Kaynak Paylaşımı Kapsamında Telif Hakları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kaynak Paylaşımı Kapsamında Telif Hakları"

Transkript

1 Kaynak Paylaşımı Kapsamında Telif Hakları Sami Çukadar Kerem Kahvecioğlu İstanbul Bilgi Üniversitesi Ulusal Akademik Kaynak Paylaşım Çalıştayı, İstanbul, Kadir Has Üniversitesi, 16 Nisan 2010

2 Sunum Planı Telif hakkı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Eser, eser sahibinin hakları Sözleşme, lisans anlaşması Telif hakları ile ilgili direktifler ve yasal metinler Sonuç ve öneriler

3 Telif Hakkı Telif hakkı özgün ve yaratıcı eser sahiplerine (yazar, sanatçı, besteci, tasarımcı, vd. ) belirli bir süre için yasayla tanınan manevi ve mali haklardır. (Bezirci, 2008, s.831)

4 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu(FSEK) 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, ülkemizde eser sahiplerine ve bağlantılı hak sahiplerine ilişkin düzenlemeleri içeren temel kanundur.

5 FSEK in Amacı Eser sahipleri ile bağlantılı hak sahiplerinin eserler üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek ve korumak Eserlerden yararlanma şartlarını düzenlemek Öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmek Eser sahipleri ile kullanıcılar arasında denge kurmak

6 Eser Kanunumuza göre bir fikir ve sanat ürününün eser olarak kabul edilip koruma altına alınabilmesi için: Sahibinin hususiyetini taşıması, Şekillenmiş olması, Kanunda sayılan eser türlerinden birine girmesi Fikri bir çabanın ürünü olması gerekmektedir.

7 Eser Türleri İlim ve edebiyat eserleri Güzel sanat eserleri Musiki eserleri Sinema eserleri Veri tabanları

8 Hak Sahipleri Fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri Bağlantılı hak sahipleri olarak; Bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçılar Seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları Filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren film yapımcıları Radyo televizyon kuruluşları

9 Eser Sahibinin Manevi Hakları Umuma arz salahiyeti Bir eserin umuma arz edilip edilmemesini, yayımlanma zamanını ve tarzını münhasıran eser sahibi tayin eder. Adın belirtilmesi salahiyeti Eseri, sahibinin adı veya müstear adı ile yahut adsız olarak, umuma arz etme veya yayımlama hususunda karar vermek salahiyeti münhasıran eser sahibine aittir. Eserde değişiklik yapılmasını menetmek Eser sahibinin izni olmadıkça eserde veyahut eser sahibinin adında kısaltmalar, ekleme ve başka değiştirmeler yapılamaz. Eser sahibinin zilyed ve malike karşı hakları Eser sahibi, gerekli durumlarda, aslın maliki ve zilyedinden, koruma şartlarını yerine getirmek kaydıyla, 4 üncü maddenin 1 inci ve 2 nci bentlerinde sayılan güzel sanat eserlerinin ve 2 nci maddenin 1 inci bendinde ve 3 üncü maddede sayılıp da yazarlarla bestecilerin el yazısıyla yazılmış eserlerinin asıllarından geçici bir süre için yararlanmayı talep etme hakkına sahiptir.

10 Eser Sahibinin Mali Hakları Henüz alenileşmemiş bir eserden her ne şekil ve tarzda olursa olsun faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Alenileşmiş bir eserden eser sahibine münhasıran tanınan faydalanma hakkı, bu Kanunda mali hak olarak gösterilenlerden ibarettir. Mali haklar birbirine bağlı değildir. Bunlardan birinin tasarrufu ve kullanılması diğerine tesir etmez.

11 Eser Sahibinin Mali Hak Türleri İşleme hakkı Bir eserden, onu işlemek suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Çoğaltma hakkı Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Yayma hakkı Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, kiralamak, ödünç vermek, satışa çıkarmak veya diğer yollarla dağıtmak hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Temsil hakkı Bir eserden, (...) (1) doğrudan doğruya yahut işaret, ses veya resim nakline yarıyan aletlerle umumi mahallerde okumak, çalmak, oynamak ve göstermek gibi temsil suretiyle faydalanma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. İşaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, radyo-televizyon, uydu ve kablo gibi telli veya telsiz yayın yapan kuruluşlar vasıtasıyla veya dijital iletim de dahil olmak üzere işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla yayınlanması ve yayınlanan eserlerin bu kuruluşların yayınlarından alınarak başka yayın kuruluşları tarafından yeniden yayınlanması suretiyle umuma iletilmesi hakkı münhasıran eser sahibine aittir.

12 Ödünç Verme Hakkı - I 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nun 23. maddesinin 1. fıkrasında Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, kiralamak, ödünç vermek, satışa çıkarmak veya diğer yollarla dağıtmak hakkı münhasıran eser sahibine aittir. şeklinde bu hak yayma hakkı içerisinde düzenlenmiştir. Bu madde doğrultusunda kütüphane koleksiyonunda yer alan bir eserin (örn. kitap, DVD, müzik CD, nota), eser sahibinin ve bağlantılı hak sahiplerinin izni olmadan, ödünç verilmesi kanunu aykırı görünmektedir.

13 Ödünç Verme Hakkı - II Bu hakka dair kanunda herhangi bir istisna bulunmamaktadır. Fakat aynı maddenin 3. fıkrasında Bir eserin veya çoğaltılmış nüshalarının kiralanması veya ödünç verilmesi şeklinde yayımı, eser sahibinin çoğaltma hakkına zarar verecek şekilde, eserin yaygın kopyalanmasına yol açamaz. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kültür Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir. şeklinde bir ibare yer almaktadır.

14 Tükenme İlkesi Aynı maddenin 2. fıkrasında ise kanun koyucu Kiralama ve kamuya ödünç verme yetkisi eser sahibinde kalmak kaydıyla lafzıyla, bu hakların eserin ilk satışından sonra tükenmeyecekleri açıkça belirtilmiştir.

15 Çoğaltma hakkı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nun 22. maddesinin 1. fıkrasında Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. şeklinde düzenlenmiştir.

16 Mali Hakların Devri Eser sahibi veya mirasçıları kendilerine kanunen tanınan mali hakları süre (70 yıl), yer ve muhteva itibariyle sınırlı veya sınırsız, karşılıklı veya karşılıksız olarak veya sadece kullanma yetkisini başkasına devredebilir Mali hakların devrini konu alan sözleşme ve tasarrufların yazılı olması ve konuları ayrı ayrı göstermesi şarttır.

17 İstisna Şahsen kullanma Bütün fikir ve sanat eserlerinin, (...) (2) kâr amacı güdülmeksizin şahsen kullanmaya mahsus çoğaltılması mümkündür. Ancak, bu çoğaltma hak sahibinin meşru menfaatlerine haklı bir sebep olmadan zarar veremez ya da eserden normal yararlanmaya aykırı olamaz.

18 Sözleşme, Lisans Anlaşması

19 Türk Hukuku nda Sözleşme Sözleşme: Hukuki bir sonuç doğurmak üzere iki veya daha ziyade kişinin karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanları ile uyuşmasının ifade eder (Kocayusufpaşaoğlu,2008, s.95) Bir akdin mevzuu kanunun gösterdiği sınır dairesinde serbestçe tayin olunabilir. Kanunun kati surette emreylediği hukuki kaidelere ve veya kanuna muhalefet, ahlaka veya umumi intizama yahut şahsi hükümlere müteallik (ilişkin, ilgili) haklara mugayir (aykırı) bulunmadıkça iki tarafın yaptıkları mukaveleler muteberdir. (BK m.9) Emredici hukuk kuralı : Bir hukuksal ilişkinin taraflarınca aksinin kararlaştırılmasına hukuk düzenince izin verilmeyen kurallara emredici kurallar denir. (Oğuzman, Barlas, 2006, s.67) Kanunda kişi ile ifade edilen hem özel hem de tüzel kişilerdir. Eğer özel bir durum olursa ayrıca belirtilir.

20 Lisan Anlaşmaları Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu 31 veritabanı lisans anlaşması incelendi. 5 e-kitap veritabanı 26 e-dergi, e-mevzuat, veritabanı

21 Lisans Anlaşmalarında Kaynak Paylaşımı - I 12 veritabanı lisans anlaşmasında kaynak paylaşımı ile ilgili her hangi bir madde bulunmamaktadır. 2 veritabanı lisans anlaşmasında kaynak paylaşımına izin vermemektedir. 9 veritabanı lisans anlaşmasında kendi belirlemiş olduğu şartlar kapsamında kaynak paylaşımına izin vermektedir. 4 veritabanının lisans anlaşmasında ABD Telif Hakları Kanunu nun izin verdiği ölçüde kaynak paylaşımına izin verilmektedir. (17 U.S.C. 108 ) 3 veritabanı lisans anlaşmasında CONTU Guidelines ın izin verdiği ölçüde kaynak paylaşımına izin vermektedir. 1 veritabanı lisans anlaşmasında İngiltere Copyright, Designs and Patents Act 1988 Ch.48 s.41 (Eng), 22 Mayıs 2001 tarih ve 2001/29/EC sayılı AP Direktifi kapsamında kaynak paylaşımına izin vermektedir.

22 Lisans Anlaşmalarında Kaynak Paylaşımı - II 9 veritabanı kendi belirlemiş olduğu şartlar kapsamında kaynak paylaşımına izin vermektedir. Kaynaklar posta ya da faks yolu ile gönderilebilir Elektronik ortamda kullanılan (Ariel, Prospero systems) gibi sistemlerle gönderilebilir fakat bilgiyi e-ortamda alan kütüphane bu kaynağın hemen çıktısını aldıktan sonra silmelidir. Makaleler akademik ve şahsi kullanım için gönderilebilir, fakat ticari kullanım için gönderilmez Elektronik kitabın bir bölümü adil kullanım (fair use) kapsamında çıktı alınarak paylaşılabilir, fakat e-ortamda göndermek kesinlikle yasaktır. ILL gönderilen kaynağa telif hakları uyarısı eklenmelidir.

23 Telif Hakkı Uyarısı - Örnek

24 ABD Telif Hakları Kanunu Son güncellenme tarihi - Ekim 2009, 350 sayfa Kütüphane, arşiv ve bilgi merkezleri ile ilgili istisnalar bulunmaktadır. Bireysel kullanım, akademik çalışma, kar amacı gütmeme gibi durumlarda kaynak paylaşımına izin vermektedir. 17 United States Code (USC) Limitations on exclusive rights: Reproduction by libraries and archives Kanuna erişim linki:

25 Lisans Anlaşmalarında Kaynak Paylaşımı CONTU - I The National Commission on New Technological Uses of Copyrighted Works Telif Haklı Eserlerin Yeni Teknolojik Kullanımı Ulusal Komisyonu Son 5 yıl içinde yayınlanmış dergi fasikülleriyle ilgili olarak bir kütüphane, başka bir kütüphaneden belli bir dergideki materyalin 5 kopyasından fazlasını bir yıl içinde elde edemez Süreli yayın dışındaki materyallerle ilgili olarak bir kütüphane, başka bir kütüphane den belli bir yıl içinde her hangi bir eserin 5 kopyasından fazlasını talep edemez Son 5 yıl içinde yayınlanmış dergi fasikülleri için bu kural geçerli değildir

26 Lisans Anlaşmalarında Kaynak Paylaşımı CONTU - II The National Commission on New Technological Uses of Copyrighted Works Telif Haklı Eserlerin Yeni Teknolojik Kullanımı Ulusal Komisyonu Eğer istekte bulunan kütüphanenin dermesinde ya da sipariş listesinde kopyalanacak materyal bulunduğu halde istek anında kütüphane, söz konusu materyale sahip değilse, istekte bulunulan materyalin kopyası, izin verilen azami kopya sayısı içine dahil edilmez. Örneğin, eğer bir kütüphanenin ciltçide bir kitabı varsa, o kütüphane, başka bir kütüphaneden 5 kopya iznini tüketmeksizin ciltteki kitabın kopyasını isteyebilir Eğer bir kütüphane, istekte bulunan kütüphanenin fotokopi taleplerinin bu standart kurallara uygun olduğuna ilişkin isteğe eklenmiş bir ibraz yoksa, böyle bir durumda söz konusu fotokopi isteği yerine getirilemez. Her kütüphane, başka bir kütüphaneye yaptığı isteğe ilişkin kayıtları 3 yıllığına tutmak zorundadır. (Yılmaz, 2004, s.86-87) Erişim linki:

27 İngiltere Telif Hakları Kanunu Ödünç vermeye izin veriyor Bireysel kullanım Araştırma, kar amacı olmadan Devletin onayladığı Çok değerli olan kaynaklar ödünç verilmiyor. U.K. Copyright, Designs and Patents Act 1988 Ch.48 s.41 (Eng) Erişim linki:

28 Bilgi Toplumunda Telif Hakkı ve Bağlantılı Hakların Çeşitli Yönlerinin Uyumlaştırılması hakkında 22 Mayıs 2001 tarih ve 2001/29/EC sayılı AP Direktifi Direktifin beşinci maddesinde istisnalar ve sınırlamalar bulunmaktadır. Geçici çoğaltma, şahsi kullanım, kütüphanelerin kullanımları, hapishane ve cezaevleri gibi sosyal kurumların kullanımları, eğitim ve bilimsel amaçlı kullanımlar, özürlüler için kullanım, haber amaçlı kullanım, röportaj ve eleştiri ve haber amaçlı kullanım, güvenlik yargılamanın gereği olarak kullanım gibi durumlarda hak sahiplerinin haklarının kısıtlanacağı kabul edilmiştir

29 Lobi Faaliyetleri EBLIDA-Ortega raporu Mr. Ortega Avrupa Komisyonu üyesi 2009 yılında 2001/29/EC sayılı AP Direktifi üzerine telif hakları konusunda yazılan rapordan sorumlu Rapor bu direktifi tatminkar buluyor. Telif hakkı kalmış eserleri dikkate almıyor İstisnalara karşı çıkıyor Bu raporun AP ye sunulması üzerine, EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations)-EGIL (Expert Group on Information Law) Ortega ile görüşüyor, fakat ikna edemiyor. Bunun üzerine EGIL tüm AP üyelerine EBLIDA bu raporu kabul etmiyor ve reddedilmesini istiyor şeklinde bir mektup gönderiyor. Diğer lobi grupları ile görüşülüp, alternatif bir rapor hazırlanıyor.

30 EBLIDA nın Avrupa Parlamentosu Üyelerine Gönderdiği Mektup We ask you to reject the submission. Bu mektup sonrasında rapor geri çekiliyor!

31 Biz ne yapıyoruz?

32 Neler Yapmalıyız Lobi faaliyetleri arttırılmalı FSEK m.23 te Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kültür Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir. maddesi uyarınca Kültür Bakanlığı na başvurulmalı. Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğüne yeni hazırlanacak yasa ve yönetmeliklerle ilgili olarak görüş alınacak gruplar içerisine Kütüphanecilik dernekleri ve konsorsiyumların dahil edilmesi sağlanmalı ILL kütüphanecisi; telif hakları konusunda bilgili ve mesleki etik kurallarına bağlı olmalıdır. Dünyadaki benzerlerine (ALA) uygun olarak ÜNAK altında faaliyet gösteren Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformu ile işbirliği yapılmalı.

AJANDA. I. Fikir ve Sanat Eserleri II. Creative Commons III. Sorunlar IV. Öneriler

AJANDA. I. Fikir ve Sanat Eserleri II. Creative Commons III. Sorunlar IV. Öneriler AJANDA I. Fikir ve Sanat Eserleri II. Creative Commons III. Sorunlar IV. Öneriler 1 I. Fikir ve Sanat Eserleri 1. Eser: «Sahibinin hususiyetini taşıyan, ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema

Detaylı

5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı na İlişkin TÜSİAD Görüşü TS/FH/17-11

5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı na İlişkin TÜSİAD Görüşü TS/FH/17-11 5846 Sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı na İlişkin TÜSİAD Görüşü TS/FH/17-11 Taslak Metin Görüş ve Değerlendirme TÜSİAD Teklifi Cümle düşüklüğü düzeltmesi

Detaylı

YAYIN YÜKSEK KURULU TELİF VE YAPIMCI HAKLARINI KORUMADA ESAS VE USULLER TÜZÜĞÜ

YAYIN YÜKSEK KURULU TELİF VE YAPIMCI HAKLARINI KORUMADA ESAS VE USULLER TÜZÜĞÜ YAYIN YÜKSEK KURULU TELİF VE YAPIMCI HAKLARINI KORUMADA ESAS VE USULLER TÜZÜĞÜ (04.03.2011 - R.G. 41 - EK III - A.E. 118 Sayılı Tüzük) KAMU VE ÖZEL RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYINLARI YASASI

Detaylı

Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık 1996 tarihinde kabul

Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık 1996 tarihinde kabul WIPO TELİF HAKLARI ANDLAŞMASI (1996) Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876 Karar Sayısı : 2008/13597 edilen; Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık 1996 tarihinde

Detaylı

ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR... xix GİRİŞ...1 I- KONUNUN TAKDİMİ...1 II- BİLGİ-İŞLEM TEKNOLOJİLERİ VE HUKUK İLİŞKİSİ - KONUNUN SINIRLANMASI...

ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR... xix GİRİŞ...1 I- KONUNUN TAKDİMİ...1 II- BİLGİ-İŞLEM TEKNOLOJİLERİ VE HUKUK İLİŞKİSİ - KONUNUN SINIRLANMASI... xi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR... xix GİRİŞ...1 I- KONUNUN TAKDİMİ...1 II- BİLGİ-İŞLEM TEKNOLOJİLERİ VE HUKUK İLİŞKİSİ - KONUNUN SINIRLANMASI...3 III- TERMİNOLOJİ...6 A- Teknik Terminoloji...6

Detaylı

Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI

Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...vii İÇİNDEKİLER... xi KISALTMALAR...xix GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm

Detaylı

FİKİR ve SANAT ESERLERİ KANUNU

FİKİR ve SANAT ESERLERİ KANUNU 6 25 FİKİR ve SANAT ESERLERİ KANUNU Kavramlar Sinema Filmleri Hakkında Kanun Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunu Fikir ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmelik

Detaylı

. Şahıs olup; aşağıdaki metinde, bundan sonra kısaca, YORUMCU/İCRACI SANATÇI olarak anılacaktır.

