Kuvvetler Ayrılığı İlkesinin bir gereği olarak Yasama işlevi, TBMM ye bırakılmıştır. TBMM belirli yollarla kural koymaya yetkili mercidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kuvvetler Ayrılığı İlkesinin bir gereği olarak Yasama işlevi, TBMM ye bırakılmıştır. TBMM belirli yollarla kural koymaya yetkili mercidir."

Transkript

1 YASAMA

2 Kuvvetler Ayrılığı İlkesinin bir gereği olarak Yasama işlevi, TBMM ye bırakılmıştır. TBMM belirli yollarla kural koymaya yetkili mercidir Anayasası na göre: Kanun yapma TBMM ye aittir. Ve bu yetki devredilemez.

3 YASAMA YETKİSİNİN ÖZELLİKLERİ Yasama yetkisinin temelde üç özelliği vardır. 1- Yasama Yetkisinin Genelliği ( Sınırsızlığı ): TBMM istediği her konuyu anayasaya aykırı olmamak kaydıyla istediği ayrıntıda kanunla düzenleyeceğini ifade eder. 2- Yasama Yetkisinin Asliliği ( İlk Elliği ): Yasama organının bir konuyu doğrudan doğruya, yani araya herhangi bir organ girmeksizin düzenleyebilmesidir. 3- Yasama Yetkisinin Devredilmezliği: Anayasa ya göre: Yasama yetkisi Türk Milleti adına TBMM ye aittir. Bu yetki devredilemez. Bunun tek istisnası Kanun Hükmünde Kararname dir.

4 TBMM NİN KURULUŞU VE SEÇİMLER TBMM 1995 değişikliği ile 550 milletvekilinden oluşmaktadır. Ülkemizde genel seçimler ise 2007 değişikliğiyle birlikte 4 yılda bir yapılmaktadır. Bu süre dolmadan TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

5 TBMM seçimleri şu üç halde yapabilir; 1- Meclisin görev süresinin sona ermesiyle, 2- Meclisin erken seçim kararı almasıyla, 3-Cumhurbaşkanı nın meclis seçimlerinin yenilenmesine karar vermesiyle gerçekleşebilir.

6 TBMM Seçimlerinin Cumhurbaşkanı nca Yenilenmesi: TBMM seçimlerinin Cumhurbaşkanı nca yenilenmesine karar verebilmesi için şu 5 şarttan birinin oluşması gerekmektedir. 1- Seçilen TBMM de Başkanlık Divanı nın seçiminden sonra, 45 gün içinde Bakanlar Kurulu nun kurulamaması, 2- Başbakanın istifa etmesi üzerine Bakanlar Kurulunun 45 gün içinde kurulamaması,

7 3- Yeni kurulan Bakanlar Kurulu nun Göreve Başlama sırasındaki Güvenoyu nu alamamasından itibaren 45 gün içinde kurulamaması, kurulsa bile Güvenoyu alamaması, 4- Başbakan ın 111. Maddeye göre Güven İstemi nin reddedilmesinden itibaren 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu nun kurulamaması veya kurulsa bile Güvenoyu alamaması,

8 5- Bakanlar Kurulu nun Gensoru neticesinde güvensizlik oyu ile düşürülmesinden itibaren 45 gün içinde Bakanlar Kurulu nun kurulamaması veya kurulsa bile Güvenoyu alamaması. Bu hallerden birinin oluşması Cumhurbaşkanı nın TBMM Başkanı na danışarak meclis seçimlerini yenileme kararı verebilir. Cumhurbaşkanı nın bu kararı taktir yetkisi halindedir. Yenileme kararı Resmi Gazete de yayımlanır.

9 UYARI: Seçim zamanını belirleme hakkı Cumhurbaşkanı na ait değildir. Cumhurbaşkanı nın aldığı seçim kararının ardından 90. Günü takip eden ilk Pazar günü yapılır.

10 SEÇİMLERİN GERİYE BIRAKILMASI: Genel seçimlerin yapılması sadece savaş sebebiyle 1 yıl geriye bırakılabilir. Geriye bırakma sebebi ortadan kalkmamış ise erteleme kararı yenilenebilir.

11 ARASEÇİM: TBMM üyeliklerinde herhangi bir nedenle boşalma olması halinde, sadece boşalan üyelerin doldurulması için araseçime gidilir. Ancak araseçim her seçim döneminde bir defa yapılabilir. Araseçim, Genel seçimden otuz ay geçmedikçe yapılamaz. Boşalan üyelerin sayısı üye tamsayısının % 5 ini bulduğu hallerde, Araseçimler Üç ay içinde yapılır. Bununla birlikte seçimler bir yıl kala Araseçim yapılmaz.

12 2002 yılında yapılan değişiklikle; bir ilin veya seçim çevresinin TBMM de üyesi kalmaz ise boşalmayı takip eden doksan gün sonraki ilk Pazar günü Araseçim yapılır. Bu durum mutlaktır. Genel seçimlere bir yıldan daha az bir süre kalmış ise de bu unsur geçerlidir.

13 SEÇİM SİSTEMLERİ Seçim sistemleri oluşturulurken iki husus göz önünde bulundurulur. Bunlar Temsilde Adalet İlkesi ve Yönetimde İstikrar İlkeleridir.

14 Temsilde Adalet İlkesi: Seçim sisteminin her partiye parlamentoda halktan aldığı oy oranında temsilcilik verilmesidir. Yönetimde İstikrar İlkesi: Yapılan seçim sonrasında parlamentoda bir partinin yönetebilir veya hükümet kurabilir bir çoğunluğa erişmesini sağlayacak oranda temsilcilik verilmesini savunur.

15 Türkiye de 1961 Anayasası Temsilde Adalet İlkesine, 1982 Anayasası ise Yönetimde İstikrar İlkesine ağırlık vermiştir değişikliği ile birlikte seçim kanunları Temsilde Adalet İlkesi ve Yönetimde İstikrar İlkesini bağdaştıracak biçimde düzenlenir. Kuralını benimsemiştir.

16 TÜRKİYE DE Kİ SEÇİM SİSTEMLERİ 1982 Anayasası kendisinden önceki anayasalar gibi seçim sistemine ilişkin bir hüküm koymamıştır. Ülkemizde seçim sistemi Seçim Kanunu ile düzenlenmiştir. Ülkemizde her il bir seçim çevresi olarak kabul edilmiştir. Her seçim çevresi en fazla 18 milletvekili çıkarabilir. 18 den fazla milletvekili çıkarabilecek iller kendi içinde iki veya üç seçim çevresine bölünmüştür. Ankara İzmir iki seçim çevresi, İstanbul üç seçim çevresidir.

17 Seçim çevresini ve seçim çevrelerinin çıkaracağı milletvekili sayısını belirleme hakkı Yüksek Seçim Kurulu nundur. Türkiye de Nispi Seçim Sistemi uygulanmaktadır. % 10 ülke barajı 1983 tarih ve 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu Nispi Temsil Sistemini benimsemiştir. Her partinin aldığı oy oranında milletvekili çıkardığı, seçim sistemi Nispi ( orantılı ) Temsil Sistemidir.

