İstanbul Ticaret Üniversitesi Medeniyet ve Toplum Semineri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İstanbul Ticaret Üniversitesi Medeniyet ve Toplum Semineri"

Transkript

1 İstanbul Ticaret Üniversitesi Medeniyet ve Toplum Semineri Ahmet Ademoğlu

2 Temel Konular Bilim nedir? Bilimin kökenleri nelerdir? Bilim, Eski ve Orta Çağlar ın Doğa Felsefesi nden, nasıl Modern Bilim e evrilmiştir? Bilimsel bilgi, diğer bilme çeşitlerinden nasıl ayrılır? Bilim, felsefe, metafizik, ilahiyat ve hukukla hangi açılardan ilintilidir? Bilim Devrimi nasıl meydana gelmiştir? Bilimin siyaset, ekonomi ve toplumsal kalkınma ile ilişkisi nedir? Modern Bilim in, bireye, topluma ve doğaya yararları ve zararları nelerdir?

3 Temel Konular Bu sorulara 4 disiplin aracılığıyla cevap verilebilir: Bilim Tarihi Bilim Felsefesi Bilim Sosyolojisi Bilim Politikaları Bugün, Bilim Felsefesi ve Bilim Tarihi ni inceleyeceğiz

4 Bilim nedir? Bilim, insanın kendisini, toplumu ve doğayı anlamasını sağlayan özel bir bilgi türüdür. 2 şekilde diğer düşünme yollarından ayrılır: Doğrulanma/Yanlışlanma imkanı vermesi Konuşma dili ve teknik dilden oluşan özel dili 2 katmanlı karakteri vardır: Bir Doğa Felsefesi olması (episteme) Araçsallığı (tekne)

5 Bilim Metodolojisi Düşünme Yolları Neden-sonuç Sınıflandırma Karşılaştırma Tanımlar Örnekler Deney Betimleyici dil ve analojiler Tümevarım/Tümdengelim Gözlem Nicelleştirme Teoriler/Hipotezler Görsel Düşünme

6 Bilim Metodolojisi Hipotez >>> Teori >>> Bilimsel Yasa Teori x Gerçek; Düşünce x Nesne; Mana x Madde; Ruh x Beden; Fikir x Duygu ikilikleri Birinciler soyut ve kavramsal İkinciler tamamen gözleme dayalıdır

7 Bilim Metodolojisi Dünya görüşlerinin Bilim üzerindeki etkileri Yunan Bilimi teleolojiktir. Ampirik değil, spekülatiftir Ampirik bilgi Batı da reddedilmiştir. İslam Dünyası nda ise 8-11.yy.lar arasında etkilidir. Orta Çağ ın başlarında doğaya olan ilgi sadece dini ve ahlaki öğretileri temellendirmek içindir.

8 Bilim Metodolojisi 13.yy.dan itibaren bu anlayış değişmeye başladı: Doğa Bilimi tümevarımsal olarak deneysel olmalı; tümdengelimsel olarak da matematiksel düşünme ile doğrulanabilmelidir. Doğru bir Doğa Felsefesi tümevarımsal mantık temelli olmalıdır. İnsan yararı için doğaya aktif olarak müdahele edilmelidir. Newton un katkısı bilimsel bilginin geçiciliği ve yeni kanıtlarla değişebilirliğinin farkına varmasıdır. 16.yy.dan itibaren bilim insanları gözleme önem vermeye ve tümevarımsal metodu benimsemeye başladılar. 19.yy.dan itibaren gözlem; matematiksel analiz ve deneysel yaklaşımlarla birlikte bilimsel araştırmanın en temel aracı oldu.

9 Erken Dönem Mısır ve Mezopotamya Doğa Felsefesi nin ilk örnekleri M.Ö li yıllarda görülür. Din, mit, büyü ve gözlem içiçe geçmiştir. Mısırlılar, Hipokrat tan 2000 yıl önce Tıp, İlaç ve Fizyoloji de bilgi sahibiydiler. Mezopotamyalılar ise Astronomi ve Matematik te ön plana çıktılar. Babilliler Dünya nın Güneş etrafındaki dönüşünü 360 a ayırıp, 12 dilime bölerek burçları buldular.

10 Pre-Sokratikler Milet Okulu Tales, Anaksimenes ve Anaksimendres, Homeros ve Hesiod un şiir ve mitolojisini, fiziksel kanunlara dayanan evrensel düzenle değiştirdiler. İki yenilik getirdiler: Doğa nın keşfi Akılcı Eleştiri ve Münazara Tales: Su temel maddedir Anaksimenes: Anaksimendres: Hava temel maddedir

11 Pre-Sokratikler Pisagorcu Okul Pisagor hem dini mezhep, hem de matematik okulu kurucusudur. Pisagorcular, Milet Okulu nun maddesini, formla değiştirdiler. Evrendeki her şey rakamdan oluşmaktadır. Eflatun un Formlar Teorisi ne etki etmişlerdir. Doğa nın temeli olarak Matematik fikri erken Yunanlıların bilime en büyük katkılarındandır.

12 Pre-Sokratikler Değişimi Açıklama Çabaları Heraklit: Herşey değişimde sabittir. Doğa hiçbir şey tamamen kaybolmaz. Değişim, Tanrı nın evrensel aklının, logosun ürünüdür. Eleatikler Parmenides: Herşeyin değişeceği fikrini reddeder. Değişen herşeyde, kalıcı ve yok edilemez bir öz vardır.

13 Pre-Sokratikler Eleatikler Zeno 4 meşhur paradoksuyla şeylerin çokluğuna karşı çıktı. Değişim ve hareket imkansızdır. Pluralistler Empedokles 4 ana elementi varlığını öne sürdü: hava, su, ateş, toprak Anaksagoras Nous-zihin kavramını oluşturdu; maddenin şeklini ve davranışını etkileyenin bu olduğunu iddia etti.

14 Pre-Sokratikler Pluralistler Leucippus ve Demokritus: Atom Teorisini geliştirdiler Atomlar, boşluğun yokluğu içinde sonsuz ve değişmezdir. Pre-Sokratik Düşüncenin genel özellikleri: İlahi müdahelenin yokluğu Amaç; değişimin nedensel mekanizmalarını belirlemektir. Doğayı kontrol etmekten ziyade, anlamayı hedeflemişlerdir.

15 Eflatun Eflatun un özelliği kendisinden önceki tüm sistemleri bir araya getirmesi, uyumlu ve birleşik bir felsefe sistemi inşa etmesidir. Var olanlar fiziksel şeyler değil, idelerdir. İdeler gerçek bilgiyi üretirken; görünümler sadece görüşleri (doxa) oluşturur. Eflatun, bilim ve matematiği öğretisinin temel taşı yapmıştır.

16 Eflatun Mağara Alegorisi Bölünmüş Çizgi metaforu: Hayal etmek, inanmak, düşünmek, mükemmel bilgi Formlar: Formlar/ideler, değişmez, sonsuz, maddi olmayan özlerdir. Görünen nesneler sadece birer kopyadır. Bilgi mutlaktır; çünkü, nesnelerin gerçek hali değişmez bir ideal formdadır. Şeylerin dünyası sadece görünüşlerin dünyasıdır.

