Merhaba arkadaslar, donanim piyasasinin hicte ucuz olmadigi ve kolay kolayda ucuzlayamayacagi bu gunlerde,size faydali olabilecek, bilgisayar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Merhaba arkadaslar, donanim piyasasinin hicte ucuz olmadigi ve kolay kolayda ucuzlayamayacagi bu gunlerde,size faydali olabilecek, bilgisayar"

Transkript

1 Merhaba arkadaslar, donanim piyasasinin hicte ucuz olmadigi ve kolay kolayda ucuzlayamayacagi bu gunlerde,size faydali olabilecek, bilgisayar parcalarinin nasil bir araya getirilecegini, hemde bir bilgisyara nasil daha ekonomik yollardan sahip olacagimizi anlatan bir döküman yazmaya karar verdim. Lafi cok daha fazla uzatmiyicam ise montaj edecegimiz donanim parcalari tanimakla baslayalim. Not: Doanim bilesenlerini anlatirken model ve soketlerine yazida yer verilmeyecek, CPU montaji disinda, anlatim hem AMD hemde Intel platformlari icin gecerli olacak ve sadece cpu monaji ayri ayri anlatilacak, zaten montajda birbirilerinden ayrilan yegane farkda bu

2 Donanimimizi icinde barindiracak kasa tiplerinden biri. Donanim bilesenlerimiz hemen hemen hepsi yukaridaki resimdeler, sadece eksik bir

3 parca var, eksik olan parca (CPU) Islemci pastasidir. Bunu ozellikle ayri tanitmak istedim, cunki bu parca olmassa olmazdir. Islemcimizi sicaktan yalitacak ve asiri isinmayi hatta yanmaktan engelleyecek olan Islemci pastamiz, resim 4 de gördüğünüz gibi Doanim bilsenlerini tanidiktan sonraki yapcagimiz isi bölümlere ayirirsak ilk bölüm anakartin montaji olacak, bu baglamda anakarti takmadan önce üzerinde biraz inceleme yapalim.

4 Anakartla tanisalim Yukardaki sayilardan baslarsak: 1. Islemci soketi 2. Ram slotlari 3. Ide portu---> CD-ROM Yada Harddisk baglantisi icin 4. Ide portu 2--> CD-ROM Yada Harddisk baglantisi icin 5. S ATA portlari Harddisk icin en guncel baglanti bicimi ( S ATA yeni genarasyon Harddisklerde kullaniliyor ) 6. On panel baglantilari ( Front Control Panel Connectors ) 7. Disket (flopy) portu 8. PCI portlari 9. AGP portu (Grafikarti icindir) 10. Disa acilan baglantilar paneli ( Bu bölüm haricen islenicek ) 11. islemci (CPU) fan baglanti noktasi Anakart icin genel olarak bizim montaj sirasinda kullanacagimiz bölümler bunlardi, bunlarin disinda biraz daha detaya girip 6. ve 7. resimlerede goz atmakta yarar var tabi

5 Piyasadaki en son cikan kartlar uzerinden deyerlendirirsek arka paneldeki cikislari ve girislerinin resim 7 deki aciklamasi boyle olur 1. Klavye, fare cikislari 2. 2 x USB portu 3. Parelel port 4. ATX güc girisi 5. Game Port Girisi 6. LAN girisi 7. 2 x USB 8. Optik cikislar (ses icin) 1. Bölüm (CPU) islemcinin anakarta montaji. ( INTEL islemciler icin ) Simdi anakart üzerinde montaja gecelim. ilk olarak (CPU) islemcimizi takarak baslayalim.i slemci soketimizin yanindaki cubugu islemcimizi oturtturabilmemiz icin yukari kladiralim (bu cubuk asagi dogru kapandiginda islemci ignelerini yuvasina oturtturacak ve hemde sikistirma gorevi görecektir.

6 Islemcimzi sokete yerlestirirken dikkat etmek zorunda oldugumuz konu, resim 9 da gördüğünüz gibi islemci uzerindeki köselerden birinde ücgen bir isaret var. Bu isaretli tarafin anakart islemci soket girisindeki, yine bunun icini isaretlenmis köseye denk gelecek bir sekilde yerlestirilmesi lazim. Islemcimizi üzerindeki isaretlere uygun bir sekilde yerlestiriyoruz ve soket cubugumuzuda asagi indiriyoruz ve boylece islemcimiz soket yuvasina tamamen oturmus oluyor.

7 Siradaki islemimiz termal macunumuzu islemci üzerine sürmektir. 11 ve 12. resimlerde oldugu gibi bizde termal macunumuzu islemci uzerine yayiyoruz. Resimde gördüğünüz gibi termal macumuzu islemcimizin uzerine yayiyoruz, ama yanlardan tasacak kadar fazlada olmamli, normal bir tabaka olmali, fazlasida isi yalitimi acisindan iyi degil.

8 Termal macunu ile isimiz bitti ve islemcimizi sogutacak fanimizi, surdugumuz termal macunun üzerine yerlestricegiz. resim 13 de gördüğünüz gibi fani oturtturduktan sonra fan uzerindeki cubuk asagi indirilerek fanin tam olarak yerlesmesi ve sikismalsi saglanir. Resim 13 de ayrica belirtilrn bir konu fanin elektrik baglantisidir. 2. Bölüm (CPU) islemci montaji ( AMD islemciler icin )

9 Intel icin islemci montaji bu kadar arkadaslar simdi birde AMD islemcilerin nasil montaj edildigini gorelim. (AMD islemciler icin) Aslinda Intel ve amd montaji arasinda cok buyuk bir fark yok, ama ben yinede olan kucuk farklari kafalrin acilmasi acisindan islemek istedim. resim 20 de AMD tabanli bir anakart var. Aanakart islemci soketimizin uzerinde intel soketinde oldugu gibi isaretlenmis bir alan var. Bu resim 15 de soketin kosesinde olan ucken isaret ayni zamanda islemci üzerindede vardir. islemcimizi intel anlatiminda oldugu gibi anakart soketine bu isaretli koseler denk gelecek sekilde yerlestirmemiz gerek.

10 Islemcimizi yerlestirdikten sonra intel sokette oldugu gibi soket cubugunu asagi indiriyoruz ve islemcimiz oturmus oluyor ve islemcimize termal macun sürmeye geciyoruz. AMD soketi INTEl de oldugu gibi üst tarafi tamamen düz bir yüzeye sagip degil, amd islemci ust tarafinda bir Chip cikintisina sahip ve termal macunuda sürecegimiz bölge burasi. Termal macunumuzu surerken dikkat edecegimiz noktalardan bir macunu surerken chipin disina tasmayacak sekilde üzerine yaymak gerektigidir.

11 Termal macunu surdukten sonra islemci fanini monte etmeye geldi sira. Bunun icin resimlerdeki orneklerden yararlaicagiz. Resimde gordugunuz gibi soket dislerini fanimizin isi emicilerinin yan tarafina takiyoruz. Resim 19 da anakart soketine fan isi emicisinin baglanacagi noktalari goruyorsunuz.

