Grid Ortamında Sistem Kurulumu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Grid Ortamında Sistem Kurulumu"

Transkript

1 Grid Ortamında Sistem Kurulumu Küme Sistemlerinin Kurulumu ve Hazırlanması Hakan Bayındır

2 Bölüm I Giriş Grid ortamında yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri nelerdir? Neden Scientific Linux? Scientific Linux Kurulum Metodları Geleneksel Yöntemler (İnteraktif Kurulum) Dezavantajları Gelişmiş Yöntemler (Kickstart Kurulum Sistemi) Avantajları

3 Grid Ortamındaki İşletim Sistemleri Günümüzde bir çok grid ortamında RedHat Enterprise Linux (RHEL) uyumlu işletim sistemleri kullanılmaktadır. Bu dağıtımların en populeri şu anda Scientific Linux dur. Grid üzerinde Scientific Linux dışında farklı dağıtımlar kullanmak mümkün olmasına rağmen, bunların kullanımı önerilmemektedir.

4 Neden Scientific Linux? Tamamen bilimsel kurumlar tarafından (CERN, Fermilab) geliştirilen, bilimsel amaçlı bir Linux dağıtımıdır. Şu anda kullandığımız orta katman yazılımları (LCG / glite) bu dağıtım üzerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Homojen bir çalışma ortamı sağladığı için, sorunlar çabuk farkedilmekte, hızla çözülmektedir. RHEL tabanlı bir dağıtım olduğu için güncel bir işletim sistemidir.

5 Scientific Linux Yükleme Yolları Geleneksel Yöntemler Scientific Linux, diğer Linux dağıtımları gibi CD üzerinden interaktif olarak kurulabilmektedir. Bu yöntem ile sistemi adım adım konfigüre etmenize olanak sağlar. İstediğiniz paketleri kurabilir, en ideal konfigürasyona erişebilirsiniz. Bu yöntem birden çok bilgisayara aynı konfigürasyonun kurulması gerektiği durumlarda ise çok zaman kaybına neden olmakta ve pratikliğini yitirmektedir. Bu nedenlerden dolayı RedHat tarafından kickstart sistemi geliştirilmiştir.

6 Scientific Linux Yükleme Yolları Toplu Kurulum Genel Bakış RedHat Enteprise Linux (RHEL), KickStart (KS) denilen otomatikleştirilmiş kurulum yöntemine sahiptir. RHEL tabanlı bütün dağıtımlar bu özelliği miras almaktadırlar. KickStart, kullanıcının uç bilgisayarlar ile ilgilenmeden bir çok bilgisayara aynı ya da farklı konfigürasyonu hızlı bir şekilde kurmasını sağlayan, merkezi kontrollü bir kurulum yönetim sistemidir.

7 Scientific Linux Yükleme Yolları Toplu Kurulum Neden KickStart, tek bir bilgisayar kullanarak yüzlerce bilgisayarı homojen ya da heterojen bir konfigurasyon ile kurabilir, acil durumda yeniden kurabilir veya güncelleyebilir. KickStart ile çalışırken, uç makinelerle hiç bir şekilde ilgilenmeniz gerekmez. KickStart ile kurulan sistemler, birden çok işletim sistemini destekleyebilir. KickStart ile kurulacak sistemleri en ince ayrıntısına kadar konfigüre edebilir, sistemi kurduktan sonra yeniden ayarlamak ile uğraşmayabilirsiniz.

8 Scientific Linux Yükleme Yolları Toplu Kurulum Avantajlar Bütün grid sitelerinde homojen bir konfigürasyon ve çalışma ortamı yaratmak Bütün sitelerde homojen bir ortam olduğu için çıkabilecek sorun sayısının azaltılması ve olası sorunların çözümlerinin standardize edilmesi. Sitelerden her hangi birinde sistemin yeniden yapılandırılmasını gerektiren bir sorun olduğu zaman, bu kurulum ve yapılandırma süresinin minimize edilmesi. Bütün bu işlemlerin makine başına gitmeden yapılabilmesi.

9 Scientific Linux Yükleme Yolları Toplu Kurulum Yöntem TR-Grid altyapısındaki bütün siteler KickStart sistemi ile kurulup konfigüre edilmektedir. Her sitenin hesaplama elemanında (CE) kurulu olan bir KickStart sistemi, sitenin acil durumda yeniden yapılandırılabilmesi için hazır tutulmaktadır. Her site, daha önceden belirlenmiş olan standart bir konfigürasyon ile kurulur. Böylece bütün sitelerde homojen bir yapı hakimdir. Bu KickStart sistemini barındıran CE ler de başka bir kickstart sistemi ile kurulduğu için, bu bilgisayarlar arasında da homojen bir yapı vardır.

10 Bölüm II PXE ile Sistem Kurulumu PXE üzerinden KickStart ile sistem kurulumu için gerekenler. DHCP TFTP NFS PXE Apache Web Sunucusu KickStart dosyası ve RHEL KickStart Kernel PXE üzerinden KickStart ile sistem kurulumu nasıl çalışıyor? KS sisteminin kurulması ve konfigüre edilmesi.

11 Kurulum İçin Gerekenler DHCP Sunucusu DHCP sunucusu, bilgisayarlara IP dağıtmakla ve IP verdiği bilgisayarı TFTP sunucusuna yönlendirmekle yükümlüdür. CE elemanları üzerinde kurulacak DHCP sunucusu sadece grid bilgisayarlarının IP ihtiyaçlarını karşılamak ve kurulum sırasında ağ ayarlarının yapılması için kullanılmalıdır. Linux sistemerde bu hizmet dhcpd paketi tarafından sağlanmaktadır. KickStart uygulamasında DHCP sunucusu statik IP dağıtmak için kullanılır.

