4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor"

Transkript

1 1- Diferansiyel kilidi hangi durumda kullanılır? a) Lastikler patinaj yapmaya başladığı anda kullanılır. b) Lastikler kaymaya başladığı anda kullanılır c) Araç savrulmaya başlamadan önce kullanılır d) Araç güçten düştüğü anda kullanılır 2- Türbonun daha uzun ömürlü olması için ne yapılmalıdır? a) Hava filtresini her zaman temiz bulundurmalıyız. b) Motoru stop etmeden önce en az iki dakika rölantide çalıştırmalıyız. c) Motoru çalıştırdığımızda en az iki dakika rölantide çalıştırmalıyız. d) Hepsi. 3- Lastikli makineler paletli makinelere göre niçin tercih edilir? a) Lastikli makineler otoyolda hareket edebilirler b) Lastikli makineler yavaş hareket edebilirler. c) Bir yerden başka bir yere kolaylıkla giderek, yerleşim yeri içerisinde çalışabilirler. d) Lastikli makinelerin lastikleri daha ucuzdur. 4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor 5- Hidrolik silindirin görevi nedir? a) Isı enerjisini mekanik enerjiye çevirir b) Basınç enerjisini elektrik enerjisine çevirir. c) Pnömatik sistemdeki basınçlı havayı dairesel enerjiye çevirir. d) Basınç enerjisini doğrusal olarak mekanik enerjiye çevirir. 6- İş makinelerinde en çok kullanılan hidrolik silindir çeşidi hangisidir? a) Çift etkili silindir b) Tandem silindir c) Teleskopik silindir d) Yastıklı silindir 7- Aşağıdakilerden hangisi hidrolik sistemin bir parçası değildir? a) Basınç ayar valfı b) Havalı tabanca c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik pompa 8- Aşağıdakilerden hangisi gürültü kirliliğine örnektir? a) İş makinelerinin bakımı sırasında ki yağ atıklarının toprağa dökülmesi. b) Egzozdan çıkan gazların havaya bırakılması. c) Araçta susturucunun olmaması d) Temiz olmayan yakıt kullanılması. 9- İş makineleri ile dere yataklarından kum alınması, dere yataklarına çöp ve moloz dökülmesi, dere yataklarının bozulması nelere yol açar? a) Su kirliliğine b) Gürültü kirliliğine c) Alan kirliliğine d) Hava kirliliğine 10-Hangi iş makinesi asfalt serme işlerinde kullanılır? a) Dozer b) Finişer c) Greyder d) Silindir 11- İş makineleri nelerin iş ve hizmetinde kullanılır? a) İş makineleri sadece kamunun hizmetinde kullanılır b) Sadece milli savunma ve özel sektörün hizmetinde kullanılır. c) İş makineleri mermer sektöründe kullanılır. d) Tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların

2 12- Üst ölü nokta nedir? a) Pistonun silindir içerisinde inebildiği en alt noktanın biraz üstüne denir. b) Pistonun silindir içerisinde inebildiği en alt noktanın üstünde kalan hacme denir.. c) Pistonun silindir içerisinde çıkabildiği en üst noktaya denir. d) Pistonun silindir içerisinde çıkabildiği üst noktanın üstünde kalan hacme denir. 13- İki zamanlı motorlara örnek aşağıdakilerden hangisidir? a) İş makinesi motoru b) Otomobil motoru c) Motosiklet motoru d) Elektrik motoru 14- Aşağıdakilerden hangisi motorun parçası değildir? a) Eksantrik mili dişlisi b) Cer dişlisi c) Krank mili dişlisi d) Yağ pompası dişlisi 15- Yakıt filtresinin görevi nedir? a) Sistem için gereli olan yakıtın basıncını düşürür. b) Sistem için gerekli olan yakıtın basıncını yükseltir. c) Mazot pompasının emme yeteneği olmadığı için mazot pompasına mazot pompalar. d) Sistem için gerekli olan yakıtı temizlemeye yarar. 16- Yağ çubuğundaki yağın seviyesi nerede olmalıdır? a) İki çizginin arasında b) İki çizginin tam ortasında c) Alttaki çizginin altında olmalıdır. d) Üst çizginin üstünde 17- İntercool un görevi nedir? a) Türbodan çıkan sıcak havanın silindire girmeden soğumasına yardımcı olur. b) Türbodan çıkan soğuk havanın direk egzozdan çıkmasına yardımcı olur. c) Hava filtresine giren havanın ön temizliğini yapar. d) Egzoz manifoldundan çıkan egzoz gazını temizleyerek tekrar yanma odasına gönderir. 18- Akünün görevi nedir? a) Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirmektir. b) Elektrik sisteminde meydana gelen kısa devreyi önlemektir. c) Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmektir. d) Motorun ilk hareketi için gerekli olan enerjiyi depolamakıtır Günlük bakım, haftalık bakım, Aylık bakım, üç aylık bakım altı aylık bakım, yıllık bakım ve gerektiğinde bakım. 19- Yukarıdaki periyotlar neyi gösterir? a) İş makinelerinin dinlenme periyotlarını b) İş makinelerinin çalışma periyotlarını. c) İş makinelerinin bakım periyotlarını d) İş makinelerinin tamir periyotlarını. 20- Operatörün yapabileceği ayarlar aşağıdakilerden hangisidir? a) Hidrolik pompa debi ve basınç ayarı. b) Palet gerginlik ayarı. c) Servo pompasının debi ve basınç ayarı. d) Makine üzerinde modifikasyon. (değişiklik) 21- Motorla şanzıman arasında hangi parça yer alır? a) Şaft(kardan mili) b) Debriyaj (kavrama) c) Diferansiyel d) Aks

3 22- Bir lastiğe fazla hava basılması durumunda sakıncaları nelerdir? a) Yol yüzeyinden kaynaklanan istenmeyen titreşimleri absorbe (ememez) edemez. b) Lastik dış yüzeylerinin iç kısımlarının fazla aşınmasına neden olur. c) Lastik ömrünün kısalmasına neden olur. d) Hepsi. 23- Aşağıdakilerden hangisi diferansiyelin bir parçası değildir? a) Grup dişlisi b) Mahruti dişlisi c) Ayna dişlisi d) İstavroz dişlisi 24- Enerjiyi bir yerden bir yere transfer etmek için hangi sistem kullanılır? a) Yakıt sistemi kullanılır. b) Yağlama sistemi kullanılır. c) Hidrolik-Pnömatik (Hava)sistemi kullanılır. d) Soğutma sistemi kullanılır. 25- Yön kontrol valfinin görevi nedir? a) Pnömatik sistemdeki basınçla havayı mekanik enerjiye çevirir. b) Hidrolik sisteme basınç kazandırır. c) Hidrolik sistemdeki yağa yön verir. d) Elektrik enerjisini basınç enerjisine çevirir. 26- Aşağıdakilerden hangisi kavramanın bir parçasıdır? a) Priz direk mili b)baskı diski c) Ayna dişli d) Volan 27- Pnömatik (Hava) sistem ile çalışan ataşman aşağıdakilerden hangisidir? a) Havalı testere b) Hava tabancası c) Hava ile çalışan delici d) Hepsi 28- Hidrolik pompanın görevi nedir? a) Motordan almış olduğu mekanik enerjiyi basınç enerjisine çevirir b) Motordan almış olduğu mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir c) Şanzımandan almış olduğu elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirir d) Şafttan gelen gücü lastiklere iletir 29- Kişilerin, huzur ve sükûnetini, ruh ve beden sağlığını bozacak seviyede ve gelişigüzel çıkarılan seslere ne denir? a) Hava kirliliği b) Çevre kirliliği c) Gürültü kirliliği d) Toprak kirliliği 30- Önünde bulunan çatal vasıtasıyla yükletme boşaltma yapabilen, yaktıkları yakıtın cinsine göre mazot, benzin, LPG ve akü ile çalışabilen iş makinesi aşağıdakilerden hangisidir? a) Forklift b) Greyder c) Ekskavatör d) Finişer 31- Aşağıdaki araçlardan hangisi bir iş makinesidir? a) Traktör b) Çekici c) Gemi d) Vinçli kamyon 32- Benzin motorlarında da kullanılabilen alternatif yakıt aşağıdakilerden hangisidir? a) Benzin b) L.P.G. c) Dizel d) Motorin 33- İki zamanlı motorda bir çevrim olabilmesi için krank mili kaç derece dönmesi gerekir? a) 360 b) 900 c) 720 d) 180

4 34- Hava filtresinin görevi nedir? a) Araç içerisine giren havayı temizler. b) Atmosferden motora gelen havayı temizler c) Atmosferden motora giren havanın miktarını çoğaltır. d) Atmosferden motora giren havanın miktarını azaltır 35- Aşağıdakilerden hangisi yakıt pompasının görevinden biri değildir? a) Yakıtın basıncını yükseltmek. b) Silindir içerisine aynı miktarda yakıt göndermek. c) Besleme pompasına yakıt göndermek d) Motorun rölanti devrini ayarlamak. 36-Yağlama sisteminin görevi nedir? a) Yağlama yapabilmek için karterden aldığı yağı soğutma sistemine gönderir. b) Aracı verimli çalışma sıcaklığında tutar. c) Yağ pompasını yağlamak d) Birbiri ile temas halinde çalışan metal parçalar arasında yağ filmi oluşturmak 37- Türbolu bir motorda türbonun bağlandığı yer nerededir? a) Hava filtresinin girişindedir. b) Emme manifoldunun çıkışında egzoz manifoldunun girişindedir. c) Hava filtresinin çıkışında, emme manifoldunun girişindedir. d) İntercool sisteminin çıkışındadır. 38- Hangisi motorların soğutulmasında kullanılmaz? a) Su b) Hava c) Antifriz d) Hidrolik 39- Marş motorunun görevi nedir? a) Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. b) Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirir. c) Mekanik enerjiyi basınç enerjisine çevirir. d) Basınç enerjisini hidrolik basınç enerjisine çevirir. 40- Marş yapıldığında marş motoru dönmüyor ise sebebi ne olabilir? a)akü kutup başları gevşek b) Endüksiyon bobini arızalı c) Platinler yapışmış d) Bujilerde kurum var 41- Şanzımanın görevi nedir? a) Motordan almış olduğu hareketi azaltıp-çoğaltarak şafta iletmek. b) Motordan almış olduğu hareketi diferansiyele vermektir. c) Volan dişlisinin daha rahat dönmesini sağlamaktır. d) Diferansiyelden aldığı enerjiyi krank miline vermektir. 42- Şaftın görevi nedir? a) Motordan aldığı hareketi şanzımana verir. b) Şanzımandan aldığı hareketi diferansiyele iletir. c) Diferansiyelden almış olduğu hareketi lastiklere iletir. d) Lastiklerden almış olduğu hareketi tekrar şanzımana verir.

5 43- Diferansiyelin görevi nedir? a) Şanzımandan gelen hareketin torkunu artırarak lastiklere iletir. b) Şanzımandan gelen hareketi azaltıp cer lere iletir. c) Motordan gelen hareketi azaltıp şanzımana iletir. d) Şanzımandan almış olduğu hareketi 90 derece kırarak akslara iletmek 44- Paletli makinelerin lastikli makinelere göre avantajı nedir? a) Yürüyüş sisteminin bakımı daha kolaydır. b) Yürüyüş sisteminin tamiri daha kolaydır. c) Bir yerden bir yere transferleri daha kolaydır. d) Bataklık zeminde çalışabilirler. 45- Motor çalışırken yağlanıp yağlanmadığı nerden anlaşılır? a)yağ çubuğundan b) Yağ müşüründen c)yağ göstergesinden d) Yağ pompasından 46- Fren sisteminin görevi nedir? a) Hareket halindeki bir aracın yavaşlamasını sağlar. b) Hareket halindeki aracın durmasını sağlar. c) Durmuş bir aracın yerinde sabitlenmesini sağlar. d) Hepsi. 47- Hidrolik pompa hareketini nereden alır? a) Vantilatör kayışından b) Motordan(volandan) c) Hidrolik motordan d) Triger kayışından 48-Çalışırken şarj lambası yanarsa ne yapılır? a) Motor stop ettirilir b) Rolanti yükseltilir c) Vantilatör kayışı gevşetilir d) Çalışmaya devam edilir 49- Aşağıdakilerden hangisi toprak kirliliğine bir örnektir a) Egzoz susturucusunun sökülerek aracın bu şekilde kullanılması. b) Gereksiz yere korna çalınması. c) Gereksiz yere araca gaz verilmesi. d) Araçların bakımı sırasında toprağa yanmış yağ dökülmesi 50- Üzerinde bulunan kule vasıtasıyla dönüş yaparak kazıma ve yükletme yapabilen iş makinesi aşağıdakilerden hangisidir? a) Forklift b) Greyder c) Ekskavatör d)vinç

