Calistir diye normal bir java classı ekleyelim.aynı pakete ekleyelim.public ve main metodu ekleyelim.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Calistir diye normal bir java classı ekleyelim.aynı pakete ekleyelim.public ve main metodu ekleyelim."

Transkript

1 Calistir diye normal bir java classı ekleyelim.aynı pakete ekleyelim.public ve main metodu ekleyelim. KopekEkranı çalıştırmak için kullanacaz. KopekEkran dan obje üretiyoruz. Swing programlarda ekranın gözükmesi için setvisible(true) yapmamız gerekiyor Çarpıya basıldığı zaman projeden çıkmamıza yarar. Program çalışınca arka tarafta çalışan prosesleride sonlandırır.programın tamamen sonlanmasını sağlar. İçine integer bir sayı alması gerekiyor.jframe den kullanacaz Import edilmediği için alt+enter ile import etmemiz gerekiyor. Ekranın ortalamasını sağlayan bir metod vardır.neye göre ortalıyım. Başka bir ekranımız olmadığı için null diyoruz.ekranı ortasına getirir.

2 Başka bir ekranımız olmadığı için null dediğimizde bütün ekrana göre ortalar.solda bir ekranım olsaydı. Ortasında mesaj çıkmasını isteseydim. O zaman o objenin adını yazardım.o ekranda. Main metodu ekranlara koymuyoruz.5 tane ekranımız olabilir. Hiç birinin main metodu olmayacak.ekranara koymuyoruz. Çalıştıran bir tane class olacak.calistir diye. O hangi ekranım açılım kapanacağına karar veriyor.

3 Exception örnek yapacaz. Yazdığınızda Aşağıdaki hatayı verir. Kırmızı hatanın çıkması program programcının kontrolünden çıkmış demektir. Kurumsal projelerde bunun çıkmasını istemeyiz. Exception Handiling kullanalım Başına try yazıp aç kapa parantez yapıyoruz. Daha sonra çalıştırmak istediğiniz kodu yazıyorsunuz.

4 Daha sonra catch yazıyoruz.parantez içine Exception e yazıyoruz.hata classıdır. Bütün hata classları arithmetic exception dır. Program çıktısı Public class arithmetic exception Extend exception Bütün hata classları şundan türerler Exception e Genel hata yakalayıcıdır. Her hatayı yakalayabilir.o yüzden aslında kötü bir durumdur. Network hatasımı, IO exception hatasımı. arithmetic exception mı Sınırların dışınamı çıktım. Number olmayan birşeyi numbera çevirmeye çalıştım bilmiyorum. Sadece hata oluştuğunu biliyorum. O yüzden genel birşey yazıyorum. System.out.println("Hata olustu"); Kodu yazarken hatayı görmek istiyorum. e.printstacktrace(); Bu kod hatayı da yazar. Çalıştırdığımızda

5 Hata olustu yazıyor. Altında da sebebini söylüyor. ArithmeticException oluşmuş ve 0 bölme hatası Try catch diye bir den fazla oluşturabilirsiniz. Oluşturabiliriz.

6 Program çıktısı Alttaki exception a genel exceptiona düşmedi. Yukarıdaki yakaladı. Genel exception ı ensona koymalıyız.specific olan üste olursa bunu geçip genel exceptiona düşemez. Kodu yazarken try carch kullanmadan yazarız. Bir hata alırız. O zaman try-catch koyuyum deriz. Burda ArithmeticException sadece 0 bölmeden oluşabilir.hatayı alırsam direk 0 bölme hatası diye yazdım. Try bölümünde düzgün çalışması gereken kodunuz olacak catch bölümünde de o kodda oluşabilecek hatalar olacaktır. Daha az genelden genele doğrudur. Yeni bir application oluşturalım.lab10 diyelim.proje de Lab10Prj olsun Class1 diye bir class oluşturalım Class2 diye bir class oluşturalım. Hiç br özelliği olmayan 2 tane class oluşturduk. Hata fırlatmaya bakacağız.

7 Burda bir metodumuz var. Birinci sayıyı ikinci sayıya bölüp sonucu döndürecek. Bu int mi döndürür double mı döndürür? Iki int birbirine bölerseniz hemen int çevirir.metodun dönüş değerini double deseniz bile sonucu integer çevirir. Bu yüzden sayılardan birtanesini double diyip cast etmeniz gerekmekterdir.cast ettiğinizde sayı double olmuş oluyor.double sayıyı herhangi bir int bölerseniz sonuç double olur. Burda önce sayıları bölüm integer değer bulup sonra double çevirebilir sonra deneyelim. Diğer sayının önüne de koyabilirdim. Sayılardan biri double olursa sonuç double olur. Class1 de class2 yi çağırsın. Hata fırlatmayı deneyeceğiz. Class2 aşağı alalalım

8 Soldakileri kullanmayınca kapatabiliyorum. Class1 de main metodu ekleyelim.main yazıp ctrl+entera basalım. Class1 de Class2 den obje oluşturalım Metod overloading fazlasıyla kullanmışlar içine int de koyabilirsiniz.string,double vb herşeyi koyabilirsiniz Çalıştırdığımızda Düzgün çalışmaktadır. Class1 de run yaparsanız önce derleyiyor(make) sonra çalıştırıyor (run) Class2 yi yapmıyor.class2 de bir değişiklik yaptığımda derlemem(make) gerekmektedir. Önce save edip,sonra derlemem gerekmektedir.bu classı derlemezseniz güncellemezseniz eski hali çalışır.

9 yaptığımızda Çıktı Tekrar düzeltip çalıştırdığımızda 7,0 gönderdiğimizde Sonsuz yazdırdı. Metodu int döndürdüğümüzde

10 Class 2 javada hata oluşmuş. Class1 fırlatmış.class1 de ortaya çıkmıştır. Exception yakalayacağız. Düzgün çalışması gerekn kod try alınır.hatayıda catch alacaz. Geriye döndüren metodlarda; Try da return varsa catch de de olması gerekmektedir. Dönüş tipi birşey döndürdüğünüz metodlarda birşey döndürmeniz gerekiyor. Return enson satırınız olsun.return den sonra hiçbirşey çalışmaz.

11 Catch den sonra return 0 dememiz gerekiyor.integer olumsuzu 0 dır. Çalıştırdığımızda //e.printstacktrace(); yaptığımızda Çıktı Ne hatası oluştuğunu göremiyorum. Ne hatası oluştuğunu görebilmem için e.printstacktrace(); Kullanmam gerekmektedir.hatayı yakalınca sop gösterir. Hatanın ne olduğunu görmem gerekiyor.

12 Yeni bir class oluşturalım Class3 olsun. bolumsonuc diye bir metod oluşuralım. Class1 deki main metod da Class3 den obje oluşturalım.

13 Çalıştıralım. Hatası Verdi Class3 de Sayinin yarısını hesaplayan bir metod oluşturacam. Kendisine gelen parametreyi ikiye bölüm geri döndürmek.sayının yarısı Class3 de böyle bir metodum var. Zincir şeklinde yapmaya çalışıyorum.class1 main metodunda Class2 den bir metod çağıracam.class2 nin metodu da Class3 ün metodunu çağırıyor olacak.hata nasıl akıyor görelim. Main metodu düzeltelim. Class2 de sayi1 ile sayi2 gönderildi.class3 ün bir objesini yaratmadan çağırmam için neyapmam gerekiyordu. Class3 de metodu static yaparsak Class2 de objesini yaratmadan çağırabilirim. Sayıyı yolluyorum.

14 Class2 ye 8,4 gönderdiğimizde. İki parameter geliyor.8 ve 4. Class2 ikinci parametreyi(4) sayininyarisi metodu gönderecek.ikınci parametrenin yarısını alır. Sonuç olarak 8/2 4 döndürür. Şu ana kadar hata yakalamadım. Sağa tıklaayıp projede Bütün classları birlikte derler. Çalıştırdığımızda Düzgün çalışır. 8,0 değerleri gönderdiğimizde

15 Hata oluştu.hatayı yakalayalım.yukardaki şekilde yazmasın. Hata oluştu yazsın. Catch içinde ArithmeticException ae dedim. Bu parametreye kendi verdiğimiz ad dır. Nasıl int tipinde p_sayi diyebiliyorsak.burda da Class tipinde bir değişken oluşturuyorum. String çok uzun böldüm.önce çift tırnakla kapatım + koyup alt tarafta tekrar çift tırnakla başlamanız gerekiyor. Ide lerin birçoğu yapıyor.

16 Çalıştıdığımızda Hatayı yakalayamadı. Class şu şekilde düzeltelim.return 1 yapalım. Çalıştırdığımızda Hatası veriyor.hata oluştu yakalamıyor. Aslında hata yoktur.0/2 bölmeye çalışıyor.

17 Şimdilik p_sayi/0 yapalım. Çalıştırdığımızda Hatası Verdi. Try catch demeyip throws edersem hatayı benim yakalamama gerek kalmıyor.beni çağıran metoda gitmiş oluyor. Genelexception yollayabilirdim.arithmeticexception da yollayabilirdim. Throws ederseniz Try catch yazmanıza gerek kalmıyor. Çalıştırdığımızda

18 Hata buraya düşmüş oluyor.önce sayının yarısında hata oluşmuş.sonra Class2 bölüm sonuca taşınmış hata. Mesajla yakalamak istersem Class2 den yakalıyorum. Try catch burda ekliyorum. Main programı çalıştırdığımda

19 Hata Class2 de yakalanıyor. Tekrar edelim neler olduğunu Bir zincirimiz var Class3 de br metod bir şey yapıyor.class2 onu çağırıyor.class2 nin metodu çağırıyor.class1 de Class2 yi çağırıyor. Class1 Class2 Class3 çağırıyor. Class3 de bir hata olursa yakalamazsak main metoda kadar gidecek.main metodda Kırmızı şekilde gösterecek. Biz şimdi burda görebiliyoruz.ama web uygulamasında application server ın ekranında gözükebilir.onuda göremeyebiliriz.dolayısıyla hata ekranlarını ekranlara taşımamız lazım. Hata mesajı yönetimi çok önemlidir.hata oluştuğunda kullanıcı güzel bir mesas görmelidir.ama bizim bilmediğimiz bir hata aldığımızda ORA hatasınıda göremelidir. Kullanıcı görsünki ekran görüntüsünü bize yollasın bizde ne olduğunu anlayalım.ama bilinmeyen bir hata oldu. Yeniden başlatalım.çok estetik olmasına gerek yoktur. Belirli bir süreden sonra hata kalmayacaktır.bugları azaldıktan sonra. Bizim burda hatayı yakalarsak try catch fırlatmaz. Try catch yazmamıza gerek kalmaz.

20 Ama burda try catch aşağıda yazarsak Ama ben burda try catch yazacağıma throws yazabilirim. İlla ArithmeticException olmasına gerek yoktur.exceptionda diyebiliriz.genel Bir hata yollamış oluruz. Class2 de Exception ismini düzenlemem gerekir.

21 Çalıştırdığımızda Hatası verir.exception dersek genel hata demiş oluruz. t Throws Exception kendisini çağıran yere fırlat demektir.hata Class2 gelir. Burası try cath yakalayacak ya da burasıda throw etmesi gerekir.kendisini çağıran yere kadar throw edecek.throw throw ederk Kendisini çağıran yere kadar enüst Classa kadar gidebilir. Biz Class2 de yakalamıyı tercih ettik. Try catch diye O zaman Class1 e taşınmıyor.class2 de try catch bölümünde ne yaptıysa o yazıyor Önce DAO Classlarımızı Try Catch diye tanımlayacağız. Böyle yaparsanız application server ekranında hataları görebilirsiniz.uygulama sunucu ekranında

22 Son kullanıcıda bir kolunun adı değişti.veritabanında bir hata oluşur. Son kullanıcı ozaman göremez. Son kullanıcının ekranına hatanın çıkması istiyorsak hatayı throw etmemiz gerekmektedir.

Proje de saga tıklayıp new diyoruz. Normal java classı kullanacağız.swing kullanmayacağız.

Proje de saga tıklayıp new diyoruz. Normal java classı kullanacağız.swing kullanmayacağız. Arkadaşlar küçük bir ekran yapalım.swing le yapalım. Programlarımızı süsleyebilmek için Proje de saga tıklayıp new diyoruz. Normal java classı kullanacağız.swing kullanmayacağız. KopekEkran diye bir class

Detaylı

BİL-141 Bilgisayar Programlama I (Java)

BİL-141 Bilgisayar Programlama I (Java) 1 BİL-141 Bilgisayar Programlama I (Java) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Bilgisayar Programlamaya Giriş, A. Yazıcı, E. Doğdu,

Detaylı

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 8. Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 8. Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 8 Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan İçerik İstisna Yönetimi (Exception Handling) İstisna Nedir? İstisna Yakalama Mekanizması İstisna İşleme Modeli İstisnaların Listesi İstisna

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler 1 İlk Programımız Bu program konsol ekranına Merhaba dünya! yazıp kapanır. Programı geçen derste anlatıldığı gibi derleyin, sonra

Detaylı

Bu classı biraz açıklamak gerekirse, tam olarak şu işleri yapıyor.

Bu classı biraz açıklamak gerekirse, tam olarak şu işleri yapıyor. İlk hazırladım MVC başlangıç dokümanından sonra (http://tuncgulec.com/mvc-projeolusturma/ adresinden indirilebilir) ikinci olarak bu oluşturduğumuz projenin benzeri, database işlemlerini yapan bir mvc

Detaylı

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ Asp.NET mimarisinin temelini oluşturan CLASS yapısını kullanarak veri tabanı işlemlerini nasıl daha az kodla ve daha stabil yapabiliriz bunu göreceğiz. Mevzu

Detaylı

BMÜ-112 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-II LABORATUARI DENEY-2 FÖYÜ

BMÜ-112 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-II LABORATUARI DENEY-2 FÖYÜ Amaçlar: 1- Arayüzler (Interfaces) 2- Soyut Sınıflar ve Metotlar(Abstract classes and methods) Uygulama-1: interface:cihaz ac() kapat() goster(string) class: TV class: LCD class: Projector... Cihaz adındaki

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 8. Hata Yakalama Hatalar programcılık deneyiminizin bir parçasıdır. Ancak bizim burada kastettiğimiz, programınızı çalıştıran kullanıcıların sebep olduğu ve programınızın çökmesine

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

/*Aşağıda ki kodları doğru şekilde anlar ve kullanırsanız java da sınıfları biraz da olsa anlamış olursunuz.*/

/*Aşağıda ki kodları doğru şekilde anlar ve kullanırsanız java da sınıfları biraz da olsa anlamış olursunuz.*/ Ana Main Kodları /*Aşağıda ki kodları doğru şekilde anlar ve kullanırsanız java da sınıfları biraz da olsa anlamış olursunuz.*/ package javaapplication1; public class JavaApplication1 public static void

Detaylı

BİL132 Bilgisayar Programlama II

BİL132 Bilgisayar Programlama II BİL132 Bilgisayar Programlama II 8. Olağandışı durumlar (exceptions) Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yüksel Tarhan Olağandışı durum Kütük bulunamadı Diskte yer kalmadı Nesne referans

Detaylı

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else {

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else { KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR IF ELSE YAPISI if (deger) { else { YUKARIDAKI IFADEDE deger EGER TRUE İSE if PARANTEZLERİ İÇİNDEKİ DEĞER

Detaylı

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME PELIN YILDIRIM FATMA BOZYIĞIT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Java Programlama (Crash Course) Class, Nesne, Metodlar, Overloading,

Detaylı

Lab7 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI. BTEP212 Java. Uygulama1: package javaapplication58;

Lab7 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI. BTEP212 Java. Uygulama1: package javaapplication58; BTEP212 Java DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI Lab7 bazen bir metodun içinde o metodun ait olduğu sınıftan yaratılacak nesneyi veya o nesnenin bir alt

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır.

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır. 1.Eclipse http://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/technology/epp/downloads/release/juno/s R2/eclipse-jee-juno-SR2-win32.zip&mirror_id=1163 linkinden indiriyoruz. 2.Eclipse açıldıktan sonra

Detaylı

Liskov Substitution Principle (LSP) Liskov un Yerine Gecme Prensibi KurumsalJava.com

Liskov Substitution Principle (LSP) Liskov un Yerine Gecme Prensibi KurumsalJava.com Liskov Substitution Principle (LSP) Liskov un Yerine Gecme Prensibi KurumsalJava.com Özcan Acar Bilgisayar Mühendisi http://www.ozcanacar.com Barbara Liskov 1 tarafından geliştirilen bu prensip kısaca

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

C# Metotlar ve Metot Tanımlama

C# Metotlar ve Metot Tanımlama C# Metotlar ve Metot Tanımlama Metot Kavramı : Metotlar bir program içerisinde aynı işi gerçekleştiren satırları belirli düzende sadece bir kez oluşturarak gerektiğinde tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlayan

Detaylı

Proje 1. Arayüz Tasarımı

Proje 1. Arayüz Tasarımı Proje 1. Arayüz Tasarımı 1. Yeni bir android projesi oluşturalım. Proje ismi: ArayuzTasarimi ve aktivity adı: ArayuzTasarimi olarak yazalım. 2. Projejiyi oluşturduktan sonra bize hazır olarak gelen dosyalar:

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

Cybersoft Bilişim Teknolojileri Sunucu Tarafı Programlaması Kursu Final soruları. Tarih: 27 Kasım 2010 Saat: 13:30 Süre: 3 saat

Cybersoft Bilişim Teknolojileri Sunucu Tarafı Programlaması Kursu Final soruları. Tarih: 27 Kasım 2010 Saat: 13:30 Süre: 3 saat Cybersoft Bilişim Teknolojileri Sunucu Tarafı Programlaması Kursu Final soruları. Tarih: 27 Kasım 2010 Saat: 13:30 Süre: 3 saat 1. Kısım Çoktan Seçmeli (48 puan) 1) Aşağıdaki JAVA kod parçası çalıştırıldığında

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10 Konular Kural Dışı Durumlar try ve catch Blokları ve throw Komutu Kural Dışı Durum Sınıfı Tanımlama Bir try Bloğuyla Çok Sayıda catch Kullanımı İç İçe try - catch

Detaylı

Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals

Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals The European Union s Making the Labour Market more Inclusive III programme For North Cyprus Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals Module

Detaylı

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz.

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz. C# da Diziler Diziler için aynı tipteki verilerin tutulduğu bir koleksiyon diyebiliriz. Örneğin integer verinin bir yığın şeklinde tutulması için dizileri kullanırız. C# da diziler referans tipinde değişkenlerdendir.

Detaylı

MVC. Görüldüğü üzere 2 adet cs. Dosyası oluşturdum. Birincisi çok satır kodu (20-25) içeren büyük işlerin yapılacağı class. İsmi buyuk_isler.

MVC. Görüldüğü üzere 2 adet cs. Dosyası oluşturdum. Birincisi çok satır kodu (20-25) içeren büyük işlerin yapılacağı class. İsmi buyuk_isler. MVC MVC Anlamakta zorluk çekiyorsanız bu yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum. Derslerde öğrencilerimin en çok zorlandıkları konu MVC nin mantığıdır. Önce MVC anlamaya çalışmak yerine MVC den biraz

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 2 DERSİ LAB. ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 2 DERSİ LAB. ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 2 DERSİ LAB. ÖDEVİ AD SOYAD : TESLİM TARİHİ : OKUL NO : TESLİM SÜRESİ : 1 hafta Ödev No : 2 (İlk 2 soru el yazısı ile çıktı alınarak

Detaylı

Kabuk Programlama (Bash)

Kabuk Programlama (Bash) Kabuk Programlama (Bash) Erkan Esmer Ocak, 2013 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Kabuk(Shell)............................................... 3 3 Çekirdek(Kernel).............................................

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LAB I JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Java Kurulumu Java dili ile programlama yapabilmek için java jdk ve java kodlama yapılabilecek uygun bir geliştirme ortamı kurulmalıdır. Eclips IDE yaygın olarak kullanılan

Detaylı

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta Ön bilgi: Özyineli fonksiyon tanımlanabilmeli. Dizilerin fonksiyon parametresi veya geri dönüş değeri olarak kullanımı bilinmeli. 1. Klavyeden girilen sayı n olmak üzere [1..n] aralığındaki sayıların toplamı

Detaylı

24 Kasım 2011 / Perşembe

24 Kasım 2011 / Perşembe 24 Kasım 2011 / Perşembe Evde yüklemek için ServisPack1 yükleniyor.daha sonra Ajax Kontrol Toolkit i yüklüyoruz. 2008 için 3,5 olanı yüklenecek. Geçen hafta nasıl yükleneceği anlatıldı. TextBox1 ve ToolkitScriptManager

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 4

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 4 Programlama Dili Prensipleri Lab Notları 4 1. Karar Yapıları IF Yapıları Karar yapıları olarak C/C++ ile Java programlama dilleri birbirine yakın ifadeler içerir. Bir programın akışı yukarıdan aşağı doğru

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 3 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Sınıflar ve Fonksiyonlar Tekrar kullanılabilir kodlar 1 Nesne Tabanlı Tasarım

Detaylı

Java Class Yapısında Finalize Metotunun Kullanımı

Java Class Yapısında Finalize Metotunun Kullanımı Java'da finalize() Metodu: Java dili kullanılmayan nesneleri silmek için arka planda çalışan bir sisteme sahiptir. Bu yüzden C++ gibi dillerde dinamik nesne tanımlarında mutlaka yer alması gereken nesneyi

Detaylı

Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır.

Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır. Ders İçeriği An introduction to Object-oriented programming with Java Third Edition Update Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır. Nesneye Yönelik Öğr.

Detaylı

// hataları işaret eden referans

// hataları işaret eden referans System sınıfı java.lang.object java.lang.system public final class System extends Object System sınıfı, java.lang paketi içindedir. Platformdan bağımsız olarak sistem düzeyindeki eylemleri belirleyen dingin

Detaylı

C# ile e-posta Göndermek

C# ile e-posta Göndermek Kemal Demir http://kemal.csharpturk.net kemal@csharpturk.net C# ile e-posta Göndermek 25.12.2006 Web sitemizin üyelerine ya da adreslerini bir yerde biriktirdiğimiz arkadaşlarımıza toplu olarak eposta

Detaylı

Business Delegate Tasarım Şablonu KurumsalJava.com

Business Delegate Tasarım Şablonu KurumsalJava.com Business Delegate Tasarım Şablonu KurumsalJava.com Özcan Acar Bilgisayar Mühendisi http://www.ozcanacar.com Modern yazılım sistemleri birden fazla katmandan oluşur. Bu katmanlar her zaman aynı server üzerinde

Detaylı

Nesneye Dayalı Programlama Laboratuvarı

Nesneye Dayalı Programlama Laboratuvarı 2013 2014 Nesneye Dayalı Programlama Laboratuvarı Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Salih GÖRGÜNOĞLU Laboratuvar Sorumluları: M. Zahid YILDIRIM İÇİNDEKİLER Deney 1: Visual Studio ve C++'a Giriş Uygulamaları...

Detaylı

HATA YAKALAMAK VE AYIKLAMAK GİRİŞ HATA AYIKLAMA. Hata Yakalamak ve Ayıklamak

HATA YAKALAMAK VE AYIKLAMAK GİRİŞ HATA AYIKLAMA. Hata Yakalamak ve Ayıklamak GİRİŞ HATA YAKALAMAK VE AYIKLAMAK Görsel programlamada gerçekleştirdiğimiz projelerde üzerinde önemle durmamız gereken konulardan biri de hata yakalama ve ayıklama üzerine alacağımız tedbirlerdir. Programlama

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

Chain of Responsibility Tasarım Şablonu KurumsalJava.com

Chain of Responsibility Tasarım Şablonu KurumsalJava.com Chain of Responsibility Tasarım Şablonu KurumsalJava.com Özcan Acar Bilgisayar Mühendisi http://www.ozcanacar.com Chain of responsibility sorumluluk zinciri anlamına gelmektedir. Sisteme gönderilen bir

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

dinamo / Periyodik İşler

dinamo / Periyodik İşler 1 Periyodik İşler dinamo / Periyodik İşler 2 Periyodik İşler Genel Tanım Periyodik İşler Nedir? Periyodik işler, kullanıcılar tarafından belirlenmiş olan rapor ve makroları yine kullanıcılar tarafından

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 2 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 2 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 2 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bu derste neler öğreneceğiz? IntelliJ ile proje oluşturma Yorum satırları Sınıf deklarasyonu İsimlendirme kuralları

Detaylı

Lecture 11: Generics

Lecture 11: Generics BLM202E Data Structures Lecture 11: Generics Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Musa AYDIN 2014 2015 (Bahar) BLM202E Data Structures - 2015 Spring Java programlama dilinin güçlü özelliklerinden biri

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

Bolum 9. Konu Başlıkları

Bolum 9. Konu Başlıkları Bolum 9 Konu Başlıkları 1.Grafik Arayüz Tasarımı//Pencere Araçları(Widgets) Label Button Enrty Checkbutton Toplevel Listbox Menu Text Bitmap Herhangi bir pencere üzerinde bulunan düğmeler,etiketler,sağa-sola,yukarı-aşağı

Detaylı

public static int Toplam int x, int y

public static int Toplam int x, int y static Kavramı 1 İçinde bulunduğu sınıftan nesne oluşturulmadan veya hiç bir nesneye referans olmadan kullanılabilen üyeler static olarak nitelendirilir. Metotlar ve alanlar static olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi 2011-2012 Nesne Tabanlı Programlama Dersi Edirne Kız Teknik ve Meslek Lisesi Programlama Dili Nedir? 2 Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 7. Bölüm Metot Tanımlama ve Kullanma

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 7. Bölüm Metot Tanımlama ve Kullanma Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 7. Bölüm Metot Tanımlama ve Kullanma C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 7.1. Metot Kavramı Programlama dillerinde bütün kod satırlarının

Detaylı

Java, java.util paketi içinde mevcut olan Date sınıfını sağlar, bu sınıf güncel tarih ve zamanı kapsüllemektedir.

Java, java.util paketi içinde mevcut olan Date sınıfını sağlar, bu sınıf güncel tarih ve zamanı kapsüllemektedir. PART 13 13. Tarih & Zaman Java, java.util paketi içinde mevcut olan Date sınıfını sağlar, bu sınıf güncel tarih ve zamanı kapsüllemektedir. Date sınıfı 2 adet constructor destekler. İlk constructor, güncel

Detaylı

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir.

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir. www.csharpturk.net Türkiye nin C# Okulu Yazar Yunus Özen Eposta yunus@yunus.gen.tr Tarih 08.04.2006 Web http://www.yunusgen.tr ARİTMETİK OPERATÖRLER VE KULLANIM ŞEKİLLERİ Bilgisayarlar yapıları gereği,

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Ders konuları 1. Programlamaya Giriş 2. Program Denetimi ve Operatörler 3. Nesnelerin

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları ComboBox Bir Windows açılan kutu sunu temsil eder. ComboBox kontrolü, kullanıcıların bazı değerleri açılan bir listeden seçmesini sağlar. Listeye tasarım anında veya çalışma anında öğe eklenebilir. Listeye

Detaylı

ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI

ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI ECLIPSE PROGRAMININ ÇALIŞTIRILMASI 1 Eclipse programının çalışır hale getirilebilmesi için JDK nın kurulumunun tamamlanmış olması gerekmektedir. Eclipse programı dosyasını indiremediyseniz dersin internet

Detaylı

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com Ders 8: Metotlar Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Metotlar C# içerisinde bir veya birden fazla kod bulunduran kod bloklarıdır. Bir nesnenin veya sınıfın programı

Detaylı

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Python büyük-küçük harf ayrımı yapar. Pythonda kod yazarken girintiler kullanılır Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Klavyeden girilen bir değeri okumak ad=input("adınızı giriniz")

Detaylı

İstisnalar (Exceptions) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 8 1

İstisnalar (Exceptions) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 8 1 İstisnalar (Exceptions) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 8 1 İstisna deyince aklınıza ne geliyor? Diğerlerinin yazdığı programda hata olabilir ama benim yazdığım programda hata olmaz...

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN GİRİŞ Ekrana «Merhaba Java» şeklinde bir mesajı 100 defa yazmak istediğinizi düşünelim. Aşağıdaki komut satırını 100 kez yazmak sıkıcı

Detaylı

Nesneye Dayalı Programlama

Nesneye Dayalı Programlama SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Nesneye Dayalı Programlama Hafta 4 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Öğr. Gör. Özgür ÇİFTÇİ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM 2014) //Class (Sınıf) // Sınıf (class) soyut veri tipidir. // Nesne (object) sınıfın somutlaşan bir cismidir. // static : nesnesi oluşturulmaz.

Detaylı

Genel Programlama I Ders 6

Genel Programlama I Ders 6 Genel Programlama I 04.11.2010 Ders 6 1 Fonksiyonlar C'de alt programlara fonksiyon denir. Fonksiyon sözcüğü burada matematiksel anlamıyla değil diğer programlama dillerinde kullanılan, "alt program",

Detaylı

Java ile Nesneye Yönelik Programlama (Object Oriented Programming)

Java ile Nesneye Yönelik Programlama (Object Oriented Programming) Java ile Nesneye Yönelik Programlama (Object Oriented Programming) Giriş Yrd. Doç. Dr. Aybars UĞUR Örnek 1 Bir Yolcu sınıfı, yolcu1 nesnesi oluşturulması ve kullanılması class Yolcu String ad; String soyad;

Detaylı

WWW.OZTEKHABERLESME.COM

WWW.OZTEKHABERLESME.COM ÖZTEK HABERLEŞME APİ DÖKÜMANI WWW.OZTEKHABERLESME.COM VER:6.1.0 ~ 1 ~ İÇİNDEKİLER BİLMENİZ GEREKENLER... 3 HTTP POST (XML) YÖNTEMİ... 4 TANIMLAR... 4 ÖRNEK XML YAPISI... 4 PHP ÖRNEK KOD... 5 Örnek Sayfayı

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BIM 205 GÖRSEL PROGRAMLAMA 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ÖDEV-1

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BIM 205 GÖRSEL PROGRAMLAMA 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ÖDEV-1 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BIM 205 GÖRSEL PROGRAMLAMA 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ ÖDEV-1 (Son Teslim Tarihi: 08.11.2014 17:00 e kadar) Teslim: Arş. Gör. Uğur Güven ADAR. Java da Kullanıcıdan

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu:

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu: Java JDK ve Eclipse Kurulumu Öncelikle java ile program geliştirmeye başlamak istiyorsanız iki şeye ihtiyacınız olacak; 1-Java JDK (Java Development Kit) : Java ile yazdığımız kodları derleyip çalıştırmak

Detaylı

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ Javada diziler nesnedirler, cdeki gibi hafızada yer kaplayan pointer değillerdir. Javada diziler, cye göre daha güvenilirdir. Dizilerin elemanlarına gelişigüzel değerler atayamazsınız.

Detaylı

Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals

Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals The European Union s Making the Labour Market more Inclusive III programme For North Cyprus Upgrading Internet Technology skills of Information and Communication Technologies (ICT) Professionals Module

Detaylı

RSA ANAHTAR DAĞITIMI VE RSA İLE DİJİTAL İMZA OLUŞTURMA

RSA ANAHTAR DAĞITIMI VE RSA İLE DİJİTAL İMZA OLUŞTURMA RSA ANAHTAR DAĞITIMI VE RSA İLE DİJİTAL İMZA OLUŞTURMA İlk defa 1977 yılında Ron Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman tarafından oluşturulan RSA algoritması geliştiricilerinin soyisimlerinin ilk harfleriyle

Detaylı

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. ARDUİNO PROGRAMLAMA fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. fonksiyonu: Diğer programlama dillerinden alışık olduğumuz

Detaylı

(PWS) gelmektedir. Ancak. Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz.

(PWS) gelmektedir. Ancak. Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz. Windows98 ile beraber "Personal Web-Server 4.0" (PWS) gelmektedir. Ancak Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz. PWS ile bilgisayarınızı

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 2. Python da Koşul ifadeleri Python da koşullu durumların nasıl oluşturulacağını bu bölümde öğreneceğiz. Bu iş için kullanacağımız üç tane deyim var: if, else ve elif 2.1. if If

Detaylı

3.Hafta. . Kontrol Deyimleri/İfadeler

3.Hafta. . Kontrol Deyimleri/İfadeler . Kontrol Deyimleri/İfadeler Kontrol deyimleri bir uygulamanın yürütülmesi sırasında program akışını yönlendiren yapılar/kalıplardır. Kontrol deyimi olmaksızın bir uygulama yazılması neredeyse olanaksıdır

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri

Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri Klavyeden Basit Giriş/Çıkış İşlemleri Klavyeden veri girilmesi, girilen verilere çeşitli işlemler uygulandıktan sonra ekrana yazdırılması ya da herhangi bir yazıcıdan çıktı alınması gibi işlemlerdir. Javada

Detaylı

ÖRNEK. a=1 yazdığımızda ar k 1 sayısı a harfi olmuştur. Aynı şekilde b=2 dediğimizde 2 sayısı b. Diyagramımıza başlıyoruz. Başla

ÖRNEK. a=1 yazdığımızda ar k 1 sayısı a harfi olmuştur. Aynı şekilde b=2 dediğimizde 2 sayısı b. Diyagramımıza başlıyoruz. Başla ALGORİTMAYA GİRİŞ 11 Bu akış diyagramlarını kullanarak bilgisayarlarımızla basit programlar üretebiliriz. Aynı okula nasıl giderim örneğindeki gibi bilgisayara adım adım ne yapacağını belirtebiliriz. Bilgisayar

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur?

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur? STRİNG (KARAKTER) İŞLEMLERİ Python'da karakter dizilerini ifade etmek için yapmamız gereken tek şey, ifademizi tırnak ("") içinde belirtmektir. Python'da tırnak içerisinde belirtilen her şey karakter dizisi

Detaylı

Bigisayar Programlama

Bigisayar Programlama Bigisayar Programlama (GÜZ 2015) DERS-02: C de Programlamaya Giriş Yrd. Doç Dr. Yakup EMÜL Cumhuriyet Üniv., Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü yakupemul@cumhuriyet.edu.tr Ofis Saatleri :

Detaylı