Vücut Koruyucuları. 1. Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar 2. Koruyucu Giysiler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vücut Koruyucuları. 1. Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar 2. Koruyucu Giysiler"

Transkript

1 Vücut Koruyucuları Koruyucu Giysiler

2 2 Yüksekte Çalışma ve İp Sistemleri İp sistemlerin amacı; kişinin düşmesine izin vermemek veya düşen kişiyi kısa sürede durdurmak, havada yakalamaktır. Kullanılan ip sistemleri çalışma prensiplerine bağlı olarak değişik isimlendirilirler. Düşüş engelleme sistemleri Pozisyon ayarlama sistemleri Düşüş durdurma sistemleri

3 3 İp Sistemlerinin Elemanları - Teknik Malzemeler Tüm bu ip sistemleri ile çalışırken ortak olarak kullanılan sentetik yada metalden üretilmiş teknik malzemelerin başlıcaları ise; Emniyet Kemerleri Karabinalar ve diğer konektörler İpler Perlonlar - Şok emiciler İndirici ve tırmandırıcı malzemeler Makaralar Düşüş durduruculardır.

4 4 EMNİYET KEMERLERİ Yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılan emniyet kemerleri; Tam vücut kemeri (paraşüt tipi) Oturma kuşağı Bel kemeridir Tam vücut kemerleri düşüş durdurucu amaçla kullanılır, ancak bir çoğu aynı zamanda oturma kuşağı ve bel kemeri standartlarını da sağladığından düşüş engelleme amaçlı da kullanılabilir. Oturma kuşağı (bel ve bacakları saran emniyet kemeri) ve bel kemerleri ise pozisyon ayarlama maksatlı ve düşüş engellemek için kullanılabilir.

5 5 Bu nedenle hareketli olunmasını gerektiren yüksekte çalışma işlerinde paraşüt tipi kemerler seçilmeli, bel tipi kemerler sadece belli bir yerdeki işin tamamlanmasını gerektiren, fazla hareket gerektirmeyen işlerde tercih edilmelidir. Bunun temel nedeni düşme sırasında oluşacak güç; paraşüt tipi kemerler söz konusu olduğunda tüm gövdeye eşit yayılacağı halde, bel tipi emniyet kemerinde bu güç tamamen karın bölgesinde etkili olacaktır ve karın içi organlara zarar verebilecektir. Bu nedenle bel tipi emniyet kemerleri sadece kişiyi belli bir pozisyonda tutmak için kullanılmalıdırlar.

6 6 DÜŞÜŞ DURDURMA, KONUMLANDIRMA VE SÜSPANSİYON KEMERİ Düşüş Durdurma ve Konumlandırma işlemleri için özel olarak tasarlanmıştır. Süspansiyon sistemi sayesinde vücudun şeklini alarak yüksek ergonomi sağlar. Breath-Tech anti-bakteriyel, nefes alabilen ergonomik bel, bacak ve omuz desteği sayesinde maksimum konfor sağlar. Özel tasarım, alüminyum eğik D halkalara sahiptir. Otomatik tokaları sayesinde giyilip çıkarılması çok kolaydır.

7 7 Ürün Teknik Özellikler İple erişim, düşüş durdurma, konum alma ve çalışma alanı sınırlama sistemlerinde güvenli kullanım. 5 noktadan D halkasına sahiptir.(düşüş durdurma için sırt ve göğüste 1'er adet, konumlandırma için bel desteği üzerinde 2 adet, kurtarma ve iple erişim için karın üzerinde 1 adet.) Bacak kolonları, süspansiyon sistemi sayesinde vücudun şeklini alır ve çalışma konforunu artırır. Bel, bacak ve omuz yastıkları anti-baktriyel özelliktedir ve bel yastığı Breath-Tech nefes alabilen ergonomik özelliktedir. Bel ve bacaklarda kolay ayarlanabilen alüminyum otomatik tokalara sahiptir. Tek hareketle açılıp kapanır. (Tokanın kilitli olduğunu gösteren indikatöre sahiptir.)

8 8 Omuzda çelik hızlı tokaya sahiptir, kolay ayarlanır, ergonomiktir. Bonded tip dikiş ipliği yüksek UV dayanımlıdır, toz ve çevresel etkilere karşı uzun ömürlüdür. Bel yastığı üzerinde malzeme taşınması için 4 adet malzeme taşıma halkasına sahiptir. Üzerinde ürün periyodik kontrollerin kayıt altına alınabileceği etikete sahiptir. Etiket korumalıdır, kullanım ömrü boyunca deforme olmaz. Standart: EN 361, EN 358, EN 813, EN 12277

9 9 OTURAK TİPİ KONUMLANDIRMA KEMERİ (SÜSPANSİYONLU) Ürün Teknik Özellikler Konum alma, çalışma alanı sınırlama, kurtarma sistemlerinde güvenli kullanım. Bel desteği üzerinde, sağ ve solda bulunan 2 adet D tipi güvenli bağlantı noktasına (EN 358) sahiptir. Yükü bele eşit yayarak çalışma konforunu artırır. Kurtarma çalışmaları ve iple erişim teknikleri için karın hizasından bağlantı sağlayan 1 adet D tipi güvenli bağlantı noktası (EN 12277).