12 Ve fanin takilis bicimi tornavida yardimi ile ust orta delikiten tutarak baski yapiyoruz. Resimde goruldugu gibi...

13 Resimde gördüğünüz gibi basit bir islem bu. Genelde islemci soket icevresinde olan, islemci fan elektrik baglansini bu sekilde bagliyoruz. Baglanmis olarak son hali, ve gördüğünüz gibi kabloyuda daginik ortada birakmiyoruz. ve islemci montajimiz tamamen sona erdi. Sirada 3. bölüm var.

14 3. Bölüm ( Ramlarin slotlarina takilisi ) ilk atacagimiz adim Resim 24 de gorunen ram slotumuzun mandallarini geriye dogru itmek ve ramlarimizin yerlesecegi yuvalari tamamen acmak oluyor. 25. resimde görünen önemli ayrintiyada dikkat etmemiz lazim. Bu ayrinti ramlarimizin yerlesecegi slotlarda, orta kisimda bulunan cikintilardir. Ramlarimizi yuvalara

15 yerlestirdigimiz anda, ram ortasindada karsiligi olan bu cikintilari birbirilerine denk gelecek sekilde oturtturmaliyiz, ama buna dikkat etmeden ramlari yuvalara itersek ramlarimiz elimizde kalabilir Resimde gordugum gibi uyguluyoruz, ramlar asagi dogru bastirilarak yuvalara oturtturuluyor ve mandallar kapatiliyor iste tum ram takma islemi bu kadar burada dedim gibi en önemli olan nokta ortadaki cikinti ve girintilerin bir birilerine denk gelmesi.

16 Ramlarimizda takildi ve anakartimizin uzernde islemci ve ramlarimizin takilmis hali. 4. Bölüm ( Anakartin kasaya takilisi ) Genelde kasalarda standart standar olarak arka panel maskesi mevcuttur, ama biz standart olan o maskenin satin aldigimiz anakartimiz ile gelen maske ile karsilastirarak,

17 uyup uymadigini kontrol ediyoruz. Cunki her anakartin giris ve cikislar paneli ayni olmayabiliyor. Kontrol ettikten sonra uymadigi kesinlesirse resimde gordugunuz gibi kasa ile gelen standart maske cikiyor ve yerine anakart paketinde gelen maskeyi takiyoruz.

18 Bu arada tabi kasamizin sag ve sol kapaklari cikarilmis durumda ve kasamizin sol tarafinda resim 32 dede gorundugu gibi anakartimizin vidalanmasi icin extra bir plate var, bu plateyi sokuyoruz Platemiz yerde simdi yapacagimiz is anakartimizi platenin uzerine koyup, vida yerlerini tespit edip isaretlemek.

19 isaretleme isleminden sonra sira kasa ile gelen ve anakartimizin uzerine oturacak olan ayakli somunlari isaretledigimiz alanlara yerlestirmeye geldi, resimlerdede ornek olarak gorunuyor.

20 Bu ayakli somunlar her kasada ayni degildir bazi kasalarda gecmeli olur bazilarinda vida halinde... Ayakli somunlarimizi yerlestirdik artik, kartimiz vidalanarak sabitlenecek duruma geldi.

21 Vidalama esnasinda dikkat edecegimiz en onemli husus tornavidayi cok sakin ve dikkatle kullanmaktir. Eğer tornavidaya fazla baski yapip karta kaydirirsak, anakartimiz bu darplardan dolayi kullanilamaz hale gelebilir. Anakart ta tamami ile plateye sabitlendi ve platemizi kasamiza takiyoruz ama platemizi kasamiza takmadan once yapacagimiz son kucuk bir is var. Buda (PSU) bilgisayarimizin guc kaynagini kasamiza monte etmek, bu bazi kasalarin icinde hazir olabiliyor ama genelde kasalar guc kaynaksiz ciplak satilir. Anakartimizin sabitlendigi plate ile takilmis ornek hali resim 41 de.

22 5. Bölüm ( Güc kaynagi montaji ) Resim 42 de gorunen sandart bir (psu) guc kaynagi, ve resim 43 dede guc kaynaginin anakarta baglanacak uclarini inceleyebilirsiniz.

23 Resim 44 de güc kaynagimizi kasamiza nasil ve nereye monte edeceginiz konusunda fikir edinebilrisiniz, aslinda bence bilgisayar toplamada, güc kaynagini monte etmek en kolay is, yapacaginiz sey guc kaynagini üst bos köseye, güc kaynagi faninin kasadaki karsiligi olan fan bosluguna denk gelecek sekilde yerlestirip vidalamaniz.

24 6. Bölüm ( Güc kaynagi baglantilari ) Resim 45 ve 46 da gorunen guc kaynagimizdan anakarta takilacak olan ve anakarta, ana

25 elektrik baklantisini saglayacak sokettir. Resimdeki gibi uygulayip yandaki manlatin yuvasina gececek sekilde takiyoruz ve resim 47 de gordugunuz islemci elektrik soketinide diyer elektrik soketi gibi mandalini yuvasina oturtturarak takiyoruz. 7. Bölüm ( Kasa baglantilari )

26 Resim 48 kasamiz uzerindeki (power) (Reset) ve (Led) bu dugme ve isiklar panelini anakatimiza nereden, nasil ve ne ile baglayacagimizi gosteriyor. Burada sizin alacaginiz sadece bir fikir ve urnektir, cunki satin alacaginiz anakart, yapisina göre yaninda bir adette klavuz ile geliyor. bu klavuz cok onemli, montaja baslamadan bu klavuzdaki baglanti semalarini incelemelisiniz. 49. resimde ornek olarak on panel baglantilarinin ne sekilde oldugunu sema olarak gostermis, anakartlarin kasa baglanti semasi genel olarak aynidir ama siz anakartinizin klavuzundaki semadan yararlaicaksiniz tabiki.

27 50 ve 51. resimlerde size bir fikir vericek tabi, ama tekrar ediyorum kasa ve anakart baglantisini anakartin kendi klavuzu ile yapmaniz daha saglikli bir montaj icin sarttir. Ve kasa uzerindeki extra USB portlarinin baglantisi olacagi nokta ve ornek bir sema. Bu arada elinizdeki anakartin kasa baglantisi icin yapilmis baglanti noktalarinin hemen yanindaki yazilara dikkat edin. cunki muhtemel olarak takacaginiz kablo uzeridede ayni yazinin karsiligi olur, bu hem USB hemde dugme, isik takimi icin gecerlidir.

28 USB baglantimizin takilmis son hali. 8. Bölüm ( AGP grafik karti montaji )

29 Resim 54 de AGP slotunu goruyoruz, grafik kartimiz bu slota takilacak. Grafik kartimizi resimdeki örnekte oldugu gibi AGP slotunun yuvalarina arkadaki mandali acip tabana kadar bastirarark oturtturuyoruz. Ve mandali tekrar kapatip grafik kartimizi sabitliyoruz. resim 56 da ise son islem grafik kartimiz kasaya vidalanarak sabitlenir.

