KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ TASARIMI, GEREKLİ YAPILAR VE DONANIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ TASARIMI, GEREKLİ YAPILAR VE DONANIM"

Transkript

1 KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ TASARIMI, GEREKLİ YAPILAR VE DONANIM Prof. Dr. Mehmet Borat İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Avcılar, İstanbul

2 1. GİRİŞ Düzenli depolama, katı atıkların çevre problemleri oluşturmayacak şekilde zemin üzerinde depolanmasıdır. Bir düzenli depolama tesisinin tasarımında mühendislik esaslar ın ın dikkate alınması gerekir. Depolama yerinin seçiminde çevresel etki değerlendirilmesi yap ılıp sonuçlandırılmalıdır. Düzenli depolama tesislerinin tasarımında; 1-Yaklaşım yollarına, 2-Toprak hareketlerine, 3-Sahanın hazırlanmasına, 4-Sızıntı sularının derlenip arıtılmasına, 5-Depo gazlarının toplanıp işleme tabi tutulmasına, 6-Depo tabanı ve üst tabakalarına, 7-Ana bina ile yardımcı bina ve tesislere ait proje ve planlar ın hazırlanmas ı gerekir.

3 Depolama alanlarında gerekli ekipman: Buldozerler, Yükleyiciler, Skreypırlar, Greyderler, Ekskavatörler, Tankerler, Kamyonlar, Su pompaları, Kompresörler, Jeneratörler, Geiger Cihazları, Kişisel Güvenlik Donanımı, İlk Yardım Donanımı Yangın Söndürücüler, Trafik İşaretleri, Paravana ve Panolar, Haşere ve Zararlılara Karşı Mücadele İlaç ve Teçhizatı, v.s. dir.

4 Katı atıkların oluştuğu yerlerde madde gruplarına ayrılması, toplanıp uzaklaştırılmalarına kadar geçecek sürede geçici şekilde, ayrı ayrı depolanması gerekmektedir. Geri kazanılan bir ton kağıttan üretilecek kağıt ve karton, diğer canlıların soluduğu oksijeni sağlayan 4 ton veya 17 adet orta boy yeşil ağacın veya eşdeğer bitkinin kağıtkarton üretimi için kesilmesini engelleyecektir.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 ÇÖP ATANLAR GÖRÜLDÜĞÜNDE CEZALANDIRILACAK DÖVÜLECEKTİR KADIN-ERKEK FARKETMEZ

15

16 İstanbul gibi birkaç şehir dışında Türkiye de ve dünya genelinde en yaygın yöntem, vahşi depolamadır. 1. Ümraniye-Örnek Mah. ve Esatpaşa Mahallesi, Ümraniye-Hekimbaşı, 2. Kartal-Yakacık, Tuzla-Aydınlı, 3. Halkalı, 4. Habibler, 5. Şişli-Feriköy, 6. Kemerburgaz-Hasdal İstanbul un eski vahşi depolama alanlarıdır.

17 Düzenli depolamayı vahşi depolamadan ayıran özellikleri, kısaca şöyledir: 1. Katı atıklar çevreye kötü kokular yaymaz. 2. Katı atıklar rüzgarla etrafa yayılıp çevreyi kirletmez. 3. Fare, sinek ve benzerlerine barınma ve çoğalma ortamı ortadan kalkar. 4. Karbon dioksit ve metan içeren depo gazının çıkışı, pasif ve aktif yöntemlerle kontrol altına alınm ıştır. 5. Süzüntü ve sızıntı suları kil ve geomembranlarla kontrol altına alınıp arıtılırlar

18 6. Depo tesisine evcil ve yabanî hayvanların girmesine, orada barınıp beslenmelerine ve çoğalmalarına engel olunur. 7. Depolama tesisine giren katı atık miktarları tartılarak belirlenir. 8. Gelen katı atıklar gözle kontrol edilip denetlenir. 9. Katı atıklar buldozer veya uygun iş makinaları ile sıkıştırıldıktan sonra depolanırlar. 10. Sıkıştırılan katı atıkların üzeri gün sonunda ortalama cm lik bir toprak tabakası ile örtülüp sıkıştırılır. 11. Deponun tümü veya bazı parselleri dolduktan sonra cm. kalınlıkta bir toprak tabakası ile örtülür, üzeri yeşillendirilip peyzaj düzenlemesi yapılır park, oyun alanı, yeşil saha veya başka amaçlarla kullanılır.

19 3. DÜZENLİ DEPOLAMA SAHALARININ TASARIMI 3.1. Düzenli Depolama İçin Ön Etüdler Herhangi bir şehir için alternatif depolama alanları çevre mühendisi, jeolog, inşaat mühendisi, şehircilik uzmanı, diğer bilim dallarından kişiler, defterdarlık milli emlak yetkilisi, tapu ve kadastro memurundan oluşan bir heyet tarafından araştırılmalıdır. Çeşitli parametreler göz önünde bulundurularak uygun depo yerleri seçilmelidir.

20 Depolama yerleri, jeoloji, yer altı suyu, yerüstü suyu, geoteknik, deprem mühendisliği ve diğer parametreler açısından dikkatle etüd edilmelidir. Çevresel Etki Değerlendirilmesinin yapılıp ÇED raporunun hazırlanması zorunludur. Depolama tesislerinin yerinin etrafı, iskana açılmayacak şekilde nazım imar planına ve imar uygulama planlarına yasaklama kayıtları ile işlenmelidir.

21 Düzenli depolama yerleri üzerine bina yapımına izin verilmemesi gerekir. Ancak park, mesire yerlerinde ahşap veya uygun malzemeden baraka, büfe, sundurma gibi yapılar inşa edilebilir. Patlayıcı niteliği sahip metan gazının yangın ve patlamalara sebep olabileceği unutulmamalı, tesiste ve çevrede çalışanlar bu konuda eğitilmeli, gerekli tedbirler alınmalıdır.

22 Tasarımda Dikkate Alınacak Parametreler 1. Düzenli Depolama Tasarımının Genel Ş artları 2. Düzenli Depolama İçin Uygun Araziler 3. Düzenli Depolama İçin Uygun Olmayan Yerler

23

24

25

26

27

28

29 3.2. Düzenli Depolama İçin Uygun Araziler 1. Kurak, tuzlu, susuz, çorak ve düşük verimli araziler. Hiçbir zaman 1., 2. ve 3. sınıf tarım arazileri depolama sahası olarak kullanılmamalıdır. 2. Çok az ürün veren topraklar. 3. İçinde su olmayan maden, taş, kum, çakıl ve kil ocakları. 4. Maden ocaklarının işletilmesinden sonra üzerlerinde zeminde zamanla ortaya çıkan ve üzerine inşaat yapılamayan çöküntü araziler.

30 5. Yamaçlar (yamaç eğimi 1/3'den fazla olmamalıdır.) 6. Büyük ulaşım yollarının bağlantı yerleri arasında kalan boş alanlar. 7. Yeraltı suyunu kirlenme açısından tehdit etmeyen yerler. 8. Deniz kenarında çorak, ekime elverişsiz, zaman zaman deniz altında kalabilen yerler (Tabanda ve seddede sızdırmazlık katmanları yapılması şartı ile).

