ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. MÜGE YÜKSEL TED BURSA KOLEJİ Kütüphaneci Ağustos 2016

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. MÜGE YÜKSEL TED BURSA KOLEJİ Kütüphaneci Ağustos 2016"

Transkript

1 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ MÜGE YÜKSEL TED BURSA KOLEJİ Kütüphaneci Ağustos 2016

2 İÇİNDEKİLER 1. Araştırma Yapmak Öğrencilere Neler Kazandırır? 2. Araştırma Yaparken İzlenmesi Gereken Aşamalar 3. Araştırmanın Yazımı 4. Kullanılan Kaynakların Araştırmada Gösterilmesi 4.1. Kullanılan Kaynakların Araştırma İçinde Gösterilmesi Alıntı Gönderme 4.2. Kullanılan Kaynakların Araştırma Sonunda Gösterilmesi Kaynakçanın Düzenlenmesi

3 ARAŞTIRMA YAPMANIN ÖĞRENCİLERE KAZANIMLARI NELERDİR? Bilgi birikiminin artması, Edinmiş olduğu bilginin kalıcı olması, Konuların daha iyi anlaşılması ve pekiştirilmesi, Araştırma yöntem ve teknikleri ile ilgili becerilerin( bilgi okuryazarlığı, yaşam boyu kalıcı öğrenme) kazanılması, Kütüphane ve bilgi kaynaklarının kullanılmasını öğrenme, Bireysel farklılık ve yaratıcılığını gösterebilmesi,

4 BİLİŞSEL BÜYÜK ALTILI MODELİ (B6) Eğitimci Eisenberg ve Berkowitz tarafından geliştirilen bir modeldir. Öğrencilerin araştırma yaparken izlemesi gereken 6 temel aşama vardır.

5 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 1. Görev/Konu Tanımı 1.1. Bilgi sorununu tanımlayınız 1.2. İhtiyaç duyulan bilgiyi tanımlayınız 2. Bilgi Araştırma Stratejileri 2.1. Mümkün olan tüm kaynakları tanımlayınız 2.2. En iyi kaynağı seçiniz 3. Lokasyon ve Erişim 3.1. Kaynakları yerleştirin(hem zihninizde hem de fiziksel olarak) 3.2. Kaynaklar içinde bilgiyi bulun

6 4. Bilgi Kullanımı 4.1. Bağlantı kurun/dahil olun(örnek: okuma, duyma, izleme, dokunma) 4.2. İlgili bilgiyi seçip çıkarın 5. Sentez 5.1. Çoklu kaynakları organize edin 5.2. Bilgiyi sunun 6. Değerlendirme 6.1. Ortaya çıkan ürünü sorgulayın/değerlendirin (etkinlik) 6.2. Süreci sorgulayın/değerlendirin (verimlilik)

7 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 1.BİLGİ GEREKSİNİMİNİ TANIMLAMA Ödevin teslim tarihi Ödevde kullanılması gereken kaynak sayısı ve türü Ödevin en az yada en fazla kaç sayfa olacağı Ödevin nasıl değerlendirileceği Not ortalamasına nasıl etki edeceği Ödevin sınıfta sunumu yapılacak mı? Eğer yapılacaksa hangi yöntemi kullanması gerekeceği Sunum için ne kadar zamanı olduğunu yazılı olarak öğretmenlerinden istemesi

8 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 1. BİLGİ GEREKSİNİMİNİ TANIMLAMA Araştırma konusunun belirlenmesi gerekir. Araştırma konunuzu seçerken şu noktalara dikkat edin. İlgi alanınıza giren, araştırmaktan da keyif alacağınız bir konu seçmeye özen gösterin. Konunuzu belirlemeden önce konuyla ilgili yeterli kaynağa erişip erişemeyeceğinizi kontrol edin. Bir ön araştırma (tarama) yapın. Konunuzla ilgili anahtar ve eş anlamlı kelimeleri belirleyin. Araştırmaya başlamadan önce de anahtar kelimelerinize karar vermek için ansiklopedi ve sözlükleri kullanın. Maksim Gorki hakkında araştırma yapıyorsanız diğer adının(asıl isminin) Aleksey Maksimoviç Peşkov olduğunu bilmeniz gerekir. Fizik ten aldığınız bir dönem ödevi konusu Kimya nın alanı olabilir. Voltaic cell elektrokimya ile ilgili bir konu olup eşanlamlısı galvanic cell dir.

9 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI ARAŞTIRMANIN AŞAMALAR 2. BİLGİ ARAMA STRATEJİLERİ OLUŞTURMA Gerekli olan bilgileri, NEREDEN ve NASIL bulacağınızı tespit etmeniz gerekir. Tarihi ve genel bilgiler için ansiklopedileri, Güncel, istatistiksel ve coğrafi bilgiler için yıllık ve atlasların en son basımları, Resim, fotoğraf gibi görsel bilgiler için internette uzman kişilerin ve kurumların web sayfaların kullanın.

10 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 3. BİLGİNİN YERİNİ BULMA VE GEREKLİ BİLGİYİ ALMA Bilgi kaynaklarına; Okul kütüphanesinden, Kendi kütüphanesinden, Üniversite kütüphanesinden, Yayınevlerinden, İnternetten erişebilirsiniz. DİKKAT!! Araştırmalarınızda sadece internetten aldığınız bilgileri kullanmamaya dikkat ediniz. Araştırmanızı desteklemek için ek kaynak olarak kullanınız. Eleştirel bir şekilde değerlendirin!

11 3. BİLGİNİN YERİNİ BULMA VE GEREKLİ BİLGİYİ ALMA Kaynakların kütüphanede hangi rafta olduğunu bulmak için katalog tarama yapıp, yer numarasını not ediniz. Aradığınız kitabı bulmak için raflardaki yönlendirme etiketlerini kullanın. ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI Bilginin kitapta kaçıncı sayfada olduğunu bulmak için kaynağın indeksini, indeksi yoksa içindekiler sayfasını kullanın. Araştırma konunuz ile ilgili çok fazla bilgiye erişebildiğiniz kadar erişemediğiniz bilgiler de mevcut olabilir. Bu durumda konunun daraltılması-genişletilmesi / sınıflandırılması gerekir. HAYVANLAR ile ilgili bir ödev aldınız. Konu ile ilgili çok fazla bilgi buldunuz. Bu durumda BALIKLAR ya da bir balık türü KÖPEKBALIĞI-Mavi Köpekbalığı olarak sınıflandırabilirsiniz.

12 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 3. BİLGİNİN YERİNİ BULMA VE GEREKLİ BİLGİYİ ALMA

13 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 3. BİLGİNİN YERİNİ BULMA VE GEREKLİ BİLGİYİ ALMA Konunun Sınırlandırılması- Genişletilmesi (5N 1K) NE? Proteinler ( Organik Kimya) NASIL? Protein Tanımı ve Yapısı, Proteinlerin Sınıflandırılması, Proteinlerin Saflaştırılması, Proteinlerin Analizi KİM? Proteinlerin canlıların gelişimi üzerindeki etkileri nelerdir? NEDEN? Canlı organizmada protein eksikliği ne gibi sonuçlar doğurur?

14 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 4. BİLGİYİ KULLANMA Gözlem, okuma ve dinleme tekniklerini kullanarak, bilgi kaynaklarında yer alan ve ödev konunuzla bağlantısı olan bilgiyi not ediniz. Not almak için, not kartlarını, defter, kağıt veya bilgisayar kullanınız. Araştırmada kullanılan bilgi kaynaklarının künyelerini (yazarın adı-soyadı, eserin adı, yayın yeri, yayınevi, yayın tarihi vb.) not ediniz. Araştırma raporunun sonunda, Kaynakça Bibliyografya Referans bölümünde bilgi kaynaklarının künyesini detaylı olarak vermeye dikkat ediniz.

15 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 5. SENTEZLEME VE SUNUM Çeşitli kaynaklardan topladığınız bilgiyi, konu başlıklarınız ile tutarlı olacak şekilde hedefleriniz doğrultusunda birleştirip, yeniden yapılandırınız. Bilgileri mümkün olduğunca kendi cümleleriniz ile ifade ediniz. Gerekli yerlerde bulmuş olduğunuz, konunuz ile ilgili alıntı ve göndermeleri kullanınız. Sunum yönteminizi (video, powerpoint) belirleyiniz.

16 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 6. DEĞERLENDİRME Araştırma hazırlarken ödev kontrol listesini mutlaka kullanınız. Böylece eksiklerinizi görüp hem daha kısa sürede hem de daha sağlıklı bir çalışma tamamlamış olacaksınız.

17 6. DEĞERLENDİRME Ödev Kontrol Listesi NO ÖDEV KONTROL LİSTESİ EVET HAYIR 1 Ödevin kapağı hazır mı? 2 İçindekiler listesi hazır mı? 3 Giriş bölümü var mı? 4 Gelişme bölümünde konu ayrıntılı olarak açıklanmış mı? 5 Ödevinizin içeriği ile konu başlıkları tutarlı mı? 6 Metin içinde alıntıları doğru yaptınız mı? 7 Metin içinde göndermeleri doğru yaptınız mı? 8 Ödevinizin sonuç bölümü hazır mı? Ödevinizde konunuzla ilgili resim ve fotoğraf kullandınız mı? Evet ise almış olduğunuz kaynak bilgilerini belirttiniz mi? 9 10 Metin içinde 'Ek' kullandınız mı? Evet ise gerekli göndermeleri yaptınız mı? 11 Kaynakçanız tam mı? 12 Ödeviniz şekil açısından temiz ve düzenli mi? 13 Ödevinize sayfa numarası verdiniz mi? Ödevinizi istenilen sayfa düzeni(ölçüleri) ve yazım kurallarına uygun yazdınız mı? Ödeviniz istediğiniz gibi oldu mu? Cevabınız ' Hayır' ise nedenleri nelerdir?...

18 ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI 6. DEĞERLENDİRME Araştırmanızın eksiksiz ve istediğiniz gibi yaptığınızda mutluluk ve rahatlık, Araştırmanız istediğiniz gibi olmaması durumunda hayal kırıklığı, hissetmeniz normaldir.

19 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI MÜGE YÜKSEL TED BURSA KOLEJİ Kütüphaneci Ağustos 2016

20 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI Araştırma raporları (proje, ödev vb.)yazılı sınavlar kadar önemlidir. Araştırma raporunun daha kolay okunabilmesi, bir bütünlük içermesi ve anlaşılır olması için belirli bir düzene göre hazırlanması gerekir.

21 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI ARAŞTIRMA RAPORUNUN BÖLÜMLERİ Araştırma raporu 5 bölümden oluşur. 1. Kapak 2. İçindekiler Sayfası 3. Araştırma Metni(Giriş - Gelişme - Sonuç) 4. Ekler 5. Kaynakça - Bibliyografya - Referans

22 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 1. KAPAK Okulun adı, Ödevin başlığı, Ad soyad, numara ve sınıf Öğretmenin ve dersin adı, Ödevin teslim tarihi

23 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 2. İÇİNDEKİLER SAYFASI İçindekiler sayfası, ödevde yer alan ana ve alt başlıkları gösterir. Her başlığın karşısına sayfa numarası yazılır. Ana başlıklar ve alt başlıklar belli bir düzende yazılmalıdır. Alfabetik, sayısal veya karma düzenlerden biri olabilir. Okullarda sayısal düzen tercih edilmektedir. A. Ana başlık 1. Ana başlık A. Ana başlık 1. Ana başlık a. Alt başlık 1.1. Alt başlık A.1. Alt başlık. 1.a. Alt başlık. b. Alt başlık 1.2. Alt başlık B.2. Alt başlık 1.b. Alt başlık B. Ana başlık 2. Ana başlık B. Ana başlık 2. Ana başlık a. Alt başlık 2.1. Alt başlık B.1. Alt başlık 2.a. Alt başlık b. Alt başlık 2.2. Alt başlık B.2. Alt başlık 2.2. Alt başlık

24

25 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 3. ARAŞTIRMA METNİ(Giriş-Gelişme-Sonuç) Araştırma metni giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşur. Giriş Bölümü: Araştırmanın konusu, araştırmanın sınırları, araştırmanın amacı, ana ve alt başlıkları belirtilir. Gelişme Bölümü: Araştırma konusunun ayrıntılı olarak açıklandığı ana ve alt başlıkların yer aldığı bölümdür. Bu bölümde konu açıklanır, örnekler ve karşılaştırmalar verilir. Konuyla ilgili resimler, tablolar - şemalar gelişme bölümünde verilir. Sonuç Bölümü: Araştırmanın genel değerlendirilmesine ve kişisel görüşlere yer verildiği bölümdür.

26 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 4. EKLER Araştırmanın bütünlüğünü bozacak araştırmayla ilgili resimleri, fotoğrafları, tabloları ve grafikleri araştırmanın sonunda ek olarak verilir. Bunun için araştırmanın gerekli bölümlerinde yönlendirmeler yapılmalıdır. Örnek: Rover marka arabalar İngilizler tarafından üretilen, lüks otomobillerdir. (Rover marka arabalar için Ek-1 e bakınız). Eklerin altında gerekli açıklamaların verilmesi gerekmektedir.

27 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 5. ARAŞTIRMADA KULLANILAN KAYNAKLARIN GÖSTERİLMESİ Araştırmada yararlanılan kaynakların metin içinde ve metin sonunda gösterilmesi gerekir. Metin içinde ALINTI Quotation Okuma + metni olduğu gibi kullanma GÖNDERME Citation Okuma + metne yorumlarınızı eklemeden kendi cümlelerinizle ifade etme Metin sonunda Kaynakça Bibliyografya Referans

28 Alıntılar tırnak «..» içinde yazılır. Alıntının yapıldığı yazar ve sayfa numarası verilir. Yazarın soyadı cümlenin başında veya sonunda verilebilir. Güleç Karagözü, «cansız aktörlerle oynatılan bir oyun» (341) olarak tanımlamaktadır. «Karagöz, cansız aktörlerle oynatılan bir oyundur» şeklinde tanımlanmıştır (Güleç 341). Kaynakça: ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 5. ARAŞTIRMADA KULLANILAN KAYNAKLARIN METİN İÇİNDE GÖSTERİLMESİ - ALINTI Güleç, Hamdi. Halk Edebiyatı. Konya: Çizgi Kitabevi, Baskı. Alıntı uzun ise; 4 satırdan fazla ise, ana metinden 10 karakter içerde ve çift satır aralığı ile yazılır. Bu durumda tırnak kullanmak gerekmez. Atasözleri biçim özellikleri bakımından 3 başlıkta toplanabilir. Atasözleri kalıplaşmış sözlerdir, kısa ve özlüdür, çoğu 1-2 cümledir. Her atasözü belli bir kalıp içinde belli kelimelerle söylenmiştir. Kelimeler değiştirilip yerine aynı anlama gelen kelimeler konulamaz ve sözdiziminin biçimi değiştirilmez. Az kelime ile çok şey anlatılır En çok geniş zaman kipi, öğüt olan atasözlerinde ise emir kipi kullanılır. Başka kiplerle kurulmuş atasözleri azdır (Güleç 19-20)

29 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 5. ARAŞTIRMADA KULLANILAN KAYNAKLARIN METİN İÇİNDE GÖSTERİLMESİ - GÖNDERME Kaynaklardaki bilgileri kendi cümleleriniz ile ifade ediyorsanız kullandığınız kaynağa gönderme yapmanız gerekir. Birden fazla kimyasal maddenin birleşmesi ile oluşan homojen karışımlara çözelti denir (Bağ 15). Bağ, Genel Kimya isimli kitabında çözeltiyi, birden fazla kimyasal maddenin birleşmesi ile oluşan homojen karışım olarak tanımlanmıştır (15)

30 ARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILIMI 5. KAYNAKÇANIN DÜZENLENMESİ Kaynakça, araştırma yaparken kullandığımız bilgi kaynaklarını gösteren bir listedir. Alfabetik olarak düzenlenir. Araştırmada verilen alıntılar ve göndermelerin yapıldığı kaynaklar ile ilgili bibliyografik bilgilerin(yazarın adı soyadı, eserin adı, yayın yeri, yayın evi, yayın tarihi vb. bilgiler) kaynakçada verilmesi zorunludur. Kaynakça çeşitli kurallara göre yazılır. Bunun için geliştirilmiş çeşitli standartlar vardır. Okulumuzda MLA Standartları (The Modern Language Association) uygulanmaktadır.

31 KİTAP KÜNYESİ Yazarın Soyadı, Adı. Kitabın adı. Yayın yeri: Yayınevi, Yayın Tarihi. 3. Baskı. Güleç, Hamdi. Halk Edebiyatı. Konya: Çizgi Kitabevi, Baskı. Kutlu, Oğuz ve Ali Temel. Okulda ve Sınavlarda Başarı için 222 Etkili Yol. Adana: Nobel, Baskı. NOT: Kitabın üçten fazla yazarı varsa, ilk yazarın soyadı ve adı daha sonraki yazarlar için vd.,. et al., and others kısaltmaları kullanılır.

32 ANSİKLOPEDİ ve SÖZLÜK KÜNYESİ Yazarın Soyadı, Adı. «Madde başlığı». Ansiklopedinin Adı. Yayın Tarihi. 4. Baskı. Özkırımlı, Atilla. «Beyit». Türk Edebiyatı Ansiklopedisi Baskı. «Rönesans». Ana Britannica. 8. bs. Vol. 18. İstanbul: Ana Yayıncılık, Baskı. «Moon». Redhouse Sözlüğü Baskı. Demirel, Özcan. «Eğitim». Eğitim Bilimleri Sözlüğü Baskı.

33 DERGİ ve GAZETE KÜNYESİ Dergi Yazarın Soyadı, Adı. «Makalenin Adı». Derginin Adı, Cilt Sayısı (Yayın Tarihi): Sayfa (Numaraları. 3. Baskı. Zülfikar, Hamza. «Doğru Yazalım Doğru Konuşalım». Türk Dili, 587 (2000): Baskı. Gazete Yazarın Soyadı, Adı. «Yazının Başlığı». Gazetenin İsmi Yayınlandığı Gün Ay Yıl: Sayfa Numarası. 3. Baskı. Ülsever, Cüneyt. «AB Standartlarını Vatandaş Açısından İrdeleyin». Hürriyet 4 Şubat 2002: Baskı.

34 ELEKTRONİK KAYNAKLARIN KÜNYESİ Elektronik kaynaklar (e-kitap, e-dergi, e-makale, web sayfası vb.), kaynakçada gösterilirken, kaynağın türünün Web olarak belirtilmesi ve kaynağa erişimin yapıldığı tarihin gün ay ve yıl olarak verilmesi gerekir.

35 WEB SAYFASI KÜNYESİ Yazarın soyadını, adını yazınız. Yazar yoksa, «konu başlığı» ile başlayınız ve konu başlığı tırnak içinde yazınız. Web sitesinin adı italik olarak belirtiniz. Ana sayfanın başından ya da tarayıcının üst kısmından erişebilirsiniz. Sayfanın adı yok ise, sayfa Türkçe ise sayfanın adını Web Sayfası, sayfa İngilizce ise Home Page olarak yazınız. Yayınlayan ya da destek veren kurumu belirttiniz. Bu bilgiler yoksa sayfa Türkçe ise y.y., sayfa İngilizce ise n.p. kısaltması kullanınız. Yayınladığı ya da en son güncellendiği tarihi, gün ay yıl olarak belirtiniz. Bu bilgiler yoksa sayfa Türkçe ise t.y., İngilizce ise n.d. Şeklinde kısaltma kullanınız. Bilgi kaynağının türünü Web olarak belirtiniz. Sayfaya eriştiğiniz tarihi gün ay yıl olarak yazınız.

36 WEB SAYFASI KÜNYESİ

37 DVD - CD DVD Yönetmenin Soyadı, Adı. Filmin Adı. Oyuncular. Yapımcı, Yapım Tarihi. DVD. CD Besteci, Yorumcu, Artist. Eser Adı (CD veya kapağı üzerinde). Yapımcı. Kayıt Tarihi. CD. Bondarchuk, Sergei. Savaş ve Barış. Oyucular Sergei Bondarchuk, Lyudmila Savelyeva, Vyacheslav Tikhonov ve diğerleri. Saga, DVD. Mozart, Wolfgang Amadeus. Mozart, Wolfgang Amadeus. BOyut Müzik, CD

38 Adanur, S. Technical, Auburn University Drepartment of Textile Engineering Auburn, AL36849 USA. Aktaş, Ebru ve Pala, Hatice (2005). «3. Baskı Teknikleri», mimazo.marmara.edu.tr. Bomzof, Roberz A. (1993). «Screen Printing». Cenkkurt, Gültekin (2006). «Batı Teknolojisi Ders Notları», Marmara Üniversitesi Öğr. Gör. İstanbul, Türkiye. Kaya, Reyhan (1978). «Batik Tekniği ve Yazma», Türkiye miz Dergisi, Sayı:25. Özgirgin, M. Ve Özgirgin, F. (1978). «Boyama ve Basma Teknolojisi» Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Matbaası, İstanbul. Sarah, B. Marie, O Techno Textiles 2 New York. Teknik Tekstiller Üzerine Genel ve Güncel Bilgiler, İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi, 10 Mart Yüksel, Müge (2008). «3. Baskı Teknikleri Staj» Yeşim Tekstil A.Ş. Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Staj Dosyası ÖRNEK KAYNAKÇA Çift Aralık

39 CITATION GENERATORS KAYNAKÇA HAZIRLAMAYA YARDIMCI ARAÇLAR Kaynak künyesi hazırlamaya yardım eden araçlardır. Yaygın olarak kullanılan, kaynak gösterme biçimlerini kapsarlar. (APA/MLA). Kullanılan kaynak türlerini kapsarlar (kitap, makale, web sayfası gibi) Kaynakla ilgili bilgilerin kullanıcı tarafından mutlaka doğru olarak girilmesi gerekir. Sistem sadece formatı oluşturur. Bazı bilgileri eklemeniz veya düzeltmeniz gerekir.

40 CITATION GENERATORS KAYNAKÇA HAZIRLAMAYA YARDIMCI ARAÇLAR

41 CITATION GENERATORS KAYNAKÇA HAZIRLAMAYA YARDIMCI ARAÇLAR

42 CITATION GENERATORS KAYNAKÇA HAZIRLAMAYA YARDIMCI ARAÇLAR

43 CITATION GENERATORS KAYNAKÇA HAZIRLAMAYA YARDIMCI ARAÇLAR

44 CITATION GENERATORS KAYNAKÇA HAZIRLAMAYA YARDIMCI ARAÇLAR APA MLA Format Web Page. 29 Oct Citefast Web Page. 29 Oct Knight Cite. «MLA Online Citation Wizards» 21th Century Information Flluency. Warlick, David. Son of Citation Machine October WriteCite.com. MasterGraphics Ltd October

45 KAYNAKÇA İÇİN BİLGİ KAYNAĞI TÜRLERİNE GÖRE KÜNYE HAZIRLAMAK (MLA 7TH ED.) KİTAP (tek yazarlı) Yazarın Soyadı, Adı. Kitabın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi, Yayın Tarihi. Baskı. Güleç, Hamdi. Halk Edebiyatı. Konya: Çizgi Kitabevi, Baskı. KİTAP (iki yazarlı) KİTAP (üç yazarlı) KİTAP (çok yazarlı ve çevirmeni olan) ANSİKLOPEDİ ANSİKLOPEDİ (çok ciltli) SÖZLÜK DERGİ GAZETE Yazarın Soyadı, Adı ve İkinci Yazarın Adı Soyadı. Kitabın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi, Yayın Tarihi. Baskı. Yazarın Soyadı, Adı ve İkinci Yazarın Adı Soyadı ve Üçüncü Yazarın Adı Soyadı. Kitabın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi, Yayın Tarihi. Baskı. Birinci Yazarın Soyadı, Adı ve diğerleri. Kitabın Adı. Çeviren, Editör, Hazırlayan Adı Soyadı. Yayın Yeri: Yayınevi, Yayın Tarihi. Baskı. Yazarın Soyadı, Adı. «Madde başlığı». Ansiklopedinin Adı. Yayın Tarihi. Baskı. Yazarın Soyadı, Adı. «Madde başlığı». Ansiklopedinin Adı. Basımı. Cilt Sayısı. Yayın Yeri: Yayınevi, Yayın Tarihi. Baskı. Yazarın Soyadı, Adı. «Madde başlığı». Sözlüğün Adı. Yayın Tarihi. Baskı. Yazarın Soyadı, Adı. «Makalenin Adı». Derginin Adı, Cilt Sayısı (Yayın Tarihi): Sayfa Numaraları. Baskı. Yazarın Soyadı, Adı. «Yazının Başlığı». Gazetenin İsmi Yayınlandığı Gün Ay Yıl: Numarası. Baskı. Kutlu, Oğuz ve Ali Temel. Okulda ve Sınavlarda Başarı için 222 Etkili Yol. Adana: Nobel, Baskı. Canfield, Jack, Mark Victor Hansen, Anna Unkovich. Chicken Soup for the Soul in the Classroom. Middle School. Florida: Health Communication, Print. Postel, Sandra ve diğerleri. Suları Nasıl Tükkettik. Çev. Ayşe Başçı. İstanbul: Türkiye İş Bankası, Baskı. Özkırımlı, Atilla. «Beyit». Türk Edebiyatı Tarihi Ansiklopedisi Baskı. «Gases, Liquids and Solids». The New Book of Popular Science. 2nd ed. Vol.3. New York: Grolier, Print «Moon». Redhouse Sözlüğü Baskı. Zülfikar Hamza. «Doğru Yazalım Doğru Konuşalım». Türk Dili, 587(2000): Baskı. Ülsever, Cüneyt. «AB Standartlarını Vatandaş Açısından İrdeleyin». Hürriyet 4 Şubat 2002: 21. Baskı.

46 KAYNAKÇA İÇİN BİLGİ KAYNAĞI TÜRLERİNE GÖRE KÜNYE HAZIRLAMAK (MLA 7TH ED.) WEB SAYFASI İLE İLGİLİ NOTLAR WEB SAYFASI GÖRÜŞME DVD CD VERİTABANI Yazar yoksa, sayfadan aldığınız «konu başlığı» ile başlarsınız ve konu başlığını tırnak içinde yazmanız gerekir. Web sitesinin adı italik olarak yazılır. Sayfanın adı yoksa sayfa Türkçe ise Web Sayfası, sayfa İngilizce ise Home Page olarak belirtebilirsiniz. Yayınlayan ya da destek veren kurumu belirtiniz. Bu bilgi yoksa sayfa Türkçe ise y.y., İngilizce ise n.p. Kısaltması kullanınız. Yayınlandığı ya da en son güncellendiği tarihi gün, ay, yıl olarak belirtiniz. Bu bilgi yoksa sayfa Türkçe ise t.y., İngilizce ise n.d. kısaltması kullanınız. Bilgi kaynağının türünü Web olarak belirtiniz. Sayfaya eriştiğiniz tarihi gün, ay, yıl olarak yazınız. Web sayfasının adresini vermeniz gerekir. Yazarın Soyadı, Adı. «Makalenin Adı» Web Sayfasının Adı. Yayınlayan/ Destekleyen Yayın Tarihi. Kaynağın Türü. Sayfaya erişildiği tarih. <Sayfanın Adresi> Görüşme yaptığınız kişinin Soyadı, Adı. Kişisel Görüşme. Görüşme yaptığınız gün, ay ve yıl. Yönetmen Soyadı, Adı. Filmin Adı. Oyuncular. Yapımcı, Yapım Tarihi. DVD. Besteci, Yorumcu, Artist Soyadı, Adı. Eser Adı (CD veya kapağın üzerinde). Yapımcı. Kayıt Tarihi. CD. Yazarın Soyadı, Adı. «Makalenin Adı». Derginin İsmi Cilt Sayısı (Yayın Tarihi): Sayfa Numaraları. Makalenin Alındığı Veritabanın Adı. Web. Erişim Tarihi. <Veritabanı Erişim Adresi> Eisenberg, John. «Information Literacy & Critical Thinking Connections». Big Web. 10 March Uzuner, Buket. Kişisel görüşme. 21 Şubat Bondarchuck, Sergei. Svaş ve Barış. Oyuncular Sergei Bondarchuck, Lyudmila Savelyeva, Vyacheslav Tikhonov ve diğerleri. Saga, DVD. Mozart, Wolfgang Amadeus. Mozart, Wolfgang Amadeus. Boyut Müzik, CD. Slone, Debra J. «Internet Search Approaches: The Influence of Age, Search Goals, and Experience». Libraray and Information Science Research 25 (2003): Sceince Direct. Web. 8. Dec

47 KAYNAKÇA «5N 1K Kuralı». Öğretmen Hattı Web. 29 Ekim Aksaçlıoğlu, Ayşegül. Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Özel Bilkent Lisesi. Uzman Kütüphaneci. Ekim Aksaçlıoğlu, Ayşegül. Araştırma Raporunun Yazılımı. Özel Bilkent Lisesi. Uzman Kütüphaneci. Ekim Eisenberg, Michael B. Ve Robert E. Berkowitz. Information Problem Solving: The Big Six Skills. Approach to Libraray & Information Skills Instruction. New Jersey, Ablex Pub.,1990. Print. Eisenberg, Michael B. Ve Robert E. Berkowitz. «The Big 6 Skills TInformation Problem Solving Approach. «The Big 6. Web. 19 November Hayden, K. Alix. «Information Seeking Models» Information Literacy Group Internet Resources Page. University of Calgary Library. 16 November Web. 11 January

48 KAYNAKÇA «Information & Techonology Skills for Student Success». The Big Web. 11 Sep Kuhlthau, Carol C. «Inside Search Process: Information Seeking From the User s Perspective». Journal of the American Science for Information Science, 42 (1991): Print. Kuhlthau, Carol C. Seeking Meaning: A Process Approach to Library and Information Services. New Jersey: Ablex Publishing, Print. Kuhlthau, Carol C. «Kuhlthau s Model of the Stages of the Information Process». Humboldt State University Library Page. Web. 19 Nov Kurbanoğlu, S. Serap. Kaynak Gösterme El Kitabı. Ankara: Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği, Baskı. Kurbanoğlu, Serap ve Buket Akkoyunlu. Ödev Hazırlama Kılavuzu. Anakara: TED Ankara Koleji, MLA Handbook for Writers of Research Papers. 7th. Ed. New York: The Modern Language Association of Amerika, Print.

49

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi YAZIM KURALLARI 1. Gönderilen çalışmalar, MS Office ortamında yazılmalı ve başlık (Türkçe ve İngilizce), özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler (Türkçe

Detaylı

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI Nevzat Özel Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@ankara.edu.tr Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Detaylı

MLA SİSTEMİNE (7. BS.) GÖRE HAZIRLANMIŞ BİBLİYOGRAFYA VE ALINTILAMA REHBERİ

MLA SİSTEMİNE (7. BS.) GÖRE HAZIRLANMIŞ BİBLİYOGRAFYA VE ALINTILAMA REHBERİ MLA SİSTEMİNE (7. BS.) GÖRE HAZIRLANMIŞ BİBLİYOGRAFYA VE ALINTILAMA REHBERİ KİTAP KAYNAKÇALARI 1. Bir Yazarlı Kitap Yazar ın soyadı, adı. Kitap adı. Yayım yeri: Yayımlayan, Yayım tarihi.ortam. Kurbanoğlu,

Detaylı

ILIPG YARATICI KÜTÜPHANE GİRİŞİMLERİ TANITIM GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI. Bilgi Kaynakları. 28 Haziran 2010

ILIPG YARATICI KÜTÜPHANE GİRİŞİMLERİ TANITIM GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI. Bilgi Kaynakları. 28 Haziran 2010 ILIPG YARATICI KÜTÜPHANE GİRİŞİMLERİ TANITIM GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI Bilgi Kaynakları Deniz Baltacı Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi Duygu Paçalı Koç Üniversitesi ANAMED Kütüphanesi

Detaylı

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Başlarken AUAd Yazım Kuralları sayfasından size uygun olan şablonu seçiniz. Microsoft Word 2010 ortamı ya da üstü sürümü kullanınız.

Detaylı

Atatürk Üniversitesi. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Yayım İlkeleri. Journal of the Fine Arts Institute. the Principal of the Publication

Atatürk Üniversitesi. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Yayım İlkeleri. Journal of the Fine Arts Institute. the Principal of the Publication Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Yayım İlkeleri Journal of the Fine Arts Institute the Principal of the Publication 1995 den beri ISSN 1300-9206 Süreli yayınlar numarası ile yılda

Detaylı

T. C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAYIN İLKELERİ

T. C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAYIN İLKELERİ T. C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAYIN İLKELERİ T.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi nde, aşağıda belirtilen şartlara uyan eserler yayınlanır. 1. Makalelerin, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARININ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ 1. SINIF PSY113 RESEARCH METHODS 5 EKİM 2011 HALE UYSAL

KÜTÜPHANE KAYNAKLARININ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ 1. SINIF PSY113 RESEARCH METHODS 5 EKİM 2011 HALE UYSAL KÜTÜPHANE KAYNAKLARININ ETKİN KULLANIMI PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ 1. SINIF PSY113 RESEARCH METHODS 5 EKİM 2011 HALE UYSAL 1 SUNUM İÇERİĞİ Katalog Taraması Basılı Kaynaklara Erişimş Elektronik Kaynaklara Erişim

Detaylı

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU T.C. YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri, yüksek lisans projesinin alındığı yarıyılda proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL 2017 1 GİRİŞ İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne teslim edilecek Yüksek Lisans ve Doktora tezleri

Detaylı

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Tez Yazım Kılavuzuna, grad.emu.edu.tr/akademik/tezler adresinden ulaşabilirsiniz. Giriş Teziniz, bölüm, kütüphane,

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖDEV HAZİRLAMA KILAVUZU

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖDEV HAZİRLAMA KILAVUZU MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖDEV HAZİRLAMA KILAVUZU Burdur, 2016 ÖDEV YAZIM KILAVUZU Genel Düzen 1. Rapor 4 bölümden oluşmalıdır.

Detaylı

MAKALE YAZIM KURALLARI

MAKALE YAZIM KURALLARI YAYIN KURALLARI Dergimizde, özgün araştırma ve inceleme makalesi, derleme, çeviri, arşiv belgeleri, nekroloji, kitap eleştirisi ve tanıtımı, sempozyum vb. haberleri yayınlanır. Yazıların başka bir yerde,

Detaylı

STAJ DEFTERİ HAZIRLAMA KILAVUZU

STAJ DEFTERİ HAZIRLAMA KILAVUZU STAJ DEFTERİ HAZIRLAMA KILAVUZU KARABÜK 2017 Öğrenci, staj yerinde yaptığı çalışmaları her çalışma günü için ayrı ayrı raporlamalıdır. Yapılan işi ve saha çalışmalarını fotoğraflandırılarak belgelendirmelidir.

Detaylı

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM 1 BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM Arş. Gör. Kasım BİNİCİ kbinici@atauni.edu.tr A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilim, Etik ve Eğitim Dersi, 13 Mayıs 2011, Erzurum 2 PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi Kaynakları

Detaylı

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır.

Detaylı

Şekil şartları bakımından bir bitirme çalışmasında aşağıda belirtilen ana öğelerin bulunması gerekmektedir:

Şekil şartları bakımından bir bitirme çalışmasında aşağıda belirtilen ana öğelerin bulunması gerekmektedir: SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU Şekil şartları bakımından bir bitirme çalışmasında aşağıda belirtilen ana öğelerin bulunması gerekmektedir: o o Kapak sayfaları İçindekiler Bitirme

Detaylı

APA STİLİ 6. SÜRÜM EĞER MAKALENİZ İNGİLİZCEYSE, BAZI İFADELERİ FARKLI YAZMALISINIZ. LÜTFEN BU KILAVUZUN SONUNDA YER ALAN EK KISMINA BAKIN.

APA STİLİ 6. SÜRÜM EĞER MAKALENİZ İNGİLİZCEYSE, BAZI İFADELERİ FARKLI YAZMALISINIZ. LÜTFEN BU KILAVUZUN SONUNDA YER ALAN EK KISMINA BAKIN. APA STİLİ 6. SÜRÜM EĞER MAKALENİZ İNGİLİZCEYSE, BAZI İFADELERİ FARKLI YAZMALISINIZ. LÜTFEN BU KILAVUZUN SONUNDA YER ALAN EK KISMINA BAKIN. APA yazım stili, sosyal ve davranışçı alanlarda çalışan bilim

Detaylı

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ

KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ KADIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAZIM KURALLARI SAYFA YAPISI Cilt Payı: Cilt payı: 0 cm (Sol) Kenar Boşlukları: Üst-Alt-Sağ-Sol: 2 cm Kağıt: Letter, Genişlik 21.5 cm, Yükseklik 28 cm

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Bu yönergenin amacı, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Hacettepe

Detaylı

Kılavuzu ; bir ürün veya sistemin kullanımıyla ilgili açıklamaların olduğu dokümantasyon olarak tanımlayabiliriz.

Kılavuzu ; bir ürün veya sistemin kullanımıyla ilgili açıklamaların olduğu dokümantasyon olarak tanımlayabiliriz. DÖKÜMANTASYON HELP USER INTERFACE DOCUMENTATION Belgeleme, bir çalışma için gerekli belgeleri arama ve sağlama, belgelere dayandırma Dökümantasyon sürecini 4 kısımda inceleyebiliriz ALİCEM GÜRBOSTAN 2008638004

Detaylı

MAKALE YAZIM KURALLARI

MAKALE YAZIM KURALLARI YAYIN KURALLARI Dergimizde, özgün araştırma ve inceleme makalesi, derleme makalesi, çeviri, arşiv belgeleri, kitap eleştirisi ve tanıtımı, ölüm ve sempozyum vb. haberleri yayınlanır. Yazıların başka bir

Detaylı

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU Kütüphanede mevcut olan basılı ve elektronik bilgi kaynaklarını tarayabilmek için öncelikle http://kutuphane.ieu.edu.tr/ adresinden Kütüphane web sayfasına girmeniz

Detaylı

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman

Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi. Burcu Örentürk Aybat & Cara Keyman Araştırma Teknikleri Büyük Altı Yöntemi Büyük Altı Yöntemi 1. Görev Tanımı 2. Bilgi Arama Stratejileri 3. Yer ve Erişim 4. Bilginin Kullanımı 5. Sentez 6. Değerlendirme Görev Tanımı 1.1. Bilgi probleminin

Detaylı

Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi

Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi Lisansüstü öğrenciler için Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi 21-22 Kasım 2015 Program Yöneticisi: Dr. Nevzat Özel Etkinliğin Süresi: 16 saat Programın Hedef Kitlesi: Lisansüstü

Detaylı

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI ÖN LİSANS BİTİRME PROJESİ ÖĞRENCİ İSİM AĞUSTOS 2019 DANIŞMAN ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI

Detaylı

Tez ve Eser Projesi Hazırlama Esaslarında kullanılan kısaltmalar aşağıdaki anlamları ifade eder:

Tez ve Eser Projesi Hazırlama Esaslarında kullanılan kısaltmalar aşağıdaki anlamları ifade eder: 1. AMAÇ VE KAPSAM T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER PROJESİ HAZIRLAMA ESASLARI Bu Tez ve Eser Projesi Hazırlama Esasları nın amacı, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ KILAVUZU

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ KILAVUZU T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ KILAVUZU 1.BİTİRME TEZİ GENEL İLKELERİ 1.1. Tez dili Türkçedir ve olabildiğince Türkçe

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Son- Arka Bölüm 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Arka Bölüm Raporda, önce, metnin bir uzantısı olan ekler, sonra, ekleri de içerecek kaynakça yer alır. Eklerin hazırlanması ve

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Bitirme Tezi Yazım Kılavuzu

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Bitirme Tezi Yazım Kılavuzu İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Bitirme Tezi Yazım Kılavuzu İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin, bitirme tezlerini hazırlarken uyması gereken kurallar aşağıdaki gibidir.

Detaylı

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane E-kitaplar Sesli Kitaplar Video OverDrive hakkında E-kitap avantajları Neden OverDrive? Eşsiz katalog Video filmler Çeşitli erişim kanalları Referanslar

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ. DÖNEM PROJESİ YAZIM ve HAZIRLAMA KURALLARI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ. DÖNEM PROJESİ YAZIM ve HAZIRLAMA KURALLARI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DÖNEM PROJESİ YAZIM ve HAZIRLAMA KURALLARI I. GENEL KURALLAR: 1. Dönem projesi henüz başka bir yerde yayınlanmamış bir çalışma olmalıdır. Çalışmadaki görüşler

Detaylı

Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programı

Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programı Lisansüstü öğrenciler için Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programı 27-28-29 Mart 2015 Program Yöneticileri: Dr. Nevzat Özel Arş. Gör. Tolga Çakmak Etkinliğin Süresi: 21 saat Programın Hedef Kitlesi: Lisansüstü

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

Şekil şartları bakımından bir bitirme çalışmasında aşağıda belirtilen ana öğelerin bulunması gerekmektedir:

Şekil şartları bakımından bir bitirme çalışmasında aşağıda belirtilen ana öğelerin bulunması gerekmektedir: SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KLAVUZU Şekil şartları bakımından bir bitirme çalışmasında aşağıda belirtilen ana öğelerin bulunması gerekmektedir: o Kapak sayfaları o İçindekiler Bitirme

Detaylı

MTS301 PROJE ÖDEVİ YAZIM KILAVUZU

MTS301 PROJE ÖDEVİ YAZIM KILAVUZU MTS301 PROJE ÖDEVİ YAZIM KILAVUZU Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi GENEL YAZIM PLANI Kapak Sayfası Bu sayfaya, projenin adı, projenin yapıldığı dersin kodu ve adı, projeyi hazırlayanın adı ve numarası,

Detaylı

AKADEMİK ARAŞTIRMA VE SUNUM ÖDEV YAZIM KILAVUZU

AKADEMİK ARAŞTIRMA VE SUNUM ÖDEV YAZIM KILAVUZU T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKADEMİK ARAŞTIRMA VE SUNUM ÖDEV YAZIM KILAVUZU Ekim, 2015 Bu doküman EHB-109 Akademik Araştırma ve

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ VE DÖNEM PROJESİ YAZIM ESASLARI

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ VE DÖNEM PROJESİ YAZIM ESASLARI T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ TEZ VE DÖNEM PROJESİ YAZIM ESASLARI Bu esasların amacı, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı tüm ana bilim ve

Detaylı

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM 1 BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM Arş. Gör. Kasım BİNİCİ kbinici@atauni.edu.tr A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilim, Etik ve Eğitim Dersi, 17 Şubat 2012, Erzurum 2 BaŞLaRKeN Bilginin yönetimi zor bir iştir. Bu zoru

Detaylı

SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI. Sayıştay Dergisi Yayın İlkeleri Sayıştay Dergisi Yazım Kuralları

SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI. Sayıştay Dergisi Yayın İlkeleri Sayıştay Dergisi Yazım Kuralları SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI Sayıştay Dergisi Yayın İlkeleri Sayıştay Dergisi Yazım Kuralları SAYIŞTAY DERGİSİ YAYIN İLKELERİ Sayıştay Dergisi üçer aylık dönemler halinde yayımlanan

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi İçin Kaynak Türleri Bilimsel Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Alternatif Bilgi Erişim Kaynakları

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR II YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR II YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR II YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Makale İncelemeleri 3. Araştırma Metninin Biçimsel Yapısı 3.1. Ön Kısım 3.2. Metin Kısmı 3.3. Son Kısım 4. Araştırma

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS BİTİRME ÖDEVİ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS BİTİRME ÖDEVİ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS BİTİRME ÖDEVİ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi

Detaylı

Bilgi Okuryazarlığı Projesi. ILIPG (Yaratıcı Kütüphane Girişimleri Tanıtım Grubu) ILIPG (Innovative Library Initiatives Promotion Group)

Bilgi Okuryazarlığı Projesi. ILIPG (Yaratıcı Kütüphane Girişimleri Tanıtım Grubu) ILIPG (Innovative Library Initiatives Promotion Group) Bilgi Okuryazarlığı Projesi ILIPG (Yaratıcı Kütüphane Girişimleri Tanıtım Grubu) ILIPG (Innovative Library Initiatives Promotion Group) Projenin Amacı Bilginin, toplumların gelişip kalkınmasındaki yeri

Detaylı

BEYKENT OKULLARI MYP GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI PROGRAMI ESASLARI. Oluşturulma Tarihi: 21 Ağustos 2015

BEYKENT OKULLARI MYP GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI PROGRAMI ESASLARI. Oluşturulma Tarihi: 21 Ağustos 2015 BEYKENT OKULLARI MYP GRUBU BİLGİ OKURYAZARLIĞI PROGRAMI ESASLARI Oluşturulma Tarihi: 21 Ağustos 2015 1. Tüm çalışma ünitelerinde araştırma ödevi verilmesi esastır. Açıklama: Ünite çalışmaları kapsamında

Detaylı

TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DÖNEM PROJESİ KURALLARI YAZIM VE HAZIRLAMA KURALLARI

TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DÖNEM PROJESİ KURALLARI YAZIM VE HAZIRLAMA KURALLARI TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DÖNEM PROJESİ KURALLARI YAZIM VE HAZIRLAMA KURALLARI 1. Dönem projesi başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere hazırlanmış olmalıdır. Yazılardaki görüş ve sorumluluklar

Detaylı

Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir.

Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. Leman KOZAKCI Kütüphaneye girebilmeniz için öğrenci kimlik kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. Kütüphanede bulunan ve dışarı çıkarılmasında bir mahsuru olmayan yayını ödünç almak için kütüphaneye

Detaylı

Çizelge/çizim vb. metni

Çizelge/çizim vb. metni İKTİSAT BÖLÜMÜ EKONOMİ SEMİNERLERİ DERSİ TEZ YAZIM KLAVUZU 1-) Tezlerin Arş. Gör. Sedat ALATAŞ veya Arş. Gör. Burcu YILMAZ a teslim edilmesi gerekmektedir. Teslim tarihi daha sonra duyurulacaktır. 2-)

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Plan Bilgi Kaynakları ve Türleri Bilgi Gereksinimin Belirlenmesi ve İfade Edilmesi, Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Kitaplar Makaleler

Detaylı

TAM METİN YAZIM KURALLARI

TAM METİN YAZIM KURALLARI IMUCO 16 TAM METİN YAZIM KURALLARI Not: Bildirilerin yazımında APA6 stili kullanılacaktır. Aşağıda belirtilmeyen bir konu olursa mutlaka APA6 stili ile ilgili (www.apastyle.org) kısma bakınız. 1. Yazılar

Detaylı

Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi

Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi Bu rehber Sakarya Üniversitesi Kütüphanesi tarafından hazırlanmıştır. 1 WEB SAYFASI GENEL BİLGİLERİ BELGELER; Kitap Talepleri İle İlgili Belgeler Bulunmaktadır.

Detaylı

T.C. UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DOKTORA VE YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KLAVUZU VE TEZ ÖNERİ FORMU ANKARA

T.C. UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DOKTORA VE YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KLAVUZU VE TEZ ÖNERİ FORMU ANKARA T.C. UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DOKTORA VE YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KLAVUZU VE TEZ ÖNERİ FORMU ANKARA Ocak-2018 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu Tez Önerisi Hazırlama kılavuzunun amacı,

Detaylı

T.C. FIRAT ÜNĐVERSĐTESĐ SĐVRĐCE MYO Yönlendirilmiş Çalışma Dersi Bilimsel Çalışma Yazım Kuralları

T.C. FIRAT ÜNĐVERSĐTESĐ SĐVRĐCE MYO Yönlendirilmiş Çalışma Dersi Bilimsel Çalışma Yazım Kuralları T.C. FIRAT ÜNĐVERSĐTESĐ SĐVRĐCE MYO Yönlendirilmiş Çalışma Dersi Bilimsel Çalışma Yazım Kuralları 1- AMAÇ VE KAPSAM 1-1.Fırat Üniversitesi SĐVRĐCE MYO Turizm ve Otel Đşletmeciliği Programında hazırlanan

Detaylı

F.Ü. TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KLAVUZU

F.Ü. TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KLAVUZU F.Ü. TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YAZIM KLAVUZU 1. GİRİŞ Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde hazırlanacak bitirme

Detaylı

Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II

Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II Kütüphanelerde Web Sitesi Hazırlama Uygulama Semineri Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II Adnan Menderes Üniversitesi 26 Ekim 2001 Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu Erişim: yapılanma,

Detaylı

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ *

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * ATILIM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Amaç ve Kapsam TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * Bu yönergenin amacı, Atılım Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Atılım Üniversitesi

Detaylı

APA 6. 2 YAZIM KURALLARI VE ÖRNEKLERĠ

APA 6. 2 YAZIM KURALLARI VE ÖRNEKLERĠ APA 6. 2 YAZIM KURALLARI VE ÖRNEKLERĠ 1. DOLAYLI ALINTI 1.1. METĠN ĠÇĠ ATIF YAPMA: Kullanılan kaynaklarına araştırmanın kaynakça bölümünde değil; giriş, sonuç, tartışma bölümlerinde yer verilen atıf türüdür.

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Bilimsel Yazım 2. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU 1 Kaynak/Literatür tarama İlgilenilen konudaki mevcut araştırmaları

Detaylı

MathSciNet GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

MathSciNet GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MathSciNet 1 KAPSAM MathSciNet, American Mathematical Society tarafından üretilen ve içerisinde 1.400.000 makalenin özeti ve değerlendirmesi bulunan matematik konusundaki en önemli veri tabanıdır. 1940

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI Tezin yazımında kullanılacak kağıt A4 standardında olmalıdır. Metin yazılırken her sayfanın sol kenarından, sağ kenarından

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ 1.BİTİRME TEZİ GENEL İLKELERİ 1.1. Tez dili Türkçedir ve olabildiğince Türkçe

Detaylı

Basılı Kaynak Taraması. Koleksiyonda yer alan kitap, dergi, tez gibi kaynakları elektronik katalogdan tarayabilirsiniz.

Basılı Kaynak Taraması. Koleksiyonda yer alan kitap, dergi, tez gibi kaynakları elektronik katalogdan tarayabilirsiniz. ODTÜ Kütüphanesi Katalog Taraması Kullanım m KılavuzuK Basılı Kaynak Taraması Koleksiyonda yer alan kitap, dergi, tez gibi kaynakları elektronik katalogdan tarayabilirsiniz. Basılı Kaynak Taraması Yazar,

Detaylı

GENEL YAZIM KURALLARI (Bildiri son gönderim tarihi 15 Nisan 2017 dir.)

GENEL YAZIM KURALLARI (Bildiri son gönderim tarihi 15 Nisan 2017 dir.) GENEL YAZIM KURALLARI (Bildiri son gönderim tarihi 15 Nisan 2017 dir.) 1. Bütün yazılarda 300 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce özet mutlaka bulunmalı, özetlerin altına en az 3, en çok 5 kelimeden oluşan

Detaylı

BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU

BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU BĠLECĠK ġeyh EDEBALĠ ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU 1. AMAÇ VE KAPSAM Bitirme ödevinin amacı öğrencilerin derslerde öğrendikleri teori ve uygulama konuları,

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ MAKALE YAZIM KURALLARI 1

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ MAKALE YAZIM KURALLARI 1 1. Makale Gönderim T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ MAKALE YAZIM KURALLARI 1 Makale 3 çıktı ve bir CD halinde, dergi yazışma adresine 2 posta gönderilmelidir. (Ayrıca postadaki

Detaylı

Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Kuralları. İpek Şencan #TKForum

Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Kuralları. İpek Şencan #TKForum Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Kuralları İpek Şencan isencan@tk.org.tr #TKForum Plan Kaynak göstermek neden önemli? Alıntı yapma Kaynakça oluşturma Metin içi gönderme Tablo

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU ONLİNE HİZMETLERİMİZ SÜRELİ YAYINLAR KOLEKSİYON DIŞI KAYNAKLAR ABONE VERİTABANLARIMIZ KÜTÜPHANE ANASAYFASI ARAŞTIRMA DANIŞMANI Veritabanları,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Bütün araştırmalar kendilerinden önce yapılan araştırmalara, bir başka deyişle, var olan bilgi birikimine dayanırlar. Bir araştırmaya başlarken yapılacak ilk iş, daha önce

Detaylı

Araştırmada literatür taraması süreci kum saati modeliyle açıklanabilir. Ele alınan konu alt konularla ilgili araştırma sonuçlarının belirlenerek

Araştırmada literatür taraması süreci kum saati modeliyle açıklanabilir. Ele alınan konu alt konularla ilgili araştırma sonuçlarının belirlenerek LİTERATÜR TARAMASI Literatür taraması Bir dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşmasıdır. Seçtiğimiz konuya

Detaylı

E-Bülten. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nu (Toolbar) yükleyebilirsiniz. http://sdu.mylibrarytoolbar.com. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nun Avantajları

E-Bülten. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nu (Toolbar) yükleyebilirsiniz. http://sdu.mylibrarytoolbar.com. Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nun Avantajları E-Bülten Temmuz 2007 Sayı: 2 Bu Sayıda Bilgi Merkezi Araç Çubuğu (Toolbar) Journal Citation Reports BMJ Online Journals 1 2 7 Bilgi Merkezi Araç Çubuğu nu (Toolbar) yükleyebilirsiniz. http://sdu.mylibrarytoolbar.com

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. Semih BAKAR

Kullanım Kılavuzu. Semih BAKAR Kullanım Kılavuzu Semih BAKAR semih@accucoms.com ascelibrary.org İnşaat Mühendisliği araştırmaları ve uygulamaları konu alanlarında dünyadaki en büyük tam metin veri tabanıdır. ASCE Library inşaat mühendisliği

Detaylı

Kurallar Bitirme Çalışması için yazılmış olup İleri Fizik Proje Çalışması için de geçerlidir.

