer tüm illerde olduğu gibi İstanbul da da her yıl onlarca vatandaşın ölümünün ana sebebidir (Beji ve Barlas, 2007). Bu çalışmada, Çatalca, Arnavutköy, Eyüp, Sarıyer, Beykoz ve Şile 1 İstanbul Teknik Üniversitesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü, e-posta: barlas@itu.edu.tr 2 İstanbul Teknik Üniversitesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü, e-posta:sbeji@itu.edu.tr

2 ilçelerinin kıyılarında yıllardır süregelen boğulma olaylarına neden olan akıntılar Jandarma Genel Komutanlığı veri tabanı baz alınarak istatistiksel olarak incelenmiş, denize girilen kesimlerde boğulma olaylarını azaltabilmek amacıyla alınması gerekli önlemler belirlenmiştir. 2. Çeken Akıntıların Görüldüğü Bölgeler Yaz aylarında, nispeten düşük gelir düzeyindeki halkımıza hitap eden bir mekan haline gelen, batıda Binkılıç tan (Çatalca) başlayıp, Karaburun (Arnavutköy), Ağaçlı (Eyüp), Kilyos (Sarıyer), Riva (Beykoz), ve doğuda Ağva da (Şile) biten İstanbul un Karadeniz kıyıları, hafta sonları çok sayıda insanın neredeyse hücumuna maruz kalmaktadır (bkz. Şekil 1). Bütün sahil şeridinin sürekli kontrol edilmesi imkansız olduğundan, tehlikelerden habersiz ve yüzme deneyimi çok az veya hiç olmayan insanların boğulması böylece kaçınılmaz olmaktadır. İstanbul son yıllarda sürekli göç alan ve almaya devam eden 5500 km 2 yüz ölçümüne sahip bir şehirdir yılından itibaren İstanbul un nüfusu %56 artmıştır. Göç genellikle Anadolu nun denize kıyısı olmayan kesimlerinden olmaktadır. Çatalca Arnavutköy Eyüp Sarıyer Beykoz Şile Şekil 1: İstanbul un Karadeniz kıyısı ilçeleri.

3 3. Boğulma İstatistikleri Tablo 1 de yılları arasında Jandarma kontrol bölgesindeki ölümle sonuçlanan boğulma olayları verilmiştir. Boğulma olayları incelendiğinde son altı yılda ortalama toplam 302 boğulma olayı gerçekleşmiş, bu boğulma olaylarında 289 kişi yaşamını yitirmiştir. Boğulma olaylarının %68 inin (%53-%82) nedeni çeken akıntılardır. Toplam 195 kişi çeken akıntılar neticesinde hayatını kaybetmiştir. Bu da göstermektedir ki, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde bulunan plaj ve sahillerde son altı yıl içinde ortalama her yıl 33 vatandaşımızın ölümünden çeken akıntılar sorumludur. Çeken akıntılar Karadeniz in benzeri deniz ve batimetri koşullarına sahip bölgelerinin kaçınılmaz bir gerçeğidir. Elimizdeki rakamları yurdumuzun Karadeniz e sahili bulunan bölgelerine yansıtıp basit bir projeksiyon yaparsak, her yıl vatandaşımız çeken akıntılar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. ABD de bu oran çeşitli bilimsel çalışmalarda her yıl 35 ile 150 ölümlü boğulma olayı olarak verilmektedir (Gensini ve Ashley, 2010; Lushine, 1991). Avustralya da bu oran her sene ortalama 82 kişidir (Sherkera ve diğ., 2010). Tablo 1: Yıl bazında ölümle sonuçlanan boğulma olayları. Yıl Çeken akıntı nedeniyle boğulma Toplam boğulma % Toplam

4 Tablo 2: Yıl bazında çeken akıntılar neticesinde ölümle sonuçlanan boğulma olaylarının Avrupa-Asya dağılımı. Yıl Avrupa yakası Asya yakası Toplam Toplam Tablo 2 de çeken akıntılar nedeniyle gerçekleşen ölümlü boğulma olaylarının, İstanbul un Avrupa ve Asya bölgelerindeki dağılımı yıllar bazında verilmiştir. Son altı yılın toplamında İstanbul un Asya bölgesi, Avrupa bölgesine göre fazladan 21 vatandaşımız çeken akıntılar neticesinde hayatını kaybetmiştir. Tablo 3 te çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının cinsiyet tercihi görülmektedir. Boğulan erkekler, kadınlara göre yaklaşık 4.5 kat daha fazladır. Avustralya da çeken akıntılar neticesinde meydana gelen boğulmaların %76 sı erkektir (Miloshis ve Stephenson, 2011), ABD de bu oran %84 tür (Gensini ve Ashley, 2010). Tablo 3: Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının cinsiyet tercihi. Cinsiyet Sayı % Erkek Kadın Tablo 4 ve Şekil 2 de yaş gruplarına göre suda boğulma istatistikleri görülmektedir. 201 boğulma olayında yaş kaydedilmiştir. Hayatını kaybedenlerin yaklaşık %22 si 18 yaş altı çocuklardır, En çok hayatını kaybedenler %54 ile yaş arası grupdur. Bu yaş grubu kendisine en çok güvenen, olası tehlike ve riskleri görmezden gelebilen bir yaş grubudur.

5 Son altı yılda 61 ve üzeri yaş grubunda çeken akıntılar nedeniyle denizde boğulma olayı yaşanmamıştır. Tablo 4: Yaş gruplarına göre çeken akıntılar neticesinde boğulma olayları. Yaş Aralığı Sayı % % % % % % % % Boğulma sayısı % 29,9 % 23,9 % 17,4 % 16,9 % 7,0 % 5,0 % 0, Yaş aralığı Şekil 2: Yaş gruplarına göre suda boğulma istatistikleri.