. Şahıs olup; aşağıdaki metinde, bundan sonra kısaca, YORUMCU/İCRACI SANATÇI olarak anılacaktır. Yetki Belgesi ni düzenleyen: Madde: 1. Yetki Belgesi ni düzenleyen:. Şahıs olup; aşağıdaki metinde, bundan sonra kısaca, YORUMCU/İCRACI SANATÇI olarak anılacaktır. Yetki Belgesi ni Alan: Madde: 2. Bu Yetki

Detaylı

MUKAYESELİ HUKUK ULUSLARARASI DÜZENLEMELER VE TÜRK HUKUKU'NDA FİKRİ HUKUK ALANINDA ESER SAHİBİNİN HAKLARINA BAĞLANTILI HAKLAR İÇİNDEKİLER

MUKAYESELİ HUKUK ULUSLARARASI DÜZENLEMELER VE TÜRK HUKUKU'NDA FİKRİ HUKUK ALANINDA ESER SAHİBİNİN HAKLARINA BAĞLANTILI HAKLAR İÇİNDEKİLER MUKAYESELİ HUKUK ULUSLARARASI DÜZENLEMELER VE TÜRK HUKUKU'NDA FİKRİ HUKUK ALANINDA ESER SAHİBİNİN HAKLARINA BAĞLANTILI HAKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMA CETVELİ V VI XVI YARARLANILAN DERGİLER

Detaylı

Eser Sahibinin Haklarına Komşu Haklar Yönetmeliği

Eser Sahibinin Haklarına Komşu Haklar Yönetmeliği Eser Sahibinin Haklarına Komşu Haklar Yönetmeliği Resmi Gazete Tarihi: 16.11.1997 Resmi Gazete Sayısı: 23172 Birinci Bölüm Genel Hükümler Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876

Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876 WIPO İCRALAR VE FONOGRAMLAR ANDLAŞMASI(1996) Resmi Gazete Tarihi: 14.05.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26876 Karar Sayısı : 2008/13597 edilen; Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü (WIPO) tarafından 20 Aralık

Detaylı

ESER SAHİBİNİN HAKLARINA KOMŞU HAKLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

ESER SAHİBİNİN HAKLARINA KOMŞU HAKLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER ESER SAHİBİNİN HAKLARINA KOMŞU HAKLAR YÖNETMELİĞİ R.G.: 16.11.1997 Sayı: 23172 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ MADDE l - Bu Yönetmeliğin amacı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile düzenlenen

Detaylı

h) Arayüz: Bilgisayarın donanım ve yazılım unsurları arasında karşılıklı etkilenme ve bağlantıyı oluşturan program bölümlerini;

h) Arayüz: Bilgisayarın donanım ve yazılım unsurları arasında karşılıklı etkilenme ve bağlantıyı oluşturan program bölümlerini; 5/12/1951 TARİH VE 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü 5.12.1951 Tarihi ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Birinci Bölüm - Fikir ve Sanat Eserleri

Detaylı

ERAY AKSIN ATAR FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA YAYMA HAKKI VE KORUNMASI

ERAY AKSIN ATAR FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA YAYMA HAKKI VE KORUNMASI ERAY AKSIN ATAR FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA YAYMA HAKKI VE KORUNMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA ESER VE ESER

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TELİF HAKLARI ALANINDA KORSANLIKLA ETKİN MÜCADELE ARAÇLARI: TÜRKİYE VE AB ÜLKELERİ ÖRNEK UYGULAMALARI UZMANLIK TEZİ Gülçin KARAMANLI

Detaylı

5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU

5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Kanun, 05/12/1951 günü kabul edilmiş, 5846 sıra numarası ile, 13/12/1951 günlü 7981 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 4110 sayılı Kanun, 12/06/1995 tarih

Detaylı

ÖNSÖZ...vii KISALTMALAR...xvii KAYNAKÇA...xix GİRİŞ... 1

ÖNSÖZ...vii KISALTMALAR...xvii KAYNAKÇA...xix GİRİŞ... 1 ix İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...vii KISALTMALAR...xvii KAYNAKÇA...xix GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm TÜRKİYE DE REKLAM HUKUKUNUN GÜNCEL SORUNLARI I. GENEL OLARAK REKLAM VE REKLAM HUKUKU... 5 A. REKLAMIN TANIMI VE UNSURLARI...

Detaylı

T.C. Yargıtay. 19. Ceza Dairesi E: 2015/92 K: 2015/1285 K.T.:

T.C. Yargıtay. 19. Ceza Dairesi E: 2015/92 K: 2015/1285 K.T.: T.C. Yargıtay 19. Ceza Dairesi E: 2015/92 K: 2015/1285 K.T.: 07.05.2015 Manevi veya mali haklara tecavüz suçundan şüpheli Ertuğrul Gazi hakkında yapılan soruşturma evresi sonucunda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUN

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUN FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUN Kanun Numarası: 4630 Kanun Kabul Tarihi: 21.02.2001 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 03.03.2001 Yayımlandığı Resmi Gazete

Detaylı

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş.

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ Ahmet ÇALLI ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER Mali Yükümlülükler Kanunlar ile sınırlandırılan yükümlülükler İşçi İşveren ilişkileri ile ilgili mevzuat

Detaylı

Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür

Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür Haklara Tecavüz Halinde Hukuki Ve Cezai Prosedür Fikir ve Sanat Eserleri Kanunumuz, eser sahibinin manevi ve mali haklarına karşı tecavüzlerde, Hukuk Davaları ve Ceza Davaları olmak üzere temel olarak

Detaylı

YETKİ BELGESİ. Yetki Belgesi Verenin Unvanı:. (eser/mali hak sahibi, yapımcı, yönetmen, senarist, özgün müzik bestecisi, yazar, animatör, mirasçı)

YETKİ BELGESİ. Yetki Belgesi Verenin Unvanı:. (eser/mali hak sahibi, yapımcı, yönetmen, senarist, özgün müzik bestecisi, yazar, animatör, mirasçı) YETKİ BELGESİ 1- Film Yapımcıları Meslek Birliği ne (kısa adi ile FİYAB) / / Tarihinde kendi rızam ve başvurum neticesinde ve FİYAB tarafından kabul edilmem ile, üye oldum. Meslek Birliği nin tüzüğünü

Detaylı

MÜZĐK ESERLERĐNĐN UMUMA AÇIK MAHALLERDE KULLANILMASI

MÜZĐK ESERLERĐNĐN UMUMA AÇIK MAHALLERDE KULLANILMASI Müzik Eserlerinin Umuma Açık Mahallerde Kullanılması 849 MÜZĐK ESERLERĐNĐN UMUMA AÇIK MAHALLERDE KULLANILMASI Arş. Gör. Özge ERBEK * GĐRĐŞ Çalışma konumuz, Müzik Eserlerinin Umuma Açık Mahallerde Kullanılması

Detaylı

18.04.2007 tarih ve 5627 sayılı resmi gazete ile yayınlanan Enerji verimliği kanunu ile ilgili sorular iki başlık altında ele alınmıştır.