12 Kurulum İçin Gerekenler TFTP Sunucusu TFTP (Trivial File Transfer Protocol) sunucusu, kurulumun başlaması için gerekli olan başlangıç dosyalarını tutar ve bu dosyaları istekte bulunan bilgisayara gönderir. TFTP sunucusu, FTPnin aksine, herhangi bir kullanıcı adı veya şifre koruması sağlamaz. Ufak dosyaların istenen bilgisayarlara hızlıca aktarılmasında kullanılır. Scientific Linux'da bu servis tftp-server paketi tarafından sağlanır.

13 Kurulum İçin Gerekenler NFS Paylaşımları KickStart, işletim sistemini CD, HTTP, FTP ve NFS üzerinden kurabilmektedir. TR-Grid altyapısındaki kickstart yapılandırmaları NFS paylaşımları üzerinden kurulmaktadırlar. NFS, hızı, esnekliği ve dosya sistemine entegre olabilmesi nedeni ile diğer yöntemlerden çok daha avantajlıdır. NFS araçları aynı zamanda bir çok Linux dağıtımında entegre olarak geldiğinden dolayı ekstra paket kurulumu gerektirmez ve konfigüre edilmesi oldukça kolaydır.

14 Kurulum İçin Gerekenler PXE Ortamı Pre execution Environment (PXE), Intel tarafından geliştirilmiş olan ve ethernet kartlarından bilgisayarların boot edilmesini sağlayan gömülü bir sistemdir. PXE, iletişimini oturmuş protokoller ile yaptığından dolayı platform ve işletim sistemi bağımsızdır, standartları destekleyen her sunucu ile kullanılabilir. PXE, DHCP ye IP sorgusu yaptıktan sonra DHCP den aldığı direktifler doğrultusunda TFTP sunucusundan aldığı dosyaları çalıştırır ve kontrolü çalışan programa bırakır.

15 Kurulum İçin Gerekenler Apache Web Sunucusu Apache Web sunucusu normalde gerekli bir servis olmamasına rağmen, sistem kurulumlarını çok kolaylaştırdığından dolayı, kurulum sırasında kullanılması tavsiye edilir. Normalde PXE kurulum metodu, kurulum bittikten sonra kurulum sunucusuna haber vermediğinden dolayı kurulum devamlı olarak baştan başlar. Apache üzerinde çalıştırılan ufak bir perl dosyası ile, sunucu üzerindeki PXE konfigürasyonu değiştirilerek kurulumun baştan başlaması önlenir. Böylece kurulum tamamen otomatik ve ayarla ve unut (set & forget) bir yapıya kavuşur.

16 Kurulum İçin Gerekenler Kickstart Dosyası ve RHEL Kickstart Kernel KickStart, otomatik kurulumu tamamlayabilmek için bir adet konfigürasyon dosyasına ve özel bir çekirdeğe ihtiyaç duyar. Konfigürasyon dosyası sistemin nasıl kurulacağı ile ilgili bilgileri saklar. KS Kernel, sistemi açmak için gerekli minimum desteği sağlayacak ve KickStart kurulumunu destekleyecek şekilde derlenmiştir ve RHEL ve uyumlu dağıtımlarda dağıtım medyası içerisinde gelmektedir. Bu çekirdek sistemi açtıktan sonra verilen parametrelere göre sistemi konfigüre eder ve istenen adımları gerçekleştirir.

17 Sistem Nasıl Çalışıyor? Adım Adım Sistemin Çalışması I Bilgisayar açıldıktan sonra PXE ROM'u yüklenir ve DHCP sunucusu aramaya başlar. DHCP sunucusu bu isteği aldığı zaman o ağ kartı için yazılmış olan ayarları, TFTP sunucusunu ve alması gereken dosyaların listesini kendisine gönderir. PXE ROM, pxelinux programını çeker ve çalıştırır. pxelinux programı, kendi IP adresine ait olan konfigürasyon dosyasını TFTP üzerinden alır. Daha sonra pxelinux konfigürasyon dosyasında belirtilen dosyayı çeker, çalıştırır ve kontrolü ona verir.

18 Sistem Nasıl Çalışıyor? Adım Adım Sistemin Çalışması II Pxelinux, RHEL'nin network boot için hazırlanmış olan çekirdeğini çekip kontrolü ona bıraktıktan sonra bu çekirdek minimal bir Linux işletim sistemi başlatır. Bu işletim sistemi donanımları ayarlar, verilen parametrelere göre KickStart dosyasını çeker, bu dosyada belirtilen kurulum noktasına bağlanır ve sistemi bu kickstart dosyasında belirtildiği gibi kurar. Kurulum sonunda uç sistem, kurulum sunucusu üzerindeki Apache Web sunucusuna bağlanarak kurulumu bitirdiğini bildirir ve sistemi baştan başlatır.

19 Sistem Konfigürasyonu DHCP Sunucusu /etc/dhcpd.conf deny unknown-clients; not authoritative; option domain-name-servers , ; option dhcp-max-message-size 2048; use-host-decl-names on; next-server ; subnet netmask { option domain-name "ulakbim.gov.tr"; option broadcast-address ; option routers ; allow bootp; allow booting; host egitim-ui {filename "pxelinux.0"; hardware ethernet 00:0A:5E:4C:E4:C3; fixed-address ;} }

20 Sistem Konfigürasyonu TFTP Sunucusu I Servis, tftp-server paketi tarafından sağlanır ve varsayılan olarak kapalıdır. TFTP sunucusu, varsayılan dizin olarak /tftpboot dizinini kullanır. PXE sisteminin boot edeceği çekirdek ve ilk RAM sürücüsü görüntüsü (initrd.img) buraya konur. PXE sisteminin konfigürasyon klasörü olan pxelinux.cfg de /tftpboot altında durmaktadır.

21 Sistem Konfigürasyonu TFTP Sunucusu II /etc/inetd.d/tftp service tftp { socket_type = dgram protocol = udp wait = yes user = root server = /usr/sbin/in.tftpd server_args = -s /tftpboot disable = no per_source = 11 cps = flags = Ipv4 }

22 Sistem Konfigürasyonu NFS Paylaşımları /etc/exports altından ayarlanır. KS sistemi, export edilen klasörün altında SL klasörü bulunduğunu ve bu klasörün içeriği ile oynanmadığını varsayar. Bu klasör, kurulum CD lerinde mevcuttur. NFS ile klasör export ederken exportun read only olmasına ve sadece erişimin olması gereken IP lerin erişim hakkının olduğuna dikkat edilmelidir. /software/sl.308/installationtree *(ro)

23 Sistem Konfigürasyonu Apache Web Sunucusu /etc/apache2/sites-enabled/default ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory>

24 Sistem Konfigürasyonu KickStart Dosyası ve KickStart Kernel I KickStart konfigürasyon dosyası ve KickStart Kernel, bütün kurulum sisteminin belkemiğini oluşturur. KickStart Kernel, Kurulum medyası üzerinde önceden hazırlanmış olarak gelir ve iki dosyadan oluşur. vmlinuz çekirdek görüntüsü iken, initrd.img bu çekirdeğin ihtiyaç duyacağı dosyaları barındıran bir dosya sistemi görüntüsüdür. Çekirdeğin kendisi ve dosya sistemi görüntüsü, TFTP ile aktarılacağı için bu dosyalar /tftpboot altına konur. Kickstart dosyasının ise NFS ile export ettiğiniz dizinde durması gerekmektedir.

25 Sistem Konfigürasyonu KickStart Dosyası ve KickStart Kernel II Kickstart dosyası, SL kurulum sisteminin ihtiyaç duyacağı bütün parametreleri içinde blulunduran, okuması ve yazması kolay bir konfigürasyon dosyasıdır. Kickstart, sistem için hızlı konfigürasyon seçenekleri sunmasına rağmen, tekli paket seçimlerine izin verdiği ve sizin yazacağınız scriptleri çalıştırabildiği için, sistemi istediğiniz noktaya kadar özelleştirmenize ve otomatik olarak izin vermektedir. Bu dosya ile ilgili ayrıntılı dökümana bu adresden ulaşılabilir.

26 Sistem Konfigürasyonu PXE Ortam Konfigürasyonu I PXE, kurulacak sistemin ethernet kartının, DHCP den IP alması ile başlayan ve pxelinux programının Linux çekirdeğini çekip açmasına kadar var olan ve sistemin açılmasını sağlayan bir çalışma ortamıdır. PXE ortamı, uç sistemlerde bir ayar gerektirmemesine rağmen, pxelinux sisteminin düzgün çalışabilmesi için tftp sunucusu altında belli dizinlerin ve dosyaların bulunması şarttır.

27 Sistem Konfigürasyonu PXE Ortam Konfigürasyonu II Bu dosyalar: /tftpboot/pxelinux.0 /tftpboot/pxelinux.cfg /tftpboot/pxelinux.cfg/<hexip> şeklindedir. Pxelinux programı, TFTP sunucusunda kendi IP'sinin hexadecimal karşılığı olan dosyayı arar ve bulamazsa son karakterini düşürür. C10A80001 C10A8000 C10A80 C10A8 gibi.

28 Sistem Konfigürasyonu PXE Ortam Konfigürasyonu III Eğer bu şekilde hiç bir dosya bulunamaz ise en son 0 ve default dosyalarına bakılır. Bu şekilde olan dosya arama düzeni, farklı IP blokları için farklı KS kurulumlarına izin verir. Hangi IP'nin hangi ayarlarla kurulduğunu unutmamak için bu dosyalara okunaklı isimler verip, bunları IP dosyalarına sembolik olarak bağlayabilirsiniz.

29 Sistem Konfigürasyonu PXE Ortam Konfigürasyonu IV pxelinux konfigürasyon dosyası, grub sistem yükleyicisi dosyalarını andıran bir yapıya sahiptir. default linux serial n8 label linux kernel vmlinuz.305 append initrd=initrd.img.305 network ks=nfs: :/home/sl305/ks.cfg ip=dhcp

30 Bölüm III Kurulum Sonrası Yapılandırma Sistem güncellemeleri Gereksiz sistem servislerinin kapatılması Java kurulumu lam ve postfix paketlerinin kaldırılması Orta katman paket depolarının sisteme eklenmesi DNS ayarlarının kontrol edilmesi NTP servisinin ayarlanması YAIM kurulumu

31 Kurulum Sonrası Yapılandırma Sistem Güncelleştirmeleri I Linux, açık kaynak kodlu ve durmadan geliştirilen bir işletim sistemi olduğundan dolayı, çok fazla sıklıkla güncellenmektedir. Bu güncellemeler performans ve güvenlik sorunlarını çözmekte, sistem kararlılığını arttırmakta ve yeni donanıma destek vermektedir. Bu nedenlerden dolayı sistemlerin kurulduğu anda güncellenmesi önemlidir. İşletim sisteminin paket depoları sistem kurulduğunda ayarlı olarak gelmektedir.

32 Kurulum Sonrası Yapılandırma Sistem Güncelleştirmeleri II İşletim sistemini güncellemek için sırası ile yum update yum -y upgrade yazılmalıdır. İlk komut yeni paket listelerini alacak, ikincisi ise güncellenmesi gereken paketleri güncelleyecektir. Sistemin ilk toplu güncellenmesi yum ile yapıldıktan sonra bundan sonraki güncellemeler apt-get ile yapılabilir.

33 Kurulum Sonrası Yapılandırma Java Kurulumu - I Grid ortamında kullanılan orta katman yazılımlarının bir bölümü Java sanal makinesine ihtiyaç duymaktadır. Bu yazılımlar Java'nın şu ana kadar en çok test edilmiş sürümü olan ile uyumlu olacak şekilde geliştirilmiş ve bu sürüm ile test edilmektedirler. Bu nedenden dolayı grid ortamındaki bilgisayarlara Java kurulmaktadır. Java 1.4.2'nin son sürümünü bu adresden alabilirsiniz. (son kararlı sürüm: jdk1.4.2_13)

34 Kurulum Sonrası Yapılandırma Java Kurulumu - II Kurulumun daha pratik olması için, rpm.bin uzantılı olan rpm dağıtımını indiriyoruz. İndirdiğimiz paketi uygun bir yere koyduktan sonra chmod a+x j2sdk-1_4_2_13-linux-i586-rpm.bin./j2sdk-1_4_2_13-linux-i586-rpm.bin rpm -ivh j2sdk-1_4_2_13-linux-i586.rpm komutları ile önce çalıştırılabilir hale getirip, paketi açıp (bize bir lisans anlaşması kabul ettirecektir) daha sonra da kuruyoruz.

35 Kurulum Sonrası Yapılandırma Java Kurulumu - III Java paketini kurduktan sonra /etc/profile dosyasının içine java'nın değişkenlerini yazarak ve export ederek diğer programların java'yı bulabilmeleri sağlanır. export JAVA_LOCATION=/usr/java/j2sdk1.4.2_13 export JAVA_LIBDIR=$JAVA_LOCATION/lib export JNI_LIBDIR=$JAVA_LIBDIR export JVM_LIBDIR=$JAVA_LIBDIR PATH=$JAVA_LOCATION/bin:$PATH

36 Kurulum Sonrası Yapılandırma Lam ve Postfix'in Kaldırılması CE ve WN makinelerine kurulan paketlerin, lam ve postfix paketi ile çakıştıkları bilinmektedir. Bu nedenden dolayı CE ve WN uç bilgisayarlarındaki lam ve postfix paketlerinin sistemden kaldırılması tavsite edilmektedir. Paketleri kaldırmak için; rpm -e lam rpm -e postfix komutları kullanılabilir.

37 Kurulum Sonrası Yapılandırma Orta Katman Paket Depolarının Yapılandırılması I Orta katman yazılımları, işletim sistemini güncelleyen ve dağıtan ekipten farklı bir ekip tarafından geliştirildiği ve güncellendiği için, bu yazılımlar ile ilgili paketler farklı paket depolarında durmaktadırlar. Orta katman yazılımı kurulmadan evvel, bu paket depoları sisteme eklenmelidir. Orta katman yazılımı, paketlerin indirilip güncellenmesi için apt-get paket sistemini kullanır.

38 Kurulum Sonrası Yapılandırma Orta Katman Paket Depolarının Yapılandırılması II apt-get sisteminin paket depoları, /etc/apt/sources.list.d/ dizini altında durmaktadır. Bu dizin altında, 3 adet dosya yaratılmalıdır. Bu dosyalar lcg-ca.list //grid sertifikaları paket deposu lcg.list //lcg ve glite paket deposu sl.list //scientific linux paket deposu (genelde kurulumla beraber yaratılır)

39 Kurulum Sonrası Yapılandırma Orta Katman Paket Depolarının Yapılandırılması III lcg-ca.list dosyasının içerisinde rpm LCG-CAs/current production lcg.list dosyasının içerisinde rpm rhel30 externals Release3.0 updates sl.list dosyasının içerisinde ise #rpm ftp://ftp.scientificlinux.org//linux/scientific/ 308/i386/apt-rpm os updates contrib rpm ftp://ftp.ulak.net.tr/scientificlinux 308/i386/apt-rpm os updates contrib Satırlarının bulunması gereklidir.

40 Kurulum Sonrası Yapılandırma Sistem Ağ ve DNS ayarlarının kontrol edilmesi Orta katman yazılımları için ağ bağlantısının ve makine isimlerinin sağlıklı olması çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenden dolayı bütün makineler, isim.alanadi olarak isimlerini bilmek zorundadırlar. Bilgisayarin kendisini dogru olarak çözebildiğini ve adını doğru olarak yayınladığını test etmek için hostname -f komutunu kullanabiliriz. Eğer makineadi.alanadi.uzanti şeklinde bir cevap alamıyorsak, gerekli dosyalardan bunun düzeltilerek sistemin yeniden başlatılması gerekmektedir.

41 Kurulum Sonrası Yapılandırma NTP Servisi ile Saat Senkronizasyonu I Grid üzerindeki bütün veri transferleri güvenli olması açısından SSL sertifikaları ile şifrelenerek yapılmaktadır. SSL sertifikasının en büyük özelliklerinden biri, bir son kullanma tarihinin yanında, bir ilk kullanma tarihi de içermesi; böylece sertifika geçerliliğini ileri bir tarihle sınırlamak yerine bir zaman zarfı içerisine sıkıştırmasıdır. Bu nedenden dolayı, grid üzerindeki bütün bilgisayarların saatlerinin senkronize olması gerekmektedir. Bu gerekliliği ise NTP servisi üstlenmektedir.

42 Kurulum Sonrası Yapılandırma NTP Servisi ile Saat Senkronizasyonu II NTP servisleri, scientific linux üzerinde ntp paketi ile sağlanmaktadır. Bu paketi kurmak için apt-get install ntp komutumu kullanabilirsiniz. NTP kurulduktan sonra, saati nereden alacağı ile ilgili konfigürasyonun yapılması gereklidir. Bu konfigürasyon /etc/ntp.conf /etc/ntp/step-tickers dosyaları üzerinden yapılabilir.

43 Kurulum Sonrası Yapılandırma NTP Servisi ile Saat Senkronizasyonu III /etc/ntp.conf dosyasının içerisine restrict restrict mask nomodify notrap noquery server server # local clock fudge stratum 10 /etc/ntp/step-tickers dosyası içerisine ise #saat sunucusunun IP adresi eklenir.

44 Kurulum Sonrası Yapılandırma YAIM Kurulumu YAIM, glite ve LCG'nin kurulumunda ve konfigürasyonunda yardımcı olan bir scriptler bütünüdür. Sistem yöneticisine dosya şablonları, otomatik kurulum sistemleri gibi yardımcı programları sağlar. YAIM'in son sürümünü adresinden çekebilirsiniz. YAIM paketinin gün itibari ile son sürümü dür. Paketi indirdikten sonra rpm -ivh <paket adi> ile kurabilirsiniz.

