İSTATİSTİKLERİ DAİRESİ İNŞAAT İSTATİSTİKLERİ TAKIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSTATİSTİKLERİ DAİRESİ İNŞAAT İSTATİSTİKLERİ TAKIMI"

Transkript

1 SANAYİ ve İŞ İSTATİSTİKLERİ DAİRES RESİ İNŞAAT İSTATİSTİKLERİ TAKIMI ( Eylül l 2006)

2 GENEL AÇIKLAMALAR Tarihçe TÜİK tarafından standart hale getirilen; İnşaat Ruhsatnameleri Formu 1954 yılından, Yapı Kullanma İzin Kağıtları Formu ise 1964 yılından itibaren günümüze kadar formlarda değişiklikler yapılarak kullanılmaktadır. Yapı Belgelerinin, 25/04/2006 tarih ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 nci maddesine göre Ulusal Adres Veri Tabanı ile ilişkilendirilerek düzenlenmesi zorunluluk haline getirilmiştir. Yetkili idare; belediye teşkilatı olan yerlerde belediye sınırları içinde belediye, belediye sınırları dışında il özel idaresi ile bayındırlık ve İskan il müdürlüğüdür.

3 Amaç GENEL AÇIKLAMALAR Yapı Belgeleri, yerleşim yerlerindeki yapılaşmayı takip ve kontrol etme amaçlı olarak yetkili idarelerce verilen belgelerdir. Bu kayıtlar kullanılarak üretilen istatistikler; Gayri Safi Milli Hasıla hesaplamalarında, Özel kişi ve kuruluşların yapacakları yatırımlara yön vermesinde, Kamu kurum ve kuruluşlarının plan ve programlarının yapılmasında, Konut açığı belirleme çalışmalarında, Uluslararası kıyaslamalarda, Bilimsel araştırmalarda kullanılmaktadır. Kapsam Yapı İzin İstatistikleri, binaları kapsamaktadır. Yol, baraj, köprü gibi bina dışı inşaat türleri ile belediyelik olmayan bucak ve köy sınırları içindeki ruhsatsız yapılar kapsanmamaktadır. Diğer yandan, 1984 yılında yürürlüğe giren 2981 Sayılı Kanunun 2. Maddesi ile bu kanundaki sürenin uzatılması için 1986 yılında çıkarılan 3290 Sayılı Kanunun 1. Maddesi ne göre İmar ve Gecekondu Mevzuatına aykırı olarak inşa edilen binalar için belediyelerce verilen Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi nden derlenen bilgileri de kapsamaktadır.

4 GENEL AÇIKLAMALAR Veri Kaynağı ve Veri Derleme Şekli Yapı İzin İstatistikleri ile ilgili bilgiler, 1580 Sayılı Belediyeler Kanunu gereğince kurulan il, ilçe, bucak ve köy belediyelerinden derlenmektedir Sayılı İmar Kanunu nun 21. maddesine göre, belediye sınırları içinde yapılacak bütün yapılar için belediyelerden "Yapı Ruhsatı" ve aynı kanunun 30. maddesine göre de yapı bitince kullanılabilmesi için Yapı Kullanma İzin Belgesi alınması zorunludur. Belediye, Valilik ve ilgili idareler tarafından düzenlenen yapı belgeleri 01/01/2007 tarihine kadar daha önce olduğu gibi bir nüshası posta ile TÜİK e gönderilecektir. 01/01/ /12/2007 tarihleri arasında ise belgeyi düzenleyen kurum tarafından web üzerinden sisteme giriş yapılacak ve belgelerin bir nüshası eskiden olduğu gibi TÜİK e gönderilmeye devam edilecektir. 01/01/2008 tarihinden itibaren sadece ilgili kurum tarafından söz konusu belgelerin web üzerinden girişi yapılacak ve bir nüshası TUİK e gönderilmeyecektir.

5 TANIM VE KAVRAMLAR Yapı Ruhsatı: Yapı Ruhsatı, 3194 Sayılı İmar Kanunu nun 21. maddesi gereğince, yapımına başlanacak yapılar için belediye sınırları içinde belediyelerce, belediye sınırları dışında ise valiliklerce (İl Özel İdaresi - İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) verilmesi zorunlu bir belgedir. Yapı Kullanma İzin Belgesi: Yapı Kullanma İzin Belgesi, 3194 Sayılı İmar Kanunu nun 30. maddesi gereğince tamamen veya kısmen biten yapılar için belediye sınırları içinde belediyelerce, belediye sınırları dışında ise valiliklerce bina sahiplerine verilmesi zorunlu bir belgedir. İnşaat: Şantiyede yapılan veya hazır bölümlerinin montajı ile meydana getirilen yapı bölümüdür. Yapı: Karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve sabit olmayan tesislerdir. (3194 Sayılı İmar Kanunu nun 5. Maddesi) Bina: Kendi başına kullanılabilen, bir veya daha fazla odayı iç ve dış duvarların çevirdiği, diğer alanları da kapsayan çatı ile örtülmüş, temelden çatıya kadar uzanan; konut, tarımsal, endüstriyel, sınai, kültürel, dini, idari ve ulaştırma amacı için tasarlanmış taşınmayacak yapılardır.

6 TANIM VE KAVRAMLAR Belediye nüfus grupları: Nüfus büyüklüğüne göre yerleşim yerlerinin gruplandırılmasıdır. Veriliş amacı: Yapı izninin yapıya ne amaçla verildiğini ifade eder. Yeni yapı: Yapımına başlamak için Yapı Ruhsatı alınan veya yapımı yeni tamamlanmış olup oturulabilmesi için Yapı Kullanma İzin Belgesi alınan yapıdır. Kat ilavesi: Mevcut yapıya eklenen katlara ilave kat denir. İlave: Mevcut yapıya eklenen yeni yapılara ilave denir. Kullanım değişikliği: Yapıların kullanma amacını değişikliklere kullanım değişikliği denir. Tadilat: Yapılan onarım ve değişikliklere tadilat denir. değiştirmek üzere yapılan Belge-Ruhsat-Form Tarihi: Yapı İzninin verildiği gün, ay ve yılı göstermektedir.

7 TANIM VE KAVRAMLAR Yapı sahibi: Yapının hangi kişi veya kuruluş hesabına yapıldığını gösterir. Yapının fiilen kimin tarafından yapıldığı önemli değildir. Yapı sahipleri; 1. Özel kişi ve kuruluşlar, 2. Yapı kooperatifleri, 3. Genel bütçeli kurumlar, 4. Katma bütçeli kurumlar, 5. Özel idareler, 6. Belediyeler ve bağlı işletmeler, 7. İktisadi devlet teşekkülleri, 8. Sermayesinin % 50 den fazlası devlet veya iktisadi devlet teşekküllerine ait kuruluşlar, 9. Sermayesinin % 50 den azı devlet veya iktisadi devlet teşekküllerine ait kuruluşlardır. Yapı sayısı : Belediyelerce ve valiliklerce verilen Yapı Ruhsatı ile Yapı Kullanma İzin Belgesi nde yazılı olan sayı yapı sayısıdır. Yanan-Yıkılan yapılarda bu sayı, kısmen veya tamamen yanan ve yıkılan yapıların adedini gösterir.

8 TANIM VE KAVRAMLAR Yapının yüzölçümü : Yapının dış duvarları içinde kalan, balkonlar hariç bodrum ve çatı katları dahil iskanı (kullanımı) mümkün olan bütün katların kullanım alanlarının toplamıdır. Yapı İnşaat Alanı: Binalarda ışıklıklar hariç, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar ve ortak alanlar dahil yapının inşa edilen tüm katlarının alanıdır. Bina içi ortak alan : Bina içindeki giriş holleri, ışıklıklar, merdivenler, yangın merdivenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi ortak kullanıma açık alanlardır. Kullanılabilir taban alanı metre karesi: Bu gösterge, Yapı Belgeleri tasdik edilmiş binaların kullanılabilir taban alanlarının metre karesinden derlenmiştir. Bir binanın kullanılabilir taban alanı dış duvarları dahil edilerek ölçülmüştür, aşağıdakiler dahil değildir:

9 TANIM VE KAVRAMLAR İkamet amacı için kullanılan binanın genel kullanılabilir alanın parçası mutfak, oturma odası, yatak odaları ve yardımcı odalar, kiler ve ikamet amaçlı birimlerin sahipleri tarafından kullanılan müşterek kullanım amaçlı alanları kapsar. Daire (konut birimi): Etrafı kapalı, tavanı örtülmüş bir aile veya bir grup insanın diğer fertlerden ayrı yaşamasına olanak tanıyan, direkt olarak sokağa, koridora veya genel bir yere açılan, kendisine ait kapısı bulunan yerdir. Yapının toplam kat sayısı: Binanın toprak zemin üzerindeki katları, varsa inşaat kot farkından meydana gelen zemin (giriş kat) altındaki katlar, bodrum katları ve çatı katları dahil toplam kat sayısını ifade etmektedir. Bodrum kat: Zemin katın altındaki kat veya katlardır. Zemin kat: Taban döşemesi binaya kot verilen nokta seviyesinde veya bu seviyenin üzerinde olan ilk kattır (yol seviyesindeki giriş katıdır). Normal kat: Zemin ve bodrum katlarının dışında kalan kat veya katlardır. Son kat: Çatı ve çatı katları altında bulunan, normal katların en üstte olan katıdır.

10 TANIM VE KAVRAMLAR Çatı katı : Binanın son katının üzerinde bulunan ve insanların oturmasına elverişli olan kattır. Asma kat: Binanın, iç yüksekliği en az 5.50 metre olan, zemin katında düzenlenen ve ait olduğu bağımsız bölümü tamamlayan ve bu bölümden bağlantı sağlayan katıdır. Oda: Döşemeden tavana kadar dört tarafı duvarla çevrili ve büyüklüğü en az 4 m² olan ve tavan yüksekliği 2 metreden az olmayan bir yerdir. Genişliği ne olursa olsun banyo, hela, yalnız gelip geçilen antre, koridor, balkon ve kömürlük oda sayılmaz. Kullanma amacı: Yapının projesinde gösterilmiş olan ve hangi amaç için kullanılacağını ifade eden bir deyim olup, kullanma amacı İnşaat Tipleri Sınıflamasına (İTP) göre yapılmaktadır. İkamet Amaçlı Binalar: İkamet amaçlı binalar en az yarısı ikamet amaçlı kullanılan inşaatlardır. Eğer kullanılabilir taban alanının yarısından daha azı ikamet amacı için kullanılıyor ise, bina düzenleme amacına göre ikamet amaçlı bina dışındaki bina olarak tanımlanır. İkamet Amaçlı Olmayan Binalar: İkamet amaçlı olmayan binalar, temel olarak ikamet dışı amaçlar için tasarlanan veya bu amaçlar için kullanılan inşaatlardır. Eğer kullanılabilir taban alanının en az yarısı ikamet amaçlı kullanılıyor ise, bina ikamet amaçlı bina olarak tanımlanır.

11 TANIM VE KAVRAMLAR Yapının taşıyıcı sistemi : Taşıyıcı sistem; yapının ağırlığını taşıyan inşaat tarzıdır. Yığma: Yapı ağırlığını duvarlar yoluyla temele yükleten inşaat tarzıdır. İskelet: Yapı kitlesini taşıyacak ve temele iletecek nitelikte çelik, betonarme ve ahşap bir iskelet meydana getirilerek duvar malzemesinin bu iskelet arasına yerleştirilmesi yoluyla yapılan inşaat tarzıdır. o Çelik oahşap o Betonarme o Çerçeveli sistem o Perdeli sistem o Çerçeveli+perdeli sistem Karma: İki veya daha fazla malzemenin birleştirilmesi ile bileşenlerin daha farklı özellikler sağladığı bileşkelere kompozit denir.

12 TANIM VE KAVRAMLAR Prefabrik : Standartlaştırılmış elemanlar ya da önceden üretilerek belirli bir plana göre birleştirilmiş bileşenler yardımı ile inşaat yapmayı sağlayan inşaat tarzıdır. Büyük ölçüde önceden fabrikada imal edilmiş olan hazır yapı elemanlarının (duvarlar, taşıyıcı kolon ve kirişler vb.), binanın inşa edileceği yerde montajının yapılmasıdır. Prefabrikasyon sisteminde, ağır prefabrikasyon denilen, önceden fabrikada hazırlanmış çok büyük ve ağır parçaların ve hacimlerin şantiyede büyük vinçlerle yerlerine konulması; ya da hafif prefabrikasyon denilen, küçük ve oldukça hafif parçaların birleştirilmesi şeklinde çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Diğer: Yukarıda açıklanan yapım sistemlerinden farklı bir tarzda yapılan inşaat tarzıdır. İmar mevzuatına aykırı yapı: İzin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı, taban alanı, komşu mesafeleri, ön cephe hattı, bina derinliği vb. konulardaki mevzuat hükümlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılardır. Gecekondu; İmar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalınmaksızın, kendisine ait olmayan arazi veya arsalar üzerinde, sahibinin rızası alınmadan yapılan izinsiz yapılardır. Yapım Süresi: Yapı sahibinin, Yapı Ruhsatını aldığı tarih ile Yapı Kullanma İzin Belgesini aldığı tarih arasındaki süredir.

13 İNŞAAT TİPLERT PLERİ SINIFLAMASI (İTS)( Yapı Belgeleri kapsamında derlenen bilgilerden üretilen istatistiklerde İnşaat Tipleri Sınıflaması kullanılmaktadır. İnşaat Tipleri Sınıflaması; 1 Binalar 11 İkamet amaçlı binalar 111 Bir daireli binalar 1110 Bir daireli binalar 112 İki ve daha fazla daireli binalar 1121 İki daireli binalar 1122 Üç ve daha fazla daireli binalar 113 Halka açık ikamet yerleri 1130 Halka açık ikamet yerleri 12 İkamet amaçlı olmayan binalar 121 Otel vb. binalar 1211 Otel binaları 1212 Diğer kısa süreli - konaklama binaları 122 Ofis (işyeri) binaları 1220 Ofis (işyeri) binaları 123 Toptan ve perakende ticaret binaları 1230 Toptan ve perakende ticaret binaları

14 İNŞAAT TİPLERT PLERİ SINIFLAMASI (İTS)( 124 Trafik ve iletişim binaları 1241 İletişim binaları, istasyonlar, terminaller ve ilgili binalar 1242 Garaj binaları 125 Sanayii binaları ve depolar 1251 Sanayii binaları 1252 Su depoları, silolar, depolar 126 Kamu eğlence, eğitim, hastane veya bakım kuruluşları binaları 1261 Kamu eğlence binaları 1262 Müzeler ve kütüphaneler 1263 Okul, üniversite ve araştırma binaları 1264 Hastane veya bakım kuruluşları binaları 1265 Spor salonları 127 İkamet amaçlı olmayan diğer binalar 1271 İkamet dışı çiftlik binaları 1272 İbadet veya dini faaliyetler için kullanılan binalar 1273 Tarihi ve koruma altındaki abideler 1274 Başka yerde sınıflandırılmamış diğer binalar 2 Bina Dışı İnşaat İşleri

15 SANAYİ ve İŞ İSTATİSTİKLERİ DAİRES RESİ İNŞAAT İSTATİSTİKLERİ TAKIMI

16 YAPI RUHSATI Yapı Ruhsatı, 3194 Sayılı İmar Kanununun 21. maddesi gereğince, yapımına başlanacak yapılar için belediye sınırları içinde Belediyelerce, belediye sınırları dışında ise Valiliklerce verilmesi zorunlu bir belgedir.

17 AÇIKLAMA Bu Ruhsat formu, 1 asıl, 3 nüsha olarak düzenlenecektir. Aslı yapı sahibine verilecektir. 1 inci nüsha Ruhsatı veren kurumda kalacaktır. 3 üncü nüsha ise ilgili muhtarlığa gönderilecektir. Yapı Ruhsatı Formu nun 2 nci nüshası, İçişleri Bakanlığı tarafından aksi bildirilinceye kadar inşaata başlansın ya da başlanmasın ruhsatın verildiği tarihten itibaren bir ay içinde Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı na gönderilmeye devam edecektir. Yapı inşasına başlanıldığında; ruhsat formunun inşaata başlama tarihi de işlenerek bu tarihten itibaren onaylı fotokopisi bir ay içinde ilgili meslek odalarına gönderilecektir. Açıklama ve duyuru sayfasının 1 nüshası yapı sahibine verilecek, 1 nüshası da Ruhsatı veren kurumda kalacaktır. Yapı Ruhsatı formu usulüne uygun olarak düzenlenmek zorundadır. Mimari proje müellifleri diğer görevliler ile birlikte bu formun usulüne uygun doldurulmasından sorumludur. Yeterli olmayan bölümler için, yalnızca o bölümü kullanmak koşulu ile ek form düzenlenecek olup, düzenlenecek ek form mutlaka aynı ruhsat tarih ve numarası yazılarak idarece onaylanacak ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecektir. Yapı Ruhsatı, benzer dahi olsa her bir yapı için ayrı ayrı düzenlenecektir.

18 Yapı Ruhsatı Formu nun oluşturulmas turulması ve Ulusal Adres Veri Tabanı na na İşlenmesi Yapı Ruhsatı ile ilgili süreç, 5490 Sayı ve 25/04/2006 tarihli Nüfus Hizmetleri Kanunu nun Sekizinci Kısım 50. Maddesi 1. fıkrası ile Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik in İkinci Bölüm 9. Maddesine göre gerçekleştirilecektir. Ulusal Adres Veri Tabanı nda, Yapı Ruhsatı verilecek yapının adresi işlenmiş olmak zorundadır. Web üzerinde İçişleri Bakanlığı tarafından Ulusal Adres Veri Tabanı nı görme ve değiştirme konularında yetkilendirilmiş kişiler Yapı Ruhsatı verilecek yerin dış kapı numarasına kadar adresini seçecek ve bu alanda yer alan yapı belgeleri menüsünden Yapı Ruhsatı hazırla seçeneği seçilerek veri giriş sayfasına ulaşılacaktır. Bu sayfaya giriş yapılmadan önce kullanıcının TC kimlik numarası, şifresi sorgulanacaktır. Yapı Ruhsatı web ortamında usulüne uygun olarak doldurulup çıktısı formun üstüne Ruhsat Takip No olacak şekilde alınacaktır. Yapı Ruhsatı formu, ilgili makamlarca onaylandıktan sonra tekrar ulusal adres veri tabanına kaydedilmiş olan Ruhsat Takip No kullanılarak ilgili Yapı Ruhsatı çağrılıp onay butonuna basılarak onaylandığı teyit edilecektir. Sistemin oluşturduğu onay kodu Yapı Ruhsatı formunda 118. Onay kodu Bölümüne elle yazılarak Yapı Ruhsatı verme işlemi sonlandırılacaktır.

19 Yapı Ruhsatı Formu nun oluşturulmas turulması ve Ulusal Adres Veri Tabanı na na İşlenmesi Ruhsat Takip No: Yıl içinde verilen Yapı Ruhsatları 1 den başlayarak yıl sonuna kadar verilen her form için artan sırada ayrı numara web üzerinden Yapı Ruhsatının sağ üst köşesine verilecektir. Bu numara; yeni yapı, yenileme, yeniden, ek bina, kat ilavesi, ilave, geçici, tadilat, dolgu, resterasyon, güçlendirme, kullanım değişimi, fosseptik, mekanik, tesisat, elektrik tesisatı, isim değişikliği, istinat duvarı, bahçe duvarı ve diğer ruhsat veriliş amacı için ayırım yapılmaksızın verilecektir. Sisteme kaydedilmiş olan Yapı Ruhsatı formuna ruhsat takip numarası kullanılarak erişilecektir.

20 Ruhsatı veren kurum Bu bölümde, Yapı Ruhsatını veren kurumun adı mutlaka seçilmiş olmalıdır.

21 Ruhsat verilen yapının n adresi Ruhsat verilen yapının adresi (2) Ulusal Adres Veri Tabanı kullanılarak eşleştirilecektir.

22 Pafta, Ada ve Parsel no Pafta numarası (3), Ada numarası (4) ve Parsel numarası (5) alanlarından en az ikisi dolu olmalıdır.

23 Blok, Bağı ğımsız z bölüm b m no 6. Blok no Site ve benzeri gibi içinde birden fazla bina ve tesis bulunan parsel için yazılacaktır. Örneğin; A, B veya A1, A ya da 1, 2 gibi yapının blok numarası kaydedilecektir. Onaylı mimari projenin vaziyet planında belirtilen blok numarası yazılacaktır. Blok no; Ruhsatın veriliş amacı (8) de kat ilavesi, ilave, tadilat, restorasyon, güçlendirme, kullanım değişikliği için verilen Yapı Ruhsatları için dolu olmalıdır. 7. Bağımsız bölüm no Bu Bölüme, onaylı mimari projede belirtilen bağımsız bölüm numaraları yazılacaktır. Ruhsatın veriliş amacı (8) de kat ilavesi, ilave, tadilat, restorasyon, güçlendirme, kullanım değişikliği için verilen Yapı Ruhsatları için bu bölüm dolu olmalıdır.

24 Ruhsatın n veriliş amacı Ruhsatın veriliş amacı seçeneklerinden yalnızca biri mutlaka işaretlenmelidir. Bu Bölümde, Ruhsat, seçeneklerde belirtilen amaçlardan hangisi için veriliyor ise X işareti konulacaktır. Bunların dışında bir amaç için veriliyor ise, 19. boş olan seçenek işaretlenerek yanına amacı yazılacaktır. Bir yapı için birden fazla ruhsatın veriliş amacı söz konusu ise, her bir amaç için aynı ruhsat numarası ile ayrı form düzenlenecek ve detay bilgiler Diğer Hususlar bölümünde açıklanacaktır.

25 Ruhsatın onay tarihi ve Ruhsat No. Ruhsatın onay tarihi (9) seçilmiş olmalıdır. Ruhsatın onay tarihi (9), veri girişi yapılan tarihten önceki bir tarih olmalıdır. Ruhsatın onay tarihi (9), Planlanan inşaata başlama tarihinden (24) önceki bir tarih olmalıdır. Ruhsat numarası (10) yazılı olmalıdır.

26 İlk ruhsat tarihi ve ilk ruhsat No. Yapıya daha önce ruhsat verilmiş ise ilk ruhsat tarihi ve ilk ruhsat no mutlaka yazılı olmalıdır. İlk ruhsat tarihi (11) kaydedilmiş ise, Ruhsat onay tarihinden (9) önceki bir tarih olmalıdır. 11. ve 12. Bölümler, ruhsatın veriliş amacı yeni yapı ve ek bina ise doldurulmayacaktır.

27 İmar Planı Onay Tarihi, İmar durumu tarihi, İmar durumu no. 13. Bölüme, Yapı Ruhsatının düzenlendiği parseli içeren yürürlükteki imar planının onay tarihi yazılacaktır. İmar planı onay tarihi, Ruhsat onay tarihi (9) dan önceki bir tarih olmalıdır. 14. İmar durumu tarihi: İmar durumu tarihi yazılmalıdır. İmar durumu tarihi (14), Ruhsat onay tarihi (9) nden önceki bir tarih olmalıdır. 15. İmar durumu no: İmar durumu numarası yazılmalıdır. 14. ve 15. Bölümlere, bu ruhsat için yürürlükteki imar planı ve imar mevzuatına uygun olarak düzenlenmiş imar durumu belgesinin tarihi ve numarası yazılacaktır. Ruhsatın onay tarihinde imar durumu belgesi hükümlerinin geçerliliği kalmamış ise imar durum belgesine göre ruhsat düzenlenmeyecektir.

28 Zemin etüdü onay tarihi, Parselasyon planı onay tarihi 16. Bölüme, statik projeye esas zemin etüt raporunun onay tarihi yazılmalıdır. Zemin etüdü onay tarihi (16) kaydedilmiş ise, Ruhsat onay tarihi (9) dan önceki bir tarih olmalıdır. 17. Parselasyon plan onay tarihi: Bu bölüm, imar planı bulunan parseller için doldurulmalıdır. Buraya, imar parselini oluşturan ve tapu tesciline esas olan parselasyon planının onay tarihi yazılacaktır. İmar planı olup onaylı ve tescile konu parselasyon planı olmayan alanlarda Yapı Ruhsatı düzenlenmeyecektir. Parselasyon planı onay tarihi (17) kaydedilmiş ise, Ruhsat onay tarihi (9) dan önceki bir tarih olmalıdır.

29 Parselin kullanma amacı ve alanı (m²) Bu ruhsatın düzenlendiği parselin, uygulama imar planında belirtilen kullanma amacı yazılacaktır. İmar planı olmayan ancak üst ölçekli diğer planlar kapsamında kalan alanlarda plan ve plan notlarına göre doldurulacaktır. Herhangi bir plan kapsamında kalmayan alanlar da Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine uygun olarak doldurulacaktır. Parselin alanı (m²) (19) >= Yapının taban alanı (57) olmalıdır. Parselin alanı (m²) (19) >= Toplam taban alanı (62) olmalıdır. Parselin kullanma amacı (18) ve alanı (19) mutlaka dolu olmalıdır.

30 Tapu tescil belgesi 20. Tapu tescil belgesi veren kurum: Tapu tescil belgesi veren kurum yazılmış olmalıdır. 21. Tapu tescil belgesi tarihi: Tapu tescil belgesi tarihi yazılmış olmalıdır. Tapu tescil belgesi tarihi (21) kaydedilmiş ise, Ruhsat onay tarihi (9) dan önceki bir tarih olmalıdır. 22. Tapu tescil belgesi no: Tapu tescil belgesi numarası yazılmış olmalıdır. 20., 21. ve 22. Bölümler, ilgili Tapu Sicil Müdürlüğünden alınan güncel belgede yer alan bilgiler doğrultusunda düzenlenecektir.

31 ÇED raporu onay tarihi 23. ÇED raporu onay tarihi: Çevresel Etki ve Değerlendirmesi ne konu parsel ve yapılar için ÇED raporu onay tarihi yazılmış olmalıdır. ÇED raporu onay tarihi (23) kaydedilmiş ise, Ruhsat onay tarihi (9) dan önceki bir tarih olmalıdır.

32 Planlanan inşaata başlama tarihi Bu Bölüme, bu ruhsat konusu yapı için temelin inşasına yönelik kazının yapılacağı tarih yazılacaktır. Ruhsatın onay tarihi (9), Planlanan inşaata başlama tarihinden (24) önceki bir tarih olmalıdır. Planlanan inşaata başlama tarihi (24), Planlanan inşaatı bitirme tarihinden (25) önceki bir tarih olmalıdır.

33 Planlanan inşaat aatı bitirme tarihi 25.Planlanan inşaatı bitirme tarihi: Yapı ilgilileri arasında yapılan sözleşmelerde yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, fenni mesuller, yapı denetim kuruluşu arasında yapılan sözleşmelerde esas alınan tarihlerdir. Bu Bölüme, yapı sahibince inşaatın planlanan bitirme tarihi yazılacaktır. Bu tarih, teknolojik olarak bitirilmesi güç olan yapılar haricinde ruhsat veriliş tarihinden itibaren beş yılı aşmamalıdır. Fenni mesuller veya yapı denetim kuruluşu ile yapılan yapı denetim hizmet sözleşmelerinde yer alan süreyi hiçbir şekilde aşamaz. Planlanan inşaatı bitirme tarihi (25), Planlanan inşaata başlama tarihinden (24) sonraki bir tarih olmalıdır. Planlanan inşaatı bitirme tarihi (25), Ruhsatın geçerlilik tarihinden (26) önceki bir tarih olmalıdır.

34 Ruhsat geçerlilik erlilik tarihi Ruhsat alındıktan sonra iki yıl içinde inşaata başlamak, 5 yıl içinde inşaatı tamamlamak zorunludur. Bu Bölüme, Yapı Ruhsatının onay tarihinden itibaren 5 yıllık sürenin son günü yazılacaktır. 5 yıllık süreyi aşacak yapılarda yenileme ruhsat başvurusunda bulunulmasından fenni mesuller veya yapı denetim kuruluşu ile yapı müteahhidi de sorumludur. Bu bölümde yer alan tarihte Yapı Kullanma İzin Belgesi alınmaz veya yenileme ruhsatı düzenlenmez ise yapı en geç üç gün içinde idarece mühürlenir. Planlanan inşaatı bitirme tarihi (25), Ruhsatın geçerlilik tarihinden (26) önceki bir tarih olmalıdır.

35 Yapı sahibinin Yapı Sahibi: Yapının hangi kişi veya kuruluş hesabına yapıldığını gösterir. Yapının fiilen kimin tarafından yapıldığı önemli değildir. 27. Adı soyadı, Unvanı, TC kimlik no Yapı sahibinin adı, soyadı, unvanı (27) kısmındaki Özel Kamu seçeneklerinden biri işaretlenmiş olmalıdır. Kamu işaretlenmişse TC Kimlik numarası doldurulmayacaktır. Yapı sahibi özel ve bir şirket ise, şirketin yasal unvanı yazılıp TC Kimlik numarasına en büyük hissedarın bilgisi yazılacaktır. Birden fazla hissedarı olan yapılarda hissedarların onaylı yapı projelerine ve ruhsata muvafakat alınmadan Yapı Ruhsatı düzenlenemez. Yapı Sahibinin Adı soyadı, unvanı ile özel işaretlenmiş ise TC kimlik numarası mutlaka doldurulmuş olmalıdır.

36 28. Bağlı olduğu vergi dairesi adı: Yapı Sahibinin bağlı olduğu vergi dairesi adı mutlaka doldurulmuş olmalıdır. 29. Vergi kimlik no: Yapı Sahibinin vergi kimlik numarası (29) mutlaka doldurulmuş olmalıdır. 30. Adres: Yapı Sahibinin adresi adres bilgi sistemi kullanılarak doldurulmuş olmalıdır. 31. İmza: Bu Bölüm, yapı sahibi tarafından imzalanacaktır. Yapı sahibinin

37 Yapı Müteahhidinin 32. Adı soyadı, unvanı, TC kimlik no: Yapı Müteahhidinin Adı soyadı, unvanı, TC kimlik numarası (32) mutlaka doldurulmuş olmalıdır. Bu Bölüme, tüzel kişiliklerde en büyük hissedarın T.C. kimlik numarası yazılacaktır.

38 Yapı Müteahhidinin 33. Oda sicil no: Bu Bölüme, yapı müteahhidinin bağlı olduğu meslek odasında kayıtlı olduğu sicil numarası mutlaka doldurulmuş olmalıdır. 34. Oda sicil durum belge no: Yapı Müteahhidinin Oda sicil durum belge numarası (34) mutlaka doldurulmuş olmalıdır. Bu Bölüme, yapı müteahhidinin bağlı olduğu meslek odası tarafından bu ruhsat için düzenlenen sicil durum belgesinin ve numarası yazılacaktır. Sicil durum belgesi olmadan Yapı Ruhsatı düzenlenmeyecektir. Yabancı müteahhitler için ticaret odası tarafından düzenlenen geçici belgenin tarihi ve numarası yazılacaktır.

39 Yapı Müteahhidinin 35. Bağlı olduğu vergi dairesi adı, 36. Vergi kimlik no: 37. Sigorta sicil no: 38. Sözleşme tarihi: 39. Sözleşme no: 35, 36, 37, 38, 39 nolu bölümler mutlaka doldurulmalıdır. 38. ve 39. Bölümlere, yapı müteahhidi ve yapı sahibinin karşılıklı taahhütlerini içeren noterden onaylı sözleşmenin tarih ve numarası yazılacaktır.

40 Yapı Müteahhidinin 40. Yapı müteahhidi yetki belge no.: Yapı Müteahhidinin Yapı müteahhidi yetki belge numarası (40) mutlaka doldurulmuş olmalıdır. Bu Bölüme, yapı müteahhidine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından verilen yapı müteahhidi yetki belgesinin numarası yazılacaktır. Bu bölüme ilişkin uygulama Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilecektir. 41. Adres: Yapı Müteahhidinin Adresi (41) adres bilgi sistemine uygun olarak doldurulacaktır. 42. İmza: Yapı müteahhidi tarafından imzalanacaktır.

41 Şantiye Şefinin 43. Adı soyadı, unvanı 44. TC kimlik no: İsim kaydedilmiş alanlarda T.C. Kimlik Numarası doldurulmuş olmalıdır. 45. Oda sicil durum belge no: 46. Sigorta sicil no: 47. Sözleşme tarihi: 48. Sözleşme no:

42 Şantiye Şefinin 49. Adres: Bu Bölüm, adres bilgi sistemine uygun olarak düzenlenecektir. 50. İmza: Şantiye Şefinin; Adı soyadı, unvanı, TC kimlik no, Oda sicil durum belge no, Sigorta sicil no, Sözleşme tarihi, Sözleşme no, Adresi yazılmış olmalıdır. 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49., 50. Bölümler, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayımlanan Tip İmar Yönetmeliğinde şantiye şefi zorunluluğu getirilen yapılar, kıyı yapıları ve kamuya ait yapılar için doldurulacaktır.

43 Kullanma amacına göre g yapının bağı ğımsız z bölümleri b ile ortak alanları Ev, apartman, huzurevi, yetimhane, yurt, otel, motel pansiyon, apart otel, lokanta, idari amaçlı postane-bankabelediye hizmet-devlet hizmet-mahkeme, konferanstoplantı salonu, alışveriş merkezi, pasaj, mağaza, dükkan, pasaj içindeki dükkan, bina içinde işyeri, ticari depo, sanayi depo, ardiye, demiryolu-otobüs istasyon, radyotelevizyon yayın, telefon santral, yeraltı veya yerüstü garaj, fabrika, atölye, imalathane, mezbahane, mandıra, soğuk hava deposu, sinema, tiyatro, müze, sanat galerisi, konser salonları, arşiv, kütüphane, okul, meteoroloji, devlet-özel-cezaevi- askeri hastane, sanatoryum, dispanser, sağlık ocağı, veteriner, kaplıca, spor (basketbol, tenis, yüzme, jimnastik, buz pateni vb.), ahırağıl-tavuk üretme-tahıl ambarı gibi tarımsal amaçlı, cami-kilise gibi dini amaçlı, cezaevi, karakol, askeri, itfaiye, tuvalet vb. kullanma amaçları ile yapıya ilişkin ortak alan (koridor, merdiven boşluğu vb. ) ayrıntılı olarak belirtilecektir. Bir yapıda birden fazla kullanma amacı var ise her biri ayrı ayrı yazılacaktır. Bu bölüm ruhsata esas kısımlar için doldurulacaktır. Ruhsata konu olan tek bir yapı için doldurulacaktır. Not: Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

44 Kullanma amacına göre g yapının bağı ğımsız z bölümleri b ile ortak alanları Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları (51) 11101, veya olabilir. Bu kodlardan ikisi aynı anda bir formda kullanılamaz. Örneğin, 1. satır kullanma amacı = 11101, 2. satır kullanma amacı = olamaz. Aynı şekilde bu durum esas kullanma amaçları için de geçerlidir : Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) ise Esas kullanma amacı (51) veya Esas kullanma amacı (51) ise Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) olmalıdır. (11211 veya olamaz) Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) ise Esas kullanma amacı (51) veya Esas kullanma amacı (51) ise Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları (51) olmalıdır. (11101 veya olamaz) Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) ise Esas kullanma amacı (51) veya Esas kullanma amacı (51) ise Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) olmalıdır. (11101 veya olamaz)

45 Kullanma amacına göre g yapının bağı ğımsız z bölümleri b ile ortak alanları Yapının esas kullanım amacı (51) kodu, Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları (51) bölümündeki 7 satırdan birinde işaretlenmiş olmalıdır. Esas kullanma amacının (51) atanması şu şekilde olmalıdır:

46 Kullanma amacına göre g yapının bağı ğımsız z bölümleri b ile ortak alanları İlk iki basamağa göre: : 600 m² % : m²% 70 bu durumda en büyük pay %70 (1.400 m²) ile 12 - Konut dışı binalar olarak belirlenir. İlk üç basamağa göre: : 200 m² % : 400 m² % : 800 m² % 57 bu durumda en büyük pay % 57 ( 800 m²) ile Kamu eğlence, eğitim, hastane veya kuruluşa ait bakım binaları olarak belirlenir. İlk dört basamağa göre: : 600 m² % : 200 m² % 25 bu durumda en büyük pay %75 ( 600 m²) ile Okul, üniversite ve araştırma binaları olarak belirlenir.

47 Kullanma amacına göre g yapının bağı ğımsız z bölümleri b ile ortak alanları Beş basamak olarak: : 500 m² % : 100 m² % 17 bu durumda binanın esas kullanma amacı; en büyük pay %83 ( 500 m²) ile Kreş ve çocuk yuvası binası olarak belirlenir. Eğer iki farklı kullanma amacı kodu için eşit pay alan söz konusu ise; küçük olan kod esas alınacaktır. Örneğin, 11 : 1000 m² ve 12: 1000 m² ise, bu binanın esas kullanma amacı 11 olarak alınacaktır. Beşli olarak bakıldığında ise; 12631: 300 m², 12635: 300 m² ise küçük olan kod esas kullanma amacı kodu olarak esas alınacaktır. Bu hesaplama yapıldıktan sonra kaydedilen esas kullanma amacı ile hesaplanan esas kullanma amacı farklı ise kontrol yapılacaktır. 51., 52. ve 53. Bölümlere, onaylı mimari projeye uygun olarak kullanma amacına göre konut, dükkan ve benzeri kullanma amaçları ile ortak alanlar olarak bu ruhsata konu bina ve tesis için düzenlenecektir.

48 Kullanma amacına göre g yapının bağı ğımsız z bölümleri b ile ortak alanları 51. Bölümde, yapının bir daireli konut, iki daireli konut, üç ve daha fazla daireli konut, huzurevi, yetimhane, yurt, otel, motel, pansiyon, apart otel, lokanta, idari amaçlı postane-banka-belediye hizmet-devlet hizmet-mahkeme, konferans-toplantı salonu, alışveriş merkezi, pasaj, mağaza, dükkan, pasaj içindeki dükkan, bina içinde işyeri, ticari depo, sanayi depo, ardiye, demiryolu-otobüs istasyon, radyo-televizyon yayın, telefon santral, yeraltı veya yerüstü garaj, fabrika, atölye, imalathane, mezbahane, mandıra, soğuk hava deposu, sinema, tiyatro, müze, sanat galerisi, konser salonları, arşiv, kütüphane, okul, meteoroloji, devlet-özel-cezaevi-askeri hastane, sanatoryum, dispanser, sağlık ocağı, veteriner, kaplıca, spor (basketbol, tenis, yüzme, jimnastik, buz pateni vb.), ahır-ağıl-tavuk üretme-tahıl ambarı gibi tarımsal amaçlı, cami-kilise gibi dini amaçlı, cezaevi, karakol, askeri, itfaiye, tuvalet vb. kullanma amaçları ile yapıya ilişkin ortak alan ayrıntılı olarak belirtilecektir. Bir yapıda birden fazla kullanma amacı var ise herbiri ayrı ayrı yazılacaktır. Yapı içi ortak alan: yapı içindeki giriş holleri, ışıklıklar, merdivenler, yangın merdivenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi ortak kullanıma açık alanlardır.

49 Bağı ğımsız z bölümb sayısı Bir yapıda birden fazla kullanma amacı var ise, her bir kullanma için bağımsız bölüm sayısı ayrı ayrı yazılacaktır. Ev ve apartman için bu bölümde yazılı olan Bağımsız bölüm sayısı daire sayısıdır. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleriyle ortak alanları (51) Ofis binaları (büro-yazıhane - acenta) ile Sanayii binaları (atölye-tamirhane vb.) olanlar için bu bölümdeki bağımsız bölüm sayısı işyeri veya dükkan sayısıdır. Ruhsata konu olan tek bir yapı için doldurulacaktır. 52. Bölüm, mimari projeye uygun olarak sadece konut ve diğer kullanma amaçlı bağımsız bölümlerin sayıları yazılacaktır. Toplam bölümüne yapıda kullanma amacı ayırımı yapılmadan toplam bağımsız bölüm sayısı yazılacaktır. Konut birimi (daire); etrafı kapalı, tavanı örtülmüş, bir aile veya bir grup insanın diğer fertlerden ayrı olarak yaşamasına imkan sağlayan, doğrudan doğruya sokağa, koridora veya genel bir yere açılan, müstakil bir kapısı olan bina veya binanın bir bölümüdür. Bekçi, bahçıvan, kaloriferci, kapıcı gibi hizmetlilerin ikametine ayrılan daireler de konut birimi olarak sayılmalıdır. Not: Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

50 Yüzölçümü (m 2 ) Yüzölçümü (m²): Yapının dış duvarları içinde kalan balkonlar hariç, bodrum ve çatı katı dahil, iskanı mümkün olan bütün katların alanlarının toplamıdır. Bir yapıda birden fazla kullanma amacı var ise; ortak alanları da dahil her bir kullanma amacı için yüzölçümü ilgili bölüme ayrı ayrı yazılacaktır. Yapıların her bir bağımsız bölümün yüzölçümü veya toplamı bu bölümde yazılı olmalıdır. Yüzölçümü, küsurlar hariç, rakamlar tam sayı olarak yazılacaktır. Ruhsata konu olan tek bir yapı için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

51 Yüzölçümü (m 2 ) Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) 11101, 11211, ve (Yüzölçümü (53) / Bağımsız bölüm sayısı (52) < 25) ise doğruluğu teyit edilmelidir. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) 11101, 11211, ve (Yüzölçümü (53) / Bağımsız bölüm sayısı (52) >500) ise doğruluğu teyit edilmelidir. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) bölümünde 7 alandan ilk olanı boş geçilemez. Buna bağlı olarak Bağımsız bölüm sayısı (52) bölümü boş geçilebilir, ancak Yüzölçümü (53) bölümü dolu olmalıdır. İkinci ve diğer satırlarda; Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) alanında bilgi varsa Yüzölçümü (53) alanı dolu olmalıdır; Yüzölçümü (53) alanında bilgi varsa Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) alanı dolu olmalıdır. Yazılı olan toplam yüzölçümü (53), her bir kullanma amacı için kaydedilen yüzölçümlerin toplamı (53) +- 4 arasında olmalıdır. Kaydedilen yüzölçümlerin toplamı (53) Toplam yapı inşaat alanı (63) olmalıdır. Yapının taban alanı (57) * Yapının toplam kat sayısı (66) >= Yüzölçümü (53) toplamı olmalıdır. Yüzölçümü (53) <

52 Benzer yapı sayısı Aynı parsele yapılan ve yapı ile ilgili özellikleri, kullanma amaçları, kat sayısı, yüksekliği vb. özellikleri aynı olan tekrar eden yapıların bulunması durumunda doldurulacaktır. Bu Bölüme, birden fazla yapı olan parsellerde, onaylı mimari projede belirtilen ve projeler bu ruhsata konu yapı ile aynı olan yapıların sayısı yazılacaktır. Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı dışında bir seçenek işaretlenmişse bu bölüm (54) doldurulacaktır.

53 Yapıda bağı ğımsız z bölüm b m sayısı Ruhsatı alınan yapının yapıda bağımsız bölüm sayısı yazılacaktır. İlave ve tadilat vb. gibi durumlarda da yapının tüm bağımsız bölüm sayıları belirtilecektir. Bağımsız bölüm sayısı mutlaka yazılmalıdır. Yapıda bağımsız bölüm sayısı (55) >= Yapıda konut birimi (daire) sayısı (56) olmalıdır. Yapıda bağımsız bölüm sayısı (55) <= Toplam bağımsız bölüm sayısı (60) olmalıdır. Yapıda Bağımsız Bölüm Sayısı (55) < 999 Bu bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

54 Yapıda konut birimi (daire) sayısı Yapıda bağımsız bölüm sayısı (55) >= Yapıda konut birimi (daire) sayısı (56) olmalıdır. Yapıda konut birimi (daire) sayısı (56) <= Toplam konut birimi (daire) sayısı (61) olmalıdır. Bu Bölüm, binalar için doldurulacak olup, ilave, tadilat ve kat ilavelerinde, bu kısımlar dahil yapının tamamı için onaylı mimari projeye uygun olarak düzenlenecektir. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

55 Yapının n taban alanı (m²) Taban alanı yapının temeli olan zemin kat oturumunu ifade etmektedir. Ruhsatı alınan yapının arsa üzerindeki kapladığı taban alanı m² cinsinden yazılacaktır. Parselin alanı (m²) (19) >= Yapının taban alanı (57) olmalıdır. Yapının taban alanı (57) =< Toplam taban alanı (62) olmalıdır. Yapının taban alanı (57) * Yapının toplam kat sayısı (66) >= Yüzölçümü (53) toplamı olmalıdır. Yapının Taban Alanı (m²) (57) < Bu Bölüme, ilavelerde, ilave edilen kısımla birlikte onaylı mimari proje uygun olarak yapının taban alanı yazılacaktır. Bu bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

56 Yapı inşaat alanı (m²) Ruhsatı alınan yapının tüm katlarının inşaat alanı m² cinsinden yazılacaktır. Yapı inşaat alanı (58) =< Toplam yapı inşaat alanı (63) olmalıdır. Yapı İnşaat Alanı (m²) (58) < Bölüme, ilave ve kat ilavelerinde ilave edilen kısımla birlikte onaylı mimari projeye uygun olarak yapı inşaat alanı yazılacaktır. Bu bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

57 Toplam yapı sayısı 59.Toplam yapı sayısı Bu ruhsatla birlikte izin verilenler de dahil parselde bulunan toplam yapı sayısı yazılacaktır. Aynı parsel üzerinde bağımsız ancak benzer yapı özellikleri gösteren diğer yapıların toplamı mutlaka yazılmalıdır. Toplam Yapı Sayısı (59) < , 60. ve 61. Bölümlere, bu ruhsata konu yapı ile birlikte onaylı mimari projenin vaziyet planında bulunan toplam yapı, bağımsız bölüm ve konut birimi sayıları yazılacaktır. Bu bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

58 Toplam bağı ğımsız z bölüm b m sayısı Bu ruhsatla birlikte izin verilenler de dahil parseldeki bütün yapıların toplam bağımsız bölüm sayısı yazılacaktır. Yapıda bağımsız bölüm sayısı (55) <= Toplam bağımsız bölüm sayısı (60) olmalıdır. Toplam bağımsız bölüm sayısı (60) >= Toplam konut birimi (daire) sayısı (61) olmalıdır. Toplam Bağımsız Bölüm Sayısı (60) < 9999 Bu bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

59 Toplam konut birimi (daire) sayısı Toplam bağımsız bölüm sayısı (60) >= Toplam konut birimi (daire) sayısı (61) olmalıdır. Yapıda konut birimi (daire) sayısı (56) <= Toplam konut birimi (daire) sayısı (61) olmalıdır. Bu bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

60 Toplam taban alanı (m²) Bu ruhsatla birlikte izin verilenler de dahil parseldeki bütün yapıların taban (arsa üzerine oturduğu alanı) alanlarının toplamı onaylı mimari projeye göre m² cinsinden yazılacaktır. Yapının taban alanı dahil aynı parselde verilen diğer yapıların toplam alanı mutlaka yazılmalıdır. Parselin alanı (m²) (19) >= Toplam taban alanı (62) olmalıdır. Yapının taban alanı (57) =< Toplam taban alanı (62) olmalıdır. Toplam Taban Alanı (m²) (62) < Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

61 Toplam yapı inşaat alanı (m²) Bu ruhsatla birlikte izin verilenler de dahil parseldeki bütün yapıların yapı inşaat alanlarının toplamı yazılacaktır. Yapı inşaat alanı (58) <= Toplam yapı inşaat alanı (63) olmalıdır. Kaydedilen yüzölçümlerin toplamı (53) <= Toplam yapı inşaat alanı (63) olmalıdır. Toplam Yapı İnşaat Alanı (m²) (63) < Bu Bölüme, ilave ve kat ilaveleri ile birlikte parselde bulunan bütün yapıların toplam yapı inşaat alanı yazılacaktır. Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

62 Yapının n yol kotu altı kat sayısı Yapının yol kotu altında kat sayısı; sıfır kotu altında çıkan alanları ifade etmektedir (bodrum kat). Yapının yol kotu altı kat sayısı (64) veya Yapının yol kotu üstü kat sayısı (65) alanlarından en az biri dolu olmalıdır. Yapının yol kotu altı kat sayısı (64) + Yapının yol kotu üstü kat sayısı (65) = Yapının toplam kat sayısı (66) olmalıdır. Yapının yol kotu altı kat sayısı (64) < ve 68. Bölümlerde, ilavelerle birlikte yapının yol kotu tutanağı ve yönetmelik ile belirlenen yol kotu altındaki katsayısı ve yüksekliği onaylı mimari projeye uygun olarak yazılacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

63 Yapının n yol kotu üstü kat sayısı Yapının yol kotu üstündeki kat sayısı; sıfır kotu üstündeki alanları ifade etmektedir (zemin kat, normal kat). Bu bölüm kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları (51) de kodu hariç diğer kodlar için dolu olmalıdır. Yapının yol kotu üstü kat sayısı (65) > 5 ise Ortak kullanım alanları (86) da asansör seçeneği işaretli olmalıdır. Yapının yol kotu üstü kat sayısı (65) < ve 69. Bölümlerde, kat ilaveleri ile birlikte yapının yol kotu tutanağı ve yönetmelik ile belirlenen yol kotu üstündeki kat sayısı ve yüksekliği onaylı mimari projeye uygun olarak yazılacaktır. Bu ölçü ve miktarlar imar planı kararlarına aykırı olamaz. Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

64 Yapının toplam kat sayısı Yapının yol kotu altındaki ve yol kotu üstündeki kat sayısı toplamı yapının toplam kat sayısını göstermektedir. İlave yapılar için düzenlenen formda, ilave yapılacak mevcut yapının kat sayısının tamamı gösterilmiş olmalıdır. Örneğin; form 3 katlı yapıya 1 kat ilavesi için düzenlenmiş ise; kat sayısı (4) olarak yazılmalıdır. Yapının toplam kat sayısı mutlaka yazılı olmalıdır. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) da Esas kullanma amacı = ve Yapının toplam kat sayısı (66) > 5 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) da Esas kullanma amacı = ve Yapının toplam kat sayısı (66) > 6 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) da Esas kullanma amacı = ve Yapının toplam kat sayısı (66) >15 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

65 Yapının toplam kat sayısı Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanlarında (51) esas kullanma amacı = ve Yapının toplam kat sayısı (66) < 3 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Yapının yol kotu altı kat sayısı (64) + Yapının yol kotu üstü kat sayısı (65)) = Yapının toplam kat sayısı (66) olmalıdır. Yapının taban alanı (57) * Yapının toplam kat sayısı (66) >= Yüzölçümü (53) toplamı olmalıdır. Yapının toplam kat sayısı (66) > İlave kat sayısından (67) büyük olmalıdır. Yapının yüksekliği (70) / Yapının toplam kat sayısı (66) > 8.0 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Yapının yüksekliği (70) / Yapının toplam kat sayısı (66) < 1.5 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Yapının taşıyıcı sistemi (87) Yığma ise Yapının toplam kat sayısı (66) > 4 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Yapının taşıyıcı sistemi (87) Ahşap ise Yapının toplam kat sayısı (66) > 3 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Toplam kat sayısı (66) < 99

66 İlave kat sayısı Mevcut binaya ilave olarak yapılan kat sayısıdır. Yapının toplam kat sayısı (66) > İlave kat sayısından (67) büyük olmalıdır. Ruhsatın veriliş amacı (8) de 5-Kat ilavesi dışında bir seçenek işaretlenmiş ise; İlave kat sayısı (67) boş olmalıdır. Ruhsatın veriliş amacı (8) de 5-Kat ilavesi işaretlenmiş ise; İlave kat sayısı (67) yazılı olmalıdır. İlave kat sayısı (67) < ve 71. Bölümlerde, mevcut yapıya ilave ve kat ilavesi yapıldığında onaylı mimari projeye uygun olarak bu ruhsat konusu için doldurulacaktır. Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

67 Yapının n yol kotu altı yüksekliği i (m) Yapının yol kotu altındaki yüksekliğini ifade eder. 64. ve 68. Bölümlerde, ilavelerle birlikte yapının yol kotu tutanağı ve yönetmelik ile belirlenen yol kotu altındaki katsayısı ve yüksekliği onaylı mimari projeye uygun olarak yazılacaktır. Yapının yol kotu üstü yüksekliğini ifade eder. Mutlaka yazılı olmalıdır. 65. ve 69. Bölümlerde, kat ilaveleri ile birlikte yapının yol kotu tutanağı ve yönetmelik ile belirlenen yol kotu üstündeki kat sayısı ve yüksekliği onaylı mimari projeye uygun olarak yazılacaktır. Bu ölçü ve miktarlar imar planı kararlarına aykırı olamaz. Bu Bölümler, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Not: Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

68 Yapının n toplam yüksekliy ksekliği i (m) Yapının yol kotu altı yüksekliği ile yol kotu üstü yüksekliklerinin toplamıdır ve mutlaka yazılı olmalıdır. Yapının yüksekliği (70) / Yapının toplam kat sayısı (66) > 8.0 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Yapının yüksekliği (70) / Yapının toplam kat sayısı (66) < 1.5 ise doğruluğu teyit edilmelidir. Yapının yüksekliği (70) > İlave kat yüksekliği (71) den büyük olmalıdır. Yapının yüksekliği (70) < ve 70. Bölümlerde, ilave ve kat ilaveleri ile birlikte yapının yol kotu altında ve üstünde kalan toplam kat adedi ve toplam yüksekliği yazılacaktır. 66. Bölüm, 64. ve 65. Bölümlerin toplamına; 70. Bölüm, 68. ve 69. Bölümlerin toplamına eşit olmalıdır. 67. Bölüm, 66. Bölümden; 70. Bölüm, 69. Bölümden küçük olmalıdır. Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Not: Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

69 İlave kat yüksekliy ksekliği i (m) Mevcut binaya ilave alarak yapılan kat sayısının yüksekliğidir. Eğer; Ruhsatın veriliş amacı (8) de 5-Kat ilavesi dışında bir seçenek işaretlenmiş ise; İlave kat yüksekliği (71) boş olmalıdır. Eğer; Ruhsatın veriliş amacı (8) de 5-Kat ilavesi işaretlenmiş ise; İlave kat yüksekliği (71) yazılı olmalıdır. Yapının yüksekliği (70) > İlave kat yüksekliği (71) olmalıdır. İlave kat yüksekliği (71) < ve 71. Bölümlerde, mevcut yapıya ilave ve kat ilavesi yapıldığında onaylı mimari projeye uygun olarak bu ruhsat konusu için doldurulacaktır. Bu Bölüm, sadece bina ve tesisler için doldurulacaktır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

70 Yapının n sınıfı, s grubu ve 1 m² m maliyeti 72. Yapının sınıfı: Bu bölümde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından tespit edilip yayımlanan Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkındaki Tebliğ hükümlerine göre belirlenen inşaat sınıflarından (I, II, III, IV, V) biri yazılmış olacaktır. 73. Yapının grubu: Bu bölümde, aynen 72. Yapının sınıfında olduğu gibi inşaat gruplarından (A, B, C, D) biri yazılmış olmalıdır m² maliyeti (YTL.): Bu bölümde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı nca tespit edilip yayımlanan son inşaat m² birim değeri yazılmış olmalıdır. 1 m² Maliyeti (YTL.) (74) < , 73. ve 74. Bölümler, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca her yıl yayımlanan Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkındaki Tebliğ hükümlerine göre yazılacaktır.

71 Yapı maliyetleri 75. Yapının maliyeti (YTL.): Bu Bölüme, inşaatın yüzölçümü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı nca tespit edilip yayımlanan, inşaatın sınıfı ve grubuna göre belirlenen son inşaat m² birim maliyetleri esas alınarak bulunan arsa değeri hariç değer yazılacaktır. 76. Yapının arsa değeri (YTL.): En son verilen Emlak Vergi Beyannamesinde" gösterilen vergi değeri esas alınarak yazılan değerdir. 77. Arsa dahil yapının maliyeti (YTL.): Yapının inşaat maliyeti ile arsa değerinin toplamıdır. 77. Bölüme, 75. ile 76. Bölümün toplamı yazılacaktır. 78. Form düzenlenen kısmın maliyeti (YTL.): Eğer form yapının bir kısmı için düzenlenmişse bu kısma ait maliyet yazılacaktır. Bölüm (74) te yer alan 1 m² maliyeti bölüm (53) de yer alan yüzölçümü toplamı ile çarpılarak form düzenlenen kısmın maliyeti (78) hesaplanabilir. 78. Bölüme, bu ruhsat konusu için geçerli olan değer yazılacaktır.

72 Yapının n Teknik Özellikleri Isıtma sistemi (79) ile Yakıt cinsi (80) arasında şu ilişki olmalıdır : Isıtma sistemi Yakıt cinsi 1 1, 2, 3, 7 nci kutulardan biri işaretli olmalıdır 2 1, 2, 3, 7 nci kutulardan biri işaretli olmalıdır 3 2, 3, 4, 5 nci kutulardan biri işaretli olmalıdır 4 3, 4 nci kutulardan biri işaretli olmalıdır 5 1, 2, 3, 4, 5 nci kutulardan biri işaretli olmalıdır 6 5 nci kutu işaretli olmalıdır Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

73 Isıtma Sistemi ve Isıtma Amaçlı Kullanılan lan Yakıt t Cinsi 79. Bölüm, onaylı mekanik tesisat projelerine uygun olarak işaretlenecektir. Projesinde birden fazla ısıtma sistemi olan bina ve tesislerde ilgili en fazla 2 seçenek işaretlenecektir. 80. Bölüme, onaylı mekanik tesisat projelerine uygun olarak ısıtma sisteminde kullanılan yakıt veya yakıtlar işaretlenecektir. Bu bölümde en fazla 2 seçenek işaretlenmelidir. Kullanma amacına göre yapının bağımsız bölümleri ile ortak alanları(51) de 12412, 12421, 12422, 12423, 12424, 12425, 12522, 12523, 12711, 12744, kodları hariç diğer kodlar için Isıtma sistemi (79) ve Yakıt cinsi (80) işaretli olmalıdır. Ruhsatın veriliş amacında (8) dolgu, istinat duvarı, fosseptik, bahçe duvarı işaretlenenler hariç doldurulacaktır.

TEBLİĞ TS FORMLAR-YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ STANDARDI İLE İLGİLİ TEBLİĞ

TEBLİĞ TS FORMLAR-YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ STANDARDI İLE İLGİLİ TEBLİĞ 6 Ağustos 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29793 İçişleri Bakanlığından: TEBLİĞ TS 10970 FORMLAR-YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ STANDARDI İLE İLGİLİ TEBLİĞ Amaç ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğ, 15/8/2012

Detaylı

BÖLÜM I. GENEL AÇIKLAMALAR

BÖLÜM I. GENEL AÇIKLAMALAR ULUSAL ADRES VERİ TABANI YAPI BELGELERİ EL KİTABI İçindekiler Sayfa BÖLÜM I. GENEL AÇIKLAMALAR 1 1. GİRİŞ 2 1.1. Tarihçe 2 1.2. Amaç 2 1.3. Kapsam 2 1.4. Veri Kaynağı ve Veri Derleme Şekli 2 2. TANIM

Detaylı

YAPI RUHSATI FORMU DÜZENLEME

YAPI RUHSATI FORMU DÜZENLEME YAPI RUHSATI FORMU DÜZENLEME Yapı Ruhsatı Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce

Detaylı

( ) T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

( ) T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU ULUSAL ADRES VERİ TABANI YAPI BELGELERİ EL KİTABI (15.04.2007) T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 1 İçindekiler Sayfa BÖLÜM I. GENEL AÇIKLAMALAR 3 1. GİRİŞ 4 1.1. Tarihçe 4 1.2. Amaç 4 1.3. Kapsam

Detaylı

TS 8737 FORMLAR-YAPI RUHSATI STANDARDI İLE İLGİLİ TEBLİĞ

TS 8737 FORMLAR-YAPI RUHSATI STANDARDI İLE İLGİLİ TEBLİĞ 27 Mayıs 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30078 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TS 8737 FORMLAR-YAPI RUHSATI STANDARDI İLE İLGİLİ TEBLİĞ Amaç ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğ, 15/8/2012 tarihli

Detaylı

YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER. FORM, BELGE ve TUTANAKLAR

YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER. FORM, BELGE ve TUTANAKLAR YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER FORM, BELGE ve TUTANAKLAR YAPI DENETİM SÜREÇLERİ 1. PROJE KONTROL SÜRECİ 2. RUHSAT ALIM ve ONAY SÜRECİ 3. İNŞAAT YAPIM SÜRECİNİN BAŞLAMASI

Detaylı

SAMSUN - YAKAKENT BELEDİYESİ / İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SAMSUN - YAKAKENT BELEDİYESİ / İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SAMSUN - YAKAKENT BELEDİYESİ / İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU S. No Hizmetin Adı 1 İmar Durumu Belgesi 2 Yazılı İmar Durumu Belgesi 3 İmar Plan Kopyası 4 5 6 Yer Seçim Belgesi

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 8737 Şubat 1991 ICS 91.040.01 2. baskı (Tadil ile) YAPI RUHSATI Building licence TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA ÖN SÖZ - Bu standard,

Detaylı

PROFESYONEL APARTMAN & SİTE YÖNETİMİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

PROFESYONEL APARTMAN & SİTE YÖNETİMİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ Otopark Yönetmeliği Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: OTOPARK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 30/12/1993 tarih ve 21804 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

Ek Genelge ile 2006 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri açıklanmaktdır.

Ek Genelge ile 2006 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri açıklanmaktdır. 16-366 Ek Genelge ile 2006 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri açıklanmaktdır. İlgili Genelge Ekte Bilgilerinize Sunulmuştur. G E N E L G E 16-366 Ek Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca 2006 Yılı Yapı Yaklaşık

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 16.07.1985 tarihli ve 85/9707 sayılı Bakanlar

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI:

Detaylı

YAPI. inşaatı ile. yeraltı ve yerüstü bunların ilave değişiklik. içine alan tamirlerini sabit ve hareketli tesislerdir YAPI. Kuruluş veya kişilerce

YAPI. inşaatı ile. yeraltı ve yerüstü bunların ilave değişiklik. içine alan tamirlerini sabit ve hareketli tesislerdir YAPI. Kuruluş veya kişilerce karada ve suda, daimi veya geçici resmi ve özel YAPI yeraltı ve yerüstü bunların ilave değişiklik inşaatı ile içine alan tamirlerini sabit ve hareketli tesislerdir 1 YAPI Kuruluş veya kişilerce kendilerine

Detaylı

NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 İmar Durumu 2 İnşaat Ruhsatı NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER Tapu, Çap Ve Ebatlı

Detaylı

YAPI İZİN İSTATİSTİKLERİ 2010 YILI III. DÖNEM. Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 30,0 arttı.

YAPI İZİN İSTATİSTİKLERİ 2010 YILI III. DÖNEM. Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 30,0 arttı. YAPI İZİN İSTATİSTİKLERİ 2010 YILI III. DÖNEM Sayı: 203 07 Aralık 2010 Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 30,0 arttı. 2010 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın ilk dokuz ayına göre belediyeler

Detaylı

T.C. İNEGÖL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ (Planlama Birimi) HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. İNEGÖL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ (Planlama Birimi) HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. (Planlama Birimi) SIRA ADI 1 Bilgi Edinme -BİMER-CİMER 15-30 Gün 2 Plan Değişikliği 3 İmar Durum Değişikliği 4 Çıkma Talebi 1- İmar planı değişikliklerinde istenecek belgeler ek te sunulmuştur (Telefon

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 133 134 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK ve BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI

Detaylı

2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI

2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI Sirküler Rapor 04012011/ 10-1 2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI ÖZET : 2011 yılına ait binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 121 122 Elektrik, Elektronik ve Biyomedikal Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK ve BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI SINIFLAR

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2007 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2007 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2007 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 16.07.1985 tarihli ve 85/9707 sayılı

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 91 92 Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR ve BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS

Detaylı

Tebliğler. Mecburi Standard Tebliği Tebliğ No: 81028. İçişleri Bakanlığından:

Tebliğler. Mecburi Standard Tebliği Tebliğ No: 81028. İçişleri Bakanlığından: 06.09.2001 Perşembe Sayı: 24515 (Asıl) Tebliğler Mecburi Standard Tebliği Tebliğ No: 81028 İçişleri Bakanlığından: Madde 1- Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan TS 10970 "Formlar-Yapı Kullanma

Detaylı

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 4- Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli nedir?

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 4- Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli nedir? 4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1- Kanun kapsamı dışında kalan yapılar nelerdir? 2- Yapı denetim kuruluşlarının görevleri nelerdir? 3- Yapı denetim

Detaylı

TEBLİĞ. Yapının Birim Maliyeti YAPININ MİMARLIK HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFI (BM) TL/m 2

TEBLİĞ. Yapının Birim Maliyeti YAPININ MİMARLIK HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFI (BM) TL/m 2 6 Mayıs 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28992 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2014 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA

Detaylı

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ TAAHHÜTNAME Proje Müellifi Oda Sicil No : : Adresi : Telefonu : Müellifliği Üstlenilen Proje İl / İlçe : İlgili İdare

Detaylı

İmar İdari Para Cezaları

İmar İdari Para Cezaları www.mevzuattakip.com.tr İmar İdari Para Cezaları İmar İdari Para Cezaları (01.01.2018-31.12.2018) İMAR İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2018-31.12.2018) A) Ruhsat Alınmaksızın veya Ruhsata, Ruhsat Eki Etüt ve

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU 1 KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU YAPI DENETİM BÜROSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ)

Detaylı

a. Dilovası Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü ne; iskana esas SIĞINAK RAPORU düzenlenmesi hk.

a. Dilovası Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü ne; iskana esas SIĞINAK RAPORU düzenlenmesi hk. YAPI KULLANMA İZNİ VERİLMESİ 1. Parsel içerisindeki inşaat işleri tamamlandığında katılımcı firma tarafından YAPI KULLANMA İZNİ başvurusu yapılır. (EK 01 - Firma antetli kağıdına, parsel ile ilgili ada,

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik ve Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücretleri Yönetmeliği

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik ve Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücretleri Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik ve Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücretleri Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri

Detaylı

AVCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU

AVCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU AVCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU S I R A N O VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 13264 Şubat 2007 ICS 91.040.01 FORMLAR - YANAN VE YIKILAN YAPILAR FORMU Form for burnt-down and collapsed buildings Mühendiklik Hizmetleri Konu Raportörü Dr. Mahmut ÖZDEMİR

Detaylı

KONUTLARDA NET FAYDALI ALAN HESABI VE KDV ORANLARI

KONUTLARDA NET FAYDALI ALAN HESABI VE KDV ORANLARI Tarih: 15.10.2015 Sayı : 2015/194 KONUTLARDA NET FAYDALI ALAN HESABI VE KDV ORANLARI 3065 sayılı KDV kanunun 28. maddesi 6322 Sayılı Kanun un 22. maddesiyle kısmen değiştirilmiştir. Bu değişiklikle Bakanlar

Detaylı

YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ ALINMASI İÇİN İSTENEN BELGELER

YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ ALINMASI İÇİN İSTENEN BELGELER YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ ALINMASI İÇİN İSTENEN BELGELER 1. Başvuru Dilekçesi (Firma antetli-ek_1) 2. Tapu ya da tahsis belgesi 3. Ġnşaat ruhsatı. 4. SSK Ġlişik Kesme Belgesi 5. Vergi Ġlişiği olmadığına

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2010 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2010 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2010 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 16/7/1985 tarihli ve 85/9707 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren

Detaylı

64 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

64 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ 64 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 29101 Resmi Gazete Tarihi 27/08/2014 Kapsam 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının

Detaylı

TEBLİĞ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 19 Mart 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29300 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA

Detaylı

TOSB TAYSAD ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YAPI KULLANMA İZNİ. (Ocak-2009)

TOSB TAYSAD ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YAPI KULLANMA İZNİ. (Ocak-2009) TOSB TAYSAD ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YAPI KULLANMA İZNİ (Ocak-2009) (TOSB zaman içinde olabilecek mevzuat, karar ve uygulama değişikliklerine göre değişiklik veya yeniden düzenleme yapma hakkını saklı tutar)

Detaylı

İstanbul, DUYURU NO:2011/13

İstanbul, DUYURU NO:2011/13 İstanbul, 04.01.2011 2011 Yılı İçin Binaların Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedellerini Gösterir Cetvele İlişkin 56 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2011/13 29.12.2010

Detaylı

2019 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2019 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA TARİFENİN NEV'İ KARAR KARAR TARİHİ SAYFA 1 İMAR MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 Yapı Kullanma İzin Belgesi Alınmasına İlişkin Ücretler 1.1 Konut- Rezidans 1000

Detaylı

TEBLİĞ. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2012 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM

TEBLİĞ. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2012 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM 28 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28277 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2012 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI:

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık No : 2010-083 Tarih : 30.12.2010 Konu : 01.01.2011 Tarihinden İtibaren Uygulanacak Olan Emlak Vergisi Tutarları 29.12.2010 tarih ve 27800 (6. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 56 seri numaralı

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 19 Mart 2015 Gün ve R.G. Sayı : 29300 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (1)

Detaylı

2009 YILI İÇİN GEÇERLİ BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ. (53 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği)

2009 YILI İÇİN GEÇERLİ BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ. (53 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği) Denet Sirküler Denet Yayıncılık A.Ş. Tel : 0212 275 96 90/274 77 06 Avni Dilligil Sokak No:6 Faks : 0212-272 62 16/272 33 23 34394 Mecidiyeköy-İSTANBUL E-mail: bdo.denet@bdodenet.com.tr Web : www.bdodenet.com.tr

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2018 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2018 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 26 Nisan 2018 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30403 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2018 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA

Detaylı

e - Devlet Müracaat Kılavuzu İMAR BARIŞI İLE Yaklaşık 13 Milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor. İmar Barışı na ilişkin merak edilen

e - Devlet Müracaat Kılavuzu İMAR BARIŞI İLE Yaklaşık 13 Milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor. İmar Barışı na ilişkin merak edilen e - Devlet Müracaat Kılavuzu İMAR BARIŞI İLE Yaklaşık 13 Milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor. İmar Barışı na ilişkin merak edilen herşey için imarbarisi.csb.gov.tr 1 e - Devlet Üzerinden

Detaylı

Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2010 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM

Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2010 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2010 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 16/7/1985 tarihli ve 85/9707 sayılı Bakanlar

Detaylı

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK ÖRNEĞİ Proje Müellifi : Müellifliği Üstlenilen Proje Projenin Türü : Yukarıdaki bilgilere sahip projenin müellifliğini üstlenmemde 6235

Detaylı

2008 YILI İÇİN GEÇERLİ BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ. (51 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği)

2008 YILI İÇİN GEÇERLİ BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ. (51 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği) Denet Sirküler Denet Yayıncılık A.Ş. Tel : 0212 275 96 90/274 77 06 Avni Dilligil Sokak No:6 Faks : 0212-272 62 16/272 33 23 34394 Mecidiyeköy-İSTANBUL E-mail: bdo.denet@bdodenet.com.tr Web : www.bdodenet.com.tr

Detaylı

BÖLÜM IV. YAPI BELGELERİ Kullanma Amacı Kodları

BÖLÜM IV. YAPI BELGELERİ Kullanma Amacı Kodları BÖLÜM IV YAPI BELGELERİ Kullanma Amacı Kodları 63 KULAMAC_ID KOD AD SIRA 362 99999 Ortak Alan (tüm ortak alanların toplamı _ detay belirtilmeyecek) 1 307 99993 Ortak Alan (diğer ortak alanlar) 2 350 99981

Detaylı

RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461. 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır?

RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461. 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır? SORU -1 RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır? A) 13.07.2001 B) 13.07.2011 C) 17.03.2001 D) 17.03.2011 SORU -2 4708

Detaylı

64 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

64 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi // Kapsam // tarihli ve sayılı Emlak Vergisi Kanununun uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, binalar için vergi

Detaylı

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SİMAV BELEDİYE BAŞKANLIĞI FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Yapı Kullanım İzin Belgesi 2 Kart İrtifakı 3 Kat Mülkiyeti 4 İnşaat Ruhsatı İşleri BAŞVURUDA

Detaylı

Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2009 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM

Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2009 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM 19 Mart 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27174 TEBLİĞ Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2009 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA

Detaylı

Yapı (İnşaat) Ruhsatı

Yapı (İnşaat) Ruhsatı Yapı (İnşaat) Ruhsatı Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce verilen izindir.

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 19 Mart 2015 - Perşembe Tarihli Resmi Gazete Sayı: 29300 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2015 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ

Detaylı

2018 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2018 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA TARİFENİN NEV'İ KARAR KARAR TARİHİ SAYFA 1 İMAR MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK 1 Yapı Kullanma İzin Belgesi Alınmasına İlişkin Ücretler 1.1 Konut- Rezidans 1000

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU 1 YAPI DENETİM BÜROSU SIRA NO 1 Yıkım ruhsatı 2 İskele ruhsatı VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

Detaylı

DİKKAT! Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek

DİKKAT! Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek DİKKAT! Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu

Detaylı

FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (ENGEÇ SÜRE) 1 Çizimli

Detaylı

YAPI KULLANMA İZNİ VERİLMESİ

YAPI KULLANMA İZNİ VERİLMESİ YAPI KULLANMA İZNİ VERİLMESİ 1. Parsel içerisindeki inşaat işleri tamamlandığında katılımcı firma tarafından YAPI KULLANMA İZNİ başvurusu yapılır. (EK 01 - Firma antetli kağıdına, parsel ile ilgili ada,

Detaylı

2015 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2015 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA TARİFENİN NEV'İ KARAR KARAR TARİHİ SAYFA İMAR MÜDÜRLÜĞÜ İ Yeni Yapı Ruhsatı Alınmasına İlişkin Ücretler. Konut, Rezidans 000 m2 ye Kadar m2 7.3 TL.2 Konut,

Detaylı

*Otobüs seferlerimiz İzmir il sınırları dışına kiralanamamaktadır.

*Otobüs seferlerimiz İzmir il sınırları dışına kiralanamamaktadır. 10 URLA MERKEZ - ZEYTİNLER TEK SEFER 25 X2 = 50 DK 21,4 km X2 = 42,8 km 100 TL 1 Saat + Etkinlik Süresi URLA MERKEZ İZMİR MERKEZ TEK SEFER 48 X2 = 54 DK 40,7 km X2 = 81,4 km 120 TL 1 Saat + Etkinlik Süresi

Detaylı

62 SERİ NOLU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ EKİDİR 2014 YILI İÇİN BİNALARIN METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİNİ GÖSTERİR CETVEL

62 SERİ NOLU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ EKİDİR 2014 YILI İÇİN BİNALARIN METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİNİ GÖSTERİR CETVEL 62 SERİ NOLU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ EKİDİR 2014 YILI İÇİN BİNALARIN METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİNİ GÖSTERİR CETVEL BİNALAR ÇELİK KARKAS BİNA BETONARME KARKAS YIĞMA KAGİR BİNA YIĞMA

Detaylı

NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 İmar Durumu

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2009 YILI YAPI YAKLA IK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2009 YILI YAPI YAKLA IK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2009 YILI YAPI YAKLA IK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 19.03.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27174 16/7/1985 tarihli

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 73/2013 İstanbul, 19.08.2013. KONU: 2014 Yılı Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 73/2013 İstanbul, 19.08.2013. KONU: 2014 Yılı Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 73/2013 İstanbul, 19.08.2013 KONU: 2014 Yılı Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi ÖZET: 17.08.2013 tarihli ve 28738 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRÇİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR VE ŞEHİRÇİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE ŞEHİRÇİLİK MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO 1 2 3 4 HİZMETİN ADI İmar Durumu (İmar Durumu Birimi) Kitle Onayı (İmar Durumu Birimi) (Teknik Komisyon) Ön Olur Onayı Yeni İnşaat Ruhsatı İSTENEN BELGELER, Gerekiyorsa

Detaylı

BOLU BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

BOLU BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BOLU BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Tapu kimlik fotokopisi.

Detaylı

Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 12.02.2004 Perşembe Sayı: 25371 (Asıl) Son Güncelleme: 12.02.2004 09:45

Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 12.02.2004 Perşembe Sayı: 25371 (Asıl) Son Güncelleme: 12.02.2004 09:45 Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 12.02.2004 Perşembe Sayı: 25371 (Asıl) Son Güncelleme: 12.02.2004 09:45 Tebliğler Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak

Detaylı

İMAR BARIŞI VE KAPSAMI. İmar Barışı Nedir?

İMAR BARIŞI VE KAPSAMI. İmar Barışı Nedir? İMAR BARIŞI 1 İMAR BARIŞI VE KAPSAMI İmar Barışı Nedir? Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapılara Yapı Kayıt Belgesi düzenlenerek bu yapıların kayıt altına alınması ve böylece

Detaylı

Yapı Aplikasyon Projesi ve Teknik Uygulama Sorumluluğunda Düzenlenecek Evraklar

Yapı Aplikasyon Projesi ve Teknik Uygulama Sorumluluğunda Düzenlenecek Evraklar Yapı Aplikasyon Projesi ve Teknik Uygulama Sorumluluğunda Düzenlenecek Evraklar 1. Örnek Dilekçe.. (Ek-1) 2. HKMO dan alınan Yapı Aplikasyon Projelerinde yapı sahibi ile SHKM arasında imzalanan TİP-2 Sözleşme...

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İmar Ruhsat /İmar Kalem Şefliğine,

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İmar Ruhsat /İmar Kalem Şefliğine, İmar Ruhsat /İmar Kalem Şefliğine, Gaziosmanpaşa ilçesi,. Mahallesi, caddesi, sokak,. İşhanı/apt. no:.., kat:.., (.pafta,.ada, parsel) sayılı adreste, aşağıda belirtilen hususla ilgili olarak işlem yapılmasını

Detaylı

2004-2005-2006-2007 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğler. Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:

2004-2005-2006-2007 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğler. Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: 2004-2005-2006-2007 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğler Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2004-2005-2006-2007 YILI

Detaylı

MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YAPI KULLANMA İZİN (İSKAN) İÇİN GEREKLİ İŞLEMLER 2015 (Makine İhtisas OSB zaman içinde olabilecek mevzuat, karar ve uygulama değişikliklerine göre değişiklik veya

Detaylı

FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (ENGEÇ SÜRE) 1 Çizimli

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2016 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2016 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ Sayfa : 52 RESMÎ GAZETE 9 Nisan 2016 Sayı : 29679 TEBLİĞLER Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2016 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ

Detaylı

İMAR BARIŞI. Başvuru HUKUKİ SORUMLULUK

İMAR BARIŞI. Başvuru HUKUKİ SORUMLULUK İMAR BARIŞI 6 Haziran 2018 tarihli 30443 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR başlıklı tebliğ ile İmar Barışı yürürlüğe girmiştir. İmar Affı olarak da

Detaylı

KAŞ BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

KAŞ BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KAŞ BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU S. No Hizmetin Adı 1 İmar Durumu Belgesi 2 İmar Plan Kopyası 3 Yer Seçim Belgesi 4 Muvakkat İnşaat Taleplerinin Belgesi 2-Güncel

Detaylı

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI İnsanlar ihtiyaçlarına bağlı olarak çevreyi değiştirerek daha rahat yaşayabilmeleri için yeni bir çevre meydana getiriler. Bunlar yapıyı oluşturur. İnsanların ihtiyaçlarını

Detaylı

ÇERKEZKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇERKEZKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇERKEZKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ(ENGEÇ SÜRE) 1 İmar Durumu 1- Tapu Fotokopisi 2-

Detaylı

1- Dilekçe 2- Tapu 3- Tevhitli imar durumu taleplerinde hissedar muvafakati 4- ÇAP

1- Dilekçe 2- Tapu 3- Tevhitli imar durumu taleplerinde hissedar muvafakati 4- ÇAP FATĐH BELEDĐYE BAŞKANLIĞI ĐMAR VE ŞEHĐRCĐLĐK MÜDÜRLÜĞÜ HĐZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HĐZMETĐN ADI BAŞVURUDA ĐSTENĐLEN BELGELER HĐZMETĐN TAMAMLANMA SÜRESĐ(ENGEÇ SÜRE) 1 Çizimli Yazılı

Detaylı

2015 YILINA AİT YAPI BİRİM MALİYET BEDELLERİ

2015 YILINA AİT YAPI BİRİM MALİYET BEDELLERİ Tarih: 23.03.2015 Sayı : 2015/60 2015 YILINA AİT YAPI BİRİM MALİYET BEDELLERİ Sosyal Güvenlik Kurumu nun 10.12.2013 tarih ve 2013/41 sayılı Genelge ile değişik 04.02.2011 tarih ve 2011/13 sayılı Genelgesinde

Detaylı

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA TARİFENİN NEV'İ KARAR KARAR TARİHİ SAYFA İMAR MÜDÜRLÜĞÜ İ Yeni Yapı Ruhsatı Alınmasına İlişkin Ücretler. Konut, Rezidans 000 m2 ye Kadar m2 6 TL.2 Konut,

Detaylı

NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER NİLÜFER BELEDİYESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 İmar Durumu

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE ÜRETİM SÜRELERİNİN BELİRLENMESİ CETVELİ

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE ÜRETİM SÜRELERİNİN BELİRLENMESİ CETVELİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE ÜRETİM SÜRELERİNİN BELİRLENMESİ CETVELİ Proje üretim sürelerinin hesaplanması aşağıdaki formül aracılığı ile belirlenecektir. PÜS = YA x YSK x PÜSO x PBK x HB ( 1

Detaylı

AVCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

AVCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU AVCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU(01.03.2018 TARİHİ İTİBARİ İLE GÜNCELLENDİ) S I R A N O VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN

Detaylı

K.A.K.S a kısaca inşaat emsali veya inşaat yoğunluğu da denir.

K.A.K.S a kısaca inşaat emsali veya inşaat yoğunluğu da denir. INSAAT-IMAR-RUHSAT T.A.K.S ve K.A.K.S nedir? T.A.K.S. : İmar planı üzerinde yazılı taban alanı katsayısı o imar adasındaki imar parselinde yapılacak inşaatın toprak üzerinde kaplayacağı en büyük bina sahasını

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 HİZMETİN ADI 1.Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler Ruhsat

Detaylı

Konu: 64 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Konu: 64 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2014/69

Detaylı

Y3A-EmlakVergisiKanunuGenelTebligi

Y3A-EmlakVergisiKanunuGenelTebligi Tebliğler Y3A-EmlakVergisiKanunuGenelTebligi Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 30) Maliye - Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun(1) 10 uncu maddesinde; "Bina

Detaylı

YAPI İŞLERİ ŞUBESİNİN İSTEMİŞ OLDUĞU EVRAKLAR İŞ BİTİRME EVRAKLARI

YAPI İŞLERİ ŞUBESİNİN İSTEMİŞ OLDUĞU EVRAKLAR İŞ BİTİRME EVRAKLARI YAPI İŞLERİ ŞUBESİNİN İSTEMİŞ OLDUĞU EVRAKLAR İŞ BİTİRME EVRAKLARI )SON HAKEDİŞ KAPAK SAYFASI SURETİ (ASLININ AYNIDIR YAPILMIŞ) )ASKİ KANAL VİZESİ 3)ADRES NUMARATAJ YAZISI 4)SSK İLİŞİKSİZLİK YAZISI 5)VERGİ

Detaylı

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI

YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI YAPININ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI İnsanlar ihtiyaçlarına bağlı olarak çevreyi değiştirerek daha rahat yaşayabilmeleri için yeni bir çevre meydana getiriler. Bunlar yapıyı oluşturur. İnsanların ihtiyaçlarını

Detaylı

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI

YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI YAPILARIN SINIFLANDIRILMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi YAPI Canlıların beslenme ve barınma gibi doğal ihtiyaçlarını

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ RUHSAT İSKÂN BİRİMİ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ RUHSAT İSKÂN BİRİMİ İŞ DENEYİM BELGESİ DÜZENLENMESİ İŞ AKIŞ ŞEMASI GEREKLİ BELGELER ÖZEL SEKTÖRE TAAHHÜTTE BULUNAN YÜKLENİCİLER GEREKLİ BELGELER İLE BİRLİKTE BAŞVURUNUN ALINMASI BAŞVURUDA YER ALAN TÜM İŞLERİN YERİNDE KONTROL

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 234 ADA 107 NOLU PARSEL

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 234 ADA 107 NOLU PARSEL T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 234 ADA 107 NOLU PARSEL BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ ÇINARLI BELDESİ 234 ADA 107 NO LU PARSEL TANITIM DÖKÜMANI Kasım 2010 1 TAŞINMAZ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Detaylı

58 SERİ NOLU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ EKİDİR 2012 YILI İÇİN BİNALARIN METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİNİ GÖSTERİR CETVEL

58 SERİ NOLU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ EKİDİR 2012 YILI İÇİN BİNALARIN METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİNİ GÖSTERİR CETVEL 58 SERİ NOLU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ EKİDİR BİNALAR 2012 YILI İÇİN BİNALARIN METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİNİ GÖSTERİR CETVEL TL 1) FABRİKA VE İMALATHANE BİNALARI B) 1. SINIF İNŞ.

Detaylı