CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ"

Transkript

1 DÖNEM: III YASAMA YILI 1994/2 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 15'inci Birleşim 9 ARALIK 1994, CUMA İÇİNDEKİLER ' Sayfa I. GELEN EVRAK II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A. GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR 1.Toplumcu Kurtuluş Partisi Lefkoşa Milletvekili Sayın ibrahim Koreli'nin "Narenciye Üreticileri ve Poly-Peck Çalışanlarının Sorunları" ile ilgili gündem dışı konuşması Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın özker Özgür'ün konuya ilişkin yanıtı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Özkan Murat'ın konuya ilişkin yanıtı İçişleri Bakanı Sayın Taner Etkin'in konuya ilişkin açıklaması Ulusal Birlik Partisi Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Ertuğrul Has ipoğ1u 1 nun konuya ilişkin açıklaması Toplumcu Kurtuluş Partisi Lefkoşa Milletvekili Sayın ibrahaim Koreli'nin Konuya ilişkin açık1aması

2 Sayfa III SORULAR VE YANITLARI 1. Ulusal Birlik Partisi Gazi Mağusa Milletvekili, Sayın Tansel Doratlı'nın "Otellere Yapılan Mazot Karşılığı Para Yardımı" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.NO: 5/2/94) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Özker Özgür 1 ün ilgili yanıtı. 2. Ulusal Birlik Partisi Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Derviş Çobanoğ1u 1 nun "Tohumluk Buğday Yardımı" hakkındaki Sözlü Sorusu (S.S.NO:6/12/94) Tarım, Doğal Kaynaklar ve Ererji Bakan Vekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Özkan Murat 1 ın ilgili yanıtı. 3. Ulusal Birlik Partisi Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Ruhsan Tuğyan'ın "Harup Ağaçlarının Korunması" hçakkındaki Sözlü Sorusu (S.S.NO: / 2/94) -Tarım Doğal Kaynaklar ve Enerji Bakan Vekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Özkan Murat 1 ın ilgili yanıtı.

3 Sayfa 4. Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Sayın ilkay Kâmil'in, "Üretilen Enerji Miktarı ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:8/2/94) Toplumcu Kurtuluş Partisi Lefkoşa Milletvekili Sayın Gülsen Bozkurt'un, "KKTC Merkez Bankasının Yurt İçi ve Yurt Dışı Döviz Mevduatları ve Bu Mevduatlara Uygulanan Faiz Oranları" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:10/2/94) UBP Girne Milletvekili Sayın İlkay Kâmil'in "Elektrik ücretlerine Yapılan Zammın Geriye Dönük Uygulaması" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:12/2/94) UBP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Derviş Çobanoğ1u'nun, "Paşaköy ve 0 Yöredeki Onüç Köyün Su Sorunu" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:13/2/94) 8. UBP Lefkoşa Milletvekili Sayın irsen Küçük'ün "Ülkemize İthal Edilen Bazı Sebze ve Meyvelerde Kanserojen Madde Kalıntı Limitleri" ile ilgili Sözlü Sorusu (S.S.No:14/2/94) UBP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Ertuğrul Has ipoğ1u'nun, "istikrar Fonuna Kesilen Para Miktarı ve Ne Amaçla Kullanıldığı" hakkındaki Yazılı Sorusu (Y.S.No:2/2/94) 1511

4 I. GELEN EVRAK YASA TASARILARI: 1. Sosyal Konut Yasa Tasarısı (Y.T.No:186/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (idari ve Sosyal İşler Komitesine) (Halkın Bi lgisine) 2. Türksoy Kuruluş ve Faaliyet ilkeleri Hakkında Antlaşma (Onay) Yasa Tasarısı (Y.T.NO:187/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (Hukuk ve Siyasi işler Komitesine) 3. Siyasal Kamu Görevileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No:188/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (İdari ve Sosyal İşler Komitesine) (Halkın Bilgisine) 4. Farklı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Hizmetlerin Birleştirilmesi Yasa Tasarısı (Y.T.No:189/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (Halkın Bilgisine) (İdari ve Sosyal İşler KOmitesine) YASA ÖNERİLERİ : 5. DP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Mustafa Adaoğlu ile CTP Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Hüseyin celal'ın birlikte sunmuş oldukları Avukatlık Yasa Önerisi (Y.Ö.N0:7/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (Hukuk ve Siyasi işler Komitesine) (Başbakanlığa) (Halkın Bilgisine) CUMHURBAŞKANLIĞINCA BİR DAHA GÖRÜŞÜLMEK ÜZERE GÖNDERİLEN YASALAR: 6. İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasası (Y.T.NO:139/2/94) (Başkanalığa Geliş Tarihi: ) (idari ve Sosyal işler Komitesine) 7. Öğretmenler (Değişiklik N0:3) Yasası (Y.T.NO:179/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (İdari ve Sosyal İşler Komitesine)

5 MECLİS ARAŞTIRMALARI 8. Ulusal Birlik Partisi Gazi Mağusa Milletvekili ve Grup Başkanı Sayın Derviş Eroğlu ile Gruba bağlı diğer milletvekillerinin birlikte sunmuş oldukları, "Son Günlerde Yaşanılan LPG ve Benzin Mazot Yokluğunun Nedenleri" ile ilgili Meclis Araştırması Açılması Önergesi (M.A.N0:2/2/94) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (Başbakanlığa) YAZILI SORU YANITLARI: 9. Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Sayın Günay Caymaz'ın, Özsün Ltd'e Kredi Verilmemesinin Nedenleri ile ilgili Yazılı Sorusuna (Y.S.N0:4/2/94) Başbakanlığın Yanıtı. (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) (Soru Sahibine)

6 BİRİNCİ OTURUM Açılış Saati: BAŞKAN - Olgun PAŞALAR KATİP - Mustafa ARABACIOĞLU BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; Cumhuriyet Meclisinin, III 1 üncü Dönem, 2'nci Yasama Yılının, 15' inci Birleşimini Açıyorum. Ad okunmak sureti ile yoklama yapılacaktır. Buyurun. (Ad okunarak yoklama yapıldı) KATİP - Toplantı yeter sayısı yoktur Sayın Başkan. BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; toplantı yeter sayısı yoktur. Oturuma yarım saat ara veriyoruır.. Kapanış Saati:10.12 İKİNCİ OTURUM Açılış Saati: BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; Cumhuriyet Meclisinin, III 1 üncü Dönem, 2'nci Yasama Yılının, 15'inci Birleşiminin, 2'nci oturumunu açıyorum. Ad okunarak yoklama yapılacaktır. (Ad okunarak yoklama yapıldı.)

7 KÂTİP - Toplantı yeter sayısı vardır Sayın Başkan. II, BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI BAŞKAN - Toplantı yeter sayısı vardır. Sayın milletvekilleri; şimdi gündem gereği görüşmelere geçiyoruz. Birinci madde, Başkanlığın Genel Kurula sunuşlarıdır. Bu kısımda önce gündem dışı konuşmalara yer verilecek. Daha sonra onaya ve bilgiye sunuş işlemleri yapılacaktır. Gündemimizde bir gündem dışı konuşma istemi vardır. Toplumcu Kurtuluş Partisi Lefkoşa Milletvekili Sayın İbrahim Koreli'nin, "Narenciye Üreticileri ve Poly-Peck Çalışanlarının Sorunları" ile ilgili gündem dışı konuşma istemi. İstem yazısını okur musunuz lütfen. KATİP Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Meclis Başkanlığına. "Narenciye Üreticileri ve Poly-Peck çalışanlarının sorunları" ile ilgili gündem dışı bir konuşma yapma isteminde olduğumu bildirir, gereğinin yapılmasını saygılarımla arzederim. Sayg11 arımla İbrahim Koreli T.K.P Lefkoşa Mi 1 letveki1 i

8 BAŞKAN - Buyurun Sayın Koreli. KENAN AKIN (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Vazgeçti, konuşmayacak galiba. 0 perdeyi açalım mı Koreli? İBRAHİM KORELİ (Lefkoşa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yıllardan beridir bu Meclis kürsüsünden ekonomimizin can damarını oluşturan narenciyenin ve bu sektörden ekmeğini kazanan, bu sektöre kaderini bağlayan onbinlerce üreticinin binlerce paketleme kesim işçisi, liman işçisi ve kamyoncunun ekmeğini kazandığı bu sektörün dövizimizin %70'ini sağlayan bir sektör olması bakımından ve genelde ülke ekonomimizin can damarını oluşturan, bu denli hayati öneme haiz bu sektörün, diğer sektörler gibi desteklenmesi, teşvik edilmesi, üretimin her geçen gün artırılması. Buna paralel olarak ihracatın artırılması ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarımızın artırılması doğrultusunda yıllardan beridir eleştiriler getiriyor, öneriler sunmaktayız. Ne var ki, yıllardan beridir devam eden ekonomik yıkım politikaları, ülkemizde üretim yerine tüketimi ön plâna çıkarmış ve narenciye üretimi de genel bu ekonomik uygulamaların sonucu olarak her geçen gün üretim olarak, rekolte olarak azalmakta. İhracat ürünümüz de buna paralel olarak azalmakta. Yine buna paralel olarak da, işçi istihdamı üreticilerin bahçesinden kopması ve dolayısıyla zorunlu ve kaçınılmaz olarak devletimizin ihtiyaç duyduğu döviz girdilerinin azalmasına neden olmuştur.

9 Gelmiş geçmiş hükümetler her zaman için, narenciyenin ülkemiz için yaşamsal önemini vurgulamakta ve bu öneme binaen narenciyenin teşvik edileceğini söylemektedirler. Seçim vaatlerinde bunu söylemektedirler, seçim bildirgelerinde bunu söylemektedirler, hükümet programlarına da bunu koymaktadırlar. Ne var ki, dünyanın tüm narenciye üreten ülkelerinde narenciyeye işinize geldiği zaman ve ağzımızdan düşürmediğimiz Anavatan da dahil, 100 Dolar ton başına teşvik primi vermektedir. İtalya, ispanya gibi ülkeler ton başına 140 Dolar, yani ton başına sizin üreticiye öngördüğünüz fiyatın üzerinde, bir tona biçtiğiniz fiyatın üzerinde sadece italya ve ispanya gibi ülkeler teşvik primi vermektedir. Ton başına altı milyon teşvik primi vermektedir ispanya ve İtalya. Anavatan Türkiye'de ise bu ton başına 100 Dolardır, üç buçuk milyon, dört milyona yakın ton başına^teşvik primi vermektedir. Halbuki sizin sadece narenciye üreticisinin ürününe biçtiğiniz fiyat, net olarak hesaplandığında Anavatanın teşvik primi adı altında ton başına verdiği miktarın altındadır. MEHMET CİVA (Lefkoş a)(yer inden) - İhracatçıya verir... mi verir bunu? MUSTAFA ADAOĞLU (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Üreticiye MEHMET CİVA (Yerinden) (Devamla) - Üreticiye değil... İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Kime verirsiniz... da MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Onu da açıkla bilsinler. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖZKAN MURAT (Yerinden) - 0 destektir.

