FITUR 2016 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FITUR 2016 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU"

Transkript

1 FITUR 2016 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

2 TÜRSAB FITUR 2016 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl Ocak tarihleri arasında İspanya nın başkenti Madrid de 36 ıncı kez gerçekleştirilen FITUR Uluslararası Turizm Fuarı na ilişkin fuar sonuç raporunu açıkladı. Türkiye ye gelen İspanyol turist sayısında yaşanan inişli çıkışlı seyir, son iki yıllık dönemde yerini ciddi bir gerilemeye bırakırken Türk turizmciler pazarın nabzını Madrid de tutmaya çalıştı. İSPANYA EKONOMİSİ VE TURİZM Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre İspanya ekonomisi 2015 yılında 1 trilyon 221,5 milyar dolarlık bir büyüklük oluşturdu. Yine IMF verilerine göre İspanya da geçtiğimiz yıl kişi başına düşen milli gelir ise 26 bin 327 dolar düzeyinde gerçekleşti. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından açıklanan 2015 yılı verilerine göre ülkedeki işsizlik oranı ise son yılların en düşük seviyelerinden biri olan yüzde 20,9 e geriledi. İSPANYA EKONOMİK VERİLER GSMH (2015) KİŞİBAŞINA DÜŞEN GELİR (2015) İŞSİZLİK ORANI (2015) %20,9 Kaynak: IMF ve İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) Turizm, İspanya nın en önemli döviz girdi kaynaklarından birini oluşturduğu gibi sektörün yarattığı katma değer ve istihdam da çok yüksek seviyede bulunuyor. Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi WTTC tarafından açıklanan verilere göre destek olduğu diğer sektörlerle birlikte turizmin İspanya ekonomisi içinde oluşturduğu toplam büyüklük ülkedeki gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 15,2 sine karşılık geliyor. Turizm sektörünün destek olduğu diğer sektörlerle birlikte oluşturduğu toplam istihdam büyüklüğü de ciddi boyuta ulaşıyor. WTTC verilerine göre İspanya da turizm sektörünün destek olduğu diğer sektörlerle birlikte oluşturduğu toplam istihdam sayısı 2 milyon 652 bin 500 kişiye ulaşırken bu sayı ülkedeki toplam istihdamın yüzde 15,3 üne karşılık geliyor. Turizm; 15,2 Diğer sektörler; 74,8 Turizm Diğer sektörler * Kaynak: WTTC İSPANYA NIN AĞIRLADIĞI TURİST SAYISI 70 MİLYONA YAKLAŞTI Dünyanın en çok turist çeken ülkeleri arasında üst sıralarda yer alan İspanya da turizm sektörü, küresel ekonomik kriz döneminde yaşadığı düşüşün ardından 2010 yılı sonrası süreçte hızlı bir şekilde toparlanmaya başladı yılında 52,7 milyon yabancı ziyaretçi ağırlayan İspanya yı 2015 yılında 68,1 milyon turist ziyaret etti.

3 İSPANYA'NIN SON 10 YILDAKİ TURİST SAYISI ,7 58,2 58,7 57,2 52,2 52,7 56,2 57,7 60,4 64,9 68, Kaynak: UNWTO ve IET İNGİLİZ, FRANSIZ VE ALMAN TURİST SAYISI 10 MİLYONUN ÜZERİNDE İspanyol İstatistik Enstitüsü tarafından (INE) tarafından açıklanan verilere göre, İspanya yı turistik amaçlı olarak ziyaret edenler arasında ilk sırayı İngilizler alıyor. 15 milyonu aşkın İngiliz turist ağırlayan İspanya nın diğer önemli kaynak pazarlarını Fransa ve Almanya oluşturuyor. Birleşik Krallık tan (İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda) 15 milyon 675 bin ziyaretçi ağırlayan İspanya, Fransa dan 11 milyon 548 bin, Almanya dan ise 10 milyon 294 bin turisti konuk etti. İSPANYA YA 2013 YILINDA GİDEN TURİSTLERİN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI ÜLKE TOPLAM ZİYARETÇİ BİRLEŞİK KRALLIK FRANSA ALMANYA İSKANDİNAV ÜLK İTALYA HOLLANDA BELÇİKA PORTEKİZ İSVİÇRE ABD İRLANDA RUSYA AVRUPA (DİĞER) AMERİKA (DİĞER) DÜNYA (DİĞER) TOPLAM: * Kaynak: İspanya Turizm Araştırmaları Enstitüsü (IET)

