SERVER da Disk Yönetimi ve Disk yapıları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SERVER da Disk Yönetimi ve Disk yapıları"

Transkript

1 SERVER da Disk Yönetimi ve Disk yapıları Disk yönetimi, sabit dikleri, içerdikleri birim veya bölümleri yönetmek için kullanılır. Disk yönetimi ile diskler başlatılabilir, birimler oluşturulabilir ve FAT, FAT32, NTFS dosya sistemleri ile birimler biçimlendirilebilir ve disk sistemleri oluşturabiliriz. Disk yönetiminde yaptığımız sistem yapılandırma değişikliklerinin çoğu o anda etkin olur. Bir bilgisayarda takılı olan tüm diskleri görebilmek için: Server manager tools computer management disk management Microsoft tarafında diskler 2 ye bölünmüştür. 1. Basic Disk 2. Dynamic Disk 1. Basic Disk : Bir bilgisayara disk takılır takılmaz basic disk olarak algılar. Tüm diskler Microsoft tarafında basic disk olarak algılanır. Basic Disk in dışına çıkamazsınız. Yani iki farklı basic disk i birbirine bağlayamazsınız. Basic Disk i sadece kendi içerisinde büyültme küçültme yapabilirsiniz. Disk 1

2 Disk 1 in içerisinde ki C: ve D: alanlarını büyütüp küçültebiliriz. Bölünmemiş alana yeni bir alan oluşturabiliriz. Fakat Basic disklerde diskleri birbirine bağlayamayız. Basic Disk bölümlerine Partition denir. C:\, D:\, E:\ alanlarının her birine partition denir. Partition Tipleri 1. Primary Partition 2. Extend Partition 3. Logical Partition Primary Partition dışında hiç bir partition a işletim sistemi kurulamaz. Primary Partition bir disk maksimum 4 partitiona bölünebilir. Bir diski 3 Primary partitiona bölüp kalan 1 alanı Extend Partition yapıp onuda Logical Partition olarak İngilizce alfabesinde ki harf sayısı kadar bölebiliriz. İşlemi yapacağımız disk üzerine sağ click yaparak New Partition a tıklanır. Specify Partition Size ekranından bölümleyeceğimiz alanın boyutu belirlenir.

3 Assign Driver Letter or Path ekranından oluşturacağımız partition a atayacağımız harf seçilir. Format Partition alanından oluşturacağımız bölümün formatını ve ismini belirleriz. Biz bu alandan File System : NTFS seçerek Next butonu ile işleme devam ediyoruz.

4 Ve bu ekranda bize G: Path, 500 MB boyutunda ve NTFS formatlı Primary Partition u oluşturduğumuzu belirtiyor. Finish e basarak işlemi bitiriyoruz. Altta ki şekilde 3 Primary ve 1 tane Extend Partition oluşturduk. Her oluşturulan Partition a bir harf verdik. İngilizce alfabede bulunan 26 harfden A,B : Disket sürücüleri için C:\ İşletim sistemi için ve

5 geri kalan harfleri istediğimiz şekilde verebiliriz. Extend Partitionun içine elimizde kalan harf sayısı kadar Logical Partition oluşturabiliriz. Şimdi senaryomuzda 3 Primary Partition ( Mavi ) ve 1 Extend Partition ( Yeşil ) partition var. Extend Partitionun üzerinde Logical partition oluşturabiliriz. Logical Partition oluşturmak için ; Extend Partition un üzerine sağ click yaparak New Logical Driver tıklanır. Select Partition Type ekranından oluşturacağımız alanın tipi seçilir, Bu alanda Logical Drive işaretlenerek Next e basılır.

6 Specify Partition Size alanından bölümleyeceğimiz alanın boyutu belirlenerek Next butonu ile işleme devam edilir. Assign Drive Ketter or Path alanından bir harf belirleriz. Biz bu alandan H seçtik ve Next e basarak devam ediyoruz.

7 Format Partition alanından dosya yapısını NTFS seçiyoruz. Ve Next e basarak Logical Partition umuzu oluşturuyoruz. Extend Partition un içerisine boş harf kadar Logicial Partition oluşturabiliriz. Dynamic Disk Dynamic Disk in en büyük özelliği başka disklere yayılabilir. Disk Management üzerinden Diskin Dynamic yapılması ; Disk in üzerine sağ click yaparak Convert to Dynamic Disk e tıklanır.

8 Bu alandan Disk1 i seçeriz ve Ok butonuna basarız.

9 Bir Diski Dynamic Disk yaparken içerisinde ki data da hiçbir şekilde kaybolma yaşamaz. Dynamic bir diski basic disk yapmak istediğimizde tüm partition ları silmemiz gerekir. Dynamic diski veri kaybı olmadan Basic disk yapabilmemiz için içerisinde ki datayı başka bir diske aktardıktan sonra dynamic diskde ki mevcut partitionları silip diskin üzerine sağ click Convert To Basik Disk yaparak convert edebiliriz. Dynamic Disk NTFS i destekler, Fat32 ve FAT i desteklemez. Basic Disk de partition vardır. Dynamic Diskde ise Volume vardır. Volume Çeşitleri 1. Simple 2. Mirrored 3. Spanned 4. Striped 5. RAID-5

10 1. Simple Volume Basic disk de Primary partition iken convert edildiğinde Dynamic disk de simple volume dönüşür. ( Simple Volume mirror volüme yapılabilir. ) Basic Disk Primary Partition Dynamic disk Simple Volume 2.Spanned Volume ( Yayılan Diskler ) En az iki dynamic disk olması gerekir. Spanned Volume de en fazla 32 diski birbirine bağlayabiliriz. Spanned Volume ile birleştirilmiş disklerden biri bozulursa sadece o diskin içerisinde ki data lar gider. Select Disks ekranından birbirine bağlamak istediğimiz diskleri Available alanında üzerine tıklayarak Add butonu ile Selected kısmına taşırız ve Next butonuna basarak işlemi tamamlarız.

11 Resimde; Disk MB lık bir alan ile Disk Mb lık alanı Spanned Volume yapılmıştır. Yani O:\ dizinine data yazarken Disk 2 de ki alan bittiğinde Disk 3 de ki alana yazmaya başlar. İki disk den bir tanesi bozulursa eğer sadece o disk de ki data lar kaybolmuş olur. 3. Striped Volume En az iki, en fazla 32 disk ile yapılır. En iyi performansa sahiptir ve datayı yazarken parçalayarak yazar. Datayı aynı anda okur ve aynı anda yazar. Yani Disk 1 de boş alanın bitmesini beklemez ve datayı parçalayarak aynı anda yazar.3 diske de aynı anda yazdığı için hızlıdır. Okurken de aynı anda okuduğu için mükemmel bir hız seviyesine ulaşır. Riskli olmasına karşın çok kullanılan bir yöntemdir. Disklerden birisi bozulursa TÜM DATALAR gider. Data yı parçalayarak yazdığı için 3 diskten 2 tanesinin çalışır durumda olmasının bir faydası olmaz. Bu 3 disk in büyüklüğünün aynı olması zorunlu değildir. Fakat Striped Volume oluştururken, oluşturulacak olan alanlar aynı olmak zorundadır. Striped Volume oluşturulurken Alanı yazdığınızda tüm diskler otomatik olarak aynı boyut da olur. Select Disks ekranında ki available alanında bulunan diskler Add butonu ile seçilir ve Select the amount of space in MB alanından boyut belirlenerek Next butonuna basılır.

12 Assign Drive Letter or Path ekranında oluşturacağımız Striped Volume bir harf/path atanır. Format Volume ekranından dosya yapıtı NTFS seçilerek Next butonu ile Striped volume oluşturma işlemi tamamlanmış olur. Şekilde görüldüğü gibi 3 farklı disk i birbirine bağladık. Her diskten 50 MB lık kısmı birbirine bağlamış olduk.

13 Disk 1, Disk2, Disk3 den herhangi birisi bozulursa hiçbir data ya ulaşılamaz. Client tarafında(xp,vista,w7) 3 Volume destekler. 1. Simple Volume, 2.Spanned Volume, 3. Striped Volume, Serverlarda olan Volume lar (Dynamic Disk) 4. Mirror Volume 2 disk gereklidir. İki disk de Dynamic olmalı. Bir diske yazılan dataların aynısını diğer diske de yazar. Bir data silindiğinde iki diskten de siler. İki diski de aynı boyutta oluşturur. Bir disk bozulursa diğer diskle aynı data lar olduğundan dolayı datalar kullanılabilir. Bu işlem Backup almak için kullanılmaz. Select Disk alanından 2 diski seçer ve boyutunu belirledikten sonra Next butonuna basarız.

14 Mirror Volume oluşturulmuştur. Yol olarak J:\ harfini atadık ve boyut olarak 500 MB belirledik. Mirror disklerden birisi bozulursa ne yapılır. Bozuk olan disk sökülerek yeni disk takılır. Pc yeni takılan diski basic disk olarak görür, Dynamic diske dönüştürülür. Daha sonra Simple Volume dönüşen mirror diske sağ click yaparak Add Mirror diyip yeni takılan disk seçilir. Mevcut datayı olduğu gibi yeni takılan diske yazar. 5.RAID 5 En az 3 en fazla 32 disk olmalıdır. RAID 5 volume olarak ayarlanacak olan alanların hepsi aynı boyut olmalıdır. Diskler farklı boyutlarda olabilir fakat RAID 5 ayarlamak istediğimiz alan boyutu aynı olur. 3 diski seçip boyut belirttiğinizde otomatik olarak 3 ünü de ayarlar. Değiştirmeye izin vermez. Select Disks alanından diskler seçilir. Disklerin boyutu belirlenir ve Path için bir harf atanarak RAID 5 yapısı oluşturulmuş olur.

15 Şekilde görüldüğü gibi RAID 5 yapısı oluşturulmuştur. 3 diski RAID 5 Volume olarak birbirine bağladık ve her disk için 50 MB ayırdık. RAID 5 diski 100 MB yani 2 disk olarak gördü, bunun sebebi ise bir diski RAID 5 in özelliği olan Parity yani özetleme için kullanacak olmasıdır. 32 Disk de bağlı olsa RAID 5 de her zaman bir disk Parity e gider. Parity; yazılan data nın özetidir. RAID 5 de data yazılırken ; RAID 5 disklerden birisi bozulursa; Yeni bir disk takılır, Basic disk Dynamic disk e çevirilir. Repair Volume mevcut 2 disk bir araya gelerek yeni taktığımız diske repair volüme ile kaybolan datayı yazmış olur.

16 Hızı diğerlerine göre çok iyidir fakat Striped Volume göre düşüktür. Düşük olmasının sebebi disklere yazdıktan sonra parity/özetini oluşturuyor olmasıdır. Örneğin,Basic disk de Fat32 bir partition oluşturulduğunda ve bu disk Dynamic diske çevirildiğinde hiçbir bozulma veya engelleme olmadan fat32 olarak çalışmaya devam eder. Fakat C:\ ve Fat dosya biçimleri genişletilemez. Fat32 yapısındaki diski içindeki datayı bozmadan cmd komutu ile NTFS yapılabilir. ( FAT 32 diskin path G: olduğunu varsayalım cmd > convert G: /fs:ntfs ) - Simple Volume disk alanına aynı disk alanı içerisinden alan eklemesi yapılırsa Volume bozulmaz ve Simple volüme olarak devam eder.

17 Fakat Simple Volume bir alana farklı bir disk den alan eklersek Simple volume uzantısı bozulur ve Spanned volume dönüşür. Yani Disk 1 de bulunan Simple Volume Disk 3 den Extend Mirror (alan büyütme ) yaparsak Simple volume otomatik olarak Spanned Volume dönüşür. Disk üzerinde oluşturduğumuz Partition lara verilecek bir harf/path kalmadığında boş kalan Harfsiz Volume ler nasıl işimize yarar? Mount Örneğin; C:\SQL dizinde SQL isimli bir klasörümüz var ve yüklü data lar sürekli buraya yazılıyor. C:\ içerisinde sistem dosyaları olduğundan dolayı performansı etkilememesi adına başka bir alana kaydetmesi sistemi daha hızlandıracağını düşünürüz. Fakat bazı yazılımlar yapıları gereği C:\ yeni sistem volume/partition üzerinde olması gerekir. Bu gibi durumlarda mount işlemi ile yazılımın C:\ dizininde gözükmesini fakat C:\ dışında bizim belirlediğimiz bir alanda kayıt altında olmasını sağlayabiliriz. Bu işlem Basic Diskte de Dynamic Diskte de yapılabilir. İlk olarak Mount yapacağımız C:\SQL klasörünün içindeki tüm dosyaları başka biryere taşımamız gereklidir. Mount işlemi yapılırken, mount yapılacak klasörün boş olması gerekir. Öncelikle partition veya volume oluştururuz. Partititon veya volume verecek bir harf kalmadığı için isimsiz olarak oluşturururz. Do not assign a drive letter or drive path işaretlenir.

18 Oluşturduğumuz isimsiz partition üzerine sağ click yaparak Change Drive Letter and Paths tıklanır. Bu alandan işlem sırasına göre Add > Mount in the following empty NTFS folder Browse > C:\SQL klasörü seçilir > OK butonuna basılır. Aynı işlem Dynamic disk te de yapılabilir ve ekstra olarak disk alanı büyütülebilir. -Basic diskler, disk bilgilerini registery de tutar. -Dynamic diskler, disk bilgilerini kendi üzerinde tutar. -Basic Diski, Dynamic diske çevirebilmek için en az 1 MB boş alan olması gerekir. Server açıkken disklerin çıkartılıp takılma özelliğine Hot SWAP denir.

19 Disk Taşıma Dynamik Disk : Windows 2000 den sonraki tüm işletim sistemleri görür. Dynamic bir diski başka bir pc ye taktığımızda Foreign yazar. Başka bir PC ye ait olduğunu söyler. Diske Sağ Click + Import Foreign Disk yaparak artık o PC ye takılı olduğunu sağlarız. RAID5 lerde ise tüm diskler taşınır ve daha sonra Import Foreign Disk yaparız. Disk Defragmenter Disk performansını arttırmak için yapılması gerekir. Disk içerisinde 64k lık veya isteğe göre odalar oluşturulduğunda data yazılırken o odaları doldurarak yazar. Zamanla mevcut data silinerek yeni datalar yazılır fakat yeni yazılan datalar yan yana odalara değil de boşluk kalan odalara yazıldığı için diskte bir yavaşlık söz konusu olabilir. Bu yavaşlığı en aza indirebilmek için Disk Defragmenter yapılması gerekir. Disk Defragmenter yapmak için, My Computer üzerine sağ click > Manage > Disk Defragmenter > disk seçilerek Analyze basılır > açılan ekranda Defragment tıklayarak birleştirme işlemi başlatılmış olur.

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz,

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz, ORGANİZATİONAL UNİT (OU) OrganizationUnit(OU): Türkçe Yapısal Birim olarak adlandırılan ve merkezi yönetimimizi kolaylaştıran bir objedir. Organizational Unit domain içerisindeki kullanıcı, group ve bilgisayarları

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM

IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM NİSAN 2011 (Adım 1: Fiziksel disk üzerinde IIS-FTP-Site için Path göstereceğimiz bir dosya oluşturmalıyız.) (Adım 2: FTP-Site için

Detaylı

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir?

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir? İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR İmage nedir? Sistem yüklemelerini en kolay ve en hızlı şekilde yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Format atılan bir bilgisayara önce işletim

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 19-20 Mar. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro)

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Bu yazıda bir NovaSoft Dental yazılımının ana makinaya kurulumunu göreceğiz. Index 1.Adım : NovaSoft Dental Kurulum CD/DVD'sinin

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 9 Mar. 2016 Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS.

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır.

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

Exchange Server Kurtarma (PowerControls)

Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Çok çetrefilli bir işlem olan problemli Exchange suncudan data kurtarma işlemi third party çözümler ile çok daha kolay bir işleme dönüşebilir. Bu tip yazılımlardan

Detaylı

PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ 3.0 KDE KURULUMU

PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ 3.0 KDE KURULUMU PARDUS TOPLULUK SÜRÜMÜ 3.0 KDE KURULUMU Aşağıdaki linkten Pardus Topluluk Sürümü 3.0 KDE 64-bit sürümü indirebilirsiniz. http://sourceforge.net/projects/gnupardus/files/pardus3.0/tr/pardus_topluluk_3.0

Detaylı

PARDUS KURULUM KILAVUZU. 5. Gelen ekranda işaretli olan Pardus'u Yükle butonuna çift tıklanır.

PARDUS KURULUM KILAVUZU. 5. Gelen ekranda işaretli olan Pardus'u Yükle butonuna çift tıklanır. PARDUS KURULUM KILAVUZU 1. Usb disk bilgisayara takılır ve yeniden başlatılır. 2. F9 tuşu ile boot menüsüne ulaşılır. 3. External usb hard drive seçeneği seçilir. 4. Gelen siyah ekranda start pardus kurumsal

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

WDS İle Windows XP Pro Image Alma Ve Yükleme Ilbey Ismail UNVER - MCP

WDS İle Windows XP Pro Image Alma Ve Yükleme Ilbey Ismail UNVER - MCP 1 - WDS ÖN HAZIRLIK İŞLEMLERİ Windows Deployment Services ( WDS ) daha önceden oluşturduğumuz ya da varolan bir DVD içerisinden alabileceğimiz BOOT ve INSTALL dizinlerini sunucu üzerinden dağıtan ve bu

Detaylı

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz.

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu-2 Binary Distributions başlığı altındaki Core: seçeneğinin altında 32-bit

Detaylı

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK

MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK MPLAB IDE ve ISIS ile ASSEMBLY DİLİNDE UYGULAMA GELİŞTİRMEK 1.1 Programın Başlatılması 1.2 Yeni Proje Oluşturma 1.3 MCU Seçimi Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu 1.4 MCU Programlama Dil Seçimi 1.5 Proje İsmi

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

E-İMZA KULLANIM KILAVUZU

E-İMZA KULLANIM KILAVUZU E-İMZA KULLANIM KILAVUZU E-İmza Yazılımının Kurulumu (etoken / SafeNet) İşletim Sisteminizle ilgili detaylı bilgilere «Masaüstünde ya da Başlat Menüsünde yer alan «Bilgisayarım / My Computer» ikonuna sağ

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir.

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir. İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA İçindekiler MYSQL - PHPMYADMIN Mysql Nedir PhpMyAdmin Nedir PhpMyAdmin Arayüzü Hedefler Mysql' in görevini söyleyebilir PhpMyAdmin' in kullanım amacını söyler Hazırlayan

Detaylı

SQL SERVER VERİTABANINI EKLEME-ÇIKARMA ve YEDEKLEME-GERİ YÜKLEME

SQL SERVER VERİTABANINI EKLEME-ÇIKARMA ve YEDEKLEME-GERİ YÜKLEME SQL SERVER VERİTABANINI EKLEME-ÇIKARMA ve YEDEKLEME-GERİ YÜKLEME DETACH-ATTACH Bir veritabanını sıkıştırmadan MS SQL veri tabanı sunucusundan çıkarabilirsiniz. Örneğin geçici bir yerde çalışıyorsanız ve

Detaylı

ICubes Giriş. adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır

ICubes Giriş.  adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır ICUBES ICubes, Ipsos çalışanları ve müşterileri için tasarlanmış, üretim datalarını farklı bir platform üzerinden toplu şekilde görmeye yarayan bir programdır. ICubes Giriş http://ids.ipsos.com.tr/icubes/

Detaylı

Windows XP Professional Kurulumu

Windows XP Professional Kurulumu Windows XP Professional Kurulumu ve YönetimiY Kuruluma Geçmeden Önce XP HOME EDİTİON / XP PROFESSİONAL ONAL ARASINDAKİ FARK Şimdi Kuruluma Geçelim elim XP Cd mizi takıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Bir sınıf yönetim sistemi olarak LanSchool yazılımı, öğretmenlerin, öğrenci bilgisayar ekranlarını görmesi, müdahale etmesi,

Detaylı

Windows XP: Virtual Memory / Sanal Bellek Perşembe, 07 Eylül :51 - Son Güncelleme Salı, 12 Eylül :07

Windows XP: Virtual Memory / Sanal Bellek Perşembe, 07 Eylül :51 - Son Güncelleme Salı, 12 Eylül :07 Grafik tabanlı işletim sistemleri (Windows, Linux altındaki grafik kullanıcı arabirimleri vb.) çalışabilmek için, bir çoğumuzun bilgisayarında takılı olan fiziksel RAM (DDR, SDRAM diye değişik tipleri

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Licensing Servisi ve Kurulumu RD Licensing Installation

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Licensing Servisi ve Kurulumu RD Licensing Installation Windows Server Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Licensing Servisi ve Kurulumu RD Licensing Installation Remote Desktop Licensing servisi, Windows server 2008 R2 öncesi Terminal Services Licensing

Detaylı

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR?

DOSYA NEDİR? Verilerin HDD de saklanması. Verilerin HDD de saklanması DOSYA SİSTEMİ NEDİR? DOSYA NEDİR? Dosya;disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimlendirmedir. İşletim sistemi tipik olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi; bir sistem görevi yerine getirirken yada bir uygulama

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Kablosuz kişisel alan ağlarda kullanılan teknolojileri kavrayıp wi-fi ve bluetooth ağ cihazlarını tanıyacak, kablosuz kişisel alan ağ kurulumunu yapabileceksiniz.

Detaylı

B-Tree Dosya Sistemi (BTRFS)

B-Tree Dosya Sistemi (BTRFS) B-Tree Dosya Sistemi (BTRFS) Alev Erzurumlu Kasım, 2014 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Peki nedir bu dosya sistemi?....................................... 3

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

2 Server 1 Storage üzerinde HyperV Cluster kurulumu ve dikkat edilmesi noktalar aşağıdaki gibidir.

2 Server 1 Storage üzerinde HyperV Cluster kurulumu ve dikkat edilmesi noktalar aşağıdaki gibidir. 2 Server 1 Storage üzerinde HyperV Cluster kurulumu ve dikkat edilmesi noktalar aşağıdaki gibidir. MSA 2050 Dual Controller FC portları üzerinden HyperV node larına bağlıdır. Bu nedenle Mutipath IO ve

Detaylı

Windows Server 2003 sistemde oluşabilecek hataları giderebilmemiz için bize bir çok araç sunmaktadır. Bunlar:

Windows Server 2003 sistemde oluşabilecek hataları giderebilmemiz için bize bir çok araç sunmaktadır. Bunlar: Bir sistem yöneticisi olarak başlıca görevlerimizden biri, sunucu sistemlerin her zaman çalışır durumda olmalarını sağlamaktır. Oluşabilecek hataları önceden tahmin edip, gidermeliyiz. Ancak bu yeterli

Detaylı

OUTLOOK KURULUMU. 1.ADIM Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/Posta E-posta Hesapları kısmına girilir. 2. ADIM Yeni butonuna basılır.

OUTLOOK KURULUMU. 1.ADIM Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/Posta E-posta Hesapları kısmına girilir. 2. ADIM Yeni butonuna basılır. OUTLOOK KURULUMU 1.ADIM Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/Posta E-posta Hesapları kısmına girilir. 2. ADIM Yeni butonuna basılır. 1 3.ADIM Adınız, E-posta adresi alanları doldurulup İleri tuşuna basılır. Ekrandaki

Detaylı

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma DHCP, TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, DNS, Wins vb. ayarların otomatik olarak yapılması için kullanılır. Bu özellik ADSL modemlerin içerisinde de

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

Acronis True Image Echo ile Sanallastırma

Acronis True Image Echo ile Sanallastırma Acronis True Image Echo ile Sanallastırma Bildiğiniz gibi günümüzün en önemli bilişim konularından biri sanallaştırma ve bir çok firma sanallaştırma üzerine çalışmalar yapıyor. Yedeklemeye getirdiği farklı

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com Gölhisar Meslek Yüksekokulu Windows Sunucu İşletim Sistemi Tarihi 1993: Windows NT Advanced Server 3.1 1994: Windows NT Server 3.5 1995: Windows NT Server 3.51

Detaylı

Norton Ghost 2003 ile Windows Kurulumu

Norton Ghost 2003 ile Windows Kurulumu Norton Ghost 2003 ile Windows Kurulumu İmage (yedek) nasıl alınır? Bilgisayarı baslangıc disketiyle acıyoruz. Dos modunda programın oldugu surucuye ve bulundugu klasore giriyoruz. Burada 2. seçenek olan

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

Windows XP: Simple Sharing, Security ve ForceGuest Perşembe, 07 Eylül :02 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül :36

Windows XP: Simple Sharing, Security ve ForceGuest Perşembe, 07 Eylül :02 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül :36 Bu son derece ilgi ÇEKİCİ :) konuya bir göz atalım. The " Microsoft Windows XP Professional : Resource Kit Documentation " Part II, chapter 6 bakın neler diyor: Simple Sharing ve ForceGuest Domain'e üye

Detaylı

12. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

12. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 12. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları FDisk (Disk Bölme) İşleminin Yapılması Recovery Console Repair Kaynakça 3 Temel

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

2014 PROGRAMININ AUTODESK SİTESİNDEN İNDİRİLMESİ

2014 PROGRAMININ AUTODESK SİTESİNDEN İNDİRİLMESİ AutoCAD 2014 PROGRAMININ AUTODESK SİTESİNDEN İNDİRİLMESİ ve YÜKLENMESİ Adımlar: 1. Adım: www.autodesk.com adresine giriş yapılır. 2. Adım: Autodesk firmasının web sayfasında Communities----Students &Educators

Detaylı

Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma

Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma Zywall üzerinde port yönlendirme işlemleri için Network_NAT menüsü kullanılır. Örnek olarak içerideki bir sunucuya iç network dışından bir Uzak masaüstü bağlantısı

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek.

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Ms SQL Veritabanı Nesneleri Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Öznur KARAKUŞOĞLU Yayın Tarihi 15.04.2004 Okunma Sayısı 1110 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Hedefler Veritabanı

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

ETKİN YEDEKLEME YÖNTEMİ. Örneğin bu cihazda 2 adet disk görünse bile harddisk 1 tanedir.

ETKİN YEDEKLEME YÖNTEMİ. Örneğin bu cihazda 2 adet disk görünse bile harddisk 1 tanedir. ETKİN YEDEKLEME YÖNTEMİ Değerli meslektaşlarım. Bilgisayarlarımızdaki verilerimizi yedekleme işlemini az çok hepimiz biliyoruz. Pek çok meslektaşımız eczane otomasyon programlarının verilerini yedeklerken

Detaylı

LOGO DESTEK DOKÜMANI

LOGO DESTEK DOKÜMANI 1) IKWeb Kurulumu IKWeb programının çalıştırılabilmesi için kurulum işleminin gerçekleştirileceği makinede IIS (Internet Information Services) ve.net Framework 2.0 kurulu olmalıdır. IKWeb kurulumu için

Detaylı

Table of Contents

Table of Contents Table of Contents PisiLinux 2.0 Kurulum 1 - İso Dosyasının İndirilmesi 2 - İso Dosyasını Usb Çubuğuna Yazma A Windows Üzerinde Yazma İşlemi B Linux Üzerinde Yazma İşlemi 3 - Usb Çubuğunu Başlatılabilir

Detaylı

EnRoutePlus Format İşlemi Öncesi Yedek Alma Dokümanı Versiyon 5.8 Döküman Güncelleme Tarihi: 13/10/2010

EnRoutePlus Format İşlemi Öncesi Yedek Alma Dokümanı Versiyon 5.8 Döküman Güncelleme Tarihi: 13/10/2010 EnRoutePlus Numil Projesi WMS Depo Entegrasyonu Kurulum ve Kullanım Dokümanı Versiyon 5.2 Döküman Güncelleme Tarihi: 30/10/2008 EnRoutePlus Format İşlemi Öncesi Yedek Alma Dokümanı Versiyon 5.8 Döküman

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz.

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. WSUS 3.0 Kurulumu Merhabalar; Wsus kullanmanın aşağıda saydığımız yararları bulunmaktadır: 3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. Wsus aslında yeni bir servis değildir.

Detaylı

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR?

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? Vision Link Programında Şantiye Sınırı Uyarısı ve Bölge Uyarısı Oluşturma Adımları Vision Link te makinalarınızın çalıştığı yerde

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri I HAFTA 1

Veritabanı Yönetim Sistemleri I HAFTA 1 0- SQL dilinde açıklama satırı. -- Bir satırlık açıklama için kullanılır /* */ Çok satırlı açıklama için kullanılır 1- Ms SQL Server 2005 Veritabanı oluşturmak Sql Server daki veritabanının genel davranışı

Detaylı

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 Sürücü Kavramı Dosya Kavramı Klasör Kavramı Dosya Yada Klasörleri Kopyalamak Dosya ve Klasörleri Taşımak Dosya veya Klasörleri Silmek

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler WeldEYE Kurulum Kılavuzu İçindekiler Giriş... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Kurulum... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Sistem/Ortam gerekleri... 3 Yazılımın kurulması... 3 Kamera sürücüsünün kurulumu...

Detaylı

1 Organizasyon Tanımlama

1 Organizasyon Tanımlama İçindekiler 1 Organizasyon Tanımlama... 3 1.1 Şirket Tanımlama... 3 1.2 Kullanıcı Tanımlama... 3 1.3 İş Akışında Kullanılacak Grup/Birimlerin Oluşturulması... 3 1.4 Oluşturulan Grup/Birim Altına Kullanıcı

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 9 AMAÇLAR: HIREN S BOOT CD 1- HIREN S BOOT CD İçerisinde güncel antivirüslerden, disk bölümleme ve birleştirme araçlarına, donanım bilgileri veren ve çeşitli donanım ayarlarını yapan yazılımlardan

Detaylı

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU Bir domain ortamındaki kullanıcıların aynı kullanıcı adı ve parola bilgisiyle merak mail server içerisine entegre edilmesi için domain controller ve merak

Detaylı

DA-70200-1 Kullanım Kılavuzu. USB 2.0 - IDE ve SATA Kablosu

DA-70200-1 Kullanım Kılavuzu. USB 2.0 - IDE ve SATA Kablosu DA-70200-1 Kullanım Kılavuzu USB 2.0 - IDE ve SATA Kablosu 1. Karakteristikler SATA yayılı spektrum iletici desteği SATA II Eşzamansız Sinyal Kurtarma (Tak-Çıkar) özelliği desteği USB 2.0 (Yüksek Hız USB)

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Alın tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük

Detaylı

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi PRAGON PROTECT & RESTORE 3 Kurulum Rehberi Başlangıç 1. Çeşitli metotlarla edindiğiniz kurulum dosyasını (.exe) çift tıklayarak kuruluma başlayın. 2. İlk olarak kurulum dili seçmeniz gerekiyor. İngilizce

Detaylı

1) İlk olarak oluşturduğumuz filtre adı yazılır. (örneğin tatil mesajı, taşı vb gibi.) 2) Sonra filtre için kural belirlenir.

1) İlk olarak oluşturduğumuz filtre adı yazılır. (örneğin tatil mesajı, taşı vb gibi.) 2) Sonra filtre için kural belirlenir. ROUNDCUBE FİLTRELER Roundcube e-posta sisteminde tatil mesajı, otomatik cevaplama ayarlamalarını yapabileceğiniz, gönderici / alıcı / konu ve postalara dayalı seçenekler ile filtre oluşturabileceğiniz

Detaylı

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler Program Kurulum Turquaz Muhasebe İçindekiler İÇİNDEKİLER 1 1. TEK KULLANICI 2 2. AĞ KURULUMU 4 2.1 VERİTABANI SERVER KURULUMU 4 2.2 VERİTABANI SERVER AYARLARI 11 2.3 DATALARIN YÜKLENMESİ 11 2.4 İSTEMCİ

Detaylı

Anahtar. kelimeler: Sayfa 1 / 5

Anahtar. kelimeler: Sayfa 1 / 5 ShadowProtect imajını daha küçük bir diske dönmek Sürüm: IT Q3 '08+, Server/Desktop 3.3+ Tarih: 28-08-2008 Anahtar kelimeler: Birimi boyutu, alan yeterince geniş değil, birimi küçültmek, disk küçük, diski

Detaylı

ICubes Giriş. http://ids.ipsos.com.tr/icubes/ adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır

ICubes Giriş. http://ids.ipsos.com.tr/icubes/ adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır ICUBES ICubes, Ipsos çalışanları ve müşterileri için tasarlanmış, üretim datalarını farklı bir platform üzerinden toplu şekilde görmeye yarayan bir programdır. ICubes Giriş http://ids.ipsos.com.tr/icubes/

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

http://alikoker.name.tr

http://alikoker.name.tr FDISK Nedir? Bu ödevde ağırlıklı olarak, Windows 95, Windows OSR2 ve DOS için geliştirlimiş FDISK programının kullanımından bahsedeceğim. Bu program DOS/Windows 95 işletim sistemleri için, bir diski ilk

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU

VERİTABANI KURULUMU SQL 2005 EXPRESS EDITION KURULUMU İŞLEMLERİ UYGULAMADAN ÖNCE TÜM DÖKÜMANI LÜTFEN SONUNA KADAR OKUYUNUZ. İŞLEMLER ESNASINDA UYGULAMA EKSİKLİKLERİNDEN, KONFİGÜRASYON YETERSİZLİKLERİNDEN VB. SEBEPLERDEN OLUŞABİLECEK HATALARDAN DOLAYI ERAY

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Ms SQL Veritabanları Yedekleme Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 18.03.2004 Okunma Sayısı 1109 Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Hedefler Veritabanı yönetim

Detaylı

BARTENDER PROGRAM ETİKET YAZIRMA AYARLARI

BARTENDER PROGRAM ETİKET YAZIRMA AYARLARI BARTENDER PROGRAM ETİKET YAZIRMA AYARLARI Bu kılavuz, Bartender programının temel kullanım ayarlarını açıklamak üzere yapılmıştır. Anlatılanlar dışında sormak istedikleriniz veya yardımcı olabileceğimizi

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI Üniversitemiz FTP sunucusuna bağlanma, Windows 8 ve Office 2013 (Ġngilizce) kurulum dosyalarının indirilmesi ve Windows 7 ve Office 2010 un Windows

Detaylı

BackupAssist Kullanım Kılavuzu

BackupAssist Kullanım Kılavuzu BackupAssist Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER Yeni bir yedekleme işi oluşturma... 3 Sistem Yedekleme:... 3 1.NTBackup:... 3 2.Windows Imaging:... 8 Dosya Yedekleme:... 16 1.File Replication:... 16 2.Rsync:...

Detaylı

APPLE FINAL CUT PRO MPEG4 - H_264 ( AVCHD) DOSYALARININ FCP 'YA AKTARILMASI. Mehmet Mutallip GCGI IEng MIET

APPLE FINAL CUT PRO MPEG4 - H_264 ( AVCHD) DOSYALARININ FCP 'YA AKTARILMASI. Mehmet Mutallip GCGI IEng MIET APPLE FINAL CUT PRO MPEG4 - H_264 ( AVCHD) DOSYALARININ FCP 'YA AKTARILMASI Mehmet Mutallip GCGI IEng MIET Her türlü yayın ve telif hakkı yazara aittir. Muhteviyatın bütününün veya bir kısmının mekanik,

Detaylı

SGK BİOMETRİK VERİ DOĞRULAMA SİSTEMİ

SGK BİOMETRİK VERİ DOĞRULAMA SİSTEMİ 1 SGK BİOMETRİK VERİ DOĞRULAMA SİSTEMİ 1 Eylül 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Biometrik Kimlik Doğrulama Projesi, vatandaşların parmak damar okuma ve biometrik

Detaylı

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation Merhaba, bu yazımda client agent kurulumu ve ou yapılandırılmasından bahsedeceğim.sccm de client agent kurulum işlemini birden çok şekilde yapabilirsiniz. Microsoft tarafında belirtilen methodlar aşağıdadır.

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-053 0 03.01.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 03.01.2012 TALM-001-053 03.01.2012 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2

Detaylı

Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma

Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma Bildiğimiz üzere Exchange Server 2003 ve 2007 de default olarak SSL oluşturulup kullanılıyordu. Ancak bir müddet sonra sertifikanın süresi dolduğu için artık çalışmayacaktı.

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere windows 10 platforumunda java development kit (java geliştirme kiti) Java JDK nın kurulumundan

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

Windows 2000 Server kurulurken "Standalone Server" olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, "Windows 2000 Configure Your Server" ekranı gelir:

Windows 2000 Server kurulurken Standalone Server olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, Windows 2000 Configure Your Server ekranı gelir: Windows 2000 Server kurulurken "Standalone Server" olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, "Windows 2000 Configure Your Server" ekranı gelir: Bu noktada kuruluma devam edebileceğiniz gibi, bu

Detaylı

AMAÇLAR: Boot CD/USB Bellek Oluşturmak, İmaj Almak, Driver Yüklemek, ÖDEV-1

AMAÇLAR: Boot CD/USB Bellek Oluşturmak, İmaj Almak, Driver Yüklemek, ÖDEV-1 HAFTA: 3 AMAÇLAR: Boot CD/USB Bellek Oluşturmak, İmaj Almak, Driver Yüklemek, ÖDEV-1 BOOT USB OLUŞTURMAK Bilgisayar açılırken sistemin hangi diskten başlatılacağını seçebilirsiniz. Örneğin harici harddisk

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

NEW LOGO FUAR SİPARİŞ PAKETİ

NEW LOGO FUAR SİPARİŞ PAKETİ NEW LOGO FUAR SİPARİŞ PAKETİ Gerekli Kurulum Dosyaları 1.)Terminalden gelen siparişlerimizin Logo programına entegrasyonu için New Logo Order Transfer programı kullanılacaktır. 2-)Elterminali ile sipariş

Detaylı