T.C KARABÜK ÜNİVERSİTESİ. Teknik Eğitim Fakültesi. Makine Eğitimi Bölümü. Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği LİSANS TEZİ PROJESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C KARABÜK ÜNİVERSİTESİ. Teknik Eğitim Fakültesi. Makine Eğitimi Bölümü. Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği LİSANS TEZİ PROJESİ"

Transkript

1 T.C KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği LİSANS TEZİ PROJESİ TÜP HİDRO ŞEKİLLENDİRME İÇİN EKSENEL SİSTEM TASARIMI HAZIRLAYAN Adı Soyadı: Ümit ÜNALAN DANIŞMAN Prof. Dr. İbrahim KADI Haziran 2013

2 KABUL Ümit ÜNALAN tarafından mezuniyet tezi olarak hazırlanan TÜP HİDRO ŞEKİLLENDİRME İÇİN EKSENEL SİSTEM TASARIMI başlıklı bu çalışma, komisyonumuzca mezuniyet ödevi yönetme ve değerlendirme kılavuzunun ilgili maddelerince değerlendirilerek kabul edilmiştir. Tarih: 26 /06 / 2013 ADI SOYADI İMZA Danışman : Prof. Dr. İbrahim KADI Üye : Prof. Dr. Kerim ÇETİNKAYA Üye : Prof. Dr. Mustafa Yaşar Üye : Doç. Dr. Süleyman SEMİZ Üye : Yrd.Doç. Dr. Halil İbrahim DEMİRCİ Üye : Öğr.Gör Ender NALÇACIOĞLU TEŞEKKÜR Bu tez çalışmasının planlanmasında, araştırılmasında, yürütülmesinde ve oluşumunda ilgi ve desteğini esirgemeyen, engin bilgi ve tecrübelerinden yararlandığım, yönlendirme ve bilgilendirmeleriyle çalışmamı bilimsel temeller ışığında şekillendiren hocam Sayın Prof. Dr. İbrahim KADI ya sonsuz teşekkürlerimi sunarım. İsmini yazamadığım yardımda bulunan değerli hocalarıma da teşekkürlerimi sunarım. Benden yardımlarını esirgemeyen, çalışmamda bana her zaman destek olan, Karabük Üniversitesi Makine Eğitimi Bölümü Araştırma Görevlisi Murat AYDIN a teşekkür ederim. Sevgili aileme, maddi manevi hiçbir yardımı esirgemeden yanımda oldukları ve her zaman bana güvendikleri için tüm içtenlikle teşekkür ederim.

3 ÖZET Teknolojinin gelişmesiyle, hafif malzemelerden karmaşık şekilli, dayanıklı parçaların üretim ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaca karşılık bulunan yöntemlerden biri hidro şekillendirmedir. Hidrolik şekillendirme temel olarak metal saç veya tüp malzemenin akışkan bir ortam vasıtasıyla (su, viskoz polimerik malzeme vs) kapalı bir kalıpta şekillendirilmesidir. Hidro şekillendirme basınçlı akışkan kullanılarak tüplere farklı şekiller verilmek amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmada, hidro şekillendirme ile tüp şekillenebilirliğini sağlamak için eksenel itme kuvveti ile basınçlı sıvı kullanılarak hidro şekillendirme sistemi tasarlanmıştır.

4 ŞEKİLLER DİZİNİ Şekil 2.1. Tüp hidro şekillendirme işlem basamakları. a.kalıp açık, b. Kalıp kapalı, c.sıvı gönderimi, d. Basınç artırımı8 Şekil 2.2. Hidro şekillendirme için tüp malzemele9 Şekil 2.3. Tüp hidro şekillendirme ile üretilmiş ürünler. a. Farklı kesitli, b. Farklı tip10 Şekil 2.1. Düşük, yüksek, çoklu basınçlı hidro şekillendirme işleminde kalıbın kapanması sırasında kesit şekillenmesi. Sıvı basınçlı (sağ) ve sıvı basınçsız(sol) durum11 Şekil 2.2. Hidro şişirme işlemi boyunca basınç sıralaması 13 Şekil 2.3. Hidro şekillendirilmiş y birleştirmeli egzoz 13 Şekil 2.4. Hidro şekillendirilmiş otomotiv egzoz konisi 14 Şekil 2.5. Hidro şekillendirilmiş körüklü parça 15 Şekil 2.6. Körüklü şekillendirme işlem sırası 15 Şekil 3.1. Sistemin mesh örülmüş hali17 Şekil 3.2. Güvenlik faktörü 17 Şekil 3.3. Gerilme analizi18 Şekil 3.4. Toplam Deformasyon 18 Şekil /2 Yön kontrol valfı kesiti 19 Şekil 3.6. Sistemde kullanılan tek kollu 4/2 yön kontrol valfi19 Şekil 3.7. Hidrolik depo 20 Şekil 3.8. Sistemde kullanılan hidrolik depo 20 Şekil 3.9. Sistemde kullanılan silindir 21 Şekil Hidrolik hortum 21 Şekil Ön ve arka bağlantı plakaları 22 Şekil Üst plaka 22

5 Şekil Kalıp bağlama aparatı 23 Şekil Akışkan girişli kapaklar 23 Şekil 4.1. Sistemin genel görüntüsü 25 Şekil 4.2. Deneyin devre şeması 26 Şekil 4.3. Makinenin genel görüntüsü 27 Şekil 4.4. Sistemde kullanılan hidrolik yağ pompası 27 Şekil 4.5. Sistemde kullanılan yön kontrol valfi28 Şekil 4.6. O-Ring kanallar açılmış sıvı basıncı sağlayan kapaklar28 Şekil 4.7. Sol eksenel kuvveti sağlayan piston29 Şekil 4.8. Sağ eksenel kuvveti sağlayan piston29

6 BÖLÜM 1 GİRİŞ Şişirme işlemleri tüplerin şekillendirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Tipik bir şişirme işlemi sırasında kullanılan takımlar; Hidrolik piston, kalıp, tüp, kalıp alt plakası, kalıp üst plakası, yağ tankı, tek kollu yön kontrol valfi ve hortum. Şekillendirme işleminin başlangıcında, şişirilecek tüp kalıbın içine yerleştirilerek kalıp kapatılır. Kalıbın kapanmasıyla tüp içerisine sıvı gönderilerek basınç uygulanır. Sıkışan yağ kalıp iç profilini alarak üzerine takılı iş parçasını da kalıp profilinin şeklini alır. Kalıbın açılmasından sonra is parçası içerisine sıkışmış yağ parçadan çıkarılır. Geleneksel yöntemlerde, tek kademede malzemede deforme olmaksızın istenilen bükümü elde etmek mümkün olmamaktadır. Günümüzde alüminyumun otomotiv ve uçak sanayisi basta olmak üzere sanayide yer tutması, fakat malzeme özellikleri itibariyle mekanik yöntemlerle yapılan şekillendirmedeki kısıtlamalar, problemlerin oluşumunu azaltan ve daha iyi sonuçlar veren metotların araştırmasını öne çıkarmaktadır. Bu ihtiyaçlara cevap verebilen metotlardan birisi de hidro şekillendirmedir. Bu metot; çok büyük parçaların şekillendirilebilmesi için gerekli olan pres kuvvetlerinin, konvansiyonel metotlarla sağlanmasının çok zor hatta imkansız olması, çok karmaşık parçaların şekillendirilebilmesi, üretim periyodunun kısa olması ve prototip parçaların üretiminde tasarruf sağlanması gibi özelliklerinden dolayı cazip hale gelmiştir. Bu metodun uygulama alanlarının nispeten sınırlı olmasına rağmen, şekillendirme işleminin daha iyi sonuçlar vermesi, şekillendirme sırasında kırışıklıkların az olması ve şekillendirme işleminin de daha kolay yapılabilmesinden dolayı tercih edilmektedir. Sonlu elemanlar metodundaki ve bilgisayar teknolojisindeki hızlı gelişme ile birlikte simülasyon yöntemi yaygın olarak metallerin şekillendirme işlemindeki mekaniğin anlaşılmasında kullanılmaya başlanmıştır. Şekillendirme sonuçlarının önceden doğru olarak tahmin edilmesi sayesinde, şekillendirilecek parçaların geliştirilme zamanını önemli ölçüde azaltmıştır. Buna ek olarak, simülasyon, deneysel yöntemlerle ölçülemeyen bazı parametrelerin ölçülebilmesine ve dolayısıyla da yeni şekillendirme teknolojilerinin gelişmesine yardımcı olmuştur. Örneğin, parça boyunca gerilim/birim sekil değiştirme dağılımı ve zımba/kalıp arasında kalan malzemenin temas noktalarındaki ara yüzeyin gerilim dağılımı gibi durumlar nümerik simülasyonlarla kolayca elde edilmiştir. Fakat, problemin karmaşıklığına bağlı olarak, nümerik modeli önceden geliştirmek o kadar kolay olmamaktadır.

7 1.1.ÇALIŞMANIN AMACI Tüp hidro şekillendirme esnasında basıncın yüksek olması, tüp malzemenin kalıp yüzeyine tam olarak oturmasına ve istenen geometrinin sağlıklı bir biçimde olmasını sağlamaktadır. Fakat basıncın fazla olması aynı zamanda malzemenin kesitinin ani bir şekilde incelmesini ve yırtılmaların oluşmasına sebep olur. Bu noktada basınç ve malzemede meydana gelen kesit değişimi arasında hassas bir denge bulunmaktadır. Basınç, şekillendirme esnasında arttırılırken, kalınlık incelmesi dengeli bir şekilde korunmalıdır. Şekillendirme esnasında eksenel itme kuvveti ile tüp malzeme eksen doğrultusunda hareket ettirilerek yırtılmaların önüne geçilmesi ve tüp malzemede istenen geometrinin başarılı bir şekilde sağlanması, şekillendirme sırasında meydana gelen hataların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede ürünlerde ölçü tamlığı tam olarak sağlanırken, daha kaliteli bir üretim hedeflenmektedir LİTERATÜRDE BULUNAN BENZER ÇALISMALAR Serdar Şahin in 2004 yılında yaptığı çalışmasında, hidro şekillendirme yönteminin genel bir gözden geçirilmesini yapmıştır. Klasik şekillendirme yöntemleri ile karşılaştırmış, hidro şekillendirme çeşitleri ve uygulama alanlarını açıklamış, işlem basamakları tasarımını incelemiştir [1]. Güner Çelikayar ın 2003 yılında, yüksek basınç altında metallerin şekillendirilmesi adlı çalışmasında, hidro şekillendirme işleminin önemini açıklamış ve tüp hidro şekillendirme yöntemi üzerine çalışmıştır. Çalışmada tüp hidro şekillendirme işlemi için gerekli olan kalıp elemanları, kullanılacak akışkan, kullanılan pres sistemi ve otomasyon sistemlerini detaylı bir biçimde anlatmıştır [2]. McClintock [3] 1968 yılında, Rice ve Tracey [4] 1969 yılında, hidrostatik basınç altındaki malzemeye uygulanan kuvvet arttığı halde, sac metal levhalarda meydana gelen sünek yırtılmaların çok ani olarak azaldığını çalışmalarında göstermişlerdir. Vollertsen in 2001 yılında yaptığı, tüp ve sac malzemelerin hidro şekillendirme işleminin gelişmesi adlı çalışmasında, hidro şekillendirme işleminin günümüze kadar gelen değişimini incelemiştir. Çalışmasında içi boş parçaların üretim metotlarına değinmiştir. Yüksek dayanımlı ve ölçü tamlığıyla parçaların üretilebilmesi için sıvı ortamının kullanım gerekliliğini ortaya koymuştur. Tüp hidro şekillendirme işleminin küçük hacimli ürünler için yüksek standartlara ulaştığını göstermiştir. Tek bir sac malzemenin, iş parçası ve sıvıyı ayıran bir diyafram kullanılarak şekillendirilmesinin mümkün olduğunu ve bu sayede tek adımda parçaların şekillendirilebileceğini açıklamıştır [5].

8 Chen ve arkadaşları 2007 yılında tüp hidro şekillendirme üzerine yaptıkları çalışmada, hidrolik basınç, deforme olmuş tüp dış köşe kıvrımı, tüp kalınlığı ve malzemenin akma gerilmesi arasındaki ilişkiyi araştırmışlardır. Çalışmalarında sonlu eleman analizlerine de yer vermişlerdir. Sonlu eleman analizini uygun gördükleri teorik model üzerinde gerçekleştirmişlerdir. Akışkan basıncı sırasında köşe kavislerinde meydana gelen deformasyonu incelemişlerdir [6]. Yuan ve arkadaşlarının 2006 yılında yaptıkları tüp hidro şekillendirme de kırışık kullanımı ve kontrolü adlı çalışmalarında tüp hidro şekillendirme işlemi üzerine teorik ve deneysel şekillendirmeler yapmışlardır. Bu şekillendirmelerden, kırışık oluşumunun ağırlıklı olarak yükleme yoluna bağlı olduğunu ortaya koymuşlardır. Yükleme yolunun ise eksenel besleme ve iç basınç arasındaki ilişki olduğunu açıklamışlardır. Eksenel besleme sisteminin tüp hidro şekillendirme işleminde kullanılması gerektiğini açıklamışlardır [7].

9 BÖLÜM 2 GENEL BİLGİLER Tüp hidro şekillendirme işlemi, metalik tüp malzemenin içine gönderilen basınçlı akışkanın tüp malzeme yüzeyine baskı uygulaması ile şişirme işlemidir. Tüp malzeme kalıp yarımları arasına yerleştirildiğinde, malzeme şişerek kalıbın şeklini almaktadır. Fakat şişme esnasında, yüzey genleşmesi sebebiyle malzemede kalıcı şekil değişimi sırasında basıncın artmasıyla kalınlıkta ani incelmeler ve bu ani incelmelerden ötürü yırtılmalar görülmektedir. Malzeme kalıp içerisinde hareket edemediği için, şişme esnasında incelme bir veya birkaç noktadan meydana gelmekte ve çatlaklar oluşmaktadır. Tüplerin şekillendirilmesi, metal isleme operasyonlarının önemli bir kısmını teşkil etmektedir. Bu şekillendirme işlemleri, sanayileşmiş ülkelerdeki üretim alanlarında her yıl daha da büyüyerek gelişmektedir [1, 2, 3, 4]. Daha da ötesi, üretim endüstrisinde maliyeti azaltma ve performansı arttırma, buna ek olarak, geleneksel çelik malzemeler yerine çevreye duyarlı, çok daha hafif ve yüksek dayanımlı malzemelerin kullanımı öne çıkmaktadır. Örneğin otomotiv endüstrisinde, otomobil parçalarının ağırlıklarında %50 oranında bir azalma sağlayacağından ve böylece yakıt tüketim de azalacağından dolayı bu parçaların alüminyum alaşımlarından üretilmesi konusunda birçok çalışma yapılmış ve halen devam etmektedir [2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]. Bunun yanında, alüminyumun çok iyi bir geri kazanım karakteristiğine sahip olması, bu konunun önemini daha da arttırmaktadır. Günlük yasamda otomobiller vazgeçilmez en önemli ulaşım araçları olmasından dolayı, ilgili alanda yapılan çalışmaları önemli kılmaktadır [5]. Hidrolik şekillendirme temel olarak sac metal veya tüp malzemenin akışkan bir ortam vasıtasıyla (su, viskoz polimerik malzeme vs) kapalı bir kapta sekilendirilmesidir. Bu kadar geniş bir tanımı olmasından dolayı, hidrolik şekillendirme daha çok benzer işlemler için kullanılan genel bir ad olarak düşünülebilir. İlk olarak 1890 larda ortaya çıkmış ancak asıl gelişimini II [1]. Dünya savası sonrasında gerçekleştirmiş bir imalat yöntemidir. İlk araştırmalar Almanya ve Japonya da gerçekleştirilmesine rağmen günümüzde Amerika, Rusya, Fransa, İsrail, Kore gibi değişik ülkelerde gerek üniversite gerekse özel araştırma birimlerinde yoğun bir şekilde konu üzerinde çalışılmaktadır. Yöntem, yeterli bilgi birikimine ulaşılamamış olmasından ve bazı teknik zorluklardan ötürü 1990 lara kadar gereken ilgiyi görmemiştir [2]. Bu bölümde hidro şekillendirme işleminin tanımı ve işlem basamakları, hidro şekillendirmenin kullanıldığı alanlar, hidro şekillendirme teknolojisinin çeşitleri ve kendi arasında sınıflandırılması, bu teknolojiyle kullanılan malzemeler, hidro şekillendirmenin avantajları gibi, hidro şekillendirme

10 teknolojisiyle alakalı bilgiler verilmiştir HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hidro şekillendirme, metalik malzemelerin istenilen şekilde elde edilmesinde akışkan basıncının kullanıldığı bir imalat yöntemidir. Daha geniş bir tanım yapılırsa; hidrolik şekillendirme, temel olarak metal sac veya tüp malzemenin akıskan bir ortam vasıtasıyla (su, viskoz, polimerik malzeme vs.) kapalı bir kapta şekillendirilmesidir. Bu kadar geniş bir tanımı olmasından dolayı, hidrolik sekillendirme daha çok benzer işlemler için kullanılan genel bir ad olarak düşünülebilir [8]. Hidro şekillendirme sisteminde, sac malzemenin bir yada her iki tarafı sekilendirilen parçaya destek olan, basınçlı viskoz kullanılmaktadır. Böylece dişi kalıba ihtiyaç duyulmadan şekillendirme gerçekleştirilmektedir. Basınçlı akışkanın görevi; Şekillendirme işleminin başlangıcından bitimine kadar tüp malzemeyi desteklemek ve böylece şekillendirmenin daha verimli olmasını sağlamak, Malzeme hatalarının başlangıcını ertelemek, Tüp malzemenin iki tarafına birden uygulandığında kırışıklıkların oluşumunu önemli ölçüde azaltmaktır HİDRO ŞEKİLLENDİRMENİN KULLANILDIĞI ALANLAR Hidro şekillendirme, uygulama alanı fazla olan üretim yöntemlerinden birisidir. Tüp malzemelerin kullanıldığı bütün endüstri dallarında hidro şekillendirme yöntemi uygulanmaktadır. Bu endüstri dallarını sıralarsak; Uzay ve havacılık sanayi. Otomotiv sanayi. Tarım araçları. Enerji. Üretim ve imalat sanayi. Yemek sanayi.

