YENİ HAL YASASI KAPSAMINDA SEBZE MEYVE KOMİSYONCULUĞU TTK VE DİĞER MEVZUATLAR KOMİTESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YENİ HAL YASASI KAPSAMINDA SEBZE MEYVE KOMİSYONCULUĞU TTK VE DİĞER MEVZUATLAR KOMİTESİ 08.08.2012"

Transkript

1 YENİ HAL YASASI KAPSAMINDA SEBZE MEYVE KOMİSYONCULUĞU TTK VE DİĞER MEVZUATLAR KOMİTESİ

2 SEBZE VE MEYVE KOMİSYONCULUĞU İŞLERİNDE KAÇ TARAF BULUNMAKTADIR? KALİTE NEDİR? SATIŞA KONU OLAN ÜRÜNÜ; ÜRETEN ÇİFTÇİ YA DA ÜRÜN SAHİBİ TÜCCAR MALI SATIN ALAN KİŞİ, MALI SATAN KOMİSYONCU

3 TOPTANCI HALİNDE KOMİSYONCU KİMLERİN ÜRÜNLERİNİ SATABİLİR? KOMİSYONCUYA SATILMAK ÜZERE ÜRÜNÜ DOĞRUDAN ÜRETİCİ GETİREBİLECEĞİ GİBİ, ÜRETİCİDEN YA DA HALLERDEN MAL ALAN TÜCCARLAR DA KOMİSYONCULARDA MALLARINI SATTIRABİLMEKTEDİRLER.

4 ÜRETİCİLERE AİT ÜRÜNLERİN KOMİSYONCUDA SATILMASINDA UYGULAMA NASIL OLACAKTIR? KALİTE NEDİR? Komisyoncu üreticiye ait olan ürünleri sattıktan sonra bu ürün satış bilgileri ve kesintileri gösterecek şekilde üretici adına MÜSTAHSİL MAKBUZU düzenlemek zorundadır.

5 TÜCCARLARA YADA GERÇEK USULDE DEFTER TUTAN ÇİFTÇİLERE AİT ÜRÜNLERİN KOMİSYONCUDA SATILMASINDA UYGULAMA NASIL OLACAKTIR? Tüccarlara yada gerçek usulde defter tutanlara ait ürünlerin, KALİTE NEDİR? komisyoncular tarafından yapılan mal teslimleri için komisyoncu tarafından alıcıya fatura düzenlendikten sonra, satışa konu ürün sahibi adına komisyoncu tarafından FATURA düzenlenecek ve bu faturada hem satılan ürünlere ait satış bilgileri hem de yapılan kesintilere ait bilgiler yer alacaktır.

6 * FATURAYI KİM DÜZENLER Gerçek usulde vergilendirilen çiftçi ile tüccar tarafından komisyoncuya yapılan mal teslimlerine ilişkin fatura düzenlenmesi yerine satılan mala ait faturanın KOMİSYONCULAR tarafından düzenlenmesi Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür.

7 KOMİSYONCU TARAFINDAN SATIŞI YAPILAN ÜRÜNLERE İLİŞKİN VUK A GÖRE KAÇ TÜR BELGE DÜZENLENMEKTEDİR? KALİTE NEDİR? -Komisyoncu, tüccar veya üreticiye ait ürünün satışı sırasında bu mala ilişkin alıcıya satış bilgilerini içeren fatura düzenleyecek, -Satışa konu ürün çiftçiye ait ise satış ve kesinti bilgilerini içeren müstahsil makbuzunu düzenleyecek, -Satışa konu ürün defter tutan çiftçiye yada tüccara ait ise satış ve kesinti bilgilerini içeren -fatura düzenleyecektir.

8 *HALDE KDV ORANLARI KAÇTIR 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (B) bölümünde; Toptancı hallerinde faaliyet gösterenlerin, hallerden temin ettikleri taze sebze ve meyveleri hal dışındaki ünitelerinde satmaları halinde de Kararname hükümlerine göre işlem yapılacak ve bu ünitelerden gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan teslimlerde % 1, diğer teslimlerde ise % 8

9 HAL RÜSUMU ORANI KAÇTIR? KALİTE NEDİR? TOPTANCI HALİNDE % 1, TOPTANCI HALİ DIŞINDA % 2

10 HAL RÜSUMUNDA KDV VARMIDIR? Yaş Sebze ve Meyve Halinde yapılan toptan satışlardan alınan hal rüsumu, KDV Kanununun 24/b maddesine göre KDV MATRAHINA DAHİL olacaktır. Bu tutarların ilgili belediyeye aktarılması ise KDV'nin konusuna girmemektedir. KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ/60

11 GELİR VERGİSİ ORANI % KAÇTIR? Zirai mahsul Ticaret borsasına tescil (Toptancı hallerinde satış) ise tevkifat oranı % 2 tescilli değil ise %4 olarak uygulanmaktadır.

12 MERSİN VERGİ DAİRESİ ÖZELGESİ KAPSAMINDA BS_BA Tüccarlar, haldeki komisyoncu tarafından malların satışı sonrasında adına düzenlenen faturada yer alan, malın toplam bedelinden komisyon masrafları (Komisyon ücreti, Komisyon KDV'si, Stopaj, Hal Rüsumu, Bağ kur kesintisi vs.) çıkarıldıktan sonra kalan tutarı, malın satış bedeli olarak (hal komisyoncunun bilgileri yazılarak) Form Bs'de bildireceklerdir.

13 MERSİN VERGİ DAİRESİ ÖZELGESİ KAPSAMINDA BS_BA Aynı faturada yer alan, komisyon bedelini ise hizmet alımı olarak (hal komisyoncunun bilgileri yazılarak) Form Ba'da bildirecektir.

14 MERSİN VERGİ DAİRESİ ÖZELGESİ KAPSAMINDA BS_BA Haldeki komisyoncular ise, faturadaki toplam mal bedelinden, komisyon masrafları çıkarıldıktan sonra kalan tutarı, malın alış bedeli olarak (tüccar bilgileri yazılarak) Form Ba'da bildireceklerdir..

15 MERSİN VERGİ DAİRESİ ÖZELGESİ KAPSAMINDA BS_BA Ayrıca, faturada yer alan komisyon bedelini ise hizmet satımı olarak (tüccar bilgileri yazılarak) Form Bs'de bildireceklerdir.

16 BS_BA Komisyoncular tarafından düzenlenen satış faturalarında, her müşteri için ayrı ayrı olmak üzere aylık toplam satış tutarının, 396. Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen KDV hariç TL ve üzerinde olması halinde Bs formuna dahil edilerek bildirimde bulunulması gerekmektedir.

17 BS_BA Haldeki komisyoncudan mal satın alan ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, KDV hariç TL ve üzerindeki alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim formu (Form Ba)" ile bildirimde bulunmaları gerekmektedir..

18 KDV MÜSTESNA DURUMU Teslimleri Katma Değer Vergisine Tabi Olmayanlar Tarafından Gönderilen Malların, Sebze ve Meyve Komisyoncuları Tarafından Satışında KDV Durumu; Katma Değer Vergisi Kanunu nun 17/4-b bendine göre, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler tarafından yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır. Dolayısıyla, komisyoncu gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiye ait malı komisyon karşılığı satıyorsa katma değer vergisi hesaplamayacaktır.

19 ZİRAİ KAZANÇ NEDİR? (Gelir Vergisi Kanunu Madde 52 ) Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır. Zirai faaliyeti arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollariyle veya doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder...

20 ZİRAİ KAZANÇTA VERGİLENDİRME NASIL YAPILMAKTADIR? ***** (Gelir Vergisi Kanunu Madde 53 ) Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tesbit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler. Ancak, çiftçiye ait olmakla beraber ziraî işletmeye dahil edilmeyen biçerdöver veya bu mahiyetteki bir motorlu araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler ticarî kazanç hükümlerine göre vergilendirilir. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belge alma, verme, saklama ve ibraz yükümlülüklerine uymayan çiftçiler, çeşitli kamu karum ve kuruluşları tarafından verilen avans, kredi, sübvansiyon, prim gibi ayni ve nakdi destek unsurlarından yararlanamazlar.bu hükmün uygulanmasına ilişkin usuller, ilgili kuruluşların görüşleri de alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenir

21 İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ ÖLÇÜLERİ NEDİR? (Gelir Vergisi Kanunu Madde 54) Zirai kazancın gerçek usulde tesbiti bakımından bir takvim yılı içinde dikkate alınacak ölçüler belirtilmiştir. Bakanlar Kurulu, Zirai Kazançlar, Merkez Komisyonunun teklifi üzerine, bu ölçüleri gerekli gördüğü bölgeler için yıllık olmak kaydıyla arazi ve ürün türlerine göre beş katına kadar artırmaya veya kanuni hadden az olmamak üzere yeniden tespit etmeye yetkilidir. Bu şekilde tespit olunan ölçüler, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren yürürlüğe girer

22 BAĞKUR MUAFİYETİ 2926 sayılı Kanun kapsamında sigortalı oldukları halde prim borcu bulunmayan sigortalılara bağlı oldukları il müdürlüklerince bir yıl süreli (Tevkifatı Muafiyet Belgesi) verilmektedir. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunmalarına rağmen 2926 sayılı Kanun kapsamında bulunmayan (diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışanlar ile ileri yaştaki) çiftçilerden tevkifat yapılmamakta olup ileri yaştaki çiftçilere süresiz Tevkifatı Muafiyet Belgesi verilmekte, diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışanlar da çalıştıklarını gösteren belgeleri tevkifatçılara ibraz etmeleri halinde tevkifat yapılmamaktadır. Herhangi bir nedenle tevkifat yapılması gerektiği halde kendilerinden tevkifat yapılanların tevkifatın yapıldığı belgeleri bağlı bulundukları il müdürlüklerine ibraz etmeleri halinde tevkifat tutarları kendilerine iade edilmektedir.

23 KALİTE NEDİR? x6dd4&feature=fvst

24 SEBZE VE MEYVE SEVKİYATÇISI KALİTE NEDİR? TOPTANCI SEBZE VE MEYVE HALİNDEKİ KOMİSYONCUDAN, MÜSTAHSİLLERDEN, DİĞER TOPTAN SEBZE MEYVE TİCARETİ YAPAN KİŞİLERDEN SATIN ALDIĞI VEYA KENDİLERİNİN ÜRETTİKLERİ SEBZE VE MEYVELERİ KENDİ BULUNDUĞU YERDEN BAŞKA TOPTANCI SEBZE VE MEYVE HALLERİNDEKİ KOMİSYONCULARA GÖNDEREREK KOMİSYON BEDELİ KARŞILIĞINDA SATTIRAN GERÇEK YA DA TÜZEL KİŞİDİR.

25 KOMİSYONCU TOPTAN SEBZE VE MEYVE HALLERİNDE KOMİSYONCU SIFATIYLA FAALİYET GÖSTEREN, KENDİSİNE GELEN MALLARI ARACI OLARAK SATAN, SATTIĞI BRÜT BEDEL ÜZERİNDEN DE HİZMET KARŞILIĞI BELLİ BİR YÜZDE KOMİSYON ALAN GERÇEK YA DA TÜZEL KİŞİDİR.

26 Sevkiyatçının toptan sebze ve meyve halindeki komisyoncudan defter tutmayan müstahsilin malını satın alması:. Sevkiyatçı A, Mersin toptan sebze ve meyve halinden 2000 kg domatesi kilogramı 0,50 TL den 1.000,00 TL ye satın almıştır. Komisyoncunun sattığı bu mal defter tutmayan müstahsile aittir. Bu durumda komisyoncu, faturasını 1.000,00 TL + %1 Hal Rüsumu olarak düzenleyecektir. Bu faturada KDV hesaplanmayacaktır. (KDVK Mad.17-4/b) Sevkiyatçının mal alış kaydı şöyle olacaktır: / 153 HS ,00 TL MAL ALIŞ HS ,00 TL MALIN MALİYETİNE EKLENEN GİD.(HAL RÜSUMU) 10,00 TL 320 HS ,00 TL / Sevkiyatçı BA Bildiriminde mal alışını hal rüsumu dahil olarak bildirecektir. (Mal alış hal rüsumla beraber 5.000,00 TL ve üzeri olursa)

27 KOMİSYONCUNUN BU İŞLEM İLE İLGİLİ KAYITLARI. Komisyoncu bu satış ile ilgili müstahsilden % 8 Komisyon+ % 18 KDV, % 2 Zirai stopaj ve % 1 çiftçi bağ-kur pirimi kesintisi yapmıştır. Komisyoncunun bu satışa ilişkin muhasebe kaydı şöyle olacaktır / Mus. Malı Alıcıları Hal Rusumu Kom. Gel % Zirai Stopaj Hal Rusumu Çiftçi Bağ-Kur Müstahsil

28 Sevkiyatçının toptan sebze ve meyve halindeki komisyoncudan defter tutan müstahsilin malını satın alması: Sevkiyatçı A, Mersin toptan sebze ve meyve halinden kg limonu kilogramı 0,60 TL den 3.000,00 TL ye satın almıştır. Komisyoncunun sattığı bu mal defter tutan müstahsile aittir. Bu durumda komisyoncu, faturasını 3.000,00 TL + %1 Hal Rüsumu + %1 KDV. Olarak düzenleyecektir. (KDVK Mad.28/6) Sevkiyatçının mal alış kaydı şöyle olacaktır: / 153 HS ,00 TL MAL ALIŞ HESABI 3.000,00 TL MALIN MALİYETİNE EKLENEN GİD. (HAL RÜSUMU) 30,00 TL 191 HS. 30,30 TL 320 HS ,30 TL / Sevkiyatçı BA Bildiriminde mal alışını hal rüsumu dahil olarak bildirecektir. (Mal alış hal rüsumla beraber 5.000,00 TL ve üzeri olursa)

29 AYNI İŞLEMİN KOMİSYONCU KAYDI Komisyoncu bu satış ile ilgili defter tutan müstahsilden % 8 Komisyon + 18 KDV, % 2 Zirai stopaj kesintisi yapmıştır. Bağ-Kur muafiyet belgesi nedeniyle tevkifat yapmamıştır. Komisyoncunun bu satışa ilişkin muhasebe kaydı şöyle olacaktır / Mustahsil Malı Alıcıları Hal Rusumu % 1 KDV İlave KDV(HR) Kom. Gel % 18 KDV Zirai Stopaj Hal Rusumu Müstahsil Müs. Satış KDV İlave KDV 0.30

30 Sevkiyatçının toptan sebze ve meyve halindeki komisyoncudan defter tutan mükellefin malını satın alması: Sevkiyatçı A, Mersin toptan sebze ve meyve halinden kg patlıcanı kilogramı 0,60 TL den 6.000,00 TL ye satın almıştır. Komisyoncunun sattığı bu mal defter tutan üretici olmayan gerçek usülde vergilendirilen mükellefe aittir. (MÜKELLEF HAL KAYIT SİSTEMİNE BİLGİ VERMİŞTİR.) Bu durumda komisyoncu, faturasını 6.000,00 TL + %1 KDV olarak kesecektir. (KDVK Mad.28/6)

31 Sevkiyatçının toptan sebze ve meyve halindeki komisyoncudan defter tutan mükellefin malını satın alması: Sevkiyatçının mal alış kaydı şöyle olacaktır: / 153 HS ,00 TL MAL ALIŞ HESABI 6.000,00 TL 191 HS. 60,00 TL 320 HS. (336 HS.) 6.060,00 TL / Sevkiyatçı BA Bildiriminde mal alışını 6.000,00 TL olarak bildirecektir.