4 ABD 2% İSVİÇRE 3% PORTEKİZ 3% İRLANDA 2% AVRUPA (DİĞER) 5% AMERİKA (DİĞER) 3% RUSYA 2% DÜNYA (DİĞER) 5% BİRLEŞİK KRALLIK 23% BELÇİKA 3% HOLLANDA 4% İTALYA 6% İSKANDİNAV ÜLK. 7% * Kaynak: İspanya Turizm Araştırmaları Enstitüsü (IET) ALMANYA 15% FRANSA 17% İSPANYA NIN TURİZM GELİRİ CİDDİ ORANDA ARTTI Ağırladığı misafir sayısında rekor seviyelere çıkan İspanya, turizmden elde ettiği gelir bakımından da dikkat çekici sonuçlara ulaştı. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre; 2015 İspanya nın turizmden elde ettiği gelir 67 milyar 385 milyon (75.4 milyar $) oldu ,8 milyar* ,5 milyar* ,4 milyar** * Kaynak: UNWTO ** Kaynak: INE (67,385 milyon ) YURTDIŞINA ÇIKAN İSPANYOL SAYISI 11,7 MİLYON Tourespana tarafından açıklanan verilere göre İspanya vatandaşları 2014 yılında 151 milyon seyahat gerçekleştirdiler. Bu seyahatlerin 11,7 milyonu yurtdışına yapılırken 139,6 milyonu ülke içinde gerçekleşti. İspanyolların gerçekleştirdikleri toplam seyahat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,8 oranında düşerken yurtdışı seyahatlerin oranı yüzde 4,8 oranında artış gösterdi.

5 İSPANYOL TURİSTLERİN SEYAHAT TERCİHLERİ (2014 YILI) İç turizm Dış turizm Toplam seyahat sayısı * Kaynak: Tourespana TÜRKİYE YE GELEN İSPANYOL TURİST SAYISI DÜŞÜYOR 2009 yılında rekor ziyaretçi sayısına ulaştığımız İspanya pazarında sonraki yıllarda grafik yönünü aşağıya çevirdi yılında yaşanan hafif artışın dışında 2009 yılından bu yana İspanya dan gelen ziyaretçi sayısında istikrarlı bir düşüş seyri yaşanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; 2015 yılında İspanya dan ülkemize gelen ziyaretçi sayısında %16,86 oranında düşüş kaydedildi. Buna göre 2014 yılında Türkiye, 283 bin İspanyol turist ağırlarken bu sayı 2015 yılında 236 bine geriledi * Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı TÜRKİYE DE 1,2 MİLYON GECELEME GERÇEKLEŞTİRDİLER Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, İspanyol turistler 2014 yılında Türkiye de 1 milyon 207 bin geceleme gerçekleştirdi. Bu konaklamaların tamamına yakınını otel konaklamaları oluşturdu. İSPANYOL TURİSTLERİN TÜRKİYE DEKİ HARCAMALARI DÜŞÜYOR İspanya dan Türkiye ye gelen turist sayısında yaşanan düşüşün yanında İspanyol turistlerin Türkiye de gerçekleştirdikleri harcamalar da geriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 2014 yılında Türkiye ye gelen her bir İspanyol turist 781 Dolar ortalama harcama gerçekleştirirken 2015 yılında bu veride düşüş kaydedildi yılının ilk 9 aylık dönemine ilişkin ülke bazlı turizm geliri verilerini açıklayan TÜİK in istatistiklerine göre İspanyol turistler 2015 yılının ilk 9 aylık döneminde Türkiye de ortalama 699 Dolar harcama gerçekleştirdiler.

6 İSPANYA YA GİDEN TÜRK TURİST SAYISI Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından açıklanan verilere göre İspanya ya giden Türk vatandaşlarının sayısı istikrarlı bir şekilde artıyor yılında İspanya ya giden Türk turist sayısı 100 binin altında iken 2013 yılında 177 bine yükseldi Kaynak: UNWTO FITUR TURİZM FUARI İspanya nın turizm alanındaki en önemli etkinliği olan FITUR Uluslararası Turizm Fuarı, bu yıl Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi yılında 36 ıncı kez gerçekleştirilen fuarda 165 ülke temsil edilirken fuar 232 bin ziyaretçi sayısına ulaşarak rekor kırdı. Türkiye, FİTUR 2016 da; Madrid Kültür ve Tanıtma Müşaviri Aybala Yeşim Dalkılıç koordinasyonunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan 719 m2 lik alanda temsil edildi. Fuara, Birliğimizi temsilen, TÜRSAB Başkan Danışmanları Yusuf Duru ve Ertuğrul Karaoğlu ile Kurumsal İlişkiler Departmanı ndan Özge Ünal katıldı. Fuara katılan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir Ünal ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Sayın İrfan Önal, stantları gezerken TÜRSAB standını da ziyaret ettiler. Fuarda; Kültür ve Turizm

7 Bakanı Sayın Mahir Ünal, Tanıtma Genel Müdürü Sayın İrfan Önal ve Türkiye den turizm otoritelerinin katılımlarıyla bir turizm toplantısı gerçekleştirildi. Acenta ve otelcilerin de katılımlarıyla gerçekleştirilen söz konusu toplantıda, Türk Turizminin sorunlarını gidermek adına Bakanlık koordinasyonunda bir çalışma grubu kurulması ve çalışma gurubunda ileri gelen sektör temsilcilerinin yer alması hususları görüşüldü. TÜRSAB standında bu yıl, TÜRSAB ve Müze dergilerinin çeşitli sayıları, İstanbul Arkeoloji Müzesi Broşürleri, TURSAB Acenta Bilgilerini içeren CD ler ve İstanbul Broşürleri sergilendi. İlk üç gün turizm profesyonelleri son iki gün ise ziyaretçileri ağırlayan söz konusu fuara birçok destinasyon, sivil toplum örgütü, meslek birliği ve sektör kuruluşu acenta ve otel katılmıştır İSPANYA PAZAR BEKLENTİLERİ sonrası tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizden önemli oranda etkilenen ülkeler arasındaki İspanya da ekonomik görünüm hafif de olsa pozitife dönmüş durumda. - İşsizlik oranlarındaki gerileme küresel krizin etkilerinin azalmaya başladığının en önemli göstergesi. - Bununla birlikte küresel ölçekte yavaşlayan büyüme verilerinden kaynaklanan yeni bir kriz dalgası beklentisi de endişe yaratmaya devam ediyor. - İspanya da küresel kriz döneminde en büyük darbeyi alan sektörlerin başında gelen turizm son yıllarda ciddi bir toparlanma yaşamış durumda. - İspanya ağırladığı ziyaretçi sayısı bakımından 2015 i rekorla kapattı. - Yurtdışına çıkan İspanyol turistlerin sayısı ise 2011 yılında yakalanan 13,3 milyon seviyesinin altında seyrediyor. Son olarak açıklanan 2014 yılı verilerinde İspanya dan yurtdışına çıkan kişi sayısı 11,7 milyon seviyesinde bulunuyor. - İspanya dan Türkiye ye gelen turist sayısı da 2015 yılında önemli oranda düşmüş durumda. - Geçtiğimiz yıl yaşanan %16,86 lık gerileme Türk turizmcileri İspanya pazarına ilişkin 2016 beklentilerini düşük tutmaya yönlendirmiş durumda.

8 İŞBİRLİĞİ TALEPLERİ Türk acentalarla işbirliği yapmak isteyen yabancı firmaların / acenta ve otellerin listesi ilgilenen üyelerimiz için aşağıda yer almaktadır. İş bu listede belirtilen firma, acenta ve oteller TÜRSAB ın güvencesi altında olmayıp üyelerimize bilgilendirme niteliğindedir. Üyelerimizin bilgilerine sunarız. Türk Acentalar ile işbirliği yapmak isteyen Acenta Listesi Aras Tour/IRAN/Outgoing Reza Alizadeh Tel : info@arastravel.ir Web : Georgian Discovery Tours / Georgia/ Outgoıng Tinatin Seturidze Tel : info@gdt.ge Web : Cruceroclick / Spain / Incoming Miguel Fernandez de Santos Tel: cruceros@crucerosclick.com Web : Travel Exchange / Greece/ Incoming / Outgoning Fay Diakoumidou Tel : fay@travelexchange.gr Web : Kendall İnternational Travel / Dominic Rep./ Incoming Quendall Serrano Tel : ventas@kendallinternacional.com Web : Hetco Tours / Greece / Incoming Aristea Zarifopoulou Tel : aristea@hetcotours.com Web :

9 Borealis / Denmark /Incoming Flavia Martins Adser Tel : info@bdm-info.com Web : ATS / India / Outgoing Ashish Kumar Malik Tel : ashish@travelats.com Web : Festitur / Spain / Outgoing Vicente Pizcueta Tel : hola@festitur.com Web : Mauri Tours / Mauritius /Outgoing Stephane Leal Tel : stephane@mauritours.net Web : Roma Magic Tour / Italy / Incomıng Tel : info@romamagictour.it Web : Itailory / Italy/ Incoming Riccardo Cavalleri Tel : r.cavalleri@itailory.com Web : Med Mirabilis / Montenegro / Incomıng Darija Kovac Tel : darija.kovac@medmirabilis.me Web : Viaja En Grande / Colombia / Outgoing / Incoming Lina Maria Ossa Tel : lina.ossa@viajaengrande.com Web :

10 Trans Nordic Tours / Denmark/ Outgoing Claudio Proietti Tel : cp@transnordictours.dk Web : The Church Travel / İtaly / Outgoing Giovanna Russo Tel : travel@thechurchtravel.com Web : Segway Travel Madrid / Spain / Incoming Carlota Barja Tel : carlota@segwaytravelmadrid.com Web : Leptis Tour / İtaly /Incomıng Celestino Ciacciarelli Tel : celestino@leptistour.it Web : -

FITUR 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

FITUR 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU FITUR 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU TÜRSAB FITUR 2015 TURİZM FUAR DEĞERLENDİRME RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 28 Ocak 1 Şubat tarihleri arasında İspanya nın başkenti

Detaylı

TÜRSAB VAKANTIEBEURS 2016 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

TÜRSAB VAKANTIEBEURS 2016 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU TÜRSAB VAKANTIEBEURS 2016 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 12-17 Ocak tarihleri arasında Hollanda nın Utrecht kentinde gerçekleştirilen Vakantiebeurs

Detaylı

FITUR 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

FITUR 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU FITUR 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB FITUR 2014 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 22-26 Ocak tarihleri arasında İspanya nın başkenti Madrid de 34

Detaylı

BIT MİLANO 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

BIT MİLANO 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU BIT MİLANO 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB BIT MİLANO 2014 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 13-15 Şubat tarihleri arasında İtalya nın Milano kentinde

Detaylı

TÜRSAB UITT KİEV 2016 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB UITT KİEV 2016 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB UITT KİEV 2016 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 30 Mart 1 Nisan tarihleri arasında Ukrayna nın başkenti Kiev de 22 inci kez gerçekleştirilen UITT

Detaylı

TÜRSAB AITF BAKÜ 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB AITF BAKÜ 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB AITF BAKÜ 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Siyasi ve ekonomik ilişkiler açısından Türkiye nin en olumlu diyaloğa sahip bulunduğu ülkeler arasında yer alan Azerbaycan, Türkiye ye gönderdiği turist

Detaylı

BIT MİLANO 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

BIT MİLANO 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU BIT MİLANO 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU TÜRSAB BIT MİLANO 2015 TURİZM FUAR DEĞERLENDİRME RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 12-14 Şubat tarihleri arasında İtalya nın Milano

Detaylı

FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 25-28 Ekim 2014 tarihleri arasında Arjantin in Başkenti

Detaylı

FERIEN MESSE VİYANA 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

FERIEN MESSE VİYANA 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU FERIEN MESSE VİYANA 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU TÜRSAB FERIEN MESSE 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 15-18 Ocak tarihleri arasında Avusturya

Detaylı

TÜRSAB UITT KİEV 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB UITT KİEV 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB UITT KİEV 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 29 31 Mart tarihleri arasında Ukrayna nın başkenti Kiev de 23 üncü kez gerçekleştirilen UITT Ukrayna

Detaylı

TÜRSAB 2017 TAHRAN TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB 2017 TAHRAN TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB 2017 TAHRAN TURİZM FUAR RAPORU Tahran Uluslararası Turizm Fuarı (TİTE) 6 9 Şubat 2017 tarihleri arasında Tahran Uluslararası Fuar Merkezi nde 10 uncu kez gerçekleştirildi. 2014 ve 2015 yıllarında

Detaylı

ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 22 inci kez gerçekleştirilen ATM Dubai 2015

Detaylı

VAKANTIEBEURS 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

VAKANTIEBEURS 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU VAKANTIEBEURS 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB UTRECHT VAKANTIEBEURS 2014 FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 14-19 Ocak tarihleri arasında Hollanda nın Utrecht

Detaylı

ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 27 Şubat 2 Mart tarihleri arasında Sırbistan ın Başkenti Belgrad

Detaylı

20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU

20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU 20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ 20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 16-19 Eylül tarihleri arasında

Detaylı

ITB BERLİN 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

ITB BERLİN 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU ITB BERLİN 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB ITB BERLİN 2014 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 5-9 Mart tarihleri arasında Almanya nın

Detaylı

VAKANTIEBEURS 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

VAKANTIEBEURS 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU VAKANTIEBEURS 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB VAKANTIEBEURS 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 13-18 Ocak tarihleri arasında

Detaylı

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı.

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Yaklaşık 150 ülkeden 3.500 katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Fuara, ulusal ve uluslararası turizm ofisleri, ziyaretçi ve kongre büroları,

Detaylı

TURİZM İSTATİSTİKLERİ / 2014 YIL 2014 TURİZM GELİRİ (Milyar $) 2014 TURİZM GİDERLERİ (Milyar $) 2014 ORTALAMA KİŞİ BAŞI HARCAMA

TURİZM İSTATİSTİKLERİ / 2014 YIL 2014 TURİZM GELİRİ (Milyar $) 2014 TURİZM GİDERLERİ (Milyar $) 2014 ORTALAMA KİŞİ BAŞI HARCAMA TURİZM İSTATİSTİKLERİ / 2014 YIL 2014 TURİZM GELİRİ 34.305.904 (Milyar $) 2014 TURİZM GİDERLERİ 5.470.481 (Milyar $) 2014 ORTALAMA KİŞİ BAŞI HARCAMA 828 $ 2014 GSYH 867.325 (Milyar $) 2014 TURİZM GELİRLERİNİN

Detaylı

MITT MOSKOVA 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

MITT MOSKOVA 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU MITT MOSKOVA 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB MITT MOSKOVA ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 19-22 Mart tarihleri arasında Rusya nın başkenti

Detaylı

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu Özet Sonuçlar *2016 yılında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30.05 oranında düşüş gösterirken 2017 ilk 9 ayında yüzde 28 artış kaydedilmiştir. *Türkiye'ye en çok

Detaylı

52. ITB BERLİN TURİZM FUAR RAPORU

52. ITB BERLİN TURİZM FUAR RAPORU 2018 52. ITB BERLİN TURİZM FUAR RAPORU Dünyanın en önemli turizm etkinliği olarak kabul edilen Uluslararası Turizm Borsası ITB Berlin Turizm Fuarı, bu yıl 7-11 Mart tarihleri arasında Almanya nın başkenti

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu. 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası 4. Katılımcı otellerin sağladığı promosyonlar

TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu. 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası 4. Katılımcı otellerin sağladığı promosyonlar TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 13-16.11.2014 Fuarın Açık Olduğu saatler 11.00 20.00 Dağıtılan Malzemeler 1. Istanbul Guide 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası

Detaylı

GSYH (2016)* KİŞİBAŞINA DÜŞEN GELİR (2015)* İŞSİZLİK ORANI

GSYH (2016)* KİŞİBAŞINA DÜŞEN GELİR (2015)* İŞSİZLİK ORANI Rusya nın başkenti Moskova da bu yıl 24 üncü kez gerçekleştirilen MITT - Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı 14-16 Mart tarihleri arasında düzenlendi. Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz nedeniyle

Detaylı

2015 yılının aynı döneminde ise Yurtdışına çıkan Türk Vatandaş sayısı ise 9 milyon 256 bin 486 kişi olarak gerçekleşti.

2015 yılının aynı döneminde ise Yurtdışına çıkan Türk Vatandaş sayısı ise 9 milyon 256 bin 486 kişi olarak gerçekleşti. 2016 YILINDA YURTDIŞINA ÇIKAN VATANDAŞLARIN SAYISI %-12.90 DÜŞTÜ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; 2016 yılında yurtdışına çıkan Türk Vatandaşlarının sayısı 2015 yılına

Detaylı

İZMİR, 2015 OCAK AYI HAVAYOLU VE DENİZYOLU GİRİŞLERİNDE DÜŞÜŞ YAŞADI!

İZMİR, 2015 OCAK AYI HAVAYOLU VE DENİZYOLU GİRİŞLERİNDE DÜŞÜŞ YAŞADI! İZMİR, 2015 OCAK AYI HAVAYOLU VE DENİZYOLU GİRİŞLERİNDE DÜŞÜŞ YAŞADI! Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu tarafından İzmir turizmine yönelik kapsamlı bir istatistik verileri

Detaylı

TÜRSAB ITB BERLİN 2016 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB ITB BERLİN 2016 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB ITB BERLİN 2016 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 9-13 Mart tarihleri arasında Almanya nın başkenti Berlin de 50 inci kez gerçekleştirilen Uluslararası

Detaylı

Türkiye 2009 2010 2011 2012 2013 Pazar Payı % 3,7 % 4,4 % 4,5 % 4,25 % 4,1

Türkiye 2009 2010 2011 2012 2013 Pazar Payı % 3,7 % 4,4 % 4,5 % 4,25 % 4,1 TÜRKİYE NİN HOLLANDA TURİZM PAZAR PAYI 16.8 milyon kişilik bir nüfusa sahip olan Hollanda, nüfusuna oranla en çok tatile çıkan Avrupa ülkeleri arasında yer almaktadır. Avrupa Konseyi Resmi İstatistik Dairesi

Detaylı

türkiye talep profili 2014

türkiye talep profili 2014 1 AKDENİZ TURİSTİK OTELCİLERİ VE İŞLETMECİLER BİRLİĞİ türkiye talep profili 2014 ilk yarı Sonuçları (özet değerlendirme) 30 YIL 1984-2014 AKTOB ARAŞTIRMA /EROL KARABULUT GECELEMELER % 10, GELİR % 6 ARTTI

Detaylı

MOSKOVA / RUSYA TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU

MOSKOVA / RUSYA TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU MOSKOVA / RUSYA TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU Moskova Turizm Fuarı Rusya'nın en büyük turizm fuarı MITT Moskova bu yıl 25. kez Moskova Expo Center da, 3 ayrı Pavyon ve 7 salonda yaklaşık 55.000

Detaylı

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2016 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2016 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2016 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 12.01.2016 17.01.2016 2017 Yılı Fuar Tarihleri 10-15.01.2017 Fuarın Açık Olduğu saatler 10:00-18:00 Ziyaretçi Sayısı

Detaylı

TUROB - Selanik Philoxenia 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB - Selanik Philoxenia 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB - Selanik Philoxenia 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 21-24.11.2013 Fuarın Açık Olduğu saatler 11.00 20.00 Dağıtılan Malzemeler 1. Istanbul Guide 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası

Detaylı

25. MITT MOSKOVA TURİZM FUARI RAPORU

25. MITT MOSKOVA TURİZM FUARI RAPORU 2018 25. MITT MOSKOVA TURİZM FUARI RAPORU Rusya ve BDT nin en önemli turizm fuarı olan ve dünyanın da en büyük 5 turizm fuarı arasında gösterilen MITT Moskova Uluslararası Turizm Fuarı, bu yıl 13-15 Mart

Detaylı

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Arjantin Turizm Fuarı Güney Amerika nın en önemli turizm fuarlarından biri olan FIT Arjantin Turizm Fuarı bu yıl 23. Kez Buenos Aires

Detaylı

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ

GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ GRAFİKLERLE FEDERAL ALMANYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Fethi SAYGIN Mart 2014 Kaynak :DESTATIS (Alman İstatistik Enstitüsü) GENEL DEĞERLENDİRME Ekonomi piyasalarındaki durgunluk ve sorunlara rağmen,

Detaylı

WTM LONDRA 2015 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

WTM LONDRA 2015 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU WTM LONDRA 2015 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB WTM LONDRA 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 2-5 Kasım tarihleri arasında İngiltere nin Başkenti Londra

Detaylı

2014 8. TRAVEL TURKEY İZMİR TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

2014 8. TRAVEL TURKEY İZMİR TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU 2014 8. TRAVEL TURKEY İZMİR TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB 2014 TRAVEL TURKEY İZMİR TURİZM FUAR RAPORU T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Hannover Fairs Turkey

Detaylı

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 08.01.2013 13.01.2013 2014 Yılı Fuar Tarihleri 07-12.01.2014 Fuarın Açık Olduğu saatler 08/09/10/12/13.01.2013 10:00-18:00

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 Haziran - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Haziran ayında, 215 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 475 milyon

Detaylı

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış!

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Tarih: 19.05.2013 Sayı: 2013/09 İSMMMO nun Türkiye de Tatil ve Çalışma İstatistikleri raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında gerilerde Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında

Detaylı

FITUR MADRİD TURİZM FUARI MADRİD/İSPANYA OCAK 2018

FITUR MADRİD TURİZM FUARI MADRİD/İSPANYA OCAK 2018 FITUR MADRİD TURİZM FUARI MADRİD/İSPANYA 17-21 OCAK 2018 HAZIRLAYAN: AYŞEGÜL SELÇUKİ- Müze Sorumlusu/Arkeolog FITUR MADRİD TURİZM FUARI MADRİD/İSPANYA 17-21 OCAK 2018 Hazırlayan: Ayşegül Selçuki-Müze Sorumlusu/Arkeolog

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

MITT Moskova Fuarı Genel Değerlendirme

MITT Moskova Fuarı Genel Değerlendirme MITT Moskova Fuarı Genel Değerlendirme 14-16 Mart 2017 tarihleri arasında Rusya Federasyonu nun başkenti Moskova'da 24.sü düzenlenen MITT'2017 Seyahat ve Turizm Fuarı'na 192 bölgeden 1800 kurum ve kuruluş

Detaylı

TÜRSAB MITT MOSKOVA ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB MITT MOSKOVA ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB MITT MOSKOVA ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 18-21 Mart tarihleri arasında Rusya nın başkenti Moskova da 22 inci kez gerçekleştirilen MITT - Moskova

Detaylı

2016 YILI MAYIS-HAZĠRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL-EKĠM FAALĠYET RAPORU

2016 YILI MAYIS-HAZĠRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL-EKĠM FAALĠYET RAPORU 2016 YILI MAYIS-HAZĠRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL-EKĠM FAALĠYET RAPORU 05 Mayıs 2016 26-29 Ocak 2017 tarihlerinde İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar alanında Başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2011 OCAK - ARALIK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2011 OCAK - ARALIK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2011 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Ocak 2012 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2011 OCAK - ARALIK İHRACAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EKİM 2013 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU KISA BİLGİLER

RUSYA FEDERASYONU KISA BİLGİLER RUSYA FEDERASYONU KISA BİLGİLER Nüfus: 146,8 milyon (2018 - Rusya Federal İstatistik Kurumu / Rosstat) Yüzölçümü: 17.075.000 km2 Başkent: Moskova (Nüfusu 12.506.468 Rosstat verisi) Yaş Ortalaması: 39,8

Detaylı

TUROB FUAR SONUÇ RAPORU FITUR 2014 Turizm Fuarı

TUROB FUAR SONUÇ RAPORU FITUR 2014 Turizm Fuarı Fitur Turizm Fuarı TUROB FUAR SONUÇ RAPORU FITUR 2014 Turizm Fuarı İspanya nın başkenti Madrid de 22-26 Ocak 2014 tarihleri arasında 34. kez düzenlenen Fitur Turizm Fuarına toplam 165 ülkeden yaklaşık

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ŞUBAT 2012 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

POLONYA DA TÜRKİYE İMAJI YENİLENMELİ

POLONYA DA TÜRKİYE İMAJI YENİLENMELİ POLONYA DA TÜRKİYE İMAJI YENİLENMELİ Hazırlayan: TÜRSAB Ar-Ge Departmanı, Türkiye, Polonya da yakın tarihlere kadar bir tatil destinasyonu olarak tanınmıyordu. Türkiye bu anlamda ucuz ya da orta kalitede

Detaylı

ITB BERLİN 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

ITB BERLİN 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ITB BERLİN 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB ITB BERLİN 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 4-8 Mart tarihleri arasında Almanya

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

TRAVEL TURKEY İZMİR 10 13 ARALIK 2015 TURİZM FUAR RAPORU

TRAVEL TURKEY İZMİR 10 13 ARALIK 2015 TURİZM FUAR RAPORU TRAVEL TURKEY İZMİR 10 13 ARALIK 2015 TURİZM FUAR RAPORU TRAVEL TURKEY İZMİR Bu yıl 10 13 Aralık 2015 tarihlerinde İzmir in yeni fuar alanı olan FUAR İZMİR de kapılarını katılımcılara ve ziyaretcilere

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi Küresel Turizm Sektörü Dünya daki turist sayısı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 4,6 ve 2012

Detaylı

WTM LONDRA 2-5 Kasım 2015

WTM LONDRA 2-5 Kasım 2015 WTM LONDRA 2-5 Kasım 2015 FUAR&PAZAR DEĞERLENDİRMESİ HAZIRLAYAN: AKTOB TANITIM BİRİMİ Kaynaklar; T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı UNWTO WTM WORLD TRAVEL MARKET YILIN İLK BÜYÜK TURİZM FUARI WTM, TÜM YILI

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni Milyon $ Milyon $ (Milyar $) 217 Nisan - 217 İhracat %7,4, ithalat %9,9 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

RAKAMLARLA TÜRKİYE EKONOMİ

RAKAMLARLA TÜRKİYE EKONOMİ RAKAMLARLA TÜRKİYE EKONOMİ Giriş Türkiye de hemen her sektör son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Sağlıktan enerji sektörüne, eğitimden yatırımlara, ulaştırmadan tarım sektörüne kadar bu değişimin

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı TÜRK TURİZMİ Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı 2 45.000.000,00 40.000.000,00 35.000.000,00 30.000.000,00 25.000.000,00 20.000.000,00 15.000.000,00 10.000.000,00 5.000.000,00 Turizm Gelirleri ve Turist

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali Piyasaların Geleceği Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 IMF Büyüme Tahminleri 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 2006Ç1 2006Ç4 2007Ç3 2008Ç2 2009Ç1 2009Ç4

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR TEMMUZ 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye geçmiş olacağız. Turizmde Üçüncü Evre İmkan, Strateji

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

TURİZM İSTATİSTİKLERİ RAPORU OCAK-ARALIK DÖNEMİ

TURİZM İSTATİSTİKLERİ RAPORU OCAK-ARALIK DÖNEMİ TURİZM ÇEVRE VE KÜLTÜR BAKANLIĞI NIN 2010-2013 TURİZM STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA, MAKRO DÜZEYDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ALTYAPI OLUŞABİLMESİ İÇİN KOYMUŞ OLDUĞU HEDEFLER: 1. Turist sayısının kademeli

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

İKİNCİ DESTEK PAKETİ EKİM-KASIMDA BEKLENİYOR HEDEF KAYBI YÜZDE 10 DA TUTMAK TÜRSAB - TURİZM DESTEK PAKETİ RAPORU

İKİNCİ DESTEK PAKETİ EKİM-KASIMDA BEKLENİYOR HEDEF KAYBI YÜZDE 10 DA TUTMAK TÜRSAB - TURİZM DESTEK PAKETİ RAPORU İKİNCİ DESTEK PAKETİ EKİM-KASIMDA BEKLENİYOR HEDEF KAYBI YÜZDE 10 DA TUTMAK TÜRSAB - TURİZM DESTEK PAKETİ RAPORU 2014 yılında 36.8 milyon yabancıyı ağırlayan Türkiye, 2015 yılında başta Rusya olmak üzere

Detaylı

ÜLKE RAPORU. Mayıs 2013. Eylül 2013 Ç.Ö. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

ÜLKE RAPORU. Mayıs 2013. Eylül 2013 Ç.Ö. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ MONAKO ÜLKE RAPORU Mayıs 2013 Eylül 2013 Ç.Ö. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Monako Prensliği Yönetim Şekli : Anayasal Monarşi Coğrafi Konumu : Fransa nın güneydoğusunda,

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

ATM DUBAİ TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

ATM DUBAİ TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ATM -2017 DUBAİ TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU BURSA STAND. 24-27 Nisan 2017 tarihleri arasında Dubai de gerçekleşen Arabian Travel Market Turizm Fuarı na BTSO desteği ile ilk kez BURSA olarak katıldık.

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2011/2012 Ekim) Rapor No: 212/23 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (211/212 Ekim) Kasım 212 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (27) ve EFTA Ülkeleri nde otomobil pazarı 211 yılı

Detaylı

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü TEMMUZ 17 Mayıs ayında 19, seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran da 11, olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü.

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EYLÜL 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

NİSAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

NİSAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU NİSAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR AĞUSTOS 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - MART 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Ücretler yüzde 12 eridi, çalışan yoksullaştı

Ücretler yüzde 12 eridi, çalışan yoksullaştı 25.10.2009 2009/21 Ücretler yüzde 12 eridi, çalışan yoksullaştı Ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu süreçte işsizler ordusunu en fazla büyüten ülkelerden biri olurken

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR KASIM 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2012 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

2014 YILI NİSAN AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI NİSAN AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Mayııs 2014 2014 YILI NİSAN AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı