Osteoichthyes gonaid cycloid ctenoid homoserk

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Osteoichthyes gonaid cycloid ctenoid homoserk"

Transkript

1

2 GENEL ÖZELLİKLERİ 1. Bu sınıfa çoğunda iskeletin kemikten yapılmış olmasından dolayı (Y.osteon;kemik, ichtyes;balık ) kemikli balıklar anlamına gelen Osteoichthyes adı verilmiştir. 2. Derileri mukus maddesi salgılayan birçok salgı bezi içeririr.vücutları dermisten medana gelmiş gonaid,cycloid ve ctenoid tip pullarla kaplıdır.bazılarında ise deri tamamen çıplaktır. 3. Ağızları terminal konumludur.burun delikleri başın dorsalinde ve ağız boşluğu ile irtibat halindedir.gözler büyük ve göz kapakları yoktur. 4. İskeletleri kemiksi yapıdadır.(acipenser sp. ve Polyodon sp. gibi diğer bazı balıklarda iskeletler kıkırdak yapıdadır.)kuyruk yüzgeçleri genellikle homoserk tiptedir.

3

4 5. Kalpleri bir atrium ve bir ventriculus olmak üzere iki odalıdır.aort yayları dört çifttir.kalplerinde sadece kirli kan vardır.eritrositleri oval ve nukleusludur. 6. Solungaç yarıkları operculum (solungaç kapağı) ile örtülüdür.solunum solungaçlarla yapılır. 7. Poikloterm canlılardır. 8. Böbrekler mezonefroz tiptedir,çok azında pronefroz tiptedir. 9. Hava keseleri gelişmiştir. 10.Beyinden 10 çift sinir çıkar. 11.Ayrı eşeylidirler.genellikle ovipar,bazıları ovovivipar çok azı vivipardır.

5 Balık yumurtaları

6 DIŞ MORFOLOJİLERİ Kemikli balıklarda genellikle iğ şeklinde olan vücut,çok değişik şekillerde de olabilmektedir(yılan balığı,deniz atı,dil balığı).boyları birkaç santimetreden birkaç metreye(8-9) kadar değişebilir.

7 Ağızlar genellikle terminal konumlu ve çeneleri iyi gelişmiştir.gözler başın yan taraflarındadır ve göz kapakları yoktur.solungaç yarıkları operculum denilen solungaç kapağı ile örtülüdür.anüs ve üro-genital açıklık ayrı olup anal yüzgecin önündedir.vücudun yan taraflarında baştan kuyruğa kadar uzanan yanal çizgi bulunur.balıklar bu yanal çizgi reseptörleri sayesinde akıntılı sudaki durumunu bilir.

8 Yüzgeçler şekil,büyüklük ve vücut üzerindeki konumları bakımından çok değişiklik gösterir.pektoral yüzgeçlerin(göğüs yüzgeçleri) yeri az çok sabit olup solungaçlara yakındır.fakat pelvik yüzgeçlerin (karın yüzgeçleri) yeri değişkendir.çünkü kemikli balıklarda kalça kemerinin omurga ile bağlantısı yoktur.buna bağlı olarakta pelvik yüzgeçlerin vücuttaki yerleri balık sistematiği açısından önemli olup 3 farklı şekilde olabilir;

9 1. THORASİK TİP Pelvik yüzgeçler pektoral yüzgeçlerin hemen altında aynı hizada bulunur.örnek;tatlısu levreği(perca sp.) Palamut(Sarda sp.) 2. ABDOMİNAL TİP Pelvik yüzgeçler,pektoral yüzgeçlerin gerisinde,yani karın tarafında bulunur.örnek;alabalık(salmo sp.),mersin balığı(acipenser sp) 3. JUGULAR TİP Pelvik yüzgeçlerpektoral yüzgeçlere göre daha öndedir yani yutak bölgesinde bulunur.örnek; Horozbina (Blennius sp.)

10 PELVİK YÜZGECİN KONUMU A)Jugular tip B)Thorasik tip C) Abdominal tip

11 Kuyruk yüzgeçleri ilkel olanlarda heteroserk, diğerlerinde homoserk veya difiserk tiptedir.

12 Vücut pullarla örtülüdür ve üç tipi vardır;serbest kenarı dikenli olan ctenoid,serbest uçları düz olan cycloid ve üzerinde ganoin adı verilen ser bir madde bulunan ganoid tiptir.yılan balıklarında pullar küçük ve seyrektir.dil balıklarında küçük kabarcıklar halinde,kirpi balıklarında ise yuvarlak ve uzun dikenler şeklindedir.buna karşılık yayın balıklarında ise pul yoktur.

13 Cycloid tip pul Ctenoid tip pul

14 Pulların büyümesi balıklarda yaşam süresince devam eder.fakat büyüme düzenli değildir.büyüme kış mevsiminde durur ve kalın bir kış halkası olur.balıkların yaş tayininde bu halkalardan yararlanılır.pulların deri dışında kalan kısımlarında kramatofor hücreleri bulunur.bu hücreler renk oluşturarak balıkların yaşam ortamlarına uyum sağlamasını kolaylaştırır. Balıklarda deri epidermis ve dermis olmak üzere iki tabakalıdır.epidermis içinde mukus salgılayan bezler vardır.bezlerden salgılanan mukus maddesi balıkların sudaki hareketini kolaylaştırırken bir taraftan da düşmanları tarafından yakalanmasını ve hastalığa neden olabilecek mikroorganizmalardan korur.

15 İÇ ANATOMİK ÖZELLİKLERİ İSKELET VE KAS SİSTEMİ Balıklarda ekzo ve endo iskelet olmak üzere iki tip iskelet vardır.dış iskelet,pul,kemik plaklar ve yüzgeç ışınlarından oluşurken,iç iskelet vücuda desteklik eden ve vücudun çatısını oluşturan axial(eksen) iskelet ile appenndicular(ekstremite) iskeletten oluşur. Axial iskelet kıkırdaklı balıklarda olduğu gibi,kafatası,omurga,notokorda ve kaburga lardan meydana gelir.

16

17 Gövde ve kuyruk bölgelerinin büyük bir kısmı,segmental sıralanmış ve miyotom adı verilen kas demetlerinden yapılmıştır.bunlara somatik kaslar da denir.miyotomlar genel olarak sağa yatık M harfi şeklinde sıralanmıştır. Balıkların ileriye doğru hareketi,vücut üzerinde segmental diziliş gösteren kasların arka arkaya kasılıp omurganın uzatılıp kısaltılmasıyla sağlanır.yüzgeçler değişik amaçlarla kullanılır.dorsal ve anal yüzgeçler yön saptamasında rol oynarken,kuyruk yüzgeç sağa sola hareket ettirilerek balığın ileriye doğru hareketini,pektoral ve pelvik yüzgeçler ise balığın su yüzeyine çıkmasında ve derinliklere inmesinde görev yapar.

18

19 SİNDİRİM SİSTEMİ Ağızla başlar sonra yutak,kısa bir özofagus,mide,ince bağırsak,kalın bağırsak ve anüs gelir.ağızda tükürük bezi bulunmaz,çenelerde dişler bulunur.ağzın konumu beslenme şekline bağlı olarak değişiklik gösterir.örneğin,su yüzeyindeki besinlerle beslenen balıklarda ağız dorsal,tabandaki besinlerle beslenenlerde ventral,farklı derinliklerde beslenenlerde ise terminal konumludur.midenin özofagusa yakın kısmına cardiac,ince bağırsağa yakın olan kısmına da pyloric denir.kalın bağırsağın kalınlaşmış olan son kısmına rectum denir.vücut boşluğunun ön kısmında büyük bir karaciğer ve içerisine gömülü bir safra kesesi vardır.pankreas az gelişmiştir.

20

21 DOLAŞIM SİSTEMİ Kıkırdaklı balıklarda olduğu gibi kalpleri bir atrium ve bir ventrikulus olmak üzere iki odalıdır.ayrıca sinüs venosus ve conus arteriosus(bulbus arteriosus) içermektedir.conus arteriousus tan sonra devam eden ventral aorta oldukça kısa ve kıkırdaklı balıklardan farklı olarak bunlarda 4 çift afferent branchial arter bulunur.dört çift olan efferent branchial arter birleşerek dorsal aorta yı yapar.kirli kanın tekrar kalbe dönmesin sağlayan belli başlı toplar damarlar ise çift olan anterior ve posterior cardinal venalar ile tek olan hepatik vena dır.kemikli balıklarda da kıkırdaklı balıklarda olduğu gibi,tek dolaşım vardır.yani kalpte daima kirli kan bulunur.eritrositler oval ve nukleusludur.

22

23 SOLUNUM SİSTEMİ Kemikli balıklar solungaç solunumu yaparlar.solungaçlar yutağın yanlarında ve operculum ların altında dört çift solungaç yayı üzerinde bulunur.solunum esnasında operculum kapatılır,ağız açılır ve su ağza girer.sonra ağız kapatılır,operculum açılır ve bu sayede su solungaç yaylarına geçer.bu sırada solungaçlardaki kılcal damarlarda bulunan kirli kan içerisindeki karbondioksit difüzyon ile suya verilirken aynı yolla sudaki erimiş oksijen alınır ve solunum tamamlanır.bazı balıklar su dışında da yaşayabilir.örneğin, yılan balıklarının (Anguilla sp.) geceleri ıslak çayırlarda kurbağa avladıkları,tırmanıcı levreklerden Anabas sp. nin ağaçlara tırmandıkları saptanmıştır.

24

25

26 Kemikli balıklarda yüzme kesesi(hava kesesi) hidrostatik bir organ olarak görev yapmanın dışında solunum,ses çıkarma ve işitmeye de yardımcı olmaktadır.birçok bataklık balıklarında hava kesesi akciğer görünümü kazanmıştır,bu nedenle akciğerli balıklar(dipnoi) CO2 bakımından zengin O2 bakımında fakir olan bataklıklarda kolaylıkla yaşayabilirler.diğer taraftan bazı balıklarda hava kesesi ile yutak arasında bağlantı bulunur.bağlantı olan balıklar fizostom,olmayanlar ise fizoklist balıklar olarak adlandırılır.tatlı sularda fizostom,tuzlu sularda fizoklist balıklar daha yaygındır.

27 BOŞALTIM SİSTEMİ Kemikli balıklarda bir çift mezonefroz tip böbrek vardır.böbreklerden çıkan kanallar üreme kanallarıyla birleşerek anüsün arkasından dışarı açılır.bunlarda kloak yoktur. Süzülme ve tuzların geriye emilimini sağlayan glomerulus ve kanallar ilk kez tatlısuda yaşayan canlılarda ortaya çıkmıştır ve aynı görevi sürdürmektedir.tatlısularda yaşayan canlıların derilerinde suyun vücuda alınmaması ve tuzun kaybedilmemesi için mikroskobik delikler vardır.ayrıca deriden salgılana mukus da suyun geçişini engellemektedir. Denizlerde yaşayan kemikli balıklarda ise tatlısu balıklarının aksine,suyun vücutta tutulması ve tuzun dışarı atılması zorunludur.bu nedenle,deniz balıklarının böbreklerindeki glomerulusları körelmiş veya tamamen yok olmuştur.b durum su kaybını önlemeye yarayan yapısal bir değişmedir.

28

29 SİNİR SİSTEMİ Kıkırdaklı balıklarda olduğu gibi,bunlarda da beyinden 10 çift sinir çıkar.beyindeki koku alma lobları (olfaktor loplar) ve beyin (cerebrum) küçük,görme lopları ve beyincik (cerebellum) büyüktür.ayrıca vücudun yan taraflarında su akıntısına karşı duyarlı olan ve yanal çizgi denilen duyu organı vardır.

30 ÜREME SİSTEMİ Kemikli balıklar çoğunlukla ayrı eşeylidir.testisler genellikle çift,bazı türlerde ise testisler arka kısımlarında birleşmiştir.sperm hücreleri Condrostei,Holostei ve Dipnoi lerde önce böbreklere ve burdan boşaltım kanalıyla (wolf kanalı) sperm kesesine taşınırken,telestoi lerde vas deferens (sperm kanalı) ile dışarı atılır.ovaryum çift haldedir.bazı türlerde birbirleriyle birleşerek tek halde bulunabilir.yumurtalar oviduct ile taşınır.

31 Kemikli balıklarda biseksüel,hermafroditlik ve partenogenetik üreme görülür.biseksüel çoğalmada testisler ve ovaryumlar ayrı ayrı bireylerde bulunurken,hermafrodit olanlarda aynı bireydedir.bazı balık türlerinde ise aynı eşey organında dönüşümlü olarak önce spermler daha sonra da yumurtalar oluştuğundan bir bireyin kendi kendini döllemesi olanaksızdır.buna protandric hermafroditlik denir.partenogenetik çoğalma ise döllenmeden yumurtadan bir bireyin meydana gelmesidir. Balıklar genellikle ovipardır fakat az da olsa ovovivipar ve vivipar bireylerde vardır.ovovivipar veya vivipar balıklar her seferinde birkaç yavru doğurur.

32 Balıkların bir kısmı (Salmo trutta labrax) üreme mevsimlerinde tuzlu sulardan tatlı sulara doğru göç ederler.böyle balıklara anadrom balıklar denir.bazıları (Anguilla aguilla) ise tatlı sulardan tuzlu sulara göç ederler.böyle balıklara katadrom balıklar denir.bazı balık türleri ise kuşlar gibi mevsimlere göre göç ederler.örneğin,kılıç balıkları ilkbaharda kuzeye,sonbaharda güney bölgelere göç ederler.

33 Kemikli balıkların çoğu karnivor,bir kısmı da herbivor ve omnivordur.balıklar su yılanları,bazı kaplumbağa ve timsahlar,deniz kuşları,ayı balığı,su samuru ve ayı gibi birçok memeliler tarafından avlanılarak yenilir.ayrıca balık yumurta ve yavruları da birçok su hayvanı tarafında tüketilir.bütün bunlara rağmen,balıkların en büyük düşmanı diğer hayvanlarda olduğu gibi kontrolsüz ve üreme dönemindeki avlanmalarından dolayı insanlardır. Kemikli balıkların hızlı yüzmeleri,kuvvetli çeneleri ve iyi gelişmiş duyu organları düşmanlara karşı korunmalarında son derece önemlidir.ancak,hızlı hareket edemeyen balıklarda ise vücut üzerindeki pul,diken,zehir bezleri,elektrik organları,ışık organları ve renk değiştirme gibi korunmaya yardımcı bazı mekanizmalar gelişmiştir.

34 KEMİKLİ BALIKLARI KIKIRDAKLI BALIKLARDAN AYIRAN BAŞLICA KARAKTERLER 1. Genelde cycloid ve ctenoid pullu,çok azında ganoid pul vardır. 2. Kuyruk yüzgeçleri genelde homoserk ve difiserk,çok azında heteroserk tiptedir. 3. Solungaçlar bir boşluk içinde ve operculum ile örtülüdür. 4. İskelet az veya çok kemikleşmiş,notokorda kalıntı halindedir. 5. Çoğunda yüzme kesesi vardır. 6. Kopulasyon organı yoktur.bazı vivipar türlerde anal yüzgeç önünde tek bir çiftleşme organı vardır. 7. Çoğunda erginden farklı larva safhası vardır. 8. Çoğunda ağız terminal konumludur.

35 Classis Osteoichthyes Subclassis Actinopterygii Superordo Polypterii Ordo Polypteriformes Superordo Chondrostei Ordo Acipenseriformes Superordo Holostei Ordo Lepisosteiformes Ordo Amiiformes Superordo Teleostei Ordo Anguilliformes Ordo Tetraodontiformes Ordo Clupeiformes Ordo Salmoniformes Ordo Cypriniformes Ordo Siluriformes Ordo Lophiiformes Ordo Beloniformes Ordo Zeiformes Ordo Gasterosteiformes Ordo Perciformes Ordo Scorpainiformes Ordo Pleuronectiformes Subclassis Sarcopterygii Ordo Crossopterygii Ordo Dipnoi

36 CLASSİS 1. ACTİNOPTERYGİİ (IŞIN YÜZGEÇLİLER) Bugün yaşayan kemikli balıkların %99 u bu altsınıfa dahildir.ilk olarak devonien devrinde ortaya çıkan yüzgeçliler,günümüz kemikli balıklarına ulaşmışlardır.ilk primitif ışın yüzgeçliler devonien de 1. zamanın sonlarına kadar hüküm sürmüşlerdir.birinci zamanın sonlarında yerlerini Holostei,2. zamanın ışın yüzgeçlileri de bu zaman sonunda tükenerek yerlerini günümüz balıkları Telostei ye bırakmışlardır.bu altsınıfa ait balıkların yüzgeçleri birden fazla ışınla desteklenmiştir.kuyruk yüzgeçleri genellikle homoserk ve bazılarında heteroserk,pulları ise cyloid ve ctenoid tiptedir.burun delikleri ağız boşluğu ile bağlantılı değildir.actinopterygii altsınıfına ait türler günümüzde Telestoi olarak bilinmektedir.ancak,birkaç tür içeren Chondrostei,Holostei ile Polypteri de bu gruba dahildir.böylece Actinopterygii ler 4 superordo ya ayrılarak incelenir.

37 SUPERORDO 1. POLYPTERİ (BRANCHİOPTERYGİİ) İlkel ve çoğunlukla fosil olan balıklardır.günümüzde yaşayan bir ordo ve bir familyası vardır. ORDO. POLYPTERİFORMES ÇOK YÜZGEÇLİLER FAMİLYA. POLYPTERİDAE Vücut ince silindir şeklinde,pullar ganoid tiptedir.sırt yüzgeci 8 ya da daha fazla parçaya ayrılmıştır.takımın ismi buradan gelir.pektoral yüzgeçlerin vücut ile birleştiği kısımlar dar ve üzeri pullarla örtülüdür.hava keseleri iki loplu ve bağırsağın ventralindedir.kuyruk yüzgeçleri difiserk,omurları amfisöl tipte,larvalarında uzun ve yuvarlak yapılı dış solungaçlar vardır.iki cins ve 11 türü vardır.

38 -Polypterus senegalus Sırt yüzgeci çok sayıda (5-18) küçük yüzgeççikten oluşur.vücuttan çıkan sert dikenler bir zarla arkaya doğru bağlanır.larvalardaki dış solungaçlar iki haftada kaybolur.

39

40 -Calamoichthys calabaricus (Erpetoichthys calabaricus) Yılan balığı görünümünde olup,sırt yüzgeçlerinde tek ışın vardır.ventral yüzgeçleri bulunmaz.

41

42 SUPERPRDO 2. CHONDROSTEİ KIKIRDAK KEMİKLİ BALIKLAR İskeletlerinde bilhassa kafatasında kıkırdak daha fazladır.üsttakım ismi bu özelliğinde ötürü verilmiştir.vücut üzerinde birkaç sıra halinde pul kalmıştır.bazılarında ise vücut tamamen çıplaktır.tek ordosu vardır. ORDO. ACİPENSERİFORMES MERSİN BALIKLARI Burun uzun,ağız ventral konumludur.pullar ganoid tipte ve bağırsaklarında spiral septumlar vardır.iskelete kıkırdağımsı olup,omurlarında gövde bulunmaz.hava keseleri tek loplu ve fizostom tiptedir,yüzme kesesi görevi yapar.sadece kuzey yarımkürede yayılmışlardır.iki familyası vardır.

43 ORDO. ACİPENSERİFORMES FAMİLYA 1. ACİPENSERİDAE ASIL MERSİN BALIKLARI Vücut şekilleri köpek balıklarının şekline benzer.ağız ventralde ve ön tarafında bıyık bulunur.derilerinde boyuna 5 sıra ganoid tipte pullar vardır.başta ağız uzamış ve oval bir çıkıntı yapar.dişler yoktur.denizlerde ve tatlı sularda yaşar.denizlerde yaşayanlar yumurtlamak veya kış uykusuna yatmak için sürüler halinde mart-eylül aylarında nehirlere geçer,yani anadromdurlar.hava keseleri çok büyüktür.hava keselerinden balık zamkı ve yumurtalarından havyar yapıldığı için ekonomik değeri büyüktür.

44 -Huso huso (mersin morinası) 9m ye ulaşan boyları ile Dünya nın en büyük kemikli balık türüdür.ağızları öne doğru uzamış ve yarım ay şeklindedir.hava keseleri güneşte kurutulup eritildikten sonra şarap durultulmasında ve tutkal yapımında kullanılır.

45

46 -Acipenser sturio (kolon balığı) Boyları 3m kadar olup,ağız kısa ve sakalları düzdür.larvaları 2-3 yıl tatlı sularda kaldıktan sonra denize geçer ve yaklaşık 7-13 yıl sonra yumurtlamak üzere tekrar nehirlere döner.

47

48 -Acipenser ruthenus (çuka veya çığa balığı) Boyları en fazla 1m,ağız uzun ve sakalları püsküllüdür.

49 FAMİLYA 2. POLYODONTİDAE KAŞIK BURUNLU MERSİN BALIKLARI Başın ön tarafları kaşık şeklinde uzamıştır.ağızları ventralde dışarı açılır.vücut çıplak veya küçük pulludur.sakal ve operculumları yoktur.çenelerinde çok sayıda spiraculumları vardır.türkiye sularında bulunmaz.günümüzde yaşayan iki türü vardır.

50 -Polyodon spathula (amerikan kaşık ağızlı mersin balığı) Boyları 2m,burun kaşık şeklinde uzamıştır.etleri yenir.kuzey Amerika da Mississipi havzasında yaşar.

51 -Psephurus gladius (çin kaşık ağızlı mersin balığı) Boyları 6m,etleri yenir.çin de yangste nehrinde yaşarlar.

52

53

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

FAMİLYA 7. SCOMBRİDAE USKUMRU BALIKLARI

FAMİLYA 7. SCOMBRİDAE USKUMRU BALIKLARI FAMİLYA 7. SCOMBRİDAE USKUMRU BALIKLARI Vücut çıplak veya ince pullarla örtülüdür.ikinci dorsal ve caudal yüzgeç ile kuyruk ve anal yüzgeç arasında pinnul denilen küçük yüzgeçler vardır.sürüler halinde

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) Vücutları, vücut boyunca devam eden, birbirinin benzeri bölümlerden (segment) oluşmuştur

Detaylı

Balık Türleri Sözlüğü

Balık Türleri Sözlüğü DENİZHANE İSTANBUL BOĞAZI Balık Türleri Sözlüğü Balık türleri açıklamalarında kullanılan rumuz, terim ve deyimlerin kelime anlamları bu bölümde yer almaktadır. VÜCUT: Balıklarda vücut, esas itibariyle

Detaylı

Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi

Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi Balıkların Sistematiği Regnum Animalia (Hayvanlar alemi) Subregnum Metazoa (Çok hücreliler alt alemi) Filum Subfilum Chordata (Omurgalılar şubesi) Vertebrata (Gelişmiş

Detaylı

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir.

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir. GAZ ALIŞVERİŞİ O2'li solunum yapan canlıların bazılarında O2'in alınıp CO2'in atılmasını sağlayan yapılar bulunur.bu yapı ve organlar solunum sistemini oluşturur. solunum ------>solunum organlarıyla dış

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır.

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. SOLUNUM SİSTEMLERİ Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. 1. Dış Solunum Solunum organlarıyla dış ortamdan hava alınması ve verilmesi, yani soluk alıp vermeye

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

ORDO 8. GASTEROSTEİFORMES DİKENCELER

ORDO 8. GASTEROSTEİFORMES DİKENCELER ORDO 8. GASTEROSTEİFORMES DİKENCELER Dorsal yüzgeçlerinde 2 ya da daha fazla sayıda diken şeklinde ışın bulunur.yüzme keseleri yutakla bağlantılı değildir (fizoklist).karın yüzgeçleri abdominal konumlu

Detaylı

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor ANATOMİ Anatomi, vücut bölümlerinin yapısını ve gelişimini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, vücut bölümlerinin yapılaşması ve biçimleri ile ilgilendiği için, Morfoloji'nin bir alt grubu veya

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi A. GAZ ALIŞ VERİŞİ Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi Canlılarda hayatsal olayların sürdürülebilmesi için gerekli olan enerji hücresel solunumla elde edilir. Genellikle oksijenli olarak gerçekleşen

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

İÇ ORGANLARIN YAPI ve İŞLEYİŞİ (ANATOMİ VE FİZYOLOJİ)

İÇ ORGANLARIN YAPI ve İŞLEYİŞİ (ANATOMİ VE FİZYOLOJİ) İÇ ORGANLARIN YAPI ve İŞLEYİŞİ (ANATOMİ VE FİZYOLOJİ) 1 KAS SİSTEMİ Bir böceğin vücudu içerisinde yüzlerceden birkaç bine kadar değişen sayıda kas bulunur. Böcek kasları genel olarak Enine Çizgili Yarı

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Günümüzde memeliler üç alt sınıfa ayrılır. Subclasis : Prototheri= Monotremata (Tek Delikliler)

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERDE BOŞALTIM SİSTEMİ Memeliler homoithermal ve endotermik fizyolojileri nedeniyle, poiklothermal ve ekzotermik omurgalılara oranla daha

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU asli.memisoglu@deu.edu.tr kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu GAZ ALIŞVERİŞİ Oksijenli solunum yapan hücreler besinlerle alınan monomerlerden

Detaylı

BALIĞIN TANIMI-YAŞAM KOŞULLARI

BALIĞIN TANIMI-YAŞAM KOŞULLARI BALIĞIN TANIMI-YAŞAM KOŞULLARI ***Soğukkanlı=poikiloterm, yüzgeçli, derisi çoğunlukla pullarla kaplı, solunum için gerekli oksijeni solungaçları ile sudan sağlayan, tümüyle akvatik ortama uyum sağlamış

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir.

Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. İSKELET SİSTEMLERİ Organizmaların vücuduna desteklik yaparak kendilerine özgü şekillerinin oluşmasını sağlayan yapılara destekleyici yapılar denir. A. İSKELET ÇEŞİTLERİ Hayvanların çoğunda, vücuda destek

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

KAN VE KAN HÜCRELERİ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER 33

KAN VE KAN HÜCRELERİ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER 33 İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER 33 İlkyardım, sağlıkla ilgili bazı uygulamalar olduğundan, uygulamalarda başarılı olabilmek için ilkyardımcının, insan vücudunun yapısı ve işleyişi konusunda

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

Enine pul sayısı (Linea transversal) Dorsal ve Ventral yüzgeç başlangıcından 1. Lateral veya boyun çizgi arasındaki pul sayısıdır.

Enine pul sayısı (Linea transversal) Dorsal ve Ventral yüzgeç başlangıcından 1. Lateral veya boyun çizgi arasındaki pul sayısıdır. PULLAR VE PUL TİPLERİ Balıkların çoğunda deri pullarla örtülüdür. Balıkların bazıları pulsuzdur. Bazılarında pulların yerini kemik plaklar, dikenler almıştır. Kemikli balıklarda enine ve boyuna uzanan

Detaylı

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ MEKANİK DUYULAR İnsanlarda dokunma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi bir çok duyu bulunmaktadır. Bu duyulara mekanik duyular denir. Mekanik duyuların alınmasını sağlayan farklı

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #4

YGS ANAHTAR SORULAR #4 YGS ANAHTAR SORULAR #4 1) Düz ve çizgili kasları ayırt etmek için, I. Kasılıp gevşeme hızı II. Oksijensiz solunum yapma III. Çekirdeğin sayısı ve konumu IV. İstemli çalışma verilen özelliklerden hangileri

Detaylı

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür.

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür. Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Omurgalıların boşaltım organları böbreklerdir. Ancak omurgalılarda pronefroz, mezonefroz ve metanefroz olmak üzere üç tip böbreğe rastlanır. Pronefroz böbrek tipi

Detaylı

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler BASİTFEN.COM 2.ÜNİTE CANLILAR DÜNYASI Doğada var olan milyonlarca canlı çeşidi bilim insanları tarafından benzer özellikleri dikkate alınarak gruplandırılmıştır. BÖLÜMLER Canlılar Dünyası ünitesinde öğreneceklerimiz;

Detaylı

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistemler Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistem İskelet Sistemi İskeletin Görevleri Vücuda şekil verir. Vücuda destek sağlar. Göğüs kafes ve kafatası kemikleri

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR.

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR. KAZANIMLAR; BOŞALTIM SİSTEMİ. KARACİĞER: Proteinlerin kullanılması sonucunda amonyak açığa çıkmaktadır. Zehirli olan amonyağı daha az zararlı olması için üreye dönüştürmektedir. 1. Boşaltım sistemi ile

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ Memeli sınıfı omurgalıların en en gelişmiş sınıfı kabul edilir. Günümüzde yaklaşık 6000 kadar türle temsil edilmektedir. Yavrularını beslemek üzere,

Detaylı

SINIFLAR/1.DÖNEM YAZILIYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI-2

SINIFLAR/1.DÖNEM YAZILIYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI-2 2016-2017 6.SINIFLAR/1.DÖNEM YAZILIYA HAZIRLIK ÇALIŞMASI-2 1. 1.Kafatası 2.Omurga 3.Kalça 4.El bilek 5.Pazu 6.Köprücük 7.Bacak 8.Kaburga 9.Kol 10.Ayak bilek kemikler Yukarıda verilen tabloda vücudumuzda

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

Mekanik zedelenmelerde nazik olan solunum yüzeylerinin korunması

Mekanik zedelenmelerde nazik olan solunum yüzeylerinin korunması SOLUNUM SİSTEMLERİ Hücre işlevlerinin yürütülmesi için gerekli enerji, genellikle biyolojik oksidasyonlardan elde edilir. Hücresel solunumda besin maddeleri parçalanarak enerji elde edilir. Burada O 2

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ VE FIRAT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANATOMİ ANABİLİM DALI ORTAK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Program Yürütücüsü : Prof. Dr. Davut

Detaylı

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta SİNDİRİM SİSTEMİ KARBONHİDRAT PROTEİN Besin Glikoz Zeytin Yağ Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta Enzim Şeker Enerji Aminoasit YAĞ VİTAMİN

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalp kası beyinden sonra en fazla kana gereksinim duyan organdır. Kalp kendini besleyen kanı aortadan ayrılan arterlerden alır. Bu arterlere koroner

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama 4. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL Dişi üreme organları organları ve fonksiyonarı Dişi kanatlı hayvanların büyük çoğunluğunda, embriyonel dönemde salgılanan Anti Müllerian

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Santral (merkezi) sinir sistemi

Santral (merkezi) sinir sistemi Santral (merkezi) sinir sistemi 1 2 Beyin birçok dokunun kontrollerini üstlenmiştir. Çalışması hakkında hala yeterli veri edinemediğimiz beyin, hafıza ve karar verme organı olarak kabul edilir. Sadece

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

BOŞALTIM SİSTEMİ ÜN TE 15

BOŞALTIM SİSTEMİ ÜN TE 15 ÜN TE 15 Canlıların iç dengelerini kararlı tutmak için bazı maddeleri belirli oranlarda atmalarına boşaltım denir. Boşaltımda amaç homeostasiyi sağlamaktır. y CO2 y H2 y O2 Tuz Üre Ürik asit Amonyak Safra

Detaylı

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU EMBRİYOLOJİ VE GENETİK 1 DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 2/16 EMBRİYOLOJİ NEDİR? Embriyoloji; zigottan, hücreler, dokular, organlar ile tüm vücudun oluşmasına kadar geçen ve doğuma kadar devam

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır?

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? 1- l- ll- lll- ıv- Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? A) Yalnız ı B) ıı ve ııı C) ı, II, ıv D) Hepsi 2- A Kandaki zararlı

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 48 DOLAŞIM SİSTEMİ 1 KALP KALBİN ÇALIŞMASI

11. SINIF KONU ANLATIMI 48 DOLAŞIM SİSTEMİ 1 KALP KALBİN ÇALIŞMASI 11. SINIF KONU ANLATIMI 48 DOLAŞIM SİSTEMİ 1 KALP KALBİN ÇALIŞMASI DOLAŞIM SİSTEMİ İki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere kalpler dört odacıktır. Temiz kan ve kirli kan birbirine karışmaz. Vücuda temiz

Detaylı

30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur?

30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur? 30. Çiçekli bir bitkinin yaþam döngüsü sýrasýnda döllenme sonrasý, zigot ilk olarak aþaðýdaki yapýlardan hangisini oluþturur? A) Tohum B) Meyve C) Polen D) Embriyo E) Yumurta 39. Çiçekli bitkilerin üremesinde

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

Solunum Sistemi Fizyolojisi

Solunum Sistemi Fizyolojisi Solunum Sistemi Fizyolojisi 1 2 3 4 5 6 7 Solunum Sistemini Oluşturan Yapılar Solunum sistemi burun, agız, farinks (yutak), larinks (gırtlak), trakea (soluk borusu), bronslar, bronsioller, ve alveollerden

Detaylı

1.ÜNİTE: VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM. Fen ve Teknoloji-4.sınıf

1.ÜNİTE: VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM. Fen ve Teknoloji-4.sınıf 1.ÜNİTE: VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Fen ve Teknoloji-4.sınıf A. DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ İSKELET Kemiklerden oluşan ve eklemlerle bağlanan, vücudumuzun dik durmasını ve hareket etmesini sağlayan yapıya

Detaylı

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 4. Ecdysozoan Grubu; Nematoda Phylumunu (Şekil 33.26 ve 33.27) genellikle parazit solucanları ve Arthropoda Phylumunu içerir. Bu

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİ 8. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN SİNDİRİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ Canlı organizmaların hayatlarını devam ettirebilmeleri için enerji almaları gerekmektedir.

Detaylı

Böceklerde Kanının Yapısı

Böceklerde Kanının Yapısı Böceklerde Kanının Yapısı Hemolimf yada plasma Dokular için yağlayıcı Hidrolik ortam (larva, deri değiştirme, ptilinum (baştaki boş hacim) ve kanadın gerilmesi) Atıklarda dahil bir çok molekülün nakil

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 1) X Ağız Mide İnce bağırsak Şekildeki grafikte insanın sindirim kanalındaki X maddesinin değişimi gösterilmiştir. Buna göre X maddesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Glikojen

Detaylı

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır.

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. DERS :BİYOLOJİ KONU : CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI DEVAM EDİYORUZ... B: PROTİSTA ALEMİ *Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. *Pratista alemindeki

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR

BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL DOKULAR Hazırlayanlar: Aksel Adnan Yüksel TAN Çağlar BÜYÜKTOPÇU Denizhan ÇAKAR Dorukhan DEMİR Yunus SANCAK Rehber Öğretmen: Münire Savranoğlu Nisan,2002

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ ŞAŞIRTICI BİLGİLER En büyük memeli Balaenoptera musculus ta sindirim borusunun uzunluğu 250-300 m yi bulabilirken, en küçük memeli Craseonycteris

Detaylı

SİNDİRİM. Büyük yapılı besinlerin,hücre zarından geçebilecek yapılara dönüştürülmesi olayına sindirim denir.

SİNDİRİM. Büyük yapılı besinlerin,hücre zarından geçebilecek yapılara dönüştürülmesi olayına sindirim denir. SİNDİRİM SİSTEMİ SİNDİRİM Büyük yapılı besinlerin,hücre zarından geçebilecek yapılara dönüştürülmesi olayına sindirim denir. Sindirimin amacı: 1-Besinler hücre zarından geçebilecek hale gelir. 2-Besinler,hücre

Detaylı

Geleneksel Çin Tıbbı mucizesi Akupunktur/akupressur meridyen ve noktaların tanıtımı. Prof. Dr. Şahin Ahmedov shahmedov@yahoo.com

Geleneksel Çin Tıbbı mucizesi Akupunktur/akupressur meridyen ve noktaların tanıtımı. Prof. Dr. Şahin Ahmedov shahmedov@yahoo.com Geleneksel Çin Tıbbı mucizesi Akupunktur/akupressur meridyen ve noktaların tanıtımı Prof. Dr. Şahin Ahmedov shahmedov@yahoo.com Akupressur, geleneksel Çin tıbbının ayrılmaz parçasıdır 4600 yıl önce Çin

Detaylı

4- Solunum Sisteminin Çalışması : Solunum sistemi soluk (nefes) alıp verme olayları sayesinde çalışır.

4- Solunum Sisteminin Çalışması : Solunum sistemi soluk (nefes) alıp verme olayları sayesinde çalışır. SOLUNUM SİSTEMİ Canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. İhtiyaç duyulan bu enerji besinlerden karşılanır. Hücre içerisinde besinlerden enerjinin üretilebilmesi için,

Detaylı

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin Sindirim Sistemi Sindirim: Arabaların çalışması için enerjiye ihtiyaçları vardır, benzinleri bittiğinde gidip benzin alarak arabalarımıza enerji sağlamış oluruz. Tıpkı arabalar gibi canlıların da hareket

Detaylı

Truncus (arteria) pulmonalis

Truncus (arteria) pulmonalis Truncus (arteria) pulmonalis; sağ ventrikülden başlar, arter olarak ifade edilmesine karşın venöz kan taşır. Sağ ventriküldeki kanı akciğerlere taşır. Kalple ilgili damarların en önde olanıdır. Arcus aortae

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler B i y o 1 0 3. 0 1 G e n. B i y o. L a b. ( Z o o l o j i ) 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler Sistematik ve taksonomi nedir?...

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti.

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti. SİNDİRİM SİSTEMİ Besinlerin kimyasal sindirimi Ağızda başlar değişimi Karbonhidratların sindirimi Enzimler sayesinde gerçekleşti. Yutağa geldi besinler Fazla durmadı gittiler Yemek borusuna gelince Kaslar

Detaylı

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM)

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BÖLÜNMEZ (DEĞİŞMEZ) DOKU : Bölünmez dokular, bölünür doku hücrelerinin bölünme yeteneklerini kaybetmeleri sonucunda oluşur. Bölünmez doku hücreleri, küçük çekirdekli, az sitoplazmalı,

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ PHYLUM ARTHROPODA GENEL ÖZELLİKLERİ Günümüzde yaşayan canlılardan; yengeçler, karidesler, ıstakozlar, su pireleri, çıyanlar,

Detaylı

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi İnsanda Destek ve Hareket Sistemi A. HAYVANLARDA DESTEK VE HAREKET Canlı vücuduna desteklik görevi yapan, vücudun çeşitli kısımlarını koruyan ve hareketi sağlayan sisteme destek ve hareket sistemi denir.

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ Belli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim içinde bulunan canlılar (biyotik) ile bunların cansız çevrelerinin (abiyotik) oluşturduğu bütüne EKOSİSTEM denir. EKOSİSTEM

Detaylı

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU DERSİN ADI : İŞLETMELERDE RADYOLOJİK ANATOMİ-1 BECERİ EĞİTİMİ Sınıfı 11 Öğrenci Grubu ÖĞRENCİLERİN ADI SOYADI Beceri eğitimine ilgi ve çabası 5 Radyolojik Anatomi ve kontrast maddeler bilgisi Baş, gövde,

Detaylı

DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN

DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL VETERİNER ANATOMİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM A BÖLÜMÜ NÜ EĞERLENİRELİM A. Aşağıdaki resimde numaralar ile gösterilen bölümlerin neler olduğunu ve bu bölümlerin görevlerini noktalı yerlere kısaca yazınız. 1... 1 2 3............... 2 3...... B. Aşağıda

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Sistemin Diğer Özellikleri Atar ve toplar damarlar birbirleriyle bağlantılı olduğu için devamlıdır. Bu bağlantıyı kılcal damarlar sağlar. Kan devamlı

Sistemin Diğer Özellikleri Atar ve toplar damarlar birbirleriyle bağlantılı olduğu için devamlıdır. Bu bağlantıyı kılcal damarlar sağlar. Kan devamlı DOLAŞIM SİSTEMLERİ Çok hücreli canlılarda, alınan besinlerin ve oksijenin hücrelere ulaştırmak ve artık maddeleri dokulardan uzaklaştırmak için bir taşıma sistemine ihtiyaç vardır. Hayvanlarda bu işlemleri

Detaylı

6.Sınıf. Canlılık Hücreyle Başlar Konu Testi FEN BİLİMLERİ. Test-01 I II III. Yukarıdaki şekilde bir hayvan hücresi genel kısımlarıyla modellenmiştir.

6.Sınıf. Canlılık Hücreyle Başlar Konu Testi FEN BİLİMLERİ. Test-01 I II III. Yukarıdaki şekilde bir hayvan hücresi genel kısımlarıyla modellenmiştir. Canlılık Hücreyle Başlar Konu Testi FEN BİLİMLERİ 6.Sınıf Test-01 1. 4. I II III Yukarıdaki şekilde bir hayvan hücresi genel kısımlarıyla modellenmiştir. Buna göre I, II ve III numaralı yapılar aşağıdakilerden

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir.

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir. BÜYÜME VE GELİŞME Zigot ile başlayıp yeni bir birey oluşması ile sonlanan olayların tamamına gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, segmentasyon (bölünme), gastrula (hücre göçü),farklılaşma ve organogenez

Detaylı