Melisa Bitkisinin Hasat Parametrelerinin Belirlenmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Melisa Bitkisinin Hasat Parametrelerinin Belirlenmesi"

Transkript

1 Melisa Bitkisinin Hasat Parametrelerinin Belirlenmesi CİHANNUR CİHANALP a, FERAY KESKİN a, RECEPKÜLCÜ a, DENIZ YILMAZ a a Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, 32260,Çünür, Isparta, Turkiye nurcihanalp@hotmail.com ÖZET Türkiye de melisa üretimi ile ilgili yapılan çalışmalarda işgücü ihtiyacının en fazla olduğu işlemin hasat olduğu Ayrıca toplam üretim maliyetinin %40-50 sini hasat oluşturmaktadır. Hasat işlemi üretim maliyetini belirleyici en önemli faktör olarak öne çıkmıştır.bu yüzden melisa bitkisinin mekanik hasat çalışmalarında ve sistemlerinde kullanılmak üzere temel araştırmaların yapılması gerekmektedir. Melisa bitkisinin hasadında bitkinin yaprak ve sap kayıpları ürün verimini ve kalitesini düşürmektedir. Makineli melisa hasadı için ürün kaybını, yaprak zedelenmesini ve maliyeti en aza indirerek verimliliğini arttırmak için ürüne ait biyolojik özelliklerin yanı sıra fizikomekanik özelliklerin de bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmadamelisa bitkisinin farklı hasat zamanlarında biyolojik özellikleri, uzunluk, genişlik, kalınlık, projeksiyon alan gibi fiziksel özellikleri ve melisa bitkisinin yaprağının daldan kopma kuvveti ve bitkinin kesilmesi için gereken kuvvet gibi mekanik özellikleri Anahtar kelimeler:fiziko-mekanik özellikler, Melisa, Tarımsal Mekanizasyon DETERMINATION OF SOME MECHANICAL PROPERTIES OF PHYSICAL PLANT MELİSSA ABSTRACT Process that most of the needs of the labor in studies related to melissa production is harvest in Turkey. In addition, it forms 40-60% of the total production costs. Harvesting process has emerged as the most important determinants of the cost of production factors. Therefore, it must be made of the basic researchfor use in studies of melissa mechanical harvest and systems. Leaves and stems cutting losses has been reduce the yield and quality of the product in the harvest of melissa. The biological properties of the product have to be knownas well as the physicomechanical properties to increase the efficiency by minimizing damage of the leaves and the cost for mechanical harvesting of melissa. In this study, the biological properties of the melissa plants in different harvest time, physical properties such as length, width, thickness, projection area and mechanical properties such as the picking force of the leaf of the melissa plant and the force required to cut the plant is determined. Keywords: Physico-Mechanical Properties, Melissa, Agricultural Mechanization

2 GİRİŞ Melisa bitkisi (Melissa officinalis L) Lamiaceae familyasına ait çok yıllık otsu bir bitki olarak bilinir. Orta Çağ, hatta daha önceki dönemlere kadar giden bir geçmişe sahiptir. En eski kullanım alanı böcek ısırıklarına karşı kullanıldığı bilinmektedir. Yabani olarak güney Avrupa ve Akdeniz e kıyısı olan ülkelerde yetişen melisa limona benzer hafif bir kokuya sahiptir ve yaz aylarının sonuna doğru küçük beyaz çiçekler açar. Dik veya yarı yatık bir gelişme formuna sahip olan bitki, cm arasında boylanmaktadır. Ayrıca bitki, yeşil, kalp şeklinde, kenarları dişli ve üzeri hafif tüylü yapıda yapraklara sahip olup, alt yapraklar üsttekilere göre daha büyüktür. Bitkinin sap ucunda kümeler halinde bulunan çiçekler hermafrodit yapıda olup, renkleri mavimsi beyazdan sarımsı beyaza kadar değişmektedir (Ceylan 1987). Bilinen diğer adları; nane balsamı, mavi balsam, bal bitkisi, oğulotu ve tatlı balsamdır. Melisanın genel kullanımı kurutulmuş yapraklardan hazırlanan çaydır ancak kapsül, krem ve yağ formlarında bulunabilir. Tıbbi olarak melisa (Şekil1); yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici, antibakteriyal, antivirütik ve antifungal etkilere sahiptir. Ayrıca, ekstraklarının çeşitli dozlarının Alzheimer hastaları üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğu kaydedilmiştir (Baytop 1984, Akhondzadeh vd. 2003). Şekil1.Melisa bitkisi (Melissaofficinalis) MATERYAL VE YÖNTEM Bu çalışmada melisa bitkisi (Melissaofficinalis) sin yaprak kopma ve dal kesme denemeleri yapılmıştır.denemelerde kullanılmak üzere 3 farklı hasat zamanında hasat edilen ürünlerin ilk hasat zamanı (H1), bir hafta arayla hasat edilen ürünlerin Z hasat zamanları sırasıyla (H2) ve (H3) olarak Farklı hasat zamanlarında dalları ile birlikte hasat edilen melisa bitkisinin, yaprak uzunluk, yaprak X genişlik, yaprak ağırlığı, sap çapı, bitki boyu, sap/yaprak oranı, yaprak sapı çapı, sap ağırlığı gibi fiziksel özellikleri Uzunluk, genişlik, Y W T kalınlık boyut değerleri Şekil 2 de gösterilen yönlerde, 0.01 mm hassasiyetli dijital kumpas L yardımıyla ölçülmüştür. Yaprağın ağırlık değerlerinin ölçülmesinde 0.01 g hassasiyetli hassas terazi kullanılmıştır.

3 Şekil 2. Biyolojik malzemelerde boyut özellikleri W: Genişlik (mm), T: Kalınlık (mm), L: Uzunluk (mm) Melisa yaprağının izdüşüm alanı, dijital fotoğraf makinası ile resimleri çekildikten sonra, globalimage programı yardımıyla belirlenmiştir (Şekil 3). Şekil 5.Yaprağın saptan koparılması Veri işleme ünitesi Şekil 3.İzdüşüm alanların belirlenmesi için kullanılan programdan bir görüntü. Kopma kuvveti yaprağın bulunduğu sapı ve yaprak sapını tutacak şekilde tasarlanan çeneler yardımı ile yaprak sap ekseni doğrultusunda LLoyd Marka (Lloyd Instrument LRX Plus, Lloyd Instruments Ltd, An AMATEK Company) biyolojik malzeme test cihazı kullanılarak belirlenmiştir (Şekil 4). Ayrıca cihaz ile yaprağın sapından ayırmak için gereken kuvvetler Sürücü ünite Yük hücresi Çene Bitki tutucu aparat Cihaz, örneklerin tutulmasını sağlayan çeneler, hareketli parça, hareketi sağlayan ünite ve veri işleme ünitesinden oluşmaktadır(şekil 5). Denemeler sırasında materyallerin bağlandığı çenelerin çekme hızı 600 mm/dakika dır. Veri işleme ünitesinde 500 N kapasiteli bir yük hücresi, verilerin aktarıldığı ve içerisinde NEXYGEN Plus yazılımın olduğu bir bilgisayar bulunmaktadır. Melisa yapraklarının mekanik özellikleri de çekme basma yönünde çalışan biyolojik malzeme test cihazı kullanılarak Cihaza, örneğin konulduğu bir platform eklenerek bıçaklıprop yardımıyla denemeler yapılmıştır (Şekil 6). Denemeler sırasında bıçak hareketli parçaya bağlanarak 180 mm/dakika basma hızında materyalin yatay (genişlik yönünde) yüzeylerine kuvvet uygulanmıştır (Şekil 7). de yaprağın boyutsal özelliklerine uygun olarak tutucu çeneler yardımıyla yaprak sap ekseni doğrultusunda çekme testi uygulanarak Şekil 4.Yaprak kopma kuvvetlerinin belirlenmesi için kullanılan sistem.

4 Şekil 7. Melisa bitkisinin kesme kuvvetinin belirlenmesi. Denemeler esnasında yük hücresinden elde edilen değerler ileuygun bir yazılım aracılığıyla kuvvetdeformasyon eğrisi oluşturulmuştur. Yine yazılım programı eğri üzerinde bulunan noktalardaki ürünlere ait mekanik özellikleri bir veri dosyası halinde kaydetmektedir. ARAŞTIRMA BULGULARI TARTIŞMA VE SONUÇ Farklı hasat zamanlarında melisa bitkisinin bazı fiziksel özellikleri Tablo 1 de verilmiştir. Farklı hasat zamanlarında hasat edilen melisa bitkisinin ortalama yaprak uzunluğu değerleri 28.76ile 40.02mm, yaprak genişliği değerleri ve mm, yaprak ağırlığı değerleri 0.04 ve 0.21 gram, yaprak kalınlığı değerleri 0.42 ve 1.10mm, sap çapı değerleri 1.21 ve 2.63 mm, bitki boyu değerleri 18.7ve mm,yaprak sapı çapı değerleri 0.92 ve 0.49 mm, sap ağırlığı değerleri 0.56 ve 1.44 gram değerleriarasında değişmektedir. Ortalama izdüşüm alanları ise 2.47 mm 2 ile 5.04 mm 2 arasında değişmektedir. Tablo 1. Melisa bitkisinin farklı hasat zamanlarına göre fiziksel özellikleri MELİSSA H1 H2 H3 Yaprak Uzunluğu(mm) Yaprak Genişliği(mm) Yaprak Ağırlığı(g) Yaprak Kalınlığı(mm) Sap Çapı(mm) Bitki Boyu(m) Yaprak Sapı Çapı(mm) Sap Ağırlığı(g) İzdüşüm alanı(mm) Farklı hasat zamanlarında hasat edilen Melisa bitkisinin yaprak kopma kuvveti ile ilgili bazı mekanik özellikleri Tablo 2 de verilmiştir. Tablo 2. Melisa bitkisinin farklı hasat zamanlarına göre yaprak kopma ve dal kesme mekanik özellikleri. Yaprak Kopma Kuvveti Melisa Dal Kesme Kuvveti H1 H2 H3 H1 H2 H3 Maksimum Yükteki Yük (N) 3,82 3,64 4,02 8,14 6,59 7,92 Maksimum Yükteki gerilme (MPa) 0,42 0,40 0,44 0,91 2,05 1,28 Maksimum Yükteki uzama (mm) 6,51 7,98 8,64 46,74 38,53 45,45 Maksimum yüke kadar olan enerji (J) 0,01 0,01 0,01 0,04 0,05 0,07 Kopmadaki yük (N) 1,88 0,12 0,56 5,15 3,43 6,30 Kopmadaki gerilme (MPa) 0,20 0,01 0,06 0,58 1,36 0,70 Kopmadaki Uzama (mm) 7,58 9,77 9,58 48,42 40,98 47,50 Kopmaya kadar olan enerji (J) 0,03 0,02 0,02 0,04 0,04 0,09 AkmaKuvveti(N) 0,34 0,32 0,36 6,50 5,13 6,57 Araştırma sonucunda; melisa bitkisinin yaprak kopma değerleri ile ilgili yapılan denemelerde maksimum yükteki yük değerleri 1. hasat zamanında ortalama 3,82 N, 2. hasat zamanında ortalama 3,64 N, 3. hasat zamanında ortalama 4,02 olarak belirlenmişti. Ayrıca her hasat zamanının maksimum yükteki yük değerleri hasat zamanlarına bağlı olarak en yüksek 3. hasat zamanında, en düşük ise 2. hasat zamanında görülmüştür.

5 Maksimum yükteki gerilme değerleri 1. hasat zamanında ortalama değeri 0,42Mpa, 2. hasat zamanı ortalama değeri 0.40Mpa, 3. hasat zamanı ortalama değeri 0.44 Mpa olarak Ayrıca her hasat zamanının maksimum yükteki gerilme değerleri hasat zamanlarına bağlı olarak en yüksek 3. hasat zamanında, en düşük ise 1. hasat zamanında görülmüştür. Maksimum Yükteki uzama (mm) değerleri en yüksek 3. Hasat zamanında çıkmıştır. Ortalama değerleri ise 1. Hasat zamanında ortalama değeri 6,51 N, 2. Hasat zamanında ortalama değeri 7,98 N, 3. Hasat zamanında ortalama değeri 8,64 N olarak Maksimum yüke kadar olan enerji ortalama değeri üç hasat zamanında da aynı 3 hasat zamanı ortalama değeri ise 0,01 N dur. Kopmadaki yük ortalama değerleri; melisa bitkisinde 1, 2 ve 3. hasat zamanlarında sırasıyla 1,88 N, 0,12 N, 0,56N olarak Ancak 1. Hasat zamanı kopmadaki kuvveti ortalama değerleri yüksek çıkmıştır. Kopma anında ki gerilme en yüksek 1. Hasat zamanı ortalama değeridir. Melisa bitkisi kopma anındaki üç hasatta ki ortalama değerleri sırasıyla 0.20MPa, 0.013MPa ve 0.06 MPa olarak En yüksek kopma anında ki ortalama değeri 1. Hasat zamanı olarak Kopmadaki uzama ortalama değerleri 1.hasat zamanı ortalama değeri7.58 mm, 2.hasat zamanında ortalama değeri 9.77, 3.hasat zamanı ortalama değeri ise 9.58 mm olarak En yüksek kopmadaki uzama ortalama değeri 3.hasat zamanı olarak Kopmaya kadar olan enerji (J) ortalama değerleri 2. ve 3. Hasat zamanlarında aynı çıkmıştır. Melisa bitkisi üç hasat zamanı ortalama değerleri sırası ile 0.03 J 2. Ve 3. Hasat zamanları ortalama değeri 0.02 J olarak Akma kuvveti değerleri, üç farklı hasat zamanında yapılan denemelerde her bir melisa bitkisi için elde edilen maksimum kuvvet değerlerine bağlı olarak değişmiştir. Buna göre en yüksek ortalama akma kuvveti değerleri 1. Hasat zamanında 0.34 N, 2.hasat zamanı ortalama değeri 0.32 N, 3.hasat zamanı ortalama değeri 0.36 N olarak En yüksek ortalama değeri 3.hasat zamanıdır. Bu sonuçlara göre melisa bitkisinin sapından yaprağın ayrılması ile ilgili mekanik özellikleri hasat zamanlarına bağlı olarak değişmektedir. Melisa bitkisi için 2. hasat zamanında yapılan hasadın sapından yaprağın ayrılmasına bağlı olan mekanik özellikleri diğer hasatzamanlarında yapılan hasada göre daha iyi durumda olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda; melisa bitkisinin kesme kuvveti ile ilgili yapılan denemelerde maksimum yükteki yük değerleri 1. hasat zamanında ortalama 8.14 N, 2. hasat zamanında ortalama 6.59 N ve 3. hasat zamanında 7.91 N ortalama olarak Melisa bitkisinin maksimum yükteki ortalama en yüksek değeri 1.hasat zamanında, en düşük hasat değeri 2.hasat zamanı olarak Maksimum Yükteki gerilme (MPa)değerleri, 2. hasat zamanında daha yüksek çıkmıştır. Ortalama kopma kuvveti değerleri 1, 2, 3 ve 4. hasat zamanlarında sırasıyla , 1.56 ve 1.02 olarak Maksimum yükteki uzama (mm) ortalama değerleri üç hasat zamanına göre sırasıyla mm, 38.5mm, mm olarak belirlenmiş. Ortalama değeri en yüksek 1. Hasat zamanıdır. Maksimum yüke kadar olan enerji (J) 1.hasat zamanının ortalama değeri 0.04 J, 2.hasat zamanı ortalama değeri 0.05 J, 3.hasat zamanı ortalama değeri 0.07 J olarak En yüksek ortalama değer 3.hasat zamanında en düşük değer ise 1.hasat zamanı olarak Kopmadaki yük (N) 1.hasat zamanı ortalama değeri 5.15 N, 2.hasat zamanı ortalama değeri 3.43 N, 3.hasat zamanı ortalama değeri 6.30 N olarak En yüksek ortalama değer 3.hasat zamanıdır. Kopma anındaki gerilme değerleri 2. hasat zamanında daha yüksektir. Bu değerler melisa bitkisi için üç hasat zamanı için sırasıyla 0.58MPa, 1,36 MPa ve 0.70 MPaolarak Kopmadaki uzama (mm) değerleri üç hasat zamanına göre sırayla mm, mm, mm olarak En yüksek değer 1.hasat zamanı olarak Kopmaya kadar olan enerji (J) 1.ve 2.hasat zamanları ortalama değerleri aynıdır. 1.ve 2. hasat zamanı ortalama değeri 0.04 J ve 3.hasat zamanı ortamla değeri 0.09 J olarak Akma kuvveti değerleri, üç farklı hasat zamanında yapılan denemelerde her bir melisa bitkisinde elde

6 edilen maksimum kuvvet değerlerine bağlı olarak değişmiştir. Buna göre en yüksek ortalama akma kuvveti 3.hasat zamanı olarak Akma kuvveti değerleri 1.hasat zamanı 6.50 N, 2.hasat zamanı 5.13 ve 3.hasat zamanı 6.57 N olarak Deneme sonuçlarına göre; melisa bitkisinin dalının kesilmesi ile ilgili mekanik özellikleri hasat zamanlarına bağlı olarak değişmektedir. Melisa bitkisi için 2. hasat zamanında yapılan hasadın dalın kesilmesine bağlı olan mekanik özellikleri diğer hasatzamanlarında yapılan hasada göre daha iyi durumda olduğu görülmektedir. LİTERATÜR LİSTESİ Akondzdeh, S., Nooroonzıan, M., Mohammadı, M., Ohadınıa, S., Jamshıdı, A. H. and Khanı, M Melissa officinalis Extract in the Treatment of Patient With Mild to Moderate Alzheimer s Disease: a Double Blind, Randomised, Placebo Controlled Trial. Food Prot April, 66(4): Baytop, T Türkiye de Bitkilerle Tedavi. İstanbul Üniversitesi. Yayın No: 3255, Eczacılık Fakültesi No: 40, İstanbul. Ceylan, A Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ İçerenler). Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No:481, İzmir Sitkei, G., Mechanicsof agriculturalmaterials. AkademiaiKiado, 487 p.,budapest, Hungary.

Ebegümeci Bitkisinin Bazı Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi

Ebegümeci Bitkisinin Bazı Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi Ebegümeci Bitkisinin Bazı Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi FERAY KESKİN a, CİHANNUR CİHANALP a, RECEP KÜLCÜ a, DENIZ YILMAZ a, a Suleyman Demirel Universitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları

Detaylı

Biberiye (Rosmarinus Officinalis) Bitkisinin Fiziko-Mekanik Özelliklerine Nem İçeriğinin Etkisi

Biberiye (Rosmarinus Officinalis) Bitkisinin Fiziko-Mekanik Özelliklerine Nem İçeriğinin Etkisi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ Araştırma Makalesi/Reseach Article JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN:

Detaylı

Hasat Zamanının Karanfilin Bazı Mekanik Özelliklerine Etkisi. Effect of Harvest Time On Some Mechanical Properties of Carnation

Hasat Zamanının Karanfilin Bazı Mekanik Özelliklerine Etkisi. Effect of Harvest Time On Some Mechanical Properties of Carnation Hasat Zamanının Karanfilin Bazı Mekanik Özelliklerine Etkisi Önder KABAŞ Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antalya onderkabas@hotmail.com Özet: Birim alan için gerekli olan kesme kuvveti ve enerjisi

Detaylı

Bazı Elma Çeşitlerinin Farklı Depolama Koşullarında Fiziko- Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi

Bazı Elma Çeşitlerinin Farklı Depolama Koşullarında Fiziko- Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi Bazı Elma Çeşitlerinin Farklı Depolama Koşullarında Fiziko- Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi Deniz YILMAZ, Mehmet Emin GÖKDÜMAN Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü,

Detaylı

Canıtez Çeşidi Nohutta Aynı Yükleme Hızında Ezilme Direnci Değişiminin Neme Bağlı Olarak Belirlenmesi

Canıtez Çeşidi Nohutta Aynı Yükleme Hızında Ezilme Direnci Değişiminin Neme Bağlı Olarak Belirlenmesi Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2004) 18(1): 25-31 Canıtez Çeşidi Nohutta Aynı Yükleme Hızında Ezilme Direnci Değişiminin Neme Bağlı Olarak Belirlenmesi Eşref IŞIK * Taner GÜLER ** ÖZET Tarım Ürünlerinin,

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 1 Incir ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 15-23 Araştırma Makalesi Research Article Araştırma

Detaylı

The Possibilities of the Direct Seeding of Watermelon Seed By Pneumatic Precision Planter

The Possibilities of the Direct Seeding of Watermelon Seed By Pneumatic Precision Planter Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 432 KARPUZ TOHUMUNUN HAVA EMİŞLİ HASSAS EKİM MAKİNASI İLE DOĞRUDAN EKİM OLANAKLARI The Possibilities of the Direct Seeding of Watermelon Seed By Pneumatic

Detaylı

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması 1. Deney Adı: ÇEKME TESTİ 2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması Mühendislik tasarımlarının en önemli özelliklerinin başında öngörülebilir olmaları gelmektedir. Öngörülebilirliğin

Detaylı

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 721

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 721 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 721 KAYISI ÇEKĠRDEĞĠNĠN FĠZĠKO-MEKANĠK ÖZELLĠKLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA A Research On the Determination of Physical and Mechanical Properties

Detaylı

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5.1. TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Yürütücü Kuruluş (lar) : Çeşitli Tarımsal Ürünlerin Vakumla Kurutulmasında Kurutma Parametrelerinin Belirlenmesi İşbirliği Yapan Kuruluş

Detaylı

Mekanik Titreşimli Zeytin Hasat Makinasının Performans Değerlerinin Belirlenmesi

Mekanik Titreşimli Zeytin Hasat Makinasının Performans Değerlerinin Belirlenmesi Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2003) 17(2): 103-110 Mekanik Titreşimli Zeytin Hasat Makinasının Performans Değerlerinin Belirlenmesi Eşref IŞIK * Halil ÜNAL ** ÖZET Bu çalışmada, ülkemizin zeytin üretim

Detaylı

A. SCI, SCI-Expanded KAPSAMINDA ULUSLARARASI HAKEMLİ. A1. Beyhan M.A., A. Tekgüler, T. Yıldız and H. Sauk Investigation

A. SCI, SCI-Expanded KAPSAMINDA ULUSLARARASI HAKEMLİ. A1. Beyhan M.A., A. Tekgüler, T. Yıldız and H. Sauk Investigation A. SCI, SCI-Expanded KAPSAMINDA ULUSLARARASI HAKEMLİ DERGİLERDE YAYINLANAN MAKALELER: A1. Beyhan M.A., A. Tekgüler, T. Yıldız and H. Sauk. 2009. Investigation of the performance of a hazelnut husker design

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5.

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5. MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARı) Bölüm 5. Mekanik Özellikler ve Davranışlar Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR ÇEKME TESTİ: Gerilim-Gerinim/Deformasyon Diyagramı Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn

Detaylı

Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu

Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu Bünyamin DEMİR İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 33130, Mersin e-posta: demir_33@hotmail.com Geliş Tarihi/Received:20.04.2013 Kabul Tarihi/Accepted:05.07.2013

Detaylı

ELMALAR ARASINDA ÇARPIŞMA ENERJİSİNE BAĞLI OLARAK ZEDELENMENİN SAPTANMASI C. AYDIN K. ÇARMAN

ELMALAR ARASINDA ÇARPIŞMA ENERJİSİNE BAĞLI OLARAK ZEDELENMENİN SAPTANMASI C. AYDIN K. ÇARMAN Tarımsal Mekanizasyon 8. Ulusal Kongresi Tekirdağ 773 ELMALAR ARASINDA ÇARPIŞMA ENERJİSİNE BAĞLI OLARAK ZEDELENMENİN SAPTANMASI Determination Of Bruise Damage Depending On Impacted Energy In Apple To Apple

Detaylı

İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu

İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri u Bünyamin DEMİR Erciyes Üniversitesi, Seyrani Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Kayseri e-posta: bunyamindemir@erciyes.edu.tr Geliş Tarihi/Received:12.05.2015

Detaylı

SEÇİLMİŞ OĞULOTU (Melissa officinalis L.) HATLARININ ANKARA KOŞULLARINDA HERBA VERİMİ VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI *

SEÇİLMİŞ OĞULOTU (Melissa officinalis L.) HATLARININ ANKARA KOŞULLARINDA HERBA VERİMİ VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI * AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2008, 21(1), 85 96 SEÇİLMİŞ OĞULOTU (Melissa officinalis L.) HATLARININ ANKARA KOŞULLARINDA HERBA VERİMİ VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI * Bilal GÜRBÜZ

Detaylı

Domat ve Gemlik Zeytin Çeşitlerinde Bazı Fiziksel Özelliklerinin Olgunlaşma Periyodu Süresince Değişimi

Domat ve Gemlik Zeytin Çeşitlerinde Bazı Fiziksel Özelliklerinin Olgunlaşma Periyodu Süresince Değişimi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 26, 2 (3), 239-244 ve Zeytin Çeşitlerinde Bazı Fiziksel Özelliklerinin Olgunlaşma Periyodu Süresince Değişimi Gülüzar Gümüşoğlu, Ahmet İnce, Emin Güzel Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

Çanakkale İlinde Bazı Meyvelerin Elle Hasadının Teknik ve Ekonomik Analizi ve Meyvelerin Makineli Hasada Yönelik Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi

Çanakkale İlinde Bazı Meyvelerin Elle Hasadının Teknik ve Ekonomik Analizi ve Meyvelerin Makineli Hasada Yönelik Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi Çanakkale İlinde Bazı Meyvelerin Elle Hasadının Teknik ve Ekonomik Analizi ve Meyvelerin Makineli Hasada Yönelik Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi H. Kocabıyık İ. Kavdır S. Özpınar Çanakkale Onsekiz Mart

Detaylı

Flue Cured Tütün Çeşidinde Farklı Potasyum Formlarının Kaliteye Etkisi

Flue Cured Tütün Çeşidinde Farklı Potasyum Formlarının Kaliteye Etkisi Flue Cured Tütün Çeşidinde Farklı Potasyum Formlarının Kaliteye Etkisi Mahmut Tepecik 1 M.Eşref İrget 2 ÖZET Düzce ili merkeze bağlı Otluoğlu köyünde çiftçi koşullarında yürütülen bu denemede K un farklı

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MARKA İSMİ TEKNİK SAFETY TİCARİ UNVAN PERİTİA KUYUMCULUK YAPI SAN. VE TİC. LTD ŞTİ TEST TİPİ GÜVENLİK PANELİ TEKNİK RAPORU Yıldız Teknik Üniversitesi- Makine Fakültesi 1 RAPOR Rapor tarihi:

Detaylı

Türkiye de Hasat ve Harman Makinalarının Yıllara Göre Değişimi

Türkiye de Hasat ve Harman Makinalarının Yıllara Göre Değişimi Türkiye de Hasat ve Harman Makinalarının Yıllara Göre Değişimi Deniz YILMAZ 1 *, Mehmet Emin GÖKDUMAN 1 1 Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Tarım Makinaları

Detaylı

Kesme Gülde Potasyum Dozlarının Gelişme Üzerine Etkileri

Kesme Gülde Potasyum Dozlarının Gelişme Üzerine Etkileri Kesme Gülde Potasyum Dozlarının Gelişme Üzerine Etkileri H. Akat 1 İ. Yokaş 2 E. Özzambak 3 R. Kılınç 4 ÖZET Bu araştırmada topraksız ortamda ve sera koşullarında yetiştirilen, köklendirilmiş smart kesme

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir.

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir. ÇEKME DENEYİ Genel Bilgi Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altındaki mekanik özelliklerini belirlemek ve malzemelerin özelliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamak amacıyla uygulanan, mühendislik

Detaylı

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 2008, 25(1):40-47 ISSN

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 2008, 25(1):40-47 ISSN Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 2, 25(1):-7 ISSN 13-396 OĞULOTU (Melissa officinalis L.) NDA FARKLI BİTKİ SIKLIĞI VE AZOT DOZLARININ DROG VERİMİ VE UÇUCU YAĞ ORANI ÜZERİNE ETKİLERİ

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KRİSTAL KAFES NOKTALARI KRİSTAL KAFES DOĞRULTULARI KRİSTAL KAFES DÜZLEMLERİ DOĞRUSAL VE DÜZLEMSEL YOĞUNLUK KRİSTAL VE

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

26. TARIMSAL MEKANĠZASYON ULUSAL KONGRESĠ

26. TARIMSAL MEKANĠZASYON ULUSAL KONGRESĠ Yesim Benal Yurtlu Kerim Ekmekci Mesut Gölbaşı Elçin Yesiloglu 26. TARIMSAL MEKANĠZASYON ULUSAL KONGRESĠ 22-23 Eylül 2010, ANTAKYA 1 TARIM EN TEHLĠKELĠ SEKTÖR 2 3 Bir örnek Bu simülasyonda görüldüğü gibi,

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AŞIRI PLASTİK DEFORMASYON METOTLARININ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AŞIRI PLASTİK DEFORMASYON METOTLARININ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AŞIRI PLASTİK DEFORMASYON METOTLARININ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Mak. Müh. Kaan ÖZEL YÜKSEK LİSANS TEZİ Makina Mühendisliği ANA

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

Soğanın Sırta Ekimi ve Hasat Olanaklarının Araştırılması

Soğanın Sırta Ekimi ve Hasat Olanaklarının Araştırılması Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2005, 1 (2), 115-122 Soğanın Sırta Ekimi ve Hasat Olanaklarının Araştırılması Faruk ÖZGÜVEN 1, Kubilay VURSAVUŞ 1, Yıldız DAŞGAN 2 1 Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum)

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) Tibbi Etkileri ve Kullanımı yöntemleri şöyle sıralanabilir: Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz

Detaylı

Biber Hasat Mekanizasyonu. Gökhan ERAVCI Onur ERGÜN

Biber Hasat Mekanizasyonu. Gökhan ERAVCI Onur ERGÜN Biber Hasat Mekanizasyonu Gökhan ERAVCI 20090254037 Onur ERGÜN 20100254001 Hasat Zamanı Biberlerde hasat; çeşidin erkenciliği, yetiştirme ve bakım koşullarına göre değişir. Biber, uygun büyüklüğü aldığında

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ

METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ ALIN KAYNAKLI LEVHASAL BAĞLANTILARIN ÇEKME TESTLERİ A- DENEYİN ÖNEMİ ve AMACI Malzemelerin mekanik davranışlarını incelemek ve yapılarıyla özellikleri arasındaki

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

Sustainable Collecting Strategies of MAPs

Sustainable Collecting Strategies of MAPs Sustainable Collecting Strategies of MAPs Nazım ŞEKEROĞLU Kilis 7 Aralık University, Vocational School, Medicinal and Aromatic Plants Programme, 79000, Kilis-TURKEY nsekeroglu@gmail.com Main resources

Detaylı

C - 01-9cm. Lazer Kesim Dikey / Laser Cut Vertical. Kesim Kodu / Cut Code

C - 01-9cm. Lazer Kesim Dikey / Laser Cut Vertical. Kesim Kodu / Cut Code 107.5 mm 82.5 mm 175 mm 107.5 mm 175 mm Kesim Kodu / Cut Code C - 01-9cm Kesim Kodu / Cut Code C - 01-13cm 127 mm 102 mm 214 mm 127 mm 82.5 mm 214 mm 107.5 mm 82.5 mm 175 mm 107.5 mm 175 mm Kesim Kodu

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi. Ankara Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi. Ankara Üniversitesi KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Berrin ŞAHİN Ünvanı Mühendis Telefon 2565811123 E-mail berrin.sahin@gthb.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 19.05.1962-Ankara EĞİTİM BİLGİLERİ Doktora Üniversite Adı - Akademik Birim/Mezuniyet

Detaylı

Budama Atıklarının Parçalanmasında Kullanılan Makinanın Performans Değerlerinin İrdelenmesi

Budama Atıklarının Parçalanmasında Kullanılan Makinanın Performans Değerlerinin İrdelenmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2006, 2 (), 219-224 Budama Atıklarının Parçalanmasında Kullanılan Makinanın Performans Değerlerinin İrdelenmesi Ali Yavuz Şeflek, Kazım Çarman, Osman Özbek Selçuk Üniversitesi,

Detaylı

6. Seçilmiş 24 erkek tipte ağacın büyüme biçimi, ağacın büyüme gücü (cm), çiçeklenmenin çakışma süresi, bir salkımdaki çiçek tozu üretim miktarı,

6. Seçilmiş 24 erkek tipte ağacın büyüme biçimi, ağacın büyüme gücü (cm), çiçeklenmenin çakışma süresi, bir salkımdaki çiçek tozu üretim miktarı, ÖZET Bu çalışmada, Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde bulunan antepfıstığı parsellerinde yer alan bazı erkek tiplerin morfolojik ve biyolojik özelikleri araştırılmıştır. Çalışma, 1995 ve 1996 yıllarında hem

Detaylı

Aydın İlindeki Bazı Süt Sağım Tesislerinin Teknik Özellikleri. Technical Properties of Some Milking Parlours in Aydın Province

Aydın İlindeki Bazı Süt Sağım Tesislerinin Teknik Özellikleri. Technical Properties of Some Milking Parlours in Aydın Province Aydın İlindeki Bazı Süt Sağım Tesislerinin Teknik Özellikleri Türker SARAÇOĞLU, Nurettin TOPUZ, Cengiz ÖZARSLAN Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Aydın turksar@hotmail.com

Detaylı

ISO 9001:

ISO 9001: ISO 9001:2015 Aygünsan Demir Çelik 1992 yılında sıcak haddelenmiş ve soğuk çekme olarak üretime başlayan firmamız kaliteyi, teknolojik gelişmeyi ve müşteri memnuniyetini ilke edinerek Karabük ili ve Safranbolu

Detaylı

Ankara Ekolojik Koşullarında Sater (Satureja hortensis L) Bitkisinde Uçucu Yağ ve Bileşenlerinin Ontogenetik Varyabilitesinin Belirlenmesi

Ankara Ekolojik Koşullarında Sater (Satureja hortensis L) Bitkisinde Uçucu Yağ ve Bileşenlerinin Ontogenetik Varyabilitesinin Belirlenmesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Katar ve ark, 2011 8(2 ) Ankara Ekolojik Koşullarında Sater (Satureja hortensis L) Bitkisinde Uçucu Yağ ve Bileşenlerinin Ontogenetik Varyabilitesinin Belirlenmesi D Katar

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: EĞİLME (BÜKÜLME) DAYANIMI TANIM: Eğilme dayanımı (bükülme dayanımı veya parçalanma modülü olarak da bilinir), bir malzemenin dış fiberinin çekme dayanımının ölçüsüdür. Bu özellik, silindirik

Detaylı

YURTİÇİ DENEME RAPORU

YURTİÇİ DENEME RAPORU YURTİÇİ DENEME RAPORU PERLA VİTA A+ UYGULAMASININ MARUL VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ GİRİŞ Marul ve marul grubu sebzeler ülkemizde olduğu gibi dünyada geniş alanlarda üretilmekte ve tüketilmektedir.

Detaylı

DECLARATION OF PERFORMANCE. According to EU 305/2011, Annex V. (EU 305/2011, Ek 5 e göre) Performans Beyanı NO:014

DECLARATION OF PERFORMANCE. According to EU 305/2011, Annex V. (EU 305/2011, Ek 5 e göre) Performans Beyanı NO:014 DCLARATION OF PRFORMANC According to U 305/2011, Annex V (U 305/2011, k 5 e göre) Performans Beyanı NO:014 1. Identification code of the product type / Ürün tipi kimlik kodu OD OPAL SRİSİ / OD OPAL SRIS

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi. Đmge Đ. TOKBAY. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi. Đmge Đ. TOKBAY. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı iii ÖZET Yüksek Lisans Tezi AYDIN EKOLOJĐK KOŞULLARINDA FARKLI EKĐM ZAMANI VE SIRA ARALIĞININ ÇEMEN (Trigonella foenum-graecum L.) ĐN VERĐM VE KALĐTE ÖZELLĐKLERĐNE ETKĐSĐ Đmge Đ. TOKBAY Adnan Menderes

Detaylı

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması.

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. 1 Deneyin Adı Çekme Deneyi Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. Teorik Bilgi Malzemelerin statik (darbesiz) yük altındaki mukavemet özelliklerini

Detaylı

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU

ADİ FİĞ TESCİL RAPORU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü ADİ İĞ TESCİL RAPORU GATAEMD135(SAYAR) ANKARA 2015 GATAEMD135(SAYAR) ADİ İĞ ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

BİR TİCARİ ARAÇ İÇİN ECE R-14 REGÜLASYONUNA UYGUN KOLTUK BAĞLANTILARININ GELİŞTİRİLMESİ

BİR TİCARİ ARAÇ İÇİN ECE R-14 REGÜLASYONUNA UYGUN KOLTUK BAĞLANTILARININ GELİŞTİRİLMESİ BİR TİCARİ ARAÇ İÇİN ECE R-14 REGÜLASYONUNA UYGUN KOLTUK BAĞLANTILARININ GELİŞTİRİLMESİ Alper Arslan, Mertcan Kaptanoğlu Hexagon Studio Araç Mühendisliği Bölümü OTEKON 2010 5. Otomotiv Teknolojileri Kongresi

Detaylı

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KOMPOZĠT VE SERAMĠK MALZEMELER ĠÇĠN ÜÇ NOKTA EĞME DENEYĠ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GĠRĠġ Eğilme deneyi

Detaylı

PPP Ürün Kodu Ürün Açıklaması. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. Kutu 20 Adet. Kutu 15 Adet. Kutu 20 Adet. Kutu 10 Adet.

PPP Ürün Kodu Ürün Açıklaması. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. Kutu 20 Adet. Kutu 15 Adet. Kutu 20 Adet. Kutu 10 Adet. Sabit Duvar Montaj Aparatları SUREFIX230 Sabit Sistem, Önerilen 32" - 50", Özel Alyan Kilitli Sistem Taşıma Kapasitesi 50kg, vesa ölçüleri 200x200-400x200-400x400 42,5 TL SUREFIX235 Sabit Sistem, Önerilen

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Pamukta Muhafaza Islahı

Pamukta Muhafaza Islahı Güven BORZAN DOĞU AKDENİZ GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Bitkisel üretim; toprak, su,iklim gibi doğal kaynaklar ile kimyasal ve organik gübreler, pestisit, tarım makineleri, tohum

Detaylı

EKİZOĞLU EKİZOĞLU MAKİNA MERMER TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

EKİZOĞLU EKİZOĞLU MAKİNA MERMER TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ. EKİZOĞLU MAKİNA MERMER TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ. EKİZOĞLU Ekizoğlu Makina 1986 yılında Denizlide kurulmuştur. 1500 m2 lik fabrika sahası içerisinde tüm çalışanları ile birlikte müşteri memnunuyetine

Detaylı

Bazı Karnabahar Çeşitlerinin (Brassica oleracea var. botrytis) Verim, Kalite ve Bitki Özelliklerinin Belirlenmesi

Bazı Karnabahar Çeşitlerinin (Brassica oleracea var. botrytis) Verim, Kalite ve Bitki Özelliklerinin Belirlenmesi Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2003, 40(1):9-16 ISSN 1018-8851 Bazı Karnabahar Çeşitlerinin (Brassica oleracea var. botrytis) Verim, Kalite ve Bitki Özelliklerinin Belirlenmesi Dursun EŞİYOK 1 M.Kadri BOZOKALFA

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Abdullah SESSİZ 1, M. Murat TURGUT 2, F. Göksel PEKİTKAN 3 1 Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Detaylı

Mobilmod Tekerlekli Mobil İskele Sistemi

Mobilmod Tekerlekli Mobil İskele Sistemi Mobilmod Tekerlekli Mobil İskele Sistemi Mobilmod iskele sistemleri, genellikle iç mekanlarda ve düzgün zeminli geniş alanlarda kullanılan tekerlekli, yer değiştirebilir iskele sistemleridir. Mobilmod

Detaylı

Sonorous Sabit Duvar Montaj Aparatları ve Aksesuar. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. 200x200, duvardan uzaklık 25mm. Kutu 20 Adet.

Sonorous Sabit Duvar Montaj Aparatları ve Aksesuar. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. Kutu 5 Adet. 200x200, duvardan uzaklık 25mm. Kutu 20 Adet. Sonorous Sabit Duvar Montaj Aparatları ve Aksesuar SUREFIX230 Sabit Sistem, Önerilen 32" - 50", Özel Alyan Kilitli Sistem Taşıma Kapasitesi 50kg, vesa ölçüleri 200x200-400x200-400x400 65,0 TL SUREFIX235

Detaylı

BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK

BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK SÜRTÜNME Sürtünme katsayısının bilinmesi mühendislikte makina tasarımı ile ilgili çalışmalarda büyük önem taşımaktadır. Herhangi bir otun

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

Yrd.Doç.Dr Muhammet Vefa AKPINAR, PhD, P.E.

Yrd.Doç.Dr Muhammet Vefa AKPINAR, PhD, P.E. Yrd.Doç.Dr Muhammet Vefa AKPINAR, PhD, P.E. Cell phone: 05558267119 School: +0904623774011 mvakpinar@yahoo.com Desteklenen Araştırma Projeleri Proje adı: Karayolu Alttemel Dolguların Güçlendirilmesinde

Detaylı

Uygulanan dış yüklemelere karşı katı cisimlerin birim alanlarında sergiledikleri tepkiye «Gerilme» denir.

Uygulanan dış yüklemelere karşı katı cisimlerin birim alanlarında sergiledikleri tepkiye «Gerilme» denir. Gerilme ve şekil değiştirme kavramları: Uygulanan dış yüklemelere karşı katı cisimlerin birim alanlarında sergiledikleri tepkiye «Gerilme» denir. Bir mühendislik sistemine çok farklı karakterlerde dış

Detaylı

PÝLSA PE 100 BORULARI

PÝLSA PE 100 BORULARI PÝLSA PE BORULARI Plastik teknolojisinin hýzlý geliþimi hammadde üretiminde de önemli geliþmelerin yaþanmasýný saðlamýþtýr. PE 32, 40 ve 63 ten imal borular yüksek basýnç gerektirmeyen sistemlerde baþarý

Detaylı

BAZI TURUNÇGİL MEYVELERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

BAZI TURUNÇGİL MEYVELERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ BAZI TURUNÇGİL MEYVELERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Önder KABAŞ Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antalya Özet Bu çalışmada, Antalya yöresinde yetişen dört farklı turunçgil (Citrus

Detaylı

Ahududu Bitkisinde (Rubus idaeus L.) En Uygun Dikim Budamasının Belirlenmesi ve Bunun Vegetatif ve Generatif Gelişme Üzerine Etkisi 1,2

Ahududu Bitkisinde (Rubus idaeus L.) En Uygun Dikim Budamasının Belirlenmesi ve Bunun Vegetatif ve Generatif Gelişme Üzerine Etkisi 1,2 Ahududu Bitkisinde (Rubus idaeus L.) En Uygun Dikim Budamasının Belirlenmesi ve Bunun Vegetatif ve Generatif Gelişme Üzerine Etkisi 1,2 A. Z. Makaracı S. Çelik Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi

Detaylı

Şeftalinin Mekanik Özellikleri Üzerine Çeşit ve Depolama Süresinin Etkisi

Şeftalinin Mekanik Özellikleri Üzerine Çeşit ve Depolama Süresinin Etkisi Tarımsal Mekanizasyon 23. Ulusal Kongresi, 6-8 Eylül 26, Çanakkale 199 Şeftalinin Mekanik Özellikleri Üzerine Çeşit ve Depolama Süresinin Etkisi Fatih Mehmet Eraltan (1)* Faruk Özgüven (1)* Kubilay K.

Detaylı

Panomod Güvenlikli İskele Sistemi

Panomod Güvenlikli İskele Sistemi Panomod Güvenlikli İskele Sistemi Panomod Güvenlikli İskele Sistemi TS EN 12810-1, TS EN 12810-2, TS EN 12811-1 ve TS EN 12811-2 standartlarına göre dizayn edilmiş ve üretilmiştir. İskele sistemi TSE Belgesine

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MARKA İSMİ TEKNİK SAFETY TİCARİ UNVAN PERİTİA KUYUMCULUK YAPI SAN. VE TİC. LTD ŞTİ TEST TİPİ MERDİVEN KORKULUĞU SİSTEMİ TEKNİK RAPORU Yıldız Teknik Üniversitesi- Makine Fakültesi 1 RAPOR

Detaylı

WHO WE ARE BİZ KİMİZ B-TEK METAL

WHO WE ARE BİZ KİMİZ B-TEK METAL 2 B-TEK METAL BİZ KİMİZ WHO WE ARE 2004 yılında kurulan firmamız 6750 m 2 kapalı alanda, 55 kişi kalıp imalatında, 155 kişi parça üretiminde olmak üzere 210 kişilik kadrosuyla iki lokasyonda otomotiv sanayine

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU DENEY ADI KİRİŞLERDE SEHİM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR. ÜMRAN ESENDEMİR

Detaylı

Profil Boru Demir Çelik

Profil Boru Demir Çelik Profil Boru Demir Çelik Hakkımızda Fabrikamız; BORSAN PROFİL BORU DEMİR ÇELİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 2007 Yılında Hatay'ın Payas İlçesinde 21.000 m2 açık, 10.000 m2 kapalı alan üzerine kurulmuştur. Bölgenin

Detaylı

PERÇİN BAĞLANTILARI (Riveted Joints)

PERÇİN BAĞLANTILARI (Riveted Joints) PERÇİ BAĞLATILARI (Riveted Joints) ÖREK 9.1 Şeklide gösterildiği gibi, metal bir levhaya 16 k luk bir yük uygulanmaktadır. Levha adet cıvata ile destek plakasına bağlandığına göre, a)her bir cıvata üzerinde

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

Model ZT 7728D ZT 9228D ZT 10728D

Model ZT 7728D ZT 9228D ZT 10728D ÜRETİM PRODUCTION 2 ŞİRKETİMİZ; 1975 ten beri endüstrinin birçok kolunda hizmet veren bir aile şirketi, Otuzdan fazla özel tasarım makine modeli sahibi, 1984 ten beri metal boru üreticisi, 1993 ten beri

Detaylı

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER:

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: SÜRTÜME ETKİLİ (KYM KOTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: Birleşen parçaların temas yüzeyleri arasında kaymayı önlemek amacıyla bulonlara sıkma işlemi (öngerme) uygulanarak sürtünme kuvveti ile de yük aktarımı sağlanır.

Detaylı

Dr. Gökhan FİLİK* (İşletmeci-Ziraat Yüksek Mühendisi, gfilik@hotmail.com )

Dr. Gökhan FİLİK* (İşletmeci-Ziraat Yüksek Mühendisi, gfilik@hotmail.com ) GIDA ATIKLARINDAN TEKNOLOJİK İŞLEMLER İLE ALTERNATİF YEM HAMMADDESİ GERİ KAZANIMI VE HAYVAN BESLEMEDE KULLANIM OLANAKLARI Dr. Gökhan FİLİK* (İşletmeci-Ziraat Yüksek Mühendisi, gfilik@hotmail.com ) Çukurova

Detaylı

DAĞ ÇAYINDA (Sideritis perfoliata L.) BĐTKĐ SIKLIĞININ VERĐM ÜZERĐNE ETKĐSĐ. Ali Osman SARI Bilgin OĞUZ Aynur BĐLGĐÇ

DAĞ ÇAYINDA (Sideritis perfoliata L.) BĐTKĐ SIKLIĞININ VERĐM ÜZERĐNE ETKĐSĐ. Ali Osman SARI Bilgin OĞUZ Aynur BĐLGĐÇ ANADOLU, J. of AARI 15 (1) 2005, 27-33 MARA DAĞ ÇAYINDA (Sideritis perfoliata L.) BĐTKĐ SIKLIĞININ VERĐM ÜZERĐNE ETKĐSĐ Ali Osman SARI Bilgin OĞUZ Aynur BĐLGĐÇ Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü P.K. 9 35661

Detaylı

BAZI LİMON ÇEŞİTLERİNİN YILLARI ARASINDA ANTALYA EKOLOJİK KOŞULLARINDA GÖSTERDİKLERİ VERİM VE POMOLOJİK ÖZELLİKLER

BAZI LİMON ÇEŞİTLERİNİN YILLARI ARASINDA ANTALYA EKOLOJİK KOŞULLARINDA GÖSTERDİKLERİ VERİM VE POMOLOJİK ÖZELLİKLER AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2004, 17(2), 115-119 BAZI LİMON ÇEŞİTLERİNİN 1997-2000 YILLARI ARASINDA ANTALYA EKOLOJİK KOŞULLARINDA GÖSTERDİKLERİ VERİM VE POMOLOJİK ÖZELLİKLER Ebru CÜCÜ-AÇIKALIN

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

2018 Ürün Kataloğu. Product Catalogue.

2018 Ürün Kataloğu. Product Catalogue. 2018 Ürün Kataloğu Product Catalogue Ürün kalitesinde malzeme kadar işçiliğinde önemli olduğunu bilen Mabaş; üretim sürecinin her bir aşamasında son derece titiz bir çalışma yürüterek kaliteden taviz vermeden

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ MALZEME LABORATUARI I DERSĠ BURULMA DENEY FÖYÜ BURULMA DENEYĠ Metalik malzemelerin burma deneyi, iki ucundan sıkıştırılırmış

Detaylı

Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongrelerinin Değerlendirilmesi

Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongrelerinin Değerlendirilmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 27, 3 (1),1 - Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongrelerinin Değerlendirilmesi Hüseyin ÖĞÜT, Kazım ÇARMAN, Sedat ÇALIŞIR, Tamer MARAKOĞLU, Hakan SONMETE Üniversitesi Ziraat

Detaylı

Bakım makinaları-çapalama Makinaları Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Bakım makinaları-çapalama Makinaları Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Bakım makinaları-çapalama Makinaları 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Bakım makinaları Bitkisel üretimde ekimden hasat dönemine kadar süregelen gübreleme, çapalama, seyreltme ve tekleme, tarımsal savaş

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Detaylı

Malzemelerin Mekanik Özellikleri

Malzemelerin Mekanik Özellikleri Malzemelerin Mekanik Özellikleri Bölüm Hedefleri Deneysel olarak gerilme ve birim şekil değiştirmenin belirlenmesi Malzeme davranışı ile gerilme-birim şekil değiştirme diyagramının ilişkilendirilmesi ÇEKME

Detaylı

Key Words : American Vine Rootstock, Vine Cutting Stems, Auxiliary Shoots, Çanakkale.

Key Words : American Vine Rootstock, Vine Cutting Stems, Auxiliary Shoots, Çanakkale. Ege Üni. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38(2-3): 1-8 ISSN 1018-8851 140 Rugeri ve 1103 Poulsen Amerikan Asma larının Çanakkale-Umurbey Koşullarındaki Çelik Verimleri ile Bazı Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Detaylı

DECLARATION OF PERFORMANCE. According to EU 305/2011, Annex V. (EU 305/2011, Ek 5 e göre) Performans Beyanı NO:013

DECLARATION OF PERFORMANCE. According to EU 305/2011, Annex V. (EU 305/2011, Ek 5 e göre) Performans Beyanı NO:013 DCLARATION OF PRFORMANC According to U 305/2011, Annex V (U 305/2011, k 5 e göre) Performans Beyanı NO:013 1. Identification code of the product type / Ürün tipi kimlik kodu OD OPAL SRİSİ / OD OPAL SRIS

Detaylı

Elma Yüzey Alanlarının Görüntü İşleme Tekniği Yöntemiyle Saptanması

Elma Yüzey Alanlarının Görüntü İşleme Tekniği Yöntemiyle Saptanması Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2003) 17(1): 59-64 Elma Yüzey Alanlarının Görüntü İşleme Tekniği Yöntemiyle Saptanması Eşref IŞIK Taner GÜLER ÖZET Tarımsal ürünlerin değerlendirilmelerine ilişkin mühendislik

Detaylı

WDW 300 KN Computer Control Tensile Testing Machine

WDW 300 KN Computer Control Tensile Testing Machine WDW 300 KN Computer Control Tensile Testing Machine Tanımı; WDW serisi bilgisayarlı elektronik çekme test makineleri ASTM, ISO, DIN, GB ve diğer uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmış ve üretilmiştir.

Detaylı

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yer fıstığı baklagiller familyasından, tek yıllık ve değerli bir yağ bitkisidir. Yerfıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir.

Detaylı