10 İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Teşviğini İstemiyoruz. Şimdi ülkemizde narenciyenin paketlemesi ve ihracatı bakımından, ana damarı olan Cypfruvex'in şu anda altı yüz milyarın üzerinde borcu vardır. Neden? Çünkü ve bu sektörde yıllardan beri, bu sektöre girip de paketleme yapan ve ihracat yapan Ten Ten.Frupack, Sunrise, Sanpack, Özpack ve sair özel sektörler, hepsi iflas edip gitmiştir. Bir çoğunun da hem üreticiye borcu kalmıştır, hem işçiye borcu kalmıştır, hem sosyal fonlara borca kalmıştır. Hepsi iflas ederek, defterini dürerek gitmiştir. Cypfruvex'in bugün altı yüz milyarın üzerinde borcu vardır. Gündemimizi son on beş gün içinde büyük ölçüde delen ve gündemin baş maddesi olan Polly Peck, Sunzest, Overjer vesair konular, narenciye bakımından söylüyorum, Sayın Asil Nadir bundan kısa bir süre önce bir şantaj yaparak, şantaj yaparak, bir tehdite dayalı bir şantaj yaparak basına açıklamada bulunmuştur. Ve demiştir ki yirmi beş bin ton greypfrut alacağım. Kesinlikle bu gerçeği yansıtmayan bir olaydır. Asil'in bu açıklaması Hükümete yönelik haciz olayına yönelik, vergi borcuna yönelik, bir taktiği, bir şantajdı. Kesinlikle Asil Nadir'in biz yıllardan beri o sektörde örgütlü bir sendika olarak kendileriyle konuşmaktayız. Bize söyledikleri, kesinlikle biz greypfruta girmeyeceğiz. Çok sınırlı olarak konsantre tesisimiz vardır. Üreticimizin elinden daha ucuz olan ıskartayı alacağız ve sadece konsantreyi çalıştıracağız. Konsantrede kısmen olsun kâr vardır, paketlemede kâr yoktur. Bize söz verildi teşvik primi verilecek. Verilmedi. Dolayısıyla biz girmeyeceğiz. Ama bunları söyleyen, bizimle bu konularda tartışanlar, Sunzest yetkilileri, hemen bu konuşmalarımızın arkasından şantaj pahasına taktik bir oyuna girerek, yirmi beş bin ton alacaklarını söylediler.

11 Üreticimizin ürünü Cypfruvex'in elinde kalmıştır değerli arkadaşlar. Her geçen yıl ürün rekoltesi üretimi azalırsa da, en az bugün ağaçta, narenciye ağaçlarında, bahçelerinde 140,000 ton civarında ürün mevcuttur. 40,000 ton civarında greypfrut, 90,000 ton civarında valensia ve diğer az türden olan limon, yafa, vasington vesaire. 140,000 ton civarına ürün mevcuttur. Cypfruvex'in kapasitesi üreticimizin bu ürününü paketlemeye yetmiyor. Normal zamanlarda bile yetmemiştir. Geçen sene yetmemiştir, bir önceki sene yetmemiştir. Hiçbir narenciye sezonunda Cypfruvex'in elinde bulundurduğu kapasite nedeni ile bu ürünü paketleme olanağı bulmamıştır. Sunzest'in desteği ile efendim Fru-Pack'ın, Ten-Ten'in ve benzeri küçük paketleme evlerinin desteği ile bu üreticinin ürünü büyük ölçüde alınmış, ihraç edilmiştir. Şimdi bakınız her tarafa, göreceksiniz ki tek bir paketleme evi dışında, Cypfruvex'in dışında paketleme alan, yapan, istisnalar kaideyi bozmaz. Belki çok cüzi rakamlarda 3,000 ton, 5,000 ton. Yanılmıyorsam Fru-Pack'ta bir özel tüccar çok düşük kapasite ile 3-5 ton ürün paketlemektedir, dün aldığım bilgiye göre. Söylemek istediğim şudur, değer 1 i milletvekilleri; bu ürün üreticimizin ağacında kalmıştır. Bu ürün ağacın altına düşecektir. Dolayısıyla sizi Hükümet olarak uyarıyorum, tedbir alınız. Bunu Hükümet olarak ivedilikle gündeminize getiriniz ve narenciye üreticisinin ürününün değerlendirilmesi, buna paralel olarak bu değerlendirme sonucunda istihdam olanaklarının yaratılması ve şu anda işsiz kalan binlerce işci m izin yıllardan beri ekmeğini bu sektörde kazanan, bu paketleme evlerinde kazanan işçilerimizin ekmeğine sahip çıkınız. Şimdi değerli milletvekilleri; çok üzülerek Sayın Özkan Murat arkadaşımın biraz önceki, işçinin demokratik yasal hakkını, sedikal hakkını ve özgürlüğünü kullanarak yaptığı bir eylemde, kendisine aslında samimiyetle söylemek gerekirse, kötü niyetle suçlamak istemiyorum. Ancak, bir Çalışma Bakanı olarak, orda işçinin kendi içinden hür iradesini heyecanlı bir şekilde haykırmasını, ızdırabını, acısını dile getirmesi karşısındaki bu tepkisine büyük bir üzüntü duydum.

12 MEHMET CİVA (Lefkoşa) (Yerinden) - Yuhalayarak be Koreli? Be Koreli, yuhalayarak? Ha? BAŞKAN - Lütfen, Sayın Civa müdahale etmeyin konuşmacıya. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - İşçi psikolojisini sen çok iyi biliyorsun Sayın Civa. MEHMET CİVA (Yerinden) (Devamla) - Yuhalayarak? İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Bu tür eylemlerde sen de çok bulundun, birlikte bulunduk. İnsan psikolojisini çok iyi biliyorsun. Siz zannediyorsanız ki, orda... BAŞKAN - Sayın Koreli, lütfen Genel Kurula hitap edin. Başkan. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Hayır, konu ile ilgili Sayın BAŞKAN - Genel Kurula hitap edin. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Özür dilerim Sayın Başkan. BAŞKAN - Genel Kurula hitap edin lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Olayla ilgilidir, Sayın Başkan. SONAY ADEM (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Sakın heyecanlanma. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Evet, ben Sayın Özkan Murat arkadaşıma üzüldüğümü tekrar bel irterek, konuşmama devam etmek istiyorum. Samimiyetle söylüyorum değerli arkadaşlar, benim sloganlarım saptanmıştır. Ve dürüst ve gerçekçi bir şekilde söylüyorum. Hükümet istifa, istifa sloganını ben orda çağırtmadım, çağıranlara da karşı çıktım. Engellemeye çalıştım. Kesinlikle bizim böyle bir şeyimiz yoktu. Belirlediğimiz 4 tane slogan vardır. Biraz sonra gel, göstereceğim sana Sayın Murat. İşçiler Birleşin. İşçiyiz, güçlüyüz. Müktesep haklarımız, söke söke alırız. Ve iş, emek, özgürlük. 4 sloganımız vardı. Ama Çalışma Bakanı olarak veya herhangi biri, işçiye

13 bir milletvekili de olsa, bir Bakan da olsa, işçinin içinde bulunduğu bu psikolojik durumu, bu ızdırabını ve bu ızdırabını başka kelimelerle veya başka sloganlarla dile getirmesinin normal karşılanması, doğal karşılanması gereken bir olaydır. En azından benim anlayışım böyledir.

14 yok SALİH USAR (Girne) (Yerinden) - Demek ki kontrolün Koreli. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Kontrolüm? Gösteririm kontrolüm olup olmadığını. konuşmayın. BAŞKAN - Lütfen sayın milletvekilleri; karşılıklı SONAY ADEM (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Yanlış yönlere yöneldin. Onun için kontrolünü kaybettin. BAŞKAN - Lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Sayın Başkan, muhterem mi 1letvekiİleri;... MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa) (Yerinden) - Bu ülkede kontrol mu kalır be arkadaşlar? Kontrol mu kalır? Her şey kontrol dışına çıktı. Dingili koptu memleketin. BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; konuşmacının vaktini alıyorsunuz. Lütfen, vakti tahditlidir. zaten İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Ben saatime bakıyorum çalıyorlarsa... BAŞKAN - Buyurun Sayın Koreli. istiyorum. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Dakikalarımı kullanmak MUSTAFA ADAOĞLU (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Konuşsun bir şikâyetimiz yok. BAŞKAN - Lütfen.

15 İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Sayın Başkan, muhterem milletvekilleri; biz 1982'lerden beridir bu memlekette herkesin kafasına girmesi ve yerleşmesi düşüncesiyle ortaya koyduğumuz görüşler vardır. Bu memleketin cılız ekonomisini, bu memleketin küçük ekonomisini, bu ada ekonomisini kişilerin eline bırakamazsınız. Devletin üzerinde ekonomik güç yaratmayınız. Gün gelir bu büyük ekonomik güç, bu uluslararası tekel gelir sizin siyasi erkinize de müdahale eder ve sizi de alır götürür. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Ama bize bakma bu konuda. Bize ne bakarsın? İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Ben genel konuşurum efendim, anlar, anlarlar efendim, kim ise.anlarlar. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Hep bize bakan da, bize konuşun. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Biz bu düşüncelerimizi bu ekonomik, bu sosyal ve bu siyasal düşüncelerimizi toplumumuzun geleceği bakımından... MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Aynı şeyleri Bakanlar Kurulunda biz söylemiştik. zamanında İLKAY KAMİL (Girne) (Yerinden) - Ben bilirim senin olmuş... BAŞKAN - Sayın milletvekilleri lütfen. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Bütün günahlarınızı örtmeye alıştınız. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Hakkımı kullanmak istiyorum. BAŞKAN - Sayın Adaoğlu, lütfen.

16 MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa) (Yerinden) - Herkese verilir efendim. Nedir yani bu? Bir tek gündem dışı konuşma var. boşa BAŞKAN - Sayın Adaoğlu, lütfen konuşmacının vaktini harcıyorsunuz. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Ben anlıyorum, gözlerinizi siz de Ulusal Birlik Partisi saflarına çevriniz. BAŞKAN - Siz laf attınız Sayın Adaoğlu birinci. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Gayet tabiî. edin. BAŞKAN - Kusura bakmayın lütfen. Evet Koreli devam İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Bütün bu uyarılarımız, bu samimi düşüncelerimiz hiç bir zaman dikkate alınmadı. Alınmadı ve de kalınmadı. Onunla da yetinilmedi. Bu düşüncelerimizden dolayı yayın organlarında vatan hainliğine dayanan suçlamalara maruz kaldık, bu uluslararası şirket tarafından.. Uluslararası şirket tarafından vatan hainliği boyutuna varacak suçlamalara maruz kaldık. Bütün gazetesi i le bize saldırdı. SONAY ADEM (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Hâlâ devam ediyor Sayın Koreli bizim için bu söyledikleriniz. MUSTAFA AKINCI (Yerinden) (Devamla) - Yok yahu tatlıya bağladınız tamamdır. DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ÖZKER ÖZGÜR (Yerinden) - Kolay mı?

17 İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Ve bütün bu olayların sonucunda dönüp memleketimize, bu küçücük memleketimize baktığımızda işte kapkaranlık bir tablo. Haciz işlemleri, hukuksal sorunlar ve hukuğumuzun, yargı organımızın yıllardan beri çözemediği ve hâlâ daha hukuksal sorunların sırıtıldığı günleri yaşıyoruz. Ve bütün bu sıkıntıları, bütün bu eksiklikleri, bütün bu yanlışlıkları ve sorunların bedelini, faturasını bu memleketin narenciye işçisine, narenciye üreticisine, turizm sektöründeki çalışanlara ödettirmeye çalışıyorlar. Dün akşam geç vakitlere kadar süren Bakanlar Kurulu toplantısı oldu. Bu sorunları kendi düşünceleriniz ve politikalarınız bakımından öyle görünüyor ki, çözme uğraşı içerisine girdiniz.

18 Elbette ki düşünceleriniz ve politikalarınız doğrultusunda birtakım şeyler üretecek, birtakım şeyleri değerlendirecek ve sonuçta düşüncelerinize uygun birtakım kararlar alacaksınız. Ama bu kararların ülkemize getireceği yararları, özellikle spesifik olarak bu Poly-Peck, Sunzest, Voyager vesaire işletmelere ilgili olan üreticiler ve en azından ben kendi şahsım bir sendikacı olarak, temsil ettiğim sektör bakımından, işçiler bakımından, ekmeklerinden olan işçiler bakımından bu aldığınız kararları değerlendirdiğimde, hiç de tatmin edici kararlar olmadığı ortaya çıkmaktadır. Sayın Denktaş... MEHMET CİVA (Yerinden) (Devamla) - Bunu sloganlar söylüyor. Ortaya koy anlayalım ne istediğini biz de. BAŞKAN - Sayın Civa lütfen. Sayın Koreli, sürenizi aştınız. Eğer uzayacaksa Genel Kurulun onayına getirmek mecburiyetindeyim. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Uzayacak Sayın Başkan. BAŞKAN - Çünkü 5 dakika sürenizi aştınız.sayın milletvekilleri; konuşmacının... İBRAHİM KORELİ (Devamla) - 20 dakika daha uzayacak. BAŞKAN - Kaç dakika? İBRAHİM KORELİ (Devamla) - 20 dakika. BAŞKAN - Kusura bakmayın, o kadar gündem dışı olmaz. konuşma MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa) (Yerinden) - Ç tek gündem dışı var. BAŞKAN - 20 dakika daha, ayrı bir gündem dışıdır. MUSTAFA AKINCI (Yerinden) (Devamla) - Niyetin, açığa çıkıp konuşma var.

19 MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Konuşsun efendim. BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; konuşmacının 20 dakikalık daha konuşma süresine ihtiyacı vardır. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Konuşsun. Halkın kâbesidir burası, halkın kürsüsü, konuşsun. BAŞKAN - Bu sürenin kendisine verilip verilmemesini Genel Kurulun onayına sunuyorum. Kabul edenler?... MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Evet kabul ediyorum. KENAN AKIN (Gazi Mağusa) (Yerinden) - 90'dan beri ilk defa kürsüye çıkıyor, konuşsun. BAŞKAN - Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. Buyurun. ÎBRAHİM KORELİ (Devamla) - Teşekkür ederim Sayın milletvekilleri. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bir önceki Bakanlar Kurulunda alınan ve kamuoyuna, Sayın Denktaş ve Sayın Özker Özgür tarafından yansıyan konulara geçmeden önce, bu gelişen olaylar ve adına kriz dediğiniz sorundan dolayı, özellikle bu tesislerde çalışan işçiler bakımından birçok acı olayların yaşandığını hep birlikte gördük, hep birlikte yaşadık -sanıyorum. Biliyorsunuz Uni-Pack'a gidilmiş, orda 100 tane işçi çalışıyor, ödeneksiz izin. Buyurun. Eğer ödeneksiz izne çıkmak istemezseniz bize özveride bulununuz, fedakârlık yapınız, gelin angarya çalışınız. Anayasaya aykırı olarak angarya çalışınız. etti? HÜSEYİN CELÂL (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Kim teklif İBRAHİM KORELİ (Devamla) - İşveren teklif ettiler. Ordan kaçıldı, Palm-Beach'e, Justmin-Court 1 a getirildi. Aynı teklifler orda yapıldı. Sınırlı bazı işçilere de imzalar

20 atıldı. İnsanlar özgürdür. Doğru veya yanlış bir şeyi benimser veya benimsemez, imza atma hakkı var, imza atmama hakkı da var. Bazıları bu hakkını, imza atma hakkını kullandı, belli şeyleri kabul etti. Tabii Sunzest'te çalışanlara da bu teklifler getirildi. Sunzest çalışanları da istisnasız herkes bunları reddetti. Ve tabii bu gelişmeler olurken biz Sayın Başbakanı, Sayın Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanına konu ile ilgili görüşlerimizi aktarmak, konunun veya bu şirketlerin borçlarının sadece devlete ait borçlar olmadığını, var olan borçların iki mislinin işçiye ait olan borçlar olduğunu söyledik. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Benim öğrenmek istediğim, sosyal fonların dışındaki sosyal fonlar mı? İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Evet. açıkla MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Ha, onu bir bakalım. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Açmak gerekirse, biliyorsunuz devlete bu şirketlerden dolayı 1 14,000,000,000, belki şimdi 120,000,000,000 oldu. Çünkü %7 gecikme zamına tabidir. Vergi Yasasında cezaya tabidir. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Her ay. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Her ay için. Şimdi 120,000,000,000 oldu herhalde. İhtiyat Sandığına geçen yıl verilen, seçime 1 gün kala verilen 5,500,000 milyon dolar, bugünkü bedeli ile ,000,000,000 İhtiyat Sandığı. Yerel MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Hangi seçimler? seçimler? Genel ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖZKAN MURAT (Yerinden) seçimler.

21 İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Sayın Adaoğlu. koyacan. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Ama tarih de İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Genel Seçimlere 1 gün kala... BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; lütfen karşılıklı konuşmayın. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Bildiğiniz bir şeyi... BAŞKAN - Sayın Koreli, siz Genel Kurula hitap edin lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Sayın Adaoğlu bilmediği bir şeyi sorarsa söylerim kendine. Ama bildiği birşeyi soruyor bana. hitap BAŞKAN - Siz konuşmanızı yapın Sayın Koreli, Genel Kurula edin. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Hayır, bilmeyenler de var. 30 yıl sonra bu tutanakları okuyacaklar. Bugür konuşursak biliyoruz. Geleceğe de konuşuyorsak,bunları bilmeleri açısından.

22 İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Genel Seçimlere bir gün kala, ihtiyat Sandığından Endüstri Bankasına verilen, bir yıl vade ile verilen, yanlış söylüyorsam, Sayın Özkan Murat beni düzeltsin. Bir yıl değil mi Sayın Murat? Evet. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI ÖZKAN MURAT (Yerinden) - İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Bir yıl süre ile, vade ile verilen 5.5 milyon Dolar, bugünkü bedeli ile Milyar Türk Lirası. Ve belki bu rakamlara ulaşmazsa bile, kira borçları, Jusmine-Court'un, Paİm-Beach 1 in. Çünkü bunlar devletin öz malı olan ve uzun vade ile bu şirketlere kiralanan tesislerdir. Kira borçları toplam 400 Milyar civarında borç. Ancak enaz o 400 Milyar devlet borcuna yakın işçi borcu da vardır. İşçinin... borcu? MUSTAFA ADAOGLU (Gazi Mağusa) (Yerinden) - Kıdem Tazminatı İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Kıdem Tazminatı borcu vardır. İÇİŞLERİ BAKANI TANER ETKİN (Yerinden) - Alacağı mı var, borcu mu var?... İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Alacağı var efendim, borcu var. İşçinin 400 Milyar civarında, bu verdiğim 400 Milyar rakamı %5 artı veya eksi değişebilir. Yani 390 Milyar da olabilir, 410 Milyar da olabilir. beş MUSTAFA ADAOGLU (Yerinden) (Devamla) - Yani üç aşağı, yukarı. İLKAY KORELİ (Devamla) - Çünkü her işçinin kıdemine göre hesaplanan, ödenen bir miktardır. Ben global olarak bütün bu Poly-Peck'de veya Asil Nadir grubu şirketlerinde global olarak ve genel olarak yaptığım bir hesaplamanın sonucudur. Bu rakam herhalükarda 350 Milyarın altında değildir. Artı; geçen Eylül ayın sonrası itibarı ile 72 Milyar civarında olan ihtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta borçları herhalde 80 Milyarı aşmış

23 durumda borçlar. Ki bu da direk işçiye ödenen bir para olmamakla beraber, Sosyal Sigortaya, İhtiyat Sandığına ödenmesi gereken ve işçinin menfaat bulduğu, efendim; hastalığı halinde, geçici iş göremezliği halinde, doğumu halinde, geçici iş göremezliği, i ş s i z 1 i k ödenekleri durumunda, faydalandığı şeylerdir. Tabii bunlar da bir seneden, iki seneden beri yatmadığı için, işçiler bundan da yoksun kalmıştır. Şimdi biz diyoruz ki, ortada ciddi bir sorun vardır, ciddi bir sorun yaşanmaktadır. Her ne kadar da yıllardan beri Toplumcu Kurtuluş Partisi olarakj ortaya vatan haini olma pahasına... yahu. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Bırakın bunları İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Söylediğimiz görüşler, düşünceler dikkate alınmadı ve bugünlere gelinmemesi için yaptığımız uyarıların en azından şu andan itibaren dikkatle değerlendirilmesini talep ediyoruz. Ortada büyük çelişki yaşanmaktadır. Savcılığın görüşleri bakımından çelişkiler yaşanmaktadır. Siyasi arkadaşlarımızın ortaya koyduğu görüşler bakımından yaşanmaktadır. Daha dün Savcı, Başsavcı mütalaa veriyor, herkesin güldüğü bir mütalaa değerli arkadaşlar. Devlete borcu vardır, vergi borcu veya kira borcu bu şirketlerin, hangisi verirse ben alırım. Sosyal hukuk devletinde,böyle birşey olamaz değerli arkadaşlar. Hukukun üstünlüğünün egemen olduğu,bir devlette böyle birşey yapılamaz, söylenemez. Yapılamaz değil, söylenemez. Bir Başsavcı çıkıp Voyager mi verecek bu parayı? Asil Nadir mi verecek? Tartışmasını yapamaz. Hukuk kuralları içerisinde oturur kararını verir. TANER ETKİN (Yerinden) (Devamla) - Mahkemede olan bir konuda, Savcı karar veremez, mahkeme verecek kararını. Savcı iki tarafa da eşit muamele eder.

24 BAŞKAN - Sayın Bakan, lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - 0 mahkemelere neler yapıldığını, hangi şeyler altında tutulduğunu... TESPİT EDİLMEYEN BİR MİLLETVEKİLİ - Arada bir doğru söyle Sayın Koreli. MEHMET CİVA (Lefkoşa) (Yerinden) - Başka birşey söyleme da sonra... BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; lütfen. Konuşmacının konuşmasına müdahale etmeyin. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Başına bir dert gelmesin diye telkinde bulunuyor. BAŞKAN - Evet, Sayın Koreli buyurun. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Şimdi tekrar altını çizerek söylüyorum değerli arkadaşlar. En sonunda çok geç de olsa, ilgililer, yetkililer ve siyasi arkadaşlarımız da bu bizim yıllardan beri söylediğimiz sözleri söylemeye başladılar. "Devletin ve Yasaların üstünde bir güç olamaz". Bu sözler yeni yeni söylenmeye başlandı.

25 Halbuki çok kısa bir süre önce Devletin de, Yasaların da üstünde güç varmış gibi icraatlar ve uygulamalara maruz kaldı bu toplum ve sonuçlarını da şimdi hep beraber ödemeye başlıyoruz. Faturası da topluma çıkarılmıştır. MUSTAFA ADAOĞLU (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Koreli; bu işçi alacakları konusunda sen de geç kalmadın mı devreye g i rmeye? etmeyin BAŞKAN- Sayın Adaoğlu; lütfen konuşmacıya müdahale lütfen. MUSTAFA ADAOĞLU (Yer inden)(devam1 a)- Yani geç kaldın gibime geliyor bu devreye girmeye. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Hayır, hiç geç kalmadım. vardı MUSTAFA ADAOĞLU (Yer inden)(devam1 a)- Bu kadar alacağı da... İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Açacağım. Sayın Adaoğlu açacağım. Ben asında girecektim ona. Şimdi açacağım konuyu. 92 yılından önce^yine bu şirketlerin tabii şu anda kıdem tazminatı gibi bir sorun yoktu o zaman. Şimdi fabrikalar kapandı, işten durdunuz, ödeneksiz izne çıktınız, yani olağanüstü bir durum oldu ve o bakımdan kıdem tazminatı gündeme geldi. Yani işten durmadan bir işçi 7 kıdem tazminatını talep edemez ki. Bu Devlet sektöründe de böyledir, efendim KİT'- lerde de böyle, özel sektörde de böyledir. Yani iş^ sigortalar ve ihtiyat sandığı konusuna geleceğim. 1992'den önce yine bir yıl bir buçuk yıl bir gecikmesi olduydu 92 yılından önce bu şirketlerin. 0 zaman Maliye Bakanı Sayın Coşar'dı. Sayın Ertuğrul Hasipoğlu burda yoktur herhalde, Çalışma Bakanıydı. Müteaddit defalar Sayın Coşar burdadır, kendisiyle görüştüm. Bizim bu şirketlerden ihtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta alacağımız vardır. Lütfen Devletin ne alacağı var, vergi borcu vardır ve nitekim gecikme olmakla beraber; 1993 yılı Nisanında

26 Mahkeme, Sayın Coşar Maliye Bakanıydı o zaman, Mahkemeye gidildi. Tabii önceden gidildi, 93 Nisanında da karar verildi, haciz kararı. Tabii siyasiler bunu o günün Hükümeti, sekiz ay efendim geciktirdi. Yeni hükümet 1 Ocak'tan itibaren kuruldu, icraata başladı, on aylık bir gecikme durumu. Şimdi ben şey etmek için söylemiyorum, şimdi arkasından başka şey gelecek ve o bakımdan bunu söylemek ihtiyacını hissettim ve Coşar'la görüştük. Yanlış söylersem düzeltiniz. Geliniz bu kütsüden şey ediniz. Evet. SALİH COŞAR (Lefkoşa)(Yer inden) - Doğru söyle. Gecikme yok, ICP Fabrikasını sattırmadık mı? İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Bizim bu girişimlerimiz üzerine Sayın Asil Nadir daha Kıbrıs'ta değildi bu olayların yaşandığı günlerde. Direktörlüğünü yapan, Genel Müdürlüğünü yapan Fahri Tunalıer diye bir vatandaş var, Sunzest'te çalışan veya Polly Peck'te neyse. Onunla müteaddit defalat bunun kavgasını yaptık ve en nihayet Girne View, yine bu şirketlere ait otelleri vardı ve onu, Sayın Coşar yanılıyorsam beni hatırlatsın, 14 milyar liraya ihtiyat Sandığına satıldı o. İhtiyat Sandığına satıldı ve İhtiyat Sandığı kendi işçinin, işverenin yatırmadığı ihtiyat sandığını, o paradan işçinin hakkını yatırdı, sigortayı yatırdı, bakiye parayı da bir miktar arttı ve Polly Peck'e kaldı veya Sunzest'e, neyse. 92 Eylülüne kadar, Ağustos 92, Ağustos sonuna kadar bu paralar yatırılmıştır, o Girne View'in satılmasından sonra. 1 Eylül 92'den bu yana bu paralar yatırılmamıştır ve bunlar şu anda genel olarak söylüyorum, tüm işletmelerinde 80 milyar civarındadır. Şimdi Zefiros Otel o günlerde henüz daha bitmemiş, şu anda da tam bitmemiştir, bitme aşamasına gelmiştir. Geçen yıl yine Salih Coşar Maliye Bakanı olarak çok iyi bilecek, yine bizim Sunzest'te sendikal kavgalarımız sonucunda Zefiros'- un satılma kararı veri İdi.Gidildi Maliye'nin müfettişleri gitti, İhtiyat Sandığı memurları, sigorta memurları ve tespit yaptılar, bir değer tespiti yaptılar ve son aşamaya geldi Zefiros satılacak. Ya Maliye'ye, Devlete, ya Sosyal Sigortaya, ya İhtiyat Sandığına.

27 On gün sonra Asil geldi Kıbrıs'a, "kimin malını kime satacaksınız" diye durduttu. Olay budur. Arkasından tabii malumunuz, erken seçim konusu gündeme geldi, memlekette başka siyasi kaoslar yaşanmaya başladı, 9'lar hareketi, şu, bu falan ve seçimler oldu. 0 günden buraya, yeni hükümetten buraya Sayın Özkan Murat'la bu konuyu haftada bir değil, haftada üç defa, dört defa, daha genel ifade ile, her bulduğum zaman gerek bu Meliste, gerekse aynı bölgede iskân ettiğimiz için Güzelyurt kahvesinde, sokakta, nerde bulduysam hep bu konuyu,belki de bin defa konuştuk. Bunu suçlama olarak şey etmesin yani. 0 değildi. Ben size bir soru sordum, ben olayların akışını şey ediyorum. MUSTAFA ADAOGLU (Yerinden) (Devamla) - benim sorduğum; bu greypfrutu alamayacağınızı bildiğiniz halde dediniz, yani bu Sunzest'in çalışmayacağını bir taktik dediniz. Aylar öncesi bir taktikti bu Sunzest'in... İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Aylar öncesi değil efendim. Onbeş gün önce burada... seyrini BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; gündem dışı konuşmaların değiştiriyorsunuz. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Aylar öncesi olduğunu ben söylemedim. Haciz olayı ile ilgili olarak bu şantaj ve taktik olayının... Lütfen. BAŞKAN - Karşılıklı soru, cevap şeklinde olamaz efendim. MUSTAFA AKINCI (Yerinden) (Devamla) - Sayın Adaoğlu, sordun kendine, sen geç kalmadın mı, da onu izah ediyor sana. Başka soru sormuş gibi... BAŞKAN - Lütfen Sayın Koreli devam edin. MUSTAFA AKINCI (Yerinden) (Devamla) - Halbuki sorun buydu da, sana izah ediyor.

28 MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Tabii, son derece memnun oluyorum. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Yeni hükümet kurulduğu günden beri, biz olayları ilgili bakanla görüştük. Şimdi Sayın Bakan da bu konuda gayret sarfetmedi diye, bir iddiam da yok. Ama şimdi olaylar o şekilde gelişti ki, biz Toplumcu Kurtuluş Partisi olarak ve bu sektörde çalışan işçilerin Sendika Başkanı olarak, eğer devletin Asil Nadir'den veya şirketlerinden alacağı varsa ve hükümet bunu gündemine getiriyor ve bunu çözme yönüne gidiyorsa, bugün tesislerine kilit vuran ve sokağa atılan işçi haklarının ne olacağını da, bana göre gündeme getirmesi lazımdır. Eğer devletimiz sosyal bir hukuk devleti ise, ve Anayasamızda bulunan amir kurallar uyarınca hareket edilecekse, Anayasamız çalışanların sosyal güvenliğini temin etmekle mükelleftir. Kıdem Tazminatı da bir yasası olmamakla beraber, Anayasanın öngördüğü bir haktır. Anayasamız, çalışanların toplu sözleşme yapma hakkını veriyor. Çalışanlar da toplu sözleşme hakkını kullanarak, yani bu anayasal hakkını kullanarak kıdem tazminatını kazanmıştır. Ve şu anda bir müktesep hak olarak durmaktadır. Hiç kimse Sayın Denktaş'ın dediği gibi, açıklaması var, okuyacağım burdan. Bakanlar Kurulunun sözcülüğünü yaptı. 0 şeye de başkanlıkyaptı Sayın Civa. MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Sözcülüğünü değil, anayasal gereği başkanlık yaptı. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Sayın Hakkı Atun'un yerine o açıklama yaptı ve Sayın Özker özgür... İÇİŞLERİ BAKANI TANER ETKİN (Yerinden) - Dışarda basın mensuplarının sorularını cevaplandırmak zorundaydı herhalde. BAŞKAN - Sayın Koreli, iki dakika süreniz kaldı, o sürenizi değerlendirin lütfen. TANER ETKİN (Yerinden) (Devamla) - Yoktur.

29 İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Vardır efendim, vardır. ÖMER KALYONCU (Girne) (Yerinden) - İyi hazırlık yapmadığı için bulamıyor. ki. TANER ETKİN (Yerinden) (Devamla) - Öyle birşey demedi MUSTAFA AKINCI (Yerinden) (Devamla) - Yahu, "işçiler bizim sorunumuz değildir" dedi. Onu söyleycen herhalde Sayın Koreli. ki. TANER ETKİN (Yerinden) (Devamla) - Öyle birşey demedi MUSTAFA AKINCI (Yerinden) (Devamla) - "Asil Nadir'in sorunudur" dedi. "0 Bakanlar Kurulundan çıktı", odur hikaye. İBRAHİM KORELİ (Devamla) - Evet dedi efendim. Dedi. Okuyacağım, okuyacağım. Müsaadenizle efendim, i "İşten Durdurulanlarla" başlıklı. Bu Sayın Denktaş'ın açıklaması. Devlete olan borçlar nedeni ile süresiz ve ücretsiz biçimde işten çıkarılanların durumunun sorulması üzerine ise, Sayın Cumhurbaşkanı şunları söyledi. Basın muhabirinin sorduğu bir soru. "Herhalde Asil Nadir onların icabına bakacaktır". Asil Nadir zaten icabına bakmıştır onların. "Hükümetin o konuda bir sorumluluğu yoktur". Sayın Denktaş'ın açıklamasını okuyorum değerli arkadaşlar. "Asil Nadir, herhalde onların icabına bakacaktır. Hükümetin o konuda bir sorumluluğu yoktur. Hükümet yanlış bir adım atmış değildir. Hükümet gerekeni yapmıştır. Eğer bu tür bir yaklaşım daha önce yapılmış olsaydı, bu iş bu noktaya gelmezdi. Onun için Hükümetin işçilerle ilgili bir sorumluluğu yoktur. Herhalde Asil Nadir, gerekeni yapacaktır". Asil Nadir de gerekeni yapmıştır.

30 MUSTAFA ADAOĞLU (Yerinden) (Devamla) - Bunda ne var?... TANER ETKİN (Yerinden) (Devamla) - Ne var bunda yani? Ne var bunda Sayın Koreli? işçi durdurma sorusu ile ilgili bir soru. BAŞKAN - Sayın Bakan, lütfen. TANER ETKİN (Yerinden) (Devamla) - 0 soruya, "hükümetin sorumluluğu yoktur" dedi. Burda bulunmayan bir bakan için... BAŞKAN - Bakan kalkar o makam için beyanat verir. TANER ETKİN (Yerinden) (Devamla) - Ama hükümet olarak, işsiz kalan vatandaşlarla ilgili bir soru var. Tabii ki hükümetin bir görevidir, görev başka sorumluluk başka.