31 9. Taşkın sahaları dışındaki yerler. 10. Konutlara 1 km, hava alanlarına 3 km mesafede ve daha uzakta bulunan yerler.

32 3.3. Düzenli Depolama İçin Uygun Olmayan Yerler 1. İçme suyu temin edilen veya edilecek olan havzaların içi. 2. Sel ve taşkın tehlikesi olan yerler. 3. Heyelân, toprak kayması ve çığ tehlikesi bulunan yerler. 4. Faylar gibi istenmeyen jeolojik özelliklere sahip, çatlaklı formasyonlar.

33 5. Sığ, yüksek organik maddeli, sürekli donmuş alanlar gibi zemin türleri. 6. Bataklıklar, göllenme alanları, sazlıklar, yeraltı suyu tabakalarının beslenme bölgeleri. 7. Yeraltı suyu seviyesinin yeryüzüne yakın olduğu yerler. 8. Çok eğimli araziler gibi fiziksel sınırlandırmalar.

34 9. Tabiatı koruma işlemlerinin uygulandığı bölgeler, 10. Halkın mesire ihtiyacına ayrılmış yöreler, 11. Meskûn bölgelerin depolama yerinden geçen hâkim rüzgârların altında kaldığı yerler. (İstanbul'da hâkim rüzgâr kuzeydoğudan gelen poyraz ile kuzeyden gelen yıldız, Urfa da batı ve kuzeybatıdan gelen garbî rüzgârlarıdır).

35 12. Konutlara 1000, hava alanlarına 3000 m den yakın olan yerler. Ancak depo çevresinde tepe, ağaçlar ve diğer tabii engeller varsa mahalli çevre kurulu kararı ile bu mesafenin daha az olmasına izin verilebileceği Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde kayıtlıdır.

36 3.4. Düzenli Depolama Tasarımının Genel Şartları 1. Düzenli depolama sahalarının sayısı kontrol ve ekonomi açısından az olmalıdır. Bu yüzden her köy, kasaba ve şehir için ayr ı ayrı düzenli depolama tesisi inşası yerine birbirine yakın yerleşim yerlerinin katı atıklarını yönetmek üzere katı atık birlikleri oluşturulmalı, depolama tesisi sayısı azaltılmalıdır. Daha az sayıda, fakat tasarımı, yapımı ve işletilmesi mühendislik kurallarına uygun ve özenli tesisler kullanılmalıdır.

37 2. Yeraltı sularının kirlenmesini kontrol için depolama alanı içinde ve çevresinde kontrol kuyuları açılmalıdır. 3. Depolamada heyelana yol açabilecek uygulamalardan kaçınılmalı (KemerburgazOdayeri) evlerden gelmiş katı atıklardan oluşan tabakalarının üzerinde heyelanına sebep olacak şekilde kül ve cüruf yığılmamalıdır (Ümraniye-Hekimbaşı). 4. Depolama tesislerine ulaşan dış yollar ile depo içinde son depolama noktasına kadar ulaşan bütün yollar her türlü hava şartlarında ve kış mevsiminde bile araç trafiğine elverişli olmalıdır.

38 5. Alt yapı tesisleri, su, elektrik, iletişim imkânları, atıksu ve sızıntı suyu arıtma tesisleri mevcut olmalıdır. 6. Alana trafik bağlantısı, yol ve köprü bağlantıları yük sınırları açısından uygun olmalıdır. 7. Sızıntı ve süzüntü suları ile personelin kullanımından kaynaklanan evsel nitelikli atıksular toplanıp arıtılmalıdır. 8. Depolama tesisi etrafı bir çitle çevrilmeli ve içeriye giriş kontrol altında tutulmalıdır.

39 9. Düzenli deponun tabanında a) drenaj boruları, b) kil ve/veya geomembrandan (plastik örtü, folye veya malzeme ile) oluşan sızdırmazlık tabakaları bulunmalıdır. Karstik arazide sızdırmazlık işlemlerine özen gösterilmelidir. Karstik arazide yeraltı suyunu koruma bölgesi km.ye çıkabilir. 10. Depo gazlarının derlenmesi için tabandan başlamak üzere düşey gaz derleme boruları döşenmeli, düşey ve yatay borular ile gazların uzaklaştırılmasında pasif veya aktif yöntemler kullanılmalıdır. 11. Depolama tesisi çevresinde yapılacak hendeklerle bütün alanın drenajı sağlanmalıdır. 12. Depo tesisine girişte bekçi kulübesi ve kantar bulunmalıdır.

40 13. Depo tesisi içinde, tesisin büyüklüğüne uygun şekilde işletme odası veya binası, iş makinalarına ait bir sundurma veya tamir atölyesi, garaj, personele ait tuvalet, sıcak sulu duş, soyunma dolapları ve diğer birimler bulunmalıdır. 14. Depolama tesisinde çöp dökme yerini terk eden araçların tekerlekleri tesis içinde yıkanıp temizlenmeli, hem tesis içi hem de tesis dışı yollar çöplerle ve çamurla kirlenmemelidir. 15. Eğimli arazilerde depolama halinde depolamaya düşük kotlu yerlerden, topuktan başlanmalı, dolgu eğimlerinin fazla olması gibi çöp kaymasına yol açacak uygulamalardan kaçınılmalıdır.

41 16. Çöp üzerindeki örtü tabakası suyu geçirmeyen katmanlardan oluşmalıdır. 17. Deponun üst yüzeyinin eğimi % 1 2 gibi yeterli olmalıdır. Üst yüzey eğimi ve topografyası suyu yüzeyden uzaklaştırılabilmeli, fakat erozyona sebebiyet vermemelidir. 19. Düzenli deponun dolan ve son seviyesine ulaşmış kısımlarında yeşillendirme ve ağaçlandırma yapılmalı, son kullanım amaçlarına uygun işlemler gerçekleştirilmelidir

42 Yukarıda belirtilen 3 grup parametre dikkate alınarak düzenli depolama tesisinin yeri, mutlaka beraberce yürütülen bir Fizibilite (Yapılabilirlik) ve Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışması ile tespit edilmelidir. Belirlenen düzenli depolama yeri için Çevre ve Orman Bakanlığı nın olumlu görüşünün alınmasından sonra en uygun alan için Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ne göre inşaat ruhsatı, daha sonra işletme ruhsatı alınmalıdır. Daha sonra yürürlükteki yönetmelik, teknik şartname ve standartlar ile mühendislik esaslar ı dikkate alınarak tasarıma geçilmelidir.