Kurallar Bitirme Çalışması için yazılmış olup İleri Fizik Proje Çalışması için de geçerlidir. Kurallar Bitirme Çalışması için yazılmış olup İleri Fizik Proje Çalışması için de geçerlidir. İ.T.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Bitirme Ödevi ve İleri Fizik Proje Çalışmaları Yazım

Detaylı

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama İÇERİK BİLİMSEL ESER BİLİMSEL MAKALE BİLİMSEL MAKALE TÜRLERİ MAKALE YAZIM AŞAMALARI Bilimsel Eserler Özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış

Detaylı

Ek:5 GMKA GENEL BİÇİM VE YAZIM STANDARTLARI

Ek:5 GMKA GENEL BİÇİM VE YAZIM STANDARTLARI Ek:5 GMKA GENEL BİÇİM VE YAZIM STANDARTLARI 1. Kâğıt Kullanım Alanı Raporlarda, her sayfanın sol kenarından 2,5 cm, sağ kenarından 2,5 cm, üst ve alt kenarından 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Dipnotlar

Detaylı

YAZAR REHBERİ. Sisteme yüklenecek tüm çalışmalar isimsiz olmalıdır. Makalelerde Yazım Formatı:

YAZAR REHBERİ. Sisteme yüklenecek tüm çalışmalar isimsiz olmalıdır. Makalelerde Yazım Formatı: YAZAR REHBERİ Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi Türkçe ve İngilizce dillerinde orijinal bilimsel çalışmaları, derlemeleri, kitap incelemelerini ve mesleki deneyim paylaşımlarını kabul eden hakemli online

Detaylı

Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu

Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu Yaşar Tonta H.Ü. BBY tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/ BBY208 Bahar 2005 2005.02.24 - SLIDE 1 Araştırma Projesi Nasıl

Detaylı

Rapor Hazırlama Kuralları

Rapor Hazırlama Kuralları Temel Bilgiler 1. Temel Bilgiler Rapor Hazırlama Kuralları Bilgisayar programcılıüı öğrencilerinin hazırlayacakları tüm proje ve bitirme projesiraporlarını bu belgede açıklandığı biçimde hazırlamaları

Detaylı

SEMA AYHAN. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve

SEMA AYHAN. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve SEMA AYHAN Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Dokümantasyon Daire Başkanlığı Unvanı Unvanı : Daire : Daire Başkanı Başkanı Adres : Çağış

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KL- 007 YÜKSEK LİSANS TEZ / PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KL- 007 YÜKSEK LİSANS TEZ / PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KL- 007 YÜKSEK LİSANS TEZ / PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU Haziran, 2015 1 Tez/Proje önerisi KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünce kabul

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

Haber Bülteni VERİTABANLARI ODTÜ KÜTÜPHANESİ

Haber Bülteni VERİTABANLARI ODTÜ KÜTÜPHANESİ Haber Bülteni VERİTABANLARI ODTÜ KÜTÜPHANESİ Bu Sayıda Aralık 2004 Ocak Mart 200 Veritabanları 1 Veritabanları 2 Blackwell - Synergy Full Collection Veritabanı 2003 yılında abone olunan Blackwell Synergy

Detaylı

Beyhan KARPUZ, Uzman Kütüphaneci Karadeniz Teknik Üniversitesi 2017

Beyhan KARPUZ, Uzman Kütüphaneci Karadeniz Teknik Üniversitesi 2017 Beyhan KARPUZ, Uzman Kütüphaneci Karadeniz Teknik Üniversitesi 2017 Kütüphane web sayfası Duyurular sekmesinde yer alan EndNote duyurularını inceleyiniz. http://www.ktu.edu.tr/library-duyuru3611 http://www.ktu.edu.tr/library-duyuru3613

Detaylı

YEĞİTEK. Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü BRANŞLARA GÖRE EBA İÇERİKLERİ

YEĞİTEK. Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü BRANŞLARA GÖRE EBA İÇERİKLERİ * EBA haricinde belirtilen web bağlantılarına EBA üzerinden kullanıcı girişi yapılarak erişim sağlanmalıdır. Aksi takdirde materyal erişimlerinde kısıtlamalar bulunmaktadır. *Bu form öğretmenlerle paylaşılacak,

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ Amaç ve Kapsam HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM YÖNERGESİ Bu yönergenin amacı, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Hacettepe

Detaylı

51. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI BAŞVURU FORMU

51. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI BAŞVURU FORMU 51. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI BAŞVURU FORMU El yazısı ile mavi mürekkepli kalemle her sayfası imzalanarak doldurulmalıdır. Bu formu dolduran katılımcıların,

Detaylı

Dönem Projesi Dersi: Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için almak zorunda olduğu ve son yarıyılda alınan derstir.

Dönem Projesi Dersi: Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için almak zorunda olduğu ve son yarıyılda alınan derstir. 1 HACETTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETĠMĠ ANABĠLĠM DALI SAĞLIK EKONOMĠSĠ VE FARMAKOEKONOMĠ ĠKĠNCĠ ÖĞRETĠM/UZAKTAN EĞĠTĠM PROGRAMLARIDÖNEM PROJESĠ DERSĠ RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU AMAÇ Bu kılavuzun

Detaylı

BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi

BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi PROF. DR. OYA GÜRDAL TAMDOĞAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ, DTCF, BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER

Detaylı

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Kapsam SCOPUS; 4000 yayın evinden 14.000 eser adı içerir, Aynı zamanda 180 milyon bilimsel web sayfasını tarar (patent bilgileri de dahil), Kütüphanemizin abone olduğu elektronik dergilerin tam metnine

Detaylı

Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 standardında (210x297) birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır.

Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 standardında (210x297) birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır. 1- GENEL BİÇİM VE YAZIM PLANI 1-1-Kullanılacak Kâğıdın Özelliği: Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 standardında (210x297) birinci hamur beyaz kâğıt olmalıdır. 1-2- Yazım Özelliği: Yazım bilgisayarla

Detaylı

SCIENCE DIRECT Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

SCIENCE DIRECT Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ELSEVIER SCIENCE DIRECT 1 SCIENCE DIRECT KAPSAM ScienceDirect, Elsevier yayınevinin, çeşitli uzmanlık dallarını kapsayan 1800 dergisine, 1997 den günümüze tam metin erişim imkanı sağlayan bir veritabanıdır.

Detaylı

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Öğr. Gör. Mithat Zencir İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Kapsam Giriş

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ Bitirme Ödevi Yazım Kılavuzu

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ Bitirme Ödevi Yazım Kılavuzu GİRESUN ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ Bitirme Ödevi Yazım Kılavuzu Amaç ve Kapsam Bu metnin amacı, Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Lisans Bitirme ödevlerinin yazımı ve basımıyla ilgili

Detaylı

Web of Science GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

Web of Science GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ Web of Science 1 WEB OF SCIENCE Institute for Scientific Information (ISI) tarafından üretilen, dünyanın önde gelen fen bilimleri, sosyal bilimler ile sanat ve beşeri bilimler konularındaki süreli yayınlardan

Detaylı

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ *

TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE RAPOR YAZIM YÖNERGESİ * Amaç ve Kapsam Bu yönergenin amacı, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca Hacettepe

Detaylı

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ Kütüphanelerimiz, sınırsız bilgi ve kaynaklarla 3 senedir hizmetinizde! Üsküdar Üniversitesi olarak, geniş arşivimizle birlikte kolay erişim ve kullanım imkânlarına sahip kütüphanemizde,

Detaylı

Akademik Çalışmalar (Bilimsel Yayınlar) Kemal Şahin

Akademik Çalışmalar (Bilimsel Yayınlar) Kemal Şahin Akademik Çalışmalar (Bilimsel Yayınlar) Kemal Şahin Ne yapıyoruz? Bir önceki çalışmaların üzerine yeni birşeyler eklemek, katkıda bulunmak Nasıl yapıyoruz? Konuyu belirle Başlığı tanımla Literatürü tara

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları LOGO SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Add your company slogan Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları BUGÜN Bilginin hızla üretildiği ve aynı hızla teknolojik buluşlara/icatlara

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesine bağlı bölümlerde hazırlanan Bitirme Çalışmalarında uygun bir standardı

Detaylı

BİTİRME TEZİ NASIL YAZILIR

BİTİRME TEZİ NASIL YAZILIR BİTİRME TEZİ NASIL YAZILIR Başlamadan Önce Zaman planlaması! Araştırma Konusunun Seçimi (doğru kaynaklar, bilimsel bilgi!) Düzenli Çalışma (planınıza uyunuz, danışmanınızdan yardım alınız.) İstanbul Ticaret

Detaylı