18 MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YETERLİLİĞİ Milletvekili seçilme yeterliliği Anayasamızın 76. Maddesinde düzenlenmiştir. Milletvekili seçilme bazı şartlara bağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma, 25 yaşını doldurmuş olmak, Askerlik hizmetini yapmış olmak, Kısıtlı olmamak,

19 Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, Taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hüküm giymemmiş olmak, Ağır hapis cezası giymemiş olmak, Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak, Seçilme yeterliliğine sahip olup ta istifa etmemiş olmak,

20 TBMM ÜYELERİNİN HUKUKİ STATÜSÜ Milletvekili Sıfatının Kazanıldığı An: Kişi hakkında İl Seçim Kurulu tarafından milletvekili seçildiğine dair tutanağın düzenlendiği andan itibaren milletvekili sıfatı kazanılır. Milletvekili andını içmemiş kişi göreve başlayamaz. Milletin Temsili İlkesi: Milletvekilleri seçildikleri bölgeyi ya da kendisini seçenleri değil, milleti temsil ederler. Bu anlayış 1876 Kanun i Esasi itibariyle bütün anayasalarımızda mevcuttur.

21 PARLAMENTER MUAFİYETLER: Yasama Sorumsuzluğu ve Milletvekili Dokunulmazlığı olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenmiştir. Yasama Sorumsuzluğu: Milletvekillerinin görevini yerine getirdiği sırada açıkladıkları düşüncelerinden ve kullandıkları oylardan ötürü Türk Ceza Kanunu önünde bir soruşturmaya uğramamalarını ifade eder.

22 Milletvekillerinin meclis çalışmaları esnasındaki söz ve düşünce hürriyetlerini tam olarak korumaktır. Sorumsuzluk mutlaktır. Sorumsuzluğun mutlak nitelikte olması kendisini şu üç noktada gösterir; Hukuki, Cezai sorumsuzluk ve TBMM tarafından kaldırılma, süreklidir.

23 NOT: Milletvekili olmayan bakanlar Yasama Sorumsuzluğundan yararlanır. Milletvekiline hakaretten dolayı tazminat davasının açılması Yasama Sorumsuzluğu kapsamı dışındadır. Ayrıca bu tip sözler nedeniyle Milletvekiline meclis tarafından disiplin müeyyideside uygulanır.

24 Yasama Dokunulmazlığı: Milletvekili hakkında suç işlediğinden bahisle, meclisin kararı olmadan cezai tatbikata maruz kalmamaları anlamına gelir. Yasama Dokunulmazlığı milletvekilinin çalışmalar için mecliste bulunabilmelerini sağlamak amacıyla öngörülen hukuki bir korumayı ifade eder.

25 Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Eğer milletvekili hakkında seçimden önce veya sonra verilmiş bir cezai hüküm varsa infazı üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Üyelik süresince zaman aşımı işlemez. Yasama sorumsuzluğu mutlak olmasına rağmen Yasama Dokunulmazlığı nispidir. Bu şu anlama gelir.

26 Yasama Dokunulmazlığı milletvekilinin sadece ceza kovuşturmasına karşı korur. Hukuk davasına karşı korumaz. Suçtan zarar gören kişi hukuk davası açıp tazminat isteyebilir. Hatta cebr-i icra yoluna gidebilir. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali, Yasama Dokunulmazlığı kapsamı dışındadır. Yasama Dokunulmazlığı kaldırılabilir. Yasama Dokunulmazlığı sürekli değildir. Milletvekili süresi bitince ortadan kalkar.

27 MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ Anayasa nın 84. Maddesi bu konuyu düzenlemektedir. Anayasa ya göre milletvekilliğinin düşürülme sebepleri şunlardır;

28 1- Kesin Hüküm Giyme: Milletvekilliğinin dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra ya da dokunulmazlık korumasından yararlanmadan bir suçtan yargılanması üzerine milletvekili olmaya engel cezadan birini giymesi halinde bu husustaki mahkeme kararının Genel Kurula bildirildiği an üyeliği düşer.

29 2- Kısıtlama: Bir mahkeme kararıyla kısıtlama altına alınan milletvekilinin üyeliği kesin mahkeme kararının genel kurula bildirilmesiyle düşer. 3- İstifa: Milletvekilinin istifasının ardından 7 gün içinde Genel kurulda üyeliğinin düşmesine karar verilir. ( Adi Karar yeter sayısı yeterlidir.)

30 4- Milletvekilliğiyle bağdaşmayacak bir görevi veya hizmeti sürdürmekte ısrar etmek: Buna göre; Devlet ve diğer tüzelkişilerin özel imkanları devlet tarafından sağlanan dernekler, sendikalar, vergi muafiyet olan vakıflar vs. gibi kuruluşların yönetim ve denetim kurumlarında görev alamazlar herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemezler. Anayasa ve Adalet Komisyonlarından Kurulu karma komisyonun durumu tespit eden raporu üzerine TBMM Genel Kurulu, kararı gizli oy neticesinde verir. Oylamada özel bir çoğunluk aranmaz.

31 5- Devamsızlık: Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, Genel Kurulca üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilir. 6- Cumhurbaşkanı Seçilme: Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin üyeliği seçildiği an kendiliğinden sona erer. İstifaya gerek yoktur.

32 UYARI: Partisinin kapatılmasına, beyan ve eylemlerle neden olan milletvekilinin milletvekilliği 2010 anayasa değişikliği öncesinde düşüyordu. Ancak 2010 değişikliğiyle bu durum ortadan kaldırılmıştır. UYARI: milletvekilinin ölmesi durumunda milletvekilliği kendiliğinden düşer.

33 TBMM NİN İÇYAPISI VE ÇALIŞMA DÜZENİ TBMM çalışmalarını kendisinin hazırladığı İç Tüzük hükümlerine göre yürütür.

34 TBMM BAŞKANLIK DİVANI: TBMM Bakanlık Divanı meclis üyeleri arasından seçilir. Meclisin çalışabilmesi için öncelikle kurulmalıdır. Bu nedenle seçimden sonra toplanan meclisin ikinci işi ( ilk iş yemindir.) Başkanlık Divanını seçmektir. Başkanlı Divanı: bir başkan, dört başkan vekili, katip üyeler ve idare amirinden oluşmaktadır.

35 NOT: Siyasi Parti Grupları TBMM Başkanlığı için aday gösteremezler. Başkanlık makamına her milletvekili kendisi aday olabilir. Başkanlık Divanı için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılır. Başkan hiçbir zaman Başkan Vekilleri ise yönettikleri oturumlarda oy kullanamazlar. Meclis Başkanı ve Başkan Vekilleri üye oldukları Parti ve Parti Gruplarının meclis içindeki ve dışındaki faaliyetlerine katılamazlar.

36 MECLİS BAŞKANININ SEÇİMİ Anayasa başkan seçimi için ilk iki oylamada üye tam sayısının 2/3 çoğunluğunu aramaktadır. İlk iki oylamada başkan seçilemez ise üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Yine seçilemez ise dördüncü tur oylamaya en çok oy almış iki aday katılır. Bunlar arasından en çok oy alan aday başkanlığa seçilmiş olur.

