Gürültü Temizleme Simülatörü Tasarımı The Design of De-noising Simulator

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gürültü Temizleme Simülatörü Tasarımı The Design of De-noising Simulator"

Transkript

1 Gürültü Temizleme Simülatörü Tasarımı The Design of De-noising Simulator * 1 Fahri Vatansever, 1 Nedim Aktan Yalcin, 1 Yigit Cagatay Kuyu 1 Faculty of Engineering, Electrical-Electronics Engineering Dept., Uludag University, Turkey Özet Elektrik-elektronik mühendisliği alanındaki başlıca problemlerden birisi de çeşitli nedenlerden kaynaklanan ve işaretlerde, dolayısıyla da sistemlerin çalışmalarında bozulmalara neden olan istenmeyen lerin temizlenmesi/bastırılmasıdır. Bir ve iki boyutlu işaretlerdeki leri temizlemek için farklı algoritmalar geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada; bu farklı algoritmalarla karşılaştırmalı sonuçlar üretebilen ve eğitim amaçlı da kullanılabilen bir simülatör tasarlanmıştır. Kullanıcının yüklediği işaret veya görüntüleri, seçilen yöntemlerle (filtreler, dalgacık dönüşümleri vb.) temizleyen kullanıcı dostu simülatör sayesinde farklı algoritmaların adım adım çalışmaları, etkinlikleri ve performansları hem sayısal hem de grafiksel olarak karşılaştırmalı gözlenebilmektedir. Anahtar kelimeler: Gürültü, temizleme, simülatör. Abstract One of the main problems about electrical electronics engineering is de-noising/suppressing undesired noise which is produced various reasons and causes distortion of signals and systems failure. Different algorithms are developed for de-noising one dimensional and two dimensional signals. In carried out study, simulator which produces comparative results with using these different algorithms and can also be used for educational purposes is designed. Step by step operations, effectiveness and performance of dissimilar algorithms can be observed both graphically and numerically due to user friendly simulator which de-noises signals that uploaded by users with selected methods (filters, wavelet transforms, etc.) Key words: Noise, de-noising, simulator. 1. Giriş İşaretler, sistemlerin çalışmasını sağlayan temel unsurlardır. Dolayısıyla sistemlerin düzgün çalışması için bu işaretlerin bozulmaması gerekmektedir. Ancak devre ve sistemlerdeki işleyiş veya çevresel etkilerden dolayı işaretlerde değişiklikler/bozulmalar meydana gelmektedir. Oluşan bozulmalardan bir kısmı lerden kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı nün bastırılması/temizlenmesi son derece önemlidir. Birçok alandaki işaret veya görüntü lerini temizlemek/bastırmak için farklı algoritmalar/teknikler/yöntemler kullanılmaktadır: değişik türlerde filtreler, dönüşümler vb. Literatürde de bu konuda çok sayıda çalışmalar yer almaktadır[1-24]. *Corresponding author: Address: Faculty of Engineering, Electrical-Electronics Engineering Dept., Uludag University, 16059, Bursa TURKEY. address: fahriv@uludag.edu.tr, Phone:

2 F. VATANSEVER et al./ ISITES2015 Valencia - Spain 974 Gerçekleştirilen çalışmada, bir veya iki boyutlu işaretlerdeki leri farklı algoritmalarla temizleyen arayüz programı tasarlanmıştır. Eğitim amaçlı da kullanılabilecek simülatör ile kullanıcılar; işaret veya görüntüleri, seçtikleri algoritmalarla/yöntemlerle kolaylıkla temizleyebilmekte, karşılaştırmalı sonuçlarla performans etkinliklerini gözlemleyebilmektedirler. Ayrıca öğrencilerin, simülatördeki işlem basamaklarını adım adım izleyerek bastırma/temizleme yöntemlerini/algoritmalarını kavramaları sağlanmaktadır. 2. Gürültü ve Gürültü Temizleme Algoritmaları Analog veya sayısal tüm işaretlerde/sistemlerde oluşması veya işaretin/sistemin den etkilenmesi mümkündür. Elektronikte, devrelerdeki işaretlerde oluşan ve istenmeyen rastgele dalgalanmalar/değişimler/bozulmalar olarak tanımlanabilir. İşaretlerdeki ve bozulmalar; türleri, kaynakları ve içerikleri çok çeşit olmakla birlikte Şekil 1'deki gibi gruplandırılabilirler. Ayrıca frekans spektrumu veya zaman domeni özelliklerine göre / işleme genel olarak Şekil 2'deki gibi sınıflandırılabilir[24]. GÜRÜLTÜ / BOZULMA (Distorsiyon) Elektronik Elektromanyetik Elektrostatik Haberleşme kanalları Kuantalama Akustik Isısal Kanal bozunma Akustik Atış Çoklu yol Akustik geribesleme ve yankı Kırpışma Yankı Patlama Sönümleme Geçiş süresi Şekil 1. Genel /bozulma türleri/kaynakları Gürültüler işarete/görüntüye eklenerek/çarpılarak lü işaretler oluşmaktadır (Şekil 3). Gürültü temizleme/bastırma, işaretten nün çıkarılması işlemidir. Bir veya iki boyutlu işaretlerdeki leri temizlemek/bastırmak için çok sayıda yöntem vardır. Zaman, frekans, dalgacık gibi farklı domenlerde kullanılan filtreler (doğrusal ve doğrusal olmayan filtreler, adaptif filtreler, ortalama filtreleri, median filtreler, wiener filtreler vb.), dönüşüm sonucu katsayı modellemeleri ve eşiklemeleri, istatistiksel değerlendirmeler gibi yöntemler sıklıkla kullanılmaktadır[24-25].

3 F. VATANSEVER et al./ ISITES2015 Valencia - Spain 975 Geçici durum darbeleri Beyaz GÜRÜLTÜ Bant sınırlı beyaz Dürtüsel Darbant Renkli Şekil 2. Gürültünün genel sınıflandırılması x g (t) = x(t) + g(t) Gürültü x g (t) = x(t) g(t) İşaret + Gürültülü işaret x g (x, y) = x(x, y) + g(x, y) x g (x, y) = x(x, y) g(x, y) 3. Geliştirilen Simülatör ve Uygulamaları Şekil 3. İşarete eklenmesi MATLAB[25] kullanılarak geliştirilen simülatörün ana ekranı Şekil 4'te ve menüleriyle görevleri Tablo 1'de verilmektedir. Simülatöre lü işaret/görüntü yüklenebilmekte veya eğitim amaçlı temiz işaret/görüntülere belirlenen oran ve türlerde ler eklenebilmektedir. Seçilen yöntemlerle temizleme işlemi gerçekleştirilmekte, sonuçlar hem sayısal hem de grafiksel olarak gösterilebilmektedir. Ayrıca simülatördeki mevcut tüm yöntemlerle (Tablo 2) temizleme işlemleri yaptırılıp karşılaştırmalı sonuçlar da elde edilebilmektedir. Birinci simülasyon olarak eklenmiş bir boyutlu işaretin dalgacık dönüşüyle temizlenmesi işlem adımları Şekil 5'te verilmektedir. Benzer şekilde başka bir işaretin, FIR filtreler ile temizlenmesi aşamaları Şekil 6'da verilmektedir. Şekil 7'de ise karşılaştırmalı temizleme sonuç ekranı görülmektedir. Son simülasyon olarak da bir görüntünün "median" filtre ile temizlenmesi Şekil 8'de yer almaktadır. Şekil 5-8'lerde görüldüğü gibi, kullanıcı/öğrenci kolaylıkla lü işaret veya görüntüyü, seçtiği yöntemlerle kolay ve etkin bir şekilde temizleyebilmektedir. Ayrıca öğrenciler, yöntem parametrelerini değiştirerek işlem sonuçlarına etkilerini gözlemleyebilmektedirler.

4 F. VATANSEVER et al./ ISITES2015 Valencia - Spain 976 Şekil 4. Tasarlanan simülatörün ana ekranı Tablo 1. Tasarlanan simülatörün menüleri ve görevleri Menü Ekran görüntüsü Görevi Dosya Yeni simülasyonlar gerçekleştirme Simülatöre işaret/görüntü yükleme o Bir boyutlu işaret çağırma/yükleme o İki boyutlu işaret (görüntü) çağırma/yükleme o Bir veya iki boyutlu lü işaret (görüntü) oluşturma ekranı Simülasyon sonuçlarını farklı biçimlerde kaydetme Simülasyon sonuçlarını yazdırma Programdan çıkış Temizleme Temizleme yönteminin seçilmesi Temizleme işleminin gerçekleştirilmesi Simülatördeki tüm yöntemlerle temizleme işleminin gerçekleştirilip karşılaştırmalı sonuçların gösterilmesi Yardım Simülatördeki yardım konularını inceleme Simülatör hakkındaki bilgilere erişme Tablo 2. Simülatördeki temizleme yöntemleri seçenekleri İşaret temizleme yöntemleri Görüntü temizleme yöntemleri Dalgacık parametreleri

5 F. VATANSEVER et al./ ISITES2015 Valencia - Spain 977 Şekil 5. Birinci simülasyon için işlem adımları

6 F. VATANSEVER et al./ ISITES2015 Valencia - Spain 978 Şekil 6. İkinci simülasyon için işlem adımları

7 F. VATANSEVER et al./ ISITES2015 Valencia - Spain 979 Şekil 7. Üçüncü simülasyon için ekran görüntüsü Şekil 8. Dördüncü simülasyon için ekran görüntüsü 4. Sonuçlar Gerçekleştirilen çalışmada işaret ve görüntülerdeki leri temizlemek/bastırmak/gidermek için genel amaçlı simülatör tasarlanmıştır. Temel temizleme algoritmalarını/yöntemlerini barındıran kullanıcı dostu simülatör, bu konulardaki bilgileri kavratmak/pekiştirmek için eğitim amaçlı da kullanılabilmektedir. Kullanıcılar yükledikleri veya oluşturdukları bir veya iki boyutlu lü işaretleri, seçtikleri ve yöntemlerle kolay ve etkin bir şekilde temizleyebilmektedirler. Ayrıca parametre değişimleriyle ve karşılaştırmalı simülasyonlarla, yöntemlerinin etkinliklerini ve performanslarını görebilmektedirler. Kaynaklar [1] Buades A, Coll B, Morel J-M. A non-local algorithm for image denoising. IEEE Computer Society Conference on 2005;2:60-5. [2] Buades A, Coll B, Morel J-M. A Review of image denoising algorithms with a new One. Multiscale Modeling & Simulation 2005;4: [3] Starck J-L, Candes E J, Donoho D L. The curvelet transform for image denoising. Image Processing IEEE Transactions on 2002;11: [4] Dabov K, Foi A, Katkovnik V, Egiazarian K. Image denoising by sparse 3-D transformdomain collaborative filtering. Image Processing IEEE Transactions on 2007;16: [5] Mahmoudi M, Sapiro G. Fast image and video denoising via nonlocal means of similar neighborhoods. Signal Processing Letters IEEE 2005;12: [6] Chan T F, Osher S, Shen J. The digital TV filter and nonlinear denoising. Image Processing IEEE Transactions on 2001;10: [7] Tao C, Kai-Kuang M, Li-Hui C. Tri-state median filter for image denoising. Image Processing IEEE Transactions on 1999;8:

8 F. VATANSEVER et al./ ISITES2015 Valencia - Spain 980 [8] Moulin P, Juan L. Analysis of multiresolution image denoising schemes using generalized Gaussian and complexity priors. Information Theory IEEE Transactions on 1999; 45: [9] Beck A, Teboulle M, Fast gradient-based algorithms for constrained total variation image denoising and deblurring problems. Image Processing IEEE Transactions on 2009; [10] Hyvärinen A. Sparse code shrinkage: Denoising of nongaussian data by maximum likelihood estimation. Neural Computation MIT Press Journals 1999;11: [11] Zhang X-P, Desai MD. Adaptive denoising based on SURE risk. IEEE Signal Processing Letters 1998;5: [12] Donoho DL. De-noising by soft-thresholding. IEEE Transactions on Information Theory 1995;41: [13] Katkovnik V, Egiazarian K, Astola J. Adaptive window size image de-noising based on intersection of confidence intervals (ICI) Rule. Journal of Mathematical Imaging and Vision 2002;16: [14] Jing-tian T, Qing Z, Yan T, Bin L, Xiao-kai Z. Hilbert-Huang transform for ECG denoising. The 1st International Conference on Bioinformatics and Biomedical Engineering 2007;1: [15] Tang G, Qin A. ECG De-noising Based on Empirical Mode Decomposition. The 9th International Conference for Young Computer Scientists 2008;9: [16] Kawrakow I. On the de-noising of monte carlo calculated dose distributions. Physics and Engineering in Medicine 2002;47: [17] Kumar S, Kumar P, Gupta M, Nagawat AK. Performance comparison of median and wiener filter in image de-noising International Journal of Computer Applications 2010;12: [18] Wei D, Sheng-Lin Y, Shuan S. Image de-noising algorithm using adaptive threshold based on contourlet transform. Acta Electronica Sinica 2007;10: [19] Tyler B. Interpretation of TOF-SIMS images: multivariate and univariate approaches to image de-noising, image segmentation and compound identification. Applied Surface Science 2003;203: [20] Elboth T, Presterud IV, Hermansen D. Time-frequency seismic data de-noising. Geophysical Prospecting 2010;58: [21] Abdel-Galil T, El-Hag AH, Gaouda A, Salama MMA, Bartnikas R. De-noising of partial discharge signal using eigen-decomposition technique. IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation 2008;15: [22] Patidar P, Gupta M, Sirvastava S, Nagawat AK. Image de-noising by various filters for different noise. International Journal of Computer Applications 2010; 9: [23] Michailovich O, Adam D. Robust estimation of ultrasound pulses using outlier-resistant denoising. IEEE Transactions on Medical Imaging 2003;3: [24] Vaseghi V, Advanced Digital Signal Processing and Noise Reduction. JohnWiley & Sons; [25] MATLAB. The MathWorks Inc., 2007.

Evrimsel Algoritma Tabanlı FIR Filtre Tasarım Simülatörü The FIR Filter Simulator based on Evolutionary Algorithm

Evrimsel Algoritma Tabanlı FIR Filtre Tasarım Simülatörü The FIR Filter Simulator based on Evolutionary Algorithm Evrimsel Algoritma Tabanlı FIR Filtre Tasarım Simülatörü The FIR Filter Simulator based on Evolutionary Algorithm 1 Yigit Cagatay Kuyu, 1 Nedim Aktan Yalcin, * 1 Fahri Vatansever * 1 Faculty of Engineering,

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ 200111 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI USE OF FUNDAMENTAL INFORMATION TECHNOLOGY 2017 2 0 2 2

Detaylı

Ayrık Zamanlı Sistem Simülatörü Discrete Time System Simulator

Ayrık Zamanlı Sistem Simülatörü Discrete Time System Simulator Ayrık Zamanlı Sistem Simülatörü Discrete Time System Simulator 1 Metin Hatun * 1 Fahri Vatansever * 1 Faculty of Engineering Electrical-Electronics Engineering Dept. Uludag University Turkey Özet Doğal

Detaylı

SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI A SOFTWARE EDUCATIONAL MATERIAL ON SIGNAL FUNDAMENTALS

SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI A SOFTWARE EDUCATIONAL MATERIAL ON SIGNAL FUNDAMENTALS SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI Öğr. Gör. Hakan Aydogan Uşak Üniversitesi hakan.aydogan@usak.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Selami Beyhan Pamukkale Üniversitesi sbeyhan@pau.edu.tr Özet

Detaylı

Sistem Analizi Eğitim Simülatörü Tasarımı The Design of Training Simulator for System Analysis

Sistem Analizi Eğitim Simülatörü Tasarımı The Design of Training Simulator for System Analysis Sistem Analizi Eğitim Simülatörü Tasarımı The Design of Training Simulator for System Analysis *1 Fahri Vatansever ve 1 Metin Hatun *1 Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Uludağ

Detaylı

Filter Design To Filter EMG Signals Using Fast Block Least Mean Square

Filter Design To Filter EMG Signals Using Fast Block Least Mean Square 2016 Published in 4th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 3-5 November 2016 (ISITES2016 Alanya/Antalya - Turkey) Filter Design To Filter EMG Signals Using Fast

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : :

ÖZGEÇMİŞ. : : 1. Adı Soyadı : Fatma Zehra DOĞRU ÖZGEÇMİŞ Adres Telefon E-posta : Giresun Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonometri Bölümü, GİRESUN : 04543105411 : fatma.dogru@giresun.edu.tr 2. Doğum

Detaylı

İşlemsel Kuvvetlendiricili Matematiksel Simülatör Tasarımı Design of Mathematical Simulator with Operational Amplifier

İşlemsel Kuvvetlendiricili Matematiksel Simülatör Tasarımı Design of Mathematical Simulator with Operational Amplifier İşlemsel Kuvvetlendiricili Matematiksel Simülatör Tasarımı Design of Mathematical Simulator with Operational Amplifier Fahri Vatansever, Nedim Aktan Yalçın Elektronik Mühendisliği Bölümü Uludağ Üniversitesi

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

ISSN : 1308-7231 mbaykara@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey

ISSN : 1308-7231 mbaykara@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 011, Volume: 6, Number:, Article Number: 1A0173 ENGINEERING SCIENCES Burhan Ergen Received: November 010 Muhammet Baykara Accepted: February 011 Firat

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU M-BANTLI DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ İLE TRAFİK TIKANIKLIĞININ BELİRLENMESİ

ÜÇ BOYUTLU M-BANTLI DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ İLE TRAFİK TIKANIKLIĞININ BELİRLENMESİ ÜÇ BOYUTLU M-BANTLI DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ İLE TRAFİK TIKANIKLIĞININ BELİRLENMESİ 1. Giriş Tolga Kurt, Emin Anarım Boğaziçi Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği 80815,Bebek, İstanbul-Türkiye e-posta:

Detaylı

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü oner@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Mustafa Mengüç ÖNER 2. Doğum Tarihi : 01.02.1977 3. Unvanı : Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖĞRENİM

Detaylı

Görev Unvanı Alan Üniversite Yıl Prof. Dr. Elek.-Eln Müh. Çukurova Üniversitesi Eylül 2014

Görev Unvanı Alan Üniversite Yıl Prof. Dr. Elek.-Eln Müh. Çukurova Üniversitesi Eylül 2014 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : MUSTAFA GÖK 2. Doğum Tarihi: : 1972 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektronik Mühendisliği İstanbul Üniversitesi 1995 Yüksek Lisans Electrical

Detaylı

İRİSTEN KİMLİK TANIMA SİSTEMİ

İRİSTEN KİMLİK TANIMA SİSTEMİ ÖZEL EGE LİSESİ İRİSTEN KİMLİK TANIMA SİSTEMİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Ceren KÖKTÜRK Ece AYTAN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: A.Ruhşah ERDUYGUN 2006 İZMİR AMAÇ Bu çalışma ile, güvenlik amacıyla kullanılabilecek bir

Detaylı

Plazma İletiminin Optimal Kontrolü Üzerine

Plazma İletiminin Optimal Kontrolü Üzerine Plazma İletiminin Optimal Kontrolü Üzerine 1 Yalçın Yılmaz, 2 İsmail Küçük ve 3 Faruk Uygul *1 Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Mathematics, Sakaya University, Sakarya, Turkey 2 Faculty of Chemical

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Tolga YÜKSEL Ünvanı Birimi Doğum Tarihi Yrd. Doç. Dr. Mühendislik Fakültesi/ Elektrik Elektronik Mühendisliği 23.10.1980

Detaylı

91-03-01-529 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME (Digital Image Processing)

91-03-01-529 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME (Digital Image Processing) 91-03-01-529 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME (Digital Image Processing) Dersi Veren Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybars UĞUR Ders Web Sayfası : http://yzgrafik.ege.edu.tr/~ugur 1 Amaçlar Öğrencileri Matlab gibi teknik

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2018-2019 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ Doktora Yeterlik Sınavı, başvurunun yapıldığı ve Doktora Yeterlik Komitesi nin başvuruyu onayladığı dönemdeki, dönem sonu sınavlarının

Detaylı

PROF.DR. ERCAN SOLAK Işık Üniversitesi Bilgisayar Müh. Böl. Bşk. ercan@isikun.edu.tr

PROF.DR. ERCAN SOLAK Işık Üniversitesi Bilgisayar Müh. Böl. Bşk. ercan@isikun.edu.tr PROF.DR. ERCAN SOLAK Işık Üniversitesi Bilgisayar Müh. Böl. Bşk. ercan@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Ercan SOLAK 2. Doğum Tarihi : 1972 3. Unvanı : Profesör 4. Öğrenim Durumu : ÖĞRENİM DÖNEMİ DERECE ÜNİVERSİTE

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SANAL ARTIRILMIŞ VE AKILLI TEKNOLOJİLER (SAAT) LABORATUVARI SAAT Laboratuvarı Koordinatör: Yrd. Doç. Dr. Gazi Erkan BOSTANCI SAAT

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Unvan Bölüm Üniversite Yıl Yrd. Doç. Dr. Yazılım Mühendisliği Bahçeşehir Üniversitesi 2007

ÖZGEÇMİŞ. Unvan Bölüm Üniversite Yıl Yrd. Doç. Dr. Yazılım Mühendisliği Bahçeşehir Üniversitesi 2007 1. Adı Soyadı: Mehmet Alper TUNGA 2. Doğum Tarihi: 11/06/1975 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Matematik Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

AKTİF SES FİLTRELEME Gebze Teknik Üniversitesi Sayısal İşaret İşlemenin Temelleri Dersi Proje Çalışması

AKTİF SES FİLTRELEME Gebze Teknik Üniversitesi Sayısal İşaret İşlemenin Temelleri Dersi Proje Çalışması AKTİF SES FİLTRELEME Gebze Teknik Üniversitesi Sayısal İşaret İşlemenin Temelleri Dersi Proje Çalışması Grup 14 Yusuf Kaya 101024071 yusuffyk@hotmail.com Bünyamin Söğüt 101024016 bnymnsgt@gmail.com Nuri

Detaylı

Curriculum Vitae. 06 September 1970, Kayseri, TURKEY. Phone : +90 352 4374901 / Ext.: 32204. : yuksel@erciyes.edu.tr

Curriculum Vitae. 06 September 1970, Kayseri, TURKEY. Phone : +90 352 4374901 / Ext.: 32204. : yuksel@erciyes.edu.tr Curriculum Vitae Full Name: Date & Place of Birth: Dr. M. Emin YÜKSEL 06 September 1970, Kayseri, TURKEY. Office Contact: Dept. of Electronics Eng., Faculty of Engineering, Erciyes University, Kayseri,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Sıra Numarası Dersin ön koşulu var mı? *** Dersin önceki eğitim programında eşdeğer bir dersi var mı? **** Kuramsal Uygulama ve Laboratuvar TOPLAM SAAT Ulusal kredi AKTS Kredisi ANKARA ÜNİVERSİTESİ ANADAL

Detaylı

Ö Z G E Ç M İ Ş. 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN. 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D.

Ö Z G E Ç M İ Ş. 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN. 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D. Ö Z G E Ç M İ Ş 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Endüstri Mühendisliği Çukurova Üniversitesi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI ANADAL PROGRAMI İÇİN ÖNERİLEN EĞİTİM PROGRAMI FORMU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI ANADAL PROGRAMI İÇİN ÖNERİLEN EĞİTİM PROGRAMI FORMU A EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI: 2017-2018 FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ADI :Mühendislik Fakültesi PROGRAM ADI :Elektrik-Elektronik Mühendisliği (%100 İngilizce) 1. SINIF / 1. YARIYIL ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ

Detaylı

FATMA KANCA. Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004

FATMA KANCA. Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004 FATMA KANCA EĞİTİM Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 2011 Yüksek Lisans Matematik Kocaeli 2004 Lisans Matematik Kocaeli 2001 AKADEMİK UNVANLAR Kurum/Kuruluş

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Mühendislik Problemlerinin Bilgisayar Destekli Çözümleri Proje No:2013-2-FMBP-73 Proje Türü ÖNAP SONUÇ

Detaylı

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Hüseyin Fidan, Vildan Çınarlı, Muhammed Uysal, Kadriye Filiz Balbal, Ali Özdemir 1, Ayşegül Alaybeyoğlu 2 1 Celal Bayar Üniversitesi, Matematik Bölümü, Manisa

Detaylı

Avrupa Sayısal Karasal Televizyon Sistemleri İçin Matlab Benzetim Aracı Matlab Simulation Tool for European Digital Terrestrial Television Systems

Avrupa Sayısal Karasal Televizyon Sistemleri İçin Matlab Benzetim Aracı Matlab Simulation Tool for European Digital Terrestrial Television Systems Avrupa Sayısal Karasal Televizyon Sistemleri İçin Matlab Benzetim Aracı Matlab Simulation Tool for European Digital Terrestrial Television Systems Oktay Karakuş 1, Serdar Özen 2 1 Elektrik ve Elektronik

Detaylı

1st TERM Class Code Class Name T A C. Fizik I Physics I Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java)

1st TERM Class Code Class Name T A C. Fizik I Physics I Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java) Curriculum: Students need to take a total of 128 credits of classes to graduate from the Electrical and Electronics Engineering Undergraduate Program. With 8 credits of classes taught in Turkish and 120

Detaylı

COURSES OFFERED FOR ERASMUS INCOMING STUDENTS

COURSES OFFERED FOR ERASMUS INCOMING STUDENTS COURSES OFFERED FOR ERASMUS INCOMING STUDENTS Department : Computer Engineering 152111001 CALCULUS I 3 2 4 5 152111005 PHYSICS I 3 0 3 3 152111006 PHYSICS I LAB 0 2 1 2 152111007 CHEMISTRY 3 0 3 3 152111008

Detaylı

1.SINIF 1. DÖNEM DERS MÜFREDATI. (9) TEORİ/UYG. (SAAT) MATH 101 Matematik I Calculus I Zorunlu 4-6 PHYS 101 Fizik I Physics I Zorunlu 3 2 6 ECE 101

1.SINIF 1. DÖNEM DERS MÜFREDATI. (9) TEORİ/UYG. (SAAT) MATH 101 Matematik I Calculus I Zorunlu 4-6 PHYS 101 Fizik I Physics I Zorunlu 3 2 6 ECE 101 1.SINIF 1. DÖNEM MÜFREDATI (3)SINIFI : 1 MATH 101 Matematik I Calculus I Zorunlu 4-6 PHYS 101 Fizik I Physics I Zorunlu 3 2 6 ECE 101 Elektronik ve Haberleşme Introduction to Electronics and Mühendisliğine

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ A ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ A ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI PROGRAM ADI : BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) 1.SINIF /1.YARIYIL* 1 COM101 COMPUTER PROGRAMMING I - - 4 2 6 5 9 2 COM113 INTRODUCTION TO COMPUTER SCIENCE - - 3 0 3 3 5 3 PHY0101 PHYSICS I - - 3 0 3

Detaylı

SAYISAL GÖRÜNTÜİŞLEME (Digital Image Processing)

SAYISAL GÖRÜNTÜİŞLEME (Digital Image Processing) 91-03-01-529 SAYISAL GÖRÜNTÜİŞLEME (Digital Image Processing) Dersi Veren Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Aybars UĞUR Ders Web Sayfası : http://yzgrafik.ege.edu.tr/~ugur 29.09.2009 Y. Doç. Dr. Aybars UĞUR (529

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce)

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) - 2015 Genel Toplam Ortalama Yarıyıl Ders = [52 / 8 = 6,5] + 3 = 10 T = 126 U = 36 Toplam Saat = 162 Kredi = 260 ECTS = 260 1. YARIYIL

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

Wavelet Transform and Applications. A. Enis Çetin Bilkent Üniversitesi

Wavelet Transform and Applications. A. Enis Çetin Bilkent Üniversitesi Wavelet Transform and Applications A. Enis Çetin Bilkent Üniversitesi Multiresolution Signal Processing Lincoln idea by Salvador Dali Dali Museum, Figueres, Spain M. Mattera Multi-resolution signal and

Detaylı

Zümray DOKUR, Ph.D. ASSOCIATE EDITOR of NEURAL PROCESSING LETTERS PUBLICATIONS. Journal Papers (SCI)

Zümray DOKUR, Ph.D. ASSOCIATE EDITOR of NEURAL PROCESSING LETTERS PUBLICATIONS. Journal Papers (SCI) Zümray DOKUR, Ph.D.. ASSOCIATE EDITOR of NEURAL PROCESSING LETTERS. PUBLICATIONS Journal Papers (SCI) 1. O. Polat, Z. Dokur, Protein fold recognition using self-organizing map neural network Current Bioinformatics,

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI AKIŞ DİYAGRAMI

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI AKIŞ DİYAGRAMI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI AKIŞ DİYAGRAMI Programa Kabul Lisansüstü Danışmanı nın belirlenmesi Kayıt Tez Danışmanı Tez Konusu 1. Yarıyıl Ders 2. Yarıyıl Ders Tez Danışmanı ve Tez Konusu

Detaylı

Biyomedikal Resimlerdeki Rastgele Değerli Darbe Gürültüsünün Çift Gürültü Kontrollü Hızlı Adaptif Medyan Filtre ile Azaltılması

Biyomedikal Resimlerdeki Rastgele Değerli Darbe Gürültüsünün Çift Gürültü Kontrollü Hızlı Adaptif Medyan Filtre ile Azaltılması URSI-TÜRKİYE 214 VII. Bilimsel Kongresi, 28-3 Ağustos 214, ELAZIĞ Biyomedikal Resimlerdeki Rastgele Değerli Darbe Gürültüsünün Çift Gürültü Kontrollü Hızlı Adaptif Medyan Filtre ile Azaltılması Cafer Budak

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Üniversite Alanı Yılı Bütünleşik Doktora Ege Üniversitesi Matematik (Cebirsel 2009-2014. Lisans Ege Üniversitesi Matematik 2009

ÖZGEÇMİŞ. Derece Üniversite Alanı Yılı Bütünleşik Doktora Ege Üniversitesi Matematik (Cebirsel 2009-2014. Lisans Ege Üniversitesi Matematik 2009 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : ÖZGÜR EGE 2. Doğum Tarihi : 15.06.1987 3. Doğum Yeri : İZMİR 4. Ünvanı : Araştırma Görevlisi Doktor 5. Adres : Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü

Detaylı

POSITION DETERMINATION BY USING IMAGE PROCESSING METHOD IN INVERTED PENDULUM

POSITION DETERMINATION BY USING IMAGE PROCESSING METHOD IN INVERTED PENDULUM POSITION DETERMINATION BY USING IMAGE PROCESSING METHOD IN INVERTED PENDULUM Melih KUNCAN Siirt Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Siirt, TÜRKIYE melihkuncan@siirt.edu.tr

Detaylı

Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK. 2 Şubat 2007

Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK. 2 Şubat 2007 AVUÇ İZİ VE PARMAK İZİNE DAYALI BİR BİYOMETRİK TANIMA SİSTEMİ Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri 2 Şubat 2007 Biyometrik Biyometrik, kişileri

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Olcay Taner Yıldız. 2. Doğum Tarihi : 15.05.1976. 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu :

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Olcay Taner Yıldız. 2. Doğum Tarihi : 15.05.1976. 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Olcay Taner Yıldız 2. Doğum Tarihi : 15.05.1976 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Bilgisayar Mühendisliği Boğaziçi Üniversitesi 1997 Y.

Detaylı

Labview Tabanlı Sayısal İşaret İşleme Sanal Laboratuvarı Labview Based Digital Signal Processing Virtual Laboratory

Labview Tabanlı Sayısal İşaret İşleme Sanal Laboratuvarı Labview Based Digital Signal Processing Virtual Laboratory Labview Tabanlı Sayısal İşaret İşleme Sanal Laboratuvarı Labview Based Digital Signal Processing Virtual Laboratory 1 Ahmet KÜÇÜKER and 1 Burhan BARAKLI 1 Faculty of Engineering, Department of Electrical

Detaylı

PERFORMANCE COMPARISON OF KARATSUBA AND NIKHILAM MULTIPLICATION ALGORITHMS FOR DIFFERENT BIT LENGTHS

PERFORMANCE COMPARISON OF KARATSUBA AND NIKHILAM MULTIPLICATION ALGORITHMS FOR DIFFERENT BIT LENGTHS İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl:14 Sayı: 27 Bahar 2015 s. 55-64 Araştırma Makalesi KARATSUBA VE NIKHILAM ÇARPMA İŞLEMİ ALGORİTMALARININ FARKLI BİT UZUNLUKLARI İÇİN PERFORMANSLARININ

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ - EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU Ders Kodu Bim Kodu Ders Adı Türkçe Ders Adı İngilizce Dersin Dönemi T Snf Açıl.Dönem P

Detaylı

DOÇ. DR. HAKAN GÜRKAN Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü hakan@isikun.edu.tr

DOÇ. DR. HAKAN GÜRKAN Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü hakan@isikun.edu.tr DOÇ. DR. HAKAN GÜRKAN Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü hakan@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Hakan Gürkan 2. Doğum Tarihi : 04.02.1973 3. Unvanı : Doçent 4.

Detaylı

İMGELERDE DWT İLE DAMGALAMA METODU

İMGELERDE DWT İLE DAMGALAMA METODU İMGELERDE DWT İLE DAMGALAMA METODU Dr.Ersin ELBAŞI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Kavaklıdere, Ankara ersin.elbasi@tubitak.gov.tr Özetçe Yayın hakkını koruma amaçlı kullanılan

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı E-posta İletişim Adresileri : Özge CAĞCAĞ YOLCU : ozge.cagcag_yolcu@kcl.ac.uk ozgecagcag@yahoo.com : Giresun Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği

Detaylı

YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ II ELN5504 ELN5000

YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ II ELN5504 ELN5000 DERS AŞAMASI ANABİLİM DALI BİLİM DALI / PROGRAMI ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PLANLARI ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ /YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Detaylı

Dijital Sinyal İşleme (COMPE 463) Ders Detayları

Dijital Sinyal İşleme (COMPE 463) Ders Detayları Dijital Sinyal İşleme (COMPE 463) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dijital Sinyal İşleme COMPE 463 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER BİRİNCİ SINIF GÜZ YARIYILI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞİKLİK FORMU COM101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

Detaylı

Güncel Evrimsel Algoritmalarla IIR Filtre Tasarımları. Design of IIR Digital Filters Using The Current Evolutionary Algorithm

Güncel Evrimsel Algoritmalarla IIR Filtre Tasarımları. Design of IIR Digital Filters Using The Current Evolutionary Algorithm 2017 Published in 5th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 29-30 September 2017 (ISITES2017 Baku - Azerbaijan) Güncel Evrimsel Algoritmalarla IIR Filtre Tasarımları

Detaylı

EEG Đşaretlerinin FFT ve Dalgacık Dönüşümü ile Analizi

EEG Đşaretlerinin FFT ve Dalgacık Dönüşümü ile Analizi EEG Đşaretlerinin FFT ve Dalgacık Dönüşümü ile Analizi Özet: Mustafa COŞKUN Ayhan ĐSTANBULLU coskunmus{at}hotmail.com ayhanistan{at}yahoo.com * Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Bilgisayar

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 10 Sayı: 2 sh. 23-30 Mayıs 2008

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 10 Sayı: 2 sh. 23-30 Mayıs 2008 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 10 Sayı: 2 sh. 23-30 Mayıs 2008 SAFRA KESESİ GÖRÜNTÜLERİNİN AYRIK DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ VE DURAĞAN DALGACIK DÖNÜŞÜMÜ KULLANILARAK KARŞILAŞTIRILMALI

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Yard. Doç. Dr. İrfan DELİ. Matematik

Yard. Doç. Dr. İrfan DELİ. Matematik Unvanı Yard. Doç. Dr. Adı Soyadı İrfan DELİ Doğum Yeri ve Tarihi: Çivril/Denizli -- 06.04.1986 Bölüm: E-Posta Matematik irfandeli20@gmail.com, irfandeli@kilis.edu.tr AKADEMİK GELİŞİM ÜNİVERSİTE YIL Lisans

Detaylı

İki Boyutlu Dalgacık Dönüşümü Kullanarak Ön Cepheden Çekilmiş İnsan Yüzü Resimlerini Tanıma Üzerine Yaklaşımlar

İki Boyutlu Dalgacık Dönüşümü Kullanarak Ön Cepheden Çekilmiş İnsan Yüzü Resimlerini Tanıma Üzerine Yaklaşımlar KSÜ Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12(1), 2009 6 KSU Journal of Engineering Sciences, 12 (1), 2009 İki Boyutlu Dalgacık Dönüşümü Kullanarak Ön Cepheden Çekilmiş İnsan Yüzü Resimlerini Tanıma Üzerine Yaklaşımlar

Detaylı

Labview Tabanlı Sanal Elektrik Devreleri Laboratuvarı Uygulaması

Labview Tabanlı Sanal Elektrik Devreleri Laboratuvarı Uygulaması 1054 Labview Tabanlı Sanal Elektrik Devreleri Laboratuvarı Uygulaması Ahmet KÜÇÜKER ve Burhan BARAKLI Faculty of Engineering, Department of Electrical and Electronics Engineering Sakarya University, Turkey

Detaylı

EEG İşaretlerinin FFT ve Dalgacık Dönüşümü ile Analizi

EEG İşaretlerinin FFT ve Dalgacık Dönüşümü ile Analizi Akademik Bilişim 12 - XIV. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 1-3 Şubat 2012 Uşak Üniversitesi EEG İşaretlerinin FFT ve Dalgacık Dönüşümü ile Analizi Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi,

Detaylı

Aradeğerleme Hatasının Genişletilmesine Dayalı Tersinir Görüntü Damgalama. Reversible Image Watermarking Based on Interpolation Error Expansion

Aradeğerleme Hatasının Genişletilmesine Dayalı Tersinir Görüntü Damgalama. Reversible Image Watermarking Based on Interpolation Error Expansion Aradeğerleme Hatasının Genişletilmesine Dayalı Tersinir Görüntü Damgalama Reversible Image Watermarking Based on Interpolation Error Expansion 1 İbrahim YILDIRIM and 1 Burhan BARAKLI 1 Faculty of Engineering,

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DERS PROGRAMI (2014-2015 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DERS PROGRAMI (2014-2015 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DERS PROGRAMI (2014-2015 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ) I. Yarıyıl II. Yarıyıl D. Dersin Adı T+U A D. Dersin Adı T+U A MAT 805 FİZ 105 FİZ 107 KİM

Detaylı

SAYISAL İŞARET İŞLEME. M. Kemal GÜLLÜ

SAYISAL İŞARET İŞLEME. M. Kemal GÜLLÜ SAYISAL İŞARET İŞLEME M. Kemal GÜLLÜ İçerik Giriş Ayrık Zamanlı İşaretler Ayrık Zamanlı Sistemler İşaret ve Sistemlerin Frekans Uzayı Analizi Sürekli Zaman İşaretlerin Ayrık Zamanlı İşlenmesi İşaret ve

Detaylı

ve Sonrası Girişli Öğrenciler için Uygulanacak Ders Program

ve Sonrası Girişli Öğrenciler için Uygulanacak Ders Program Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Department of Computer Engineering Undergraduate Curriculum 2015-2016 ve Sonrası Girişli Öğrenciler için Uygulanacak Ders Program 1.Yıl / I.Dönem (First

Detaylı

Evrimsel Algoritmalar Kullanarak Daha Düşük Dereceden Sistem Modeli Tasarımı Design of Lower Order System Model Using Evolutionary Algorithms

Evrimsel Algoritmalar Kullanarak Daha Düşük Dereceden Sistem Modeli Tasarımı Design of Lower Order System Model Using Evolutionary Algorithms 2016 Published in 4th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 3-5 November 2016 (ISITES2016 Alanya/Antalya - Turkey) Evrimsel Algoritmalar Kullanarak Daha Düşük Dereceden

Detaylı

Yrd.Doç. Elektrik-ElektronikMüh. Böl. Mühendislik Fakültesi Bülent Ecevit Üniversitesi Oda No: 111 İncivezMah. 67100, Merkez/Zonguldak/Türkiye

Yrd.Doç. Elektrik-ElektronikMüh. Böl. Mühendislik Fakültesi Bülent Ecevit Üniversitesi Oda No: 111 İncivezMah. 67100, Merkez/Zonguldak/Türkiye İbrahim ALIŞKAN 1 Elektrik Dr. & Endüstri Müh. Yrd.Doç. Elektrik-ElektronikMüh. Böl. Mühendislik Fakültesi Bülent Ecevit Üniversitesi Oda No: 111 İncivezMah. 67100, Merkez/Zonguldak/Türkiye İletişim ve

Detaylı

MÜFREDAT DERS LİSTESİ

MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜFREDAT DERS LİSTESİ MÜHENDİSLİK FAK. / BİLGİSAYAR MÜHENDİSL / 2010 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Müfredatı 0504101 Matematik I Calculus I 1 GÜZ 4 5 Z 0504102 Genel Fizik I General Physics I 1 GÜZ 4 4 Z 0504103

Detaylı

MATLAB A GİRİŞ. EE-346 Hafta-1 Dr. Ayşe DEMİRHAN

MATLAB A GİRİŞ. EE-346 Hafta-1 Dr. Ayşe DEMİRHAN MATLAB A GİRİŞ EE-346 Hafta-1 Dr. Ayşe DEMİRHAN MATLAB Teknik ve bilimsel hesaplamalar için yazılmış yüksek performanslı bir yazılım geliştirme aracı MATrix LABoratory (MATLAB) Boyutlandırma gerekmeyen

Detaylı

İŞARET ve SİSTEMLER (SIGNALS and SYSTEMS) Dr. Akif AKGÜL oda no: 303 (T4 / EEM)

İŞARET ve SİSTEMLER (SIGNALS and SYSTEMS) Dr. Akif AKGÜL oda no: 303 (T4 / EEM) İşaret ve Sistemler İŞARET ve SİSTEMLER (SIGNALS and SYSTEMS) Dr. Akif AKGÜL aakgul@sakarya.edu.tr oda no: 303 (T4 / EEM) Kaynaklar: 1. Signals and Systems, Oppenheim. (Türkçe versiyonu: Akademi Yayıncılık)

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Computer Engineering Undergraduate Curriculum

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Computer Engineering Undergraduate Curriculum Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Undergraduate Curriculum 2014-2015 ve Öncesi Girişli Öğrenciler için Uygulanan Ders Program 1.Yıl / I.Dönem (First Year / First Semester) FIZ115 Fizik

Detaylı

BLM 4811 MESLEKİ TERMİNOLOJİ II Salı , D-109 Dr. Göksel Biricik

BLM 4811 MESLEKİ TERMİNOLOJİ II Salı , D-109 Dr. Göksel Biricik BLM 4811 MESLEKİ TERMİNOLOJİ II 2017-1 Salı 13.00 14.50, D-109 Dr. Göksel Biricik goksel@ce.yildiz.edu.tr Ders Planı Hafta Tarih Konu 1 19.09 Tanışma, Ders Planı, Kriterler, Giriş 2 26.09 Bilgisayarın

Detaylı

Üstel Öğrenme ve Genel Bozulma Etkili Akış Tipi Çizelgeleme Problemi: Maksimum Tamamlanma Zamanı Minimizasyonu

Üstel Öğrenme ve Genel Bozulma Etkili Akış Tipi Çizelgeleme Problemi: Maksimum Tamamlanma Zamanı Minimizasyonu Üstel Öğrenme ve Genel Bozulma Etkili Akış Tipi Çizelgeleme Problemi: Maksimum Tamamlanma Zamanı Minimizasyonu Tamer Eren Kırıkkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, 71451,

Detaylı

SERAMİK MALZEME DÜZGÜNSÜZLÜKLERİNİN DARBE GÜRÜLTÜSÜ YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Haluk KÜÇÜK (1) Tahir Çetin AKINCI (2)

SERAMİK MALZEME DÜZGÜNSÜZLÜKLERİNİN DARBE GÜRÜLTÜSÜ YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Haluk KÜÇÜK (1) Tahir Çetin AKINCI (2) SERAMİK MALZEME DÜZGÜNSÜZLÜKLERİNİN DARBE GÜRÜLTÜSÜ YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ Haluk KÜÇÜK (1) Tahir Çetin AKINCI () (1) Marmara üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mekatronik Eğitimi Bölümü, İstanbul ()

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

İşaret ve Sistemler. Ders 1: Giriş

İşaret ve Sistemler. Ders 1: Giriş İşaret ve Sistemler Ders 1: Giriş Ders 1 Genel Bakış Haberleşme sistemlerinde temel kavramlar İşaretin tanımı ve çeşitleri Spektral Analiz Fazörlerin frekans düzleminde gösterilmesi. Periyodik işaretlerin

Detaylı

Sahne Geçişlerinin Geometrik Tabanlı olarak Saptanması

Sahne Geçişlerinin Geometrik Tabanlı olarak Saptanması Sahne Geçişlerinin Geometrik Tabanlı olarak Saptanması 1 Giriş Binnur Kurt, H. Tahsin Demiral, Muhittin Gökmen İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Maslak, 80626 İstanbul {kurt,demiral,gokmen}@cs.itu.edu.tr

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU PROFESÖR : MARMARA EĞİTİM KÖYÜ MALTEPE İSTANBUL

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU PROFESÖR : MARMARA EĞİTİM KÖYÜ MALTEPE İSTANBUL AHMET FUAT ANDAY ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU PROFESÖR 05.02.2015 Adres : MARMARA EĞİTİM KÖYÜ 34857 MALTEPE İSTANBUL Telefon : 2166261050-2382 E-posta Doğum Tarihi : 27.08.1941 : fuatanday@maltepe.edu.tr

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 2011. Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004

Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 2011. Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004 1. Adı Soyadı : Fatma Kanca 2. Doğum Tarihi : 25.03.1980 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 2011 Yüksek Lisans

Detaylı

Üç Fazlı Sincap Kafesli bir Asenkron Motorun Matlab/Simulink Ortamında Dolaylı Vektör Kontrol Benzetimi

Üç Fazlı Sincap Kafesli bir Asenkron Motorun Matlab/Simulink Ortamında Dolaylı Vektör Kontrol Benzetimi Araştırma Makalesi Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi (05) 6-7 Üç Fazlı Sincap Kafesli bir Asenkron Motorun Matlab/Simulink Ortamında Dolaylı Vektör Kontrol Benzetimi Ahmet NUR *, Zeki

Detaylı

Çevrimiçi Osiloskop Tasarımı The Design of Online Oscilloscope

Çevrimiçi Osiloskop Tasarımı The Design of Online Oscilloscope 2016 Published in 4th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 3-5 November 2016 (ISITES2016 Alanya/Antalya - Turkey) 1. Giriş Özet Çevrimiçi Osiloskop Tasarımı The

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ ve YAYINLAR LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ ve YAYINLAR LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ ve YAYINLAR LİSTESİ 1. Adı Soyadı............. : Hatice ( KIRIMLI ) SEZGİN 2. Doğum Tarihi............ : 11 Haziran 1959 3. Ünvanı................. : Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu :

Detaylı

Görgül Kip Ayrışımı ve Hilbert Dönüşümü Kullanılarak Güç Kalitesi Bozukluklarının Analizi

Görgül Kip Ayrışımı ve Hilbert Dönüşümü Kullanılarak Güç Kalitesi Bozukluklarının Analizi Görgül Kip Ayrışımı ve Hilbert Dönüşümü Kullanılarak Güç Kalitesi Bozukluklarının Analizi Yasemin Önal * 2 Doğan Gökhan Ece* 2 Ömer Nezih Gerek Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bilecik

Detaylı

ADPCM Tabanlı Ses Steganografi Uygulaması The Application of Sound Steganography Based on ADPCM

ADPCM Tabanlı Ses Steganografi Uygulaması The Application of Sound Steganography Based on ADPCM 1. Giriş ADPCM Tabanlı Ses Steganografi Uygulaması The Application of Sound Steganography Based on ADPCM * 1 Ahmet Karaca, 1 Özdemir Çetin ve 1 Halil İbrahim Eskikurt * 1 Teknoloji Fakültesi, Elektrik-Elektronik

Detaylı

Optik Filtrelerde Performans Analizi Performance Analysis of the Optical Filters

Optik Filtrelerde Performans Analizi Performance Analysis of the Optical Filters Optik Filtrelerde Performans Analizi Performance Analysis of the Optical Filters Gizem Pekküçük, İbrahim Uzar, N. Özlem Ünverdi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Yıldız Teknik Üniversitesi gizem.pekkucuk@gmail.com,

Detaylı

MONTE CARLO BENZETİMİ

MONTE CARLO BENZETİMİ MONTE CARLO BENZETİMİ U(0,1) rassal değişkenler kullanılarak (zamanın önemli bir rolü olmadığı) stokastik ya da deterministik problemlerin çözümünde kullanılan bir tekniktir. Monte Carlo simülasyonu, genellikle

Detaylı

Çift Tonlu Çoklu Frekans Kodlama Sisteminin Optimize Edilmesi

Çift Tonlu Çoklu Frekans Kodlama Sisteminin Optimize Edilmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 3, Sayı 1, 2015 Vol. 3, Issue 1, 2015 Çift Tonlu Çoklu Frekans Kodlama Sisteminin Optimize Edilmesi Halil Kaygısız 1, Abdülkadir Çakır 2 Özet Çift Tonlu Çoklu Frekans (Dual Tone Multi

Detaylı

Özgeçmi-CV BRAHM ALIKAN. Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. Oda No: 111 ncivez Mah Merkez/Zonguldak

Özgeçmi-CV BRAHM ALIKAN. Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. Oda No: 111 ncivez Mah Merkez/Zonguldak Özgeçmi-CV 19.08.2013 BRAHM ALIKAN Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Böl. Oda No: 111 ncivez Mah Merkez/Zonguldak Tel: : 0372 257 4010/1570 Mobil: 0535 505 7663 ialiskan@beun.edu.tr

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı İlkeleri

Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı İlkeleri Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı İlkeleri TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Tezli yüksek lisans programında öğrencinin 60 ECTS kredilik Lisansüstü ders alması ve 60 ECTS kredilik tez çalışması

Detaylı

SU ALTI AKUSTİĞİ TEMELLERİ & EĞİTİM FAALİYETLERİ

SU ALTI AKUSTİĞİ TEMELLERİ & EĞİTİM FAALİYETLERİ SU ALTI AKUSTİĞİ TEMELLERİ & EĞİTİM FAALİYETLERİ Doç. Dr. Serkan AKSOY T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü - (GYTE) Elektronik Mühendisliği Bölümü E-mail: saksoy@gyte.edu.tr SUNUM PLANI 1. Eğitim Öğretim

Detaylı

Süleyman UZUN 1, Devrim AKGÜN 2. Özet. Abstract. 2. Doğrusal Görüntü Filtreleme. 1. Giriş.

Süleyman UZUN 1, Devrim AKGÜN 2. Özet. Abstract. 2. Doğrusal Görüntü Filtreleme. 1. Giriş. Görüntü Filtre Çekirdek Matrisinin Genetik Algoritmalar ile Eğitiminin Bir Analizi An Analysis of Genetic Algorithm with Training of Image Filter Kernel Matrix Süleyman UZUN 1, Devrim AKGÜN 2 1 Bilgi İşlem

Detaylı

ÇİFT EŞİK DEĞERLİ GÖRÜNTÜ NETLEŞTİRME YÖNTEMİ

ÇİFT EŞİK DEĞERLİ GÖRÜNTÜ NETLEŞTİRME YÖNTEMİ ÇİFT EŞİK DEĞERLİ GÖRÜNTÜ NETLEŞTİRME YÖNTEMİ Ali S Awad *, Erhan A İnce* *Doğu Akdeniz Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Mağosa, KKTC İnce@eeneteeemuedutr, Asawad@emuedutr Özetçe Beyaz

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Kamile ŞANLI KULA İletişim Bilgileri : Ahi Evran Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Adres Matematik Bölümü, KIRŞEHİR

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Kamile ŞANLI KULA İletişim Bilgileri : Ahi Evran Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Adres Matematik Bölümü, KIRŞEHİR Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Kamile ŞANLI KULA İletişim Bilgileri : Ahi Evran Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Adres Matematik Bölümü, KIRŞEHİR Telefon : 386 280 45 50 Mail : kskula@ahievran.edu.tr

Detaylı

Güneş Enerji Sistemleri için Bir Eğitim Aracı

Güneş Enerji Sistemleri için Bir Eğitim Aracı Güneş Enerji Sistemleri için Bir Eğitim Aracı * 1 Serhat DUMAN, 2 Nuran YÖRÜKEREN, 3 İsmail H. ALTAŞ * 1 Teknoloji Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Düzce Üniversitesi, Türkiye 2 Mühendislik

Detaylı

BBO Algoritmasının Optimizasyon Başarımının İncelenmesi Optimization Performance Investigation of BBO Algorithm

BBO Algoritmasının Optimizasyon Başarımının İncelenmesi Optimization Performance Investigation of BBO Algorithm BBO Algoritmasının Optimizasyon Başarımının İncelenmesi Optimization Performance Investigation of BBO Algorithm Tufan İNAÇ 1, Cihan KARAKUZU 2 1 Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Bilecik Şeyh Edebali

Detaylı

FGATool - Kesir Dereceli Sistemler için Grafiksel Analiz Programı FGATool Graphical Analysis Tool for Fractional Order Systems

FGATool - Kesir Dereceli Sistemler için Grafiksel Analiz Programı FGATool Graphical Analysis Tool for Fractional Order Systems FGATool - Kesir Dereceli Sistemler için Grafiksel Analiz Programı FGATool Graphical Analysis Tool for Fractional Order Systems Bilal Şenol 1, Celaleddin Yeroğlu 1 1 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İnönü

Detaylı

MUSTAFA ÇAKIR. Kişisel Bilgiler. İletişim Bilgileri. Kimlik Numarası. Doğum Tarihi 21/08/1974. İletişim Adresi

MUSTAFA ÇAKIR. Kişisel Bilgiler. İletişim Bilgileri. Kimlik Numarası. Doğum Tarihi 21/08/1974. İletişim Adresi MUSTAFA ÇAKIR Kişisel Bilgiler İletişim Bilgileri Kimlik Numarası Doğum Tarihi İletişim Adresi Telefon 20618356832 21/08/1974 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ UMUTTEPE KAMPÜSÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ (262) 303 33 60

Detaylı

KARABÜK İÇİN DERECE-ZAMAN HESAPLAMALARI DEGREE-TIME CALCULATIONS FOR KARABÜK

KARABÜK İÇİN DERECE-ZAMAN HESAPLAMALARI DEGREE-TIME CALCULATIONS FOR KARABÜK KARABÜK İÇİN DERECE-ZAMAN HESAPLAMALARI Şaban PUSAT 1, Nuri TUNÇ 2, İsmail EKMEKÇİ 3 ve Yaşar YETİŞKEN 4 *1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Beşiktaş, İstanbul 2 Meteoroloji Genel

Detaylı