6 Tablo 5: Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının gerçekleştiği saatler. Saat dilimi Sayı % 00:00-06: % 07:00-10: % 11:00-14: % 15:00-17: % 18:00-19: % 20:00-23: % Toplam 159 Boğulma sayısı % 33,3 % 34,0 % 13,8 % 8,8 % 7,5 % 2,5 00:00-06:59 07:00-10:59 11:00-14:59 15:00-17:59 18:00-19:59 20:00-23:59 Şekil 3: Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının gerçekleştiği saatler. Tablo 5 ve Şekil 3 de çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının gerçekleştiği saatler görülmektedir. Elimizdeki verilerde boğulma olayının gerçekleştiği zaman 159 vakada kayıt edilmiştir. Boğulma olaylarının 2/3 ü 11:00-18:00 saatleri arasında meydana gelmektedir. Tablo 6 ve Şekil 4 te meydana gelen ölümlü boğulma olaylarının gün bazında grafiği verilmiştir. Çeken akıntılar neticesinde gerçekleşen boğulma olaylarının %45 i Pazar günü meydana gelmiştir. Daha sonra %17 ile Cumartesi günü gelmektedir. İnsanların uzun hafta sonu tatili yapmaları neticesinde Pazartesi ve Cuma günleri de %9 ile hafta sonundan sonra en yoğun boğulmaların yaşandığı günlerdir. Tüm boğulmaların sadece %5 i hafta ortası olan Çarşamba günü gerçekleşmiştir.2

7 Tablo 6: Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının günlere göre dağılımı. Günler Sayı % Pazartesi % Salı % Çarşamba % Perşembe % Cuma % Cumartesi % Pazar % % 44,7 Boğulma sayısı % 4,6 % 6,8 % 9,1 % 17,4 % 9,1 % 8,2 0 Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Şekil 4: Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının günlere göre dağılımı Ramazan ayı boğulma olaylarının en az görüldüğü zamandır. Halkımız Ramazan da sahile gitse bile, denize girmemekte ve boğulma vakaları çok azalmaktadır da 2, 2010 da 1 ve 2011 de 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir yılında hiç bir vatandaşımız boğulma neticesinde ölmemiştir yılında sonra Ramazan 16 Mayıs ta başlayacaktır, eğer halkımız bilinçlendirilmezse, çeken akıntılar neticesinde ölümler çok yükselecektir. Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının aylara göre dağılımı Şekil 5 te görülmektedir. Ağustos ve Eylül aylarındaki ölümlerin azlığı, son beş yılda Ramazan ın Ağustos ve Eylül e denk gelmesi neticesindedir.

8 % 50,2 Ramazan etkisi Boğulma sayısı % 16,4 % 27, % 0,5 % 0,9 % 4,1 Nisan Mayıs Haz Tem Ağustos Eylül Şekil 5: Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının aylara göre dağılımı. 4. Değerlendirme Jandarma sorumluluk bölgesi olan ve yaz aylarında sıkça denize girilen batıda Binkılıç tan (Çatalca), doğuda Ağva (Şile) bölgelerine kadar olan sahillerde meydana gelen boğulma olayları ile ilgili olarak aşağıda verilen temel nedenler sıralanabilir: İyi yüzücüler için bile ciddi bir tehlike olan çeken akıntıların varlığı, Bu bölgelerde denize giren halkımızın genellikle iyi yüzme bilmemesi veya hiç yüzme bilmemesi, Cankurtaran olmayan bölgelerde denize giriliyor olması, Cankurtaran olan bölgelerde, cankurtaranların sürekli gözleyemeyeceği sayıda insanın uzun bir kıyı hattının çeşitli yerlerinden denize giriyor olmaları, İnsanların çoğunun tehlikeleri görmezden gelmesi ve dalgalı havalarda denize girmeyin uyarıları yapılsa dahi dikkate almamaları.

9 5. Sonuç Çeken akıntılar neticesinde boğulma olaylarının mümkün olabilecek en alt düzeye indirilebilmesi için konu hakkında genel bilgilendirmenin yanı sıra, olası bir tehlike durumunda nasıl davranılması gerektiği bilgileri halka ulaştırılmalıdır. Genel bilgilendirme, konudan habersiz insanların tehlikelerin hangi koşullarda ve nerelerde oluştuğu hakkında bir fikir sahibi olmalarına hizmet edecektir. Özellikle çocukların ve gençlerin yeni bilgilere daha açık olması nedeni ile bu bilgilendirme hizmetinin geleceğe yönelik olduğu söylenebilir. Öte yandan, tehlike durumunda yapılması gereken doğru hareketlerin yapılması, kurtarma çalışmaları yürüten cankurtaranların işlerini çok kolaylaştıracağı gibi tehlikeli durumların ölümle sonuçlanma riskini de azaltacaktır. Boğulmaların birinci önemli sebebi gelen vatandaşların iyi yüzme bilmemesi ve tehlikelerin farkında olmamasıdır. Tehlikelerin farkında olmaması, aslında tehlikeleri umursamaması ve bana bir şey olmaz, olursa da bu beni ilgilendirir şeklinde düşünmesi olarak yorumlanmalıdır. Durum böyle olunca, eğitim veya bilgilendirme faaliyetlerinin başarıya ulaşmasının ne kadar zor olduğu da anlaşılabilir. Ancak bu konuda ümit veren nokta, yapılacak bilgilendirme ve uyarıların yetişkinler için olmasa da çocuklar ve gençler için yararlı olacağıdır. Broşür ve panolar gibi bilgilendirici ve uyarıcı çalışmaların etkilerinin görüleceği umulabilir. Ayrıca İSTKA/2012/GNC-80 projesi kapsamında açılan isimli internet sitesi de gerek yetişkinlerin, gerekse de genç ve çocukların bu konuda bilgilendirilmesi için çok önemli bir görev üstlenecektir. Risk değerlendirmesi sonucunda çıkan duruma göre alınması gereken önlemler dünyanın farklı bölgelerinde de olsa benzerlikler arz etmektedir. Genellikle yüksek risk olduğu durumlarda denize girilmesi, risk azalana kadar geçici olarak yasaklanmalıdır. Çeken akıntıların devamlı görüldüğü ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda da insanlar denizde dalga olduğu zamanlarda riskli bölgelerde sahile gitmekte ancak denize girmemektedir. Risk tanımı ise, her bölge ve kıyı şeridi için, bölgede daha önce gerçekleşmiş boğulma vakaları, rüzgar ve dalga koşulları göz önüne alınarak belirlenmelidir. Riskli olarak belirlenen plaj ve sahil bölgelerine ikaz levhaları yerleştirilmelidir. Suda boğulma olaylarına karşı alınacak tedbirler ve çeken akıntılar hakkında vatandaşları bilgilendirmek üzere özellikle yaz dönemi ve hafta sonlarında el broşürleri dağıtılmalıdır. İlköğretim okullarında konuya ilişkin öğrencileri bilgilendirme faaliyeti, ve müftülük vasıtasıyla konuya ilişkin vatandaşları ibadethanelerde bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirilmelidir. Konuya ilişkin hazırlattırılacak kısa bir filmin kamu spotu olarak basın yayın organlarında gösteriminin sağlanması önemlidir. Teşekkür Bu çalışma İSTKA/2012/GNC-80 projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katkısı bulunan ve yardımlarını esirgemeyen İstanbul İl Jandarma Komutanlığı mensuplarına teşekkürü bir borç biliriz.

