TURYAK ın 2003 yılında kurulmasından önce bizi TURYAK ın kurulmasına yönlendiren götüren ilk kuruluş Akyurt Vakfı Yaşamevi ni tanıyalım.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TURYAK ın 2003 yılında kurulmasından önce bizi TURYAK ın kurulmasına yönlendiren götüren ilk kuruluş Akyurt Vakfı Yaşamevi ni tanıyalım."

Transkript

1 18 Ekim 2014 günü (İstanbul Dila Otel de) Toplum Gönüllüleri Vakfı Eğitim toplantısında TURYAK Yönetim Kurulu üyesi Emel Danışoğlu tarafından yapılan sunumdur.(*) Yaşlılık Konseyi Derneği (TURYAK) TURYAK ın 2003 yılında kurulmasından önce bizi TURYAK ın kurulmasına yönlendiren götüren ilk kuruluş Akyurt Vakfı Yaşamevi ni tanıyalım. 1. Akyurt Vakfı Yaşamevi 1999 yılında yaşanan depremde evleri, çocuklarını, eşlerini, kaybeden yaşlılara yeni bir yuva açmak amacı ile kurulan Yaşamevi Ankara nın Akyurt ilçesinde toplumsal hizmeti görev bilen iş, meslek ve sosyal hizmet gönüllülerince kurulmuştur. Yaşlılara çağdaş düzeyde hizmet sunmayı amaç edinen Vakfın ve Yaşamevinin kurucusu Sn. Mete BORA dır. 80 bağımsız oda ve 85 yatak kapasitelidir. Akyurt Yaşamevinde iki adet kameriye, meyve-sebze bahçesi ve otopark bulunmaktadır. İç ve dış güvenlik 32 adet kamera ile izlenmektedir. Yaşamevinde tüm yaşlılar için geçici bakım da sağlanmaktadır. 13 özel bakım ve rehabilitasyon odası bulunmaktadır. Yaşamevinde tümü yaşlılar için destekli yaşam temel sağlık hizmetlerine öncelik veren sağlıklı yaşam, güvenlik önlemlerinin alındığı güvenli yaşam, çeşitli faaliyetlerin yer aldığı keyifli yaşam, başkalarına muhtaç olmadan sürdürülen bağımsız yaşam, yalnızlıktan uzak ve aktivitelerle dolu sosyal bir yaşam Akyurt Yaşamevinde yıllardır sağlanmaktadır. 17metrekare olan odaların tümünde, banyo-tuvalet, telefon, buzdolabı, yangın alarm sistemi, yatak başında ve banyoda hemşire çağrı sistemi, televizyon, 24 saat sıcak ve arıtılmış musluk suyu, geniş ve camlarla korunmuş balkon standart hizmetlerimizdendir. (*) Akyurt Vakfı ve TURYAK Yönetim Kurulu üyesidir. Emekli DPT uzmanıdır.

2 2. Yaşlılık Konseyi Derneği (TURYAK) Akyurt Yaşamevinde edinilen bu büyük çaba devam ederken YAŞLILIK ilgili sorunların daha makro düzeyde hal edilmesine, duyarlılığın artırılmasına yönelik girişimler için Sn. Mete BORA öncülüğünde Yaşlılık Konseyi Derneği (2003 yılında) kurulmuştur. Amacı, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini yükseltilecek girişimlere toplumun her katmanında öncelik etmektedir. TURYAK, yaşlıların sorunlarına çözümler üreten ve araştırmacı bir şemsiye kuruluştur. Tüm yaşlıların sesi olmak ve bu sesin duyulması için girişimlerde bulunmak temel hedeflerdendir. Yaşlı birey kıdemli vatandaş tır. Yaşlı hakları ve yaşlılara yönelik sosyal politikaların oluşturulması, yaşlıların yaşamlarını kolaylaştıracak yasaların çıkarılması siyasi parti ve hükümet programlarına, kalkınma planlarına köklü ve tutarlı çözümler üretmek yönünde gayret göstermektedir. Yaşlı nüfusun birikmiş bilgi ve deneyiminin toplum yararına kullanılmasını sağlamak hedeflenmektedir. Yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için çağdaş bakım ve eğitim metotlarını kullanarak personel eğitimini de yapmakta amaçlanmıştır. Yaşlılık alanında çalışan ulusal ve uluslar arası kuruluşlarla işbirliği yapmak, araştırmalar yapmak TURYAK ın esaslarındandır. TURYAK ın amaçları Birleşmiş Milletlerin Viyana (1982) ve Madrit (2002) karaları, AB ve WHO nun ortak amaçları ile örtüşmektedir. Özetle zaman geçmeden gelecek zamanlar yaratmayı, elden gelen değil hak edileni, yaşlıların sesini, yaşlı haklarını en üst düzeyde savunmayı, toplumsal bir gündem oluşturmayı, bir gelecek projesi olarak topluma hizmet sunmayı, bu amaç etrafında kozalaşmayı hedeflemektedir. Bu hedefleri sağlamaya yönelik olarak kuruluşunun henüz ilk yıllarında Yaşlıların Yaşam Kalitesini Yükseltme Girişimi ni desteklemiş ortak çalışmalar üretmiştir.

3 2007 yılında İstanbul Sait Halim Paşa Yalısında Örnek Kıdemli Vatandaş Ödülleri verilerek ilk ulusal sempozyum gerçekleştirilmiştir yılında Anadolu Gösteri Merkezinde Ankara da Sn. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın katılımı ile üst düzey bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Sn. Mete Bora ve TURYAK ın öncülüğünde Yaşlılık Platformu oluşturulmuştur yılında Sn. Başbakanın konuşmaları ile İstanbul Haliç Kongre Merkezinde ilk uluslararası toplantı yapılmış 34 ülkeden üst düzey katılım sağlanmıştır. Kültürlerarası Köprülerin Tesisi toplantısında da Örnek Kıdemli Vatandaş Ödülleri takdim edilmiştir yılında İstanbul Hilton Oteli ve Kongre Merkezinde II. Uluslararası Örnek Kıdemli Vatandaşlar Kongremizde Dünya Krizinde Bütünsel ve Sağlıklı Çözümler ana temalı toplantımızda dünyaca ünlü düşünürler tebliğlerini sunmuştur. Çalışma grupları toplanmıştır yılında TURYAK, merkezi Kanada da olan Uluslararası Yaşlılık Federasyonu (International Federation on Ageing) IFA nın yönetim kuruluna seçilmiştir. TURYAK ın tanınmışlığı arttırılmıştır yılında IFA-TURYAK organizasyonu ile İstanbul Initiative on Ageing konusunda yapılan Nesillerarası Dayanışma ana temalı kongremize 350 kadar kişinin uluslararası katılımı sağlanmış, kişisel tebliğler gruplandırılmıştır. Bunlarla grup çalışmaları yapılmış ve tebliğler değerlendirilmiştir. Uluslararası büyük bir başarı ile gerçekleştirilmiştir. Yaşlı dostu kentler konusunda ödüllü bir yarışma sonuçlandırılmıştır yılında ise IV. TURYAK Uluslararası Kongresi Uzun ve Aktif Yaşam konusu ele alınarak İstanbul da yapılacaktır. Ankara Üniversitesi işbirliği mevcuttur. Uzun uğraşlar sonucunda İstanbul merkezli bir Yaşlılık Mükemmeliyet Merkezi kurulması IFA direktörleri grubunca da kabul görmüştür. Merkez direktörler kuruluna 3 adet Türk üyenin girmesi prensibi esasa bağlanmıştır.

4 3. Yaşlılık Nedir - Yaşlılık Kavramı Pek çok toplumda önder, akıl hocası, bilge kişi, ailenin çınarı, ombudsman, ikinci bahar adlarıyla anılmaktadır. Bir canlının doğumundan başlayarak tüketilen zaman birimidir. Kronolojik yaşlı, takvim yaşı-doğumdan başlayarak geçen zaman aralığıdır. Biyolojik yaş, Kişilerin biyolojik yapılarına bağlı olarak, çeşitli organların bedenin, çalışmasını belirten bir yaş tarifidir. Genellikle kronolojik yaşla biyolojik yaş uyum içerisindedir. Fizyolojik yaşlanmada ise, sistemlerin (kalp damar, üriner sistem, hormonal sistem, sinir sitemi vb.) yaşlanması izlenir. Kimi zaman kişiler fizyolojik olarak biyolojik yaşlarından daha geç veya erken yaşlanabilmektedir. - Sosyo kültürel yaşlanmada toplumun yaşlılığa bakışı, emeklilikle, hastalıkla, ölümle başa çıkabilme hali değerlendirilmektedir. Toplumsal gelenekler, tutumlar, roller ve değerler önem kazanmaktadır. - Ekonomik yaşlanma toplumsal sistemlerin, üretim dışında kalanlara takındığı tavırlar, ekonomik olarak zorlanma, emeklilik, statü kayıpları bu başlık altında incelenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü WHO yaşlıları, yaşı genç yaşlılar, yaşı yaşlılar ve 75+ yaştakileri çok yaşlılar olarak gruplandırmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde demografik olarak yaşlıların artması ile sosyal güvenlik sistemleri revize edilmiş ve emeklilik yaşları yükseltilmiştir. AB dahil pek çok ülkede yaşlıların bakımı (evde veya kurumsal bakımı) konusunda merkezi otoritenin yanı sıra yerel yönetimlerde çok önemli görevler üstlenmişlerdir. Özel sektörde kaliteli hizmet

5 sunumlarında bulunmaktadır. Gündüz bakım evleri, evlere yemek dağıtılması, evde bakıma destek hizmetler, gençlerin bazı hizmetlerde rol alması uygulanan politikalardan olmuştur. Türkiye olarak gün geçtikçe ve yaşlıların hizmet beklentileri arttıkça bu alandaki uygulamalar çoğalmaktadır. Yaşlıların haklarını ve hizmete erişebilirliklerini diğer toplumsal kesimlerle eşit kullanamadıkları bilinmektedir. Hastalıklar, fiziksel zorluklar, hizmetlere erişmekteki (özellikle sağlık hizmetlerinde) engeller, yaşlıların seslerini yeterince duyuramamaları, bilgeliklerini sunamamaları yaşlıların dışlanmasına, yalnızlaşmasına yol açmaktadır. - Anayasamızda Pozitif Ayrımcılık 12 Eylül 2010 da halk oylamasına sunulan değişiklikle yaşlılara hizmet görevi Anayasal teminata kavuşmuştur. TC Anayasasının 10 maddesi Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, diz mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kamu önünde eşittir. Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz denilmektedir. Yaşlıların sadece korunması gereken değil, aynı zamanda bilgeliklerinden yararlanılması gereken bir toplum kesimi olduğu da kabul edilmiştir. 4. Yaşlılık ve Demografik Gerçekler Türkiye İstatistik Kurumu nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre elde ettiği veriler incelendiğinde (2011 tarihinde) yaş grubunda bulunan çalışma çağındaki nüfusun toplam nüfus içinde yüzde 67,4 oluşturduğu, 65+ yaş grubundakilerin ise yüzde 7,3 e ulaştığı görülmektedir yılında ise yapılan tahminlerde

6 (Kalkınma Bakanlığı) kişinin 65+ yaşta olduğu ve bunun toplam nüfus içerisinde yüzde 7,4 ü kapsadığı görülmektedir. Yapılan tahminlerle 2025 yılında bu sayının olacağı ve toplam nüfus içerisinde yüzde 9,9 olarak yer alacağı varsayılmaktadır. Dünya ülkelerinde 60+ yaş grubundakilerin toplam nüfusa oranı 11,2 ye ulaşmıştır yılında bu oranın 21,1 olacağı hesaplanmaktadır. Türkiye de de 60+ yaştakilerin bu oranı halen (2014 yılında) 10,7 dolaylarında iken, 2025 yılında bu oranın 14,6 olacağı varsayılmaktadır. Gelişmiş ülkede olduğu gibi, Türkiye de de doğurganlık oranı giderek azalmaktadır. Bu sayı ülkemizde 2,09 a inmiştir. Ülkemizde de doğuşta yaşam umudu (beklentisi) artma eğilimindedir. Yaşlar Erkek Kadın Toplam 2014 yılında 72,3 77,7 74, yılında 73,1 78,9 75,9 (tahmin) Kaynak: Kalkınma Bakanlığı Nüfusla ilgili çalışmalarda bulunan Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) yaşlı nüfus için yaşlıların yaşlanması olarak tanımlanan bir sürecin başlayacağını duyurmaktadır. USA da 65+ yaşta olan ve daha uzun yaşayan bireylerin oranı son 100 yılda üçe katlanmıştır. Almanya nın yayımladığı çalışmalarda 2050 yılına kadar 60+ yaştakilerin oranının iki katına çıkacağı varsayılmaktadır. AB ülkelerinde yaşam süresi beklentisinin 80 yıl olduğu, böylece Avrupa nın yaşlısı bol ve çok yaşlı bireylerden oluşacağı, toplumun çoğunluğunun yaşlılardan meydana geleceği ifade edilmektedir.

7 Dünya nüfusunun 60+ yaş üzerindekiler 2030 yılında 1,4 milyara çıkabilir. Bu artışın büyük bir kısmının gelişmekte olan ülkelerde, yarısının Asya da, dörtte birden büyük kısmının ise Çin de olacağı tahmin edilmektedir. 5. Yaşlılıkta Görülen Değişiklikler Fiziksel değişiklikler; boyda kısalma, saçların dökülmesi ve ağarması, vücudun kamburlaşması gibi. Biyolojik değişiklikler; bağışıklık sisteminin azalması, hafıza ve hatırda tutmanın zayıflaması, uyku sorunları gibi. Bilişsel değişiklikler; konuşmada güçlüklerin oluşması, söyleyeceklerinin unutulması, kaygısızlığın artması, demansın başlaması gibi. Psikolojik değişiklikler, yorgunluk, uyku sorunları, arkadaş kayıplarına duyarlılık, ölüm korkusu, yeniliklerden korkma gibi. Yaşlı İstismarı, yaşlıyı korkutma, fiziksel, duygusal ve psikolojik açıdan zarar verme olarak tanımlanabilir. Mali konularda, eşyalarda, hukuki alanda görülebilir. Bu istismarın çoğunu yaşlı fark etmemiş bile olabilir. Duygusal olarak ta yaşlı istismar edilebilir. Saygısızlık, aile içinde dışlanmak, ayrımcılığa tabi tutmak, eski moda, bunak, moruk olarak hitap etmek gibi, eşyalarını ve yiyeceklerini ayırmak gibi konularda da duygusal istismar görülmektedir. 6. Sosyal Yaşantı ve Yaşlılık Yaşlıların psikolojik ve sosyal olarak durumlarını iyileştiren en önemli anahtar olabildiğince aktif yaşlanmadır. Çevresel faktörler, gelirin yetersizliği, yaşanan evler ve sosyal tesislerin yaşlıya uygun olmaması, yaşlı dostu alışveriş merkezlerinin azlığı, yaşlı dostu kentlerin düzenlenememesi yaşlıların sosyal yaşantısını etkilemektedir. Sivil toplum örgütleri ile komşuluk ilişkilerinin aileye ve yalnız yaşayan yaşlılara destek olması beklenmektedir. İletişim Becerileri

8 İletişim yaşlılar için çok önemlidir. TV, bilgisayar, radyo, telefon ve diğer teknolojik gelişmeler yaşlıların birbirleriyle ve toplumla entegrasyonunu kolaylaştırır, geliştirir. Ancak yaşlılar bu iletişim teknolojileri konusunda yeterli bilgi donanımına sahip olmadıkları için zorlanmaktadırlar. Aktif ve çağa uyumlu bir yaşlılık kuşaklararası iletişimsizliği de ortadan kaldıracaktır. Ülkemizde Kurumsal Bakımdan Yararlananlar Belediyelere bağlı 20 huzurevinde Azınlıklara bağlı 7 huzurevinde Özel Kurumlara bağlı 139 huzurevinde 2770 kişi 961 kişi 6853 kişi Aile ve Sosyal Pol. Bak. bağlı 109 huzurevinde kişi Diğer Bakanlıklara bağlı 2 huzurevinde 566 kişi bakılmakta ve korunmaktadır. Kaynak: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 7. Yaşlılarla Çalışacak Kişilerin Özellikleri - düzgün konuşması - düzgün giyinmesi - sabırlı olması - dürüst olması - güler yüzlü olması - aile içi uyuma özen göstermesi - empati kurabilmesi - nazik olması - din, ırk, dil, mezhep, siyasi görüş, gelir ve kültür ayırımı yapmaması - alternatifler bulabilmesi beklenir. Bu kişiler gönüllü de olabilirler.

9 8. Yaşlılarla Neler Yapılabilir - birlikte yürüyüşler - dini ziyaretler (cami, cemevi, kilise, sinagog tarihi, dini mekanlar vb.) - konser, tiyatro eşlik etmek - alışveriş yapmak - yemek yedirmek, saçları taramak, yüz ve beden temizliğine yardım etmek, sakal traşına yardım etmek - odalarını veya evlerini düzenlemek - yaşlıları tehlikelerden koruyacak tedbirleri almak (halıları organize etmek, kaygan banyoları düzenlemek gibi) - birlikte seyahate çıkmak - hastaneye veya aile hekimine gitmede eşlik etmek - resimlerini (fotoğraflarını) sıraya koymak - sözlü tarih çalışmaları yapmak (askerlik, meslekler, anılar, yaşanan büyük olaylar konusunda vb.) - tarifleri ve bilgileri toplamak (reçel, yemek, börek çörek, musluk tamiri, otomobil onarımı, badanacılık vb.) - aile öykülerini toplamak (göç, iç iskan, adetler, kutlamalar, festivaller vb.) - seçilmiş mesleklerin püf noktaları (berberlik, muhasebecilik, avizecilik, konservecilik, eczacılık, terzilik vb.) - aile kütükleri oluşturmak (soyağacı hazırlamak) - emeklilik törenleri organize etmek - yeni hobiler öğretiminde eğitim vermek - teknoloji ile tanışmalarını sağlamak mutfak, aletlerini tanıtma (mikro dalga, düdüklü, fırın, robot kullanımı gibi) metro kullanımı (hatları tanıma, bilet alma, inme-binme vb.) bankacılık hizmetleri (viza kartı kullanımı, para yatırmaçekme, havale yapma gibi) internet kullanımı (gazete okuma, arama motorlarına girme, bilgi sorma vb.) müzik dinleme (CD koymak-çıkartmak gibi)

10 Film seyretmek (internetten veya TV den kumandaları kullanma) - Emekli olacaklara yeni ilgi alanları bulma dikiş ağaç oyma bahçecilik goblen işlemek, örgü vb. yazarlık resim yapmak jimnastik gibi. KAYNAKÇA -Arpacı, Fatma, Farklı Boyutlarıyla Yaşlılık, Türkiye Emekliler Derneği, 2009, Ankara -TC. Kalkınma Bakanlığı, 10. Kalkınma Planı Yaşlanma Özel İhtisas Komisyonu Yayımlanmamış Raporu, Ekim 2012, Ankara -Danış, Zafer, Yaşlıların Evde Bakım Gereksinimleri ve Evde Bakıma İlişkin Düşünceleri, Başarılı Yaşlanma ve Yaşlı Bakım Modelleri, Güç- Vak Yayınları, Kasım 2004, Ankara -Danışoğlu, Emel, Sosyal Yapı III.Nüfus Grupları A. Yaşlı Nüfus, DPT, 1988 Ankara -Danışoğlu, Emel, Yaşlıların Refahı Diğerlerinin Konut Sorunları, Habitat II.Ön Konferansı,1996 -Danışoğlu, Emel, Dünya Yaşlılığa Hazır mı? Radikal Gazetesi, 2002

11 -Danışoğlu, Emel, Kıdemli Vatandaşlarımızın Hali Ne? Cumhuriyet Gazetesi, Hacettepe Üniversitesi, Antropoloji ve Yaşlılık, Prof.Dr. Vedia Emiroğlu na Armağan, 2000, Ankara -Kalınkara, Veliittin, A.Galip, Ulusal Yaşlılık Kongresi, 2007, Ankara -Sevil, Hüseyin Tekin, Yaşlılığın Sosyal Anotomisi, SABEV, Hablemitoğlu Şengül, Özmete Emine, Yaşlı Refahı, Yaşlılar için Sosyal Hizmet, Kilit Yayınları, 2010, Ankara -TÜBA, Yaşlıları ve Yaşlı Yakınları Açısından Yaşam Biçimi Tercihleri, 2003, Ankara -DPT, 2014 Yıllık Programı, Kalkınma Bakanlığı, Ankara -Yaşlılık Platformu, Dün, Bugün ve Yarın Yaşlılık, 2009, Ankara -Yaşlıların Yaşam Kalitesini Yükseltme Girişimi Özet Bildirisi, 2005, Ankara -Türkiye Emekliler Derneği, Türkiye Emekli Profili, Eğitim ve Kültür Yayınları, 2012, Ankara

DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜMLE YAŞLANAN NÜFUS TÜRKİYE. Prof. Dr. Nükhet HOTAR AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı

DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜMLE YAŞLANAN NÜFUS TÜRKİYE. Prof. Dr. Nükhet HOTAR AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜMLE YAŞLANAN NÜFUS TÜRKİYE Prof. Dr. Nükhet HOTAR AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı 30.09.2013 İçinde bulunduğumuz dönemde Türkiye orta yaş ve yaşlanmakta olan bir nüfus yapısına sahiptir.

Detaylı

HAFTALIK DERS PLANI. Uzmanlık Modeli. İnsan Hakları Yaklaşımı Engelli Haklarının Gelişimi V. Hafta Özürlülüğün Nedenleri

HAFTALIK DERS PLANI. Uzmanlık Modeli. İnsan Hakları Yaklaşımı Engelli Haklarının Gelişimi V. Hafta Özürlülüğün Nedenleri HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ 2011-2012 ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ SHO 326 ÖZÜRLÜLERLE SOSYAL HİZMET DERSİ ANAHATTI Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Gülsüm

Detaylı

GRUP 6: DOĞU KARADENİZ

GRUP 6: DOĞU KARADENİZ GRUP 6: DOĞU KARADENİZ Gümüşhane Ordu Kars Moderatör: Prof.Dr.Leyla Karaoğlu Raportör: Arş.Gör.Öznur Altıntaş Sekreter: Arş.Gör.Merve Kılıçbay 1) YAŞLANMA SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ Yerel yönetimlerin

Detaylı

Almanya da ve Türkiye de Yafll Hizmet Zinciri

Almanya da ve Türkiye de Yafll Hizmet Zinciri Almanya da ve Türkiye de Yafll Hizmet Zinciri Abdurrahman Çohaz Yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönülmez bir süreç olup, kişinin fiziksel ve ruhsal yönden gerilemesidir. Bir başka tanımla yaşlılık fizyolojik

Detaylı

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR?

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR? Yaşlılık YAŞ NEDİR? Yaş;Kronolojik ve Biyolojik yaş olarak iki biçimde açıklanmaktadır. İnsan yaşamının, doğumdan içinde bulunulan ana kadar olan bütün dönemlerini kapsayan süreci kronolojik yaş ; içinde

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bursa Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 28.05.2013 Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bursa Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 28.05.2013 Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 28.05.2013 Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik

Detaylı

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK

GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GRUP 5 ÇANKIRI KASTAMONU ZONGULDAK GÜÇLÜ YÖNLER Çankırı ilinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi bünyesinde olan bir Yaşlı Koordinasyon birimi bulunmaktadır. Zonguldak ilinde ise 2000 yılında

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Eskişehir Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 14.05.2013 Anadolu Üniversitesi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Eskişehir Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 14.05.2013 Anadolu Üniversitesi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 14.05.2013 Anadolu Üniversitesi Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik krizler Kaynak

Detaylı

YAŞLILARA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

YAŞLILARA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR YAŞLILARA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-V Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Yaşlılık Kavramı

Detaylı

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması.

A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. 10.BELEDİYE TABİPLİĞİ A1 : Alanya da yaşayan her bireyin daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşaması. A1.H1: Belediye tabipliği tarafından engelli bireyler için ücretsiz fizyoterapi hizmetinin verilmesi; böylece

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KRİZ YÖNETİMİ 11

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KRİZ YÖNETİMİ 11 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 KRİZ YÖNETİMİ 11 1.1.Krizin Tanımı ve Özellikleri 13 1.2.Kriz Dönemleri 15 1.2.1.Krizin Gelişme Dönemi 15 1.2.1.1. İç ve Dış Değişiklikleri Fark Etmeme ( Körlük) 15 1.2.1.2.

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bilecik Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 09.05.2013 Bilecik İl Genel Meclis Toplantı Salonu

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ. Bilecik Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 09.05.2013 Bilecik İl Genel Meclis Toplantı Salonu 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Sosyal Yapı Özel İhtisas Komisyonu Çalışmaları 09.05.2013 Bilecik İl Genel Meclis Toplantı Salonu Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik

Detaylı

HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ AMAÇ

HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ AMAÇ HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ AMAÇ Bu faaliyet sonucunda, yaşlı ve hasta hizmetleri alanında yer alan meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Yaşlılık,

Detaylı

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2 HAFTA 2 Bu haftaki ders önü sorularımız: 1. Size göre hak kavramı nedir? Çocukluğunuzu da göz önünde tutarak sahip olduğunuz/olmadığınız veya kullanabildiğiniz haklarınızı tartışınız. 2 Geçmişte çocuklar

Detaylı

KASIM 2011 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

KASIM 2011 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili KASIM 2011 FAALİYET RAPORU Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. CHP Genel Merkezi tarafından Bingöl ilinden sorumlu Milletvekili

Detaylı

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUM TANILAMA SÜRECİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUMUN TANIMI A.Ü.AHE 402 Halk Sağlığı Hemşireliği Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların

Detaylı

trafikte bilinçli bir nesil için

trafikte bilinçli bir nesil için bilinçli bir nesil e t k i için f tra Giriş Önemli bir halk sağlığı sorunu olan trafik kazalarının önlenmesi, pek çok kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ve bireylerin ortak çalışması ile mümkün olabilecektir.

Detaylı

YAŞLI BAKIMI MESLEK ELEMANI

YAŞLI BAKIMI MESLEK ELEMANI _ TANIM Yaşlı bireylerin yaşlanma ile ortaya çıkan fiziksel, ruhsal ve sosyal yetersizliklerinin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla tıbbi ve sosyal bakım hizmeti veren kişidir. _ A-GÖREVLER KULLANILAN

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK HAKKI AÇISINDAN YAŞLI BAKIMI

SOSYAL GÜVENLİK HAKKI AÇISINDAN YAŞLI BAKIMI Doç. Dr. ŞEBNEM GÖKÇEOĞLU BALCI SOSYAL GÜVENLİK HAKKI AÇISINDAN YAŞLI BAKIMI İsveç Modeli ve Uluslararası Belgeler Işığında Bir İnceleme İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR... XV GİRİŞ...1

Detaylı

TOPLUMU TANIMA TOPLUMUN TANIMI TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ

TOPLUMU TANIMA TOPLUMUN TANIMI TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ TOPLUMU TANIMA TOPLUMUN TANIMI Toplum; sosyal gereksinimlerini karşılamak için etkileşen ve ortak bir kültürü paylaşan çok sayıdaki insanın oluşturduğu bir birlikteliktir. 1. Toplumdaki kişiler demografik

Detaylı

Bu faaliyet sonucunda, yaşlı ve hasta hizmetleri alanında yer alan meslekleri

Bu faaliyet sonucunda, yaşlı ve hasta hizmetleri alanında yer alan meslekleri HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ Bu faaliyet sonucunda, yaşlı ve hasta hizmetleri alanında yer alan meslekleri tanıyacaksınız. A.ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Yaşlılık, 21. yüzyılda ön plana çıkan en önemli

Detaylı

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar

Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Yerel Yönetimlerin Yafll larla lgili Politikalar Dr. Nevzat Do an GİRİŞ Ülkemizde yaşlı ve yaşlılıkla ilgili toplumsal kalıplara tarihsel açıdan bakıldığında, büyüklerimizin kadın ya da erkek daima korunduğu

Detaylı

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yazar Ad 11 Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL 2050 yılında dünya nüfusunun 8.909 milyara ulaşacağı hesaplanmaktadır. Yine projeksiyonlara dayanarak, 2050 yılında nüfusun %59.1 inin Asya kıtasında, %19.8

Detaylı

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek

Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek Sosyal devlet anlayışı içinde toplumsal refahın artırılması amaçtır. Bu amaç, bireylerin maddi ve manevi olarak gelişmeleri ve korunmaları için gerek koşulların sağlanarak ülke kalkınmasının getireceği

Detaylı

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ

ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI GÜNCELLEMESİ ULUSAL ALZHEİMER HASTALIĞI STRATEJİK PLANI 2015-2016 GÜNCELLEMESİ GENEL Alzheimer hastalığının belirtilerinin halkımıza anlatılması, hastaların erken dönemde hekime başvurarak tanı almalarının ve uygun

Detaylı

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ÇERÇEVE SUNU Gülçiçek ÖZKORKMAZ Başkanlık Baş Danışmanı Mukim Özel Temsilciler Direktörü ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ve TÜRKİYE ÜZERİNE

Detaylı

ÖZEL OLARAK KORUNMASI GEREKEN GRUPLAR ( DEZAVANTAJLI GRUPLAR )

ÖZEL OLARAK KORUNMASI GEREKEN GRUPLAR ( DEZAVANTAJLI GRUPLAR ) ÖZEL OLARAK KORUNMASI GEREKEN GRUPLAR ( DEZAVANTAJLI GRUPLAR ) Özel olarak korunması gereken gruplar kavramı yerine (sosyal) risk grupları,dezavantajlı gruplar, handikaplı gruplar gibi farklı kavramlar

Detaylı

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA KENT KONSEYİ MEVZUATI YASA 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU (TC Resmi Gazete Tarih: 13 Temmuz 2005, Sayı 25874) Kent Konseyi MADDE 76 Kent Konseyi

Detaylı

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre,

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, GERİATRİ 1 Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde, zamanın

Detaylı

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan 3. Yaş Baharı Kongresine Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

Detaylı

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Hibe Programı Tarih 07Kasım 2015 Saat 15.00-16.00

Detaylı

Koşuyolu Mahallesi Proje Sınırları

Koşuyolu Mahallesi Proje Sınırları Vizyon Sağlıklı Kent Planlaması kapsamında, Mahalle planlaması yaparak mahalleye yönelik eğitim, konut,yeşil alanlar,ticari alanlar ve toplum güvenliği gibi yaşam kalitesini etkileyen konularda sağlıklı

Detaylı

TIPTA İNSAN BİLİMLERİ

TIPTA İNSAN BİLİMLERİ TIPTA İNSAN BİLİMLERİ -1 TIPTA İNSAN BİLİMLERİ Toplum, hekimden tanı koymada bilgili ve uygulamalarda becerikli olmasının yanında hastasının duygusal gereksinimlerine duyarlı ve yardımcı olmasını da beklemektedir.

Detaylı

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 GRUP 2 Moderatör: İlhan TOMANBAY Raportör: Ögr.Gör. Yılmaz TOKTAŞ Sekreter: Arş.Gör. Gamze FIŞKIN Katılımcılar Bolu

Detaylı

OCAK 2012 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

OCAK 2012 FAALİYET RAPORU. Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili OCAK 2012 FAALİYET RAPORU Prof.Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Yenice Belde Belediye Başkanı Ali Kuru yu makamında ziyaret

Detaylı

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu politikanın amacı, Doğan Grubu olarak sosyal sorumluluk ilkelerimizi belirtmek ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmaların Grubumuz için

Detaylı

DEYSAM- Destekli Yaşam Strateji Araştırma ve Uygulama Merkezi- Tel

DEYSAM- Destekli Yaşam Strateji Araştırma ve Uygulama Merkezi-   Tel İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Genel Sekreterliğine/ Ankara Yürüyemeyenler, işitemeyenler, göremeyenler, ellerini kullanamayanlar, öğrenme güçlüğü bulunanlar, yaşlılar vb. toplumsal gruplara yönelik

Detaylı

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİSYON ÇALIŞMASI Tablo 1. Misyon Çalışması Sonuçları Konsolide Misyon Sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refahı arttırmak için, mali disiplin içerisinde, kaynakların

Detaylı

GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM

GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM Demografik anlamda yaşlılığın sınırı 65 yaş olarak benimsenmektedir. 65-74 arası erken yaşlılık, 75-84 yaş arası yaşlılık, 85 yaş ve üzerindekiler ileri yaşlılık dönemidir. Yaşlanma

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

KONGRE VE FUAR HOSTESİ

KONGRE VE FUAR HOSTESİ TANIM Belirli bir süre içerisinde, kongre, fuar, seminer, sergi, toplantı vb. organizasyonlarda salon ve sergi alanlarını (stand) düzenleme, müşteri hizmetleri ve kayıt kabul işlemlerini yapma bilgi ve

Detaylı

MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin/Aydıncık CHP İlçe Yönetim Kurulu ve Belediye

Detaylı

NÜFUS SAYIMLARI NÜFUS VE SAĞLIK Birleşmiş Milletlerin Tanımına Göre Demografi (Nüfusbilim)

NÜFUS SAYIMLARI NÜFUS VE SAĞLIK Birleşmiş Milletlerin Tanımına Göre Demografi (Nüfusbilim) NÜFUS VE SAĞLIK Nüfus, belirli bir bölgede belirli bir anda yaşayan bireylerin oluşturduğu kitledir. Birleşmiş Milletlerin Tanımına Göre Demografi (Nüfusbilim) İnsan nüfusunun Büyüklük, Yapı, Gelişimi,

Detaylı

UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü. Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı

UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü. Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü Sema AKMEŞE/ İrem ALPASLAN Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektör Uzmanı 31 Ekim - 1 Kasım 2014, Antalya UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü Günümüz toplumlarında

Detaylı

YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI. Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı

YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI. Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Şimdi 10 kişiden 1 2050 de 5 kişiden 1 2150 de 3 kişiden 1 gelişmekte olan ülkelerde nüfus yaşlanması

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrencilerimiz; 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi nin dünyaya açılan penceresi sloganıyla kısa sürede büyük gelişim sağlayan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi,

Detaylı

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013 Başkent Pekin Yönetim Şekli Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 Nüfus 1,35 milyar GSYH 8,2 trilyon $ Kişi Başına Milli Gelir 9.300 $ Resmi

Detaylı

1998 Dost FM, Program Yapımcısı. 2001-2006 ODTÜ TeknoPark Halıcı Yazılım A.Ş. ve Halıcı Bilgi İşlem A.Ş. Multimedya, Grafik Tasarımcı

1998 Dost FM, Program Yapımcısı. 2001-2006 ODTÜ TeknoPark Halıcı Yazılım A.Ş. ve Halıcı Bilgi İşlem A.Ş. Multimedya, Grafik Tasarımcı HAKAN DAĞ MİSAFİR ÖĞR. GÖR. 05338304372 hakan.dag@neu.edu.tr 18.02.1972 Gelibolu Öğrenim Durumu 1998 / Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü, Özgün Baskı, Serigrafi Hakkında / İş Bilgileri 1992-1993

Detaylı

İnsan-Mekân İlişkisi Bağlamında Yaşlı Dostu Mekânlar

İnsan-Mekân İlişkisi Bağlamında Yaşlı Dostu Mekânlar İnsan-Mekân İlişkisi Bağlamında Yaşlı Dostu Mekânlar Yazar Dr. Nihal Arda Akyıldız ISBN: 978-605-9247-62-7 Ağustos, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 234 Web: grafikeryayin.com Kapak ve Sayfa

Detaylı

Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir.

Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir. - 1 - I. A.B.D. HAKKINDA GERÇEKLER Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir. 1- Genel bakış A.B.D. nin değişen nüfus yapısı: http://usinfo.state.gov/journals/itsv/0699/ijse/ijse0699.htm

Detaylı

YAPABİLİRİZ, YAPABİLİRİM KONUŞAN ELLER

YAPABİLİRİZ, YAPABİLİRİM KONUŞAN ELLER BASIN BİLDİRİSİ YAPABİLİRİZ, YAPABİLİRİM KONUŞAN ELLER TÜRK ARAŞTIRMA VE SAVAŞ KURUMU DERNEĞİ 3 Şubat 2016 Du nya Kanser Gu nu : Ankara Konuşmacılar Prof. Dr. Tezer Kutluk Uluslararası Kanser Kontrol Örgu

Detaylı

18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı.

18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı. YETİM RAPORU 18 Ocak 2002 de STK olarak kuruldu. 19 Ocak 2006 tarih ve 2006-9982 no lu Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü kazandı. Bakanlar Kurulu nun 6 Şubat 2007 tarihli

Detaylı

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ):

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ): ÖYKÜ YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU Adı Soyadı: Doğum tarihi/yaş: Cinsiyeti: Eğitimi: Medeni durumu: Çocuk sayısı: İşi-mesleği: Gelir kaynakları: Boy/kilo / BKİ): Şu anki sağlık sorunları: Sosyal güvence: Emeklilik

Detaylı

Araştırma Görevlisi Aslıhan AYKARA

Araştırma Görevlisi Aslıhan AYKARA Araştırma Görevlisi Aslıhan AYKARA Doğum Tarihi ve Yeri: 22.11.1983 Ankara Yabancı Dil: İngilizce, Almanca. Eğitim Özgeçmişi: İlköğrenim: Çizmeci İlköğretim Okulu (1991-1995). Ortaöğtenim: Kalaba Anadolu

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 06.09.2012 TARİH VE 179 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ KADIN SIĞINMA EVİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLERİ AMAÇ

Detaylı

KENTSEL YAŞAM KALİTESİ DERNEĞİ. Binalar Ağaçlardan Yüksek Olmasın

KENTSEL YAŞAM KALİTESİ DERNEĞİ. Binalar Ağaçlardan Yüksek Olmasın KENTSEL YAŞAM KALİTESİ DERNEĞİ Binalar Ağaçlardan Yüksek Olmasın Bu çalışma, 1. Yılını tamamlayan Kentsel Yaşam Kalitesi Derneği ni tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Grafik Tasarım / Emel Karadeniz, Craft

Detaylı

Grup 3 EGE BÖLGESİ. İzmir-Kütahya

Grup 3 EGE BÖLGESİ. İzmir-Kütahya Grup 3 EGE BÖLGESİ İzmir-Kütahya Güçlü yönler Gençler Yaşlılar El Ele Projesi (2010 yılı). Sevgi Evleri Projesi. Kütahya da 40 yataklı yaşlı bakım evi. İzmir de 300 yataklı yaşlı bakım evi. Belediyeler

Detaylı

Yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönülmez bir süreç olup,

Yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönülmez bir süreç olup, Türkiye de Yaşlı ve Yaşlılara Sunulan Bakım Hizmetleri Abdurrahman Çohaz SHÇEK, Yaşlı Bakım Hizmetleri Dairesi Başkanı Yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönülmez bir süreç olup, kişinin fiziksel ve ruhsal yönden

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde etik kültürünü

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not I Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Çağdaş Eğitim *Toplumların ihtiyaç ve beklentileri durmadan değişmiş, eğitim de değişen bu

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

Kuşaklararası Öğrenme

Kuşaklararası Öğrenme Kuşaklararası Öğrenme Meltem TÜRKER Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Ekim 2017 1 Sunum İçeriği Kuşak Kavramı Kuşak Sınıflamaları Bebek Patlaması Kuşağı (Baby Boomers) X kuşağı Y Kuşağı Z Kuşağı Kuşaklararası

Detaylı

IFLA/UNESCO Çok Kültürlü Kütüphane Bildirisi

IFLA/UNESCO Çok Kültürlü Kütüphane Bildirisi Bu bildiri UNESCO Genel Konferansı nın 35. oturumunda onaylanmıştır. IFLA/UNESCO Çok Kültürlü Kütüphane Bildirisi Çok Kültürlü Kütüphane Hizmetleri: Kültürler Arasında İletişime Açılan Kapı İçinde yaşadığımız

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI Türkiye İstatistik Kurumu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde yaklaşık 8,4 milyon

Detaylı

Türkiye de leri Yafl, Sosyal Hizmetler ve Politikalar

Türkiye de leri Yafl, Sosyal Hizmetler ve Politikalar Türkiye de leri Yafl, Sosyal Hizmetler ve Politikalar Prof. Dr. Nükhet Hotar Tarihi süreç içinde Türkiye de toplum ve aile yaşamında hızlı ve önemli değişimler olmuştur. Hızlı değişimler toplumsal kurumları,

Detaylı

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve

Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve 0-18 yaş çocuklarının gelişim alanlarını (fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal) ve özelliklerini tanıyıp alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici

Detaylı

Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Yaşamdan kopma/çekilme kuramına göre; yaşlılık bireyin fiziksel, psikolojik ve toplumsal açıdan dünyadan adım adım

Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Yaşamdan kopma/çekilme kuramına göre; yaşlılık bireyin fiziksel, psikolojik ve toplumsal açıdan dünyadan adım adım YAŞLILIK KURAMLARI Yaşlılık Kuramları Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Aktivite Kuramı Rol Bırakma Kuramı Sosyal-Çevresel Kuram Süreklilik Kuramı Değiş-Tokuş Kuramı başlıkları altında incelenebilir Yaşamdan

Detaylı

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece SİLİVRİ 2014 DÜNYA VE AVRUPA KENTİ Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte rekabetçi bir sanayi ekonomisi haline gelmiştir. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin

Detaylı

UETD KK Ankara Çalıştayı. Raporu

UETD KK Ankara Çalıştayı. Raporu UETD KK Ankara Çalıştayı Raporu 02-05.02.2017 UETD Genel Merkez KK nın düzenlediği 2017 Ankara Çalıştayı, AK Parti GM KK himayesinde gerçekleşmiştir. Katılımcılar: UETD GM KK MYK Katılım sayısı: 150 UETD

Detaylı

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yayın Organı Mart 2014 Yıl: 1 Sayı: 10 Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çocuk Hizmetleri

Detaylı

Alanlara Geçiş, Tercih ve Yerleştirme Çalışma Takvimi

Alanlara Geçiş, Tercih ve Yerleştirme Çalışma Takvimi Alanlara Geçiş, Tercih ve Yerleştirme Çalışma Takvimi MBY sınavının yapılacağı denizcilik alanı bulunan okulların e-okul sisteminde ilan edilmesi 20 Nisan 2015 MBY sınavı başvurularının velilerce e-okul

Detaylı

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Lütfi ĠNCĠROĞLU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı GiriĢ Nüfusunun yarısı kadın olan ülkemizde, kadınların işgücü piyasasına

Detaylı

SIRA SAYISI: 714 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 714 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 714 Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi nin; Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar

Detaylı

YENİŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER RAPORU - 2014

YENİŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER RAPORU - 2014 1. ENGELLİLER PARKI : 2007 yılından; buyana Engellilere Yönelik Psikolojik Destek ve Yaşam Kalitesinin Artırılması Projesi kapsamında; Menteş Mahallesi, Engellilere tahsisli, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü,

Detaylı

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ Bismillairrahmanirrahim 1. Suriye de 20 ayı aşkın bir süredir devam eden kriz ortamı, ülkedeki diğer topluluklar gibi

Detaylı

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004 EVDE BAKIM HİZMETLERİ Ayşe Güler Aralık 2004 Tanım Bireylere yaşam siklusu içinde, kendi yerleşim alanlarında sağlık hizmeti sağlayan, sağlık bakım sunum sisteminin geniş ve bütüncül bir parçasıdır. Diyabet

Detaylı

BASIN AÇIKLAMASI Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı

BASIN AÇIKLAMASI Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması Ankara da Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve BM Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında,

Detaylı

SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar

SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar 1 2 3 4 5 PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTIRILEN ETKINLIKLER ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLER PANELİ

Detaylı

T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE Amaç ve Kapsam Madde 1 - T.C.İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı; İzmir

Detaylı

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı

Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: -EMEKLİLERİMİZİN, EMEKLİLİK HAKLARINI EN İYİ ŞEKİLDE KULLANABİLMELERİ DEVLETİN ÖNDE GELEN GÖREVLERİ ARASINDADIR -EMEKLİLERİMİZ

Detaylı

«KÜRESEL YAŞLI BAKIMI VE YAŞLI TURİZMİ BULUŞMASI» SONUÇ BİLDİRGESİ 1 EKİM 2013 RIXOS OTEL ANKARA

«KÜRESEL YAŞLI BAKIMI VE YAŞLI TURİZMİ BULUŞMASI» SONUÇ BİLDİRGESİ 1 EKİM 2013 RIXOS OTEL ANKARA «KÜRESEL YAŞLI BAKIMI VE YAŞLI TURİZMİ BULUŞMASI» SONUÇ BİLDİRGESİ 1 EKİM 2013 RIXOS OTEL ANKARA ÇALIŞTAY BAŞKANLARI: PROF.DR. EMİNE ÖZMETE UZM.DR. SİNAN İBİŞ RAPORTÖRLER: YARD. DOÇ. DR. BİLGE ÖNAL DÖLEK

Detaylı

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında)

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) ESAGEV - Ekonomik ve Sosyal Düşünce Araştırma Geliştirme Vakfı www.esagev.org iletisim@esagev.org +90 (312) 750 00 00 Oğuzlar Mh. 1397. Sokak No: 11/1 Balgat,

Detaylı

Nüfus Projeksiyonlarında Yaşlı Nüfus ve Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar

Nüfus Projeksiyonlarında Yaşlı Nüfus ve Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar Nüfus Projeksiyonlarında Yaşlı Nüfus ve Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar Şebnem BEŞE CANPOLAT, PhD Dördüncü Nüfusbilim Kongresi 6 Kasım 2015 Ankara Sunumun içeriği Nüfusun yaşlanması ne demek? Nüfus

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: GERONTOLOJİ: YAŞLILIK BİLİMİ...1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: GERONTOLOJİ: YAŞLILIK BİLİMİ...1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: GERONTOLOJİ: YAŞLILIK BİLİMİ...1 Yaşlılık ve Yaşlanma...7 Gerontoloji...11 Gerontoloji Tarihi...12 Diğer Bilim Dallarıyla Ortak Çalışmalar...16 Sosyal Gerontoloji...20 Sosyal Gerontoloji

Detaylı

T.C ARDEŞEN KAYMAKAMLIĞI Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü BRİFİNG DOSYASI

T.C ARDEŞEN KAYMAKAMLIĞI Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü BRİFİNG DOSYASI T.C ARDEŞEN KAYMAKAMLIĞI Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü BRİFİNG DOSYASI Güncelleme Tarihi: 01/03/2013 Kurum Adı Kurum Türü Kurum Müdür Yardımcıları K KURUMUN BİNA ve DONANIM BİLGİLERİ KURUM

Detaylı

Kıdemli yurttaş tanımı; bazı ülkelerde 60 yaş, Türkiye dahil bazı ülkelerde 65 yaş üzeri yurttaşları kapsamaktadır.

Kıdemli yurttaş tanımı; bazı ülkelerde 60 yaş, Türkiye dahil bazı ülkelerde 65 yaş üzeri yurttaşları kapsamaktadır. Kıdemli Yurttaşlar Meclisi 2016 Faaliyet Raporu Tüm yaş gruplarından üyeleri ile Kadıköy de yaşayan 65 yaş üzeri yurttaşlar için çalışmalar yapmakta, projeler üretmektedir. Kıdemli yurttaş tanımı; bazı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 07-08 Temmuz 2006 Halil Serkan KÖREZLİOĞLU Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Yayın Desteği Hibe Programı

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

MUSTAFA ÖZTÜRK KİŞİSEL BİLGİ EĞİTİM İŞ DENEYİMİ. Akademisyen - Yazar Sosyal Politika Uzmanı Radyo - TV Program Yapımcısı ve Sunucusu

MUSTAFA ÖZTÜRK KİŞİSEL BİLGİ EĞİTİM İŞ DENEYİMİ. Akademisyen - Yazar Sosyal Politika Uzmanı Radyo - TV Program Yapımcısı ve Sunucusu MUSTAFA ÖZTÜRK Akademisyen - Yazar Sosyal Politika Uzmanı Radyo - TV Program Yapımcısı ve Sunucusu KİŞİSEL BİLGİ ADRES: Cumhuriyet Mh. Esat Paşa Cad. İşman Huzur St. C Bl. NO:10/3 Üsküdar, İstanbul, Türkiye

Detaylı

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler Oyun gemisi Eğitim Dizisi Her cilt 24 cm x 30 cm - 110 gr. 1. hamur Bu eğitim dizisinde okul öncesi dönem çocuklarının hem bilişsel gelişimlerini, hem de sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen zengin

Detaylı

MART 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

MART 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili MART 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. CHP Mersin Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının

Detaylı

Engelli olmak nedir? Serbest zaman kavramının ortaya çıkışında farklı grupları rolleri FARKLI GRUPLARDA SERBEST ZAMAN

Engelli olmak nedir? Serbest zaman kavramının ortaya çıkışında farklı grupları rolleri FARKLI GRUPLARDA SERBEST ZAMAN FARKLI GRUPLARDA SERBEST ZAMAN Serbest zaman kavramının ortaya çıkışında farklı grupları rolleri Serbest zaman hakkı???? Engelleyiciler dengelenmesi Arş. Gör. Murat Uygurtaş Anormallik Yetersizlik İşlevsizlik

Detaylı

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ÇALIŞTAYIN AMACI ALS hastalarının yaşam kalitesini geliştirmek ve korumak

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Bu politika prosedürü ile Mioro Hediyelik Eşya San.ve Tic. A.Ş., kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerimizin,topluluğumuz için önemini ve önceliğini vurgular. Mioro A.Ş. sahip

Detaylı