17 Aristo Eflatun un öğrencisidir, ancak hocasının aksine matematik yerine, fizik ve biyoloji ile ilgilenmiştir. Mantık ı bulmuş ve bilimle ilişkisini kurmuştur. Mantık ın fonksiyonu dille gerçeğin ilişkisini kurmaktır. Kategoriler Doktrini ve Kıyas Doktrini Aristo Felsefesi nde önemli bir yer tutar.

18 Aristo 3 tür bilgi vardır: Üretken bilgi: Sanat ve şiir Uygulamalı bilgi: Siyaset ve etik Teorik bilgi: 1- Fizik ve Doğa Felsefesi; 2- Matematik; 3- Metafizik ve İlahiyat 4 tür değişim vardır: Kademeli Değişim Niteliksel Değişim Niceliksel Değişim Yer Değişimi

19 Aristo Aristo nun Mirası: Aristo dan önce felsefe istematik halde değildi. Aristo, kendisinden sonraki 3 dile dayalı medeniyeti (Yunanca-Bizans, Arapça-İslam ve Latince-Batı Avrupa) derinden etkilemiştir. Kendisinden öncekilerin Doğa Felsefesi ne yaklaşımlarını inceleyerek bir Tarihçi; sistematik gözlem ve veri toplama yöntemlerini kullanarak bir bilim insanı; bilgi metodolojisi ve bilgi sistematiği ile bir felsefecidir.

20 Aristo Sonrası Roma İmparatorluğu nun artan gücü, insanları bireyci fikirlere ve kendi hayatlarını kontrole yönlendirdi. Felsefeciler de insanın var olmasının anlamını ve mutluluğa ulaşmanın yollarını araştırdılar. 4 temel akım ortaya çıktı: Epiküryenler Stoacılar Septikler Neo-Platonikler

21 Aristo Sonrası Epiküryenler: İnsan hayatının ana amacı hazdır. Bedensel arzular tamamen karşılanamaz ve acıya sebep olurlar. Nihai haz, acının yokluğu ve zihnin rahatlatılmasıdır. Stoacılar Dünya pasif bir madde formu ile doludur. Aktif olan Tanrı dır. Tanrı, bir akıl ilkesidir. Dünyadaki eylemleri kontrol edemeyiz, ancak bu eylemlere yaklaşımımızı kontrol edebiliriz.

22 Aristo Sonrası Stoacılar: Her bir bireyin Tanrı-logos tarafından kendisine verilen bir rolü vardır. Epiküryenlerden farklı olarak, dünyayı şans eseri oluşan değil, bir emreden akıl tarafından oluşturulmuş kabul ederler. Bireyci olmayan kozmopolit doğa anlayışları, evrensel değerlere ve sistemlere ulaşmalarını sağlamıştır.

23 Aristo Sonrası Septikler: Şüphecidirler. Mutluluk arayışında, gerçeğin kabulünü veya reddini yadsımışlardır. Fiziksel dünyayı ve duyguları reddetmezler; ancak onları kanıtı olmayan maddelerin değişen görüntüleri olarak kabul ederler. Neo-Platonikler: Plotinus, gerçeklik sistemini, dini kurtuluş doktriniyle spekülatif olarak açıklamıştır.

24 Aristo Sonrası Neo-Platonikler: Pisagorcuları, Epiküryenleri, Stoacıları ve Aristotelyenleri, ruhun gerçek doğasını anlamadıkları gerekçesiyle reddetmiştir. Aristo nun kendinden sonraki dönemde etkisi çok büyük olmuştur. MS 1.yy.dan itibaren eserlerine şerhler yazılmaya başlamıştır. Aristo ve Eflatun zıt kutuplar olarak görülmemiştir; biri diğerinin tamamlayıcısı addedilmiştir. Aristo nun şerhleri Platonik bir bakış açısından yazıldı. Neo-Platonikler Aristo nun eserlerini yorumlamak için yepyeni bir usul geliştirdiler.

25 Geç Antik Dönem Aristotelyenizmin Doğu ya Kayması Aristo nun eserleri Yunanca dan Süryanice ye, oradan da Arapça ya çevrilmiştir. Bağdat ın 762 de kurulmasından sonra, yoğun bir Aristo tercümeleri faaliyeti başlamıştır. Monofizitlerle Nasturiler arasındaki dini tartışmalarda Arsito nun eserleri temel bir rol oynamıştır.

26 Geç Antik Dönem Latince Tercümelerden Önce Batı da Doğa Felsefesi Romalı Düşünürler Seneca, Lucretius, Büyük Pliny gibi isimler Doğa Felsefesi ni tartışmışlardır. Lucretius un doğayı tesadüflerle açıklaması, Orta Çağ Hristiyanları tarafından reddine neden olmuştur. Seneca, doğal fenomenlerden ahlaki değerlere ulaşmış ve doğa felsefesini ahlakilik ve dinin altını çizmek için kullanmıştır. Büyük Pliny, Doğa Tarihi adında 37 ciltlik bir eser yazmıştır. Teorik altyapıdan yoksun, olay ve olgulardan oluşan, kendinden sonraki düşünürlere etki eden bir ansiklopedi bırakmıştır.

27 Geç Antik Dönem Latince Ansiklopediciler Platonik Kozmografi nin aktarımında önemli rol oynamışlardır. Plotinus ve Profiri nin eserlerinden yararlanarak, Eflatun un kozmolojisine ve doğa felsefesine şerhler yazmışlardır. Eserleri 7 temel bilimi; diyalektik, retorik, gramer (trivium) ile aritmetik, geometri, müzik ve astronomiyi (quadrivium) içermiştir. Soru sormamışlar; konuları tartışmamışlar; sadece mevcut öğretileri canlı tutmuşlardır.

28 Erken Orta Çağ Erken Orta Çağ İlahiyatçılar Mantığın, aklın vücut bulmuş hali olduğunu savundular. Aklî yaklaşımlara önem verdiler. İlahi sırları ve inanç sistemlerini açıklamak için aklın kullanılması çok tartışma yarattı. Salisburyli John, aklın Tanrı nın hediyesi olduğunu, inanı açıklamakta kullanılmayacağını savundu. Tourslu Berengar ise Hristiyanlık metinlerinin aklın yardımıyla okunursa daha anlaşılır olacağını söyledi.

29 Erken Orta Çağ Erken Orta Çağ İlahiyatçılar Canterburyli Anselm, dinin anlaşılmasında inancın önemine vurgu yaparken, aynı zamanda aklın teolojiye de uygulanabileceğini iddia etti. Peter Abelard, «soru sormanın merak uyandıracağını; merakın da gerçeğe ulaştıracağını» savundu. Mantık ve Aklın teolojiye uygulanmasıyla, Kilise ve İncil dışında saygın otoriteler çıkmaya başladı. Böylece Orta Çağ İlahiyatı, akılcı bir düşüne sürecine evrildi.

30 Erken Orta Çağ Erken Orta Çağ İlahiyatçılar Peter Lombard ın «Four Books on Sentences» kitabı 2. dönemi başlattı. Yunanca ve Arapça doğa ve bilim felsefesi metinlerinin çevirileri tamamlandı. Oxford ve Paris te açılan üniversiteler yeni nesil ilahiyatçıların, eski manastır ilahiyatçılarına üstün gelmelerini sağladı. Teolojik Evrimin en dikkat çeken yönü mantık ve doğa felsefesinin teolojik problemlerin analiz ve çözümünde kullanılmasıdır.

31 Erken Orta Çağ Latince Tercümeler Hristiyanların İspanya ve Sicilya da Müslümanlara galip gelmeleri, Arapça ve Yunanca eserlerle tanışmalarını sağladı. Batı, bu eserlerden doğa felsefesi ve bilimle ilgili olanlara yoğunlaşırken diğerlerini göz ardı etti. Tercüme çalışmaları 12. ve 13.yy.larda meydana geldi. Bu çalışmalar, muhtemelen bir kültür ve medeniyete, diğer kültür ve medeniyetlerden entelektüel bilgi aktarımının en büyük örneğidir.

32 Erken Orta Çağ Latince Tercümeler Tercümelerde iki yöntem kullanıldı: Kelime kelime tercüme (verbum de verbo) Öz ve anlama dayalı tercüme (ad sensum) Aristo nun fikirleri eserlerinden önce Avrupa ya intikal etmişti. Abu Mashar Al-Balkhi nin (Albumasar) Astronomi ye Giriş kitabı Batı da biliniyordu. 13.yy. da Aristo nun en büyük şerhçilerinden İbn-i Rüşd (Averroes) de tercüme edilmiştir. İbn-i Rüşd ün 38 şerhi vardır. Arapça nın yanı sıra İbranice şerhlerin fazlalığı dikkat çekicidir.

33 Orta Çağ Orta Çağ Üniversiteleri Üniversiteler, Roma kökenli bir Orta Çağ yasal konsepti kuruluşlar (universitas) üzerinde yükseldi. Bu kuruluşlar, kendi kurallarını belirleme, yöneticilerini seçme, mahkemede dava etme/edilme haklarına sahiptiler. Belli bir otonomileri vardı. Bu durum 8 asır boyunca var olmalarını sağladı. Oxford, Paris ve Bologna gibi üniversiteler ise günümüzde de varlığını sürdürmektedir.

34 Orta Çağ Orta Çağ Üniversiteleri Üniversitelerin en önemli aktivitesi araştırmadan ziyade, eğitimdi. Doğa Felsefesinin öğretimi üniversitenin temeliydi. Temel fakülteler ise Sanat, Tıp, İlahiyat ve Hukuk tu. Bütün öğrenciler ilahiyat, hukuk ve tıp eğitimi alabilmek için Doğa Felsefesini öğrenmek zorundaydılar. Öğretilen Doğa Felsefesi, Aristo nun Yunanca ve Arapça tercümelerini baz alıyordu.

35 Orta Çağ Üniversite Dersleri ve Şerhlerin Şekilleri 13.yy.ın başlarında Aristo nun Doğa Felsefesi yasaklanmıştı. İlahiyatçılar, buna rağmen, dini amaca hizmet edecek şekilde Aristo ya atıflar yaptılar. 13.yy.ın ortalarında da Aristo üzerindeki yasak gevşedi. Derslerde; kısa pasajların okunması, bölüm-bölüm okuma yapılması, bütün kitabın okunarak kitap hakkındaki diğer şerhlerin ve yorumların okunması, İbn-i Sina nın (Avicenna) eserlerinde yer alan açıklamaların ve yorumların değerlendirilmesi yöntemleri uygulanmıştır.

36 Orta Çağ Üniversite Dersleri ve Şerhlerin Şekilleri Şerh literatürünün en önemli formları; derslerin sonunda soruların sorulması (questiones); hoca tarafından sorulan sorunun iki öğrenci grubu tarafından pozitif/negatif açılardan tartışılması (disputatio ordinario); öğrencilerin sordukları sorulara hocanın 2 gün içinde cevap vermesidir. (disputatio quodliberal) Farabi nin İlimler Üzerine (De Scientiis) adlı eseri bilimlerin, doğa bilimi de dahil olmak üzere diğer bilimlerle ilişkisini kurmuştur.

37 Orta Çağ Üniversite Dersleri ve Şerhlerin Şekilleri Matematiksel bilimler, doğa bilimlerinden ayrı tutuldu. İbn-i Sina nın işaret ettiği üzere, doğa bilimleri sürekli değişim ve hareket halindeydi. Farabi, mutlak bilimleri a) aritmetik ve geometri gibi saf bilimler ve b) optik, astronomi/astroloji, müzik, ağırlıklar ve aletler gibi matematiksel bilimler olarak ikiye ayırmıştır. Roger Bacon, ilk öne gramer ve mantığın, sonra matematik ve doğa felsefesinin, en son metafiziğin öğrenilmesi gerektiğini savunmuştur.

38 Orta Çağ Aristo dan Ayrılmalar İmpetus Teorisi Etkilenen Güç Teorisi Bilim Tarihi nde ilk defa imajinasyon doğa felsefesindeki problemlerin çözümünde büyük rol oynadı. Orta Çağ ın son dönemlerinde imajinasyon doğa felsefesi ve ilahiyatta aşılması güç bir araç olarak yer aldı.

39 Orta Çağ Doğa Felsefesi ve İlahiyat İlişkisi Hristiyanlık M.S.332 de devlet dini oldu. Kilise babaları Pagan Kültür e karşı biri düşmanca, biri anlayışlı iki tavır geliştirdiler. St. Augustine, 4. ve 5.yy.larda seküler bilginin, Kitab-ı Mukaddes in anlaşılmasındaki önemini vurguladı. 11.yy. itibariyle bazı ilahiyatçılar Aklı ilahiyata uyguladılar ve kilise otoritesine karşı çıktılar.

40 Orta Çağ Doğa Felsefesi ve İlahiyat İlişkisi Aristo nun felsefesinde karşı çıkılan noktalar oluştu: Dünya Ebedidir. Var olan her şey önceden var olan bir şeyden gelir. İnsan ruhunun akli kısmı ölümsüzdür. Maddi kısmı ise ölümlüdür. Dünya dışında bir boşluk ve başka dünyalar aramak boşunadır. Aristo nun bu önermeleri felsefesinin 13.yy.a kadar kısmen yasaklanmasına neden oldu.

41 Orta Çağ Doğa Felsefesi ve İlahiyat İlişkisi Aristo nun mantık ve doğa felsefesinin Latince ye tercüme edilmesi, ilahiyatın da bir bilim kabul edilmesine sebep oldu. Thomas Aquinas ın Summa Teologica sı ilahiyatın «bilim» kabul edilmesinde en önemli eserdir. İlahiyatta doğa felsefesi, doğa felsefesinde ise ilahiyata yer verildi. İlahiyat eğitimi için doğa felsefesinin ön koşul olması nedeniyle, ilahiyatın problemlerine mantıksalmatematiksel yaklaşımlar, ilahiyatın daha akılcı ve analitik bir disiplin olmasına yol açtı.

42 Değişen Bir Dünya Bilim Devrimi ne Doğru 15.yy.dan itibaren Aristotelyen Felsefe yeni meydan okumalarla karşı karşıya kaldı: Gutenberg in Matbaası Amerika nın Keşfi Teleskop ve Mikroskop un Keşfi Protestan Reformu Platonizm, Atomizm, Stoizm gibi Yunan Felsefelerinin tercüme edilmesi.

43 Değişen Bir Dünya Bilim Devrimi ne Doğru Aristotelyen Skolastisizm 17.yy.a kadar öğretilse de keskin değişimlere uğradı. Kopernik, Galileo, Kepler ve Brahe nin kozmolojik keşifleri ve Aristo ya eleştirileri, 18.yy.da Aristo nun Doğa Felsefesi nin geri plana itilmesine neden oldu. Kepler in New Astronomy si ve Galileo nun The New Sciences ı ön plana çıktı. Francis Bacon ın «yeni bilim» vizyonu

44 Değişen Bir Dünya Bilim Devrimi ne Doğru Francis Bacon ın New Atlantis i yeni doğa felsefesini tanımladı: Doğa Felsefesi ni ilerletmek Bilimsel deney ve keşifler için araçlar geliştirmek Bilimsel keşifler ve deneyler için ofisler ve istihdam İcatlar için bir müze Değerli icatlar için ödül verilmesi Doğal felaketler, kozmolojik olaylar, yaban hayatı için tavsiyeler ve tahminlerde bulunulması Böylece bilimde araştırmanın önemi arttı; bilim teşvik edildi; doğrudan insanların yararına kullanıldı ve devlet bilimi desteklemeye başladı.

45 Değişen Bir Dünya Bilim Devrimi ne Doğru Aristo yu yorumlamak yerine yeni bilginin peşinden gitmek Kepler in yörüngenin merkezinde Güneş in yer aldığını ve yörüngenin eliptik olduğunu keşfi Eflatun ve diğer Yunan filozoflarının yeniden ortaya çıkması Doğa nın makine olarak algılanması Doğa yı gözlemlemek için bir çok yeni aracın icadı

46 Değişen Bir Dünya Bilim Devrimi ne Doğru Doğa daki olayları ölçmek için yeni deneyler Bilginin matbaanın icadıyla daha kolay yayılması Galileo, Kopernik ve Newton ın kitapları Bilimsel metinlerin ve eğitimin tüm ülkelerde aynılaşması Bilim Toplulukları ve Bilimsel Dergilerin ortaya çıkışı Protestan Reformu yla Din-Bilim ilişkisinin değişmesi Doğaüstü olayların doğal sebeplerle açıklanması Dini kitaplarla doğa kitaplarını ayrı değerlendirilmesi

47 Değişen Bir Dünya Bilim Devrimi ne Doğru Doğa Felsefesi ve İlahiyat Arasındaki İlişki Kadim soru: Doğa ile ilgili yeni bilgileri Kitab-ı Mukaddes ile nasıl ilişkilendiririz? Orta Çağ da Tanrı tarafından yaratılan dünyanın, Aristotelyen yasalara göre yönetilmesi söz konusuydu. Yeni dönemde, Tanrı nın kitabı ile Doğa nın kitabı ayrıldı. Yine de birbirleriyle ilintiliydi. Doğa Kitabı sadece matematik yoluyla okunabilir. Tanrı nın Varlığı saat analojisiyle açıklandı Doğa Felsefecileri Tanrı nın Varlığı nı şeylerin görünümüyle açıkladılar.

48 Değişen Bir Dünya Bilim Devrimi ne Doğru Bilimlerin Yeniden Tasnifi Matematik doğa felsefesi yerine mutlak bilimler için kullanılıyordu. Bacon, matematik ve diğer bilimlerin doğa felsefesinden ayrı değil ona tabi olması gerektiğini iddia etti. Galileo ve Newton matematik ile doğa felsefesini birleştirdi. F. Bacon dan önce R. Bacon 13.yy.da matematik ve doğa felsefesinin ayrılmasına karşı çıkmıştı. Ancak, İbn-i Heysem (Alhazen) 10.yy.da bunu dile getirmişti. Kopernik, Kepler ve Newton ın astronomi ve matematik çalışmaları, modern matematiksel fiziğin doğumuna yol açtı.

49 Bilim Devrimi Bilim Tarihi Thomas Kuhn un Perspektifi: Bilim Tarihi nin düz bir çizgide ilerleyen ve birikimci olduğu, mutlak doğruya yaklaştırdığı düşünülür. Bilim kitapları, bireysel keşiflerin ve icatların bilimi bu seviyeye getirdiğini va zeder. Kuhn un alternatif modeli bunu reddeder: Normal bilim >>> Anomaliler >>> Kriz >>> Paradigma Kayması >>> Bilim Devrimi

50 Bilim Devrimi Bilim Tarihi Thomas Kuhn un Perspektifi Normal Bilim döneminde toplum «dünyanın nasıl bir yer olduğunu» bilir. Teori ve olgu arasındaki uyumsuzluk; sosyal/kültürel çevre; mevcut teorilerin bilimsel eleştirisi anomalileri oluşturur. Anomaliler, mevcut bilimsel uygulamaları altüst edince, krizleri yaratan anomaliler açıklanabilir olduğunda paradigma kayması gerçekleşir. Bu kaymalar, bilim insanının dünyasını yeni teoriler/paradigmalarla dönüştürür. Bilim insanları sahaya bakışını, yöntemlerini, amaçlarını değiştirir.

51 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Arap Bilimi nin Problemleri İki boyutu vardır: 8.yy.dan 14.yy.a kadar bir çok bilim alanında en ileride olmalarına rağmen neden Modern Bilim in doğuşuna sebep olmadı? Bir Altın Çağ dan sonra bilimsel düşünme neden geriledi ve yozlaştı? Arap Dünyası, 8.yy.dan itibaren Yunan bilim mirasına sahipti.

52 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Çin Bilimi nin Problemleri Çinlilerin, Hint ve Arap Dünyası ile bazı ilişkileri olmasına rağmen Modern Bilim in hareket noktası olan Aristo, Öklid, Ptolemi gibileri hakkında hiçbir bilgileri yoktu. Çin matematiği, Arap ve Batı tabirlerine uyumsuzdu. Çin temsil sistemi, hesaplama teknikleri nispeten elverişsizdi. Çin yy.larda sıfırı, 16.yy.da abaküsü, 17.yy.da kağıt-kalemle hesabı matematiğe dahil etti.

53 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Çin Bilimi nin Problemleri Kağıt-kalemle hesap 9.yy.da El-Harezmi nin eserlerinde biliniyordu. Araplar tarafından bulunan = işaretini Çinliler bilmiyordu. Çinliler Öklid in eserlerinde olduğu gibi, kanıtlama mantığından bîhaberdi. Çin Astronomi Bürosu, 13.yy.dan sonra Pekin de Arap astronomlar istihdam etmiştir. Sistematik düşünürler mevcut değildi. Çinliler, Yunanlıların tümdengelimci matematiğinden ve fizik biliminden de habersizdi.

54 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Arap Dünyası Öklid in Geometrisi 14.yy.da Latince ye çevrilmeden önce, Latince de mevcut olandan daha fazla şerh Arapça olarak mevcuttu. Maraga daki gözlem laboratuarında, Kopernik ten 150 yıl önce matematiksel gezegen modelleri İbn-i Şatir tarafından yapılmıştı yy.larda yapılan matematiksel yenilikler Batı da yy.dan önce gerçekleşmedi.

55 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Arap Dünyası Ptolemik Astronomi nin Reformasyonu Dünyanın ilk bilimsel araştırma programıyla, İbn-i Heysem, Bitrucî, İbn-i Tufeyl, İbn-i Rüşd, Meymunî ve İbn-i Şatir in çalışmaları Ptolemik Astronomi yi değiştirdi. Sosyal Rollerde Değişimler Siyasi, dini, sosyal ve hayatın diğer alanları birbiriyle bağlantılıdır. Mesela İbn-i Şatir hem bir muvakkit, hem de bilim insanıdır. İbn-i Rüşd ise bir kadı olduğu gibi aynı zamanda bir doğa felsefecisidir.

56 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Arap Dünyası Bilginin yayılması Kağıt yapımını Araplar Çinliler den 8.yy.da öğrendi; 1150 de İspanya da Endülüs vasıtasıyla Avrupa ya geçti. Ancak, 13.yy.da Batılılar kullanmaya başladı. Yunan Bilimi nin Özümsenmesi Yunanca ve Süryanice den Arapça ya Tercümeler; Dini inancın yanında Helenistik bilgiye entelektüel bağlılık; dini dünya görüşü çerçevesinde felsefi araştırmaların özümsenmesi; bir hocanın hem rasyonel, hem dini ilimlerde uzmanlaşması yoluyla Yunan bilimi Arap Dünyası nda aktarıldı.

57 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Arap Bilimi nin Gerilemesi Doğa bilimleri ve felsefenin sistematik olarak dışlanması Moğol İstilası ve Endülüs ün Düşüşü İbn-i Bace, İbn-i Rüşd, Meymuni gibi isimlerin zulme uğraması İbn-i Şatir den sonra 50 önemli astronom gelse de İbn-i Şatir geçilemedi. Dışsal ve sosyolojik faktörler içsel faktörlerden daha baskındı.

58 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Arap Bilimi nin Gerilemesi Dış Faktörler: Batı daki standart, evrensel ve tekdüze yasal sistemlerin aksine farklı okullar ve kişiselleşmeye dayalı hukuk sistemi Seküler kurallara tabi otonom kurumsal yapıların yokluğu Kişiselleşmiş eğitim sistemi: hoca-talebe ilişkisi Profesyonelleşme ve sistemleşme eksikliği

59 Orta Çağ da Arap ve Çin Bilim Hayatı Arap Bilimi nin Gerilemesi Dış Faktörler: Evrenin yapısı, Tanrı nın güçleri, akletme yöntemleri gibi tartışmalı konulardan örtülü bahsedilmesi Bilginin, okuma-yazma bilen toplum kesimlerine aktarımında kararsızlık İhtişamlı kütüphanelerin siyaseten istikrarsız dönemlerde yıkılması ve yağmalanması İlgisizlik ve teşkilatlı şüpheciliğin yayılması.

60 Akıl ve Rasyonalite Arap Dünyası nda Akıl ve Rasyonalite Akıl ve Rasyonalitenin kaynağı hukuk, felsefe ve dindir. Hukuk un rolü, akıl ve rasyonalite ile ortaklaşa sosyal kurumları ve insan zihnini şekillendirmektir. İslam da Hukuk un 4 kaynağı vardır: Kuran, Sünnet, İcma, Kıyas Hukuk Yöntemi ise 3 tanedir: Kıyas, Rey, İstihzan

61 Akıl ve Rasyonalite Arap Dünyası nda Akıl ve Rasyonalite Bu kaynaklar temel bir yurttaşlar hukuku teşkil etmekten ziyade, özel durumlar için yasal kurallar inşa etmekte kullanıldılar. Erken İslam Hukuk Düşüncesi ndeki rasyonelleştirici dürtüler, hukuku tutarlı bir bilgi kümesi olarak şekillendirdi. Klasik dönemle birlikte, ictihad sınırlandırılmış oldu. Peter Abelard ı Gazzali ile, Saliburyli John u İbn-i Rüşd ile, Thomas Aquinas ı Tusi ile, Occamlı William ı İbn-i Teymiye ile kıyaslamak mümkündür.

62 Akıl ve Rasyonalite Avrupa Hukuk Devrimi 12.yy. Hukuk Devrimi ile Modern Bilim Devrimi arasında yakın bir ilişki vardır. Bunun merkezinde ise kurum anlayışı yatar. Müslümanlar ve Türkler, Jüstinyen Hukuku nu ödünç almışlardır: Kutsal ve Seküler olan arasında, Ruhani ve Dünyevi olan arasında bir ayrım yoktur. Kral, hukukun kaynağı ve adaletin çeşmesidir.

63 Akıl ve Rasyonalite Avrupa Hukuk Devrimi Sezar ile Kilise, Din ile Devlet arasındaki mücadeleyi 12.yy.da Papalık kazanmıştır. Yeni Hukuk un doğuşu 3 unsuru ihtiva eder: Üzerinde çalışılacak yasal materyaller kümesi Yeni bir analiz yöntemi Bu analizleri yapacak yer olarak üniversite Kilise, seküler yöneticilerin otoritesini kısıtlarken, ilk modern hukuk sistemini de yaratmış oldu.

64 Akıl ve Rasyonalite Avrupa Hukuk Devrimi Kilise nin bu devrimi, modern devletin doğuşuna da katkı yapmıştır. Kilise kendi hukukunu uygulama, kendi yargılamasını yapma, işlerini kendi hukukuna göre yürütme gibi haklara sahip olmuştur. Yeni Hukuk un en önemli özelliği kurum tanımının yasal olarak kabul edilmesi ve mülkiyet, temsil, toplanma haklarının kurumlara verilmesidir.

65 İleri Okumalar Bilim Devrimi ve Modern Bilimin Kökenleri; John Henry; Küre Yayınları; 2011; İstanbul

66 İleri Okumalar Çağdaş Doğa Düşüncesi; İshak Arslan; Küre Yayınları; 2012; İstanbul

67 İleri Okumalar Batı Biliminde Dönüm Noktaları; Peter Whitfield; Küre Yayınları; 2008; İstanbul.

68 İleri Okumalar Ortaçağ da Yüksek Öğretim; George Makdisi; Klasik Yayınları; 2012; İstanbul.

69 İleri Okumalar İslam ın Klasik Çağı nda Din, Hukuk, Eğitim; George Makdisi; Klasik Yayınları; 2007; İstanbul

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

Skolastik Dönem (8-14.yy)

Skolastik Dönem (8-14.yy) Skolastik Felsefe Skolastik Dönem (8-14.yy) Köklü eğitim kurumlarına sahip olma avantajı 787: Fransa da Şarlman tüm kilise ve manastırların okul açması için kanun çıkardı. Üniversitelerin çekirdekleri

Detaylı

17. yy. Dehalar Yüzyılı

17. yy. Dehalar Yüzyılı 17. yy. Dehalar Yüzyılı 20. yy a kadar her bilimsel gelişmeyi etkilediler. 17. yy daki bilimsel devrimin temelleri 14.yy. da atılmıştı fakat; Coğrafi keşifler ile ticaret ve sanayideki gelişmeler sayesinde

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yardımcıları Amacı Öğrenme Bu dersin genel amacı; felsefe adı verilen rasyonel faaliyetin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı,

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 4. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Antik Yunan Bilimi Sokrat Öncesi Dönem

Detaylı

Bilimin Doğası ve Bilim Tarihi

Bilimin Doğası ve Bilim Tarihi Bilimin Doğası ve Bilim Tarihi Dersin Adı Bilimin Doğası ve Bilim Tarihi Dersin Kodu 1206.6102 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 3,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık Uygulama

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 6. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü A r i s t o (Aritoteles) (M.Ö. 384-322)

Detaylı

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI ALANLAR ve ÖNCELİKLER AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI 1- Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı na dair araştırmaları 1. Kur an tarihi 2. Kıraat

Detaylı

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu.

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu. Türk İslam Bilginleri: İslam dini insanların sadece inanç dünyalarını etkilemekle kalmamış, siyaset, ekonomi, sanat, bilim ve düşünce gibi hayatın tüm alanlarını da etkilemiş ve geliştirmiştir Tabiatı

Detaylı

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri)

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri) ARAŞTIRMA ALANLARI 1 Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı alanlarına dair araştırmaları kapsar. 1. Kur an tarihi 2. Kıraat 3. Memlükler ve

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM FELSEFE TARİHİ I Ders No : 0070040158 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

FİZİK. Mekanik 12.11.2013 İNM 103: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir?

FİZİK. Mekanik 12.11.2013 İNM 103: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir? İNM 103: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 22.10.2013 MEKANİK ANABİLİM DALI Dr. Dilek OKUYUCU Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır. FİZİK Mekanik

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB211 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler İçindekiler xiii Önsöz ı BİRİNCİ KISIM Sofistler 3 1 Giriş 6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler 17 K a y n a k la r 17 Sofistlerin G enel Ö zellikleri

Detaylı

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir?

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri BİLİM TARİHİ Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim tarihi hangi bileşenlerden oluşmaktadır. Ders nasıl işlenecek? Günümüzde

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM,

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MANTIK Ders No : 0070040047 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön

Detaylı

FİZİK. Mekanik İNM 221: MUKAVEMET -I. Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır.

FİZİK. Mekanik İNM 221: MUKAVEMET -I. Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır. İNM 221: MUKAVEMET -I 03.07.2017 GİRİŞ: MEKANİK ANABİLİM DALI Dr. Dilek OKUYUCU Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır. FİZİK Mekanik 1 Mekanik

Detaylı

FİZİK. Mekanik İNM 101: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir?

FİZİK. Mekanik İNM 101: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir? İNM 101: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 12.10.2017 MEKANİK ANABİLİM DALI Dr. Dilek OKUYUCU Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır. FİZİK Mekanik

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI Kredi İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu Başlıkları (Yıllık) T

Detaylı

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma 1. FELSEFE NEDİR?... 2 a. Felsefeyi Tanımlamanın Zorluğu... 3 i. Farklı Çağ ve Kültürlerde Felsefe... 3 ii. Farklı Filozofların Farklı Felsefe Tanımları... 5 b.

Detaylı

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 MİT VE DİN İLİŞKİSİ (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mit ve Din Mitolojiler genel olarak dinsel, ruhani ve evrenin ya da halkların oluşumu gibi yaratılış veya türeyiş gibi temaları içerirler.

Detaylı

GÖZLÜK BİR İTALYAN BULUŞUDUR

GÖZLÜK BİR İTALYAN BULUŞUDUR GÖZLÜK BİR İTALYAN BULUŞUDUR En eski merceği 3000 yıl önce Suriyeliler yapmıştı. İlk numaralı gözlük 1286 da İtalya da ve ilk modern güneş gözlüğü ise 1929 da ABD de yapıldı. 3000 yıl önce Suriye de yapılan

Detaylı

HAZIRLAYAN: YASEMİN AĞAÇHAN

HAZIRLAYAN: YASEMİN AĞAÇHAN HAZIRLAYAN: YASEMİN AĞAÇHAN ISAAC NEWTON 1643-1727 4 Ocak 1643 tarihinde Woolsthorpe kentinde dünyaya gelen Isaac Newton fiziğin en önemli isimleri arasında yer alır. İlk aynalı teleskopu geliştirmiş,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 İÇİNDEKİLER Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 I. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 23 A. Eğitim ve Öğretim 23 B. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 24 II.

Detaylı

İSLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ

İSLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İSLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ KISA ÖZET

Detaylı

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ,

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Ders No : 0070040072 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur.

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur. Yunan Grek Uygarlığı Video Ders Anlatımı YUNAN (GREK) (M.Ö. 1200 336) Akalara son veren DORLAR tarafından kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde

Detaylı

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur.

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. 1- Buluşlar ve teknolojik gelişmeler insanların yaşamlarını değiştirir, kolaylaştırır. Fakat ihtiyaçlarımızı karşılamak için yapılan bu buluşlar ve teknolojik gelişmelerin olumlu etkilerinin yanında olumsuz

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Ortaçağ ve Rönesans ta Felsefe 2 Dersin Kodu: FLS 1012 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7 Dersin

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM DERS PLANI (2013-2014 Eğitim öğretim yılından

Detaylı

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Mit, Mitoloji, Ritüel DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Kelime olarak Mit Yunanca myth, epos, logos Osmanlı Türkçesi esâtir, ustûre Türkiye Türkçesi: söylence DR. SÜHEYLA SARITAŞ

Detaylı

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek Yaklaşık Ağırlığı 1) Sözel Bölüm %50 2) Sayısal Bölüm %50 Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım

Detaylı

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ DERSİN KODU VE ADI TEZ 5000 Yüksek Lisans Tezi TİB 5010 Seminer UAD 8000 Uzmanlık Alan

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ DERSİN KODU VE ADI TEZ 5000 Yüksek Lisans Tezi TİB 5010 Seminer UAD 8000 Uzmanlık Alan TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ TİB 5010 Seminer UAD 8000 Uzmanlık Alan Dersi I UAD 8001 Uzmanlık Alan Dersi-II TİB 5660 Hadiste Sened ve Metin Tenkidi TİB 5190 Mukayeseli Hadis

Detaylı

MATE 417 MATEMATİK TARİHİ DÖNEM SONU SINAVI

MATE 417 MATEMATİK TARİHİ DÖNEM SONU SINAVI Öğrenci Bilgileri Ad Soyad: İmza: MATE 417 MATEMATİK TARİHİ DÖNEM SONU SINAVI 23 Ocak 2014 Numara: Grup: Soru Bölüm 1 Bölüm 2 Bölüm 3 21 22 23 24 25 TOPLAM Numarası (1-10) (11-15) (16-20) Ağırlık 20 10

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 ROMALILARDA BİLİM http://www.tarihbilimi.gen.tr/icerik_resimler/roma-imparatorlugu.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GİRİŞ M.Ö.3.y.y. da Romalılar bütün

Detaylı

Birim Yazışma Kodları

Birim Yazışma Kodları .: REKTÖRLÜK Birim Yazışma Kodları 10081436 UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 25651002 REKTÖRLÜK OFİSİ (ÖZEL KALEM) 91782296 KURULLAR 57985012 SENATO 89451496 ÜNİVERSİTE YÖNETİM KURULU 72881189 ÜNİVERSİTE DİSİPLİN

Detaylı

Temel Kavramlar Bilgi :

Temel Kavramlar Bilgi : Temel Kavramlar Bilim, bilgi, bilmek, öğrenmek sadece insana özgü kavramlardır. Bilgi : 1- Bilgi, bilim sürecinin sonunda elde edilen bir üründür. Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba

Detaylı

RÖNESANS ( yy.)

RÖNESANS ( yy.) RÖNESANS (14-16. yy.) Grosso Modo Dünyayı ve insanı keşfetme Farklı ülkelerde farklı tarihlerde başlar. Rönesans Orta Çağ ın sonu ve Modern Çağ ın başlangıcı 1350 1600 (Bruno nun İdamı) Orta Çağ: Yeniliklere

Detaylı

Matematik Ve Felsefe

Matematik Ve Felsefe Matematik Ve Felsefe Felsefe ile matematik arasında, sorunların çözümüne dayanan, bir bağlantının bulunduğu görüşü Anadolu- Yunan filozoflarının öne sürdükleri bir konudur. Matematik Felsefesi ; **En genel

Detaylı

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek Yaklaşık Ağırlığı 1) Sözel Bölüm 0 2) Sayısal Bölüm 0 Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK)

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 01-014 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve.Öğretim (010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI İLH001 ARAPÇA 0 Konu Başlıkları (Yıllık) T Sözlü

Detaylı

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI T U Kredi AKTS İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu

Detaylı

Hekim Filozoflar. Doç. Dr. İlhan İlkılıç (MD, PhD) Doç. Dr. Rainer Brömer

Hekim Filozoflar. Doç. Dr. İlhan İlkılıç (MD, PhD) Doç. Dr. Rainer Brömer Hekim Filozoflar Doç. Dr. İlhan İlkılıç (MD, PhD) Doç. Dr. Rainer Brömer İçerik Felsefi Sorular Tıp Felsefesi / Tıp Felsefe İlişkisi Hekim Filozoflara Örnekler Sonuç 2 Felsefi Sorular İnsan Nedir? (Felsefi

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE Evrak Tarih ve Sayısı: 05/12/201-E.3341 Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı *BEA5TZYS* Sayı : 37782259-100- Konu : Müfredat Ders İçeriklerinin Düzenlenmesi SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

Detaylı

On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes. Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016

On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes. Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016 On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016 Yenilik Çabalarının, Keşiflerin, İcatların, Buluşların Kaynağı Tin kendisini kendinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı GENEL KAMU

Detaylı

Hatta Kant'ın felsefesinin ismine "asif philosopy/mış gibi felsefe" deniyor. Genel ahlak kuralları yok ancak onlar var"mış gibi" hareket edeceksin.

Hatta Kant'ın felsefesinin ismine asif philosopy/mış gibi felsefe deniyor. Genel ahlak kuralları yok ancak onlar varmış gibi hareket edeceksin. Diğer yazımızda belirttiğimiz gibi İmmaunel Kant ahlak delili ile Allah'a ulaşmak değil bilakis O'ndan uzaklaşmak istiyor. Ne yazık ki birçok felsefeci ve hatta ilahiyatçı Allah'ın varlığının delilleri

Detaylı

ST. THOMAS AQUİNAS Muhammet Tarakçı, İz yay. 2006, 280 s. Sadi YILMAZ *

ST. THOMAS AQUİNAS Muhammet Tarakçı, İz yay. 2006, 280 s. Sadi YILMAZ * sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 15 / 2007, s. 209-214 kitap tanıtımı ST. THOMAS AQUİNAS Muhammet Tarakçı, İz yay. 2006, 280 s. Sadi YILMAZ * Ortaçağ genel itibariyle hem İslam hem de batı

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BE6PBEU9V* Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :72907556/105.04/E.81294 14/09/2017 Konu :Ders Programları SOSYAL

Detaylı

Psikolojinin Felsefi Temelleri (PSY 112) Ders Detayları

Psikolojinin Felsefi Temelleri (PSY 112) Ders Detayları Psikolojinin Felsefi Temelleri (PSY 112) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojinin Felsefi Temelleri PSY 112 Bahar 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE

İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Türk toplumlarında ilk kez medrese denen eğitim

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 10. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü RÖNESANS Fransızca da yeniden doğuş

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2016-2017 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 7. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Romalılar Döneminde Bilim (devam) Romalılar

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Sezgin Seymen ÇEBİ. Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi. SOSYAL ADALET Tarihsel ve Kuramsal Bir Bakış

Yard. Doç. Dr. Sezgin Seymen ÇEBİ. Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi. SOSYAL ADALET Tarihsel ve Kuramsal Bir Bakış Yard. Doç. Dr. Sezgin Seymen ÇEBİ Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi SOSYAL ADALET Tarihsel ve Kuramsal Bir Bakış İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX GİRİŞ...15 Birinci Bölüm Antik

Detaylı

tarih ve 548 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 548 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 16.01.2014 tarih ve 548 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 2 SERVİS DERSLERİ TABLOSU Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü * EBB147 Eğitim Bilimine Giriş 3 0 3 4 19 EBB148 Eğitim Psikolojisi 3

Detaylı

M.Ö. 2500 de Sümerler in dört tekerlekli savaş arabası

M.Ö. 2500 de Sümerler in dört tekerlekli savaş arabası TEKERLEKLİ ARABAYI SÜMERLER 5000 YIL ÖNCE KEŞFETTİ Tekerlek, Mezopotamya da önce seramikçi çarkında kullanıldı. Ardından Sümerler, iki tekerlekli savaş arabası ve sonra dört tekerlekli araba yaptı. M.Ö.

Detaylı

HUKUK FELSEFESİ AÇISINDAN YARARCILIK TEORİSİNİN ELEŞTİRİSİ

HUKUK FELSEFESİ AÇISINDAN YARARCILIK TEORİSİNİN ELEŞTİRİSİ Prof. Dr. Ahmet GÜRBÜZ Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı HUKUK FELSEFESİ AÇISINDAN YARARCILIK TEORİSİNİN ELEŞTİRİSİ Yenilenmiş ve Geliştirilmiş 2. Baskı (1.

Detaylı

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi FELSEFE NEDİR? philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi Felsefe değil, felsefe yapmak öğrenilir KANT Felsefe, insanın kendisi, yaşamı, içinde

Detaylı

Bilimsel Bilginin Oluşumu

Bilimsel Bilginin Oluşumu Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 1 YGS Fizik Fiziğin Doğası başlıklı hazırladığımız bu yazıda; bilimin yöntemleri, fiziğin alt dalları, ölçüm, birim, vektörel ve skaler büyüklüklerle birlikte fizik dünyası

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUM VE HUKUK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUM VE HUKUK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUM VE HUKUK Toplum Hayatı...: 1 Hukukun Toplumdaki Fonksiyonu 2 Sosyal Dayanışma 3 Sosyal Hayatta Çekişme 5 Din Kuralları 6 Örf vc Âdet Kuralları 9 Görgü (Nezaket) Kuralları

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : KELAM TARİHİ Ders No : 0070040093 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir.

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir. MATE417 ÇALIŞMA SORULARI A) Doğru/Yanlış : Aşağıdaki ifadelerin Doğru/Yanlış olduğunu sorunun altındaki boş yere yazınız. Yanlış ise nedenini açıklayınız. 1. Matematik ile ilgili olabilecek en eski buluntu,

Detaylı

Üniversite Kavramının Evrimi

Üniversite Kavramının Evrimi Üniversite Kavramının Evrimi T. Terzioğlu 9. Ankara Matematik Günleri Atılım Üniversitesi 12 Haziran 2014 Universitas magistrorum et scholarium ----> üniversite Docendi ---> doçent Dekanus ---> dekan Regere

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 4. Bölüm Kopernik Devrimi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Kopernik Devrimi Güneş sisteminin merkezinde Güneş

Detaylı

BONAVENTURA'DA DĐN FELSEFE ĐLĐŞKĐSĐ Muammer Đskenderoğlu, Değişim yay. 2008, 151 s.

BONAVENTURA'DA DĐN FELSEFE ĐLĐŞKĐSĐ Muammer Đskenderoğlu, Değişim yay. 2008, 151 s. sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 18 / 2008, s. 237-243 tanıtım-değerlendirme BONAVENTURA'DA DĐN FELSEFE ĐLĐŞKĐSĐ Muammer Đskenderoğlu, Değişim yay. 2008, 151 s. Yakup ÖZKAN Đslam dünyasının

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Yakın Çağ da Hukuk. Jeremy Bentham bu dönemde doğal hukuk için "hayal gücünün ürünü" tanımını yapmıştır.

Yakın Çağ da Hukuk. Jeremy Bentham bu dönemde doğal hukuk için hayal gücünün ürünü tanımını yapmıştır. Yakın Çağ da Hukuk Yazan: Av. BURCU TAYANÇ Yakın Çağ, çoğu tarihçinin Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başladığını kabul ettiği, günümüzde de devam eden tarih çağlarından sonuncusudur. Bundan dolayı

Detaylı

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar Sosyoloji Konular ve Sorunlar Ontoloji (Varlık) Felsefe Aksiyoloji (Değer) Epistemoloji (Bilgi) 2 Felsefe Aksiyoloji (Değer) Etik Estetik Hukuk Felsefesi 3 Bilim (Olgular) Deney Gözlem Felsefe Düşünme

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1994-2000 Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Pr. 2000-2003 Yüksek Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayın Kataloğu 2013 2 TAHRÎRU USÛLİ L-HENDESE VE L-HİSÂB EUKLEIDES İN ELEMANLAR KİTABININ TAHRİRİ Nasîruddin Tûsî (ö. 1274) Meşhur Matematikçi Eukleides in (m.ö.

Detaylı

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 14.11.2013 tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Sosyal BilimlerEnstitüsü İletişim Bilimleri Doktora Programı * 1. YARIYIL 2. YARIYIL İLT 771 SİNEMA ARAŞTIRMALARI SEMİNERİ 2 2 3 10 1

Detaylı

Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları

Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Devlet Teorileri LAW 423 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : FELSEFEYE GİRİŞ Ders No : 0070160018 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : SOSYALLEŞME VE İLETİŞİM (SEÇMELİ) Ders No : 0070040181 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0 3

Detaylı

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir.

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir. Sayfa 1/10 MATE417 DÖNEM SONU SINAVI İÇİN ÇALIŞMA SORULARI A) Doğru/Yanlış : Aşağıdaki ifadelerin Doğru/Yanlış olduğunu sorunun altındaki boş yere yazınız. Yanlış ise nedenini açıklayınız. 1. Matematik

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

İçindekiler. xiii. vii

İçindekiler. xiii. vii Ön söz 1 Danışmaya davet 1 Giriş 1 Anlatı yaklaşımı 3 Bundan konuşmak için bir zemin ayırmak 5 Danışmanlık becerilerini öğrenmek 8 Sonuçlar 10 Okuma önerileri 10 2 Örtük danışmanlık modeli 11 Giriş 11

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Dersin Öğrenme Çıktıları ve Yeterlilikleri Dersin Hedefi Dersin Amacı ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. ANABİLİM DALI DERS TANITIM FORMU Dersin Adı TR ENG Cumhuriyet Dönemi Kültür ve Eğitim

Detaylı

Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ. Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi

Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ. Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi GERÇEĞİ TÜMÜYLE ELE ALIP İNCELEYEN VE BUNUN SONUCUNDA ULAŞILAN BİLGİLERİ YORUMLAYAN VE SİSTEMLEŞTİREN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1: BİLİM TARİHİ... 1 Giriş... 1

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1: BİLİM TARİHİ... 1 Giriş... 1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1: BİLİM TARİHİ... 1 Giriş... 1 1.1. İlk Çağ da Bilgi ve Bilimin Gelişimi... 2 1.1.1. İlk Uygarlıklarda Bilgi ve Bilimin Gelişimi... 2 1.1.2. Antik Yunan da Bilgi ve Bilimin Gelişimi...

Detaylı

AŞKIN BULMACA BAROK KENT

AŞKIN BULMACA BAROK KENT AŞKIN BULMACA 18.yy'da Aydınlanma filozoflarıyla tariflenen modernlik, nesnel bilimi, evrensel ahlak ve yasayı, oluşturduğu strüktür çerçevesinde geliştirme sürecinden oluşur. Bu adım aynı zamanda, tüm

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı 1.ÜNİTE - FELSEFEYLE TANIŞMA A-Felsefe Nedir? Felsefenin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH 307 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan FİLOZOF BEYİN Yücel KILIÇ İstanbul Kültür Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Bilgisayar II: «Konular ve Sunumlar» İstanbul, 08-15 Nisan

Detaylı

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFENİN BÖLÜMLERİ A-BİLGİ FELSEFESİ (EPİSTEMOLOJİ ) İnsan bilgisinin yapısını ve geçerliğini ele alır. Bilgi felsefesi; bilginin imkanı, doğruluğu, kaynağı, sınırları

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İSLAM EĞİTİM TARİHİ ILA323 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem 3801101 3802101 Kur'an Okuma ve Tecvid I 3801111 3802111 Arapça Dil Bilgisi I 2 2 3 3 3801112 3802112 Arapça Okuma-Anlama

Detaylı

T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ TEMEL ĠSLAM BĠLĠMLERĠ ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LĠSANS DERSLERĠ DERSĠN KODU VE ADI

T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ TEMEL ĠSLAM BĠLĠMLERĠ ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LĠSANS DERSLERĠ DERSĠN KODU VE ADI T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI GÜZ YARIYILI NDA AÇILAN DERSLERĠN LĠSTESĠ (T. C. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Detaylı

SOSYOLOJİNİN TEMELLERİ

SOSYOLOJİNİN TEMELLERİ SOSYOLOJİ 1. HAFTA SOSYOLOJİK BAKIŞ, SOSYOLOJİK ARAŞTIRMA Taylan DÖRTYOL Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Pazarlama Bölümü Marco ve Gina.. Gina ve Marco gibi insanlar neden evlenir? Kişisel

Detaylı

SOSYOLOJİSİ (İLH2008)

SOSYOLOJİSİ (İLH2008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DİN SOSYOLOJİSİ (İLH2008) KISA ÖZET-2013

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ENSTİTÜ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ENSTİTÜ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ENSTİTÜ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI Sayı : 47 Tarih : 04.09.2012 Toplantıda Bulunanlar : 1. Yrd. Doç. Dr. Süleyman TURAN, Müdür V. 2. Prof.

Detaylı

İYİ VE KÖTÜ NÜN KÖKENLERİ

İYİ VE KÖTÜ NÜN KÖKENLERİ İYİ VE KÖTÜ NÜN KÖKENLERİ Hayatın asıl etik anlamı, bizim iyi ve kötü sözcükleriyle tanımlayarak yol almaya çalıştığımız soyutluklardadır. Bu derece soyut ve kökenleri sıra dışı olan kavramlarla uğraşmak

Detaylı