Hazır Giyim Üretimindeki Olası Zararlı Kimyasallar ve Eko Alternatifleri. İsmail AYDIN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hazır Giyim Üretimindeki Olası Zararlı Kimyasallar ve Eko Alternatifleri. İsmail AYDIN"

Transkript

1 Hazır Giyim Üretimindeki Olası Zararlı Kimyasallar ve Eko Alternatifleri İsmail AYDIN

2 HAZIR GİYİM ÜRETİMİNDEKİ ZARARLI KİMYASALLAR NEDEN DİKKATE ALINMAKTADIR? + Vücudumuzun dış dünya ile bağlantısını sağlayan derimiz; en geniş organımızdır. + Derimizden her organımıza difüzyon mümkündür ve bir bölümünün bile tahrip olması insan yaşamının yitirilmesine neden olabilir. + Özellikle son yıllarda hazır giyim ürünlerinin üretiminde kullanılan boyarmaddelerin ve kimyasalların tüketicilerde alerjik reaksiyonlar oluşturması nedeniyle, insan sağlığına karşı duyarlı ve çevreye zarar vermeksizin üretilen ürünlere karşı zorunlu bir talep oluşturmuştur.

3 HAZIR GİYİM ÜRETİMİNDEKİ ZARARLI KİMYASALLAR NEDEN DİKKATE ALINMAKTADIR? + Ekolojik tekstil (Eko-Teks) konusu 1990 ların başında ortaya atılmış olup, çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini esas almaktadır. + Tekstil sektörü en fazla su, hava, kimyasal madde ve enerji tüketen endüstri dallarından biridir. Hammaddeden başlayarak, iplik, dokuma, terbiye ve hazır giyim ürünlerine çeşitli işlemler uygulanmaktadır. Özellikle tekstilin her aşamasında uygulanabilen terbiye işlenmelerinde kimyasal maddeler ve boyarmaddeler kullanılmaktadır.

4 HAZIR GİYİM ÜRETİMİNDEKİ ZARARLI KİMYASALLARIN GLOBAL TOKSİK DÖNGÜSÜ

5 HAZIR GİYİM ÜRETİMİNDE OLASI ZARARLI KİMYASALLAR

6 AZOBOYALAR MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜNLER 1 AZORENKLENDİRİCİLER VE AZOBOYARLAR İnsan cildi veya ağız boşluğuyla doğrudan veya uzun süreli temas edebilen tekstil ve deri ürünler, bir veya daha fazla azo grubunun indirgenmesiyle ayrılan, ek-2 de yer alan aromatik aminlerin bir veya daha fazlası tespit edilebilen nihai ürünlerde veya bunların boyalı kısımlarında 30 mg/kg ın(ağırlıkça %0,003) üzerinde azoboyar içermeleri halinde piyasaya arz edilemez. Tekstil veya deri oyuncaklar ile tekstil veya deri kıyafet içeren oyuncaklar Oyuncak kapsamında değerlendirilecek kırtasiye ürünleri Giyim eşyaları, yatak takımları, havlu, şapka, uyku tulumları, çocuk bezi ve diğer hijyenik kağıt ürünler Ayakkabı, eldiven, kol saati kayışı, el çantası, cüzdan/çanta, evrak çantası, boyna takılan para çantası Nihai kullanıcının kullanımına yönelik iplik ve kumaş Sandalye örtüsü, mobilyaların tekstil ve deri içeren bölümleri

7 AZOBOYALAR + Özellikle renklendirme işlemleri sırasında karşılaştığımız ve mutajen ve karsinojen olan bu maddeler boyama ve baskıda kullanılırlar. Doğal ve kimyasal tekstil liflerinin ve bu liflerden elde edilen mamullerin boyanmasında çeşitli boyarmaddeler ve yöntemler kullanılmaktadır. Tekstil liflerinin boyanmasında kullanılan boyarmaddeler:

8 AZOBOYALAR + Tekstil liflerinin boyanmasında kullanılan bu boyarmadde gruplarından bazıları indirgenerek parçalanıp alerjik ve karsinojenik etkilere yol açabileceklerinden bazı azo boyarmaddeleri sağlık açısından tehlike yaratabilmektedir [1-Moll, 1991] yılında MAK (Menschliche Arbeits Konsantration) komisyonu indirgen parçalanma ile açığa çıkan aminlerin kanser oluşturma riski taşıdığı bildirilmiştir. + Azo boyarmaddelerinde indirgen parçalanmayla sözü geçen aminlerin oluşup oluşmadığı incelenmiştir. Zararlı aminler, MAK III A1 (insanlarda karsinojen) ve MAK III A2 (hayvan araştırmalarına göre karsinojen) aminlere parçalanan boyarmaddelere göre sınıflandırılmıştır [2-Höcker, 1994].

9 AZOBOYALAR + Azo parçalanmasında bağırsak bakterilerinin ve karaciğer enzimlerinin payının büyük olduğu, deri bakterilerinin de bu redüktif parçalanmayı sağladıkları araştırmalarla ortaya konmuştur [3-Platzek ve ark., 1999]. TRGS e (Technische Regel für Gefahrstoffe Zararlı Maddeler İçin Teknik Kurallar) göre kullanım ortamında çözünen azo boyarmaddeleri benzer kanser oluşturma riskine sahiptir.

10 MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI FTALATLAR KISITLAMALAR ÜRÜNLER FTALATLAR (a) Bis (2-etilheksil) fitalat (DEHP) CAS No: (b) Dibütil fitalat (DBP) CAS No: (c) Benzil butyl fitalat (BBP) CAS No: Plastik materyali içinde ağırlıkça % 0.1 den daha yüksek konsantrasyonlarda sayılan fitalatları içeren ürünler piyasaya arz edilemez. Çocuk kullanım ve bakım ürünleri Oyuncaklar Oyuncak kapsamında değerlendirilecek kırtasiye ürünleri Ayakkabılar 2 (ç) Di- izononil fitalat (DINP) CAS No: ve (d) di- izodesill fitalat (DIDP) CAS No: ve (e) di-n-oktil fitalat (DNOP) CAS No: Plastik materyali içinde ağırlıkça % 0.1 den daha yüksek konsantrasyonlarda sayılan fitalatları içeren çocukların ağızlarına koyabilecekleri ürünler piyasaya arz edilemez. Çocuk kullanım ve bakım ürünleri Oyuncaklar Oyuncak kapsamında değerlendirilecek kırtasiye ürünleri

11 FTALATLAR + Ftalatlar aynı zamanda, özellikle üretim endüstrilerine yakın su ve karasal ekosistemler için çevresel riskler içermektedir. + Bazı ftalatların bioakümülatif oldukları ve suda yaşayan canlıların yapılarında biriktikleri tespit edilmiştir. Örneğin BBP ın akuatik organizmalar için toksik olduğu ve çevre için de uzun dönemde zararlı olacağı kanıtlanmıştır. Çalışmalar BBP ın; balıkta endokrin (hormonal) bozucu etkisi olduğunu göstermiştir. + Kuşların ve memeli hayvanların da gıda zinciri dolayısıyla dünya çapında etkileneceği kesindir.