31 sözleşmeye MUSTAFA ADAOĞLU (Gazi Mağusa)(Yerinden)- Sen toplu BAŞKAN- Evet Sayın Koreli, lütfen... TANER ETKÎN (Yer inden)(devam1 a)- Onda ne var yani?... BAŞKAN- Koreli; lütfen toparlayın konuşmanızı. TANER ETKİN (Yer inden)(devam1 a)- Onda ne var yani?.. Onu da açıkla ne var bunda, onu söyle bize. efendim. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Efendim açıklayacağım TANER ETKİN (Yer inden)(devam 1 a) - Hükümet durdurmadı diyor, o bakımdan Hükümetin sorunu değildir o, ama Hükümetin görevidir işsiz kalanı şey etmek, o var. BAŞKAN- Sayın Etkin lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Sayın Etkin; isinize geldiği gibi benim sözlerimi almayınız. BAŞKAN- Toparlayın Sayın Koreli. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Ben çok net bir şekilde okudum burdan söyleneni. TANER ETKİN (Yer inden)(devam1 a)- Cevabını vereceğiz. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Sorulan soruyu da çok net bir şekilde okudum. efendim. TANER ETKİN (Yer inden)(devam1 a)- Cevabını vereceğim

32 İBRAHİM KORELİ (Devamla)- İşçinin alacakları ne olacak?"durdurulan işçilerin hakları ne olacak sorusuna bu Hükümetin sorunu değildir, Asil Nadir icabına bakacaktır" cevabı vardır. Ben... TANER ETKİN (Yer inden)(devam 1 a)- 0 değildir, yanlış değerlendiriyorsun. 0 değildir, orda verilen cevap. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Yanlış değerlendirmiyorum. BAŞKAN- Lütfen, Sayın Bakan lütfen. TANER ETKİN (Yer inden)(devam1 a)- Orda verilen cevap durdurma işlemi ile ilgili Hükümetin sorumluluğu yoktur. efend im. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Yanlış değerlendirmiyorum BAŞKAN- Lütfen. Beyler lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Demagoji yapmayalım lütfen. TANER ETKİN (Yer inden)(devam1 a)- Siz yapıyorsunuz, saptırıyorsunuz. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Muhabir bir soru soruyor, "Hükümetin vergi borçları, vesaire borçlarıyla ilgili görüşünüz ve çözüm olduğunu söylüyorsunuz. Muhabir soru soruyor: "Evet, bu işi çözdük, Sunzest'i bize verecek". Onu tabii ben bu haberi okudum, bu kararın alındığı günden, o anda da böyle bir şeyin olacağına kesinlikle inanmadım. Çünkü hukuki sorunların varolduğunu, biraz önce Sayın Adaoğlu da itiraf etti. Hukuki sorun var halâ daha. Eğer hukuki sorun varsa sen Asil Nadir, kendisine ait olup olmadığı bilinmeyen, Mahkeme Kararıyla tescil edilmeyen, gerçeğin ortaya çıkmadığı bir durumda "Alın size Sunzest'i veririm" deme hakkını nerden buluyor? Bir taraftan Mahkeme devam ediyor, Hukuk

33 mekanizmasında bu sorun çözülecek diyorsunuz, diğer taraftan da oturursunuz Bakanlar Kurulunda ve dersiniz ki "Devletin borçları tamamdır, anlaştık anlaşıyoruz. Anlaştık" açıklama da yapıyorsunuz. DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ÖZKER ÖZGÜR (Yerinden)- Anlaştık demedik. Anlaştık yok. Hesaplamalar yapı lmadı. yapılmadı. TANER ETKİN (Yer inden)(devam1 a)- Daha hesaplamalar İBRAHİM KORELİ (Devamla)- 0 ayrı bir konu tabii. E o andan, bu kararın ortaya çıktığı andan BAŞKAN- Sayın Koreli; lütfen bağlayın konuşmanızı. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Şimdi efendim, işçinin... dedin. MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa)(Yer inden)- Yol bulundu ÖZKER ÖZGÜR (Yerinden)(Devamla)- Bir yol bulundu. Tamam. Yol bulundu ama bitmedi daha. Araştırılıyor. BAŞKAN- Sayın milletvekilleri lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Ben onu söyledim lütfen. Benim derdim o değil. BAŞKAN- Sayın Koreli lütfen bağlayın konuşmanızı. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Efendim, biz diyoruz Sayın Cumhurbaşkanının dediği gibi değildir. Biz iddia ediyor ve diyoruz ki işçinin Devlet, Hükümet... devam MUSTAFA AKINCI (Yer inden)(devam 1 a)- Halâ Mahkeme eder.

34 BAŞKAN- Sayın milletvekilleri, lütfen. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Hükümet nasıl kendi alacakları bakımından yargı mekanizmasına gitmek, haciz çıkarmak, uygulamak en doğal hakkıdır ve saygı duyuyoruz ve destekliyoruz. Hiçbiri Devletin ve Yasaların üstünde bir güç olamaz. Doğrudur ve destek veriyoruz. Ancak Devlet erkini elinde bulunduran Hükümet, işçi alacakları konusunda da aynı titizliği göstermelidir. Gösteriniz aynı titizliği, gösterin kendinizi, biz size destek vereceğiz değerli arkadaşlar. DERVİŞ EROĞLU (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Ne kadar gösterecekler? İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Sayın Denktaş'ın dediği gibi, işçi alacaklarıyla ilgili muhatap olduğu soruya... TANER ETKİN (Yer inden)(devam 1 a)- Öyle demedi, bir daha oku. Öyle demedi, bir daha okuyun. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Öyle diyor efendim. Sayın Başkan; müdahale etmesinler efendim. BAŞKAN- Sürenizi tamamladınız, lütfen konuşmanızı bağlayın Sayın Koreli. TANER ETKİN (Yer inden)(devam1 a)- Ediyorum tabii, zabıtlara yanlış şeyler geçiriyorsunuz, düzeltmek durumundayız. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Basındaki açıklamasını ben aynen okudum burda. siz TANER ETKİN (Yer inden)(devam 1 a)- Basındaki açıklamayı okudunuz. etmedim. İBRAHİM KORELİ (Devamla)- Tek bir harf bile ilâve

35 TANER ETKİN- Durdurma işlemiyle ilgilidir. BAŞKAN- Sayın Koreli lütfen bağlayın konuşmanızı. MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yer inden)- Bize güven ve korkma bu konuda. İşçinin haklarını yedirmeyiz. MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa)(Yer inden)- Tabii yedirmezsiniz. Tabii yahu. bu konuda. MEHMET CİVA (Yer inden)(devam1 a)- Bize güven ve korkma ÖMER KALYONCU (Girne)(Yer inden)- Yalnız hem Hükümette.. BAŞKAN- Beş dakika ara veriyorum. ( Kapanış saati: )

36 ÜÇÜNCÜ Açılış OTURUM Saati:12.00 BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; 15' inci Birleşiminin Üçüncü Oturumunu açıyorum. Ad okunmak sureti ile yoklama yapılacaktır. Ad okunarak yoklama yapılır) KÂTİP - Nisap vardır Sayın Başkan. BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; toplantı yeter sayısı vardır. Kaldığımız yerden oturuma devam ediyoruz. Sözlerini tamamlaması ve konuşmasını toparlaması için Sayın Koreli'ye çok kısa olarak söz vereceğim. Buyurun Sayın Koreli.

37 İBRAHİM KORELİ (Lefkoşa) - Sayın Başkan, muhterem milletvekilleri; narenciyede üreticimiz, gerçekten büyük bir çıkmaz içerisindedir. Ürünün ağaç üzerinde kalması gibi çok hayati bir sorunla karşı karşıya bulunmaktadır. Özellikle elektrik kes i nt i 1 er i n i n^ çok yoğun olduğu Mağusa'da ve Cypfruvex'e ait iki paketleme tesisinin Gölbaşı ve Mağusa Paketleme Tesislerinin çalışmaması nedeniyle Cypfruvex'in paketleme kapasitesi %60 civarındadır. %40 işgücü kaybı vardır. Dolayısıyle Hükümetin benim yaptığım bazı tespitlere göre>teknisyen durumunda olan elektrik müstahdemleriyle yaptığım tespitlere göre en azından Mağusa'da mevcut paketleme evlerine Güvercinlik Köyünden bir-bir buçuk mil mesafe vardır elektriğin alınması, Güvercinlik Köyünde her zaman için elektriğin var olduğunu, Dikelya'dan direk oraya elektrik akımının var olduğunu dikkate alarak Hükümetin hiç zaman kaybetmeden ivedilikle birtakım teknik tedbirleri alıp o iki paketleme evine elektriği kanalize etmesi ve o iki fabrikanın da çalışıp üreticinin ürününün değerlendirmesini talep ediyoruz. Tabiidir ki eğer Devlet Sunzest'e sahip çıkmazsa, konunun hukuki boyutunu, sorununu aşıp bu fabrikalara devlet sahip çıkmazsa ki bi bunu öneriyoruz değerli arkadaşlar, biz bunu öneriyoruz, devlet erkini elinde bulunduran iktidar, hükümet bütün hukuki çıkmazları hukuksal çerçeve içerisinde aşarak üreticinin ürününü değerlendirmesi ve işçinin ekmeğinin geri iade edilmesi, işçinin çalışmasını sağlaması için mutlaka ivedilikle bu tedbirleri almak durumunda. Biz üreticilerimiz bakımından siz Hükümete bu uyarıda bulunuyoruz. Çalışanların hakları bakımından ise gerek ihtiyat sandığı, gerek sosyal sigorta ve 400 milyara varan kıdem tazminatı hakları için, Devlet alacakları kadar işçinin haklarına da sahip çıkmanızı talep ediyoruz, hepinize sevgi ve saygılar sunarım.

38 BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Koreli. Başbakan Sayın Hükümet yanıt verecek misiniz? Buyurun Sayın Yardımcısı. DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ÖZKER ÖZGÜR - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Koreli'nin çok heyecanlı konuşmasını büyük bir ilgiyle izledik. Şimdi Sayın Koreli kendi açısından haklı. Sayın Koreli diyor ki. Devletin alacakları var. Bir Polly Peck olayı var. Polly Peck Şirketlerinin Devlete borcu var.

39 Devlet de haklı olarak Polly Peck Şirketlerinden borcunu almaya çalışıyor. Fakat diyor, benim işçimi unutmayın. Çünkü işçimin de ayr;l şirketlerden alacağı var ve bunu dile getiriyor. Bir yerde kendine gere kamuoyu oluşturmaya çalınıyor, ilgililerin dikkc.tini çekmeye çaîışsyor. Fakat yüksek müsaadelerine sığınarak söylemek isterim. Sayın Koreli yanlış edre:, seçti # ya do bu işçi arkadaşlar yan'.ış adres seçti. Meclisin önünde hükümeti istifaya çağırdı bı arkadaşlar. Hükümet, bu arkadaşların, işçi arkadaşların haklarını gasbetmiş değildir. Devlet kendi alacaklarını almaya çalışıyor. Elbette bu işçi arkadaşlar da kendi alacakların vmcju 1?ıyabi J i rler. Bu yönde kamuoyu oluşturmak en doğal haklarıdır. Ama, Meclis bu arkadaşların hcklarına karşı değil ki. Hükümet de karşs çiğlidir. Hükümet de işçi arkadaşların haki.irini korumaya çalışmaktadır. Bu Meclis de sc'nırım bütünüyle işçi arkadaşların haklarını korumak ister. 0 nedenle adres yanlış seçilmiştir. HÜSEYİN ANGOLEMLİ (Gazi Mağusa)(Yer inden)- Hükümetin görevi ne Sayın Başbakan. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Evet, tamam efendim. Tamam. Ama yani, ortada... geçirmek HÜSEYİN ANGOLEMLİ (Yerinden)(Devam1 a)- Hükümeti harekete lâzım. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Ortada bir gasp olayı yoktur ki. Yani, hükümet, birinin hakkını gasbetmemiştir ki ilgili sendika hükümeti... HÜSEYİN ANGOLEMLİ (Yer inden)(devam 1 a)- Başkaları gasbetti, yardımcı olması lâzım. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Tamam efendim. HÜSEYİN ANGOLEMLİ (Yer inden)(devamla)- Seyirci değil.

40 ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Seyirci değil. Elbette seyirci değil. Seyirci olduğunu kim söyledi? lâzım. HÜSEYİN ANGOLEMLİ (Yerinden)(Devamla)- İcraata geçmesi ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Uğraşıyoruz, çalışıyoruz. Yani devletin haklarını elde etmeye, alacaklarını elde etmeye çalışırken, elbette çalışanları da düşünüyoruz. Şimdi olay şudur: MEHMET CİVA (Lefkoşa)(Yerinden)- Hocam, İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta, Kıdem Tazminatı işçinin alacağıdır. Bir yanlış anlaşılma olmasın. edin BAŞKAN- Sayın Civa, lütfen konuşmacıyı bırakın. Müsaade lütfen. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Tamam efendim, yani, daha çok ilgili sendika, görebildiğim kadarıyla, daha çok kıdem tazminatlarını ön plâna çıkarmaya çalışıyor. İBRAHİM KORELİ (Lefkoşa)(Yerinden)- Hayır efendim. MEHMET CİVA (Yerinden)(Devamla)- İhtiyat Sandığı, kıdem tazminatı, sosyal sigorta. İBRAHİM KORELİ (Yerinden)(Devamla)- Üçü de ön plândadır. İhtiyat Sandığı da işçinin hakkıdır, sosyal sigorta da işçi hakkıdır, kıdem tazminatı da işçi hakkıdır. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Ama... Başbakan, İBRAHİM KORELİ (Yer inden)(devam 1 a)- Kaldı ki Sayın müsaadenizle,...

41 BAŞKAN- Sayın Koreli, lütfen, lütfen. İBRAHİM KORELİ (Yerinden)(Devamla)- 13'üncü maaş hakkı var işçinin. Maaşını da almadı. Çalıştığı maaşının karşılığını da almadı. BAŞKAN- Sayın Bakan, Genel Kurula hitabedin. Kişilere yanıt vermeyin lütfen. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Ve İhtiyat Sandığı olsun, Sosyal Sigorta primleri olsun, hükümet bunların üzerinde durmaktadır elbette ve gerekli işlemler yapılmıştır, gerekli yazışmalar yapılmaktadır, yani, işçinin hakkını, çalışanın hakkını da almaya çalışıyoruz. Devletin vergi borcunu almaya çalışırken, çalışanan hakkını da, çalışanın alacaklarını da almaya çalışıyoruz, koparmaya çalışıyoruz, yani, bundan herkesin emin olması gerekmektedir. Şimdi nedir olay; Polly Peck'e ait birtakım şirketlerin devlete vergi borcu, sosyal sigorta borcu, ihtiyat Sandığı borcu ve işçilerin tabii kıdem tazminatı borcu var ve mahkeme bizden önce, yani, bu hükümet göreve gelmeden önce, 1993 yılında sanırım, bu konuda karar verdi. Yani, bu hükümet bu bebeği kucağında buldu. SALİH MİROĞLU (Ginre)(Yer inden)- Hade yine. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Evet, hükümet bu bebeği kucağında buldu. Göreve geldikten sonra biz, ödenecek mi ödenmeyecek mi? Bu borçlar ödenecek mi ödenmeyecek mi? Bunu sorduk ve bir ödeme plânı yapıldı. Bu borçlar bir taksite bağlandı. Fakat, o ödeme plânına uyulmadı. Taksitler ödenmedi. Dolayısıyle...

42 İBRAHİM KORELİ (Lefkoşa)(Yerinden ) - Sadece vergi borcu ile ilgili efendim. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Bir ödeme plânı yapıldı. İBRAHİM KORELİ (Yer inden)(devam1 a)- Vergi Dairesine olan 114 milyarlık borcu ile ilgili. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla)- Evet, tamam, evet, tamam, tamam, yani bir yerlerden başlandı ama arkası gelmedi. Bunun üzerine haciz işlemleri başlatıldı.

43 Haciz işlemleri başlatıldıktan sonra, işte birtakım yürüyüşler filan oldu ve birkaç gün önce Bakanlar Kuru 1 unda, acaba bu borçlara karşılık Sunzest'in mülkiyeti Hükümete devredilebilir mi? Böyle bir soruyla karşı karşıya kalmaktayız. Ve bu cazip kaldı. Bir formül, bir çıkış yolu. Hesaplanır, Sunzest'in değeri hesaplanır eğer ilgili şirketlerin borçlarını karşılarsa mümkün olabilir. Bakanlar Kurulunda Başsavcı da vardı ve Başsavcı o noktada bize bir şey demedi, yani olur ya da olmaz demedik. Ama borçlara karşılık eğer Sunzest'in değeri karşılarsa, uygunsa neden olmasın bir çıkış yolu, bir formül. İlk etapta ilk bakışta çekici bir formül. Olabilir, uygulanabilir bir formül gibi göründü. Fakat kuşku yoktur ki ilk etapta uygulanabilir, hayata geçirilebilir gibi görünen bu formülü iyice irdelemek lazımdır. Temeline inmek lazımdır. Herşeyden önce Sunzest'in değeri borcu karşılar mı? Bunu hesaplamak lazım. Sunzest'in değerini bizden önceki Hükümet yaptırtmış. Yani Maliye, bizden önceki Maliye Bakanlığı gitmiş ve değerlendirmiş Sunzest'i. İBRAHİM KORELİ (Lefkoşa) (Yerinden) - Evet 600 milyar değer bi çmi ş. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla) - Ve 17 milyon Dolar biçildi. Şimdi bu ne oranda doğrudur. Bunu biz kabul etmedik. 0 günün koşullarında, öyle bir hesaplama yapılmış olabilir. İBRAHİM KORELİ (Yerinden) (Devamla) - Baştan yapsınlar. ÖZKER ÖZGÜR (Devamla) - Bunu tekrar yaptırtıyoruz. Bu hesaplamayı tekrar yaptırtıyoruz. Ne olur ne olmaz. Yani gerçek değerinin ortaya çıkması gerek. Bir de tabii gündeme bu işlemin hukuken mümkün olup olmadığı ortaya çıkıyor. Yani böyle bir sorunla da karşı karşıyayız. Çünkü sözkonusu olan mülkiyetin devridir. Asil Nadir Bey Sunzest'in direktörüdür. Şirketler Mukayyiti iğinde öyle görünmektedir. Bir direktörün, bir işletmenin mülkiyetini başkasına devretmek yetkisi var mı? Yani o şirketin hissedarlarının onayı olmadan bir direktör, bir müdür o işletmenin gayrı menkulünü veya menkulünün mülkiyetini başka birine devretme hakkı var mı? Başka bir deyişle hissedarlarından yetki alması gerekir. Ve eğer Sayın Coşar beni düzeltsin, ICP devredilirken hissedarların onayı alınarak devredildi. 0 nedenle böyle bir sorunla da karşı karşıyayız. Yani birincisi borcu karşılar mı Sunzest'in değeri, ikincisi de hukuken bu mümkün müdür değil midir? Üçüncü sorun, Devlet böyle bir devir işleminden zarar mı görür 5 yoksa yarar mı sağlar?

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ DÖNEM : III YASAMA YILI: 1/1994 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 27 1 nci Birleşim 3 Mayıs 1994, Salı Sayfa İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK 2616 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA

Detaylı

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ DÖNEM: II YASAMA YILI: 1992/2 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 30'uncu Birleşim 10 Nisan 1992, Cuma İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A.

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ DÖNEM : 11 YASAMA YILI: 1990/1 KUZEY KIBRISTÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ 1 1 inci Birleşim 18 Mayıs 1990, Cuma İÇİNDEKİLER Sayfa I. GELEN EVRAK 2 II. MİLLETVEKİLLERİNİN AND İÇMESİ

Detaylı

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki Bildiğiniz üzere Deutsche bank'ın arzı ile varantlar İMKB'de işlem görmeye başladı. Bu konuda çok soru gelmiş. Basit bir şekilde ne olduğunu açıklamak da bize farz oldu. Fakat hemen şunu belirteyim ki;

Detaylı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı Çalışma hayatında barış egemen olmalı Ocak 19, 2012-3:31:16 olduğunu belirtti. olduğunu belirterek, ''Bu bakış açısı çerçevesinde diyalog merkezli çalışmalarımızı özellikle son 7 aydır yoğun bir şekilde

Detaylı

T.C. İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI (T.M.K. 10. MADDE İLE YETKİLİ) TUTANAK

T.C. İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI (T.M.K. 10. MADDE İLE YETKİLİ) TUTANAK T.C. İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI (T.M.K. 10. MADDE İLE YETKİLİ) ESAS N0:2009/191 03.08.2012 TUTANAK 27.07.2012 tarihli oturumda saat 19.27 sıralarında Mahkeme Başkanı tarafından duruşmanın

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Şubat 03, 2017-5:56:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi'nin ve yapımı tamamlanan

Detaylı

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş ın Elbistan İlçesi nde siyaseti sadece insan için yaptıklarını, iktidara gelmeleri halinde terörü sonlandırıp ülkeye huzuru getireceklerini

Detaylı

DÖNEM:III YASAMA YILI:2/94 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ. 11 1 inci Birleşim 25 Kasım 1994, Cuma İÇİNDEKİLER

DÖNEM:III YASAMA YILI:2/94 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ. 11 1 inci Birleşim 25 Kasım 1994, Cuma İÇİNDEKİLER DÖNEM:III YASAMA YILI:2/94 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ 11 1 inci Birleşim 25 Kasım 1994, Cuma İÇİNDEKİLER Sayfa: I. GELEN EVRAK- 820 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A. GÜNDEM

Detaylı

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) DİNLEME İSTEKLER (9) Metinleri dinleyelim

Detaylı

KANUNSUZ TALÝMATLARI YERÝNE GETÝRMEK ZORUNDA DEÐÝLSÝNÝZ. Çünkü Anayasa ve yasalar bizden yana: 2 Nisan 2007 Onlarca film ve dizi, 3 yýllýðýna kiraya verildi. TRT ye 40 milyon dolar gelir getirmesi gerekirken,

Detaylı

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU YETKİ DEVRİ VE İMZA YETKİLERİ YÖNERGESİ

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU YETKİ DEVRİ VE İMZA YETKİLERİ YÖNERGESİ ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU YETKİ DEVRİ VE İMZA YETKİLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Atatürk Kültür, Dil ve

Detaylı

02.01.2013. Üç çocuk çünkü...

02.01.2013. Üç çocuk çünkü... Üç çocuk çünkü... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan nüfusun artması gerektiğini bir kez daha altını çizdi. Erdoğan, Bizim artış hızımızı ikinin üzerinde üçlere ulaşması lazım. Bunu başarmamız gerekiyor. Batı

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Türkiye de temaslarına CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşerek başladı. Görüşmeye katılan Loğoğlu açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Detaylı

DALKARA'DAN PAZARCIK TA GÖVDE GÖSTERİSİ

DALKARA'DAN PAZARCIK TA GÖVDE GÖSTERİSİ DALKARA'DAN PAZARCIK TA GÖVDE GÖSTERİSİ Cumhuriyet Halk Partisi 25.Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Efsane Başkan Kamil Dalkara memleketi Pazarcık ta Gövde gösteri yaptı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Leyla Tavflano lu Çok sıklıkla Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan a gittiğim için olsa gerek beni bu oturuma konuşmacı koydular. Oraların koşullarını

Detaylı

T U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Ocak Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 08.01.2015 Birleşim Saati : 15.00

T U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Ocak Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 08.01.2015 Birleşim Saati : 15.00 T U T A N A K Dönem : 2015 Toplantı : Ocak Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 08.01.2015 Birleşim Saati : 15.00 Gündemin 1. maddesinde yer alan yoklama yapıldı. 34 üyeden müteşekkil İl Genel Meclisinin

Detaylı

Değerli basın emekçileri

Değerli basın emekçileri Değerli basın emekçileri Sendikamız Yapı Yol Sen Köprü ve Otoyolların özelleştirilmesi gündeme geldiği tarihten itibaren Köprü ve Otoyolların özelleştirilmesine karşı çıkmış olup birçok eylem ve etkinlik

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

2 Ekim 2013, Rönesans Otel

2 Ekim 2013, Rönesans Otel 1 MÜSİAD Brüksel Temsilciliği Açı çılışı ışı 2 Ekim 2013, Rönesans Otel T.C. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,.... T. C. ve Belçika Krallığının Saygıdeğer Temsilcileri, 1 2 STK ların Çok Kıymetli

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DÖNEM: IIt YASAMA YILI: 1994/1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI II' inci Birleşim 22 Şubat 1994, Salı İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A.

Detaylı

uzman yaklaşımı anayasa Branş Analizi Şahin BİTEN

uzman yaklaşımı anayasa Branş Analizi Şahin BİTEN Branş Analizi anayasa Bu yılın vatandaşlık soruları ÖSYM standardının dışına çok da çıkmayan, beklenen aralıkta sorular olmuştur. Soru dağılımları da ÖSYM nin özellikle son yıllarda belirlediği biçime

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu: Gezi Parkından dünyaya yansıyan ses daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi sesidir. Tarih : 15.06.2013 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye de görev yapan yabancı

Detaylı

Kemal Akyer: 18 Ocak 2011 Çarşamba

Kemal Akyer: 18 Ocak 2011 Çarşamba Vergi borcum benim belimi büküyor Yarış sahalarında fırtınalar estiren bir isimdi... Taa ki o talihsiz gün gelip kapıya dayanıncaya kadar... Bugün sağlık sorunlarıyla mücadele eden Yalçın Akağaç aynı mücadeleyi

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Kılıçdaroğlu: İş adamı konuşuyor tehdit, gazeteci konuşuyor tehdit, belediye başkanı konuşuyor tehdit, ne olacak tehditlerin sonu? Tarih : 04.06.2011 -BATMAN MİTİNGİ- Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu,

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DONEM: III KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYET? SAMA YILI:1994/1 CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 28'inci Birleşim 10 Mayıs 1994, Salı I. GELEN EVRAK İÇ-İNDEKİLER Sayfa 2627-2628 II.. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA

Detaylı

Yeni dönemin parolası: ÇOKLU STRATEJİ

Yeni dönemin parolası: ÇOKLU STRATEJİ Yeni dönemin parolası: ÇOKLU STRATEJİ Yahya ARIKAN * Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile meslekte tarihi bir dönüşümün yaşanmakta olduğu fikri bir gerçeklik olarak artık genel kabul gördü. Gerek TÜRMOB,

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış;

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış; Yemek Temel, Almanya'dan gelen arkadaşı Dursun'u lokantaya götürür. Garsona: - Baa bi kuru fasulye, pilav, üstüne de et! der. Dursun: - Baa da aynısından... Ama üstüne etme!.. Ölçüm Bir asker herkesin

Detaylı

İşten Atılan Asil Çelik İşçilerinin okuduğu basın açıklaması: 15/03/2012

İşten Atılan Asil Çelik İşçilerinin okuduğu basın açıklaması: 15/03/2012 15 Mart 2012 Perşembe günü işlerinden atılan Asilçelik işçileri Bursa nın Orhangazi ilçesi cumhuriyet meydanında basın açıklamasıyla İşimizi İstiyoruz talebini dile getirdikleri ve işlerine geri dönene

Detaylı

Kadınların Çalışma Deneyimleri

Kadınların Çalışma Deneyimleri Belkıs Kümbetoğlu: Kadınların Çalışma Deneyimleri Herhangi bir mağazanın, atıyorum işte, özellikle şey, markaların mağazalarına... Gece gidip, işte elimizde cihazla şeyleri, ürünleri sayıyoruz.bunu yapıyoruz

Detaylı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 38. Genel Konferansı'na katılmak için gittiği Paris te, UNESCO Genel Direktör

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 38. Genel Konferansı'na katılmak için gittiği Paris te, UNESCO Genel Direktör Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 38. Genel Konferansı'na katılmak için gittiği Paris te, UNESCO Genel Direktör Irina Bokova, Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Khatera

Detaylı

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi 21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi Doğu Akdeniz de Son Gelişmeler ve Kıbrıs, İKÇÜ de Ele Alındı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çelebi Avrupa Birliği Merkezi nin

Detaylı

KIBRIS GEÇİCİ TÜRK YÖNETİMİ MECLİSİ. 12'nci Birleşinr 18 ARALIK 1970 CUMA

KIBRIS GEÇİCİ TÜRK YÖNETİMİ MECLİSİ. 12'nci Birleşinr 18 ARALIK 1970 CUMA / DONEM: II t KIBRIS GEÇİCİ TÜRK YÖNETİMİ MECLİSİ Z A B I T L A R I 12'nci Birleşinr 18 ARALIK 1970 CUMA - 2 - GÜNDEM; BOLUM: A 1. 1970 Disiplin Adliye Kurulları (Geçici Hükümler) Kural Tasarısı. 2. Sosyal

Detaylı

Temsil Tazminatı. I-Genel Açıklama

Temsil Tazminatı. I-Genel Açıklama Temsil Tazminatı I-Genel Açıklama Temsil tazminatı, 12 Şubat 2000 tarih ve 23962 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

Detaylı

10SORUDA AİLE SİGORTASI

10SORUDA AİLE SİGORTASI 10 SORUDA AİLE SİGORTASI T.C. ANAYASASI MADDE 60: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. 1. AİLE SİGORTASI Nedir? Aile Sigortası,

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

40 yılı aşkın bir süre, önce öğrenci, sonra değişik unvanlarla öğretim elemanı ve

40 yılı aşkın bir süre, önce öğrenci, sonra değişik unvanlarla öğretim elemanı ve 04.10.2010 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sayın Cumhurbaşkanı, Muhterem Konuklar, 40 yılı aşkın bir süre, önce öğrenci, sonra değişik unvanlarla öğretim elemanı ve yönetici olarak içinde yer aldığım Ankara

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

RESMÎ GAZETE EK III TEBLİĞ VE İLÂNLAR KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI

RESMÎ GAZETE EK III TEBLİĞ VE İLÂNLAR KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMÎ GAZETE Sayı : 81 EK III TEBLİĞ VE İLÂNLAR 5 Mayıs, 2009 Sayı : 362 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI Sayı: CMB.0.00-194/09-09/^*^ Sayın Dr. Derviş Eroğlu,

Detaylı

KIBRIS TÜRK YÖNET+HÎ MECIÎSİ. Vuncü Birleşin 31 EKİİI 1972 SALI

KIBRIS TÜRK YÖNET+HÎ MECIÎSİ. Vuncü Birleşin 31 EKİİI 1972 SALI DÖNEM; II YIL: 3 KIBRIS TÜRK YÖNET+HÎ MECIÎSİ Z A B I T L A P. I Vuncü Birleşin 31 EKİİI 1972 SALI - 2 - GÜÎp)EM: BÖIJ^Î: A 1. 1970 ICira Kontrol (Geçici Hü-ümler) Kural Tasarısı 2. 1971 Kıbrıs Türk Yönetimi

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Yargıtay, tanımı Anayasa ile yapılan, işlevleri, mensupları ve bunların seçimi ve diğer kuruluş esasları, Anayasa'da

Detaylı

U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Mayıs Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 07.05.2015 Birleşim Saati : 16.00

U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Mayıs Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 07.05.2015 Birleşim Saati : 16.00 T U T A N A K Dönem : 2015 Toplantı : Mayıs Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 07.05.2015 Birleşim Saati : 16.00 Gündemin 1. maddesinde yer alan yoklama yapıldı. 34 üyeden müteşekkil İl Genel Meclisinin

Detaylı

HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ.

HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ. HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ. Sorular her ay panolara asılacak ve hafta sonuna kadar panolarda kalacak. Öğrenciler çizgisiz A5 kâğıdına önce

Detaylı

KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN. 5. Ombudsman ın görev ve yetkileri ile yetki devri. 6. Ombudsman ın yetkisi dışında olan konular

KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN. 5. Ombudsman ın görev ve yetkileri ile yetki devri. 6. Ombudsman ın yetkisi dışında olan konular KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ (OMBUDSMAN) Adres: 143, Bedrettin Demirel Caddesi, Kat: 4 Lefkoşa Telefon: 22 75 814-22 75 954 Fax: 22 88 907 1. Anayasa nın 114. Maddesi 2. Ombudsman

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet ALİ ŞUĞLE Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Öncelikle böyle bir güzel toplantıyı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet ALİ ŞUĞLE Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Öncelikle böyle bir güzel toplantıyı Yrd. Doç. Dr. Mehmet ALİ ŞUĞLE Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Öncelikle böyle bir güzel toplantıyı düzenleyenlere teşekkür etmek istiyorum. Barolar gibi

Detaylı

GÖSTERGELER YABANCI HAREKETİ:

GÖSTERGELER YABANCI HAREKETİ: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON YABANCI HAREKETİ: Piyasa oyuncuları gelişmeleri yorumlarken üç göstergeye bakıyor; döviz, faiz ve borsa. Döviz geriler, faiz düşer ve borsa çıkarsa, genellikle

Detaylı

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü Henry Winker İllüstrasyonlar: Scott Garrett Çeviri: Bengü Ayfer 4 GİRİŞ Bu sendeki kitaplar Dyslexie adındaki yazı fontu kullanılarak tasarlandı. Kendi de bir disleksik

Detaylı

Kapitalistler Halka İstemediği Bir Şeyi Satabilir mi?

Kapitalistler Halka İstemediği Bir Şeyi Satabilir mi? Kapitalistler Halka İstemediği Bir Şeyi Satabilir mi? Aslam Effendi Tota 1, kapitalistlerin reklamların gücüyle, gerçekten ihtiyaçları olmasa bile her çeşit malı insanlara satabileceklerine inanır mısın?

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DONEMîII YASAMA YILI:1990/1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 13'öncü Birleşim 9 Ekim 1990, Salı İÇİNDEKİLER Sayfa: I. GELEN EVRAK 627 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

Detaylı

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün 1. 1982 Anayasasına göre aşağıdaki organlardan hangisinin iptal davası açma yetkisi yoktur? A) Cumhurbaşkanı B) İktidar partisi meclis grubu C) Anamuhalefet partisi meclis grubu D) TBMM üye tamsayısının

Detaylı

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör.

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör. Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Eylem ve eylemsilerin anlamalarını durum yönünden tamamlayan zarflardır. Eylem ya da eylemsiye

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi CHP ile, üniversitelerde okuyan gençlerin temsilcileri bir araya geldi, 15 sorun belirledi ve bu sorunların nasıl çözüleceği konusunda görüş birliğine vardı. Tarih : 04.12.2014

Detaylı

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart!

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! On5yirmi5.com Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! Üniversitelerin açılmasıyla birlikte geçen hafta İstanbul Polisi, Beyazıt ve Beşiktaş'ta bir dizi korsan fotokopi baskını gerçekleştirildi.

Detaylı

Birazdan, 2018 / 3. (13/10/2018) Döneminde yapılan SMMM Staja giriş sınavı sorularına ve çözümleri bakacağız.

Birazdan, 2018 / 3. (13/10/2018) Döneminde yapılan SMMM Staja giriş sınavı sorularına ve çözümleri bakacağız. Değerli Ziyaretçimiz SINAVKOLİK.COM Online Eğitim Sistemine Hoşgeldiniz. Birazdan, 2018 / 3. (13/10/2018) Döneminde yapılan SMMM Staja giriş sınavı sorularına ve çözümleri bakacağız. Çıkmış sınav soruları

Detaylı

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Aralık 08, 2011-4:57:28 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Çalışma

Detaylı

MILLET MECLISI TUTANAK DERGİSİ. 24 ncü Birleşim. 4. 12. 1975 Perşembe

MILLET MECLISI TUTANAK DERGİSİ. 24 ncü Birleşim. 4. 12. 1975 Perşembe DÖNEM: 4 CİLT: 14 TOPLANTI: 3 MILLET MECLISI e TUTANAK DERGİSİ 24 ncü Birleşim 4. 12. 1975 Perşembe İÇİNDEKİLER Sayfa I. Geçen tutanak özeti 222 II. Yoklama 222 III. Seçimler 222 1. Millet Meclisi Başkanı

Detaylı

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Bir cinayetin altı elemanı vardır: Öldürülen kimdir, öldüren kimdir, cinayetin yeri, cinayet günü, nasıl öldürüldü, neden öldürüldü?

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 24 Ağustos 2009 04:42 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ağustos 2009 19:20

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 24 Ağustos 2009 04:42 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ağustos 2009 19:20 Düğünlerde Takılan Sahte Paralar Yüksek eğitimini tamamlamış, babası ticaretle uğraşan, annesi ise bir bankada görevli bulunan bir ailenin tek kızıydı. Okul arkadaşı ile evlenmeye karar vermişlerdi. Damat

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 488 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/4805 Karar No. 2012/12361 Tarihi: 11.04.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 FAZLA ÇALIŞMA ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN

Detaylı

KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN

KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ (OMBUDSMAN) KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN 1. İlk Ombudsman Nail Atalay 2. Anayasa nın 114. Maddesi 3. Ombudsman Yasası 4. Ombudsman ın atanması

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 08 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU S&P 2016 yılına dikkat çekti Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor s, Türkiye için büyüme beklentisini 2015 yılı için yüzde 0,1 arttırarak

Detaylı

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ 16 Prof. Dr. Atilla ERALP KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Atilla ERALP ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Kopenhag Zirvesiyle ilgili bir düşüncemi sizinle paylaşarak başlamak

Detaylı

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son 10-11 senesinde bizim de katkılarımızın olması bizi her zaman çok mutlu ediyor çünkü Avrupa da yaşayan

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2016-30.6.2016 ile 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri

Detaylı

Tarım alanlarının bölünmesi 50 bin kişiye sorulacak

Tarım alanlarının bölünmesi 50 bin kişiye sorulacak Tarım alanlarının bölünmesi 50 bin kişiye sorulacak Şubat 29, 2012-1:29:29 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin her yıl arazi bölünmesinden, parsel küçülmesinden dolayı yaklaşık 8 milyar

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Eyidoğan dan, Ataköy ve Gaziosmanpaşa ile ilgili Araştırma Önergeleri Tarih : 17.01.2014 İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Ataköy ve Gaziosmanpaşa ile

Detaylı

Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ

Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ Başbakan Sayın Binali YILDIRIM KANAAT ÖNDERLERİ VE STK İLE BULUŞMASI KAYSERİ 02.04.17 Sayın Başbakanım, Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Milletvekillerim, Büyükşehir Belediyesi Başkanım, İş ve Siyaset Dünyasının,

Detaylı

T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI. İLGİ: 07.07.2005 günlü, A.01.0.GNS.0.10.00.02-10376/31448 sayılı yazınız.

T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI. İLGİ: 07.07.2005 günlü, A.01.0.GNS.0.10.00.02-10376/31448 sayılı yazınız. T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI SAYI : B.01.0.KKB.01-18/A-14-2005-611 22 / 07 / 2005 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA İLGİ: 07.07.2005 günlü, A.01.0.GNS.0.10.00.02-10376/31448 sayılı yazınız. Türkiye Büyük

Detaylı

Prim Rekortmenlerine Ödül Gecesi

Prim Rekortmenlerine Ödül Gecesi Prim Rekortmenlerine Ödül Gecesi ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKAN YARDIMCISI HALİL ETYEMEZ: -İNSAN HAYATININ HER SAFHASINDA SOSYAL GÜVENLİK ÇOK ÖNEMLİ -SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM GELİRLERİNİ 10 YILDA

Detaylı

ÇAYLAK. Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı.

ÇAYLAK. Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı. ÇAYLAK Çevresinde güzel bahçeleri olan bir villaydı. Alt katta genel tıbbi muayene ve müdahaleleri yapılıyordu. Bekleme salonu ve küçük bir de laboratuar vardı. Orta katta diş kliniği ve ikinci bir muayene

Detaylı

2006 Nüfus ve Konut Sayımı Kesin Sonuçları

2006 Nüfus ve Konut Sayımı Kesin Sonuçları 2006 Nüfus ve Konut Sayımı Kesin Sonuçları (İkinci Aşama Veriler, 14 Şubat, 2007) 2006 Nüfus ve Konut Sayımı Kesin sonuçlarına ilişkin ilk veriler, 1 Şubat tarihinde basına açıklanmış ve ikinci aşamada

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2012, No: 26

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2012, No: 26 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2012, No: 26 Bu sayıda; 2011 yılı İşgücü ve İstihdam Rakamları değerlendirilmiştir. i İşsizler Tarım sektörüne mi gizlendi? 2011 yılı işsizlik oranı

Detaylı

GJYKATA KUSHTETUESE УСТАВНИ СУД CONSTITUTIONAL COURT. Dava No: KO 29/11. Başvurucu. Sabri Hamiti ve Kosova Meclisinin diğer milletvekilleri

GJYKATA KUSHTETUESE УСТАВНИ СУД CONSTITUTIONAL COURT. Dava No: KO 29/11. Başvurucu. Sabri Hamiti ve Kosova Meclisinin diğer milletvekilleri REPUBLIKA E KOSOVËS - РЕПУБЛИКА КОСОВO - REPUBLIC OF KOSOVO GJYKATA KUSHTETUESE УСТАВНИ СУД CONSTITUTIONAL COURT Priştine, 30 Mart 2011 Nr. ref.: OM 108/11 Dava No: KO 29/11 Başvurucu Sabri Hamiti ve Kosova

Detaylı

ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ :

ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE : Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ŞİKAYETİN KONUSU : Özel büro ve turizm tesisleri

Detaylı

ISBN : 978-605-65564-3-2

ISBN : 978-605-65564-3-2 ISBN : 978-605-65564-3-2 1 Baba, Bal Arısı Gibi Olmak İstemiyorum ISBN : 978-605-65564-3-2 Ali Korkmaz samsun1964@hotmail.com Redaksiyon : Pelin GENÇ Dizgi/Baskı Kardeşler Ofset Matbaacılık Muzaffer Ceylandağ

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

Devlet BESleniyor. Ben BES i okurken sana yardımcı olmaya geldim dedi.

Devlet BESleniyor. Ben BES i okurken sana yardımcı olmaya geldim dedi. Devlet BESleniyor Çok sıcak bir gecenin sabahına kalkmak ne kadar zordur bilir misiniz? Bir de 6.30 da kalkıyorsan! Hayat, gerçekten geçilmez oluyor. Bu sabah da böyle bir yorgunluk haliyle kalktım. Tuvalete

Detaylı

Tanrı Zar Atmaz Ya FED?

Tanrı Zar Atmaz Ya FED? Tanrı Zar Atmaz Ya FED? Yaklaşık 10 yıllık küresel finans krizinin başladığı yer olan Amerika, krizi dünyaya ithal etmekle kalmadı, bunu kendi bünyesinde de çok ağır yaşadı aslında Özelikle 2008-2009 sürecinde

Detaylı

1 milyon Bağ-Kur emeklisi işyerlerini kapatıyor

1 milyon Bağ-Kur emeklisi işyerlerini kapatıyor 1 milyon Bağ-Kur emeklisi işyerlerini kapatıyor Hükümetin işsizliği azaltmak üzere, yüzde 39'a varan oranda emeklilikte çalışanlardan sosyal güvenlik destek primi kesintisi getirmesi, 1 milyon Bağ-Kur

Detaylı

Bakan Güler, "Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak" dedi

Bakan Güler, Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak dedi Türkiye'de 3 bin enerji yatırımcısı var Bakan Güler, "Türkiye rüzgar enerjisinde AB ülkeleri arasında 1'inci, olacak" dedi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de enerji yatırımcısı sayısının

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 9719 SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5458 Kabul Tarihi : 22/2/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 4/3/2006

Detaylı

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Cumhuriyetin kuruluşu Anadolu insanının iman, namus, bağımsızlık, özgürlük, vatan ve millete sevgi ile bağlılığının inancı ve iradesi ile kendisine önderlik yapan Mustafa

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DÖNEM:III YASAMA YILI 1994/1 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 26 1 ncı Birleşim 29 Nisan 1994 Cuma İÇİNDEKİLER Sayfa I. GELEN EVRAK 2558-2562 II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA

Detaylı

Sayı: 37/2015 KIBRIS TÜRK SOSYAL SİGORTALAR (DEĞİŞİKLİK) YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 37/2015 KIBRIS TÜRK SOSYAL SİGORTALAR (DEĞİŞİKLİK) YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 29 Haziran 2015 tarihli Yetmişinci Birleşiminde Oyçokluğuyla kabul olunan Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin

Detaylı

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ

KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ KRİZ ÖNCESİNİN TEK İYİ HABERİ Necmi Gürsakal 1 I. GİRİŞ Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa daki 250 Büyük Firma Araştırması nın 2000 yılı sonuçlarını yayınladı. 1997 yılından başlayarak 2000 yılına kadar

Detaylı

Sayı:104 12 Haziran 2007

Sayı:104 12 Haziran 2007 Sayı:104 12 Haziran 2007 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 28 Mayıs 2007 tarihli Altmışyedinci Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan, Faktoring Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin

Detaylı

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI

CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI DÖNEM 111 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURIYET MECLISI TUTANAK DERGISI 12'nci Birleşim 29 Kasım 1994, Salı İÇİNDEKİLER I. GELEN EVRAK Sayfa II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A. ONAYA SUNULANLAR

Detaylı

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor.

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. İşçi Cephesi: Direnişiniz nasıl başladı? Kazova dan bir işçi: Bizim direnişimiz ilk önce 4 aylık maaşımızı, kıdem ve tazminat

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAAŞ TAHAKKUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde

Detaylı

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 691 DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hükmünde Kar.nin Tarihi : 19/6/1994, No : 540 Yetki Kanununun Tarihi : 16/6/1994, No : 4004 Yayımlandığı R.G.Tarihi

Detaylı

hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi ile thalasaemialı veya orak hücre anemili (sickle-cell) olma halini anlatır.

hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi ile thalasaemialı veya orak hücre anemili (sickle-cell) olma halini anlatır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 31 Mart 2014 tarihli Ellialtıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası Anayasanın 94

Detaylı

A. Buğra : Konuşmadığımız süre içinde asgari ücret tespit edildi.

A. Buğra : Konuşmadığımız süre içinde asgari ücret tespit edildi. 14.07.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe A. Buğra: Günaydın E.Altuğ: Günaydın Ayşe Hanım A. Buğra : Günaydın Ö. Madra: Evet. Bugün biraz asgari ücretten

Detaylı