30 9. Bölüm ( flopy disketin montaji ) Ise kasamizin on panelinden flopy disketinin yerlesecegi bolumlarin kapagini cikararak baslayalim.

31 Flopyi takiyoruz ve sabitlemek icin yan taraftan vidaliyoruz.

32 Sirada flopimizin anakat ve elektirik baglantisi var. Resim 62 de elektrik baglantimiz gosterilmis, aynen uygulayin ama takarken dikkat edin elektrik skartindaki raylara dikkat edin karsi tarafta gececegi yere uyumlu olamali. Giremeyecek sekilde zorlanirsa teller yamulabilir. Tabi bununla birlikte ödediginiz paralariniza

33 63. resimde flopy diket surucusunun anakarta gidecek olan kablonun takili hali. Bu kabloyu takarken bir yaninda orta kisiminda ki dise dikkat edin ve karsi tarafta o dis icin bir girinti var. girintiye denk gelecek sekilde takilmali cunki bu girinti dogru baglamanin isareti. 64. resimi takip edersek flopy disketinden cikan flat kablonun anakart uzerindeki baglanti noktasini yerini goruruz, tabi bu her anakartta auyni yerde degil ama flopy slotu hd ve cd rom slotuna gore biraz da enine kisa oluyor. bu konuda anakartinizin klavuzuna mutlaka goz atin.

34 10. Bölüm ( Harddisk montaji ) Ise hardiskimizin camperlarini ayarlamakla baslayalim. Resim 65 de bir ornek var ama sizin satin aldiginiz harddiskle gelen camper semasina da goz atmanizda yarar var ve genel olarak tüm harddisklerde sema aynidir.

35 Eyer iki hdd miz varsa birini slave otekini ise master yapiyoruz. Ama sadece tek hardisk takilacaksa ikisinden biri yapilir. Bunu bir cimbiz yardimi ile telleri yamultmadan dikkatlice semada gosterdigi sekilde takiyoruz. Sonraki asama harddiski kasamiza vidalayark sabitlemektir.

36 Flopy dikette yaptigimiz islemin bir benzeri olarak, ide kablosunu bagliyoruz. bu arada belirteyim flopy, cd-rom ve harddisk baglantilarini yapmak hemen hemen aynidir. Resim 69 da, ide kablolarini görüyoruz.

37 Harddiskimizden cikan ide kablolarimizin anakar uzerindeki baglanti slotu, (mavi) ve ok isaretinin gosterdigi bosluk ve cikintinin birbirine denk gelecek sekilde takilmasi lazim. Harddisk takilmasinda son islem flopyde oldugu gibi elektrik baglantisini takiyoruz ve kasamiza vidalayarak sabitliyoruz.

38 11. Bölüm ( CD-ROM, DVD-ROM, BRENNE Montaji ) kasamizin on panelindeki CD-ROM kapagini cikariyoruz ve CD-ROM surucumuzu reimde gorundugu gibi yuvasina suruyoruz. Harddiskte oldugu gibi CD-ROM lardada camper vardir ve benzeri sekilde camperler takilir resim 74 deki sema ornektir. diyelim iki adet cd surucunuz var biri dvd diyeri CD yakici (brenne) harddiskte taktigimiz gibi biri slave diyeride master olmalidir, eyer tek surucunuz varsa slave yada master ikisinden birinde olsun, fark etmez.

39 Resim 75 de slave olarak takilmis bir CD-ROM ornegi var. Vidalayarak sabitliyoruz.

40 Sirada CD-ROMun anakart üzerine baglanacak (audio) baglantisi var resimdeki ornekte oldugu gibi bagliyoruz.(resim 77) Harddiskte oldugu gibi CD-ROm dada elektirik baglantisi aynidir (resim 78 )

41 Aynen harddiskte oldugu gibi CD-ROMada ide kablomuzu bagliyoruz. (resim 79) Resim 80 de bagli olarak bir örnek

42 Genelde anakart üzerinde harddisk ve cd rom icin olan slotlar resim 81 de göründüğü gibi yan yanadir (siyah) ama bazen bu slot renkleri sadece siyah yadasari yada baska renkler olabilir, Harddisk vecd-romu ikisinde takabilirsiniz. [Resim 82 de görünen nokta ise CD-ROMun en basta bagladigimiz (audio) baglantisinin anakar uzerindeki takilacak noktasidir

43 12. Bölüm ( Anakart panelinin baglantilari ) 83 ve 84. resimlerde fare ve klavyenin baglanacagi noktalar görünüyor, dikkat edilirse baglanti noktalarinin yanida nereye fare, nereye klavye takilacagini gösteren isaretler var.

44 Yapacagimiz son islem olarak resim kartimizin monitor cikisina baglamak ve guc kaynagimizin elektirik kablosunu takmak kaliyor. Artik makinamiz acilmaya hazir bekliyor.

45 Tabi is bu kadarla bitmiyor Makinamizi calistirdiktan sonra isletim siztemini yuklemek bios updatesi varsa yapmak ve biosu ayarlamak gibi bir takim islmelerde yapilmali, bu sizin kullaniminiza bagli bir sey. ihtiyaca ve gereksinimlere gore ayarlar yapilir, bu ayarlari burada anlatmiyicam cunki bunun montajla ve bu bolumle alaksi yok. Teknoloji Televizyonu.. Bymusty

Piyasadaki en son çıkan kartlar üzerinden değerlendirirsek arka paneldeki çıkışları ve girişlerinin resim 7 deki açıklaması bu şekilde olur

Piyasadaki en son çıkan kartlar üzerinden değerlendirirsek arka paneldeki çıkışları ve girişlerinin resim 7 deki açıklaması bu şekilde olur Donanım bileşenlerimizin hemen hemen hepsi yukarıdaki resimdeler, sadece eksik bir parça var, eksik olan parça (CPU) İşlemci pastasıdır. Bunu özellikle ayrı tanıtmak istedim, çünkü bu parça olmazsa olmazdır.

Detaylı

İŞLEM ANALİZ FORMU YETERLİKLER. İç donanım birimlerinin montajını yapmak

İŞLEM ANALİZ FORMU YETERLİKLER. İç donanım birimlerinin montajını yapmak İŞLEM NUMARASI 1 İŞLEMİN ADI Anakartı montaja hazırlamak Antistatik Poşet, Antistatik Ambalaj Köpükleri, Antistatik Bileklik, Antistatik Altlık, Anakart, plastik ayak, el takımları Ortamı statik elektrikten

Detaylı

8. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

8. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 8. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Bilgisayar Kasasının Toplanması Vidalar P4 işlemci ve Fan Ram (256 Mb DDR) Ekran

Detaylı

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur?