6 1- A 2- D 3- C 4- B 5- D 6- A 7- B 8- C 9- A 10- B 4.TEST CEVAPLARI 11- D 21- B 12- C 22- D 13- C 23- A 14- B 24- C 15- D 25- C 16- A 26- B 17- A 27- D 18- D 28- A 19- C 29- C 20-B 30- A 31- D 32- B 33- A 34- B 35- C 36- D 37- C 38- D 39- B 40-A 41- A 42- B 43- D 44- C 45- C 46- D 47- B 48- A 49- D 50- C

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok 1-Yol, inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerinde çeşitli ekipmanlar monte edilmiş motorlu

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer 1 Hangisi aydınlatma sistemi ile ilgili değildir? ) Sigorta B ) Zenon C ) Röle D ) Halojen E ) lternatör 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? ) Pitman kolu B ) Rot C ) Çatalı D ) Kampana E

Detaylı

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır)

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) MOTOR BĐLGĐLERĐ *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) *Đtici (süpap itici), horoz veya manivela, yarım ay şeklindeki parçalar *Eksantrik kayışı (Triger kayışı) *Üst

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI Hareket ve güç iletiminde kullanılan,üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli elemanlara DİŞLİ ÇARKLAR denir. Dişli

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Zemin Süpürme İş Makinesi Operatörü Yetiştirme 5. PROGRAMIN DAYANAĞI

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : İş kamyonları (Kaya kamyon, toprak taşıyıcı araçlar, transmixser, kendi yürür

Detaylı

ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Zemin Delgi (Delik Delme, Sondaj) İş Makinesi

Detaylı

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık 1.Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır? a) İspirto ve gaz yağı b) Benzin ve LPG c) Gaz yağı motorin d) Motorin ve LPG 2.Endüksiyon bobininin görevi aşağıdakilerden a)

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ TÜRKİYE TŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN

Detaylı

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05019 AKÜ 1 1 355,40 419,37 YME001A06A06022 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 18,66 22,02 YME00197A11H001

Detaylı

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2 Enjektörler Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı Düşük Yakıt Tüketimi 1846351 Birim Enjektör HPI 2.103 TL 1.349 TL 1943974 Birim Enjektör PDE 2.292

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile NOT: BU TESTİN CVP ANAHTARLARI TEST İN SONUNDADIR. 1. İki zamanlı motorda pistonun kaç hareketinde bir iş elde edilir? A) 2. B) 3 C) 4 D) 5 2. içten yanmalı motorlarda aşağıdaki yakılardan hangisi kullanılır

Detaylı

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI SUPAP SİSTEMLERİ 1. Külbütör manivelası ile supap başı arasındaki mesafeyi aşağıdaki parçalardan hangisi ayarlar? A) İtici çubuklar B) Supap ayar

Detaylı

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ Içten yanmali motorlarda yaglama problemleri yanma odasinda hasil l olan yüksek sicakls cakliklar klar ve bir çevrimdeki genis sicaklik k araliklar klari dolayisi ile birçok

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri:

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri: Emme Sistemi Atmosferik içten yanmalı motorlarda silindirlere hava, alçak ve yüksek basınç alanlarının farkından yararlanılarak alınır. Emme zamanında piston, A.Ö.N. ya doğru hareket ederken silindir içerisinde

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 2 1 23,00 27,14 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek olması C) Motorun düzensiz ve tekleyerek çalışması B) Yağlama