10 Kaynaklar Barlas B, Beji S, Taşçı ÖE, Işık M, Çeken akıntılar ve İstanbul da boğulma olaylarının incelenmesi, Gemi İnşaatı Teknik Kongresi 2012, İstanbul, 2012: Beji, S., B. Barlas, Şile ve benzeri kıyılarda boğulmalara neden olan çeken akıntıların incelenmesi, GMO Araştırma Raporu, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası, İstanbul, Gensini, V, Ashley, W, Examination of rip current fatalities in the United States, Nat Hazards, 54, 2010: Lushine, JB, A study of rip current drownings and weather related factors, Nat Weather Dig, 16, 1991: Miloshis, M, Stephenson, WJ, Rip current escape strategies: lessons for swimmers and coastal rescue authorities, Nat Hazards, 59, 2011: Sherkera, S, Williamsonb, A, Hatfielda, J, Branderc, R, Hayend, A, Beachgoers beliefs and behaviours in relation to beach flags and rip currents, Accident Analysis and Prevention, 42, 2010:

Akıntıya Tutulma Yaşama Tutun Projesinin Amacı

Akıntıya Tutulma Yaşama Tutun Projesinin Amacı Akıntıya Tutulma Yaşama Tutun Projesinin Amacı İstanbul İl Jandarma Komutanlığınca, suda boğulma olaylarını azaltmak, çeken akıntılar konusunda farkındalık yaratmak ve vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek

Detaylı

1 -> :25

1 -> :25 1 -> 12 28.02.2013 14:25 1 Salı 04:58 06:40 11:47 14:17 16:33 18:04 2 Çarşamba 04:58 06:41 11:47 14:18 16:34 18:05 3 Perşembe 04:58 06:41 11:47 14:19 16:35 18:05 4 Cuma 04:58 06:41 11:48 14:20 16:36 18:06

Detaylı

GEMİ İNŞAATI ve DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 2012

GEMİ İNŞAATI ve DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 2012 GEMİ İNŞAATI ve DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 2012 ÇEKEN AKINTILAR VE STANBUL DA BO ULMA OLAYLARININ NCELENMES Bar Barlas 1, Serdar Beji 2, Özgür Ecevit Ta ç 3, Mehmet I k 4 ÖZET Bu çal mada, 2007-2012

Detaylı

ŞİLE ve BENZERİ KIYILARDA BOĞULMALARA NEDEN OLAN ÇEKEN AKINTILARIN İNCELENMESİ. Serdar Beji ve Barış Barlas. Gemi Mühendisleri Odası Araştırma Raporu

ŞİLE ve BENZERİ KIYILARDA BOĞULMALARA NEDEN OLAN ÇEKEN AKINTILARIN İNCELENMESİ. Serdar Beji ve Barış Barlas. Gemi Mühendisleri Odası Araştırma Raporu ŞİLE ve BENZERİ KIYILARDA BOĞULMALARA NEDEN OLAN ÇEKEN AKINTILARIN İNCELENMESİ Serdar Beji ve Barış Barlas Ağustos 2007 SUNUŞ Bilindiği gibi hemen her deniz mevsimi Şile ve benzeri dalga özelliklerine

Detaylı

Yayına Hazırlayan Serhat YILMAZ. T.C. İstanbul Aydın Üniversitesi İmtiyaz Sahibi Dr. Mustafa AYDIN İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı

Yayına Hazırlayan Serhat YILMAZ. T.C. İstanbul Aydın Üniversitesi İmtiyaz Sahibi Dr. Mustafa AYDIN İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı T.C. İstanbul Aydın Üniversitesi İmtiyaz Sahibi Dr. Mustafa AYDIN İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Yadigar İZMİRLİ İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ

Detaylı

KOCAELİ SU KAZALARI ENGELLEME MERKEZİ (K O S K E M)

KOCAELİ SU KAZALARI ENGELLEME MERKEZİ (K O S K E M) Tarihçe Kocaeli ilinin Karadeniz e bağlı yaklaşık 52 kilometre sahilleri bulunmaktadır. Bu sahillerimizin genelde kum tabanlı oluşması sebebiyle (RIP) içe çeken akıntıları oluşmaktadır. Bu nedenle boğulma

Detaylı

Doğu ATEŞ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR

Doğu ATEŞ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR 2007 yılında çalışmaları sürdürülmekte olan nüfus sayımının ilk sonuçları açıklanmış bulunmaktadır. Bu sonuçlara göre

Detaylı

Çeken Akıntı Nedir? Şükrü Ersoy, YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi,

Çeken Akıntı Nedir? Şükrü Ersoy, YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi, Çeken Akıntı Nedir? Şükrü Ersoy, YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi, sersoy@yildiz.edu.tr Öz Her yıl yaz aylarında denizlerde ve tatlı sularda çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Bu can kayıpların

Detaylı

SEYİRCİ KLAVUZU 29 Mart 2014

SEYİRCİ KLAVUZU 29 Mart 2014 SEYİRCİ KLAVUZU 29 Mart 2014 Sevgili RalliSeveler, 34 Otomobil Sporları Kulübü olarak bu yıl yine Şile bölgesindeki efsanevi etaplarda düzenleyeceğimiz ve 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılında da, Otomobil

Detaylı

EPİAŞ ELEKTRİK PİYASASI 2015 YILI ÖZET BİLGİLER RAPORU Gün Öncesi Piyasa Takas Fiyatı

EPİAŞ ELEKTRİK PİYASASI 2015 YILI ÖZET BİLGİLER RAPORU Gün Öncesi Piyasa Takas Fiyatı Giriş Ülkemizin ilk enerji borsası olan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. nin kuruluşu, Gün İçi Elektrik Piyasasının faaliyete geçmesi gibi önemli gelişmelerin yaşandığı 21 yılı, Türkiye Elektrik Piyasası

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİNDE ÖZEL RİSK GRUBU OLARAK MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN MARUZ KALDIĞI KAZALAR

İŞ GÜVENLİĞİNDE ÖZEL RİSK GRUBU OLARAK MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN MARUZ KALDIĞI KAZALAR İŞ GÜVENLİĞİNDE ÖZEL RİSK GRUBU OLARAK MEVSİMLİK GEZİCİ TARIM İŞÇİLERİNİN MARUZ KALDIĞI KAZALAR Sürdürülebilir tarımsal üretimin kalbidir. Mevsimlik Tarım İşçiliği Mevsimlik Tarım İşçiliği Geçici İkamet

Detaylı

Bildiriler Kitabı SUDA BOĞULMALAR VE ÇEKEN AKINTILAR ÇALIŞTAYI. Bilgiye tutun, akıntıdan kurtul. Editörler: İstanbul, 20 Haziran 2018

Bildiriler Kitabı SUDA BOĞULMALAR VE ÇEKEN AKINTILAR ÇALIŞTAYI. Bilgiye tutun, akıntıdan kurtul. Editörler: İstanbul, 20 Haziran 2018 1 SUDA BOĞULMALAR VE ÇEKEN AKINTILAR ÇALIŞTAYI Bilgiye tutun, akıntıdan kurtul. İstanbul, 20 Haziran 2018 Bildiriler Kitabı Editörler: Dr. Öğr. Üyesi Cihan Şahin Dr. Öğr. Üyesi Özcan Erdoğan Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

Digiboard Mecra Ölçüm Raporu

Digiboard Mecra Ölçüm Raporu Digiboard Mecra Ölçüm Raporu Ocak 2014 Şubat 2014 2013 Ipsos. Tüm Hakları Saklıdır. Bu dosya içeriği, Ipsos'un izni olmaksızın medya da dahil üçüncü bir kurum/kişi/medya ile paylaşılamaz. Ipsos tarafından

Detaylı

GAYRİMENKULÜN ENERJİSİ 2017 İLK YARI RAPORU. 20 Temmuz 2017

GAYRİMENKULÜN ENERJİSİ 2017 İLK YARI RAPORU. 20 Temmuz 2017 GAYRİMENKULÜN ENERJİSİ 2017 İLK YARI RAPORU 20 Temmuz 2017 1 GEÇİŞ HAREKETLERİ 2017 NİN İLK YARISINDA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜME DEVAM EDİYOR 201.478 154.144 72.233 83.845 %31 %16 Yeni Gayrimenkule Geçiş

Detaylı

T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü TÜRKİYE KIYILARINDA DENİZ SUYU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI

T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü TÜRKİYE KIYILARINDA DENİZ SUYU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI .docx TÜRKİYE KIYILARINDA DENİZ SUYU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI İçerik -Yasal mevzuat -Yüzme alanlarının ve izleme noktalarının belirlenmesi -İzleme noktalarının güncellenmesi -Yüzme sezonu bilgisi -Numune

Detaylı

ŞİLİ DE 8.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

ŞİLİ DE 8.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ŞİLİ DE 8.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM Depremle İlgili Bilgiler: Büyüklük 8.8 Zaman 27 Şubat 2010 Cumartesi, 03:34:14 (yerel zaman) Yer 35.8460S, 72.7190W Derinlik 35 km Bölge Maule açıkları, Şili Uzaklıklar

Detaylı

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1 Türkiye de İş Kazalarıİstatistikleri, Maden Kazaları ve Karşı şılaştırmalı Değerlendirilmesi erlendirilmesi H. Can Doğan 24.01.2012 1 Ülkelerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamaları Gelişmişlik Düzeyini

Detaylı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri 1 Ocak Perşembe 5:34 7:39 8:41 12:10 14:05 16:18 18:10 2 Ocak Cuma 5:34 7:39 8:41 12:10 14:06 16:19 18:11 3 Ocak Cumartesi 5:34 7:39 8:41 12:10 14:07 16:20

Detaylı

HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI)

HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) HAZIRLAYANLAR : M. NURETTİN ARAS (ŞUBE MÜDÜRÜ) ENGİN ŞİMŞEK (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) İLHAN KAKIRMAN (EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI) Okul Türü İSTANBUL ÖRGÜN EĞİTİM İSTATİSTİKLERİ Derslik Sayısı Şube Sayısı

Detaylı

2006 YILI MAYIS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI

2006 YILI MAYIS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI 2006 YILI MAYIS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI Sıra No Numunenin alındığı nokta değer) Değer) ne göre) e göre) 1 PENDİK SGB Veterinerlik Önü 80 0 0 uygun uygun 2 PENDİK SGB Pendik Burnu 160 80 0 uygun

Detaylı

Beşiktaş Belediyesi. Beşiktaş Gazetesi. Özgürlüğe olta attılar GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ... KENT

Beşiktaş Belediyesi. Beşiktaş Gazetesi. Özgürlüğe olta attılar GÜNLÜK INTERNET GAZETENİZ... KENT 12 Özgürlüğe olta attılar BEŞİKTAŞ Belediyesi nin Lions 118-T Federasyonu Göz Nurunu Koruma ve Göz Eşeliği Komitesi yle birlikte düzenlediği Özgürlüğe Olta Atalım etkinliği 18 Kasım 12 Pazar günü 11:30

Detaylı

18:00-18:50 19:00-19:50 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II. Okt. Ali Osman GÜNDÜZ NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-II NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-II AYAN

18:00-18:50 19:00-19:50 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II. Okt. Ali Osman GÜNDÜZ NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-II NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-II AYAN Pazartesi 1:00-1:50 1:55-20:45 BİLGİSAYAR DONANIMI BİLGİSAYAR DONANIMI BİLGİ 1 - İ.Ö. BİLGİ 2 - İ.Ö. Program Tarihi.02.20 T o p l u Ça rş a f L i s te : Sın ıfl a r Salı 1:00-1:50 1:55-20:45 BİLGİ 1 -

Detaylı

Pazartesi. Ders Planı Oluşturuldu:18.09.2015. BİLGİ YÖNETİMİ 2. Snf 2. Öğr. BİLGİSAYAR PROG. 2. Snf 2. Öğr. HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM 2. Snf 2. Öğr.

Pazartesi. Ders Planı Oluşturuldu:18.09.2015. BİLGİ YÖNETİMİ 2. Snf 2. Öğr. BİLGİSAYAR PROG. 2. Snf 2. Öğr. HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM 2. Snf 2. Öğr. Pazartesi ETKİNLİK YÖNETİMİ ETKİNLİK YÖNETİMİ Ders Planı Oluşturuldu:18.0.20 Toplu Çarşaf Liste : Sınıflar Salı İKNA EDİCİ İLETİŞİM İKNA EDİCİ İLETİŞİM Ders Planı Oluşturuldu:18.0.20 Çarşamba BİLGİ NE

Detaylı

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. 22 Ağustos 2013 Perşembe

Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. 22 Ağustos 2013 Perşembe Drs. Bşl. Saati Derslik Adı Ders Adı Drs. Uyg. Şkl. 22 Ağustos 2013 Perşembe UE Uyg. Şkl. 15:00 SANAL DERSLİK - 1 2 - İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Kavram Ve Kurallarının Gelişimi UE Senkron 16:00 SANAL DERSLİK

Detaylı

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ (Bağlantı Yolları Dahil)

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ (Bağlantı Yolları Dahil) Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ ( Dahil) MARMARA OTOYOL İNŞAATI ADİ ORTAKLIĞI TİCARİ İŞLETMESİ Proje Tanımı... 3996 sayılı Bazı Yatırım

Detaylı

Çatalca. Toplam Yatırım Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

Çatalca. Toplam Yatırım Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Çatalca Toplam Yatırım 212.951 Milyon YTL (212.951 Trilyon Lira) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak ÇATALCA

Detaylı

ÖNLİSANS VE LİSANS (TIP-DİŞ -HUKUK FAKÜLTELERİ HARİÇ)

ÖNLİSANS VE LİSANS (TIP-DİŞ -HUKUK FAKÜLTELERİ HARİÇ) BAHAR YARIYILI ANKARA ÜNİVERSİTESİ 2017- EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ Yeni (ilk) Kayıt Başlama ve Bitiş Tarihleri ÖNLİSANS VE LİSANS (TIP-DİŞ -HUKUK FAKÜLTELERİ HARİÇ) DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HUKUK

Detaylı

EK:1 İÇ DENETÇİ EĞİTİM PROGRAMI 23 NİSAN-17 MAYIS 2014, İZMİR 1.GRUP 24 NİSAN 2014 PERŞEMBE. 09.00-10.30 Kurumsal Risk Yönetimi

EK:1 İÇ DENETÇİ EĞİTİM PROGRAMI 23 NİSAN-17 MAYIS 2014, İZMİR 1.GRUP 24 NİSAN 2014 PERŞEMBE. 09.00-10.30 Kurumsal Risk Yönetimi 1.GRUP 24 NİSAN 2014 PERŞEMBE 25 NİSAN 2014 CUMA 12.15-14.15 Öğle Arası 14.15-15.15 Kamu İç Denetim Yazılımı (İçDen) 15.15-15.30 Çay/Kahve Arası 15.30-16.00 Kamu İç Denetim Yazılımı (İçDen) 26 NİSAN 2014

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER TABLOLAR Tablo 1. TR63 Bölgesi Doğum Sayısının Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)... 1 Tablo 2. Ölümlerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)...

Detaylı

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015 Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür Marmara Havzası ve Atıksu Yönetimi 1950'li yıllar Caddebostan Plajı 1980'li yıllar Ülkemizin en kalabalık şehri

Detaylı

SONAR. İSTANBUL UN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARI ARAŞTIRMASI Ekim 2016

SONAR. İSTANBUL UN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARI ARAŞTIRMASI Ekim 2016 SONAR İSTANBUL UN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARI ARAŞTIRMASI Ekim 2016 ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ Ekim 2016 CİNSİYET DAĞILIMI % 50,8 % 49.2 ARAŞTIRMANIN AMACI SONAR A.Ş., "rapor aboneleri" için, siyasi gündemi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU 2014 2015 AKADEMİK TAKVİMİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU 2014 2015 AKADEMİK TAKVİMİ 2014 2015 AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YETERLİK VE SEVİYE TESPİT SINAVI (Zorunlu ve İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfları) 8 Eylül 2014 Pazartesi Saat: 10.00 (Yeni kayıtlı öğrenciler) Saat : 14.00 (Zorunlu hazırlık

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ 2015 EKİM AYI ETKİNLİK PROGRAMI

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ 2015 EKİM AYI ETKİNLİK PROGRAMI TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ 2015 EKİM AYI ETKİNLİK PROGRAMI 1) SANAYİ TESİSLERİNDE HARMONİK FİLTRELEME TEKNİK SEMİNER ve YENİ ÜYELERİMİZE ROZET TAKMA TÖRENİ Tarih : 08 Ekim 2015 Perşembe

Detaylı

2014-2015 YILI ÖNLİSANS VE LİSANS AKADEMİK TAKVİMİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI

2014-2015 YILI ÖNLİSANS VE LİSANS AKADEMİK TAKVİMİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI 2014-2015 YILI ÖNLİSANS VE LİSANS AKADEMİK TAKVİMİ TARİH GÜN İŞLEM 12 Mayıs - 15 Ağustos 2014 Pazartesi-Cuma Yurtdışı Öğrenci Başvuruları 16 Haziran - 25 Temmuz 2014 Pazartesi - Cuma Kurumlararası Yatay

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (28.8.217-3.9.217) 35. haftada (28 Ağustos- 3 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 8,67 TL/MWh azalması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 597.878 MWh

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. SINIF 2 Ocak Pazartesi 3 Ocak Salı 4 Ocak Çarşamba 5 Ocak Perşembe 6 Ocak Cuma Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Fransızca I Sınıf: 118-222 Kimya I Sınıf: 118-231-314 BİLGİSAYAR

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 14. Hafta (3.4.217-9.4.217) 14. haftada (3 Nisan - 9 Nisan), * Haftalık PTF ortalamasının 15,72 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 274.81 MWh (saatlik

Detaylı

Basın Bülteni Mass İletişim Danışmanlığı / Kemal Arslan kemalarslan@massiletisim.com Tel & Faks: 212 621 41 96 GSM: 0537 388 59 84

Basın Bülteni Mass İletişim Danışmanlığı / Kemal Arslan kemalarslan@massiletisim.com Tel & Faks: 212 621 41 96 GSM: 0537 388 59 84 Basın Bülteni Mass İletişim Danışmanlığı / Kemal Arslan kemalarslan@massiletisim.com Tel & Faks: 212 621 41 96 GSM: 0537 388 59 84 Türkiye de kullanımda olan yaklaşık 400 bin asansör, her gün 50 milyon

Detaylı

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları VII. KIYILAR 1 VII. KIYILAR KIYI KANUNU Kanun No: 3621 Kabul Tarihi: 04/04/1990 (17 Nisan 1990 tarih ve 20495 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda,

Detaylı

ATAŞEHİR İLÇESİ HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ DEĞERLENDİRMESİ

ATAŞEHİR İLÇESİ HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ DEĞERLENDİRMESİ ATAŞEHİR İLÇESİ HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ DEĞERLENDİRMESİ Ekim 2018 Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU Prof. Dr. Hüseyin TOROS İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ÖNSÖZ Hepimiz sağlıklı,

Detaylı

Lisans-Önlisans (İngilizce ve Rusça Hazırlık) derslerinin başlama tarihi Açılış ve Oryantasyon

Lisans-Önlisans (İngilizce ve Rusça Hazırlık) derslerinin başlama tarihi Açılış ve Oryantasyon TC BEYKENT ÜNİVERSİTESİ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ DÖNEMİ (LİSANS-ÖNLİSANS) 29 Ağustos 2013 Mali Kayıt Yenileme işlemlerinin son günü 02-06 Eylül 2013 Merkezi yerleştirme kesin

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 28.3.216-3.4.216 Elektrik üretiminin artış gösterdiği 28 Mart - 3 Nisan haftasında, PTF 'nin dönemsel değerlerin üzerinde seyretmesi; * İkili Anlaşma işlem hacminin

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (27.8.218-2.9.218) 35. Haftada (27 Ağustos - 2 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 35,19 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 1.14.346 MWh

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ İNTİHAR RAPORU 24. 09.2014 GİRİŞ: En basit anlamda insanın kendi

Detaylı

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü

Detaylı

MARMARA DENİZİ NDE TSUNAMİ SENARYOLARININ MODELLENMESİ

MARMARA DENİZİ NDE TSUNAMİ SENARYOLARININ MODELLENMESİ Gemi Mühendisliği ve Sanayimiz Sempozyumu, 24-25 Aralık 2004 MARMARA DENİZİ NDE TSUNAMİ SENARYOLARININ MODELLENMESİ Prof. Dr. Serdar BEJI 1 ÖZET Marmara Denizi nde olası bir deprem sonucunda oluşabilecek

Detaylı

Kurul Raporları 2012 YILI. Faaliyet Raporu

Kurul Raporları 2012 YILI. Faaliyet Raporu 2012 Disiplin Kurulu Danışma Meclisi Haksız Rekabetle Mücadele Kurulu Yayın Kurulu Mesleki Gelişmeleri İzleme Kurulu Mesleki Uygulamaları Denetleme Kurulu Kurul Raporları 108 2012 Disiplin Kurulu 2012

Detaylı

Mavi Bayraklı Plajlarda Deniz Kirlilikleri ve Şikayetlerin Değerlendirilmesi. Doğan Karataş TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Şubesi Koordinatörü

Mavi Bayraklı Plajlarda Deniz Kirlilikleri ve Şikayetlerin Değerlendirilmesi. Doğan Karataş TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Şubesi Koordinatörü Mavi Bayraklı Plajlarda Deniz Kirlilikleri ve Şikayetlerin Değerlendirilmesi Doğan Karataş TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Şubesi Koordinatörü Mavi Bayrak ödülü, belirlenmiş olan 33 kriterin yerine getirilmesine

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 52. Hafta (26.12.216-1.1.217) 52. haftada (26 Aralık - 1 Ocak), * Haftalık PTF ortalamasının 13,9 TL/MWh azalması, * Haftalık satış yönünde eşleşen blok miktarının %25

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 33. Hafta (13.8.218-19.8.218) 33. Haftada (13 Ağustos - 19 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 37,23 TL/MWh artması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 16.773 MWh

Detaylı

DANİMARKA ÜLKE RAPORU KASIM 2017 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ

DANİMARKA ÜLKE RAPORU KASIM 2017 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ DANİMARKA ÜLKE RAPORU KASIM 2017 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ Genel Bilgiler Dış Ticaret Bilgileri Türkiye ile Dış Ticaret Hazırgiyim ve Konfeksiyon Dış Ticareti Danimarka'nın Dış Ticaret

Detaylı

2013-2014 İSTATİSTİK VERİLERİ

2013-2014 İSTATİSTİK VERİLERİ 2013-2014 İSTATİSTİK VERİLERİ İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİ GELİŞTİRME BÖLÜMÜ 2014 Ocak 2013-14 İSTANBUL EĞİTİM İSTATİSTİKLERİ Sayfa 2 2013-2014 İSTATİSTİK VERİLERİ HAZIRLAYANLAR: M. Nurettin

Detaylı

DANİMARKA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ

DANİMARKA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ DANİMARKA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ Genel Bilgiler Dış Ticaret Bilgileri Türkiye ile Dış Ticaret Hazırgiyim ve Konfeksiyon Dış Ticareti Danimarka'nın Dış Ticaret

Detaylı

Son 100 yılın en büyük 25 depremi

Son 100 yılın en büyük 25 depremi Son 100 yılın en büyük 25 depremi Son 100 yılda teknolojideki gelişmeler, depremlerde ölü sayısını azaltmakta çok az etkili oldu. 21.09.2017 / 09:38 Meksika'da 200'den fazla insanın yaşamını yitirdiği

Detaylı

2015 HAZİRAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 HAZİRAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ HAZİRAN ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 13 Ağustos Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcuna ilişkin yılı ikinci çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü. Sayı : E Konu : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. FATİH KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Müftülüğü)

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü. Sayı : E Konu : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. FATİH KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Müftülüğü) T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü Sayı : 10471392-814-E.61303 23.05.2018 Konu : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. FATİH KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Müftülüğü) İlgi : Diyanet İşleri Başkanlığının 21/05/2018 tarihli