18.04.2007 tarih ve 5627 sayılı resmi gazete ile yayınlanan Enerji verimliği kanunu ile ilgili sorular iki başlık altında ele alınmıştır. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL 18.04.2007 tarih ve 5627 sayılı resmi gazete ile yayınlanan Enerji verimliği kanunu ile ilgili sorular iki başlık altında ele alınmıştır. 1-05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı resmi

Detaylı

Özelge: Bilgisayar oyunları için lokalizasyon, tercüme, uyarlama faaliyetinin gelir vergisi ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına göre durumu

Özelge: Bilgisayar oyunları için lokalizasyon, tercüme, uyarlama faaliyetinin gelir vergisi ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına göre durumu Özelge: Bilgisayar oyunları için lokalizasyon, tercüme, uyarlama faaliyetinin gelir vergisi ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına göre durumu Sayı: 84098128-120.04[65-2013-4]-207 Tarih: 16/04/2014

Detaylı

I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ

I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ İçindekiler I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ... 1 II- 6102 SAYILI TTK NUNDA ŞİRKETLERİN FAALİYET KONULARI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER... 1 III- 6102 SAYILI TTK İLE ULTRA VİRES İLKESİ

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr Bilgi toplumunun önemli unsurlarından olan bilgisayar yazılımları, söz konusu fikir ürünlerinden ESERLER içinde yorumlanmaktadır.

Detaylı

KAYIT VE TESCİL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. R.G. : 14.11.2002 Sayı : 24936

KAYIT VE TESCİL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. R.G. : 14.11.2002 Sayı : 24936 KAYIT VE TESCİL USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK R.G. : 14.11.2002 Sayı : 24936 AMAÇ MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı, 05.12.1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (FSEK) *

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (FSEK) * A) Amaç FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (FSEK) * BİRİNCİ BÖLÜM Fikir ve Sanat Eserleri Madde 1- (Değişik: 21.2.2001-4630/1) Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile

Detaylı

ÖNSÖZ-V İÇİNDEKİLER-VII MAKALE - 1 ESER SAHİBİNİN UMUMA İLETİM HAKKI YA DA E-HAKLAR: FSEK İN 25. MADDESİNE DAİR GENEL BİR DEĞERLENDİRME I.

ÖNSÖZ-V İÇİNDEKİLER-VII MAKALE - 1 ESER SAHİBİNİN UMUMA İLETİM HAKKI YA DA E-HAKLAR: FSEK İN 25. MADDESİNE DAİR GENEL BİR DEĞERLENDİRME I. ÖNSÖZ-V İÇİNDEKİLER-VII MAKALE - 1 ESER SAHİBİNİN UMUMA İLETİM HAKKI YA DA E-HAKLAR: FSEK İN 25. MADDESİNE DAİR GENEL BİR DEĞERLENDİRME I. GİRİŞ-4 II. UMUMA İLETİM KAVRAMI-8 A. Umum Kavramı-8 B. Umumi

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKİR VE SANAT ESERLERİ ESER Bir fikri ürün üzerindeki hakların fikir ve sanat eserleri hukuku uyarınca korunması, söz konusu

Detaylı

BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ YAYINLAR, EĞİTİM İÇERİKLERİ VE MATERYALLERİNE ÖDENECEK ÜCRETLER İLE DİĞER ÖDEMELER HAKKINDA ESASLAR

BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ YAYINLAR, EĞİTİM İÇERİKLERİ VE MATERYALLERİNE ÖDENECEK ÜCRETLER İLE DİĞER ÖDEMELER HAKKINDA ESASLAR BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ YAYINLAR, EĞİTİM İÇERİKLERİ VE MATERYALLERİNE ÖDENECEK ÜCRETLER İLE DİĞER ÖDEMELER HAKKINDA ESASLAR Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Esaslar, Türkiye Bilimsel

Detaylı

KRĐ HAKLAR VE DÜZENLEMELER / UYGULAMALAR. Av.Erdem TÜRKEKULT 12.06.2010 - ĐSTANBUL

KRĐ HAKLAR VE DÜZENLEMELER / UYGULAMALAR. Av.Erdem TÜRKEKULT 12.06.2010 - ĐSTANBUL TÜRKĐYE DE FĐKRF KRĐ HAKLAR VE DĐJĐTAL ALANA ĐLĐŞKĐN DÜZENLEMELER / UYGULAMALAR Av.Erdem TÜRKEKULT 12.06.2010 - ĐSTANBUL Genel Olarak Dijital Alan Dijital alan ile ne anlıyoruz? nternet / download, streaming,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ULUSAL MEVZUAT

İÇİNDEKİLER ULUSAL MEVZUAT İÇİNDEKİLER ULUSAL MEVZUAT I. FİKİR VE SANAT ESERLERİ.. 1 1. FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (FSEK).3 2. SİNEMA. VİDEO VE MÜZİK ES E FİLERİ KANUNU (SVMEK) 69 3. SİNEMA FİLMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER

KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER Volkan YÜKSEL * Öz Vergi uygulamasında, bir kazancın elde edilmesi sırasında yapılan giderler vergilendirilecek kazancın tespitinde gider olarak

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU YAYIN YÖNETMELİĞİ

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU YAYIN YÖNETMELİĞİ TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU YAYIN YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN KAYIT VE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN KAYIT VE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.05.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26171 FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN KAYIT VE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TİCARİ İLETİŞİM VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLER HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

TİCARİ İLETİŞİM VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLER HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI TİCARİ İLETİŞİM VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLER HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ( Yönetmelik ) 15.07.2015 tarihli ve 29417 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

T.C. TÜRKİYE RADYO-TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Arşiv Dairesi Başkanlığı

T.C. TÜRKİYE RADYO-TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Arşiv Dairesi Başkanlığı T.C. TÜRKİYE RADYO-TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Arşiv Dairesi Başkanlığı Sayı : 24142009-010.06/377-443 27/04/2015 Konu : Arşiv Usul Esasları Uygulama Genelgesi GENELGE 2015/1600 Türkiye Radyo-Televizyon

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖZEL HASTANELER VE VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI HASTANELERİNDE ÇALIŞTIRILMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Doç. Dr. Savaş BOZBEL Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku

Doç. Dr. Savaş BOZBEL Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Doç. Dr. Savaş BOZBEL Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXVII BİBLİYOGR AFYA... XXXV

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI:

ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI: TARİH : 28/08/2015 SİRKÜLER NO : 2015/70 ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI: 5 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazetede elektronik ticarete ilişkin

Detaylı

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun MADDE 2 2644 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde

Detaylı

Telif Hakları ve Lisans Anlaşmaları

Telif Hakları ve Lisans Anlaşmaları Telif Hakları ve Lisans Anlaşmaları BBY 166 - Bilimsel İletişim Dr. Gülten ALIR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü galir@ybu.edu.tr Plan Telif Hakları Yasal Düzenlemeler Bilimsel

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ERİŞİM ARŞİV YÖNERGESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ERİŞİM ARŞİV YÖNERGESİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ERİŞİM ARŞİV YÖNERGESİ Amaç Madde 1: Erzincan Üniversitesi nde oluşturulan kurumsal arşiv, öğretim elemanları ve lisansüstü programı öğrencileri tarafından üretilen

Detaylı

Yurt dışındaki rmadan uydu yayını için hizmet alımında ödenen bedelin vergisel durumu.

Yurt dışındaki rmadan uydu yayını için hizmet alımında ödenen bedelin vergisel durumu. Yurt dışındaki rmadan uydu yayını için hizmet alımında ödenen bedelin vergisel durumu. Sayı: Tarih: 30/06/2015 B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-64898 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Detaylı

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNDAKİ YAZAR VE YAYINCI HAKLARI. Yard. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNDAKİ YAZAR VE YAYINCI HAKLARI. Yard. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNUNDAKİ YAZAR VE YAYINCI HAKLARI Yard. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ve Fikri Hukuk Öğretim Üyesi I. Genel Olarak Maddi

Detaylı

REKLAM FİLMİ YAPIMI VE BAĞLANTILI HAK SAHİPLİĞİNDEN DOĞAN MALİ HAKLARIN DEVRİ SÖZLEŞMESİ OYUNCU

REKLAM FİLMİ YAPIMI VE BAĞLANTILI HAK SAHİPLİĞİNDEN DOĞAN MALİ HAKLARIN DEVRİ SÖZLEŞMESİ OYUNCU Çağla Şıkel le Reklamda Oyna Yarışması Katılım Koşulları: 1. Vernel Türkiye Facebook sayfası üzerinde yürütülmekte olan Çağla Şıkel le Reklamda Oyna isimli yarışma 26.07.2013 tarihinde başlayacaktır ve

Detaylı

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Ders Planı Ders İçeriği: Yasal Çerçeve Bilgi Edinme Kanunu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Çalışma Usul ve Esasları

Detaylı

GÖRSEL İŞİTSEL SEKTÖRDE TOPLU HAK YÖNETİMİ KARŞILAŞTIRMALI HUKUK VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER

GÖRSEL İŞİTSEL SEKTÖRDE TOPLU HAK YÖNETİMİ KARŞILAŞTIRMALI HUKUK VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER Doç. Dr. Gül Okutan Nilsson Yrd. Doç. Dr. Yalçın Tosun Öğr. Gör. Eda Çataklar GÖRSEL İŞİTSEL SEKTÖRDE TOPLU HAK YÖNETİMİ KARŞILAŞTIRMALI HUKUK VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII

Detaylı

thtisas Komisyonu Raporu

thtisas Komisyonu Raporu MİLLÎ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 706'ya 1 inci Ek 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi, Bazı Maddelerinin Kaldırılması ve İki Geçici Madde Eklenmesi Hakkında

Detaylı

Sevgili okuyucular! Sizi üzerinden kütüphanedeki 64.000 medyaları keşfetmeniz için davet ediyoruz:

Sevgili okuyucular! Sizi üzerinden kütüphanedeki 64.000 medyaları keşfetmeniz için davet ediyoruz: Sevgili okuyucular! Sizi üzerinden kütüphanedeki 64.000 medyaları keşfetmeniz için davet ediyoruz: a. Kitaplar (Belletristik ve araştırma kitapları) b. Çocuk ve genç kitapları c. Dergiler d. Sesli kitaplar

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ KARŞILAŞTIRMA CETVELİ 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU DEĞİŞİKLİK TASLAĞI Kapsam Madde 1/A Bu Kanun, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 426)

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 426) Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 1/7/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorundadırlar. Yol kenarı otopark hizmeti veren

Detaylı

GAYRİKABİL-İ RÜCÜ SİCİLDEN TERKİN VE İHRAÇ TALEBİ YETKİ FORMU NUN (IDERA) KAYDA ALINMASINA, İPTAL EDİLMESİNEVE İCRASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-IDERA)

GAYRİKABİL-İ RÜCÜ SİCİLDEN TERKİN VE İHRAÇ TALEBİ YETKİ FORMU NUN (IDERA) KAYDA ALINMASINA, İPTAL EDİLMESİNEVE İCRASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-IDERA) Amaç GAYRİKABİL-İ RÜCÜ SİCİLDEN TERKİN VE İHRAÇ TALEBİ YETKİ FORMU NUN (IDERA) KAYDA ALINMASINA, İPTAL EDİLMESİNEVE İCRASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-IDERA) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ve

Detaylı

16 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29595 YÖNETMELİK

16 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29595 YÖNETMELİK 16 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29595 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 1 22/4/2014 tarihli

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİV POLİTİKASI

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİV POLİTİKASI GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİV POLİTİKASI GEREKÇE Gümüşhane Üniversitesi nde basılı ve elektronik ortamda üretilmekte olan akademik çalışmaların, (makale, kitap/kitap bölümleri, tez,

Detaylı

Üniversite Senatosu nun 07.01.2016 tarih ve 2016/26 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.

Üniversite Senatosu nun 07.01.2016 tarih ve 2016/26 sayılı toplantısında kabul edilmiştir. T.C. MEF ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK/KURUMSAL ARŞİV SİSTEMİ YÖNERGESİ Üniversite Senatosu nun 07.01.2016 tarih ve 2016/26 sayılı toplantısında kabul edilmiştir. Gerekçe Açık erişim, kamu kaynaklarıyla desteklenen

Detaylı

A. Siteye erişim ve Sitenin kullanımı, Bakanlığının belirlediği aşağıdaki esas ve şartlara tabidir.

A. Siteye erişim ve Sitenin kullanımı, Bakanlığının belirlediği aşağıdaki esas ve şartlara tabidir. Gizlilik İlkeleri Site Kullanım Koşulları (Yasal Uyarı) Kültür ve Turizm Bakanlığı İnternet Sitesi Kullanım Koşulları-Yasal Uyarı Galata Mevlevihanesi Müzesi İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler

Detaylı

Kapsam Madde 2 Bu Yönetmelik, sertifika verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile sertifikalandırılacak yerlerin yükümlülüklerini kapsar.

Kapsam Madde 2 Bu Yönetmelik, sertifika verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile sertifikalandırılacak yerlerin yükümlülüklerini kapsar. Fikir ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Dolum, Çoğaltım ve Satışını Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi:

Detaylı

KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) yasal ve güvenli e-posta

KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) yasal ve güvenli e-posta KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) yasal ve güvenli e-posta Sunum İçeriği Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) KEP Sisteminin Özellikleri KEP Sisteminin İşleyişi KEP ile Yapılabilecek İşlemler KEPHS Teknik Standartlar

Detaylı

UMUT VAKFI 28 EYLÜL 2012 BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ BİREYSEL SİLAHSIZLANMA : YAŞAMA HAK TANIYIN ÇİZGİ FİLM (ANİMASYON) YARIŞMASI

UMUT VAKFI 28 EYLÜL 2012 BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ BİREYSEL SİLAHSIZLANMA : YAŞAMA HAK TANIYIN ÇİZGİ FİLM (ANİMASYON) YARIŞMASI UMUT VAKFI BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ BİREYSEL SİLAHSIZLANMA : YAŞAMA HAK TANIYIN ŞARTNAME KONU "ÇİZGİ FİLM (ANİMASYON)" yarışmasının konusu Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın olarak belirlenmiştir.

Detaylı

Özelge: Vergi mükelle 䎘晐 olmayan kişilerden mal ve hizmet alınması halinde yapılacak ödemelerden hangi oranda tevkifat yapılacağı ve belge düzeni hk.

Özelge: Vergi mükelle 䎘晐 olmayan kişilerden mal ve hizmet alınması halinde yapılacak ödemelerden hangi oranda tevkifat yapılacağı ve belge düzeni hk. Özelge: Vergi mükelle 䎘晐 olmayan kişilerden mal ve hizmet alınması halinde yapılacak ödemelerden hangi oranda tevkifat yapılacağı ve belge düzeni hk. Sayı: 11395140-105[234-2012/VUK-1-...]--1330 Tarih:

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Yalçın TOSUN MEDENİ HUKUK, SÖZLEŞME HUKUKU VE FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKU AÇISINDAN MANEVİ HAKLAR

Yard. Doç. Dr. Yalçın TOSUN MEDENİ HUKUK, SÖZLEŞME HUKUKU VE FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKU AÇISINDAN MANEVİ HAKLAR Yard. Doç. Dr. Yalçın TOSUN MEDENİ HUKUK, SÖZLEŞME HUKUKU VE FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKU AÇISINDAN MANEVİ HAKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 12.3.2004 Sayı: 25400)

(Resmi Gazete ile yayımı: 12.3.2004 Sayı: 25400) -992- ÇEŞİTLİ KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 12.3.2004 Sayı: 25400) Kanun No Kabul Tarihi MADDE 1. - 3.4.1930 tarihli ve 1580 sayılı Belediye Kanununun 15 inci

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI (SERİ NO: 8)

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI (SERİ NO: 8) Maliye Bakanlığından: KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI (SERİ NO: 8) Bu Tebliğde, 19/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN Kabul Tarihi 23.10.2014 Kanun No 6563 Yürürlük Tarihi 05.11.2014 Yayın Tarihi 05.11.2014 RG Sayısı 29166 MADDE 1- AMAÇ VE KAPSAM (1) Bu Kanunun amacı, elektronik

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : 38418978-125[30-11/2]-430 Tarih : 18.04.2014 Konu : Dar Mükellef Kurumlara Yapılan

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali

Detaylı

Dijital Ortamda Telif Haklarını Yeniden Düşünmek; Đhlaller ve Çözüm Önerileri

Dijital Ortamda Telif Haklarını Yeniden Düşünmek; Đhlaller ve Çözüm Önerileri Dijital Ortamda Telif Haklarını Yeniden Düşünmek; Đhlaller ve Çözüm Önerileri TOBB, Haziran, 2010 Doç. Dr. Tekin MEMĐŞ Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yeni bir çağ Đnternet kullanımının artması

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 12247 ELEKTRONİK TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 6563 Kabul Tarihi : 23/10/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 5/11/2014 Sayı : 29166 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI YAYIN YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI YAYIN YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI YAYIN YÖNETMELİĞİ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görevleri doğrultusunda

Detaylı

: Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Yayımlanmıştır.

: Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Yayımlanmıştır. Sirküler No : 2014/82 Sirküler Tarihi : 25.11.2014 Konu : Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Yayımlanmıştır. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 5 Kasım 2014 tarih ve 29166 sayılı

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ. Başkanlık Divanı Karar Tarihi: 22 Ocak 2014 Karar No: 63

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ. Başkanlık Divanı Karar Tarihi: 22 Ocak 2014 Karar No: 63 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Başkanlık Divanı Karar Tarihi: 22 Ocak 2014 Karar No: 63 Resmi Gazetede Yayın Tarihi: 18 Şubat 2014 Sayı: 28917 BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

1. Sınai mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve iratların kapsamı

1. Sınai mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve iratların kapsamı Sayı: 2015/11 Konu: Sınai mülkiyet haklarına ilişkin kurumlar vergisi istisnasının uygulama esaslarının açıklandığı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği 21 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 21 Nisan

Detaylı

RADYO VE TELEVİZYON YAYINLARI ÜZERİNDEKİ FİKRÎ HAKLAR

RADYO VE TELEVİZYON YAYINLARI ÜZERİNDEKİ FİKRÎ HAKLAR RADYO VE TELEVİZYON YAYINLARI ÜZERİNDEKİ FİKRÎ HAKLAR Mustafa Erdem CAN* I. GİRİŞ Geniş anlamda fikrî haklar (Intellectual Property); fikir ve sanat eserlerini yaratan kimselerle, bilimsel ve fenni buluşlar

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33 Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR 03.02.2012 tarih ve Mükerrer 28193 sayılı Resmi Gazete de 5941 Sayılı Çek Kanunu

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ve Öncelikle Uygulanacak Hüküm

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ve Öncelikle Uygulanacak Hüküm GAYRİKABİL-İ RÜCÜ SİCİLDEN TERKİN VE İHRAÇ TALEBİ YETKİ FORMU NUN (IDERA) KAYDA ALINMASINA, İPTAL EDİLMESİNE VE İCRASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-IDERA Rev.01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖZEL HASTANELER VE VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI HASTANELERİNDE ÇALIŞTIRILMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖZEL HASTANELER VE VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI HASTANELERİNDE ÇALIŞTIRILMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖZEL HASTANELER VE VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI HASTANELERİNDE ÇALIŞTIRILMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) ÇOK İVEDİ Sayı : 41931384-125[3-2014-16]-7 18/02/2016 Konu : Kore mukimi firmadan DMU Motorsuz Araç Alım

Detaylı

EPDK LİSANSINA SAHİP OLAN ŞİRKET İLE LİSANSA SAHİP OLMAYAN ŞİRKETLERİN BİRLEŞMESİNİN MÜMKÜN OLUP OLMADIĞININ HUKUK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

EPDK LİSANSINA SAHİP OLAN ŞİRKET İLE LİSANSA SAHİP OLMAYAN ŞİRKETLERİN BİRLEŞMESİNİN MÜMKÜN OLUP OLMADIĞININ HUKUK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ EPDK LİSANSINA SAHİP OLAN ŞİRKET İLE LİSANSA SAHİP OLMAYAN ŞİRKETLERİN BİRLEŞMESİNİN MÜMKÜN OLUP OLMADIĞININ HUKUK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ A.Şeref ACAR Yeminli Mali Müşavir Mustafa DÜNDAR Yeminli Mali

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 29.04.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27214 ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi bünyesinde Açık Arşivler Girişimi Üst Veri

Detaylı

YÖNETMELİK. Marka: Ortak markalar ve garanti markaları dahil olmak üzere ticaret veya hizmet markalarını,

YÖNETMELİK. Marka: Ortak markalar ve garanti markaları dahil olmak üzere ticaret veya hizmet markalarını, 30 Mart 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28603 Türk Patent Enstitüsünden: YÖNETMELİK 556 SAYILI MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN UYGULAMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

Özelge: BTC Boru Hattı Projesi kapsamında verilen toprak analizi ve danışmanlığı hizmetinin vergi mevzuatı karşısındaki durumu hk.

Özelge: BTC Boru Hattı Projesi kapsamında verilen toprak analizi ve danışmanlığı hizmetinin vergi mevzuatı karşısındaki durumu hk. Özelge: BTC Boru Hattı Projesi kapsamında verilen toprak analizi ve danışmanlığı hizmetinin vergi mevzuatı karşısındaki durumu hk. Sayı: 62030549-125[5-2012/245]-1041 Tarih: 18/04/2014 T.C. GELİR İDARESİ

Detaylı

KANUN. Kanun No. 5583 Kabul Tarihi : 22/2/2007

KANUN. Kanun No. 5583 Kabul Tarihi : 22/2/2007 28 Şubat 2007 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26448 KANUN FUTBOL MÜSABAKALARINDA MÜŞTEREK BAHİSLER TERTİBİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5583 Kabul Tarihi

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/224 Ref: 4/224. Konu: 295 SERİ NUMARALI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/224 Ref: 4/224. Konu: 295 SERİ NUMARALI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 27.12.2016 Sayı: 2016/224 Ref: 4/224 Konu: 295 SERİ NUMARALI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 23.12.2016 tarihli ve 29927 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 295 Seri Numaralı

Detaylı

SORU: Binalara mantolama yaptırmak zorunlu mudur?

SORU: Binalara mantolama yaptırmak zorunlu mudur? ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL 18.04.2007 tarih ve 5627 sayılı resmi gazete ile yayınlanan Enerji verimliği kanunu ile ilgili sorular iki başlık altında ele alınmıştır. 1-05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı resmi

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU DERS KİTABI, DERS NOTU VE YARDIMCI DERS KİTABI YAYIN ESASLARI YÖNERGESİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU DERS KİTABI, DERS NOTU VE YARDIMCI DERS KİTABI YAYIN ESASLARI YÖNERGESİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU DERS KİTABI, DERS NOTU VE YARDIMCI DERS KİTABI YAYIN ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: TARİH : 26/12/2016 SİRKÜLER NO : 2016/152 6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Geçtiğimiz aylarda yayımlanan 6728 ve 6745 sayılı

Detaylı

Ali YAŞAR. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından. Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği

Ali YAŞAR. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından. Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği Ali YAŞAR Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR... xvii

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır. 3 Haziran 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29019 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: YÖNETMELİK BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU POSTA SEKTÖRÜNDE İDARİ YAPTIRIMLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

ESER SAHİBİNİN HAKLARI İLE BAĞLANTILI HAKLAR

ESER SAHİBİNİN HAKLARI İLE BAĞLANTILI HAKLAR ESER SAHİBİNİN HAKLARI İLE BAĞLANTILI HAKLAR Ahmet BÜLTER * GİRİŞ Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu esas itibariyle fikri yaratıcılığın ürünü olan eseri korur. Eser; sahibinin hususiyetini taşıyan, ilim ve

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRK HUKUKUNDA FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN ŞAHSİ KULLANIM AMACIYLA ÇOĞALTILMASI İSTİSNASININ MUKAYESELİ OLARAK İNCELENMESİ

Detaylı

Gayrimaddi Haklar ve Vergilendirilmesi

Gayrimaddi Haklar ve Vergilendirilmesi Gayrimaddi Haklar ve Vergilendirilmesi Musa YILDIRIM Gelirler Başkontrolörü GAYRİMADDİ HAKLAR ve VERGİLENDİRİLMESİ Fikri Haklar (Telif Hakları) Marka, Patent, Faydalı Model, Tasarım Teknik Bilgi (Know-How)

Detaylı

KATILIM SÖZLEŞMESİ TARAFLAR DERGİ ADI :... DERGİ DİLİ... ISSN :... E-ISSN :... YAYINCI :... DergiPark Katılım İznini Alan Taraf:

KATILIM SÖZLEŞMESİ TARAFLAR DERGİ ADI :... DERGİ DİLİ... ISSN :... E-ISSN :... YAYINCI :... DergiPark Katılım İznini Alan Taraf: KATILIM SÖZLEŞMESİ DERGİ ADI :... DERGİ DİLİ... ISSN :... E-ISSN :... YAYINCI :... WEB... E-POSTA :... TELEFON:... ADRES :... DERGİYE ERİŞİM MODELİ : Açık Erişim Abonelik ile Erişim TARAFLAR DergiPark

Detaylı

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 109b-7e90-32c2-8212-0611 kodu ile teyit edilebilir.

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 109b-7e90-32c2-8212-0611 kodu ile teyit edilebilir. Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 109b-7e90-32c2-8212-0611 kodu ile teyit edilebilir. Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 13.07.2015/134-2 NOTERLİK İŞLEMLERININ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 13.07.2015/134-2 NOTERLİK İŞLEMLERININ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI NOTERLİK İŞLEMLERININ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yönetmelikte ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılması gereken defter onay işlemlerinin, güvenli elektronik imza

Detaylı