Detaylı

İŞ ÖNCESİ HAZIRLIK SORULARI

İŞ ÖNCESİ HAZIRLIK SORULARI 1- İş Makinesi ile çalışmaya başlamadan önce nelere dikkat edilir? a. Üzerinde çalışılacak zeminin makinenin yüklü ağırlığını taşıyıp taşıyamayacağına dikkat edilir b. İş makinesi çalışma alanına işi olmayan

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İÇTEN YANMALI MOTOR TEST DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI

Detaylı

2.2- SÜRE: Bu sözleşme imza tarihinden itibaren... tarihine kadar geçerli olup, her yıl bitime 1 ay kala istenildiği takdirde yenilenecektir.

2.2- SÜRE: Bu sözleşme imza tarihinden itibaren... tarihine kadar geçerli olup, her yıl bitime 1 ay kala istenildiği takdirde yenilenecektir. Bakım Anlaşmaları / Periydik Bakım Sözleşmesi (MAKİNA) 1. TARAFLAR: Kanuni ikametgahı, Adana Turhan Cemal Beriker Havaalanı Karşısı N: 338 lan Çukurva İthalat ve İhracaat Türk A.Ş. ( Bundan snra Çukurva

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI SOMUN ÇEKTİRME 1 1 27,18 32,07

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR 1- Dıştan yanmalı motorlar: Kullanmış olduğu yakıtı

Detaylı

SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C

SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C Eylül 2010 MODEL: SERĐSĐ TRAKTÖRLER KONU: ÖZEL TAKIMLAR AÇIKLAMA: Servis işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla üretilen ve kullanılması gerekli olan özel takımlar ekli listede verilmiştir.

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 3 1 26,83 31,66 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

Yeni motor yağının eskimesini geciktirir ve uzun süre temiz kalmasını sağlar.

Yeni motor yağının eskimesini geciktirir ve uzun süre temiz kalmasını sağlar. CARBON CLEAN ECONO SERİSİ ENGINE OIL CLEANER (MOTOR YAĞ ÇAMURU TEMİZLEME KİMYASALI) ÜRÜN KODU: ECO-M001 Gramaj: 250 Mililitre Konsantredir. 400 ML lik ürünlerle aynı temizleme gücüne sahiptir. Açıklama:

Detaylı

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir?

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir? 1 Kükürt S oranı yüksek yakıt kullanılan dizel motorlarda, hangi tür motor yağları tercih edilmelidir? ) Viskozitesi yüksek (kalın) motor yağları B ) TBN değeri yüksek motor yağları C ) Viskozitesi düşük

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05011 AKÜ 4 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 4 1 154,45 182,25 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ 8 1 17,00

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKÇAY DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 M-ELEKTRİK AKSAMI YME00182A77E002 BOBİN 5 1 12,06 14,23 YME001A17A17016 BUJİ BAŞLIĞI 3 10 0,80 0,94 YME00128K61K001 BUJİ BAŞLIĞI LASTİĞİ 2 5 1,48 1,75 YME00136K71K001 BUJİ KABLOSU

Detaylı

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI : Biçerdöver Operatörü

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ

KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ KODU PARÇA MALZEMENİN ADI AÇIKLAMA 1 270-010-0001 KOMPLE JANT - - KULLANILMAMIġ AD

Detaylı

Kullanımı: Motor sıcakken 6 Lt motor yağına 500 ml Ekonomizer eklenmesi önerilir.

Kullanımı: Motor sıcakken 6 Lt motor yağına 500 ml Ekonomizer eklenmesi önerilir. Özellikle eski araçlarda, motor parçalarındaki aşınmadan kaynaklanan fazla yağ tüketiminin önüne geçer, böylece yakıt ekonomisi sağlar. Yağın viskozite indeksini düzenler. Egzoz dumanını azaltır. Kullanımı:

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

İŞ MAKİNASI(DOZER) HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU

İŞ MAKİNASI(DOZER) HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU İŞ MAKİNASI(DOZER) HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU HAZIRLAYAN ALİ ATAKAN MAKİNA MÜHENDİSİ (MMO İŞ MAKİNALARI KOMİSYONU ÜYESİ) İş makinaları; bir ülkenin alt ve üst yapısının imarında, ekonomik ve sosyal

Detaylı

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05019 AKÜ 27 1 355,40

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 2 D-SÖKME YMR950177419001 YAĞ POMPASI SOMUN SÖKME APARATI 1 1 7,76 9,16 3 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05023 AKÜ 14 1 45,90

Detaylı

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Mamül kodu : 41 / 2009400 Mamül adı : 4-MIX 54cc (ATOMIC) SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Mamül kodu : 41 / 2009400 Mamül adı : 4-MIX 54cc (ATOMIC) SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET Mamül kodu : 41 / 2009400 Mamül adı : 4-MIX 54cc (ATOMIC) 1 2009079 Plastik muhafaza (Atomizör) 1 2 2008902 Starter kapağı 1 3 2008987 Starter komple 1 4 2008909 Plastik buji kapağı 1 5 2009012 Özel civata

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları TARIM TRAKTÖRLERİ Tarım Traktörleri Traktör, kelime olarak çekici veya hareket ettirici anlamına gelmektedir Traktörler, tarımsal işletmelerde çeşitli iş makinelerinin çalıştırılması için kullanılan kuvvet

Detaylı

TERMİK MOTORLAR 07.07.2015 TARIMSAL MEKANİZASYON DERSİ NOTLARI 1. Motorların kıyaslanması. Yakıtların genel özellikleri

TERMİK MOTORLAR 07.07.2015 TARIMSAL MEKANİZASYON DERSİ NOTLARI 1. Motorların kıyaslanması. Yakıtların genel özellikleri TERMİK MOTORLAR Termik enerji kaynakları ve makineleri Termik enerji kaynakları odun, kömür, petrol yakıtları (sıvı, gaz), doğal gaz vb. gibi yakıtlardır. Termik makineler; yakıtların bünyesindeki kimyasal

Detaylı

ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI

ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI 1- Asfalt serme makinesi (Finişer) ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Kazıcısı temizlenir b) Tablası ısıtılarak işe başlanır c) Kepçesi temizlenir

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL ROTA TEKNİK A.Ş. Basit bir hidrolik devre tasarımı Yandaki resimde basınç yükü karşılayacak seviyeye kadar yükselebilir. Silindir haraket yön kontrolü (yön valfi)

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Buji Ateşlemeli -- Dizel (Sıkıştırma Ateşlemeli) Motorlar - Temel Motor parçaları

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Emme Sistemi Hava Filtresi Hava filtre elemanı Hava filtre kabı Hava filtresi

Detaylı

TruckStore Garanti Şart ve Koşulları

TruckStore Garanti Şart ve Koşulları TruckStore Garanti Şart ve Koşulları (sadece ticari teşebbüslere dahil olan karşı karşıya taraflar için kullanılır) Bölüm1 Garanti konusu 1. Garanti veren bu anlaşmanın konusu olan ve listede sağlanan

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı TRİGER KAYIŞI NEDİR? OTOGAZ KULLANICILARININ BİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ARACINIZ ÇOK YAKIYORSA * İlk olarak 1 lt. su şişesine benzin koyarak aracın benzinde tüketimi kontrol edilir. Benzinde çok yakıyorsa,

Detaylı

ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM

ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM Daha Sessiz Daha Temiz Bir Çevre İçin Elektrikli Hidrolik Sistem Nedir? Elektrikli Hidrolik Sistem Üst yapılı araçlarda PTO aracılığı ile motordan alınan güce alternatif olarak

Detaylı

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 34 11 1 161 347 P289.1 ÖN E30 WVA 21173 17,0 mm 12,07 34 11 1 160 450 P299.2 ÖN E32, E34 WVA 21064 18,0 mm 15,86 34 11 6 761 244 P464.1 ÖN E36, E46 WVA 21925 17,8 mm 14,86 34 11 1

Detaylı

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu DARICA MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSU TAŞIT & MOTOR TEKNİĞİ Motor nedir Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini hareket enerjisine çeviren makinelere MOTOR denir. Motor Çeşitleri: Yakıt cinsine göre motorlar;

Detaylı

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ OTOMOTİV YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 1. Belirlenmiş sınırlar içerisinde her türlü değeri alabilen sinyallere ne denir? A) Dijital sinyal B) Analog sinyal C) Radyo sinyalleri D)

Detaylı

VOLVO PALETLİ EXCAVATOR LİSTESİ. Sıra No Parça No Parça Adı Makine Serisi Birim Fiyat

VOLVO PALETLİ EXCAVATOR LİSTESİ. Sıra No Parça No Parça Adı Makine Serisi Birim Fiyat VOLVO PALETLİ EXCAVATOR LİSTESİ Sıra No Parça No Parça Adı Makine Serisi Birim Fiyat 1 14515053 KOVA LİFT TM TK EC-210BLC PALETLİ EXCAVATOR 2 ARM LİFT TM TK EC-210BLC PALETLİ EXCAVATOR 3 14589129 BOOM

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05011 AKÜ 17 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 17 1 154,45 182,25 YME001L61M62006 AKÜ LASTİĞİ 16 10 4,19 4,94 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 2. BÖLÜM BAĞLAMA ELEMANLARI... 7

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 2. BÖLÜM BAĞLAMA ELEMANLARI... 7 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 1.1. Kuvvet Makinaları... 1 1.2. İş Makinaları... 2 1.3. Tarifler... 2 1.4. Birimler ve Uluslararası Birim Sistemleri (SI)... 3 1.5. Makinalarda Tanımlar...

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI 1.Kısmi Gaz Konumunda Çalışan Benzin (OTTO) Motoru Şekil 1. Kısmi gaz konumunda çalışan bir benzin motorunun ideal Otto çevrimi (6-6a-1-2-3-4-5-6) Dört zamanlı

Detaylı

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Bir ünitedeki iki veya daha fazla fonksiyonu gösterir Daire - Yarımdaire Daire - Enerji çevrim

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir.

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. 12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. Bu gerekçelerin içinde makinanın arıza yapmadan çalışması,

Detaylı

KUBOTA SIFIR KUYRUK ÇIKINTILI MİNİ EKSKAVATÖR

KUBOTA SIFIR KUYRUK ÇIKINTILI MİNİ EKSKAVATÖR KUBOTA SIFIR KUYRUK ÇIKINTILI MİNİ EKSKAVATÖR Sıfır kuyruk çıkıntısı. Ultra kompakt. Çalıştırması kolay. Kubota U10-3, kuyruk çıkıntısı olmayan mini bir ekskavatörden beklediğiniz her şey ve daha fazlasıdır.

Detaylı

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Daire - Yarımdaire Kare - Dikdörtgen Dörtgen Çeşitli Semboller Üçgen Pompa

Detaylı

Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Daire - Yarımdaire Bir ünitedeki iki veya daha

Detaylı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki zamanlı

Detaylı

Yenilikçi çözümler Otomotiv satış sonrası ürünleri ve hizmetleri için

Yenilikçi çözümler Otomotiv satış sonrası ürünleri ve hizmetleri için Yenilikçi çözümler Otomotiv satış sonrası ürünleri ve hizmetleri için YENİ Vida Gevşemezlik Loctite Vida Gevşemezlik Ürünleri Bütün boşlukları doldurur > bütün dişleri kilitler ve sızdırmazlıklarını sağlar.

Detaylı

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki

Detaylı

GÜÇ MODU F (Hassas Mod) E (Ekonomik Mod) P (Güç modu) HP (Yüksek Güç Modu) Hassas haraket gerektiren hafif çalıșmalar içindir Düșük yakıt tüketimi istenen çalıșmalar içindir Genel kazı ve yükleme çalıșmaları

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952183425001 JANT ARKA BURÇ ÇIKARMA APARATI 2 1 60,16 70,99 YMR952Z84001009 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 32,34 38,16 2 M-ELEKTRİK AKSAMI

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI www.mahle-aftermarket.com MAHLE AFTERMARKET PRODUCT LAUNCH MAHLE AFTERMARKET TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ: CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI Tahrik sistemi, Güvenlik ve Konfor için Yenilikçi Ürünler Serbest

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ BASINCI ÖLÇME APARATI 1 2119,65 2501,19 Resim bulunamadi. 2 D-MONTAJ APARATI YMR955455754001

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARDI İŞ MAKİNESİ BAKIM VE ONARIMCISI SEVİYE 4 REFERANS KODU / 13UMS0368-4. RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / 29.11.2013 28836 (Mükerrer)

ULUSAL MESLEK STANDARDI İŞ MAKİNESİ BAKIM VE ONARIMCISI SEVİYE 4 REFERANS KODU / 13UMS0368-4. RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / 29.11.2013 28836 (Mükerrer) ULUSAL MESLEK STANDARDI İŞ MAKİNESİ BAKIM VE ONARIMCISI SEVİYE 4 REFERANS KODU / 13UMS0368-4 RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / 29.11.2013 28836 (Mükerrer) Mesleki Yeterlilik Kurumu, 2013 Sayfa 1 Meslek: İŞ MAKİNESİ

Detaylı

CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR.

CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR. 1 CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR. 2 ÖZELLİKLER Hızlı tank ısıtma Dijital zaman ve sıcaklık ayarı Elektronik

Detaylı

İŞ FİKRİ : İŞ MAKİNESİ YEDEK PARÇALARI TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞI

İŞ FİKRİ : İŞ MAKİNESİ YEDEK PARÇALARI TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞI GİRİŞİMCİ ADI :.. İŞ FİKRİ : İŞ MAKİNESİ YEDEK PARÇALARI TOPTAN VE PERAKENDE SATIŞI İŞLETMENİN ADI :. MAKİNE 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız)..

Detaylı

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr Yeni Müfredata göre Araç Tekniği Dersi Konuları nelerdir? Programın amacı: Kullanılan aracın teknik özelliklerinin tanınması

Detaylı

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI 1- Soğuk havalarda iş makinesinin motorunun soğutma suyuna ne katılır? a) Yağ katılır b-yakıt katılır c-antifriz katılır d-hiçbiri 2- Aşağıdakilerden hangisi içten yanmalı motorun tanımıdır? a) Hareket

Detaylı

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 Teknik Açıklama Komple bir motor test standı olarak denet seti amaçlı tasarlanmıştır. Burada kullanılan motor kontrollü bir katalitik konvertör ile dört silindirli

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR95414F52F001 KAYIŞ GERGİ ÖLÇME APARATI 1 190,93 225,30 YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ

Detaylı

3.7. Dizel Motorlarının Çalışma İlkeleri:

3.7. Dizel Motorlarının Çalışma İlkeleri: İŞ MAKİNELERİ DERSLERİ İŞ MAKİNELERİNİN ÖZELLİKLERİ VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ A- KALDIRMA, KAZIMA VE YÜKLEME İŞ MAKİNELERİNİN TANITIMI VE GENEL ÖZELLİKLERİ 1- Şasi: İş makinelerinin şasileri; yekpare ve belden

Detaylı

STANDART DONANIM OPSİYONEL DONANIM. Çalışma Ağırlığı: 1.650 Kg Motor Gücü: 17 HP - 12,5 kw Kova Kapasitesi: 0.04 m³. Geleceği inşa ediyoruz

STANDART DONANIM OPSİYONEL DONANIM. Çalışma Ağırlığı: 1.650 Kg Motor Gücü: 17 HP - 12,5 kw Kova Kapasitesi: 0.04 m³. Geleceği inşa ediyoruz STANDART DONANIM Geleceği inşa ediyoruz ISO standart kanopi Kabin ROPS (ISO 3471) FOPS (ISO 3449) TOPS (ISO 12117) Merkezi izleme Göstergeler Yakıt seviye göstergesi Motor soğutma suyu göstergesi Uyarı

Detaylı

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 1 2 LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 3 ÖZELLİKLER A Max. çalışma yüksekliği (paletin alt kısmından pime kadar) 18.480 mm B Max. öne uzama mesafesi 14.940 mm C Max. yükseklikte max. açıklık 12.250 mm

Detaylı