ESR: Artırılmış Cinsel Doyum Ümit Sayın 1 KISALTILMIŞ TANITIM VERSİYONU ARTIRILMIŞ CİNSEL DOYUM: ESR. Expanded Sexual Response

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESR: Artırılmış Cinsel Doyum Ümit Sayın 1 KISALTILMIŞ TANITIM VERSİYONU ARTIRILMIŞ CİNSEL DOYUM: ESR. Expanded Sexual Response"

Transkript

1 1 KISALTILMIŞ TANITIM VERSİYONU ARTIRILMIŞ CİNSEL DOYUM: ESR Expanded Sexual Response KADINLARDA ULTRA ORGAZM Doç. Dr.

2 2 KISALTILMIŞ TANITIM VERSİYONU

3 3 içindekiler 1. Giriş ve Önsöz 2. Cinsel Araştırmaların Kısa Tarihçesi ve ESR 3. Kadınlarda Eski ve Yeni Cinsel Anatomi-Fizyoloji, Yeni Erojen Bölgeler 4. Kadınlarda Uyarılmanın ve Orgazmın Nörolojik Kontrolü ve ESR 5. Kadınlarda Cinsel Uyarılmanın, Orgazmın ve ESR nin Nörokimyası 6. Kadınlarda Artırılmış Cinsel Doyum (ESR) ve PC-Kas Ağı 7. Artırılmış Cinsel Doyum (ESR): Temel Tanımlar 8. Kadınlarda Orgazm, ESR ve Farklı Bilinç Halleri 9. Kadınlarda Artırılmış Cinsel Doyum (ESR) Nasıl Sağlanır? 10. Uzakdoğu Cinselliği, Tantra, Taoculuk ve ESR 11. Kadın Orgazmlarının ve ESR nin Geleceği 12. Sonsöz ve Özet 13. Kaynakça ve Referanslar 14. Tanıtımlar

4 4 Teşekkür ESR araştırmalarının ve çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve internet sitelerinin yapılması konusunda bana pek çok yönden destek olan Doçent Dr. Sultan Tarlacı ya; çalışmalarda yardımcı olan ve Finlandiya dan çalışmalara katkı sağlayan Marjo Ramstadius a; kitabın redaksiyonunda katkıları olan sayın Hüsnü Sav a; hem redaksiyonunda katkıları olan, hem de basımında ve bilimsel çalışmalarda destek sağlayan sayın Asiye ve Cevdet Kocatürk e; sponsorluk konusunda destek olan sayın Aysun Duman Akyol a; cinsel oyuncakların bilgisi konusunda destek sağlayan CENSAN şirketine; Patricia Taylor a, Osmo Kontula ya, Barry Komisaruk a, Kenneth Mah a, Janniko Giorgiadis e, Beverly Whipple a teşekkür ederim.

5 5 Yazar Hakkında Bilgi 1961 yılında Muğla da doğan H., 1966 yılında ailesinin İstanbul a yerleşmesiyle ilk öğrenimini Melihat Şefizade İlkokulunda, Orta öğrenimini Kadıköy Maarif Kolejinde tamamladı yılında İstanbul Tıp Fakültesine girdi da Tıbbı bitirip, 1987 yılında Cerrahpaşa Farmakoloji Anabilim Dalında ihtisasa başladı da Kanada St. John s da Memorial University of Newfoundland de Psikoloji bölümünde bir yıla yakın eğitim gördü yılında İngiltere Oxford Üniversitesi, Deneysel Psikoloji departmanında ve daha sonra Hollanda Groningen Üniversitesi, Tıbbi Kimya departmanında nörofarmakoloji ve nörotransmitterler konusunda çalıştı ve araştırma yaptı te akademi ortamında gelişen bazı olaylar sonucu Türkiye de bilim yapılamayacağı kanaatine varan Sayın, 1994 yılında Amerika Birleşik Devletleri Wisconsin Üniversitesi, Nöroloji bölümüne Nörobilim konusunda doktora sonrası eğitim yapmak üzere gitti. Yaklaşık sekiz yıl ABD de akademik kadroda nörobilim, elektrofizyoloji, nöropsikofarmakoloji, davranış bilimleri, öğrenme, deneysel psikoloji, epilepsinin mekanizmaları konularında çalışan Sayın 2002 yılında Türkiye ye dönüş yaptı. Halen İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsünde Doçent olarak çalışmaktadır. Bilimsel çalışmaları arasında 50 civarında uluslararası bilimsel yayını ve bildirisi; bu bilimsel çalışmaların refere edildiği 600 civarında Science Citation Index sitasyonu (2011 Aralık); 4 kitap çevirisi, Cinselliğin Farklı Boyutları (1993-YOL Yayınları), Gizli Örgütler, 11 Eylül ve Büyük Ortadoğu Projesi (2006-Neden Kitap), Derin Devletler, Gizli Projeler ve Kirli Gerçekler (2006-Neden Kitap), Dünyayı Yöneten Gizli Güçler (2007-Neden Kitap), Derin Seks: Cinsellikte Farklı Boyutlar, Yeni Açılımlar (2010-Klan Yayınları), Dinle Beyaz Adam (2013, baskıda), Neo-Tantra: Tantrik Cinselliğin Sırları, Tantranın Bilimsel Yorumu (2012, baskıda), Cinsel Oyuncaklar: Cinsel Oyuncakların Bilimsel Analizi ve Cinsel Terapide Kullanılması (2012, baskıda) isimli, bu kitapla birlikte dokuz kitabı vardır. Popüler bilim yazıları da yazan Sayın ın Bilim ve Ütopya, TÜBİTAK Bilim Teknik ve diğer dergilerde yayınlanmış yaklaşık 60 civarında popüler bilim makalesi mevcuttur. Kadınca, Kim, Cosmopolitan, Marie Claire, Hülya, MAX gibi kadın dergilerinde de arasında 90 civarında cinsellik konusunda bilimsel popüler cinsellik yazıları yazan Sayın, elinizde tutmakta olduğunuz kitapta Türkiye de ilk kez Artırılmış Cinsel Doyum (ESR) kavramını tanımlamakta; ve dünyadaki en son cinsellik bilgilerini hem bilimsel ve akademik, hem de halka yönelik bir biçimde Türk okurlarına sunmakta; kadınlardaki yeni cinsel fizyoloji ve orgazm teorilerini ele almaktadır.

6 6 1 GİRİŞ VE ÖNSÖZ

7 7 Bu kitap yaklaşık 25 yıllık bir bilgi birikiminin, deneyimin-tecrübenin ve bilimsel çalışmanın ürünüdür. Bundan yaklaşık 20 yıl önce yazdığım bir kitapta ve kadın dergilerindeki makalelerimde kadın cinselliği konusunda 21. yüzyılda çok yeni şeyler bulanacağından, yeni bir cinsel devrim yaşanacağından bahsetmiştim. Bu söylediklerimin bir kısmı 2012 yılına geldiğimizde gerçekleşti. Kadın cinselliğinin baştan tanımlanması gerektiği, son bulgularla ortaya çıktı. Artırılmış cinsel doyum (ESR) hem çok yeni, hem de insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. Bu kavramı detaylarıyla tanımlayan ve olası mekanizmalarını ele alan bu kitap, sanırım türünün tek örneğidir. Bu kitaptaki bilgiler, son 30 yıl içindeki, 120 civarında kadınla yakın iletişim; yaklaşık 600 civarında kadınla karşılıklı mülakat ve sohbet, bilgi alışverişi; civarında kadından da elde edilen anket ve veri sonuçlarına dayanılarak, son 100 yıllık cinsellik literatürünün taranması sonucunda ortaya çıkmıştır. ESR geliştirmiş pek çok kadını ve onların sınırlarını ya da sınırsızlıklarını tanıma şansım oldu! ESR, pek çok kişinin ilk bakışta omzunu silkebileceği gibi bir şehir efsanesi değildir! ESR bir gerçektir! Kadınların cinsel tepkisi öyle farklı açılımlar göstermektedir ki, 2011 yılında, hiçbir genital uyarı olmaksızın gelişen, beyin orgazmları kavramı bile tanımlanmıştır! Kadınların beyinleri ve cinsel tepkileri hakkında halen çok az şey biliyoruz. Keşfedeceğimiz kıtalar var! Bu kitabın hem İngilizce versiyonları, hem de devamı olacaktır. Yakın bir gelecekte yayınlanacak olan, Neo-Tantra: Tantrik Cinselliğin Sırları, Tantra nın Bilimsel Analizi bu kitabın bir devamı niteliğindedir! Neo-Tantra da diğer pek çok yönteme, tekniğe ve geleneksel Tantra ya değindim. ESR kitabı oldukça yoğun bilimsel bilgi ve bilimsel veri içermektedir. Bu bilgileri, bol resim, şema ve tablolarla bezedim, daha kolay anlaşılabilir olsun diye! Bu kitabın, bilgiler arttıkça ve bizim bilimsel çalışmalarımız geliştikçe yeni versiyonları ve yeni geliştirilmiş baskıları olacaktır. Bu kitap sadece cinsellik kitabı değil, bir nörofarmakoloji, nörobilim, psikoloji kitabıdır aynı zamanda!

8 8 Bu kitabın temel hipotezi şudur: Cinsel haz, cinsel tepki ve orgazm yeterli bilgilendirme ve eğitimle, istenirse kadınlarda çok daha fazla geliştirilebilir; kadınlar bildiklerinden, okuduklarından veya duyduklarından çok daha fazla cinsel doyum yaşayabilirler Türk kadınları cinselliği boyutsuz veya tek boyutlu yaşamaktadırlar! Ama isterlerse bu konularda kendilerine yeni boyutlar katabilirler. Kadınların cinselliği aslında 3 boyutlu bir dünyada gezinen 4 boyutlu bir Hiperküpe benzer! Sadece 3 boyutlu bu dünyada onun bazı kesitlerini görebiliyoruz! Tüm dünya kadınlarına ve Türk kadınlarına, yeni boyutlara açılabilmeleri dileğimle Doç. Dr. Şubat 2012, Kızıltoprak, İstanbul humitsayin@yahoo.com

9 9 2 CİNSEL ARAŞTIRMALARIN KISA TARİHÇESİ VE ESR

10 10 ESR (Artırılmış Cinsel Doyum, Expanded Sexual Response) artırılmış cinsellik ve daha fazla haz içeren, uzun, süreğen ve çok güçlü orgazmlar ve/veya cinsel tatmin anlamına gelir. ESR nin tanımı şöyledir: Literatürde tanımlanmış klasik orgazm paternlerinden farklı olarak daha şiddetli ve uzun gelişen, süreğenleşen ve/veya uzatılmış ve/veya status orgasmusa dönüşebilen ve/veya art arda birçok kez gelen orgazm yaşayabilme yeteneğine ESR (Artırılmış Cinsel Doyum-Expanded Sexual Response) adı verilir. ESR ilk kez sistematik olarak Çinliler tarafından günümüzden yıl önce araştırılmıştır. Bu konuda çok çeşitli kitaplar ve yazılı eserler bırakan Çinliler, cinsellik ile Tai Chi, Chi Kung, Aküpünktür, Chi enerjisi, Yin- Yang gibi kavramları birleştirmişlerdir. Çinliler pek çok cinsel aleti ve oyuncağı da ilk araştıran, deneyenler ve kullananlar arasındadırlar. Çin kültürü temelde her türlü doğal gerçeği deneme yoluyla bulmaya ve uygulamaya dayanıyordu; aküpünktür de benzer yöntemlerle bulunmuştur. Gerek Çinliler, gerekse Hint kültürü tıbbi araştırmaları sırasında hep doğayı örnek alırlardı kendilerine! Çinliler cinselliği, cinsel yeteneklerin sırlarını ve cinsellikteki ekstremleri yüzyıllar öncesinden araştırmışlardır 1. 1 Jolan Chang. Taocu Sevişme ve Seks, Çev: İlhan Güngören, İstanbul: YOL Yayınları, Jolan Chang. Sevişen Çiftlere Taocu Sevişme, Çev: İlhan Güngören, İstanbul: YOL Yayınları, 1991.

11 11 Çinlilerdeki benzer arayışlar ve araştırmalar, bütün Hindi Çini, Kore, Vietnam, Burma vb. gibi Budizmin hâkim olduğu ülkelerde görülmüştür. Tibet Budizmi ve Vajrayana Budizmi de cinsellikle uzun süre ilgilenmiştir. Tibet tıbbından da bir kolunu alan Tantra Yüzyıl arasında Hint kültüründe ortaya çıkmıştır. Tantra alt kültürü ve Tantristler aslında Hindistan daki aristokrat sınıfın elemanlarıydı ve Tantrik uygulamaları gizli bir alt kültür uygulamaları olarak geliştirdiler. Bunun halka da sirayet etmesi için birkaç yüzyıl geçti. Tantrik kültürün halka yansımış şeklinin ifade edildiği kitaplar ise Kama Sutra ve Ananga Ranga dır 2. Aslında Tantra felsefesinin ve Tantrik kültürün % 5 den azı cinsellik konularıyla ilgilidir. Tantra Yoga, Yoganın bir çeşididir. Neo-Tantra ise 21. Yüzyılda ortaya çıkmış, konusunun yaklaşık % ının cinsellik olduğu yeni bir akımdır. Hint kültüründe üst kast sistemleri hem cinselliği, hem de ESR yi yüzyıllarca araştırmışlardır. Bunun kanıtlarına Tantrik yazıtlarda, heykellerde ve Kama Sutra da rastlıyoruz. Uzakdoğuluların ESR yi araştırdığına dair deliller şunlardır: PC-kaslarını geliştirmek ve Sahajoli (Kabbaza, Pompoir) yöntemlerini öğrenmek için Yeşim Yumurtası, Ben Wa topları ve tahta, fildişi dildoları kullanmaları. Erkeklerde, kadını daha mutlu edebilmek için uzun ilişki yöntemlerini geliştirmeleri; boşalmadan cinsel ilişkiyi Mantak Chia ve Douglas Abrams. The Multi Orgasmic Man, San Fransisco: Harper Collins, Mantak Chia ve Maneewan Chia. Kadınlar İçin Taocu Sevişmenin Sırları, İstanbul: Dharma, 2. basım, Mantak Chia ve Michael Winn. Erkekler İçin Taocu Sevişme Sırları, İstanbul: Dharma, İlhan Güngören. Yumuşak Sevişme, İstanbul: YOL Yayınları, İlhan Güngören. Bir Başka Gözle Bir Başka Açıdan, İstanbul: YOL Yayınları, Cinselliğin Farklı Boyutları, İstanbul: YOL Yayınları, Derin Seks. İstanbul: Klan Yayınları, Akif Poroy. Tantra: Bedensel ve Ruhsal Dokunma, İstanbul: Dharma Yayınları, Vatsyayana. Kama Sutra, Trans. by Burton R., London: Private, Kallayana Malla. Ananga Ranga: The Hindu Art of Love Illustrated (Trans. F.F. Arbuthnot, Richard F. Burton), London: Citadel Press, 1964.

12 12 sağlamaya ait birçok yöntem geliştirmeleri. Chi Kung da da bu unsurların da olması. Kadınların ekstatik, üst düzeyde orgazmlarını tanımlayan ve Tantrik Orgazm BİRİNCİ BÖLÜMÜN DEVAMINI OKUYABİLMEK İÇİN BİR ADET ESR KİTABI SATIN ALINIZ.

13 13 3 KADINLARDA ESKİ VE YENİ CİNSEL ANATOMİ-FİZYOLOJİ VE ESR: YENİ EROJEN BÖLGELER

14 14 Son bilimsel çalışmalar ve deneyler, kadınlarda bazı anatomik yapıların eskiden sanıldığından farklı olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle 2005 yılından sonra kadınların normal anatomileri ve orgazmik anatomileri üzerine pek çok spekülasyon yapılmıştır. Son yıllarda kadınlardaki cinsel fizyoloji hakkında da pek çok yeni buluş yapılmaktadır. Dört Sinir ve Altı Yolak teorisi bunlardan birisidir (bkz. Orgazmın Nörolojik Kontrolü isimli bölüm). Ayrıca kadınların orgazmında yeni erojen bölgeler olduğu da iddia edilmiştir. Bilim genelde konservatif ve tutucu usullerle ilerler, yani yeni bir şey ortaya atıldığında herkes ona şüpheyle yaklaşır. İnsanlar yeni teoriye veya yeni ortaya atılanlara hemen inanmak yerine, önce o bilgileri dışlamaya ve çürütmeye çalışırlar. Bu yeni bulgularla ilgili yayınlar ve kanıtlar toplandıkça, bu konudaki direnç gösteren görüşler de yavaş yavaş tükenmeye ve azalmaya başlar li yılların ortalarından sonra görüntüleme, histoloji ve nörobilim tekniklerinin gelişmesi sonucunda, G-Noktasının varlığı ilk iddia edildiği 1950 den yaklaşık 55 yıl sonra kabul edilmeye başlanmıştır da 2350 kadın arasında yapılan bir çalışmada, çalışmayı yanıtlayan kadınların % 80 ni tarif edilen yerde erojen ve duyarlı bir bölge olduğunu dile getirmişler; bu kadınların da % 40 ı işemeye benzer bir çeşit ejakülasyonun (boşalmanın)

15 15 orgazm sırasında gerçekleştiğini belirtmişlerdir 3. Daha sonra yapılan pek çok çalışmada kadınların yaklaşık % civarında bir oranı, bu duyarlı bölgeye sahip olduğunu söylemişlerdir. İngiltere de internet üzerinden 5000 kadında yapılan bir çalışmada, kadınların % 75 i böyle erojen bölgeye sahip olduklarını söylemişler, ama bunların yaklaşık % 49 u G-Noktasının koordinatlarını doğru ve bilinen yere göre tarif edebilmişlerdir 4. Türkiye de bizim yaptığımız Kadınca Raporu (1993) ve Hülya Raporu (2003) isimli çalışmalarda, kadınların % civarında bir oranı, G-Noktasına sahip olduklarını belirtmişlerdir 5. Genelde vajinal orgazm olma oranı ile G- Noktasına sahip olma oranı birbiriyle paralel gözükmektedir. Batıda vajinal orgazm olan kadınların oranı % 34 civarında iken, G-Noktasına sahip olma oranı % arasındadır (Yukarıda bahsi geçen Batı anketleri, G-Noktasına sahip olma oranlarının en yüksek olduğu anketlerdir; başka raporlarda bu oran % lara düşebilmektedir). Türkiye de ise vajinal orgazm olma oranı % civarındadır. Bu durum Whipple ve arkadaşlarının tezlerini güçlendirmektedir: bu teze göre vajinal orgazmların gelişmesinde G- Noktasının büyük önemi vardır 6! G-Noktası duyarsız olan ve PC-Kasları zayıf olan kadınlarda, vajinal orgazm gelişmesi zordur! Ayrıca pek çok çalışmaya göre de, PC-Kaslarının (Kegel Perineometer ile) güçlendirilmesi G- Noktasının ayırdındalığını artırmaktadır! 3 CA Darling, JK Davidson, C Conway-Welch. Female ejaculation: perceived origins, the Grafenberg spot/area, and sexual responsiveness. Archieves of Sexual Behavior ; 19 (1): 29 47, son ulaşım 12 Aralık Derin Seks. İstanbul: Klan Yayınları, S: Alice Kahn Ladas, Beverly Whipple, John. D. Perry, The G-Spot and other Discoveries About Human Sexuality, New York: Henry Holtand Company 2005, (ilk basım 1982).

16 16 Her kadının orgazmı ve cinsel tepkisi birbirinden farklıdır! Her kadın kendine özgüdür. Masters & Johnson ın kadınların vajina içinde duyarlılık bulamamalarının en önemli nedenlerinden birisi, çalışmalarını artık vajinaları psikolojik olarak duyarlılığını kaybetmiş olan, fahişeler üzerinde yapmalarıdır. Her yıl yüzlerce adamla yatmakta olan fahişeler için cinsel ilişki zevksiz bir para kazanma yoludur ve beyinleri vajinal uyarılara tamamen kendilerini kapatmışlardır. Bizim için, sürmekte olan çalışmalarımızda, sadece % 1-5 oranındaki bir kadında A-Noktası ve O-Noktası saptanabilirse, evrensel bir bilimsel yaklaşıma göre bu noktalar mevcuttur! Kadınların geri kalan % 95 i biraz daha aramakla ve hazlarını artırmaya çalışmakla vakit kaybedecekler demektir. Hiç unutulmaması gereken, bahsi geçen erojen noktaların duyarlılığının, PC-Kasının güçlendirilmesiyle her zaman artacağıdır. Bu hipotezin nörolojik kanıtları da vardır, çünkü PC-Kasının güçlü aktivasyonu ile beyin pelvik sinir üzerinden geçen orgazm refleksini daha iyi öğrenebilmektedir. A-Noktasının ve O-Noktasının da pelvik sinir, kısmı olarak diğer sinirler ve kısmi olarak da hipogastrik sinir tarafından inerve edildiği düşünülmektedir. Klasik ve Bilinen Eski Kadın Cinsel Anatomisi

17 17

18 18 Yeni Bilgilerle Birleştirilmiş Kadın Cinsel Anatomisi Klitoris Klitorisin gerçek yapısıyla ilgili son bilgiler, son yıllardaki MR (manyetik rezonans) görüntülerinden sonra kesinleşmiş ve ortaya çıkmıştır. Klitoris pek çok kişinin sandığı gibi minik bir başlıktan (glans klitoris) ibaretten değildir! Glans, klitoral kompleksin en duyarlı, en hassas ve orgazmı en kolay tetikleyebilen bölümüdür. Klitoral kompleks şu yapılardan oluşur ve bunların her biri haz almada ve orgazmın inşasında etkili rol oynar: Glans klitoris (klitoris başı) Klitoris başlığı.

19 19.G-Noktası Nasıl Bulunur? G-Noktasını ararken öncelikle dikkat edeceğiniz nokta mesanedeki idrarı boşaltmaktır, çünkü alttan uygulanacak olan basınç mesaneyi sıkıştıracak ve idrarın geldiği hissini uyandıracaktır. PC kasının farkında olan kadınlar bu kası sıkıp gevşetirlerse uyarı sırasında G-Noktasının daha fazla hissederler. G-Noktasını kendi kendinize arıyorsanız, cinsel yönden uyarılmış olmak için bunu mastürbasyon sırasında yapın. Eğer eşinizle arıyorsanız bunu mutlaka orgazm olmaya yakın yapın. Çünkü G-Noktasının daha iyi hissedilmesi için bu yapının da kanla dolup kabarmış olması gerekmektedir, bu şişkinliği iki parmağınızı içeri sokup parmaklarınızın arasında hissedebilirsiniz.

20 20 Kadının altta yattığı cinsel ilişki pozisyonlarında penisini hareket yönünün G-Noktasını uyarma ihtimali çok azdır, ama erkeğin arkadan yaklaştığı pozisyonlarda kadının da kalça hareketleri yardımıyla penisin G- Noktasına basınç uygulama olasılığı artar. Bu pozisyonda klitoris uyarılamaz, ama kadınların pek çoğunun böyle bir cinsel birleşmede çok güçlü orgazm olmalarının nedeni G-Noktasının uyarılması ve orgazmı tetiklemesidir..

21 21 A-Noktası, O-Noktası, U-Noktası A Noktası ve U-Noktası ilk kez ünlü Çıplak Maymun yazarının ünlü zoolog yazarı Dr. Desmond Morris tarafından 2004 yılında ortaya atıldı. Morris kitabında aynen şöyle yazmaktaydı 7 : 7 Desmond Morris. Çıplak Kadın (Naked Woman). İstanbul: İnkilap Yayınevi, 2006 (orijinal baskı 2004). S:

22 22 Kadınlarda Cinsel Uyarımın Temelleri Nörokimyasal açıdan bakıldığında cinsel saldırganlığı oluşturan her iki cinsin kan dolaşımında bulunan testesteron hormonudur; kas içi testesteron enjeksiyonları hem kadında hem de erkekte afrodizyak etki yapar. Kadınlarda cinsel heyecanı, libido artışını ve tatmini, erkeklerde ereksiyonu uzatır. Bu nedenle bu hormon frijidite ve iktidarsızlık tedavilerinde kullanılmıştır. Kadınlarda orgazmın şiddetini artırdığına dair veriler de var,..doğanın bütün erkeklerinde ise ejakülasyon (boşalma) olayı var. Bu durum insanda kadın orgazmının evrimsel gelişime bağlı olarak, neokorteksin (yeni beyin kabuğu) bir fonksiyonu olduğu düşüncesini getiriyor akla, belki üst düzey primatlarda da orgazmın ilkel bir biçiminin olması mümkün; ama insanda soyut düşünme yetisi ve hayal gücü gelişmiş dişiler orgazm olabiliyor. Son yıllarda bu konudaki tartışmalar alevlenmişti; biyologlar, tıpçılar, evrimciler ve nörobilimciler arasında tartışmanın konusu şuydu: Kadınlarda orgazm olgusu neye hizmet ediyor? Evrimsel açıdan bir değeri var mı? Tezler şöyleydi 8 : 8 DA Puts, K Dawood. The evolution of female orgasm: adaptation or byproduct? Twin Res Hum Genet; 9 (3):467-72, M Zuk. The case of female orgasm. Perspect Biol Med; 49(2): , EA Lloyd. Response to Pust and Dawood s evolution of female orgasm: adaptation or byproduct? Twin Res Hum Genet; 9(4): , 2006.

23 23 Tez 1: Kadınlarda orgazm evrime ve türün devamına, gelişmesine hizmet etmektedir. Tez 2: Kadınlarda orgazm fenomeninin evrimle bir alakası yoktur; kadın orgazmı evrime, doğal seleksiyona veya evrimsel değişime hizmet etmez; tesadüfen ortaya çıkmış, evrimin bir yan ürünüdür. Tez 3: Kadınlarda orgazm kısmi olarak evrimin gelişimine ve doğal seleksiyona hizmet eder, ama evrimin gerçekleşmesi için mutlaka dişilerin orgazm olması gerekmez.

24 24

25 25 daha fazla olduğu düşünülüyor. ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜN DEVAMINI OKUYABİLMEK İÇİN BİR ADET ESR KİTABI SATIN ALINIZ

26 26 4 KADINLARDA CİNSEL UYARILMANIN, ORGAZMIN NÖROLOJİK KONTROLÜ VE ESR

27 27 Kadınlarda cinsel uyarılmanın bileşenleri çok farklı ve çok komplike bir biçimde hem periferik sinir sisteminde, hem de merkezi sinir sisteminde (MSS) organize olurlar. Kadınlarda cinsel uyarım daha ziyade mental (zihinsel) olmasına karşın, erkeklerde daha yoğun bir biçimde görseldir; yani kadınların uyarılmasında zihinsel ve MSS ile ilgili pek çok seviyedeki ve platformdaki faktörlerin etkisi çok fazladır. Örneğin, koku bazı kadınların uyarılması açısından, görsel uyarılardan çok daha etkili bir uyaran olabilmektedir 9. Kadınları uyarılabilmeleri inanılmaz sayıda uyarının sensoryal sistemde değerlendirilip, korteks tarafından yorumlanmasına dayanan çok karmaşık bir mekanizmadır; bu sırada zihin, algı sistemi, beyin, beyin kimyası, vücut kimyası bir uyum içinde çalışmak zorundadır. Bu uyumu sağlayan temelde birçok ana unsur vardır: 1. Algı sistemleri (5 duyu) 2. Periferik sinirler (bu algıları beyne iletirler) 3. Aksiyon potansiyelleri (sinirlerdeki bilgi iletiminin biyolelektrik potansiyeller tarafından beyne ve kortekse iletimini sağlarlar) 4. Merkezi Sinir Sistemi (bu iletileri ve inputu algılar ve değerlendirir) 5. Reseptörler ve nörotransmitterler (beyin kimyasının oluşmasına ve duygu, düşünce, algılama gibi işlevlerin gelişmesine neden olurlar) 6. Beyindeki farklı bölgeler a. Haz merkezleri b. Algı merkezleri c. İçgüdülerden sorumlu merkezler (limbik sistem) d. Otonom (istemsiz) hareketleri yöneten merkezler e. Tepki veren merkezler f. Bilinç dışı ve kolektif bilinç dışı bilgiyi oluşturan ve kurgulayan merkezler g. Bilişsel yanıtları oluşturan merkezler 9 Bakınız;. Derin Seks, İstanbul: Klan Yayınları, Cinsel Haz Nesneleri isimli bölüm, S:

28 28 7. Korteks (beyin kabuğu) 8. Yan bilgi işleyen merkezler ve diğer Bahsi geçen merkezlerin tümü bir bütün içinde ve armoni içinde çalışınca ortaya cinsel uyarım ve cinsel yanıt çıkar. Çevresel olarak periferik sinir sistemi bir uyaranı algılar ve şu şekilde beyne iletir: a) Algı reseptörlerinde bu uyaran aksiyon potansiyeline dönüştürülür. (örneğin dokunma, derideki özelleşmiş reseptörlerde milisaniyeler içinde omurilikte ve beyinde işlenecek olan bir input a (girdi sinyaline) dönüştürülür) b) Bu periferik sinir sistemi aracılığıyla önce omuriliğe oradan da derin yolaklar aracılığıyla beyne iletilir. Bilinçlilik ve Ayırdındalık Somatik sensoryal (duyularla ilgili) sinirler derimizdeki reseptörlere bağlanmıştır; otonomik sensoryal sinirler ise iç organlarımıza bağlanmışlardır. Bu sinirler bize derimizden dokunmakla, titreşimle, sıcaklıkla ilgili bazı bilgileri sinirleri kat eden aksiyon potansiyelleri (biyoelektrik potansiyeller) sayesinde taşırlar. Dokunma, titreşim, sıcaklık, basınç, dokunmaya bağlı haz ve ağrı bize somatik sinirler tarafından iletilir. Ama otonomik sinirler uyarıldığı zaman bize sadece basıncı ve ağrıyı iletirler. Her Kadın Tek ve Biriciktir!

29 29 Her kadındaki nörolojik sinir ağlanması, beyin yapısı, nöro-kimya ve beyin kimyası, bilgi işleme mekanizması birbirinden çok farklıdır. O nedenle dünyadaki kadın sayısı kadar cinsel tepki biçimi ve orgazm biçimi mevcuttur. Özellikle genital bölgedeki sinirlenme genetik birikimle ilgilidir ve o kadına özeldir. İtalya daki L Aquila üniversitesinden Emanuele Jannini 9 vajinal orgazm olan, 11 vajinal orgazm olamayan kadında yaptığı ultrason çalışmasında vajinal orgazm olanlarda kadın prostatının veya uretral süngerimsi yapının karşılığındaki bölgede daha kalın bir doku tespit etmiştir. Bunun G-noktası olma olasılığı çok güçlüdür. Bu örnekte görüldüğü gibi hiçbir kadının genital anatomisi, sinirlerinin dağılımı aynı değildir ve kadından kadına fark göstermektedir..

30 30 Rekleksler, Orgazm Refleksleri Vücutta bazı fonksiyonlar otomatik olarak gelişirler. Örneğin, bir sıcak sobaya elimizi değdiğimiz zaman, hiç düşünmeden istemsiz olarak hemen elimizi çekeriz; veya çarpan acıyan bir yerimizi otomatik olarak oğuşturmaya başlarız; ya da göze doğru gelen bir obje fark ettiğimiz zaman bizim bilincimiz devreye girmeden otomatik olarak gözümüzü kaparız. Bu olguya refleks denir. Refleksler insanda sinir sisteminin bir olguya karşı otomatik olarak verdiği yanıtlardır, reflekslerde bilincin kontrolü yoktur. Cinsellikteki pek çok unsur da refleksifdir, farklı reflekslerle gelişir. Uyarılma, ıslanma, ilişkiye hazır hale gelebilme hep kadınlarda reflekslerle gelişir; bu reflekslerin başlıca geliştiği yerlerden birisi de omuriliktir. Ama cinsellikte refleksin gelişebilmesi için ayrıca beyinden verilen bir komuta da ihtiyaç vardır...yaptığımız anketler şu sonuçları göstermektedir 10 : 10 Ümit Sayin, Günay Can, Marjo Ramstadius, Asiye Kocatürk, İpek Kahya. Desire in Turkish Women: Orgasmic Behaviour Patterns in 2240 Educated Turkish Women Which Improves with Education. 33rd NACS Conference 2011, Oslo-Norway, Nordic Association for Clinical Sexology 33rd Congress Abstract Book (33):22, Asiye Kocatürk,, Gizem Y. Baş, Cevdet Kocatürk, Ayşe F, Ocakçı. Sexual Behavior Patterns of Turkish Females at Two Universities of İstanbul in 2011: Marmara and Bogaziçi Universities Pilot Survey Studies. 33rd NACS Conference 2011, Oslo-Norway, Nordic Association for Clinical Sexology 33rd Congress Abstract Book (33):15, Bu posterler adresinden indirilebilir.

31 31 1) Türk kadınlarının büyük kısmı (% den fazlası) cinsel ilişkiden ve koitustan hoşlanmamakta ve cinsel ilişkiyi bir görev gibi sürdürmektedirler. 2) Türk kadınlarının sadece % civarında bir oranı vajinal orgazmı ve cinsel ilişkiyle gelişen orgazmı tanımaktadırlar. Sadece ata binmek, bisiklet kullanmak bile bazı kadınlarda bu uyarım arkını aktive edebilmektedir. Son yapılan bazı anketlere göre, bazı kadınlar otomatik çamaşır makinelerinin üzerine oturarak bile uyarılabilmektedirler 11. Titreşim hem genital bölgelerde, hem klitoriste, hem iç erojen bölgelerde cinsel uyarılma reflekslerini harekete geçirebilmektedir. Aslında sanıldığının aksine kadınların uyarılabilmesi erkeklerin uyarılmasından çok daha kolaydır. Ama kadınlar bunu bildikleri için sürekli kendilerini böylesi uyarımlara karşı engellerler ve ket vururlar; pek çok zihinsel inhibisyon geliştirirler Cinsel Oyuncaklar: Cinsel Oyuncakların Tarihi, Bilimsel Analizi ve Cinsel Terapide Kullanılması, 2012 (baskıda). Detaylı bilgi için sitesindeki ankete bakınız.

32 32 Orgazmik Yolaklar ve Dört Sinir-Altı Yolak Teorisi: Yukarda da belirttiğimiz gibi 2010 yılından sonra artık kadınların sadece kulak memelerinin, meme uçlarının, klitoris başının, klitoris kompleksinin, bazılarında uretranın, G-Noktasının, vajinanın ve vajinanın çeşitli bölgelerinin (G-A-O Noktaları gibi), anüsün ve rektumun, serviksin tek başına veya kombine olarak (ikili veya üçlü) uyarıldığında orgazmın gerçekleşebileceği bilinmektedir. Bu konuda pek çok doküman yayınlanmıştır BR Komisaruk, C Beyer-Flores, B Whipple. The Science of Orgasm, Baltimore: John Hopkins University Press, Neo-Tantra: Tantrik Cinselliğin Sırları, Tantranın Bilimsel Yorumu, 2012 (baskıda).. Derin Seks, İstanbul: Klan Yayınları, 2010.

33 33 Özellikle G-Noktası kitabının yazarlarından Beverly Whipple ile Rutgers Üniversitesi nörobilimcilerinden Barry Komisaruk un çalışmaları pek çok yeni olguyu ve Kadın Orgazmında Dört Sinir Teorisini ortaya çıkarmıştır. ESR yi açıklayabilmek için zaten yeni bir orgazm teorisine ihtiyaç bulunmaktaydı, var olan eski teorilerle veya iki-sinir teorisiyle (Pudental ve Pelvik sinirler) ESR yi açıklamak pek mümkün değildi. Bu bilimsel çalışmalar fmri (functional magnetic resonanc imaging), MR (magnetic resonance), PET (positron emission tomography) gibi çok sofistike görüntüleme tekniklerinden elde edilen bilgilerle desteklenmişlerdir 13. Yeni ortaya konan orgazmın dört sinir teorisi kadınlarda orgazmı tetikleyen dört farklı sinir olduğu iddia etmektedir. Bu sinirlerden üçü omurilikten çıkan sinirlerin yaptığı pleksuslardan gelişen ve genital organları inerve eden sinirler, birisi ise direkt olarak kafadan çıkan otonom sinir sisteminin çok önemli sinirlerinden birisi olan X. Kafa çifti Vagus siniridir, aslında bunlara bir beşinci olarak memeyi ve meme uçlarını inerve eden. Cinsel Oyuncaklar: Cinsel Oyuncakların Tarihi, Bilimsel Analizi ve Cinsel Terapide Kullanılması, 2012 (baskıda). Patricia Taylor. PhD Thesis: An Observational and Comparative Study of Practitioners of Expanded Orgasm: An Investigation of an Effective and Accessible Path to Transcendent States of Consciousness, Submitted in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Philosophy in Transpersonal Psychology, International University of Professional Studies, Maui, Hawaii, Patricia Taylor. Expanded Orgasm: Soar to Ecstasy at your Lover's Every Touch, Illinois: Sourcebooks, Casablanca, Desmond Morris. Çıplak Kadın (Naked Woman), Çev.: A. Aslı Özer, İstanbul: İnkilap Kitapevi, 2006 (orjinali 2004). 13 BR Komisaruk, G Sansone. Neural pathways mediating vaginal function: The vagus nerves and spinal cord oxytocin. Scandinavian J Psych; 44: , BR Komisaruk, B Whipple, A Crawford, S Grimes, WC Liu, A Kalnin, K Mosier. Brain activation during vaginocervical self stimulation and orgasm in women with complete spinal cord injury: fmri evidence of mediation by vagus nerves. Brain Res; 1024:77-88, BR Komisaruk, B Whipple. Functional MRI of the brain during orgasm in women. Annu Rev Sex Res; 16: 62-86, BR Komisaruk,C Beyer-Flores, B Whipple. The Science of Orgasm, Baltimore: John Hopkins University Press, BR Komisaruk, N Wise, E Frangos, WC Liu, K Allen, S Brody. Women's clitoris, vagina, and cervix mapped on the sensory cortex: fmri evidence, J Sex Med; 8(10): , 2011.

34 34 interkostal sinirleri de katabiliriz, ayrıca hem interkostal sinirler üzerinden hem de beyin içinden gelişen 2 katlı bir oksitosin yolağı da mevcuttur: Pudental sinir Pelvik sinir Orgazmın Nörolojik Kontrolü Henüz tam olarak açığa çıkarılmamış olsa da orgazmın bazı yönleri aydınlatılmıştır. Beverly Whipple ve Barry Komisaruk un (Rutgers

35 35 Universitesi, Newark/New Jersey) ve Janniko Georgiadis in (Groningen/Hollanda) MR, fmri ve PET ile yapmış oldukları çalışmalar beyinde hangi bölgelerin uyarılma ve orgazm sırasında aktive olduğunu ortaya çıkarmıştır. Erkekte ve kadında uyarılma ve orgazm sırasında aktive olan bölgeler birbirinden çok farklıdır! Janniko Giorgiadis ve arkadaşlarının çalışmalarına göre beynin bazı bölgeleri uyarılma ve orgazm sırasında kapanırlar, bazı bölgeleri ise daha fazla aktive olur 14. Orgazm sırasında prefrontal korteksin orbitofrontal korteks isimli bölgesi deaktive olur 15. Giorgiadis cinsel uyarılma sırasında sol inf. parietal lobul ve sol post-sentral gyrus un erkekte de kadında da aktive olduğunu; ama sağ amygdala, sağ ve sol fuziform gyrus, sağ orta temporal gyrus, inf. temporal gyrusların ise deaktive olduğunu bulmuştur. Orgazm sırasında, sol serebellar vermis (ön lobun) hem erkekte, hem de kadında aktive olduğunu saptamıştır. Kadınlarda orgazm sırasında sağ insula erkeklere göre daha fazla aktive olmaktadır. Janniko Giorgiadis bölgesel beyin kan akımını da (rcbf, regional Cerebral Blood Flow) ölçmüştür. Klitoral uyarılma sırasında somatosensoryal korteksin sağ ve sol ikincil kısmında rcbf artmaktadır. Klitoral orgazm sırasında, rcbf neo-kortekste, özellikle sol lateral orbito-frontal kortekste, alt temproal gyrus ta ve anterior temporal lob da azalmaktadır. Orgazma bağlı rcbf artışları derin serebellar çekirdeklerde, sağ nukleus kaudatus da meydana gelmektedir. Kadınlarda Dört Sinir- Altı Yolak OrgazmTeorisi 14 RJ Giorgiadis, R Kortkaas, R Kuipers, A Neiuwenburg, J Pruim, AAT Simone Reinders, G Holstege. Regional cerebral blood flow changes associated with clitorally induced orgasm in healthy women. Eur J Neurosci; 24: , RJ Giorgiadis. Men versus women on Sexual Brain Function: Prominent differences during tactile genital stimulation, but not orgasm. Hum Brain Map; 30(10): , Kayt Sukel. Sex on the brain: Orgasms unlock altered consciousness. New Scientist 2011;

36 36 Kadınlarda yukarıda 12 farklı yolak saymamıza karşın, kadınlarda orgazm temelde dört ana sinir, bir yardımcı sinir, bir oksitosin sistemi sayesinde tetiklenebildiği için yeni orgazm teorisine Dört Sinir-Altı Yolak orgazm teorisi diyeceğiz, bu teori daha ile de modifiye edilebilir ve geliştirilebilir, yolak sayısının daha fazlalaşması mümkün olabilir 16. Toplam beş sinirin temel etkileri sonucunda orgazm gelişmektedir. Bu sinirler pudental sinir, pelvik sinir, hipogastrik sinir, vagus siniri ve interkostal sinirler. Bunlardan sadece interkostal ve pudental sinirler sensoryal somatik sinir ağı içinde yer alır; yani basınç, dokunma, titreşim, sıcaklık değişimi ve ağrıyı algılar ve ilgili kaslara istemli kontrol yapar. Diğer üç sinir, pelvik sinir, hipogastrik sinir ve vagus otonom sinir sisteminin sinirleridirler; yani sadece basıncı, titreşimi ve ağrıyı hissederler ve iç organları kontrol ederler. Bunların etkileri istemsiz gelişir, kişi bu sinirler aracılığıyla inerve olan kaslara istemli hareket yaptıramaz. 16. Altered states of consciousness occurring during expanded sexual response in the human female: preliminary definitions. Neuroquantology; 9 (4): , 2011.

37 37

38 38 KADINLARDA ORGAZMIN NÖROLOJİK KONTROLÜ İSİMLİ BÖLÜMÜ OKUYABİLMEK İÇİN BİR ADET ESR KİTABI SATIN ALINIZ

39 39 5 KADINLARDA CİNSEL UYARILMANIN, ORGAZMIN ve ESR NİN NÖROKİMYASI

40 40 Kadınlarda cinsel uyarılmanın bileşenleri çok farklı ve çok karmaşık bir biçimde hem periferik sinir sisteminde, hem de merkezi sinir sisteminde gelişir. Orgazm aslında insan dişilerinde yüksek düzeyde organize bir korteks (beyin kabuğu) aktivitesidir. Orgazmın gelişmesinde sensoryal korteks, prefrontal korteks, frontal lob, entorinal korteks, temporal lob, limbik sistem (amygdala, hippokampus, hipotalamus, bazal çekirdekler), haz merkezleri, dopaminerjik haz-ödüllendirme merkezleri (Nukleus akkumbens, ventral tegmental alan, hipotalamus, talamus) koordine çalışırlar. Kadınlarda cinsel uyarımın, cinsel hazzın, orgazmın ve orgazm sırasında gelişebilen bilinç hallerinin oluşmasını sağlayan pek çok hormon ve

41 41 nörotransmitter vardır. Aslında 2011 de orgazm halinin farklı bir bilinç hali olup olmadığı tartışılmaktadır Kayt Sukel. Sex on the brain: Orgasms unlock altered consciousness. New Scientist 2011; Altered states of consciousness occurring during expanded sexual response in the human female: preliminary definitions. Neuroquantology; 9 (4): , 2011.

42 42 Orgazm Hapı Oksitosinin kadınlardaki genital bazı organlarda ereksiyon ve kan göllenmesini artırıcı etki yaptığının bulunması, gelecekte çok enteresan sonuçlara yol açabilecek bazı çalışmaları beraberinde getirmiştir. Şimdi ilaç şirketleri kadınlar için en ideal afrodizyak ve orgazm hapı nın araştırmalarına başlamışlardır. Öyle bir madde aranmaktadır ki, beyindeki oksitosin miktarını hem nörotransmitter, hem de hormonal salınım olarak artırabilsin. ESR nin kadınlarda kazanılarak geliştirilmesi de bu oksitosin yolağının biyo-feed back ile aktive edilmesi sayesinde de mümkündür; örneğin Tantrik ve Uzakdoğu cinsel egzersizlerinin benzer bir mekanizma ile tesir gösterdiği düşünülmektedir. Bahsi geçen orgazm hapının alınması sırasında birkaç on dakika içinde beyinde ve kan dolaşımında oksitosin ve testesteron miktarı artırılacaktır. Fakat oksitosin kanda birkaç dakika içinde parçalanmakta ve kan-beyin bariyerini geçememektedir! Böyle bir ilacın piyasaya çıkması önümüzdeki 10 yıl içinde kesin gözüyle bakılmaktadır. İlaç şirketleri aynı Viagra olgusunda yaptıkları gibi, milyonlarca doları gizli laboratuar çalışmalarına vermişlerdir. Bu ilaç aynı zamanda kadınlarda kimyasal ESR de oluşturabilecektir. Bugün için toplumdaki % civarında olabilen ESR olgusu kadınlarda çok daha artabilecek ve kadınlarda art arda orgazm, status orgasmus, bileşke orgazmları kimyasal olarak geliştirilebilecektir. Önemli olan ilacın etkisinin uzunca bir süre sağlanabilmesindedir. Tüm Nörotransmitterler ve Hormonlar

43 43 Çok kısaca özetlemek gerekirse ESR nin gelişmesi sırasında etkili olan ve ESR davranışının yerleşimine neden olan biyokimyasal maddeler hipotetik olarak şöyledir: Dopamin (haz alma, hazza bağımlılık oluşması, orgazm, farklı bilinç halleri, uçma duygusu, mutluluk vb.) Serotonin (haz alma, farklı bilinç hali, mutluluk hali, kendinden geçme vb.) Norepinefrin (uyanıklılık ve ayırdında olma, uyarılma, haz alma, heyecan duyma, farklı bilinç hali vb.) Glutamat ve NMDA agonistleri (bilinçlilik hali, uyarılma, haz, farklı bilinç hali, uçma hissi, depersonalizasyon, kendinden geçme vb.) Asetil kolin (hafıza, bilinç, tanıma, uyanıklılık, farklı bilinç hali, haz vb.).) (cinsel haz, orgazm, orgazm sonrası sarhoşluğu, orgazma ve cinsel hazza bağımlı olma, sevgiliye bağımlılık, farklı bilinç halleri, uçma hissi, öfori, sakinlik, mutluluk, gevşeme, orgazmın analjezik etkisi, süreğen haz isteği ve arayışı, kendinden geçme hali vb.) Vasopressin (oksitosinin benzer etkileri, cinsel haz, cinsel bağımlılık, hiperseksüelite vb.).

44 44 KADINLARDA ORGAZMIN NÖROKİMYASINI OKUYABİLMEK İÇİN BİR ADET ESR KİTABI SATIN ALINIZ

45 45 6 KADINLARDA ARTIRILMIŞ CİNSEL DOYUM (ESR) VE PC- KAS AĞI (PFM)

46 46 Uzak doğulu kadınlar yüzyıllardır çok farklı cinselliği geliştirici yöntemler uygulamaktadırlar. Çin de Taocu Sevişme prensiplerini yaratanlar gerek Chi Kung egzersizleri sırasında, gerekse diğer geleneksel Çin sevişme sanatı egzersizleri sırasında kadınları uzun bir eğitimden geçirirlerdi. Taocu Sevişme ile ilgili pratikleri orijinal yazıtlarından veya bize onları nakledenlerin yazdıklarından okuduğumuzda, hem kadın orgazmı konusunda, hem erkeğin ejakülasyonu (boşalmayı) denetim altına alması konusunda, hem de kadınlardaki pelvik taban kaslarını (PFM, PC-Kasları, Aşk Kasları) geliştirme konusunda çok enteresan uygulamalar yaptıklarına şahit oluyoruz 18. Artırılmış Cinsel Doyum (ESR-Expanded Sexual Response) aslında Çin ve Uzak Doğu kültürleri tarafından yıldır; Hindistan daki Tantrik kültür tarafından da 2000 yıldır araştırılmaktadır. ESR yeni bulunmuş bir şey değildir. 18 Jolang Chang, The Tao of Love and Sex : The Ancient Chinese Way to Ecstasy, New York: Dutton, Jolang Chang, The Tao of the Loving Couple : True Liberation Through the Tao, New York: Dutton, Mantak Chia M Chia, M Abrams, RC Abrams, The Multi-Orgasmic Couple: Sexual Secrets Every Couple Should Know, New York: Harper One, Mantak Chia, Healing Love through the Tao: Cultivating Female Sexual Energy, New York: Destiny Books, 2005.

47 47 Bugün bile Thailand da bu egzersizlere ve eğitimlere ait kültürel örnekler kalmıştır. Örneğin, Thailand da pek çok kadın, küçüklüğünden itibaren Kabbaza (Sahajoli, Pompoir) tekniklerini öğrenmektedir. Bu teknikler PC-Kaslarının uzun süreli eğitimine dayanmaktadır. Kabbaza aslında Arap kültüründen gelen bir kelimedir, İmsak gibi! Arap kültüründe de kadınlar PC-Kaslarını kullanmayı öğreniyorlardı ilk yüzyıllarda. Kabbaza yapabilen kadınlarla ilgili bugünkü Thailand ve Singapur daki şovları izlediğinizde gözlerinize inanamamaktasınız, bu şovlardaki kadınlar şu eylemleri yapabilmekteler: o Bu kadınlar vajina içine sıvı çekip onu hızla püskürtebilmektedirler. o Vajinaya çektikleri hava ile kağıttan yapılmış okları seyircilerin üzerine atabilmektedirler. o Vajinaya soktukları bir muzu doğranmış olarak parça parça dışarı çıkarabilmektedirler

48 48 Çin ve Taoist kültüründe cinsel oyuncaklar deyince akla ilk gelen ve en çok kullanılanlar Ben Wa topları ve Yeşim Yumurtasıydı. Bunların her ikisi de yıl boyunca kadınların PC-Kaslarını geliştirmek için kullanıldı. Taocu sevişmenin, Japon seks kültürünün, Hindiçini kültürünün ve Hindistan daki Tantrik kültürün kaçınılmaz bir parçasıydı PC-Kaslarının (Aşk Kaslarının) eğitimi. Ben Wa topları birbirlerine iple bağlanmış, içleri boş ve içlerinde ağırlıklar ve ses çıkaran metal parçalar olan toplardı (bunlar sonra stres topu olarak da kullanılmıştır); bu kasları en iyi geliştirebilen aletler Kegel Perineometrelerdir.

49 49 PC-Kaslarının geliştirilmesi ve kadınlarda ESR oluşumunun sağlanabilmesi için, en çok kullanılan aletlerden veya cinsel oyuncaklardan birisi de Yeşim Yumurtasıdır (Jade Egg). Yeşim yumurtası farklı boyutlarda yeşim taşından, yumurta biçiminde oval yapılmış ve ucunda bir halka ve ip olan yumurtalara verilen isimlerdi. Bunların bazıları yine Ben Wa topları gibi birbirlerine bağlı iki veya üç yumurtadan oluşurdu. Kadınlar vajina dışına çıkan ipin ucuna farklı ağırlıklar takarak PC-Kaslarını kasarak Yeşim Yumurtalarını içerde tutmaya, daha sonra da hareket ettirmeye çalışırlardı.

50 50 Batılıların 1940 larda modern tıp dahilinde önemi anlayacakları PC- Kas eğitimi, Tantrik kültürde de çok uzun bir dönem, yaklaşık 2000 yıl boyunca Hindistan ve çevresinde kullanıldı. Tantrik eğitimin en önemli parçası erkeklerde ve kadınlara bu kasların eğitilebilmesi, güçlendirilebilmesiydi. İngiletere de PC-kası eğitimi yapmayı sağlayan Pelvic Toner isimli aleti kullanan kadınlar arasında yapılan büyük bir internet orgazm anketinde şu sonuçlara ulaşılmıştır 19, ankete 5000 İngiliz kadın katılmıştır: 19 son erişim tarihi 11 Kasım 2011.

51 51 Kuvvetli pelvik kaslara sahip kadınlar, buna sahip olmayanlara oranla iki veya üç kat daha güçlü ve daha sık orgazm olabilmektedirler. Bunu vajinaya sokup etrafındaki kasların gücünü ölçebiliyor ve hastalarına birtakım egzersizler yapmalarını öneriyordu. Vajina etrafındaki kasların kuvvetlenip kuvvetlenmediğini perineometer ile ölçebildiği için kuvvetlenmeleri ile stres inkontinansının düzelip düzelmediğini gözlemleyebiliyordu. Sonuç beklendiğinden başarılıydı, bir ay kadar süre içinde bu kaslar ilk gücünün 3-4 misline çıkıyor ve inkontinans kayboluyordu. Fakat Kegel hiç beklemediği ve hesaplamadığı bir sonuçla karşılaştı; tedavi gören kadınların çoğu tekrar Dr. Kegel e gelip bu egzersizleri yapmaya başlayalıdan beri cinsel isteklerinin arttığını ve orgazmlarının şiddetlendiğini, cinsel ilişkiden daha fazla zevk aldıklarını söylüyorlardı.

52 52 Önceleri Dr. Kegel kadınların ifadelerine pek inanmadı ve bunun sadece kendi kendine telkine bağlı olduğunu düşündü. Fakat daha önce başarısız bir anorgazmi (orgazm olamama) tedavisi görmüş dört-beş kadın inkontinansla birlikte anorgazminin de düzeldiğini söyleyince, konuyu araştırmaya, Kegel egzersizlerini kullanmaya başladı; sonuç tahmin edildiğinden başarılıydı..

53 53 Kegel Perineometeri (Peritronu) Nasıl Kullanacaksınız? 1) Derin Seks isimli kitapta ve bu kitapta tarif edildiği gibi Kegel Egzersizlerinin detaylarını okuyarak anlayın. 3) Öncelikle büyük probu ve geniş hassas monometreyi kullanarak PC-Kasınınızı kitapta belirtildiği gibi keşfedin. Probu alkolle temizleyerek, üzerine vazelin veya Johnson s baby oil sürün. Büyük probu vajinaya sokarak, büyük göstergede en az 5 milibara kadar ibreyi oynaratarak PC-Kasınızın ayırdına varın.

54 54 PC-Kaslarının Kegel Perineometer sayesinde geliştirebilen kadınlar şu özelliklere sahip olabilirler: Stress inkontinansı isimli idrarını tutamama gibi bir rahatsızlıktan kurtulurlar. Doğum öncesinde bu egzersizlerin Kegel Perineometer ile yapılması doğumu çok kolaylaştırır. Ağrısız ve kolay bir doğum yapılmasını sağlayabilir. Doğum sonrasında bu egzersizlerin Kegel Perineometer ile yapılması doğum sonrası gelişen komplikasyonları azaltır, cinsel fonksiyonların normale dönmesini çok hızlandırır. Elektrikli PC-Kasını Otomatik Olarak Çalıştırma Aleti: Pasif olarak hiç Kegel egzersizleri yapmadan da PC-Kasınızı çalıştırabilirsiniz. Bunun için geliştirdiğimiz elektrikli Kegel Aktivatör cihazını kullanabilirsiniz. Küçük farklı boyda dildolara takılmış elektrodlar bir TENS

55 55 aletine bağlanabilmekte ve sizin tercihinize göre çok farklı programlarda canınızı yakmayacak kadar küçük, belli frekanslardaki galvanik akım, PC Kaslarınızı spontan kastırabilmektedir. Bu aleti kullanmanın bir farklı yönü de vajina içindeki duyarlı diğer bölgelerin ve noktaların keşfedilebilmesidir. Bu alet sayesinde bazı kadınlarda spontan orgazmlar geliştiği de görülmüştür. Vajinal orgazmı ve bileşke orgazmı reflekslerini öğrenmede bu elektrikli Kegel Aktivatör aleti çok işe yaramaktadır. Kabbaza Teknikleri Kabbaza (Kabbazah, Sahajoli, Pompoir) Eski Arapların ve Hintlilerin yıldır kullanmakta olduğu Tantrik cinsel tekniklerdir. Kabbaza da kadınlar PC-kaslarını çok güçlendirmişlerdir ve erkeğin lingamını (penisi) sadece üzerine oturarak veya Lingam (penis), Yoninin (vajinanın) içindeyken PC-Kaslarını hareket ettirerek sağarlar ve erkekleri boşaltırlar. Bunun için Hindistan, Hindi Çini ve Arap ülkelerinde kadınlar küçük yaşlardan itibaren PC-Kaslarına hakim olmayı öğrenirlerdi ve hem kendileri büyük zevk alırken, kendileri Tantrik orgazmlar yaşarlarken erkeklere de güçlü orgazmlar yaşatırlardı.

56 56 PC-KASI VE ARTIRILMIŞ CİNSEL DOYUM (ESR) İLE İLGİLİ BÖLÜMÜ OKUYABİLMEK İÇİN BİR ADET ESR KİTABI SATIN ALINIZ

57 57 7 KADINLARDA ARTIRILMIŞ CİNSEL DOYUM (ESR): TEMEL TANIMLAR Expanded Sexual Response

58 58 Artırılmış Cinsel Doyumun Tarihçesi Artırılmış Cinsel Doyum (ESR-Expanded Sexual Response) aslında yıllık bir geçmişe sahip. İlk kez Çinliler, Taocu Seksin tanımını yapanlar tarafından tanımlanmış, daha sonra Uzakdoğu kültürleri tarafından farklı yönlerde ele alınmıştı 20. Hindistan da 2. Yüzyıldan itibaren Tantrik kültür ve Tantristler ESR yi araştırdılar ve Tantra ile ilgili pek çok gizli yazıt yayınlandı; bunlardan en önemlilerinden birisi bir evlilik başvuru kitabı olan Kama Sutra idi 21. Kama Sutra ve Ananga Ranga isimli kitaplarda Tantrik kültüre ait pek çok ipucu bulabiliyoruz. 20 Jolang Chang. The Tao of Love and Sex : The Ancient Chinese Way to Ecstasy, New York: Dutton, Jolang Chang. The Tao of the Loving Couple : True Liberation Through the Tao, New York: Dutton, Mantak Chia M Chia, M Abrams, RC Abrams. The Multi-Orgasmic Couple: Sexual Secrets Every Couple Should Know, New York: Harper One, Mantak Chia. Healing Love through the Tao: Cultivating Female Sexual Energy, New York: Destiny Books, Omar Garrison. Tantra: Seks Yogası, Çev.Nur Yener, İstanbul: Okyanus Yayınları, Vatsyayana. Kama Sutra, Trans. by Burton R., London: Private, J Mamfurd. Ecstasy through Tantra. Minnesota: Llewellyn Pub, 3 rd ed., AM Michaels, P Johnson. Tantra for Erotic Empowerment. Minnesota: Llewellyn Pub, Akif Poroy. Tantra: Bedensel ve Ruhsal Dokunma, İstanbul: Dharma Yayınları, 2010.

59 59 Fakat ne kadar uğraşıldıysa da insanlardaki haz alma motivasyonunu sosyal yapıların getirdikleri ve tepeden indirdikleri totaliter uygulamalar engelleyemedi. Kadınlar ve erkekler gizlice de olsa yine haz peşinde koştular. Mastürbasyon da bunun başında geliyordu lerden sonra insan cinselliği bilimsel olarak incelenmeye başlandı da Masters & Johnson insanları laboratuarda incelediler ve orgazmın temel fizyolojisini, pek çok unsurları bugün artık hepsi geçerli olmasa da ortaya koydular 22. İnsan ve kadın cinselliğinin ekstremleri de deney koşullarında incelenmeye başlandı. 22 Masters William ve Virginia Johnson. Human Sexual Response, Boston: Little Brown Company, Masters William ve Virginia Johnson. Human Sexual Inadequacy, Boston: Little Brown and Company, Masters William ve Virginia Johnson. Robert C. Kolodny, Human Sexuality (textbook), New York: Harper Collins, 1995.

60 lara gelinceye kadar bilim adamları ve cinsellik, Tantra konusunda çalışanlar cinselliğin ekstremlerini pek incelemeyi düşünmediler. İlk kez 1991 de Brauer çifti ESO Ecstasy Program isminde bir program başlattılar 23. Daha sonra arasında bir doktora tezi yapan Patricia Taylor 2002 yılında tezinden yola çıkarak Expanded Orgasm (Artırılmış, genişletilmiş orgazm) isimli bir kitap yazdı; bu kitap 2000 lı yılların başında bir dönüm noktası oldu ve insanlar bir saat veya daha fazla sürebilen orgazmları araştırmaya başladılar 24. Taylor tezinde 22 çiftte çeşitli tekniklerle nasıl orgazmın daha farklı, uzatılmış ve transandantal (aşkın) yaşanacağını kanıtladı. Taylor aynı zamanda 2005 yılında çıkarttığı DVD de kendi üzerinde 1 saate yakın süren uzatılmış orgazm durumlarını görüntülü olarak yayınladı. Bu dönemlerde ve daha sonra muhtelif yazarlar Expanded and Extended 23 Rhodes R, Brauer AP, Brauer DJ. ESO Ecstasy Program, New York: Grand Central Pub., Taylor P. PhD Thesis: An Observational and Comparative Study of Practitioners of Expanded Orgasm: An Investigation of an Effective and Accessible Path to Transcendent States of Consciousness, Submitted in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Philosophy in Transpersonal Psychology, International University of Professional Studies, Maui, Hawaii, Taylor P. Expanded Orgasm: Soar to Ecstasy at your Lover's Every Touch, Illinois: Sourcebooks, Casablanca, 2002.

61 61 Orgasm (Uzatılmış ve artırılmış, genişletilmiş orgazm) konularında makaleler ve kitaplar yazdılar 25. Bu dönemlerde ise görüntüleme tekniklerinin gelişmesi, fonksiyonel nöroanatominin görüntülenmesini sağladı. PET, fmri tekniklerini kullanan Barry Komisaruk ve Beverly Whipple ekibi orgazmın beyindeki merkezlerini araştırmaya başladılar ve daha sonra kadınların orgazmında Dört Sinir Teorisi ortaya çıktı. ESR nin Tanımı ESR (Artırılmış Cinsel Doyum, Expanded Sexual Response) kavramı 2010 lu yıllarda ortaya atıldı. Bu kitabın yazarı da uluslararası bilimsel platformlarda ESR nin, Patricia Taylor ile birlikte ilk tanımını geliştirenler ve tıbbi literatüre sokanlar arasındadır 26. ESR in Türkçe ve İngilizce tanımlarını burada tekrarlayalım: The Definition of ESR: Being able to attain long lasting and/or prolonged and/or multiple and/or sustained orgasms and/or status 25 S Bodansky, V Bodansky. Extended Massive Orgasm, CA: Hunter House Pub, BR Komisaruk, C Beyer-Flores, B Whipple. The Science of Orgasm, Baltimore: John Hopkins University Press, L Schwartz, B Schwartz. The One Hour Orgasm. New York: St. Martin s Griffin, AK Ladas, B Whipple, JD Perry, The G-Spot and Other Discoveries About Human Sexuality. New York: Henry Holt Co, K Mah, YM Binik. The Orgasm Rating Scale. In T.D. Fisher, C.M. Davis, W.L. Yarber, & S.L. Davis (Eds.). Handbook of Sexuality-Related Measures (3 rd ed.) (pp ). New York: Routledge, Zdrok V. Anatomy of Pleasure, Philadelphia: Infinity Pub, and Marjo Ramstadius. Expanded Desire: The Main Parameters and New Definitions of Enhanced and Expanded Sexual Response (ESR).33rd NACS Conference 2011, Oslo-Norway, Nordic Association for Clinical Sexology 33rd Congress Abstract Book (33):21, Altered states of consciousness occurring during expanded sexual response in the human female: preliminary definitions. Neuroquantology; 9 (4): , 2011.

ESR: Artırılmış Cinsel Doyum Ümit Sayın 1

ESR: Artırılmış Cinsel Doyum Ümit Sayın 1 1 2 3 4 5 KADIN VE ORGAZM Orgazm Yöntemleri ve Yeni Cinsel Terapi Teorileri Women & Orgasm Orgasm Methods and New Sex Therapy Teories Cinsel Terapi Ders Kitabı Textbook for Sexual Therapy Doç. Dr. Tantra

Detaylı

AMİGDALA ve. Albert Long Hall, Boğazi. aziçi Üniversitesi 4-55 Nisan 2008. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız antısı ve ifade edilmesinde

AMİGDALA ve. Albert Long Hall, Boğazi. aziçi Üniversitesi 4-55 Nisan 2008. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız antısı ve ifade edilmesinde LİMBİK K SİSTEM S STEM AMİGDALA ve CİNSELLİK Prof. Dr. Ertan Yurdakoş İ.Ü.. Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Fizyoloji A.D. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız Emosyonların yaşant antısı ve ifade edilmesinde

Detaylı

www.powerboyworld.com

www.powerboyworld.com www.powerboyworld.com PowerBoy aşk ilişkilerinde cinsel mutluluğu ve güveni artırmaya yardımcı olan kaliteli ürünler üretmektedir. Biz bunu Aşk Sanatı Felsefemiz olarak adlandırıyoruz. Ürünlerimiz PowerBoy

Detaylı

Santral (merkezi) sinir sistemi

Santral (merkezi) sinir sistemi Santral (merkezi) sinir sistemi 1 2 Beyin birçok dokunun kontrollerini üstlenmiştir. Çalışması hakkında hala yeterli veri edinemediğimiz beyin, hafıza ve karar verme organı olarak kabul edilir. Sadece

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 9 Serebrum Bazal Çekirdekler Orta Beyin (Mezensefalon) Beyin sapının üzerinde, beyincik ve ara beyin arasında kalan bölüm Farklı duyu bilgilerini alarak bütünleştirir ve kortekse

Detaylı

Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duyguların İletişimi Duyguların Hissedilmesi

Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duyguların İletişimi Duyguların Hissedilmesi Duygular Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duyguların İletişimi Duyguların Hissedilmesi Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duygusal bir tepki üç tip bileşen içerir: Davranışsal Otonomik Hormonal Tepki Örüntüleri

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ 2

SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ 2 SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ 2 Bilgiyi işlemede büyük rol oynar HİPOKAMPUS Hafıza, öğrenme, bilişsel haritalama ve dikkat ile yakından ilişkilendirilmiştir Bu bölgeye zarar gelmesi öğrenme ve hatırlamada

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10 Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam Anatomi 42 16 58 Fizyoloji 39 18 57 Histoloji ve Embriyoloji 12 4 16 Biyofizik

Detaylı

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI Beyni Keşfetme Dünya üzerinde keşifler genelde coğrafi keşiflerle başlamıştır. Ortalama 1120 gr ağırlığındaki jelatinimsi yapısıyla beyni keşfetme

Detaylı

Arka Beyin Medulla Omuriliğin beyne bağlandığı bölge kalp atışı, nefes, kan basıncı Serebellum (beyincik) Kan faaliyetleri, denge Pons (köprü)

Arka Beyin Medulla Omuriliğin beyne bağlandığı bölge kalp atışı, nefes, kan basıncı Serebellum (beyincik) Kan faaliyetleri, denge Pons (köprü) SİNİR SİSTEMİ BEYİN Belirli alanlar belirli davranış ve özelliklerden sorumlu. 3 kısım Arka beyin (oksipital lob) Orta beyin (parietal ve temporal lob) Ön beyin (frontal lob) Arka Beyin Medulla Omuriliğin

Detaylı

MOTOR ÖĞRENMENİN FİZYOLOJİK BOYUTLARI

MOTOR ÖĞRENMENİN FİZYOLOJİK BOYUTLARI MOTOR ÖĞRENMENİN FİZYOLOJİK BOYUTLARI - Canlıların performans bütünlüğü motorik kavramı altında incelenir. -Bilindiği gibi biyolojik ve mekanik faktörlerin etkisiyle iç süreçlerle gelişen eylemler motorik

Detaylı

BEYİN ANATOMİSİ TEMPORAL VE FRONTAL LOB

BEYİN ANATOMİSİ TEMPORAL VE FRONTAL LOB BEYİN ANATOMİSİ TEMPORAL VE FRONTAL LOB TEMPORAL LOB Üst temporal gyrus Orta temporal gyrus Alt temporal gyrus Temporal loblar; duyusal girdilerin organize edilmesinde, işitsel algılamada, dil ve konuşma

Detaylı

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın Prematür Ejakülasyon (Erken Boşalma) Erkekler arasında Erken gelmek, Erken orgazm veya Hızlı boşalmak olarak da ifade edilen erken boşalma, cinsel ilişki sırasında erkeğin vajinaya girmeden, giriş sırasında

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 8 Sinir Sisteminin Organizasyonu Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi Beyin Omurilik Periferik Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi (MSS) Oluşturan Hücreler Ara nöronlar ve motor

Detaylı

Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar.

Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar. SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi organizmayı çevresinden haberdar eder ve uygun tepkileri vermesini sağlar. Çevresel ve Merkezi olmak üzere, sinir sistemi ikiye ayrılr, ÇEVRESEL

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder. Çeşitli duyu organlarından milyonlarca

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-1 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Süper Beyin Yogası "Süper Beyin Yoga"sı beyne enerji

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II DERS YILI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II DERS YILI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II 2015-2016 DERS YILI 3. KOMİTE: SİNİR VE DUYU ORGANLARI (7 Hafta) (30 Kasım- 15 Ocak) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 50 14 64 Fizyoloji 40 14 54 Histoloji

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR Duyu Algılama, Tepki Verme ve Beyin Algılama beyinsel analiz tepki Sıcaklık, ışık, ses, koku duyu reseptörleri: elektriksel uyarılara dönüşür Uyarı beyin korteksindeki talamus

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider?

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider? SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Descartes- İnsan vücudu bilimsel olarak (doğal yasalarla) açıklanabilecek bir hayvan makinesidir Bu makineyi araştıran, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DUYU VE SİNİR SİSTEMLERİ DERS KURULU DERS KURULU -VI

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DUYU VE SİNİR SİSTEMLERİ DERS KURULU DERS KURULU -VI T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DUYU VE SİNİR SİSTEMLERİ DERS KURULU DERS KURULU -VI 27 MART- 12 MAYIS 2017 (7 HAFTA) DERSLER TEORİK PRATİK

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Vücudumuzda aynı anda birçok karmaşık olayın birbirleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi denetleyici ve düzenleyici sistemler tarafından sağlanır. Denetleyici ve

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI

SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (19 MART 2017-25 MAYIS 2018) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI

SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (19 MART 2017-25 MAYIS ) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (24 MART

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (24 MART T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (24 MART 2014 -.. MAYIS 2014) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S

Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S.240-247 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Abdurrahman İNAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI

SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (20 MART 2017-26 MAYIS 2017) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2010 KAS, SİNİR ve DUYU SİSTEMLERİ DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2010 KAS, SİNİR ve DUYU SİSTEMLERİ DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2010 KAS, SİNİR DUYU SİSTEMLERİ DERS KURULU 19 EYLÜL 2016-11 KASIM 2016 DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM 72 10X2 82 HİSTOLOJİ

Detaylı

HALKA YÖNELİK CİSEATED NEO-TANTRA UYGULAYICISI VE NEO-TANTRA CİNSEL DANIŞMANLIK KOÇU EĞİTİM PROGRAMI (LOTUS) KURALLARI

HALKA YÖNELİK CİSEATED NEO-TANTRA UYGULAYICISI VE NEO-TANTRA CİNSEL DANIŞMANLIK KOÇU EĞİTİM PROGRAMI (LOTUS) KURALLARI LOTUS PROGRAMI 1 HALKA YÖNELİK CİSEATED NEO-TANTRA UYGULAYICISI VE NEO-TANTRA CİNSEL DANIŞMANLIK KOÇU EĞİTİM PROGRAMI (LOTUS) KURALLARI LOTUS PROGRAMI HALKA YÖNELİK CİSEATED NEO-TANTRA UYGULAYICISI VE

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

Define Sandığı Beynimiz! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Define Sandığı Beynimiz! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Beynimizle ilgili günümüzde birçok gelişmiş bilimsel bilgiler mevcuttur ancak hala beyinle ilgili sırlar tamamen bilinmemekte ve araştırmalara konu olmaya devam etmektedir. İlk yapılan araştırmalarda,

Detaylı

Temel Mantık Kapıları

Temel Mantık Kapıları Temel Mantık Kapıları Tüm okurlara mutlu ve sağlıklı bir yeni yıl diliyorum. Bu ay, bu güne kadar oynadığımız lojik değerleri, mantık kapıları ile kontrol etmeyi öğreneceğiz. Konuya girmeden önce, henüz

Detaylı

Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR

Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR 154-165 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan; Abdülkadir UÇAR 2005-2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ Ders Sor.;

Detaylı

Web adresi. Psikolojiye Giriş. Bu Senin Beynin! Ders 2. Değerlendirme. Diğer şeyler. Bağlantıya geçme. Nasıl iyi yapılır. Arasınav (%30) Final (%35)

Web adresi. Psikolojiye Giriş. Bu Senin Beynin! Ders 2. Değerlendirme. Diğer şeyler. Bağlantıya geçme. Nasıl iyi yapılır. Arasınav (%30) Final (%35) Psikolojiye Giriş Web adresi Bu Senin Beynin! Ders 2 2 Değerlendirme Arasınav (%30) Diğer şeyler Bağlantıya geçme Final (%35) Haftalık okuma raporları (%15) Nasıl iyi yapılır Kitap inceleme (%20) Deneye

Detaylı

Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar

Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar Prof. Dr. Sacit Karamürsel İstanbul Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı sacit@istanbul.edu.tr Elektroansefalogram (EEG), merkezi sinir

Detaylı

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü Prof.Dr.Mitat KOZ DOLAŞIMIN SİNİRSEL KONTROLÜ Doku kan akımının her dokuda ayrı ayrı ayarlanmasında lokal doku kan akımı kontrol mekanizmaları

Detaylı

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM II I

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM II I T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM II I. DERS (SİNİR SİSTEMİ) KURULU (15 EYLÜL 2014-14 KASIM 2014) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM

Detaylı

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU 1.Eğitimin/Kursun Amacı: Bu program ile kursiyerlerin; 1. Paritmetik (parmakla aritmetik) ve Soroban (Japon Abaküsü) Sistemi nde sayıları

Detaylı

Prof. Dr. Neyhan ERGENE

Prof. Dr. Neyhan ERGENE DEKAN BAŞKOORDİNATÖR BAŞKOORDİNATÖR YARDIMCILARI DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM II KOORDİNATÖR YARCIMCILARI Prof. Dr. Neyhan ERGENE Prof. Dr. Taner ZİYLAN Prof. Dr. Hasan CÜCE Prof. Dr. S. Sennur DEMİREL

Detaylı

Cinsel Terapi: Cinsel Terapi Nedir? Ne değildir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Cinsel Terapi: Cinsel Terapi Nedir? Ne değildir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim En farklı cinsel bozukluklar dahi, bir çiftin cinsel terapi veya cinsel danışmanlık hizmeti almasını gerektirebilir. Bu noktada terapi uzmanı seçme konusunda bilmeniz gerekenler nelerdir? Seanslarda neler

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (21 MART MAYIS 2016)

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (21 MART MAYIS 2016) T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (21 MART 2016-24 MAYIS 2016) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet ALİ MALAS TEORİK DERS SAATİ

Prof. Dr. Mehmet ALİ MALAS TEORİK DERS SAATİ T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM II I. DERS (SİNİR SİSTEMİ) KURULU (09 EYLÜL 2013-08 KASIM 2013) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM

Detaylı

Sellinj. FF Seminerleri Ocak, 2013

Sellinj. FF Seminerleri Ocak, 2013 Sellinj FF Seminerleri Ocak, 2013 Nedir bu ayna nöron? Rizzolatti ve Makak maymunları Beyindeki yeri ve nasıl araştırıldığı Peki bize ne bundan? Taklit Niyet Empati Dil Otizm Sinir hücresi her nöron bir

Detaylı

Prof. Dr. Neyhan ERGENE

Prof. Dr. Neyhan ERGENE DEKAN BAŞKOORDİNATÖR BAŞKOORDİNATÖR YARDIMCILARI DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM II KOORDİNATÖR YARCIMCILARI Prof. Dr. Neyhan ERGENE Prof. Dr. Taner ZİYLAN Yrd. Doç. Dr. Füsun SUNAR Yrd. Doç. Dr. Şerife ALPA

Detaylı

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN YAPISI ve İŞLEVLERİ Dr. Sinan Canan scanan@baskent.edu.tr www.baskent.edu.tr/~scanan www.sinancanan.net Sinir Sistemi

Detaylı

Yazar Ad 41 Prof. Dr. Haluk ÖZEN Cinsel hayat çocuk yaştan itibaren hayatımızın önemli bir kesimini oluşturur. Yaşlılık döneminde cinsellik ayrı bir özellik taşır. Yaşlı erkek kimdir, hangi yaş yaşlanma

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı 2017-2018 Eğitim Yılı Dönem II 5. Ders Kurulu NÖROENDOKRİN SİSTEM II Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem II Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı : Prof. Dr. Erkan Melih ŞAHİN : Doç. Dr. Alper AKÇALI

Detaylı

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği OP. DR. ÜNSAL ÖZKUVANCI Genel bilgiler Şeker hastalığı bir çok organı etkilediği gibi cinsel fonksiyonları da olumsuz

Detaylı

KOMİTEYE KATILAN ANABİLİM DALLARI VE ÖĞRETİM ÜYELERİ

KOMİTEYE KATILAN ANABİLİM DALLARI VE ÖĞRETİM ÜYELERİ OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 AKADEMİK YILI FAZ II KOMİTE IV SİNİR SİSTEMİ KOMİTESİ (TIP 204) 7 HAFTALIK PROGRAM (26.02 2018 20. 04.2018) KOMİTE-IV KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM TIP 204

Detaylı

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre değişimlerdir. Öğrenmede değişen ne???? İnsan ve hayvan arasında

Detaylı

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Fizyolojide Temel Kavramlar FİZYOLOJİ Fizyolojinin amacı; Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri açıklamaktır (tanımlamak)

Detaylı

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır:

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır: PELVİK TABAN REHABİLİTASYONU İnsan vücudunun gövde kısmı ; Göğüs (Toraks),Karın (Abdomen) ve Leğen (Pelvis) olmak üzere 3ana bölümden oluşur.karnın alt kısmında kasıklar olarak da bilinen pelvis; leğen

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF 2. KOMİTE: SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI 27 Kasım Ocak 2018 (8 Hafta)

TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF 2. KOMİTE: SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI 27 Kasım Ocak 2018 (8 Hafta) TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF 2. KOMİTE: SİNİR SİSTEMİ DERS PROGRAMI 27 Kasım 2017 19 Ocak 2018 (8 Hafta) Komite Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Gökçer ESKİKURT Komitede Görevli Anabilim

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58 Fiziksel Gelişim Bebeklik Döneminde - Fiziksel Gelişim 0-2 yaşlar arasını içeren bebeklik dönemi fiziksel açıdan pek çok temel becerinin kazanıldığı bir dönemdir. Bu dönem içerisinde bebeklerin hem beden

Detaylı

Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde. birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu

Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde. birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu 'HAYDİ MATEMATİK OYNAYALIM' Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu çocuklar için matematik, problem

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Zikir hareketleri, 1 li, 2 li, 3 lü ve 4 lü ritmlerden kuruludur. Bu ritmler, kendi içlerinde değişik hızlarda uygulanır.

Zikir hareketleri, 1 li, 2 li, 3 lü ve 4 lü ritmlerden kuruludur. Bu ritmler, kendi içlerinde değişik hızlarda uygulanır. Zikir, hareket (ritm), ses ve nefes unsurlarını içeren komplike bir yöntemdir. Bu değişik unsurlar bir ahenk içinde birlikte çalışarak İlâhî bir orkestrasyon oluştururlar. Zikir hareketleri, 1 li, 2 li,

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #4

YGS ANAHTAR SORULAR #4 YGS ANAHTAR SORULAR #4 1) Düz ve çizgili kasları ayırt etmek için, I. Kasılıp gevşeme hızı II. Oksijensiz solunum yapma III. Çekirdeğin sayısı ve konumu IV. İstemli çalışma verilen özelliklerden hangileri

Detaylı

İnsan Cinsel Yaşantısının Psikofarmakolojisi

İnsan Cinsel Yaşantısının Psikofarmakolojisi İnsan Cinsel Yaşantısının Psikofarmakolojisi Prof. Hv.Tbp. Kd.Alb. Mesut ÇETİN GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniği Direktörü-İstanbul 1 Klinik Psikofarmakoloji Bülteni GATA Haydarpaşa Eğitim

Detaylı

Teşekkür. Futbol yolculuklarında başkalarının birşeyler öğrenmesine sebep olan aşağıda adını yazdığım oyunculara teşekkürlerimi sunarım:

Teşekkür. Futbol yolculuklarında başkalarının birşeyler öğrenmesine sebep olan aşağıda adını yazdığım oyunculara teşekkürlerimi sunarım: Yazar Hakkında Dan Abrahams Avrupa nın en önde gelen futbol psikolojisi danışmanlarından birisidir. Eski bir profesyonel golfçü olan Abrahams, psikolojide Birinci Sınıf Onur Derecesi ve spor psikolojisinde

Detaylı

KANSER VE CİNSEL YAŞAM

KANSER VE CİNSEL YAŞAM KANSER VE CİNSEL YAŞAM Doç. Dr. Ülgen Okyayuz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri A.D. Klinik Psikoloji Öğretim Üyesi Son zamanlarda kanserin tedavisinde ilgi sadece tanı ve agresif tedaviyle

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Davranış Bilimleri I. Fizyobiyolojik Sistem A Biyolojik Yaklaşım II. Psikolojik Sistem B. Davranışçı Yaklaşım C. Gestalt

Detaylı

Prof. Dr. N.Hürriyet AYDOĞAN Prof. Dr. Yasemin BALCI. Anatomi T. Biyokimya 4-4. Fizyoloji

Prof. Dr. N.Hürriyet AYDOĞAN Prof. Dr. Yasemin BALCI. Anatomi T. Biyokimya 4-4. Fizyoloji T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ DERS KURULU (19 ARALIK 2016 24 ŞUBAT 2017) DERS PROGRAMI DEKAN DEKAN YRD. DEKAN

Detaylı

Dr. Hakan Karaş. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi BARİLEM Evrimsel Psikiyatri Grubu

Dr. Hakan Karaş. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi BARİLEM Evrimsel Psikiyatri Grubu Dr. Hakan Karaş Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi BARİLEM Evrimsel Psikiyatri Grubu Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: Yok Grubun kollektif refahına katkı (Brewer&Kramer,1986) Gruplara

Detaylı

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR?

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? Tuvalet eğitimi döneminde, nörolojik olarak normal bazı çocuklarda yanlış edinilmiş işeme alışkanlıkları neticesinde ortaya çıkan işeme fazındaki

Detaylı

TANI, TEDAVİ VE ARAŞTIRMA AÇISINDAN CİNSEL BOZUKLUKLAR VE DSM 5. Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

TANI, TEDAVİ VE ARAŞTIRMA AÇISINDAN CİNSEL BOZUKLUKLAR VE DSM 5. Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı TANI, TEDAVİ VE ARAŞTIRMA AÇISINDAN CİNSEL BOZUKLUKLAR VE DSM 5 Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Açıklama (2011-2013) Danışman: Pfizer Konuşmacı: Pfizer

Detaylı

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok AÇIKLAMA 2015-2017 Araştırmacı: Yok Konuşmacı: Yok Danışman: Yok " Her konuşmacımız, konuşmasının en başında son 3 sene içinde ilaç endüstrisi ile gerçekleştirdiği konuşmacı, araştırmacı, danışman, kitap

Detaylı

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1 Lokal östrojen TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN Hastalar için bilgi 1 2 İÇİNDEKİLER Östrojen hormonunda azalma ve vajinal şikayetler... 4 Oestring tedavisi... 5 Oestring in herhangi bir yan etkisi var

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sunum İçeriği Madde Bağımlılığı Nedir? Madde Bağımlılığının Nedenleri Madde Bağımlılığında Risk Faktörleri Bağımlılık Nasıl Gelişir?

Detaylı

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ Doç. Dr. Okan Çalıyurt Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Edirne Temel Kavramlar Madde kötüye kullanımı Madde bağımlılığı Yoksunluk Tolerans

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler.

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler. 0212 542 80 29 Uz. Psk. SEMRA EVRİM 0533 552 94 82 DUYGUSAL ZEKA Son yıllarda yapılan pek çok çalışma zeka tanımının genişletilmesi ve klasik olarak kabul edilen IQ yani entelektüel zekanın yanı sıra EQ

Detaylı

İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel. idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali

İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel. idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali Görülme Sıklığı kadında % 4.5-53 erkekde %1.6-24 Üroloji ve Jinekoloji Polikliniklerine İdrar Kaçırma Yakınması Dışında

Detaylı

Dr. Halise Kader ZENGİN

Dr. Halise Kader ZENGİN Bilişsel ve duygusal zekanın farklı işlevlerinin olduğu ve birbirlerinden ayrı çalışmadıkları son yıllarda yapılan psiko-fizyoloji ve beyin MR çalışmalarıyla açıklık kazandı. Bilişsel ve duygusal zekası

Detaylı

CANLILIK NEDİR? Fizyolojide Temel Kavramlar

CANLILIK NEDİR? Fizyolojide Temel Kavramlar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı CANLILIK NEDİR? Fizyolojide Temel Kavramlar Doç. Dr. Turgut GÜLMEZ CALILIK (hayat) NEDİR? FİZYOLOJİ Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini

Detaylı

Prof. Dr. N.Hürriyet AYDOĞAN Prof. Dr. Yasemin BALCI. Anatomi T. Biyokimya 4-4. Fizyoloji

Prof. Dr. N.Hürriyet AYDOĞAN Prof. Dr. Yasemin BALCI. Anatomi T. Biyokimya 4-4. Fizyoloji T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ DERS KURULU (14 ARALIK 2015 19 ŞUBAT 2016) DERS PROGRAMI DEKAN DEKAN YRD. DEKAN

Detaylı

Albert Long Hall, Boğazi 4-55 Nisan 2008

Albert Long Hall, Boğazi 4-55 Nisan 2008 Ayna Nöronlarının İnsan Gelişimi ve İletişimindeki Önemi Cem Keskin Boğ Bilgisayar Mühendisliği Ayna Nöronlarının Keşfi Rizolatti ve ekibi tarafından 1996 senesinde makak maymunları üzerinde yapılan bir

Detaylı

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:2 Şubat/February 2016 www.norofzt.org VİBRASYON UYGULAMALARININ FİZYOTERAPİDE KULLANIMI Vibrasyon, salınım şeklindeki hareketlerle karakterize

Detaylı

Fizyoloji ve Davranış

Fizyoloji ve Davranış Fizyoloji ve Davranış sorular sorular - sorular Farketmeden sıcak sobaya dokunduğunuzda hemen elinizi çekersiniz. Bu kısa sürede vücudunuzda neler olur? Kafein, esrar, alkol v.b.nin vücudunuzda ne tür

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2010 SİNİR ve DUYU SİSTEMLERİ DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2010 SİNİR ve DUYU SİSTEMLERİ DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2010 SİNİR DUYU SİSTEMLERİ DERS KURULU 17 EYLÜL 2018-02 KASIM 2018 DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM 46 9x2 55 16 3x2 19

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (24 MART MAYIS 2015)

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (24 MART MAYIS 2015) T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNİR SİSTEMİ V. DERS KURULU (24 MART 2015-22 MAYIS 2015) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

Primal Pictures:Yeni Özellikler. Primal Pictures PowerPoint Sunumu

Primal Pictures:Yeni Özellikler. Primal Pictures PowerPoint Sunumu Primal Pictures:Yeni Özellikler Primal Pictures PowerPoint Sunumu Primal Pictures: Yeni Özelliklere Bakış Yeni ürün arayüzünün gösterimi Yeni ürünlerin gösterimi Sistematik Anatomi Dişçilik Anatomisi Bölgesel

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 2

REHBERLİK VE İLETİŞİM 2 REHBERLİK VE İLETİŞİM 2 Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı mismailbagdatli@yahoo.com İletişim, Davranış değişikliği meydana getirmek üzere düşünce, bilgi, duygu, tutum ve becerilerin paylaşılması sürecidir.

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ 3(İNSANDA SİNİR SİSTEMİ) SELİN HOCAYLA BİYOLOJİ DERSLERİ

SİNİR SİSTEMİ 3(İNSANDA SİNİR SİSTEMİ) SELİN HOCAYLA BİYOLOJİ DERSLERİ SİNİR SİSTEMİ 3(İNSANDA SİNİR SİSTEMİ) SELİN HOCAYLA BİYOLOJİ DERSLERİ İNSANDA SİNİR SİSTEMİ İnsanda sinir sistemi merkezi sinir sitemi (MSS) ve çevresel sinir sistemi (ÇSS) olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Değerlendirme. Seksüel Anamnez Detaylı bir medikal ve psikolojik anamnez Partnerle görüşme Medikal anamnez Seksüel anamnez

Değerlendirme. Seksüel Anamnez Detaylı bir medikal ve psikolojik anamnez Partnerle görüşme Medikal anamnez Seksüel anamnez Dr. MANSUR DAĞGÜLLİ Epidemiyoloji Memnun edici seksüel performansa izin verecek yeterli ereksiyonu sağlamak ve devam ettirmedeki kalıcı yetersizlik Hem etkilenen kişiler hem de onların partner ve ailelerinin

Detaylı

İdrar kaçırma hastalığına boyun eğmeyin.

İdrar kaçırma hastalığına boyun eğmeyin. İdrar kaçırma hastalığına boyun eğmeyin. Hayatınızı kısıtlamayın! Bazı hastalıklar var ki günlük yaşantımızı büyük oranda etkileyip yaşam kalitemizi düşürüyor. Bu hastalıkların başında da enkotinans ya

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II V. KURUL

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II V. KURUL V. Kurul Sinir Sistemi ve Duyu Organları V. Kurul Süresi: 6 hafta V. Kurul Başlangıç Tarihi: 24 Mart 2010 V. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 3 4 Mayıs 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Gülgün YENİŞEHİRLİ

Detaylı

DÖNEM II IV. DERS KURULU (8 HAFTA)

DÖNEM II IV. DERS KURULU (8 HAFTA) T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS KURULU (8 HAFTA) 1901204 SİNİR SİSTEMİ DERS KURULU DEKAN DEKAN YRD. BAŞKORDİNATÖR BAŞKORDİNATÖR

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS KURULU (8 HAFTA)

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS KURULU (8 HAFTA) T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS KURULU (8 HAFTA) 1901204 SİNİR SİSTEMİ DERS KURULU DEKAN DEKAN YRD. BAŞKORDİNATÖR BAŞKORDİNATÖR

Detaylı

Economic Policy. Opening Lecture

Economic Policy. Opening Lecture Economic Policy Opening Lecture Neden buradasın? economic policy iktisat üniversite Neden buradasın? iktisat öğrenmek (varsayalım!) geleceğin için üniversite diploma bilgi Neden buradasın? bilgi bilmek

Detaylı

Duysal Sistemler. Genel Prensipler ve Özellikler!!!! Dr. Vedat Evren

Duysal Sistemler. Genel Prensipler ve Özellikler!!!! Dr. Vedat Evren Duysal Sistemler Genel Prensipler ve Özellikler!!!! Dr. Vedat Evren Genel Prensipler Duyma (duyu)! Reseptörler!! İletim! Nöral yolaklar!! Kodlanma! Korteksin duysal alanları ALGI Santral Sinir Sistemi

Detaylı

Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler. Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı

Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler. Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Bir Hint Hikayesi: Altı Kör Adam ve Fil DUYSAL UYARAN DUYSAL UYARANIN SİNİR SİNYALLERİNE

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Vücudumuzda, bir dakika içerisinde, sayamayacağımız kadar çok olay gerçekleşir. Duyuları algılamak, düşünmek, yürümek, konuşmak gibi birçok olay aynı anda gerçekleşir.

Detaylı