Kütüphane mi? Bir tıkla elinde..

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kütüphane mi? Bir tıkla elinde.."

Transkript

1 Kütüphane mi? Bir tıkla elinde.. Günümüzde ortaya çıkan vakit darlığı insanları kütüphanelerden uzaklaştırmış, her şeye bir tıkla ulaşabilecekleri internete daha da bağımlı hale getirmiştir. Bunun sonucunda ise elektronik yeni nesil kütüphaneler ortaya çıkmıştır. Gerçekte varlık bulan hemen hemen her kütüphane internet bağlantısıyla ulaşılabilir hale gelmiştir. Tıpkı reel kütüphanelerde çalışanlardan destek alabildiğimiz gibi e- kütüphanelerde de iletişim kurabilir hatta online danışma hizmetleriyle anında destek alınabilir.

2 Sadece kitap veya araştırmaların dışında her türlü bilgi sistemleri, erişime açık veri tabanları, film ve tv arşivlerine bile e-kütüphaneler sayesinde rahatça ulaşılabilir.işin en güzel yanı mesela Hacettepe Üniversitesi hocalarının makalelerinden birine ulaşmak istiyoruz fakat internette bulamıyoruz. O vakit hemen Hacettepe Üniversitesi Kütüphanesine internet üzerinden bağlanıp veri tabanları üzerinde kolayca yapılan araştırma sayesinde erişim sağlayabiliyoruz. Araştırmalarımızı kütüphanelerden hem de hiç yerimizden kımıldamadan bir tıkla karşılayabileceksek eğer kim ister ki eski usul kütüphaneleri. Kaynakça Elektronik kütüphaneler tarihinde adresinden erişildi. E-kütüphane nedir? tarihinde eprints.rclis.org/3823/1/tontaozel-ulak-1998.pdf adresinden erişildi. Gökben Gizem Baydar KÜTÜPHANESİ NESLİMİN Yeni nesil kütüphaneler nedir diye sorulunca ilk aklıma rahat edebileceğim yer olmalı geliyor.çünkü insan kitap okurken,ders çalışırken,araştırma yaparken ya da çocuklar oyun oynarken rahat olmak ister.bu yüzden yeni nesil kütüphaneler de sadece ders çalışmak için bir ortam olmamalı.kullanıcılar kütüphanede zaman geçirirken evde nasıl

3 çay kahve vb. içecekler içiyorsa kütüphane içinde de böyle bir ortam olmalıdır.yeni nesil kütüphaneler kullanıcıların kütüphane =ders,kütüphane =araştırma algısını değiştirmeli,çünkü boşa harcayacağımız zamanlarda kütüphane de hem eğlenip hem de kendimizi geliştirebileceğimizi anlamalıyız.yeni düzenlemelerde ortaya çıkan ''Zenginleştirilmiş Kütüphaneler''de bunları gerçekleştirmemize olanak sağlıyor.bu kütüphanelerde çocukların ders çalışması,kitap okuması,oyun oynaması için ayrı ortamlar bulunmaktadır ve istediklerinde elektronik bilgiye ulaşmalarını sağlayacak imkanlar sunulmaktadır.bu olanaklar eminim ki kullanıcılara daha çok kütüphaneye yönelme duygusunu aşılayacaktır.çünkü kendi zamanımı hatırlıyorum ilkokulda ya da lise de kütüphaneye gitmişliğim olmadı.bunun nedeni de zaten birçok öğrenci kütüphaneye gitmek istemez ve bende onlardan biriydim.ama beni teşvik eden ne bir öğretmenim ne de bir kütüphane ortamı oldu.bana çocukken sorsanız kütüphane nedir diye kitaplardan oluşan oda tanımını yapardım.bu yüzden aslında kütüphane ortamının insanı nasıl geliştirdiğini ve dinlendirdiğini üniversitede anladım. Yeni nesil kütüphanelerin olmazsa olmaz özelliği teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamda sadece basılı kaynak değil elektronik kaynaklara da kullanıcıların rahatça ulaşmasını sağlamasıdır.çünkü kullanıcılar aradığı materyali her zaman basılı olarak bulma şansına sahip değildir,bu yüzden ne kadar çok alternatif sunulursa kullanıcı da o kadar memnun kalır.yeni nesil kütüphanelerde bu yüzden kullanıcı odaklı olmalı, yani bir üniversite kütüphanesi, halk kütüphanesi, çocuk kütüphanesi benim kullanıcımın neye ihtiyacı var hangi materyali kullanabilir ya da kataloğumu hangi otomasyon sistemi ile yaparsam rahat ulaşabilir diye düşünmelidir.yeni nesil kütüphaneleri geleneksel kütüphane anlayışından ayıran en önemli özelliği elektronik kaynağa rahat bir şekilde ulaştırmasıdır.ama bu özelliği için geleneksel kütüphane anlayışını yok sayamam.çünkü ne kadar elektronik kaynak kullanırsam kullanayım basılı kaynak olmazsa sanki kütüphane de olduğu mu anlamam dışarıdan farkı kalmaz gibi geliyor.

4 Fransa Ulusal Kütüphanesi Yeni nesil kütüphaneler kütüphane=sessizlik kavramını yavaş yavaş olsa da yıkmaya başlıyor.işte size bunun bir örneği. KAYNAKÇA 21 Ekim 2015 tarihinde adresinden erişildi. 21 Ekim 2015 tarihinde adresinden erişildi. 22 Ekim 2015 tarihinde adresinden erişildi. Teknolojik Kütüphaneler Fatma Gür Hepinizin yeni nesil kütüphane dendiği zaman aklınıza ilk gelen şeyin "teknoloji" olduğunu duyar gibiyim. Aslında öyle de olmalı. Şimdi isterseniz gelin bir göz atalım yeni nesil kütüphane nedir.

5 Görüntüden de anlaşılacağı üzere yeni nesil kütüphane teknoloji ile donatılmış kütüphanelerdir. Teknoloji ile birlikte, kütüphanelerde bilgiye ulaşım hızlanmıştır. Fakat bu demek değildir ki teknoloji kütüphanelere tamamen olumlu sonuçlar getirmiştir. Nazan Özenç Uçak'a göre teknoloji ile birlikte kütüphaneye gelen insanların sayısı azalmıştır. İnsanlar artık istedikleri her yerde e kitaplar okuyabilmektedirler. Günümüz teknolojisine ayak uydurup e kitap okuyan insanlar kadar kitaptan vazgeçmeyen insanlar da vardır. Örneğin; Asiye Kakırman bu konu hakkında "Teknolojik Gelişmelerin Kütüphanelere Etkisi" adlı makalesinde: "Parmak uçlarıyla kağıdı hissetmek, hafif bir mürekkep kokusu duymak, kitap okurken uyuyakalmak kitap okumak kadar mutlu ediyor bazılarımızı." demiştir. Yani kısacası teknoloji ile birlikte her şey gibi kütüphaneler de değişmeye başlamıştır. Bu değişimin hem olumlu hem olumsuz etkileri olmuştur. Fakat bu değişimin önüne geçmek pek de mümkün değildir ve teknoloji ilerledikçe kütüphaneler de değişmeye devam edecektir. Chicago Üniversitesi bu konu ile ilgili bir video hazırlamıştır.

6 Teknolojinin kütüphaneye harika bir yansımasını bu videoda bulmanız mümkündür. Büşra kızılaslan Yeni Nesil Kütüphaneler Yeni nesil kütüphaneler teknolojinin gelişmesi ve imkanların artmasıyla birlikte çağa ayak uydurulmak amacıyla geliştirilmiştir.bu kütüphaneler özellikle 2000'li yıllarda bilgisayar ve internetin ortaya çıkması beraberinde önemini artırmıştır.belli sistemlerden oluşur ve bu sistemler birbirleriyle bağlantılıdır.bu kütüphanelerde sadece kitaplar ve ansiklopediler yoktur ve bilgiye erişmek için çeşitli zenginleştirilmiş araçlar ve materyaller bulunmaktadır.bunlar ; mikrofilmler,dergiler,ansiklopediler,almanaklar,gazeteler,kitaplar,film ler,müzikler,romanlar,biyografiler,cd ve DVD'ler,video ve konsol oyunları, internete erişim olanakları, bilgisayarlar, veritabanları, çalışma odaları, kataloglar, vikiler, danışma ve bilgi hizmetleri, multimedya odaları vs. dir.bu araçlar sayesinde kütüphaneye olan ilgi artmakta,öğrencilere rahat bir ortam sağlanmakta,7/24 hizmet verilmekte, kullanıcıların bilgiye erişimleri hızlanmakta,kullanıcıların kütüphaneden memnun kalmaları sağlanmakta,kullanıcıların birbirleriyle etkileşimleri gözlemlenmekte, kütüphanenin işlevselliği artmakta, bilgiye merak ve bilgi okuryazarlığı oranı artmaktadır. KAYNAKÇA -Demirkan,İbrahim (2012) YENİ NESİL Z-KÜTÜPHANELERDE HEDEF NE OLMALI? 22 Ekim 2015 tarihinde adresinden erişildi. Mertcan Özlük KÜTÜPHANELERDE DEĞİŞİM

7 Amsterdam Halk Kütüphanesi Kütüphane deyince eskiden aklımıza kullanıcılara hizmet etmek ve bilgi gereksinimini karşılamak amacıyla yazılı ve basılı bilgi kaynaklarını sunan bilgi merkezleri diyorduk.ancak bu tanım hayatımıza teknoloji girince yetersiz kaldı. Teknolojiyle birlikte kütüphanelerde basılı kaynaklarla birlikte dijital kaynaklarda ortaya çıktı. Koleksiyonları genişleyerek mikro formlar, veri tabanı, e-kitaplar, dvdler eklendi. Kütüphanelerin hizmet içeriği değişerek elektronik ortamdaki bilgilere erişimi sağlayan, 7/24 hizmet sunan, hizmetlerden yararlanmak için gelme zorunluluğu olmayan, dinamik ve kullanıcı odaklı kuruluşlar haline gelmiştir.

8 Vennesla Kütüphanesi ve Kültür Evi (Norveç) Toplumsal bir kuruluş olan yeni nesil kütüphaneler toplumsal aktivitelerde bulunarak, bütün topluma hitap ederek farklı sınıfsal kesimleri de içine alır.kullanıcılar artık boş zamanlarını değerlendirmek için yada internet hizmetinden yararlanmak için gelmektedir.yeni nesil kütüphaneler kullanıcıların rahat edebileceği şekilde tasarlanmış koltuk,sandalye ve masalara sahiptir ve bazı kütüphanelerde ücretsiz çay kahve hizmeti vardır. Ödünç verme hizmeti kitapla sınırlı kalmayıp cd, dvd, kaset ve oyuncak gibi materyalleri de kullanıcıyla paylaşmıştır. Bazı kütüphaneler daha fazla kullanıcının dikkatini çekmek için ünlü yazarları, şairleri ağırlamaktadır.yani artık kütüphaneler sadece kitaplara ulaşmak için bir bina değil toplumun birçok hizmetini karşılayan toplumsal kuruluşlar haline gelmiştir. Çocuk kütüphanelerine gelecek olursak bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zeka oyunlarına kadar çocukların ilgisini çekebilecek birçok materyallerle donatılmıştır. Yine çocukların rahat edebileceği ve dikkatini çekebileceği şekilde dekore edilmiş rengarenk masalar koltuklar vardır.bu dekorasyon çocukların yaş gruplarına göre ayarlanmıştır. Çocuklara özel oyunlar, masal okuma zamanları, uyuma saatleri vardır.

9 KAYNAKÇA *Çakın, İrfan. (2013). Halk Kütüphaneleri Çalışanları İçin: Kütüphanecilik Felsefesi tarihinde uzem.kutuphaneturkiye.org.tr/mod/url/view.php?id=873 adresinden erişildi. *Yeni Nesil Kütüphanelerin Sayısı Artıyor tarihinde adresinden erişildi. Büşra Burulday

Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi

Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi Bu rehber Sakarya Üniversitesi Kütüphanesi tarafından hazırlanmıştır. 1 WEB SAYFASI GENEL BİLGİLERİ BELGELER; Kitap Talepleri İle İlgili Belgeler Bulunmaktadır.

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları LOGO SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Add your company slogan Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları BUGÜN Bilginin hızla üretildiği ve aynı hızla teknolojik buluşlara/icatlara

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER KÜTÜPHANELERDE DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN YENİ DEĞİŞKENLERİ: YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER SİNEM MANTAR Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü TEKNOLOJİ VE KÜTÜPHANELER Teknoloji,

Detaylı

SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ

SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ IX.ULUSAL EĞİTİM BİLİMLERİ KONGRESİ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi 27-30 Eylül 2000 ERZURUM SANAL EĞİTİM BİLİMLERİ KÜTÜPHANESİ Prof.Dr. Mustafa ERGÜN Konunun önemi Araştırmalarda

Detaylı

Kütüphanemizin Kuruluşu 1992

Kütüphanemizin Kuruluşu 1992 Kütüphanemizin Kuruluşu 1992 KURULUŞ AMAÇLARI: Dinamik ve değişime öncülük eden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, eğitim, öğretim ve araştırma programlarını

Detaylı

Bilgi Çağında Kütüphane

Bilgi Çağında Kütüphane Bilgi Çağında Kütüphane Gürcan Banger 27 Mart 2006 Yunus Emre Kültür Merkezi Değişen Dünya 1950 li yıllara kadar üretim için sermaye, işgücü, enerji ve hammadde önemli girdiler olarak kabul ediliyordu.

Detaylı

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ Üniversitemiz, öğrenim ve öğretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın, akademik program ve bilimsel araştırmaları destekleyen, kullanıcılarının

Detaylı

Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan

Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan Prof. Dr. K. Gülbün Baydur a Armağan Yayına Hazırlayanlar Özgür Külcü, Tolga Çakmak ve Nevzat Özel Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Ankara, 2012

Detaylı

Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Kütüphane Hizmetlerine Yönelik Tutumu ve Kütüphane Kullanım Alışkanlığı Balıkesir Üniversitesi Örneği

Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Kütüphane Hizmetlerine Yönelik Tutumu ve Kütüphane Kullanım Alışkanlığı Balıkesir Üniversitesi Örneği Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Kütüphane Hizmetlerine Yönelik Tutumu ve Kütüphane Kullanım Alışkanlığı Balıkesir Üniversitesi Örneği Öğr.Gör. Okan KOÇ Giriş Araştırmamızda, üniversite birinci

Detaylı

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Müzik Veritabanları Prof. Server Acim (Besteci ve Devlet Konservatuvarı Müdürü) 18 Nisan 2013 - Perşembe - 12.15 İnönü Üniversitesi GSTF ve Devlet Konservatuvarı Konser Salonu

Detaylı

TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER

TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. TOROS ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ HAKKINDA 2. KÜTÜPHANE BİLGİLERİ 2.1. Sayılarla Kütüphane 3. KULLANICI HİZMETLERİ 3.1. Ödünç verme hizmetleri

Detaylı

Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası.

Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası. Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası Erdem Eralp Amaç Kullanıcı Beklentileri Hizmet Analizleri Farkındalık

Detaylı

Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphaneciliği

Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphaneciliği Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphaneciliği Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta: byilmaz@hacettepe.edu.tr Çocuk Kütüphanesinin İşlevleri 1. Çocukta olumlu kişilik

Detaylı

MKÜ nün Bilgi Hazinesi

MKÜ nün Bilgi Hazinesi MKÜ nün Bilgi Hazinesi Büyük ve Donanımlı Bir Üniversit e Küt üphanesiyle Hiz met iniz de Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ Kütüphanelerimiz, sınırsız bilgi ve kaynaklarla 3 senedir hizmetinizde! Üsküdar Üniversitesi olarak, geniş arşivimizle birlikte kolay erişim ve kullanım imkânlarına sahip kütüphanemizde,

Detaylı

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli Üniversitelerde Enformasyon Okuryazarlığı Becerilerinin Kazandırılmasında Kütüphane ve Bilgi Merkezlerinin Rolü: Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Enformasyon Okuryazarlığı Programları Güssün Güneş

Detaylı

2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Kütüphane Bülteni. Sayı:1 Nisan 2015

2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Kütüphane Bülteni. Sayı:1 Nisan 2015 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Kütüphane Bülteni Sayı:1 Nisan 2015 1 KİTAP VE KÜTÜPHANENİN ÖNEMİ 3 2014-2015 KÜTÜPHANE ORYANTASYONUMUZ 5 KÜTÜPHANEMİZ 8 OKUMA ŞENLİĞİMİZ 10 BRITANNICA ONLINE 12 SEVİM AK

Detaylı

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI TANIM Her türlü bilgiye en hızlı, en doğru ve en ekonomik şekilde ulaşabilen, bu bilgileri konularına göre sınıflayan, koruyan ve bu bilgileri, gereksinimi olan kişilerin hizmetine sunan kişidir. A-GÖREVLER

Detaylı

Üniversite Kütüphanelerinde Web Tabanlı Konu Rehberleri Kullanımı

Üniversite Kütüphanelerinde Web Tabanlı Konu Rehberleri Kullanımı Üniversite Kütüphanelerinde Web Tabanlı Konu Rehberleri Kullanımı Giullian ve Zitser (2015, s.171) Web de akademik araştırma yapmanın itfaiye hortumundan su içmek kadar imkânsız bir şey olduğunu kütüphanecilerin

Detaylı

Üniversite için her şey yapabilirsiniz, Eğer Üniversitenin Kütüphanesi zayıfsa, Hiçbir şey yapmamış olursunuz

Üniversite için her şey yapabilirsiniz, Eğer Üniversitenin Kütüphanesi zayıfsa, Hiçbir şey yapmamış olursunuz Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Üniversite için her şey yapabilirsiniz, Eğer Üniversitenin Kütüphanesi zayıfsa, Hiçbir şey yapmamış olursunuz Genel

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE HİZMETLERİ TANITIMI & KULLANICI EĞİTİMİ Genel Bilgi-Merkez Kütüphane Ordu Üniversitesi Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi üniversitemiz Cumhuriyet

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ. Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK **

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ. Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK ** DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK ** ÖZ Bu çalışma Dicle Üniversitesi Merkez Kütüphanesi nin akademik personel

Detaylı

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri

Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerin elektronik kaynak kullanımları: Engeller ve çözüm önerileri Öğr. Gör. Mithat Zencir İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Kapsam Giriş

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

Mustafa SANGÜL - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 2013-2014. Araştırma, Bilgiyi Yapılandırma ve İşbirlikli Çalışma

Mustafa SANGÜL - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 2013-2014. Araştırma, Bilgiyi Yapılandırma ve İşbirlikli Çalışma 3. ÜNİTE Araştırma, Bilgiyi Yapılandırma ve İşbirlikli Çalışma 3.1. BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme 3.2. Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları 3.3. Hesaplama, Grafik ve Veri Oluşturma

Detaylı

Hiçbir gemi, bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez Günümüzün gerçek üniversiteleri, zengin kütüphanelerdir

Hiçbir gemi, bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez Günümüzün gerçek üniversiteleri, zengin kütüphanelerdir Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Hiçbir gemi, bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez Günümüzün gerçek üniversiteleri, zengin kütüphanelerdir Teşkilat

Detaylı

Görüşler / Opinion Papers

Görüşler / Opinion Papers Türk Kütüphaneciliği 22, 2 (2008), 216-221 Görüşler / Opinion Papers Görme Engellilere Yönelik Kütüphanecilik Hizmetlerinde Türkiye deki Son Gelişmeler: Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Görme Engelliler

Detaylı

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM 1 BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM Arş. Gör. Kasım BİNİCİ kbinici@atauni.edu.tr A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilim, Etik ve Eğitim Dersi, 13 Mayıs 2011, Erzurum 2 PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi Kaynakları

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ Kütüphane içi kullanım Kullanıcı eğitimi Ödünç verme Kitap siparişi Veri tabanları Uzaktan erişim Genel Bilgiler Dumlupınar

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE HİZMETLERİ TANITIMI & KULLANICI EĞİTİMİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2017 Genel Bilgi-Merkez Kütüphane 2017-2018 eğitim-öğretim yılında

Detaylı

Öğrenci Ana Sayfası Ekranını Tanımak

Öğrenci Ana Sayfası Ekranını Tanımak Öğrenci Ana Sayfası Ekranını Tanımak Öğrenci kendisine bildirilen Kullanıcı kodu ve parola bilgileri ile sisteme giriş yaptığında Öğrenci Ana Sayfası ekranına ulaşılır. Öğrenci Ana Sayfası ekranından,

Detaylı

Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler

Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler IFLA Çocuklar ve Genç Yetişkinler İçin Kütüphaneler Bölümü Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler * Bütün dünyadaki çocuklar ve aileleri için her zamankinden daha önemli* Önsöz Küresel toplum ve bilgi

Detaylı

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane E-kitaplar Sesli Kitaplar Video OverDrive hakkında E-kitap avantajları Neden OverDrive? Eşsiz katalog Video filmler Çeşitli erişim kanalları Referanslar

Detaylı

Kütüphaneler Sanal Güzergâhlara Mı Dönüşüyor?

Kütüphaneler Sanal Güzergâhlara Mı Dönüşüyor? Kütüphaneler Sanal Güzergâhlara Mı Dönüşüyor? Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html -1 Plan Dünya Düzdür Düz

Detaylı

YÖK DOKÜMANTAYON MERKEZİ HİZMETLERİ

YÖK DOKÜMANTAYON MERKEZİ HİZMETLERİ TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ DANIŞMA HİZMETLERİ NDEKİ GELİŞMELER VE MAKALE FOTOKOPİ İSTEK SİSTEMİ Filiz YÜCEL Internet ve bilgi teknolojisindeki hızlı gelişmeler bilgi merkezlerinin verdiği

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanl kanlığı Stratejik Plan 2007-2011 2011 Haziran 2006 05.04.2010 1 Sunu Planı Proje grubu Misyon Misyon analizi Vizyon Değerlerimiz Paydaşlarımız

Detaylı

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI Nevzat Özel Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@ankara.edu.tr Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Detaylı

TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net)

TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net) TIP SÜRELİ YAYINCILIĞINDA BİR ELEKTRONİK DERGİ : KBB-Forum (www.kbb-forum.net) Doç. Dr. İrfan YORULMAZ < yorulmaz@dialup.ankara.edu.tr > Doç. Dr. Orhan YILMAZ < orhan@kbb-bbc.org > KBB-Forum Editörleri

Detaylı

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU Kütüphanede mevcut olan basılı ve elektronik bilgi kaynaklarını tarayabilmek için öncelikle http://kutuphane.ieu.edu.tr/ adresinden Kütüphane web sayfasına girmeniz

Detaylı

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. - Güncelleme : Ekim 2017-

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. - Güncelleme : Ekim 2017- Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme : Ekim 2017- KOÜ Merkez Kütüphaneden Kareler Sayılarla KOÜ Kütüphanesi - I Basılı kitap : 109.700+ E-kitap : 295.000 +

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKÇE YILLIK PROJE ÇALIŞMASI ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ HAZIRLAYANLAR Dilay BİÇER Engin YAZAR Aslı SAĞGÜL Sınıf/ Şube : 4/B Rehber Öğretmen :

Detaylı

Satış Servisi Müşterilerinizin soru ve problemlerine satıştan önce ve sonra nasıl cevap vereceksiniz?

Satış Servisi Müşterilerinizin soru ve problemlerine satıştan önce ve sonra nasıl cevap vereceksiniz? Web Sitesi Hazırlarken İş Stratejisi Birçok firma başarısını web sitesine olan ziyaret sayısı ile ölçer. Hâlbuki gerçek başarı genel olarak belirlenen strateji ile ilgilidir. Web tasarımcıları ile çalışmaya

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİME KÜTÜPHANE DESTEĞİ-MODEL ÖNERİSİ

UZAKTAN EĞİTİME KÜTÜPHANE DESTEĞİ-MODEL ÖNERİSİ UZAKTAN EĞİTİME KÜTÜPHANE DESTEĞİ-MODEL ÖNERİSİ Cengiz AYDIN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MİLLİ KÜTÜPHANE BAŞKANLIĞI E-mail: cengizaydin@mkutup.gov.tr 1 GİRİŞ Bilgi teknolojilerindeki hızlı ilerleme eğitim

Detaylı

ÜNİBİLGİ 10. Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bülteni Haziran 2002 Sayı:10

ÜNİBİLGİ 10. Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bülteni Haziran 2002 Sayı:10 ÜNİBİLGİ 10 Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bülteni Haziran 2002 Sayı:10 Üniversitemizin abone olduğu elektronik veri tabanlarını tanıtmaya devam ediyoruz. Amacımız veri

Detaylı

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Toplam materyal sayısı 01.02.2012 tarihine göre Kitap 51 833 Ders kitap 22 611 Tez 408 Kitap dışı materyaller - 367

Detaylı

Yeni Başlayanlar için Kütüphane Rehberi 3. SCOPUS Veri Tabanına Göre Üniversitemizin Akademik Performansı ( )

Yeni Başlayanlar için Kütüphane Rehberi 3. SCOPUS Veri Tabanına Göre Üniversitemizin Akademik Performansı ( ) Bu sayıda: Yeni Başlayanlar için Kütüphane Rehberi 3 SCOPUS Veri Tabanına Göre Üniversitemizin Akademik Performansı (1994-2016) 7 MENDELEY Kurumsal Sürümü Hizmete Sunuldu 11 Telif Hakkı, İntihal ve İntihal

Detaylı

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI Mustafa DALCI *, Özge ALÇAM*, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU*, Feride ERDAL* * Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı,

Detaylı

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM 1 BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM Arş. Gör. Kasım BİNİCİ kbinici@atauni.edu.tr A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilim, Etik ve Eğitim Dersi, 17 Şubat 2012, Erzurum 2 BaŞLaRKeN Bilginin yönetimi zor bir iştir. Bu zoru

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TOPLU KATALOGLAR: DURUM TESPİTİ

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TOPLU KATALOGLAR: DURUM TESPİTİ DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TOPLU KATALOGLAR: DURUM TESPİTİ BAHAR BİÇEN ARAS MEF Üniversitesi Kütüphanesi Teknik Hizmetler Birim Sorumlusu Nâzım Hikmet Kültür Ve Sanat Vakfı Tarık Akan Toplantıları 1 Uluslararası

Detaylı

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir?

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir? İnternet Teknolojisi Öğrt. Gör. Alper Aslan ENF102 Bilgisayar - II İnternet Teknolojisi İnternet Nedir? İnternet Kime Aittir İnternet in Türkiye deki Gelişimi İnternet in Türkiye de Kullanımı Yakın Gelecekte

Detaylı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı ÇOMÜ Kütüphaneleri Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı Büşra BİLİR Kütüphaneci busrabircan@comu.edu.tr Zühal ÇİFTCİBAŞI Kütüphaneci zuhalkasap@comu.edu.tr ÇOMÜ Kütüphaneleri 7/24 hizmet Gece ücretsiz

Detaylı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı http://katalog.bandirma.edu.tr/yordambt/yordam.php?undefined Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Detaylı

Şef PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ

Şef PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Şef 1 PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Daire Başkanı 2 Oya ÖZBAY 0 (434) 222 0000-1201 oozbay@beu.edu.tr 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM ORYANTASYON KİTAPÇIĞI (ÖĞRENCİ)

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM ORYANTASYON KİTAPÇIĞI (ÖĞRENCİ) İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM ORYANTASYON KİTAPÇIĞI (ÖĞRENCİ) 1 Değerli Öğrencimiz İstanbul Aydın Üniversitesine Hoşgeldiniz, Bu kitapçıkta, İAÜ bünyesindeki bilgi işlem teknolojilerini kullanabilmeniz

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi İçin Kaynak Türleri Bilimsel Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Alternatif Bilgi Erişim Kaynakları

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 Yılı Çalışma Raporu http://kutup.gop.edu.tr kutup@gop.edu.tr KÜTÜPHANEMİZ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 1992 yılında,

Detaylı

Z Kuşağı ve Referans Hizmetlerindeki Değişim: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi Canlı Referans Örneği (Online Chat) Arzu KARA

Z Kuşağı ve Referans Hizmetlerindeki Değişim: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi Canlı Referans Örneği (Online Chat) Arzu KARA Z Kuşağı ve Referans Hizmetlerindeki Değişim: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi Canlı Referans Örneği (Online Chat) Arzu KARA Yeni Kuşak: Z Kuşağı ve Alfalar Z kuşağını en çok etkileyen tek olgu

Detaylı

PLATO Meslek Yüksekokulu Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi Yönergesi

PLATO Meslek Yüksekokulu Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi Yönergesi PLATO Meslek Yüksekokulu Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi Yönergesi Madde-1 Amaç ve Kapsam Bu Yönerge Tasarısı, Plato Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Kütüphane ve Dokümantasyon Birimi nin örgütlenme,

Detaylı

Kütüphanelerin Geleceği: Eğilimler ve Bazı Tahminler

Kütüphanelerin Geleceği: Eğilimler ve Bazı Tahminler Kütüphanelerin Geleceği: Eğilimler ve Bazı Tahminler Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü byilmaz@hacettepe.edu.tr Neden? Geleceği Tahmin Etmek Hazırlıksız yakalanmamak

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2014 YILI FAALİYET RAPORU

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2014 YILI FAALİYET RAPORU KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2014 YILI FAALİYET RAPORU 1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ...... 3 1- GENEL BİLGİLER...... 4 A- Yetki, görev ve sorumluluklar 4 B- Birime ilişkin

Detaylı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı http://katalog.bandirma.edu.tr/yordambt/yordam.php?undefined Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU ONLİNE HİZMETLERİMİZ SÜRELİ YAYINLAR KOLEKSİYON DIŞI KAYNAKLAR ABONE VERİTABANLARIMIZ KÜTÜPHANE ANASAYFASI ARAŞTIRMA DANIŞMANI Veritabanları,

Detaylı

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2 şube kütüphane ve merkez kütüphanesi ile 2007 yılından itibaren kullanıcılarına hizmet vermeye başlamıştır. Hizmetlerimiz Kütüphane Hesabınız: Düzce Üniversitesi

Detaylı

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme Eylül 2015 -

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme Eylül 2015 - Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme Eylül 2015 - KOÜ Merkez Kütüphaneden Kareler Sayılarla KOÜ Kütüphanesi - I Basılı kitap : 98.000+ E-kitap : 150.000+ Basılı

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç: Madde 1: Bu Yönerge, Hacettepe Üniversitesi kütüphane hizmetlerinin sunumunda, görevli personel ve kullanıcıların görev

Detaylı

KÜTÜPHANE PROGRAMIMIZ FOLLETT DESTINY KULLANIM KILAVUZU

KÜTÜPHANE PROGRAMIMIZ FOLLETT DESTINY KULLANIM KILAVUZU KÜTÜPHANE PROGRAMIMIZ FOLLETT DESTINY KULLANIM KILAVUZU TED Kocaeli Koleji Kütüphanesi nin giriş sayfasına ulaşmak web sitemizin ( www.tedkocaeli.k12.tr ) anasayfasında hızlı erişim menüsünde bulunan Kütüphanemiz

Detaylı

dikkat le oluşt u- rulmuştur. Osmanlı d ü n y a s ı v e

dikkat le oluşt u- rulmuştur. Osmanlı d ü n y a s ı v e www. TARİHÇE Robert Kolej 1863 yılında Dr. Cyrus Hamlin tarafından kurulduğunda, kütüphanenin ilk kitapları olan Harvard Üniversitesi'nin 200 kitaplık bağışı Bebek'te eski bir binaya yerleştirilerek Kütüphane'nin

Detaylı

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ KÜTÜPHANE POLİTİKASI

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ KÜTÜPHANE POLİTİKASI GÖKKUŞAĞI KOLEJİ KÜTÜPHANE POLİTİKASI OKUL MİSYONU Gökkuşağı Eğitim Kurumları, öğrencilerinin entelektüel, sosyal, duygusal ve bireysel yeteneklerinin gelişimine odaklanmış, akademik olarak iddialı ve

Detaylı

Uzm. Küt. Özlem BAYRAK

Uzm. Küt. Özlem BAYRAK YETKE DİZİMİNDE TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİNİN KONU BAŞLIKLARI Uzm. Küt. Özlem BAYRAK obayrak@istanbul.edu.tr İstanbul t b lüniversitesi it i Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı İstanbul, 24 YETKE

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2014-2015 AKADEMİK YILI KÜTÜPHANE ORYANTASYONU Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kütüphanesi Kütüphanemiz 2007 yılında, Kilis 7 Aralık

Detaylı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Yeni Kütüphane Binası Anketi-2014

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Yeni Kütüphane Binası Anketi-2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Yeni Kütüphane Binası Anketi-214 Projesi üzerinde çalışılan yeni kütüphane binası ile ilgili öğrenci, akademik ve idari personel

Detaylı

T.C. MERAM BELEDİYESİ KÜTÜPHANE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

T.C. MERAM BELEDİYESİ KÜTÜPHANE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler -MERAM BELEDİYE MECLİSİNİN 05/09/2014 TARİH VE 2014/147 NOLU KARAR EKİDİR. -MERAM BELEDİYE MECLİSİNİN 07/04/2017 TARİH VE 2017/66 NOLU KARARI İLE 6. MADDENİN, 6. FIKRASINA EKLEME YAPILMIŞTIR. T.C. MERAM

Detaylı

Bingöl Üniversitesi Merkez Kütüphanesi (Selahaddin-i Eyyubi )ve Merkez Kütüphaneye Bağlı Birim Kütüphaneleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM

Bingöl Üniversitesi Merkez Kütüphanesi (Selahaddin-i Eyyubi )ve Merkez Kütüphaneye Bağlı Birim Kütüphaneleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Bingöl Üniversitesi Merkez Kütüphanesi (Selahaddin-i Eyyubi )ve Merkez Kütüphaneye Bağlı Birim Kütüphaneleri Yönergesi AMAÇ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu yönerge, Bingöl Üniversitesi

Detaylı

Pearson Kütüphane Erişimi Kullanım Kılavuzu

Pearson Kütüphane Erişimi Kullanım Kılavuzu Pearson Kütüphane Erişimi Kullanım Kılavuzu ÖNSÖZ VitalSource Türkiye temsilcisi Çağlayan Kitabevi ve Eğitim Çözümleri ve Pearson Türkiye nin ortak çalışmaları sonucunda Pearson ders kaynakları kütüphane

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA SAATLERİ Kütüphane Çalışma Saatleri Okuma Salonu Marmara Salonu Süreli Yayınlar ve Tezler Salonu ( Ege Salonu ) Eğitim Dönemi: 08.30

Detaylı

ELİT Yazılım. EDO English Discoveries Online

ELİT Yazılım. EDO English Discoveries Online ELİT Yazılım EDO English Discoveries Online Bilgisayar Destekli İngilizce İnteraktif Online Eğitim English Discoveries Online (EDO) TOEFL testlerinin üreticisi ETS grubu, EDUSOFT firması eğitim teknolojisi

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0

Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0 Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0 Tolga ÇAKMAK Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr ~ Nevzat ÖZEL Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@humanity. ankara.edu.tr

Detaylı

Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim

Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim PROJE nº: 2011-1-ES1-LEO05-35863 Öğrenci Kılavuzu Bu proje Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.

Detaylı

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik OverDrive Nedir? OverDrive, 1.000.000 + fazla E-kitap,sesli kitap ve videoları sağlayan, milyonlarca son kullanıcıya hizmet eden 2.000+ fazla yayınevi (Penguen, Blackstone, Wiley,Taylor&Francis vb. önemli

Detaylı

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Mustafa DALCI, Özge ALÇAM, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU, Feride ERDAL Orta

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin İşletme olarak düşünülmesi

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin işletme olarak düşünülmesi

Detaylı

Kataloglama ve Sınıflandırma Birimi

Kataloglama ve Sınıflandırma Birimi b KÜTÜPHANE DOKÜMANTASYON Basılı kaynak (Kitap) kayıt giriş işlemi Satın alma, bağış dağıtımla gelen AACR ( Anglo American Cataloguing Rules ) Modülü Kullanımı Standart AACR kataloglama kuralları kullanımı

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim

Bilimsel Bilgiye Erişim Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Plan Bilgi Kaynakları ve Türleri Bilgi Gereksinimin Belirlenmesi ve İfade Edilmesi, Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Kitaplar Makaleler

Detaylı

Resource Description and Access(Kaynak Tanımlama ve Erişim) AACR2 nin yerini alan dijital ortamlar için tasarlanmış yeni kataloglama standardıdır.

Resource Description and Access(Kaynak Tanımlama ve Erişim) AACR2 nin yerini alan dijital ortamlar için tasarlanmış yeni kataloglama standardıdır. Resource Description and Access(Kaynak Tanımlama ve Erişim) AACR2 nin yerini alan dijital ortamlar için tasarlanmış yeni kataloglama standardıdır. Tüm kaynakların tanımlanmasını sağlayan RDA sadece kütüphaneler

Detaylı

K ÜTÜPHANELERİ ÇOMÜ K

K ÜTÜPHANELERİ ÇOMÜ K K ÇOMÜ KÜTÜPHANELERİ ÇOMÜ Kütüphaneleri ÇOMÜ Kütüphanesi barındırdığı kitap koleksiyonu itibariyle Batı ve Güney Marmara nın en büyük kütüphanesidir. ÇOMÜ Kütüphanesi nde yaklaşık 400.000 basılı ve 200.000

Detaylı

Yerel Yönetimler ve Halk Kütüphaneleri: Almanya Örneği ve Türkiye Üzerine Bazı Değerlendirmeler

Yerel Yönetimler ve Halk Kütüphaneleri: Almanya Örneği ve Türkiye Üzerine Bazı Değerlendirmeler Yerel Yönetimler ve Halk Kütüphaneleri: Almanya Örneği ve Türkiye Üzerine Bazı Değerlendirmeler Prof. Dr. Bülent YILMAZ * ve İsmail AKMAN ** İçindekiler 1. Halk Kütüphanesi Sistemleri 2. Almanya da Halk

Detaylı

GELECEĞİN BİLGİ MERKEZLERİ: DEĞİŞEN KULLANICI ROLLERİ

GELECEĞİN BİLGİ MERKEZLERİ: DEĞİŞEN KULLANICI ROLLERİ GELECEĞİN BİLGİ MERKEZLERİ: DEĞİŞEN KULLANICI ROLLERİ Edanur Yeşilayer Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans 3. Sınıf edanuryesilayer@gmail.com Plan Geçmişten Geleceğe Bilgi

Detaylı

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ w w w. o h u. e d u. t r NİĞDE Anadolu nun ortasında yer alan Niğde, karayolu ve demiryolu ulaşımı bakımından son derece elverişli bir konuma sahiptir. Kapadokya Bölgesi nin

Detaylı

Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler*

Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler* Türk Kütüphaneciliği 25, 4 (2011), 545-552 Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler* Guidelines for Childrens Libraries Services Bütün dünyadaki çocuklar ve aileleri için her zamankinden daha önemli IFLA

Detaylı

BEKLENTİLER. 29 Mart 2001. Başkent Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. E. Semra ARDA

BEKLENTİLER. 29 Mart 2001. Başkent Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. E. Semra ARDA KÜTÜPHANECİLİK Ü İ İ EĞİTİMİNDEN İ İ BEKLENTİLER Başkent Üniversitesi it i Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı E. Semra ARDA Dokümentasyon Dairesi Başkanlığı 1 KÜTÜPHANECİLERİN YENİ KİMLİK ARAYIŞLARI

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ KURULUŞ TARİHİ 1997

ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ KURULUŞ TARİHİ 1997 KURULUŞ TARİHİ 1998 ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ KURULUŞ TARİHİ 1997 1999 2001 ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ /2013 Kütüphanemiz Kendi içinde; ekip ruhu, hizmet, mükemmellik;

Detaylı

Kütüphan-e Türkiye Projesi

Kütüphan-e Türkiye Projesi Kütüphan-e Türkiye Projesi Sunum Planı Haziran dan bu yana yapılan çalışmalar Tanıtım Çalışma Grubu Eğitim Çalışma Grubu BİT Çalışma Grubu Etki Değerlendirme Çalışma Grubu Aralık ayı bölge toplantıları

Detaylı

EBA nedir, nasıl doğdu?

EBA nedir, nasıl doğdu? EBA nedir, nasıl doğdu? Eğitim Bilişim Ağı (EBA); sınıf seviyelerine uygun, incelemeden geçmiş güvenilir öğrenme materyallerine erişebileceğiniz sosyal bir eğitim platformudur. EBA Katılımcıdır EBA Katılımcıdır

Detaylı

ANKOS ONLINE İŞLEMLER (ERM)

ANKOS ONLINE İŞLEMLER (ERM) ANKOS ONLINE İŞLEMLER (ERM) Ayhan Tuğlu, FSM Vakıf Üniversitesi Sami Çukadar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Derya Soğuksu, Koç Üniversitesi İsmail Çetinkaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sunum Planı ERM'den

Detaylı

UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ORYANTASYON SEMİNERİ

UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ORYANTASYON SEMİNERİ UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ORYANTASYON SEMİNERİ UZAKTAN ÖĞRETİM NEDİR? Uzaktan öğretim kısaca, öğretmen ve öğrencinin fiziksel olarak uzak oldukları bir ortamda iletişim teknolojileri kullanarak gerçekleşen

Detaylı

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Uluslararası 9. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Yalçın UYAR - Hakan SUNAY yuyar@ankara.edu.tr- hsunay@ankara.edu.tr

Detaylı

MERKEZ KÜTÜPHANEDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN 2018 YILI STRATEJİK HEDEFLERİMİZ

MERKEZ KÜTÜPHANEDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN 2018 YILI STRATEJİK HEDEFLERİMİZ MERKEZ KÜTÜPHANEDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN 2018 YILI STRATEJİK HEDEFLERİMİZ AMAÇ 1- Yapımına başlanan merkez kütüphane binasının çalışmalarına katkı sağlamak. Hedef 1- Kullanıcı beklentilerine cevap

Detaylı

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi hkapucu@isikun.edu.tr Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir eğitim

Detaylı