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? SORULAR (37-66) SORU -37 Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? A) ISA B) AGP C) PCI D) PCI-e SORU -38 Aşağıdakilerden hangisi yavaş olması sebebiyle günümüz anakartlarında

Detaylı

Intel Pentium 4 LGA775 / mpga478 AMD AM2 / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU23-VE REV. 1001

Intel Pentium 4 LGA775 / mpga478 AMD AM2 / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU23-VE REV. 1001 Intel Pentium 4 LGA775 / mpga478 AMD AM2 / K8 Kurulum Kılavuzu GH-PCU23-VE REV. 1001 Türk Kontrol Listesi (1) GH-PCU23-VE Fan (2) GH-PCU23-VE kullanici el kitabi (3) Isı Düşürme Macunu (4) 3.5" Sürücü

Detaylı

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz.

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi ana kart üzerinde yer almaz? A) Bellek B) İşlemci C) Genişleme yuvaları D) Güç kaynağı 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

9. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

9. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 9. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Bilgisayar Kasasının Toplanması Kaynakça 3 Temel Kavramlar Bilgisayar Kasasının Toplanması

Detaylı

ANAKART (MOTHERBOARD)

ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Yapısı ve Çalışması Anakart

Detaylı

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013 ANA KART NEDİR? www.sukrukaya.org Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır. Bilgisayara takılan parçaların hangi

Detaylı

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR 2 ANA KART (MAIN BOARD) 3 ANA KART NEDİR? Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır.

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

ANAKARTLAR. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir.

ANAKARTLAR. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi ANAKARTLAR Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan

Detaylı

Hazırlayan:Serkan GÖÇ Bilişim Tek.Öğretmeni.

Hazırlayan:Serkan GÖÇ Bilişim Tek.Öğretmeni. Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası,. birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir-, arka tarafında soket boşlukları vardır.

Detaylı

HP Pavilion dv6000 Isı Emici Değiştirme. HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. Yazan: Ben Hirsch. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.

HP Pavilion dv6000 Isı Emici Değiştirme. HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. Yazan: Ben Hirsch. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit. HP Pavilion dv6000 Isı Emici Değiştirme HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. Yazan: Ben Hirsch ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 15 GİRİŞ HP Pavilion dv6000 ısı alıcıyı takın. ARAÇLAR: Phillips

Detaylı

Bilgisayar Kasaları. Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY

Bilgisayar Kasaları. Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY Bilgisayar Kasaları Ünite 5 Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY 1 Ünite 5 BİLGİSAYAR KASALARI Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY İçindekiler 5.1. KASA ÇEŞITLERI...

Detaylı

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları ve Bağlantı Kabloları Her bilgisayar üzerindeki düğmeleri, yuvalar (kablo girişleri) ve prizler bilgisayardan bilgisayara değişebilir. Ancak, çoğu masaüstü bilgisayarlarda bazı özellikleri aynıdır. Bilgisayar

Detaylı

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı Bilgisayarı yapısal olarak; bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara

Detaylı

http://alikoker.name.tr ANAKART

http://alikoker.name.tr ANAKART ANAKART Anakart sistemin çalışması için gerekli tüm birimleri üzerinde bulunduran ve bu birimler arası köprüler kuran elektronik elemandır. Ek kartlar, sürücüler ve bağlantılar anakart üzerinde yer alır.

Detaylı

Montaj Prosedürü. Bölüm

Montaj Prosedürü. Bölüm Bölüm 3 Montaj Prosedürü Tamamiyle sağlıklı bir montaj prosedürü için, lütfen bu bölümde bahsedilen bilgileri takip ediniz.daha önceden açıklanan uygun araçları kullandığınızdan emin olunuz. Önceki bölümdeki

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

1.1 Genel Paket İçeriği Modele Özgü Özellikler Güvenlik Standartları ve Korumalar Kurulum...

1.1 Genel Paket İçeriği Modele Özgü Özellikler Güvenlik Standartları ve Korumalar Kurulum... EL KİTABI İçerik 1. Özellikler.................................. 3 1.1 Genel................................. 3 1.2 Paket İçeriği................................ 3 1.3 Modele Özgü Özellikler............................

Detaylı

Yazan: Allie Menard ARAÇLAR: Ataç (1) Phillips 00 Tornavida (1) Phillips 1. Tornavida (1) Büyük İğne Burun Pense (1) Spudger (1) Cımbız (1)

Yazan: Allie Menard ARAÇLAR: Ataç (1) Phillips 00 Tornavida (1) Phillips 1. Tornavida (1) Büyük İğne Burun Pense (1) Spudger (1) Cımbız (1) HP Pavilion zd8000 Sağ Hoparlör Değiştirme Yazan: Allie Menard ARAÇLAR: Ataç (1) Phillips 00 Tornavida (1) Phillips 1. Tornavida (1) Büyük İğne Burun Pense (1) Spudger (1) Cımbız (1) ifixit CC BY-NC-SA

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

İÇ DONANIM BİRİMLERİ 3-BELLEKLER 4-KASALAR 5-DİSK SÜRÜCÜLERİ 6-DONANIM KARTLARI

İÇ DONANIM BİRİMLERİ 3-BELLEKLER 4-KASALAR 5-DİSK SÜRÜCÜLERİ 6-DONANIM KARTLARI İÇ DONANIM BİRİMLERİ 1-ANAKARTLAR 2-İŞLEMCİLER 3-BELLEKLER 4-KASALAR 5-DİSK SÜRÜCÜLERİ 6-DONANIM KARTLARI ANAKARTLAR Anakart, bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları

Detaylı

HP Mini 1000 Anakart Değiştirme

HP Mini 1000 Anakart Değiştirme HP Mini 1000 Anakart Değiştirme HP Mini 1000 anakart değiştirin. Yazan: Walter Galan GİRİŞ tamamen anakart yerine bu kılavuzu kullanın. ARAÇLAR: Arctic Silver ArctiClean (1) Arctic Silver Termal Macun

Detaylı

40 lik IDE sinyal kablosu

40 lik IDE sinyal kablosu Bafllang ç H zl Kurulum K lavuzu, ana kart n z n performans n artt rarak daha h zl çal flmas n sa layacakt r. H zl Kurulum K lavuzu nu kullan rken Kullan c K lavuzu nda yer alan H zl Referans Kart na bak

Detaylı

İÇ DONANIM BİRİMLERİ MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI

İÇ DONANIM BİRİMLERİ MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI İÇ DONANIM BİRİMLERİ MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI ÖLÇME DEĞERLENDİRME-1 SORULAR 1. Aşağıda anakart hakkında verilen seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Mikroişlemci tümleşik olarak gelir. B)

Detaylı

Bilgisayar Toplama ve Düzenleme

Bilgisayar Toplama ve Düzenleme Teknoloji çağının merkezine doğru ilerlerken genel bilgi olsun diye yalnızca bilgisayarı yazılımından haberdarız. Bir bilgisayar toplamak ve düzenlemek yapboza benzer. Gerekli parçaları yerlerine taktıktan