45 Teşekkürler

CHAPTER 9. DHCP Server

CHAPTER 9. DHCP Server 1 CHAPTER 9 DHCP Server 2 9.1 DHCP nedir? Bildiğiniz gibi bir ağda bulunan bilgisayarın birbirleri ile iletişim işinde bulunabilmeleri ve yine bu ağdaki internet bağlantısından faydalanabilmeleri için

Detaylı

Kickstart ile Linux Kurulumu

Kickstart ile Linux Kurulumu Kickstart ile Linux Kurulumu Metin KAYA EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı Endersys Sistem Müh. Akademi Üyesi metin ~ akademi.enderunix.org http://www.enderunix.org/ metin.kaya ~ endersys.com.tr http://www.endersys.com.tr/

Detaylı

Sun Solaris Jumpstart Sistemi

Sun Solaris Jumpstart Sistemi Sun Solaris Jumpstart Sistemi Ömer Faruk Şen EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı Üyesi ofsen at enderunix nokta org 4 Aralık 2007 Bu makalenin son halini http://www.enderunix.org/docs/solaris-jumpstart.pdf

Detaylı

TMT Sunucusu Kurulum Kılavuzu Sürüm 0.01

TMT Sunucusu Kurulum Kılavuzu Sürüm 0.01 TMT Sunucusu Kurulum Kılavuzu Sürüm 0.01 Kerem ERZURUMLU 1. Giriş...2 1.1 TMT Temel Mimarisi...2 1.2 Sistem Gereksinimleri...2 1.3 Disk Sığası Hesaplama...2 1.4 Ağ Arabirimi...3 2. Sunucu İşletim Sistemi

Detaylı

sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr

sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr FreeBSD ile Terminal sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr Amaç Eski bilgisayarları değerlendirmek Disksiz bilgisayarları değerlendirmek Maliyet avantajı Yönetim ve bakım kolaylığı Kullanım

Detaylı

Linux Terminal Sunucusu. Afşin Taşkıran afsin@taskiran.org

Linux Terminal Sunucusu. Afşin Taşkıran afsin@taskiran.org Linux Terminal Sunucusu Afşin Taşkıran afsin@taskiran.org 2004 Linux Terminal Sunucusu Bu belgeyi, Free Software Foundation tarafından yayınlanmış bulunan GNU Özgür Belgeleme Lisansının 1.2 ya da daha

Detaylı

.: Linux Kullanıcıları Derneği. III. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği. 13 16 Mayıs 2004. Milli Kütüphane Ankara :.

.: Linux Kullanıcıları Derneği. III. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği. 13 16 Mayıs 2004. Milli Kütüphane Ankara :. Nagios İle Sunucu İzleme Ekin Meroğlu ekin@fisek.com.tr www.nagios.org Nagios : Aktif olarak geliştirilen; Kolay konfigure edilebilir; Gelişmiş eklenti desteğine sahip; açık kaynak kodlu bir sunucu ve

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr

NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr NFS içerik: NFS nedir? Tarihçe NFS sunucu yapılandırma NFS istemci yapılandırma Genel problemler ve

Detaylı

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Erdal YAZICIOGLU Sistem ve Ağ Mühendisi 21.07.2008 MAKALEDE KULLANILAN KISALTMALAR: RHEL = Red Hat Enterprise Linux GUI = Grafical User Interface (Grafiksel Arayüz)

Detaylı

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme Clonezilla Server ile aynı ağ üzerinde bulunan birden fazla istemciye aynı anda imaj yükleyebilirsiniz. Bunun için gerekli tüm bileşenleri içerisinde barındıran DRBL (Diskless Remote Boot in Linux) sunucusunu

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan Lisans Sunucusu Kurulumu bahsedecektir. Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan V-Ray in bazı dağıtımlarında V-Ray License Server uygulamasını kuruludur. Yine de V- Ray

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

Linux Terminal Sunucu LKD

Linux Terminal Sunucu LKD Barış Metin LKD www.metin.org Terminal Sunucu Nedir? Bağımlı istemciler (Aptal Terminaller). Güçlü sunucu, tüm uygulamaları çalıştırıyor. Neden ihtiyaç var? Terminal Sunucu Ne Sağlamalıdır? İstemciler

Detaylı

İşletme ve Devreye Alma Planı Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi TRscaler Technology Solutions

İşletme ve Devreye Alma Planı Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi TRscaler Technology Solutions İşletme ve Devreye Alma Planı Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi 05.12.2013 TRscaler Technology Solutions SİSTEM MİMARİSİ: Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi Teknik Şartnamesinde

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Not: Yazılım ve Belgeler CD'si işletim sistemini desteklemiyorsa, Yazıcı Ekle Sihirbazı'nı kullanmanız gerekir. Yazıcı yazılımının

Detaylı

UBNT. UniFi mfi Ububntu. Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu

UBNT. UniFi mfi Ububntu. Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu UBNT UniFi mfi Ububntu Ubuntu İşletim Sistemi ve UniFi/mFi Yazılımlarının Kurulumu İlknur Duran - Net Vizyon Bilgi İşlem A.Ş. Ubiquiti Networks (UBNT) UniFi ve mfi ürün ailesinin kurulumu, konfigurasyonu

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

İnternet. Küçük düzeyli ağ. Ağ üzerinden çok kullanıcılı kilit modeli. İnternet üzerinden çok kullanıcılı kilit modeli

İnternet. Küçük düzeyli ağ. Ağ üzerinden çok kullanıcılı kilit modeli. İnternet üzerinden çok kullanıcılı kilit modeli Hasp4 ve HaspHL sistemlerinin ağ ve internet üzerinden kullanılması Çok kullanıcılı ağ kilitleri, aynı ağda bulunan diğer bilgisayarlardan ve internet üzerinden bağlanan bilgisayarlardan kullanılabilirler.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5. Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 5 Yönlendiricilerde İşlem İzleme ve Hata Ayıklama Bu deneyde, Laboratuvar görünümü, Çizim 5.1 de gösterilen biçimde

