ÜÇÜNCÜ BÖLÜM SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARINDA KAVRAM ÖĞRETİMİ BÖLGE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜÇÜNCÜ BÖLÜM SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARINDA KAVRAM ÖĞRETİMİ BÖLGE"

Transkript

1 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM DERS KİTAPLARINDA KAVRAM ÖĞRETİMİ Araştırma ölçme aracında yer alan kavramların ( Bölge, Şahi, Kızılay, Plâto, Lala, Lonca, Reform, İpek Yolu, TEMA, Yurt / Vatan, Kapitülâsyon, Baharat Yolu, Sanayi İnkılâbı, Nizamı Cedit, Heyelan, Bölüm, Nazır, KEİ, Şehzade, Lâle Devri, Yöre, FAO, NATO, Yeşilay, Divan, Sadrazam, Panslavizm, Aydınlanma Çağı, Hümanizm, Keşif, İttifak, Pasifik, Beylerbeyi, IMF, İradı Cedit, Strateji, UNICEF, Grejuva, UNESCO, Rönesans, Akarsu, Maki, Jeopolitik, Derebeyi, Hristiyanlık, Islahat, Rüştiye, Ordu, Cephe, Meşrutiyet, İsyan, Antlaşma, Minyatür, Özerk, Ülke/Başkent, AKUT, Avrupa Birliği, TÜRKSOY ) Sosyal Bilgiler ders kitaplarında veriliş biçimi / işlenişi aşağıda tablolar halinde verilmiştir. BÖLGE Genel anlamda kendi sınırları içinde benzerlik gösteren geniş alanlara bölge denir. Coğrafi bölge: doğal, beşeri ve ekonomik özellikler bakımından benzerlik gösteren alandır ( s: 12 ). Doğal, beşeri ve ekonomik özellikler yönünden sınırları içinde benzerlik gösteren ve diğer yerlerden ayrılan geniş alanlara bölge denir ( s: 10 ) Bölge: gösterdiği coğrafi özelliklerle diğer yerlerden ayrılan ancak sınırları içinde benzerlik gösteren alandır ( s: 11 ). Doğal, beşeri ve ekonomik özellikleriyle diğer alanlardan ayrılan fakat kendi sınırları içerisinde benzerlik gösteren geniş alanlara bölge denir (s:10). Cemre Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Bölge kavramı tümdengelim yöntemiyle; Yayınları ve MEB Yayınları na ait ders kitabında Bölge kavramı tümevarım yöntemiyle işlenmiştir. Yayınları na ait ders kitabında yeterince örneklendirme ve karşılaştırmaya yer verildiği görülmektedir. Bölge kavramına DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. nda Bölge kavramını gösteren haritalar bulunmaktadır.

2 181 ŞAHİ II. Mehmet, İstanbul u kuşatmak için önce Edirne de büyük toplar döktürdü. Bu topların en büyüğüne şahi denir ( s: 65 )., - Şahi kavramına sadece Cemre Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında yer verilmiştir. Tümevarım yöntemiyle Şahi kavramının tanımlandığı görülmektedir. Ayrıca DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde Şahi kavramı bulunmamaktadır. nda Şahi kavramını açıklayıcı herhangi bir öğretime yardımcı unsura yer verilmemiştir. KIZILAY, DOĞAN YAYINCILIK,, Celal Kızılay Derneği; yurt içinde ve dışında deprem, sel baskını, kıtlık, yangın gibi doğal afet ve salgın hastalıklar ile savaşlarda zarar gören insanlara yardım etmeyi amaçlar ( s: 190 ). Kızılay Derneği nin kuruluş amaçları; yaralı, güçsüz, felaketzedelere ve muhtaçlara insani yardımı yapmaktır ( s: 177 ). Kızılay, deprem, sel, heyelan, yangın gibi afetlere uğrayanlara yardımlarda bulunur ( s: 182 ). Kızılay Derneği nin amacı; savaşta ve barışta yurt içinde, dışında doğal afet ve felaketlere uğrayanlara yardım etmek ve sosyal dayanışmayı desteklemektedir ( s: 188 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Kızılay kavramı aynı biçimde tümdengelim yöntemiyle verilmiş olup; tanım ve sonrasında örnekleme yapıldığı görülmektedir. Kızılay kavramına DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. Yayınları dışında kalan bütün nda Kızılay kavramını örnekleyici bir resim bulunmaktadır.

3 182 PLÂTO Bütünüyle bir kapalı havza görünümünde olan bölümde Cihanbeyli ve Obruk platoları uzanır. Bu platolar ve güneydeki Toros Dağları arasında bir çok kapalı havza bulunur. ( s: 49 ). Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası. Yayla. (s: 208 ). Bölge, yüzey şekilleri bakımından sade bir şekle sahiptir. Platolar geniş alan kaplar. Platolar arasındaki çukurluklarda geniş ovalar yer alır. ( s: 43 ) DOĞAN YAYINCILIK,, Celal Bölümde en geniş yeri ovalar kaplar. Bu ovaları birbirinden az yüksek platolar ve sırtlar ayırır. ( s: 53 ). Akarsular tarafından derince yarılmış genellikle yüksek düzlük. ( s: 195 ). Bölüm Tuz Gölü, Cihanbeyli ve Obruk platolarıyla Toroslar arasında kalan büyük kapalı havzadır. Burada ovalar ve platolar geniş yer kaplar. ( s: 43 ) Cemre Yayınları,, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Plâto kavramı aynı biçimde, cümle içinde geçmektedir. Plâto kavramının tanımına, özelliklerine değinilmemiştir. Cemre Yayıncılık ve Doğan Yayıncılığa ait DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde Plâto kavramının tanımına yer verilmediği görülmektedir. Plato kavramı ile ilgili öğretime yardımcı bir unsura nda yer verilmemiştir. LALA Şehzadeler; dönemlerinin ünlü bilginleri tarafından eğitilirdi. Ayrıca Anadolu daki bazı illere vali olarak gönderilirlerdi. Buralarda lala adı verilen devlet adamlarının gözetimi altında devlet yönetimi ile ilgili tecrübe kazanmaları sağlanırdı ( s: 143 ). DOĞAN YAYINCILIK,, Celal Şehzadeler iyi bir eğitim görür ve küçük yaşta Sancak Beyi olarak görev yaparlardı. Böylece ülke yönetiminde tecrübe sahibi olurlardı. Kendilerine lala denilen tecrübeli devlet adamları yardımcı olurdu ( s: 125 ). Şehzade ya da Çelebi denilen padişah çocukları küçük yaştan itibaren Sancak Beyi olarak görev yaparlardı. Devlet ve askerlik işlerinde kendilerine, lala denilen deneyimli devlet adamları yardımcı olurdu (s:139). Bu nedenlerle Lala Mustafa Paşa, komutasında güçlü bir donanma adayı kuşattı ( s: 69 ).

4 183 Cemre Yayınları, Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Lala kavramı tümevarım yöntemiyle işlenirken, MEB Yayınlarına ait ders kitabında kavram sadece cümle içinde geçmektedir. nın sözlüklerinde Lala kavramına yer verilmediği görülmektedir. Lala kavramı ile ilgili öğretime yardımcı bir unsura nda yer verilmemiştir. LONCA Zanaatkarların lonca adı verilen dayanışma teşkilatları vardı ( s: 150 ). Osmanlılarda zanaat oldukça gelişmişti. Her meslek dalının loncası vardı. Bu loncalar sayesinde meslek birlikleri örgütlenmiş, esnaf ve sanatkarlar arasında güçlü bir dayanışma meydana gelmiştir. Loncalar ayrıca ticari haklarını korumuş oluyorlardı ( s: 132 ). DOĞAN YAYINCILIK,, Celal Esnaf hangi zanaat dalında çalışıyorsa o loncanın üyesiydi. Lonca teşkilatının temeli eski bir Türk kurumu olan Ahiliğe dayanıyordu. Loncaların ekonomik hayatın düzenlenmesinde idari, mali ve sosyal işlevleri vardı ( s: 148 ). Şehir halkını ise daha çok tüccar zanaatkar gibi meslek sahipleri oluştururdu. Zanaatkarlar arasında meslek loncaları çok etkiliydi ( s: 145 ). Belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan birlik ( s: 203 ). ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda Lonca kavramı tümevarım yöntemiyle verilirken; Cemre Yayınları ve MEB Yayınlarına ait DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda kavramın açıklanmadığı, sadece cümle içinde geçtiği görülmektedir. Lonca kavramına sadece MEB Yayınlarına ait ders kitabının sözlüğünde yer verilmiştir. Yayınlarına ait ders kitabında Lonca kavramına ilişkin minyatürler ( s: 132 ) bulunmaktadır. REFORM 10. yüzyılda Avrupa da Rönesansa paralel olarak Katolik mezhebinde yapılan yenilik ve düzenlemelere reform denir ( s: 93 ). 16. yüzyılda Hristiyanlığın Katolik mezhebinde meydana gelen değişiklik ve düzenleme hareketine reform denir ( s: 80 ). Daha iyi duruma getirmek için yapılan değişiklik, iyileştirme, düzeltme, ıslahat (s:208). Daha iyi duruma getirmek için yapılan değişiklik, ıslahat ( s: 187 ). DOĞAN YAYINCILIK,, Celal Rönesansa paralel olarak 16. yüzyılda Hristiyanlığın Katolik mezhebinde meydana gelen değişiklik ve düzenleme hareketine reform denir ( s: 91 ) Rönesansa paralel olarak 16. yüzyılda Hristiyanlığın Katolik mezhebinde ( kilisesinde ) yapılan değişiklikler ve düzeltmelere reform denir ( s: 83 ).

5 184 Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Reform kavramının aynı tanımına ve sonrasında örneklemelere yer verildiği görülmektedir. Cemre Yayınlarına ait ders kitabında Reform kavramının eksik tanımlandığı, açıklamaların yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Reform kavramına Cemre Yayıncılık ve Yayınlarına ait nın sözlüklerinde yer verilmiştir. Cemre Yayınları dışında kalan DERS KİTAPLARI A.Ş.,nde Reform kavramı ile ilgili olarak Martin Luther in resmi bulunmaktadır. İPEK YOLU AYDIN vd., Ankara 2001, Çünkü doğudan gelen tarçın, karabiber gibi baharatlar ile şeker ve ipekli kumaşlar Avrupa da çok aranıyordu. Doğu ile batı arasındaki ticaret ise İpek Yolu ile Baharat Yolundan sağlanıyordu. Bu iki yolda Türklerin elindedir. İpek Yolu Çin den başlayıp Karadeniz kıyılarına uzanıyordu ( s: ). Orta çağ boyunca doğu ile batı arasındaki ticareti sağlayan İpek ve Baharat yollarıydı. Çin den başlayıp Orta Asya üzerinden Karadeniz limanlarına ulaşan yola İpek Yolu deniz ( s: 76 ). Orta Çağda doğudan gelen ipek, baharat, altın, elmas, inci gibi değerli mallar Avrupa ya iki önemli yoldan ulaşıyordu. Bu yollardan birincisi Çin den başlayıp Karadeniz kıyılarına ulaşan İpek Yoluydu ( s: 87 ). Orta Çağ da doğu ile batı arasındaki ticareti sağlayan iki yol vardı. Bunlardan biri Çin den başlayıp Karadeniz e giden İpek Yoluydu ( s: 79 ). Cemre Yayıncılık ve Doğan Yayıncılığa ait 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda İpek Yolu kavramı tümevarım yöntemiyle işlenmiş olup, örneklemenin yapıldığı görülmektedir. DERS KİTAPLARI A.Ş., Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nda İpek Yolu kavramının sadece tanımına değinilmiştir. İpek Yolu kavramı nın sözlüklerinde yer almadığı gibi kavramla ilgili öğretime yardımcı unsura da yer verilmemiştir. TEMA GÖZE, İstanbul 2000, Tema; vatandaşlarımızı erozyon tehlikesine karşı uyarmak amacıyla kurulmuş gönüllü bir kuruluştur ( s: 193 ). Tema: Bu kuruluşun amacı; toprak erozyonunun zararlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu anlatmaktadır ( s: 179 ). AYDIN vd., Ankara 2001,

6 185 Cemre Yayıncılık ve Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda TEMA kavramının tümdengelim yöntemiyle verildiği, örneklemenin yapıldığı görülmektedir. DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait nda ve sözlüklerinde TEMA kavramına rastlanılmamıştır.cemre Yayıncılığa ait ders kitabında TEMA kavramı ile ilgili bir şekle (TEMA Vakfı Amblemi ) yer verilmiştir. YURT / VATAN GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, Yurt, bir ulusun üzerinde yaşadığı ortak dili, kültürü, gelenek ve görenekleriyle birlikte yaşamaktan mutluluk ve gurur duyduğu topraklardır ( s: 59 ). Yurt; üzerinde doğup büyüdüğümüz, yaşadığımız, havasını soluduğumuz ve her türlü zenginliğinden yararlandığımız toprak parçasıdır ( s: 52 ). Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Hepimiz senin için fedayız. Fakat sen Türk milletini sonsuza kadar yaşatmak için verimli kalacaksın. ( s: 62 ). Bir halkın üzerinde yaşadığı, kültürünü oluşturduğu toprak parçası, vatan. ( s: 210 ). Yurt; üzerinde doğup büyüdüğümüz, toprağından, suyundan, yer altı ve üstü her türlü zenginliğinden yararlandığımız, havasını teneffüs ettiğimiz toprak parçasıdır ( s: 50 ). Cemre Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında Yurt / Vatan kavramı tümdengelim yöntemiyle verilmiş olup; kavramın tanımının yapılıp, örneklemelere yer verildiği görülmektedir. Yayınları ve MEB Yayınları nda benzer ifadelerle Yurt / Vatan kavramının önemi üzerinde durulurken, Doğan Yayıncılığa ait ders kitabında Yurt / Vatan kavramının sadece Atatürk ün özdeyişleri içinde geçtiği tespit edilmiştir. Yurt / Vatan kavramına sadece Cemre Yayınlarına ait ders kitabının sözlüğünde yer verilmiştir. Yayınları dışındaki yayınların nda Yurt ile ilgili birer resim bulunmaktadır. KAPİTÜLÂSYON GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, Bu iyi ilişkiler sonunda iki ülke aralarında dostluk ve ticaret antlaşması imzaladılar ( 1535 ). Kapitülasyonlar adıyla anılan bu antlaşmaya göre Fransız tüccarlar çok az bir gümrük vergisi ödeyerek Osmanlı limanlarında ve topraklarında ticaret yapabileceklerdi. Osmanlı ülkesindeki Fransız uyruklu kişilerin davalarına Fransız yargıçlar bakacaktı ( s: 71 ) yılında Fransa ile bir dostluk ve ticaret anlaşması yapılmıştır. Bu antlaşmayla Fransa ya bazı ayrıcalıklar ( kapitülasyonlar ) verildi. Buna göre Osmanlı ve Fransız tüccarlar bu devletlere ait denizlerde serbestçe ticaret yapacaklardı. Fransa, Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayan vatandaşlarının hukuki sorunlarıyla ilgilenebilecekti ( s: 61 ). Bu anlaşmaya göre Osmanlılara ve Fransızlara ait denizlerde her iki devletin tüccarları serbestçe ticaret yapabileceklerdi. Bu anlaşmaya göre Fransız tüccarlara bazı kapitülasyonlar ( ayrıcalıklar ) verilmiş oluyordu. Çünkü Fransız tüccarlar Osmanlı egemenliğindeki yerlerde diğer devletlerin tüccarlarına daha az gümrük vergisi ödeyerek ticaret yapabileceklerdi ( s: 71 ). Bir ülkede, yurttaşların zararına olarak yabancılara verilen ayrıcalık hakları (s:206). Osmanlı Dönemi nde yabancılara tanınan ekonomik ayrıcalıklar ( s: 186 )

7 186 Bu antlaşmayla Fransa ya bazı kapitülasyonlar ( ayrıcalıklar ) verildi. Kapitülasyonlar, her iki hükümdar hayatta olduğu sürece geçerli olacaktı. Her iki devlete ait denizlerde Osmanlı ve Fransız tüccarları serbestçe ticaret yapacaklardı. Ayrıca Fransızlar Osmanlı sınırları içindeki yurttaşlarının hukuk sorunları ile de ilgilenebileceklerdi ( s: 63 ). Bir ülkede, vatandaşların zararına olarak yabancılara verilen ayrıcalık hakları ( s: 203 ). Cemre Yayıncılık,, MEB Yayınları ve Doğan Yayıncılığın çıkarmış olduğu İlköğretim Sosyal Bilgiler 7. Sınıf nda Kapitülâsyon kavramı tüm kitaplarda içerik olarak aynı biçim ve düzeyde verilmiş olup birbirleriyle paralellik göstermektedir. Cemre Yayıncılık, DERS KİTAPLARI A.Ş., ve MEB Yayınlarına ait nın sözlüklerinde kavrama yer verildiği, ancak öğretime yardımcı unsurların bulunmadığı görülmüştür. BAHARAT YOLU Baharat yolu ise Hindistan dan başlıyor bir kolu Basra Körfezine diğer koluda Mısır ve Suriye limanlarına ulaşıyordu ( s: 89 ). GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, Uzak Doğu ile Hindistan dan başlayıp Kızıl Deniz ve Süveyş yoluyla Akdeniz limanlarına ulaşan yola ise Baharat Yolu deniz. ( s: 76 ). İkinci yol olan Baharat Yolu ise Hindistan dan başlıyor, bir kolu Basra Körfezine ulaşıyor, diğer kolu ise Mısır ve Suriye limanlarında sona eriyordu ( s: 87 ). Diğerine ise Baharat yolu adı verilirdi. Uzak Doğu ve Hindistan dan Kızıldeniz ve Süveyş e gelen mallar, Akdeniz limanlarından Venedik gemileri ile Avrupa ya dağıtılırdı ( s: 79 ). Cemre Yayıncılık ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Baharat Yolu kavramı tümevarım yöntemiyle işlenmiş olup, örneklemenin yapıldığı görülmektedir. DERS KİTAPLARI A.Ş., Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nda Baharat Yolu kavramının sadece tanımına değinilmiştir. Baharat Yolu kavramı nın sözlüklerinde yer almadığı gibi kavramla ilgili öğretime yardımcı unsura da yer verilmemiştir. SANAYİ İNKILÂBI 18. yüzyılda Avrupa da üretim faaliyetlerindeki makineleşmenin sanayi ve tarım alanındaki büyük ve köklü değişikliklere sanayi inkılabı adı verilir ( s: 94 ). GÖZE, İstanbul 2000, Teknolojik gelişmelerin hızlanması ise sanayi inkılabına geçişi sağladı. Sanayi inkılabı 18 yüzyılda İngiltere de başladı ( s: 82 ). AYDIN vd., Ankara 2001, Sanayi inkılabı tarıma ve zanaatlara dayalı bir ekonomiden sanayinin ve makine üretiminin egemen olduğu bir ekonomiye geçiş demektir. Sanayi inkılabı 18. yüzyılda İngiltere de başlamış buradan diğer ülkelere yayılmıştır ( s: 93 ).

8 187 Sanayi inkılabı ile birlikte insan gücünün yerini makine aldı. Küçük imalathaneler yerlerini büyük fabrikalara bıraktı ( s: 87 ). Cemre Yayıncılık, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nde Sanayi İnkılâbı kavramının tümevarım yöntemiyle işlendiği görülmektedir. DERS KİTAPLARI A.Ş., Yayınlarına ait ders kitabında ise Sanayi İnkılâbı kavramının cümle içinde geçtiği gerekli açıklama ve örneklemenin yapılmadığı tespit edilmiştir. Sanayi İnkılâbı kavramı nın sözlüklerinde yer almamaktadır. Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait nda Sanayi İnkılâbı kavramı ile ilgili birer temsili resim bulunmaktadır. NİZAMI CEDİT GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, Nizamı Cedit adında bir ordu kurdu ( s: 113 ). Yeni kurulacak bu ordunun eğitimi için Avrupa dan uzmanlar getirildi. Bu ordunun adı yeni düzen anlamına gelen Nizamı Cedit idi ( s: 101 ). III. Selim ( Resim 96 ) ilk iş olarak devlet ileri gelenlerinin yapılacak ıslahat konusunda görüşlerini aldı. Ayrıca Avrupa ya gönderdiği elçilerden oradaki gelişmeleri öğrendi. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra yapılması gerekli görülen ıslahatlar Nizamı Cedit ( yeni düzen ) adıyla bir programa bağlandı ( s: 113 ). Topçu, humbaracı ve arabacı ocaklarının yenileştirilmesi için kanunnameler çıkarttı. Bundan dolayı Nizamı Cedit adıyla bir ordu kurdu. Bu ordunun yetiştirilmesi için Fransa dan uzmanlar getirtti ( s: 109 ). Cemre Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında Nizamı Cedit kavramı sadece cümle içinde geçmektedir. Yayınları ile MEB Yayınlarına ait DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda Nizamı Cedit kavramı yeni kurulan ordunun ismi şeklinde verilmiştir. Doğan Yayıncılığa ait ders kitabında Nizamı Cedit kavramı tümevarım yöntemiyle işlenmiş olup, kavram diğer yayınlardan farklı olarak o dönemin programı şeklinde tanımlanmıştır. Nizamı Cedit kavramına nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nda Nizamı Cedit ordusu ile ilgili temsili resim bulunmaktadır. HEYELAN GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, Heyelan olayları sonucu oluşan Sera ve Tortum gölleri bölümün başlıca gölleridir ( s: 19 ). Yamaç eğiminin dik, yağışın fazla, arazinin killi olması sonucu heyelanlarda oluşur ( s: 17 ). Türkiye de heyelanların en fazla görüldüğü yer burasıdır ( s: 19 ).

9 188 Eğimin fazla, toprağın killi, yağışların bol olması bölümde toprak kaymalarına ( heyelan ) neden olur. Buradaki Tortum gölü ve Sera gölü heyelan sonucunda meydana gelmiştir ( s: 17 ). Cemre Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Heyelan kavramına sadece cümle içinde yer verildiği görülmektedir. Yayınlarına ait ders kitabında Heyelan kavramının tanımından ziyade sebepleri hakkında bilgi verilirken; MEB Yayınlarına ait ders kitabında Heyelan kavramının tanımıyla birlikte örneklemeler yapılmıştır. Heyelan kavramına DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde bulunmadığı gibi kavramla ilgili öğretime yardımcı unsura da yer verilmemiştir. BÖLÜM GÖZE, İstanbul 2000, Coğrafi bölgelerin her yeri aynı özelliği göstermez. Bazı kesimlerinde doğal şartlar, beşeri ve ekonomik faaliyetler bakımından farklılık gösteren yerler vardır. Bir coğrafi bölgede böyle değişik özellik gösteren alanlara bölüm adı verilir ( s: 12 ). Bölge içinde bulunan coğrafi özellikler genel olarak birbirine benzer. Ancak bölgenin her yerinde tamamen aynı değildir. Yer yer farklılıklar görülür. Sınırlar içinde benzer özellikleri olan ancak bölgenin diğer yerlerinden farklı olan küçük alanlara bölüm denir ( s: 10 ). AYDIN vd., Ankara 2001, Bir bölge içinde kendine has özellikleriyle diğer yerlerden ayrılan alanlar vardır. Kendi içinde benzer özellikleri olan bölgeden küçük bu alanlara bölüm denir ( s: 11 ). Bir bölge kendi sınırları içinde doğal, beşeri ve ekonomik özellikleriyle bütünüyle aynı değildir, yer yer bazı farklılıklar gösterir. İşte kendi içinde benzer özellikleri daha fazla olan bölgeden küçük bu alanlara da bölüm denir ( s: 10 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Bölüm kavramı tümevarım yöntemiyle işlenmiş olup, örnekleme yapıldığı görülmektedir. Bölüm kavramına nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. Türkiye nin Coğrafi Bölgeleri ünitesinde yer alan haritalarda Bölüm kavramı belirtilmiştir. NAZIR Divan kaldırıldı. Hükümet üyelerine de nazır ( bakan ) dendi ( s: 127 ). Divan-ı Hümayun kaldırılarak hükümet teşkilatı günümüz Bakanlar Kurulu nun yapısına benzer şekilde yapılandı. Başbakanın idaresinde çalışacak iç işleri, dış işleri, ticaret, ziraat nazırlıkları ( bakanlıkları ) oluşturuldu ( s: 113 ). Daha sonra Divan-ı Hümayun örgütü kaldırılarak nezaretler kuruldu. Böylece daha çağdaş bir hükümet biçimine kavuşulmuş oldu ( s: 124 ).

10 189 II. Mahmut Avrupa yı örnek alarak devlet yönetiminde de yenilikler yaptı. Divan-ı Hümayun kaldırıldı. Nezaretler ( bakanlıklar ) kuruldu. Padişah, sadrazam ve şeyhülislamın elinde toplanmış olan yetkileri nazırlar ( bakanlar ) arasında paylaştırıldı ( s: 120 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Nazır kavramının cümle içinde geçtiği, yeterince açıklanmadığı görülmektedir. Nazır kavramına nın sözlüklerinde bulunmadığı gibi kavramla ilgili öğretime yardımcı unsura da yer verilmemiştir. KEİ ( Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı ) GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, KEİ: Türkiye nin girişim ve gayretleri ile 1992 de kurulmuştur. Yunanistan dahil Karadeniz e kıyısı bulunan ülkelerin kalkınması için bu ülkelerin işbirliği yapması amaçlanmaktadır. Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Yunanistan bu teşkilata katılan diğer ülkelerdir ( s: 195 ). Karadeniz Ekonomik İşbirliği: Karadeniz çevresindeki ülkelerin ekonomik yönden işbirliğini amaçlayan bir kuruluştur. Türkiye nin öncülüğünde 1992 yılında kurulmuştur. Merkez. İstanbul dadır. Kuruluşa Türkiye ve Rusya Federasyonu yanında Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Yunanistan Ukrayna ile Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan üyedir ( s: 183 ). Karadeniz Ekonomik İşbirliği: Bu kuruluşa Karadeniz e kıyısı bulunan ülkelerle komşu ülkeler katılmaktadır. Bu ülkeler; Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Moldova, Ukrayna, Yunanistan ve Rusya Federasyonu dur ( s: 188 ). KEİ: Karadeniz de kıyısı bulunan ve denizden ekonomik açıdan yararlanan ülkeler arasındaki işbirliğini sağlayan bir ortaklıktır ( s: 196 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda KEİ ( Karadeniz Ekonomik İşbirliği ) kavramının aynı biçimde tümdengelim yöntemiyle işlendiği, tanımına ve açıklamalarına yer verildiği görülmektedir. KEİ kavramına nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. Doğan Yayıncılığa ait ders kitabında KEİ kavramı ile ilgili bir resim bulunmaktadır. ŞEHZADE GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, Hükümdarların oğullarına şehzade denirdi. Şehzadeler; dönemlerinin ünlü bilginleri tarafından eğitilirdi ( s: 143 ). Padişah çocuklarına şehzade denirdi. Şehzadeler, iyi bir eğitim görür ve küçük yaştan itibaren Sancak Beyi olarak görev yaparlardı ( s: 125 ). Şehzade ya da Çelebi denilen padişah çocukları küçük yaşlardan itibaren Sancak beyi olarak görev yaparlardı ( s: 139 ).

11 190 Padişahlık babadan oğla geçerdi. Bunun için şehzadeler küçüklüklerinden itibaren özel bir eğitim ile yetiştirilirdi ( s: 135 ). Cemre Yayınları, Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Şehzade kavramının sadece tanımına yer verildiği, MEB Yayınlarına ait ders kitabında ise cümle içinde geçen Şehzade kavramı açıklamasının yetersiz olduğu görülmektedir. Şehzade kavramına nın sözlüklerinde bulunmadığı gibi kavramla ilgili öğretime yardımcı unsura da yer verilmemiştir. LÂLE DEVRİ GÖZE, İstanbul 2000, Osmanlı Devletinde 1718 yılında yapılan Pasorofça Antlaşmasından 1730 yılında çıkan Patron Halil isyanına kadar geçen döneme lale devri denir. Bu dönemde padişah III. Ahmet, sadrazam ise Damat İbrahim Paşa dır. Bu barış döneminde İstanbul un bir çok yerinde köşkler, saraylar ve çeşmeler yapıldı. ( Bk. Resim 4.5 ). Eğlence hayatı gelişti. Yüzlerce çeşidi yetiştirilen lale bu devre ad olarak verildi ( s: 110 ) de Pasorofça Antlaşmasıyla başlayıp 1730 da çıkan Patrona Halil isyanına kadar olan döneme Lale Devri denir. Bu dönem her ne kadar zevk, sefa ve eğlence devri gibi görünürse de daha çok yenilik ve yeni düşünce dönemi olarak kabul edilir ( s. 99 ). AYDIN vd., Ankara 2001, Pasorofça Anlaşması ( 1718 ) ile Osmanlı Devletinde bir barış dönemi başlamıştı da Patrona Halil ayaklanmasıyla sona eren bu dönem Lale Devri olarak adlandırılır. Bu dönemde padişah III. Ahmet ile sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa uzun dönem süren savaşların neden olduğu huzursuzluğu gidermek istiyorlardı. Bu nedenle Lale Devrinde eğlence ön plana çıktı ( s: 111 ). Lale Devri 1718 Pasorofça Antlaşmasıyla başlar, 1730 Patrona Halil isyanına kadar devam eder. Lale Devrinin Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. Lale Devri bir yönüyle zevk ve eğlence devri gibi görünür ( s: 106 ). Yukarıda adı geçen yayınlara ait İlköğretim Sosyal Bilgiler 7. Sınıf nda Lâle Devri kavramının tanımlanmasında tüm açıklamaların birbirine benzerlik gösterdiğini görmekteyiz. Kavram tümdengelim yöntemiyle verilmiş olup önce tanımı yapılmış ve örnekler verilmiştir. Lâle Devri kavramına DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde yer almamaktadır. Bütün yayınların nda Lâle Devri ile ilgili birer resim bulunmaktadır. YÖRE Bir bölümün içinde farklı özellikler gösteren alanlara da yöre denir (s: 12). GÖZE, İstanbul 2000, Bölgelerde olduğu gibi, bölümler içinde de; yer şekilleri, iklim, bitki örtüsü, nüfus, yerleşme ve ekonomik etkinlikler yönünden farklı özellikler görülebilir. Bu farklı özelliklerin görüldüğü, bölümden daha küçük alanlara da yöre denir ( s: 10 ). AYDIN vd., Ankara 2001, Bir bölgenin bölümleri içinde de farklı özellikte yerlerin olması doğaldır. Farklı özellikleriyle bölüm içindeki diğer yerlerden ayrılan alanlara yöre denir ( s: 12 ).

12 191 Coğrafi özellikleri bakımından kendine özgü görünüşü olan, bölümden daha küçük alanlara yöre denir. Antalya Bölümü nün Göller Yöresi gibi (s:10). Cemre Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında Yöre kavramının yeterince açılanmadığı tespit edilmiştir. Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait nda Yöre kavramının aynı şekilde tümevarım yöntemiyle işlendiği ve örneklemenin yapıldığı görülmektedir. Yöre kavramına nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. Sadece Doğan Yayıncılığa ait ders kitabında Yöre kavramına ilişkin bir harita bulunmaktadır. FAO Açlığa karşı mücadele eden FAO, 1946 yılında kurulmuştur. BM nin uzmanlık kuruluşu olan örgüt, doğal kaynakların ve tarımın geliştirilmesi için danışmanlık yapar. Türkiye bu örgüte üyedir ( s: 194 ). GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, FAO: Örgüt, 1946 da kurulmuştur. Amacı, dünyada açlığı yok etmek ve beslenme koşullarını iyileştirmektir. Bu amaçla tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılık çalışmalarını destekler ( s: 182 ). FAO nun amacı, bütün dünyada açlığı yok etmek ve beslenme koşullarını iyileştirmektir. Bunu gerçekleştirmek için tarımı, ormancılığı ve balıkçılığı geliştirme projelerine destek sağlar ( Resim 148 ) ( s: 187 ) da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüttür. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler ve diğer küçük devletler FAO nun üyesidir. Açlığa karşı mücadele konusunda çok yönlü bir etkinliği vardır ( s: 195 ). Cemre Yayıncılık, Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda FAO kavramının aynı biçimde tümdengelim yöntemiyle işlendiği, tanımına ve açıklamalarına yer verildiği görülmektedir. Ancak MEB Yayınlarına ait ders kitabında FAO kavramı, diğer yayınlardakinden farklı olarak, tanımlanırken örgütün sadece açlığa karşı mücadele ettiği hususuna değinilmiştir. FAO kavramına nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. Doğan Yayıncılığa ait ders kitabında FAO kavramı ile ilgili bir resim bulunmaktadır. NATO GÖZE, İstanbul 2000, NATO, üye ülkeleri silahlı saldırıya karşı korumak amacıyla 1949 da kurulmuştur. Üyeleri arasında ortak bir savunma anlayışı geliştiren teşkilat, siyasi, ekonomik ve diğer alanlarda da iş birliğini güçlendirmeye çalışmaktadır ( s:195 ). Örgüt, 2. Dünya Savaşı sonrasında Batı Avrupa ülkelerinin bir kısmı ile ABD ve Kanada tarafından 1949 da kurulmuştur. Merkez. Belçika nın Brüksel kentindedir. NATO, bir savunma örgütü olarak kurulmuş ve Türkiye bu örgüte sonradan katılmıştır ( s: 182 ).

13 192 AYDIN vd., Ankara 2001, II. Dünya Savaşı ndan sonra devletler arasında çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmek amacıyla kuruldu da kurulan NATO nun merkezi, Belçika dadır ( s: 188 ). İkinci Dünya Savaşı ndan sonra devletler her alanda iş birliği yapmaya daha da önem verdiler. Bu amaçla ortaya çıkan kuruluşlardan biri de NATO dur ( s: 196 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda NATO kavramının aynı biçimde tümdengelim yöntemiyle işlendiği, tanımına ve açıklamalarına yer verildiği görülmektedir. NATO kavramına DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. NATO kavramı ile ilgili bir şekil DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda ( DOĞAN YAYINCILIK, hariç ) bulunmaktadır. YEŞİLAY GÖZE, İstanbul 2000, AYDIN vd., Ankara 2001, Amacı; ülkemizde sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıkları önlemek olan Yeşilay 1920 yılında kurulmuştur ( s: 191 ). Tam adı Türkiye Yeşilay Cemiyeti dir. Kuruluş amacı, alkollü içki ve uyuşturucu madde alışkanlığı ile mücadele etmektir ( s: 178 ). Yeşilay 1920 yılında İstanbul da kurulmuştur. Amacı alkollü içki ve uyuşturucu madde alışkanlığı ile mücadele etmektir ( s: 183 ) yılında İstanbul da kurulmuştur. Amacı; Türkiye sınırları içinde sigara, alkol ve bütün uyuşturucu alışkanlıklarını önlemektir ( s: 189 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınları na ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Yeşilay kavramı aynı biçimde tümdengelim yöntemiyle verilmiş olup; tanım ve sonrasında örnekleme yapıldığı görülmektedir. Yeşilay kavramı DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde bulunmadığı gibi kavramla ilgili öğretime yardımcı unsura da yer verilmemiştir. DİVAN GÖZE, İstanbul 2000, Devletle ilgili işlerin görüşüldüğü ve karar bağlandığı en üst kurula divan denir ( s: 144 ). Osmanlı Devletinde devlet ve memleket işlerinin görüşülüp karara bağlandığı Divanı Hümayun adı verilen bir kurul vardı ( s: 126 ). Yüksek düzeydeki devlet adamlarının kurduğu büyük meclis, yüksek kurul. ( s: 204 ).

14 193 AYDIN vd., Ankara 2001, Osmanlı Devleti nde yönetim, askerlik, maliye ve adaletle ilgili konular Divan-ı Hümayun adı verilen bir kurulda görüşülüp karara bağlanırdı ( s: 140 ). Osmanlı Devleti nde önemli konular Divan-ı Hümayun adı verilen bir kurulda görüşülürdü. Bu kurula önceleri padişah başkanlık ederdi ( s: 137 ). Osmanlılarda; padişah, sadrazam ve bazı yüksek rütbeli devlet görevlilerinin oluşturduğu meclis ve meclisin çalıştığı yer. (s:202). Cemre Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında Divan kavramı yeterince açıklanmamaktadır. Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda Divan-ı Hümayun şeklinde yer alan kavram tümdengelim yöntemiyle işlenmiş olup; tanım ve sonrasında açıklamaların yapıldığı görülmektedir. Divan kavramına Cemre Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nın sözlüklerinde yer verilmiştir. Bütün yayınların nda Divan-ı Hümayun a ilişkin birer resim ya da minyatür bulunmaktadır. VEZİRİAZAM Vezirlerin en üstün derecede olanlarına veziriazam ( bk. Resim 6.2 ) adı verilirdi. Veziriazam padişahın mutlak vekiliydi ( s: 144 ). Sadrazam devlet yönetiminde padişahtan sonra en yetkili kişiydi (Resim 41). Padişahın vekili sayılırdı. Padişah sefere çıkmadığı zaman orduyu komuta ederdi ( s: 126 ). Sadrazam ( Veziriazam ): Padişahın vekili olarak onun adına fermanlar düzenler, padişahın mührünü taşırdı. Devlet işlerinde padişahtan sonra en yetkili kişiydi ( s: 140 ). Sadrazam ( Veziriazam ): Devletin yönetiminde padişahtan sonra en yetkili kişi veziriazamdır. Kanuna göre padişah vekili sayılırdı ( s: 137 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Veziriazam kavramı aynı biçimde tümdengelim yöntemiyle verilmiş olup; açıklamaların yapıldığı görülmektedir. Veziriazam kavramına DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde yer verilmemiştir. Cemre Yayınları, Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nda Veziriazam kavramı ile ilgili birer temsili resim bulunmaktadır. PANSLAVİZM Ayrıca Balkan milletlerini İslav ırkından olanların birliğini amaçlayan Panslavizm propagandası ile Osmanlı Devletine karşı ayaklandırdı ( s: ) Rusya nın bir diğer amacı ise Balkan Devletlerini egemenliği altına almaktı. Bu amaç için İslav ırkından olanları bir birlik altında toplamak demek olan panslavizm hareketini başlattı ( s: 110 ).

15 194 Bir yandan da Balkanlarda panslavizm ( İslav Birliği ) politikasını gerçekleştirmek için harekete geçti. Rusya nın kışkırtmasıyla Balkanlarda isyan çıktı. ( s: 121 ). İslav asıllı bütün halkları aynı yönetim altında toplama amacı güden politik akım. ( s: 195 ). Rusya Osmanlı Devletini parçalamak için İslav ırkından olanları birlik altında toplamak anlamına gelen panslavizm hareketini başlattı. Balkanlardaki toplulukları ayaklandırdı ( s: 118 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Panslavizm kavramı aynı biçimde tümdengelim yöntemiyle verilmiş olup, aynı tanımın yapıldığı görülmektedir. Panslavizm kavramı Doğan Yayıncılığa ait ders kitabının sözlüğünde yer almaktadır. nda Panslavizm kavramı ile ilgili öğretime yardımcı unsur bulunmamaktadır. AYDINLANMA Aydınlanma Avrupa da ortaya çıkan ve her konuda akla öncülük tanıyan bilgi edinme yöntemleri olarak gözlem ve deneyi esas alan kapsamlı bir düşünce sistemidir. 17. ve 18. yüzyıllarda bu düşünce sisteminin etkisiyle, bilim ve felsefede büyük gelişmeler yaşanmış ve bu döneme Aydınlanma Çağı adı verilmiştir ( s: 93 ). Aydınlanma 17. ve 18. yüzyıllarda akıl, insan ve tabiat kavramlarının yeni bir anlayışla ele alındığı düşünce akımıdır. Bu düşünce akımının amacı insanı ve insanın tabiattaki yerini dine değil akla dayanarak açıklamaktadır. Bu düşünce sisteminin etkisiyle felsefe ve bilimde büyük gelişmeler oldu. Aydınlanma çağında aklın rehber edinmesi, gözle ve deneye önem verilmesi sonucu pozitif bilimlerde büyük bir gelişme oldu ( s: 82 ). Rönesans, reform ve bilimsel gelişmeler sonucu 17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa da yeni bir dönem başladı. Bu dönemle birlikte Kilisenin temsil ettiği dünya görüşü büyük ölçüde etkisini kaybetti. Hemen her alanda akla öncülük tanıyan bir düşünce sistemi gelişti. Böylece bilim ve felsefede önemli gelişmeler oldu. Bu dönem Aydınlanma Çağı olarak adlandırılır ( s: 92 ). Aydınlanma 17. ve 18. yüzyılda Avrupa da ortaya çıkan ve her konuda akla öncülük tanıyan bir düşünce sistemidir. Bu düşünce sisteminin etkisiyle felsefe ve bilimde büyük gelişmeler oldu ve bu döneme Aydınlanma Çağı adı verildi ( s: 85 ). İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında geçen Aydınlanma Çağı kavramı ile ilgili olarak; Cemre Yayıncılık, ve MEB Yayınlarının çıkarmış olduğu nda Aydınlanma Çağı kavramı verilmeden önce Aydınlanma kavramı açıklanırken, Doğan Yayıncılığın hazırlamış olduğu ders kitabında böyle bir bilgiye rastlanmadı. Aydınlanma Çağı kavramı nın sözlüklerinde yer almamaktadır. DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait nda Aydınlanma Çağı kavramı ile ilgili resimler bulunmaktadır. HÜMANİZM Rönesans İtalya da insan ve tabiat sevgisini konu alan ve hümanizm adı verilen edebiyat akımı başladı ( s: 91 ). Rönesans ile birlikte Hümanizm denilen bir edebiyat akımı gelişti. Hümanizma insan sevgisini en yüce amaç kabul eden düşünce sistemi demektir ( s: 79 ). İnsancılık, insanları sevme ülküsü ( s: 205 ).

16 195 Rönesansla birlikte Hümanizm denilen yeni bir düşünce akımı ortaya çıktı ( s: 90 ). İnsancılık, inanları sevme ülküsü ( s: 194 ). Cemre Yayıncılık ve Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda Hümanizm kavramı tümevarım yöntemiyle işlenmekle birlikte, gerekli açıklamalara yer verilmemiştir. Doğan Yayıncılığa ait ders kitabında Hümanizm kavramı sadece cümle içinde geçmektedir. MEB Yayınlarına ait ders kitabında Hümanizm kavramı kullanılmamıştır. Cemre Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait nın sözlüklerinde Hümanizm kavramına yer verilmiştir. Hümanizm kavramı ile ilgili olarak nda öğretime yardımcı unsur bulunmamaktadır. KEŞİF ( COĞRAFÎ KEŞİF ) 15. yüzyılın sonunda Avrupa da bilim ve denizcilik alanında büyük ilerlemeler oldu. Avrupalı gemiciler keşif seferlerine çıktılar. Yeni deniz yolları buldular. Bu yollardan Hindistan a ve diğer doğu ülkelerine gittiler. Bu seferler sonunda Amerika, Avustralya, Afrika nın güney kıyıları ile Hint ticaret yolu ve Büyük Okyanustaki adalar keşfedildi. Avrupalı denizciler tarafından geliştirilen bu keşiflere coğrafi keşifler denir ( bk.harita 3.1 ) ( s: 88 ). Avrupalıların 15. yüzyılın sonunda başlatıp 16. yüzyıl boyunca devam ettirdikleri yeni yerler bulma girişimlerine coğrafi keşifler denir ( s: 76 ). Var olduğu daha önce bilinmeyen bir şeyi bulmak. ( s: 206 ). İşte Avrupalıların 15. yüzyılın sonunda başlatıp 16. yüzyıl boyunca da devam ettirdikleri yeni yerler bulma girişimlerine coğrafi keşifler denir ( s: 87 ). Avrupalıların çeşitli sebeplerle 15. yüzyılın sonunda bilinmeyen ülkeleri bulmak için yaptıkları gezilere coğrafi keşifler denir ( s: 79 ). Cemre Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında Coğrafî Keşif kavramının yöntemiyle işlenmiş olduğu görülmektedir. Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait nda Coğrafî Keşif kavramı tümdengelim yöntemiyle işlenmiş ve açıklamalar yapılmıştır. Keşif kavramına Cemre Yayıncılığa ait ders kitabının sözlüğünde yer verildiği görülmektedir. Coğrafî Keşif kavramı ile ilgili olarak nda birer harita ve resim bulunmaktadır. İTTİFAK Özellikle Almanya, İngiltere arasında başlayan çekişme zamanla Avrupa daki diğer devletleri etkiledi. Böylece Avrupa iki siyasi kampa bölündü. 1. Üçlü İttifak ( bağlaşma ) devletleri ( Almanya, Avusturya- Macaristan ve İtalya ) ( s: ). Siyasi birliği kurduktan sonra Almanya kısa sürede Avrupa nın güçlü bir devleti haline gelmiş ve gelişen ekonomisi için ham madde kaynakları ve yeni pazarlar aramaya başlamıştı. Kendisi gibi dünya sömürgelerinden pay almaya çalışan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya ile anlaşarak üçlü ittifakı ( üçlü bağlaşma ) kurdu ( s: 119 ). Anlaşma, uyuşma, fikir birliğine varma, oy birliği ( s: 206 ). Anlaşma, uyuşma, bağlaşma ( s: 186 ).

17 196 Bütün bu gelişmeler 20. yüzyılın başlarında Avrupa nın güçlü devletlerini bir gruplaşma içine sürükledi. Önce Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya bir ittifak oluşturdu. Bunlara İttifak ( bağlaşma ) devletleri denildi ( s: 132 ). Özellikle Almanya ve İngiltere arasındaki çekişme diğer devletlere de yansıdı. Böylece devletler arasında gruplaşmalar ortaya çıktı. Almanya, Avusturya- Macaristan ve İtalya Üçlü İttifak ( üçlü bağlaşma ) devletlerini oluşturdular ( s: 127 ). Anlaşma, uyuşma, bağlaşma ( s: 203 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda İttifak kavramının cümle içinde geçmekle birlikte gerekli açıklamaların yapılmadığı görülmektedir. İttifak kavramı Cemre Yayınları, Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nın sözlüklerinde yer almaktadır. İttifak kavramı ile ilgili olarak nda öğretime yardımcı unsur bulunmamaktadır. PASİFİK Bu gün kendi adını taşıyan Macellan Boğazından Büyük Okyanusa geçti. Rüzgar sakin estiği için sakin anlamına gelen Pasifik adını verdi ( ). Bu gün kendi adıyla anılan Macellan Boğazını geçerek Büyük Okyanusa açıldı. Büyük Okyanusa sakin anlamına gelen Pasifik adını verdi (s: 78) da Amerika ya ulaştı ve bugün kendi adıyla anılan Macellan Boğazını geçerek Büyük Okyanusa açıldı. Sakin görünüşünden dolayı bu okyanusa Macellan, Pasifik ( sakin ) adını verdi ( s: 88 ). Cemre Yayınları, Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Pasifik kavramının tümevarım yöntemiyle aynı açıklamalar ile işlenmiş olduğu görülmektedir. MEB Yayınlarına ait ders kitabında Pasifik kavramı bulunmamaktadır. Pasifik kavramı nın sözlüklerinde de yer almamaktadır. Pasifik kavramı ile ilgili olarak DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda öğretime yardımcı unsur bulunmamaktadır. BEYLERBEYİ Osmanlı Devleti yönetim bakımından eyaletlere bölünmüştü. Eyalet yöneticilerine Beylerbeyi adı verilirdi ( s: 145 ). Sancak beylerinin başı (s: 203) Merkeze bağlı yöneticilere beylerbeyi adı verilirdi. Eyaletlerin bütün idari işlerine bunlar bakardı. Beylerbey savaş sırasında komutası altındaki askerlerle birlikte orduya katılırdı ( s: 127 ).

18 197 Merkeze bağlı eyaletlerin başında beylerbeyi bulunurdu. Beylerbeyi eyaletin her türlü yönetim işlerinden sorumluydu. Savaş zamanında askerleriyle birlikte padişahın yanında savaşa katılırdı ( s: 142 ). Merkeze bağlı eyaletlerin başında beylerbeyi bulunurdu. Bunlar eyaletin her türlü idari işlerine bakardı. Savaş zamanlarında komutası altındaki askerlerle padişahın yanında savaşa katılırdı ( s: 138 ). Eyaletlerin başında bulunan sancaklara ait işlere bakan ve buralarda toplanan askerlere komuta eden memur ve komutanın unvanı, genel vali ( s: 202 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Beylerbeyi kavramının tümdengelim yöntemiyle işlenmiş olduğu görülmektedir. Cemre Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nın sözlüklerinde Beylerbeyi kavramına yer verilmiştir. Beylerbeyi kavramı ile ilgili olarak DERS KİTAPLARI A.Ş.,nda öğretime yardımcı unsur bulunmamaktadır. IMF Borcunu ödemekte zorluk çeken devletlere ekonomik yardım yapan IMF 1944 yılında kurulmuştur ( s: 194 ) yılında kurulan bu örgütün amacı uluslar arası para sisteminin iyi işlemesini denetlemektir. Uluslar arası parasal sorunları çözmeye çalışır. Mali konularda üye ülkelerine danışmanlık yapar. İhtiyacı olan ülkelere belirli koşullarda kredi vererek onların ekonomik sıkıntıdan kurtulmalarına yardımcı olur ( s: 181 ). IMF nin amacı, uluslar arasında parasal işbirliği sağlamak ve uluslar arası para akışını artırmaktır. Bu örgüt ayrıca ödeme güçlüğü içinde bulunan ülkelere kredi veriri. Dünyanın en yoksul ülkelerine yardım sağlamaya çalışır ( s: 187 ). Uluslar arası para sisteminin iyi işlemesini denetlemek amacıyla 1944 yılında kuruldu. Uluslar arası ödemelerini sağlamakta güçlük çeken ülkelere kredi vererek bu ülkelerin ekonomik sıkıntılarını gidermelerine yardımcı olur.( s: 195 ). Cemre Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında IMF kavramının tümevarım yöntemiyle işlenmiş olup, gerekli açıklamaların yapılmadığı görülmektedir. Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait nda IMF kavramının tümdengelim yöntemiyle işlendiği, verilen bilgilerin aynı olduğu tespit edilmiştir. IMF kavramına nın sözlüklerinde yer verilmediği gibi,kavramla ilgili öğretime yardımcı unsur da bulunmamaktadır. İRADI CEDİT Nizamı Cedit ordusunun masraflarını karşılamak için İradı Cedit adıyla bir hazine kurdu ( s: 113 ). III. Selim, askeri alanda yapılan yeniliklerin giderlerini karşılamak için İradı Cedit adında özel bir hazine kurdu ( s: 101 ).

19 198 Nizamı Cedid in giderlerini karşılamak için İradı Cedit adıyla bir hazine kuruldu ( s: 114 ). Ayrıca III. Selim askeri alanda yapılan bütün bu yeniliklerin masraflarını karşılamak için İradı Cedit adıyla özel bir hazine oluşturdu ( s: 109 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda İradı Cedit kavramının tümevarım yöntemiyle işlendiği bir cümlelik açıklama ile yetinildiği görülmektedir. İradı Cedit kavramına nın sözlüklerinde yer verilmediği gibi,kavramla ilgili öğretime yardımcı unsur da bulunmamaktadır. STRATEJİ Ülkeler, barışı korumak ve çıkan bir anlaşmazlıkta üstünlük sağlamak amacıyla askeri ve ekonomik güçlerini en iyi şekilde kullanmak isterler. Bunun için izlenen plan ve politikaya strateji adı verilir ( s: 55 ). Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol ( s: 209 ). Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için takip edilen yol, izlenen politika ( s: 187 ). Güçlü ve dünya devletleri arasında sözü geçer olmak, her devletin temel hedefidir. Bu hedefe varmak için devletler; ekonomik, siyasi ve sosyal özelliklerini göz önünde bulundurarak çeşitli planlar hazırlarlar ve uygulamaya koyarlar. Bu planlara o devletin stratejisi denir ( s: 60 ). Cemre Yayınları ve Doğan Yayıncılığa ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Strateji kavramının tümevarım yöntemiyle işlendiği görülmektedir. Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nda Strateji kavramına yer verilmemiştir. Cemre Yayınları ve DERS KİTAPLARI A.Ş., Yayınlarına ait nın sözlüklerinde Strateji kavramı bulunmaktadır. Strateji kavramıyla ilgili öğretime yardımcı unsura nda yer verilmemiştir. UNICEF Savaşın yıkımına uğrayan veya güç durumdaki ülkelerin çocuklarına yardımı amaçlayan UNICEF 1946 yılında kurulmuştur ( s: 194 ). UNICEF amacı; dünyadaki bütün çocukların sağlıklı beslenmelerini gerçekleştirmek ve eğitim düzeyini yükseltmektir ( s: 181 ).

20 199 UNICEF savaşta yıkıma uğramış ülkelerin çocuklarına yardım amacıyla kurulmuştur. Daha sonra başta az gelişmiş ülke çocukları olmak üzere bütün dünyadaki çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini amaçlamıştır ( s: 186 ). UNICEF savaşın yıkımına uğramış veya güç durumda olan ülkelerin çocuklarına yardım amacıyla 1946 da kuruldu. Çocuklara sağlık, beslenme konularında ve eğitimde destek olmayı amaçlar ( s: 194 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda UNICEF kavramının tümdengelim yöntemiyle işlenmiş olduğu görülmektedir. UNICEF kavramına nın sözlüklerinde yer verilmediği gibi, kavramla ilgili öğretime yardımcı unsur da bulunmamaktadır. GREJUVA Tekerlekli ağaç kulelerle surlara yaklaşan yeniçerilere Bizanslar rum ateşi (grejuva) denilen silahlarıyla engel oluyorlardı ( s: 67 ). Ayrıca Bizanslıların kullandığı grejuva adı verilen ve suda bile yanabilen silahın İstanbul un savunmasında büyük önemi vardır ( s: 56 ). Bizanslıların kullandığı grejuva adı verilen silah mancınıklarla uzaklara atılıyor ve düştüğü yeri yakıyordu ( s: 66 ). Türk askerlerinin surlardan içeri girmesini engellemek için rum ateşi (grejuva ) silahlarıyla engel olmaya çalışıyorlardı ( s: 56 ). Bizanslıların hem karada hem de denizde etkili olan bir tür savaş aracı, silah ( s: 208 ). Bizanslıların karada ve denizde yanan önemli silahı ( Rum ateşi ) ( s: 202 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait nda Grejuva kavramı cümle içinde geçmekte, ancak yapılan açıklamalar birbirini tutmamaktadır. Cemre Yayınları ve MEB Yayınlarına ait nın sözlüklerinde Grejuva kavramına yer verildiği görülmektedir. Kavramla ilgili öğretime yardımcı unsur nda bulunmamaktadır. UNESCO UNESCO ( UNESKO ), bilgisizlikten kaynaklanan düşmanlıkların ortadan kaldırılması, insanlar arasında dostluğun kurulması, barışın devamı için eğitim çalışmalarını sürdürmektedir ( s: 193 ). UNESCO; 1946 yılında kurulan bu örgütün amacı; eğitim, bilim ve kültür alanlarında uluslar arası işbirliğini geliştirmektir ( s: 181 ).

21 200 MEBasımevi, İstanbul 2001, UNESCO; bu kuruluşun ana amacı uluslar arasında eğitim, bilim ve kültür alanında işbirliğini sağlamaktır. Bu işbirliği yoluyla dünya barışına katkıda bulunmaya çalışır ( s: 185 ). UNESCO ( UNESKO ), 1946 yılında kuruldu. Birleşmiş Milletlere bağlı olarak çalışır. Amacı; eğitim, bilim ve kültür alanında milletlerarası işbirliğini geliştirerek dünya barışına katkıda bulunmaktır ( s: 193 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda UNESCO kavramının tümdengelim yöntemiyle işlenmiş olduğu görülmektedir. UNESCO kavramına nın sözlüklerinde yer verilmediği gibi kavramla ilgili öğretime yardımcı unsur da bulunmamaktadır. RÖNESANS Avrupa da 15. ve 16. yüzyıllarda edebiyat, sanat ve bilim alanlarındaki gelişme, değişim ve büyük atılımlarına Rönesans denir. Bu devirde resim, heykel, mimarlık, süsleme, edebiyat, bilim ve teknikte büyük ilerlemeler oluşmuştur ( s: 91 ). XV. yüzyıldan başlayarak İtalya da ve daha sonra Avrupa da Orta Çağ dan sonra hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik İlkçağ kültür ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat akımı ( s: 208 ). Kelime anlamıyla yeniden doğuş demek olan Rönesans 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupa da meydana gelen sanat, edebiyat, bilim alanlarındaki yenilik hareketleridir ( s: 79 ). Rönesans ın asıl etkisi özgür araştırmayı ve eleştiriyi ön plana çıkarmak oldu ( s: 91 ). Rönesans 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupa ülkelerinde görülen edebiyat, sanat ve bilimdeki değişme, gelişme ve yenilik hareketleridir ( s: 82 ). Cemre Yayınları, Yayınları ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Rönesans kavramının cümle içinde yer almakla birlikte, gerekli açıklamanın yapılmadığı tespit edilmiştir. Cemre Yayınlarına ait ders kitabının sözlüğünde Rönesans kavramına yer verilmiştir. nda Rönesans kavramına ilişkin resimler bulunmaktadır. AKARSU Bölümden geçen Kızılırmak ve Yeşil ırmak akarsuları ile kolları boyunca verimli ovalar uzanır ( s: 17 ).

22 201 Karadeniz bölgesinin başlıca akarsuları Kızılırmak ve Yeşil ırmaktır (s:12). Batı Karadeniz in başlıca akarsuları Kızılırmak ın kolu olan Devrez çayı ve Gök ırmak ile Yenice çayı ve Bartın çayıdır ( s: 15 ). Bölümün başlıca akarsuları Devrez Çayı, Gök ırmak, Yenice Irmağı ve Bartın Çayıdır ( s: 12 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Akarsu kavramı sadece cümle içinde geçmekte ve herhangi bir açıklamaya yer verilmediği görülmektedir. Akarsu kavramına nın sözlüklerinde yer verilmediği gibi, kavramla ilgili öğretime yardımcı unsur da bulunmamaktadır. MAKİ Doğal bitki örtüsü maki ve ormanlardan oluşur ( s: 37 ). Akdeniz dolaylarında yaygın bodur ve çalılardan oluşan bitki örtüsü ( s: 206 ). Bitki örtüsü de iklime bağlı olarak değişir. Kıyı kesiminde makilerin yanında yer yer kızılçam ormanları da bulunur ( s: 30 ). Akdeniz ikliminde yetişen, yılın her zamanında yeşil kalan, ağaçlardan ve bazı otlardan oluşan bitki örtüsü ( s: 187 ). Makilerin geniş yer kapladığı bölümde yüksek yerlerde ormanlar gelişmiştir. Ancak Akdeniz iklime özgü kızılçam ormanları Teke ve Taşeli yarım adalarında çoğu yerde deniz kıyısından başlar.( s: 35 ). Kıyıdaki karakteristik bitki örtüsünü maki ve ormanlar oluşturur ( s: 31 ). Cemre Yayınları, Yayınları, DOĞAN YAYINCILIK, ve MEB Yayınlarına ait İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler nda Maki kavramının cümle içinde geçtiği ve örneklemenin yapılmadığı görülmektedir. Cemre Yayınları ve Yayınlarına ait DERS KİTAPLARI A.Ş.,nın sözlüklerinde yer alan Maki kavramı tanımlarının aynı olmadığı tespit edilmiştir. Maki kavramına ilişkin öğretime yardımcı unsur nda bulunmamaktadır. JEOPOLİTİK Bir ülkenin dünya devletleri arasında ürettiği politikalar o ülkenin coğrafi konumuyla yakından ilgilidir. Coğrafi konumun önemi sahip olduğu doğal kaynakların azlığı veya çokluğu diğer ülkelerle ilişkileri jeopolitik önemi belirleyen faktörlerdir ( s: 55 ). Bir devlette bir bölgede uygulanan politikayla o yerin coğrafyası arasındaki ilişki (s: 206).

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Sonuç ve Teklifler

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Sonuç ve Teklifler ÜÇÜCÜ BÖLÜM Sonuç ve Teklifler I. SOUÇ Kastamonu il merkezinde 2002-2003 öğretim yılında eğitim öğretime açık bulunan 20 şehir ilköğretim okulunda( Abdülhakhamit, Ali Fuat Darende, Atabey, Atatürk, Candaroğulları,

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Kemal KOÇAK

Yard. Doç. Dr. Kemal KOÇAK ÖNSÖZ Bir bilim alanı ve bir sistem olarak eğitimde araştırma ve incelemeyi gerektiren, çözüm bekleyen birçok sorun bulunmaktadır. Eğitimi bilimsel yönden güçlendirmek ve sistem olarak etkili kılabilmek

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere,

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, COĞRAFİ KEŞİFLER 1)YENİ ÇAĞ AVRUPASI AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, Türklerden Müslüman

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER 20. yy.da meydana gelen I. ve II. Dünya Savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş ve telafisi imkânsız büyük maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu olumsuz durumun

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 1- Osmanlı Devleti nde ekonominin temeli olan tarımdan elde edilen gelirlerle asker beslenir, devlet adamlarının maaşları ödenirdi. Bundan dolayı tarım gelirlerinde bir

Detaylı

Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV.

Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV. 339 GENEL LİSE Haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati Kategoriler Alt kategoriler Ders içerikleri Kazanımlar Dersler arası ilişki IV. Yeniçağ 3. Yeniçağda Avrupa 6. Eğitim, kültür, bilim ve

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH SORU 1: MÖ 2450 yılında başlayan ve 50 yıl süren bir savaş kaç yılında sona ermiştir? İşlemi nasıl yaptığınızı gösteriniz ve gerekçesini belirtiniz. (2 PUAN) SORU 2: Uygurlar

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

3. Ankara şehri yandaki haritada işaretli bölümlerden hangisinde yer almaktadır? ( Anket, soru:3 ). A. I B. II C. III D. IV

3. Ankara şehri yandaki haritada işaretli bölümlerden hangisinde yer almaktadır? ( Anket, soru:3 ). A. I B. II C. III D. IV 56 3. Ankara şehri yandaki haritada işaretli bölümlerden hangisinde yer almaktadır? ( Anket, soru:3 ). A. I B. II C. III D. IV Haritada işaretlenen Ankara şehrinin bulunduğu Bölüm ü bir dizi seçenek arasından

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI Hanife TİRYAKİ ŞEN İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Personel Eğitim Birimi 19/11/2012 Aday Memur Eğitimleri-2012 1 ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ COĞRAFYA NIVEAU / SEVIYE L-1 1-Coğrafya nedir coğrafyanın bölümleri. 2-Dünyanın şekli ve sonuçları. 3-Dünyanın hareketleri. 4-Harita bilgisi. 5-Atmosfer ve özellikleri. 6-İklim elemanları 7-Sıcaklık 8-Basınç

Detaylı

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1)

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1) BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, 1914-1918 (1) Topyekûn Savaş Çağı ve İlk Büyük Küresel Çatışma Mehmet Beşikçi I. Dünya Savaşı nın modern çağın ilk-en büyük felaketi olarak tasviri Savaşa katılan toplam 30 ülkeden

Detaylı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI. Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI Yasemin DİNÇ Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI 1948 yılında yayımlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi,

Detaylı

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz?

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? 1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? A) Hastalanınca doktora gitmek. B) Evde kısık sesle müzik dinlemek. C) Kütüphanede kitap okumak. D)

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI

PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI PROGRAM GENEL TANITIMI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYU ÖĞRENME GENÇLİK Aralık 1999 2002 Helsinki Zirvesi - Topluluk

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER

DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER Dünyanın bazı yerlerinde nüfus yoğunken bazı yerlerinde seyrektir. Bu durumu etkileyen iklim, yeryüzü şekilleri, su kaynaklarını yakınlık, bitki örtüsü, sanayi, tarım,

Detaylı

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 392 4. Ünite KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 1. Bölge Kavramı... 146 2. Bölge Sınırları... 148 Konu Değerlendirme Testi-1... 151 145 Bölge Kavramı 393 394 BÖLGE NEDİR? Yeryüzünde doğal, beşeri ve ekonomik

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 9. HAFTA Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 2 Sağlık hizmetleri daha çok saraya ve orduya yönelik olarak yürütülmüştür. Devletin tek resmi sağlık örgütü sarayda yer

Detaylı

Avrupa Tarihi. Konuyla ilgili kavramlar

Avrupa Tarihi. Konuyla ilgili kavramlar Avrupa Tarihi Konuyla ilgili kavramlar Aforoz: Katolik mezhebinde papa ve kiliseye karşı gelenlerin kilise tarafından dinden çıkarılmasıdır. Burjuva: Avrupa da soylular ve köylülerden farklı olarak ticaretle

Detaylı

Konuyla ilgili kavramlar

Konuyla ilgili kavramlar Avrupa tarihi, Avrupa tarihi ders notları, ygs Avrupa tarihi, kpss Avrupa tarihi notları, Avrupa tarihi notu indir gibi konular aşağıda incelenecektir. İçindekiler 0.0.1 Konuyla ilgili kavramlar 1 ORTA

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ...

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... İçindekiler ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... 5 I.1. Arnavutluk Adının Anlamı... 5 I.2. Arnavutluk Adının Kökeni... 7 I.3.

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14 Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Ders Notu OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1300-1453) 1. OSMANLI'DA DEVLET ANLAYIŞI Türkiye Selçuklu Devleti

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER 1 1789 da gerçekleşen Fransız İhtilali ile hürriyet, eşitlik, adalet, milliyetçilik gibi akımlar yayılmış ve tüm dünyayı etkilemiştir. İmparatorluklar yıkılmış, meşruti yönetimler kurulmaya başlamıştır.

Detaylı

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ

II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ II. MAHMUT (1808-1839) DÖNEMİ TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ Halk arasında gâvur padişah ve püsküllü bela olarak adlandırılan padişah II.

Detaylı

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray 1-MERKEZ TEŞKİLATI A- Hükümdar B- Saray MERKEZ TEŞKİLATI Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti nde daha merkezi bir yönetim oluşturulmuştu.hükümet, ordu ve eyaletler doğrudan

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk , istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sonuçları istanbul'un fethinin

Detaylı

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:1 Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2 Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3 Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:4 1982 Anayasası na Göre Devletin Temel Nitelikleri

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu 2016 yılında 126 ülkenin ordusu değerlendirilmiş ve dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapılmıştır. Ülkenin sahip olduğu silahlı gücün yanında nüfusu, savaşabilecek ve askerlik çağına gelen insan sayısı,

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

İktisat Tarihi I. 8/9 Aralık 2016

İktisat Tarihi I. 8/9 Aralık 2016 İktisat Tarihi I 8/9 Aralık 2016 Kredi, Finans ve Servetler İslam dinindeki faiz yasağının kredi ilişkilerinin gelişmesini önlediği sık sık öne sürülür. Osmanlı kredi ve finans kurumları 17. yüzyılın sonlarına

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI BİRİNCİ D NYA SAVAŞI KONUYA GİRİŞ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDEKİ GELİŞMELER VE BLOKLAŞMALAR BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN NEDENLERİ / Genel - Başlatan BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN GELİŞİMİ OSMANLI DEVLETİ NİN

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL B İ L G İ AZİZ BABUŞCU. NOTU Yeni Dünya ve Türkiye 2 de İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI

BÜLTEN İSTANBUL B İ L G İ AZİZ BABUŞCU. NOTU Yeni Dünya ve Türkiye 2 de İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI AZİZ BABUŞCU 4 te AK AK PARTİ İL BAŞKANI 10 da YIL: 2012 SAYI : 169 24-31 ARALIK 2012-7 OCAK 2013 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 3 te 2

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 5. SINIF 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 1. 3. 22 Mart Dünya Su Günü 20 Kasım Çocuk Hakları Günü 5 Haziran Dünya Çevre Günü 1 Eylül Dünya Barış Günü Yukarıda verilen günler

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ TEST 1 1) Türklerin Anadolu ya gelmeden önce

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinin girişimleriyle Yunanistan'dan gelen Batı Trakyalı öğrencilerle

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II.

3. 18.yy da Grek ve Dakya projesi ile Osmanlıyı paylaşmayı planlayan Avrupalı iki devlet aşağıdakilerden hangisidir? I. Rusya. II. www.burakelgit.com.tr I. Rusya II. Fransa III. Avusturya 1. Osmanlı Devleti Gerileme döneminde yukarıdaki devletlerden hangileriyle mücadele etmiştir? A) Yalnız II B) I,II ve III C) II ve III D) I ve III

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir Kısrak sütünden üretilen kımız, darıdan yapılan begni bekni ve boza Türklerin bilinen içecekleriydi Bozkır hayatının başlıca Bu Türklerin kültürün bilinen önemli en eski gıda ekonomik faaliyetleri neler

Detaylı

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR 1. Osmanlı Devleti nde Yeniçeri Ocağı nı kaldırmak isteyen ilk padişah II. dır. Osman 2. Genç Osman saray ile halk arasındaki kopukluğu

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

Finlandiya nın Tarihçesi

Finlandiya nın Tarihçesi Finlandiya Yüzölçümü :338.145 km 2 Nüfusu :5.175.783 İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Helsinki Önemli şehirleri :Tampere, Espoo, Turku Dili :Fince Dini :Hristiyanlık Para birimi :Euro, Fin Markası Finlandiya

Detaylı

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU Ertuğrul Gazi 1) * Orhan Bey tarafından fethedilmiş olup başkent buraya taşınmıştır. * İpek sanayisinin merkezi konumundaki bu bölgenin fethiyle Osmanlı gelirleri. Yukarıdaki özellikleri verilmiş bölge

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı