DÖNEM:III YASAMA YILI:2/94 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ inci Birleşim 25 Kasım 1994, Cuma İÇİNDEKİLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DÖNEM:III YASAMA YILI:2/94 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ. 11 1 inci Birleşim 25 Kasım 1994, Cuma İÇİNDEKİLER"

Transkript

1 DÖNEM:III YASAMA YILI:2/94 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ 11 1 inci Birleşim 25 Kasım 1994, Cuma İÇİNDEKİLER Sayfa: I. GELEN EVRAK- 820 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A. GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR UBP Lefkoşa Milletvekili Sayın İrsen Küçük'ün "Tarım" konulu gündem dışı konuşması. 2. UBP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Tansel Doratlı'nın "Hayat Pahalılığı" konusunda gündem dışı konuşması. 3. UBP Lefkoşa Milletvekili Sayın Günay Caymaz'ın "24 Kasım Öğretmenler Günü" konulu gündem dışı konuşması. - Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Mehmet Ali Talât'ın ilgili yanıtı. B. ONAYA SUNULANLAR,< Temmuz 1994 vsjo/1/94 Sayılı Kararla Kurulan "Avrupa Mahkemesinin İhraç Ürünlerimiz Aleyhine Aldığı Kararda K.K.T.T Yöneticilerinin İhmali Olup Olmadığı ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi"nin iki aylık ek süre istemi.

2 Sayfa: Temmuz 1994 tarihinde ve 38/1/94, Sayılı Kararla Kurulan "Avrupa Mahkemesini, K.K.T.C'den, Avrupa Birliğine Üye Ülkelere ithalatı Yasaklayan Kararı ile Bu Kararı Doğuran Neden ve Etkenler Konusunda Meclis Araştırma Komitesi"nin iki aylık ek süre istemi Temmuz 1994 tarih ve 42/1/94 Sayılı 367-&Ö3 "Everest Bankası ile İlgili Kurulan Meclis Araştırma Komitesi"nin iki aylık ek süre istemi. 4. Başbakanlığın, Üst Kademe Yöneticileri (Değişiklik) Yasa Tasarısının (Y.T.No: 181/2/94) Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin Tezkeresi. C. BİLGİYE SUNULANLAR 1. DP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Kenan Akın'ın yurt dışı izin istemi. III. SEÇİMLER VE OYLAMASI YAPILACAK İŞLER - Seçimler oybirliği ile Salı gününe 872 ertelenir. IV. SORULAR VE YANITLAR 1. TKP Lefkoşa Milletvekili Sayın Gülsen Ö73 Bozkurt'un "K.K.T.C Merkez Bankasının Yurtiçi ve Yurtdışı Döviz Mevduatlara uygulanan Faiz Oranları" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:10/2/94)

3 Sayfa: 2. UBP Girne Milletvekili Sayın İLkay Kâmil 1 in "Likit Gaz Temini" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:11/2/94) 3. UBP Girne Milletvekili Sayın İlkay Kâmil'in "Elektrik Ücretlerine Yapılan Zamların Geriye Dönük Uygulaması" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:12/2/94) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Özkan Murat'ın iligili yanıtı. - UBP Girne Milletvekili Sayın İlkay Kâmi1 1 in açıklaması. - CTP Girne Milletvekili Sayın Salih Usar 1 ın açıklaması. 4. UBP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Derviş 890 Çobanoğlu 1 nun "Paşaköy ve 0 Yöredeki 13 Köyün Su Sorunu" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:13/2/94) 5. UBP Lefkoşa Milletvekili Sayın İrsen Küçük'ün 891 "Türkiye'den Yapılan Patates ithalatı"ile ilgili sözlü sorusu. 6. UBP Lefkoşa Milletvekili Sayın İrsen Küçük'ün "Ülkemize İthal Edilen Bazı Meyve ve Sebzelerde Kanserojen Madde Kalıntı Limitleri" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:14/2/94) - Sağlık Bakanı Sayın Ergin A. ilktaç'ın ilgili yanıtı. 7. TKP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Hüseyin Angolemli'nin "Voyager Kıbrıs Ltd'e Uygulanan Haciz İşlemleri" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:15/2/94) - Başbakan Sayın Hakkı Atun'un konuya ilişkin yanıtı.

4 Sayfa: V. GENEL GÖRÜŞME VE MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILMASI 1. T.K.P. Lefkoşa Milletvekili ve Grup Başkanı i Sayın Mustafa Akıncı ile Gruba Bağlı diğer Milletvekillerinin birlikte sunmuş oldukları, "Elektrik Enerjisi Üretiminde Yaşanan Sorunlar" ile ilgili Meclis Araştırması Önergesinin (M.A.No:1/2/94) öngörüşmesi.

5 I GELEN EVRAK" YASA TASARILARI 1. üst Kademe Yöneticileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No: 181/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (İdari ve Sosyal işler Komitesine) 2. Yataklı Tedavi Kurumları (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No:182/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (İdari ve Sosyal îşler Komitesine) 3. Piyangolar (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No:183/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (îdari ve Sosyal işler Komitesine) (Halkın Bilgisine) 4. Genel Tarım Sigortası Fonu 1995 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı (Y.T.No:184/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesine) Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı (Y.T.No:185/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (Ekoncmi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesine) -" '' RAPORLAR > ; 6. ihtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No:159/2/94) ve idari ve Sosyal işler Komitesinin Tasarıya ilişkin Raporu. (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) 7.- öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No: 179/2/94) ve idari ve Sosyal işler Komitesinin Tasarıya ilişkin Raporu. (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) TEZKERELER 8.."Başbakanlığın, üst" Kademem Yöneticileri (Değişiklik) Yasa Tasarısının (Y.T.No: 18^2/94) Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin Tezkeresi. (Başkanlığa Geliş Tarihi: )

6 BİRİNCİ OTURUM - (Açılış saati: 10.30) BAŞKAN: Ayhan Halit Acarkan KATİ : Hakan Ataker BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; Cumhuriyet Meclisinin 3'üncü Dönem 2' inci Yasama Yılının 11'inci Birleşimini açıyorum. Ad okunarak yoklama yapılacaktır. (Ad okunarak yoklama yapıldı) KATİP - Toplantı yeter sayısı vardır Sayın Başkan. BAŞKAN - Teşekkür ederim. Sayın milletvekilleri; toplantı yeter sayısı mevcuttur gündem gereği görüşmelere geçiyoruz. II BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI Gündemimizin ilk maddesi Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarıdır. Bu kısımda önce gündem dışı konuşmalara yer vrilecektir. Daha sonra onaya ve bilgiye sunuş işlemleri yapılacaktır. Üç gündem dışı konuşma istemi vardır. Birinci konuşma istemi UBP Lefkoşa Milletvekili; Sayın İrsen Küçük'ter. gelmiştir. İstem yazısını okur musunuz. KATİP - Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı Lefkoşa Cumhuriyet Meclisinin 25 Kasım 1994 tarihli birleşiminde " Tarım"konulu gündem dışı konuşma yapmak istiyorum. İçtüzüğün 62 1 inci maddesi uyarınca gerekli işlemin yapılmasını saygılarımla arzederim. İrsen Küçük UBP Lefkoşa Milletvekili

7 BAŞKAN - Buyurun Sayın irsen Küçük. İRSEN KÜÇÜK (Lefkoşa) - Sayın Başkan, muhterem milletvekilleri; ülkemizde mevsim dolayısıyle tarımsal faaliyetlerin en yoğun olduğu bu dönemlerde hükümetin tarım politikasını Meclisin gündemine getirmekten daha doğal ' bir olayın olmayacağını düşünmekteyim. Sayın milletvekilleri hele ülkemizin nüfusumuzun yapısına baktığımızda nüfusumuzun %40'ını ilgilendiren bir saha olması dolayısıyle tarım o kadar daha bugünlerde önem arzetmekted i r. Muhterem arkadaşlar; -tarım politikalarını gündeme getirmeden önce bugün ülkemizin gündemini işgal eden konuları başlıklar halinde sizlere hatırlatmak isterim. Muhterem milletvekilleri; bugün ülkemizde işsizlik, elektriksiziik, vatandaşın yemeğini pişireceği tüp gazın hatta vatandaşın ısınma aracı olan gaz yağının yok olduğunu benim söylememe gerek yoktur.

8 Muhterem arkadaşlar; bunlar böyle yoklukların yanında ülkede pahalılık başını almış gitmiştir. Hükümet çarşı denetimini unutmuş, dolayısıyle esnaf rastgele ve insaf ettiği ölçülerde ve devamlı özellikle gıda maddelerinin fiyatlarını yükseltmektedir. Bu konuda çarşıda hiçbir denetim yoktur ve marketten markete baktığınızda hiçbir marketin fiyatları, bir diğerinin tıpa tıp ayni değildir. Muhterem kardeşlerim; bugün ülkede özel 1ikle mevsimsel tüketim maddelerinin Kıbrıs gibi Akdenizde bulunan bir ülkede özellikle mevsimsel tüketim maddelerinin fiyatları dar gelirli vatandaşın cebine hitap edecek düzeyde olması gerekirken bir bakıyoruz ki sanki turfandaymış gibi bu maddeler fiyat oluşmaktadır. Örnekler vermek gerekirse bütün yaz boyunca çarşıdan satın aldığımız domatesin, salatalığın 50, 60,80 bin liralarla ifade edildiğini benim tekrarlamama gerek yoktur. Muhterem arkadaşlar; patates ülkesi olan Kıbrıs'ın, patates ihracatı yapan Kıbrıs'ın, bu geçtiğimiz günlerdeki patates fiyatlarına baktığımızda ingiltere fiyatlarının dahi çok üzerinde olduğunu görmemiz mümkündür. Daha dün yaptığımız bir piyasa araştırmasına göre 80 bin Türk Lirasına satılan patatese çarşıda rastlanmıştır. Muhterem kardeşlerim; ülkede bu sıkıntılar var iken bir de ülke dışından bu sıkıntılara bazı ilâveler yapılmakta ve ithal etmekte de Koalisyon Hükümetimizin başarısını gözardı etmek mümkün değildir. Her gün gazete manşetlerine baktığımızda ya yurt dışından ithal edilen gıda maddeleriyle memlekete gelen kansorejen maddeler veyahut da 1930 yıllarında kökü kazınmış olan patates zararlılarının ithaline izin vermektedirler. Bunlara da gazete sütunlarında rastlamaktayız.

9 Daha birkaç ay önce Türkiye'den ithal edilen patateslerle ülkemize getirilen kolerado sineği ta 1930'larda yani ülke daha sömürge yönetimiyle idare edildiği dönemlerde kökü kazınmış olan bu zararlıları bir bakıyoruz Sayın Koalisyon Hükümetimizin tedbirsizliği denetimsizliği sayesinde yeniden ülkeye sokmuş bulunmaktayız. Muhterem arkadaşlar; bu ülkede narenciyeden sonra en fazla dövizi temin eden zirai ürününün patates olduğunu düşündüğümüzde ve bu ülke halkının çiftçisinin belli kesiminin gelirini bu sayede temin ettiğine göre böyle bir zararlının ülkede baş göstermesiyle ülke patates ihracatının tehlikeye gireceğini benim söylememe gerek yoktur. Muhterem arkadaşlar; ülkemizdeki sıkıntılar sadece bu bahsettiklerim değildir. Bunun yanında bir çok sıkıntıları daha izlemek mümkündür. Bugün Devlet çalışanlarına dört ayda ek mesai vermediğini bu kürsüden tekrarlarsak hata yapmış olmayız kanısındayım. Muhterem Başkan, sayın milletvekilleri; bu yoklara bir de beceriksizliklerden dolayı bazı ilâvelerde yapılırsa, işte bugün memlekette çekilmez duruma gelen hayatı yadırgamak mümkün değildir. Ülke 12 saatla, 14 saatla, 16 saatla elektrik kesintisiyle geçtiğimiz hafta karşı karşıya kalmıştır. Yaptığımız araştırmalarda şu sonuca varmışız.

10 Hükümetimiz mazot akreditifini gününde açamamış, dolayısıyla ülkeye gününde mazot ulaşmamıştır. Muhterem arkadaşlar; bunlar sadece üretim noksanlığı değil, birçok konunun da tedbirsizliğinden ve gününde alınamayan tedbirlerden dolayı ülke halkı gerçekten yaşan sıkıntısı içerisine bir o kadar daha itilmiş ve bugün çarşıyı gezdiğinizde küçük esnafla yaptığımız sohbetlerde, vatandaşlar işyerlerini müşteri bulabilirse, işyerlerine alıcı bulabilirse büyük oranda çarşıdaki işyerleri el değiştirecek duruma gelmiştir. Bunu, birkaç günden beri Lefkoşa çarşısında yapmakta olduğum etütlerden görmekteyim. Her arkadaş bu araştırmayı yapabilir. Çarşımız küçüktür. Birkaç saatlik bir etüdle bu sonuçlara ulaşmaları her milletvekili arkadaşımın mümkündür. Muhterem arkadaşlar; ülkede bu sıkıntılara ilâveleri de düşündüğümüzde hükümet tarafından sanayiciye söz verilen gümrük farklarının halâ daha ödenmemesi, bugün sanayide çalışan, giyim sanayiinde çalışan 8500 civarındaki işçimizi de tehdit eder dlruma gelmiştir. Muhterem arkadaşlar; bugün ülkemiz birçok tarımsal zararlıların cenneti haline getirilmiştir. Zararlılarla mücadele kifayetsizdir. Bazı örnekler vermek gerekirse daha birkaç gün önce ülkemizin Sayın Başbakanının dahi gündemine giren bir fare kampanyası, fare zararlısıyla mücadele konusu 1995 Bütçesine aktarılmış ama, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bir taraftan koalisyon hükümetimizin eliyle fare cenneti haline getirilmiştir arkadaşlar. Efendim? SONAY ADEM (Gazi Mağusa)(Yerinden)- İlkay Beye söyleyin onu, ilkay Beye. Son iki yıl ne yaptı?

11 İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- İlkay Beye... Muhterem arkadaşlar; şimdi uzun zamanlı tedbirlerle onay alınacak konular vardır. Anında tedbirlerle kazınacak sorunlar vardır. Şayet bir fare konusu yılları gerektiren bir olay olmuş olsaydı, İlkay Beye de soracaktım onu. Ama, öyle bir olay ki, siz kampanyayı başlatın, iki ayda, üç ayda sonuç alırsınız. Yani bu... başlattık. SONAY ADEM (Yerinden)(Devamla)- Başlattık efendim, İRSEN KÜÇÜK (Devamla)-Büyük bir yatırımı gerektiren bir olay değildir. SONAY ADEM (Yer inden)(devamla)- Çoktan başlattık. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Dolayısıyla biz de zamanında bu kampanyaları yürüten ilgili bakan olarak bu konuda biraz olsun deneyimimiz vardır arkadaşlar. Dolayısıyla bu böyle seneler gerektirmez. Bu bir, iki ayda, hakikaten niyet varsa, kökünün kazanması, en azından kontrola alınması mümkün bir olaydı. Dolayısıyla biz bunu ilkay Beye değil, Cumhuriyetçi Türk Parti s i-demokrat Parti Koalisyon Hükümetine soruyoruz ve bekliyoruz kardeşlerim. DERVİŞ EROĞLU (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Ahmet Derya'nın köyünde harup kalmadı. Ne dersin? AHMET DERYA (Lefkoşa)(Yer inden)- Bu sene çok doğum yaptı fareler. Ne yapalım? Geçmiş yıllardan gelme değil yani. Yani, böyle bir ihmalin sonucu çoğala çoğala gelmediler. DERVİŞ EROĞLU (Yer inden)(devam 1 a)- Bu sene çoğaldılar. AHMET DERYA (Yerinden)(Devamla)- Bu sene çok doğum yaptılar. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Muhterem Başkan, sayın milletvekilleri; hayvancılığa baktığımızda, hayvancılıkta aşı konusu zannedersem tarihe karışmış veyahut da karışmak üzeredir.

12 Birçok hastalıklar gazete manşetlerine kadar çıkmakta ve hele - hele bir zamanlar kökünün kazındığı Brucella bugün ülke insanımıza ve hele hele veteriner hizmetlerinde çalışan veterinerlerimize ve yardımc11 arını tehdit eder duruma gelmiştir. Bu konuda da hiçbir tedbir yoktur ve ülkede hayvan üretiminin de düşmesine neden olan faktörlerin başında gelen bir olaydır Brucella. Bu iki yönüyle süratle tedbiri alınması gereken bir olaydır. Birincisi sağlık yönünden, hijyenik yönden, bir diğeri de ülkenin ekonomisi ve hayvan üretimi bakımından. Muhterem arkadaşlar; baktığımızda sorunlar bunlarla bitmiyor. Sorunlara her geçen gün yenileri ilâve edilmektedir. Bunlardan birkaç tane daha örnek vermek isterim sizlere. Özellikle son günlerde 300 bin lira okkasına ulaşan kuzu etini düşündüğümüzde ve 300 bin lirayı aşan sığır etini düşündüğümüzde, fakir fukaramızın, dar gelirlimizin, asgari ücretle geçinen halkımızın bu kıymetli proteinsel maddeleri, gıda maddelerini alıp evine götürmesi mümkün değildir. Bunun yerine bu gibi ekonomilerde ikame edecek olan bir olay vardır. 0 da beyaz ettir, tavuk etidir.

13 Muhterem arkadaşlar; bugün ülkemizde yaşanan yönetsel, beceriksizlikten dolayı fakir fukara beş tane, on tane civcivi dahi alıp evine götürememekte ve besleyememekte, evinin proteinsel ihtiyacını karşılayamamaktadır. Buna da baktığımızda buradaki en büyük eksikliğin sevk ve idarede olduğunu görmekteyiz. Çiftliklerde otorite kalmamıştır. Devlet Üretme Çiftliklerinde otorite yıkılmıştır. Bu çiftliklerde çalışan, çalıştırılan personel büyük ölçüde deneyimsiz, beceriksiz ve parti militanları ile bu kadrolar doldurulduğu için, bu konudaki randıman süratle düşmüştür ve düşmeye devam etmektedir. Size rakamsal olarak, birkaç tane örnek vermek isterim sayın milletvekilleri. Bugün Devlet üretme Çiftliklerinde damızlık yumurta üretimi bin dolayında olması gerekmektedir. Ortalama randıman %75-80 olması gerekmektedir bu tip işletmelerde ve dünyanın kabul ettiği standartlar bunlardır. Bizim Devlet Üretme Çiftliklerinin bugünkü haline dönüp baktığımızda, 20 bin civarında yani bin olması gereken olay, 20 bine kadar düşmüştür. Randıman %50'ye inmiştir. Geçen hafta sordum bir puan yükseldi dediler teknik arkadaşlar. Nere vardınız dedim? %51'e vardık dediler. Muhterem arkadaşlar; bunları, bu rakamları çiftliklerin verdiği üretim rakamlarıdır. Bunları kendimiz icat etmiş değiliz. Yani binden 20 bine düşürürseniz siz üretimi, bu üretimin memlekete yetişmesi mümkün değildir. Tabii tedbir olarak ne düşünülmüştür? Kolay yol düşünülmüştür. Bir taraftan sevk ve idareyi denetimi artıracağınıza, düzeni orada sağlayacağınıza, otoriteyi kuracağınıza çiftliklerde, ne yapıyoruz? Türkiye'den Has Tavuk'tan damızlık yumurta ithal ediyoruz. 25 bin bu kez damızlık yumurta ithalâtına gidiyor ülke muhterem arkadaşlar ki 1977'lerde, 1978'lerde bu ülkenin tavukçuluğu Türkiye'de örnek gösterilen bir duruma gelmişti ve Türkiye'ye... galiba. ÖMER KALYONCU (Girne)(Yer inden) - Sen o zamanda yaşan İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Efendim? ÖMER KALYONCU (Yer inden)(devam 1 a) - Siz o zamanda yaşarsınız galiba hali daha.

14 İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Ve Türkiye... ÖMER KALYONCU (Yerinden)(Devamla) - UBP ondan sonra tertipledi hepsini de. İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Bu 1993 rakamlarınıza baktığınızda bu 35 bin 40 bin arası vardı. Bu üretim vardır. 1993'te vardı ve Türkiye... ÖMER KALYONCU (Yerinden)(Devamla) 'te ithal edilmez miydi? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Damızlık yumurta bin... edilmiyor ÖMER KALYONCU (Yerinden)(Devamla) 'te ithal muydu? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Hayır. 1993'te bin adete ulaşmıştı, şimdi 20 bine düşmüştür yılında 20 bine düşmüştür ve bu ülke yıllarca Türkiye'ye damızlık yumurta ihracatı yapmıştır arkadaşlar ve şimdi ne yaptı, ithal eder duruma gelmiştir, getirilmiştir bu ülke. Bu sektör de yıkılmıştır bu memlekette ve bugün fakir fukaranın başvuracağı, çoluk çocuğuna götüreceği protein bakımından bu ülke, hakikaten büyük sıkıntı içerisine sokulmuştur. Muhterem arkadaşlar; MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yer inden) - Hayalidir rakamlarınız. İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Valla ben rakamları veririm, İlgili Bakan yahut da Başbakan bizi yanıtlasın. Desin ki, çıktı, ilgili milletvekili ve hayali rakamlar verdi. Biz burada rakam koyuyoruz ortaya Sayın Civa. Bu rakamlar hayali ise bizi yanıtlarsınız. Biz de kalkar bu kürsüden gerekli yanıtı sizlere ulaştırırız. Biz rakam veriyoruz,, hayali olayları gündeme getirmiş değ iliz. MEHMET CİVA (Yerinden)(Devamla) - Yanlıştır söylediğin. İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Biz ne diyoruz? Bugün Devlet Üretme Çiftliklerinde kuluçka randımanı %75-80 olmsdı gerekirken %50'ye inmiştir, son hafta %51'e çıkarılmıştır. MEHMET CİVA (Yerinden)(Devamla) - Her sene bu dönemde durur.

15 İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Biz ne diyoruz? Bu eldeki anaç stoklarla bu ülkede bin tane haftada üretim olması gerekirken, sizin elinizde 20'ye düşmüştür. aynıydı. MEHMET CİVA (Yer inden)(devam 1 a)- Senin zamanında da İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- İddia ediyoruz ve söylüyoruz arkadaşlar, iddia ediyor ve söylüyoruz. Yanlışsak bu rakamları bize lütfen düzeltin. Biz de ona göre gerekli yanıtı "sizlere vermiş olalım. MEHMET CİVA (Yerinden)(Devamla)- Senin zamanının rakamlarını da getir bize, aynı ayda, aynı zamanda. MEHMET BAYRAM (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Sayın Civa kimin adına konuşursun sen? Sen Tarım Bakanı mısın? BAŞKAN- Sayın Civa, lütfen müdahale etmeyin efendim. MEHMET BAYRAM (Yer inden)(devamla)- Sen Tarım Bakanı mısın? Önünde rakam yok, bilgi yok. Neye göre konuşursun? MEHMET CİVA (Yer inden)(devam1 a)- Bende bu konuda bilgiler hep aklımdadır. MEHMET BAYRAM (Yer inden)(devam1 a)- Bırak da Tarım Bakanı gelsin cevap versin. MEHMET CİVA (Yer inden)(devam 1 a), Ben bu memlekette yaşarım. Ben havada yaşamam. BAŞKAN- Karşılıklı konuşmayın efendim lütfen. Devam ediniz Sayın Küçük lütfen. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Evet Sayın Başkan, müsaade ederse arkadaşlar devam edeceğiz.

16 mısınız BAŞKAN- Yalnız süreniz dolmak üzeredir efendim. Bağlar lütfen? İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Acaba rica etsem, bir on dakika daha uzatmanız mümkün mü Sayın Başkan? BAŞKAN- On dakika daha uzatma istiyorsunuz. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Lütfen. BAŞKAN- 0 zaman Genel Kurulun onayına sunuyorum. MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yer inden)- Konuşun. Bizde demokrasi var. BAŞKAN- Sayın konuşmacı on dakika daha süre istiyor efendim. Onayınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Kabul edilmiştir oybirliğiyle. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Sayın Başkan, sayın milletvekilleri teşekkür ederim. MEHMET CİVA (Yerinden)(Devamla)- Sizin zamanınızda konuşma özgürlüğümüz de yoktur. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Muhterem arkadaşlar;... DERVİŞ EROĞLU (Gazi Mağusa)(Yerinden)-Biz de size uzatırdık. MEHMET BAYRAM (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Onun için, bir gece sabaha kadar konuştun konuşma özgürlüğü yoktu da. Herkesi uyuttun,, bütün.meclisi ve konuşmaya devam ederdin. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Bu olaylar cereyan ederken bir bakıyoruz halâ daha hükümet aradan bir yılı geçmiş dönem olmasına rağmen ve tarımın en yoğun olduğu dönem bugünler olmasına

17 rağmen, halâ daha bazı politikalarını belirlemiş değildir. Halâ daha poletika tartışılmaktadır bu ülkede. Ne yapılacağı tartışılır durumdadır. Daha bir karar verilmiş değildir. Muhterem arkadaşlar; bu arpa ekiminde de böyledir. Hayvan yemi ziraatı için de böyledir. Patates ziraati için de böyledir, narenciye için de böyledir. SALİH USAR (Girne)(Yerinden)- Sınıfta kaldın Sayın Küçük bu konuda. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Sayın milletvekili, bizim notumuzu yıllarca bu toplum vermiştir. Bu ülkenin halkı, çiftçisi, hayvancısı vermiştir. Onun için biz sınıfta mı kaldık, onla mı geçtik bu konularda. SALİH USAR (Yerinden)(Devamla)- Bu konuda sınıfta kaldınız. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Bizim yaptığımız eserler ortadadır. Alnımız da açıktır. Bunun notunu halk verecek, toplumumuz verecektir. SALİH MİROĞLU (Girne) (Yer inden) - Çiftçi vermiştir. Senin notun geçerli değildir. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Muhterem arkadaşlar; bazı örnekler vermek gerekirse birkaç gün sonra limana ulaşacak olan patates tohumunu ele alalım. Günlerce araştırmalar yapılmıştır hükümet tarafından. Talepler istenmiştir. 2000, 3000 ton talep olmuştur. Akabinde hükümet, 750 ton ithal için karar vermiştir, ihtiyaç ton olarak teknik adamlarca hükümete önerilmiştir. Tabii, patates konusunda sadece alımdaki rakamın noksan olması bir yana, getirilecek olan tür dahi sağlıklı araştırma yapılmadan ithalâtı yapılmıştır.

18 Cypfruvex'in ilgililerinin hükümete önerdiği raporlar vardır. Bu raporları sizlere sunmak isterim. Muhterem arkadaşlar; Sayın Akten'in verdiği rapor vardır Avrupa'daki patates konusunda ve ne diyor Sayın Aktekin. Diyor ki Avrupa'da sıcak ve kuraklık dolayısıyla patates üretiminde büyük bir düşüklük vardır ve bu yıl diyor, patates fiyatları Avrupa'da üç, dört misli olacaktır. Bu beklenti vardır ve uyarıyor hükümetimizi, bir bakanlığımızı ve diyor ki üretiminizi buna göre plânlayın. Yani, artırın üretiminizi diyor. Bunu biz söylemiyoruz arkadaşlar. İlgili teknik arkadaşların raporlarıdır bunlar, ilgili Bakanlık, Tarım Doğal Kaynaklar ve Enerji Bakanlığına yazılmış bir rapordur. AHMET DERYA (Lefkoşa)(Yer inden)- Nerde buldunuz onu Sayın Küçük? Halâ daha casuslarınız var galiba elinizde. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Muhterem arkadaşlar; şimdi bu olayları böyle basite indirgemeye çalışırsanız, casuslarınız vardır, nerde buldunuz. Bu raporları bırakın biz milletvekili olarak, muhalefet milletvekili olarak arayıp bulmayı, sizler iktidar olarak bize sunmanız lâzım arkadaşlar. Niçin sunmanız lâzım? Biz de muhalefet milletvekilleri olarak, şayet ihtiyacınız varsa bazı öneriler üretebilmek bakımından onlara ihtiyacımız vardır. Bize de vermeniz lâzımdır bu dokümanları. Biz de sizlere bazı öneriler üretebilelim. Ama ihtiyacınız yoksa bizim önerilerimize, o zaman Sayın Derya'nın dediği gibi, acaba casuslarınız mı vardır, onlar vasıtasıyla mı aldınız sorusuyla muhatap oluruz ve muhterem arkadaşlar, miktar bir yana, ithali yapılmaya çalışılan ve gerçekleşen artık, çünkü, birkaç gün sonra vapur Mağusa Limanına girecektir. Bugün radyoda galiba anonsu vardı. Veya gazetelerde anonsu vardı patates tohumu geliyor diye ve Aralık başında ekim yapılacaktır. 0 güzel birşey, Aralık başında ekimin yapılması. Ancak, seçilen tür, Carra diye bir türdür. Bu tür Skoçya'dan ithal edilmektedir ve bunun yetişme süresi 150 gündür arkadaşlar. Dolayısıyla, Aralık başında dahi ekilse bu ürün, Mart aynın içerisine isabet eder ki Mart ayı bize göre patates üretimi açısından çok tehlikeli bir aydır. Don olayıyla her zaman karsı kar<;i va kalinarale hir HnnomH i m M o ııanılokil im/44 Di-,

19 Bize göre Avrupa'ya kayılabi1 irdi. Avrupaya kayılabi1 irdi, Avrupa'dan bazı çeşitler üzerinde durulabilirdi. Örnekler vermek gerekirse; Avrupa'da üretilen bazı cinslerin erkenciliği vardır. Meselâ primer diye bir patates çeşidinin gün içerisinde olgunlaştığı, yetiştiği; eskort tipinin gün içerisinde hasadının yapılabileceği; yine lisettanın gün içerisinde, diamont var ki bu Kıbrıs'ta denenmiştir, ta benim Tarım Bakanlığım döneminde denediğimiz bir türdür günde Şubat sonu, çok çok Mart başlarında hasadı yapılabilecek olan türlerdir bunlar. En azından bunlara gidilebilirdi arkadaşlar. Sayın SALİH USAR (Ginre)(Yerinden) - 0 zaman don yok muydu Küçük? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - En çok ettiği arkadaşlar bu ülkenin meteorolojisine baktığımızda Mart ve Nisan ayıdır don ayı. Mart ve Nisan ayıdır. SONAY ADEM (Gazi Mağusa)(Yerinden) - Yok da Nisan! SALİH USAR (Yerinden)(Devamla) - Nisan ayı mı? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Tabii. Bazen... Sayın SALİH USAR (Yerinden)(Devamla) - Nisan ayı mı diyorsunuz Küçük? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Mart, bazan da Nisan ayı. SALİH USAR (Yerinden) (Devamla) - Nisan ayı mı diyorsunuz? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Evet Nisan ayı diyorum. SALİH USAR (Yerinden)(Devamla) - Nisan ayında insanlar kısa kollu giyer.

20 İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - 22 Nisanda, senesini yanıltmayayım sizi 22 Nisanda bu ülkede iki akşam üst üste don olayı olduğunu hatırlarım. Yaşadık ve patates ürünü büyük ölçüde etkilenmiştir. SALİH USAR (Yerinden)(Devamla) - İstisna mıydı o? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Olur. Esas Mart diyoruz, Nisanda da oluyor. Yaşanmıştır bunları. Bunları gözardı etmemiz mümkün değil değerli arkadaşlar. Bu türlere gidilebilir muhterem arkadaşlar. Tabii bu arada hastalıklar da önemlidir. İskoçya'dan getirilen bu tohumun "Lita" diye bir zararlıyı da beraberinde getirdiğini gözardı etmemek lâzımdır ve özellikle Avrupa'dan ithal edilebilseydi diamond bu lita'ya karşı da büyük ölçüde dayanıklı bir tür idi. Muhterem arkadaşlar; bu patates tohumu politikası ile görüyoruz ki hükümet küçük üreticiyi ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. 750 ton patates getirirseniz, siz bu patates tohumunu önceliklerle büyük üreticiye vereceksiniz ve küçük üretici bu konuda bu girdiden yararlanması mümkün olmayacaktır. vereceğiz. SONAY ADEM (Gazi Mağusa)(Yerinden) - Önce küçüklere İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Muhterem arkadaşlar; izleyeceğiz sayın milletvekilleri. Yine bu patates konusunda Türkiye'den ithal edilen patatesle ülkeye gelen kolerada böceği konusunda sömürge yönetiminin 7 Mart 1930 yılında yayınladığı bir emirname vardır. Düşünün 1930 yılında. Bundan tam 64 yıl önce bunun kökü kazınmıştır, şimdi tekrar bu böcek memlekete ihtal edilmiştir. Bu konuda da ilgili basın evrakları elimizde vardır. gerisinde SONAY ADEM (Gazi Mağusa)(Yerinden) - Yani Türkiye çağın mi?

21 İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Biz tarımsal üretimden bahsediyoruz, çağın ilerisi gerisi konusunda bu ölçü tek başına olamaz. Bir soru da ben yönelteyim size. Biz çağın gerisinde miyiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak? Gerisinde değilsek... DERVİŞ EROĞLU (Gazi Mağusa)(Yerinden) - Bu hükümet sayesinde geride kaldık. bıraktırdınız SONAY ADEM (Yerinden)(Devamla) - Çok şeyin de gerisinde bizi. İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Bir yıldan beridir doğrudur. Bir yıldan beri çok şeyin gerisinde kaldık. yılsa, AHMET DERYA (Lefkoşa)(Yer inden) - Bütün zararınız bir kârdayız. İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - Az önce verdiğimiz örnekler vardır muhterem milletvekilleri. Muhterem arkadaşlar; tahıl konusunda dedik ki hükümet halâ daha karar verememiştir ve bocalama dönemi içerisindedir. Bir bakıyorsunuz arpa için aylardır kamuoyu oluşturulmaya çalışılmaktadır. Arpa ekilmesin? Ne ekilsin? Buğday ekilsin, hayvan yemi ziraatına kaydırılsın. Peki sormak isterim Sayın Hükümete. MEHMET BAYRAM (Gazi Mağusa)(Yerinden) - Nerdedir ama? İRSEN KÜÇÜK (Devamla) - İki soru aklıma gelmektedir benim. Bir tanesi; diyoruz ki hayvan yemi ziraatini pompalayalım. Peki hangi hayvan popülâsyonuna tükettireceğiz bunu. Yoksa yeni bir ihraç kalemi mi düşünülmektedir? Bu hatırıma geldi bir. İkincisi; şimdi toprakla uğraşan her köylü arpa eker. Bilâistisna bütün köylülerimiz ama az, ama çok arpa eker.

22 Ama, çiftçimiz, toprakla uğraşan köylümüzün ancak %20'si hayvancıdır. Hepsi hayvancı değildir. Şimdi hükümet politikasına bakıyoruz. Diyor ki hükümet arpadan kaydıracağım üreticiyi. Ya nereye kaydıracağız? Hayvan yemi ziraatine kaydıracağım. SONAY ADEM (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Buğdaya, buğdaya. Buğdayı da söyleyin. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Veyahut buğdaya kaydıracağım. SALİH USAR (Girne)(Yerinden)- Belli yörelerde buğdaya. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Buğdaya da geleceğim, buğdaya da geleceğim. Biraz sabırlı olursanız sayın milletvekilleri buğdaya da geleceğim. Hayvan yemine kaydıracağız. AHMET DERYA (Lefkoşa)(Yerinden)- Ama aldığın ekstra süre de doldu, daha geleceksin. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Peki, müsaade etmezseniz kapatırız. gidelim. VASFİ CANDAN (Lefkoşa)(Yerinden)- Biraz kestirmeden BAŞKAN- Lütfen toparlar mısınız? İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Tabii Sayın Başkan. BAŞKAN- Lütfen efendim. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Hay, hay. Muhterem arkadaşlar; 700 bin ekim sahası olan ülkemizde bu arpa üretim alanı 400, 450 bin civarında olan alan bine düşürülmeye çalışılmaktadır. Bunun yine hayvan yemi ziraatı. Hayvan yemi ziraatine baktığımızda, bugün ülkenin ihtiyacı bin dönümlerde kalmaktadır. Siz bunu 100 bin dönüme çıkarırsanız, bu üretimi nasıl değerlendireceksiniz?

23 Muhterem arkadaşlar; söylediğim gibi %20 hayvancılık yapan ve geriye kalan %80 çiftçiyi de arpa üretiminden vazgeçirirseniz, bu üreticiye ne iş gördüreceksiniz? Nerde istihdam ettireceksiniz. SALİH USAR (Girne)(Yerinden)- Buğday ektireceğiz. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Buğday ektireceksiniz. Muhterem arkadaşlar; buğdaya gelince;... SALİH USAR (Yerinden)(Devamla)- Senelerce yaptığınız yanlışı kabul edin. tarımcısını... İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Muhterem arkadaşar; bu ülkenin yok. HÜSEYİN ANGOLEMLİ (Gazi Mağusa)(Yerinden)- Buğday da İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Nisbi buğday üretiminden uzaklaştırmaya çalışan ilgili bakan benim. Burada bir suç varsa, ben bunu kabul ederim ve bunun da tartışmasını her kademede yapmaya hazırım. Benim dönemimde bu politikalar çizilmiştir. Benim Tarım Bakanlığı dönemimde arpayı kaydırmıştır üretici. Arpaya kaydırmıştır buğdaydan. Efendim. de SONAY ADEM (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Bizim dönemimizde döndürülecektir. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Arpaya kaydırılmasının da bir nedeni vardı arkadaşlar. Çünkü, meteorolojik olaylara baktığımızda ülkemizde, ülke yağışlarımıza baktığımızda buğday üretimi her zaman için risklidir. Ne üret i lebi 1 ir? Yumuşak buğday üretilebilir. Bir miktar belki sert buğdaya elverişli yerlerimiz vardır ve bazı yıllar buna da ulaşmamız mümkündür ama, üretimine ulaşmamız mümkündür ama, her zaman risk taşır. Ancak, yumuşak buğday, sert buğdaya nazaran daha az risk taşır.

24 Ama arpa kadar değil. Kaldı ki bu yumuşak buğdayı da zaten hayvan yemi olarak değerlendiriyorsunuz büyük ölçüde. Ekmek üretiminde elverişli olmadığı ortaya çıkmış ve büyük ölçüde yumuşak buğday ekiminden, ziraatinden vazgeçilmiştir muhterem arkadaşlar. Dolayısıyla... toparlayın. BAŞKAN- Sayın Küçük, süreniz dolmuştur efendim. Lütfen İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Sayın Başkan, toparlıyorum efendim. Sayın Başkan, muhterem arkadaşlar; bu politikaların bir daha gözden geçirilmesini istiyoruz. yok DERVİŞ ER06LU (Gazi Mağusa)(Yerinden)- Tohumluk buğday zaten. İRSEN KÜÇÜK (Devamla)- Kimin adına diyoruz? Köylümüz adına istiyoruz, çiftçimiz adına istiyoruz, hayvancımız adına istiyoruz, dar gelirli vatandaşımız adına istiyoruz, esnafımız adına istiyoruz, Kuzey Kıbrıs Türk Halkı adına istiyoruz. Muhterem kardeşlerim, aylardır sıkıntısını ve ne yapacağız diye basında her zaman, sık sık gündeme getirdiğiniz arpa da zannedersem iki ay sonra bu ülkede yoklar listesine dahil olacaktır. Bu kadar zaman, büyük iddialarla arpadan kaçmayı önerirken, bu ülke bu yıl arpa çithalâtı da yapacaktır. Az önce Sayın Derviş Eroğlu'nun da yerinden belirttiği gibi, bugün ülkede tohumluk buğday da yeterli miktarda yoktur sayın mi 1letvekiİleri.

25 Sevgili kardeşlerim, inşallah ben yanılmış olurum ve bu ülke 1995 yılı içerisinde arpa ithalâtına gitmez ve. ambarlardaki iddiaya göre, bize gelen bilgilere göre, kalan 16 bin ton arpa şayet bu doğruysa bizi sadece iki ay idare eder. iki ay sonra bu ülke Cumhuriyetçi Türk Partisi-Demokrat Parti Koalisyon Hükümetleri sayesinde arpa ithalâtı da yapacaktır. Hepinize saygılar sunarım. BAŞKAN- Teşekkür ederim Sayın Küçük. SALİH MİROĞLU (Gîrne)(Yer inden)- Biz çok yararlandık Sayın Küçük da esas dinlemesi gerekenler yok. Hükümetin çerçevesi yok içerde. SALİH USAR (Girne)(Yerinden)- Hep birlikte dinleyeceğiz.

26 DERVİŞ EROĞLU (Gazi Mağusa)(Yerinden) - Civa anlatsın. kendilerine. SALİH MİROĞLU (Girne)(Yerinden) - Civa anlatacak içerde İLKAY KAMİL (Girne)(Yerinden) - Bir tek hükümet üyesi yok. bile SALİH MİROĞLU (Yerinden)(Devamla) - Hükümetten birisi yok. İLKAY KAMİL (Yerinden)(Devamla) - Sayın Başkan; bir tek hükümet üyesi yok içerde. BAŞKAN - Evet efendim. İLKAY KAMİL (Yerinden) (Devamla) - Sorunlar önemi i değil? gösterir. SALİH MİROĞLU (Yerinden)(Devamla) - Yani bu ciddiliği MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yerinden) - Parti burdadır efendim. Hükümet SALİH MİROĞLU (Yerinden)(Devamla) - Ne partisi be? yok. BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; 2'nci gündem dışı konuşma istemi Ulusal birlik Partisi Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Tansel Doratlı'dan gelmiştir efendim. istem yazısını okur musunuz?

27 KÂTİP - 22/11/1994 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Lefkoşa. Genel Kurulun, 25 Kasım 1994 tarihli Birleşiminde "Hayat Pahalılığı" konusunda gündem dışı konuşma yapmak istiyorum. arz içtüzüğün 62'nci maddesi uyarınca gereğini saygılarımla ederim. Tansel Doratlı UBP Gazi Mağusa Milletvekili. BAŞKAN - Buyurun Sayın Doratlı. SONAY ADEM (Gazi Mağusa)(Yerinden) - İlkay Kâmil senin telefon konuşmalarını çözerler şeyde. Onları çözerler. suçtur GÜNAY CAYMAZ (Lefkoşa)(Yer inden) - Ne güzel. İhbardır, bu. SONAY ADEM (Yerinden)(Devamla) - Suç değil. Yanlışlıkla bağladılar bizim odaya da aynı telefonu. BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; lütfen karşılıklı konuşmayın efendim. İLKAY KAMİL (Girne)(Yerinden) - 0 soruyu soracağım, cevabını da hazırlayın bakalım şimdi. SONAY ADEM (Yer inden)(devam 1 a) - Yok çözerler merak etme. İLKAY KAMİL (Yerinden)(Devamla) - Çözmelerine gerek yok. Açık soracağım şimdi. Ama telefon görüşmelerimizi de eğer dinleme hastalığına başladıysa Sayın Hükümet kesiminden birisi...

28 şeylerdir. SALİH USAR (Girne)(Yerinden) - O sizin yaptığınız sayın BAŞKAN - Lütfen efendim, lütfen karşılıklı konuşmayın milletvekilleri. SONAY ADEM (Yerinden)(Devamla) - Talimat verirsiniz hali. BAŞKAN - Buyurun Sayın Doratlı. TANSEL DORATLI (Gazi Mağusa) - Sayın Başkan, sayın mi 1letveki1leri;... BAŞKAN - Dinleyelim efendim lütfen. TANSEL DORATLI (Devamla) - Herşeyden önce şunu belirtmek istiyorum. Gruplar arası varılan anlaşmaya göre Salı günleri Meclisimizde yasama, Cuma günleri ise denetimin yapılacağıydı. Fakat görüyoruz ki SALİH MİROĞLU (Yerinden)(Devamla) - Hükümet yok. GÜNAY CAYMAZ (Yerinden)(Devamla) - Bravo vallahi. hükümet... TANSEL DORATLI (Devamla) - Gerçekten yürütmeden sorumlu İLKAY KAMİL (Yerinden)(Devamla) - Hükümette sorun var, nasıl? TANSEL DORATLI (Devamla) - Şu anda Mecliste yoktur. SALİH USAR (Girne)(Yerinden) - Sayın Bakan orada efendim. TANSEL DORATLI (Devamla) - Bunu ben ve grubum adına söylüyorum büyük bir ciddiyetsizi im, tıpkı idaredeki gibi büyük bir sorumsuzluk olarak nitelendiririm. Büyük vaatlerle işbaşına gelen hükümet, vaadettiğinin tam tersine büyük bir savurganlık, büyük bir bilinçsizlik içerisinde bulunmaktadır ve yaratmış olduğu ekonomik çöküntünün de esas faturasını tüketiciye

29 çıkarmış bulunmaktadır. Sizlere kısaca geçmiş ve bugünle ilgili fiyatlar üzerinden bazı örnekler vermek istiyorum. Gerçi her gün basınımızda, Birlik Gazetesi olsun, Kıbrıs Gazetesi olsun, Ortam olsun bu konularda her gün bahsetmesine rağmen ne yazık ki Yenidüzen, Demokrat Gazetelerinde bu halkı temelde ilgilendiren, geçim sıkıntısını yansıtacak bir kelime dahi görülmemektedir Ocak ayında 2 bin Türk Lirası olan ekmek, bugün 7500 Türk Lirasına çıkmıştır. Un paketi 9200 iken, bugün 23 bin Türk Lirasına çıkmıştır. Yumurta düzinesi 20 bin Türk Lirasından 50 bin Türk Lirasını aşmıştır. MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yer inden) - Tansel Doratlı, bunların kitabını yazdık biz. unuttun TANSEL DORATLI (Devamla) - Dinle dinle. Yazdığın kitabı galiba. oku Civa. SALİH MİROĞLU (Yerinden)(Devamla) - 0 kitabı bir daha TANSEL DORATLI (Devamla) - Bir daha. Makarna 5767 TL'den, 17 bin TL 1 ye çıkmıştır. Yani 1/ 1 /1994 tarihli fiyatlar pirinç 10 bin TL'den 43 bin TL'na çıkmıştır. Kuzu eti bakın burayı özellikle söylüyorum ve saydığım gıda maddeleri insanlık için temel gıda maddeleridir. Lüks gıda maddeleri değil, temel gıda maddeleridir. Yaşam için, çocukların büyümesi ve gelişmesi için temel gıda maddeleridir. Kuzu eti 1/1/1994 tarihinde 87 bin Türk Lirası ken, bugün 260 bin Türk Lirasına ulaşmıştır.

30 İRSEN KÜÇÜK (Lefkoşe)O er i nden) bin Sayın Dcratlı. TANSEL DORATLI (Devamla) - Evet. Şıırcîi, 1 Ocak 1994 tarif irde 3 milyon olan asgari ücretle bir ayda 87 değil, 100 liradan hesaplarsak 30 okka et alabiliyordu o para ile. VASFİ CANDAN (Lefkoş a)(yer inden) - 25 Kasım'oan nöyie bir sene olsun. TANSEL DCRATLI (Devamla) - Halbuki bugün bin lira olan kuzu eti 250 bin liradan heseplıyor asgari ücret karşısında okkayı geçmemekledir. Bu da bize şunu hatırlattı, nasıl olur da bu kadar kısa bir sürede benim 10 okka, 15 okka et.irri acaba kim yer? VASFİ CANDAN ( Yerir.den)(Devamla) - Bunları bırak 25 Kasım 1 ı söyle. TANSEL DCRATLI (DeveiNlc) - nasıl olur da akşam cebinde elan para bir sonraki ay veya bir sonraki gürı cebinden azalıyor? Arkadaşlar; insan gece cebi dolu yatar, sabahleyin kalktığı zaman cebinde pare" olmazsa o para haveye uçmaz. Havaya uçmaz, öyle bir kaide yoktur, benim cebimdeki para azalıyorsa demek ki bc.şka larının cebini dolduruyor. Lütfen iyi anlayalım, iyi dinleyelim, benim cebimdeki para azalıyorsa Sayın Civa SALİH USAR (Girne) (Yerinden) - Sayın Çiller' i rr i eştiriyorsun? TANSEL DORATLI (Devamla) - Havaya uçmtz o para. 0 para başkesinin cebini doldurmuş demektir. mi SALİH USAR (Yerinden)(Devamla) - Sayın Çiller'i eleştiriyorsun?

31 bu paralar? TANSEL DORATLI (Devamla) - Kimin cebini doldurmaktadır de MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yer inden) - 0 konuda sana ders verebilirim. TANSEL DORATLI (Devamla) - Bu yaratılan hayat pehalılığı kjr^ısında tüketicimizin omuzlarına indirilen bu fatura acaba bu insanlarımızın hakları kimlerin cebini doldurmaktadır? MEHMET CİVA (Yer inden)(devam 1 a) - Paraları bastıranların, parayı, kimin parasını kullanırsan, onun cebine giriyor. TANSEL DORATLI (Devamla) - Enflasyon değildir. Enflasyonda kârı kim yapıyor? Herhalde Civa'nın şirketi yapıyor. Elmaslar şirketi yapıyor. Faizciler yapıyor kârı dövizciler yapıyor. Arkadaşlar; bu ülkede tarım da çökmüştür. Biraz önce Sayın İrsen Beyin anlattıkları gerçektir ve daha o konularda dahi anlatılacak çok şey vardır. Bu Hükümetin vurdumduymazlığı, sorumsuzluğu ve savurganlığı sonucu, tedbirlerin alınamaması, demetimin yapılmaması maalesef bugün hayaı çekilmez hale getirmiştir ve en önemlisi bunun faturasını tüketici ödüyor. Bunun faturasını tarım sektörü ödüyor ve en önemlisi elektrik kesintileri de eklendiği zaman bunun faturasını esnaf ödüyor. Hükümetin bu kadar faturalı, kalın faturayı halkımıza çıkarmaya hakkı yoktur ve elde edilen zamlardan elde edilen kârları kimlerin cebini doldurduğu da bir soru işaretidir ve bu konuda da duyarlı olmanızı rica etmekteyiz. Ticaret hacminde büyük bir daralma mevcuttur. Bunu siz de her gün basında açıklıyorsunuz. Ortak pazarın yüce divanında alınan karar sonucu ticaret hacmi, ithalat, ihracat daralmıştır. Yatırım yoktur. Bunların faturasını halka ödetemeyiz. Bu halkın artık bunu çekecek tahammülü yoktur. Elektrik yokluğundan esnaf çalışamaz, siftah edemez duruma gelmiştir. Ticaret ülke içerisinde^dışla iç arasında dönmez duruma gelmiştir ve bugün yine fiyatları Türkiye, anavatan ile kıyasladığımız zaman, Kıbrıs Gazetesinde güzel bir kıyaslaması vardı, kuzu eti Mersin'de 144 bin liradan satılıyor. Dana eti 183 bin liradan satılıyor. Bizde ise 340 bin liranın

32 üzerine çıkmıştır. Kıyma 183 bin liraya satılıyor, bizde 240 bin liraya satılıyor. Domates gayet meşhurdur herkes biliyor, söylemeye gerek yoktur. Fakat önemli olan bunların yaratılmasındaki faktörlerdir, bunları yaratanlardır. İnsanlara geçim sıkıntısını lüks olarak kabul edenlerdedir suç. Bir yandan bu pahalılık sürüp giderken, bir yandan da yokluklar baş göstermiştir. Tüp gazın fiyatı 1 Ocak 1994'te fiyatı ne idi, bugün ne oldu söylemeye gerek yoktur. Zaten tüp gaz kalmamıştır. Tüp gaz kalmamıştır. Süt kalmamıştır, yumurta yoktur. Et sıkıntı içine düşmüştür. MEHMET CİVA (Yer inden)(devam 1 a ) - Suç kimdedir? KENAN ATAKOL (Lefkoşa)(Yer inden ) - Hükümettedir. TANSEL DORATLI (Devamla) - Fakat önemli olan halkımızın sofrasından ekmeğini çalıp, sırtındaki ekmeğini çalıp bazı tefecilere, aracılara sermaye olarak pompalayan Hükümetin tutumunu pek tabii ki düşünmemiz gereklidir ve bu konuda uyarmamız gereklidir.

33 Biz, vatandaşın oylarına karşı saygılı insanlarız. Susmak, hiçbirimize yakışmayan bir harekettir. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün hepimiz görüyoruz ki, gerçekten ülkemiz karanlıklar içerisine itilmektedir. Ve bu karanlık, sadece elektrik kesintilerinden kaynaklanan bir karanlık değildir. Bu karanlık, ekonomik kaosun karanlığıdır ve arkasından gelebilecek daha tehlikeli karanlığın belirtileridir. Fakat şunu da ifade ederek sözlerime son vermek i stiyorum. Bizler, Ulusal Birlik Partisi, karanlığa linet okuyacak değildir. Karanlığa hiç olmazsa, mum ışığını yakıp aydınlatacaklardır. Teşekkür ederim. BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Doratlı. MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa) (Yerinden) - Biz dağıttık o mumlardan. KENAN ATAKOL (Lefkoşa) (Yerinden) - Hükümet yok mu efendim? SALİH MİROĞLU (Girne) (Yerinden) - Hükümet kaçtı. Yakında memleketten de kaçacak. Hükümet denetimden kaçıyor. DERVİŞ EROĞLU (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Var mı? kaçmak. SALİH MİROĞLU (Yerinden) (Devamla) - Birinci adım, Meclisten BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; üçüncü gündem dışı konuşma istemi, Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Sayın Günay Caymaz'dan gelmiştir. İstem yazısını okur musunuz?

34 KÂTİP - 24 Kasım 1994 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Lefkoşa. Cumhuriyet Meclisinin 25 Kasım 1994 tarihli toplantısında "24 Kasım Öğretmenler Günü" konulu gündem dışı konuşma yapmak i stiyorum. içtüzüğün 62'nci maddesi uyarınca gerekli işlemin yapılmasını saygılarımla arzederim. Günay Caymaz UBP Lefkoşa Milletvekili BA$KAN - Buyurun Sayın Caymaz. GÜNAY CAYMAZ (Lefkoşa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve Yüce Türk Ulusunun eşsiz ve ebedi önderi Mustafa Kemal'in en önemli devrimlerinden biri olan Harf Devrimini, 1 Kasım 1928 tarihinde gerçekleştirdikten sonra, 24 Kasım tarihinde de Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul etmi şt i r. Ulu Önderimiz Atatürk'ün harf devrimini Türk Ulusuna mal etmek için kara tahta başında lâtin harfleri öğretmeyi simgeleyen imajlarda yer eden ünlü fotoğrafı, aynı zamanda Türkiye'nin ve dünya Türklüğünün çağdaşlaşma şevkini ve çağdaşlaşma hamlesini simgelemesi bakımından oldukça anlamlıdır. Atatürk bu izlenimiyle, Türk öğretmenine kucak açmış, Türk öğretmenine ışık tutmuş ve aynı zamanda öğretmene ilişkin özdeyişleri ile öğretmenin toplum içerisindeki önemli statüsünü belirlemiştir.

35 Bu özdeyişler arasında, "Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır"; "Türk Milletini kurtaranlar, yalnız ve ancak öğretmenlerdir" cümleleri, Ulu Önderimizin öğretmen kavramına ilişkin görünüşü ve öğretmene gösterdiği önemi ifade etmektedir. Öğretmen sevgisi, öğretmen saygısı, diyebilirim ki Türk Ulusunun en köklü törelerinden biridir. Yüce Atatürk, yeni neslin oluşturulması sorumluluğunu öğretmene yüklerken, öğretmen saygısına ilişkin Türk Milletinin bu köklü geleneğini dikkate almıştır. Ve o gün bugündür öğretmen zümresi, Atasının kendisine tevdi ettiği bu yüce görevi yerine getirmeyi, sadece mesleksel değil, daha fazla ulusal bir görev addetmiştir ve de bu görevini başarı ile, özveri ile sürdürmektedir.

36 - 8fî - Anavatanda olduğu gibi ülkemizde de öğretmen her dönemde üstün görev bilinci ile Atatürk devrimlerini koruma ve yeni nesillere aşılama ve yayma işlevleri dışınd vatani hizmetlerde de toplumunda öncülük ve önderlik işlevlerini başarı ile yerine getirmiştir. Kıbrıs Türk öğretmeni^türk Mukavemet Teşkilatı saflarında görev yapmış, Kıbrıs Türk öğretmeni 1963'lerde, 1974'lerde düşmana karşı özveri ile mücadele etmiş, bu vatani mücadelede de örnek olmak üzere ön saflarda ölümle burun buruna gelmiş, ölümden asla yılmamış şehitler vermiştir. Tüm şehitlerimizle birlikte öğretmen şehitlerimize 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle Ulu Tanrı'dan rahmet dilerim. Ne yazık ki yeni nesilleri yetiştirmek gibi çok önemli işleve sahip saygıdeğer öğretmenlerimiz bu yılki öğretmenler günlerini mutlu bir atmosferde kutlayamıyorlar. Çünkü öğretmenlerimiz kırgındırlar, küskündürler ve bu vesile ile sendikaları resmi kutlamalara katılmama kararını almışlardır. Öğretmen kökenli bir milletvekili olarak öğretmen zümresinin bu duruma düşürülmesini şiddetle kınıyorum. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öğretmen niye böyle? Niye mesleğinden soğumuş? Yöneticilerine niye kırgın, niye küskün, niye tedirgin? Hatta geleceğinden umutsuz. Bunların nedeni yok değildir. Kendiliğinden oluşmuş bir durum da değildir. Gözlem ve istihbaratlar şunları göstermektedir. Maalesef öğretmen, mesleğinde sürekli rahatsız edilmektedir. Öğretmen baskı altındadır. Çünkü bir süreden beri partizanca uygulamalar öğretmeni tedirgin etmektedir. Öğretmen siyasi temayülleri sürekli olarak yönetim makamlarına getirilmiş partizan yöneticiler tarafından abartılarak kontrol altında tutulmaktadır. MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yer inden) - Cevabını alacaksın. Biraz örnek ver öğretmene nerede baskı yapıldı. GÜNAY CAYMAZ (Devamla) - Birçok öğretmen görevden alınma veya nakledilme tehditleri altında görevlerini sürdürmekted i rler. Spesifik MEHMET CİVA (Yer inden)(devam 1 a) - Örnek ver, örnek. örnek.

37 GÜNAY CAYMAZ (Devamla) - gereksiz soruşturmalar günlük mesai konuları haline getirilmiştir. Acaba eğitimde yeniden yapılanma sloganı arkasında yatan gerçek niyetler nelerdir? MEHMET CİVA (Yer inden)(devam 1 a) - Bu da yeni moda, Mecliste hayali senaryolar üzerinde konuşmak. Spesifik örnek ver. GÜNAY CAYMAZ (Devamla) - Bu yeniden yapılanma projesinde öğretmenin yeri nedir veya ne olması istenmektedir? Tedirgin, yılgın baskı altında görev yapmaya mecbur edilen öğretmenin hangi yapılanmaya, nasıl olumlu katkıda bulunabileceğini merak etmemek kabil değildir. Kanımca, fedakâr öğretmenlerimiz böylesine kendilerini aşağılayan muameleyi haketmiş değildir, hak edilecek bir tavır içerisinde de değillerdir, olamazlar, öğretmen sevgisini, öğretmen saygısını törelerinden alan KıbrısTürk insanı da öğretmene karşı böylesine şefkatten, saygıdan yoksun muameleyi elbette hoşgörü ile karşılayamaz ve haliyle tepkilerini göstermektedir ve de tepkilerini artıraraktan gösterecektir. 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle ilgilileri bu konuda uyarmayı öğretmen kökenli bir milletvekil olarak görev biliyorum. Öğretmene yönelik baskıcı uygulamalar yeniden gözden geçirilsin. Öğretmenlerin yasal haklarının geriye alınması girişimlerine ivedilikle son verilsin ve törelerimizin gerektirdiği öğretmen saygısını öğretmenlerden esirgemeyelim. Sözlerime son verirken, Öğretmenler Günü'nü kutlar, saygılar sunarım. BAŞKAN- Teşekkür ederim Sayın Caymaz. Sayın Bakan cevap vermek ister misiniz? EĞİTİM BAKANI MEHMET ALİ TALAT (Yerinden) - Evet. BAŞKAN - Buyurun efendim.

38 MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANI MEHMET ALİ TALAT - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; öncelikle, 24 Kasım Öğretmenler Gününü vesile ederek, son zamanlarda her taraftan çok yoğun, gerçeğe aykırı, hiçbir şekilde gerçekle bağdaşmayan görüşler, her vesile ile çeşitli yerlerde ortaya konmaya çalışılmaktadır. MEHMET CİVA (Yerinden) (Devamla) - Hayali senaryolar. MEHMET ALİ TALAT (Devamla) - Hayali senaryolar kurulmaktadır. Ve öğretmenin baskı altına alındığı iddia edilmektedir. Öğretmenin tedirgin edildiği iddia edilmektedir. Ancak, bunun nerede olduğu sorulduğunda da herhangi bir yanıt verilememektedir. Verilen birkaç tane yanıt vardır. Birisi, Devletin malına tecavüz kışkırktması iddiaları nedeni ile hakkında soruşturma açılan bir okul yöneticisi, bunun dışında bir rotasyon yöntemi ile, bir kritere bağlı olarak okul müdürlerinin yerlerinin değiştirilmesi, bir yerden alınıp... MUSTAFA ADAOĞLU (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Okullarının değiştirilmesi. MEHMET ALİ TALAT (Devamla) - Evet, bir yerden alınıp beşyüz metre ötedeki okula gönderilmiş olması nedeni ile bu öğretmenlerin mahkemeye başvurması. Mahkemeye başvurunca da, olay mahkemede ya, sanki baskı varmış izlenimi yaratılmaya çalışı1ıyor. Bunun dışında, bir de basında Eğitim Bakanlığı, birilerine cevap vermek bahanesi ile, ve o birilerine de oldukça aşağılayıcı üslûplar kullanılarak verilen cevaplar nedeni ile yapılan bir soruşturma. Bunlar, Eğitim Bakanlığının rutin işleridir, normal işleridir, yapması gereken işlerdir. Bunun yapılmaması, bir öğretmen in...

39 SALİH MİROĞLU (Girne) (Yerinden) - Doğru, baskılar rutindir. MEHMET ALİ TALAT (Devamla) - Bir müdürün söylediği sözler, takındığı tavırlar nedeni ile, herhangi bir soruşturmaya tabi tutulmaması, kesinlikle mümkün değildir ve tarihte de hiç olmamıştır. TANSEL DORATLI (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Her yapan,tabi tutulur mu Sayın Bakan? Yoksa yalnız Ulusalcılar mı tutulur? MEHMET ALİ TALAT (Devamla) - Ama, Ulusal Birlik Partisi döneminde, partizan bir şekilde yer değiştirme değil, Girne'den Mağusa'ya, Girne'den Güzelyurt'a öğretmen göndermeler çok normal karşılanıyordu. Bunun örnekleri vardır ve ben Bakanlığa geldikten sonra, bunu ben düzelttim. Benim Bakanlığım döneminde böyle birşey hiç olmamıştır. Ne partizan uygulama vardır, ne partizan yer değiştirme vardır, ne de ona benzer bir olay gerçekleşmiştir. olandır DERVİŞ EROĞLU (Gazi Mağusa) (Yerinden) - İlk tayinde onlar. MEHMET ALİ TALAT (Devamla) - Baskılar, baskı olarak addettiğiniz olaylar, tamamen soruşturmalar ve bu soruşturmalar, Ulusal Birlik Partisi hükümetleri döneminde çok daha büyük boyutlarda yürütülmekteydi. DERVİŞ EROĞLU (Yerinden) (Devamla) - Hiç olmadı. MEHMET ALİ TALAT (Devamla) - Önemli olan, bunun sonucudur. Bunun sonucu, henüz ortaya çıkmış değildir soruşturmanın ve soruşturma yapmayacaksın demek, son derece yanlıştır. 0 zaman anarşidir bu. Bırakın, isteyen istediğini söylesin, isteyen istediğini yaptındır. Ve istediği uslûbu kullanarak yapsındır. Bunu ben kabul edemem. Özellikle eğitim camiasında son derece önemlidir, kullanılan üslûp bile. Bundan dolayı, biz bir soruşturma yapıyoruz, bir araştırma yapıyoruz. Olay o safhadadır.

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ DÖNEM : III YASAMA YILI: 1/1994 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 27 1 nci Birleşim 3 Mayıs 1994, Salı Sayfa İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK 2616 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA

Detaylı

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ DÖNEM: II YASAMA YILI: 1992/2 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 30'uncu Birleşim 10 Nisan 1992, Cuma İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A.

Detaylı

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ DÖNEM : 11 YASAMA YILI: 1990/1 KUZEY KIBRISTÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 1 1 inci Birleşim 18 Mayıs 1990, Cuma İÇİNDEKİLER Sayfa I. GELEN EVRAK 2 II. MİLLETVEKİLLERİNİN AND İÇMESİ

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ DÖNEM: III YASAMA YILI 1994/2 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 15'inci Birleşim 9 ARALIK 1994, CUMA İÇİNDEKİLER ' Sayfa I. GELEN EVRAK 1413-1414 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA

Detaylı

DALKARA'DAN PAZARCIK TA GÖVDE GÖSTERİSİ

DALKARA'DAN PAZARCIK TA GÖVDE GÖSTERİSİ DALKARA'DAN PAZARCIK TA GÖVDE GÖSTERİSİ Cumhuriyet Halk Partisi 25.Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Efsane Başkan Kamil Dalkara memleketi Pazarcık ta Gövde gösteri yaptı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili

Detaylı

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş ın Elbistan İlçesi nde siyaseti sadece insan için yaptıklarını, iktidara gelmeleri halinde terörü sonlandırıp ülkeye huzuru getireceklerini

Detaylı

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş 2016 YILINDA UYGULANACAK TARIMSAL DESTEKLER BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Amaç ve Kapsam 1. Tarımsal üretimde sertifikalı ve çevreye duyarlı üretimi yaygınlaştırmak, gıda ve yem güvenliğini, erkenciliği,

Detaylı

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi 21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi Doğu Akdeniz de Son Gelişmeler ve Kıbrıs, İKÇÜ de Ele Alındı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çelebi Avrupa Birliği Merkezi nin

Detaylı

Yaz l Bas n n Gelece i

Yaz l Bas n n Gelece i Emre Aköz Yeni Okur-Yazarlar ve Gazetelerin Geleceği ABD li serbest gazeteci Christopher Allbritton õn yaşadõklarõ bize yazõlõ medyanõn (ki bu tabirle esas olarak gazeteleri kastediyorum) geleceği hakkõnda

Detaylı

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: B ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DONEMîII YASAMA YILI:1990/1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 13'öncü Birleşim 9 Ekim 1990, Salı İÇİNDEKİLER Sayfa: I. GELEN EVRAK 627 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DÖNEM: IIt YASAMA YILI: 1994/1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI II' inci Birleşim 22 Şubat 1994, Salı İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A.

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

galiba, bu yıl 4,5 milyon Rus turist

galiba, bu yıl 4,5 milyon Rus turist Alaattin AKTAŞ l ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON ORTA VADELİ PROGRAM: Hükümet, geçen yıl seçim ortamında hazırlanmak durumunda kaldığı 2016-2018 dönemi Orta Vadeli Programı nı (OVP) revize etti. Yeni programda

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu: Gezi Parkından dünyaya yansıyan ses daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi sesidir. Tarih : 15.06.2013 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye de görev yapan yabancı

Detaylı

T U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Ocak Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 08.01.2015 Birleşim Saati : 15.00

T U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Ocak Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 08.01.2015 Birleşim Saati : 15.00 T U T A N A K Dönem : 2015 Toplantı : Ocak Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 08.01.2015 Birleşim Saati : 15.00 Gündemin 1. maddesinde yer alan yoklama yapıldı. 34 üyeden müteşekkil İl Genel Meclisinin

Detaylı

RESMÎ GAZETE EK III TEBLİĞ VE İLÂNLAR KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI

RESMÎ GAZETE EK III TEBLİĞ VE İLÂNLAR KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMÎ GAZETE Sayı : 81 EK III TEBLİĞ VE İLÂNLAR 5 Mayıs, 2009 Sayı : 362 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI Sayı: CMB.0.00-194/09-09/^*^ Sayın Dr. Derviş Eroğlu,

Detaylı

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ Necmi Gürsakal 1 I. GİRİŞ Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa daki 250 Büyük Firma Araştırması nın 2000 yılı sonuçlarını yayınladı. 1997 yılından başlayarak 2000 yılına kadar

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DÖNEM 111 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 12'nci Birleşim 29 Kasım 1994, Salı İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK Sayfa II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A. ONAYA SUNULANLAR

Detaylı

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki Bildiğiniz üzere Deutsche bank'ın arzı ile varantlar İMKB'de işlem görmeye başladı. Bu konuda çok soru gelmiş. Basit bir şekilde ne olduğunu açıklamak da bize farz oldu. Fakat hemen şunu belirteyim ki;

Detaylı

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ İ Bu yılki fuarda iyi bir tanıtım gerçekleştiren Kosovalılar, ülkelerine daha fazla turist gelmesiyle ekonomilerinin daha da gelişeceğine vurgu yaptılar. Sona eren Travel Turkey İzmir fuarının bu yılki

Detaylı

Yanlış Anlaşılan Faizci

Yanlış Anlaşılan Faizci Yanlış Anlaşılan Faizci Aslam Effendi Başka bir gün Tota 1, faizci Sherzad ile karşılaştım. Bu herif hasta olmalı. Düşünsene, para ödünç vererek faiz temin ediyor. Din bu işi yasaklıyor ama yine de aramızda

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

27-31 Temmuz 2015. Önümüzdeki Hafta Neleri Takip Edeceğiz?

27-31 Temmuz 2015. Önümüzdeki Hafta Neleri Takip Edeceğiz? Önümüzdeki Hafta Neleri Takip Edeceğiz? Pazartesi; *11:00 Almanya - IFO Ekonomi Güven Endeksi *13:00 İngiltere - İngiltere Sanayi Aktivite Trendi *14:30 Türkiye - Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DONEM: III KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYET? SAMA YILI:1994/1 CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 28'inci Birleşim 10 Mayıs 1994, Salı I. GELEN EVRAK İÇ-İNDEKİLER Sayfa 2627-2628 II.. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA

Detaylı

GÖSTERGELER YABANCI HAREKETİ:

GÖSTERGELER YABANCI HAREKETİ: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON YABANCI HAREKETİ: Piyasa oyuncuları gelişmeleri yorumlarken üç göstergeye bakıyor; döviz, faiz ve borsa. Döviz geriler, faiz düşer ve borsa çıkarsa, genellikle

Detaylı

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son 10-11 senesinde bizim de katkılarımızın olması bizi her zaman çok mutlu ediyor çünkü Avrupa da yaşayan

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

MİLLİ İTTİFAK BASIN'LA BİR ARAYA GELDİ

MİLLİ İTTİFAK BASIN'LA BİR ARAYA GELDİ MİLLİ İTTİFAK BASIN'LA BİR ARAYA GELDİ Milli İttifak milletvekili adayları basınla bir araya geldi. 7 haziran 2015 yılında yapılacak olan 25. Dönem Milletvekilliği seçimlerine ortak giren Saadet Partisi

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Kılıçdaroğlu: İş adamı konuşuyor tehdit, gazeteci konuşuyor tehdit, belediye başkanı konuşuyor tehdit, ne olacak tehditlerin sonu? Tarih : 04.06.2011 -BATMAN MİTİNGİ- Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu,

Detaylı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısını Yaptı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısını Yaptı 15 EYLÜL 2014 HABERLER Gül-Ay - Sayfa 5 Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısını Yaptı Büyükşehir Belediye Meclisi, yoğun bir gündemle toplandı. Gündem maddelerinin ardından söz alan Başkan

Detaylı

Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi

Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi On5yirmi5.com Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi Avro bölgesindeki ülkelerde derinleşmekte olan kamu borç krizine rağmen 2011, Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme hızı yakaladığı bir yıl oldu. Yayın Tarihi

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2011, No:7

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2011, No:7 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2011, No:7 Bu sayıda; Ağustos ayı dış ticaret verileri, Eylül ayı enflasyon verileri, Döviz yükümlülüklere uygulanan munzam karşılıkların düşürülmesine

Detaylı

Bakan Güler, "Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak" dedi

Bakan Güler, Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak dedi Türkiye'de 3 bin enerji yatırımcısı var Bakan Güler, "Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak" dedi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de enerji yatırımcısı sayısının

Detaylı

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ 16 Prof. Dr. Atilla ERALP KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Atilla ERALP ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Kopenhag Zirvesiyle ilgili bir düşüncemi sizinle paylaşarak başlamak

Detaylı

7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı

7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı DONEM : 22 CİLT : 1 YASAMA YILI: 1 7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ II. - GELEN KÂĞITLAR İÇİNDEKİLER III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A) OTURUM BAŞKANLARININ KONUŞMALARI

Detaylı

Cari açıktan fazla döviz geldi, on yılda 68 milyar Merkez Bankası rezervine eklendi (Milyon $)

Cari açıktan fazla döviz geldi, on yılda 68 milyar Merkez Bankası rezervine eklendi (Milyon $) Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com GÖSTERGELER PROJEKSİYON CARİ AÇIK: TÜİK geçen ay 2003-2012 dönemini kapsayan son on yılın turizm gelirlerini revize etti, Merkez Bankası da turizmdeki bu revizyondan

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Haziran 2015, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Haziran 2015, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 13 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Tanrı Zar Atmaz Ya FED?

Tanrı Zar Atmaz Ya FED? Tanrı Zar Atmaz Ya FED? Yaklaşık 10 yıllık küresel finans krizinin başladığı yer olan Amerika, krizi dünyaya ithal etmekle kalmadı, bunu kendi bünyesinde de çok ağır yaşadı aslında Özelikle 2008-2009 sürecinde

Detaylı

Her hakkı saklıdır. Ticarî amaç ile basılamaz ve çoğaltılamaz. Copyright

Her hakkı saklıdır. Ticarî amaç ile basılamaz ve çoğaltılamaz. Copyright 1 LİMONLU KEK Şule: Mutlu günler. Ahmet: Mutlu günler. Şule: Bugün nasılsın? Ahmet: Çok mutluyum. Şule: Bu harika bir haber. Eeee söyle bakalım, bugün hangi yemeği yapalım? Ahmet: Dur biraz düşüneyim Şule:

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Türkiye de temaslarına CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşerek başladı. Görüşmeye katılan Loğoğlu açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Detaylı

Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar.

Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar. Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar. Bu bakışla yola çıkarsak biz dilimizi ne kadar koruyoruz bir bakalım Yıl: 1965 "Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle

Detaylı

4 üncü Birleşim 20.5.1999 Perşembe

4 üncü Birleşim 20.5.1999 Perşembe DONEM : 21 ÇILT ; 1 YASAMA YILI: 1 4 üncü Birleşim 20.5.1999 Perşembe

Detaylı

Martta, ilk iki ayın toplamından daha fazla döviz geldi. (Milyon Dolar) Ocak Şubat Mart Ocak- Ocakvar.

Martta, ilk iki ayın toplamından daha fazla döviz geldi. (Milyon Dolar) Ocak Şubat Mart Ocak- Ocakvar. TÜRKİYE NİN GÖSTERGELERİ > > HABER Hazırlayan: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON CARİ AÇIK: İlk çeyrekte ithalat 56, ihracat 32, cari açık 22 milyar dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası

Detaylı

ELEKTRİK BEDELİNDE TRT PAYININ KALDIRILMASI EKONOMİK KRİZİ ÖNLER Mİ?

ELEKTRİK BEDELİNDE TRT PAYININ KALDIRILMASI EKONOMİK KRİZİ ÖNLER Mİ? BASIN 009-6 7 Mart 009 BASIN AÇIKLAMASI ELEKTRİK BEDELİNDE TRT PAYININ KALDIRILMASI EKONOMİK KRİZİ ÖNLER Mİ? AKP nin TRT payı açıklaması elektrik zamlarının üzerini örtmeye yöneliktir. Piyasacı uygulamalarla,

Detaylı

TÜRKİYE BÜLTENİ MART, 2013 KAMPANYA

TÜRKİYE BÜLTENİ MART, 2013 KAMPANYA KAMPANYA 36 37 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın himayesinde 17 Ocak 2013 te Toprak Mahsulleri Ofisi nin öncülüğünde Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyası başlatılmıştır. Kampanya, medya, kamu kurum ve kuruluşları,

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 30

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 30 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 30 i Bu sayıda; 2011 yılı Kişi Başına Milli Gelir, Şubat Sanayi Üretimi, Şubat Ayı Ödemeler Dengesi Verileri, Ocak-Mart Bütçe Verileri değerlendirilmiştir.

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 04-08 OCAK 2016

HAFTALIK BÜLTEN 04-08 OCAK 2016 04-08 OCAK 2016 HAFTANIN ÖZETİ Yeni yılın ilk haftasında Ortadoğu da yaşanan gerginliklere bir yeni halka daha ekleyen Suudi Arabistan İran gerginliği piyasalarda etkisini hissettirdi. Bölgeye ilişkin

Detaylı

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) DİNLEME İSTEKLER (9) Metinleri dinleyelim

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 SÖZCÜ / AKP de bir kişi konuşur, diğerleri asker gibi bekler! Tarih : 06.01.2012 CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hem AKP deki tek adamlığı hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın üslubunu ve liderliğini

Detaylı

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri.

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. C i h a n D e m i r c i Damdaki Mizahçý 90 Yaþýnda Eskimeyen Bir Usta: Haldun Taner Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. 1986'da yitirdiðimiz Haldun Taner

Detaylı

Kemal Akyer: 18 Ocak 2011 Çarşamba

Kemal Akyer: 18 Ocak 2011 Çarşamba Vergi borcum benim belimi büküyor Yarış sahalarında fırtınalar estiren bir isimdi... Taa ki o talihsiz gün gelip kapıya dayanıncaya kadar... Bugün sağlık sorunlarıyla mücadele eden Yalçın Akağaç aynı mücadeleyi

Detaylı

Sayı : 38/1997. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı : 38/1997. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 10 Temmuz, 1997 tarihli birleşiminde kabul olunan Para ve Kambiyo Yasası, Anayasa nın 94 (1) maddesi gereğince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Detaylı

Bu Hafta Piyasalarda

Bu Hafta Piyasalarda 06 Nisan 2015 Bu Hafta Piyasalarda Geçtiğimiz hafta yurtiçinde beklenen 2014 büyüme rakamı %2,9 dördüncü çeyrek için ise %2,6 olarak açıklandı. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen rakamlar Türkiye gibi

Detaylı

Tarım alanlarının bölünmesi 50 bin kişiye sorulacak

Tarım alanlarının bölünmesi 50 bin kişiye sorulacak Tarım alanlarının bölünmesi 50 bin kişiye sorulacak Şubat 29, 2012-1:29:29 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin her yıl arazi bölünmesinden, parsel küçülmesinden dolayı yaklaşık 8 milyar

Detaylı

Türkiye nin TL cinsinden yatırım yapma açısından

Türkiye nin TL cinsinden yatırım yapma açısından 1 16-30 Eylül 2011 Sayı: 21 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu GÜNCEL EKO-YORUM: TÜRKİYE NİN KREDİ NOTU NİHAYET ARTIRILDI Türkiye nin TL cinsinden yatırım yapma açısından kredi notu, 20 Eylül de S&P

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 65

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 65 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 65 i Bu sayıda; Mayıs ayı Sanayi Üretim Verisi, TCMB nin Dövize Müdahaleleri değerlendirilmiştir. i 1 Sanayi Üretimi Umut Vermiyor Mayıs

Detaylı

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler...

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... 3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... Seçime Doğru Giderken Kamuoyu: 3 Kasım 2002 seçimlerine bir haftadan az süre kalmışken, seçimin sonucu açısından bir çok spekülasyon bulunmaktadır.

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

HER 100 LİRALIK ANAPARA ÖDEMESİNE KARŞILIK 120 LİRA BORÇLANDIK (MİLYAR TL) Ödeme Borçlanma Borç çevirme oranı

HER 100 LİRALIK ANAPARA ÖDEMESİNE KARŞILIK 120 LİRA BORÇLANDIK (MİLYAR TL) Ödeme Borçlanma Borç çevirme oranı Alaattin AKTAŞ l ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON İÇ BORÇ: Türkiye ekonomisinin en yumuşak karnı cari açıkla birlikte bütçe açığıydı. Yıllar yılı bu açıklardan söz ettik. Ama son yıllarda bütçede sağlanan

Detaylı

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını

Detaylı

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ

TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ TRAVEL TURKEY İZMİR FUARI NIN PARTNER ÜLKESİ KOSOVA DAN TÜRK TURİSTE DAVET VAR Bu yılki fuarda iyi bir tanıtım gerçekleştiren Kosovalılar, ülkelerine daha fazla turist gelmesiyle ekonomilerinin daha da

Detaylı

10SORUDA AİLE SİGORTASI

10SORUDA AİLE SİGORTASI 10 SORUDA AİLE SİGORTASI T.C. ANAYASASI MADDE 60: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. 1. AİLE SİGORTASI Nedir? Aile Sigortası,

Detaylı

Tüvtürk'ün sıkı muayenesi lastikçinin bayramı oldu

Tüvtürk'ün sıkı muayenesi lastikçinin bayramı oldu Tüvtürk'ün sıkı muayenesi lastikçinin bayramı oldu Krizden bir hayli etkilenen ve yıl boyunca bir kaç kez üretime ara vermek zorunda kalan lastik fabrikaları, Tuvtürk'ün araç muayenesi sayesinde adeta

Detaylı

AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI

AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI AKP, Kendinden Önceki 42 Hükümetin, 56 Yılda Kullandığı Paranın 2 Katını 10 Yılda Kullandı Türkiye de, çok partili yaşamın başından

Detaylı

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK-MART 2008 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK-MART 2008 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK-MART 2008 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK MART 2008 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU KAPAK...1 YÖNETİM KURULU BAŞKANI NIN MEKTUBU...3

Detaylı

TÜRKİYE NİN MART 2014 HUBUBAT VE YEM GÜNCELLEME RAPORU

TÜRKİYE NİN MART 2014 HUBUBAT VE YEM GÜNCELLEME RAPORU TÜRKİYE NİN MART 2014 HUBUBAT VE YEM GÜNCELLEME RAPORU Hazırlayan : Samet Serttaş, Tarımsal Pazarlama Uzmanı Onaylayan: Jess K. Paulson, Tarımsal Ataşe 1 Türkiye deki buğday üretiminin 15,8 milyon ton,

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2013, No: 53

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2013, No: 53 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2013, No: 53 i Bu sayıda; 2013 Şubat ayı enflasyonu, 2012 Aralık Ayı Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Net Döviz Pozisyonu, 2012 İşgücü ve İstihdam

Detaylı

Onlar konuşur, AK Parti yapar

Onlar konuşur, AK Parti yapar Onlar konuşur, AK Parti yapar Nisan 21, 2015-8:15:00 AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin vadettiği şeyleri kesinlikle yapacağının altını çizdi. Davutoğlu, Ankara Atatürk Spor

Detaylı

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER I. KÜRESEL GELİŞMELER Zayıf ücret artışları, güçlü istihdam artışını gölgede bıraktı ABD de Şubat ayında toplam tarım dışı istihdam 195 bin kişilik beklentilerin belirgin üzerinde 242 bin kişi olarak açıklandı.

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

MANİSA TİCARET BORSASI

MANİSA TİCARET BORSASI MANİSA TİCARET BORSASI KANATLI SEKTÖR RAPORU 2015 EĞİTİM ARAŞTIRMA BİRİMİ TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nca Geliştirilen Yerli Hibritler (ATAK

Detaylı

Baki olan Rabbimiz ve davamızdır

Baki olan Rabbimiz ve davamızdır Baki olan Rabbimiz ve davamızdır Eylül 26, 2014-2:33:00 Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yine böyle bir şölenle inşallah, bir gün biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın bana tevdi ettiği bu görevi bir başka kardeşimize

Detaylı

1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK

1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK 1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı ve ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yücesan, kırmızı et fiyatlarının Mayıs ayında turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yaklaşık yüzde

Detaylı

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir.

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Sayın Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu TUSAF yönetimi başta olmak üzere, kongremizin

Detaylı

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ 12 Eylül Darbesi 1973 seçimlerinden 1980 yılına kadar gerçekleşen seçimlerde tek başına bir iktidar çıkmadığından bu dönem hükümet istikrarsızlığı ile geçen bir dönem olmuştur.

Detaylı

Maaşlarımıza Ek Artış İstiyoruz!

Maaşlarımıza Ek Artış İstiyoruz! http://www.kesk.org.tr/2018/10/16/maaslarmiza-ek-artis-istiyoruz-bordrolarimizi-yaktik/ Ekonomik Kriz hakkında bütün illerde gerçekleştireceğimiz ayrıca Konfederasyonumuz Merkezi Toplantı Salonu nda da

Detaylı

KKTC SİYASİ ARAŞTIRMA RAPORU

KKTC SİYASİ ARAŞTIRMA RAPORU KKTC SİYASİ ARAŞTIRMA RAPORU Ekim, 2017 1 Araştırmanın Amacı ve Önemi Bu araştırma Gezici Araştırma Merkezi tarafından, KKTC genelinde sosyal, ekonomik, politik konular ile ilgili seçmenin düşüncesini

Detaylı

Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ

Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ 02.04.17 Sayın Başbakanım, Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Milletvekillerim, Büyükşehir Belediyesi Başkanım, İş ve Siyaset Dünyasının,

Detaylı

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Bir cinayetin altı elemanı vardır: Öldürülen kimdir, öldüren kimdir, cinayetin yeri, cinayet günü, nasıl öldürüldü, neden öldürüldü?

Detaylı

HAZİRAN 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

HAZİRAN 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili HAZİRAN 2012 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin CHP İl Kongresine katılarak bir konuşma

Detaylı

HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ.

HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ. HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ. Sorular her ay panolara asılacak ve hafta sonuna kadar panolarda kalacak. Öğrenciler çizgisiz A5 kâğıdına önce

Detaylı

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ K.R. RAVINDRAN U.R. Başkanı 2015 16 Canan ERSÖZ U.R. 2430. Bölge Guvernörü 2015 16 Firuz Harbiyeli 3. Grup Guvernör Yardımcısı Hüseyin MURSAL (Başkan) Süleyman ÇOLAKOĞLU (Asbaşkan) Okşan HALEFOĞLU (Kulüp

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 58

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 58 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 58 i Bu sayıda; Ocak ayı işgücü ve istihdam verileri; Ocak-Mart Merkezi Yönetim Bütçe Sonuçları, IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu değerlendirilmiştir.

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DÖNEM:III YASAMA YILI 1994/1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 26 1 ncı Birleşim 29 Nisan 1994 Cuma İÇİNDEKİLER Sayfa I. GELEN EVRAK 2558-2562 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA

Detaylı

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu. 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

Yavuz Bayülken Tarafından Hazırlanıp Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Başlıklı Rapor Üzerine Görüşler

Yavuz Bayülken Tarafından Hazırlanıp Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Başlıklı Rapor Üzerine Görüşler Yavuz Bayülken Tarafından Hazırlanıp Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Başlıklı Rapor Üzerine Görüşler Aykut Göker TMMOB-MMO SANAYİ KONGRESİ 16-17 Aralık 2005 II. Oturum KOBİ lerin Sanayideki

Detaylı

CHP Yalıkavak Temsilciliğinin düzenlediği Kahvaltıda Birlik ve Beraberlik Mesajı

CHP Yalıkavak Temsilciliğinin düzenlediği Kahvaltıda Birlik ve Beraberlik Mesajı CHP Yalıkavak Temsilciliğinin düzenlediği Kahvaltıda Birlik ve Beraberlik Mesajı Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Örgütü Yalıkavak Mahalle Temsilciliği tarafından geniş katılımlı birlik ve dayanışma

Detaylı

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ SERTİFİKA TÖRENİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULUNDA YAPILDI

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ SERTİFİKA TÖRENİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULUNDA YAPILDI UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ SERTİFİKA TÖRENİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULUNDA YAPILDI 31.12.2013 Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, KOSGEB ve İŞKUR işbirliğinde düzenlenen Girişimcilik

Detaylı

Başbakan Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

Başbakan Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu Başbakan Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu Kasım 18, 2016-4:21:00 Başbakan Binali Yıldırım, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'na ilişkin,

Detaylı

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz.

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. TATÍLDE Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. Ízin zamanı yaklaşırken içimizi bir sevinç kaplar.íşte bu yıl da hazırlıklarımızı tamamladık. Valizlerimizi

Detaylı