32 AYNI İŞLEMİN KOMİSYONCU KAYDI Komisyoncu bu satış ile ilgili üretici olmayan gerçek usulde vergilendirilen (Tüccar) mükelleften % 8 Komisyon + % 18 KDV hesaplamıştır / Tüccar Malı Alıcıları % 1 KDV Kom. Geliri % 18 KDV Tüccar Malı Alacağı Tüccar satışı KDV 60.- Bu satıştan Hal Rusumu alınmamıştır. Çünkü Hal Kayıt sistemine bildirilmiştir. Tüccar malı olduğu için de Zirai stopaj ve Bağ-Kur kesintisi yapılmamıştır.

33 Sevkiyatçının toptan sebze ve meyve halindeki komisyoncudan defter tutan müstahsilin malını satın alması: Toptan sebze meyve sevkiyatçısı malları satın alıp deposuna getirir, bunları paketler ve genelde nakliyat firmalarından kamyon temin ederek bu sebze ve meyveleri satılmak üzere diğer illerdeki toptancı hallerindeki komisyonculara sevk eder. SevkiyatçI, komisyoncu adına sevk irsaliyesi düzenler. Bu düzenlediği sevk irsaliyesinin iki nüshasını kamyoncuya verir üçüncü nüshası kendisinde kalır. Mallar komisyoncuya ulaşır. Nakliyatçı nakliyat bedelini komisyoncudan alır. Nakliyatçı, nakliye faturasını sevkiyatçının adına düzenler. Eğer nakliyatçı nakliye faturasını komisyoncu adına düzenler ise komisyoncu sevkiyatçıya aynı miktarı taşıyan ayrıca bir yansıtma faturası keser.

34 SEVKİYATÇININ DİREK OLARAK (KOMİSYONCUDAN DEĞİL) DEFTER TUTMAYAN MÜSTAHSİLDEN MAL SATIN ALMASI: Sevkiyatçı hal dışındaki ve defter tutmayan müstahsilden ,00 TL lik sebze meyve almıştır. Sevkiyatçı satın aldığı bu mal için müstahsil makbuzu düzenleyecektir. Bu mal alışını ticaret borsasından tescil ettirirse %2 zirai stopaj ödenecektir. Tescil ettirmezse %4 zirai stopaj ödenecektir. Örneğimizde sevkiyatçının bu satın aldığı malları ticaret borsasından tescil ettirdiğini varsayalım; bu durumda sevkiyatçının muhasebe kaydı şöyle olacaktır:

35 SEVKİYATÇININ DİREK OLARAK (KOMİSYONCUDAN DEĞİL) DEFTER TUTMAYAN MÜSTAHSİLDEN MAL SATIN ALMASI: 153 HS ,00 TL / 360 HS. ZİRAİ STOPAJ (%2) 200,00 TL 361 HS. ÇİFTÇİ BAĞKURU (%1) Muaf değilse) 100,00 TL 320 HS. MÜSTAHSİL 9.700,00 TL 320 HS. MÜSTAHSİL 9.700,00 TL / 103 HS. (102 HS.) 9.700,00 TL

36 Sevkiyatçının direk olarak (komisyoncudan değil) defter tutan müstahsilden mal satın alması:. Sevkiyatçı hal dışındaki ve defter tutan müstahsilden ,00 TL lik sebze meyve almıştır. Malı satan çiftçi sevkiyatçıya fatura düzenleyecektir. Bu mal alışını ticaret borsasından tescil ettirirse %2 zirai stopaj ödenecektir. Tescil ettirmezse %4 zirai stopaj ödenecektir. Örneğimizde sevkiyatçının bu satın aldığı malları ticaret borsasından tescil ettirdiğini varsayalım. Bu durumda sevkiyatçının muhasebe kaydı şöyle olacaktır: / 153 HS ,00 TL 191 HS. (%8) 800,00 TL 360 HS. ZİRAİ STOPAJ 200,00 TL 361 HS. ÇİFTÇİ BAĞKUR 100,00 TL 320 HS. MÜSTAHSİL ,00 TL /

37 SEVKİYATÇININ DİREK OLARAK (KOMİSYONCUDAN DEĞİL) GERÇEK USÜLDE KDV YE TABİ TİCARİ KAZANÇ MÜKELLEFLERİNDEN MAL SATIN ALMASI: Sevkiyatçı hal dışındaki gerçek usülde kdv ye tabi mükelleften ,00 TL lik sebze meyve almıştır. Malı satan mükellef sevkiyatçıya fatura düzenleyecek ve %8 kdv uygulayacaktır. Bu durumda sevkiyatçının muhasebe kaydı şöyle olacaktır: / 153 HS ,00 TL 191 HS. 800,00 TL / 320 HS ,00 TL

38 SEVKİYATÇIDAN GELEN MALLARIN KOMİSYONCU TARAFINDAN SATIŞ İŞLEMLERİ Komisyoncu kendisine gelen bu malları marketlere, manavlara, gerçek usülde defter tutan mükelleflere ve diğer kişilere satar. Bu malı sattığında komisyoncu KENDİ SATIŞ FATURASINI düzenler. Bu faturanın alt kısmında dipnot olarak BU MALLAR KOMİSYONCU SIFATIYLA SATILMIŞTIR ibaresi bulunur. Komisyoncu bu malları gerçek usüle tabi mükelleflere sattığında %1 kdv uygular, diğerlerine sattığında %8 kdv uygular. BS yönünden ise komisyoncu kendi satış faturasındakileri dikkate alarak beyan eder.

39 SEVKİYATÇIDAN GELEN MALLARIN KOMİSYONCU TARAFINDAN SATIŞ İŞLEMLERİ Komisyoncu sevkiyatçıdan gelen malları satışından itibaren 7 GÜN içerisinde sevkiyatçıya malların satışı, bu satışın masrafları ve komisyon bedelini gösteren faturayı düzenler. Bu fatura iki kısımdan oluşur: 1. Kısım; malların satış bedelini, cinsini,miktarını,birim fiyatını gösterir. 2. Kısım; sol tarafta masraf ve kesintileri gösterir.

40 FATURANIN 1.KISIMDAKİ SATIŞ BEDELİNİN TOPLAMINA %1 VE VARSA % 8 KDV İLAVE EDİLİR. BU GENEL TOPLAM SEVKİYATÇININ KOMİSYONCUDAN ALACAĞI BRÜT TUTARI GÖSTERİR. FATURANIN 2. KISMINDA İSE NAKLİYE BEDELİ + NAKLİYE KDVSİ + HAMALİYE + KOMİSYON + KOMİSYON KDVSİ YAZILIR VE TOPLANIR.

41 1.Kısım toplamından 2. Kısım toplamının çıkarılması sonucu, sevkiyatçının komisyoncudan alacağı net tutar hesaplanmış olur. Komisyoncu BA formunda 1. Kısımdaki satış bedelini bildirir. Sevkiyatçı ise bu bedeli BS formunda bildirir. Komisyoncunun aldığı komisyon miktarı 5.000,00 TL ve üzeri olursa komisyoncu bunu BS formunda bildirir. Sevkiyatçı ise bunu BA formunda bildirir.

