TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 2/2012

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 2/2012"

Transkript

1 TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 2/ NİSAN 2012

2 28 OCAK 2012 TATCA ANKARA ŞUBESİ ÜYELERİ VE MESLEKTAŞLARIMIZIN KATILIMIYLA BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI. BU TOPLANTIDA 1 YIL BOYUNCA ŞUBE YÖNETİM KURULUNCA YAPILAN FAALİYETLER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ.

3 ESENBOĞA HAVA TRAFİK MÜDÜRÜ, ACC VE KULE ŞEFİ İLE TOPLANTI 28 OCAK 2012 TARİHİNDE YAPTIĞIMIZ TOPLANTI SONUCUNDA, SIKINTI VE SORUNLARIMIZIN YÖNETİCİLERİMİZE İLETİLMESİ AMACIYLA TOPLANTI DÜZENLENDİ. YAPILAN TOPLANTIYA KATILIM ÇOK AZ OLMUŞTUR.

4 ESENBOĞA HAVA TRAFİK MÜDÜRÜ, ACC VE KULE ŞEFİ İLE TOPLANTI

5 ESENBOĞA HAVA TRAFİK MÜDÜRÜ, ACC VE KULE ŞEFİ İLE TOPLANTI BÜTÜN SORUNLARIMIZ, VE TALEPLERİMİZ AÇIKÇA DİLE GETİRİLMİŞTİR. TOPLANTI SONRASINDA DİLE GETİRDİĞİMİZ SORUNLARIMIZIN BİR KISMI MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TARAFINDAN GİDERİLMİŞTİR.

6 ESENBOĞA HAVA TRAFİK MÜDÜRÜ, ACC VE KULE ŞEFİ İLE TOPLANTI

7 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI YAPILAN TOPLANTIYA ŞUBE YÖN. KURULU ÜYELERİ HARİCİNDE 2 ÜYEMİZ DE KATILMIŞTIR. TOPLANTIDA ANKARA`NIN SORUNLARINA DEĞİNİLMİŞTİR. (Ofis koşullarında, yaşam alanı koşullarında ve hijyen konusunda eksiklikler derlenerek çözüm için izlenecek yol belirlenmiştir.)

8 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI İSTANBUL KONTROLÖRLERİN MEVCUT DURUMU İLE OLMASI GEREKEN YENİ YAPILANMANIN ÜLKEYE VE SEKTÖRE GETİRECEĞİ FAYDALARIN, KAMUOYUNA ANLATILABİLMESİ İÇİN ÇALIŞILMASI.

9 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI ANKARA TATCA Genel Merkez ve şube yönetim kurulu temsilcileri, Ankara şubemizin düzenlediği toplantıda üyelerimizle bir araya geldi. Genel Başkan Birol Bilgin, göreve geldiğinden bu yana geçen 9 aylık sürede yapılanlar hakkında bilgilendirme konuşması yaptı.

10 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI ANKARA

11 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI ANKARA TATCA GENEL BAŞKANI İLE HER KONUDA BİLGİ ALIŞ VERİŞİ YAPILMASI, GÜNCEL KONULARIN TARTIŞILMASI İMKANI SAĞLANDI. Hava trafik kontrolörlüğü ve özlük hakları için kamuoyunda farkındalık yaratmak gerekliliği, havacılık tazminatları ödense bile mesleğimiz için daha çok çalışılarak gerekli tüm birimlerle toplantılar ve görüşmeler yapılması konuları görüşüldü.

12 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI ANKARA

13 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI İSTANBUL İSTANBUL ACC/APP VE KULE EKİP ŞEFLERİNİNDE HAZIR BULUNDUĞU TOPLANTI YAPILMIŞTIR. 1 NİSAN ÖNCESİ SON HAZIRLIKLAR GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR.

14 TATCA ŞUBELER ARASI TOPLANTI İSTANBUL TÜM ŞUBE TEMSİLCİLERİNİN KATILDIĞI TOPLANTIDA 1 NİSAN ÖNCESİ SON TOPLANTI YAPILMIŞ OLUP PLANLAMA SÜRECİ TAMAMLANMIŞTIR.

15 UHD BAKANI SN. BİNALİ YILDIRIM IN ANKARA ACC Yİ ZİYARETİ UHD BAKANI SN. BİNALİ YILDIRIM, UHD BAKANLIĞI MÜSTEŞARI, DHMİ GEN.MÜD. ORHAN BİRDAL VE BERABERİNDEKİ HEYET ANKARA ACC YE DAVET EDİLMİŞ VE KENDİLERİYLE GÖRÜŞME İMKANI SAĞLANMIŞTIR.

16 SESAR 4. Ulusal Koordinasyon TOPLANTISINA KATILIM Tek Avrupa Hava Sahası (SES, Single European Sky) Hava Trafik Yönetimi Araştırma (SESAR, Single European Sky ATM Research) Projesi ulusal toplantılarının dördüncü paydaş kurum/kuruluş temsilcilerinin katılımıyla 03 Nisan 2012 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nün ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir

17 SESAR 4. Ulusal Koordinasyon TOPLANTISINA KATILIM SESAR 4. Ulusal Koordinasyon Toplantısında, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği de katılımcı olarak yer almıştır. Toplantıya TATCA yı temsilen, Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri Feridun ERBEN ve Derya KARACA katılmışlardır.

18 UDH Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Görüşme

19 UDH Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Görüşme Genel Müdürümüz Sn. Orhan Birdal ın da hazır bulunduğu, UDH Bakanımız Sn. Binali Yıldırım ile yapılan toplantıda, daha önce kararlaştırılan aşağıdaki gündem maddeleri görüşülmüştür.

20 UDH Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Görüşme HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ ÖZLÜK HAKLARI Emeklilik iyileştirmesi icin 2 alternatif olduğu anlatılarak şu şekilde vurgulanmıştır. a. Genel İdari Hizmetler sınıfından Teknik Hizmetler sınıfına geçiş yaptırılmak suretiyle ya da b. 657 sayılı DMK nun, 36. Maddesinin bizlerede uygulanması için yasal düzenleme yapılmasıyla

21 UDH Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Görüşme YENİDEN YAPILANMA Avrupada SSH`nde yapılanması tamamlanmayan tek ülke olarak kaldigimiz, Eurocontrol den üye ülkelere sağlanan girdi anlamında son sıralarda kaldığımız anlatılarak, idari ve mali yönden olması gereken yapı Bakanımıza aktarılmıştır.

22 UDH Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Görüşme Havacılık Tazminatı Yurt Dışı Eğitim Onayları 657 Sayılı DMK nunda yapılacak Düzenleme

23 UDH Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Görüşme

24 DHMİ GENEL MÜDÜRÜ SN. ORHAN BİRDAL İLE GÖRÜŞME 18 NİSAN 2012 HTK NİN MEVCUT DURUMDAN DUYDUKLARI HUZURSUZLUK İLETİLMİŞTİR. EK ÖDEMELERDE HTK NİN DİĞER GRUBUNDA YER ALMASININ MEYDANA GETİRDİĞİ RAHATSIZLIK BELİRTİLMİŞTİR. ÖZLÜK HAKLARIMIZIN DÜZELTİLMESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIN SON DURUMU.

25 DHMİ GENEL MÜDÜRÜ SN.ORHAN BİRDAL İLE GÖRÜŞME 18 NİSAN 2012 A SINIFI KADROYA GEÇİŞ VE YAPILAN ÇALIŞMALAR. PERSONEL YETERSİZLİĞİ GEN.MÜDÜR TARAFINDAN TOPLANTI SIRASINDA İSTANBUL A GEÇİCİ GÖREVLENDİRME KONUSU SÖYLENMİŞ OLUP, OLASI BİR GÖREVLENDİRMENİN ANKARA ACC İÇİN ORTAYA ÇIKARACAĞI SORUNLAR ANLATILMIŞTIR. HAVACILIK TAZMİNATLARININ SON DURUMU

26 DHMİ SSD BŞK. SN.MUSTAFA KILIÇ İLE GÖRÜŞME 18 NİSAN 2012 ANKARA ACC DE YAŞANAN FREKANS SORUNLARI, YAA RADARDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR AKTARILMIŞTIR. GEN.MÜDÜR TARAFINDAN TOPLANTI SIRASINDA İFADE EDİLEN İSTANBUL A GEÇİCİ GÖREVLENDİRME KONUSU SÖYLENMİŞ OLUP, OLASI BİR GÖREVLENDİRMENİN ANKARA ACC İÇİN SORUN OLACAĞI BİLDİRİLMİŞTİR.

27 DHMİ PERSONEL VE İDARİ İŞL. DAİRE BŞK. İLE GÖRÜŞME 18 NİSAN 2012 ÖZLÜK HAKLARIMIZIN DÜZELTİLMESİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALINMIŞTIR. TATCA OLARAK BİZLERİN YAPABİLECEKLERİ HAKKINDA GÖRÜŞ ALIŞ VERİŞİNDE BULUNULMUŞTUR.

28 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ORGANİZASYONU PEGASUS HY İLE TATCA ANKARA ŞUBESİ İŞBİRLİĞİ VE ÇOK DEĞERLİ GÖNÜLLÜ MESLEKTAŞLARIMIZIN KATKILARI İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ ORGANİZASYON. EMEĞİ GEÇEN TÜM ARKADAŞLARIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLER

29 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ORGANİZASYONU

30 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ORGANİZASYONU

31 GÖRSEL BASINDAKİ HABERLER HABERTÜRK (10 NİSAN 2012) CNN TÜRK (27 NİSAN2012)

32 YAZILI BASINDAKİ HABERLER

33 4NİSAN 2012 Havada trafik yoğun Türkiye genelinde havalimanlarında, mart ayında iç hat yolcu trafiği yüzde 13.2, dış hat yolcu trafiği ise yüzde 13 arttı.mart ayında, Türkiye genelinde havalimanlarında, iç hatlarda yolcu trafiği yüzde 13,2 artışla 4 milyon 766 bin 93, dış hat yolcu trafiği ise yüzde 13 artışla 3 milyon 508 bin 718 kişi olarak gerçekleşti. Doğrudan transit yolcu ile birlikte toplam yolcu sayısı 8 milyon 326 bin 783 oldu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden (DHMİ) yapılan yazılı açıklamaya göre, 2012 yılı Mart ayında Türkiye geneli havalimanlarına iniş kalkış yapan uçak trafiği, bir önceki yılın Mart ayına göre, iç hatlarda yüzde 10,5 artışla 47 bin 744, dış hatlarda yüzde 4,8 artışla 29 bin 792 oldu. Türkiye hava sahasından üst geçiş yapan uçak trafiği Doğu Akdeniz'de yaşanan normalleşmeye paralel olarak yüzde 2,7 artışla 22 bin 288 oldu. Üst geçiş yapan uçak trafiği birlikte, 2012 yılı Mart ayında hizmet verilen uçak sayısı toplamda 99 bin 824'e ulaştı. Mart 2012 itibariyle Türkiye genelinde havalimanlarında, yüzde 13,2 artışla 4 milyon 766 bin 93 iç hat yolcu, yüzde 13 artışla 3 milyon 508 bin 718 dış hat yolcu trafiği gerçekleşti ve doğrudan transit yolcu ile birlikte toplam yolcu sayısı 8 milyon 326 bin 783 oldu. Mart ayında toplam yolcunun 41'i İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan hizmet aldı. İlk üç aylık gerçekleşmelere göre hizmet verilen toplam uçak trafiği 272 bin 568, toplam yolcu trafiği ise 22 milyon 799 bin 725 oldu. Yolcu ve uçak trafiğindeki artışlara paralel olarak, Türkiye geneli havalimanlarında, 2012 yılı Mart ayı itibariyle yüzde 4,9 artışla, 154 bin 252 ton yük (Kargo Posta Bagaj) taşımacılığı gerçekleşti.

34 HABERTÜRK FATİH ALTAYLI ( )

35 Dikkat! Kulede direniş var! Pilotların yerdeki gözü kulağı olan hava trafik kontrolörleri haklarının verilmesi için eylem yaptı Nisan 2012 Salı, 07:10:02 Gökhan ARTAN / AHT Hava trafik kontrolörleri, 21 aydır havacılık tazminatlarını alamadıkları ve haklarının iyileşmediği iddiasıyla, pasif direniş yaptı. İsimlerini vermeyen kontrolörler, pasif direniş adını verdikleri protestoları hakkında şu bilgiyi verdi: Sorunlarımız çözülünceye kadar Türk şirketlerine, direkt rota, erken indirme, erken kaldırma gibi kuralları esneterek yapmış olduğumuz yardımları kesmiş bulunmaktayız. Bu durumdan dolayı oluşabilecek şirket yakıt maliyet zararları, ekstra rötarlar, uçuş iptalleri, eskiye göre daha uzun uçuş süreleri kaçınılmaz gözükmektedir. Pasif direnişin Türkiye deki tüm kontrolörler tarafından uygulandığı da iddia edildi.

36 Alo kule! Orada kimse var mı? Hava kontrolörleri yoğunluktan bunaldı, rötarlar hortladı 14 Nisan 2012 Cumartesi, 09:19:00 Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluktan bunalankontrolörler 'iş yavaşlatma' eylemi başlattı. Yaz döneminin başlamasıyla İstanbul Atatürk Havalimanı nda (AHL) uçak yoğunluğu rötarlara neden olurken, havalimanındaki güvensiz iş yoğunluğu ve tazminat kesintilerinden şikâyetçi olan kule, saha ve yaklaşma kontrolörleri de iş yavaşlatma eylemine başladı. Meydanın, pist ve eleman olarak kapasitesinin üzerinde uçak trafiğine sahip olduğunu belirten kontrolörler, yoğunluk nedeniyle uzun zamandan bu yana uçuşları riske ettiklerini ifade ettiler. Kontrolörler, Biz güvenliği ön plana çıkartırsak, iş zaten kendiliğinden yavaşlamış oluyor dedi. AHL nin günlük olarak iniş kalkış yapan ve 1200 ü bulan uçak yoğunluğuna karşı pist ve eleman olarak uygun çalışma ortamının sağlanmasının mümkün olmadığını ifade eden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yavuz Demirkol, Daha fazla uçağı indirme konusunda meslektaşlarımızın üzerinde baskı oluşuyor. Sendika olarak uçuş emniyetini öne çıkartmak için iş yavaşlatma eylemine gitmeye karar verdik diye konuştu. Alınan bilgilere göre BTS nin dışında 8 sendika daha eyleme destek veriyor DHMİ EYLEM YOK DEDİ DHMİ yetkilileri herhangi bir iş yavaşlatma eylemi olmadığını ifade ederken perşembe günü de AHL de 2 saate varan gecikmeler yaşandı. E-5 TRAFİĞİ GİBİ Lodos olduğunda aynı anda iniş ve kalkışın yapılamadığı tek pistin kullanabildiği Atatürk Havalimanı'nda bu yüzden gecikmeler yaşanıyor. Kalkış için pistte hareket eden uçaklar uzun kuyruklar oluşturuyor. İSTANBUL DA YAZIN ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR Uçak trafiğinin sürekli olarak artmasına rağmen çalışma şartlarının iyileştirilmediğini, eksik elemanla çalışma yapıldığını öne süren AHL de görevli ismini vermek istemeyen bir kontrolör ise Yoğunluk nedeniyle uzun zamandan bu yana uçuşları riske ediyoruz. Yaz gelince kara kara düşünüyoruz, artık kimse yazın İstanbul da görev yapmak istemiyor. Biz de bu nedenle iş yavaşlatma eylemi kararı aldık. Her şeyi standartlara uygun şekilde yaptığımızda rötarlar kendiliğinden ortaya çıkıyor diye konuştu. ÇALIŞANLARA 21 AYDIR EKSİK ÖDEME YAPILIYOR AHL deki iş yavaşlatma eyleminin bir diğer nedeni ise Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) tarafından DHMİ ye dağıtılması amaçlı verilen tazminatların çalışanlara 21 aydan bu yana eksik ödenmesi olarak gösteriliyor. Uluslararası havacılık kurallarına göre hava sahası kullanımından doğan bu tazminatların tamamının çalışanlara ödenmesi gerektiğini anlatan Türk Ulaşım Sendikası yetkilisi Gürol Toker, buna rağmen 21 aydan bu yana çalışmaların sürdüğünü belirtti. YOĞUNLUK KURALSIZLIK GETİRİYOR AHL nin yanı sıra Sabiha Gökçen, Çorlu, Yenişehir ve Çanakkale havalimanlarına aynı anda yaklaşma yaptıklarını ifade eden kontrolör, Bunu karşılayacak yeterli kontrolörümüz bulunmuyor. Trafik baskısı bizi kuralsız çalışmaya itiyor. Göz göre göre uçuş güvenliğini riske etmemizi istiyorlar ifadelerini kullandı