43 3.5. Düzenli Depolama Tasarımında Dikkate Alınacak Genel Hususlar Bir düzenli depolama tesisi için hazırlanacak tasarım çalışmasında ortaya konacak plan ve proje ve belgelerde, sırasıyla, 1. Saha tabanının nasıl hazırlanacağı, kazı ve dolgu işleri belirtilmeli, 2. Mevcut bitkisel üst toprak tabakası doğal şartlarda asırlar boyunca oluşabildiğinden çok değerlidir. Bu tabakanın daha sonraki peyzaj çalışmaları ile dolmuş depo kısımlarının üst tabakalarının yeşillendirilmesinde kullanılması için nerede saklanıp bekletileceği gösterilmeli,

44 3. Deponun taban ve üst örtü katmanlar ın ın malzeme özellikleri ve kalınlıkları, 4. Yağış sularına ait yüzey drenaj sistemi, sızdırmaz tabakalar; sızıntı ve süzüntü suları derleme sistemi ve arıtma tesisi, 5. Depolama alanı içinde ve çevresinde açılacak yeraltı suyu ve sızıntı suyu ile depo gazı izleme kuyu ve bacaları, 6. Aktif ve pasif gaz kontrolü sistemleri, 7. Deponun işletilmesini sağlayacak yaklaşım yollarının projeleri, tesis içinde çok kısa süreler için geçici olarak kullanılacak yolların tasarım ve yapımına ilişkin öneri ve standartlar, menfezler, yüzey drenajları,

45 8. Örtü toprağının alınacağı yerler ve örtü toprağı depoları, 9. Tümüyle katı atıkla dolup tamamlanan veya kısmî kullanımlara ulaşan bölgelerin nasıl terk edileceği, diğer parsellerle olan bağlantıları, 10. Dolmuş depo parsellerinin daha sonraki kullanım şekillerine göre nasıl yeşillendirileceğine dair detaylar, 11. Elektrik, haberleşme veya iletişim, su, doğalgaz, atıksu, ısıtma, sıcak su, güneş enerjisinden yararlanma tesisi ve benzeri altyapı tesislerine ait projeler ve planlar,

46 12. Tesis içi bekçi binası, kantar, idare binas ı, garaj, bakım ve onarım birimleri, araç tekerleklerini yıkayıp temizleme ve diğer servislere ait binaların projeleri, 13. Yukarıda belirtilen özelliklerdeki yapı, birim ve grupların niteliklerini kaybetmeden beklenen görevlerini yerine getirebilmeleri için gerek yapım, gerek daha sonraki işletme ve depoyu kısmen veya tamamen kapatma aşamalar ında dikkate alınması gereken uyarı ve önerilerin yazıldığı belgeler, 14. Tesisin inşaat ve işletilmesinde kullanılacak teknik ve idari şartnameler verilmelidir.

47 3.6. Düzenli Depolamada Dikkate Alınması Gereken Proje Kriterleri 1. Depo tabanı, tabii yeraltı suyunun maksimum seviyesinden en az 1 metre yüksekte olmalıdır (Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, KAKY). 2. KAKY ne göre Depo tabanına sıkıştırılmış kalınlığı en az 60 cm. olan kil veya aynı geçirimsizliği sağlayan doğal ya da yapay malzeme serilir. Bu malzemelerin geçirimlilik katsayısı (permeabilitesi) m/sn den büyük olamaz. Az çatlaklı kaya zeminlerde ise bu değer m/sn olarak alınır. Ancak A.B.D. nin Çevre Koruma Teşkilatına (Environmentel Protection Agency ye) göre k değeri 10 misli daha küçük, yani km/sn olmalıdır. Bu konuda Türkiye de gerçekleştirilen bir araştırmada KAKY deki k değerinin yetersiz ve az olduğu da belirlenmiştir. Bu nedenle depo tabanında kullanılacak killerde mühendislik sanatı gereği k m/sn alınmalıdır.

48 3. Depo tabanının, en az 3 metre kalınlığında doğal kil ve benzeri m/sn geçirimlilik katsayısını sağlayan bir malzeme olması durumunda, depo tabanı tekrar geçirimsizlik malzemesi ile kaplanmaz. Bu durumda geçirimlilik katsayısının sahanın her yerinde m/sn olması sağlanır (KAKY). 4. İçme ve kullanma suyu havzalarının uzun mesafeli koruma alanında inşa edilecek düzenli depo sahası tabanında, sıkıştırılmış kalınlığı 60 cm. olan kil tabakasının üzerine, kalınlığı 2 mm. olan yüksek yoğunluklu polietilen folye (HDPE) serilir. Serilecek folyenin yoğunluğu kg/m3 arasında olmak zorundadır (KAKY).

49 5. Geçirimsiz hale getirilen taban üzerine dren boruları döşenerek sızıntı suları bir noktada toplanacaktır. Hidrolik ve statik olarak hesaplanması gereken drenaj borular ın ın çap ı minimum 100 mm. ve minimum e ğimi %1 olacaktır. Dren boruları, münferit borular şeklinde, yatayda ve düşeyde kıvrım yapmadan doğrusal olarak depo sahası dışına çıkacaktır. Depo tesisi çıkışında kontrol bacaları konacaktır. Ayrıca dren boruları çevresine kum, çakıl filtre yerleştirilecek, bu filtrenin boru sırtından itibaren yüksekliği minimum 30 cm. olacaktır. 6. Toplanan sızıntı suları, yürürlükteki Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği nde verilen deşarj limitlerini sağlayacak şekilde arıtılacaktır.

50 7. Depolama tesisi gazları yatay ve düşey gaz toplama sistemi ile toplanacak, kontrollü olarak atmosfere verilecek veya enerji üretmek sureti ile değerlendirilecektir. 8. Depo tesisinin çevreye karşı oluşturabileceği fiziksel, biyolojik, kimyasal ve estetik yönlerden bütün olumsuz etkilerin önlenmesi amac ıyla gerekli tedbirler alınacaktır. Bu tesislerden çıkması olağan olan, başta gürültü, toz, koku, uçuşan kâğıt ve plastik artıklar olmak üzere, bütün olumsuzluklara karşı önlemler alınacaktır. 9. Depo sahasında evcil ve yabani hayvanlar ın beslenmesi yasak olup, karasinek ve diğer haşere ve farelerin üremesini önleyecek tedbirler alınacaktır.

51 10. Depolama işleminin tamamlanmas ından sonra veya dolgu işleminin sürüp gittiği s ırada şevlerde, depo sahasının görünüş olarak çevreyi rahatsız etmemesi ve arazinin tekrar kullanılabilir hale getirilmesi için yeşillendirilmesi, ağaçlandırılması, deponun en üstüne ve şevlere tarım toprağı serilmesi gerekmektedir. Bu toprağın kalınlığı dikilmek istenen bitkinin kök derinliğine göre seçilecektir. KAKY ne göre Depo kütlesi üzerine düşen yağmurun kısa sürede sahayı terk etmesi için en üst toprak tabakasın ın eğiminin %3 den büyük olması gerekir. Ancak erozyona yol açacak şekilde üst eğim fazla olmamalıdır.

52 11. Depo üzeri devamlı izlenmeli, depo içindeki organik maddelerin anaerobik olarak ayrışması, depo gazlarının çıkması ve sızıntı sularının depodan ayrılması sonunda depo üstünde zamanla oturma ve göçme olacaktır. Bu oturma ve göçmelerde depo üstünde buldozer ve greyderle tesviye veya az miktarda da olsa kazı ve düzleme yapılmayıp dolgu yapılmalı, alan üstü yeşillendirme tamamlanmalı, iyileştirme uygulanmalıdır.

53 12. Evsel ve evsel nitelikli endüstriyel katı atık ve arıtma çamurları depo tesisine inşaat ruhsatı vermeye; a) Belediye hudutları ve mücavir alan sınırları dışında kalan yerlerde mahallin en büyük mülki amiri; b) Belediye hudutları ve mücavir alanlar içinde kalan ve büyükşehir belediyesi olan yerlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı, diğer yerlerde belediye başkanlıkları yetkili olup bu mercilerden gerekli izinler alınmalıdır.

54 13. Depo sahası çevresinde ve içindeki sızıntı suyu ve depo gazı izleme ve ölçme kuyularında işletme planı çerçevesinde belirli aralıklarla, sızıntı suyu ve depo gazı kaçaklarına karşı depo tesisi işleten kişi ve kuruluşlar tarafından ölçümler ve kontroller yapılmalıdır. KAKY ne göre ölçüm işlemleri, depo sahası kapatıldıktan sonra 10 yıl müddetle devam edecektir.

55 3.7. Düzenli Depolamaya Kabul Edilmeyecek Atıklar 1. Tehlikeli atık sınıfına giren tüm katı atıklar. 2. Tehlikeli atık sınıfına girenlerden özellikle radyoaktif madde ve atıklar. 3. Tehlikeli atık sınıfına girenlerden hastahane, klinik ve diğer kaynaklardan gelen tıbbî atıklar. 4. Ayrışma sonucu klor ve benzeri gazlar çıkaranlar. 5. Patlayıcı maddeler. 6. Derişik baz ve asitler. 7. Sodyum klorür gibi kolay çözünür tuzlar.

56 8. Yağlar ve yağlı katı atıklar. 9. Çeşitli emülsiyonlar. 10. Çözücüler (solventler). 11. Hayvan kadavraları (cesetleri). 12. Otomobil ve benzeri araç lastikleri. 13. Her çeşit sıvılar. 14. Akıcılığı kayboluncaya kadar suyu alınmamış arıtma tesisi çamurları.

57 3.8. Bir düzenli depolama yerine ilişkin hazırlanacak tasarım çalışmasında ortaya konacak plan ve projelerde, sırasıyla, 1. Saha tabanının nasıl hazırlanacağı, muhtelif katmanların malzeme özellikleri ve kalınlıkları, yapım yöntemleri 2. Yağış sularına ait yüzey drenaj sistemi, sızdırmaz tabakalar; sızıntı ve süzüntü suları derleme sistemi ve arıtma tesisi, 3. Aktif ve pasif gaz kontrolü sistemi, 4. Deponun işletilmesini sağlayacak yaklaşım yolları, tesis içi geçici yol projeleri, menfezler, yüzey drenajları,

58 5. Örtü toprağının alınacağı yerler ve örtü toprağı depoları, 6. Tümüyle katı atıkla dolup tamamlanan veya kısmî son kullanımlarına ulaşan bölgelerinin nasıl terk edileceği, diğer parsellerle olan bağlantıları, 7. Dolmuş depo parsellerinin daha sonraki kullanım şekillerine göre nasıl yeşillendirileceğine ait detaylar, 8. Elektrik, haberleşme veya iletişim, su, doğalgaz, atıksu, ısıtma, sıcak su ve benzeri altyapı tesislerine ait projeler ve planlar, 9. Tesis içi bekçi binası, kantar, idare binası, garaj, bakım binaları, araçları ve tekerleklerini yıkayıp temizleme birimi ile diğer servislere ait binaların projeleri verilmelidir.

59 4. DÜZENLİ DEPOLAMA SAHALARI İÇİN GEREKLİ YAPILAR 1.Yeraltısuyunu ve sızıntı sularını izlemek üzere açılacak sondaj kuyuları. 2.Depo sahası etrafındaki çevresel hendek ve çit ile yüzeysel drenaj sistemi. 3.Depo tabanında oluşturulacak sızıntı ve süzüntü suyu derleme ve arıtma sistemi. 4.Tesise girişe ait yaklaşım yolları, tesis içi kalıcı ve geçici yollar; köprü ve menfezler. 5.Elektrik, su, doğalgaz, telefon, içme suyu ve atıksu sistemi ve arıtma tesisleri; diğer alt yapı tesisleri.

60 6.Girişteki kantar ve bekçi binası. 7.İdare binası. 8.Garaj ve tamir atölyesi, teknik servisler. 9.Tesis çıkışında araçları ve tekerleklerini yıkama tesisi. 10.Sızıntı ve süzüntü arıtma tesisi.

61 5. DÜZENLİ DEPOLAMA SAHALARI İÇİN GEREKLİ İŞ MAKİNALARI VE EKİPMAN Düzenli depolama sahaları için gerekli iş makinaları ve ekipman, 1.Çöplerin kısa mesafe içinde taşınmaları, ezilip, parçalanıp sıkıştırılmalarını, 2.Daha sonra üzerlerinin örtü toprağı ile örtülmesini sağlayacak nitelik ve sayıda olmalıdır. İş makinaları örtü toprağının kazılıp taşınması, depolanması, ve diğer inşaat işleri için gerekli olan yardımcı iş makinalarına ihtiyaç vardır.

62

63 Buldozer, yani çelik paletli ve ön tarafı bıçaklı traktör en yaygın şekilde kullanılan iş makinasıdır. Katı atıklar 1/3 eğimli olarak oluşturulup bu rampa üzerinde paletli traktör sıkıştırma yapmalıdır. Traktör paletleri katı atıkların üzerinde en az 4 defa gidip gelmelidir. Sıkıştırmada verimin artması için çöpler içinde eski veya hurda araç lastikleri bulunmamalıdır. Traktör bıçağının üst kısmına kaynakla bir çelik kafes ilave edilmelidir.

64 Traktörlerin lastik tekerlekli olanları da kullanılabilir. Özel çelik ağlardan oluşan lastik tekerlek fileleri. Yükleme kepçeli ve kavrama kepçeli paletli traktörler Çelik tekerlekli depolama tesisi sıkıştırıcıları (sanitary landfill compactor). Atık veya toprak taşıma paletli traktörle en fazla 100 m, lastik tekerlekli ile 200 m mesafeye kadar yapılabilir.

65 Orta ve büyük ölçekli depolama tesislerinde örtü toprağının taşınması için ayrıca paletli veya lastik tekerlekli yükleyici, damperli kamyon, skreyper gibi iş makinaları gereklidir. Depolama tesislerinde ekskavatörler, örtü toprağını sulayıp sıkıştırmak üzere tankerler, su motorları, sıkıştırmalı ve sıkıştırmasız silindirler, keçi ayağı silindirler, greyderler ve dreglayn veya kepçeli ekskavatörler kullanılır. Ayrıca su pompaları, kompresörler, jeneratörler, yangın söndürücüler gerekir.

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75 Tablo 5.1: Düzenli depolamada iş makinalarının uygunluğu İş makinasının cinsi Katı atık yayma Katı atık Örtü malz. Örtü malz. sıkıştırma kazı yayma Örtü malz. sıkıştırma Örtü malz. taşıma Paletli buldozer M İ M M İ K Paletli yükleyici İ İ M M İ K Lastik tekerlekli dozer M İ O İ İ K Lastikli tekerlekli yükleyici İ İ O İ İ K Özel sıkıştırıcı M M Z İ M K Skeyper K K İ M K M Dreglayn ekskavatör K K M O K K Tablodaki harflerin anlamı: M : Mükemmel İ : İyi O : Orta K : Kullanılamaz Z : Zayıf

76 Düzenli depolama tesisinde yukarıdakilere ek olarak Bina içi ve çöp depolama sahalarındaki yangınları önleme ve söndürme teçhizatı Radyoaktif atıkların tesise girişini engelleme amaçlı izleme Geiger cihazı da denen sayaçlar Eksiksiz kişisel iş güvenliği donanımı İlk yardım teçhizatı Seyyar kâğıt ve polietilen tutucu paravan ve panolar Seyyar trafik işaretleri Haşere ve zararlılarla mücadele ilaç ve donanımları da bulunmalıdır.

77 Yangın söndürme ekipmanı hem bina, hem de depolama sahası yangınlarını söndürecek nitelik ve kapasitede olmalıdır.

78

79

80

81

82

83

84

85

86 TEŞEKKÜR EDERİM.

DEPOLAMA SAHALARININ YER SEÇİMİ, TASARIMI, GEREKLİ EKİPMAN VE YAPILAR

DEPOLAMA SAHALARININ YER SEÇİMİ, TASARIMI, GEREKLİ EKİPMAN VE YAPILAR DEPOLAMA SAHALARININ YER SEÇİMİ, TASARIMI, GEREKLİ EKİPMAN VE YAPILAR Prof. Dr. Mehmet Borat İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 34320 Avcılar, İstanbul borat@istanbul.edu.tr

Detaylı

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI Vahşi mi? Atıkların gelişigüzel tabiata dökülmesiyle Koku kirliliği Yüzey suyu kirliliği Yeraltı suyu kirliliği Atıkların çevreye dağılması Kirliliğin, atıklardan beslenen

Detaylı

Çevre Geotekniği. Geoteknik mühendisligi açısından saha seçimi Atıkların ve zeminlerin geoteknik indeks özellikleri

Çevre Geotekniği. Geoteknik mühendisligi açısından saha seçimi Atıkların ve zeminlerin geoteknik indeks özellikleri Çevre Geotekniği Geoteknik mühendisligi açısından saha seçimi Atıkların ve zeminlerin geoteknik indeks özellikleri HAZIRLAYAN VE SUNAN GÖRKEM GÜNAYDIN BÜSRA DURSUN DAMLA KAYA Dersin sorumlusu Yrd. Doç.

Detaylı

Deniz Demir 2013138061 Alkım Bal 2013138008 Hasan Tecer 2013138025

Deniz Demir 2013138061 Alkım Bal 2013138008 Hasan Tecer 2013138025 Deniz Demir 2013138061 Alkım Bal 2013138008 Hasan Tecer 2013138025 Katı atıklar (sıvı ve çözünür olmayan maddeler), üretici ve tüketiciler tarafından çöpe atılan ya da çöpe atılması gereken maddelerdir.

Detaylı

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Türkiye de Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Mevcut Durumu Doç. Dr. Cevat Yaman Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Sunum İçeriği 1. Tehlikeli Atıkların Tanımlanması 2. Tehlikeli Atıkların

Detaylı

Belediye Çöp Gazı (LFG) nedir?

Belediye Çöp Gazı (LFG) nedir? Belediye Çöp Gazı (LFG) nedir? Belediye çöp gazı (LFG) belediye katı atıklarının (MSW) çözünmesinin yan ürünüdür. LFG: ~ 50% metan gazı (CH 4 ) ~ 50% karbondioksit (CO 2 )

Detaylı

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. -2002- Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Sayfa No : Amaç 2 Kapsam 2 İKİNCİ BÖLÜM Katı Atıkların Depolanması,

Detaylı

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS Atıkların Sınıflandırılması ve Tasfiyesi Atıkların Geri Dönüşümü Çevre Bilinci Eğitiminin

Detaylı

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sulama Teknolojileri Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımsal Yapılar ve Sulama SULAMA YÖNTEMLERİ Suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimi YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ BASINÇLI SULAMA YÖNTEMLERİ -Salma sulama

Detaylı

(Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1

(Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1 (Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1 ATIKSU DEŞARJI TEKNİK BİLGİLER LİSTESİ: 1.Sektör Türü (Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 5-21 de verilen sektörler esas alınacaktır). 2.Kullanılan hammaddeler ve

Detaylı

Katı Atıkların Düzenli Depolanması. Enes KELEŞ Mart / 2015

Katı Atıkların Düzenli Depolanması. Enes KELEŞ Mart / 2015 Katı Atıkların Düzenli Depolanması Enes KELEŞ Mart / 2015 İÇİNDEKİLER Katı Atık Nedir? Düzenli Depolama Nedir? Katı Atıkların Sınıflandırılması ve Bileşimi Bertaraf Yöntemleri Katı Atıkların Düzenli Depolanması

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/1363 10/05/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi SOM ATIK DEPOLAMA LAB. İNŞ. SAN.VE TİC. A.Ş. ÇALTILIDERE KÖYÜ DÜMBÜLDEKTEPE MEVKİİ ALİAĞA ALİAĞA / İZMİR İlgi: (a) 26/01/2015 tarihli

Detaylı

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Yayın Sorumlusu: ESBAŞ

Detaylı

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 Gıda Güvenliği Tehlikesi Gıdanın kendisi yada gıda da bulunan biyolojik, kimyasal yada fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol

Detaylı

1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri

1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri Ek 1 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz 2012-01 Temmuz 2013) 1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri YAPI ALANI ( 1.SINIF (140 TL/ 2.SINIF (305TL/

Detaylı

Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri

Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri MEVZUAT 2872 sayılı Çevre Kanunu nun 9. Maddesinin (h) bendi gereğince balık çiftliklerinin hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezlerde kurulması yasaklanmıştır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir.

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir. DERS 2 Yeraltısuları Türkiye'de yeraltısularından yararlanma 1950den sonra hızla artmış, geniş ovaların sulanmasında, yerleşim merkezlerinin su gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılmıştır. Yeraltısuları,

Detaylı

MEVZİİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

MEVZİİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU SINIRLI SORUMLU KARAKÖY TARIMSAL KALKINMA KOOP. MEVZİİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ BAYRAMİÇ İLÇESİ KARAKÖY KÖYÜ Pafta No : 1-4 Ada No: 120 Parsel No: 61 DANIŞMANLIK ÇEVRE

Detaylı

KATI ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SORU LİSTESİ

KATI ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SORU LİSTESİ Tesiste katı atık üretimi oluyor mu? İnsanların ruh ve beden sağlığına, hayvan sağlığına, doğal bitki örtüsüne, yeşil alanlara ve binalara, toplumun düzeni ve emniyetine, yeraltı ve yüzeysel su alanları

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay Ankara Tel: (0.312) 294 30 00 - Faks: 294 30 88 www.imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN

Detaylı

1.SINIF DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSİ

1.SINIF DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSİ 1.SINIF DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSİ 1.sınıf düzenli depolama tesisi; özel mühendislik yöntemleriyle inşa edilen, kalıcı bir alt yapının temin edildiği, sızıntı sularının toplanarak arıtıldığı, atıkların koordinatlı

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ -1. Ders Notları. Öğr.Grv. Erdinç ABİ

ZEMİN MEKANİĞİ -1. Ders Notları. Öğr.Grv. Erdinç ABİ ZEMİN MEKANİĞİ -1 Ders Notları Öğr.Grv. Erdinç ABİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ 2012 1. Bölüm ZEMİNLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER Zemin; kaya(ç)ların fiziksel parçalanması (mekanik ayrışma) ve/veya kimyasal

Detaylı

YAMAÇTA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI

YAMAÇTA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kozmetik yöntemler Yüzeyi Örtme, Çatlakları Doldurma, Dondurma Yamaç Geometrisini Değiştirme Kazı, Dolgu, Kademelendirme Suyun

Detaylı

İçindekiler. K ısaltm alar... 13 Ö nsöz...15. G iriş... 17

İçindekiler. K ısaltm alar... 13 Ö nsöz...15. G iriş... 17 İçindekiler K ısaltm alar... 13 Ö nsöz...15 G iriş... 17 BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR, HUKUKİ KAYNAKLAR, TEKNİK VE TIBBİ İŞ GÜVENLİĞİNİN KURUMSAL UNSURLARI I. Genel Olarak...23 II. İş Güvenliği Kavramı... 25

Detaylı

Şekil 1: Planlama Alanı Genel Konumu

Şekil 1: Planlama Alanı Genel Konumu GAZİANTEP İLİ, ŞEHİTKAMİL İLÇESİ, İNCİLİPINAR MAHALLESİ, 636 ADA 37, 42 VE 44 PARSELLERE İLİŞKİN 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Kapak dahil 8 sayfa PLANLAMA ALANININ

Detaylı

BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ PROJE OZET DOSYASI

BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ PROJE OZET DOSYASI TİCARET ANONİM ŞİRKETİ BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ İSTİKLAL MAHALLESİ, YILDIRIM BEYAZID CADDESİ, NO: 14 ESENYURT / İSTANBUL F21D18C3C3D PAFTA, 159 ADA, 3 PARSEL URBAN ÇEVRE DANIŞMANLIK VE MÜHENDİSLİK TİC.

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi Sunum İçeriği İklim Değişikliği Nedir İklim Değişikliği İle Mücadele İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları İklim Değişikliği

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları ÖZGÜR ŞAKI Belediyeler için

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ. Kapsam. Terimler. Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri. Numune Alma İşlemleri. Numunenin Tanıtımı ve Kaydı

SUNUM İÇERİĞİ. Kapsam. Terimler. Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri. Numune Alma İşlemleri. Numunenin Tanıtımı ve Kaydı 1 SUNUM İÇERİĞİ Kapsam Terimler Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri Numune Alma İşlemleri Numunenin Tanıtımı ve Kaydı 2 Bu standard, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değerlendirmeler için yeraltı sularından

Detaylı

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır.

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır. PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Bursa İli, Gemlik İlçesi, Yeni Mahallesinde, H22-A-09-A-1-C, pafta, 956, 957 nolu imar adaları ile çevresini

Detaylı

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Şanlıurfa tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, gerek malzeme

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN

UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN UYGULAMA EL KİTABI LINEFLEX EPDM MEMBRAN GİRİŞ Bu kılavuz Lineflex EPDM Membranın uygulama esaslarını içerir. İlk bölümde Lineflex EPDM Membran uygulama alanları ve uygulaması yapılacak bölgenin hazırlanmasına

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -35 RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ AMAÇ Bu

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSİ TANIM. Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir.

ORMAN MÜHENDİSİ TANIM. Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir. TANIM Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Orman alanlarını saptar,

Detaylı

MADENCİLİK SONRASI ONARIM ÇALIŞMALARINDA PEYZAJ MİMARLARININ YERİ

MADENCİLİK SONRASI ONARIM ÇALIŞMALARINDA PEYZAJ MİMARLARININ YERİ MADENCİLİK SONRASI ONARIM ÇALIŞMALARINDA PEYZAJ MİMARLARININ YERİ Hazırlayan: Araş. Gör Özlem Candan Külekci Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü PEYZAJ MİMARLIĞININ MESLEK ALANLARI

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM KANUNĠ DAYANAK, AMAÇ, KAPSAM, ĠSTĠSNALAR TANIMLAR

BĠRĠNCĠ BÖLÜM KANUNĠ DAYANAK, AMAÇ, KAPSAM, ĠSTĠSNALAR TANIMLAR 1 02.11.1986 tarih 19269 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. BĠRĠNCĠ BÖLÜM KANUNĠ DAYANAK, AMAÇ, KAPSAM, ĠSTĠSNALAR TANIMLAR Kanuni Dayanak Madde 1 2872 Sayılı, 9 Ağustos 1983 kabul

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU AR TARIM SÜT ÜRÜNLERİ İNŞAAT TURİZM ENERJİ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇESİ SÜLEYMANİYE KÖYÜ TEPELER MEVKİİ Pafta No : ÇANAKKALE

Detaylı

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Kanalizasyon Şebekesi

ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Kanalizasyon Şebekesi Dr. Öğr. Üy. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanalizasyon Şebekesi Kullanılmış sular, kanalizasyon şebekesi ile atıksu arıtma tesisine

Detaylı

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARI VE PROJE TANITIM DOSYASINDA YER ALAN KONULAR 3 ANA GRUPTA TOPLANMAKTADIR 1- PROJE ALANI VE

Detaylı

T.C. AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ 21. OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GÜNDEMİ 04.11.2015 ÇARŞAMBA

T.C. AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ 21. OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GÜNDEMİ 04.11.2015 ÇARŞAMBA BİRİNCİ OTURUM; T.C. 1. 13.05.2015 tarihli 20nci olağan Birlik Meclis Toplantısına ait Tutanak Özetinin okunması. 2. 2016 yılı Bütçe Teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilmesi. 3. Üye Belediyelerin

Detaylı

UŞAK BANAZ HAMAMBOĞAZI TERMAL TURİZM MERKEZİ

UŞAK BANAZ HAMAMBOĞAZI TERMAL TURİZM MERKEZİ K İL: Uşak İLÇE: Banaz KÖY: Hasanköy - 49 - K İL: Uşak İLÇE: Banaz KÖY: Hasanköy - 50 - BİLGİ FÖYÜ: BULUNDUĞU YER UŞAK BANAZ HAMAMBOĞAZI TERMAL TURİZM MERKEZİ İL İLÇE KÖY MÜLKİYET : Uşak : Banaz : Hasanköy

Detaylı

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A 1.1 2014/I

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A 1.1 2014/I TANIM Harita mühendisi veya teknikerinin denetiminde, yeryüzünün tümünü veya belirli bir kısmını, coğrafi yapısını, imar, bayındırlık durumunu dikkate alarak arazide gerekli ölçme işlemlerini yapan, hesaplayan

Detaylı

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER TANIM Ormancılık çalışmalarının çeşitli dallarında orman mühendisi, orman yüksek mühendisi (bölge şefi, işletme şefi)veya orman endüstri mühendisi ile orman muhafaza/ağaçlandırma memuru arasında görev

Detaylı

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanalizasyon Şebekesi Kullanılmış sular, kanalizasyon şebekesi ile atıksu arıtma tesisine

Detaylı

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com 1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER Problem: Endüstride çeşitli çalışma prosesleri kirliliklere sebep olur. Bunlar: Tozlar Dumanlar Yağ buharları Gazlar Sakatlanmalar: İnsan vücudu çeşitli zararlı kirliliklere

Detaylı

Düzenli Depolama Sahalarının Tasarımı, Yer Seçimi ve Vahşi Depolama Alanlarının Islahı

Düzenli Depolama Sahalarının Tasarımı, Yer Seçimi ve Vahşi Depolama Alanlarının Islahı Düzenli Depolama Sahalarının Tasarımı, Yer Seçimi ve Vahşi Depolama Alanlarının Islahı ANKARA-2014 Türkiye Belediyeler Birliği Atık Komisyonu Tarafından Hazırlanmıştır. 1. DÜZENLİ DEPOLAMA ALANLARININ

Detaylı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER Ahmet Ceyhan Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA MERKEZ BEYDAĞI KENTSEL YENİLEME (GECEKONDU DÖNÜŞÜM) PROJESİ Proje 05.05.2008 tarihinde

Detaylı

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz.

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Kocaeli'nin İlçe Belediyelerinde evsel atıkların toplanması ve taşımasında

Detaylı

Herhangibir köpük iki dakika içerisinde kaybolmalı Geri kazanılan suların dışında rengi açık sarıdan daha açık olmalı

Herhangibir köpük iki dakika içerisinde kaybolmalı Geri kazanılan suların dışında rengi açık sarıdan daha açık olmalı KARMA SUYU TS EN 1008 Giriş, Hazırlayanlar:Tümer AKAKIN,Selçuk UÇAR TS EN 206 ya göre karma suyu TS EN 1008 e uygun olmalıdır. Standardda verilen tablo 1 deki şartları sağlamalıdır Tablo 1 Özellik Deterjanlar

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Ekim 2015 1

Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Ekim 2015 1 DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ekim 2015 1 2 1 3 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI LİSANS EĞİTİMİ Dersler Stajlar (Güz - Bahar Yarıyıllarında)

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TADARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Armaflex, İzocamflex, İzocam Armaflex S, İzocam Armaflex Kauçuk Köpük Boru ve Levhalar : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş.

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK ENDÜSTRİYEL BORU MONTAJCISI KURS PROGRAMI

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK ENDÜSTRİYEL BORU MONTAJCISI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI YAPI SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARA YÖNELİK ENDÜSTRİYEL BORU MONTAJCISI KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Tekerlek Onarımı. Motorlu Araçlar Teknolojisi Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik 4. Dönem / 2. Yıl

DERS BİLGİ FORMU. Tekerlek Onarımı. Motorlu Araçlar Teknolojisi Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik 4. Dönem / 2. Yıl Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2 İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2 1.1 Genel... 2 1.2 Pompa İstasyonları Ön Raporlarının Hazırlanmasında Yapılacak Çalışmalar... 2 1.2.1 Jeoteknik Etütler... 2 1.2.2 Harita

Detaylı

KASTAMONU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

KASTAMONU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ KASTAMONU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ Kastamonu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü HAFRİYAT ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ BELEDİYELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Hukuki Dayanak 18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı

Detaylı

2015-2016 YILI BORNOVA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI KURUM VE KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI

2015-2016 YILI BORNOVA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI KURUM VE KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI 1 1 Yıllık Çalışma Planının Yapılması 6331 Sayılı İş Sağ ve Güv Kan MEB Genelge x x İlçe İSG Bürosu İlçe MEM İSG web sayfasının oluşturulması A) İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI EMTİA SİGORTASI FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR YURTDIŞI GÜMRÜK ULUSLARARASI KARAYOLU TÜRKİYE GÜMRÜK BÖLGESİ ANTREPO SERBEST DEPO GÜMRÜK MÜŞAVİRİ DAĞITIM Lojistik Depo: İşletme için rekabet avantajı sağlayan,

Detaylı

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ Sertlik nedir? Sertlik genel anlamda, malzemelerin kesmeye, çizilmeye, aşınmaya veya kendisine batırılmaya çalışılan cisimlere karşı göstermiş oldukları kalıcı şekil değiştirme

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç Sıvılar bulundukları kabın her yerine aynı basıncı uygulamazlar. Katılar zemine basınç uygularken sıvılar kabın her yerine basınç uygularlar. Sıvı basıncı, kapta bulunan sıvının hacmine, kabın şekline

Detaylı

KALYONCU ENERJİ ENERJİ YATIRIMLARINIZIN GÜVENCESİYİZ.. www.kalyoncuenerji.com

KALYONCU ENERJİ ENERJİ YATIRIMLARINIZIN GÜVENCESİYİZ.. www.kalyoncuenerji.com KALYONCU ENERJİ ENERJİ YATIRIMLARINIZIN GÜVENCESİYİZ.. KALYONCU ENERJİ LTD. ŞTİ. KALYONCU Enerji, güneş enerjisi çözümleri konusunda da uzman ve profesyonel çözümler sunmaktadır. Solar enerji sistemlerinde

Detaylı

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ATIK KODU ATIK AÇIKLAMASI 16 01 03 Ömrünü tamamlamış lastikler 08 03 19* Dağıtıcı yağ 08 04 17* Reçine yağı KULLANILMIŞ LASTİKLER

Detaylı

TURGUTREİS MART 2009 ŞUBAT 2014

TURGUTREİS MART 2009 ŞUBAT 2014 TURGUTREİS MART 2009 ŞUBAT 2014 TURGUTREİS BELEDİYE BAŞKANI MEHMET DİNÇBERK 5 YILLIK ÇALIŞMALARINDA EKONOMİK DURUMU VE YOL ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, 30 Mart

Detaylı

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir.

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir. 1.EKOSİSTEMLER TÜR HABİTAT POPÜLASYON EKOSİSTEM TÜR: Kendi aralarında üreyip verimli döller verebilen ve bir ortak atadan gelen benzer bireylerin oluşturduğu topluluğa denir. POPÜLASYON: Belli bir bölgede

Detaylı

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Ünitelerin fiziksel yerleşimi Arıtma ünitelerinin, Bağlantı kanallarının, Yol ve park alanlarının, Yönetim binasının, Bakım ve onarım kısımları vb dikkatle ele alınmalıdır.

Detaylı

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: 1. 2. 3. 4. 5. Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Kullanımı Üzerindeki etkileri ASİT YAĞMURLARI

Detaylı

IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ

IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ OSB lerde Atıksu Kirlilik Yüküne Göre Tarife Belirleme Yöntemleri Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN Çevre Yük. Müh. Gamze KIRIM 26 Mayıs 2016 SUNUM İÇERİĞİ 1. io Çevre Çözümleri Ar&Ge Ltd. Şti.

Detaylı

POŞETLER - h o m o je n le ş tirm e iş le m le ri iç in. > Filtresiz poşet > Yan kenar filtreli poşet > Tüm gövde filtreli poşet

POŞETLER - h o m o je n le ş tirm e iş le m le ri iç in. > Filtresiz poşet > Yan kenar filtreli poşet > Tüm gövde filtreli poşet 2016 POŞETLER 079 laboratuvarürünleri POŞETLER - h o m o je n le ş tirm e iş le m le ri iç in % > Özel karışımlı polietilenden 70 mikron kalınlıkta > Kalın fakat esnek yapıları sıvı faz içerisinde katı

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Ek-3: Faaliyet Ön Bilgi Formu T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Kod No:... Tarih:.../.../... Bu form, toprak kirliliği potansiyeli bulunan endüstriyel faaliyetler ile ilgili genel

Detaylı

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Karabük Üniversitesi Enerji ve Çevre Teknolojileri Birimi durmuskaya@hotmail.com, dkaya@karabuk.edu.tr Sunum içeriği Karabük üniversitesi

Detaylı

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun 1 Kamulaştırmanın İlkeleri 1-Yapılacak kamulaştırmada kamu yararı bulunmalıdır. 2-Kamulaştırma kararı yetkili organca verilmelidir. 3-Kamulaştırma konusu şey gerçek ve özel

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA Yusuf Ziya BOLAT İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Endüstri Mühendisi 2016, ANKARA İçerik Acil

Detaylı

AKARÇAY HAVZASI KURAKLIK YÖNETİM PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ 3.ÇALIŞMA GRUBU TURİZM, ENERJİ VE SANAYİ SEKTÖRLERİ

AKARÇAY HAVZASI KURAKLIK YÖNETİM PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ 3.ÇALIŞMA GRUBU TURİZM, ENERJİ VE SANAYİ SEKTÖRLERİ AKARÇAY HAVZASI KURAKLIK YÖNETİM PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ 3.ÇALIŞMA GRUBU TURİZM, ENERJİ VE SANAYİ SEKTÖRLERİ Sunan: Behiç ÇONGAR Yavuz Bahadır KOCA Moderatör: M.Murat ARAS 1 KATILIMCI KURUMLAR DSİ SYGM

Detaylı

T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU

T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU Rapor : 2016/08 Tarih : 29.02.2016 KONUNUN ÖZÜ: Beylikdüzü ilçesi Kavaklı Mahallesi 351 ada 23 parsel komşuluğunda bulunan Belediyemiz mülkiyetindeki

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJI MARMARAY PROJESİ FURKAN ERDEM ADIM 1: STAJ ÖNCESİ İŞLEMLER Staj bilgilendirme toplantısı Staj Komisyonu tarafından yapılır. Staj yapılacak yerin

Detaylı

Bölüm 6 EK KLASİK MADENCİLİK YÖNTEMİNE İLİŞKİN KAZI + İKSA

Bölüm 6 EK KLASİK MADENCİLİK YÖNTEMİNE İLİŞKİN KAZI + İKSA YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm 6 EK KLASİK MADENCİLİK YÖNTEMİNE İLİŞKİN KAZI + İKSA Prof. Dr. Müh. Yapı Merkezi AR&GE Bölümü 2015/İstanbul 1 AÇIKLAMA NOTU Bilgi föyünün hazırlanmasında

Detaylı

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Yağmur Suyu Kutuları. Yağmur suyu drenajı DN110

327 x 164(185) Ø 110/100/ 90/75. HL Yağmur Suyu Kutuları. Yağmur suyu drenajı DN110 Ø 110/100/ 327 x 164(185) 255 HL Yağmur Suyu Kutuları Yağmur suyu drenajı www.hutterer-lechner.com HL Yağmur Suyu Kutuları Planlama ve Uygulama için Genel Ypı standartlarına göre modern bir binanın çatıda

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B63 (Ek II 27e) Zeytin İşleme Tesislerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge zeytin işleme tesislerinin

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİMİ ÖRNEĞİ. SERVİNAZ KURU Çerkezköy OSB Çevre Yönetim Sistem Müdürü Mayıs-2016

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİMİ ÖRNEĞİ. SERVİNAZ KURU Çerkezköy OSB Çevre Yönetim Sistem Müdürü Mayıs-2016 ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİMİ ÖRNEĞİ SERVİNAZ KURU Çerkezköy OSB Çevre Yönetim Sistem Müdürü Mayıs-2016 - ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 29.03.1973 TARİH VE 7/6177

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Zayıf Akım Tesisleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü

DERS BİLGİ FORMU Zayıf Akım Tesisleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

SANDWICH PANELLER SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ TEKNİK ÖZELLİKLER:

SANDWICH PANELLER SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ TEKNİK ÖZELLİKLER: SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ Sanayi yapılarının tasarımlarına ; yapı özellikleri, kullanım fonksiyonları ve üretecekleri ürünleri dikkate alarak sanayicilerle

Detaylı

ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLAMA SÜRECİ (EN GEÇ) 1 İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı 1-Başvuru Dilekçesi 30 GÜN 2-

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAHŞİ DEPOLAMA ALANLARININ ISLAHI KILAVUZU T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Söğütözü Cad. 14/E 06560 Ankara Telefon:

Detaylı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir:

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir: Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT), Kanpur, Mühendislik Fakültesi, Su ve Atıksu Mühendisliği Dersi, 2 Ders 2: Su Miktarı Hesabı Su Miktarı Hesabı Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su

Detaylı

Zemin ve Asfalt Güçlendirme

Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin ve Asfalt Güçlendirme Zemin iyileştirmenin temel amacı mekanik araçlarla zemindeki boşluk oranının azaltılması veya bu boşlukların çeşitli malzemeler ile doldurulması anlaşılır. Zayıf zeminin taşıma

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

ÇEVRE BÜLTENİ NİSAN 2005 Çevre de Bizim İçin Bir MADEN KALEMADEN

ÇEVRE BÜLTENİ NİSAN 2005 Çevre de Bizim İçin Bir MADEN KALEMADEN KALEMADEN ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER SANAYİ VE TİCARETİ A.Ş. ÇEVRE BÜLTENİ NİSAN 2005 Çevre de Bizim İçin Bir MADEN KALEMADEN KALEMADEN A.Ş. KALEMADEN A.Ş. ÇEVRE POLİTİKASI : KALEMADEN, SEMEDELİ TESİSLERİ

Detaylı

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2].

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2]. KATI ATIK YÖNETİMİ: ERZURUM ÖRNEĞİ Katı Atık Nedir? Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü katı malzemeye katı atık denir. Katı atıklar evde, okulda, hastanede,

Detaylı