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 4.4.216-1.4.216 4-1 Nisan haftasında, * Haftalık üretim miktarı 88.79 MWh azalarak, %2 oranında değişime uğramıştır. * Haftalık ikili anlaşma mikarının bir önceki haftaya

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 37. Hafta (11.9.217-17.9.217) 37. haftada (11 Eylül - 17 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 12,59 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 36.52 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 23. Hafta (5.6.217-11.6.217) 23. haftada (5 Haziran - 11 Haziran), * Haftalık PTF ortalamasının 2,65 TL/MWh azalması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 136.423 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 33. Hafta (14.8.217-2.8.217) 33. haftada (14 Ağustos- 2 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 13,51 TL/MWh azalması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 26.724 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 43. Hafta (23.1.217-29.1.217) 43. haftada (23 Ekim - 29 Ekim), *Haftalık PTF ortalamasının,4 TL/MWh azalması, *Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 142.46 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 7. Hafta (13.2.217-19.2.217) 7. haftada (13 Şubat - 19 Şubat), * Haftalık PTF ortalamasının 7,78 TL/MWh düşmesi, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 328.66 MWh (saatlik

Detaylı

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler Kıyı turizmi Kıyı turizmi denizden çok çeşitli rekreasyonel faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. Kıyı turizminin gelişiminde etkili

Detaylı

İĞİ MEVZUATI ÇERÇEVESİNDE 2011 YILINDA ANKARA'DA YAŞANAN İĞİ. Erkin ETİKE KMO Hava Kalitesi Takip Merkezi Başkanı. 12 Ocak 2012 - Ankara

İĞİ MEVZUATI ÇERÇEVESİNDE 2011 YILINDA ANKARA'DA YAŞANAN İĞİ. Erkin ETİKE KMO Hava Kalitesi Takip Merkezi Başkanı. 12 Ocak 2012 - Ankara HAVA KİRLİLİĞİ İĞİ MEVZUATI ÇERÇEVESİNDE 2011 YILINDA ANKARA'DA YAŞANAN NO VE O KİRLİLİĞİ İĞİ 2 3 Erkin ETİKE KMO Hava Kalitesi Takip Merkezi Başkanı 12 Ocak 2012 - Ankara SUNUM PLANI 1. GİRİŞ İŞ 2. HUKUKİ

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

24-27 Temmuz 2017 Pazartesi-Perşembe

24-27 Temmuz 2017 Pazartesi-Perşembe İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ DÖNEMİ 8 Mayıs - 28 Temmuz 2017 Pazartesi-Cuma Yurtdışı Öğrenci Başvuruları 7 Ağustos 2017 Pazartesi Yurtdışı Öğrenci

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 2. Hafta (15.5.217-21.5.217) 2. haftada (15 Mayıs - 21 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının 1,64 TL/MWh artması, * Hidrolik kaynaklı üretim miktarının 164.75 MWh (saatlik

Detaylı

ENDAZE. TMMOB Gemi Mühendisleri Odası. TMMOB İSTANBUL BİLEŞENLERİ EMEK BARIŞ DEMOKRASİ MİTİNGİ'NE ÇAĞRI YAPTI

ENDAZE. TMMOB Gemi Mühendisleri Odası.  TMMOB İSTANBUL BİLEŞENLERİ EMEK BARIŞ DEMOKRASİ MİTİNGİ'NE ÇAĞRI YAPTI ENDAZE TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Gemi ve Deniz Teknolojisi dergisinin özel sayısıdır. Gemi Mühendisleri Odası üyelerine faks ve e-posta yolu ile iletilir. Ulaşmasını istediğiniz faks/eposta detaylarını

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 4. Hafta (23.1.217-29.1.217) 4. haftada (23 Ocak - 29 Ocak), * Haftalık PTF ortalamasının 36,79 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 364.83 MWh (saatlik

Detaylı

KARTAL BÖLGESİ GENEL DEĞERLENDİRME RAPORU

KARTAL BÖLGESİ GENEL DEĞERLENDİRME RAPORU KARTAL BÖLGESİ GENEL DEĞERLENDİRME RAPORU Kartal, İstanbul'un Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kocaeli Yarımadası'nın güney batısında yer alan, mücavir alanıyla birlikle 48. m² yüzölçümü olan

Detaylı

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ

KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJESİ KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ www.marmaraotoyolu.com KUZEY MARMARA OTOYOLU (3. Boğaz Köprüsü Dahil) PROJESİ KINALI ODAYERİ KESİMİ

Detaylı

49. haftada (05 Aralık - 11 Aralık), * Haftalık toplam fark tutarının olması,

49. haftada (05 Aralık - 11 Aralık), * Haftalık toplam fark tutarının olması, Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 49. Hafta (5.12.216-11.12.216) 49. haftada (5 Aralık - 11 Aralık), * Haftalık PTF ortalamasının 15,2 TL/MWh artması, * Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %16

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 9. Hafta (27.2.217-5.3.217) 9. haftada (27 Şubat - 5 Mart), * Haftalık PTF ortalamasının 7,16 TL/MWh düşmesi, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 123.919 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 52. Hafta (25.12.217-31.12.217) 52. haftada (25 Aralık - 31 Aralık), * Haftalık PTF ortalamasının 3,11 TL/MWh azalması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 112.223

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 11. Hafta (13.3.217-19.3.217) 11. haftada (13 Mart - 19 Mart), * Haftalık PTF ortalamasının 2,11 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 227.42 MWh (saatlik

Detaylı

PİYADE OKUL KOMUTANLIĞI TUZLA/İSTANBUL

PİYADE OKUL KOMUTANLIĞI TUZLA/İSTANBUL PİYADE OKUL KOMUTANLIĞI TUZLA/İSTANBUL 1. ULAŞIM BİLGİLERİ: a. Kara Yolu: Piyade Okul Komutanlığı İstanbul da Anadolu yakasında bulunmaktadır. İstanbul Avrupa yakasında Büyük İstanbul Otogarı (Esenler)

Detaylı

İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİM v.7

İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİM v.7 GÜZ DÖNEMİ Tarih Gün İşlem 8 Mayıs - 28 Temmuz 2017 Pazartesi-Cuma Yurtdışı Öğrenci Başvuruları 7 Ağustos 2017 Pazartesi Yurtdışı Öğrenci Türkçe Seviye Tespit Sınavı 14-17 Ağustos 2017 Pazartesi-Perşembe

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 8. Hafta (2.2.217-26.2.217) 8. haftada (2 Şubat - 26 Şubat), * Haftalık PTF ortalamasının 5,2 TL/MWh düşmesi, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 172.4 MWh (saatlik

Detaylı

15 Eylül 2015 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI. Yönetici Özeti

15 Eylül 2015 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI. Yönetici Özeti 15 Eylül 2015 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2015 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI Yönetici Özeti REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Ağustos ayında bir önceki aya göre %0.75 oranında, geçen

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 51. Hafta (19.12.216-25.12.216) 51. haftada (19 Aralık - 25 Aralık), * Haftalık PTF ortalamasının 97,94 TL/MWh artması, * Haftalık satış yönünde eşleşen blok miktarının

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (29.8.216-4.9.216) 35. haftada (29 Ağustos - 4 Eylül), * Haftalık üretim miktarının % 3,4 (195.266 MWh, saatlik ortalama 1162 MWh) azalması, * Haftalık PTF

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 41. Hafta (1.1.216-16.1.216) 41. haftada (1 Ekim - 16 Ekim), * Haftalık PTF ortalamasının 18,6 TL/MWh azalması, * Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %12 (13.433

Detaylı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı RAMAZAN 2013 KENYA TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı Güneyinde Tanzanya, batısında Uganda, kuzeybatısında Sudan, kuzeyinde Etiyopya ve doğusunda Somali olan bir doğu Afrika ülkesidir. Hint Okyanusu na kıyısı

Detaylı

Yeni Konut Fiyat Endeksi [AVRUPA] İstanbul Şehir Geneli (Ocak 2010=100) Ekim, 2011. Ekim, 2012. Ocak, 2012. Nisan, 2012.

Yeni Konut Fiyat Endeksi [AVRUPA] İstanbul Şehir Geneli (Ocak 2010=100) Ekim, 2011. Ekim, 2012. Ocak, 2012. Nisan, 2012. Ocak, 2010 Nisan, 2010 Temmuz, 2010 Ekim, 2010 Ocak, 2011 Nisan, 2011 Temmuz, 2011 Ekim, 2011 Ocak, 2012 Nisan, 2012 Temmuz, 2012 Ekim, 2012 Ocak, 2013 Nisan, 2013 Temmuz, 2013 Ekim, 2013 Ocak, 2014 Nisan,

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 32. Hafta (6.8.218-12.8.218) 32. Haftada (6 Ağustos - 12 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 28,42 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 273.694 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 37. Hafta (12.9.216-18.9.216) 37. haftada (12 Eylül - 18 Eylül), * Haftalık üretim miktarının % 25,78 ( 1.372.915 MWh, saatlik ortalama 8.172 MWh) azalması, * Haftalık

Detaylı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, meteorolojik gözlem ağının genişletilmesi projesi

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI Doç. Dr. Selim SOLMAZ Gediz Üniversitesi Makine Müh. Bölümü selim.solmaz@gediz.edu.tr SUNUM PLANI Motivasyon Proje Geçmişi

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü H 1437 / M 2016 YILI RAMAZAN İMSAKİYESİ

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü H 1437 / M 2016 YILI RAMAZAN İMSAKİYESİ BURDUR 01 RAMAZAN 06 HAZIRAN PAZARTESİ 03 43 05 30 13 05 16 55 20 26 22 04 02 RAMAZAN 07 HAZIRAN SALI 03 43 05 30 13 05 16 55 20 27 22 05 03 RAMAZAN 08 HAZIRAN ÇARSAMBA 03 42 05 30 13 05 16 56 20 27 22

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 1. Hafta (1.1.218-7.1.218) 1. haftada (1 Ocak - 7 Ocak), * Haftalık PTF ortalamasının 15,55 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 26.427 MWh (saatlik

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 28. Hafta (9.7.218-15.7.218) 28. Haftada (9 Temmuz - 15 Temmuz), * Haftalık PTF ortalamasının 6,67 TL/MWh artması, * Gün Öncesi Piyasası katılım anlaşması imzalayan

Detaylı

TR 83 BÖLGESİ İÇERİSİNDE TEMEL GÖSTERGELER İTİBARİYLE ÇORUM İLİNİN YERİ

TR 83 BÖLGESİ İÇERİSİNDE TEMEL GÖSTERGELER İTİBARİYLE ÇORUM İLİNİN YERİ TR 83 BÖLGESİ İÇERİSİNDE TEMEL GÖSTERGELER İTİBARİYLE ÇORUM İLİNİN YERİ Çorum İli sahip olduğu güçlü imalat sanayi ile bulunduğu bölgeye hakim bir şehirdir. Çorum İli imalat sanayinde; kiremit-tuğlu, un

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

UÇAK BAKIM TEKNİK ELEMANI (1. Grup) 25 KURSİYER - KURSUN TOPLAM SAATİ 400 SAAT 50 FİİLİ GÜN KURS BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ 06.07.2015-16.09.

UÇAK BAKIM TEKNİK ELEMANI (1. Grup) 25 KURSİYER - KURSUN TOPLAM SAATİ 400 SAAT 50 FİİLİ GÜN KURS BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ 06.07.2015-16.09. UÇAK BAKIM TEKNİK ELEMANI (1. Grup) 25 KURSİYER - KURSUN TOPLAM SAATİ 400 SAAT 50 FİİLİ GÜN KURS BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ 06.07.2015-16.09.2015 Tarih Grup Ders Saat Aralığı Ders Adı 6 Temmuz 2015 Pazartesi

Detaylı

UÇAK BAKIM TEKNİK ELEMANI (5. Grup) 25 KURSİYER - KURSUN TOPLAM SAATİ 400 SAAT 50 FİİLİ GÜN KURS BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ 06.07.2015-16.09.

UÇAK BAKIM TEKNİK ELEMANI (5. Grup) 25 KURSİYER - KURSUN TOPLAM SAATİ 400 SAAT 50 FİİLİ GÜN KURS BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ 06.07.2015-16.09. UÇAK BAKIM TEKNİK ELEMANI (5. Grup) 25 KURSİYER - KURSUN TOPLAM SAATİ 400 SAAT 50 FİİLİ GÜN KURS BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ 06.07.2015-16.09.2015 Tarih Grup Ders Saat Aralığı Ders Adı 6 Temmuz 2015 Pazartesi

Detaylı