11 Aydınlatma. Sağlık. Eğlence. Ofis ve dış mekan mobilya sanayi. Metal şekillendirme. Plastik enjeksiyon kalıp ekipmanları HİDRO ŞEKİLLENDİRME TÜRLERİ Hidrolik şekillendirme bir tür değişken biçimli takım (soft tool) veya diğer bir deyişle esnek şekillendirme teknolojisidir. Değişken biçimli takımla sekilendirme teknolojileri basit ekipmanlar gerektirmeleri, mevcut donanıma uyum sağlayabilmeleri, düşük enerji tüketimleri, yüksek ürün kaliteleri ve fayda/maliyet oranlarının yüksek olmasından dolayı yaygın olarak kullanılmaktadırlar [9]. Genel olarak hidro şekillendirme 2 gruba ayrılmaktadır; Tüp hidro şekillendirme. Sac hidro şekillendirme. Tüp hidro şekillendirme, iki ucu açık boru malzemenin iç yüzeyine uygulanan akışkan basıncıyla malzemenin şeklinin değiştirilmesidir. Şişirme ile sekilendirmeye benzerlik göstermektedir. Tüp hidro şekillendirmede zımba yerine akışkan sıvı kullanılmaktadır. Malzemeye uygulanan iç basınç ile tüpün yüzeysel genleşmesi sağlanmaktadır. Bu genleşme eksenel yönde sıfırdır. Başlangıçta tüp daireselliğini korumakla beraber çapında büyüme meydana gelmektedir [10]. Tüp malzeme iki kalıp yarımı arasına yerleştirilir. Malzemedeki genleşme bu kalıp yarımlarına doğru gerçekleşmektedir. Sekil 1 de tüp hidro şekillendirme için işlem basamakları gösterilmistir. Tüp hidro şekillendirmede değişik seviyeli akışkan basıncı kullanılmaktadır. Akışkan basıncı kalıbın kapanması aşaması boyunca kullanılır. Bu basınca Kalıp Kapanma Basıncı denir. Tüp malzeme kalıp kapandıktan sonra iki uçtan uygulanan kuvvetle kalıp içine itilir. Böylece Eksenel Besleme etkisi oluşturulmaktadır. Eksenel beslemeden sonra tüp içerisindeki basınç şekillendirme için gerekli olan maksimum seviyeye arttırılır. Bu basınç genellikle Kalibrasyon Basıncı olarak adlandırılır [11].

12 Şekil 2.7. Tüp hidro şekillendirme işlem basamakları. a.kalıp açık, b. Kalıp kapalı, c.sıvı gönderimi, d. Basınç artırımı. Piyasada daha fazla bilinen tüp hidro şekillendirme otomotiv ve diğer endüstrilerde, yüksek hacimli üretimler için uygulanmaktadır. Sekil 2 de pek çok uygulama için elektrik direnç kaynağı (EDK) yada lazer kaynağı ile üretilmiş tüp malzemeler gösterilmiştir. Şekil 8.2. Hidro şekillendirme için tüp malzemeler Üretilecek ürüne bağlı olarak tüp malzemeler alüminyum ekstrüzyondan, bakır borulardan, tek tek paralel veya konik kesitli sac malzemelerden üretilebilmektedir. Sekil 2.3 de tüp hidro şekillendirme yöntemi ile üretilmiş ürünler gösterilmiştir.

13 a. Farklı kesitli b. Farklı tip Şekil 2.9. Tüp hidro şekillendirme ile üretilmiş ürünler. a. Farklı kesitli, b. Farklı tip. Tüp hidro şekillendirme birbirleriyle ilişkili 5 işlem sınıfına ayrılmaktadır; Düşük basınçlı hidro şekillendirme. Yüksek basınçlı hidro şekillendirme. Çoklu basınçlı hidro şekillendirme. Hidro şişirmeyle şekillendirme. Körüklü hidro şekillendirme Düşük Basınçlı Hidro Şekillendirme Düşük basınçlı hidro şekillendirmede, şekillendirilen kesitin çevre uzunluğu başlangıçtaki tüp malzeme ile nerdeyse aynıdır. Bazı kalıplarda, tüp malzemenin özellikleri ve kalınlığına bağlı olarak çevre uzunluğu yaklaşık olarak %3 oranında artabilmektedir. Hidro şekillendirme işlemi

14 boyunca kalıp ilk kapatıldığında tüpün içinde akışkan basıncı bulunmamaktadır. Bu yüzden Sekil 2.4 te gösterildiği gibi tüp malzemenin yüzeyi deforme olup, kırışıklıklar meydana gelmektedir. Bu kırışıklıklar daha sonra akışkan basıncı ile giderilebilmektedir. Ama derin kırışıklıklar düşük akışkan basıncı ile giderilemeyebilir. Malzeme, üst yüzeydeki köse kıvrımlarını tamamen dolduramayabilir. Düşük basınçlı hidro şekillendirmede parça kesitleri, kalıbın kapanması yüzünden meydana gelen başlangıç kırışıklıklarını en aza indirmek için dikkatlice tasarlanmalıdır [11]. Şekil Düşük, yüksek, çoklu basınçlı hidro şekillendirme işleminde kalıbın kapanması sırasında kesit şekillenmesi. Sıvı basınçlı (sağ) ve sıvı basınçsız(sol) durum. Bu olumsuzlukları gidermek için düşük basınçlı şekillendirme kullanılmaktadır. Bu işlemde tüp malzeme kalıp yarımları arasına yerleştirilir. Kalıp kapanmadan tüp malzeme içerisine düşük miktarda akışkan basıncı verilmektedir. Bu sayede derin kırışıklıklar önlenmekte ve düşük akışkan basıncı sayesinde kalıp içerisindeki kıvrımlar daha rahat bir şekilde dolmaktadır. Bu işlemde tüp malzemede yok denecek kadar az bir genleşme meydana gelmekte ve malzeme kesitinde çok az kalınlık değişimi gözlenmektedir Yüksek Basınçlı Hidro Şekillendirme Yüksek basınç hidro şekillendirilen kesitin çevre uzunluğu malzemenin plastik uzama yüzdesinin izin verdiği limite kadar uzamasına olanak tanımaktadır. Kalıbın kapanması esnasında oluşabilecek herhangi bir yüzey deformasyonu ve kırışıklık, yüksek basınç kullanımı ile giderilmektedir. Yüksek genişlemeden dolayı, hidro şekillendirilen kesit genellikle düşük geri yaylanma ve ölçü tamlığına sebep olan yüksek plastik gerilmelere maruz kalmaktadır. Kesit çevresindeki kalınlık değisimi genelde yüksektir. İncelmeler malzemenin köselerinde meydana gelmektedir. Yüksek basınç, ayrıca

15 düşük basınç işlemi ile mümkün olmayan karmaşık kesitlerin oluşturulmasına imkan sağlamaktadır [11]. Yüksek basınçlı şekillendirme işleminde, yüksek basıncı üretmek ve bu basıncı kullanmak için sağlam ekipmanlar ve büyük presler gerekmektedir. Başlangıç maliyeti fazla olmasına rağmen üretim döngüsü düşük basınçlı hidro sekilendirmeye oranla daha yüksektir Çoklu Basınçlı Hidro Şekillendirme Düşük basınçlı hidro şekillendirmenin bir çeşidi de çoklu basınçlı hidro şekillendirme yada sıralı basınçlı hidro şekillendirme olarak da adlandırılır. Çoklu basınç işlemi için, akışkan sıvı, kalıp açık pozisyondayken tüp içerisine gönderilir. Akışkan basıncı kalıp kapanma basıncına kadar arttırılır ve kalıp kapandığı zaman tüp içerisindeki basınç kalibrasyon basıncına kadar yükseltilir. Kalıp kapanma aşaması süresince akışkan sıvı bir çeşit mil görevi görmektedir. Böylece düşük basınçlı hidro şekillendirmenin sebep olduğu aşırı kırışıklık ve yüze deformasyonuna engel olunmuş olur. Sekil 2.4 te kalıp kapanırken parça içinde sıvı basıncı ve sıvı basıncının olmadığı kesit şekilleri kıyaslanmaktadır. Malzemenin kalıp ayırma çizgisi boyunca sıkışmaya eğilimi önemli ölçüde azaltılmakta ve malzeme kalıbın kapanmasıyla akışkan tarafından köşelere doğru itilmektedir [11]. Malzemenin kesit çevresinin genişlemesi % 1-3 oranında tutulduğunda çoklu basınçlı hidro şekillendirme, karmaşık kesitleri şekillendirebilen, düşük basınçlı hidro şekillendirmenin tüm avantajlarına sahiptir. Bu metodun kullanımı ile, yağlama için gereksinim önemli ölçüde azaltılabilir yada giderilebilmektedir. Düşük basınçlarda bile çok daha iyi yüzey formları elde edilebilir.

16 Hidro Şişirmeyle Şekillendirme Hidro şişirmede, düşük ve yüksek basınçlı şekillendirmelerden farklı olarak, tüpün yüzeysel genleşmesi tamamen kalıp kapalı iken gerçekleşmektedir. Akışkan içerisindeki basınç sıralı bir şekilde artmaktadır. Bu yöntemle T ve Y birleştirmeli tüp malzemelerin üretilmesi mümkündür. Sekil 2.5 te hidro şişirme boyunca basınç sıralaması gösterilmiştir. Şekil Hidro şişirme işlemi boyunca basınç sıralaması [12]. Şişirme işlemi boyunca tüpün önemli bir uzunluğu kalıp boşluğuna itilir. Genellikle bu işlem; uzun parçalarda yüksek genişleme oranlarının elde edilmesinde, Sekil 2.6 da gösterildiği gibi Y birleştirme ve T kesit kollarının çıkarılmasında, Sekil 2.7 de gösterildiği gibi egzoz parçaları ve şaftların en az kalınlık incelmesi ile üretiminde kullanılır [11]. Şekil Hidro şekillendirilmiş y birleştirmeli egzoz

17 Şekil Hidro şekillendirilmiş otomotiv egzoz konisi Son besleme işlemi parçanın şekillenebilirliğini oldukça arttırmaktadır. Büyük gerilmeler iç basınç tarafından, kesit çevresinde meydana gelirken, en düşük gerilme, eksenel kuvvet tarafından tüp malzemenin uzunluğu boyunca uygulanır. Son besleme ve iç basınç, şekillenme limit diyagramında kalınlık değişiminin sabit bir çizgi seklinde kalması için kontrol edilir. Sabit kalınlık çizgisi ne kadar uzunluktaysa kesit sekline ve genişleme miktarına bağlı olarak işlem ilerletilebilir. Uzunluk boyunca sıkıştırıcı kuvvetlere karsı çıkan kısmi dayanımın oluşması ve kesit genişlemesinden dolayı geometride değişiklikler meydana gelebilir [11] Körüklü Hidro Şekillendirme Körüklü parçaların, Sekil 2.8 de gösterildiği gibi, hidro şekillendirme yöntemi ile üretilmesi mümkündür. Körüklü şekillendirme için, Sekil 2.9 da gösterilen dilimlere ayrılmış takım kullanılır. Malzeme kalıp alt yarımı üzerine yerleştirildikten sonra kalıp üst yarımı eksenel yönde, hala açık olan takım dilimleriyle birlikte aşağı indirilir. Sonra düşük basınçlı akışkan, tüp malzeme içine gönderilir ve açık dilimli takım hafifçe malzeme yüzeyini deforme etmesi için malzemeye baskı uygulanır. Daha sonra dilimler, her körük içine malzemenin dolması için eksenel yönde baskı uygular ve dilimlerin kapanması ile malzeme içindeki akışkan basıncı, kalıp boşluğunun seklini alarak körüklerin oluşması için tamamen arttırılır.

18 Şekil Hidro şekillendirilmiş körüklü parça Şekil Körüklü şekillendirme işlem sırası BÖLÜM 3 SONLU ELEMANLAR METODU Sonlu Elemanlar Metodu, çeşitli mühendislik problemlerine kabul edilebilir bir yaklaşımla çözüm arayan sayısal bir çözüm yöntemidir. Bu metotta, ele alınan mühendislik probleminin çözüm bölgesi alt bölgelere ayrıklaştırılır ve her alt bölgede aranan fonksiyonun ifadesi polinom olacak şekilde seçilmektedir. Belirli işlemlerle, her alt bölgede polinom olarak kabul edilen çözümün katsayıları belirlenmeye çalışılmaktadır. Çözüm bölgesi alt bölgelere ayrılabilmekte ve değişik sonlu elemanlar kullanılabilmektedir. Gerektiğinde bazı alt bölgelerde daha hassas hesaplamalar yapılabilmektedir. Böylece, geometrisi karmaşık şekillerin incelenmesine olanak sağlanmaktadır.

19 Bir sistem için SEM kullanıldığında, ilk olarak fiziksel problemin matematiksel modeli kurulmakta veya hazır alınmaktadır. Daha sonra, ele alınan probleme ait Varyasyonel ifade /Formülasyon kurulup, çözüm bölgesi sonlu eleman adı verilen alt bölgelere ayrıklaştırılmaktadır. Bu işleme ayrıklaştırma veya sonlu eleman ağı (mesh) adı verilmektedir (şekil 3.1). SEM, değişik ve karmaşık malzeme özellikleri olan sistemlerde kolaylıkla uygulanabilmekte ve anizotropik, nonlinear, zamana bağlı malzeme özellikleri gibi malzeme özellikleriyle işlem yapabilmektedir. Sınır koşulları, sistemin temel denklemleri kurulduktan sonra, oldukça basit satır sütun işlemleriyle denklem sistemine dahil edilebilmektedir. SEM matematiksel olarak genelleştirilebilir ve çok sayıda problemi çözmek için aynı model kullanılabilmektedir. Yöntemin hem fiziksel anlamı hem de matematiksel temeli mevcuttur. Bunlara rağmen, bazı problemlere uygulanmasında zorluklar yaşanmakta, elde edilen sonucun doğruluğu her zaman verilerin doğruluğuna bağlı olmaktadır. Sistemin tamamlanması için gerekli olan malzeme ve parçalar temin edilmiş ve modellemesi yapılmış ANSYS 12.0 programında analizi yapılarak kontrol edilmiştir. Piston uçlarına 100N luk kuvvet uygulanarak sistemin güvenliği kontrol edilmiştir. Şekil 3.1. Sistemin mesh örülmüş hali 3.1. Güvenlik Faktörü (Safety Factor ) Hidrolik pistonun her iki uçuna uygulanan 100 er Newton luk eksenel kuvvetler sonucunda sistemin güvenli olduğu tespit edilmiştir (Şekil 3.2).

20 Şekil 3.2. Güvenlik faktörü 3.2. Gerilme Analizi (Equivalent(von-mises)Stress) Sisteme uygulanan analiz sonucunda pistonun uç kısımlarında oluşan gerilmeler sistemi etkilemeyecek kadar az olduğundan üretimi yapılmasında hiçbir sakınca olmadığı sonucuna varılmıştır(şekil 3.3). Şekil 3.3. Gerilme analizi 3.3. Toplam Deformasyon (Total Deformation) Toplam deformasyon oranında asıl zorlanmaların olduğu yerler piston yüzeylerinin olduğu kısımlardır(şekil 3.4).

21 Şekil 3.4. Toplam Deformasyon Tüp Hidro Şekillendirme İşlemi İçin Eksenel İtme Sistemi Tasarımı Şekil 3.6 da görülen sistemde, pistonların ileri geri hareketini sağlayan 4/2 tek kollu yön kontrol valf ı bulunmaktadır. Çift etkili silindirlerin çalıştırılmasında kullanılırlar. Valfe kumanda biçimi elle, mekanik olarak, hava sinyalleri ve elektro-manyetik sinyallerle yapılabilmektedir. Mekanik ve hava sinyali ile kumanda edilen 4/2 valfler sıkça kullanılmaktadır. Şekil 3.5 te bir 4/2 yön kontrol valfi kesiti ve sembol resmi görülmektedir. Sürgülü tipte yapılanları çok kullanılmaktadır. Şekil /2 Yön kontrol valfı kesiti

22 Şekil 3.6. Sistemde kullanılan tek kollu 4/2 yön kontrol valfi Hidrolik Yağ Tankı Hidrolik akışkanı depolayan, çalışma şartlarına uygun şekilde hazırlayan devre elemanlarına depo(tank) adı verilir(şekil 3.7). Isınan hidrolik akışkanın kolayca soğutulması için deponun alt kısmı hava akımı oluşturacak şekilde dizayn edilmelidir. Depoya dönen akışkanın dinlenmeden emilmesini önlemek için, dinlendirme levhası konulmalıdır. Depo kapasitesi, hidrolik sisteme gerekli olan akışkan miktarına ve dağıtım sisteminin büyüklüğüne göre seçilir. Pratik olarak pompa debisinin 3-5 katı kadar alınabilir. Sistemde kullanılan deponun debisi 30 lt/dk dır(şekil 3.8).

23 Şekil 3.7. Hidrolik depo Şekil 3.8. Sistemde kullanılan hidrolik depo Çift Etkili Silindir Hidrolik akışkanın pistona çift yönden etki ettirildiği silindir çeşididir(şekil 3.9). Pistonun ileri ve geri hareketi basınçlı akışkan yardımıyla sağlanır. Genellikle her iki yönde iş istendiği için, en sık kullanılan silindir çeşididir. Sistemdeki görevi pistonlar birbirlerine doğru hareket ederek kalıbın içerisinde bulunan tüp malzemeyi sıkıştırarak istenilen şeklin alınmasına yardımcı olmaktır. Şekil 3.9. Sistemde kullanılan silindir Hidrolik Hortum Hidrolik kontrollü ünitelerde yüksek basınçlı hidrolik yağ, fule, oil, gres yağı su ve hava tahliyesinde kullanılır(şekil 3.10). Sistemdeki görevi yağ aktarımını sağlamaktır.

24 Şekil Hidrolik hortum Bağlantı Plakaları Şekil Ön ve arka bağlantı plakaları Hidrolik silindirleri sabitlemek için kullanılırlar(şekil 3.11). Ön bağlantı plakası hidrolik silindir içerisine geçirilerek altı köşe başlı cıvata ve somunla masaya sabitlenir. Arka bağlantı plakası pistonun arka kısmına bulunan silindire bir mil takılarak cıvata ve somunla masaya sabitlenir Üst Plaka Şekil 3.12 de görülen üst plaka, hidrolik silindirlerin ileri-geri hareketi sağlamak için plaka üzerine parmak freze tezgâhında kanallar açılmıştır. Kalıbın boyutlarına göre hidrolik piston kanallar üzerinde ileri-geri hareketi sağlanmış olacaktır. Plakanın boyutları 1000*1500*5 mm dir.

25 Şekil Üst plaka Kalıp Bağlama Aparatı Tasarımı Şekil Kalıp bağlama aparatı Şekil 3.13 de görülen kalıp bağlama aparatı, iki adet 150*50*100 mm boyutlarında L plaka, iki adet 150*50*50 boyutlarında U profil, bir adet 200*150*15 mm boyutlarında plakalardan oluşmaktadır. Kalıbın ekseninin hidrolik pistonun eksenine göre ayarlamak için L plakanın yan yüzeyine 10*50 boyutlarında iki adet kanal açılarak eksenlerin kolay bir şekilde ayarlanması sağlanmıştır Akışkan Girişli Kapaklar

26 Şekil Akışkan girişli kapaklar Şekil 3.14 de görülen akışkan girişli kapaklar her pistonda bir tane bulunmak üzere toplamda iki tane vardır. Kapaklar 60 mm iç çapında olup kalıbı kapatıp eksenel kuvvet sayesinde numuneyi kalıp içine oturtmak ve sıvı basıncı uygulamak için tasarlanmıştır. BÖLÜM 4 MATERYAL ve METOD 4.1. Makinenin Genel Görüntüsü Şekil 4.1. Sistemin genel görüntüsü 4.2. Çalışma Prensibi Butona bastığımızda her iki piston aynı anda ileri hareket etmeye başlıyor (Şekil 4.8 ve 4.9). Elimiz çektiğimiz zaman hidrolik pistonlar aynı anda geri geliyorlar. Sistemde 4/2 yön kontrol valfı (Şekil 4.6), iki adet hidrolik silindir, iki adet veya valfı kullanılmıştır(şekil 4.1).

27 Şekil 4.2. Deneyin devre şeması Analizler sonucunda güvenli olduğuna karar verildikten sonra malzeme listesi oluşturuldu. Bu listeye göre malzemeler temin edilerek üretimine başlandı. Üretim aşamasında, dört adet 50*50*500 ebatlarında birleştirilmiştir.zeminden profiller, 50 cm 50*50*1500 yukarı 20*5*1500 ebatlarındaki ebatlarında profillere federler kaynakla kaynatılarak desteklenmiştir. Oluşturulan masanın üst yüzeyine 5mm kalınlığında sac malzeme freze tezgahında kanallar açıldıktan sonra masanın üzerine kaynakla birleştirme yapılmıştır. Torna tezgahında hidrolik pistonların uç kısımlarına M20 diş açılarak sıvı basıncı vermek için t boru takıldı borunun bir ucuna sıvı pompalamak için hidrolik hortum diğer ucuna iç çapı 60 mm olan numuneyi kalıp içine koymamızı sağlayıp sıvı basıncı vermek için 2 adet akışkan girişli kapakların silindire montajı yapılmıştır(şekil 4.7). Pistonların yerleştirilmesi için ön ve arka kısımlarına bağlantı aparatları torna tezgahında hazırlandıktan sonra pistonlara bağlanarak, pistonların alt kısmına U profiller yerleştirilmiş ve plakaya altı köşe başlı cıvatalarla montajı yapılmıştır. 4/2 tek kollu yön kontrol valfini cıvatalarla masaya montajı yapılmıştır. Dört adet hidrolik hortumla piston ve yön kontrol valfine bağlantı yapılmıştır. İki adet hidrolik hortumla giriş ve çıkışı yağ tankına montajı yapılmıştır. Pistonların önüne takılan akışkan girişli kapaklardan sıvı basıncı vermek için T boru sayesinde 2 adet hidrolik hortum takılmıştır. Yağ sızması esnasında etrafa yağın akmasını önlemek amacıyla federlerin arasına 440*470*2 mm ebatlarında yağ altlığı yerleştirilmiştir. Kalıbın bağlanması için iki piston arasına iki adet U profil,iki adet L plaka ve bir adet plakadan oluşan sağa-sola ve yukarı aşağıya hareket edebilen bir aparat yerleştirilmiştir. Sistem Şekil 4.4 te görüldüğü gibi tamamlanmıştır. 4.2.Kullanılan Numunenin Tanıtılması Bu çalışmada kullanılmış olan tüp malzemesinin dış capı 60 mm, iç çapı ise 58 mm, et kalınlığı 1 mm, boyu 270 mm ölçülerindedir. Şekil 4.3 de kullanılan tüp malzeme görülmektedir. AL 1050 serisi alüminyum tüp kullanılmıştır.

28 Şekil 4.3. Kullanılan tüp malzeme Çizelge 4.1 Mekanik Özellikleri Tem Akma Çekme Uzam Sertli Temp Akma Temp Akma per Mukavem Mukavem a k er Mukavem er Mukave eti eti eti meti (MPa) (MPa) -50% (brine (MPa) (MPa) l) min-max min-max min- minmin-max minmax max max 0/H /H /H HX HX HX HX HX HX HX HX6 121 HX6 121 HX HX HX HX HX HX Çizelge 4.1 Kimyasal Özellikler Fe 0,4 Si 0,25 Zn 0,07 Ti 0,05 Mg 0,05 Mn 0,05 Cu 0,05 Al 99, Malzeme Listesi Çizelge 4.1 Malzeme listesi. Say ı Adı ve Açıklamalar Parça numarası 1 Üst Plaka 500*1500*5 1 2 U profil 50*50*5* L köşebent 50*50*5 3

29 2 Hidrolik piston 4 4 U profil 460*50* Yağ tankı 30 lt lik 6 1 3/8 Tekli kumanda kolu 7 2 Feder *50*5 8 2 Feder 2 500*50*5 9 1 Hidrolik piston bağlantı plakası Hidrolik piston bağlantı plakası Silindirik pim çap: Yağ altlığı 440*470* U profil 140*50* Altı köşe başlı cıvata M24* Altı köşe başlı somun M24* Rondela 17 2 Boru bağlantı T rakor /8 R2 80cm Düz hidrolik hortum /8 R2 100cm Düz hidrolik hortum /8 R2 130cm Düz hidrolik hortum /8 R2 170cm Düz hidrolik hortum /8 R2 50cm Düz hidrolik hortum /8 R2 150cm Düz hidrolik hortum /8 R2 110cm Düz hidrolik hortum /8-3/4 Nipel 26 1 Hidrolik yağ tankı 30 lt/dk 24

30 Şekil 4.4. Makinenin genel görüntüsü Şekil 4.5. Sistemde kullanılan hidrolik yağ pompası

31 Şekil 4.6. Sistemde kullanılan yön kontrol valfi Şekil 4.7. Sıvı basıncı yapmaya sağlayan silindir kalıplar.

32 Şekil 4.8. Sol eksenel kuvveti sağlayan piston Şekil 4.9. Sağ eksenel kuvveti sağlayan piston

33 4.4. Deney Şekillendirme deneyinde, sıvı basıncı 15 MPa olarak kullanılmıştır. Şekil 4.10 da 150 bar basınçta kalıp içinde şekil almış numune gösterilmiştir. Şekil 4.11 da 15 MPa basınçta şekil almış numune gösterilmiştir. Şekil MPa basınçta kalıp içinde şekil almış numune. Şekil MPa basınçta şekil almış numune

34 BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER 5.1. SONUÇLAR Yapılan bu çalışmada, tüp malzemeyi şekillendirme işlemine yardımcı olması için eksenel itme sisteminin tasarımı ve itme sistemiyle beraber sıvı ile basınç yapması sağlanmıştır. Yapılan çalışma ile hidrolik silindirlerden elde edilen kuvvetler ile numunenin akışkan kapakların içine girmesi sağlanmıştır. Tüp malzemenin kalıp içine kaymasına yardımcı olarak eksenel kuvvetle birlikte sıvı basıncını yapmayı sağlayan kapaklar yapılmıştır. Hidrolik pompa yardımıyla silindirlere ve sıvı basıncı yapmayı sağlayacak kapaklara basınçlı akışkanın gönderilmesi sağlanmış olup istenen debi ve basınç değerinde silindirler çalışmaktadır. Üretimi yapılan sistemde kalıp ayar plakaları ile farklı kalınlık ve yükseklikte kalıp kullanımı sağlandığında değişik tüp malzemelerin üretimi elde edilebilecek hale getirilmiştir ÖNERİLER Oluşturulan sistemde sıvı basıncı yapmamızı sağlayan hortumlara ayrı olarak birer vana takılırsa sistemin daha iyi kontrol edilmesi sağlanabilir. Farklı boyutlarda piston kapakları temin edilerek kullanım kapasitesi artırılabilir. Kullanılacak numunenin et kalınlığı ne kadar az olursa o orantıda daha az sıvı basıncıyla şekil verilebilir.

35 KAYNAKLAR 1. Şahin, S., Hidrolik şekillendirme yönteminin esasları ve sınıflandırılması, Mühendis ve Makine, 45 (533): (2004). 2. Çelikayar, G., Yüksek basınç altında metallerin şekillendirilmesi (Hidro şekillendirme), III. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi, İzmir, (2003). 3. McClintock, F. A., A criterion for ductile fracture by the growth of holes, Journal of Applied Mechanics, 35: (1968). 4. Rice, J. R. And Tracey, D. M., On the ductile enlargement of voids on triaxial stres fields, Journal of Mechanical Physics and Solids, 17: (1969). 5. Vollertsen, F., State of the art and perspectives of hydroforming of tubes and sheets, Journal of Materials Science Technology, 17 (3): (2001). 6. Chen, F. K., Wang, S. J. And Lin, R. H., A study of forming pressure in the tube hydroforming process, Journal of Materials Processing Technology, : (2007). 7. Yuan, S., Wang, X., Liu, G., Wang, Z.R., Control and Use of Wrinkles in Tube Hydroforming, Journal of Materials Processing Technology, 182: 6-11 (2006). 8. Esner, C., AA 5754 malzemesinde derin çekme isleminde baskı plakasının etkisinin teorik ve deneysel olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zonguldak, (2006). 9. Sahin, S., Hidrolik sekillendirme yönteminin esasları ve sınıflandırılması, Mühendis ve Makine, 45 (533): (2004). 10. Koçar, O., Alüminyum 1050 tüplerin sekillendirilmesinin teoriksel ve deneysel olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zonguldak, 2-3, 50-51, (2006). 11. Singh, H., Fundamentals of hydroforming, 1st ed., Society of Manufacturing Engineers, United States of America, 1-35 (2008).

36 ÖZGEÇMİŞ Ümit ÜNALAN, Bolu doğumlu. İlkokulu Milli Egemenlik İlkÖğretim okulunda tamamladı. Orta okulu 50. Yıl Ortaokulunda okudu. Daha sonra 2001 yılında İzzet BAYSAL Anadolu Teknik Lisesinde elektronik bölümünde eğitimine devam etti. Orta öğretim bittikten sonra eğitimine 3 yıl ara verdi ve daha sonra 2008 yılında Karabük Üniversitesi Tasarım ve konstrüksiyon II. Öğretimi kazandı ve hala eğitimine devam etmektedir. ADRES BİLGİLERİ Adres Tel : : İhsaniye mah. özlem sok. defne apt B/blok no:13 0(536) E-posta : umit-unalan@hotmail.com Web : ümitünalan.wordpress.com

BAKIR BORULARIN TÜP HİDRO ŞEKİLLENDİRME İLE ŞEKİLLENEBİLİRLİĞİ

BAKIR BORULARIN TÜP HİDRO ŞEKİLLENDİRME İLE ŞEKİLLENEBİLİRLİĞİ 2. Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-12 Kasım 2010- Balıkesir BAKIR BORULARIN TÜP HİDRO ŞEKİLLENDİRME İLE ŞEKİLLENEBİLİRLİĞİ Murat AYDIN*, İbrahim KADI**, Mustafa YAŞAR*** *murataydin@karabuk.edu.tr

Detaylı

HİDROSTATİK BASINÇLA ALÜMİNYUM SACIN ŞEKİLLENDİRİLMESİNİN İNCELENMESİ

HİDROSTATİK BASINÇLA ALÜMİNYUM SACIN ŞEKİLLENDİRİLMESİNİN İNCELENMESİ 2. Ulusal Tasarım İmalat ve Analiz Kongresi 11-12 Kasım 2010- Balıkesir HİDROSTATİK BASINÇLA ALÜMİNYUM SACIN ŞEKİLLENDİRİLMESİNİN İNCELENMESİ Elmas AŞKAR*, İbrahim KADI**, Mustafa YAŞAR*** *elmas.askar@gmail.com

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KRİSTAL KAFES NOKTALARI KRİSTAL KAFES DOĞRULTULARI KRİSTAL KAFES DÜZLEMLERİ DOĞRUSAL VE DÜZLEMSEL YOĞUNLUK KRİSTAL VE

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir.

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir. ÇEKME DENEYİ Genel Bilgi Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altındaki mekanik özelliklerini belirlemek ve malzemelerin özelliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamak amacıyla uygulanan, mühendislik

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması 1. Deney Adı: ÇEKME TESTİ 2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması Mühendislik tasarımlarının en önemli özelliklerinin başında öngörülebilir olmaları gelmektedir. Öngörülebilirliğin

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 313 SIZDIRMAZLIK ELEMANLARINDA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Bülend DEMİRALP ÖZET Hidrolik silindirler, sızıntı problemleri nedeniyle ya da bakım amaçlı söküldüklerinde, kullanılan

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ CNC TORNA UYGULAMASI Deneyin Amacı: Deney Sorumlusu: Arş. Gör.

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER

PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER PROGRESİV(KADEMELİ) SİSTEMLER Progresiv bir sistem çalışmaya başladığı zaman blok içerisinde bulunan pistonlar sırayla hareket etmeye başlar ve birbirlerini sırayla tahrik

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 40 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI TEORİ Bir noktada oluşan gerinim ve gerilme değerlerini

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A.

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1 BÖLÜM 1 GENEL Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1 A. Kapsam 1. Bu kurallar, basınçlı kapların ve ısı değiştiricilerinin tip testlerinin

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI BORULARDA VE HİDROLİK ELEMANLARDA SÜRTÜNME KAYIPLARI DENEY FÖYÜ 1. DENEYİN AMACI Borularda

Detaylı

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Akışkanlar dinamiğinde, sürtünmesiz akışkanlar için Bernoulli prensibi akımın hız arttıkça aynı anda

Detaylı

HİDROLİK SİSTEMLERİN TASARIMINDA PAKET PROGRAM VE HİDROLİK MODÜLLER KULLANILARAK KOLAY BENZETİM YAPILMASI

HİDROLİK SİSTEMLERİN TASARIMINDA PAKET PROGRAM VE HİDROLİK MODÜLLER KULLANILARAK KOLAY BENZETİM YAPILMASI 49 HİDROLİK SİSTEMLERİN TASARIMINDA PAKET PROGRAM VE HİDROLİK MODÜLLER KULLANILARAK KOLAY BENZETİM YAPILMASI Tuna BALKAN M. A. Sahir ARIKAN ÖZET Bu çalışmada, hidrolik sistemlerin tasarımında hazır ticari

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı sağlıyor.

Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı sağlıyor. Aşındırıcı Akışkanla Yüzey İşleme (AFM) metoduyla mükemmel yüzey sonuçları Bosch Rexroth, AFM işlemi ile zamandan, manuel parlatma işlemlerine göre %75 e kadar tasarruf ve mükemmel yüzey sonuçlarına ulaşmayı

Detaylı

Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi

Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi Burak Gökberk ÖZÇİÇEK İzmir Katip Çelebi Üniversitesi y170228007@ogr.ikc.edu.tr Özet Bu çalışmada, bir pnömatik silindirin analitik yöntemler ile tasarımı yapılmıştır.

Detaylı

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ HİDROLİK NEDİR Hidrolik kelimesi Su anlamına gelen Hydro ile Boru anlamına gelen Aulos terimlerinden meydana

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: EĞİLME (BÜKÜLME) DAYANIMI TANIM: Eğilme dayanımı (bükülme dayanımı veya parçalanma modülü olarak da bilinir), bir malzemenin dış fiberinin çekme dayanımının ölçüsüdür. Bu özellik, silindirik

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN İmalat Yöntemleri Prof. Dr. Akgün ALSARAN Sınıflandırma Kütlesel şekilverme 1. Dövme 2. Haddelme 3. Ekstrüzyon 4. Tel çekme Sac şekilverme 1. Eğme 2. Derin çekme 3. Germe 4. Kesme Dövme Dövme, darbe ve

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

SERİ ÜRETİM SİSTEM VE MEKANİZMALAR SINAV SORULARI

SERİ ÜRETİM SİSTEM VE MEKANİZMALAR SINAV SORULARI SERİ ÜRETİM SİSTEM VE MEKANİZMALAR SINAV SORULARI 1. hangisi talaşsız imalat yöntemlerinden A) Dövm e C) Taşla ma B) Presleme D) Haddele me 10. 11. Özdeş parçaları, istenen ölçü sınırları içerisinde ve

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Reynolds Transport Teoremi (RTT) Temel korunma kanunları (kütle,enerji ve momentumun korunumu) doğrudan sistem yaklaşımı ile türetilmiştir. Ancak, birçok akışkanlar

Detaylı

Profesyonel Çözümler Professional Solutions

Profesyonel Çözümler Professional Solutions Profesyonel Çözümler Professional Solutions www.dcbmachine.com info@dcbmachine.com DCB MACHINE G Line Serisi 3 TOPLU SİLİNDİR BÜKME G Line 3100 x 260 mm. 3 valsli hidrolik silindir makinalarıdır. Genişliği

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008 Makina * Prof. Dr. İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU * Balıkesir - 008 1 HİDROLİK VE PNÖMATİK 1.BÖLÜM HİDROLİK VE PNÖMATİĞE GİRİŞ TARİHÇESİ: Modern hidroliğin temelleri 1650 yılında Pascal ın kendi

Detaylı

Kovan. Alüminyum ekstrüzyon sisteminin şematik gösterimi

Kovan. Alüminyum ekstrüzyon sisteminin şematik gösterimi GİRİŞ Ekstrüzyon; Isı ve basınç kullanarak malzemenin kalıptan sürekli geçişini sağlayarak uzun parçalar elde etme işlemi olup, plastik ekstrüzyon ve alüminyum ekstrüzyon olmak üzere iki çeşittir. Biz

Detaylı

Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR

Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ Çekme çubuklarının temel işlevi, çekme gerilmelerini karşılamaktır. Moment kolunu arttırarak donatının daha etkili çalışmasını sağlamak

Detaylı

Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak

Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak öğrencilere rehberlik etmek amacıyla hazırlanmış bireysel

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Arka Dayama Dili. Acil Stop Butonlu Taşınabilir Ayak Pedalı. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH8 2D

CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Arka Dayama Dili. Acil Stop Butonlu Taşınabilir Ayak Pedalı. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH8 2D CNC ABKANT PRES ADVANCED SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH8 2D 8 Dokunmatik Renkli Ekran. Manuel büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır.

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır. SORU 1) Şekildeki (silindir+piston) düzeni vasıtası ile kolunda luk bir kuvvet elde edilmektedir. İki piston arasındaki hacimde yoğunluğu olan bir akışkan varıdr. Verilenlere göre büyük pistonun hareketi

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam)

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) Film ekstrüzyonu, son yıllarda plastik film (0,7 mm den düşük kalınlıktaki tabakalar) yapımında en çok kullanılan metottur. Proseste; erimiş plastik halkasal bir kalıpta yukarıya,

Detaylı

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA

Tarih İŞYERİ AMİRİ Konunun adı MÜHÜR-İMZA PRESLER Sac levhaların kabartma, bükme, oluk açma, kesme vb şekillendirme işlemlerinde işlemin karakteristiğine göre çeşitli türden presler kullanılmaktadır. Bu işlemlerde diğer önemli nokta da belli bir

Detaylı

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler yapılır.

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II DERSİ

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II DERSİ T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II DERSİ İÇ BASINÇ ETKİSİNDEKİ İNCE CIDARLI SİLİNDİRLERDE GERİLME ANALİZİ DENEYİ

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

KALIN CİDARLI SİLİNDİR

KALIN CİDARLI SİLİNDİR - 1 - YILDIZ TEKNİK ÜNİVESİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MAKİNA MÜENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK ANABİLİM DALI 006-007 ÖĞETİM YILI BAA YAIYILI LABOATUVA FÖYÜ KALIN CİDALI SİLİNDİ Deneyi Yapan Öğrencinin: Adı ve Soyadı

Detaylı

Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu

Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu 1/12 1. GENEL ÜRÜN TANITIMI 1.1 Ünite Tanımı: Bu ünite uçak helikopter kanatlarının sızdırmazlık ve çatlak

Detaylı

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ 2016 Perçin Makineleri 1. PERÇİNLEME NEDİR? Perçin, sökülemeyen bir bağlantı elemanıdır. İki parça bir birine birleştirildikten sonra tahrip edilmeden sökülemiyorsa, bu birleştirmeye sökülemeyen birleştirme

Detaylı

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir.

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir. CATCRANE Yıllarca sahip olunan tecrübeleri artık ürüne dönüştürmüş ihtiyaç sahiplerine mühendislik ve kalite adına yeni hızlı ve kalıcı çözümler sunmayı hedeflemiş genç bir firmadır. Güçlü tasarım departmanı

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II BORU ve DİRSEKLERDE ENERJİ KAYBI DENEYİ 1.Deneyin Adı: Boru ve dirseklerde

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI:

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ DENEYLER 2 PNÖMATĐK SĐSTEM DENEYĐ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: DENEY SORUMLUSU: ÖĞR. GRV. MĐTHAT YANIKÖREN DEĞERLENDĐRME:

Detaylı

29- Eylül KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ( 1. ve 2. Öğretim 2. Sınıf / B Şubesi) Mukavemet Dersi - 1.

29- Eylül KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ( 1. ve 2. Öğretim 2. Sınıf / B Şubesi) Mukavemet Dersi - 1. SORU-1) Şekildeki dikdörtgen kesitli kolonun genişliği b=200 mm. ve kalınlığı t=100 mm. dir. Kolon, kolon kesitinin geometrik merkezinden geçen ve tarafsız ekseni üzerinden etki eden P=400 kn değerindeki

Detaylı

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ İMALAT DALI MAKİNE LABORATUVARI II DERSİ TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ DENEY RAPORU HAZIRLAYAN Osman OLUK 1030112411 1.Ö. 1.Grup DENEYİN AMACI Torna tezgahı ile işlemede, iş parçasına istenilen

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

MECHANICS OF MATERIALS

MECHANICS OF MATERIALS T E CHAPTER 2 Eksenel MECHANICS OF MATERIALS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf Yükleme Fatih Alibeyoğlu Eksenel Yükleme Bir önceki bölümde, uygulanan yükler neticesinde ortaya çıkan

Detaylı

RULMANLI VE KAYMALI YATAKLARDA SÜRTÜNME VE DİNAMİK DAVRANIŞ DENEY FÖYÜ

RULMANLI VE KAYMALI YATAKLARDA SÜRTÜNME VE DİNAMİK DAVRANIŞ DENEY FÖYÜ T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RULMANLI VE KAYMALI YATAKLARDA SÜRTÜNME VE DİNAMİK DAVRANIŞ DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Erdem KOÇ Arş.Gör. Mahmut

Detaylı

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH12 2D 12 Dokunmatik Renkli Ekran. Otomatik büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

ME220T Tasarım ve İmalat SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri. Sac Şekillendirmenin Tanımı

ME220T Tasarım ve İmalat SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ. 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri. Sac Şekillendirmenin Tanımı SAC ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Groover, Fundamentals of Modern Manufacturing, Bölüm 20 13. Sac Şekillendirme Yöntemleri Mehmet Demirkol 1. Sac kesme 2. Sac Bükme 3. Derin Çekme 4. Diğer Sac Şekillendirme

Detaylı

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması.

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. 1 Deneyin Adı Çekme Deneyi Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. Teorik Bilgi Malzemelerin statik (darbesiz) yük altındaki mukavemet özelliklerini

Detaylı

SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Kalıp Soğutma Sistemi

SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Kalıp Soğutma Sistemi SOĞUTMA SİSTEMLERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Kalıp Soğutma Sistemi 2 Enjeksiyon başlangıcı 3 Kalıp Doldurma 4 Ütüleme 5 Tutma Yolluğun donması Kalıp

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı...

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı... Sayfa 1 / 7 İÇİNDEKİLER Özet... 2 Çalışma özellikleri... 2 Ayar diyagramı... 3 Boyutlar... 4 Montaj talimatı... 5 Deneme-kontrol talimatı... 5 Ç Sayfa 2 / 7 Giriş Kopma valfi hidrolik hortumun kopması-delinmesi

Detaylı

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ. Doç. Dr. Tahsin Engin. Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ. Doç. Dr. Tahsin Engin. Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü AKIŞKANLAR MEKANİĞİ Doç. Dr. Tahsin Engin Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İLETİŞİM BİLGİLERİ: Ş Ofis: Mühendislik Fakültesi Dekanlık Binası 4. Kat, 413 Nolu oda Telefon: 0264 295 5859 (kırmızı

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

İÇ BASINÇ ETKİSİNDEKİ İNCE CİDARLI SİLİNDİRDE DENEYSEL GERİLME ANALİZİ DENEYİ

İÇ BASINÇ ETKİSİNDEKİ İNCE CİDARLI SİLİNDİRDE DENEYSEL GERİLME ANALİZİ DENEYİ İÇ BASINÇ ETKİSİNDEKİ İNCE CİDARLI SİLİNDİRDE DENEYSEL GERİLME ANALİZİ DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mukavemet derslerinde iç basınç etkisinde bulunan ince cidarlı silindirik basınç kaplarında oluşan gerilme

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5.

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5. MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARı) Bölüm 5. Mekanik Özellikler ve Davranışlar Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR ÇEKME TESTİ: Gerilim-Gerinim/Deformasyon Diyagramı Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ HİDROLİK FREN

Detaylı

BİR ASANSÖR KABİNİ SÜSPANSİYONU İÇİN DÜŞME ANALİZİ

BİR ASANSÖR KABİNİ SÜSPANSİYONU İÇİN DÜŞME ANALİZİ BİR ASANSÖR KABİNİ SÜSPANSİYONU İÇİN DÜŞME ANALİZİ Zeki KIRAL, Binnur GÖREN KIRAL ve Mustafa ÖZKAN Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, 35100, Bornova-İzmir, Tel:

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

Yüksek Enerjili Şekil Verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Yüksek Enerjili Şekil Verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Yüksek Enerjili Şekil Verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Yüksek enerjili şekil verme Şekillendirmede yüksek enerji düzeylerine ulaşabilmek için makine kütlelerini büyütmek yerine, hız değerlerinin yükseltilmesi

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ

METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ ALIN KAYNAKLI LEVHASAL BAĞLANTILARIN ÇEKME TESTLERİ A- DENEYİN ÖNEMİ ve AMACI Malzemelerin mekanik davranışlarını incelemek ve yapılarıyla özellikleri arasındaki

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Kompakt panolar AE

Teknik sistem kataloğu Kompakt panolar AE Teknik sistem kataloğu Kompakt panolar AE 3 4 1 6 3 4 8 7 5 2 Orjinal Dünya çapında onayları ile stoklarımızda derhal gönderime hazır. Sayısız pratik boyutları ve tüm ortak uygulamalar için fonksiyonel

Detaylı

5.BÖLÜM. Valf Konumları

5.BÖLÜM. Valf Konumları HİDROLİK-PNÖMATİK 5.BÖLÜM ENDÜSTRİYEL HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI VALFLER 5.1 YÖN DENETİM VALFLERİ VALF: İçinde akan sıvıyı yeniden yönlendirme, serbest bırakma, durdurma gibi işlevleri, dışarıdan mekanik,

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 TESTERE TEZGAHLARI Metalleri kesen aletler,kendisinden daha sert ve dayanıklı olan,kısa sürede

Detaylı

SIVAMA PRESLERİNDE HİDROLİK UYGULAMALARI

SIVAMA PRESLERİNDE HİDROLİK UYGULAMALARI 89 SIVAMA PRESLERİNDE HİDROLİK UYGULAMALARI Cüneyt SİPAHİOĞLU ÖZET Sıvama Presleri; Türkiye sanayisinin sac şekillendirme ile ilgili sektörlerinin (Otomotiv, Beyaz Eşya, Mutfak Eşyası vb...) ve bu sektörlerin

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 3 Malzemelerin esnekliği Gerilme Bir cisme uygulanan kuvvetin, kesit alanına bölümüdür. Kuvvetin yüzeye dik olması halindeki gerilme "normal gerilme" adını alır ve şeklinde

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Makine Elemanları 2 KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte Radyal Yatak Hesabı

Detaylı

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ GENEL ÖZELLİKLER 1. Set içeriğinde yer alan tüm aletlerin taşıyıcı ana gövdeleri Ø 168 mm. çapında ve 5-4 mm. et kalınlığında metal malzemeden imal edilmiştir. 2. Ana

Detaylı

www.haus.com.tr DDE SERİSİ

www.haus.com.tr DDE SERİSİ www.haus.com.tr DDE SERİSİ HAUS DEKANTÖRLERİ, SEKTÖRDE YENİ STANDARTLAR BELİRLİYOR Modern ve yüksek performanslı HAUS dekantörler, kentsel ve endüstriyel atık su ile içme suyu arıtma tesisleri için tasarlanmıştır.

Detaylı

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI HİDROLİK VALF Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI AKON HIDROLIK tarafından üretilen ürünlerin size en iyi performansı sunması amacıyla valfinizi monte etmeden önce kılavuzun tamamını dikkatle

Detaylı

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 UYGULAMA-1 AB ve CD çelik çubuklar rijit BD platformunu taşımaktadır. F noktasından uygulanan 10 Kip yük etkisinde

Detaylı

Hidrolik Paletli Pompa

Hidrolik Paletli Pompa Hidrolik Paletli Pompa 05532862889 bilgi@ahidrolikdunyasi.com http://www.ahidrolikdunyasi.com Hidrolik paletli pompalar tanımı Hidrolik paletli çalışma prensibi Hidrolik paletli kapasite çizelgesi Hidrolik

Detaylı

KALİTE POLİTİKAMIZ. www.livakalip.com

KALİTE POLİTİKAMIZ. www.livakalip.com Tarihçemiz; Kalıp üreticisi olarak Liva kalıp, 1993 yılından beri farklı fabrikalarda özellikle otomotiv plastik kalıpları üzerine imalat bölümlerinde çalışmış ve buradaki bilgi birikimiyle kalıp imalatı

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir otomobile lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

ULUDAĞ ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK-MĐMARLIK FAKÜLTESĐ MAKĐNA MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ GENEL MAKĐNE LABORATUARI

ULUDAĞ ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK-MĐMARLIK FAKÜLTESĐ MAKĐNA MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ GENEL MAKĐNE LABORATUARI UUDAĞ ÜNĐVRSĐTSĐ MÜNDĐSĐK-MĐMARIK FAKÜTSĐ MAKĐNA MÜNDĐSĐĞĐ BÖÜMÜ GN MAKĐN ABORATUARI STRAĐN GAUG (UZAMA ÖÇR YARDIMI Đ GRĐM ÖÇÜMSĐ DNY GRUBU: ÖĞRNCĐ NO, AD -SOYAD: TSĐM TARĐĐ: DNYĐ YAPTIRAN ÖĞRTĐM MANI:

Detaylı

Kalıp Yapımı I / 2016

Kalıp Yapımı I / 2016 Ürün Yenilikleri Kalıp Yapımı I / 2016 Şimdi sanal marketimizden sipariş verin! www.meusburger.com 0,02 mm paralellik ile ısı yalıtım plakası Standart optimize edilmiş ısı yalıtım plakaları»» 0,02 mm paralellik

Detaylı

ÖZHENDEKCİ BASINÇ ÇUBUKLARI

ÖZHENDEKCİ BASINÇ ÇUBUKLARI BASINÇ ÇUBUKLARI Kesit zoru olarak yalnızca eksenel doğrultuda basınca maruz kalan elemanlara basınç çubukları denir. Bu tip çubuklara örnek olarak pandül kolonları, kafes sistemlerin basınca çalışan dikme

Detaylı