10 10 Bacak kolonları, süspansiyon sistemi sayesinde vücudun şeklini alır ve çalışma konforunu artırır. Bel ve bacak yastıkları antibakteriyel özelliktedir ve bel yastığı Breath-Tech nefes alabilen ergonomik özelliktedir. Bel ve bacaklarda kolay ayarlanabilen alüminyum otomatik tokalara sahiptir. Tek hareketle açılıp kapanır. (Tokanın kilitli olduğunu gösteren indikatöre sahiptir.) Bonded tip dikiş ipliği yüksek UV dayanımlıdır, toz ve çevresel etkilere karşı uzun ömürlüdür. Bel yastığı üzerinde malzeme taşınması için 4 adet malzeme taşıma halkasına sahiptir. Üzerinde ürün periyodik kontrollerin kayıt altına alınabileceği etikete sahiptir. Etiket korumalıdır, kullanım ömrü boyunca deforme olmaz. Standart: EN 358, EN 12277

11 11 Emniyet kemerlerinin giyilmesi Emniyet kemerlerinin giyimi, kullanımı, bakımı için üreticinin talimatları izlenmelidir. Bu talimatlara tüm çalışanlar ulaşabilmelidir. Emniyet kemerleri, daha güvenli bir sistem kurmak için sayısı arttırılamayan tek emniyet malzemesidir. Bu sebeple hatasız kuşanılması şarttır. Paraşüt tipi kemerler giyilmeden önce dikkatle incelenmelidir. Sonra sırttaki D halkasından tutularak sallanır ve tüm bağların yerine oturmasını sağlamış olur. Bacak kayışları geçirilir ve bel kemeri bel boşluğuna denk gelecek şekilde ayarlanır. Sonra göğüs ve sırt kayışları bağlanır.

12 12 Koşumlar vücuda sıkı biçimde oturmalı ancak serbestçe hareketi de engellememelidir. Sırasıyla bel-bacaklar ve gövde perlonları sıkılaştırılır. Omuz ve sırt bölgesine yastıkçılar (destekleyici yumuşak bölümler) paraşüt tipi kemerin vücut üzerindeki baskısını azaltabilirler. Bayanlar için tüm vücut ancak göğüs bölümü çapraz koşumlar önerilir.

13 13 Emniyet kemerlerinin bakımı ve korunması Her kullanımdan önce ekipmanın incelenmesi gereklidir. Bir uzman tarafından ekipmanın en azından yılda bir kez kontrol edilmesi sağlanmalıdır. Eğer bir ekipmanın hasar gördüğü düşünülüyorsa veya kontrol zamanı gelmiş bir ekipmansa "Kullanılmaz" olarak işaretlenmeli ve hizmet dışında tutulmalıdır. İnceleme, kontrol, bakım ve depolama, saklama konusunda üreticinin talimatlarına uyulmalıdır. Ekipmanların ısıdan, ışıktan, nemden, yağlardan, kimyasallardan ve diğer zararlı maddelerden uzakta tutulmalı ve depolanmalıdır. Emniyet kemerlerinin kullanılmadığı zamanlarda formunun korunması için D halkalarından asılması tavsiye edilir.

14 14 İmalatçı tarafından önerilen incelemelerden sonra, aşağıdakilere dikkat edilmelidir; Görünmeyen veya okunamayan işaretler veya uyarılar Kayıp parçalar Metal kısımların hasarı (herhangi bir değişiklik, çatlama, keskin kenarlar, korozyon, kimyasal hasar, aşırı ısınma vb.) Liflerde veya iplerdeki hasarlar veya defektler- diğer değişiklikler, yıpranma, birleşme yerlerinde ayrılma, düzensizlik, kıvrılma, düğümlenme, kırılmış veya çekilmiş lifler, aşırı yağlanma, aşırı kirlenme Mekanik parçaların ve konektörlerin kayıp kısımlarının veya eskimiş parçalarının olması Düşmeyi önleyici ekipmanların hasara uğramasını engellemek için uygun biçimde depolanmaları gereklidir.

15 15 KONEKTÖRLER, KARABİNALAR VE D HALKALARI Paraşüt tipi veya bel tipi emniyet kemerleri ile bağlantı ipleri arasındaki bağlantı D halkaları ve konektörler aracılığı ile gerçekleştirilir. En yaygın kullanılan konektörler karabinalardır. D halkaları paraşüt tipi emniyet kemerlerinin genelde sırt kısmında bulunurlar. Ancak yapılacak işe ve bulunulması gereken pozisyona bağlı olarak göğüs seviyesinde, bel seviyesinde veya her iki omuzda da bulunabilirler. Bu metal akşamlar; emniyet kemerleri ile can ipleri arasındaki bağlantıyı sağlar. D halkaları ve konektörler kullanılmadan önce paslanmalar, çatlaklar ve kırıklar açısından kontrol edilmeli ve hareketli parçaların muntazam çalıştığından emin olunmalıdır.

16 16 OVAL ÇELİK KARABİNA Ürün Teknik Özellikler Zorlu çalışma alanları için tasarlanmıştır. Oval simetrik şekli sayesinde çok yönlü kullanım sağlar. Mukavemet : 23 kn (K-2) Ağız Açıklığı: 18 mm (K-2) Ağırlık : 161 gr (K-2) Standart : EN 362, EN 12275, UIAA

17 17 BÜYÜK ÇİFT EMNİYETLİ ÇELİK KARABİNA Ürün Teknik Özellikler Geniş yapılı metal yapılara veya büyük çaplı profillere bağlanması için tasarlanmıştır. Çift emniyet kilitleme sistemine sahiptir. Mukavemet: 20 kn Ağız Açıklığı: 51 mm Ağırlık: 504 gr Standart: EN 362

18 18 İPLER Üretim teknikleri ve kullanılan ham maddelerine göre birçok değişik ipten bahsetmek mümkündür ancak söz konusu yüksekte çalışma ve ip sistemleri olduğunda bahsedeceğimiz ipler şüphesiz mantolu iplerdir. Mantolu ipler bükümlü olarak üretilmiş bir demet ipin üzerine giydirilmiş bir mantodan oluşur. Manto kısmı yük taşımaya katkıda bulunduğu gibi aynı zamanda içteki lifleri dış koşullar ve sürtünme gibi etkenlerden korur.

19 19 Dinamik İpler Dinamik ipler EN'ye dahil edilmeden önce Uluslararası Dağcılık Kuruluşları Birliğinin (UIAA) de uyguladığı gibi tek ip, yarım ip ve ikiz ip olmak üzere üç kategoride sınıflandırılırlar. İplerin üzerinde ve karnelerinde bulunan daire içine alınmış

20 20 1, 1/2 ve ikiz logoları (kesişen iki daire) ile ayırt edilirler. Günümüzde tek iplerin kalınlığı 9,4 ile 11 milimetre arasındadır. Çift ipler 8 milimetre ikiz ipler ise 7,6 milimetre çapına kadar düşmüştür. Endüstriyel alanda diğer metotlarla ulaşılamayan yerlere tırmanırken kullanılır. Tırmanış dışında pek kullanım alanı yoktur. Esneme payları %6-10 civarlarındadır.

21 21 Statik İpler Bazı kaynaklarda statik diğerlerinde ise semistatik (yarı statik) olarak geçen bu kategori, endüstriyel alanda ve teknik kurtarma amaçlı kullanılır, %3-4'lük esneme oranları ile dinamik iplere kıyasla çok daha durağandırlar. Bu özellikleri sebebiyle dikey ve yatay hatlarda kullanımları daha kolaydır ve çok daha az salınım yaparlar.

22 22 Ancak kısıtlı şok emici özellikleri sebebi ile serbest düşüşlerde bağlantı noktalarına ve ipe bağlı kişiye büyük kuvvetler etki eder. Tırmanışlarda emniyet almak için kullanılmamalıdır. Serbest düşüşün olmayacağı düşüş engelleme ve pozisyon ayarlama sistemleri ile kullanılmalıdır. Eğer düşüş durdurma sisteminin parçası olarak kullanılacak ise mutlaka şok emicilerle kombine edilmelidir. EN 1891 A ve B olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar, eskiden 'A' yatay hatlarda da kullanılabilen ipler, 'B' ise sadece dikey iniş ve çıkış amaçlı olarak sınıflanırdı, günümüzde 'A' normu ağır işler için, 'B' normu ise genel maksatlı kullanılabilen statik ipler adıyla anılmaktadır.

23 23 Yardımcı İpler 9mm'nin altında kalınlıkları olan yaygın olarak malzeme bağlama ve prussik amaçlı kullanılan statik özellikli iplerdir. Can ipi olarak kullanılamazlar.

24 24 PERLONLAR İki yaygın tipi vardır. Düz perlonların çekeri, eni aynı olan boru şekilli perlona oranla genelde daha düşüktür, yapısı arabalarımızdaki emniyet kemerlerine benzer, tek kattır. Boru şekilli perlonların ise yapısı ise bez yangın hortumları gibi yassılaştırılmış boru şeklindedir. Perlonların yük altındaki davranışları statik iplere benzer, esnemeleri çok azdır. İplerde kullanılan düğümler ile birleştirilmeleri uygun olmayabilir, perlon düğümleri kullanılmalıdır.

25 25 Sportif alanda kullanılan dikişli perlonların ekspres (alt ve üst kısmına karabinalar için halka yapılmış ve iki ucu ortada dikilmiş) ya da sonsuz perlon ( iki ucu dikişle birleştirilerek büyük bir halka oluşturulmuş) gibi isimleri vardır. Dikişli perlonların sportif, endüstriyel, ve şok emici perlonlar gibi türevleri olup EN 565, 566 ve EN 354 gibi standartlara tabidir. Düz perlonlar Boru şekilli perlonlar

26 26 ŞOK EMİCİLER Üst üste katlanarak dikilen ve aşırı yüklenme durumunda kontrollü olarak sökülerek düşüşün darbesini soğuran güvenlik elemanlarıdır. Şoku emme özellikleri ile hem istasyon noktalarına hem de kişilere etki eden kuvveti azaltır. Düşüş yaşanmaz ise tekrar kullanılabilirler ancak, görevlerini sökülerek yaptıklarından düşüş sonrası tekrar kullanılamazlar. Kullanılacak platform yere yakın ise bu malzemelerin kullanılması uygun olmayabilir zira söküldükleri zaman boyları uzar ve kişilerin yere çarpmasına sebep olabilirler. Bir diğer husus düşüş durdurucu bir cihazla kullanılırken, kişi düşüşten sonra şok emici perlonun boyu uzaması sebebi ile düşüş durdurucuya ulaşamayabilir. Bu sebeple şok emicilerin kullanıldığı ortamlarda da gerektiğinde kişilerin askıdan kurtarılması ile ilgili önlem alınması ve hazırlık yapılması gerekir.

27 27 ÇİFT KOL ŞOK EMİCİLİ ELASTİK LANYARD Ürün Teknik Özellikler Elastik şok lanyard, kendini geri toplama özelliği sayesinde ürün kullanılmadığı zaman az yer kaplayarak size rahat bir çalışma sunar. Çift kollu olması sayesinde bir bağlantı noktasından diğer bağlantı noktasına güvenli geçiş olanağı sağlar.

28 28 Şok kolonu, yüksekte yapılan çalışma esnasında düşüş yaşayan personel üzerinde ilk darbe kuvveti ile oluşacak enerjiyi uzayarak sönümler ve çalışanın bedeninde oluşacak hasarı minimuma indirir. (Şok kolonunun uzaması halinde elastik bant kopar ve ürünün esneme özelliği kaybolur. Böyle bir durumda ürünün kullanımdan kaldırılması gerekir.) Kolon ve halat renklerinden farklı, UV ve toz almayan bonded tip, yüksek mukavemetli iplik ile dikilmiştir. Uzunluk : 1,2-2 m uzunluğunda üretilmektedir. Standart: EN 355, EN 362, EN 12275

29 29 ÇİFT KOL ŞOK EMİCİLİ WEBBİNG LANYARD Ürün Teknik Özellikler Yüksek mukavemetli kolon halat sayesinde sürtünme ile oluşan hasarları minimuma indirdiği için yüksek emniyet sağlar. Çift kollu olması sayesinde bir bağlantı noktasından diğer bağlantı noktasına güvenli geçiş olanağı sağlar. Şok emici, düşüş yaşayan personel üzerine ilk darbe kuvveti ile oluşacak enerjiyi kademe kademe yırtılarak sönümler ve personelin bedeninde oluşacak hasarı minimuma indirir. Şok emici kumaş kılıfa sahiptir.

30 30 Dış kılıfında bulunan fermuar sayesinde kontrol etmek ve tekrar kılıfına koymak çok kolaydır. Kolon ve halat renklerinden farklı UV ve toz almayan bonded tip yüksek mukavemetli iplik ile dikilmiştir. Tüm dikişler CNC tip dikiş makinelerinde, son sistem teknolojik uygulamalarla tek tek kontrol edilerek hazırlanmıştır. Uzunluk : 1,2-2 m uzunluğunda üretilmektedir. Standart: EN 354, EN 355, EN 362, EN 12275

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı Teknik Malzemeler İpler İp bakımı İpte yaşanan düşüşleri kaydedin. İpte hasar varsa hasarlı yeri kesin ve ucunu yakın. İpe basmayın. 11.04.2018 351 Teknik Malzemeler Karabinalar Karabinalar, farklı yapılarda

Detaylı

Koruyucular. Yüksekten Düşmeye Karşı

Koruyucular. Yüksekten Düşmeye Karşı Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular Yüksekten Düşmeye Karşı Emniyet Kemerleri otomatik toka ön bağlantı halkası esnek sırt yastığı sırt bağlantı halkası ayarlanabilir göğüs tokası kayma önleyici sistem

Detaylı

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular üksekten D Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular üşmeye K Yüksekte çalışma esnasında etkin bir koruma ve Avrupa standartlarına uyum için (EN 363) bir düşüş önleyici sistem, 4 parçadan oluşmalıdır. 1. Bağlantı

Detaylı

Gününün büyük bir kısmını birçok insanın başını döndürebilecek bir yükseklikte geçiren Musa, aslında orada tek başına da değil

Gününün büyük bir kısmını birçok insanın başını döndürebilecek bir yükseklikte geçiren Musa, aslında orada tek başına da değil MUSA YI TANIYALIM Bugün Musa nın 26 metre yükseklikte çalıştığı sıradan bir gün. Musa uluslararası sertifikalara sahip bir Yüksekte Çalışma Eğitmeni ve ekip lideri. Kendisi 8 yıldır Kaya Safety ailesinin

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE

RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE PELİN YILMAZ ARALIK-2014 YÜKSEKLİK KAVRAMI Genel olarak yükseklik, adım atarak çıkamayacağımız yerler olarak tanımlanabilir. İnsanların boyları birbirinden farklı

Detaylı

MUSA YI TANIYALIM Bugün Musa nın 26 metre yükseklikte çalıştığı sıradan bir gün. Musa uluslararası sertifikalara sahip bir Yüksekte Çalışma Eğitmeni ve ekip lideri. Kendisi 8 yıldır Kaya Safety ailesinin

Detaylı

ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ

ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ Yükseklik kavramı Yükseklik kavramı göreceli olup kişiden kişiye değişir.genel olarak ise yükseklik ; adım atarak çıkamayacağımız ya da inemeyeceğimiz yerler olarak

Detaylı

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI Dikey Yaşam Hattı; Personelin dikey olarak yukarı-aşağı güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayan, sabir bir ankraj hattı ve bu hat üzerinde hareket eden, bir düşme

Detaylı

2013/TR KAYASAFETY.COM İŞ GÜVENLİĞİ VE KURTARMA EKİPMANLARI

2013/TR KAYASAFETY.COM İŞ GÜVENLİĞİ VE KURTARMA EKİPMANLARI 2013/TR KAYASAFETY.COM İŞ GÜVENLİĞİ VE KURTARMA EKİPMANLARI FSC C004423 İç sayfaların tamamı %100 KAYASAFETY.COM KAYAISGUVENLIGI.COM İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER HAKKIMIZDA KAYA GRUBU AKTİVİTELERİ KALİTE GÜVENCEMİZ

Detaylı

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TCDD TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ŞARTNAME SİVAS BETON TRAVERS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

Sırt koruyucu yelek. Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D Hamburg 76547AB5X6IV

Sırt koruyucu yelek. Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D Hamburg 76547AB5X6IV Sırt koruyucu yelek tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 76547AB5X6IV 2014-05 Değerli Müşterimiz! Yüksek kalitede Memory-Foam dan üretilmiş yeni sırt koruyucu yeleğiniz hafif, esnek ve anatomik

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER Emre Can Güzel İpler - Kurtarmada kullanılacak ipler teorik güvenlik sınırını aşmamak için (üçlü istasyon ve aşınmalara dayanıklılık gibi) en az 10 mm çapında olmalıdır.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI EK 4 Yüksekte Çalışma Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu

Detaylı

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. +0m Ebeveyne dönük kullanım 3 aydan itibaren +6m Dışa doğru kullanım 6 aydan itibaren +6m Sırtta taşıma

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA CAN YERLİGİL MAKİNA MÜHENDİSİ MMO İSİG KOMİSYONU ÜYESİ MMO İSİG YEREL SEMPOZYUMU, YTÜ-2014 www.ysm.gen.tr SUNUM İÇERİĞİ 1. YÜKSEKTE ÇALIŞMA 2. DÜŞMEYE NEDEN

Detaylı

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar 1 Yüksekte çalışma 1. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma

Detaylı

Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır.

Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. Sırt kısmında bulunan ekstra güçlendirilmiş ped ile bel ve sırt askılıklarını kendi bedeninize göre ayarlayabilirsiniz Yastıklı, antibakteriyel,

Detaylı

TEMEL KAYA TIRMANIŞI KAYA TIRMANIŞ STİLLERİ

TEMEL KAYA TIRMANIŞI KAYA TIRMANIŞ STİLLERİ 1 KAYA TIRMANIŞ STİLLERİ ve TERİMLERİ TEMEL MALZEMELER İPLER ve İP TEKNİKLERİ DÜĞÜMLER EMNİYET ALMA ve İP İNİŞİ YAPAY EMNİYET ALETLERİ 2 TIRMANIŞ STİLLERİ Geleneksel (Trad) Tırmanış Serbest Tırmanış (Free

Detaylı

RELAYrack. Açık sistem çatı D=600 - D=800 - D=1000. RELAYrack tekli çatı, D= 600 mm. RELAYrack çiftli çatılar, D= 800 mm

RELAYrack. Açık sistem çatı D=600 - D=800 - D=1000. RELAYrack tekli çatı, D= 600 mm. RELAYrack çiftli çatılar, D= 800 mm RELAYrack / Açık sistemler, network teknolojisi ve elektronik alanında sayısız uygulama için, uygun maliyetli ve montaj dostu çözümler sunar 19 standart cihazların montajı için tasarlanmıştır. Ekipmanlara

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri Sabit Yasin BOSTANCI İSG Uzman Yardımcısı Gaziantep, 2014 Sunum İçeriği

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Kaya Tırmanışı Dersleri Eğitim Notları. Background (Yetenek, Kabiliyet)

Kaya Tırmanışı Dersleri Eğitim Notları. Background (Yetenek, Kabiliyet) a-tırmanış Performansına Etkiyen Faktörler Fiziksel Uygunluk Güç,dayanıklılık, Esneklik Harici Koşullar Kaya yapısı, iklim, malzemeler Psikolojik Motivasyon Performans Background (Yetenek, Kabiliyet) Koordinasyon

Detaylı

1984 ten bugüne; Daima en iyiye...

1984 ten bugüne; Daima en iyiye... 1984 ten bugüne; Alınteri Bulvarı No:100 Ostim 06370 Ankara-Türkiye Tel: +90 (312) 385 30 30 Fax: +90 (312) 385 44 00 info@copuroglu.com.tr http://www.facebook.com/copurogluas @copuroglu_as Daima en iyiye...

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU

MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU - 1 - 1. GİRİŞ : Hız regülatörü : asansörlerde beyan edilen hızın, yukarı ve aşağı yönde belirlenen toleransların aşılması durumunda devreye girerek

Detaylı

MOMENT 250 HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU

MOMENT 250 HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU MOMENT 250 HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU - 1 - GİRİŞ : Hız regülatörü : asansörlerde beyan edilen hızın, yukarı ve aşağı yönde belirlenen toleransların aşılması durumunda devreye girerek üzerindeki

Detaylı

Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı

Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dayanıklı ve her zaman kontrol altında: oksijenli ferdi kurtarıcılar Dräger Oxy 3000 ve 6000 MK II, en zor koşulların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

Teknik Malzemeler Kask

Teknik Malzemeler Kask Teknik Malzemeler Kask Doğa sporlarında vazgeçilmez bir güvenlik malzemesidir. Dış kaplamaları plastiktir. İçleri perlon banttan veya köpük malzemeden olabilmektedir. 11.04.2018 386 Teknik Malzemeler Kask

Detaylı

Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar

Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar 1 İplerin, perlonların bakımı ve korunması İpin keskin ve sert kenarlardan ve malzemelerden uzak tutulması gerekir. Konektörlerde iki ipin birbirinin üzerinde geçirilmesi friksiyonel ısınmaya, bu durumda

Detaylı

TEMEL TIRMANIŞ BİLGİLERİ KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ TEMEL MALZEMELER DÜĞÜMLER SPOR TIRMANIŞTA EMNİYET ALMA İP İNİŞİ KAYA TIRMANIŞ TERİMLERİ

TEMEL TIRMANIŞ BİLGİLERİ KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ TEMEL MALZEMELER DÜĞÜMLER SPOR TIRMANIŞTA EMNİYET ALMA İP İNİŞİ KAYA TIRMANIŞ TERİMLERİ 1 KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ TEMEL MALZEMELER DÜĞÜMLER SPOR TIRMANIŞTA EMNİYET ALMA İP İNİŞİ KAYA TIRMANIŞ TERİMLERİ 2 KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ Serbest Tırmanış Geleneksel (Trad) Tırmanış Spor Tırmanış Üsten

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ GENEL ÖZELLİKLER 1. Set içeriğinde yer alan tüm aletlerin taşıyıcı ana gövdeleri Ø 168 mm. çapında ve 5-4 mm. et kalınlığında metal malzemeden imal edilmiştir. 2. Ana

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

Core. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Core. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Core Kullanım ve Montaj Kılavuzu Sağlık ve konfor bir arada Core, ayarlanabilir sırt yüksekliği ile farklı vücut ölçülerine sahip bireylere sağlıklı bir șekilde uyum sağlar. Core, Pro-Support ve Dyna-Support

Detaylı

YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI

YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI YAŞAM HATTI NEDİR? Düşme ihtimalinin bulunduğu tüm alanlarda öncelikle kişinin düşüşünü engelleyen, düşüşün yaşanması durumunda ise kişinin

Detaylı

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat Uneo Koleksiyonu Tasarım Martin Ballendat Ağırlığınıza otomatik uyum sağlayan en iyi performans koltuklarından biri. Uneo, ağırlığınıza uyum sağlamanın yanı sıra vücut ölçülerinize göre ayarlayabileceğiniz,

Detaylı

7. İGY Zirve 23.10.2014, Ankara. Özgür Cengiz Grup Müdürü Danışmanlık & Eğitim İnşaat Yüksek Mühendisi

7. İGY Zirve 23.10.2014, Ankara. Özgür Cengiz Grup Müdürü Danışmanlık & Eğitim İnşaat Yüksek Mühendisi 7. İGY Zirve 23.10.2014, Ankara Özgür Cengiz Grup Müdürü Danışmanlık & Eğitim İnşaat Yüksek Mühendisi Kapsam 02 Kapsam Dayanaklar İskele Sınıflandırması Yüksekte Çalışma Planlaması İskele Kurulumunda «Güvenli

Detaylı

designed by Nurus D Lab teknik doküman

designed by Nurus D Lab teknik doküman designed by Nurus D Lab teknik doküman Me Too, bedeni mükemmel şekilde tamamlar ve çalışma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan Me Too, yorgunluğu

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

AÇIK ALAN SPOR ALETLERİ ( 10 LU)

AÇIK ALAN SPOR ALETLERİ ( 10 LU) AÇIK ALAN SPOR ALETLERİ ( 10 LU) Tüm Spor Üniteleri ekte sunulan ölçülere, ölçülendirilmiş plan görünüş, ön görünüş, yan görünüş çizimlerine ve perspektif görünüşlerine uygun veya dengi ürünler olmalıdır.

Detaylı

AYGUNFLY. Maki. Kullanma Kılavuzu. Lütfen ilk uçuşunuzdan önce bu kılavuzu dikkatle okuyun

AYGUNFLY. Maki. Kullanma Kılavuzu. Lütfen ilk uçuşunuzdan önce bu kılavuzu dikkatle okuyun AYGUNFLY Maki Kullanma Kılavuzu Lütfen ilk uçuşunuzdan önce bu kılavuzu dikkatle okuyun İçindekiler 1. Açıklama 2 2. Güvenlik.3 3. Arka koruyucunun yerleştirmesi 3 4. Yedek paraşüt...3 5. Paraşüt kulpunun

Detaylı

YAŞAM HATLARINDA İYİ UYGULAMALAR

YAŞAM HATLARINDA İYİ UYGULAMALAR YAŞAM HATLARINDA İYİ UYGULAMALAR BİZ KİMİZ? UYGULAMA KURULUM DOKÜMANTASYON KULLANIM Malzeme Seçimi Kurulum Ekibi Seçimi Yerleşim Planı Standarda Uygunluk Belgesi Hesaplar ve/veya İlgili Dokümanlar Kurulum

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı

Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dräger Oxy 3000/6000 Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dayanıklı ve her zaman kontrol altında: Oksijen ferdi kurtarıcı Dräger Oxy 3000 ve 6000 cihazları, en zor koşulların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Ayarlanabilir durdurucu Ağır iş uygulamalarına yönelik Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Breeze Kullanım ve Montaj Kılavuzu Yeni çalıșma trendlerinin akıllı koltuğu Breeze, çalıșma hayatında değișken kullanıcı ihtiyaçlarına yenilikçi formu ve teknolojisi ile akılcı çözümler sunar. Breeze,

Detaylı

Kalça koroyuculu pantolon

Kalça koroyuculu pantolon Kalça koroyuculu pantolon tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 81972AB5X6V 2015-05 Değerli Müşterimiz! Kayak ve Snowboard için kullanabileceğiniz yeni pantolonunuz hafif, anatomik şekilli kalça

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

HÜMAK - Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu Hacettepe University Cave Research Soceity

HÜMAK - Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu Hacettepe University Cave Research Soceity MAĞARACILIK DÜĞÜMLERİ Birçok mağarada ip kullanmak mecburidir. Eğer mağarada ip kullanmak gerekli ise mağaracının da gerekli düğümleri bilmesi gereklidir. Birçok mağaracılık tekniği gibi düğümler de mağarada

Detaylı

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14 FAALİYET ALANLARIMIZ Çocuk Oyun Grubu 3-7 Açık Alan Spor Aletleri 8-13 Oturma Bankları 15 Kameriye ve Piknik Masaları 14 Çocuk Oyun Elemanları 17 Çöp Kovaları 16 Özel İmalatlar 18-19 2 ÇOCUK OYUN GRUBU

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma 1 Amaç Her katılımcı, çimento fabrikalarında kafa koruma için kullanılan KKE hakkında bilgi sahibi olabilecek. Her katılımcı kendisine

Detaylı

AS İş Gu venliği ve Metal Üru nleri San. Tic. Ltd. Şti.

AS İş Gu venliği ve Metal Üru nleri San. Tic. Ltd. Şti. İnsan hayatını ve gu venli çalışmayı kendisine hedef edinen firmamız, mu şterilerine en iyi ve en kaliteli hizmeti vermek ve sektöru n ihtiyaçlarına çözu m olmak amaçlı uzman kadrosuyla hizmet vermektedir.

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI GENEL BİLGİLER BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI BÜLBÜLOĞLU Güvenlik Ağı Platformları, TS EN 1263-1 normunun gereklerine göre tasarlanmış ve üretilmiştir. Platformlar şantiyede yerlerine monte

Detaylı

IE-10.00001 / YATAY YAŞAM HATTI

IE-10.00001 / YATAY YAŞAM HATTI IE-10.00001 / YATAY YAŞAM HATTI Yatay Yaşam Hattı; Çatılar, birden fazla virajlı zeminler, vinç yolları, dolum tesisleri, köprülerde yapılan yüksekte çalışmalarda sürekli güvenli erişimi sağlamak için

Detaylı

İnşaat İşlerinde İş Güvenliği. 12.05.2011 Ali KAYA www.kayagrubu.com.tr

İnşaat İşlerinde İş Güvenliği. 12.05.2011 Ali KAYA www.kayagrubu.com.tr İnşaat İşlerinde İş Güvenliği 12.05.2011 Ali KAYA www.kayagrubu.com.tr www.kayagrubu.com.tr İş Kanunu İş Kanunu nun 77 nci maddesine göre, işverenler, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması

Detaylı

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Kangurunun

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler ,1 X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Kanal sistemin içine monte Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen hava akışlarını önler.

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları

Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları Düşme riski nerelerde meydana gelir? Yerden 1.5m yüksekliğinde olan çalışmalarda, ekıpmansız şantiyelerde, döşemelerde, yaya geçişlerinde ve ulaşım yollarında

Detaylı

www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Uygulama Bilgileri : Montaj Uzunluğunun Belirlenmesi

www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Uygulama Bilgileri : Montaj Uzunluğunun Belirlenmesi www.gmcflexible.com Uygulama Bilgileri : Kanal Çapının Belirlenmesi Fleksible hava kanallarının kullanıldığı sistemler düşük ve orta basınçta çalışan kanal sistemleridir. Bu sistemlerde kanalın çapının

Detaylı

Kişisel Koruyucu Ekipman

Kişisel Koruyucu Ekipman STANDARD LME-12:001908 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel Gereksinimler... 4 3.2 Zorunlu PPE kullanımına genel bakış... 4 3.3 Düşme Önleyici Ekipman... 6

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler ,1 X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Ayarlanabilir durdurucu Ağır iş uygulamalarına yönelik Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen

Detaylı

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Uneo Kullanım ve Montaj Kılavuzu Sağlıklı oturma alıșkanlığı kazanın Sempatik görüntüsü ve hafifliğinin yanı sıra Uneo, zengin renk ve kumaș yelpazesi ile her ofise yakıșır. İskeleti tek parça halinde

Detaylı

Kullanım Kılavuzu ECE R44/04. Çocuk araba koltuğu grubu Vücut ağırlığı 9-36kg

Kullanım Kılavuzu ECE R44/04. Çocuk araba koltuğu grubu Vücut ağırlığı 9-36kg Kullanım Kılavuzu ECE R44/04 Çocuk araba koltuğu grubu 1+2+3 Vücut ağırlığı 9-36kg DİKKAT Lütfen bu kılavuzu saklayın ve koltuğun kullanımından önce iyice okuyun. Kılavuz size çocuk koltuğunu doğru kurmanız/monte

Detaylı

2. Bileşimi / İçeriği Hakkında Bilgi. İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >80% Cam Fiber 65977-17-3 - <1%

2. Bileşimi / İçeriği Hakkında Bilgi. İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >80% Cam Fiber 65977-17-3 - <1% Rev. No: 01 Sayfa: 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Glasroc H Kullanım Alanları: Her iki yüzeyi cam elyaf şilte kaplı, çekirdek yapısı su ve neme karşı güçlendirilmiş, iç ve dış cephede

Detaylı

YÜK GÜVENL EK PMANLARI. Polyester Gergi Bantlar Zincir Gergi Sistemleri Zincir Gergi Mekanizmalar Aksesuarlar

YÜK GÜVENL EK PMANLARI. Polyester Gergi Bantlar Zincir Gergi Sistemleri Zincir Gergi Mekanizmalar Aksesuarlar YÜK GÜVENL EK PMANLARI Polyester Gergi lar Gergi Sistemleri Gergi Mekanizmalar Aksesuarlar 15 mm Kayışı 2 Parça EN 121952 96 05 3 300 600 30 96 3 0 00 (300daN için) (0daN için) Profil S U Profil mm Kayışı

Detaylı

GENEL TALİMATLAR. Koltuğu direk güneş ışığına maruz bırakmayınız. Çocuğunuzu, oto koltuğu içinde yalnız bırakmayınız.

GENEL TALİMATLAR. Koltuğu direk güneş ışığına maruz bırakmayınız. Çocuğunuzu, oto koltuğu içinde yalnız bırakmayınız. Kullanma Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1 - Genel Talimatlar 2 - Parça Listesi 3 - Oto Koltuğunun Arabaya Bağlanması 5 - Güvenlik Donanımının Ayarlanması 6 - Bebeğin Oto Koltuğuna Yerleştirilmesi 7 - Taşıma Kulbunun

Detaylı

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi Yapı Sektörü Sigortalı Çalışan Sayısı 1,980,630 1,849,942 1,875,989 2013 2014

Detaylı

DIŞ MEKAN FITNESS ALETLERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

DIŞ MEKAN FITNESS ALETLERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ DIŞ MEKAN FITNESS ALETLERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ GENEL ÖZELLİKLER 1. Tüm aletlerin taşıyıcı ana gövdeleri Ø 140 mm. çapında ve minimum 5 mm. et kalınlığında metal malzemeden imal edilmiş olacaktır. 2. Yük

Detaylı

MEGAN KOLTUK KULLANIM KILAVUZU

MEGAN KOLTUK KULLANIM KILAVUZU 1 İÇİNDEKİLER: Sayfa 1. ÖN SÖZ (TAKDİM) 2. HAKKINDA 3. ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILAR 4. KOLTUĞUN ÖZELLİKLERİ 5. KOLTUĞUN FONKSİYONLARI 5.1. MEGAN KOLTUĞUN ÖNDEN GÖRÜNÜŞÜ 5.2. MEGAN KOLTUĞUN YANDAN GÖRÜNÜŞÜ

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >70%

İçerik CAS No EC No Oran Kalsiyum Sulfat Dihidrat 10101-41-4 600-148-1 >70% Rev. No: 01 Sayfa: 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Rigidur H Kullanım Alanları: İç cephelerde: Konut ve ticari binalarda, yüksek darbe ve yangın dayanımı gereken alanlarda bölme ve

Detaylı

BS09-T2 Travel Fit Isofix Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu

BS09-T2 Travel Fit Isofix Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu BS09-T2 Travel Fit Isofix Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu Oto Güvenlik Koltuğunu kullanmaya başlamadan önce bu kılavuzdaki talimatları mutlaka okuyunuz. İleride referans olabilmesi için kullanma

Detaylı

TAM OTOMATİK TELESKOPİK KAT KAPISI KULLANIM VE MONTAJ KILAVUZU

TAM OTOMATİK TELESKOPİK KAT KAPISI KULLANIM VE MONTAJ KILAVUZU TAM OTOMATİK TELESKOPİK KAT KAPISI KULLANIM VE MONTAJ KILAVUZU İçindekiler Önemli Bilgiler... 2 1. Giriş...... 3 1.1. Kullanma ve Bakım Talimatı... 3 1.1.1. Kullanma Talimatı... 3 1.1.2. Bakım Talimatı...

Detaylı

HİJYENİK SARF MALZEMELER

HİJYENİK SARF MALZEMELER AYG-04-7500 MASKE Nonwoven-spunbond kumaş. 2 ve 3 katlı. Filitreli. Beyaz, mavi ve yeşil renklerde. Hijyenik, anti-allerjik, allerjik, hava geçirgenli, burun teli ile yüze tam uyum sağlama. AYG-04-7501

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule kare platform 7 basamaklı ara merdiven 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 2 ad güneş figürü çatı kemeri 2 li salıncak seti 1 tk POLİETİLEN

Detaylı

Basınç düşürme damperleri

Basınç düşürme damperleri X X testregistrierung asınç düşürme damperleri Tipi Kapalı kanat Mahallerde aşırı basıncın önlenmesi için Gazlı yangın söndürme sistemleri ve trafo merkezleri için basınç düşürme damperleri Karşı basınçla

Detaylı

Power. POWER Katman Nedir? Fener askı şeklidir. Isı Yönü

Power. POWER Katman Nedir? Fener askı şeklidir. Isı Yönü Power 832143 OMUZDA İLAVE TAKVİYE umaş POWER Katman Nedir? 10 oven 4 Isı Yönü 1. Katman - Dış Kumaş Nomex Outershell Tough %75 Meta-Aramid, %23 Para-Aramid, %2 Antistatik Elyaf 2. Katman - Nem Bariyeri

Detaylı

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab Me Too Koleksiyonu Tasarım Nurus D Lab Dünyanın en iyi kişisel koltuklarından biri. İnsan anatomisi uzun süre oturmaya uygun olmasa da hayatımızın en az 15 yılını oturarak geçiyoruz. Bu sürecin sağlığımız

Detaylı

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir.

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 1 Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 2 Neden Kaynaklı Birleşim? Kaynakla, ilave bağlayıcı elemanlara gerek olmadan birleşimler

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

CEMO MINI İSTASYONLAR IÇ VE DIŞ MEKANLARDA KULLANIMA UYGUN, TAŞINABILIR, GÜVENLI VE ERGONOMIK AKARYAKIT DEPOLAMA, DOLUM NOKTALARIDIR.

CEMO MINI İSTASYONLAR IÇ VE DIŞ MEKANLARDA KULLANIMA UYGUN, TAŞINABILIR, GÜVENLI VE ERGONOMIK AKARYAKIT DEPOLAMA, DOLUM NOKTALARIDIR. CEMO MINI İSTASYONLAR IÇ VE DIŞ MEKANLARDA KULLANIMA UYGUN, TAŞINABILIR, GÜVENLI VE ERGONOMIK AKARYAKIT DEPOLAMA, DOLUM NOKTALARIDIR. Dizel, Benzin, Adblue kullanımına uygun. Atex: Kullanılan cihazlar,

Detaylı

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar 1 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve seyyar iskelelerde özel tedbirler: 30 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanların

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

BS09-T2 Travel Fit Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu

BS09-T2 Travel Fit Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu BS09-T2 Travel Fit Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu Ürünü monte etmeden ve kullanmaya başlamadan önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma

Detaylı

Grandë Taşıma ML1005 ML1005-01 ML1005-06

Grandë Taşıma ML1005 ML1005-01 ML1005-06 Grandë Taşıma ML1005 Lüx ve Zerafet 0-13 kg arası kullanım Özel Alüminyum tutma kolu Anne kucağı formu Açılır - Kapanır güneşlik Darbe emici gövde 3 noktalı özel emniyet kemeri Darbe emici emniyet kemer

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule helezon kaydırak platformu 3 gen platform 2 ad 5 basmaklı merdiven çatı 150 cm helezon kaydırak 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 3 ad yaprak figürü bacak giydirme figürü

Detaylı

Montaj kılavuzu. Isı pompası konvektörü için 2 yollu vana kiti EKVKHPC

Montaj kılavuzu. Isı pompası konvektörü için 2 yollu vana kiti EKVKHPC Isı pompası konvektörü için yollu vana kiti Isı pompası konvektörü için yollu vana kiti Montajdan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyun. Bir kenara atmayın. İleride başvurmak üzere arşivinizde saklayın. Ekipmanın

Detaylı

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

HAS MODÜLER TELESKOPİK KAT KAPISI MONTAJ KILAVUZU

HAS MODÜLER TELESKOPİK KAT KAPISI MONTAJ KILAVUZU HAS MODÜLER TELESKOPİK KAT KAPISI MONTAJ KILAVUZU İçindekiler i. Önemli Bilgiler... 2 ii. Kullanma ve Bakım Talimatı... 3 Kullanma Talimatı... 3 Bakım Talimatı... 3 1. Giriş... 4 2. Parça Tanımları...

Detaylı