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

MaestroPanel Kurulum

MaestroPanel Kurulum MaestroPanel Kurulum 28.09.2011 Oğuzhan YILMAZ oguzhan@maestropanel.com Gereksinimler Windows Server 2008 R2 x64 Any Edition Web Platform Installer 3.0+ Desteklenen Yazılımlar MailEnable 5.x SQL Server

Detaylı

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma DHCP, TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, DNS, Wins vb. ayarların otomatik olarak yapılması için kullanılır. Bu özellik ADSL modemlerin içerisinde de

Detaylı

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Server Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Server Uygulaması 1. YAZILIM KURULUMLARI 1.1 Java 1.1.1 Kurulum 1.2 TachoMobile Server Uygulaması 1.2.1 Kurulum

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA IP Sanallaştırma Nedir? Windows Server işletim sistemlerinde Remote Desktop Host Services (önceki ismi Terminal Services) teknolojisini kullanarak

Detaylı

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ünal YILMAZ unalyilmaz@hotmail.com Hakkımda 1976 da İstanbul da doğdum. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik, Anadolu Üni. Önlisans Halkla ilişkiler,

Detaylı

Acarix CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı

Acarix CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı H. Coşkun Gündüz Can Burak Çilingir Bilgisayar Bilimleri Bölümü İstanbul Bilgi Üniversitesi Linux ve Özgür Yazılım Şenliği, 2006 H. Coşkun Gündüz, Can Burak

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü)

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Cihaz İnternet Ayarları Cihazı ethernet kablosu kullanarak ilk olarak ayar yapacağınız bilgisayara direkt olarak bağlayınız. Cihazlar varsayılan olarak 192.168.1.40

Detaylı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı MCKS İthalatçı web servisleri internet üzerinden güvenli şekilde erişime açılmıştır. Erişime ait ağ bağlantısı aşağıda şematik olarak gösterilmiştir. Şekil - 1: MCKS-ithalatçı

Detaylı

Hızlı Sistem Kurulumu ve Yönetimi İçin Yeni Bir Yaklaşım: SUSE Stüdyo

Hızlı Sistem Kurulumu ve Yönetimi İçin Yeni Bir Yaklaşım: SUSE Stüdyo Hızlı Sistem Kurulumu ve Yönetimi İçin Yeni Bir Yaklaşım: SUSE Stüdyo Özhan KARAMAN SUSE Linux ve Açık Platformlar Ürün Müdürü Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. ozhankaraman@yore.com.tr CLA, CLP, CNI Ajanda

Detaylı

IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme. Kerem Can Karakaş. kerem.can.karakas@linux.org.tr

IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme. Kerem Can Karakaş. kerem.can.karakas@linux.org.tr IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme Kerem Can Karakaş kerem.can.karakas@linux.org.tr Neden Bir Ateş Duvarı Sahibi Olmalıyım? İç ağım dışarıdan korunabilmeli, Birden çok bilgisayar beraberce tek bağlantıdan

Detaylı

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü Checkpoint Endpoint VPN Client SSL-VPN Kurulum Dökümanı 2 İçerik 1 Giriş... 3 1.1 Dökümanın amacı... 3 1.2 Platform Destek... 3 2 Kurulum aşamasında yapılması gerekenler...

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ. Öğr.Gör. Mehmet DEMİR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ. Öğr.Gör. Mehmet DEMİR İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ Öğr.Gör. Mehmet DEMİR HOMEWORK 1: Linux Kurulumu(Sanal) ve Linux İşletim Sistemine Yeni Kernel Kurulumunun

Detaylı

Web Sunucularda Uygulama Koşturulması

Web Sunucularda Uygulama Koşturulması Web Sunucularda Uygulama Koşturulması Doruk Fişek (dfisek@ozguryazilim.com.tr) Web Uygulamalarının Yayına Alınması Analiz, gereksinimlerin belirlenmesi Tasarım ve teknoloji seçimi Geliştirme süreci Test

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 İçerik Web sunucusunun yapılandırılması için gerekli yazılımların temini Yazılımlarının sunucuya yüklenmesi Ön test Uygulama yazılımlarının yapılandırılması Son

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

FOG SERVER (FREE GHOST SERVER) YAZILIMININ KURULUMU

FOG SERVER (FREE GHOST SERVER) YAZILIMININ KURULUMU FOG SERVER (FREE GHOST SERVER) YAZILIMININ KURULUMU 1. KURULUM ÖNCESİ HAZIRLIKLAR VE ORTAM / SÜRÜM ÖZELLİKLERİ: FOG Server yazılımı, Linux işletim sistemleri üzerine kurulan Apache2, PHP ve MySQL uygulamalarının

Detaylı

FTP ve Güvenlik Duvarları

FTP ve Güvenlik Duvarları FTP ve Güvenlik Duvarları FTP Protokolü FTP, sık kullanılan protokoller(http, SMTP, DNS vs) arasında en sorunlu protokoldür. Diğer protokoller tek bir TCP/UDP portu üzerinden çalışırken FTP birden fazla

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 8.1 Windows Server 2012 R2 Windows 7 SP1 Windows

Detaylı

T. C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Bilişim Enstitüsü ENFORMASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI VE YÖNETİMİ

T. C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Bilişim Enstitüsü ENFORMASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI VE YÖNETİMİ T. C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Bilişim Enstitüsü ENFORMASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI VE YÖNETİMİ SHOREWALL, FIRESTARTER, DEVIL-LINUX SİSTEMLERİNİN KURULUMU VE KARŞILAŞTIRILMASI Can Mustafa Köne SHOREWALL

Detaylı

Teknoloji Özeti vspace Kurulum Değişiklikleri Windows Yükleyicisi.MSI

Teknoloji Özeti vspace Kurulum Değişiklikleri Windows Yükleyicisi.MSI Teknoloji Özeti vspace Kurulum Değişiklikleri Windows Yükleyicisi.MSI NComputing in vspace yazılımı sürekli updateler ve gelişimler geçirmektedir. En son olarak biz setup ve kurulum sürecimizi Windows

Detaylı

LINUX TA İNTERNET PAYLAŞIMI

LINUX TA İNTERNET PAYLAŞIMI 1. GİRİŞ LINUX TA İNTERNET PAYLAŞIMI Cihangir Beşiktaş EnderUNIX SDT cihangir@akademi.enderunix.org 2008 Bu belgede bilgisayarımızla aynı ağda bulunan ve bilgisayarımız üzerinden internete çıkmak isteyen

Detaylı

PHP 1. Hafta 1. Sunum

PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP101: PHP nedir? Bu dersten sonra bilecekleriniz PHP nedir? PHP ye neden ihtiyaç vardır? PHP nin gelişimi HTML, HTTP ve JS nedir? PHP yle alakası nedir? PHP nin uygulama alanları

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 11. DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 11. DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 11 DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol ÖN BİLGİ Bilindiği gibi, uç bilgisayarlar, kullandıkları TCP-IP

Detaylı

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 Fiery Server ile ilişkili görevleri gerçekleştirmek için Fiery uygulamalarını

Detaylı

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TÜBİTAK UEKAE ULUSAL ELEKTRONİK ve KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ GÜVENLİ KURUMSAL MESAJLAŞMA UYGULAMASI Ulusal Elektronik İmza Sempozyumu, 7-8 Aralık 2006 İsmail GÜNEŞ E-posta:ismail@uekae.tubitak.gov.tr

Detaylı

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Özlem Özgöbek Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2010 İnternet erişiminin yaygınlaşması ve artık mobil cihazlar üzerinden bile yüksek hızlı veri iletişimine

Detaylı

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır.

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır. WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com Merhabalar, Çözümpark.com adresinde bir kullanıcı ASP ve PHP yi aynı sunucu üzerinde

Detaylı

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Yapılandırma Kılavuzu A-61732_tr 7J4367 Kodak Scan Station Pro 550 Administration İçindekiler Farklılıklar... 1 Yükleme... 2 İş ayarları

Detaylı

Kerberos Kimlik Denetimi Altyapısı

Kerberos Kimlik Denetimi Altyapısı Kerberos Kimlik Denetimi Altyapısı Necdet Yücel nyucel~comu.edu.tr V. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği, ODTÜ KAPSAM Nedir? Nasıl Çalışır? Bilet, Oturum Anahtarı, Özel Biletler Süreçler Ataklar Eşzamanlama,

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları

Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları ULAKBIM Kullanıcı Eğitimi 2007, Ankara Emrah AKKOYUN Konu Başlığı Denetim ve Yönetim araçları GOCDB SAM GStat RTM TR-Grid PAKITI TR-Grid Ganglia TR-Grid MRTG

Detaylı

AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim?

AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim? AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim? AntiKor Güvenlik sunucusu, yerel ağ ile interneti sağlayan DSL modem veya Router arasına girerek bütün İnternet trafiğinin üzerinden geçmesini sağlar

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

Turquaz Kurulum Dökümani Linux

Turquaz Kurulum Dökümani Linux Icindekiler Turquaz Kurulum Dökümanı Linux...1 1. Postgresql...2 1.1 Postgresql yüklenmesi...2 1.1.1 İnternetten indirip kurulum...2 1.1.2 Postgresql kurulumu Mandrake 9.0,9.1,9.2...3 1.1.3 Postgresql

Detaylı

WAMP SERVER KURULUMU

WAMP SERVER KURULUMU WAMP SERVER KURULUMU Bilgisayarınızda; PHP web programlama dilini kullanarak web sayfası hazırlayacaksanız ya da PHP web programlama dili kullanılarak hazırlanmış Joomla, Wordpress, Drupal vb.. içerik

Detaylı

Cluster i Linux'ta Kümeleme Özgür Yazılım ve Açık Kaynak G 2006 Ali Erdinç Köroğlu

Cluster i Linux'ta Kümeleme Özgür Yazılım ve Açık Kaynak G 2006 Ali Erdinç Köroğlu Cluster i Linux'ta Kümeleme Özgür Yazılım ve Açık Kaynak G 2006 Ali Erdinç Köroğlu Kümelere giriş giriş :) :) Kümeleme nedir? Kümeleme çeşitleri ve ve amaçları RedHat Cluster'a giriş giriş RedHat Cluster

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı. 26 Şub. 2013 Öğr. Gör.

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı. 26 Şub. 2013 Öğr. Gör. Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 26 Şub. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU PHP Nedir? Platformdan bağımsız (işletim Sistemi) dinamik web sayfaları

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK.

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com Giriş Kernel Derleme Ramdisk oluşturma /dev/shm Aygıtı Kabuk Programlama Dosya Türlerinin Sisteme Yüklenmesi Linux Dosya Yapısı Giriş Kernel Derleme

Detaylı

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 1 / 11 WiFi Relay Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 2 / 11 1. ÖZELLĐKLER 100.0mm x 80.0mm devre boyutları 12/24 VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini gösteren LED ler 4 adet, 12/24V,

Detaylı

Çok işlevli USB Ağ Sunucusu Serileri

Çok işlevli USB Ağ Sunucusu Serileri Çok işlevli USB Ağ Sunucusu Serileri Hızlı Kurulum Kılavuzu Giriş Bu belge, Windows ortamında bir USB aygıt sunucusu gibi kullanılan Çok işlevli USB Ağ Sunucusunu kurmak ve yapılandırmak için gerekli olan

Detaylı

V Daq Kurulum adımları

V Daq Kurulum adımları V Daq Kurulum adımları 1. Kurulum dosyasının indirilmesi 2. Kurulum işlemleri 3. Seri port ayarlamaları 4. Kurulum klasörünün Matlab yoluna eklenmesi 5. Kurulu değil ise real time çekirdeğinin kurulması

Detaylı

Grid Site Kurulumu http://grid-deployment.web.cern.ch/grid-deployment/documentation/lcg2-manual-install/

Grid Site Kurulumu http://grid-deployment.web.cern.ch/grid-deployment/documentation/lcg2-manual-install/ Grid Site Kurulumu http://grid-deployment.web.cern.ch/grid-deploymen Tamamlanmış ön hazırlıklar 1. Scientific Linux 3.0.8 kurulumu 2. j2sdk-1_4_2_13 kurulumu 3. lam ve postfix paketlerinin kaldırılması

Detaylı

Network üzerinde MATLAB kurulması

Network üzerinde MATLAB kurulması Network üzerinde MATLAB kurulması MATLAB&Simulink www.figes.com.tr Bir network üzerinde MATLAB ın kurulmasına başlanmadan önce bir network lisansı açılması ve bunun için de kurulum yapılacak sunucunun

Detaylı

WEB SUNUCU GÜVENLİĞİ: Web Siteleri Neden Hacklenir?

WEB SUNUCU GÜVENLİĞİ: Web Siteleri Neden Hacklenir? WEB SUNUCU GÜVENLİĞİ: Web Siteleri Neden Hacklenir? Gereksiz yedek dosyaları Default ayarlarla gelen konfigürasyon dosyaları Yetkisi tam olarak verilmiş dosyalar ya da dosya izni kontrolü yapılmadan sunucuda

Detaylı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Doküman Exclusive Ver 3.2.0 Bu belge, Webmaster düzeyindeki kullanıcılar için, Proticaret e-ticaret portalının kurulumunda izlenecek adımları

Detaylı

Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems)

Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems) Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems) TR-Grid Kullanıcı Eğitimi (9-10 Temmuz 2007) Hakan Bayındır Bu Sunumda Grid Bilgi Sistemleri glite Bilgi Sistemi GLUE Şeması Grid Elemanları LCG Bilgi Sistemi

Detaylı

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Kurtuluş Karasu, Sistem & Veri Depolama Uzmanı Turgut Özal Üniversitesi, Elektrik & Bilgisayar Mühendisliği May 27, 2014 1 Ajanda İşletim

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Kaspersky Open Space Security: Release 2 İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Güncellenmiş uygulamalar Updated applications Release 2 uygulamaları: Kaspersky Anti-virus for Windows Workstations

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması

ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ Taslak Kampüs Izgara Hesaplama Mevcut Uygulamalar ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Sistem Testleri ODTÜ Kampüs

Detaylı

Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi

Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi TECHNOLOGY SOLUTIONS Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi Test ve Kabul Raporu TRscaler Technology Solutions 2013 A N K A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ T E K N O L O J İ G E L İ Ş T İ R M E

Detaylı

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Bu makalede sizlere Oracle Enterprise Linux 5 kurulumunu adım adım numaralandırarak anlatacağım. Yapılan araştırmalar veritabanının üzerinde koşacağı işletim sistemi

Detaylı

Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler

Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler Linux Kurulumu (Sürüm 1.52) İçindekiler 1. Kurulum Başlangıcı 2. Kurulum Yönergeleri 3. Uygulama Çalıştırma Yönergeleri 4. Uygulama Kaldırma 5. Notlar 6. Ek: Sürüm 1.5.2 7. Logoların değiştirilmesi 8.

Detaylı

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları.

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları. Script Statik Sayfa Dinamik Sayfa Dinamik Web Sitelerinin Avantajları İçerik Yönetim Sistemi PHP Nedir? Avantajları Dezavantajları Script HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Web sayfalarında

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

BIND ile DNS Sunucu Kurulumu

BIND ile DNS Sunucu Kurulumu BIND ile DNS Sunucu Kurulumu BIND Nedir? BIND bir dns sunucusu yani unix ve linux sistemler üzerinde dns servis hizmetini veren başarılı bir daemondur. Kısacası en popüler DNS sunucu yazılımı BIND dir.

Detaylı

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA T.Ü. BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU Doküman No: BİDB-F-06 Yürürlük Tarihi: 01.01.2012 Revizyon No: 0 Tarihi: - TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU SIRA NO SORUMLU

Detaylı

PHP ile İnternet Programlama

PHP ile İnternet Programlama PHP ile İnternet Programlama Doç.Dr. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 1. BÖLÜM: Bilgisayarımızı PHP ye Hazırlamak PHP Yorumlayıcısı ve Sunucu Yazılımı

Detaylı

Kurumsal Masaüstü ve Sunucularda Pardus

Kurumsal Masaüstü ve Sunucularda Pardus Kurumsal Masaüstü ve Sunucularda Pardus Linux Dağıtımı Çekirdek (Linux) Temel Araçlar (GNU, Freedesktop) Masaüstü Ortamı (KDE, GNOME...) Internet Uygulamaları (Firefox...) Ofis Uygulamaları (Openoffice.org...)

Detaylı

SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu

SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu SoSv2 Uygulaması ile Sql2005 Kurulumu Bu dokümanda Sql2005 kurulumlarını kolaylaştırmak ve Netsis standartlarına uygun kurulumlar gerçekleştirmek için geliştirilen SoSv2 uygulamasının kullanımı anlatılmıştır.

Detaylı

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 Bilgisayar Ağları Modelleme 1. Simülatör & Emülatör Bilgisayar üzerinde bir ağı modellemek

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Kurtuluş Karasu May 12, 2015 1 Hakkımda Bilgi Teknolojileri Uzmanı, 5 yıl Lisans: İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Döküman Numarası 2350 Döküman Hazırlanma Tarihi 01.01.2019 Dökümanın Konusu Proticaret Versiyon Exclusive v4.0.5 Kurulum Kurulumu Dokümanı Hazırlayan Teknik Destek Ekibi ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret

Detaylı

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu Xerox WorkCentre M118/M118i Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu 701P42720 Bu kılavuz aşağıdakilerle ilgili yordamlar sağlar: Ekranlarda Gezinme sayfa 2 DHCP Kullanarak Ağ Ayarları sayfa 2 Statik IP Adresi

Detaylı