37 1. tur oylama: Üye tamsayısının 2/3 ü ( 367 ) 2. tur oylama: Üye tamsayısının 2/3 ü ( 367 ) 3. tur oylama: Üye tamsayısının salt çoğunluğu ( 276 ) 4. tur oylama: en çok oy alan iki adaydan, en çok oy alan kişi. Meclis başkanı seçildikten sonra başkanlık divanının oluşturulmasına geçilir. Divandaki üyelikler için meclisteki siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında divana katılmaları ilkesi gözetilir.

38 MECLİS BAŞKANININ GÖREV VE YETKİLERİ Meclis toplantılarına başkanlık etmek ve meclisi meclis dışında temsil etmek, Tatil veya ara verme sırasında doğrudan veya üyelerin 1/5 inin istemi üzerine meclisi toplantıya çağırmak, Meclisin kolluk ve yönetim işlerini yürütmek, Belirli durumlarda Cumhurbaşkanı na vekalet etmek, Meclis sekreteri hakkında soruşturma izni vermektir.

39 SİYASİ PARTİ GRUPLARI Siyasi Partiler, meclis çalışmalarına, Parti Meclis Gurupları aracılığıyla katılırlar. Parti Gruplarında alınan kararlar sayesinde parti milletvekillerinin ortak hareket etmesi sağlanır. Siyasi Parti Grupları en az 20 üyeden meydana gelir.

40 Siyasi Parti Gruplarının Yetki ve Görevleri; Meclisin bütün faaliyetlerine üye sayısı oranında katılmak, Siyasi Parti Grupları üye sayıları oranında meclis başkanlık divanına katılmak,

41 Gensoru önergesi vermek ve Gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı hakkındaki meclis görüşmelerinde kürsüden görüş bildirmek, Genel görüşme istemek, Kapalı oturum talep etmek, Cumhurbaşkanı nca seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Geçici Bakanlar Kuruluna sandalye sayısına göre üye göndermek,

42 NOT: İktidar ve Ana muhalefet Partilerinin Meclis Grupları nın Anayasa Mahkemesine iptal davası açma yetkileri vardır.

43 TBMM NİN ÇALIŞMA DÖNEMİ Yasama Dönemi: İki Genel Seçim arasında ki süre olup bu süre Anayasa uyarınca uzatılmadığı veya seçimler yenilenmediği taktirde 4 yıldır. Yasama Yılı: 1 Ekim de başlayıp 30 Eylül de sona erer. Meclisin bir yıl içinde çalıştığı dönemdir.

44 Birleşim: Genel Kurulun belli bir günde açılan toplantısıdır. Oturum: Bir birleşimin ara ile bölünen kısımlarından her biridir. Tatil: TBMM çalışmalarının belli bir süre ertelenmesidir. TBMM 1 Temmuz günü tatile girer. Ara Verme: TBMM nin 15 günü geçmemek kaydıyla çalışmalarını ertelemesidir.

45 TBMM her yılın Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır. Toplanması için herhangi bir çağrıya gerek yoktur. Olağan Üstü Toplantı: TBMM Ara Verme veya Tatil sırasındayken toplanmasına Olağanüstü toplantı denir. Olağanüstü toplantı çağrısı Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı tarafından yapılır.

46 1- Cumhurbaşkanı Tarafından Çağrı: Cumhurbaşkanı tarafından Olağanüstü Toplantı çağrısı, ya doğrudan doğruya kendi taktiri ile, yada Bakanlar Kurulunun istemi üzerine yapılır. Bakanlar Kurulu istemiş ise Cumhurbaşkanı Meclisi toplantıya çağırmak zorundadır.

47 2- Meclis Başkanı Tarafından Çağrı: TBMM Başkanı tarafından yapılan Olağanüstü toplanma çağrısı, ya TBMM Başkanı tarafında doğrudan doğruya, ya da TBMM üyelerinin 1/5 inin yazılı istemi üzerine yapılır. Yazılı istem olursa TBMM Başkanı Meclisi toplantıya çağırmak zorundadır.

48 Olağanüstü toplantı sadece çağrı yapılan konu hakkında olur. Meclis o konuyu karara bağlayıp tatile veya araya devam eder. Toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden tatile veya araya devam edilemez. Ancak toplanan mecliste yeterli çoğunluk sağlanamaz ise toplantı çağrısı düşer. Birleşim yeterli çoğunlukta açılabildiği taktirde toplantıyı gerektiren konu görüşülür.

49 Üye Tam Sayısı: TBMM 550 Milletvekilinden oluşur. Toplantı Yeter Sayısı: Üye Tam Sayısının 1/3 ü ( 184 ) olmadan TBMM Genel Kurulu birleşime başlayamaz. Karar Yeter Sayısı: Karar Yeter Sayısı hiçbir şekilde üye tam sayısının 1/4 ün bir fazlasından az olamaz en küçük Karar Yeter Sayısı 139 dur.

50 ÖZEL KARAR YETER SAYILARI Anayasamıza göre belirli işlemlerde özel çoğunluklar gerekmektedir. Anayasada belirtilen nitelikli çoğunluk sağlanmadığı kararlar geçersiz sayılır. Anayasamızın Özel Karar Yetersayısı öngörüldüğü durumlar şunlardır.

51 Anayasa nın Değiştirilmesi: Üye Tamsayısı nın 2/3 ü ( 367 ) veya 3/5 ( 330 ) Genel ve Özel Af İlanı: Üye Tamsayısı nın 3/5 i ( 330) TBMM Başkanı Seçimi: Üye Tamsayısı nın 2/3 ü veya Üye Tamsayısı nın Salt Çoğunluğu ( 276 ) Gensoru Neticesinde Yapılan Güven Oylaması: Üye Tamsayısı nın Salt Çoğunluğu ( 276 )

52 Yüce Divana Sevk Kararı: Üye Tamsayısı nın Salt Çoğunluğu ( 276 ) Cumhurbaşkanı nın Vatana İhanet Suçlaması: Üye Tamsayısı nın 3/4 ü Devamsızlık Nedeniyle Milletvekilliğinin Düşürülmesine Karar Verilmesi: Üye Tamsayısı nın Salt Çoğunluğu ( 276 )dır.

53 Vekaleten Oy Verme: Bakanlar Kurulu Üyeleri TBMM Oturumlarına katılmadıkları durumlarda, kendileri yerine oy kullanmak üzere bir bakana yetki verebilirler. Ancak bir bakan kendi oyu ile birlikte en çok iki oy kullanabilir.

54 OYLAMA USULLERİ: 1- İşaretle Oy Kullanma: Üyelerin el kaldırmasıyla olur. Tereddüt halinde oylama üyelerin ayağa kalkmasıyla birlikte yapılır. 2- Açık Oylama: Milletvekillerinin ad ve soyadlarıyla seçim çevresinin yazılı olduğu oy pusulalarının kutuya atılması suretiyle, elektronik oylama mekanizmasının çalıştırılmasıyla, ad cetvelinin okunması üzerine üyenin ayağa kalkarak yüksek sesle oyunu söylemesi üzerine olur.

55 Açık Oylamanın zorunlu Olduğu Af Önergeleri, Koşullar: Seçimlerin Yenilenmesi, Güven Oylaması, Bütçe ve Kesin Hesabın Kabulü, Milletlerarası anlaşmaların uygun bulunması, halleridir.