42 SEVKİYATÇININ KOMİSYONCU VASITASIYLA MAL SATTIRDIĞI DURUMLAR İLE İLGİLİ UYGULAMA ÖRNEĞİ Sevkiyatçı A, komisyoncuya sebze meyvelerini satılmak üzere göndermiştir. Komisyoncu bu malların ,00 TL lik kısmını artı %1 kdv ile ve 1.000,00 TL lik kısmını ise artı %8 kdv ile satmıştır. Komisyoncu %8 komisyon + %18 kdv almıştır ,00 TL + %18 Nakliye bedeli ödemiştir. (Bu nakliye faturası sevkiyatçı adına kesilmiştir.) Ayrıca 50,00 TL de hamaliye bedeli ödemiştir.

43 SEVKİYATÇININ KOMİSYONCU VASITASIYLA MAL SATTIRDIĞI DURUMLAR İLE İLGİLİ UYGULAMA ÖRNEĞİ Sevkiyatçı A nın muhasebe kaydı şöyle olacaktır: / 120 HS ,00 TL 600 HS ,00 TL 391 HS. 100,00 TL 600 HS ,00 TL 391 HS. 80,00 TL / 612 HS. (760HS.) (Komisyon bedeli) 880,00 TL 191 HS. (Komisyon Kdvsi) 158,40 TL 612 HS. (760HS.) (Nakliye bedeli) 1.000,00 TL 191 HS. (760 HS.) (Nakliye Kdvsi) 180,00 TL 612 HS. (760 hs.) (Hamaliye bedeli) 50,00 TL 120 HS ,40 TL / 102 HS ,60 TL 120HS ,60 TL

44 SEVKİYATÇIDAN GELEN MALLARIN KOMİSYONCU TARAFINDAN SATIŞ İŞLEMLERİ NOT: Eğer nakliyeci nakliye faturasını sevkiyatçı adına değil de komisyoncu adına düzenlerse yapılan kayıtlar şu şeklide olacaktır: Komisyoncunun yapacağı nakliye gideri ve geliri kaydı: / 740 HS ,00 TL 191 HS. 180,00 TL 320 HS. (Nakliyeci) 1.180,00 TL / Komisyoncu sevkiyatçıya bu nakliye giderinden dolayı bir yansıtma faturası kesecektir. Bu durumda komisyon faturasının 2. Kısmında bunu masraf olarak gösteremeyecektir. Ve bu yansıtma faturasını komisyoncu gelirine kaydetmek durumundadır. Bunun için şöyle bir kayıt yapacaktır: / 120 HS. Sevkiyatçı 1.180,00 TL 600 HS ,00 TL 391 HS. 180,00 TL /

45 SEVKİYATÇIDAN GELEN MALLARIN KOMİSYONCU TARAFINDAN SATIŞ İŞLEMLERİ Sevkiyatçının yapacağı nakliye gideri kaydı: Komisyoncunun sevkiyatçıya kestiği nakliye yansıtma faturasına istinaden sevkiyatçının yapacağı nakliye gideri kaydı şu şekilde olacaktır: / 612 HS. (760 HS.) 1.000,00 TL 191 HS. 180,00 TL / 320HS ,00 TL

46 TEŞEKKÜRLER

AKARYAKIT İSTASYONLARI TARAFINDAN VERİLEN FATURA DÜZENLEME SINIRINI AŞAN ÖKC FİŞLERİ GİDER YAZILABİLİR Mİ?

AKARYAKIT İSTASYONLARI TARAFINDAN VERİLEN FATURA DÜZENLEME SINIRINI AŞAN ÖKC FİŞLERİ GİDER YAZILABİLİR Mİ? AKARYAKIT İSTASYONLARI TARAFINDAN VERİLEN FATURA DÜZENLEME SINIRINI AŞAN ÖKC FİŞLERİ GİDER YAZILABİLİR Mİ? Ali YUNT 52 * ÖZ Her yıl yapılan iş veya hizmetin belli bir tutarı aşması halinde (2015 yılı için

Detaylı

225 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gider pusulası düzenlenmesi konusunda aşağıdaki açıklamaları yapılmıştır;

225 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gider pusulası düzenlenmesi konusunda aşağıdaki açıklamaları yapılmıştır; GİDER PUSULASI KULLANILMASI VE STOPAJ UYGULAMASI 213 sayılı Vergi Usul Kanunu nun 234 üncü maddesi ile birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak mecburiyetinde

Detaylı

Vergi Usül Kanunu nda (VUK) belli şekil ve şartlarla bağlanmış olan belgeler şunlardır: İrsaliyeler Fatura İrsaliyeli fatura Fatura yerine geçen

Vergi Usül Kanunu nda (VUK) belli şekil ve şartlarla bağlanmış olan belgeler şunlardır: İrsaliyeler Fatura İrsaliyeli fatura Fatura yerine geçen TİCARİ BELGELER Vergi Usül Kanunu nda (VUK) belli şekil ve şartlarla bağlanmış olan belgeler şunlardır: İrsaliyeler Fatura İrsaliyeli fatura Fatura yerine geçen belgeler Gider makbuzu Serbest meslek makbuzu

Detaylı

2016 Yılı Mali Yükümlülükler Takvimi

2016 Yılı Mali Yükümlülükler Takvimi 2016 Yılı Mali Yükümlülükler Takvimi Ocak 2016 Şubat 2016 Mart 2016 Nisan 2016 Mayıs 2016 Haziran 2016 Temmuz 2016 Ağustos 2016 Eylül 2016 Ekim 2016 Kasım 2016 Aralık 2016 Ocak 2016 11/01/2016 16-31 Aralık

Detaylı

KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ

KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ 31 Aralık 2012 tarih ve 28514 sayılı Resmi Gazete de (4. mükerrer) yayımlanan 422 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile

Detaylı

SİRKÜLER 05.06.2015 / 06 / 3

SİRKÜLER 05.06.2015 / 06 / 3 TARİH SAYI KONU ---------------------------- 05.06.2015 / 06 / 3 SİRKÜLER ÖZETİ : Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 452 Tebliğde lisanslı depo işletmelerince, Elektronik Kayıt Kurallarına uygun

Detaylı

Söz konusu Kanunun 3. maddesi ile gelir vergisi tarifesi aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir. 8.800 TL'ye kadar % 15

Söz konusu Kanunun 3. maddesi ile gelir vergisi tarifesi aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir. 8.800 TL'ye kadar % 15 1. Gelir Vergisi Kanununun 103. maddesinde ücretler için 5 puan düşük olarak uygulanan gelir vergisi tarifesi 30 Mart 2006 tarih ve 5479 sayılı Kanunla değiştirilmiş ve 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren

Detaylı

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk.

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 67854564-1741-51 30/01/2015 Konu : Bedelsiz

Detaylı

A) Gıda Bankacılığı Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

A) Gıda Bankacılığı Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1 A) Gıda Bankacılığı Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Gıda bankacılığı kapsamına giren bağışların dernek veya vakfa yapılmış olması gerekmektedir. İhtiyacı olanlara doğrudan veya başka

Detaylı

266 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

266 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 266 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No: 26740 Resmi Gazete Tarihi: 28/12/2007 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve 103 üncü maddelerinde yer

Detaylı

Sirküler Tarihi : 27.01.2016 Sirküler No : 2016/005

Sirküler Tarihi : 27.01.2016 Sirküler No : 2016/005 Sirküler Tarihi : 27.01.2016 Sirküler No : 2016/005 GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN HAD VE TUTARLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER (290 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) 1. GİRİŞ: 193 sayılı GVK nun 21, 23/8,

Detaylı

273 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

273 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 273 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No: 27447 Resmi Gazete Tarihi: 29/12/2009 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve 103 üncü maddelerinde yer

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 23.12.2008 270 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/137 23.12.2008 tarih ve 27089 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 270 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ -

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ - VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) TARİH - SAYI RESMİ GAZETE NO - AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU MEVZUAT TÜRÜ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ - AÇIKLAMA

Detaylı

26/03/2010 tarih ve 5957 sayılı kanun numarası ile yayınlanan Sebze ve Meyveler ile yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretinin

26/03/2010 tarih ve 5957 sayılı kanun numarası ile yayınlanan Sebze ve Meyveler ile yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretinin 26/03/2010 tarih ve 5957 sayılı kanun numarası ile yayınlanan Sebze ve Meyveler ile yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretinin düzenlenmesi hakkındaki kanun 1 Ocak 2012 de yürürlüğe

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2015 Sayı: 2015/176 Ref: 4/176. Konu: TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞU HADDİ 7.000 TL NA İNDİRİLMİŞTİR

SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2015 Sayı: 2015/176 Ref: 4/176. Konu: TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞU HADDİ 7.000 TL NA İNDİRİLMİŞTİR SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2015 Sayı: 2015/176 Ref: 4/176 Konu: TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞU HADDİ 7.000 TL NA İNDİRİLMİŞTİR 24.12.2015 tarih ve 29572 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 459 Sıra

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü Sayı : 49327596-120[94.GVK.ÖZ.2015.68]-152 18.05.2016 Konu : Çiftçilerden kokopit alımında tevkifat

Detaylı

Aşağıda, mal iadelerinde belge düzeni ve KDV yönünden yapılması gereken işlemler incelenecek, bu konudaki kişisel görüşlerimiz açıklanacaktır.

Aşağıda, mal iadelerinde belge düzeni ve KDV yönünden yapılması gereken işlemler incelenecek, bu konudaki kişisel görüşlerimiz açıklanacaktır. MAL İADELERİNDE KDV UYGULAMASI I- GİRİŞ Ticari hayatta, satılan mallar, - Evsafına uygun olmaması, - Ayıplı olması, - Satış bedelinin ödenememesi vb. nedenlerle, satıcısına iade edilebilmektedir. Uygulamada,

Detaylı

40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI

40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI Sirküler Rapor 30.03.2012/76-1 40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI ÖZET : Bu Tebliğde, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (c) bendinde, malûl ve

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA:

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: GENEL BİLGİ : Vergiye uyum maliyetinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla; vergi

Detaylı

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI Tarih: 06.05.2016 Sayı : 2016/96 ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI 01.10.2008 tarihinden itibaren işverenlerin kendi işyerlerinden 4/a (SSK) sigortalısı olmaları mümkün değildir. Ancak 01.10.2008

Detaylı

: 2015 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği

: 2015 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Sirküler No : 2014/93 Sirküler Tarihi : 31.12.2014 Konu : 2015 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği 30.12.2014 tarih ve 29221 Sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler SİRKÜLER 2017/16 18.02.2017 tarihli Resmi Gazetede Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) başlıklı muhtasar beyanname ile

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 38 İST, 24.03.2009

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 38 İST, 24.03.2009 SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 38 İST, 24.03.2009 ÖZET: 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği (Seri No: 2) yayımlandı: 5746 SAYILI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285)

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285) GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285) Resmî Gazete 30 Aralık 2013 PAZARTESİ Sayı : 28867 (Mükerrer) Maliye Bakanlığından: 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47,

Detaylı

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli?

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? MALİ KONULARDA NELERİ BİLMELİ b) Sosyal Sigortalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre 10. yılın, son gününe kadar saklanması zor 1- İlk defa İşe başlayacak mükellefler

Detaylı

2014 YILI VERGİ TAKVİMİ

2014 YILI VERGİ TAKVİMİ 2014 YILI VERGİ TAKVİMİ OCAK Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı Web Sitesi Vergi takviminde yer alan tarihler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 18. maddesi uyarınca, surelerin son gününün resmi tatile rastladığı

Detaylı

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. Şehit Ersan Cad. No:28/5 Çankaya. 06580 Ankara, TURKEY. Tlf: +90 312 4688150 Fax:+90 312 4270847

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. Şehit Ersan Cad. No:28/5 Çankaya. 06580 Ankara, TURKEY. Tlf: +90 312 4688150 Fax:+90 312 4270847 AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,30/12/2014 Sayı:2014/30

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI II ş ağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ için ayrı ayrı tespit edilerek, iş sağlığı ve güvenliği desteği verilecek işveren kapsamına girip girmediği ünitelerce belirlenir. Yapılacak

Detaylı

No: 2013/6 Tarih: 02.01.2013

No: 2013/6 Tarih: 02.01.2013 No: 2013/6 Tarih: 02.01.2013 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

Gayrimenkul Sermaye İratlarında Uygulanan İstisna Tutarı

Gayrimenkul Sermaye İratlarında Uygulanan İstisna Tutarı No: 2010/61 Tarih: 31.12.2010 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı VERGİ HUKUKU YÖNÜNDEN İNŞAATLAR Özel İnşaatlar - Satmak Amacıyla Yapılan Daire, Kat ve Dükkânlar - Kendi Gereksinimi İçin, Satma Amacı Gütmeksizin Yapılanlar

Detaylı

ARALIK KASIM OCAK EKİM ŞUBAT VERGİ EYLÜL TAKVİMİ MART NİSAN AĞUSTOS TEMMUZ MAYIS HAZİRAN. www.gib.gov.tr ÜCRETSİZDİR

ARALIK KASIM OCAK EKİM ŞUBAT VERGİ EYLÜL TAKVİMİ MART NİSAN AĞUSTOS TEMMUZ MAYIS HAZİRAN. www.gib.gov.tr ÜCRETSİZDİR KASIM ARALIK OCAK EYLÜL EKİM VERGİ TAKVİMİ ŞUBAT MART AĞUSTOS NİSAN TEMMUZ HAZİRAN MAYIS www.gib.gov.tr ÜCRETSİZDİR Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı Yayın No: 172 Aralık 2013

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2006/48 İstanbul, 18 Mayıs 2006 KONU : SM, SMMM ve YMM Kanunu

Detaylı

1. 2012 YILINDA UYGULANACAK OLAN GELİR VERGİSİ KANUNU NDAKİ BAZI MAKTU HAD VE TUTARLAR İLE VERGİ TARİFESİ:

1. 2012 YILINDA UYGULANACAK OLAN GELİR VERGİSİ KANUNU NDAKİ BAZI MAKTU HAD VE TUTARLAR İLE VERGİ TARİFESİ: SİRKÜLER TARİHİ : 26/12/2011 SİRKÜLER NO : 2011/99 280 SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI: 26 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 280 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği sirkülerimiz

Detaylı

KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBEN KULLANDIRILMASINDA MUHASEBE İŞLEMLERİ

KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBEN KULLANDIRILMASINDA MUHASEBE İŞLEMLERİ KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBEN KULLANDIRILMASINDA MUHASEBE İŞLEMLERİ KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA

Detaylı

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ÜCRETSİZDİR GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı Yayın No: 135 Aralık 2011 Vergi takviminde yer alan tarihler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 18. maddesi uyarınca, sürelerin son

Detaylı

2012 YILI VERGİ TAKVİMİ

2012 YILI VERGİ TAKVİMİ SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 111 İST, 30. 12. 2011 -Vergi Takvimimizin okunmasında dikkat edilecek hususlar; 1. Vergi Takvimimizde yer alan tarihler, Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde, beyan ve ödeme

Detaylı

ÇİFTÇİ DIŞINDAKİ KİŞİLERİN SATTIKLARI ZİRAİ ÜRÜN BEDELLERİ ÜZERİNDEN YAPILAN TEVKİFATIN YILLIK BEYANNAMEDE MAHSUP VEYA İADESİ

ÇİFTÇİ DIŞINDAKİ KİŞİLERİN SATTIKLARI ZİRAİ ÜRÜN BEDELLERİ ÜZERİNDEN YAPILAN TEVKİFATIN YILLIK BEYANNAMEDE MAHSUP VEYA İADESİ ÇİFTÇİ DIŞINDAKİ KİŞİLERİN SATTIKLARI ZİRAİ ÜRÜN BEDELLERİ ÜZERİNDEN YAPILAN TEVKİFATIN YILLIK BEYANNAMEDE MAHSUP VEYA İADESİ Ömer AYDEMİR 34 * ÖZ Ziraat veya zirai faaliyet genel olarak, bitkisel ve hayvansal

Detaylı

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 09.05.2011 Sirküler No : 2011 / 29 6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (Seri No:2) 06.05.2011 tarih ve 27926 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan,

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan, İSTANBUL, 17.08.2018 Konu: 7143 Sayılı Kanuna Göre Stok Affı SİRKÜLER (2018/60) 18.05.2018 tarih 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2014 Yılı Değerleri Belirlendi

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2014 Yılı Değerleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 107/2013 İstanbul, 31.12.2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2014 Yılı Değerleri Belirlendi ÖZET: Gelir Vergisi Kanunu nun 21, 23/8, 31, 47, 48,

Detaylı

2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı

2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı 2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı Maliye Bakanlığınca 30 Aralık 2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : GO PLUS / TIGER PLUS / TIGER ENTERPRISE Bölüm : Genel Muhasebe / E-Beyannameler 1/8

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : GO PLUS / TIGER PLUS / TIGER ENTERPRISE Bölüm : Genel Muhasebe / E-Beyannameler 1/8 GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ (GELİR) Gelir vergisi mükellefleri için verilen geçici vergi beyannamesi beş başlıktan oluşmaktadır. Genel Bilgiler Matrah Bildirimi Vergi Bildirimi Düzenleme Bilgileri Ekler Genel

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk.

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Sayı: 73903997-120[94-2012/2]-157 Tarih: 13/08/2013 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 73903997-120[94-2012/2]-157

Detaylı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı I. 5746 sayılı Kanundaki Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulaması - Kamu personeli hariç

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80 SİRKÜLER NO: POZ-2012/ 64 İST. 28/06/2012 1-20 Temmuz 2012 tarihleri arasında uygulanacak Mali Tatil uygulamasının vergi beyannamelerinin verilme ve vergilerin ödeme sürelerine ilişkin olarak aşağıda bazı

Detaylı

www.gib.gov.tr VERGİ TAKVİMİ

www.gib.gov.tr VERGİ TAKVİMİ www.gib.gov.tr Ücretsiz dir VERGİ TAKVİMİ GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı Yayın No: 154 Aralık 2012 2013 VERGI TAKVIMI Vergi takviminde yer alan tarihler, 213 sayılı Vergi

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/85 TARİH: 31.12.2009

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/85 TARİH: 31.12.2009 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/85 TARİH: 31.12.2009 KONU Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:53 Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun mükerrer 30 uncu maddesinin 5281 sayılı Kanunun 6 ncı

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

Bu yayına elektronik ortamda http://www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu yayına elektronik ortamda http://www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Ücretsizdir Bu yayına elektronik ortamda http://www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı Yayın No:101 Aralık 2009 Vergi takviminde yer alan

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü Sayı : 73903997-130[28-2014/ 16]-45943 Konu : Elektronik ortamda yayın,bilgi,soru bankası hizmetinde

Detaylı

ZİRAİ MAHSULLER. Zirai faaliyetler neticesinde doğadan elde edilen, üretilen istihsal olunan yararlı maddelere mahsul denir. (GVK.Md.

ZİRAİ MAHSULLER. Zirai faaliyetler neticesinde doğadan elde edilen, üretilen istihsal olunan yararlı maddelere mahsul denir. (GVK.Md. ZİRAİ MAHSULLER I-MADDE METNİ: Madde 276-Zirai mahsuller maliyet bedeli ile değerlenir. Maliyet bedeli zirai mahsullerin hususiyetlerine göre 275'inci maddede yazılı unsurlara mütenazir olarak Maliye Bakanlığınca

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019. Özelge: SMS yolu ile banka hesabına yatan üyelik bedelleri karşılığında aylık fatura düzenleyip düzenleyemeyeceği ile yabancı ülke internet sitelerinin üyelere kullandırılması durumunda elde edilecek gelirin

Detaylı

2014 MALİ TAKVİM Ocak 10 Ocak 2014 15 Ocak 2014 20 Ocak 2014 23 Ocak 2014

2014 MALİ TAKVİM Ocak 10 Ocak 2014 15 Ocak 2014 20 Ocak 2014 23 Ocak 2014 2014 MALİ TAKVİM Ocak 10 Ocak 2014 16-31 Aralık 2013 Dönemine Ait Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine İlişkin Özel Tüketim 16-31 Aralık 2013 Dönemine Ait Noterlerce Yapılan Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait 15

Detaylı

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır.

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır. Yayımlandığı Resmi Gazete: 18 Haziran 2008 ÇARŞAMBA 26910 Yayımlayan Kurum: Devlet Bakanlığı 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına

Detaylı

FINDIK ÜRETİMİNİN PLANLANMASI VE DİKİM ALANLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

FINDIK ÜRETİMİNİN PLANLANMASI VE DİKİM ALANLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 5533 FINDIK ÜRETİMİNİN PLANLANMASI VE DİKİM ALANLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 14/7/2009 No : 2009/15203 Dayandığı Kanunun Tarihi

Detaylı

YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ MUHASEBE

YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ MUHASEBE YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ MUHASEBE YILLARA SARİ İNŞAAT GVK 42. Maddesi; Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden İnşaat ve Onarma İşlerinde Kar veya Zarar İşin Bittiği Yıl Kati Olarak Tespit Edilir ve

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/41. Makine ve Teçhizatın Finansmanına Getirilen BSMV İstisnasına İlişkin Açıklamalar Yapıldı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/41. Makine ve Teçhizatın Finansmanına Getirilen BSMV İstisnasına İlişkin Açıklamalar Yapıldı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Basit Usule Tabi Mükellefler : 01/01/2018 Serbest Meslek Erbabı : 01/01/2018 İşletme Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler : 01/01/2019

Basit Usule Tabi Mükellefler : 01/01/2018 Serbest Meslek Erbabı : 01/01/2018 İşletme Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler : 01/01/2019 İstanbul, 22.12.2017 SİRKÜLER ( 2017/62 ) Konu: Defter-Beyan Sistemi 17.12.2017 tarih 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 486 Seri No.lu VUK Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler, serbest meslek

Detaylı

DEFTER BEYAN SİSTEMİ NEDİR?

DEFTER BEYAN SİSTEMİ NEDİR? DEFTER BEYAN SİSTEMİ NEDİR? Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden

Detaylı

2016 VERGİ TAKVİMİ. Ufuk SAATCİ Gelir Uzmanı. Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği GUYADER - İnkilap sok.22/1 Kızılay / ANKARA

2016 VERGİ TAKVİMİ. Ufuk SAATCİ Gelir Uzmanı. Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği GUYADER - İnkilap sok.22/1 Kızılay / ANKARA 2016 VERGİ TAKVİMİ Ufuk SAATCİ Gelir Uzmanı Ocak 2016 2016 Yılı Vergi Takvimi 01/01/2016 11/01/2016 16-31 Aralık 2015 Dönemine Ait Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine İlişkin Özel 01/01/2016 12/01/2016 16-31

Detaylı

Ekli listede de görüleceği üzere, 01.01.2013 tarihinden itibaren; - Belli parayı ihtiva eden sözleşmeler, taahhütnameler ve temliknameler binde 9,48

Ekli listede de görüleceği üzere, 01.01.2013 tarihinden itibaren; - Belli parayı ihtiva eden sözleşmeler, taahhütnameler ve temliknameler binde 9,48 SAYI: 2013/29 KONU: Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Kâğıtlara Uygulanan Nispi Vergi Oranları ve Maktu Vergi Tutarları ile Her Bir Kâğıttan Alınacak Damga Vergisinin Üst Sınırları

Detaylı

Dönem Sonu Yaklaşırken; Ödenmeyen veya Geç Ödenen Sosyal Güvenlik Primlerinin Vergisel Muhasebesi Nasıl Olmalıdır?

Dönem Sonu Yaklaşırken; Ödenmeyen veya Geç Ödenen Sosyal Güvenlik Primlerinin Vergisel Muhasebesi Nasıl Olmalıdır? Dönem Sonu Yaklaşırken; Ödenmeyen veya Geç Ödenen Sosyal Güvenlik Primlerinin Vergisel Muhasebesi Nasıl Olmalıdır? I- GİRİŞ Yılsonuna doğru yaklaşırken, ödenmeyen veya geç ödenen sosyal güvenlik kesintilerinin

Detaylı

Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?

Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır? Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır? Cevap: açık fatura İşletmenin belli bir tarihte sahip olduğu varlıkları, alacakları, borçları ve öz kaynaklarını gösteren tabloya ne denir? CEVAP-1

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2013 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

Bu yayına elektronik ortamda http://www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu yayına elektronik ortamda http://www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Ücretsizdir Bu yayına elektronik ortamda http://www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı Yayın No:101 Aralık 2009 Bu takvim 31.12.2009 tarihi

Detaylı

MANİSA BAĞCILIK ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI

MANİSA BAĞCILIK ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMET ADI 1 Araştırma ve Üretim Faaliyetleri Sonucu Üretilen Ürünlerin Satışı a) Araştırma ve üretim faaliyetleri sonucu üretilen ürünlerin pazarlık usulü satışı b) Araştırma

Detaylı

Datasoft Yazılım Đşletme Defteri Programı KDV Tevkifatına Tabi Alış Đşlemlerinde Alıcıların 2 numaralı KDV Beyannamesini Düzenlenme Kılavuzu (KDV2)

Datasoft Yazılım Đşletme Defteri Programı KDV Tevkifatına Tabi Alış Đşlemlerinde Alıcıların 2 numaralı KDV Beyannamesini Düzenlenme Kılavuzu (KDV2) Datasoft Yazılım Đşletme Defteri Programı KDV Tevkifatına Tabi Alış Đşlemlerinde Alıcıların 2 numaralı KDV Beyannamesini Düzenlenme Kılavuzu (KDV2) Genel Açıklama: 1.1. KDV TEVKĐFATININ NĐTELĐĞĐ KDV tevkifatı

Detaylı

BİLDİRİMCİLER KİMLERDİR BİLDİRİMCİLERİN KAYDI VE BİLDİRİM İŞLEMLERİ

BİLDİRİMCİLER KİMLERDİR BİLDİRİMCİLERİN KAYDI VE BİLDİRİM İŞLEMLERİ BİLDİRİMCİLER KİMLERDİR BİLDİRİMCİLERİN KAYDI VE BİLDİRİM İŞLEMLERİ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Adnan Benli Şube Müdürü 1 HAL KAYIT SİSTEMİNİN AMACI TOPTANCI HALİ İÇİNDE VEYA

Detaylı

KONU: İnternet Veri Dairesinin Sistemine Yüklenilen Listeler Hakkında

KONU: İnternet Veri Dairesinin Sistemine Yüklenilen Listeler Hakkında Altınova Mah. Yeni Yalova Yolu Cad. Buttim Plaza No: 424-4 / 1702 16250 Osmangazi / BURSA T: +90 (0224) 211 42 24 F: +90 (0224) 211 42 49 www.saymmas.com.tr Sirküler No: 1816 Sirküler Tarihi: 21.03.2016

Detaylı

EMLAK ÜZERİNDEKİ VERGİLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER

EMLAK ÜZERİNDEKİ VERGİLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER 23 Ocak 2012 EMLAK ÜZERİNDEKİ VERGİLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER EMLAK ÜZERİNDEKİ VERGİLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER Dünyanın oluşumun dan itibaren insan oğlu barınma ihtiyacı duymuştur. Modern toplumlarda planlı şehirciliğin

Detaylı

YENİ TÜRK LİRASINA GEÇİŞTE ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINCA UYULACAK ESASLAR HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/69

YENİ TÜRK LİRASINA GEÇİŞTE ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINCA UYULACAK ESASLAR HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/69 1 İstanbul, 11.10.2004 Bilindiği üzere 31.01.2004 tarih ve 25363 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun ile 01.01.2005 tarihinden geçerli

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 1 / 6 B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[232-2012/VUK-1-...]--2532 13/08/2012 Konu : İkinci el otomobil

Detaylı

2015 VERGİ TAKVİMİ. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı Yayın No: 195 Aralık 2014

2015 VERGİ TAKVİMİ. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı Yayın No: 195 Aralık 2014 2015 VERGİ TAKVİMİ Vergi takviminde yer alan tarihler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 18. maddesi uyarınca, sürelerin son gününün resmi tatile rastladığı durumlarda, tatili takip eden ilk iş günü olarak

Detaylı

www.gib.gov.tr ÜCRETSİZDİR

www.gib.gov.tr ÜCRETSİZDİR Ana Sayfa Mevzuat e-işlemler İletişim www.gib.gov.tr Vergilerinizle Büyüyen Türkiye Sade, hızlı ve kullanımı kolay www.gib.gov.tr sitemiz yenilenmiştir ÜCRETSİZDİR Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri

Detaylı

2009 YILI VERGİ TAKVİMİ

2009 YILI VERGİ TAKVİMİ 2009 YILI VERGİ TAKVİMİ Bu takvim 31.12.2008 tarihi itabariyle günceldir. Herhangi bir değişiklik olup olmadığını Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde (http://www.gib.gov.tr) adresinde yer alan

Detaylı

56 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2013/11

56 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2013/11 İstanbul, 02.01.2013 56 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2013/11 01.01.2013 Tarih ve 28515 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 56 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

Sirkü : 2014/02 KAYSERİ Konu : 2014 Yılında Uygulanacak Had ve Tutarlar 06.01.2014

Sirkü : 2014/02 KAYSERİ Konu : 2014 Yılında Uygulanacak Had ve Tutarlar 06.01.2014 Sirkü : 2014/02 KAYSERİ Konu : 2014 Yılında Uygulanacak Had ve Tutarlar 06.01.2014 30.12.2013 tarih ve 28514 (Mük.) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan VUK 432, GVK 285 DVK 57 Seri No.lu Genel Tebliği ile

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ÖNERİ YERLİ MALI TEBLİĞ TASLAĞI (SGM 2014/. ) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ÖNERİ YERLİ MALI TEBLİĞ TASLAĞI (SGM 2014/. ) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: YERLİ MALI TEBLİĞ TASLAĞI (SGM 2014/. ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu

Detaylı

BİLGİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

BİLGİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. SiRKÜLER 2018/01 İstanbul, 02.01.2018 KONU : VERGİ KANUNLARINDA HAD VE ORAN DEĞİŞİKLİKLERİ 1- VERGİ USUL KANUNU 2- GELİR VERGİSİ KANUNU 3- DAMGA VERGİSİ 4- HARÇLAR KANUNU 5- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 6-

Detaylı

Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk.

Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk. Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk. Sayı: Tarih: 03/02/2012 B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-436 T.C. GELİR İDARESİ

Detaylı

SİRKÜLER 2011 / 02. Vergi Usul Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, Hadler, Tutarlar ve Cezalar

SİRKÜLER 2011 / 02. Vergi Usul Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, Hadler, Tutarlar ve Cezalar 5 O c a k 2 0 1 1 www.onerymm.com.tr Genel Olarak SİRKÜLER 2011 / 02 Vergi Usul Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, Hadler, Tutarlar ve Cezalar Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesinin

Detaylı

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ Düzeltmeler koyu renkli (bold) olarak gösterilmiştir. YANLIŞ 1- Ünite 1, Sayfa 5, İnşaat (yapı) Sahibi

Detaylı

Serbest Meslek Kazancında Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Mahsup ve Đadesi

Serbest Meslek Kazancında Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Mahsup ve Đadesi Serbest Meslek Kazancında Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Mahsup ve Đadesi Volkan Aksoyoğlu Vergi Denetmeni I. Giriş Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde serbest meslek kazanç sahiplerine

Detaylı

2016 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR

2016 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2016 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2016 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarları, 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

Tarih : Sayı : Konu : Defter Beyan Sistemini Kullanma Zorunluluğu

Tarih : Sayı : Konu : Defter Beyan Sistemini Kullanma Zorunluluğu Tarih : 18.12.2017 Sayı : 2017-71 Konu : Defter Beyan Sistemini Kullanma Zorunluluğu 01.01.2018 Tarihinden İtibaren Basit Usule Tabi Olan İle Serbest Meslek Kazancı Elde Eden, 01.01.2019 Tarihinden İtibaren

Detaylı

MAL VE HİZMET ALIMLARI İLE SATIŞLARININ 2005 YILI VE İZLEYEN YILLARDA BİLDİRİLMESİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR

MAL VE HİZMET ALIMLARI İLE SATIŞLARININ 2005 YILI VE İZLEYEN YILLARDA BİLDİRİLMESİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR 17.08.2006 / 154 MAL VE HİZMET ALIMLARI İLE SATIŞLARININ 2005 YILI VE İZLEYEN YILLARDA BİLDİRİLMESİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR Maliye Bakanlığınca, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 148, 149 ve mükerrer

Detaylı

252 seri numaralı GVKGT nden özellik önem arz ettiğini düşündüğümüz bazı noktaları hatırlatmakta fayda görüyoruz.

252 seri numaralı GVKGT nden özellik önem arz ettiğini düşündüğümüz bazı noktaları hatırlatmakta fayda görüyoruz. YILLIK BEYANDA MAHSUP EDİLEMEYEN (DEVREDEN) GEÇMİŞ DÖNEM VERGİ ALACAĞININ MAHSUBU YOLUYLA CARİ DÖNEM GEÇİCİ VERGİLERİNİN ÖDENMESİ VE CARİ DÖNEMDE YENİDEN OLUŞAN VERGİ ALACAĞI VE MUHASEBESİ YILLIK BEYANDA

Detaylı

TAHSİLÂT VE ÖDEMELERDE BANKA, PTT VE ÖZEL FİNANS KURUMLARININ KULLANILMA ZORUNLULUĞU- 2018

TAHSİLÂT VE ÖDEMELERDE BANKA, PTT VE ÖZEL FİNANS KURUMLARININ KULLANILMA ZORUNLULUĞU- 2018 TAHSİLÂT VE ÖDEMELERDE BANKA, PTT VE ÖZEL FİNANS KURUMLARININ KULLANILMA ZORUNLULUĞU- 2018 Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci

Detaylı

- Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları hesap döneminden itibaren Ba-Bs bildirim formu vermeyeceklerdir.

- Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları hesap döneminden itibaren Ba-Bs bildirim formu vermeyeceklerdir. BA-BS Formlarına İlişkin Özet Bilgiler 362-381 ve 396 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal

Detaylı

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 210 TL olarak uygulanacaktır.

1.2. Serbest Meslek Defterinin günü gününe tutulmaması ve vergi levhası bulundurmama cezası 210 TL olarak uygulanacaktır. İstanbul, 02.01.2017 SiRKÜLER 2017/01 KONU : VERGİ KANUNLARINDA HAD VE ORAN DEĞİŞİKLİKLERİ 1- VERGİ USUL KANUNU 2- GELİR VERGİSİ KANUNU 3- DAMGA VERGİSİ 4- HARÇLAR KANUNU 5- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 6-

Detaylı

2016 VERGİ TAKVİMİ. Bu takvim 31.12.2015 tarihi itibariyle günceldir.

2016 VERGİ TAKVİMİ. Bu takvim 31.12.2015 tarihi itibariyle günceldir. ocak 01 2016 VERGİ TAKVİMİ Vergi takviminde yer alan tarihler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 18. Maddesi uyarınca, sürelerin son gününün resmi tatile rastladığı durumlarda, tatili takip eden ilk iş günü

Detaylı

PERFORMANS DEĞERLENDİRME BİLDİRİMİ (329 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ) HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/39 İstanbul, 02.03.

PERFORMANS DEĞERLENDİRME BİLDİRİMİ (329 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ) HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/39 İstanbul, 02.03. İstanbul, 02.03.2004 1 28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 329 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; ticari,zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla gerçek usulde vergilendirilen

Detaylı

Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği GUYADER - İnkilap sok.22/1 Kızılay / ANKARA E-Mail : info@guyader.org.tr. Gelir Uzmanları VERGİ TAKVİMİ

Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği GUYADER - İnkilap sok.22/1 Kızılay / ANKARA E-Mail : info@guyader.org.tr. Gelir Uzmanları VERGİ TAKVİMİ Gelir Uzmanları ve Yardımcıları Derneği GUYADER - İnkilap sok.22/1 Kızılay / ANKARA E-Mail : info@guyader.org.tr Gelir Uzmanları VERGİ TAKVİMİ Broşürü Özkan AYKAR Gelir Uzmanı Ankara 2014 2014 YILI VERGİ

Detaylı

Mali Bülten. No: 2011/30. Konu : Vergi Affı Kapsamında Matrah ve Vergi Artırımı ile İlgili Beyan ve Ödemeler

Mali Bülten. No: 2011/30. Konu : Vergi Affı Kapsamında Matrah ve Vergi Artırımı ile İlgili Beyan ve Ödemeler 01 Mart 2011 Mali Bülten No: 2011/30 VERGİ Konu : Vergi Affı Kapsamında Matrah ve Vergi Artırımı ile İlgili Beyan ve Ödemeler, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/047 BURSA,

SİRKÜLER: 2014/047 BURSA, SİRKÜLER: 2014/047 BURSA, 13.06.2014 Konu: Erken Ödeme İskontolarında KDV Uygulaması Sayın Mükellefimiz, Vadeli mal veya hizmet satışı ticari hayatta sıkça karşımıza çıkmaktadır. Satıcı firmalar üretimlerine

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2005/106 İstanbul, 29 Aralık 2005 KONU : Gelir Vergisi Kanunu

Detaylı