12 + Avrupa Birliğinin 2002 yılında yayınladığı endokrin bozucular ile ilgili raporunda yüzlerce kimyasal madde içinde çevre ve insan sağlığına zararı net olarak gösterilmiş 60 madde bulunmaktadır. Bu maddeler arasında ftalatlar da yer almaktadır. Ftalatlar çevrede kararlı ve doğada en fazla bulunan insan yapımı kimyasallar arasındadır [4]. Özellikle besin yoluyla belli seviyeye kadar biyokümülatiftirler. Deney hayvanları üzerinde yapılan incelemelerde çeşitli toksik etkileri olduğu gözlenmiştir [5]. + Jinekomasti, erkeklik ve kızlık hormonlarının üretiminde olacak eksikliklere ve fazlalıklara bağlı olarak insanlarda meme dokusunun büyümesidir yaş arası 40 pubertal jinekomasti hastasıyla yapılan bir araştırmada; bazı ftalatların (DEHP, MEHP) jinekomasti hastalarında, sağlıklı bireylere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca DEHP'nin androjen hormonunu azalttığı ve östrojen hormonunu arttırdığı gözlemlenmiştir. Ftalatın meme dokusunu arttırdığı da yine bu çalışmayla tespit edilmiştir [6]. + İnsanlara -kısmen çocuklara- bir başka zarar kaynağının ise ftalatların solunması olduğundan şüphe edilmektedir. Diğer bir araştırma ise atmosferik DEHP'nin çocuklarda astıma neden olduğu belirtilmektedir [7]. Okul çağındaki çocuklarda yapılan çalışmada idrarda fitalat metabolitlerinin düzeyleri ile dikkat dağınıklığı, hiperaktivite bozukluğu bulguları arasında kuvvetli bir ilişki olduğu gösterilmiştir [8]. NHANES'in yaptığı araştırmada rastgele seçilen deney grubundaki deneklerin tümünün üresinde fialata rastlanmıştır. Yine aynı araştırmada 6-11 yaş arası çocuklarda ftalatın yetişkinlere göre daha fazla bulunduğu gözlenmiştir [9]. J.W. Brook, S. P. Caudill ve arkadaşlarının yaptığı farklı bir çalışmada yaş arası 19 çocuktan üre örneği alınıp analiz edilmiştir. Tüm ürelerde tespit edilebilir seviyede MEHP, MBzP, ve MBP bulunmuştur. Bunların geçiş sebebi olarak sabunlar, şampuanlar ve parfüm gibi güzellik ürünleri gösterilmiştir [10]. Bazı ftalatlar hayvanlarda kansere neden olurken, en çok bilinen fitlat olan DEHP, di-(2etilheksil), fitalatın insanlarda kansere neden olduğu IARC (International Agency for Research on Cancer-Uluslar arası Kanser Araştırma Ajansı) tarafından kabul edilmiştir [11-12]. DEHP'i, EPA (Environmental Protection Agency) tarafından "olası kanserojen madde" olarak tanımlanmıştır. Ayrıca "National Toxicology Program" DEHP'yi "öngörülmüş kanser sebebi" olarak tanımlamıştır [11, 12, 14].

13 + REACH'e (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) aday olarak gösterilen 6 farklı fitalat (DEHP, BBP, DBP, DINP, DIDP, DDP) sınırlandırmaya alınmıştır [15]. + BBP, DBP ve DEHP ile yapılan araştırmalarda bu maddelerin; bebek ölümlerine, bebek sakatlıklarına ve bebek eşey organı gelişiminin durmasında efektif olduğu gözlenmiştir [16, 17, 18]. Kansere ve genetik olarak sorunlara yol açtığı, hamilelik dönemimde plasentadan embriyoya ftalat geçişi olduğu gözlemlenmiştir [16, 17, 19]. Bebeklerle ilgili diğer bir çalışmayı ise; İtalya'da 2003 yıllında Latini ve arkadaşları yapmıştır. 84 yenidoğanın kordon kanında serum DEHP ve MEHP düzeyleri incelenmiş ve altmış beş (% 77) bebeğin kanında DEHP ve MEHP saptanmıştır. MEHP pozitif olanlar bebeklerde doğum hatası daha düşük olarak belirlenmiştir. Düşük doğum hatasının DEHP'nin indüklediği intrauterin enflamatuvar süreçler nedeniyle olabileceği belirtilmiştir [20]. + Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ftalatlarm insan sağlığına olumsuz etkileri son yirmi yıldır yapılan birçok çalışma ile gösterilmiştir. İnsanlar intrauterin yaşamdan başlayarak ömürleri boyunca bu maddeyle etkilenmektedirler. İnsanların ne kadar ftalatla karşılaştığı, temas ettiği maddelerdeki ftalat miktarı, o madde ile olan günlük temas ve insanların günlük aktivitelerinin hepsi ile beraber matematiksel hesaplamalar yapılarak incelenmektedir. Toplumun her yaş grubu dahil edilince ortalama günlük insanların kilo başına 3-30 mg DEHP'ye maruz kaldığı hesaplanmaktadır. Bu hesaba işte etkilenim, tıbbî etkilenim ve çocukların plastik oyuncaklar ile teması dahil edilmiştir. Plastik oyuncakları özellikle ağza götürerek temas nedeniyle etkilenimin daha fazla olduğu düşünülmektedir [21]. Yaş ilerledikçe etkilenim azalmaktadır.

14 + Tüm bu bilgiler değerlendirildiğinde gelişimin en hızlı olduğu dönemler olan intrauterin, bebeklik ve pubertal dönemde en fazla etkilemin olduğu görülmektedir. Bu etkilenimlerin özellikle üreme sistemi olmak üzere vücutta ciddi ve kalıcı etkiler bırakabileceği düşünülmektedir. Günlük yaşantımızın birçok alanında plastik ürünlerin kullanıldığı ve plastik içeren maddelerin büyük çoğunluğunda ftalatlar olduğu düşünülürse ne kadar çok risk altında olduğumuz ortadadır. Bebekler ve küçük çocuklar tarafından plastik oyuncak ve kırtasiye malzemelerinin ağza götürülerek teması, ağızda tutulması ve yutulması durumunda tükürük sıvısı, mide ve bağırsak içi ortamlarındaki farklı ph değerlerinde, vücut sıcaklığında ve oda sıcaklığındaki migrasyon oranının belirlenmesi sonuçları aşağıda verilmiştir.

15 FTALATLARIN MİGRASYONU DEHP in migrasyon grafiği Ftalat analizleri sonucunda oyuncak bebek ayakkabısında toplam %3,57 oranında bulunan DEHP'nin 25±2 C'de migrasyon oranlarının; ph:7,0±0,01 distile suda %1,28, ph:6,8±0,01 tükürük ortamında % 1,46, ph:2,2±0,01 midede %1,34 ve ph:8,0±0,01 bağırsak ortamında %0,65 olarak gerçekleştiği belirlenmiştir. DEHP'nin 37±2 C'de migrasyon oranları ise; ph:7,0±0,01 distile suda %1,4, ph:6,8±0,01 tükürük ortamında %1,61, ph:2,2±0,01 mide de %0,95 ve ph:8,0±0,01 bağırsak ortamında %0,62 olarak hesaplanmıştır.

16 ALEV GECİKTİRİCİLER MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜNLER Ciltle temas edecek giysi, iç çamaşırı ve çarşaf gibi tekstil ürünleri sayılan alev geciktiricileri içermeleri halinde piyasaya arz edilemez. Deriyle temas edecek giysi, iç çamaşırı ve çarşaf gibi tekstil ürünleri ALEV GECİKTİRİCİLER (a) Tris(aziridinil) Fosfinoksit (TEPA) 3 CAS No: (b) Polibromobifeniller CAS No: (PBB ler) (c) Tris(2,3dibromopropil) fosfat (TRIS) CAS No:

17 MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KADMİYUM KISITLAMALAR ÜRÜNLER 4 KADMİYUM CAS No: ve bileşikleri -Vinil klorür polimerleri veya kopolimerleri (PVC) -Poliüretan (PUR) -Renkli masterbeç üretimi haricinde kullanılan düşük yoğunluklu polietilen hariç olmak üzere düşük yoğunluklu polietilen -Selüloz asetat (CA) -Selüloz asetat bütirat (CAB) -Epoksi reçine -Melamin-formaldehid (MF) reçineleri -Üre-formaldehid (UF) reçineleri -Doymamış polyesterler (UP) -Polietilen terefitalat (PET) -Polietilen terefitalat (PBT) -Saydam/genel amaçlı polistiren -Akrilonitril metilmetakrilat (AMMA) -Çapraz bağlı polietilen (VPE) -Yüksek-etkili polistiren -Polipropilen (PP) Ambalaj malzemeleri Okul ve büro malzemeleri Mobilya, karoser ya da benzerleri için tasarlanmış bağlantı malzemeleri Giyim eşyaları ve giysi aksesuarları (eldivenler dahil) Emprenye edilmiş, kaplanmış, örtülmüş veya lamine edilmiş tekstil kumaşları Suni deri Yanda sayılan ürünler, metal ağırlığının %0,01 ine eşit veya daha yüksek konsantrasyonlarda kadmiyum içermeleri halinde piyasaya arz edilemez. Takı yapımında kullanılan metal boncuk veya diğer metal parçaları

18 NİKEL MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜNLER 5 NİKEL CAS No: ve bileşikleri -Takı eşyalarından nikel salınma oranının 0.2 mikrogram / cm² /hafta dan (göç sınırı) daha az olmaması halinde delinmiş kulaklara ve insan bedeninin başka delinmiş kısımlarına takılan tüm takı eşyaları, -Eğer ürünlerin deriyle doğrudan ve uzun süreli temas eden kısımlarından nikel salınma oranı 0.5 μg/cm²/hafta dan daha fazla ise yanda sayılan ürünler ve benzerleri, -Eğer nikel dışındaki kaplama, ürünün normal bir biçimde kullanıldığı en az iki yıllık süre boyunca ciltle doğrudan ve uzun süreli temas halindeki kısımlardan nikel açığa çıkışının 0.5 μg/cm²/hafta dan az olmasını sağlamıyorsa nikel dışındaki bir kaplamaya sahip yanda sayılan ve benzeri ürünler piyasaya arz edilemez. Küpe Kolye, bilezik ve zincir, halhal, yüzük Kol saati, saat kayışı ve sıkılaştırıcısı Giysilerde kullanılmaları halinde perçin düğmesi, sıkılaştırıcı, perçin, fermuar ve metal damga

19 ORGANOKALAYLAR MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜNLER Tekstil ve deri ürünleri, ürün ya da ürün parçalarında kalay içeriği ağırlıkça %0.1 den daha yüksek tributiltin (TBT) ve trifeniltin (TPT) gibi üç grup bağlı organostanik bileşikler içermeleri halinde piyasaya arz edilemez. Tekstil ve deri ürünleri 6 ORGANOSTANİK BİLEŞİKLER Tekstil ve deri ürünleri; karışım, ürün ya da ürün parçalarında kalay içeriği ağırlıkça %0.1 den daha yüksek dibutiltin (DBT) bileşikleri içermeleri halinde halka satılmak üzere piyasaya arz edilemez. Sayılan ürünler; karışım, ürün ya da ürün parçalarında kalay içeriği ağırlıkça %0.1 den daha yüksek dioktiltin (DOT) bileşikleri içermeleri halinde halka satılmak üzere piyasaya arz edilemez. Tene temas etmesi öngörülen tekstil ürünleri Eldivenler Tene temas etmesi öngörülen ayağa giyilen ürünler ya da ayağa giyilen ürünlerin parçaları Çocuk kullanım ve bakım ürünleri Tampon, hijyenik ped, göğüs pedi, çocuk bezi ve benzeri ürünler

20 PERFLOROOKTAN SÜLFONATLAR MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜNLER 7 PERFLOROOKTAN SÜLFANATLAR 1 μg/m² ve daha yüksek konsantrasyonlarda perflorooktan sülfanat içermeleri halinde sayılan ürünler piyasaya arz edilemez. Tekstil ve diğer kaplanmış ürünler

21 NONİL FENOL VE ETOKSİLATLARI MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜNLER Aşağıdaki amaçlar için madde veya karışımın ağırlıkça %0,1 ine eşit veya daha yüksek konsantrasyonlarda nonil fenol ve nonil fenol etoksilat içermeleri halinde, sayılan ürünler piyasaya arz edilemez. Deterjanlar Tekstil ve deri ürünleri Kağıt ürünler 8 NONİL FENOL VE NONİL FENOL ETOKSİLATLAR NONİL FENOL CAS No: NONİLFENOL ETOKSİLATLAR - Yıkama sıvılarının geri dönüştürüldüğü ya da tamamen yok edildiği kontrollü kapalı kuru temizleme sistemleri ya da yıkama sıvılarının geri dönüştürüldüğü ya da tamamen yok edildiği özel işlemli temizleme sistemleri hariç olmak üzere endüstriyel veya kurumsal temizlik, - Ev temizliği, - Atık suya herhangi bir salınım yapılmaksızın işleme veya biyolojik atık su arıtması yapılmadan önce işlem suyundan organik kısmı tamamen ayırmak için ön işleme tabi tutulduğu özel işlemli sistemler (koyun derisinin yağının alınması) hariç olmak üzere tekstil ve deri işlemede, - Kağıt hamuru ve kağıt üretiminde.

22 KURŞUN MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜNLER 8 KURŞUN Kurşun ve bileşikleri ile yapılan çalışmalarda havadaki kurşun miktarı max. 0,15 mg/m3 olacaktır. İşçi başına hava miktarı 15 m3 olacak ve 3 ayda bir sağlık kontrolü yapılacaktır. Kurşunun eşik sınır değeri (ESD) 40 mikro gram Pb/100 ml kan ve ortam için 0,075 mg/m3 tür. Bağlayıcı biyolojik sınır değeri 70 mikro gram Pb/100 ml kan ve ortamdaki zaman ağırlıklı ortalama konsantrasyon TLV/TWA değeri için 0,15 mg/m3 belirlenmiştir Stabilizörler, pigmentler inorganik

23 SONUÇ + İnsanın ikinci bir derisi olarak kabul edeceğimiz ve deriyle temas halinde olan hazır giyim ürünleri solunum, sindirim ve/veya ter yoluyla hiçbir şekilde insana zarar vermemelidir. En azından bu geçiş aşamasında sınır değerlerinin saptanması zorunludur. Yine de bu sınır değerleri insan fizyolojisine göre değişmektedir. + Dolayısıyla, insan sağlığını ve çevreyi tehdit edebilecek maddelerin yerine eko alternatiflerini kullanmak gerekir. Nitekim bu hazır giyim ürünlerinin üretimi esnasında çevreye birçok atık bırakılmaktadır. Bunların ekolojik etkileri tüm canlılar ve çevre için bir tehdittir.

24 TEŞEKKÜR EDERİM

25 Referanslar (1) Moll, A.R Die Toxikologie von Textilfarbstoffen-Sind Farbige Textilien Gesundheitlich Unbedenklich. Melliand Textilberichte 10: Öko-Tex Standart 100 (2) Höcker, H Eine Sinnvolle Textilanalytik im Hinblick auf Schadstoffe und Allergologisches Potential 11. Textilsymposium, DWI. (28 February) Aachen, IARC Monographs Supl. 7, 1987, Lyon, (3) Platzek T., Lang, C., Grohmann, G., Gi, U.S, Baltes, W Formation of a Carcinogenic Amine from Azo Dye by Human Skin Bacteria. Human and Experimental Toxicology,18: (4) Bradbury, J.; (1996) UK panics over phthalates in babymilk formulae. (5) Durmaz, E., Özmert E.; Ftalatlar ve Çocuk Sağlığı. (6) Durmaz, E. ve ark.; (2009), Plasma Phthalate Levels in Pubertal Gynecomastia. (7) Oie, L., Hersoug, L.G., Madsen, J.D., Residential exposure to plasticizers and its possible role in the pathogenesis of asthma. (8) US Food and Drugs Administration; (2009), Center for Devices and Radiologycal Health, Safety Assesment of di(2-ethylhexyl) phthalate released from PVC Medical Devices. (9) CDC (2010c) U.S. Centers for Disease Control and Prevention National Report on Human Exposures to Enviromental Chemicals: Di-n-butyl phthalate. (10) Brooks, J.W., Caudill, S.P. ve ark.; (2001), Phthalate Monoesters Levels in the Urine of Young Children. (11) ATSDR, (Agency Toxic Substance Disease Registry ); (1993b), (2002). (12) IARC, (International Agency for Research on Cancer); (13) Avrupa Komisyonu. (14) EPA, (Environmental Protection Agency); (1991), (1998), (2009). (15) REACH, (Registration, Evaulation, Authorisation and Restriction of Chemicals), Candidate List. (16) CPSC, (Consumer Product Safety Commission); (2010b), (2010c), (2010d). (17) NTP, (National Toxicology Program); (1983), (1989). (18) HSDB, (Hazardous Substances Data Bank); (2010a). (19) Latini, G. ve ark., Exposure to di(2-ethylhexyl) phthalate in humans during pregnancy: a preliminary report. (20) Koch, H.M., Drexler, H., Angerer, J.; (2003), An estimation of daily intake of di(2-ethylhexyl) phthalate and other phthalates in general population. (21) CSTEE (Scientific Commitee for Toxicity, Ecotoxicity and the Environment); (1998), Opinion on phthalate migration from soft PVC toys and child-care articles opinion expressed the 6th CSTEE plenary meeting.

BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE Amaç YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; piyasaya nihai ürün

Detaylı

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ 14 OCAK 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı: 29236 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

Detaylı

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ (14.01.2015 t. 29236 s. R.G.

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ (14.01.2015 t. 29236 s. R.G. Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ (14.01.2015 t. 29236 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ 14 Ocak 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29236 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE İÇERİĞİNE YÖNELİK PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

Detaylı

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ Taslağı

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ Taslağı Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ Taslağı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu nun 17 Haziran 2014 tarihinde yapılan

Detaylı

2019/12 SAYILI ÜGD TEBLİĞİ KAPSAMI ÜRÜNLER. Test Edilmesi Gereken Kısımlar ve Özel Koşullar

2019/12 SAYILI ÜGD TEBLİĞİ KAPSAMI ÜRÜNLER. Test Edilmesi Gereken Kısımlar ve Özel Koşullar 2019/12 SAYILI ÜGD TEBLİĞİ KAPSAMI ÜRÜNLER Ürün/ Ürün Grubu No Kullanım Amacı Test Test Edilmesi Gereken Eşyalar Test Edilmesi Gereken Materyaller Test Edilmesi Gereken Kısımlar ve Özel Koşullar Limit

Detaylı

KISITLAMAYA TABİ MADDE VE MADDE GRUPLARI İLE BUNLARIN KISITLAMA ŞARTLARI

KISITLAMAYA TABİ MADDE VE MADDE GRUPLARI İLE BUNLARIN KISITLAMA ŞARTLARI Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

Detaylı

YÖNETMELİK. 26/12/2010 27092 (Mükerrer) Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

YÖNETMELİK. 26/12/2010 27092 (Mükerrer) Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin 21 Kasım 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29182 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR

Detaylı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi Konularında Uygulamaları

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi Konularında Uygulamaları Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi Konularında Uygulamaları Meral KARAASLAN PGD Daire Başkanı SUNUM İÇERİĞİ TÜRKİYE DE

Detaylı

BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE

BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

Detaylı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Dok. No: DDOK.003 Sayfa: 1 / 10 İlk Yayın Tarihi: 01.07.2015 Revizyon Tarihi /No: ----/00 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yasaklı Kimyasallar için Test Metodlarına Göre Materyal Tipleri Materyal Tipi a Sentetik

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aģağıdaki Ģekilde değiģtirilmiģtir.

YÖNETMELİK. MADDE 2 Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aģağıdaki Ģekilde değiģtirilmiģtir. 21 Kasım 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29182 Çevre ve ġehircilik Bakanlığından: YÖNETMELİK BAZI TEHLĠKELĠ MADDELERĠN, MÜSTAHZARLARIN VE EġYALARIN ÜRETĠMĠNE, PĠYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA ĠLĠġKĠN KISITLAMALAR

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Kahveci Mah. Çankaya Cad. Simay İş Merkezi No:5-B Kat:1 No:34 Beylikdüzü 34528 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 02129091418 Faks : 20129091430

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan kahveci mah.çankaya cad.simay iş merkezi No:5-B kat:1 No:34 Beylikdüzü 34528 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 02129091418 Faks : 20129091430

Detaylı

Ek-1 KISITLAMAYA TABİ MADDELER KISITLAMA ŞARTLARI VE KAPSAMDAKİ ÜRÜNLER

Ek-1 KISITLAMAYA TABİ MADDELER KISITLAMA ŞARTLARI VE KAPSAMDAKİ ÜRÜNLER E- KISITLAMAYA TABİ MADDELER KISITLAMA ŞARTLARI VE KAPSAMDAKİ ÜRÜNLER MADDENİN, MADDE GRUBUNUN VEYA KARIŞIMIN ADI KISITLAMALAR ÜRÜN LER AZORENKLENDİRİCİLE R VE AZOBOYARLAR İnsan cildi veya ağız boşluğuyla

Detaylı

Fitaletler Fitalat ismi ile anılan maddeler polivinil klorür (PVC) yapımında plastiklerin esnekleştirilmesi için kullanılmaktadır.

Fitaletler Fitalat ismi ile anılan maddeler polivinil klorür (PVC) yapımında plastiklerin esnekleştirilmesi için kullanılmaktadır. Fitaletler Fitalat ismi ile anılan maddeler polivinil klorür (PVC) yapımında plastiklerin esnekleştirilmesi için kullanılmaktadır. Dünya üzerinde 75 yıldır kullanılıyor olmasına karşın, son yıllarda insan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : MAHMUTBEY MAH. 2538. SK NO:6/11 BAĞCILAR 34218 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0850 311 51 77-78-79 Faks : E-Posta : Website : Kantitatif Kimyasal

Detaylı

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER A)HİDROJEN PEROKSİT Hidrojen peroksit; ısı, kontaminasyon ve sürtünme ile yanıcı özellik gösteren, renksiz ve hafif keskin kokuya sahip olan bir kimyasaldır ve

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE TEST REPORT

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27092 Mükerrer

Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27092 Mükerrer Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27092 Mükerrer ZARARLI MADDE VE KARIŞIMLARIN KISITLANMASI VE YASAKLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (3) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

GTİP Madde İsmi Kullanım Amacı İlgili Mevzuat Test Sanatsal etkinliklerde 3213.10.00.00.00 boyalar profesyonel ürünler hariç Sanatsal etkinliklerde

GTİP Madde İsmi Kullanım Amacı İlgili Mevzuat Test Sanatsal etkinliklerde 3213.10.00.00.00 boyalar profesyonel ürünler hariç Sanatsal etkinliklerde Ek-1 GTİP Madde İsmi Kullanım Amacı İlgili Mevzuat Test Sanatsal etkinliklerde Takım halindeki kullanılanlar ve 3213.10.00.00.00 boyalar profesyonel ürünler hariç Sanatsal etkinliklerde kullanılanlar ve

Detaylı

Turtop Tekstil Mefruşat San. ve Tic. Ltd.Şti. Tel +90(232) 4676696 Fax: +90(232) 4676697 www.turtopsoftplay.com info@turtopsoftplay.

Turtop Tekstil Mefruşat San. ve Tic. Ltd.Şti. Tel +90(232) 4676696 Fax: +90(232) 4676697 www.turtopsoftplay.com info@turtopsoftplay. TURTOP Tekstil olarak çocukların eğitimi, öğretimi ve oyunlarında yardımcı olacak, zekalarını geliştirecek, hem oyun hem de dinlenme zamanlarında kullanabilecekleri ürünler imal etmekte ve Avrupa da bulunan

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mayıs 2012

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mayıs 2012 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mayıs 2012 Bazı Bakanlıkların Görev Dağılımı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sanayi ürünleri Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

ZARARLI MADDE VE KARIŞIMLARIN KISITLANMASI VE YASAKLANMASI (3) HAKKINDA YÖNETMELİKP BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ZARARLI MADDE VE KARIŞIMLARIN KISITLANMASI VE YASAKLANMASI (3) HAKKINDA YÖNETMELİKP BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 26/12/2008(Mükerrer) 27092 Yönetmelikte Değişiklik Yapan Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 21/11/2014 29182 20/03/2011 27880 29/08/2010 27687 ZARARLI

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KİMYA VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ İÇİN UL ÇEVRE KORUMA HİZMETLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR KİMYA VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ İÇİN UL ÇEVRE KORUMA HİZMETLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KİMYA VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ İÇİN UL ÇEVRE KORUMA HİZMETLERİ Tehlikeli Kimyasal Madde Atıklarının Azaltılması Tekstil sektörünün üstünde, çevre üzerindeki etkisini azaltma ve tedarik

Detaylı

REACH. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals

REACH. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals REACH Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals 1 GENEL BİLGİ 2 REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) Avrupa Birliği ndeki kimyasal maddelere

Detaylı

BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK

BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

REACH kapsamında Yüksek Önem Arz Eden Madde (SVCH) ihtiva eden ve AB ye ihraç edilen tekstil ve hazır giyim eşyalarının statüsü hakkında

REACH kapsamında Yüksek Önem Arz Eden Madde (SVCH) ihtiva eden ve AB ye ihraç edilen tekstil ve hazır giyim eşyalarının statüsü hakkında REACH kapsamında Yüksek Önem Arz Eden Madde (SVCH) ihtiva eden ve AB ye ihraç edilen tekstil ve hazır giyim eşyalarının statüsü hakkında Avrupa Birliği (AB)'nin AB de üretilen ve ithal edilen kimyasalların

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, Dayanak ve Tanımlar 21 Kasım 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29182 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ZARARLI MADDE VE KARIŞIMLARIN KISITLANMASI VE YASAKLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (ESKİ ADI İLE: BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN,

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU. Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU. Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 : Ürün ve Tedarikçi Kimlik Kartı Ürün Adı: İzober Taşyünü Levha, Şilte ve Prefabrik Boru Üretici Firma: Beşler Tekstil San.Tic. A.Ş O.S.B 20 Cad. No: 54 38070 KAYSERİ

Detaylı

Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.)

Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.) Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Çevre ve Orman Bakanlığından: 26.12.2008-27092 Resmi Gazete(Mürerrer)

Çevre ve Orman Bakanlığından: 26.12.2008-27092 Resmi Gazete(Mürerrer) Çevre ve Orman Bakanlığından: 26.12.2008-27092 Resmi Gazete(Mürerrer) BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN VE EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN GÜVENLİK RİSKLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ ( T R.G.)

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN GÜVENLİK RİSKLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ ( T R.G.) TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN GÜVENLİK RİSKLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (20.04.2012 T. 28270 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; piyasaya nihai ürün

Detaylı

Tekstil ve Ekolojiye Genel Bakış, Karsinojen ve Allerjik Etki Yapabilen Tekstil Kimyasalları

Tekstil ve Ekolojiye Genel Bakış, Karsinojen ve Allerjik Etki Yapabilen Tekstil Kimyasalları KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 7(1)-2004 26 KSU Journal of Science and Engineering 7(1)-2004 Tekstil ve Ekolojiye Genel Bakış, Karsinojen ve Allerjik Etki Yapabilen Tekstil Kimyasalları urcan KURTOĞLU,

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi. Tehlikeli Kabul Edilen Atıkların Özellikleri Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-III A

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi. Tehlikeli Kabul Edilen Atıkların Özellikleri Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-III A Atık Yönetimi Yönetmeliği EKIII A ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi Tehlikeli Atıkların Özellikleri Özgür ZEYDAN (Phd.) http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ H1 Patlayıcı H2 Oksitleyici H3A Yüksek Oranda Alevlenir

Detaylı

REACH Tüzüğü. (EC) 1907/2006 AT Tüzüğü. Mutlu Demirkan. Çevre Mühendisi İMMİB REACH Yardım Masası. İMMİB REACH ve CLP YARDIM MASASI

REACH Tüzüğü. (EC) 1907/2006 AT Tüzüğü. Mutlu Demirkan. Çevre Mühendisi İMMİB REACH Yardım Masası. İMMİB REACH ve CLP YARDIM MASASI REACH Tüzüğü (EC) 1907/2006 AT Tüzüğü Mutlu Demirkan Çevre Mühendisi İMMİB REACH Yardım Masası İçerik REACH Tüzüğü Genel Tanımı Ürün bazında yükümlülükler Tüzükte eşya tanımı örnekler Eşyalar için yükümlülükler

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : Fırın ve her türlü cihazın termal ve akustik izolasyonu için İzocam Camyünü İğneli Ürün : Izocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455

Detaylı

Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri. Prof. Dr. Hulusi Barlas

Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri. Prof. Dr. Hulusi Barlas Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri Prof. Dr. Hulusi Barlas INCI Sistemi International Nomenclatura Cosmetic Ingredients (Kozmetik Ürün Bileşenleri Uluslar arası İsim Listesi) INCI sistemi, kimyasal

Detaylı

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ Doküman : LST.005 Sayfa: 1 / 5 İlk Yayın Tarihi: 01.07.2015 Revizyon Tarihi/: 23.03.2017 / 03 01 Tekstilde Azoboyar Maddeleri Kolon Metodu KDTL.001 TS EN 14362-1 Tekstil, sentetik deri En az 5 g ürün 1

Detaylı

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ Doküman : LST.005 Sayfa: 1 / 11 İlk Yayın Tarihi: 01.07.2015 Revizyon Tarihi/: 04.12.2018/08 01 Tekstilde Azoboyar Maddeleri Kolon Metodu KDTL.001 TS EN ISO 14362-1 Tekstil, sentetik deri En az 5 g ürün

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

TEST RAPORU Sayfa 1 / 16. TEST Numune 1 Numune 2 OYUNCAK GÜVENLİĞİ BÖLÜM 1 MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLER

TEST RAPORU Sayfa 1 / 16. TEST Numune 1 Numune 2 OYUNCAK GÜVENLİĞİ BÖLÜM 1 MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLER TEST RAPORU Sayfa 1 / 16 RAPOR NUMARASI : TURT120045028-DÜZELTME RAPORU 01 BAŞVURAN FİRMA ADRES ALICI FİRMA NUMUNE TANIMI : Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Atatürk San.Böl.Hacı Bektaş Veli Cad. İltaş

Detaylı

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ

PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ PİYASADA SATILAN KUMAŞ BOYASININ SU PİRESİ ÜZERİNE TOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ GRUP İNDİGO GAMZE ÖZEN İHSANİYE YURTTAŞ Danışman: YRD. DOÇ.DR. FATİH DUMAN ÖZET: Bu çalışmada piyasada satılan kumaş boyalarının

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/6 Ticari İsmi Kullanım Alanı REACH Kayıt No : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları : Mevcut değil Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP BOOSTER ENZİMLİ

Detaylı

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009 1. ÜRÜN ve ŞİRKET TANITIMI Ürün Adı : Kullanım Amacı : İnsektisit Kimyasal Grubu : phenylpyrazole Üretici ve Ruhsat Sahibi: Koru -San Çevre Koruma Kimyasalları San.ve Tic.Ltd.Şti Adres: : 104.Cadde No:138

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü,

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, TOZ İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, Termal Konfor gibi unsurlardan biriside Tozdur. Organik

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ Doküman : LST.005 Sayfa: 1 / 10 İlk Yayın Tarihi: 01.07.2015 Revizyon Tarihi/: 15.08.2018/07 Standart/Metot 01 Tekstilde Azoboyar Maddeleri Kolon Metodu KDTL.001 TS EN ISO 14362-1 Tekstil, sentetik deri

Detaylı

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ

FLO AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ Doküman : LST.005 Sayfa: 1 / 10 İlk Yayın Tarihi: 01.07.2015 Revizyon Tarihi/: 28.03.2018/06 Adı Standart/Metot 01 Tekstilde Azoboyar Maddeleri Kolon Metodu KDTL.001 TS EN 14362-1 Tekstil, sentetik deri

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

GTİP Madde İsmi Kullanım Amacı İlgili Mevzuat Test Sanatsal etkinliklerde 3213.10.00.00.00 boyalar profesyonel ürünler hariç Sanatsal etkinliklerde

GTİP Madde İsmi Kullanım Amacı İlgili Mevzuat Test Sanatsal etkinliklerde 3213.10.00.00.00 boyalar profesyonel ürünler hariç Sanatsal etkinliklerde GTİP Madde İsmi Kullanım Amacı İlgili Mevzuat Test Sanatsal etkinliklerde Takım halindeki kullanılanlar ve 3213.10.00.00.00 boyalar profesyonel ürünler hariç Sanatsal etkinliklerde kullanılanlar ve 3213.90.00.00.00

Detaylı

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü TEST RAPORU Sayfa 1 of 6 RAPOR NUMARASI : TURA140124587 MÜŞTERİ İSMİ NUMUNE TANIMI : MÜŞTERİ : Ak-Sel Kırtasiye İth. Tic. ve San. Ltd. Şti. Köroğlu Caddesi Keban Sokak No:3 A-B Kartal / İSTANBUL FAX NO

Detaylı

Powdoor ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz. Powdoor Pulver Kimya San. ve Tic. A.Ş

Powdoor ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz. Powdoor Pulver Kimya San. ve Tic. A.Ş ahşap boyama endüstrisini yeniden yapılandırıyoruz Neden Toz Boya? Strateji Tuvali Toz Boya 3,5 3 03 Neden? 2,5 04 Neden? 2 1,5 1 0,5 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kurulum Maliyeti Kaplama Birim Maliyeti

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Bağlar Mh. Osmanpaşa Cd. No:95 İş İstanbul Plaza E Girişi Güneşli 34209 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 368 40 00 Faks : 0 212 296 47

Detaylı

Eskişehir Karayolu 5. km Bozüyük 11300 BİLECİK Telefon: 0228 314 63 00 Fax: 0228 314 63 05

Eskişehir Karayolu 5. km Bozüyük 11300 BİLECİK Telefon: 0228 314 63 00 Fax: 0228 314 63 05 1 Ürün ve şirket tanımlaması Ürün bilgisi: Epoksi Bazlı Derz Dolgusu Ürün ticari ismi: Şirket ünvanı: VitraFix Epoxy Koramic Yapı Kimyasalları Eskişehir Karayolu 5. km Bozüyük 11300 BİLECİK Telefon: 0228

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/25)

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/25) Ekonomi Bakanlığından: GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/25) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu in amacı; Ek-1 de

Detaylı

YÖNETMELİK. Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete nin

YÖNETMELİK. Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete nin 20 Mart 2011 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27880 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK BAZI TEHLĠKELĠ MADDELERĠN, MÜSTAHZARLARIN VE EġYALARIN ÜRETĠMĠNE, PĠYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA ĠLĠġKĠN KISITLAMALAR

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 08.05.2013 PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun

Detaylı

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü

Neslihan Sözer Kimya Laboratuvar Müdürü TEST RAPORU Sayfa 1 of 7 RAPOR NUMARASI : MÜŞTERİ İSMİ TURA140124734 Ak-Sel Kırtasiye İth. Tic. ve San. Ltd. Şti. Köroğlu Caddesi Keban Sokak No:3 A-B Kartal / İSTANBUL FAX NO : 0216 488 00 68 İlgili Kişi:

Detaylı

GÜVENLÝK BÝLGÝ FORMU

GÜVENLÝK BÝLGÝ FORMU GÜVENLÝK BÝLGÝ FORMU Ürün Adý: Bilgi Formu Numarasý: 909001 3. 0. 2 Madde/Preparat Kullanýmý: Pool / spa treatment - Potable water treatment Ürün Parça Numarasý: 909001-909006 (see product label for all

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ TİCARET BAKANLIĞI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ TİCARET BAKANLIĞI TÜRKİYE CUMHURİYETİ TİCARET BAKANLIĞI TÜKETİCİNİN KORUNMASI ve PİYASA GÖZETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Denetimlerin Sıfır Atığa Etkisi Meral KARAASLAN Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı 1/118 Ticaret

Detaylı

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar On5yirmi5.com Evimizdeki Tehlikeli Atıklar Çevreyi ve sağlığımızı korumak istiyorsak en önce evimizden başlamalıyız. Öyle ki, Çevre ve Orman Bakanlığı, evimizde ortalama 1,5 kg ila 5 kg arasında tehlikeli

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün Adı : HMPlus Mikronütrient Şirket : Kayhan ÜNLÜALP HidroMetan Biyogaz ve Arıtma Teknolojileri 1768 Sokak No:4/5 Karşıyaka İZMİR Acil Telefon numarası

Detaylı

www.scalaturkiye.com.tr

www.scalaturkiye.com.tr www.scalaturkiye.com.tr Giriş Bayan iç çamaşırları, gecelikleri ve korse alanında dünyanın en ünlü üreticilerinden olan Scala, yıllar süren araştırma ve geliştirme faaliyetlerinden sonra, devrim niteliği

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 21.02.2011 1 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Ürün Adı Üretici : ÖZPOR Taşyünü Şilte, Levha : ÖZPOR Yalıtım Amb. İnş. Turz. Yat. San. Tic. A.Ş. 1. Organize San. Böl. Türkmenistan

Detaylı

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ Dr. Aydan Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları

Detaylı

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ TEHLİKELİ KABUL EDİLEN ATIKLARIN ÖZELLİKLERİ: H1 Patlayıcı H2 Oksitleyici H3 A Yüksek oranda alevlenir H3 B Alevlenir H4 Tahriş edici H5 Zararlı H6 Toksik H7 Kanserojen H8

Detaylı

Çok Yüksek Endişe Kaynağı Maddeler (SVHC) Aday Listesi Çok yüksek endişe kaynağı maddeler (SVHC ler): 1. veya 2. kategoride sınıflandırılan Kanserojen, Mutajenik veya Üreme (CMR) olan; REACH Yönetmeliğinin

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 71-36-3 Kullanım alanları : N-Butanol ağırlıklı olarak boya ve

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SOFT SENSITIVE

Detaylı

INDICATOR PAPER PH MSDS. CAS numarası: MSDS MATERIAL SAFETY DATA SHEET (MSDS) KISIM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği

INDICATOR PAPER PH MSDS. CAS numarası: MSDS MATERIAL SAFETY DATA SHEET (MSDS) KISIM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği INDICATOR PAPER PH 2.0-4.5 MSDS CAS numarası: MSDS MATERIAL SAFETY DATA SHEET (MSDS) KISIM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde /Karışımın kimliği Ürünün formu : Madde : Ürünün

Detaylı

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü LOGO Doç. Dr. Esin SUZER Prof. Dr. Aynur KONTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü Deniz Kirliliği İnsan kaynaklı ya da doğal etkiler sonucu ortaya çıkan,

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ il HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ 1) Çamaşır suyu 1. ph değeri 12,5-14 arasında, sodyum hipoklorit oranı en az %5 olmalıdır.

Detaylı

Hasan Salih ACAR FASD Genel Sekreteri

Hasan Salih ACAR FASD Genel Sekreteri PAGEV KONGRESİ AMBALAJ MEVZUATI VE STANDARDLARI Hasan Salih ACAR FASD Genel Sekreteri İSTANBUL / 24 Ekim 2017 Ambalaj Ambalaj(TS EN 14182), hammaddeden işlenmiş ürüne kadar, üreticiden kullanıcı veya tüketiciye

Detaylı

Tekstil Laboratuvarı. 2015 Yılı Eğitim Programı

Tekstil Laboratuvarı. 2015 Yılı Eğitim Programı Tekstil Laboratuvarı 2015 Yılı Eğitim Programı Tekstilde Bakım Etiketleri Eğitimi 2015 Yılı Tekstil Laboratuvarı Eğitim Tarihleri Eğitim Adı Tarih* Çekmezlik ve Görünüm Testleri Eğitimi Fiziksel Testler

Detaylı

( T R.G.)

( T R.G.) Ekonomi Bakanlığından: GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/12) (30.12.2017 T. 30286 R.G.) Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

REACH-Tekstil ve Hazırgiyim Sektörüne Etkileri Semineri

REACH-Tekstil ve Hazırgiyim Sektörüne Etkileri Semineri REACH-Tekstil ve Hazırgiyim Sektörüne Etkileri Semineri 20-08-2008 Rezzan Karaaslan 1. REACH nedir,beni etkileyecek mi? 2. REACH kapsamında rollerimiz neler? 3. Tekstil üreticileri olarak ne yapmak zorundayız?

Detaylı

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü 2011 Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Günlük yaşamda kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU 91/155/ /EEC, 93/112/EC, 2001/58/EC ye göre Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: NX 402 Hijyenik Genel Temizlik Ürünü Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

POLİMERLER HAZIRLAYANLAR: OĞUZHAN FERHAT KAAN BERK SABANCI HÜSEYIN CAN KAYA

POLİMERLER HAZIRLAYANLAR: OĞUZHAN FERHAT KAAN BERK SABANCI HÜSEYIN CAN KAYA POLİMERLER HAZIRLAYANLAR: OĞUZHAN FERHAT KAAN BERK SABANCI HÜSEYIN CAN KAYA POLİMER NEDİR Polimerler; çok sayıda molekülün kimyasal bağlarla düzenli bir şekilde bağlanarak oluşturdukları yüksek molekül

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

Kısıtlanmış Maddeler Rehberi

Kısıtlanmış Maddeler Rehberi Kısıtlanmış Maddeler Rehberi Giyim ve Ayakkabı Uluslararası Sınırlandırılmış Madde Listesi (RSL) Yönetim Grubu 1 Versiyon 0 Yasal Uyarı Giyim Giyim ve Ayakkabı ve Ayakkabı Uluslararası RSL Yönetimi RSL

Detaylı

KISITLAMAYA TABİ MADDE VE MADDE GRUPLARI İLE BUNLARIN KISITLAMA ŞARTLARI. Kısıtlama şartları

KISITLAMAYA TABİ MADDE VE MADDE GRUPLARI İLE BUNLARIN KISITLAMA ŞARTLARI. Kısıtlama şartları Ek 1 (Değişik:RG-20/3/2011-27880) KISITLAMAYA TABİ MADDE VE MADDE GRUPLARI İLE BUNLARIN KISITLAMA ŞARTLARI Maddenin, madde grubunun veya karışımın adı 1. Asbest lifleri (a) Krosidolit CAS No 12001-28-4

Detaylı

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş

TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş TÜRKAK TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TURKISH ACCREDITION AGENCY tarafından akredite edilmiş EKOTEKS LABORATUVAR ve GÖZETİM Esenyurt Firuzköy Bulvarı No:29 34325 Avcılar İstanbul/ TÜRKİYE EKOTEKS TEST REPORT

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Taşyünü Şilte, Levha ve Prefabrik Borular. : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Dilovası - Kocaeli TÜRKİYE Telefon

Detaylı

ZİYLAN AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ

ZİYLAN AR-GE LABORATUVARI DENEY LİSTESİ Doküman : LST.005 Sayfa: 1 / 8 İlk Yayın Tarihi: 01.07.2015 Revizyon Tarihi/: ---/00 Adı 01 Tekstilde Azoboyar Maddeleri Kolon Metodu KDTL.001 TS EN 14362-1 Tekstil, sentetik deri En az 5 g ürün 1 adet

Detaylı

Bilinen özel tehlikeleri yoktur. Tehlike uyarı sembol yada tanımlarını gerektirmez. Bileşen CAS-No. EINECS-No. Konsantrasyon Sınıflandırma

Bilinen özel tehlikeleri yoktur. Tehlike uyarı sembol yada tanımlarını gerektirmez. Bileşen CAS-No. EINECS-No. Konsantrasyon Sınıflandırma Revizyon tarihi 08.01.2016 Baskı tarihi 11.01.2016 No6/1 Esenyurt, İstanbul, Turkey Tel +90 212 451 57 91 (pbx) Fax +90 212 451 57 96 Sayfa 1/5 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ticari İsmi Kullanım Alanı Endüstriyel

Detaylı

Bozüyük O.S.B. 10. Cadde No: 3, Bozüyük Bilecik / TÜRKİYE Telefon: Faks:

Bozüyük O.S.B. 10. Cadde No: 3, Bozüyük Bilecik / TÜRKİYE Telefon: Faks: 1) Ürün ve Şirket Tanımlaması Ürün bilgisi : İki komponentli, geniş dilatasyon derzleri için kullanılan, poliüretan esaslı, yüksek elastikiyette, dökülebilir yalıtım dolgu macunu. Ürün ticari ismi : CERMITHANE

Detaylı

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ SU KALİTE ÖZELLİKLERİ Su kirliliği Su kaynağının kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde gözlenen ve doğrudan veya dolaylı yoldan biyolojik

Detaylı

MSDS Güvenlik Bilgi Formu VERSACHEM 4 Dakika Çelik Epoksi

MSDS Güvenlik Bilgi Formu VERSACHEM 4 Dakika Çelik Epoksi 1 Ürünün ve Firmanın Tanıtımı Ürün Adı: Versachem 4 Dakika Çelik Epoksi SERTLEŞTİRİCİ Bu ürün aşağıdaki stok kodlarında bulunmaktadır: 44209 2 Bileşimi/İçindekiler Hakkında Bilgi Maruz Kalma Limitleri

Detaylı

ZARARLI MADDE VE KARIŞIMLARIN KISITLANMASI VE YASAKLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (3)

ZARARLI MADDE VE KARIŞIMLARIN KISITLANMASI VE YASAKLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (3) Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27092 Mükerrer ZARARLI MADDE VE KARIŞIMLARIN KISITLANMASI VE YASAKLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (3) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın!

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! 01 Giriş Her yıl artan sayıda insanı etkileyen alerjik rahatsızlıklar yaygın bir sorundur 1. Avrupa da 150 milyondan fazla insan kronik

Detaylı