37 HÜRRİYET UĞUR CEBECİ ( )

38 AIRPORTHABER ALİ KIDIK( ) BU YAZ ÇOK ÇETİN GEÇECEK Türk Hava Yolları için pilotların grev yapması ne kadar kabus ise hava trafik kontrolörlerinin iş yavaşlatması da havacılık sektörü için çok büyük tehlikedir. Bu tehlikenin sinyalleri yavaş yavaş alınmaya başlandı bile. İşte o yüzden diyorum ki Bu yaz çok çetin geçecek Havacılık tazminatı hem Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ın hem de DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ın en büyük sıkıntısı. Havacılık tazminatının ilk dağıtımı sırasında da çok büyük gürültü kopmuştu. Dağdaki VOR cihazını bekleyen güvenlikçiden aprondaki görev yapan personele, hava trafik kontrolöründen itfaiyecisine kadar hiç kimseyi memnun etmek mümkün olmamıştı. Yeniden yapılan düzenleme ile havacılık tazminatı yine gündeme geldi. Ancak düzenlemenin üzerinden neredeyse iki seneye yakın bir süre geçti ama henüz hiçbir şey netlik kazanmış değil. Neresinden tutarsanız tutun elinizde kalacak hassas bir konu bu. 7-8 bin DHMİ çalışanını yakından ilgilendiren bir konu Havacılık Tazminatı. Gerek Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve gerekse DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ın samimiyetlerinin asla sorgulanamayacağını söyleyebilirim. Hava Trafik Kontrolörlüğü yaparak DHMİ Genel Müdürlüğü ne kadar yükselen Orhan Birdal, tazminatın bir an önce neticelenip yaz sezonunda olası iş yavaşlatmanın önüne geçmeyi arzuladığı bir gerçektir. Her ne kadar inkar edilse bile hava trafik kontrolörlerinin içten içe eylem yapma eğilimi gün geçtikçe artıyor. Aslına bakarsanız buna eylem deme yerine prosedürleri uygulama da diyebilirsiniz. Yani kontrolörler inisiyatif alma yerine kuralları aynen uygulayarak trafiğin aksamasına yol açabilirler. Nitekim öyle de oldu. İş yavaşlatmanın hava trafik kontrolörleri açısından hukuki bir sorun ortaya koymayacağı açık. Kuralları uygulamak onları suçlu haline getirmez. Ancak böyle bir durumda hem turizmimiz hem de havayolu şirketlerimiz büyük zararlar görecek. Havada bir tur atmanın maliyetini en iyi havayolu şirketleri bilir. Şirketler bir yandan tasarruf etmek için kılı kırk yararken diğer yandan hava trafik kontrolörlerinin tazminat bahanesi ile ülkeye vereceği zarar çok daha büyük olacak. Tonlarca yakıt havada buhar olup gidecek. Havalimanlarında insanlar kriz geçirecek. Apronda uçak kuyrukları çoğalacak. Twitter hesabımda da yazmıştım. Havacılık tazminatı üç gruba göre dağıtılacak. Birinci grup seyrüseferciler. İkinci grup seyrüsefere ve diğer gruba hizmet edenler. Üçüncü grup ise beyaz yakalılar. İşte en büyük sorun beyaz yakalılarda yaşanıyor. Birinci grubun tazminatını Eurocontrol karşılayacak. İkinci grubun yarısını Eurocontrol yarısını ise hazine karşılayacak. Üçüncü grubun tazminatları ise doğrudan hazineden ödenecek. İşte bu yüzden hazine üçüncü grubun tazminat oranlarını düşük tutuyor. Bu durum Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ın hoşuna gitmiyor. Aradaki dengesizliğin çözümü için imzalanmak üzere önüne gelen belge bu yüzden imzalanmayıp yedinden düzenlensin diye hazineye iade ediliyor. Şimdi hazineden gelecek yanıt beklenirken yaz sezonu arifesinde hava trafik kontrolörlerinden gelen tepkiler çığ gibi büyümeye başladı. Tazminat konusu çok hassas. Bu yüzden bir kez daha belirtmek gerekir ki kontrolörler bakanlığın samimi çalışmalarını dikkate almaları gerekiyor. Yanlış anlaşılmasın hak arayışından vazgeçin demiyorum. Ülke havacılığını ve ekonomisini düşünmek gerekir diyorum. Şöyle bir dipnot ile bitirelim yazımızı. Çok sayıda mail ve twit alıyorum. Tazminat alacağız diyerek kredi çeken kontrolör veya DHMİ çalışanı olduğunu söyleyenler var. Bütün bu durumlar göz önüne alınarak tazminatın bir an önce hallolması gerekiyor. Sevgili AirportHaber okurları. Bu hafta yeniliklerle karşınızda olduk. Airporthaber in sayfaları yenilendi. Bu yenilikleri beğeneceğinizi umuyoruz. Görüş ve önerilerinizi her zaman bizimle paylaşabilirsiniz. Sektörün nabzını tutan Airporthaber, yeniliklerin de öncüsü olmaya devam edecek. Hep birlikte daha güzel bir havacılık için çalışmaya devam

39 HÜRRİYET UĞUR CEBECİ ( )

40 AIRPORTHABER ALİ KIDIK( ) KONTROLÖRLER DEVRİM İSTİYOR... Geçen hafta yazmış olduğum Bu yaz çok çetin geçecek yazı DHMİ bünyesinde çok yankı buldu. Amaç personeli birbirine düşürmek olmasa bile bazı yorumcuların yorumlarından da anlaşılacağı gibi birimler arası bir sürtüşme olduğu gerçeği ile karşılaştık. Bir başka gerçeği daha ortaya çıkardı bu yazı. Kontrolörler sadece havacılık tazminatı peşinde değiller. Onlar resmen DHMİ tarihi açısından devrim istiyorlar. Aslına bakarsanız ben geçen haftaki yazımı Atatürk Havalimanı ndaki rötarlardan yola çıkıp, hem havalimanın yetersizliğini hem de bir türlü çözüme kavuşamayan havacılık tazminatını harmanlayıp her iki sorunun birlikte düşünülmesi gerektiğini vurgulamaya çalışmıştım. Oysa özellikle hava trafik kontrolörleri açısından daha derin yaraların olduğunu ortaya çıkarmış oldum bu yazıyla. Şöyle ki; Hava trafik kontrolörleri havacılığımızın olmazsa olmazı. Bir teknisyen uçağın bakımı için ne kadar önemli? Bir pilot uçağı kumanda eden yegane sorumlu olarak ne kadar önemli? Bir dispatch uçağın balansı için ne kadar önemli? İşte belki hepsi kadar hava trafik kontrolörleri de o kadar önemli ve vazgeçilmezler. Tabi hava trafik kontrolörleri derken sadece kulede çalışanlardan bahsetmiyorum. Seyrüsefercilerden bahsediyorum. Şimdi gelelim sadede. Ne istiyor olabilir bu seyrüseferciler? Doğrudan bodoslama söyleyelim; Onlar DHMİ den ayrılmak istiyorlar. Özerk bir yapıya kavuşmak istiyorlar. İnisiyatif almak istiyorlar. Bu istek işin en keskin ve en marjinal kısmı. Özerk yapı için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bir çalışma yaptırmıştı. Hatta çatısı bile kurulmuştu. Ama ne oldu ise nasıl bir bilgi sunuldu ise birden rafa kalkıverdi bu düşünceler, görüşler, çalışmalar. Ayrılık meselesi kanunla belirlenecek bir durum. Dolayısıyla bu isteği koy cebe diyelim. Ama asıl istekler insani istekler. Bu isteklerin önüne en kalın duvarları, setleri çekin karşı koymak mümkün olmayabilir. Mantıksız istekler de değil bunlar. E hadi bakalım neymiş o istekler. İstanbul dan başlayalım. Personel sayısı son derece az. Hemen personel yetiştireyim dersen en az 18 aya ihtiyacınız var. Yeri gelmişken bir dipnot düşeyim. Anadolu Üniversitesi nde Hava Trafik Kontrolörlüğü okuyan ve mezun olan arkadaşlara neden bu kapılar açılmaz şaşarım. THY nasıl pilot yetiştirmek için Anadolu Üniversitesi ve THK ile anlaşıyorsa DHMİ de Anadolu Üniversitesinin bu kaynağından faydalanabilir. Branş isteyen hassas bir konu olduğu için pozitif ayrımcılık yapılabilir. Daha önce de yazmıştım. İstanbul da yüzlerce uçağa hizmet veren kontrolör ile Gazipaşa da bir uçağa hizmet veren kontrolör aynı maaşı alıyor. İstanbul da yapılacak en küçük hatanın nelere mal olacağını hepimiz tahmin edebiliriz. O halde ücret skalasına bir düzenleme getirmek gerekir. Eğer meydanlar arası farklara rağmen ücretler aynı ise riski fazla bulunan havalimanında neden çalışsın kontrolör. Torpilini bulup kaçar sakin bir havalimanına. O yüzden cazipleştirmek lazım. Bir başka sorun. Çalışma saatleri. Kontrolörler 12 saat esasına göre çalışıyorlar. Özellikle İstanbul da yılın 12 ayı, Antalya da belki 4-5 ayı, Ankara da keza 12 ay boyunca risk taşımaz mı 12 saatlik mesai. Yetkililer hemen şöyle savunacaklar. Efendim 2 saat çalışıp 2 saat dinleniyorlar mantıklı bir açıklama olabilir mi bu? Aynı iş ortamındasınız. Uyusanız sersemleşirsiniz, uyumasanız yorulursunuz. Dolayısıyla yıpranırsınız. Bir kişinin sürekli ekrana bakması ne kadar sağlıklı olabilir ki? Yıpranma demişken bu arkadaşların yıpranma oranları çok yüksek diye düşünüyorum. Dolaysıyla tıpkı askerler gibi polisler gibi yıpranma almaları gerekmez mi? Böyle bir düzenleme istemek hakkaniyetsiz mi olur? Hava trafik kontrolörleri 65 yaşına kadar çalışabilir mi? Kanuni olarak çalışabilir. Buna engel yok. Ama bu yaşa kadar çalışan bir kontrolörden ne kadar verim alabilirsiniz? Öyle bir düzenleme var ki kontrolör bugün 5000 TL maaş alıyorsa yarın emekli olduğunda bin liranın biraz üzerinde emekli maaşı alacak. Öyle bir düzenleme yapılmalı ki kontrolör emeklilik hayatını da garantiye almalı. Bana gelen bilgilere göre ek ödemeler tazminatı dağıtımında kontrolörler en alt sınıfa konulmuş. İşte bu düzenleme de kontrolörlerin canını sıkmış durumda. Stresi en yüksek durumda olan bir mesleği icra eden kontrolörlere en alt sınıf muamelesi yapılması hazmedemedikleri durum gibi görünüyor. Dahası da var ama ben uzun yazmayı sevmiyorum. Kısacası kontrolörler işletmeden ayrılmak istiyorlar. Özlük haklarının düzenlenmesini istiyorlar. Bu yönde atılacak adımları bekliyorlar. Benden söylemesi. Geçen hafta söylediğim gibi eğer bu düzenlemeleri hayata geçirecek iyi niyetli adımları görmedikleri taktirde geçen hafta söylediğim gibi bu yaz çok çetin geçecek. Kalın sağlıcakla.

41 ZAMAN ( ) Yıldırım: Kapasitesinin üzerinde çalışan havaalanlarında gecikme kaçınılmaz :35 Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Atatürk Havaalanı'nda yaşanan gecikmelerin yoğun uçak trafiğinden kaynaklandığını söyledi. Yıldırım, "Şu andaki uçak trafiği binin altına hiç düşmüyor. Ortalaması 980 civarında bir trafik var. Bu kadar yoğun, normal kapasitesinin üstünde çalışan bir havaalanında gecikmelerin olması kaçınılmazdır. O kadar işi abartmaya lüzum yok. Dünyadaki büyük havaalanlarının hepsinde gecikme var." dedi. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, sis nedeniyle Trabzon hava alanı yerine Samsun'a inen uçağının ardından karayolu ile geldiği Rize'de Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'ni ziyaret etti. Burada basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldırım, Rize'de 130 yıldır konuşulan Ovit dağı tünelinin temelinin 13 Mayıs tarihinde Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile atılacağını belirtti yılında bitirilmesi planlanan 14 bin 700 metre uzunluğundaki tünelin dünyada çift tüplü ikinci büyük tüneli olacağını ifade eden Bakan Yıldırım, Rize'de bakanlıklarının devam eden 17 projesinin yatırım miktarının 3.5 milyar liraya yaklaştığını söyledi. Atatürk havaalanında uçakların kalkış ve inişi ile ilgili yaşanan gecikmelerle ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldırım, Türkiye'de havacılığın hükümetleri döneminde dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde büyüdüğünü, dünyada havayollarının kullanımının yüzde 3-5 oranında büyümesine rağmen Türkiye'de büyüme oranının hep çift hanelerde olduğunu söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: "Dünyadaki büyüme oranından 3-4 kat daha fazla büyüme gerçekleştirdik. Bu yüzden havaalanı kapasitelerini çok artırdık. Geçtiğimiz 9 yılda hava alanlarımızın yıllık 65 milyon olan yolcu kapasitesini 180 milyona çıkardık. Yurt içinde uçakla seyahat eden yolcu sayısı 9 milyon iken bunu da 58.5 milyona çıkardık. 6 kattan fazla artmış. Dış hatlardaki artışı da dikkate aldığımız takdirde toplam taşımacılığımız 36 milyondan 119 milyona çıkmış. Bütün bunlar 9 yılda oldu. 15 milyon vatandaşımız ilk kez uçağa bindi. THY'nin 59 uçağı vardı, şimdi 185 uçağı var. Hepsi nerede duruyor. Atatürk havaalanında. Atatürk havaalanındaki alan değişmedi yılında Atatürk havaalanında bir yıldaki trafik 8 milyon iken şu anda yıllık 37 milyon oldu. Havaalanının her şeyi aynı. Sadece bir terminale ilave ettik. Biz göreve başladığımızda Atatürk havaalanında toplam Türkiye'deki trafiğin yüzde 64'ü gerçekleşiyordu. Biz bu trafiği yaydık. Eğer yaymasaydık bugün oradaki durum çok daha vahim olurdu. Şu anda oradaki trafik yüzde 41'e geldi. Yüzde 64'den 41'e gerilemesine rağmen 8 milyondan 37 milyona çıktı. Bu kadar bir iyileştirme yaptık. Günlük trafikte havaalanının kapasitesi maksimum 600 uçak. Saatlik trafik ise civarında. Şu anda binin altına hiç düşmüyor. Ortalaması 980 civarında bir trafikten bahsediyoruz. Bu kadar yoğun, normal kapasitesinin üstünde çalışan bir havaalanında gecikmelerin olması kaçınılmazdır. O kadar işi abartmaya lüzum yok. Dünyadaki büyük havaalanlarının hepsinde gecikme var. Avrupa'da ABD' de gibin havaalanlarında aynı gecikilmeler mevcuttur. Türkiye'deki 3'üncü ülke trafikleri Afrika'dan Avrupa'dan Ortadoğu'dan gelip tekrar Avrupa'ya Uzakdoğu'ya Rusya'ya dünyanın her tarafına giden trafiğin buluşma yeri İstanbul. Başka transfer havaalanı var ama çok zayıf. Ankara, Antalya, İzmir zayıf. İnsanlar bir kere İstanbul'u görmek istiyor, buradan başka ülkelere uçak istiyor." Bütün bunların dikkate alındığında Atatürk havaalanının trafiğinin artmaya devam ettiğini ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen haftaki trafik artışının temel sebebi çok uzun süreli etkili olan Lodos. Güneyli rüzgarlar estiğinde havaalanı kapasitesinin yüzde 60'ı kayboluyor. Tek piste düşüyor. Nereye pistine bütün trafiği yüklemek zoruna kalıyorsunuz. Dolayısıyla bin trafik yapacakken 40 trafik yapıyorsunuz. Bu haftadan itibaren Lodos artık olmadığı için gecikilmeler yaşanmıyor. Bütün bu detayları niye veriyorum. Gecikmelerin bütün sebeplerini havaalanlarına bağlamak çok adil, insaflı bir yaklaşım değildir. Gecikmelerde herkesin katkısı var. Havaalanının şartlarını ortaya koyduk ama işletmecilik bakımından da uçak şirketlerinin sorumluluğunu göz ardı etmemek lazım." "3'ÜNCÜ HAVAALANI YAPILINCAYA KADAR SIKINTI ÇEKECEĞİZ" Türkiye'deki 25 havaalanı sayısını 47'ye çıkardıklarını, ayrıca 10 yeni havaalanı inşaatının da sürdüğünü ifade eden Yıldırım, "Bu yıl içerisinde Türkiye'nin en büyük dünyanın da ilk beş havaalanı içerisinde yer alacak muhtemelen ikinci ya da üçüncü havaalanını İstanbul'a yapıyoruz. Bunun kararını verdik. Bu yapılıncaya kadar bu sıkıntıları çekeceğiz."

42 HABERTÜRK GÜNAY ŞİMŞEK ( ) Havacılığımız neden tıkandı? 24 Nisan 2012 Salı, 11:41:05 Türkiye ilk özel havayolu şirketleriyle Turgut Özal'ın vizyonuyla 1985'lerde tanıştı. İlk kurulan özel havayolu şirketi de lale alametifarikasıyla İstanbul Hava Yolları (İHY) oldu. Fakat bu şirketi batıran da, sektöre yeni açılımlar yapamayan, Türkiye'yi ekonomik krize, çıkmazlara sürükleyen, daha sonra kendileri yok olup giden koalisyon hükümetinin Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bürokratlarıydı. İki binli yılların ANAP, MHP, DYP, DSP gibi partilerinin hiçbirinde Özal vizyonunun cüzü bile olmadığından, havacılık sektörü seksenli yıllarda ilk atılan adımlarla ilerlemeye çalıştı yıllarını inceleyin, ne demek istediğimi gayet açık bir şekilde göreceksiniz. Havacılığımızın tıkandığı şu günlere gelirsek, AK Parti dönemi, şüphesiz her açıdan açılımların, büyümelerin, hayalleri zorlayan projelerin, hatta birçok şeyde tahayyül edemeyeceğimiz değişimlerin ve gelişmelerin fişeğinin atıldığı bir süreç olarak hafızalarımıza kazındı. Bu sayede yurtdışında hem itibarımız arttı, hem de özgüvenimiz. Tek başına Türk Hava Yolları'nın (THY) bu büyüklüğe ulaşması, dünyada parmakla gösterilen havayollarından birisi haline gelmesi bile meramımı kısadan anlatmaya yetiyor, hatta artıyor. Fakat havacılık sektörünü düzenleyen, denetleyen, hüküm koyan, yasa çıkaran tarafına, bürokrasisine, ilgili kurumlarına ve özelde Ulaştırma Bakanlığı'nın çalışmalarına baktığımızda, iki binli yılların damgasını taşıyacak bir dönüşümden ve vizyondan bahsetmemiz çok zor. Doksanlı yılların Ulaştırma Bakanlığı ile DHMİ'sinin vizyonu, çalışma şekli günümüzde de aynen devam etmektedir. Bence şu an Atatürk Havalimanı'nda yaşanan asıl mesele de budur. Geleceği planlayamamak, öngörüde bulunamamak ve vizyon koyamamak. THY iyi bir performansla, fakat Türk havacılığının hava tarafında diğer havayolları ve hava trafiğiyle tek kanatlı olarak büyüdü. Havacılığın kara tarafı DHMİ ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ise aynı şekilde büyümek bir kenara, büyüyenlere de destek olmaktan öteye hep engeller çıkararak günümüze geldi. Buradan öteye gitmesi ise söz konusu değil. Kanaatimce havacılığın bu tarafına bir AK Parti Hükümeti kaşesinin vurulması için vizyon çalışması yapılması gerekir. Bunu da bu aşamada, bakanlık boyutlarını aştığı için ancak ve ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapabilir. DHMİ ÖZEL, SHGM ÖZERK OLMALI Hava meydanlarının işletmesine ve hava seyrüsefere müdahil olan DHMİ'nin bu yapısı problemli. Eurocontrol'den gelen paralar bile hava trafik kontrollerine dağıtılamıyorsa ve bunun için yıllardır çözüm bulunamıyorsa bu yapıda problem olduğunu tartışmaya gerek yok. Ya DHMİ de THY gibi bir yapıya kavuşturulup, çalışanlarının gelirleri ve nitelikleri sektörün seviyesine çıkarılmalı, ya da özelleştirilme dahil olmak üzere yeni ve doğru yönetim formülleri bulunmalı. (Münih Airport örnek alınabilir.) Zira dünyada bu yapıda bir meydan ve seyrüsefer işletmeciliği yok. SHGM ise kesinlikle sektörün tüm kurumlarına hükmedecek şekilde ve bakanlığın dışında bir otorite olarak Başbakan Erdoğan'a bağlı yapılandırılmalı ve gelir sorunu ortadan kaldırılarak kaliteli personel istihdamının önü açılmalıdır. (ABD'nin FAA ve NTSB gibi kurumları çalışmalarda referans olabilir.)çünkü bu haliyle havacılığımız Ankara'dan daha fazla yönetilecek gibi değil. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'a fazla haksızlık etmeyelim, ancak dünyada ve özellikle dünyanın Doğu yarımküresindeki havacılık hareketlenmelerinden, büyümelerinden ülkemiz de nasiplendi. Bu dönem iyi yönetildi. Çin, Hindistan ve bazı Ortadoğu ülkelerini havada büyümede takip ettik. Havacılığın küresel büyümesinde bize düşeni almayı başardık, ama nasıl? Özel havayollarına daha önceki dönemlerde olmayan oranda iç hatlarda uçma özgürlüğü verildi ve iç hat pazarı rekabete açılarak ucuzladı. THY BU TIKANIKLIĞI NASIL AŞAR? Atatürk'ü yüzde 70 oranında kullanan THY'nin daha fazla büyümesi, kaliteli hizmet verebilmesi, rakipleriyle yarışması maalesef giderek zorlaşıyor. Tek merkezinin bu denli yoğun olması ve büyümesini engellememesi için THY'nin Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ'den bağımsız düşünmesi gerekir. Bunun tek çıkar yolu da mecburen ikinci HUB (merkez) yani İstanbul'a alternatif bir meydan. (Alman Lufthansa yakında 3. HUB'ını açacak. İncelenebilir.) Ankara ideal gibi görünüyor. İstanbul'a üçüncü meydan tartışmaları THY'yi sadece geri götürür, ayrıca sıkışınca meydan düşünmek vizyonsuzluktur. Bu durumda ya Atatürk'ü hızlı bir şekilde yeni pist, uçak park alanlarıyla büyütüp, geliştirip, işletmeciliğini Avrupa seviyesine çekeceksiniz, ya da ikinci HUB'ı bulacaksınız. Başka çözüm yok. Aksi takdirde THY ve Türk sivil havacılığı, vizyonsuzluğa kurban olacaktır.

43 SÖZ SİZDE TEŞEKKÜRLER TATCA ANKARA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

44 TÜRKİYE HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 2/ NİSAN 2012

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION SUNUM AKIŞI Dernek tanıtımı Sivil Havacılığın Ülkemizdeki Durumu Hava Trafik Kontrol Nedir? Hava Trafik Kontrolörlüğü Nedir? Nasıl Hava Trafik Kontrolörü

Detaylı

Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub)

Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub) Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub) Sunum İçeriği Havacılık Sektörüne Genel Bakış Hava İşletmeciliği ve Ana Dağıtım Merkezleri Ankara nın

Detaylı

KONYA HAVA KARGO TERMİNALİ Ahmet ÇELİK

KONYA HAVA KARGO TERMİNALİ Ahmet ÇELİK 1. GİRİŞ Konya Havalimanı, 2 yılında hizmete girmiş, 21 de dış hatlar yolcu trafiğine açılmış olup, yıllık uçak kapasitesi 17.52 dir. Havaalanı 196. m² alan üzerine kurulmuştur. Konya Havalimanı 213 yılı

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Keçiören Metrosu nun Açılış Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, Keçiören Metrosu nun Açılış Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, Keçiören Metrosu nun Açılış Töreni nde konuştu Ocak 05, 2017-4:11:00 Başbakan Binali Yıldırım, Keçiören Belediyesi önünde düzenlenen metro açılış töreninde yaptığı konuşmada, nüfusu

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

TÜRK HAVA SAHASININ ETKİN KULLANIMI. Hava Ulaşımındada Duble yollar ve Tünellere İhtiyaç var

TÜRK HAVA SAHASININ ETKİN KULLANIMI. Hava Ulaşımındada Duble yollar ve Tünellere İhtiyaç var TÜRK HAVA SAHASININ ETKİN KULLANIMI Hava Ulaşımındada Duble yollar ve Tünellere İhtiyaç var NİSAN 2013 Sektörün Büyüklüğü Havayolu İşletmelerimiz Faaliyet Alanları Uçak Sayısı Koltuk Sayısı Kargo Kapasitesi

Detaylı

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi:

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi: DOC008 Doküman Kodu: 008 Yayınlanma Tarihi:15.08.2017 Yürürlük Tarihi:1.10.2017 BÖLÜM 1 GENEL Tarih:01.09.2017 Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Genel Havacılık kapsamında olan ve Ercan

Detaylı

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: BAŞBAKAN IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT, BİZİM İÇİN BİR

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: BAŞBAKAN IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT, BİZİM İÇİN BİR ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: BAŞBAKAN IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT, BİZİM İÇİN BİR Kasım 09, 2006-12:00:00 ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: ''BAŞBAKAN'IN İLETİŞİM VERGİSİNDE KAMUYA VERDİĞİ BEYANAT,

Detaylı

Bodrum-Datça Feribot Seferleri Başladı

Bodrum-Datça Feribot Seferleri Başladı Bodrum-Datça Feribot Seferleri Başladı Yasal düzenlemeler tamamlanmadığı için bir süredir aksayan Bodrum ile Datça arasındaki Feribot seferleri karşılıklı olarak başladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum-Datça

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA UTİKAD Türkiye de ve uluslararası alanda kara, hava, deniz, demiryolu, kombine taşımacılık ile lojistik hizmetler üreterek taşıma organizasyonunu

Detaylı

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI AR-GE VE EĞİTİM BAŞKANLIĞI KURUMSAL YAYINLAR SERİSİ 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER OCAK 2017 I ANKARA 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR

Detaylı

Havayolu Sektörü - 2015 e Bakış

Havayolu Sektörü - 2015 e Bakış 17 Şubat 2015 Havayolu Sektörü - 2015 e Bakış Havayolu Sektörü Küresel Görünüm Havayolu sektörünün küresel toplam cirosu 2014 senesinde 751 milyar dolar olarak kaydedilirken, sektör toplamda 58 milyon

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Ankara YHT Garı açılış töreninde konuştu

Başbakan Yıldırım, Ankara YHT Garı açılış töreninde konuştu Başbakan Yıldırım, Ankara YHT Garı açılış töreninde konuştu Ekim 29, 2016-6:32:00 Başbakan Binali Yıldırım, "Bu modern Ankara Tren Garı yap-işlet-devret modeliyle 725 trilyon harcanarak, bu hale geldi.

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

05.08.2009 HAVA ARAÇLARININ HAVAİ FİŞEKLERİN ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-12HF.02) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu talimatın amacı, hava araçlarının havai

Detaylı

Türkiye, e-ticarette yüzde 5 e ulaştı

Türkiye, e-ticarette yüzde 5 e ulaştı Türkiye, e-ticarette yüzde 5 e ulaştı Mart 30, 2012-1:01:27 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Türkiye'de geçen yıl e-ticaret rakamı 20 milyar lira, 10 milyar doların üzerine

Detaylı

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI AR-GE VE EĞİTİM BAŞKANLIĞI KURUMSAL YAYINLAR SERİSİ 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER OCAK 2017 I ANKARA 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR

Detaylı

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ 24.04.2012 22.05.2012 TAPU KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI BÖLGEMİZ EKONOMİSİNİ YAKINDAN İLGİLENDİRECEK BİR KONUDA GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE ÖNEMLİ BİR MESAFE ALINMIŞ

Detaylı

"Yeni Havalimanının Adı Dünya Genelinde Yapılacak Araştırmalarla Belirlenecek"

Yeni Havalimanının Adı Dünya Genelinde Yapılacak Araştırmalarla Belirlenecek www.mevzuattakip.com.tr "Yeni Havalimanının Adı Dünya Genelinde Yapılacak Araştırmalarla Belirlenecek" - İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu: - İsim konusu, yönetim

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

MÜSİAD MÜSİAD KÜRESEL GÜÇ

MÜSİAD MÜSİAD KÜRESEL GÜÇ Yıl:2 Sayı:23 ARALIK 2014 KIBRIS MÜSİAD Ücretsizdir BÜLTEN KÜRESEL GÜÇ MÜSİAD 15. MÜSİAD ULUSLARARASI FUARI, 18. ULUSLARARASI İŞ FORMU KONGRESİ VE MÜSİAD DÜNYA GENEL İDARE KURULU 26-30 KASIM 2014`DE İSTANBUL`DA

Detaylı

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Şubat 19, 2013-2:34:27 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'na ilişkin, ''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya,

Detaylı

Tüvtürk'ün sıkı muayenesi lastikçinin bayramı oldu

Tüvtürk'ün sıkı muayenesi lastikçinin bayramı oldu Tüvtürk'ün sıkı muayenesi lastikçinin bayramı oldu Krizden bir hayli etkilenen ve yıl boyunca bir kaç kez üretime ara vermek zorunda kalan lastik fabrikaları, Tuvtürk'ün araç muayenesi sayesinde adeta

Detaylı

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sivil CNS sistemlerinin mânia kriterlerine

Detaylı

HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ (Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği-TAIMA)

HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ (Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği-TAIMA) HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ (Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği-TAIMA) A- GENEL TALEPLERİMİZ 1)Yeni havalimanları kurulmasına ve her sene düzenli olarak başta Hava Trafik Kontrolörü

Detaylı

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014 Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye ile Kürdistan arasındaki ekonomik ilişkiler son yılların en önemli rakamlarına ulaşmış bulunuyor. Bugünlerde petrol anlaşmaları ön plana

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 27 Şubat 2 Mart tarihleri arasında Sırbistan ın Başkenti Belgrad

Detaylı

Arttravel ile. 27. Antika Bienali, Paris VIP Programı. 11, 15, 18 Eylül, 2014 3 GECE 4 GÜN

Arttravel ile. 27. Antika Bienali, Paris VIP Programı. 11, 15, 18 Eylül, 2014 3 GECE 4 GÜN Arttravel ile 27. Antika Bienali, Paris VIP Programı 11, 15, 18 Eylül, 2014 3 GECE 4 GÜN Paris, Fransa 1. Gün Istanbul - Paris Atatürk Havalimanı, Dış Hatlar Terminali nde THY kontuarı önünde buluşuyoruz.

Detaylı

01.02.2014 AKSARAY TİCARET VE SANAYİ ODASI

01.02.2014 AKSARAY TİCARET VE SANAYİ ODASI 01.02.2014 AKSARAY TİCARET VE SANAYİ ODASI ALIŞVERİŞ GÜNLERİ YAKINDA BAŞLIYOR SAYFA 1 EĞİTİM İÇİN AKSARAY'A GELDİLER SAYFA 2 ATSO SENDİKA ZİYARETLERİ SAYFA 3 ATSO'DAN ALMANYA'YA ÇIKARMA SAYFA 4 KOÇAŞ AYKAŞ'I

Detaylı

OCAK 2013 FAALİYET RAPORU

OCAK 2013 FAALİYET RAPORU OCAK 2013 FAALİYET RAPORU 03 Ocak 2013 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı 2012 Yılının İstanbul Turizmi açısından değerlendirilmesinin yapıldığı, İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu nun teşrifleri

Detaylı

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler...

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... 3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... Seçime Doğru Giderken Kamuoyu: 3 Kasım 2002 seçimlerine bir haftadan az süre kalmışken, seçimin sonucu açısından bir çok spekülasyon bulunmaktadır.

Detaylı

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK:

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: -BU FORUM KASIM AYINDA KATAR DA DÜZENLENECEK DÜNYA SOSYAL GÜVENLİK FORUMU NA IŞIK TUTACAKTIR -TÜRKİYE BUGÜN DÜNYANIN

Detaylı

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ. SINIF 2. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: SHUİ Adı: Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS: 2 Sınıf/Yarıyıl

Detaylı

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ ODA YÖNETİM KURULU FAALİYETLERİ 22.07.2014 26.08.2014 DOĞALGAZ KAMPANYASI İLE TOPLANAN İMZALARIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ A TESLİM EDİLMESİ-13.08.2014 DOĞALGAZIN ALANYA YA GELMESİ

Detaylı

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu ve Değerlendirme Toplantısı, Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği alanında Türkiye'nin en

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI-THY TEKNİK AŞ.

TÜRK HAVA YOLLARI-THY TEKNİK AŞ. Sivil Havacılığın en büyük destekçisi TÜRK HAVA YOLLARI-THY TEKNİK AŞ. Yalnızca Türkiye nin sivil havacılık alanında gururu, Avrupa nın imrenerek izlediği havayolu şirketi THY nin değil, bölgenin öncü

Detaylı

EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ İLE KAYITLI KADIN İSTİHDAMI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ İLE KAYITLI KADIN İSTİHDAMI ARTMAYA DEVAM EDİYOR EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ İLE KAYITLI KADIN İSTİHDAMI ARTMAYA DEVAM EDİYOR Sosyal Güvenlik Kurumu nun yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti nin ortaklaşa finanse ettiği Evde Çocuk Bakım Hizmetleri

Detaylı

Fon Bülteni Ocak Önce Sen

Fon Bülteni Ocak Önce Sen Fon Bülteni Ocak 217 Önce Sen Fon Bülteni Ocak 217 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/12/215-31/12/216 % 3 25 2 15 1 5 9,2 8,28 17,74 11,43 9,94 11,43

Detaylı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA NEDİR? TARİHÇESİ VE YARARLARI IATA (International Air Transport Association, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği), sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği,

Detaylı

1. Gün / 19 Nisan Cuma İstanbul - Bologna - Floransa

1. Gün / 19 Nisan Cuma İstanbul - Bologna - Floransa 1. Gün / 19 Nisan 2019 - Cuma İstanbul - Bologna - Floransa 06:30 Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Giden Yolcu Salonu nda buluşma 08:30 Türk Hava Yolları, TK 1321 seferi ile Bologna ya hareket Uçuşumuzdan

Detaylı

NİSAN AYI BÜLTENİ. Çağrı Merkezi: 0850 302 67 95

NİSAN AYI BÜLTENİ. Çağrı Merkezi: 0850 302 67 95 NİSAN AYI BÜLTENİ 30 NİSAN 2014 GENÇ BARIŞ İNİSİYATİFİ DERNEGİ GENEL MERKEZİ Mecidiyeköy Mahallesi Şehit Er Cihan Namlı Cad.(Dereboyu Cad.) Alaca İş Merkezi 39/8 Şişli, İstanbul Çağrı Merkezi: 0850 302

Detaylı

Dr. ÖMER FARUK EROL İDARENİN SİVİL HAVACILIK ALANINDA HAVA TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN FAALİYETLERİ

Dr. ÖMER FARUK EROL İDARENİN SİVİL HAVACILIK ALANINDA HAVA TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN FAALİYETLERİ Dr. ÖMER FARUK EROL İDARENİN SİVİL HAVACILIK ALANINDA HAVA TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN FAALİYETLERİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE DE

Detaylı

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ

13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ 13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ 13.1. Kara Yolları 13.1.1. Kara Yolları Uzunlukları 2011 Türkiye İl Yolu Toplamı (km) 30 579 30 712 30 948 31 390 31 558 Devlet Yolu Toplamı (km) 31 333 31 311 31 271 31 395

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU CHP NİN HİÇ DEĞİŞMEYEN 2 ÖZELLİĞİ İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI YIL: 2012 SAYI : 161 5-12 KASIM 2012. 3 te.

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU CHP NİN HİÇ DEĞİŞMEYEN 2 ÖZELLİĞİ İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI YIL: 2012 SAYI : 161 5-12 KASIM 2012. 3 te. AZİZ BABUŞCU AK PARTİ İL BAŞKANI CHP NİN HİÇ DEĞİŞMEYEN 2 ÖZELLİĞİ 4 te AK YIL: 2012 SAYI : 161 5-12 KASIM 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T

Detaylı

Avrasya Tüneli Yeni İsmi Ne olsun

Avrasya Tüneli Yeni İsmi Ne olsun Avrasya Tüneli Yeni İsmi Ne olsun Avrasya Tüneli Yeni İsmi Ne olsun yazımızda açılışına günler kala İstanbul ve Türkiye için yeni bir yol olacak olan tünel ile, Asya ve Avrupa ilk kez deniz tabanının altından

Detaylı

Milas- Bodrum Havalimanı nı TAV İşletecek

Milas- Bodrum Havalimanı nı TAV İşletecek Milas- Bodrum Havalimanı nı TAV İşletecek Türkiye nin en önemli turizm destinasyonlarından Milas Bodrum Havalimanı nın 20 yıl süreyle işletme hakkı için düzenlenen ihaleye TAV Havalimanları 717 milyon

Detaylı

ÖZTÜRK: TURİZM BÖLGELERİNE DİREK UÇUŞ ŞART

ÖZTÜRK: TURİZM BÖLGELERİNE DİREK UÇUŞ ŞART ÖZTÜRK: TURİZM BÖLGELERİNE DİREK UÇUŞ ŞART ÖZTÜRK TURİZİMDE YÜZDE 40 KAYIP BEKLEMİYORUZ Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve AK Parti Bodrum İlçe başkanı Çiğdem Demiralp, BODER ve TÜRSAB Başkanları ile bir

Detaylı

Phone Didim Marina YSR Yatching Services HABERLER

Phone Didim Marina YSR Yatching Services HABERLER Phone +90 533 704 13 07 www.didimmarina.com Didim Marina YSR Yatching Services HABERLER DOĞUŞ GRUBU NUN TÜRKİYE DEKİ İKİNCİ MARİNASI D-MARİN DİDİM RESMEN HİZMETE AÇILDI Turizm sektöründe derinleşme ve

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

OYDER, Bursa'da 22. Diyalog Toplantısı'nı gerçekleştirdi

OYDER, Bursa'da 22. Diyalog Toplantısı'nı gerçekleştirdi DİYALOG OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan OYDER, Bursa'da 22. Diyalog Toplantısı'nı gerçekleştirdi Bursa daki otomobil satıcılarıyla bir araya gelen Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER)

Detaylı

Başkan Acar Genç İşadamlarıyla Bir Araya Geldi

Başkan Acar Genç İşadamlarıyla Bir Araya Geldi Başkan Acar Genç İşadamlarıyla Bir Araya Geldi SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: -25 BİN ÇALIŞANIMIZLA BİRLİKTE SGK YI TÜRKİYE NİN GÖZBEBEĞİ HALİNE GETİRDİK -DOĞAN BİR ÇOCUK 18 YAŞINA, OKUYORSA

Detaylı

Tacikistan Turu Air Astana Havayolları ile 8 Gece 9 Gün

Tacikistan Turu Air Astana Havayolları ile 8 Gece 9 Gün Tacikistan Turu Air Astana Havayolları ile 8 Gece 9 Gün Tacikistan Kurban Bayramı Turu 4 Ekim 2014 Neden Gitmeli? Pamir ve Fan Dağları arasında gösterişli vadiler, Kristal yeşili göller ve İpek yolu güzergahları

Detaylı

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ

EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ SHGM YÖK SİVİL HAVACILIK KOMİSYONU 6. TOPLANTISI - 03 MART 2015 - EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBUNUN FAALİYETLERİ ŞAHİN KARASAR S-1 MİNİMUM ÖĞRENME KAZANIMLARI Türkiye Yükseköğrenim Yeterlilikleri Çerçevesi nde ulaştırma

Detaylı

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010 SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010 Sayfa 1 / 7 İÇİNDEKİLER 1- Ulusal Gözetim Otoritesi nin Görev, Yetki ve Sorumlulukları...3 2- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Türkiye genelinde 40 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, Türkiye genelinde 40 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, Türkiye genelinde 40 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni nde konuştu Kasım 06, 2016-7:47:00 Başbakan Binali Yıldırım, "Erzincan can şehirdir, canların şehridir. Erzincan Türkiye'nin, Erzincan

Detaylı

Basın Bülteni Mass İletişim Danışmanlığı / Kemal Arslan kemalarslan@massiletisim.com Tel & Faks: 212 621 41 96 GSM: 0537 388 59 84

Basın Bülteni Mass İletişim Danışmanlığı / Kemal Arslan kemalarslan@massiletisim.com Tel & Faks: 212 621 41 96 GSM: 0537 388 59 84 Basın Bülteni Mass İletişim Danışmanlığı / Kemal Arslan kemalarslan@massiletisim.com Tel & Faks: 212 621 41 96 GSM: 0537 388 59 84 Türkiye de kullanımda olan yaklaşık 400 bin asansör, her gün 50 milyon

Detaylı

AYLIK ŞUNE MECLİSİ VE HAFTALIK YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI YAPILDI. YÖN. KUR. BŞK. Ş. ARIKAN VE MEC. ÜYESİ İ.

AYLIK ŞUNE MECLİSİ VE HAFTALIK YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI YAPILDI. YÖN. KUR. BŞK. Ş. ARIKAN VE MEC. ÜYESİ İ. Faaliyet Raporu Ocak 2016 FAALİYETLER AYLIK ŞUNE MECLİSİ VE HAFTALIK YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI YAPILDI. TEKNE İMALATINDAN KAYNAKLANAN ÖTV SORUNUNA ÇÖZÜM ARANDI UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ODAMIZDA

Detaylı

Konu: Ülkemize Turist Getiren (A) Grubu Seyahat Acentalarına Destek Sağlanması

Konu: Ülkemize Turist Getiren (A) Grubu Seyahat Acentalarına Destek Sağlanması Sirküler No :2017-20 Sirküler Tarihi : 17.02.2017 Konu: Ülkemize Turist Getiren (A) Grubu Seyahat Acentalarına Destek Sağlanması 15 Şubat 2017 tarih ve 29980 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ülkemize

Detaylı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı Aralık 05, 2014-3:06:00 Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlik konusunun Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) görüşüldüğünü ve olumlu kanaatlerin ifade edildiğini söyledi. Başbakan

Detaylı

AKADEMİK ZAMMI ADIMDA ALDIK

AKADEMİK ZAMMI ADIMDA ALDIK AKADEMİK ZAMMI ADIMDA ALDIK BİR SORUNU DAHA ÇÖZÜME KAVUŞTURDUK Üniversitelerde idari ve akademik personeli bir bütün olarak görüyoruz. 666 Sayılı KHK ile idari personelin ek ödeme oranlarında artış gerçekleştirilirken,

Detaylı

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ FAALİYET RAPORU

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ FAALİYET RAPORU BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ FAALİYET RAPORU Bingöl Üniversitesi Öğrenci Konseyi üniversite genelinde yapılan öğrenci konseyi seçimleri sonucunda 25.11.2009 tarihinde kurulmuştur. Konsey; Ayşe Aras

Detaylı

Amerika ile SARS hastalığı krizinden en fazla etkilenen Uzakdoğu daki artış %1 düzeyinde kalmıştır.

Amerika ile SARS hastalığı krizinden en fazla etkilenen Uzakdoğu daki artış %1 düzeyinde kalmıştır. 5.4. HAVAYOLU Havayolu taşımacılığı, çok hızlı teknolojik ve yapısal değişiklikler gösteren bir sektördür. Bir yandan büyük kapasiteli, yakıt tasarrufu sağlayan, düşük gürültü ve emisyon seviyesine sahip

Detaylı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı Çalışma hayatında barış egemen olmalı Ocak 19, 2012-3:31:16 olduğunu belirtti. olduğunu belirterek, ''Bu bakış açısı çerçevesinde diyalog merkezli çalışmalarımızı özellikle son 7 aydır yoğun bir şekilde

Detaylı

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN MAYIS 2017 GÜNDEM - TOBB 73. Genel Kuruluna katıldık. -İstanbul Yapı Fuarı na katıldık. - KOSGEB Kredisini en çok kullandıran ilçe olduk. - 666 aileye Ramazan

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

Beşiktaş Gazetesi11 EKİM Antalya kampı başladı

Beşiktaş Gazetesi11 EKİM Antalya kampı başladı Antalya kampı başladı SPOR KARAKARTALLAR, lige hazırlıklarını milli maç için verilen aranın ardından Antalya kampında sürdürüyor. Siyah-Beyazlı ekip Xanthe Resort Hotel de akşam idmanı ile antrenmanlara

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 30.09.2015

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 30.09.2015 İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 30.09.2015 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Her gün gelen şehit haberlerine YETER İki yıldır bitmeyen seçim maratonuna YETER Siyasetçilerin

Detaylı

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ABDULLAH GÜL ÜN YILI TÜBİTAK BİLİM, HİZMET, TEŞVİK ÖDÜLLERİ ve TÜBİTAK ÖZEL ÖDÜLÜ TÖRENİ KONUŞMA METNİ 23 ARALIK 2008

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ABDULLAH GÜL ÜN YILI TÜBİTAK BİLİM, HİZMET, TEŞVİK ÖDÜLLERİ ve TÜBİTAK ÖZEL ÖDÜLÜ TÖRENİ KONUŞMA METNİ 23 ARALIK 2008 SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ABDULLAH GÜL ÜN 2008 YILI TÜBİTAK BİLİM, HİZMET, TEŞVİK ÖDÜLLERİ ve TÜBİTAK ÖZEL ÖDÜLÜ TÖRENİ KONUŞMA METNİ 23 ARALIK 2008 "Değerli Konuklar, Değerli Misafirler, Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ BASINDAN EKONOMİ HABERLERİ 24 MAYIS 2016 SALI KIBRIS GENÇ TV (23.05.2016) KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında;

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? EURUSD USDTRY ALTIN GBPUSD BRENT PETROL Başbakan Binali Yıldırım dan Ekonomiye Yönelik Olumlu Sinyaller Ak Parti TBMM grup

Detaylı

YI LIN STARLARI BÜYÜK YARIŞ REKOR KATILIMLA SO NUÇ LAN DI OY KULLANILDI 35 AYRI KATEGORİDE BELİRLENDİ

YI LIN STARLARI BÜYÜK YARIŞ REKOR KATILIMLA SO NUÇ LAN DI OY KULLANILDI 35 AYRI KATEGORİDE BELİRLENDİ 26 35 AYRI KATEGORİDE YI LIN STARLARI BELİRLENDİ YI LI N STAR LA RI STANBUL DA DÜZENLENECEK BÜYÜK YARIŞ REKOR KATILIMLA SO NUÇ LAN DI 270.992 OY KULLANILDI Bu yıl 12 ncisi gerçekleştirilen Yılın Starları

Detaylı

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi

7. dönem çalışma raporu ÜYE TOPLANTILARI. EMO Kocaeli Şubesi ÜYE TOPLANTILARI 60 Gebze de Temsilcilik Ve Üye Toplantısı Gerçekleştirildi 24 Şubat 2012 7. Dönem yönetim kurulu 24 Şubat Cuma günü Gebze temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Buluşmada Şube Başkanı

Detaylı

BODRUM DAN KOS A İLK SEFER İSRAİL TURİSTLER OLDU

BODRUM DAN KOS A İLK SEFER İSRAİL TURİSTLER OLDU BODRUM DAN KOS A İLK SEFER İSRAİL TURİSTLER OLDU Bodrum da, Yunanistan ın İstanköy (Kos) Adası ve Bodrum a karşılıklı yolcu taşıyacak olan katamaran tipi feribot, sezonun ilk seferini İsrailli turistlerle

Detaylı

ViZESiZ. Jahorina Kayak Turu. Jahorina 3 gece 4 gün

ViZESiZ. Jahorina Kayak Turu. Jahorina 3 gece 4 gün l Jahorina Kayak Turu ViZESiZ Jahorina 3 gece 4 gün Jahorina, Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesinde Dinar Alpleri'ne bağlı bir dağdır. Yüksekliği 1913 m (6276 ft)dir. 1984 Kış Olimpiyatları'nın

Detaylı

İsterlerse Hristiyan öğrencilerimize de din kültürü sorusu sorabiliriz

İsterlerse Hristiyan öğrencilerimize de din kültürü sorusu sorabiliriz Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ortak sınavlara ilişkin, "Sınav sonuçlarını, ocak ayının ilk haftası, hatta şunu söyleyebilirim, 2 Ocak Cuma 18.00'de

Detaylı

5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 201 CEVAPLAR VE PARALEL OTURUM I SORULAR 201

5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 201 CEVAPLAR VE PARALEL OTURUM I SORULAR 201 4/28/11 12:14 PM Page 201 PARALEL OTURUM I SORULAR VE CEVAPLAR 5 soru-cevap:layout 1 201 5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 202 202 5 soru-cevap:layout 1 4/28/11 12:14 PM Page 203 IX. türkiye

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 29.06.2016 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İstanbul dan gelen saldırı haberi ile çok derinden sarsıldık Tatile giden, ailesine kavuşmanın

Detaylı

1. Gün 30 Eylül 2016, Cuma Istanbul - Midilli

1. Gün 30 Eylül 2016, Cuma Istanbul - Midilli MİDİLLİ Lesvos Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adası. Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır. Başkenti Mytilene'dir. Ünlü Yunan şairleri Alcaeus ve Sappho'nun

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN AĞUSTOS 2016 YIL 1 SAYI 18 09.09.2016 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:18 UTSO KOSGEB DESTEKLERİNE DEVAM EDİYOR (03/08/2016) Uzunköprü Ticaret

Detaylı

YİSAD Üyelerinden Çanakkale Şehitliği ne ziyaret Ağustos 2012 / Demir Çelik Store

YİSAD Üyelerinden Çanakkale Şehitliği ne ziyaret Ağustos 2012 / Demir Çelik Store YİSAD Üyelerinden Çanakkale Şehitliği ne ziyaret 2 Ağustos 2012 / Demir Çelik Store Çanakkale Şehitlik Abidesi Tuncay Sergen / Y SAD Yön. Kur. Bşk. YİSAD - Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayicileri

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 10 Bülten Tarihi : 1 KASIM 2016 TAB E-BÜLTEN EKİM 2016 Türk Armatörler Birliği Çebi Denizcilik ve Kaptan Grup Ziyaret Edildi Üye Bilgisi Çalışmalarımız TAB FORUM Toplantımız Deniz Çalışanlarının

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

Başbakan Yıldırım Kütahya Tavşanlı da halka hitap etti

Başbakan Yıldırım Kütahya Tavşanlı da halka hitap etti Başbakan Yıldırım Kütahya Tavşanlı da halka hitap etti Haziran 15, 2016-1:10:00 Başbakan Binali Yıldırım, "14 yılı beraber geçirdik ama bu 14 yılı boşuna geçirmedik. 14 yıl boyunca birçok sorunun üstesinden

Detaylı

İç Hatlarda Havayolu Yolcu Taşımacılığı

İç Hatlarda Havayolu Yolcu Taşımacılığı İç Hatlarda Havayolu Yolcu Taşımacılığı Dr. Esen Sirel Sezin Elçin Süleyman Cengiz Rekabet Politikası ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Ankara, Mart 2005 Havayolu Taşımacılığında Serbestleşme Birçok

Detaylı

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti SPoD un ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle düzenlenen Trans Terapi Toplantısı nın yedincisi 4 Eylül Çarşamba

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI 2. KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE VE ŞEHİR PLANCILARININ ÜCRETLERİ VE ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ, EMEKLİLERİN KOŞULLARI İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇEKİLMELİDİR! TMMOB Maden

Detaylı

Direnişteki Trakya Otocam işçileriyle söyleşi

Direnişteki Trakya Otocam işçileriyle söyleşi Direnişteki Trakya Otocam işçileriyle söyleşi 24. Toplu İş Sözleşmesi sürecinde işverenle sendika arasında anlaşma sağlanamaması üzerine Şişecam işçileri 10 fabrikada 5800 işçiyle greve gitme kararı almıştı.

Detaylı

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU : Müdür Muavini : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : II (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Maaşı : Barem 17 A (1) Hava liman ve meydanlar

Detaylı

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok Antalya daki 4 üniversitenin sektör için gerekli eğitimleri verdiği, Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

BAKANLIĞIMIZIN ULUSLARARASI FAALİYETLERİNDE EŞGÜDÜMÜN SAĞLANMASI. II. KOORDİNASYON TOPLANTISI (20 Mart 2013, Çarşamba, 14.00)

BAKANLIĞIMIZIN ULUSLARARASI FAALİYETLERİNDE EŞGÜDÜMÜN SAĞLANMASI. II. KOORDİNASYON TOPLANTISI (20 Mart 2013, Çarşamba, 14.00) T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER ve AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZIN ULUSLARARASI FAALİYETLERİNDE EŞGÜDÜMÜN SAĞLANMASI II. KOORDİNASYON TOPLANTISI (20 Mart

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Yönetiminde Tarihsel Süreç Hava Trafik Yönetimi Hava Trafik Hizmetleri Hava Sahası Yönetimi Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimi

Detaylı

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulutaş Konya / 2015 Etkinlikler Dosyası Havacılık Semineri (21.12.2015) Fakültemizde

Detaylı

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

ODA YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ODA YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 18.05-16.06.2009 ODA MECLİSİ TOPLANTISI Tarih: 16.06.2009 Sayı: 06/07 RUSYA SEYAHATİ İZLENİMLERİ 1 RUSYA SEYAHATİ İZLENİMLERİ İRAN İZLENİMLERİ 2 İRAN SEYAHATİ KRİZ VARSA

Detaylı

15 Ekim 2014 Genel Merkez

15 Ekim 2014 Genel Merkez ÇİN Yatırım Fırsatları Paneli 15 Ekim 2014 Genel Merkez İş Dünyamızın Saygıdeğer Mensupları, Değerli MÜSİAD üyeleri, Değerli Basın Mensupları, Toplantımıza katılımından dolayı teşekkür ediyor, Sizleri

Detaylı

HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ. Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği (TAIMA)

HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ. Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği (TAIMA) HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği (TAIMA) İçindekiler 1- Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Personeli.2 2- AIM Personeli ve Temel Ücret Skalası..4 3- AIM Personeli

Detaylı