56 3- Gizli Oylama: Üzerinde hiçbir işaret bulunmayan ( Beyaz Yeşil Kırmızı ) yuvarlakların kutuya atılması suretiyle yapılır. UYARI: Anayasaya göre gizli oylama yasağı olan haller şunlardır; Anayasa ve Kanun gereğince açık oylamanın zorunlu olduğu haller, İç Tüzüğün işaret oyuyla hallinin zorunlu olduğunu belirttiği hallerdir.

57 4- İstem Üzerine Gizli Oylama: Gizli Oylama Yapılabilmesi için 20 Milletvekili nin bir önerge ile bunu istemesi ve istemin genel kurulca kabulü lazımdır.

58 5- Zorunlu Gizli Oylama: Anayasa değişikliği tekliflerinin oylanması, TBMM Başkanının seçimi, Yüce Divana sevk e ilişkin oylama, Meclis Soruşturması açılıp açılmayacağına karar verilmesi Unsurları Anayasa hükmü çerçevesinde gizli yapılması gereken oylamalardır.

59 TBMM NİN GÖREV VE YETKİLERİ Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, Bakanlar Kurulu ve Bakanları denetlemek, Bakanlar Kuruluna Kanun Hükmünde Kararname çıkartma yetkisi vermek, Meclis Başkanını seçmek,

60 Para basılmasına karar vermek, Savaş ilanına karar vermek, Milletlerarası anlaşmanın onaylanmasını bir kanun ile uygun bulmak, Bütçe ve Kesin Hesap Kanun Tasarılarını bir kanun ile uygun bulmak, Genel Af ve Özel Af ilanına karar vermektir.

61 Yasama İşlemlerinin Türleri: Yasama Organı belli bir hukuki sonuç doğurmaya yönelik iradesini iki değişik biçimde açıklamaktadır. Bunlar Kanun ve Parlamento Kararlarıdır.

62 KANUNLAR: Kanun, TBMM nin iradesini açıklamasının genel biçimidir. Parlamento Kararı dışında kalan ve anayasanın yetki verdiği TBMM tarafından anayasada öngörülen kanun yapma usullerine uyularak yapılan ve Cumhurbaşkanınca yayımlanan işlemler kanun denir.

63 Bakanlar Kurulu nun kanun teklifine Tasarı, milletvekillerinin sunduğu öneriye ise Teklif denir. Tasarı veya Teklif Meclis Başkanlığına sunulur. Meclis Başkanlığı konuyu ilgili komisyona havale eder. Komisyon raporu hazırlayarak Meclis Başkanlığına havale eder. Meclis Başkanlığınca Genel Kurula sunulan Tasarı veya Teklif Genel Kurulda ya red edilir ( 1 yıl boyunca bir daha gündeme alınmaz.) yada kabul ediliri. ( Salt Çoğunluk ) Kabul edilen Kanun Cumhurbaşkanı na gönderilir. ( 15 gün süre )

64 Cumhurbaşkanı kabul eder, Resmi Gazetede yayımlar. Yayımlanan Kanun 45 gün sonra yürürlüğe girer. Ya da Cumhurbaşkanı veto edip TBMM Genel Kurula geri gönderir.

65 Kanunların Teklif Edilmesi ve Görüşülmesi: Anayasamıza göre kanun önermeye milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu yetkilidir. Milletvekilleri tarafından kanun önerisine Kanun Teklifi, Bakanlar Kurulu tarafından yapılan öneriye ise Tasarı denir. Bir milletvekili dahi kanun teklifi yapabilir. Kanun Teklifleri veya Tasarıları gerekçeleriyle birlikte TBMM Başkanlığına verilir. Kanun Teklifleri, Bakanlar Kurulu tarafından doğrudan doğruya komisyona havale edilir.

66 İlgili komisyon Tasarı ve Teklif hakkında raporu hazırlayarak meclis başkanlığına sunar. Kanun tasarısı veya tekliflerin genel kurulda görüşülmesi için öncelikle genel kurulda toplantı yeter sayısının olması gerekir. Bu sayı üye tamsayısının en az üçte biridir. Birinci aşamada önce kanun tasarısı veya teklifinin tümü üzerinde görüşme yapılır. Bundan sonra maddelere geçilmesi konusunda oylama yapılır. Maddelere geçilmesi kabul edilmez ise tasarı veya teklif reddedilmiş sayılır. Yok eğer maddelere geçilmesi oylama sonucunda kabul edilmiş ise maddelerin tek tek görüşülmesine geçilir.

67 Kanunların Kabul Edilmesi: Tasarı veya teklif hakkında görüşmeler sona erdiğinde oylamaya geçilir. Oylama kural olarak işaret yolu ile olur. Ancak 20 üye açık oylama istemiş ise oylama açık yapılır. Toplantı yeter sayısı varsa, Kanun tasarısı veya teklifi kabul edilmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunun yani yarısından bir fazlasının kabul oyu gerekir.

68 Kanunların Yayımlanması: Cumhurbaşkanı TBMM tarafından kabul edilen kanunları 15 gün içinde yayımlar. Kanunların yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanması gerekir.

69 Kanunların Yürürlüğe Girmesi: Genel olarak bir kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği, kanunun kendi metninde gösterilir. Kanun metninde bununla ilgili herhangi bir bilgi yoksa kanun Resmi Gazetede yayımlandığı günü izleyen 45 gün sonra yürürlüğe girer.

70 Kadük Olma: Bir Yasama Döneminde sonuçlandırılmamış tasarı veya teklifler hükümsüz sayılır. Buna anayasa hukuku literatüründe kadük olma denir.

71 PARLAMENTO KARARLARI Parlamento Kararları TBMM nin kanun dışındaki bütün işlemleridir. Kanunların tümü Anayasal denetime tabi iken Parlamento Kararları Anayasal denetimin dışındadır. Parlamento Kararları TBMM nin iç örgütlenmesine ve çalışmalarına TBMM üyelerinin özlük haklarına ve TBMM nin yürütme organıyla ilişkilerine yönelik olmak üzere üç temel kategoriye ayrılır.

72 Parlamento Kararları: İç Tüzük yapma ve değiştirme, Seçimlerin yenilenmesine karar verme, Olağanüstü hal ilan kararının onaylanması kararı, Sıkıyönetim ilan kararının onaylanması kararı, Savaş ilen kararı, Yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararı,

73 Milletvekilliğinin düşürülmesi kararı, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanının seçilmesi kararı, Gensoru veya Güven İstemi sonucunda Bakanlar Kurulu veya bir Bakan ın hakkında güven veya Güvensizlik kararı verilmesi, Başbakan veya bakanlar hakkında meclis soruşturması açılması veya Yüce Divana Sevk kararı, Cumhurbaşkanı nın vatana ihanetten dolayı suçlanması kararı,

74 Gensorunun gündeme alınıp alınmaması kararı, Meclis araştırması açılması kararı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır dışına asker göndermesi kararı, Bu yetkileri anayasa doğrudan doğruya TBMM ye vermiştir. UYARI: Parlamento Kararlarından şu üç uygulama Anayasa Mahkemesi denetimine tabidir. TBMM İç Tüzüğü, Dokunulmazlığın kaldırılması kararı, Milletvekilliğinin düşürülmesi kararı,

75 İç Tüzük: Yasama Meclisleri tarafından kendi iç çalışmalarını düzenlemek adına konulan kurallara İç Tüzük denilir. İç Tüzükler taşıdıkları önem nedeniyle Sessiz Anayasa olarak adlandırılırlar. TBMM İç Tüzüğü bir Parlamento Kararıdır. İç Tüzüklerin Cumhurbaşkanı nca imzalanmasına gerek yoktur. Resmi Gazetede yayımlanır ve yürürlüğe girer.

76 TBMM NİN BAKANLAR KURULUNU DENETLEME YOLLARI 1982 Anayasası TBMM nin hükümeti denetleme aracı olara; Soru, Genel Görüşme, Meclis Araştırması, Meclis Soruşturması ve Gensoru yollarını öngörmüştür. SORU: Bakanlar Kurulu adına, sözlü veya yazılı olarak cevaplandırmak üzere Başbakan veya Bakanlardan bilgi istenmekten ibarettir.

77 GENEL GÖRÜŞME: Toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesidir. Genel Görüşme açılması hükümet, Siyasi Parti Grupları veya en az 20 milletvekili bir önerge ile isteyebilir.

78 MECLİS ARAŞTIRMASI: Meclis araştırması belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemedir. Meclis araştırması açılması hükümet, Siyasi Parti Grupları ve en az 20 milletvekili tarafından bir önerge ile istenebilir. NOT: Devlet sırları ve ticari sırlar meclis araştırması kapsamı dışındadır.

79 MECLİS SORUŞTURMASI: Başbakan ve Bakanların görevleri ile ilgili cezai sorumluluklarının araştırılmasını sağlayan bir denetim aracıdır. Başbakan veya Bakanlar hakkında TBMM üye tamsayısının en az 1/10 unun vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebilir. Meclis bu istemi en geç bir ay içinde görüşür ve karara bağlar. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır.

80 Komisyon raporunu meclise sunar. Meclis raporu öncelikle görüşür. Gerek gördüğü taktirde ilgilinin yüce divana sevkine karar verilir. Genel Kurul Başbakan veya Bakanın Yüce Divana sevkine ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla yani en az 276 oy ile karar verebilir. TBMM nin Başbakanın veya Bakanın Yüce Divana sevk kararı kesin bir karardır. Geri alınması mümkün değildir. Meclis Soruşturması sonucunda Yüce Divana Sevk edilen bir bakan bakanlıktan düşer. Başbakan olursa hükümet istifa etmiş olur sayılır.

81 GENSORU: Bakanlar kurulunun ve Bakanların TBMM karşısında siyasi sorumluluklarının nihayi müeyyidesi gensorudur. Gensoru diğer denetleme araçları arasında en etkili olandır. Başbakan veya Bakanlar Gensoru ile düşürülebilirler. Gensoru bir siyasi parti grubu veya en az 20 milletvekilinin imzasıyla verilir. Güven oylamasında Bakanlar Kurulunun veya bir Bakanın düşürülmesi için üye tamsayısının salt çoğunluğu gerekir.

82

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? KPSS 2009 GK-(52) 52. 1982 Anayasası na göre, TBMM nin seçim dönemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) 2007 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği uyarınca TBMM seçimleri 5 yılda

Detaylı

Yargı yetkisi bağımsız mahkemelerin vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmek, devlet ve vatandaş arasındaki anlaşmazlıkları gidermek, hukuki

Yargı yetkisi bağımsız mahkemelerin vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmek, devlet ve vatandaş arasındaki anlaşmazlıkları gidermek, hukuki YARGI Yargı yetkisi bağımsız mahkemelerin vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmek, devlet ve vatandaş arasındaki anlaşmazlıkları gidermek, hukuki düzene uymayanlara hangi cezanın verileceğini

Detaylı

Anayasa Hukuku Dersi Final Sınavı Soruları

Anayasa Hukuku Dersi Final Sınavı Soruları Anayasa Hukuku Dersi Final Sınavı Soruları 1. Devlet harcamalarının kanuniliği ilkesi ilk kez hangi belgede yer almıştır? A) 1808 Sened-î Đttifak B) 1839 Tanzimat Fermanı C) 1856 Islahat Fermanı D) 1876

Detaylı

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir?

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir? 1.Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin sadece şekil olarak incelediği bir konudur? A) Anayasa değişiklikleri B) İç Tüzükler C) KHK D) Kanunlar E) Tüzükler 3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi

Detaylı

İKİNCİ KISIM ÜÇÜNCÜ KISIM. PARTİ ÜYELİĞİ (SPK m: 6,7 7,12) BİRİNCİ BÖLÜM PARTİ TEŞKİLATI (SPK m:7)

İKİNCİ KISIM ÜÇÜNCÜ KISIM. PARTİ ÜYELİĞİ (SPK m: 6,7 7,12) BİRİNCİ BÖLÜM PARTİ TEŞKİLATI (SPK m:7) AK PARTİ TUZUGU 1 BİRİNCİ KISIM o^oı.^u GENEL ESASLAR Madde 1 - Partinin Adı Madde 2 - Kuruluşun Temel Dayanakları Madde 3 - Partinin Kısaltılmış Adı, Genel Merkezi ve Amblemi Madde 4 - Temel Amaçlar Madde

Detaylı

KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı Kapadokya Meslek Yüksekokulu öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve

Detaylı

34. ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

34. ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ 34. ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokuluna kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kulüpleri Yönergesi

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kulüpleri Yönergesi KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kulüpleri Yönergesi Amaç ve Kapsam Madde 1 Öğrenci Konseyi; a) Üniversitenin çağdaş bir eğitim kurumu olarak gelişmesine katkıda bulunmak,

Detaylı

PETROL-İŞ İŞYERİ TEMSİLCİLERİ SEÇİM YÖNETMELİĞİ

PETROL-İŞ İŞYERİ TEMSİLCİLERİ SEÇİM YÖNETMELİĞİ PETROL-İŞ İŞYERİ TEMSİLCİLERİ SEÇİM YÖNETMELİĞİ 1. Amaç 2. Temsilcinin Niteliği 3. Temsilci Sayısı, Görev Süresi ve Yetkisi 4. Temsilci Seçim Takvimi ve Hazırlıkları 5. Seçim Listeleri 6. Temsilci Seçim

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi Avrupa Konseyi 1974 yılından beri toplanan Avrupa Konseyi, üye ülke devlet ve hükümet başkanlarıyla Avrupa Komisyonu Başkanı nı bir araya getirir. Zirve olarak adlandırılan söz konusu toplantılarda liderler

Detaylı

İçindekiler. Önsöz 7 Kısaltmalar 19

İçindekiler. Önsöz 7 Kısaltmalar 19 İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 19 A Açık Oylama 21 Açıklama Hakkı 23 Ad Cetveli/Ad Deften 24 Adalet Komisyonu 25 Aday 25 Af 27 Alt Komisyon 29 Amaç Maddesi 29 Ana Muhalefet Partisi 29 Anayasa 30 Anayasa

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

TBMM İÇTÜZÜĞÜNÜN KOMİSYONLARLA İLGİLİ MADDELERİ

TBMM İÇTÜZÜĞÜNÜN KOMİSYONLARLA İLGİLİ MADDELERİ TBMM İÇTÜZÜĞÜNÜN KOMİSYONLARLA İLGİLİ MADDELERİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Komisyonlar Komisyonların adları (*) MADDE 20 Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonları şunlardır : 1. Anayasa Komisyonu; 2. Adalet Komisyonu;

Detaylı

ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ

ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge,

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6. 95 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 6.6.007 Sayı: 6554) Kanun No Tarihi MADDE - 7//98 tarihli ve 709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

a) Belediye: Kent konseyi oluşumuna yardım ve destek sağlayan belediyeyi, d) Başkan: Selçuk Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanını,

a) Belediye: Kent konseyi oluşumuna yardım ve destek sağlayan belediyeyi, d) Başkan: Selçuk Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanını, SELÇUK KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ I. BÖLÜM AMAÇ KAPSAM DAYANAK TANIMLAR AMAÇ Madde 1: Selçuk Kent Konseyi Kadın Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma yöntemlerini

Detaylı

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme

Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016 Adalet Bakanlığı Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına

Detaylı

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir?

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir? 1. 1982 Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? A) Genel ve özel af ilanına karar vermek B) Bir kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne karar

Detaylı

YASAMA TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

YASAMA TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ YASAMA TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ Açık oylama: Genel Kurul da hangi milletvekilinin ne yönde oy kullandığının (kabul, ret, çekimser) açıkça belli olduğu ve genellikle elektronik cihazla yapılan oylama şeklidir.

Detaylı

T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYESİ MECLİS KARARI KARARA KATILANLAR

T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYESİ MECLİS KARARI KARARA KATILANLAR Toplantı Dönemi : Birleşim No : 24-6 Birleşim Tarihi : 5/4/24 Birleşim Saati : 9:3 Birleşim Yeri : Meclis Başkanlığına Oturum No : T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYE MECLİS KARARI KARARA KATILANLAR MECLİS BAŞKANI

Detaylı

BELEDİYELERDE SEÇİMLERDEN SONRAKİ İLK MECLİS TOPLANTISI

BELEDİYELERDE SEÇİMLERDEN SONRAKİ İLK MECLİS TOPLANTISI Av. Zeliha MERCİMEK TBB Hukuk İşleri Müdürü BELEDİYELERDE SEÇİMLERDEN SONRAKİ İLK MECLİS TOPLANTISI Anayasanın 127 nci maddesine göre beş yılda bir yapılan mahalli idareler genel seçimleri, 30 Mart 2014

Detaylı

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II.

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II. 1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) Bütçe Kanunu B) Türk Medeni Kanunu C) Milletlerarası Anlaşmalar D) Seçim Kanunundaki

Detaylı

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Cumhurbaşkanı Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu 2 3 Cumhurbaşkanı bir ülkede yönetim hakkının kalıtımsal, soya dayalı, kişisel olmadığını Kanyanğının dinsel kaynaklardan ilahi tanrısal

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRENCĠ KONSEYĠ YÖNERGESĠ

TÜRK HAVA KURUMU ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRENCĠ KONSEYĠ YÖNERGESĠ TÜRK HAVA KURUMU ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRENCĠ KONSEYĠ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Türk Hava Kurumu Üniversitesi nde kayıtlı öğrencilerin eğitim,

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. KURUMSAL YÖNETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ I- GENEL HÜKÜMLER Kapsam 1.1. Bu yönetmelik,

Detaylı

Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Bakanlar Kurulu nun 24/01/2008 tarihli yazısıyla, İçtüzüğün 77. maddesi uyarınca yenilenen Devlet Memurları Kanunu

Detaylı

İŞLETME BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2012 2013 BAHAR DÖNEMİ YILSONU SINAVI ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR

İŞLETME BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2012 2013 BAHAR DÖNEMİ YILSONU SINAVI ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR 1- Şuray-ı Devlet adıyla kurulan ve bugün de varlığını sürdüren kuruluş aşağıdakilerden hangisidir? a) Yargıtay b) Sayıştay c) Danıştay d) Kamutay e) Belediye 2-1924 Anayasasıyla getirilen hükümet sistemi

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 22 ARALIK 2014 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi)

Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi) Anayasa Mahkemesi nin Bağımsızlığı Hukuk Devletinin Güvencesi (Bulgaristan Deneyimi) Roumen Nenkov İnsanlık, tarih boyunca insani değerlerin tanınması ve bu değerlerin korunması için etkin güvenceler tesis

Detaylı

8. (1) (a) Sicil amirlerince doldurularak hazır hale getirilen siciller Bakanlıkça oluşturulan Sicil Tasnif Komitesi ne verilir.

8. (1) (a) Sicil amirlerince doldurularak hazır hale getirilen siciller Bakanlıkça oluşturulan Sicil Tasnif Komitesi ne verilir. ÖĞRETMENLER YASASI (25/1985, 33/1985, 11/1986, 32/1987, 14/1988 ve 34/1988 Sayılı Yasalar) 95 (4) ve 102. Maddeler Altında Tüzük R.G.20 A.E.80 23.1.1990 Kısa İsim Tefsir Amaç Sicil Dosyaları Sicil raporları

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir.

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. SORU 1 Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. B) Yürütmenin yasama ile yasamanın yürütme ile

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Bilindiği üzere mahalli idareler genel seçimleri 30 Mart 2014 tarihinde yapılmıştır. 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI İMZA YETKİLERİ VE YETKİ DEVRİ YÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI İMZA YETKİLERİ VE YETKİ DEVRİ YÖNERGESİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI İMZA YETKİLERİ VE YETKİ DEVRİ YÖNERGESİ TBMM Başkanlık Makamının Onay Tarihi : 26.06.2012 Sayı : 74144 Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Türkiye

Detaylı

Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Yönergesi BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Yönergesi BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Yönergesi BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Çukurova Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 45516914-110.11.06-[115830.323]-4309 10/05/2016 Konu : Anayasa Mahkemesi Kararı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 45516914-110.11.06-[115830.323]-4309 10/05/2016 Konu : Anayasa Mahkemesi Kararı T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 45516914-110.11.06-[115830.323]-4309 10/05/2016 Konu : Anayasa Mahkemesi Kararı YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA Düzce Üniversitesinin

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini YÜRÜTME Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini belirleyen ve parlamenter sistemde yürütme, bir kişi

Detaylı

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER 15.07.2018 HUKUKUK KAYNAKLARI YAZILI KAYNAKLAR Anayasa Kanun Milletlerarası Antlaşmalar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yönetmelik Genelge YAZISIZ KAYNAKLAR Örf ve

Detaylı

YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete:11.5.2007-26519. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete:11.5.2007-26519. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRENİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ (YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN-MÜL YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete:11.5.2007-26519 Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/140-1

Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/140-1 Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/140-1 SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ İÇTÜZÜĞÜ(*)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ İÇTÜZÜĞÜ(*) TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ İÇTÜZÜĞÜ(*) Karar No.: 584 Kabul Tarihi : 5.3.1973 (Resmî Gazete : 13. 4. 1973 Sayı : 14506) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler ve Tarifler Dönem, yasama yılı, birleşim ve oturum

Detaylı

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI 1. Bir idari işlemin anayasa ve yasalarca yargı denetimi dışına çıkarılması

Detaylı

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR 5Resmi Yazışmalar AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR Baromuz, havaalanlarında avukat kimlik belgesinin bazı havayolu şirketlerince geçerli kimlik olarak kabul edilmediğinin

Detaylı

Amaç. Görevler. Akademi Üyeliği

Amaç. Görevler. Akademi Üyeliği TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİNİN KURULMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hükmünde Kar.nin Tarihi : 13/8/1993, No: 497 Yetki Kanunun Tarihi : 24/6/1993, No: 3911 Yayımlandığı R.G. Tarihi : 2/9/1993,

Detaylı

DEVLETİN YASAMA GÖREVİ

DEVLETİN YASAMA GÖREVİ DEVLETİN YASAMA GÖREVİ TBMM'ye verilmiştir. TBMM bu görevini yerine getirmek için Anayasanın kendisine verdiği yasama yetkisini kullanır. TBMM'nin Kuruluşu Genel oyla seçilen 550 millet vekilinden oluşur.

Detaylı

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU... 1

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU... 1 İçindekiler 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU... 1 BİRİNCİ KISIM... 1 Genel Hükümler... 1 BİRİNCİ BÖLÜM... 1 Amaç, Kapsam ve Tanımlar... 1 Amaç... 1 Kapsam... 1 Tanımlar... 1 İKİNCİ BÖLÜM... 2 Belediyenin Kuruluşu

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Etik Kurulunun

Detaylı

1 TÜRK ANAYASA HUKUKUNUN B

1 TÜRK ANAYASA HUKUKUNUN B İÇİNDEKİLER Bölüm 1 TÜRK ANAYASA HUKUKUNUN BİLGİ KAYNAKLARI I. Mevzuat (Anayasalar, Kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler, vs.)... 3 A. Resmî Kaynaklar... 3 B. Özel Kaynaklar... 3 II. Yargı Kararları...

Detaylı

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4-

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4- ESKİ METİN YENİ METİN ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ Madde 4- Madde 4- Şirketin merkezi İzmir ili Kemalpaşa ilçesindedir. Adresi Kemalpaşa OSB Mah. İzmir Ankara Asfaltı No:75 Kemalpaşa

Detaylı

DİDİM TURİZM ALTYAPI HİZMET BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ

DİDİM TURİZM ALTYAPI HİZMET BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ DİDİM TURİZM ALTYAPI HİZMET BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ BİRLİĞİN ADI: Madde 1- Birliğin adı; Didim Turizm Altyapı Hizmet birliğidir. Birliğin Merkezi: Madde 2- Birliğin Merkezi DİDİM İlçesidir. Birliğin Çalışma Alanı

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM ANONİM ŞİRKET GENEL KURULU TOPLANTILARI

BİRİNCİ BÖLÜM ANONİM ŞİRKET GENEL KURULU TOPLANTILARI İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 19 BİRİNCİ BÖLÜM ANONİM ŞİRKET GENEL KURULU TOPLANTILARI 1.1. ANONİM ŞİRKET GENEL KURULU 21 1.2. GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ NELERDİR? 23 1.3. TEK KİŞİLİK ANONİM ŞİRKETLERDE

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; İçişleri Bakanlığı bütçesinden, kamu yararı gözetilerek derneklere yapılacak yardımlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Detaylı

TÜRK EKONOMİ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ YENİ METİN TÜRK EKONOMİ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ ESKİ METİN KAYITLI SERMAYE TAVANI

TÜRK EKONOMİ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ YENİ METİN TÜRK EKONOMİ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ ESKİ METİN KAYITLI SERMAYE TAVANI KAYITLI SERMAYE TAVANI TÜRK EKONOMİ BANKASI ANONİM ŞİRKETİ ANA SÖZLEŞMESİ ESKİ METİN Madde 5 - Şirket 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine göre kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş ve Sermaye

Detaylı

KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kent Konseyi Yönetmeliği İçişleri Bakanlığından: KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 08/10/ 2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1)

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü ANAYASA HUKUKU DERSĐ (2011 2012 GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü 1-1982 Anayasasının yürürlüğe giriş yöntemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Kurucu Meclis B) Kurucu Danışma Kurulu C) Kurucu

Detaylı

* KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR GENEL YÖNETMELİK

* KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR GENEL YÖNETMELİK * KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR GENEL YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararı: Tarih: 15/03/1999 Sayı: 99/12647 Yayımlandığı Resmi Gazete: Tarih: 18/04/1999

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN DIŞ İLİŞKİLERİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN DIŞ İLİŞKİLERİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 7117 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN DIŞ İLİŞKİLERİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 3620 Kabul Tarihi : 28/3/1990 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 6/4/1990 Sayı : 20484 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 - 16.06.2016 I.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 - 16.06.2016 I. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015-2016 Eğitim - Öğretim Yılı Anayasa Hukuku Final Sınavı Cevap Anahtarı Tek Numaralı Öğrenciler- 16.06.2016 I. Olay: Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet

Detaylı

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII BİRİNCİ BÖLÜM 1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ I. 1982 ANAYASASI NIN HAZIRLANMASI VE KABUL EDİLMESİ...1 II. 1982 ANAYASASI

Detaylı

T.C. YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU EĞİTİM - ÖĞRETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU EĞİTİM - ÖĞRETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU EĞİTİM - ÖĞRETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yaz okulu eğitimöğretimine

Detaylı

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir.

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. İDARE HUKUKU Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. Bu düzenlemede yer alan ilkeler şunlardır; - Hukuk

Detaylı

Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1

Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1 İLİŞKİLİ TARAF AÇIKLAMALARINA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 24) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 167) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 26 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : İlişkili

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARAR ÖRNEĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 11/10/2011 Toplantı Sayısı : 981 Karar Sayısı : 20167 20167- Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yükseköğretim Kurumları Ulusal

Detaylı

NAMIK KEMAL LİSESİ ÇALIŞANLARI, EMEKLİLERİ VE MEZUNLARI DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

NAMIK KEMAL LİSESİ ÇALIŞANLARI, EMEKLİLERİ VE MEZUNLARI DERNEĞİ TÜZÜĞÜ NAMIK KEMAL LİSESİ ÇALIŞANLARI, EMEKLİLERİ VE MEZUNLARI DERNEĞİ TÜZÜĞÜ 1. KURULUŞ: DERNEĞİN ADI MERKEZİ: Madde 1 Derneğin adı NAMIK KEMAL LİSESİ ÇALIŞANLARI, EMEKLİLERİ VE MEZUNLARI DERNEĞİ olup, Merkezi

Detaylı

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET Birinci Kısım ANAYASA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI Bölüm 1 ANAYASA HUKUKUNUN BİLGİ KAYNAKLARI I. Anayasalar II. Anayasa Mahkemesi Kararları III. Bilimsel Eserler IV. Kaynak Tarama Bölüm 2 ANAYASA HUKUKU KAVRAMI

Detaylı

SİYASÎ ETİK KOMİSYONU KURULMASI HAKKINDA KANUN TASLAĞI. MUHARREM BARUT ADALET BAKANLIĞI Kanunlar Genel Müdür lüğü

SİYASÎ ETİK KOMİSYONU KURULMASI HAKKINDA KANUN TASLAĞI. MUHARREM BARUT ADALET BAKANLIĞI Kanunlar Genel Müdür lüğü SİYASÎ ETİK KOMİSYONU KURULMASI HAKKINDA KANUN TASLAĞI MUHARREM BARUT ADALET BAKANLIĞI Kanunlar Genel Müdür lüğü AMAÇ VE KAPSAM (Madde 1) 1. AMAÇ: Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve dışarıdan atanan

Detaylı

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği Şef. Yardımcı Şefler... Seçilme Şartları 9-17 yaşları arasında olmak, TED Malatya Kolejinde eğitim görmek, Orkestra enstrümanlarından

Detaylı

Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yüksek Öğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği

Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yüksek Öğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yüksek Öğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği Resmi Gazete Tarihi: 20.09.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25942 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ KONSEYLERİ

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Yargıtay, tanımı Anayasa ile yapılan, işlevleri, mensupları ve bunların seçimi ve diğer kuruluş esasları, Anayasa'da

Detaylı

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra;

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra; Davalı idarede Uzman Yardımcısı olarak görev yapan davacı... tarafından, mali ve sosyal haklarının 15.01.2012 tarihinden önce işe başlayan Sermaye Piyasası Kurulu meslek personeli ile eşitlenmesi talebiyle

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 18/06/2013 Toplantı Sayısı : 364 Karar Sayısı : 3093 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3093- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Yönergesi

Detaylı

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ 21 MART 2015 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL 2. TOPLANTISI TOPLANTI TUTANAĞI

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ 21 MART 2015 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL 2. TOPLANTISI TOPLANTI TUTANAĞI DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ 21 MART 2015 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL 2. TOPLANTISI TOPLANTI TUTANAĞI Darüşşafaka Cemiyeti nin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 21 Mart 2015 Cumartesi günü saat 10:00 da, Darüşşafaka

Detaylı

T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYESİ MECLİS KARARI K A R A R

T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYESİ MECLİS KARARI K A R A R T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYESİ MECLİS KARARI Toplantı Dönemi : Birleşim No : 2016-1000 Birleşim Tarihi : 04/01/2016 Birleşim Saati : 19:00 Birleşim Yeri : Meclis Başkanlığına Oturum No : KARARA KATILANLAR

Detaylı

felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım

felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ KARŞILAŞTIRMA TABLOSU 22.03.2010 1982 Anayasası Teklif Metni X. Kanun önünde eşitlik X. Kanun önünde eşitlik

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

KOÇ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KOÇ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KOÇ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 - Bu Yönergenin amacı; Koç Üniversitesi nde kayıtlı öğrencilerin

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları ANAYASA YARGISI Anayasa Yargısı-1 Anayasa

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ-ANAYASA HUKUKU İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ AKADEMİK YILI

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ-ANAYASA HUKUKU İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ AKADEMİK YILI T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ-ANAYASA HUKUKU İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ 2016-2017 AKADEMİK YILI 21 Ağustos 2017 Tarihli Bütünleme Sınavı Cevap Anahtarı Metin Soruları: 1- Egemenliğin kaynağına

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 11/11/2014 Toplantı Sayısı : 399 Karar Sayısı : 3394 3397- Üniversitemiz Yönetim Kurulunun 11/10/2011 tarih ve 981/20166 sayılı kararı ile kabul edilen

Detaylı

Adaylık Başvuru Formu yayında

Adaylık Başvuru Formu yayında Adaylık Başvuru Formu yayında Şubat 10, 2015-1:46:00 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde uygulanacak adaylık başvurularına dair usul ve esaslar. BAŞVURU FORMUNU

Detaylı

SİYASİ PARTİ GRUP BAŞKANLIKLARINDA SÖZLEŞMELİ OLARAK ÇALIŞTIRILACAK GRUP DANIŞMANI VE BÜRO GÖREVLİSİ HAKKINDA HİZMET SÖZLEŞMESİ ESASLARI

SİYASİ PARTİ GRUP BAŞKANLIKLARINDA SÖZLEŞMELİ OLARAK ÇALIŞTIRILACAK GRUP DANIŞMANI VE BÜRO GÖREVLİSİ HAKKINDA HİZMET SÖZLEŞMESİ ESASLARI SİYASİ PARTİ GRUP BAŞKANLIKLARINDA SÖZLEŞMELİ OLARAK ÇALIŞTIRILACAK GRUP DANIŞMANI VE BÜRO GÖREVLİSİ HAKKINDA HİZMET SÖZLEŞMESİ ESASLARI Başkanlık Divanı Karar Tarihi : 06/01/2012 Karar No : 12 Başkanlık

Detaylı

1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ MADDE DEĞİŞİKLİK METİNLERİ 1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ MADDE 1-1136 sayılı Avukatlık Kanununun Avukatlığa Kabul Şartları başlıklı

Detaylı

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün 1. 1982 Anayasasına göre aşağıdaki organlardan hangisinin iptal davası açma yetkisi yoktur? A) Cumhurbaşkanı B) İktidar partisi meclis grubu C) Anamuhalefet partisi meclis grubu D) TBMM üye tamsayısının

Detaylı

DEVA HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN YILLIK OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET Ticaret Sicili ve Numarası: İstanbul / 70061

DEVA HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN YILLIK OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET Ticaret Sicili ve Numarası: İstanbul / 70061 DEVA HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN YILLIK OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET Ticaret Sicili ve Numarası: İstanbul / 70061 Şirketimizin 2015 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı aşağıda yazılı

Detaylı

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ YETKİ VE SORUMLULUK ESASLARI PROSEDÜRÜ

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ YETKİ VE SORUMLULUK ESASLARI PROSEDÜRÜ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ YETKİ VE SORUMLULUK ESASLARI PROSEDÜRÜ 23 Haziran 2016 Versiyon 1.2 Mevzuat ve Uyum 1 İÇERİK 1) AMAÇ... 3 2) YÖNETİM KURULU YAPISI... 3 3) YÖNETİM KURULU ÜYELERİNDE ARANAN ŞARTLAR...

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Karadeniz Teknik Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı öğrencilerin eğitim,

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM YASAMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR VE KURUMLAR

İKİNCİ BÖLÜM YASAMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR VE KURUMLAR B İ R İ N C İ B Ö L Ü M : T B M M N İ N YA P I S I, İ Ş L E Y İ Ş İ v e G Ö R E V L E R İ İKİNCİ BÖLÜM YASAMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR VE KURUMLAR 30 S İ V İ L T O P L U M İ Ç İ N YA S A M A S Ü R E C

Detaylı

Yukarıdaki belgelerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayanlara itibar edilmez.

Yukarıdaki belgelerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayanlara itibar edilmez. Karar No : 477 Karar Tarihi : 18/03/2009 Kurulumuz Başkanlığına Demokrat Parti, Demokratik Toplum Partisi ve Saadet Partisi Genel Başkanlıkları tarafından verilen yazılarda; Toplumun büyük bir kesiminin

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı