Sinema tüm sanatları kapsar. Zaman ve mekan sanatıdır. Sinema iki boyutlu bir mekanda ve hareket halindeki bir tempoda (zamanda) görüntüleri verir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sinema tüm sanatları kapsar. Zaman ve mekan sanatıdır. Sinema iki boyutlu bir mekanda ve hareket halindeki bir tempoda (zamanda) görüntüleri verir."

Transkript

1 SG-2 Resim, heykel, mimari mekan sanatlarıdır. Şiir, müzik tempo/zaman sanatlarıdır. Tiyatro, dans zaman ve mekan sanatlarıdır. Sinema tüm sanatları kapsar. Zaman ve mekan sanatıdır. Sinema iki boyutlu bir mekanda ve hareket halindeki bir tempoda (zamanda) görüntüleri verir. Diğer sanatları taklit etmez. Onlardan farklılaştığı zaman bir sanat olur. Sinema, anlatımı, hareket halindeki görüntüler aracılığıyla sağlama sanatıdır.

2 Sinema tüm sanatların finali görünümündedir. Tiyatro gibi görsel ve sözlüdür; bale gibi harekete ve müziğe dayanır; roman gibi ilişkiler ve açmazları anlatır; resim gibi boyut, ışık, gölge ve renkten oluşur. Sinema gerçekte bu sanatlardan farklılaştığında sanat olabilmiştir.

3 İlk film kuramcılarından Ricciotto Canudo ( ) sinemayı yedinci sanat olarak tanımlamıştır. Ona göre, sinema üç ritmik sanat (tempo, ahenk) müzik, şiir ve dansın ve üç plastik sanatın mimari, resim ve heykelin sentezidir.

4 Sonuç olarak sinemanın zaman ve mekân sanatı olduğu ortaya çıkmaktadır. İzlenmeye dayalı fakat hareketli bir sanattır. Mekân yaratabilir. Zamanın akışını ya da dilimini değiştirebilir.

5 Sinema mekân ve zaman yaratmada çok büyük olanaklara sahiptir. Coğrafi mekân ve dramatik mekân olarak iki tür mekân kullanmaktadır. Coğrafi mekân, hikâyenin geçtiği gerçek mekânlardır. Dramatik mekân, kişilerin ve durumların psikolojisini saptamak ve çevrelemek için kullanılmaktadır.

6 Filmsel zaman ise değişkendir. Olayın gerçek süresi filmde kullanılabilir. Film öyküsünde iki saat içinde geçen olaylar anlatılıyorsa filmin süresi de iki saat olabilir. Az zamanda çok olaya ve zaman dilimine de yer verilebilir. Gerçek süre daha uzunmuş gibi gösterilebilir. Zaman ağır geçiyormuş hissi verilebilir. Zamanda geriye dönüş (flash back) yapılabilir

7 Sinemayı diğer sanatlardan ayıran bu özelliklerinin yanında ona asıl kimliğini veren kendine özgü anlatım araçlarıdır. Sinemanın anlatım araçları: çerçeveleme, kamera açısı, çekim ölçeği, kurgu, ses, oyun ve yapım tasarımı. Bu araçların sinemaya özgü kullanımları onu diğer sanatlardan ayırıp başlı başına bir sanat yapmaktadır. Sinemanın anlatım araçlarının temellerinde diğer sanatlar bulunmaktadır. D.W. Griffith, sanatlardan yararlanarak sinema dilini geliştiren sinemacıların başında gelmektedir. Anlatım araçları onun elinde olgunlaşmaya başlamıştır. Böylece sinema kendi dilini oluşturmuştur.

8 Moving Pictures Sinema, hareketli görüntülerden oluşur. Hareket, gözün önünden hızla geçen durağan fotoğrafların yarattığı bir yanılsamadan oluşmaktadır. Herhangi bir cismin gözümüzdeki görüntüsü hemen silinmez, 1/20 saniye kalır. Bu olaya ağ tabaka izlenimi (Persistence of Vision) denilmektedir.

9 Sinema Filmini Oluşturan Parçalar Filmin en küçük parçası çekim/plan'dır. Bir film yüzlerce çekimden oluşabilir. Çekimler birleşerek sahneyi oluştururlar. Sahne tek bir mekanda geçen çekimlerdir. Sahnede mekan birliği vardır. Sahneler birleşerek sekansları oluştururlar. Bir olayı/bütünü oluşturan sahneler toplamıdır. Sekansların birleşmesiyle film ortaya çıkar.

10 Filmin Oluşum Süreci Bir filmin (uzun ya da kısa) meydana getirilişinde üç aşama bulunmaktadır. Senaryo: Temanın seçilmesi, işlenmesi, senaryoya dönüştürülmesi. Çekim: Çekim Senaryosunun filme alınması. Montaj: Filme alınan parçaların seçilerek birleştirilmesi.

11 Senaryo Süreci Tema, eserde işlenen konu, düşünce, görüş. Yargı içeren bir cümledir. Mantıklı ve açık olmalıdır. Roman, öykü, şiir temaya kaynaklık edebilir. Atasözü, özdeyiş de olabilir. Kısa filmlerde bir ana tema olmalıdır. Tema, hikayeyi kurmaya ve kişileri ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Diyalogla açıklanmaz. Yazıyla gösterilmez.

12 Konu/öykü, temanın somut halidir. Romeo ve Juliet'in teması büyük aşk ölüme bile meydan okur, açık anlaşılır bir temadır. Bu eserde konu aşk'tır. Tema eserde açıkça söylenmez.

13 Senaryo, film metnidir. Edebi bir metin değildir. Ana ilke çok göster az söyle'dir. Geniş zaman kullanılarak yazılır. Senaryonun aşamaları: sinopsis (kısa öykü) treatment (geliştirim) ayrımlama (senaryo), çekim senaryosu storyboard (resimli taslak)

14 Çekim Süreci Kamera Hareketleri Kameranın gövdesiyle (çevrinme) yapılan hareketler. Kamera ayağı ile (kaydırma) yapılan hareketler. Optik hareketler (optik kaydırma). Mekanik Hareketler.

15 Kameranın Gövdesiyle Yapılan Hareketler: Çevrinme Hareketleri Genel adıyla çevrinme, kameranın yerinden hareket etmeden üzerine yerleştirildiği tripod üzerinde yaptığı hareketlerdir. Yatay Çevrinme / Yatay Hareket (Pan) Pan, kamera ayağı üzerinde yapılan yatay harekettir. Kameranın ayağı üzerinde gövdesiyle sağdan sola - soldan sağa doğru yaptığı harekettir. Sağa sola pan (pan to left) ya da soldan sağa pan (pan to right) diye adlandırılırlar. Genellikle, hareket eden karakteri ya da nesneleri takip etmede kullanılır. Geniş panaromalı kamera açısına sığmayan nesneler için de kullanılır. Dikey Çevrinme / Düşey Hareket (Tilt) Tilt, kamera ayağı üzerinde yapılan dikey harekettir. Aşağı çevrinme aşağı tilt (tilt down), yukarı çevrinme yukarı tilt (tilt up) olarak isimlendirilir. Genellikle uzun nesneleri göstermek amacıyla yapılır. Örneğin yüksek bir binayı detaylandırırken kullanılır.

16 Kameranın Ayağı (Tripod) ile Yapılan Hareketler: Kaydırma Hareketleri Kamera, bir araç üzerinde ileri, geri, sağa veya sola hareket eder. Tekerlekli tripod ya da şaryo kullanılır. Kamera nesneye yaklaşır ya da uzaklaşır, ya da nesneyle arasındaki uzaklık değişmeden çekim nesnesiyle beraber hareket eder. Kaydırma (Travelling) Kamera konuya yaklaşmak için öne doğru hareket eder (travelling in), ya da konudan uzaklaşmak için geriye doğru hareket eder (travelling out). Koşut Kaydırma (Crabbing) Kamera, konuya koşut olarak sağa (crabbing to right) veya sola (crabbing to left) kaydırılır. Kameranın çekilen nesneye uzaklığı değişmez.

17 Mercekle Yapılan Kaydırma / Optik Kaydırma (Zoom) Zoom mercekle yapılan bir harekettir. Nesnelere yaklaşma (zoom in) ya da uzaklaşma (zoom out). Gerçekte yakınlaşma ya da uzaklaşma olmamakta mercek yardımıyla resim büyümekte ya da küçülmektedir. Bu nedenle resimlerin kalitesi de düşmektedir. Gözlerimizin böyle bir yeteneği olmadığı için doğal olmayan bir harekettir. Bazı durumlarda, özelikle hızlı yapılmasıyla efekt etkisi de yaratır. Özelikle hızlı zoom lar efekt amacıyla da kullanılmaktadırlar. Zoom un sinema filmlerinde sıklıkla kullanılması ilk olarak Mario Bava nın 1960 lı yıllarda çektiği korku filmlerinde görülmektedir. Zoom kullanımı onun filmleriyle bir anlatım aracı olmuştur. Michelangelo Antonioni filmlerinde de çok sayıda zoom kullanımı dikkat çekmektedir.

18 Mekanik Hareketler Vinçler ve jibler en çok bilinen mekanik araçlardır. Bu araçların kameranın yerleştirileceği kolları bulunmaktadır. Dramatik hareketler yapmaya imkân verirler. En çok bilinenlere örnek olarak crane i verebiliriz. Kameranın vinç ile hareket ettirilmesidir. Kamera vinç yardımıyla yükselir (crane up) ya da alçalır (crane down). Jimmy Jib, vinç temelli bir sistemdir. Bütün kamera hareketlerini yapmak mümkündür. Televizyon programlarında daha çok kullanılmaktadır.

Seçmeli () Ders Detayları

Seçmeli () Ders Detayları Seçmeli () Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Seçmeli Güz 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi Ders Verilme Şekli

Detaylı

Çekim senaryosunda yer alan bilgiler:

Çekim senaryosunda yer alan bilgiler: Çekim Senaryosu Çekimlere bölünen, çevrim için gerekli tüm uygulamayla ilgili açıklamaları taşıyan, konuşmaları ve sesle ilgili tüm bilgileri veren senaryo; senaryonun film çevirmeye hazır durumdaki en

Detaylı

Ali YAŞAR. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından. Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği

Ali YAŞAR. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından. Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği Ali YAŞAR Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Bakımından Televizyon Reklamlarının Hukukî Niteliği ve Televizyon Reklamları Üzerinde Hak Sahipliği İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR... xvii

Detaylı

Seçmeli () Ders Detayları

Seçmeli () Ders Detayları Seçmeli () Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Seçmeli Güz 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi Ders Verilme Şekli

Detaylı

Çekim senaryosunda yer alan bilgiler:

Çekim senaryosunda yer alan bilgiler: Çekim Senaryosu Çekimlere bölünen, çevrim için gerekli tüm uygulamayla ilgili açıklamaları taşıyan, konuşmaları ve sesle ilgili tüm bilgileri veren senaryo; senaryonun film çevirmeye hazır durumdaki en

Detaylı

İLERİ DÜZEY SENARYO YAZARLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI

İLERİ DÜZEY SENARYO YAZARLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI İLERİ DÜZEY SENARYO YAZARLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ile ARDEV Vakfı nın birlikte düzen-lediği ileri düzey senaryo yazarlığı atölyesi 10 hafta sürecektir. Program hafta içi yapılacaktır.

Detaylı

Brighton Ekolü. Film d'art (yapımevi)

Brighton Ekolü. Film d'art (yapımevi) Brighton Ekolü İngiliz fotoğrafçı topluluğudur. Superpoze, yakın çekim, kamera hareketleri görülür. Konulu filmler yapmadılar. Görsel efektlere ve hilelere yer verdiler. Film d'art (yapımevi) Ünlü klasik

Detaylı

Sanatın Tanımını yaparmı sınız Nurdan Gül Kökten

Sanatın Tanımını yaparmı sınız Nurdan Gül Kökten Bir duygunun, bir tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ve bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılıktır. insan yaratıcılığının, yeteneklerinin ve düş gücünün; mimari,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 31

ÖĞRENME FAALİYETİ 31 ÖĞRENME FAALİYETİ 31 GÖRSEL İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA ALANI (RADYO, TELEVİZYON VE SİNEMA) AMAÇ Bu faaliyet sonucunda görsel - işitsel teknikler ve medya yapımcılığı alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz.

Detaylı

Kesintisizlik. Her sinema filmi bir çekim planına dayanmalıdır. Notlar İskelet plan Storyboard Çekim senaryosu

Kesintisizlik. Her sinema filmi bir çekim planına dayanmalıdır. Notlar İskelet plan Storyboard Çekim senaryosu Kesintisizlik Her sinema filmi bir çekim planına dayanmalıdır. Notlar İskelet plan Storyboard Çekim senaryosu Sinema filmleri bir yanılsama yaratır ve sürdürürler. Seyircilerin dikkati ya da ilgisi bozulduğu

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-I ÇERÇEVE PROGRAMI. :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-I ÇERÇEVE PROGRAMI. :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No. ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-I ÇERÇEVE PROGRAMI 1.KURUMUN ADI 2.KURUMUN ADRESİ 3.KURUCU TEMSİLCİSİ ADI :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA :ARTI ÖZEL

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Film yapım temel kavramları Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan

Detaylı

1, 2, 3, 4, 5, 14,16. Haftalık Konular. Konular

1, 2, 3, 4, 5, 14,16. Haftalık Konular. Konular Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. SİNEMADA ANLATIM YÖNTEMLERİ Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS 213032000000504 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersin ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır. Önerilen Dersler

Detaylı

Yüz Yüze Eğitimde (Örgün) Öğreti m Yönte mleri. Ölçme Yöntem leri 1-2-4-5-12-14-16 D-J 1-2-4-5-12-14-16 D-J 1-2-4-5-6-12- 14 1-2-4-5-6-12- 14 D-J

Yüz Yüze Eğitimde (Örgün) Öğreti m Yönte mleri. Ölçme Yöntem leri 1-2-4-5-12-14-16 D-J 1-2-4-5-12-14-16 D-J 1-2-4-5-6-12- 14 1-2-4-5-6-12- 14 D-J Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS Film Yönetimi II 213032000001203 2 2 0 3 6 Ön Koşullar : Film Yönetimi I dersinin alınıp başarılmış olması gerekmektedir. Önerilen Dersler

Detaylı

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE

DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE DİKKAT BU ÖZET 8 ÜNİTE OLUP,BURADA YALNIZ İLK ÜNİTE GÖSTERİLMEKTEDİR TEMEL RAFÇILIK KISA ÖZET www.kolayaof.com 2 1. Ünite - Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf denildiğinde,

Detaylı

Seyfi Teoman Kısa film çekmeyi düşünmüyorum, çünkü maliyeti çok yüksek, geri dönüşü yok.

Seyfi Teoman Kısa film çekmeyi düşünmüyorum, çünkü maliyeti çok yüksek, geri dönüşü yok. eyfi Teoman Kısa film çekmeyi düşünmüyorum, çünkü maliyeti çok yüksek, geri dönüşü yok. 14 Ekim 2004 de yönetmen eyfi Teoman ile Yamaç Okur un moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Teoman ın ilk

Detaylı

1. Tema. Eserde işlenen konu, düşünce, görüş. Yargı içeren bir cümledir. Mantıklı ve açıktır. Diyalogla açıklanmaz. Yazıyla gösterilmez.

1. Tema. Eserde işlenen konu, düşünce, görüş. Yargı içeren bir cümledir. Mantıklı ve açıktır. Diyalogla açıklanmaz. Yazıyla gösterilmez. 1. Tema Eserde işlenen konu, düşünce, görüş. Yargı içeren bir cümledir. Mantıklı ve açıktır. Diyalogla açıklanmaz. Yazıyla gösterilmez. 2. Sinopsis Filmin özetidir. Tanıtım yazısıdır. İlgi çekmelidir.

Detaylı

Ekolojik Tasarımlar ve Sanat

Ekolojik Tasarımlar ve Sanat Ekolojik Tasarımlar ve Sanat Çevre, çok geniş kapsama sahip olan bir kavram olduğu için, tek bir tanım yerine bu konuda yapılmış araştırmalarda kullanılan çeşitli tanımları bulunmaktadır. Çevre: İnsanın

Detaylı

RADYO-TELEVİZYON ALANI

RADYO-TELEVİZYON ALANI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI RADYO-TELEVİZYON ALANI TEMEL KAMERA 2 213GIM106 ANKARA 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

RADYO-TV PROĞRAMCILIĞI TEKNİKERİ

RADYO-TV PROĞRAMCILIĞI TEKNİKERİ TANIM Radyo ve Televizyonda programların kaliteli bir biçimde sunulması için kamera çekim, ses, kurgu, ışık, görüntü gibi işlerde çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Radyo-TV

Detaylı

Polaroid Tek Adım 600 Deklanşör Tamir. Yazan: Kimberly. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 10

Polaroid Tek Adım 600 Deklanşör Tamir. Yazan: Kimberly. ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 10 Polaroid Tek Adım 600 Deklanşör Tamir Yazan: Kimberly ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Sayfa 1/ 10 GİRİŞ Bu onarım kılavuzu nasıl Polaroid kamera deklanşör yerine size gösterecektir. Plastik çok kırılgan

Detaylı

SİNEMA YÖNETMENİ TANIM

SİNEMA YÖNETMENİ TANIM TANIM Sinema için oyunlaştırılmış öykü ve romanların (senaryoların) oyuncular tarafından canlandırılması ve oyunun filme alınmasını sağlayan kişidir. A- GÖREVLER - Yazılı metni (senaryoyu) görsel olarak

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Senaryolu Hizmetler Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Senaryolu Hizmetler Standardı Dök. No: AUZEF-SS-2.6.-02 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 14 1. Amaç... 2 2. Kapsam... 2 3. Sorumlular... 2 4. Tanımlar... 2 5. Standartların Detayları... 2 Dök. No: AUZEF-SS-2.6.-02

Detaylı

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi Büyük Altı Yöntemi 1. Görev Tanımı 2. Bilgi Arama Stratejileri 3. Yer ve Erişim 4. Bilginin Kullanımı 5. Sentez 6. Değerlendirme Görev Tanımı 1.1. Bilgi probleminin

Detaylı

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam.

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam. MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKAN KAVRAMLARI MEKAN İnsanın içinde eylemlerini yerine getirdiği, onu saran ve ait olma duygusu yaratan, yatay ve düşey elemanlarla sınırlandırılmış üç boyutlu düzenlemeler. İçinde

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME DÖKÜMANTASYONU. BCO 623 Mehmet Han ALGEN

OYUN GELİŞTİRME DÖKÜMANTASYONU. BCO 623 Mehmet Han ALGEN OYUN GELİŞTİRME DÖKÜMANTASYONU BCO 623 Mehmet Han ALGEN GENEL BAKIŞ Oyun geliştirme dökümantasyonu oyun geliştiricisinin kendisini iyi bir şekilde ifade edebilmesini sağlar. Fakat az kişiden oluşan takımlarda

Detaylı

BİTİRME PROJESİ UYGULAMA ESASLARI

BİTİRME PROJESİ UYGULAMA ESASLARI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ RADYO, TELEVİZYON VE SİNEMA BÖLÜMÜ BİTİRME PROJESİ UYGULAMA ESASLARI (Mart 2016 Tarihinden İtibaren Geçerlidir) KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ RADYO TELEVİZYON

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 1 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 3 2 4 2 KONU ADI KAZANIMLAR 1. İletişim sürecini oluşturan ögeleri ve iletişimde dilin işlevini belirler. 2. Dil ve kültür arasındaki ilişkiyi 1.

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SERAMİK BÖLÜMÜ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SERAMİK BÖLÜMÜ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SERAMİK BÖLÜMÜ Ders Adı Sınıf Yarıyıl Kredi İngilizce I * T U L YEREL KREDİ AKTS Z/S Almanca I * 1 1 3 0 0 0 3 Z/s 1 1 3 0 0 0 3 Z/s Fransızca I

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ * Koyu renkle yazılmış kazanımlar; ulusal sınavlarda (SBS...gibi) sınav sorusu olarak çıkabilen konulardır; diğer kazanımlarımız temel ana dili becerilerini geliştirmeye

Detaylı

TELEVİZYON REKLAM FİLMİ YAPIMI. Kavramlar, Uygulamalar, Sorunlar ve Telif Hakları

TELEVİZYON REKLAM FİLMİ YAPIMI. Kavramlar, Uygulamalar, Sorunlar ve Telif Hakları TELEVİZYON REKLAM FİLMİ YAPIMI Kavramlar, Uygulamalar, Sorunlar ve Telif Hakları Nesrin Tan AKBULUT Elif Eda Balkaş ERDOĞAN 1 Yayın No : 1840 İletişim Dizisi : 39 1. Bası - Ekim 2007 - İSTANBUL ISBN 978-975

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF / STORYBOARD

GRAFİK VE FOTOĞRAF / STORYBOARD Dersin adı GRAFİK VE FOTOĞRAF / STORYBOARD FOTOĞRAF VE GRAFİK Sınıf 11 Konu Süre İLLÜSTRASYONDA / STORYBOARD 40 Dakika Amaçlar Hedef ve Kazanımlar Storyboardın ne olduğunu anlama ve uygulabilecek düzeye

Detaylı

DRAMATİK METİN YAZARI

DRAMATİK METİN YAZARI TANIMI Tiyatro oyunu, sinema, TV senaryosu, reklam yazarlığı alanlarında yaratıcılığını kullanarak canlandırmaya dayalı metinler yazan kişidir. A GÖREVLER Dramatik Metin Yazarı; KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ

Detaylı

I. DÖNEM. 1. Şiir İnceleme Yöntemi... 25 2. Şiir Okuma... 49 3. Manzume ve Şiir... 50 DERS KİTABI ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ... 61

I. DÖNEM. 1. Şiir İnceleme Yöntemi... 25 2. Şiir Okuma... 49 3. Manzume ve Şiir... 50 DERS KİTABI ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ... 61 VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER I. DÖNEM 1. ÜNİTE (GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT) 1. Güzel Sanatlarda Edebiyatın Yeri... 5 2. Edebiyatın Bilimlerle İlişkisi... 7 3. Dilin İnsan ve Toplum Hayatındaki Yeri ve Önemi...

Detaylı

2. Ödev. Bir Sahnenin İncelenmesi

2. Ödev. Bir Sahnenin İncelenmesi 2. Ödev Bir Sahnenin İncelenmesi Forrest Gump Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Birimi Sinema Tarihi ve Kültürü Dersi (GSB 111) 20394676 - Ümit Burak USGURLU İncelenen Sahnenin Bulunduğu Film Hakkında

Detaylı

1. SINIF BAHAR DÖNEMİ

1. SINIF BAHAR DÖNEMİ 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ FILM 101- Sinema Dili I (2-2-3) 6: Ders, sinema sanatının kendine özgü anlatım tekniklerini incelemektedir. Bunun için sinema dilini oluşturan kamera, ışık, ses, kurgu, renk, müzik,

Detaylı

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans FOTOĞRAF 1 Ders Adi: FOTOĞRAF 2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 4 7 Dersin AKTS Kredisi: 7.00 8 Teorik Ders Saati (saat/hafta)

Detaylı

Kartografya Ders Notu Bölüm 1 BÖLÜM 1: GİRİŞ. Türkay Gökgöz (www.yildiz.edu.tr/~gokgoz) 1 1

Kartografya Ders Notu Bölüm 1 BÖLÜM 1: GİRİŞ. Türkay Gökgöz (www.yildiz.edu.tr/~gokgoz) 1 1 BÖLÜM 1: GİRİŞ Türkay Gökgöz (www.yildiz.edu.tr/~gokgoz) 1 1 İÇİNDEKİLER 1.1 Kartografyanın Tanımı..... 1-3 1.2 Haritanın Tanımı. 1-4 1.3 Haritaların Sınıflandırılması.. 1-6 1.4 Haritadan Beklenen Özellikler...

Detaylı

Belgesel Film Yapımı (SGT 431) Ders Detayları

Belgesel Film Yapımı (SGT 431) Ders Detayları Belgesel Film Yapımı (SGT 431) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Belgesel Film Yapımı SGT 431 Her İkisi 1 2 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6.

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6. 1.Kameranın Toplumsal Tarihi 2.Film ve Video Kameraları 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması 4.Objektif 5.Kamera Kulanım Özellikleri 6.Aydınlatma 1 7.Ses 8.Kurgu 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM

Detaylı

TomTom Referans Kılavuzu

TomTom Referans Kılavuzu TomTom Referans Kılavuzu İçindekiler Tehlikeli Bölgeler 3 Fransa sınırlarındaki tehlikeli bölgeler... 3 Tehlikeli bölge uyarıları... 3 Uyarılma şeklinizi değiştirme... 3 Rapor düğmesi... 4 Hareket halindeyken

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7 1. GİRİŞ 1.1. Filmin Ögeleri...11 1.2. Göstergebilim Açısından Filmin Ögeleri...14 1.3. Sinema Filminin Farklı Boyutları...15 1.4. Film Çevirisi Yöntemleri...21 1.4.1. Dillerarası

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Mart 2014

Kullanım Kılavuzu Mart 2014 Kullanım Kılavuzu Mart 2014 İçindekiler 1. Harita Araçları... 2 1.1 Kaydırma Aracı... 2 1.2 Ölçüm Aracı... 3 1.3 Bilgi Al Aracı... 3 1.4 Haritayı Yenile Aracı... 4 1.5 İlk Görünüm Aracı... 4 1.6 Haritayı

Detaylı

Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı

Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı 1. Yarıyıl Kod Ders Kredi T U L AKTS 1yy TUR101 Türkçe I 2 2 0 0 2 1yy ING101 Genel İngilizce I 3 3 1 0 5 1yy RTT105 Temel Elektronik I 3 3 0

Detaylı

beste tarafından yazıldı. Perşembe, 06 Mart 2008 19:31 - Son Güncelleme Cumartesi, 14 Ağustos 2010 13:11

beste tarafından yazıldı. Perşembe, 06 Mart 2008 19:31 - Son Güncelleme Cumartesi, 14 Ağustos 2010 13:11 Yazı İçerik Sanat Nedir Güzel Sanatlar Güzel Sanatlar Nelerdir Güzel Sanatların Sınıflandırılması Sanat Nedir? Sanat, insanlık tarihinin her döneminde var olan bir olgudur. İnsanlığın geçirdiği evrimler

Detaylı

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavyeler standart Q veya F klavye diye iki şekilde bulunur. Burada Q klavye ile ilgili bilgiler verilecektir. Bir klavyenin Q veya F oluşu klavye köşesindeki harften

Detaylı

Ders Materyali. Çalışma kağıtları ve ödevler (bir sonraki sayfaya bakınız)

Ders Materyali. Çalışma kağıtları ve ödevler (bir sonraki sayfaya bakınız) Ders Materyali Çalışma kağıtları ve ödevler (bir sonraki sayfaya bakınız) Bu proje Avrupa Konseyi tarafından desteklenip finanse edilmiştir. Bu yayın sadece yazarın görüşlerini yansıtmaktadır ve Komisyon,

Detaylı

1.Bireyden Kitleye. 2.Habere İlk Adım: Gazete. 3.Her Yerdeki Ses: Radyo. 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema. 5.Evdeki Dünya Televizyon

1.Bireyden Kitleye. 2.Habere İlk Adım: Gazete. 3.Her Yerdeki Ses: Radyo. 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema. 5.Evdeki Dünya Televizyon 1.Bireyden Kitleye 2.Habere İlk Adım: Gazete 3.Her Yerdeki Ses: Radyo 4.Düş mü, Gerçek mi?: Sinema 5.Evdeki Dünya Televizyon 1 6.Becerikli F@reyle Uzaklara: İnternet 7.Markalar ve İmajlar: Reklam ve Halkla

Detaylı

BASKI SANATLARI BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI( ) BAS 453 Deneysel Baskıresim I Mesleki Seçmeli Dersler (2) - 22,5 Seçmeli Ders (1) - 4,5

BASKI SANATLARI BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI( ) BAS 453 Deneysel Baskıresim I Mesleki Seçmeli Dersler (2) - 22,5 Seçmeli Ders (1) - 4,5 BASKI SANATLARI BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI(2015-2016) I. YARIYIL BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi 4+0 5 MİT 105 Mitoloji ve İkonografi 2+0 3 RSM 107 Temel Resim Eğitimi I 3+3 6 SAN 101 Temel Sanat Eğitimi I 3+6

Detaylı

ÜRÜN FİYAT LİSTESİ AHD / IP KAMERA VE KAYIT CİHAZLARI

ÜRÜN FİYAT LİSTESİ AHD / IP KAMERA VE KAYIT CİHAZLARI ÜRÜN FİYAT LİSTESİ AHD / IP KAMERA VE KAYIT CİHAZLARI "EN UYGUN FİYAT EN İYİ PERFORMANS İLE BİRLEŞTİ" EN İYİSİNİ İSTEYENLERE 000 2018 FİYAT LİSTESİ ANALOG KAMERALAR 1000 MP TVL HD 720P ANALOG ARAÇ MİNİ

Detaylı

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYO TV PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYO TV PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYO TV PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL ATA 151 Atatürk İlkeleri ve Inkılap Tarihi I ( 2, 0, 2 ) Birinci Dünya Harbi ve Osmanlı İmparatorluğunun

Detaylı

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1 Mimari fotoğrafçılık Mimarlık, gökdelenlerden kulübelere kadar her şeyi kapsayan geniş bir konudur. Gittiğiniz neredeyse her yerde, günlük hayatta bir

Detaylı

TERAKKİ VAKFI OKULLARI II. YAZMA BECERİLERİ SEMPOZYUMU

TERAKKİ VAKFI OKULLARI II. YAZMA BECERİLERİ SEMPOZYUMU TERAKKİ VAKFI OKULLARI II. YAZMA BECERİLERİ SEMPOZYUMU ÜÇ BOYUTLU KARAKTER ÇALIŞMASI, FOTOĞRAF OKUMA ÜZERİNDEN ÖYKÜ-SENARYO ÇALIŞMASI VE STOP MOTION TEKNİĞİ İLE SENARYO YAZIMINA YAKLAŞIMLAR SENARYO YAZIM

Detaylı

Animasyon I (GRT481) Ders Detayları

Animasyon I (GRT481) Ders Detayları Animasyon I (GRT481) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Animasyon I GRT481 Güz 2 2 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i GRT226 Bilgisayarla Tasarım II Dersin

Detaylı

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi

Ders: Görsel senaryo taslağının önemi Ders: Görsel senaryo taslağının önemi İletişim, harika bir prodüksiyonun anahtarıdır. Fikirlerinizi görselleştirmek için görsel senaryo taslakları kullanın ve etkili bir çekim planlayın. Çizilecek içerik

Detaylı

Automata (Özdevinim): Sınıftaki hareketli oyuncaklar Öğretmen kılavuzu

Automata (Özdevinim): Sınıftaki hareketli oyuncaklar Öğretmen kılavuzu Automata (Özdevinim): Sınıftaki hareketli oyuncaklar Öğretmen kılavuzu 1. Giriş Bu kılavuz, sınıflarında eğitimi destekleyip, geliştirmek amacıyla hareketli oyuncaklar atölye çalışması yapmak isteyen tüm

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI SENARYO YAZIMI KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI SENARYO YAZIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI SENARYO YAZIMI KURS PROGRAMI ANKAR A, 2012 KURUMUN ADI : Özel Pana Sinema Oyunculuk ve Spikerlik Kursu KURUMUN ADRESİ : Teşvikiye Cad. Nu:

Detaylı

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ RADYO-TELEVİZYON VE SİNEMA BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ RADYO-TELEVİZYON VE SİNEMA BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL BES - 105 Beden Eğitimi ve Spor 0 2 0 GZT - 105 Yazılı ve Sözlü Anlatım 2 2 3 HİL - 111 Sosyal Bilimlere Giriş 3 0 3 İNG-101 / RUS-101 İngilizce I/Rusça I 2 4 4 RTS - 103 Temel

Detaylı

3. Yazma Becerileri Sempozyumu

3. Yazma Becerileri Sempozyumu YARATICI DRAMAYÖNTEMİYLE SENARYO YAZARLIĞI EĞİTİMİ VE SENARYO YAZMAK BANU HEPÇEKENLER YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ TAŞ EV AKADEMİ Projenin Amacı Proje senaryo yazarlığı eğitiminde yaratıcı

Detaylı

Film d'art (yapımevi)

Film d'art (yapımevi) Film d'art (yapımevi) Ünlü klasik ve çağdaş oyunları uyarladı. 1908-1913 Sinemaya olan olumsuz bakışı değiştirmek, yeni bir izleyici kitlesini kazanmak. Tiyatrodan farksız filmler yapıldı. Sinemaya estetik

Detaylı

SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU 1-3. YARIYIL DERSLERİ

SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU 1-3. YARIYIL DERSLERİ SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU 1-3. YARIYIL DERSLERİ 1-1. sınıf derslerinden şubeli olan derslerin seçiminde numarası 2014 ile başlayan öğrenciler A şubesini 2015 ile başlayan öğrenciler B şubesini seçeceklerdir.

Detaylı

Bilgi Yönetimi Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri. Hacettepe Üniversitesi

Bilgi Yönetimi Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri. Hacettepe Üniversitesi Bilgi Yönetimi Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri Prof. Dr. Serap Kurbanoğlu Prof. Dr. Buket Akkoyunlu Hacettepe Üniversitesi Öğrenme Stili Bilgiyi kavrama ve işlemede kişisel olarak tercih edilen yol/yöntem

Detaylı

hanwha-security.eu TEMEL ÜRÜNLER SERİSİ

hanwha-security.eu TEMEL ÜRÜNLER SERİSİ hanwha-security.eu TEMEL ÜRÜNLER SERİSİ Uygun fiyatlı iç ve dış mekan kameraların temel serisi Yeni piyasaya sürülen L serisi kameralar temel özelliklere sahip son derece uygun fiyatlı ürünlerden oluşmaktadır.

Detaylı

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 :

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : Temel Bilgiler Hazırlayan : Prof. Dr. Rıza FİLİZOK Bir anlatıyı (récit ), hikâyeyi yazan kişidir. YAZAR = Yazar, yaşayan yahut yaşamış olan gerçek bir şahıstır! Yazarın hitap ettiği

Detaylı

delmore schwartz, the heavy bear who goes with me şiiri üzerinden kolaj çalışması (ayı ile şair arasındaki ilişkiyi arayan çalışma)

delmore schwartz, the heavy bear who goes with me şiiri üzerinden kolaj çalışması (ayı ile şair arasındaki ilişkiyi arayan çalışma) insan - oda - kıta üçlüsü PROJE2-3-4 MARDİN ARTUKLU ÜNİ. 2016/2017 BAHAR İPEK AVANOĞLU hafta 1 7.2.17// SALI: şair-ayı ilişkili kolaj delmore schwartz, the heavy bear who goes with me şiiri üzerinden kolaj

Detaylı

2015-2016 GÜZ YARIYILI GENEL SINAV TAKVİMİ

2015-2016 GÜZ YARIYILI GENEL SINAV TAKVİMİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI GENEL SINAV TAKVİMİ TURİZM ANİMASYONU 1. SINIF 1. ÖĞRETİM STA143 - Genel Turizm Bilgisi (7754) 28.12.2015 10:00 STA149 - Ritim ve Hareket Eğitimi (7760)*** 29.12.2015 11:00 STA157

Detaylı

Fotoğrafta kompozisyon fotoğraf çerçevesinin içine yerleştireceğimiz nesneleri düzenleme anlamına gelir.

Fotoğrafta kompozisyon fotoğraf çerçevesinin içine yerleştireceğimiz nesneleri düzenleme anlamına gelir. KOMPOZİSYON Kelime anlamı: Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi. Öğrencilere duygu ve düşüncelerini etkili ve düzgün bir biçimde anlatmaları için yaptırılan yazılı

Detaylı

2015 2016 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ

2015 2016 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ 2015 2016 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ TURİZM ANİMASYONU 1. SINIF 1. ÖĞRETİM YDL183 Yabancı Dil I (9126) 18.01.2016 12:00 STA143 Genel Turizm Bilgisi (7754) 18.01.2016 13:00 STA149 Ritim ve Hareket

Detaylı

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri 5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri Alan Derinliği Alan derinliği, fotoğraflanan nesnenin, odaklandığı noktanın ön ve arkasında yer alan ve kabul edilir netliği olan alandır. Alan derinliğine

Detaylı

Kırkayak Kültür - Sinema Atölyesi Çarşamba gösterimleri Nisan ayı programı açıklandı. Balkan Sineması

Kırkayak Kültür - Sinema Atölyesi Çarşamba gösterimleri Nisan ayı programı açıklandı. Balkan Sineması Kırkayak Kültür Akyol Mah. Atatürk Bul. Ş aban Sok. No:36/1 P.K 27010 Ş ahinbey/ G. Antep Tel: 0342 230 74 54 info@kirkayak.org kirkayaksanat@gmail.com http://www.kirkayak.org/ Kırkayak Kültür - Sinema

Detaylı

2007 Nokia telif hakkýdýr. Tüm haklarý mahfuzdur. Nokia, Nokia Connecting People ve Pop-Port, Nokia Corporation'ýn ticari veya tescilli ticari

2007 Nokia telif hakkýdýr. Tüm haklarý mahfuzdur. Nokia, Nokia Connecting People ve Pop-Port, Nokia Corporation'ýn ticari veya tescilli ticari Nokia N70-1 2007 Nokia telif hakkýdýr. Tüm haklarý mahfuzdur. Nokia, Nokia Connecting People ve Pop-Port, Nokia Corporation'ýn ticari veya tescilli ticari markalarýdýr. Burada adý geçen diðer ürün ve þirket

Detaylı

Senaryo ve Anlatı. Ali Karadoğan. Senaryo İçin Anahtar Kavramlar. Sinema

Senaryo ve Anlatı. Ali Karadoğan. Senaryo İçin Anahtar Kavramlar. Sinema Senaryo ve Anlatı Senaryo İçin Anahtar Kavramlar Ali Karadoğan Sinema ALİ KARADOĞAN SENARYO ve ANLATI Senaryo İçin Anahtar Kavramlar Sinema Sinema 79 Senaryo ve Anlatı: Senaryo İçin Anahtar Kavramlar Ali

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

2. GÜN : Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Vaka : İstihdam ve Ekonomi Bakanlığında Değer Uygulaması

2. GÜN : Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Vaka : İstihdam ve Ekonomi Bakanlığında Değer Uygulaması 2. GÜN : Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Vaka : İstihdam ve Ekonomi Bakanlığında Değer Uygulaması Tapio Laamanen 11 Ocak 2011 1 İstihdam ve Ekonomi Bakanlığının Stratejik Başlama Noktaları Temel

Detaylı

Hatırlama, tanıma, tanımlama, söyleme,yazma,seçme, -Kavram bilgisi. isimlendirme,eşleştirme, sıraya koyma, listeleme, -Olgu bilgisi

Hatırlama, tanıma, tanımlama, söyleme,yazma,seçme, -Kavram bilgisi. isimlendirme,eşleştirme, sıraya koyma, listeleme, -Olgu bilgisi BİLİŞSEL ALANLA İLGİLİ HEDEF DAVRANIŞ YAZMA Bilişsel alan öğrenilmiş davranışlardan zihinsel yönü ağır basanların kodlandığı alandır. Daha öncede belirttiğimiz gibi öğrenilmiş bir davranış hem bilişsel,

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

İKÜ STA DA YARIYIL TATİLİ 25 OCAK- 8 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA

İKÜ STA DA YARIYIL TATİLİ 25 OCAK- 8 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA İKÜ STA DA YARIYIL TATİLİ TARİHLERİ ARASINDA o Sanat ve Tasarım Fakültesi bölümlerinin uzmanlık alanları çerçevesinde; kendi eğitim kadrosu ile düzenlediği eğitim ve tanıtım programları 2015 yılından

Detaylı

Çanakkale-2015 Hikâye Yarışması KONU: Çanakkale Savaşı TÜRÜ: Öykü SAYFA SAYISI VE YAZI TEKNİĞİ: Metin uzunluğu serbesttir. (Metnin yazımında A4

Çanakkale-2015 Hikâye Yarışması KONU: Çanakkale Savaşı TÜRÜ: Öykü SAYFA SAYISI VE YAZI TEKNİĞİ: Metin uzunluğu serbesttir. (Metnin yazımında A4 Çanakkale-2015 Hikâye Yarışması KONU: Çanakkale Savaşı TÜRÜ: Öykü karakteri kullanılacak.) ZAMAN: Yarışmanın son başvuru tarihi 1 Ocak 2015 tir. Yarışmanın sonuçları 31 Ocak 2015 tarihinde basın toplantısıyla

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ GRAFİK VE FOTOĞRAF A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Günümüzde her alanda yaşanan bilimsel, teknolojik, kültürel ve ekonomik gelişmeler bütün sektörleri etkilemekte ve bu durum doğal olarak mesleki eğitimi

Detaylı

RICO RPP Hibrit Teknolojisi ile tek seferde Panoramik ve video CCTV İncelemesi

RICO RPP Hibrit Teknolojisi ile tek seferde Panoramik ve video CCTV İncelemesi RICO RPP Hibrit Teknolojisi ile tek seferde Panoramik ve video CCTV İncelemesi İSKİ ŞARTNAMESİNE UYGUN VE İSKİ ONAYLIDIR RICO RPP Hibrit Teknolojisi* uzun yılların deneyimleriyle kanıtlamış panning / dönen

Detaylı

İçindekiler Kısım 1 Sınıfta Yaratıcı Drama Yaratıcı Drama: Bir Sanat, Bir Sosyalleştirme Etkinliği ve Bir Öğrenme Yolu 3 2. Hayal Başlangıçtır 22

İçindekiler Kısım 1 Sınıfta Yaratıcı Drama Yaratıcı Drama: Bir Sanat, Bir Sosyalleştirme Etkinliği ve Bir Öğrenme Yolu 3 2. Hayal Başlangıçtır 22 Çeviri Editörünün Ön Sözü xiv Ön Söz xvi Doç. Dr. Ömer Adıgüzel'in Ön Sözü Giriş xx xviii Kısım 1 Sınıfta Yaratıcı Drama 1. Yaratıcı Drama: Bir Sanat, Bir Sosyalleştirme Etkinliği ve Bir Öğrenme Yolu 3

Detaylı

24. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ 14-24 Mart 2013 ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİK

24. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ 14-24 Mart 2013 ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİK 24. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ 14-24 Mart 2013 ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİK 1. TARİH 1. AMAÇ 24. Ankara Uluslararası Film Festivali 14-24 Mart 2013 tarihleri arasında, Dünya Kitle İletişimi

Detaylı

Fotogrametrinin Optik ve Matematik Temelleri

Fotogrametrinin Optik ve Matematik Temelleri Fotogrametrinin Optik ve Matematik Temelleri Resim düzlemi O : İzdüşüm (projeksiyon ) merkezi P : Arazi noktası H : Asal nokta N : Nadir noktası c : Asal uzaklık H OH : Asal eksen (Alım ekseni) P OP :

Detaylı

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA FOTOYORUMLAMA VE UZAKTAN ALGILAMA (Photointerpretation and Remote Sensing) 1 Ders İçeriği Hava fotoğrafının tanımı Fotogrametrinin geometrik ilkeleri Fotogrametride fotoğrafik temel ilkeler Stereoskopik

Detaylı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

İzmir Ekonomi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü İzmir Ekonomi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI BÖLÜMÜ Günün Menüsü Görsel İletişim Tasarımı nedir? Görsel İletişim Tasarımcısı ne yapar?

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU

Öğr. Gör. Serkan AKSU Öğr. Gör. Serkan AKSU www.serkanaksu.net İki nokta arasındaki yerdeğiştirme, bir noktadan diğerine yönelen bir vektördür, ve bu vektörün büyüklüğü, bu iki nokta arasındaki doğrusal uzaklık olarak alınır.

Detaylı

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu Archive Player Divar Series tr Kullanım kılavuzu Archive Player İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Giriş 4 2 Çalışma 5 2.1 Programın başlatılması 5 2.2 Ana pencere tanıtımı 6 2.3 Açma düğmesi 6 2.4 Kamera

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU PROGRAMIN ADI : ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI BEP BAŞLAMA TARİHİ: ÖĞRENCİNİN ADI VE SOYADI : BEP BİTİŞ TARİHİ : ÖĞRENCİNİN ŞU ANKİ PERFORMANS

Detaylı

2015/2016 Bahar Yarıyılı Bitirme Çalışması Konuları. (Doç.Dr. M. Kemal GÜLLÜ)

2015/2016 Bahar Yarıyılı Bitirme Çalışması Konuları. (Doç.Dr. M. Kemal GÜLLÜ) 2015/2016 Bahar Yarıyılı Bitirme Çalışması Konuları (Doç.Dr. M. Kemal GÜLLÜ) 1. Ses temelli malzeme tanıma Malzemelerin çarpma etkisi ile çıkarttıkları seslerin mikrofon ile bir PC ye alınması ve işaretten

Detaylı

ANALOG KAMERALAR IP KAMERALAR 2017-EKİM AYI BAYİ FİYAT LİSTESİ ÜRÜN FOTOĞRAFI KOD

ANALOG KAMERALAR IP KAMERALAR 2017-EKİM AYI BAYİ FİYAT LİSTESİ ÜRÜN FOTOĞRAFI KOD 1706s 1691s 1629s 1631s 1656s 1705s 1481s 1709s 1571s 1413s 1474s 1561s 1138s 1703 1425 2017-EKİM AYI BAYİ FİYAT LİSTESİ ANALOG KAMERALAR 1000 TVL Çözünürlük,, 3,5 mm Sabit Lens, Sesli, Mini Araç İçi Güvenlik

Detaylı

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK SORULARI 1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M 2. Üstten görünüşü şekildeki

Detaylı

1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi. 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri. 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği. 4.

1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi. 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri. 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği. 4. 1.Fotoğraf, Işıkla Resmetmek ve Fotoğraf Makinesi 2.Pozlama ve Kontrol Sistemleri 3.Objektifler ve Görüntü Estetiği 4.Fotoğraf Filmleri 1 5.Siyah-Beyaz Fotoğrafçılıkta Karanlık Oda Çalışmaları 6.Filtreler,

Detaylı

C 01 C 02 C 03 C 04 C05 C06 C07 C106 C109 C110. * Final sınav süresi 75 dakikadır. 10:00 BTU100 BTU110 11:00 İTA431 PROJE 12:00 13:00 15:00 16:30

C 01 C 02 C 03 C 04 C05 C06 C07 C106 C109 C110. * Final sınav süresi 75 dakikadır. 10:00 BTU100 BTU110 11:00 İTA431 PROJE 12:00 13:00 15:00 16:30 FAKÜLTESİ 06 Ocak 2018, Cumartesi / 10:00-11:15 (ENG 131, CENG 101) 07 Ocak 2018, Pazar / 10:00-11:30 (ENG 231, CENG 201) 06 Ocak 2018, Cumartesi / 10:00-11:30 (ENG 143) 07 Ocak 2018, Pazar/ 10:00-11:30

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ GÖRSEL VE İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI BÖLÜMÜ RADYO VE TELEVİZYON PROGRAMCILIĞI PROGRAMI

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ GÖRSEL VE İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI BÖLÜMÜ RADYO VE TELEVİZYON PROGRAMCILIĞI PROGRAMI MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ GÖRSEL VE İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI BÖLÜMÜ RADYO VE TELEVİZYON PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TRD147 TÜRK DİLİ-I I 2 0 0 2 2 Türk dilinin ses ve şekil bilgisi,

Detaylı