Detaylı

İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5

İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5 İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5 4.1 GÜÇ KABLOSUNU BAĞLAMA 5 4.2 MONITÖRÜ BAĞLAMA 5 4.3 YAZICI VEYA TARAYICIYI BAĞLAMA 5 4.4 AĞA BAĞLANMA 5

Detaylı

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları ve Bağlantı Kabloları Her bilgisayar üzerindeki düğmeleri, yuvalar (kablo girişleri) ve prizler bilgisayardan bilgisayara değişebilir. Ancak, çoğu masaüstü bilgisayarlarda bazı özellikleri aynıdır. Bilgisayarın

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ. İşlemciyi ana kart üzerine monte etmek Bellek modüllerini ana kart üzerine monte etmek

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ. İşlemciyi ana kart üzerine monte etmek Bellek modüllerini ana kart üzerine monte etmek BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ Dersin Modülleri İşlemciler (CPU) Bellek Birimleri Ana Kartlar ve Kasalar Donanım Kartları Disk Sürücüleri Portlar Post (İlk Açılış) Monitörler Yazıcılar Görüntü

Detaylı

MacBook Pro 15 "Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Logic Kurulu Yedek

MacBook Pro 15 Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Logic Kurulu Yedek MacBook Pro 15 "Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Logic Kurulu Yedek Yazan: Walter Galan GİRİŞ Nasıl anakart ulaşmak için. ARAÇLAR: Phillips 00 Tornavida (1) Spudger (1) T6 Torx Tornavida (1) PARÇALAR:

Detaylı

IBM Gen-II Sürgü Takımı için Raf Kuruluş Yönergeleri

IBM Gen-II Sürgü Takımı için Raf Kuruluş Yönergeleri IBM Gen-II Sürgü Takımı için Raf Kuruluş Yönergeleri Güvenlik ve kablolama bilgileri için raf kabiniyle birlikte gönderilen belgeleri inceleyin. Sunucuyu raf kabinine kurmadan önce aşağıdaki yönergeleri

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

temizlik için HP Pavilion G6 sökme Sökme fanı ve ısı emici toz temizlemek için. Yazan: Patrick ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.

temizlik için HP Pavilion G6 sökme Sökme fanı ve ısı emici toz temizlemek için. Yazan: Patrick ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit. temizlik için HP Pavilion G6 sökme Sökme fanı ve ısı emici toz temizlemek için. Yazan: Patrick ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 11 GİRİŞ Sökme fanı ve ısı emici toz temizlemek için. ARAÇLAR:

Detaylı

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri ANAKARTLAR Anakartlar, bilgisayarların temel donanım elemanıdır. Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Bileşenleri 1-Yonga

Detaylı

KASA SEÇENEKLERİ. VG7-W RGB (3x 120 mm Adreslenebilir RGB LED Fanlar) VG7-W Blue (3x 120 mm LED Fanlar) VG7-W Red (3x 120 mm LED Fanlar)

KASA SEÇENEKLERİ. VG7-W RGB (3x 120 mm Adreslenebilir RGB LED Fanlar) VG7-W Blue (3x 120 mm LED Fanlar) VG7-W Red (3x 120 mm LED Fanlar) KASA SEÇENEKLERİ VG7-W (3x 120 mm Adreslenebilir LED Fanlar) VG7-W Blue (3x 120 mm LED Fanlar) VG7-W Red (3x 120 mm LED Fanlar) VG7-W Green (3x 120 mm LED Fanlar) KOMPAKT KASA TASARIMI VG7-W ATX Midi Tower

Detaylı

ANAKARTIN YAPISI VE ÇALIŞMASI

ANAKARTIN YAPISI VE ÇALIŞMASI ANAKARTIN YAPISI VE ÇALIŞMASI Anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları, devreler ve yongalar bulunan ve bütün bu donanım birimlerinin mikroişlemci

Detaylı

Bilgisayar Nedir? Anakart ve Bileşenleri

Bilgisayar Nedir? Anakart ve Bileşenleri Bilgisayar Nedir? Kendisine verilen komutlar doğrultusunda verileri çok hızlı bir şekilde işleyen makinelerdir. Bilgisayar Çeşitleri 1. PC(Personal Computer=Kişisel Bilgisayar): Tek kişinin kullandığı

Detaylı

Handbuch Manual Manuel d utilisation Guia usario Manuale d istruzioni Gebruiksaanwijzing Guia usário Instukcja obstugi 使 用 手 冊

Handbuch Manual Manuel d utilisation Guia usario Manuale d istruzioni Gebruiksaanwijzing Guia usário Instukcja obstugi 使 用 手 冊 Handbuch Manual Manuel d utilisation Guia usario Manuale d istruzioni Gebruiksaanwijzing Guia usário Instukcja obstugi 使 用 手 冊 Içerik 1. Özellikler 2. Paket içerigi 3. Kasaya ilk bakıs 4. nakart montajı

Detaylı

paneli ve bileşenleri geri çıkarma CPU almak için

paneli ve bileşenleri geri çıkarma CPU almak için paneli ve bileşenleri geri çıkarma CPU almak için Bu kılavuz nasıl CPU almak için arka panelleri kaldırmak için size gösterecektir. Bilgisayar aşırı ısınmaya ve temizlenmesi gerekiyor, bu kılavuz da güzel.

Detaylı

1.1 Genel Paket İçeriği Modele Özgü Özellikler Güvenlik Standartları ve Korumalar Kurulum...

1.1 Genel Paket İçeriği Modele Özgü Özellikler Güvenlik Standartları ve Korumalar Kurulum... El Kitabı İçerik 1. Özellikler.................................. 3 1.1 Genel.................................. 3 1.2 Paket İçeriği................................ 3 1.3 Modele Özgü Özellikler............................

Detaylı

imac Intel 21,5 "EMC 2428 Sol Hoparlör

imac Intel 21,5 EMC 2428 Sol Hoparlör imac Intel 21,5 "EMC 2428 Sol Hoparlör Değiştirme imac Intel 21.5 "EMC 2428 yılında Yanan sol hoparlörü değiştirin. Yazan: Walter Galan GİRİŞ Yanan sol hoparlörü değiştirmek için bu kılavuzu kullanın.

Detaylı

www.demontemobilya.com Kuala Şifonyer Kurulum Kılavuzu

www.demontemobilya.com Kuala Şifonyer Kurulum Kılavuzu www.demontemobilya.com Kuala Şifonyer Kurulum Kılavuzu Parçaları Kuruluma Hazırlama Şifonyer kolilerinizi koli numarası sırasıyla açınız. Koli içerisinden aparat poşetini bulun ve resimdeki gibi tüm parçaları

Detaylı

Acer Aspire One ZG5 Sabit Disk Değiştirme

Acer Aspire One ZG5 Sabit Disk Değiştirme Acer Aspire One ZG5 Sabit Disk Değiştirme Acer Aspire One ZG5 sabit sürücüyü değiştirin. Yazan: Doug Gallatin GİRİŞ Acer Aspire One ZG5 sabit sürücüyü değiştirmek için bu kılavuzu kullanın. anakart çıkardıktan

Detaylı

Inspiron 24. Servis El Kitabı. 5000 Series. Bilgisayar Modeli: Inspiron 24 5459 Resmi Model: W12C Resmi Tip: W12C004

Inspiron 24. Servis El Kitabı. 5000 Series. Bilgisayar Modeli: Inspiron 24 5459 Resmi Model: W12C Resmi Tip: W12C004 Inspiron 24 5000 Series Servis El Kitabı Bilgisayar Modeli: Inspiron 24 5459 Resmi Model: W12C Resmi Tip: W12C004 Notlar, dikkat edilecek noktalar ve uyarılar NOT: NOT, bilgisayarınızı daha iyi kullanmanızı

Detaylı

Acer Aspire 5100 Anakart Değiştirme

Acer Aspire 5100 Anakart Değiştirme Acer Aspire 5100 anakartı değiştirin. Yazan: Brad Rollinson Sayfa 1/ 13 GİRİŞ Acer Aspire 5100 anakartı değiştirin. ARAÇLAR: Phillips # 0 Tornavida (1) Spudger (1) PARÇALAR: Acer Aspire 5100 ile uyumlu

Detaylı

Xbox 360 CPU Isı Emici Değiştirme. CPU ısı emici değiştirme. Yazan: Walter Galan. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 27

Xbox 360 CPU Isı Emici Değiştirme. CPU ısı emici değiştirme. Yazan: Walter Galan. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 27 Xbox 360 CPU Isı Emici Değiştirme CPU ısı emici değiştirme. Yazan: Walter Galan ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 27 GİRİŞ CPU ısı alıcıyı yeniden yüklerken Xbox 360 CPU ısı alıcıyı kaldırmak

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 11. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 11. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜÇ ELEKTRONİĞİ 11. HAFTA 1 İçindekiler Güç Kaynakları 2 Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin

Detaylı

ANAKART. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir.

ANAKART. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. ANAKART Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Yapısı: Fiberglastan (sert bir plastik türevi) yapılmış, üzerinde bakır

Detaylı

7 Adet Fan Desteği. Yüksek Soğutma Performansı için Ön Mesh Kapak. Toz filtreleri toz girmesini engellerken Mesh kapak sisteminize soğuk hava sağlar.

7 Adet Fan Desteği. Yüksek Soğutma Performansı için Ön Mesh Kapak. Toz filtreleri toz girmesini engellerken Mesh kapak sisteminize soğuk hava sağlar. Zalman Z11 PLUS HF1 ATX Mid Tower Siyah Kasa, şık dizaynı ve 7 adet fan desteği ile rahat bir kullanım sunuyor.yüksek soğutma özelliğine sahip bilgisayar kasası Zalman Z11 PLUS, ATX Mid Tower muhafaza

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri -1

Temel Bilgi Teknolojileri -1 Temel Bilgi Teknolojileri -1 Dr. Öğr. Üyesi Aslı Eyecioğlu Özmutlu aozmutlu@bartin.edu.tr 1 Konu Başlıkları Donanım Bileşenleri Harici Donanım Dahili Donanım 2 Donanım Bileşenleri Bilgisayarın fiziksel

Detaylı

Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2(940) / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU32-VH

Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2(940) / K8. Kurulum Kılavuzu GH-PCU32-VH Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2(940) / K8 Kurulum Kılavuzu GH-PCU32-VH Türk Kontrol Listesi (1) GH-PCU32-VH Fan (2) GH-PCU32-VH Kullanım Kılavuzu (3) Isı Düşürme Macunu (4) Hız Kontrolü & 3.5 braketi

Detaylı

T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ TEKLİF FORMU

T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ TEKLİF FORMU T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ TEKLİF FORMU TEPEKENT YERLEŞKESİ, TURKOBA MAHALLESİ, ERGUVAN SOKAK, NO:6/K TEPEKENT - BÜYÜKÇEKMECE / İSTANBUL BÜYÜKÇEKMECE VERGİ DAİRESİ VERGİ NO: 06 TEL: (0) 60 0 0-09

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI KONU: ANAKART RAM-ROM ADI: KÜBRA SOYADI: ŞAHİN NO: SINIFI:1/B ADI: SELMA SOYADI: ÇELİK NO: SINIFI:1/B

BİLGİSAYAR DONANIMI KONU: ANAKART RAM-ROM ADI: KÜBRA SOYADI: ŞAHİN NO: SINIFI:1/B ADI: SELMA SOYADI: ÇELİK NO: SINIFI:1/B KONU: ANAKART RAM-ROM BİLGİSAYAR DONANIMI ADI: KÜBRA SOYADI: ŞAHİN NO: 155511106 SINIFI:1/B ADI: SELMA SOYADI: ÇELİK NO: 165511070 SINIFI:1/B ÖĞRETMEN: YILMAZ EROĞLU İÇİNDEKİLER ANAKARTIN TARİHÇESİ...3

Detaylı

Yükseltme ve Bakım Kılavuzu

Yükseltme ve Bakım Kılavuzu Yükseltme ve Bakım Kılavuzu Hewlett-Packard ürün ve hizmetlerine ilişkin garantiler, sadece bu ürün ve hizmetlerle birlikte verilen açık beyanlarda belirtilmektedir. Buradaki hiçbir ifade ek bir garanti

Detaylı

MacBook Pro 17 "Yekpare Çift Sabit Sürücü Takma

MacBook Pro 17 Yekpare Çift Sabit Sürücü Takma MacBook Pro 17 "Yekpare Çift Sabit Sürücü Takma optik sürücünün yerine ikinci bir sabit sürücü takmak için bu kılavuzu kullanın. Yazan: Andrew Optimus Goldberg GİRİŞ yeni yazılım yüklerken böyle gelişmiş

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

Bu makalede bilgisayar sektöründe hem bir muamma, hem de aynı zamanda haksız bir çıkar kapısı olan ATX Güç kaynağı konusunu irdeleyeceğim.

Bu makalede bilgisayar sektöründe hem bir muamma, hem de aynı zamanda haksız bir çıkar kapısı olan ATX Güç kaynağı konusunu irdeleyeceğim. ATX Güç Kaynakları ATX, ATX12V+, PFC, EPS12V+ güç kaynakları hakkında... İbo buda "ATX KASA" va mı Giriş Bu makalede bilgisayar sektöründe hem bir muamma, hem de aynı zamanda haksız bir çıkar kapısı olan

Detaylı

PlayStation 3 Teardown PS3. Yazan: Mint137. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 22

PlayStation 3 Teardown PS3. Yazan: Mint137. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 22 PlayStation 3 Teardown PS3 Yazan: Mint137 ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 22 GİRİŞ Bu özgün başlatmak 60GB PlayStation 3 sistemi bir teardown olduğunu. geriye dönük uyumluluk ve kart okuyucuları

Detaylı

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Cihazınızın kurulumunu tamamlamak için bu ilave talimatları kullanın. Disc Publisher cihazınızdaki Blu- ray sürücü (leri) bilgisayara bağlamak için esata kullanılır.

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

3D Yazıcı Kablolama Kılavuzu

3D Yazıcı Kablolama Kılavuzu 3D Yazıcı Kablolama Kılavuzu Robit Teknoloji İçindekiler 1.1. Gerekli Parçalar... 2 1.2 Hazırlık... 6 1.2.1 Step Motor Sürücü Çiplerine Soğutucu Ekleme... 6 1.2.2 Jumperların Takılması... 8 1.3 Ana Kart

Detaylı

Windows XP'ye Format Atmak, XP Repair ve XP Kurmak

Windows XP'ye Format Atmak, XP Repair ve XP Kurmak Son zamanlarda format atmak ve Xp kurmak ile ilgili karşılaştığım sorular üzerine böyle bir dökümanı hazırlayıp sizlerle paylaşmak istedim. Burada sizlere Türkçe XP kurulumunu, onarımını (repair) ve Windows

Detaylı

imac Intel 20 "EMC 2266 Hard Drive Data Kablosu Değişimi

imac Intel 20 EMC 2266 Hard Drive Data Kablosu Değişimi imac Intel 20 "EMC 2266 Hard Drive Data Kablosu Değişimi Yazan: Walter Galan ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 22 GİRİŞ Sabit sürücü veri kablosunu değiştirmek için bu kılavuzu kullanın. ARAÇLAR:

Detaylı

Yazan: Sam Lionheart

Yazan: Sam Lionheart Mac Mini Geç 2014 Harddisk Kablo Değiştirme Geç 2014 Mac Mini sabit disk kablosunu değiştirmek için bu kılavuzu kullanın. Yazan: Sam Lionheart GİRİŞ Sabit diskinizde Geç 2014 veya sadece Fusion Drive Mac

Detaylı

İDA ASANSÖR OTOMATİK ASANSÖR KAPISI MONTAJ KLAVUZU

İDA ASANSÖR OTOMATİK ASANSÖR KAPISI MONTAJ KLAVUZU İDA ASANSÖR OTOMATİK ASANSÖR KAPISI MONTAJ KLAVUZU İDA ASANSÖR SAN. TİC. LTD.ŞTİ. Fabrika: 1. Organize Sanayi Bölgesi 4. Cadde No: 13 Malatya Tel: +90 (422) 237 63 20 Fax: +90 (422) 237 63 24 Email: info@idaasansor.com.tr

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL BİLGİSAYAR ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL BİLGİSAYAR ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL BİLGİSAYAR ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. KONU Bu şartname T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

2332 NX4RT 4 KANAL TRIPLEX NETWORK DVR CİHAZI KOLAY KURULUM KILAVUZU

2332 NX4RT 4 KANAL TRIPLEX NETWORK DVR CİHAZI KOLAY KURULUM KILAVUZU 2332 NX4RT 4 KANAL TRIPLEX NETWORK DVR CİHAZI KOLAY KURULUM KILAVUZU HARDDISK BAĞLANTISININ YAPILMASI HDD MONTAJININ YAPILMASI 1. Cihaza uzaktan erişim yapmanız için mutlaka bir Harddisk bağlanması gerekmektedir.

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Yazan: Farid Khoshnevissan

Yazan: Farid Khoshnevissan HP Pavilion Fan Değiştirme DV5000 Dizüstü bilgisayar fanları toz toplamak ve sonunda yıkmak. senin laptop eski fanı değiştirilmesi dizüstü bilgisayarınızın performansını artırmak ve ömrünü uzatabilirsiniz.

Detaylı

ANAKART ANAKART NEDİR?

ANAKART ANAKART NEDİR? ANAKART ANAKART NEDİR? Anakart, bilgisayar denilen karışık bir elektronik donanımın ilk ve en önemli, baskılı devre kartıdır. Kare şeklinde bir plakadan meydana gelmiş olup üzerinde, genişleme sağlayan

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

Dell Optiplex 745 Ultra Small Form Factor Anakart Değiştirme

Dell Optiplex 745 Ultra Small Form Factor Anakart Değiştirme Dell Optiplex 745 Ultra Small Form Factor Anakart Değiştirme anakart yerine öğrenin. Yazan: donnavon GİRİŞ Bilgisayardan anakart değiştirin. ARAÇLAR: Phillips 2. Tornavida (1) ifixit CC BY-NC-SA tr.ifixit.com

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

KASALAR,GÜÇ KAYNAĞI, USB BAĞLANTILARI VE FANLAR

KASALAR,GÜÇ KAYNAĞI, USB BAĞLANTILARI VE FANLAR KASALAR,GÜÇ KAYNAĞI, USB BAĞLANTILARI VE FANLAR 1.BİLGİSAYAR KASALARI 1.1.Kasa Nedir? 1.2.Kasanın İç Yapısı 1.3.Kasa Çeşitleri 1.4.Güncel Kasa Fiyatları 2. GÜÇ KAYNAĞI 2.1.Güç Kaynağı Nedir? 2.2.Güç Kaynağının

Detaylı

Yükseltme ve Bakım Kılavuzu

Yükseltme ve Bakım Kılavuzu Yükseltme ve Bakım Kılavuzu Hewlett-Packard ürün ve hizmetlerine ilişkin garantiler, sadece bu ürün ve hizmetlerle birlikte verilen açık beyanlarda belirtilmektedir. Buradaki hiçbir ifade ek bir garanti

Detaylı

ASLANLAR ANAKART,HAFIZALAR(RAM&ROM) VE SLOTLAR HAKAN BAYATLI ANIL YILDIZ MAHİR ÇOLAKOĞLU ZAFER ÜNSÜR

ASLANLAR ANAKART,HAFIZALAR(RAM&ROM) VE SLOTLAR HAKAN BAYATLI ANIL YILDIZ MAHİR ÇOLAKOĞLU ZAFER ÜNSÜR ASLANLAR ANAKART,HAFIZALAR(RAM&ROM) VE SLOTLAR HAKAN BAYATLI ANIL YILDIZ MAHİR ÇOLAKOĞLU ZAFER ÜNSÜR İçindekiler 1. ANAKART... 2 A. ANAKART NEDİR?... 2 B. ANAKART NASIL ÜRETİLİR?... 2 C. ANAKART NASIL

Detaylı

KWorld. PlusTV Hybrid PCI (DVB-T 210SE) İçindekiler

KWorld. PlusTV Hybrid PCI (DVB-T 210SE) İçindekiler KWorld PlusTV Hybrid PCI (DVB-T 210SE) İçindekiler V1.1 Bölüm 1 : PlusTV Hybrid PCI Kartın Donanım Kurulumu...2 1.1 Paket İçeriği...2 1.2 Sistem Gereksinimleri...2 1.3 Donanım Kurulumu...2 Bölüm 2 : PlusTV

Detaylı

SUNUCU, İŞ İSTASYONU VE LTO TEYP KARTUŞU OKUYUCU/YAZICI CİHAZ TEKNİK ŞARTNAMESİ

SUNUCU, İŞ İSTASYONU VE LTO TEYP KARTUŞU OKUYUCU/YAZICI CİHAZ TEKNİK ŞARTNAMESİ SUNUCU, İŞ İSTASYONU VE LTO TEYP KARTUŞU OKUYUCU/YAZICI CİHAZ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. AMAÇ: Arşiv Dairesi Başkanlığının ihtiyacı olan sunucu, iş istasyonu ve LTO teyp kartuşu okuyucu/yazıcı satın alınması

Detaylı

Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran,plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur.

Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran,plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur. KASALAR KASA NEDİR? Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran,plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur. Kasa içerisine; sürücüler, anakart, güç kaynağı

Detaylı

Inspiron 24. Servis El Kitabı. 3000 Series. Bilgisayar Modeli: Inspiron 24 3452 Resmi Model: W12C Resmi Tip: W12C002

Inspiron 24. Servis El Kitabı. 3000 Series. Bilgisayar Modeli: Inspiron 24 3452 Resmi Model: W12C Resmi Tip: W12C002 Inspiron 24 3000 Series Servis El Kitabı Bilgisayar Modeli: Inspiron 24 3452 Resmi Model: W12C Resmi Tip: W12C002 Notlar, dikkat edilecek noktalar ve uyarılar NOT: NOT, bilgisayarınızı daha iyi kullanmanızı

Detaylı

BİLGİSAYAR. Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM

BİLGİSAYAR. Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM DONANIM NEDİR? BİLGİSAYAR Yazılım ve Donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM DONANIM Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur, gözle görülür tüm parçaları

Detaylı

Inspiron 14. Servis El Kitabı Series. Bilgisayar Modeli: Inspiron Resmi Model: P64G Resmi Tip: P64G001

Inspiron 14. Servis El Kitabı Series. Bilgisayar Modeli: Inspiron Resmi Model: P64G Resmi Tip: P64G001 Inspiron 14 5000 Series Servis El Kitabı Bilgisayar Modeli: Inspiron 14 5458 Resmi Model: P64G Resmi Tip: P64G001 Notlar, dikkat edilecek noktalar ve uyarılar NOT: NOT, bilgisayarınızı daha iyi kullanmanızı

Detaylı

Anakart ve Bileşenleri CPU, bellek ve diğer bileşenlerinin bir baskı devre (pcb) üzerine yerleştirildiği platforma Anakart adı

Anakart ve Bileşenleri CPU, bellek ve diğer bileşenlerinin bir baskı devre (pcb) üzerine yerleştirildiği platforma Anakart adı S a y f a 1 Anakart ve Bileşenleri CPU, bellek ve diğer bileşenlerinin bir baskı devre (pcb) üzerine yerleştirildiği platforma Anakart adı verilmektedir. Anakart üzerinde CPU, bellek, genişleme yuvaları,

Detaylı

- ASUS AI BOOSTER?ı Başlat >>> Programlar >>> ASUS >>> Ai Booster >>> AiBooster v2.0 yolunu izleyerek çalıştırıyoruz.

- ASUS AI BOOSTER?ı Başlat >>> Programlar >>> ASUS >>> Ai Booster >>> AiBooster v2.0 yolunu izleyerek çalıştırıyoruz. ASUS AI BOOSTER ASUS AI BOOSTER nedir? Asus AI Booster programı Asus?un kendi ürünleri için ürettiği bir hız aşırtma (o/c) programıdır. Bilgisayarı kapatmadan işlemci frekanslarıyla oynayabilirsiniz ve

Detaylı

Inspiron Gaming Servis El Kitabı

Inspiron Gaming Servis El Kitabı Inspiron 15 7000 Gaming Servis El Kitabı Bilgisayar Modeli: Inspiron 15-7567 Resmi Model: P65F Resmi Tip: P65F001 Notlar, dikkat edilecek noktalar ve uyarılar NOT: NOT, ürününüzü daha iyi kullanmanıza

Detaylı

Inspiron 15 Oyun Servis El Kitabı

Inspiron 15 Oyun Servis El Kitabı Inspiron 15 Oyun Servis El Kitabı Bilgisayar Modeli: Inspiron 15-7566 Resmi Model: P65F Resmi Tip: P65F001 Notlar, dikkat edilecek noktalar ve uyarılar NOT: NOT, ürününüzü daha iyi kullanmanıza yardımcı

Detaylı

Yükleme MacBook Pro 15 "Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Çift Sabit Disk

Yükleme MacBook Pro 15 Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Çift Sabit Disk Yükleme MacBook Pro 15 "Core 2 Duo Modelleri A1226 ve A1260 Çift Sabit Disk optik sürücünün yerine ikinci bir sabit sürücü takmak için bu kılavuzu kullanın. Yazan: Jake Devincenzi GİRİŞ yeni yazılım yüklerken

Detaylı

www.ermoda.net İNCİ ASANSÖRLÜ BEŞİK RESİMLİ KURULUM TALIMATI www.ermoda.net ERMODA MODÜLER MOBILYA / TÜRKIYE www.ermoda.net

www.ermoda.net İNCİ ASANSÖRLÜ BEŞİK RESİMLİ KURULUM TALIMATI www.ermoda.net ERMODA MODÜLER MOBILYA / TÜRKIYE www.ermoda.net İNCİ ASANSÖRLÜ BEŞİK RESİMLİ KURULUM TALIMATI ERMODA MODÜLER MOBILYA / TÜRKIYE İÇİNDEKİLER BAŞLARKEN... 2 MEVCUT HIRDAVAT MALZEMESİ TABLOSU... 2 BEŞİK ALT KASA KURULUMU... 4 ÇEKMECELERİN KURUMU... 5 BEŞİK

Detaylı

isterseniz Nvidia SLI seçeneklerine sahipsiniz. Şimdi kartın özellikleri toplu olarak bir tablo halinde görelim.

isterseniz Nvidia SLI seçeneklerine sahipsiniz. Şimdi kartın özellikleri toplu olarak bir tablo halinde görelim. Bugün inceleyeceğimiz ürün Asus un X58 platformuna kattığı ilk üye olan Ati CrossfireX ve Nvidia SLI destekli Asus P6T Deluxe modeli. Şimdi gelin hep birlikte bu anakartı yakından inceleyelim. ASUS P6T

Detaylı

Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2 (940) / K8 (939/754) Kurulum Kılavuzu GH-PDU21-MF

Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2 (940) / K8 (939/754) Kurulum Kılavuzu GH-PDU21-MF Intel Pentium 4 LGA775/ mpga478 AMD AM2 (940) / K8 (939/754) Kurulum Kılavuzu GH-PDU21-MF Türk İçindekiler Kontrol Listesi...3 Fan Kontrol Kutusu ve Güç Kablosu için Kurulum Talimatları...3 Teknik Özellikler...4

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın

İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın birer parçası haline geldi. Bu denli hayatımıza giren bilgisayarlar,

Detaylı